Politikai X-faktor kerestetik

2011.10.05. 00:07 kumin

Nem nehéz ma Magyarországon politikai ígéretté válni. Kis rosszindulattal azt is mondhatom, hogy elég két egymást követő napon feltűnni a tévében valamilyen kormánykritikus vagy kormányoldallal konfrontálódó szerepben, elmondani néhány jól megformált, kerek mondatot, és máris beindul az elemzői fantázia: talán ő vagy ők lesznek, akik legyőzik a jelenleg regnáló hatalmat. Semmi meglepő nincs ebben. Ha az ellenzékben makacsul nem akar mutatkozni váltópárti terveket reális esélyekkel dédelgető játékos, a megfigyelőknek minden okuk megvan a megoldást rajtuk kívül keresni. Attól, hogy az eddigi tippeket még semmilyen későbbi fejlemény nem igazolta, még van értelme újabb és újabb potenciális kihívók után nézni – egészen akár 2013 végéig.

(forrás)

 


Néhány évvel ezelőtt valószínűleg magabiztosan le lehetett volna írni, hogy ha szűk három évvel a választások előtt semmi nyoma még egy politikai versenyzőnek, akkor már késésben van. Mára az ilyen ökölszabály-szerű nagy igazságok kimondásával a józanabb elemzők óvatosak lettek. Magyarországon szinte lehetetlen új pártnak bekerülnie az Országgyűlésbe – hallottuk sokszor, aztán zutty, jött 2010, és egyszerre kettő is bent lett. Stabilan tartják magukat a rendszerváltó pártok – ez is egy népszerű tézis volt, de 2010 ezen a téren is rendet vágott, amikor egy csapásra két rendszerváltót vesztettünk el, ráadásul az SZDSZ-t a 2002-es kisgazdákra jellemző köddé válós technikával.


Egyetlen ökölszabály maradt: sohase mondd, hogy soha! Igen, ha a facebookos-egymilliós mozgalom tarsolyában lennének újabb ötletek, igen, ha Tétényi Évának lenne bármilyen érdekes és érvényes mondanivalója az országos politikai publikum számára is, és igen, ha Árok Kornélnak és csapatának nem fogyna el a lendülete két nap után, akkor tényleg tovább is lehetne jutni a találgatásoknál. A jó entrée minden fent említettnél megvolt, de az az apró többlet, a sikert a kudarctól elválasztó, nehezen megragadható politikai X-faktor valószínűleg abban mutatkozhatna meg, hogy a belépő jó hullámát meglovagolva hősünk vagy hőseink valamilyen további, tartós, rendszeresen megmutatkozó teljesítményre is képesek.


Nem szeretném a legfrissebb szakszervezeti megmozdulásokat és a további terveket lebecsülni. Amit eddig láttunk tőlük, az szerintem sem bagatellizáló, sem áradozó jelzők használatát nem teszi szükségessé: kb. hozták azt, amire számítani lehetett tőlük, megfűszerezve egy-két valódi médiaérzékenységről tanúskodó jó megoldással. A vége azonban elpukkadt, a folytatás pedig – ha van is – nem viszi át a hírmédia ingerküszöbét, én legalább is nem találkoztam útlezárásokról szóló hírekkel. Azt is el tudom képzelni, hogy ezekben a napokban másra használják véges energiáikat. Lehet, hogy most formálódik a Magyar Szolidaritási Mozgalom, lehet, hogy rövidesen színre lép ez a frissen kigondolt formáció, és ezért nincs most idő az utak látványos elfoglalására.


Azt is gyanítom azonban, hogy 2014-ig Árok Kornélék még közel sem az utolsók, akikben a kormányoldal elleni küzdelem reménységei felfedezhetőek. A lehetséges kihívók színvonala elég hullámzó ahhoz, hogy még a kisebb teljesítmények is nagy figyelmet és elismerést kapjanak. Ennek a különös messiásvárásnak lehetnek vesztesei is. Egyrészt a teljes ellenzéki világ, amelyikről ilyenkor nem túl hízelgő, lesajnáló sommás vélemények jelennek meg. Másrészt vesztes lehet egy esetleges komoly, valódi politikai X-faktorral is rendelkező kihívó, aki hiába tudhat mindent a sikerhez, sokadik ötletként sokat veszíthet érdekességéből.
 

Címkék: szolidaritás szakszervezetek tétényi árok

68 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr283279181

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árok Kornél: ez már alkotmányos diktatúra 2011.10.13. 11:30:19

Kire gondol a kormány, amikor széles párbeszédet emleget? – tette fel a kérdést Árok Kornél. A Szolidaritás mozgalom egyik szervezője a Gépnarancsnak adott nyilatkozatában azt mondta, ami most van, azt ő már alkotmányos diktatúrának tartja....

Trackback: MSZP: te nem tudod, milyen jó (volna) nélküled 2011.10.06. 09:53:25

Avagy miért kell egy határozott, biztos mozdulattal arcon rúgnunk az MSZP-t, ha meg akarunk szabadulni a Fidesztől....

Trackback: Keretek között 2011.10.05. 18:28:40

"2011 a politikától való teljes elfordulás éve" - szajkózzák manapság oly sokan, hogy már az sem lenne meglepő, ha valakiből ez a mondat bizony komoly ellenérzéseket váltana ki. Mindeközben persze tagadhatatlan, hogy a Fidesztől elforduló s...

Trackback: Bajnai, valamint a férgek 2011.10.05. 10:16:37

Közvetlenül az előtt, hogy ebben az országban végre rend lett, illetőleg szabadság lett, meg béke lett és egyetértés lett, valamint végre szabad lett békésen egyetérteni is, sőt, egyenesen ajánlva lett az a kibaszott egyetértés, volt itt két zavaró mom...

Trackback: Politikai X-faktor kerestetik 2011.10.05. 10:05:02

Gyanítom, hogy 2014-ig Árok Kornélék még közel sem az utolsók, akikben a kormányoldal elleni küzdelem reménységei felfedezhetőek.

Trackback: Politikai X-faktor kerestetik 2011.10.05. 10:05:02

Gyanítom, hogy 2014-ig Árok Kornélék még közel sem az utolsók, akikben a kormányoldal elleni küzdelem reménységei felfedezhetőek.

Trackback: Súúúhanterz: Demján már nem a termelésben látja a felemelkedés lehetőségét? 2011.10.05. 08:15:33

Demján Sándor az elmúlt évtizedben minden létező fórumon elmondta, hogy ő bizony a termelésben, a kétkezi fizikai munkában látja az ország felemelkedését. Szerinte nincs szükség művészekre, egyetemi oktatóra is csak módjával, így aztán tessék mindenkin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiggyBlanka 2011.10.05. 00:36:00

"sohasem mond, hogy soha" HELYETT helyesen: "sohase mondd, hogy soha"

Nem vagyok fideszes 2011.10.05. 01:03:35

"nem viszi át a hírmédia ingerküszöbét, én legalább is nem találkoztam "

Elszóltad magad, Kumin, a "hírmédia" valóban nem beszél róla, amennyiben a hírtévét érted ezalatt. Márpedig mást nem nagyon érthetsz, mivel nem nézel.

Nézd, ma még vaníliás karikának tűnhet, de előbb-utóbb a te szádnak is keserű lesz a Vezényló Tábornok Úr ánuszrózsája, a te nyelved annyira jól ismer.

StormChild 2011.10.05. 01:13:00

@PiggyBlanka: ott a pont; én is pont ezt akartam írni, de megelőztél. Úgy látszik, nem csak a köztársasági elnököknél feltétel a rossz helyesírás, hanem a (volt) kollégáiknak is... ;))

Kumin, a Te blogod üdítő kivétel az Indexen kiemelt blogok közül, mert Te valahogy nem a közemberek között, a Nagy Magyar Valóságban élsz - úgy látszik, Neked így is jó, ahogy most zajlanak a dolgok, sőt!

Hogy is volt ez pár éve?
"Rosszabbul élünk, mint négy éve!" - hát nem? ;))

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2011.10.05. 02:05:14

Az tény, hogy eddig sem az ellenzék sem a civilek nem nyújtottak semmi kiemelkedőt és nem tudtak igazi tömegeket maguk mellé állítani, ebben Kuminnak igaza van. Állítom, hogy ha orbánék naggyűlést tartanának még mindíg tízszer annyi ember lenne ott, mint a szakszervezeti tüntetésen a hétvégén. Lehet álmodozni persze, de ez az igazság. A fidesznek van egy nagyon masszív tábora, kb. 2 millió szavazó, amely minden körülmények között rájuk szavaz. Ha az országos politikai apátiát valaki nem tudja a maga javára fordítani akkor 2014-ben is simán meglesz legalább a kényelmes többség. Namármost az az igazán érdekes kérdés, hogy az elmúlt egy-másfél év hibái/elkúrásai után miért nem mutatkozik az "új erő"? Mert én Árok Kornélékat vagy a facebookosokat nem nevezném annak. Létezik, hogy a jobbikkal és az LMP-vel ki is merült az újító szellem? Remélem, hogy nem.

Mindazonáltal kérdés az is, hogy mit ígérne az új arc a tömegeknek.
Megszorításokat mellőző gazdaságpolitikát? Nyilvánvaló, hogy ez nem fog működni.
A manyup pénzek visszaadását? Hát kiváncsi vagyok melyik kormány mer belemenni ilyesmibe, főleg ilyen válságos időkben.
Az orbáni új alkotmány eltörlését? Az AB jogkörének visszabővítését?
Már bebizonyosodott, hogy ez a téma nem vonz tömegeket, ráadásul a végén a teljes magyar jogrendszerből komédiát csinálnak (még nagyobbat mint most).
Vagy ígérjen progresszív adózást és stabil, kiszámítható kormányzást? Ja, és ki hiszi el neki?
Az eddigi kormányokra épp nem ez volt jellemző.
Egy szó mint száz, baromi nehéz dolga lesz annak aki le akarja váltani orbánt, még akkor is, ha a hitelességi deficittel nem kell megküzdenie.

bretman 2011.10.05. 02:47:16

"Állítom, hogy ha orbánék naggyűlést tartanának még mindíg tízszer annyi ember lenne ott, mint a szakszervezeti tüntetésen a hétvégén."

Nem, nem lenne. Erre a létszámra Orbánék már a választás előtt sem voltak képesek. Mármint nem a tízseresre, az egyszeresre sem. Hidd el, ha képesek lennének, megmutatnák!

Ettől függtelenül: amit hétvégén láttunk, semmit nem mond el a 2014-es választásról.

Nem tudjuk, 2014-ben mi lesz. Azért nem tudjuk, mert minden elemző figyelmen kívül hagyja a bizonytalanok egyre hatalmasabb táborát (amely már nagyobb, mint bármelyik másik tábor). Lehet virgonckodni azzal, hogy a biztos pártválasztók között a Fidesz most is 50 százalékon áll. Csak az a baj, hogy ha így nézzük, a választás érvénytelen lenne, mert a jogosultak több, mint fele most nem mondja meg kire fog szavazni.

És nem tudjuk, ők 2014-ben hova fognak állni.

G. Wolf 2011.10.05. 03:16:50

Mi van ha a Egymillióan Demokráciáért be se akarnak kerülni? Inkább amolyan külső civil fórum maradnának? Tétényi se biztos hogy a parlamentbe hajt...

Azon kívül is vannak fórumok! Nem csak parlamenti versengés az érdekes... Tétényi pl szerintem kifejezetten hogy helyi ember akar maradni, ott van bázisa, lehetősége stb...

Egymillioanosokat meg nem tudni... Szímpatikus civil mozgalom de... olyan kis semilyenek...

Persze én "soha ne mondd hogy soha" - úgyhogy még akár melyikből lehet parlamenti párt is egyszer :) Szóval igazából csak azt akartam modnai hogy kicsit szűk szerintem ez a parlamenthez való viszonyítás, és tágabb politikai térben kell vizsgálni a fent említetteket.

[megmondoember] 2011.10.05. 03:59:32

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "A fidesznek van egy nagyon masszív tábora, kb. 2 millió szavazó, amely minden körülmények között rájuk szavaz. "
Így van. A Fideszre eddig is az szavazott, akinek önreflexiós képessége nulla volt, a felelősséget, a dolgok újra- és átgondolását teljesen elutasította. Ők ha eddig nem tették, ezután sem fognak erre vetemedni, bármit és bármennyire is kúr el a Fidesz még az országon. Úgy vannak inkább vele, mint az egyszeri lottózó, aki folyamatosan ugyanazokat a számokat ikszeli, konokul, azt gondolva, hogy nem baj, ha az elmúlt 30 évben nem jöttek be - annál nagyobb az esély, hogy a következő sorsoláson majd bejönnek. Így valóban azok kezében van az ország sorsa akik a lottónyeremény helyett a normális úton, munkából megélni akaró, józanul gondolkodó választókat meg tudják szólítani.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.05. 06:59:41

Politikai X-faktor?
Előbb olyan embereknek kellene feltűnniük egyáltalán a politikában, akik felelősségtudattal, önkontrollal rendelkeznek, és hitelesek.
Mert ilyen nem sok van.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.10.05. 07:04:13

@[megmondoember]: "A Fideszre eddig is az szavazott, akinek önreflexiós képessége nulla volt, a felelősséget, a dolgok újra- és átgondolását teljesen elutasította. "

Miért, ugyanezt nem lehetett a szoci szavazóknál is felismerni? Elég sok ember van, aki szerint majd az állam megoldja, a szoci hívők között is. De ez ugye alapvetően hibás gondolkodás, és pártfüggetlen.

Amúgy való igaz, hogy mindkét oldalnak megvannak a saját hívői, akiket nem lehet eltántorítani, ezek nyilván masszív hülyék, vakok.

Viszont amúgy a 2010-es választásokat nagyon egyszerűen nem a Fidesz nyerte, hanem a szocik vesztették el. Ha nem csinálnak akkora böszmeségeket, akkor nincs 2/3-a a Fidesznek, mert nagyon sokan csak azért savaztak a narancsra, hogy a szocik tűnjenek el.

Fel kéne már ismerni a pártoknak, hogy ha egyszer, egy ciklusban korrektek, betartják, vagy megpróbálják betartani az ígéreteket, akkor simán nyerik a következő ciklust is! Csak valamiért nincs olyan politikus, aki erre rájött volna, és aki felvállalná, hogy őszinte lesz, és mondjuk 4 évig nem a saját+friends zsebét tömi.

discretio 2011.10.05. 07:14:25

Én egyetértek. Szerintem ennek a hétvégi tüntetésnek a legnagyobb mércéje az volt, hogy vasárnap kb. százan mentek közülük demonstrálni.

Csurka is ki tudott vinni a nagygyűléseire tízezreket, aztán mi lett a vége.

A szolidaritás névválasztás nem jön be nálunk, mert a fogalmat egyszerűen nem értik az emberek, szerintem . A szó jelentését még esetleg tudják, de jelentésére nagyon keveseket érint meg annyira, hogys tegyen is valamit , sajnos.

Azért én el tudok képzelni egy olyan opciót is, hogy nem csak síkhülye zombik alkotják a megmaradtakat, a Fidesz szavazói közül. Talán inkább realisták, akik tudják, hogy a partvonalról bekiabálni mindig könnyű.

Akik csodára vártak, már a bizonytalanok táborát erősítik. A választásokat nem a sokak által agyatlannak nevezett Fideszesek, hanem ők fogják eldönteni.

dolgozni kék 2011.10.05. 07:32:59

egy ideje gondolkozom már egy olyasmin, hogy a médiának kellene generálnia egy alulról szerveződő pártot. Indítani egy "Politikus kerestetik" műsort, projektet.

Persze felvetődik bennem ilyenkor, hogy mi alapján jelenthetnénk ki, hogy valakiből jó politikus lesz?
- Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezzen?
- Ki moderálna egy ilyen műsort és milyen elvek szerint?
- Mi a garancia arra, hogyha kiválasztanánk 100 okos, értelmes embert, akikről külön-külön azt gondolnánk, hogy jó politikusok lennének, akkor együtt megtalálnák a közös utat?
- Erős a gyanúm, hogy egy ilyen projektre jelentkezők között tucatjával lennének (ha nem döntő többségben) fontoskodó, hatalomvágyó emberkék, törpikék. Tudjátok, a seggfej-fajta.

Bármennyit is ötletelek, hogyan lehetne ez életképes kiútkeresés, nem látom a megoldást..

fehéregér 2011.10.05. 07:34:03

Kumin, Kumin, megint elszomorít....amikor a magát valamelyest is független elemzőnek beállító személy simán leírja, hogy "nem viszi át a hírmédia ingerküszöbét" (hm...némi képzavarocska is van itten) akkor nem bizsereg valahol valami igazság-érzékeny receptor az agyában? A média, különösen a "hírmédia" ugyanis korántsem pusztán szerkesztési elvek alapján dönt arról, hogy "mi vigye át" azt a küszöböt, mondhatni megszállás alatt áll... tőlem hallja először? Ugyan-ugyan.....

Crocuta 2011.10.05. 07:42:12

SzVSz nem azok az agyatlanok, akik következetesen egy PÁRTRA, és annak az irányvonalára szavaznak, mert ők a "világnézetük", gondolataik, stb alapján szavaznak.
Ezen az alapon le lehetne hülyézni és droidozni pl az összes keresztényt, hogy miért HISZNEK. Hitre szükség van. A probléma abban áll, hogy ezzel a hittel VISSZAÉLNEK, nem pedig élnek a drága politikus vezetők. Az "elit"... Pffff...
Droid inkább az szvsz, aki az éppen aktuálisan legnagyobb ígéretnek adja a szavazatát, (pl. csökkenő adó, növekvő nyugdíj, ingyensör, stb...) elhisz minden falrengető marhaságot. Rájuk épül a választási kampány.

Roy 2011.10.05. 07:51:35

@bretman: Egy apróságot mindenki elfelejt. Ez pedig a határon túli magyarok szavazati joga.
Mint tudjuk megadták nekik a szavazati lehetőségt, igaz csak listákra szavazhatnak, de ezzel is bőven nyerhet a Fidesz. Ennek elég nagy a valószínűsége, hiszen ők adták meg a magyar állampolgárság lehetőségét, és ezzel együtt a szavazati jogot.
Így még az is elképzelhető, hogy ezekkel a szavazatokkal ismét megszerezhetik a 2/3-ot, hisz níem véletlíenül csinált ezt a Fidesz.
Így nyugodtan átszavazhatnak a fejünk felett. Kibicnek semmi se drága.

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 07:52:18

Nem lesz itt választás 2014 ben...:d ADDÍG NEM HÚZZA KI ez a Nemzeti Diktatúra:)
S a Diktatúrát nem lehet leváltani demokratikus eszközökkel, mert kreálnak maguknak választási törvényt..és koldulnak a határon túliaktól szavazatot ( akik azt se tudják sokan, hol van Budapest)
A DIKTATÚRÁT PEDIG MEG SZOKTÁK DÖNTENI-így lesz most is!

Dub hadnagy 2011.10.05. 07:55:56

@Crocuta: Itt a minden körülmények között a Fideszre szavazókról volt szó, gondolom, azt te sem állítod, hogy a Fidesz az elmúlt 16 évben bármiféle egységes irányvonalat vitt volna, az általa közvetített ún. gondolatok nem mondtak akár rövid távon is ellent egymásnak. A keresztény párhuzam viszont jó, a hithű fideszesek szerintem is vallásként élik meg a pártjukhoz való hűséget/kötődést és ebben azért különböznek a lakosság fönnmaradó részétől.

márta)) 2011.10.05. 07:58:42

Nem nehéz ma Magyarországon politikai ígéretté válni"

Az a nagy probléma, hogy Magyarországon soha sem volt nehéz politikai ígéretté válni.
Nagyon jó lenne, ha felnőne annyira a napi politika értékeléséhez a társadalom egy nagy csoportja, hogy nem lehetne ígérgetésekkel politikai erővé válni.
Úgy gondolom, hogy az ígérgetések politikája a múlté, illetve azzá kellene, hogy váljon.
******
" Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.
A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra.

Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat."(Bajnai)

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/bajnai_csak_noveli_ki_elfedi_a_bajt_4327

Változatlanul az a véleményem, hogy el tudnám képzelni a Bajnait egy új párt élén.
:)

Roy 2011.10.05. 08:09:14

@Bruhahahahihihi: Mire gondoltál?
Ki ne mond, mert jön az Orbán kommandója.

márta)) 2011.10.05. 08:09:49

ha Tétényi Évának lenne bármilyen érdekes és érvényes mondanivalója az országos politikai publikum számára is, "

Ne vicceljen már Kedves Kumin Ferenc!

Ennyi erővel sokan kikiálhatnák magukat politikusnak ebben az országban.
Nem tisztem elemezni az eseményeket) No de azért, nehogy legyen már egy magyar Angela Merkel???? :))
:)

márta)) 2011.10.05. 08:19:34

Nem tudom mennyire lehet olvasni a soraim között Kumin F. ott van a véleményem- és a mondani való?.
:)))))

desmentir 2011.10.05. 08:20:05

Na, a jobboldal láthatóan megkezdte a karakter-gyilkosságot. Ez a bejegyzés is beleillik atöbbi médium támadássorozatába.
Úgy látszik túlságosan fogy a FIDESZ támogatotsága, és ők se az impotens MSZP-ben látják az igazi veszélyt.

Pernahajder Viktor 2011.10.05. 08:25:59

Sajnos még nem elég rossz a helyzet, hogy változzon a jelenlegi felállás.

GGG77 2011.10.05. 08:26:38

A poszt (szándékosan vagy véletlenül?) nem említ egy nevet: Bajnai Gordon.

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 08:27:53

@Roy: a fülke eltűnt..marad a FORRADALOM:)))
Párttól független forradalom a Fidesz ellen!!!!
Eltörölni minden gazságot amit a Nemzeti gazemberek csináltak... Utána lehet választani.
Nem el feledni amit Orbán mondott: HA ALKALMAD VAN MEGÖLNI AZ ELLENFELEDET, RIVÁLISODAT NE TÉTOVÁZZ....
--lesz aki megfogadja az ellenfelek közül..hehe:D

Pernahajder Viktor 2011.10.05. 08:31:50

@GGG77: Bajnai semmi jelét nem adja, hogy akarna még valaha is itt labdába rúgni.

öreg büzész 2011.10.05. 08:35:53

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: 3-4 éve még az MSZP-ről is azt hittük, hogy mindig van 1.5 millió stabil szavazója a kemény magból. És nem volt...

Balt 2011.10.05. 08:43:04

@discretio: A "Szolidaritás" nem látszik túl eredeti ötletnek, már csak azért sem, mert a Fidesz mindig is jó kapcsolatokat ápolt a lengyel Solidarnosc-tal ill. örököseivel, attól nem is beszélve, hogy volt már Fidesz gyűlés a szlidatitás jegyében és solidarnosc/szolidaritás zászlók alatt:
www.rtlklub.hu/cikk/42537
voks.tjp.hu/galeria/2006/0402/img_1816.html

Aztán vannak valódi, ékes példák a civil szolidaritásra:
index.hu/belfold/2011/10/04/nem_szabad_akaratunkbol_koltoztunk
index.hu/belfold/2011/10/04/a_karmentes_a_civilek_diadala

Balt 2011.10.05. 08:46:06

@[megmondoember]: "Így valóban azok kezében van az ország sorsa akik a lottónyeremény helyett a normális úton, munkából megélni akaró, józanul gondolkodó választókat meg tudják szólítani."

Stimmt. Ez pedig a Fidesz. :)

GGG77 2011.10.05. 08:47:45

@Pernahajder Viktor: Még bőven van ideje. Először várjuk meg, hogyan/mennyire szakad az MSZP.

Balt 2011.10.05. 08:50:55

@fehéregér: "a "hírmédia" ugyanis korántsem pusztán szerkesztési elvek alapján dönt arról, hogy "mi vigye át" azt a küszöböt, mondhatni megszállás alatt áll..."

Nem is tudom melyik bölcs politikus mondta (Megyó?): "Aki tévét akar, az vegyen magának."

Balt 2011.10.05. 08:54:13

@márta)): Mint tudjuk: Bajnai könyékig benne volt az ún. "elkúrásban".

Elveszett légionárius 2011.10.05. 08:57:31

Az igazi veszély nem az, amikor feltűnnek az "X faktorosok". A baj, amikor látható alkalmatlanságuk ellenére ott is maradnak, és a nagy főnök jóvoltából fontos szerepet kapnak, (mint Szíjjártó, vagy Rogán, vagy lehetne sorolni) esetleg az egyetem elvégzése után 2-3 évvel nekiláthatnak egy új alkotmány kidolgozásának.

márta)) 2011.10.05. 08:58:41

@Balt:
Tényleg? Hogyan is volt az egy éves kormányzása a gazdasági világválság idején???
Hogyan is nyilatkozott munkájáról a "külföld"? olyan politikusok akiknek (meg kell hagyni) "neve" is van a nemzetközi- világpolitikában?
Esetleg perpillanat tudsz jobb nevet? politikust emliteni?

márta)) 2011.10.05. 09:05:27

@Balt:
Igaz, itt egy csöppet tévedtem. :)

”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.
Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat.
Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét"
(Bajnai)

Hm?
:))

kumin 2011.10.05. 09:07:19

@GGG77: a poszt új jövevényekkel foglalkozik, Bajnai már volt miniszterelnök. Ettől függetlenül fontos szereplője szerintem a közeljövőnek, írtam is róla a nyáron (kuminszerint.blog.hu/2011/06/01/a_bajnai_rejtely), ehhez képest sok újdonság nincs vele, ha lesz, szerepelni fogom nálam is, ez biztos.

márta)) 2011.10.05. 09:10:26

@Balt:
Bocsánat! ezt elfelejtettem.:)

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.
Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.
Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal."

Még ezt is az előző kommentemhez "akartam írni".

:))

Balt 2011.10.05. 09:11:03

@márta)): "Kormányzati pozíciót először 2006. július 1-jétől 2007. június 30-áig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) vezetőjeként – pártonkívüliként – 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig[6] tevékenykedett, ahol Lamperth Mónikát váltotta. A területfejlesztés nélküli, Önkormányzati Minisztériummá átkeresztelt tárca élén utódja Gyenesei István lett.

Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból, 2008. május 15-étől[7] a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át. Ez a megbízatása az új, általa vezetett kormány megalakulásával, 2009. április 16-ával[7] szűnt meg." (Wiki)

márta)) 2011.10.05. 09:12:54

@kumin:
Bocsánat!
De az új jövevények élén állhatna (is) a Bajnai. Csak az nem mindegy kik lesznek az új jövevények.
:)))

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 09:13:05

Nem elfeledni amit Orbán mondott: HA ALKALMAD VAN MEGÖLNI AZ ELLENFELEDET, RIVÁLISODAT NE TÉTOVÁZZ....
--remélem lesz aki megfogadja az ellenfelek közül......hehe:D - és hullik a férgese:) és a fagyi visszanyal:)))

csárli hárper 2011.10.05. 09:16:03

"ha Tétényi Évának lenne bármilyen érdekes és érvényes mondanivalója az országos politikai publikum számára is, "

nyugodjál meg van neki, de amíg a helyi fidesznyikek féltik a zsíros bödönt, és polgári körösnek álcázva tiltakoznak a polgármester asszony "város romboló politikája"(azért viccesek, szánalmasak és nagyon feledékenyek fideszék)ellen, addig nagyon nehéz ott bármit is tenni, főleg úgy hogy a párthírtv is csak a fidesznyikek szemszögéből tájékoztat, mondjuk az agyhalottak ezt mind be is szopják, a szerző is mint látjuk...

márta)) 2011.10.05. 09:18:15

@Balt:
És? Akkor most mi van? Hol irtam, hogy nem töltött be tisztséget" a Bajnai?

Bezony! az SZDSZ. Már sokkal hamarabb is kiléphetett volna a koaliciós kormányzásból.
A Kuncze vezette SZDSZ. korrekt koaliciós partnere volt a szocialistáknak, de utóbbi már úgy nézett ki, hogy a "farka csóválja a kutyát, illetve akarja csóválni".
:)

márta)) 2011.10.05. 09:24:29

Bocsánat.! Nekem ennyi az új hír.

Meghódította Amerikát Bajnai"

www.blikk.hu/blikk_aktualis/meghoditotta-amerikat-bajnai-2066119?nocache

:))

márta)) 2011.10.05. 09:30:44

@csárli hárper:

nyugodjál meg van neki, de amíg a helyi fidesznyikek féltik a zsíros bödönt,"

Bocsánat! Álljunk már meg egy szóra! A magyar politika, nehogy arról szóljon már, - és az sem, hogy ki politikus és ki nem!!!- hogy egy bizonyos "csoport" hogyan cirkuszol egymással??!!

Ha itt tart a magyar politika, és az, hogy ki lehet, milyen új erő lehet (esetleg) váltópárt, akkor már nincs is miről beszélni.

Nem CSAK nevek kellenek a politikai palettán!!! némi nemzetközi elismertség sem ártana!!!

Mondani valója sok-sok mindenkinek lenne ebben az országban. Attól függetlenül, hogy része e egy "cirkusznak" avagy sem!!!!!
ennyi.

Roy 2011.10.05. 09:32:59

@Bruhahahahihihi: A terrorelhárítók mindjárt kopgnak ajtódon.

Bala Lajka (törölt) 2011.10.05. 09:37:07

Kihagytad a köddé vált rendszerváltó pártok sorából
a KDNP-t.
Azt te is tudod, hogy a Semjén nevű fondor lelkületű civil egyházfi csak bitorolja egy jelentős töténelmi párt nevét.

fidzsi 2011.10.05. 09:39:56

@Lófasz Hadnagy: Kedves kommtársam! Mindig elbájol frissen tartott dinamikus stílusod. Abban, hogy posztbéli leader-ünkben nem láthatod a kiegyensúlyozott, a történéseket felülről szemlélő elfogulatlan elemzőt, bizony van némi igazad. Erre nincs mentség. Még az sem, hogy jómagam egyetlen szakma béli társánál sem látok ilyen kívánatos gyönyörűséget. Még a teljesen mértéktartó, nohdacú egyenesen mérték adó ATV-n se nem. Ha rosszul látom-ilyen öregecskedő zombi droidnál ez előfjordul- kérlek tudasd velem, ha ez számodra nem megalázó feladat.
A témát magát illetően: úgy gondolom, hogy nincsen lefutott meccs. A Fidinek a legutóbb hallott Sanda Ipse felmérés szerént nincs két milla szavazója. Másrészt baloldali, legutóbb Maszopot büntető ismerőseim ugranának egy normális fazonú alakulatra. Biztos vagyok benne, hogy az MSZ(?) párt struktúra, ha megroggyanva is, de létezik. Mai, információs hálóval átszőtt, világunkban megrázóan gyors változások tudnak előfordulni. Erre, úgy gondolom,a jelenlegi politológiai elmélet -s így a gyakorlat- nincs felkészülve. Ami pedig a jelenlegi kurzust illeti, melynek eléggé el nem ítélhető módon továbbra is szavazója vagyok, Egy olyan dologgal lepett meg ami ingerküszöbömre taposott. Jelzem ez egyik oldalon sem okozott felháborodást. Következésképpen mindenki szembe jön velem a pályán.Gyanús. Szóval: 1./ Az új alkotmányban nem látok semmi demo-ra veszélyes dolgot. A preambulum pl. felőlem tartalmazhatja még az egész Ősgesztát is. A norma szöveg sem robbant jogokat.
2./ A média törvényben dettó nincs guillotine/ ha jól írom/.
3./ A Költségvetési Tanács sem fogja rosszabbul tenni a dolgát, legalább is nem szánt szándékkal. Ti. ez nem Orbán rabszolga voltot, hanem hülyeséget jelentene. De erről, Virág elvtárs tanítványaként, nem nyitok vitát.
.
.
Egy dolog van-én boldog-, ami kiütött. Nem sokkal a győzelem után Kövér Lacika kijelentette, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány követelményének eltörlése nincs napirenden. Ez az a gát, ami a mindenkori hatalom elpofátlanodásának sima útját biztosítja. Lévén, hogy ezt az előző kurzus alatt is rühelltem - az ellenzék dettó- következetes fütyikalap lévén, most is kikérem magamnak a széles néptömegek nevében. Bár eztet a széles tömegek nem tudja. Maradok megkülönböztetett tisztelettel.fidzsi, droid.

csárli hárper 2011.10.05. 09:46:47

@márta)): "Ha itt tart a magyar politika"

sajnos itt tart, amíg mindent kettős mércével néznek addig nincs miről beszélni.
Tipikus példa erre Esztergom, gyönyörű város lehetne, milliárdokat tapsoltak el fideszék, a város viszont és elnézést mindenkitől elég lepra...
de van pofája az előző vezetésnek a mostani vezetést hibáztatni minden rosszért, és ez van szinte mindenütt minden szinten, a mi kutyánk kölyke jó kölyök, a másé rossz, négy láb jó, két láb rossz.
az ország meg megy a süllyesztőbe, nemzeti szalaggal átkötve...

tarackos 2011.10.05. 10:14:44

Ferenc, három dolgot, a legfontosabbakat kihagyod a számításból. Azt amik a háborúhoz kellenek. Még is, szted hogyan jut el a releváns mondanivaló a zemberek fülébe ha a narancsok és a vörös maradványok rátelepedtek a média egészére? A kutatásokat biztos ismered, a csapból is a kormánypárt folyik. Nálunk a zemberek a tvből meg a megyei lapokból tájékozódnak, amik foglaltak, a maradék -mint a net- csak szubkultúrákat érint meg.

Ma az alternatívának csak az utcán van esélye! Ahhoz pedig ki kell menni, ahhoz viszont szabi kell, az utazáshoz pénz etc...

fidzsi 2011.10.05. 10:22:15

Bocs! Csak egy rövid észrevétel. Jól látom, hogy nem látom ezt a bloggocskát az Index címlapján? Zsupsz, leszedték ilyen hamar? Úgy tudom U.P. & TWA elüldözésével a Fidi leigázta nevezett médiumot. Ez most valami, az erők végső megfeszítésével folytatott, szabadság-, vagy egyenesen partizánharc? Hajrá, mondom az általunk gründolt és ásott árok-szakadék túlpartjáról./ Ha nem látok a szememtől, elnézést!/
Tisztelettel. fidzsi, droid.

Diocles 2011.10.05. 10:52:28

A Fidesz és az ország jövője is azon fog eldőlni, hogy egy, avagy kettő fordulós lesz-e a választás.

Ha kettő forduló lészen, akkor a Fidesz egészen megsemmisítő vereséget fog szenvedni, a heterogén ellenzék maximalizálni tudja a voksait.

Ugyanakkor az ország is kap a nyakába egy olyan új többséget, amely jó eséllyel még a kormányfőben sem fog tudni megállapodni, hát még a kormánypolitikában.

Roy 2011.10.05. 10:55:08

@Diocles: Milyen választás? Ne álmodozz!!!

Bruhahahahihihi 2011.10.05. 11:18:29

@Roy: Nem félünk !!!!!!!!!!!!..már írják a listát és a " Nemzeti" bűnöket!
Egyszer vége lesz a Nemzeti Szarnak is..és akkor jön a nagy el és leszámolás:)))

márta)) 2011.10.05. 11:39:25

@csárli hárper:

Vártam egyébként, hogy ez legyen a fő téma és nem is lepett meg.
Nos ami ott történik az az ország történetében egy picike, külön esemény.
Nem árulok el titkot, hogy az ország népét nem is igen foglalkoztatja.)
Már irtam fentebb, nem tisztem minősiteni az ott zajló eseményeket és nem is akarom. LERÁGOTT CSONT!
Rövidke vélemény:
Bárki is lenne az "illető", gondolhatta, hogy akár három párt támogatásával, akárhogyan, indul valaki jelöltként, egy olyan városban ami mindig Fidesz többségű volt, fel kell vállalni a történéseket.
Ráadásul a város lakói beszavaztak egy többségi fideszes képviselő testületet.
Van az országban egyébként fideszes képv.testület, balold.polg.mestere, vagy éppen teljesen vegyes testület, mégis a településért, városért dolgoznak, nem a cirkuszt csinálják.

Egyébként sosem értettem, -bárkiről - legyen szó, hogyan indulhat valaki "háromazegyben. Milyen értékrendet képvisel valójában???? talán semmilyet! igazából?
Ezzel ezt a témát úgy gondolom, hogy be is fejeztem.
Bocsánat.
:)

márta)) 2011.10.05. 11:43:13

@csárli hárper:
Bocs. még annyi)
Tévedés ne essék. Én egyik irányban sem vagyok elfogult, minden irányban szeretném látni a jót (is).
A most zajló politikai folyamatokkal sem értek egyet, érzem a súlyát az életminőségem romlásában.
De ne is kiabáljunk már a ló túloldaláról, az ország sorsát, egyéni életeket nem az ott zajló esemény határozza meg.

csárli hárper 2011.10.05. 11:51:34

@márta)): "Nos ami ott történik az az ország történetében egy picike, külön esemény."

de nagyon szépen leképezi az egész országban történteket, sajnos....

márta)) 2011.10.05. 11:59:27

@csárli hárper:
Ugyan már! olvassál a sorok között.
Te leragadtál egy témánál - ami talán szíved ügye- de engem ez a legkevésbé érdekel.
Az ország sorsa az külön fejezet.
De ha nem érted, vagy nem akarod érteni, akkor nincs is miről írogatni.

márta)) 2011.10.05. 12:07:36

Elszáll a hiány - a kormány bevallotta Brüsszelnek"

hvg.hu/az_orban_kormany_gazdasagpolitikaja/20111004_2011_koltsegvetes_hiany#rss

Durván elszáll a 2011-es költségvetés pénzforgalmi hiánya – erről számolt be a kormány Brüsszelnek. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem adott magyarázatot a több mint 300 milliárd forintos különbségre."
........................
Ez a meghatározó az ország sorsában. Nem előre megyünk, hanem hátra??

menőmano 2011.10.05. 19:08:28

"Politikai X-faktor kerestetik"
**

Totálisan nagyon jó a cím. Tetszik.:)
Csak az a probléma, hogy a mondvacsinált" politikus, nem biztos, hogy nyerő lesz, hogy "labdába" tud rúgni.
Az igérgetések kora pedig már lejárt (szerintem), azzal már nem lehet választást nyerni.
Azzal már teli van a padlás.!??
:)

menőmano 2011.10.05. 19:11:26

"A vége azonban elpukkadt,"

Azért temetni még nem kell, még csak most kezdődik ???
:))

Tourist From An Other Space 2011.10.05. 21:03:30

Ferenc, önt idézve "Ez politikai butaság". Öntől nem is várunk mást!

[megmondoember] 2011.10.05. 22:47:23

@Balt: "Stimmt. Ez pedig a Fidesz. :) "
Köszi, hogy megerősítetted a sztereotípiát, ami a Fidesz-szavazóról írtam. Mindezt úgy, hogy azt hitted éppen ellentmondasz neki. Ennyire idióta is csak egy Fidesz-szavazó lehet.

Balt 2011.10.05. 23:15:58

@[megmondoember]: Na virítsd a pártot/koalíciót, amelyik "lottónyeremény helyett a normális úton, munkából megélni akaró, józanul gondolkodó választókat meg tudják szólítani"! A zöldbalos, hippi jogvédő LMP? A maszopnyugdíjasok gyurcsányista vagy pártapparatcsik magja? A Jobbik? A 38 éves nyugdíjas poltisztek szaxervezete? Mindezek együtt? Ugyammá', balfaszkám, menj inkább lottózni, abban hátha nagyobb esélyed van!

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:40:31

Most Gy. Ferencet gyanúsítják be, jövőre Orbán diktátort állítják elő, meg a bandáját..Balsai, Köteles Kövér, Lázár, stb..mindegyiket SZÁMON KÉRIK ÉS NEM LESZ NEHÉZ ELÍTÉLNI. Már gyűlik a BŰNLISTÁJUK pl. az egykulcsos szja bevezetéséért, vagy a bankadóért.....a visszamenőleges törvénycsinálásért, a gazdaságért, a gazdagoknak való előnyökért....stb. Nevetsége és szánalmas. ..a Nemzeti Banda
A gonosz törpe bosszúja az egész! Orbán külön számon lesz kérve ezért a kijelentéséért: " ha alkalmad van az ellenfeled, riválisod megölni, akkor ne habozz....jobban szeretném Gyurcsányt kiterítve, holtan látni, mint sebzetten...."
Na EZÉRT FELELNI FOG !!!!!!!

Orbán banda takarodj!

Bruhahahahihihi 2011.10.06. 06:41:32

Itt a hiteles szöveg:

"Orbán úgy vélekedett, hogy inkább holtan látná Gyurcsányt, mintsem csak sebesülten („Orban would rather see Gyurcsany dead than merely wounded”). „Megtanultam” – mondta a távirat szerint a Fidesz elnöke a nagyköveteknek június 26-án, „hogy ha az embernek lehetősége van végezni a riválisával, akkor azt gondolkodás nélkül megteszi”. ("I've learned, that when you have the chance to kill your rival you don't think about it - you just go ahead and do it.")

atv.hu/belfold/20110912_wl_orban_gondolkodas_nelkul_vegzett_volna_gyurcsannyal

...és még ne gyűlölje a Magyar Nép ezt a kis Nemzeti Szardarabot????

Doberdo 2011.10.06. 09:16:18

Kumin Úr !
Érdekes ez az Árok Kornélék megjelölés. Jelenleg már újnéven- "Szolidaritás"-szerepelnek ezek az urak és a főnök nem a Kornél, hanem a FRDÉSZ vezetője Kónya Péter Úr. Egyébként készül az új leváltó erő, ami ebből az egyesült szakszervezetből és a most még nem nagyon látható pártcsírákból + Bajnai Gondon volt kormányfőből tevődik majd össze. Én a FIDESZ helyében komolyan izgulnék. Milyen felelősségre vonás lesz az "országmentő"(helyesebb nevén országrontó) politizálás után ?

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása