Dolgozz, ha tudsz!

2011.03.01. 16:26 kumin

Sem rálátásom, sem terjedelmem nincs arra, hogy a ma bemutatott strukturális átalakítási terv minden részletét elemezzem. Úgy sem ismerünk még minden részletet, lesz még idő foglalkozni az egyes elemekkel.

 

Egyetlen részt szeretnék most kiemelni, amely érzésem szerint politikai szempontból a legizgalmasabb terület. Ez a munka világát érintő változtatási szándék, azon belül is a segélyezés helyett munkát kínáló terv. Kollégáimmal érdekes vitát folytattunk, hogy ezek az elképzelések milyen politikai kockázatot jelentenek. Voltak, akik azt mondták, hogy kifejezetten veszélyes a manőver, mivel azokat negatívan érintik, akik ugyan munkaképesek, de ilyen-olyan okból eddig képesek voltak valamilyen állami apanázs mellett munka nélkül élni vagy épp feketén foglalkoztatva gyarapítani a családi bevételt. Én azt képviseltem, hogy a munkával és jövedelemmel rendelkező középosztály kifejezetten pozitívan fog értékelni egy ilyen változtatást.

Nyilván sok múlik majd azon is, hogy a Széll Kálmán Tervnek ez a fontos – ha nem a legfontosabb – része milyen narratívába lesz helyezhető. Nyilván az ellenzék abban lesz érdekelt, hogy megpróbálja az intézkedések hatását az egyes egyének tragédiáin keresztül bemutatni. Lássuk be, nem lesz nehéz olyan eseteket találni, ahol évek óta nem dolgozó emberek számára rendkívül nehéz lesz bekapcsolódni egy belvízcsatorna építésébe, egy gát megerősítésébe. A napi rutin olyan szintű változását követeli ez meg, amelyet nem lehet egyik pillanatról a másikra megemészteni. A munka életmódváltást követel, este időben le kell feküdni, a nap nagy részében pedig nem rendelkezünk szabadon az időnk felett.

 

Magyarországon nem lesz sosem teljes foglalkoztatás, ez közgazdasági nonszensz, és nem is ez a célja most bejelentett intézkedéseknek sem. Viszont az 55-57 %-os foglalkoztatási arány betegesen alacsony – abszolút értelemben is, a közvetlen vagy távolabbi versenytársainkkal összehasonlítva is. Ezen a területen drasztikusan hozzá kell nyúlni a rendszerhez, és 3x értékű tervet kell kitűzni ahhoz, hogy egy x megvalósuljon.

 

A közmunka kérdése természetesen számos problémát felvet. Hogy lesz ennyi munkahely olyan régiókban, ahol mindennel baj van, alig vannak vállalkozások, nincs normális tömegközlekedés, de még sokszor mobilhálózat sem? Hogyan lehet az ott élőket munkához juttatni? A technikai kivitelezés részleteit nem látom, de némi buszozás nélkül biztosan nem fog menni a dolog. Van azonban egy mindent überelő hozadéka a „segély helyett közmunkát” filozófiának. Jól tudjuk, hogy a különböző jogcímeken ellátásban részesülők közül egy igen jelentős hányad feketén, járulék és adó fizetése nélkül, alkalmilag vagy rutinszerűen végez munkát, dolgozik. Én amióta figyelem a politikát, azóta rendszeresen olvasok terveket arról, hogy a feketegazdaság miként lesz kifehérítve, és az ebből származó bevétel miképp stabilizálja majd a gazdaságot. Ezek a tervek sosem váltak valóra. A jobb ellenőrzésre, mindenféle puha incentívákra építő elképzelések rendre elvéreztek: a valóság kényszerítő ereje nagyobb volt.

 

Ha viszont a munkaképes ellátott azzal a dilemmával szembesül, hogy vagy reggel hatkor felszáll a különjáratra, ami viszi a gátra dolgozni, vagy legalizálja a fekete állását a helyi garázsközértben, akkor elég erős a gyanúm, hogy az utóbbi mellett fog dönteni. A feketegazdaságot ugyanis egyedül így lehet fülön csípni: ki kell szorítani a feketén foglalkoztatott napi időmérlegéből. Ez egy gyorsan jelentkező kedvező hatása lehet a közfoglalkoztatásra épülő átalakítási tervnek. Nem is kell annyi tényleges munkahelyet biztosítani, mint ahányan ellátásban részesülnek, és még a költségvetés bevételei is nőhetnek.

 

A többi pozitívum már lassabban jön, de annál fontosabb. A közmunkás egy idő után a versenyszférában is vonzóbb munkaerő lesz, nagyobb lesz a motiváció, hogy hónapok óta munkát végző embereket vegyen fel egy vállalkozás, és ne olyanokat, akik évek óta, vagy még soha nem dolgoztak. Ha pedig a szülők naponta munkába járnak, az a gyerekekre is jó hatással lehet, fontos első lépése lehet ez annak, hogy az öröklődő nyomor negatív spiráljából kijöjjenek a legalacsonyabb státuszú magyar családok.

 

Tudom, hogy nagyon sok a feltételes mód, és nagyon sok ponton el is csúszhat ez a terv, de Magyarország fontos – ha nem a legfontosabb – problémájáról van szó, egy olyan teherről, amelyet a rendszerváltás óta görgetünk csak magunk előtt. A pillanat mindenesetre most ideális, ilyen kedvező politikai együttállás biztosan sokáig nem lesz. Néhány helyen már nem kell aggódnunk a foglalkoztatás miatt: a NGM és a BM bürokratái most biztosan ki vannak tömve feladattal, hogy a tervekből működő valóság legyen.
 

Címkék: munka segély feketegazdaság széll

74 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr582701659

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jön a Széll Kálmán Terv 2011.03.01. 17:42:01

Kiadási oldalon hatszázmilliárd, a bevételi oldalon pedig háromszázmilliárd forintos megtakarítást vár a kormány a Széll Kálmán Tervtől. Teljesen felülvizsgálnák a rokkantnyugdíjakat, megkurtítanák a gyógyszerkasszát, és megszűnik a rendőrök, katonák, tűz…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fatman 2011.03.01. 17:35:51

A közmunka ellen van egy olyan kifogásom, hogy tisztességtelen versenyhelyzetbe hozza azokat akik dolgoznak, mert a közmunkás akaratlanul ugyan, de mégis csak alájuk megy a fizetéséért! Szerintem, ha egy munkát el kell végezni, akkor arra vegyenek fel embert! Kivételt csak azok az esetek jelentsenek, ahol biztos, hogy máskülönben a munkát nem végeznék el.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 17:40:23

Komolyan mondod hogy a közmunka-program ma, a 21. században reális megoldás a munkanélküliségre???? A közmunka nem megoldás, nem cél, nem jövő, a közmunka semmi.

HOL VANNAK AZ ÁLLAMI GAZDASÁGOK? Annak legalább van értelme, van termelés, van termék, haszon...stb.

Az Orbán-kormánynak ez a megoldása a munkanélküliségre???? ÁSSÁK EL MAGUKAT! valami nagyon mély árokba!!!! :))))))

Devil 2011.03.01. 17:40:39

"A feketegazdaságot ugyanis egyedül így lehet fülön csípni: ki kell szorítani a feketén foglalkoztatott napi időmérlegéből."
Ezt kifejtened bovebben?

gnme 2011.03.01. 17:51:49

Csökkentsék jelentősen az adókat, járulékterheket.

A kicsit beszippantják majd a munkanélkülieket.

A nagyok nem fogják beszippantani, nekik extraprofit kell bármi áron. Ha kell költöznek is.

Megfigyelo 2011.03.01. 17:54:31

Hogy statisztikailag mi lesz kimutatva azt nem tudom (lehet, hogy aki havi 1 ora kozmunkat vegez, az mar nem szamit munkanelkulinek), de hogy ezek az intezkedesek novelni fogjak a tenyleges munkanelkuliseget es a tenylegesen nyomorgo szerencsetlen emberek szamat, az tokeletesen biztos. (Es ohatatlanul a "megelhetesi bunozest" is - most valik igazan erthetove, hogy mirol is beszelt annak idejen Pinter az allomanygyulesen...)

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.01. 17:57:23

"Ha viszont a munkaképes ellátott azzal a dilemmával szembesül, hogy vagy reggel hatkor felszáll a különjáratra, ami viszi a gátra dolgozni, vagy legalizálja a fekete állását a helyi garázsközértben, akkor elég erős a gyanúm, hogy az utóbbi mellett fog dönteni. "
Ez mekkora :-)) Elképesztő:-)) A blog író vagy teljesen naiv vagy...Legalizálja fekete állását? És miből? Hogyan? Mitől fogja fedezni valami azokat a csúnya közterheket? Ugyanis legtöbben ezért dolgoznak feketén! Azért, mert a vállalkozás azonnal összeomlana, ha még a közterheket is az áraiba építené, míg a konkurensei nem. Emiatt aztán többet nem lenne munkája vagy nem tudná eladni a terméket! Nem azért fekete munkás a fekete munkás, mert extra profitot akar valaki zsebre tenni..Látszik, az írónak halovány fogalma sincsen magáról a problémáról! Kérem, hogy írja be ide valaki egy 8 általánost végzett, minimál béres közterhét, mennyit fizet havonta utána a vállalkozó?

Ha valaki majd beírja ide, meg is lesz a válasza kérdésekre...

Devil 2011.03.01. 17:58:24

Erdekes ellentmondasok vannak a szandekok es a tenyek kozott:
"Az Orbán-kormány ötödére-hatodára csökkentette az önkormányzatok által közmunkára felhasználható forrásokat; emiatt decemberben tízezreket kellett elbocsátani. Csak Encs kistérségben körülbelül kétezer ember jogviszonya szűnt meg; az új munkahelyeket ígérő Fidesz aktív keresőkből újra segélyezetteket csinált."

www.lmpmiskolc.hu/node/498

Most akkor MI VAN?

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2011.03.01. 18:08:09

Nem tudnak mindenkinek közmunkát adni, mert nincs annyi munka vagy nincs annyi pénz. Mert ha munka, akkor legalább minimálbér. De a tervek szerint csak 4 órában lesznek foglalkoztatva, hogy mindenkire sor kerüljön, tehát bőven marad ideje feketemunkálkodni. Itt meg is bukott az időmérleged. Mellesleg a feketegazdaság kifehérítésével azonnal összeomlana a gazdaság.

Publius Decius Mus 2011.03.01. 18:08:16

Sok hülyeséget írtak ide be, pedig a posztírónak igaza van. Milliókat kell visszanevelni a munkára. Ez - a közmunka.

Azt nem is írta, hogy középtávon a bűnözést is csökkenti.

A piac nem megoldás, csak egy eszköz, ami nem jó mindenre. Az adózás is ilyen.

Janossz 2011.03.01. 18:11:13

"hogy az öröklődő nyomor negatív spiráljából kijöjjenek a legalacsonyabb státuszú magyar családok."

Ez valami vicc , ugye? A statisztika bűvöletében bevezetett 4 órás műszakokkal,az azért járó 29 000 Ft-al
csak konzerválják a nyomort.

magyar ember teli szájjal 2011.03.01. 18:11:42

Az lesz a dilemma hogy menjen-e a gátra vagy menjen-e feketézni. Majd az Orangeways besegít itt is. Egyébként meg nincs munka, szét van cseszve a gazdaság, az eddigiektől ez nem is változik.

bornemissza.zsolt · http://www.online-szallas.com 2011.03.01. 18:11:47

Én azt nem értem, hogy miért kell a közmunka?
Ha gátat kell építeni, meg kell bízni a cégeket
hogy építsenek gátat, ők majd alkalmazzák a gátépítő munkásokat és már nincs is munkanélküliség.
Nem birom nézni a parkokban palántákkal piszmogó közmunkásokat, közben a kertészeti cégek meg csődbemennek.

Ez vagyok 2011.03.01. 18:15:55

@Aabroncs:
Bruttó bér 78000,-
Amit a cég fizet:
Nyugdíjjár.24%: 18720,-
Egészségbizt.jár.2%: 1560,-
Munkaerőpiaci j. 1%: 780,-
Szakképzési hozz.1,5%:1170,- Eddig:22230,-
Amit a munkavállaló fizet:
Szja-adójóváírás: 3750,-
Egbizt.jár. 6%:4680,-
Nyugdíjjár. 10%: 7800,-
Munkaerőpiacij. 1,5%: 1170,- EZ:17400,-
Tehát a 78000,- Ft minimálbér után a cég még befizet
22 230,- Ft-ot, a munkavállaló pedig 17400,- Ft-ot.
A cégnek ez összesen 100230,- Ft-ba kerül, a munkavállaló 60600,- Ft-ot kap kézhez.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.03.01. 18:16:33

Pár évvel ezelőtt volt az Indexen egy riport valami BAZ vagy Szabolcs mezei cigányfalvakról, ahol a munkanélküliség miatt szinte senki nem dolgozott. Aztán kiderült, hogy volna ám munka, de ahhoz hatkor kéne kelni, meg buszozni. A gyerekek az iskolába se voltak hajlandók korán kelni és buszozni. Pedig ingyen vitték volna őket busszal az iskolába, munkahelyre. Ennyit erről.

driopios 2011.03.01. 18:19:41

A közmunka forrása az adó. Ha közmunkát kínálunk olyan embereknek, akik jelenleg nem fizetnek adót, majd tőlük adót szedünk, akkor azzal az állami összbevételt nem növeljük. Ez a kaland utoljára Münchausennek sikerült.

Cáfolat 2011.03.01. 18:19:55

"Lássuk be, nem lesz nehéz olyan eseteket találni, ahol évek óta nem dolgozó emberek számára rendkívül nehéz lesz bekapcsolódni egy belvízcsatorna építésébe, egy gát megerősítésébe. A napi rutin olyan szintű változását követeli ez meg, amelyet nem lehet egyik pillanatról a másikra megemészteni. A munka életmódváltást követel, este időben le kell feküdni, a nap nagy részében pedig nem rendelkezünk szabadon az időnk felett."

Hogy egy ilyen szöveg leírása után a föld nem nyílik meg alattad, te hájas propagandista. Azt képzeled, hogy a borsodi vagy a békési szegény kubikosoknál, akik előtt 20 éve bezárt a gyárkapu, te különb ember vagy? Mert egy középosztálybeli családba születtél, járhattál egyetemre, majd benyaltad magad a köztársasági elnöknél, és zsíros álláshoz jutottál a hihetelen középszerűséged ellenére?
Azthiszed jodog van így nyilatkozni a nálad szerencsételenebb helyzetben élőkről, te senkiházi?
Kívánom, hogy ebben a hatalmas gazdasági fellendülésben veszítsd el az állásod, forduljanak el tőled, akiknek eddig nyaltál, és pár hónap munkakeresés után kényszerülj te is árkot tisztítani, akkor meglátjuk, hogy fogsz a kérdésről nyilatkozni.
Addig is süllyedj a föld alá, de nagyon gyorsan!

JokerZ 2011.03.01. 18:21:21

Kumin úr, egy számlázó elemző politológus esetén kieső járulékbevétel vajon hány munkanélküli segélyezésének összegével egyenértékű?

Köszönöm az interjút.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.03.01. 18:23:23

@Publius Decius Mus: maga a poszt egy marhaság - olyan ember szemszögéből megírva, akinek halovány sejtelme nincs a valós állapotokról. Mondani akart valamit a mai bejelentett semmiről. Bár ha a semmi a valami, és a valóság a hülyeséggel egyenlő? - akkor még tán igazad is lehetne. Az viszont bizonyosan kiderült, hogy soha még a munkanélküliség közelében nem voltatok: sem te, sem a Kumin. De még a munkához, a segélyhez, az egyenlő bánásmódhoz, az egyenlő munkáért egyenlő bért és a többi emberi méltósághoz kapcsolódó - az alkotmányban rögzített - jogokról sincs halvány fogalmatok az biztos! Nem hogy elemezni nem kéne, vagy méltatni az írást, de hozzá sem szólva, mélyen szégyenkezni illene, hogy ilyen kormányunk van. Olyan, amelyik képes a minimális emberi jogok ellenében törvénykezni, szabályokat hozni és olyan gazdasági céltalansággal és hozzá nem értéssel kormányra kerülni mint amilyenről 10 hónapja bizonyságot tesz. ... és még mindig meg akarja magyarázni, hogy nem ő alkalmatlan. Kérem! Ebben az országban milliók nem dolgozhatnak - mert nincs munka! Milliók pedig tisztességes bért nem kaphatnak illetve fekete munkára kényszerítik őket a bálványozott és állam által segélyezett (pályázatokon át) vállalkozók, akik mégis összelopnak profitot, amiből érdekes módon, csak a magyar gazdaság nem képes fejlődni. Ugye nem napi 4órás kényszermunka árán és az érte adható havi 34ezer forintért várjuk el a segélyezettektől a fellendülést?

driopios 2011.03.01. 18:23:46

@Réka ‎: köszönjük, hogy Svédországból megmondtad a frankót.

soproni1 2011.03.01. 18:29:45

Békén kell hagyni a munkáltatókat és munkavállalókat egyaránt ! Üldözzék a közszférát és azokat, akik munkaképesek, de otthon/kocsmában/plázában ténferegnek, miközben állami ellátásban részesülnek !

Cáfolat 2011.03.01. 18:31:12

"Janossz 2011.03.01. 18:11:13
"hogy az öröklődő nyomor negatív spiráljából kijöjjenek a legalacsonyabb státuszú magyar családok."

Ez valami vicc , ugye? A statisztika bűvöletében bevezetett 4 órás műszakokkal,az azért járó 29 000 Ft-al
csak konzerválják a nyomort."

Persze ez, amiről beszélsz itt, már nem fér bele a posztíró pozitív propagandista képébe, ugye?
A közmunkaprogram eddig bruttó 78 és 89 ezer közt juttatott 8 órás munkát, és évi 200 naptól 365 napig terjedő munkaviszonyt biztosított a leszakadók számára, akik örömmel mentek is.
Most ezt lecsökkentik 4 órára, és két hónapra a 200 nap helyett, el lett törölve az a kitétel, hogy a képzettségüknek megfelelő, legfeljebb attól egy fokkal alacsonyabb munkát vállalhassák el.
Továbbgörgetve a szegények nyomorának konzerválásán, képzeld el azt az állását vesztő pedagógust, könyvelőt, akárkit, aki elveszti az állását, és mondjuk 56 évesen még nem mehet nyugdíjba, de már elhelyezkednisem fog tudni, pár hónapalatt biztos nem. Majd mehet árkot takarítani, meg gátat építeni.
És majd lehet lengetni a győzelmijelentéseket, hogy statisztikailag mennyivel többen végeztek közmunkát, gyakorlatilag a 30 ezer alatti segély összegéért.
Hogy a hájfejű "politológusoknak" legyen módjuk újabb
propagandaszöveget rittyenteni jó pénzért.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 18:32:03

A közszférába is a fideszes rokonokat rakják, és nem annyiért ami járt addig! :))

solaba · http://www.absolutechange.net 2011.03.01. 18:34:54

"Ha viszont a munkaképes ellátott azzal a dilemmával szembesül, hogy vagy reggel hatkor felszáll a különjáratra, ami viszi a gátra dolgozni, vagy legalizálja a fekete állását a helyi garázsközértben, akkor elég erős a gyanúm, hogy az utóbbi mellett fog dönteni." - Vagy nem legalizálja a garázsboltos munkahelyét csak lemond az ellátásról.

Auris 2011.03.01. 18:37:38

A posztírónak részben igaza van. Sajnos vannak olyan rétegek az országban, akik életükben nem dolgoztak, és még a szüleiktől sem látták ezt a fajta életvitelt. Szociális és a családellátó rendszerre berendezkedve élnek, vagy inkább nyomorognak.

Lehet itt köpkölődni, de tény ami tény, egyszerűen a munkaerőpiacra be sem tudnak lépni. Akkor sem, ha van munka. Mivel azon minimális készségek, képességek birtokában sincsenek, ami szükségeltetik az alkalmazásukhoz. Gondolok itt olyan természetszerű dolgokra, mint munkafegyelem, szóbeli-írásbeli szövegértés, elemzőkészség, önálló feladatellátás képessége, koordinációs készségek, stb.

Ezek hosszú szocializációs folyamat eredményeként alakulnak ki, amely a család, az iskola (szakiskola), a munkatapasztalat folyamatára épül. Sok helyen már az első kettő is kiesik, a harmadik elemre pedig ennélfogva esély sincs.

Ebben a viszonylatban - tehát a szakképzetlen munkaerő körében - a közmunka komoly segítséget jelenthet, ami amennyiben az egyén törekvéseivel is egybeesik esélyt kínálhat a kitörésre.

Mert ugye nem gondoljátok, hogy a miskolci Avasról bárki a Merci gyárba kerül majd dolgozni?

vuvuvu2 2011.03.01. 18:38:42

Nagyon jó poszt. Megfogalmazza azt, nagyon egyszerűen és érthetően, hogy milyen módon hathat a közmunkaprogram a gazdaság kifehérítésére. Mert létező jelenség, nemcsak nálunk hanem pl. Hollandiában is, hogy sokaknak sokkal jobban megéri segélyen éldegélni és mellette feketén dolgozni, mert eme felállásban az ember napi 2-3-4 órai munkával realizálhat kb. annyi jövedelmet mint legálisan napi 8 óra munkával + 2 óra utazással. Azoknál az embereknél, akik nem dolgoznak feketén "csak" a segélyből élnek pedig lehetőséget teremthet a program arra, hogy az ember egyáltalán visszaszokjon a munka világába, ezáltal javuljon az önértékelése, embernek érezze magát. (Ne csak otthon döglődjön depressziósan a kertv műsorai előtt.) A hosszú távú munkanélküliségben iszonyúan le lehet épülni, mindenféle szempontból, ez egy lefele vezető spirál, amelyet a közmunkaprogram a valóban nem dolgozó emberek esetében megfordíthat. Van mit tenni ezen a téren, az elmúlt 20 évben rengetegen kerültek ki a munkaerőpiacról rossz gazdasági döntések, elhibázatott privatizáció és megfelelő foglalkoztatási törvények miatt. (Pl. épp most hallottam valakiről aki ikreivel 6 évig volt gyesen 3 év helyett, mert a 3 gyerek mellett nem tudott részmunkaidős állásba menni, pedig szeretett volna. Hány olyan nő lehet aki évekig azért van gyesen, mert nincsenek részmunkaidős lehetőségek, és akinek a részmunkaidős bér is jól jönne a családi kasszába.)

vuvuvu2 2011.03.01. 18:40:32

Szövegjavítás:
ELHIBÁZOTT privatizáció és megfelelő foglalkoztatási törvények HIÁNYA miatt.

okostojgli (törölt) 2011.03.01. 18:42:41

Kumin, bazdmeg, míg szóvivő voltál azt gondoltam, hogy nem saját magadtól beszélsz marhaságokat. Úgy tűnik, rosszul gondoltam.

Gátra, magyar!
Remek.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 18:43:03

Megkérdezném Orbán Viktort hogy ez a 29ezer forintból ő hogy élne meg!? Ha már közmunka programot akar, akkor azt vonzóvá kellene tenni! :))

Mostmár kezdenek a komcsikra hasonlítani, a 16%-kos SZJA-ra is jópáran ráfaragtak, de aki ezt felhozza az hazudik. :)) Rájukég az egész ól! Az ócska tákomány amit felállítottak!

EZEK TÉNYLEG ENNYIRE HÜLYÉK, VAGY MINKET AKARNAK MÁR MEGINT HÜLYÉRE VENNI?? :)

Cáfolat 2011.03.01. 18:44:46

Előre a szegények elleni uszítás rögös, de gyönyörökkel teli útján. A lusta munkanélküliek, akik dőzsölnek a nem egész 30 ezerből, mert az nekik jó. Élvezik ezt a bőséget munka nélkül.
Undorító egy ország.

2011.03.01. 18:45:38

"Ha viszont a munkaképes ellátott azzal a dilemmával szembesül, hogy vagy reggel hatkor felszáll a különjáratra, ami viszi a gátra dolgozni, vagy legalizálja a fekete állását a helyi garázsközértben"

Kumin úr, már megbocsásson, látszik, hogy nem dolgozott garázsközértben.Naponta nyitva van, pl 12 órán át, a lebukás veszélye óriási. Ma nincs olyan vállalkozó, aki ne jelentené be a munkavállalót legalább minimálbérre. A fekete munka csak ott van, ahol időszakos a meló(pl építkezés, mezőgazd idénymunka). Sokkal nagyobbat bukik a pédaként említett garázsközértes, ha rajtakapják, épeszű ezt nem csinálja. Biztosabb bejelenteni minimálbérre, és zsebbe a többit. Vagy részmunkaidőbe. Ebben az esetben nem jár semmifajta segély, em is kell közmunkára menni.Esetleg megváltozott munkaképesség esetén, de ebben az esetben még érdemesebb bejelenteni. Még a (rokkant)nyugdíjast is érdemes bejelenteni az ellenőrzések miatt.Amit levezet, az hibás, nem így működik, nem lesz kevesebb a fekete ill szürke gazdaság. Minimálbéren dolgoznak jól menő kocsmákban is, attól még nem munkanélküliek ugye, pénzük meg jóval több.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 18:45:50

Most faragunk rá a sok korrupt-lefizetett politikusainkra, akik hagyták hogy bejöjjenek a multik, az olcsó kínai szir-szarokkal. A magyar terméket, gyárakat, üzemeket bezárják, tönkretegyék, tönkrelopják!

okostojgli (törölt) 2011.03.01. 18:45:52

Közmunka.

Mintha erről beszélt volna Fletó mintegy másfél hete.
Érdekes.

Ez vagyok 2011.03.01. 18:46:02

Arról a "rejtett munkanélküliség"-ről még nem szólt senki és még sohasem láttam írást, hogy a 2008 óta vegetáló cégek, akik nem a csalás, hanem a válság miatt veszteségesek,nincs munkájuk, azoknak a tulajdonosai és dolgozói azóta is "malmoznak" értékteremtés helyett, azokkal MI VAN? Az is egy MUNKANÉLKÜLISÉG.

2011.03.01. 18:47:50

@Belpo:
Ja, és a gazdaságot fehéríteni a munkáltatók terheinek csökkentésével lehet, amire megint várhatunk a katasztrófális csomag miatt

987 2011.03.01. 18:48:00

Jó írás tetszett.
Arról nem is beszélve hogy aki a közmunkában megállja a helyét az esetleg véglegesítik.

Auris 2011.03.01. 18:48:53

@solaba: Mesélek egy történetet.
Az egyik ismerőst megbüntették, mert a kiskönyves alkalmazottja nem volt beírva. Káromkodott rendesen, mert 3 helyen van üzlete és reggel mire körbeért a nyitást követően, már ott jártak az ellenőrök.
Kérdem miért nem jelenti be az alkalmazottat, nem kéne rohangálnia.

Erre ő: Most jelentettem ki az ő kérésére, mert így jobban jár. Nem jelenti le a munkaügyi központba, hogy alkalmi munkavállaló, így jár neki a munkanélküli ellátás.

Így húzza le az államot az egyik oldalról, meg kevesebb adót is fizet be a másik oldalról.

Szóval sokszor az a rengeteg segélyes megtalálja a számítását máshol.

Nem mondom, hogy mindenki ilyen, de tény hogy sokan vesznek fel különböző ellátásokat, miközben feketén dolgoznak.

Amúgy meg kár vitatkozni, mert van élő példa. Lásd a Szlovákokat. Levágták a segélyeket, katonailag leverték az állítólagos "éhséglázadásokat" (komoly, a Youtube-on megtekinthető, majd levitték az adókat, járulékokat és mindenki mehetett dolgozni 7-8 %-os gazdasági fejlődés mellett.

2011.03.01. 18:50:36

@Bébifész:
igen, a fidesz most a jól menő honi gyógyszergyártást akarja tacsravágni. kb ennyi a csomag. röhej

Murderface 2011.03.01. 18:51:46

Mindig a dolgozókat szívatják meg, mindig.
Egyszer érném meg, hogy a birkát meg is etetik, nem csak nyírják.

Biscione · http://axl-zizzenetek.blogspot.com/ 2011.03.01. 18:59:35

@Murderface: És velünk köttetnek pulóvert maguknak a saját gyapjúnkból.

is 2011.03.01. 19:05:48

egyreszt ezzel a poszttal teljesen egyet lehet erteni. mar amennyire egy budapesti fotel-munkaeropiaci szakertovel egyet lehet erteni.

masreszt minden a mertekeken mulik. marpedig a terepen kint levo valodi munkaeropiaci szakertok szerint ez a szep alom boven a kisebbseget eri el. a tobbseg ebbe tobbek kozott a buszozas miatt nem terelheto be. abba a buszba ugyanis sofor es benzin kellene. meg a busz maga. namost ha erre koltjuk a penzt, akkor kevesebb marad ertelemszeruen magukra a dolgozokra. tehat a kozmunkaprogram csokkenti a szetoszthato penzt (a buszsofor persze orul). es itt arrol beszelunk, hogy a busz megeszik 10 000ft benzint naponta, meg a sofor bere is 10 000ft (amibol 5000-et kap meg, tehat havi 100 000ft-ot keres netooban), meg a busz amortizacioja is 10 000ft. ha 30 ember megy azzal a busszal dolgozni, akkor pont napi 1000ft-tal kevesebbet lehet nekik kifizetni. fejenkent havi 22 000ft-tal kevesebbet (22 munkanap). a mostani 28 600ft-bol. hoppa, marad 6600ft egy egesz honapra. hoppa, ha elojonnek a rideg szamok a szep kerek elmelet mogul...

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 19:08:00

Egyszerűen egy értelmes politikai elitet nem lehet választani, csak Übü királyok vannak, a korlátaikkal, szellemi retardáltságukkal, baromságaikkal.

is 2011.03.01. 19:10:45

@Auris: "a Szlovákokat. Levágták a segélyeket, katonailag leverték az állítólagos "éhséglázadásokat" (komoly, a Youtube-on megtekinthető, majd levitték az adókat, járulékokat és mindenki mehetett dolgozni 7-8 %-os gazdasági fejlődés mellett. "

a szlovakokhoz meg az is kellett, hogy egy Orban Viktor nevu faszi 2001-ben cegalapitas-tamogatas helyett inkabb minimalbert emeljen 2 ev alatt a duplajara, amitol minden autogyar Szlovakiaba ment. most is teli szajjal rohognek a bankadon, meg ezeken az egyeb faszsagokon, ami miatt a DT mar odavitte 500+ fos szerviz centeret, es mindenki oda fog menni megint. a szlovakoknak Orban Viktor egy fonyeremeny. minel inkabb Orban Viktor, ok annal jobban fognak fejlodni. a felig okos ember is akkor jar el helyesen, ha a baratja hulye, mert amellett rogton meglatszik, hogy o mennyivel okosabb.

soproni1 2011.03.01. 19:11:52

@Murderface:

A dolgozók meg szívatják a munkáltatójukat.
Én gyártom az ágytálat, Te a belevalót.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 19:18:10

Játék a szavakkal: (köz)munkahelyteremtés??

EZ KEVÉS ELVTÁRSAK, NAGYON KEVÉS!!

Megfigyelo 2011.03.01. 19:19:25

@Bébifész: A magyar ipar tulnyomo resze teljesen versenykeptelen volt, ha ugy tetszik, ezert volt elkerulhetetlen a rendszervaltas: szamtalan alacsony kepzettsegu embert foglalkoztatott, es elavult berendezesekkel eladhatatlan termekeket gyartott. Azota, hogy ezeket a gyarakat bezartak (altalaban privatizacio utan), azota vannak tomegesen munkanelkuliek es akkor jelentek meg az elso hajlektalanok. (Azok, akik addig a munkasszalasokon laktak.) Ami komly gazdasagi eredmenyt es nem csak vegetalast jelento munkahely van, azt (szinte) mind a multik csinaltak. De az altaluk elvart munkakulturara a munkanelkulieink tobbsege nincs szocializalva, es 40-50-60 eves korban ezen mar nem is lehet valtoztatni.
Ami visszatekintve a legnagyobb katasztrofat okozta, az az egeszen jol mukodo tsz-ek szetverese volt a 90-es evek elejen, kizarolag politikai megfontolasok (kisgazda nosztalgiak) miatt. Azota csak vegetal a mezogazdasag - nehany hektaron nem lehet modern, versenykepes termelest folytatni.

Megfigyelo 2011.03.01. 19:22:38

@Belpo: Ja, fontosabb volt a gazdagok SZJ-jat drasztikusan csokkenteni,..

Janossz 2011.03.01. 19:27:03

Munkahely kell az embereknek, nem ilyen megalázó alibi-közmunkák. (Mintha ígértek volna is, kezdetnek 1 milliót!)

Gátat, meg csatornát a XIX. században építettek kubikusok, azóta valami oknál fogva jórészt gépek csinálják.

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 19:31:03

@Megfigyelo: Tévedés! A magyar ember, nagyon jól dolgozik, és SZÁNALMASAN kevés bérért! Nálunk nyugatabbra sokkal kevesebbet dolgoznak, itt elsősorban Európát említeném. Munkát kell adni az embereknek. Már senkit nem érdekel az hogy mi volt 20-30-40 éve, talán túl kellene lépni ezen. Mindent lehet, csak akarat nincs rá. Gazdaságélénkítő programokkal, vendéglátás és mezőgazdaság terén még mindig versenyképesek lehetünk.

Cáfolat 2011.03.01. 19:35:14

"Munkahely kell az embereknek, nem ilyen megalázó alibi-közmunkák. (Mintha ígértek volna is, kezdetnek 1 milliót!)"

Kedves Janossz. Munkahelyet ugyebár a szocializmusban szokás az államnak teremteni. A kapitalizmusban az állam legfeljebb ösztönözheti a munkahelyek teremtését azzal, hogy olyan gazdasági környezetet teremt, amely kedvez a vállalkozásoknak, a befeketetőknek, legyen az hazai vagy külföldi.
Csak hát ugye ezt elmagyarázni a plebsznek a nehezebb dolog. Könnyebb a kádári álmot ígérni, majd amikor jönnek a valóságos körülmények, az élet, akkor kiszúrni a szemüket ezzel.
Gazdasági környezet megteremtése nuku, sőt hátra arc, helyette belerúgni abba a csoportba, amelyik a legcsekélyebb érdekérvényesítő képességgel rendelkezik.
És az a tragikus, hogy ehhez sok hülye birka még tapsol is, amíg vele vagy a családtagjával meg nem esik, hogy munkanélküli lesz.

Cáfolat 2011.03.01. 19:36:55

@Bébifész: Fel kéne ébredni. A magyar ember semmivel sem jobb, mint a környező emberek. És nem lehet mindent. Elég lenne azt, amit lehet.

Taxomükke (UK) 2011.03.01. 19:37:40

@Bébifész: nem ördögtől való gondolat, Svédországban sok helyen a(z egyik) legnagyobb munkaadó az önkormányzat. Mondjuk ott nem ellopják a sok befizetett adót...

Bébifész (törölt) 2011.03.01. 19:44:41

@Tibi bácsi: Dolgozzon az 4 órában 30ezerért aki kitalálta. Ez egyszerűen egy IDÉTLEN VICC, GÚNY A POFÁDBA!

Auris 2011.03.01. 19:44:56

@is: Akkor neked két jó hírem van:
1. Magyarország világgazdasági jelentősége meghatározó, ha egymagában Orbán elhibázott intézkedése felfuttatta az egész Szlovák gazdaságot. Azzal a 80-90 nemzetgazdasággal, akiknek a szlovákoknak világszerte, 10-15 akikkel Kelet-Európában versenyezni kellett, azok elhanyagolhatóak. Szóval nem mondod komolyan hogy Orbán miatt mentek Szlovákiába az autógyárak??? Egy kicsit fóbiás vagy. Azért mentek oda, mert az általam említett intézkedések megfelelő gazdasági klímát teremtettek.

2. Ha igazad van, nálunk is jön a kánaán, mivel az átlagkereset mára alacsonyabb nálunk mint a szlovákoknál.

Megköszönöm, ha ezentúl megtisztelsz azzal, hogy nem frázisokat puffogtatsz ( pld: mindenről patásorbán, vagy böszmegyurcsán tehet, stb..) felém, hanem értelmes diskurzust folytatunk, észérvek alapján, mert utóbbira nem sajnálom az időt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.03.01. 19:50:54

@driopios: szuperül ráéreztél a lényegre. Svédországot csakis és kizárólag te hoztad fel, a kommentet akár a hatkerből is írhattam volna, ahol hosszú évekig éltem mellesleg.
Gratz :)

Janossz 2011.03.01. 20:01:08

@Cáfolat: Én nem mondtam, hogy teremtsen, csak gondoltam, ha egyszer megígérte, talán tehetne valamit ezügyben....
Különben szvsz, ha az utóbbi években az ún. gazdáknak számolatlan szórt támogatások egy részét élelmiszer-feldolgozó üzemek létesítésének ösztönzésére fordítja a nagyeszű állam, két legyet üthetett volna egy csapásra.
Konzervgyár, savanyítóüzem,vágóhíd, meg ilyen haszontalanságok sok képzetlen munkaerőt képesek felszívni, ráadásul piacot teremtenek(-nének) a hazai termelőknek.

Cáfolat 2011.03.01. 20:04:08

@Janossz: Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a mondanivalód tartalma keserűen szarkasztikus volt. Nem is neked címeztem, csak inkább veled kommunikálva.

Cáfolat 2011.03.01. 20:10:08

@Janossz: "Különben szvsz, ha az utóbbi években az ún. gazdáknak számolatlan szórt támogatások egy részét élelmiszer-feldolgozó üzemek létesítésének ösztönzésére fordítja a nagyeszű állam, két legyet üthetett volna egy csapásra."

Jajj, hogy neked milyen eretnek gondolataid támadnak! Csak nem akarod az őstermelő gazdákat arra erőszakolni, hogy valamiféle TSZCS-hez hasonló bolsi közösséggel áruljanak egy gyékényen? Még hogy ebbe öljék a pénzt, amikor Lamborghini traktorokra is lehet, amivel aztán lehet felvonulni a Kossuth térre, meg szállítani az eladhatatlan búzát az állam által bérelt raktárhelyekre?

Janossz 2011.03.01. 20:37:56

Tudod, én vidéki vagyok. És szent meggyőződésem, hogy bajaink nagyja a mezőgazdaság felől jön.
Témánál maradva, a foglalkoztatás ilyen szintje is jórészt oda vezethető vissza.
Valami elenyésző a közteherviselésből a gazdák részesedése, az általuk felvett támogatásoknak szerintem töredéke.
Az általuk teremtett-fenntartott munkahelyek száma minimális, abszolút bevett a külföldi (állati sorban tartott) idénymunkások foglalkoztatása.
És még nagy büszkén ki is mondja: Nekem magyar nem kell!!
Azok jók lesznek a gátra...:-(

Cáfolat 2011.03.01. 20:55:07

@Janossz: És egy olyan kör, amelyik minden kormány által agyon van ajnározva, nincs számlaadási kötelezettsége, ott árul, ahol akar, tömeges föld alapú EU támogatásokra jogosult, és semmi nyoma nincs ennyi év után sem a beléjük ölt temérdek pénznek. Ahogy hallom pusztulnak ki a magoszos magyar termék boltok, mert hogy nem adhatják drágábban a cuccot, mint a szomszéd boltban. Ja és számlakötelesek, aminek hatására szintén sarkon fordulnak az igaz magyar gazdák.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha megszűnne a földeladási moratórium, és a piac hatására megint valódi ára lenne a földnek.

Cáfolat 2011.03.01. 20:57:28

@Cáfolat: ... majd kifelejtettem a szerződéses fegyelem hiányát. A leszerződött árut fél perc gondolkodás nélkül odaadják annak, aki 2 forintot ráigér.

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.02. 17:24:50

@Bébifész: Mit hittetek? Ezért kértem, hogy valaki írja be! Mit gondoltatok, azért dolgozik a sarki garázsközértben valaki feketén, mert többet akar zsebre tenni? Azért dolgozik feketén, mert másképp nem tud! Ha az akarná a kis vállalkozó jelentse be, akkor nem fog ott dolgozni, mert nem lehet kitermelni a költségeit, nem hogy garázsközértben, de sokkal "nagyobb" volumenben is probléma. Azt meg sem merem mondani, mekkora ez az összeg, ha nem minimálbérről van szó!
Semmi máson nem kell változtatni, mint ezen és a probléma meg fog oldódni, magától..A legtöbb ember nem szeret feketén dolgozni és a legtöbb szolgáltató nem szeret feketén dolgoztatni, sőt még szürkén sem..
Csak nincs más megoldás...

Alfagumi · www.aabroncs.hu 2011.03.02. 17:32:52

@Ez vagyok: Pontosan! Ez a legnagyobb probléma!! Mesélhetnék..Sláger szalmák váltak a semmivel egyelővé. Olyan vállalkozásokkal nem lehet pénzt keresni, amibe milliókat öltek/öltünk bele és jó, színvonalas és becsületes szolgáltatást nyújtunk. Vedd a Magyart-reklámozzák! Azt miért nem olvasom, hallom, legyél okos, vásárolj a becsületes kereskedőtől és ne a neppertől, mert három forinttal olcsóbb?? Az élni és élni hagyni veszett ki az emberekből..Senki nem tud keresni semmin, ezért aztán nem is tud vásárolni sem..A kígyó megharapja a farkát..Nesze...

doktorno 2011.03.02. 21:40:37

Igazából egy kérdésem lenne Önhöz, melyet már vagy öt éve szeretnék feltenni.Én rendszeres nézője voltam az ATV FÓRUM müsorának, ahol Ön mint müsorvezető volt és igazából úgy éreztem, hogy vélemémyét nem politikai hovatartozása határozta meg, Még emlékszem és szerintem Ön is, hogy milyen lesúlytó véleménye volt Solyom László megválasztásának módjáról.És láss csodát legközölebb, már, mint a köztársasági elnök egyik osztályvezetője tünik fel. Majd amikor feltünt, mint a Századvég vezetője elemzője felakadt a szemem. És azt kérdeztem magamtól, itt volt egy fiatalember aki számomra hiteles volt, elemzéseit nem pártpolitikai szimpátia, hanem szakmai szempontból tette meg. Örülök, hogy végre elmondhattam a véleményemet, már öt éve várok erre, már többször neki láttam, de valahogy mindig letettem róla. De most, hogy a TÉT müsorába, mint politikai elemző feltünt, hát úgy éreztem megkell irnom, hogy mennyire
hiteltelenné vált számomra. Sajnálom magát fiatalember nagyon nagyon sajnálom.

melus79 2011.03.02. 21:47:59

Szégyenletes azt feltételezni,hogy a jelenleg munkanélküli emberek többsége azért nem dolgozik,mert nem akar.
Az egész írásból süt,hogy a szerzőnek fogalma sincs a zemberekről úgy általában.Ja,kérem,a Sándor palotából nem is látszik...
Családgondozóként dolgozom,tudom,hogy miről beszélek,tudom,nap mint nap átélem,hogy mit jelent hátrányos helyzetűnek lenni,kilátástalanul keresni a munkát...
Szégyen,hogy egy ilyen írás megjelenhet,amiből süt az előítélet.
És igen,képzelje el a kedves szerző,az ellenzéknek abban legalább igaza lesz,ha egyéni sorstragédiákkal operál,mert a munkanélküliek úgy en block nem egy masszív tömeg,hanem bármily hihetetlen,különálló személyek!

honeste vivere (törölt) 2011.03.02. 22:00:09

Nekem Kumin Ferenc e-mailes elérhetősége kellene.

lüke 2011.03.02. 22:45:15

"közmunkás egy idő után a versenyszférában is vonzóbb munkaerő lesz"
remélhetőleg,(vagy mint az átkosban 6 elemivel minisztériumi főosztályvezető vagy kandiátus-Phd-
lesz)
a legnagyobb citation index-szel és impact faktorral

HHRT 1975 2011.03.03. 16:49:21

A hírek szerint a 2011-es év intézkedései közé fog tartozni, hogy a rokkantnyugdíjasokat kötelezően közmunkára küldik, a hivatalos értelmezés szerint azért, mert így kívánják visszavezetni őket a munka világába. A valóság azonban az, hogy akkor, amikor egészséges emberek sem találnak munkát maguknak, nem valószínű, hogy éppen ettől a rokkantnyugdíjasok számára munkalehetőségek adódnának, arról már nem is szólva, hogy a megaláztatásként megélt, lényegében erőszakkal kikényszerített segédmunka a hajlandóságukat sem fogja növelni a munkavégzésre.

S mi történik majd azokkal, akiknek egyéni sorsára a társadalom sablonos - mechanisztikus módon működő rendszere érzéketlen? Ha nem számíthatna családja támogatására, nem kétséges, hogy a mai Magyarországon Van Gogh pszichiátriai rokkanttá nyilvánítva tengetné életét, s elképzelhető milyen hatást fejtene ki rá, ha ezek után a festményeivel való foglalkozás helyett be kellene vonulnia utcát söpörni vagy művirágokat összeállítani. Ne higgyük, hogy most és itt nincsenek ilyen sorsok, hiszen elég csak felmenni a tehetségkutatással foglalkozó szakemberek honlapjaira ahhoz, hogy lássuk, ezek a szakértők külön kategóriába sorolják azokat a maguk területén zseniális embereket, akik képtelenek megfelelni az oktatási rendszer önkényes elvárásainak, s innentől kezdve, hacsak nem születtek megfelelő körülmények közé, a sorsuk kiszámíthatóan a börtön, az öngyilkosság, a megnyomorító szolgamunkák - vagy a rokkantnyugdíjas státusz felé vezet.

Hasonlóképpen, mi lesz azokkal a nem rokkantnyugdíjas munkanélküliekkel, akik számára a közmunkaprogramot szintén kötelezővé teszik, de akik intelligenciájuk, magatartási rutinjaik folytán kínszenvedésként élik majd meg a segédmunkásokra méretezett munkakörülményeket? Egy 50 év körüli mérnök, aki nem kap a végzettségének megfelelő munkát, miként fogja elviselni, hogy szégyenszemre csikkeket kell szedegetnie, valami sutyerák munkavezető parancsára? Tömegek életének legázolása, számos kiváló, de társadalmilag sikertelen ember belemosása a megdolgoztatott lumpen rétegekbe, mi ez, ha nem a társadalmi szintre emelkedett elmebetegség és bűnözés? Az a rendszer, amiben az erős az értékes és a gyenge az értéktelen, amiben a problémákért mindig a gyenge a felelős, s sohasem az azokat előidéző erős, amiben az erősek az erejüket, ki nem mondva is a darwini kiválasztódás vulgáris értelmezésével igazolják, az a rendszer nem nevezhető másnak, mint fasisztának.

nyíregyházi betti 2011.03.04. 06:08:51

@HHRT 1975:

Nekem ez jutott eszembe az írásod elolvasása után:

Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik. -
Ajtó megől fehér galamb,
Ősz bárd emelkedik.

uni1002 2011.03.04. 06:18:18

A nagy, nemzeti közmunkákat, /Tisza, Duna, gátépítés, erdőtelepítés/, csak bentlakásos formában tudom elképzelni, valószínütlen, hogy a zembereket naponta szednék össze 4 órás műszakra.
Tehát munkatábor, ahogy Rákosi az építő századokkal, Nicolae Ceaușescu a Duna delta, mocsarainak lecsapolásával, Mao az emberek millióinak a gátra küldésével, egy fűzfakosárral a kezükben, a Harmadik Birodalom fegyvergyáraival, Sztálin Gulagok rendszerével már kellő számú történelmi példát mutatott.
Talán a különbség, hogy most nem a rendszer ellenségeit, hanem a szerencsétlenjeit akarják ott dolgoztatni.
Kerül amibe kerül. Hiszen a tömegek neveléséről van szó, hatásfok, gazdaságosság nem nagyon jöhet szóba.
Így nem lesz idejük fekete munkát végezni, a szégyenteljes nyomor segély összegét valamivel kiegészíteni, hogy legalább dönthessen, hogy eszik, vagy fűt, vagy gyógyszert vásárol...

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.03.07. 00:14:57

Nagyon unom, hogy ha urul a kincstar, mindig a konnyen elerheto adozokon csavarnak meg egyet ahelyett, hogy tenylegesen a kiadasi oldal elkepeszto pazarlasaihoz nyulnanak hozza. Ezt eddig egyik kormany se merte megtenni, kivancsi leszek, ebbol lesz-e valami. Akkor fogom latni a sikert, ha a kovetkezo koltsegvetesi dramanal nem egy ujabb adonem bevezeterol fogok hallani, hanem a csekely letszamu befizeton eloskodo tomegek finom helyrerakasarol.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása