A legek csúcsa

2011.10.27. 10:04 kumin

Angela Merkel még a Bundestagban sütötte el az első leget, amikor azzal borzolta a képviselők kedélyeit, hogy bejelentette: a II. Világháború óta a legnehezebb pillanatait éli Európa. Német törvényhozásban egy ilyen mondat elég pikáns. Ez megadta a tegnapi csúcs drámai alaphangulatát. A legek azután folytatódtak az ülés hosszával is, de ami még fontosabb, a hajnalra kiizzadott döntésekkel.

(forrás)


Gondolom, már minden felkészült olvasóm látta a friss híreket, tudja, hogy lényegében megállapodás született, és az első ítéleteket a piacok már ki is mondták: emelkedik Európa, emelkedik az euró, még egy kicsit a forint is erősödni tudott. Ennél egy osztással lassabban születik majd meg a politikai értékelés, és biztosan nem lesz sem ennyire egyértelmű, sem ennyire optimista. A magyar miniszterelnöknek, aki az éjszakázást a többi eurózónán kívüli vezetővel megúszta, most nem terhelték nagyon meg a brüsszeli poggyászát a hazahozott döntések. Az ülés után frissiben elkészült sörözős videóban a jó hírekről beszélt. Nagyon röviden: nem mi fizetünk, megoldják nélkülünk.


Hogy ez az optimista hangulat fenntartható-e, az kérdés. A görög adósságkezelés elfogadott módszere kinyit egy kényes politikai Pandóra-szelencét, újra témává teheti az adósság-elengedés lehetőségét a hazai közéleti vitákban is. A miniszterelnök ezt a vonalat minden esetre hétfői parlamenti megszólalásában már jó előre kezelésbe vette, amikor arról beszélt – nem kimondva, de egyértelműen a Jobbikkal vitatkozva – hogy milyen mértékben vágná földhöz az országot ennek akár a belebegtetése is, erre utalt az Index videójának címét is megihlető mondás, miszerint „akkor itt a vége”.


Nem lesz ilyen egyszerű más tagállamokban kibontani az utazótáskát. Gondoljunk itt elsősorban a folyamatos tűz alatt tartott olasz miniszterelnökre, akinek a hírek szerint ki is kellett ugrania a megbeszélésekről, hogy az olasz állami tévécsatornának bejelentse: a kormánya nem mond le, és kitölti 2013-ig a mandátumát. Erre az optimizmusra most különösen szüksége lehet Berlusconinak, aki a tárgyalásokon az államadósság elleni küzdelem jegyében megígérte, spórolni és megszorítani fog, a többi között emeli a nyugdíjkorhatárt, munkajogi lazításokat vezet be és privatizál – nem épp egy politikai életbiztosítás az amúgy is már türelmetlen országban.


A nagy nehezen kiizzadt döntések valódi értékét a piacok tovább reakciói és tagállamok politikai fogadtatása majd megmutatja. Hadd legyek viszont a naivitás határát súrolóan optimista. Ebben a depressziós, az európai integrációt és intézményeit (főleg az eurót) minden csatornán keresztül temető közhangulatban ez a csúcs, ezekkel az erőfeszítésekkel és eredményekkel mégis csak valamiféle reményt hozott: rángat, rosszul megy, sokat fogyaszt a verda, de a tulajdonosai mégsem kívánják egyelőre a roncstelepre küldeni, inkább bevállalnak egy nagygenerált.
 

Címkék: orbán eu euró olaszország csúcs

59 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr913333225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az EU-csúcs legfőbb eredményei 2011.10.31. 10:25:13

Soós Krisztina írása:Az EU-csúcstalálkozó két fő intézkedést eredményezett: megállapodás született a Görögországnak hiteleket nyújtó bankok és az euróövezeti kormányok vezetői között egy 50%-os adósságelengedésről; másrészt az Európai Pénzügyi és Stabi...

Trackback: Merkel visszautasíthatatlan ajánlata 2011.10.27. 15:54:01

Az EU-csúcson maffiafilmes módszerekkel győzte meg a bankokat a német kancellár - írja a Financial Times Deutschland.

Trackback: Lufi 2011.10.27. 13:38:29

Korábban már írtam róla, hogy mire számíthatunk az európa-mentőcsomag keretein belül. Nem okoztak meglepetést Európa urai.Így mentik meg EurópátIndex"A közös intézmények tovább erősödnek, a nemzetállami mozgástér gyengül. Mindenkinek takarékosnak ...

Trackback: Orbán Viktort le akarták lőni! 2011.10.27. 12:14:21

Legalábbis Lázár János szerint, aki feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen, miután Dániel Péter facebookos bejegyzésében a Vezér kiiktatására buzdított....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.10.27. 11:24:12

Nem, A nyugat továbbra is haldoklik, nekünk Kína 60 éve a nagy szövetségesünk. Vagy továbbra is folyik az előkészítése a decemberi helyzetnek, mely szerint az EU a legjobb barátunk, és ez mindig is így volt?

Dr. No 2011.10.27. 11:28:26

[A miniszterelnök] "a jó hírekről beszélt. Nagyon röviden: nem mi fizetünk, megoldják nélkülünk."

És még csodálkozunk, hogy nem vagyunk tényezők nemzetközi szinten.

gmower (törölt) 2011.10.27. 11:28:41

"Berlusconinak, aki a tárgyalásokon az államadósság elleni küzdelem jegyében megígérte, spórolni és megszorítani fog, a többi között emeli a nyugdíjkorhatárt, munkajogi lazításokat vezet be és privatizál"

Vagyis szépen kiszolgáltatja Olaszországot a külföldi befektetők érdekeinek. Gratulálok!

igényes 2011.10.27. 11:29:39

A legek közül kimaradt, hogy ez is egy leg............!

sok értelme ennek az írásnak nincs, sőt!

Mikka-Makka 2011.10.27. 11:32:39

EUval kapcsolatban én még mindig optimista vagyok, erre a helyzetre is igaz lehet h amibe nem hal bele attól csak erősebb lesz

Pernahajder Viktor 2011.10.27. 11:34:17

Azért a Drámai Bejelentések Nagymesteri fokozatát még mindig a fidesz prominensei birtokolják.

Mikka-Makka 2011.10.27. 11:34:26

@gmower: szóval akkor továbbnövelni a deficitet és csődbevezetni az orszagot az az orszag érdeke??

abaka 2011.10.27. 11:36:35

@gmower: Latszik, hogy minimalis tudassal rendelkezel olaszorszag gazdasagi problemait illetoen. De nem gond, remekul be tudod tomni a lyukakat demagogiaval.

igényes 2011.10.27. 11:37:19

2011.10.27. 09:24
Japánban a miniszterelnök saját magán kezdi a megszorításokat
Noda Josihiko japán miniszterelnök saját fizetését 30, miniszterei bérét pedig 20 százalékkal csökkenti a jövő hónaptól - erről döntött a tokiói kormány.

portis · http://www.online-szallas.com 2011.10.27. 11:38:03

Hol erősödött a forint? Ebben a pillanatban is 301-en van.
Ez valami olyan mint Matolcsy államadóssága, az is csökken holott rekord szinten áll.

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2011.10.27. 11:39:55

ebben a sörözős videóban nem lehet eldönteni, hogy szerencsekerék viktor vagy a faszkalap miniszterelnök viktor jópofizik. a stílus azonos. (tudom, mert láttam múlt héten egy epizódot az új szerencsekerékből (dóra nélkül van már))

aztán a főhős (viktor) még huszárosan meg is mondja a tutit. pedig valószínűleg már kidolgozták a tervezetet előre, neki csak a nevét kellett ráírni egy papírra.

az optimizmus meg jó dolog, kicsit erősödnek a tőzsdék, de tök mindegy, ha most mindenki elbízza magát, hogy ja jó, akkor már minden rendben, meglásd mostmár minden jóra fordul...

collateral collector (törölt) 2011.10.27. 11:40:08

ezeknek a "jó" híreknek a felezési ideje 1-2 nap lesz talán, adtak egy pofont a szarnak. 50%-os adósságelengedés nem lesz elég Görögországnak, ugyanolyan visszafizethetetlen marad az adósság, de közben a francia / német bankoknak már ez a veszteség is kritikus, a többi mediterrán ország pedig nemsokára elkezd majd alkudozni, hogy nekik is el legyen engedve valamennyi, a bankok pedig tovább süllyednek. ez nem megoldás, ez csak egy adag "hopium" (hope / opium) a piacoknak. hét végére már megint beborul minden.

annak örülhetünk csak, hogy a miniszterelnökünk olyan jól irányítja a dolgokat itt Magyarországon. mi lenne velünk nélküle.

abaka 2011.10.27. 11:43:53

@portis: Nem hiszem, hogy jogosan elvarhato lenne kumintol, hogy percenkent update-elje a cikket a forint hullamzasat kovetve. Mikor o irta, akkor eorsodott.

igényes 2011.10.27. 11:44:45

@négyzet báró: 2011.10.27. 09:24
Japánban a miniszterelnök saját magán kezdi a megszorításokat
Noda Josihiko japán miniszterelnök saját fizetését 30, miniszterei bérét pedig 20 százalékkal csökkenti a jövő hónaptól - erről döntött a tokiói kormány.

abaka 2011.10.27. 11:46:52

@compound interest: "a francia / német bankoknak már ez a veszteség is kritikus"

Keves bank van, ami nem irta minimum 21%, de inkabb 50-60%-ban le a gorog kotvenyeit. Mondjuk nekik tenyleg szar lesz.

"a többi mediterrán ország pedig nemsokára elkezd majd alkudozni, hogy nekik is el legyen engedve valamennyi"

Latva, hogy Gorogorszag min megy keresztul mindekozben, nagyon ketlem, hogy barki sorban fog allni, hogy o szeretne a kovetkezo lenni.

Egyebkent abban egyetertunk, hogy ez nem vegso megoldas, de azt nem is nagyon allitja senki.

sárkányfő 2011.10.27. 11:51:58

@portis:
te ezt nem érted. a forint két és fél éves mélyponton van, 301,5 forint egy euró. de mivel egy fillérrel erősebb, mint volt fél órával ezelőtt, ezért ez a fidesz-blog most arról beszél, hogy a forint erősödik.

nem, nem szégyelli magát.

és nem, nem írja ki a poszt alá, hogy "fizetett politikai hirdetés".

Gogol 2011.10.27. 11:53:41

Kumin Ferenc ismét leírt egy blogbejegyzést, amivel semmi újat nem mond senkinek.

gmower (törölt) 2011.10.27. 11:54:26

@Mikka-Makka: @abaka:

Na lássuk:

Privatizálás: egyszeri bevétel, nem is túl nagy. Az biztos, hogy valakik jól járnak vele...

Nyugdíjkorhatáremelés: Ki fog 65 éves embereket foglalkoztatni? Nincs elég munkanélküli fiatal, akit lehetne? Ez csak arra jó, hogy ne kelljen nyugdíjat fizetni... Ehelyett inkább a nyugdíj mértékét kéne csökkentetni, annak értelme is van.

Munkajogi lazítás: érdekes, ez itthon milyen sokaknak nem tetszett (nekem sem). :D Bele lehet magyarázni, hogy ez pörgeti a gazdaságot, de milyen áron?

Szóval nem érzem úgy, hogy ezek az intézkedések tényleges megoldást jelentenének bármire is, viszont mivel az EU zsarolta ki ezeket, élek a gyanúperrel, hogy a saját kis befektetéseiknek akarnak jobb körülményeket teremteni. Ha ez demagóg, akkor az vagyok.

abaka 2011.10.27. 11:57:44

@sárkányfő: Nagy erolkodessel sikerult a kontextusabol kiragadnotok azt az egy mondatot. Latatlanban mondom, hogy ez a mondat pl a portfolio.hu-n is elhangzott ma. Nekik is ki kellene rakni, hogy fizetett kormanyparti hirdetes?

Ne erts felre, en is tudom, milyen blog kumin (altalaban egy mosolyert jovok ide), de szerintem azert bizonyos merteku objektivitas a te reszedrol sem artana. Vannnak dolgok, amik szimplan tenyek fuggetlenul attol, hogy ki mondja oket. Azt pedig tenyleg nem lehet allitani, hogy kumin a a mai forinterosodest a kormany javara probalna irni ebben a posztban.

négyzet báró · http://utalomazecetet.blog.hu 2011.10.27. 11:58:24

@igényes: nem tudom pontosan (egyáltalán), hogy miért nekem írtad be megint ezt a hasznos infót, de a japán miniszterelnök nagyon helyesen lépte ezt meg. remélem a lézerblokkolójától is megszabadult már.)

sárkányfő 2011.10.27. 12:04:51

@abaka: az objektív tény az, hogy a tíz filléres erősödéssel együtt is a forint két és fél éves mélyponton van, és az elmúlt másfél évben sokkal jobban gyengült az amúgy is gyengülő euróhoz képest, mint a többi visegrádi ország pénze.

ha objektivitást vársz el, akkor kezd kuminon. ez a blog nem csak azért hazug, mert posztjai folyamatosan amolyan szijjártó-light kiadások (mind pártosságában, mind iq-ban), de azért is, mert a századvég a fidesz közpénz-szívó szatelit-cége, amelyik tök véletlenül fideszes önkormányzatok és a fidesz frakció megrendeléseiből él. azaz a fideszen keresztül közpénzt kapnak, és cserébe folyamatosan a fideszt nyomják. lásd giró-százt, aki már hivatalossá is tette eme tevékenységét.
szóval hagyjuk ezt, mind tudjuk mi folyik itt ezen a blogon, és mik folynak a háttérben.

abaka 2011.10.27. 12:12:41

@gmower: A nyugdij csokkentese miert jobb megoldas, mint a korhatar kitolasa? A te megoldasod ugyanannyi megtakaritast hozna, cserebe viszont komolyan csokkentene az eletszinvonalat es a fogyasztast. Egyebkent ma Olaszorszagban a nyugdijkorhatar 57 ev (nok) illetve 60 (ferfiak) plusz minimum 35 ev munkaviszony. Ezt pl vesd ossze a nyugat-europai nyugdijrendszerrel. Ott valahogy megis tudnak munkat talalni az idoseknek.

Munkajogi lazitas: ebbol is latszik, milyen keveset tudsz az olasz helyzetrol. Konkretan ma Olaszorszagban nehezebb (es persze draga) elbocsajtni egy a versenyszakmaban dolgozot, mint nalunk egy allami alkalmazottat. Emiatt a fiatalok nem talalnak munkat, vagy ha igen, akkkor is csak hatarozott ideju szerzodessel. A model tokeletesen nem eletkepes vagy versenykepes es az olasz gazdasag legnagyobb rakfeneje az elmult kb. 10 evben.

Az EU azert "zsarolta" ki ezeket az intezkedeseket, mert talan eszrevetted, hogy ugyanaz a valuta van az olaszoknal, mint Europa tobbi reszeben, es az olaszok viselkedese sulyos gazdasagi problemakat okoz rendesen gazdalkodo orszagoknak. Arrol nem is beszelve, hogy mivel pillanatnyilag legalabbb annnyira az olaszokat mentik meg, mint mast, elvarhato, hogy valamit kapjon az EU cserebe. Ja, ha a sajat bankjaikat akarnak megmenteni, akkor egyszeruen a banknak adnanak penzt, az olaszokat meg hagynak elsulyedni. Vegul pedig az olasz allamadossag donto resze olasz kezben van.

Demagog pedig nem azert vagy, mert gyanuperrel elsz (szerintem sem tul jo dontes ez a mentocsomag), hanem, mert a tenyek minimalis ismerete vagy azok megismeresenek a szandeka nelkul hibaztatsz valakit/valamit csak azert, mert az kenyelmes es konnyu embereket talalni, akik veled egyetertenek.

Diocles 2011.10.27. 12:13:03

@abaka:

Latva, hogy Gorogorszag min megy keresztul mindekozben, nagyon ketlem, hogy barki sorban fog allni, hogy o szeretne a kovetkezo lenni.

húha, szegényektől megvonták a 17. havi fizetésüket és még kézmosási prémiumot sem kapnak eztán a közalkalmazottak...

a nyugdíjaik átlaga meg továbbra is magasabb a német átlagnál, h a szlovák nyugdíjakról már nem is beszéljünk...

Abban persze egyetértek, h minket jóval nagyobb valószínűséggel hagynának becsődölni, de attól még Vona Gáborék kiválóan kampányolhatnak azzal, h lám-lám, a görögöknek is bejött, elengedték az adósságuk felét... A Jobbik szerintem már castingolja a kampányfilmeket erről a témáról, a maguk szempontjából nagyon helyesen...

arról már nem is beszélve, h a PIGS-államok politikusaiban is felmerült a közeljövőben, h tényleg, ha a görögöknek lehetett, nekünk miért is nem?

Diocles 2011.10.27. 12:13:48

@Diocles:

a felső mondat idézet volt:

"Latva, hogy Gorogorszag min megy keresztul mindekozben, nagyon ketlem, hogy barki sorban fog allni, hogy o szeretne a kovetkezo lenni."

húha, szegényektől megvonták a 17. havi fizetésüket és még kézmosási prémiumot sem kapnak eztán a közalkalmazottak...

a nyugdíjaik átlaga meg továbbra is magasabb a német átlagnál, h a szlovák nyugdíjakról már nem is beszéljünk...

Abban persze egyetértek, h minket jóval nagyobb valószínűséggel hagynának becsődölni, de attól még Vona Gáborék kiválóan kampányolhatnak azzal, h lám-lám, a görögöknek is bejött, elengedték az adósságuk felét... A Jobbik szerintem már castingolja a kampányfilmeket erről a témáról, a maguk szempontjából nagyon helyesen...

arról már nem is beszélve, h a PIGS-államok politikusaiban is felmerült a közeljövőben, h tényleg, ha a görögöknek lehetett, nekünk miért is nem?

abaka 2011.10.27. 12:16:55

@sárkányfő: Esetleg egy dologra ha reagalnal. Miert van az, hogy a portfolio.hu vagy a Bloombberg kozolhet egy tenyt (nevezetesen, hogy a forint erosodik), de kumin nem? Vagyis tole ez kormanypropaganda, a bloomebrgtol meg egyszeru tajekoztatas.

Az objektivitast nem kumintol kertem, hanem toled. Persze nem kotelezo, de remelem tudod, hogy ilyen hozzaallassal nem sok minden kulonboztet meg kumintol. Csak te balra hordod a pocsod, o meg jobbra.

abaka 2011.10.27. 12:18:34

@Diocles: Nem azt mondtam, hogy a gorogok nem erdemlik meg. Teljesen a maguk sara. Viszont senki nem fog sorban allni azert, hogy o lehessen a kovetkezo.

kumin 2011.10.27. 12:20:37

@portis: nyitás környékén írtam a cikket, akkor még 3 forinttal jobb volt a helyzet, viszont most meg az OTP rakétázik, persze lehet, hogy mire ezt leírom, már megint minden másképp lesz.

Diocles 2011.10.27. 12:22:11

@abaka:

biztos vagy te abban, h nem fognak sorbaállni?
a görögök végülis jól jöttek ki, legalábbis a lehetőségekhez képest (mindig mindig messze jobban élnek, fognak élni, mint a náluk sokkal többet dolgozó és sokkal versenyképesebb szlovákok pl.), nyugodtan felvetődhet más eladósodott országoknál is, h akkor már a mi adósságunkból is egy kicsit, lécciléccilécci :)

Meglátjuk.

Terézágyú 2011.10.27. 12:23:53

a világháború szó a magyarban továbbra is köznév, kisbetűvel írandó...

sárkányfő 2011.10.27. 12:24:42

@abaka: Megmondom neked: a kontextus miatt. Minden állítást egy kontextus fog keretbe, ami nagyon meghatározó az értelmezés során. A portfolió és a Bloomberg kontextusának az is része, hogy ők becsülettel beszámolnak, beszámoltak a rossz hírekről is, arról amikor a ft gyengült, továbbá őket nem a fideszes fizeti, egzisztenciájuk nem függ a párttól, stb.

De szerintem ez nagyon túl van tárgyalva, kár kuminra ennyi szót vesztegetni.

a pöcsös megjegyzésed stílusa téged minősít, tartalmának rám vonatkozó része pedig hazugság.

insomniásalvóügynök 2011.10.27. 12:25:07

Egész nap nem voltunk hárommal beljebb.

Gogol 2011.10.27. 12:28:53

@kumin: Aki egy kicsit is ért a tőzsdéhez, az tudja, hogy, ha nagy forgalommal emelkedik egy részvény, az 1mp.alatt vissza is zuhan. Olvasni kéne Kosztolányit. Egyébként ahogy kijön az s&p a leminősítéssel, nézünk egy nagyot. A forint is ezt árazza.

csoko20 2011.10.27. 12:34:19

Egy kis unortodox gazdaságpolitikával pikk-pakk kinn lennének a válságból a görögök.
Nem értem mi a faszt tökölnek!

ili810 2011.10.27. 12:34:56

Orbánról meg a külpolitikájáról csak ennyi jut eszembe.
A székely gyerek hazamegy összetört pofával egy verekedésből.Aztán büszkén magyarázza az apjának,hogy milyen bátor és győztes, mert ő csak egy öklöst kapott az arcába, de ő 10x ütött a kalapjával.

Diocles 2011.10.27. 12:37:14

OFF

Apropó, Gyurcsányék párt- és frakcióalakításával nem foglalkozik, Kumin úr? (nem várok választ, csak észrevétel.)

Mert a Fidesz láthatóan hálószaggató öngólt kíván lőni azzal, h megtiltja/nem engedélyezi a "Gyurcsány-mumus" frakcióalakítását, ezzel pedig se ellenpontozni nem tudnak majd, se figyelmet elterelni, se visszamutogatni, mindezt pedig ebben a gazdasági helyzetben.
Terelésnek a vén trotty Biszku ebben a szinte lincshangulatban (pláne, ha befagy az állampapírpiac) édeskevés lesz jövőre.

Gogol 2011.10.27. 12:38:43

Egyébként ehhez az irgalmatlan, követhetetlen adó-káoszhoz, amit a kormány művel az elmúlt 3 napban van hozzáfűznivaló? VAgy csak ahhoz, hogy Orbán részt vett a legek csúcsán?

Gogol 2011.10.27. 12:42:46

Akkor bedobom offba.Ha valakinek van egy 10 millióra értékelt két és fél szobás lakótelepi lakása, az havi 30 ezret fog tejelni a kizsigerelt önkormányzatának. Na ez aztán a legek csúcsa.

Alterix 2011.10.27. 12:43:31

@Gogol: Nézd úgy, hogy nem adósodtunk el még jobban:)

Gogol 2011.10.27. 12:45:35

@Alterix: Dehogynem, hiszen ebből a pénzből pl a jelenlegi adósságunkat kéne finanszíroznunk, amit ha nem fizetünk súlyos kamatokkal emelkedik, mióta pofon vágtuk az imf-et.

Alterix 2011.10.27. 12:47:04

@Gogol: És? Mit vársz most ettől?
Majd február elején fog mindenkinek leesni, hogy mi a szitu: kevesebb bér, több adó. Majd akkor lesz bazdmegelés.
Gyurcsánynak is ki kellett mondani, káromkodva, hogy mi megy ebben az országban. Addig minden szép és jó volt. Ilyenek a zemberek....

Gogol 2011.10.27. 12:47:49

Egyébként szeretném megkérdezni Kumin Ferencet, mert tényleg nem értem. Rengeteg pénz folyt be a manyup pénzből, rengeteg pénzt zároltak vész esetére, mi folyik itt? Mire szedik be ezeket az irgalmatlan adókat? Esetleg nem reagálna valamit? JÖhetne egy poszt erről. Közkívánatra.

márta)) 2011.10.27. 12:58:04

Elmondom, mi történt a tegnapi európai csúcson"

Merkel tehát felhívta Ackermann-t, és megmondta:

- Vagy elfogadjátok az 50%-os görög leírást, vagy akkora bankadót vetünk ki rátok, mint a magyarok.

Ackermann rövid hallgatás után annyi mondott:- De ez részletesen hogy valósulna meg?

Merkel: - Még mi sem tudjuk."

Ezek után behívták még Berlusconit, és megmondták neki, hogyha nem jelent be egy brutál megszorítást, akkor kiteregetik az összes CIA-tól megkapott kokainos-meztelennős ungabunga fotóit, és minden napilap címoldalán az lesz a következő nap. Silvio barátunk természetesen örömmel vállalta ezek után a megszorításokat".
******
:)))))
Többet nyújtunk, mint egy hagyományos kereskedési rendszer

És így történt, hogy hajnal négykor be tudták fejezni a csúcsot. Konkrétum szinte semmi, fogalmunk sincs, hogy az EFSF hogyan lesz tőkeáttételesítve, fogalmunk sincs, hogy az 50%-os önkéntes leírás pontosan hogyan és mikor zajlik le, és fogalmunk sincs, hogy az olaszok meg a spanyolok mennyire veszik komolyan a vállalásaikat".....

Bocsánat, de én jobban szeretek másolni, mint írni.
:))

Kivancsi 2011.10.27. 13:09:34

nem ertem ezeket mit eroznek?
ilyen ado meg olyan ado...
szolidaritasiado, chipsado, bgalesetiado, kozlekedesi ado...
Nem kevesebb lesz!! Hanem meg tobb meg megh tobb es tobb!
Semmi mast nem csinalnak, csak azon otletelnek, hogy milyen cimen szedjenek be egy rakat penzt ami hianyzik. Nos egyszeru lenne a megoldas, nem kene nyolcvanfele ado! A javaslatom a kovetkezo!
1. Toroljuk el minden adot
2. Vessunk ki CSAK 1 adot! DE 90%-os azt jonapot.

Soralatetre ra fer minden!

gmower (törölt) 2011.10.27. 13:13:40

@abaka: Tipikus szűklátókörű, neoliberalista hozzáállás...

"A te megoldasod ugyanannyi megtakaritast hozna, cserebe viszont komolyan csokkentene az eletszinvonalat es a fogyasztast."

Nem számolsz a keletkező munkanélküliek ellátásával...

Ha kitolod a nyugdíjkorhatárt az azt jelenti, hogy a változatlan munkaerőigényre nagyobb mennyiségű munkaerőt szabdítasz. Azaz a munkaerő piacán növekvő túlkínálat lesz. Mit jelent ez? A munkaerő elértéktelenedését. A munkajogi lazítások arra jók, hogy a munkaadók a növekvő munkaerőkínálatból szabadabban válogathassanak, ami a munkaerőt kínálók számára növekvő versenyt jelent. Ez pontosan oda vezet, hogy az idősebb munkavállalók óriási hátrányba kerülnek a friss, fiatal munkaerővel szemben, amiből egyenesen következik - mivel munkaerőtúlkínálat van-, hogy nem kapnak munkát.

Persze lehet itt azzal jönni, hogy de majd akkor jönnek a befektetők, így több munkahely lesz. Kérdésem, hogy a befektetők azok valami csoda folytán teremnek, avagy egyidejűleg valahonnan máshonnan vonják ki befektetéseiket, ezzel egy véget nem érő alullicitálási versenybe taszítva az országokat, amelynek a végén életük végéig dolgozó, teljes bizonytalanságban tengődő, maximálisan kiszolgáltatott polgárokból álló társadalmak találhatók?

márta)) 2011.10.27. 13:19:05

Orbán: ezt a sört még betolom, aztán irány haza"

A brüsszeli repülőtéren szerda este rögzített nyilatkozatában az EU-csúcsot összegezve Orbán Viktor kifejtette: rendezték az európai bankok megsegítésének kérdését, és a jó hír az, Magyarországot nem fenyegeti az a veszély, hogy magyar adófizetők forintjaiból más államok bankjainak kisegítésére kelljen költeni.

A közösség vezetői ugyanis azt a szabályt állították fel - folytatta -, hogy ha egy pénzintézet bajba jut, akkor első helyen a tulajdonosainak, részvényeseinek kell helyt állniuk a veszteségekért."

atv.hu/cikk/20111027_orban_ezt_a_sort_meg_betolom_aztan_irany_haza
..........
Én meg már azt hittem, hogy újabb adókat vet ki a kormány, mondjuk. a bankok megmentésének adója) címen.
Mert így is )annyi féle van már, hogy meg sem tudom számolni.
Megnyugtató, hogy ez a veszély? elhárult. Azt meg csak remélni tudom, hogy jólesett a sör a kormányfőnek.
:)))))))

portis · http://www.online-szallas.com 2011.10.27. 13:45:56

@kumin:

Jópofa olyan adatra hivatkozni, ami nem éli meg a cikk befejezésének végét... :)

Dig, Lazarus! 2011.10.27. 13:48:40

Nem hinném, hogy pikáns az a mondat. A német törvényhozásban éppen nem. Csak normális. És igaz.

A forint hajnalban együtt mozgott az euróval. Reggel óta folyamatosan gyengül. A cikk írásakor 300 fölött volt. Mégis meg kellett említeni ...

Egy másik leg: 2014-re mi leszünk Közép-Európa legversenyképesebb országa. Merkel azért még tanulhat egy kicsit ...

Az már kiutazása előtt ismert volt, hogy mi nem fizetünk. Persze, azért jó, hogy elhozta nekünk a hírt.

Berlusconi bizony lemondott (volna), csak nem hagyták. Mert a felelősség az övé. Itt ilyen valóban nem várható ...

Az utolsó bekezdés viszont lényegében korrekt. Elég is lett volna ennyi ...

abaka 2011.10.27. 13:53:46

@Diocles: Hat nezd, az elmult ket evben realertekben tobb, mint 10%-ot esett a GDP. Az inflacio kb 5% volt, tehat nominal -15%. A munkanelkuliseg 16% folott. Mindezt ugy, hogy alig egy jo eve nem tudnak piaci forrashoz jutni es a megszoritasokba epphogy csak belefogtak (pontosabban a megszotritasok epphogy csak erzekeltetni kezdtek a hatasukat). Mire nagyjabol stabilizalodik a helyzet, a GDP kb 30%-ot fog esni a csucsrol, munkanelkuliseg min 20%-on, inkabb 25%-on fog tetozni. Vesd ossze: magyar GDP az elmult ket evben kb -5-6%, munkanelkuliseg 10% es nalunk is szarul mennek a dolgok. Ha szerinted ez megeri az adossagelengedest (a nev ne tevesszen meg senkit, ez egyszeru allamcsod), akkor hajra.

A szlovak eletszinvonallal valo osszevetes eleg ertelmetlen, mert a gorogok egesz mas helyzetbol indultak, mint a 60 ev kommunizmus utan a szlovakok. A verhato trendek mellett egyebkent nagyon hamar jobban elnek majd a szlovakok, mint a gorogok.

@sárkányfő: Szerintem is tul van targyalva. Elmeny volt veled vitatkozni, roppant nyitott vagy ervekre. A pocsos megjegyzes humoros szandekozott lenni, a reakciod teged minosit.

@gmower: Latom csak nem akarod elolvasni/megerteni, mi is a helyzet Olaszorszagban. Megprobalod ideologiai vonalak menten levezetni egy konkret problema megoldasat anelkul, hogy megprobalnad megerteni, mi is a problema.

Szerinted rossz az, ha az idosebb munkavallalok hatalmas hatranyban vannak a fiatalokhoz kepest (szerintem is). Csak azt nem ertem, akkor miert vedesz egy olyan rendszert, ahol a fiatalok hatalmas hatranyban vannak az idosebbbekkel szemben. A munkajogi lazitasok Olaszorszag eseteben nem arra kellenek, hogy a munkaadok valogatni tudjanak a munkaerokinalatbol, hanem arra, hogy hajlandok legyenek embereket felvenni. Az olasz felnottek nem azert elnek a szuleiknel, mert szeretik a mama foztjet, hanem, mert a 35 eves 10 ev munkatapasztalattal rendelkezo olaszok tobb, mint felenek meg sosem volt 2 evnel hosszabbb idoju munkaszerzodese. A tobbi felvetesedre nem reagalnek, mert az olasz kerdesben semmmi jelentoseguk sincs.

gmower (törölt) 2011.10.27. 14:15:22

@abaka: Látom, te sem akarod megérteni. Én a hármas csomag egészét látom annak, hogy nem a társadalomban élő polgárok érdekét szolgálja. Ha a munkajogi lazítás arra irányul, amire itt célzol, azt még el is tudom fogadni, mint helyes döntést, persze mivel konkrétummég nincs, így ez legfeljebb csak remény lehet. De. A nyugdíjkorhatár kitolása, a privatizáció miben javítaná bármely korosztály munkavállalójnak helyzetét? Ez itt a gond. Ez a hármas csomag tipikusan ideológiai megfontolásokból született, amire csak ideológiai vonal mentén tudok reagálni...

gmower (törölt) 2011.10.27. 14:23:50

@abaka: "Az olasz felnottek nem azert elnek a szuleiknel, mert szeretik a mama foztjet"

Nem úgy van az, hogy az okos nyugatiak nem tulajdonolják a lakóhelyüket, mert okosabb bérelni, meg mert úgy mobil, és mobilnak lenni mindenekfelett, merthát az a versenyképes? Ez most nem Neked szólt :)

abaka 2011.10.27. 14:30:32

@gmower: Ok, lehet, hogy egy kicsit erosen fogalmaztam, de teny, hogy Olaszorszagnak egy olyan sajatos problemaja van,, amit nem lehet altalanos ideologiai ervek menten megvitatni. Elvileg a munkajogi lazitas ennnek a helyzetnek a megoldasat szolgalja. Persze az eredmeny az lesz, hogy konnyebb lesz embereket elbocsajtani, de konkretan az olasz rendszernek pont erre van szuksege.

A nyugdijkorhatar kitolasa vagy inkabb nyugdijcsokkentes kerdes. Nyilvan mindketto ugyanazt a celt szolgajla, hogy fenntarthatoak legyenek a nyugdijak. Ebbol nyilvanvaloan profital mindenki, aki nem nyugdijas avagy nincs kozel a nyugdijhoz. Kevesbe nyilvanvalo, de azok is jol jarnak, akik kozel vannak nyugdijhoz, mert kiigazitas nelkul par ev alatt osszeomlana a rendszer, es akkor aztan nem lenne semmmilyen nyugdij. Hogy a korhatart emelni jobb-e, mint a nyugdijakat csokkenteni, az mar egy fogosabbb kerdes. Szerintem err altalanos valasz nincs, hol ez a jobb, hol az. Olaszorszagban nagyon alacsony a nyugdijkorhatar, tehat ott az emeles sokkal esszerubb. Meg ey dolog mindenkepp a korhatar emelese mellett szol: konnyebben kivitelezheto. A nyugdijcsokkentes hatasat sokkal nagyobb reteg erzi kozvetlenul es emiatt a politikai kockazatok sokkal magasabbbak (ergo politikai toket lehet kovacsolni abbol, ha valaki azt igeri visszaforditja a nyugdijcsokkentest).

A privatizacio szinten nem konnyu. Csak akkor van ertelme, ha a befolyt penzen idot vasarolnak, hogy a strukturalis reformokat vegrehajtsak. Ha ezt nem teszik, akkor valoban csak elpazaroljak az allami vagyont.

abaka 2011.10.27. 14:33:17

@gmower: Ezt nem tudom. Konkretan Hollandiaban sokkal olcsobb vennni, mint berelni. Persze itt konnyu mobilnak lenni, mert ha az ember harom orat akar az orszagon belul autozni, akkor mar koroznie kell...

Bala Lajka (törölt) 2011.10.27. 15:00:52

A magyar helyesírás szótár szerint itt a "minden esetre" szavakat egybe kell írni.

legeslegujabbkor 2011.10.27. 16:25:13

@márta)): Elolvastam az eredetit, tetszett. Mondjuk amire utalt, hogy fogalmuk sincs a részletekről, az nem szívderítő. Viszont tetszik ez a színvallás Orbán részéről, hogy aggódunk az EU-ért, de milyen jó, hogy nekünk nem is kell áldozatokat hoznunk. (haha pedig de)

márta)) 2011.10.27. 23:10:01

@legeslegujabbkor:

Látod? Milyen jókat? tud mondani a kormányfő?

:))

Földi Bence 2011.10.29. 02:13:14

@kumin: Hörcher Ferenc is írt a témában nálunk, nem tudom láttad-e: mosmaiorum.blog.hu/2011/10/28/berlin_haborus_veszelyre_int

márta)) 2011.10.29. 08:44:04

.... "A politikus szerint népszavazást kell kiírni arról, van-e még helye hazánknak az Unióban.

A Jobbik frakcióvezetője szerint ki kell mondani azt, hogy az Európai Unió menthetetlen. A párt elnöke úgy véli, Magyarországot „betoloncolták” az unióba és itt az idő, hogy a magyar társadalom döntsön arról, akar-e ennek a közösségnek tagja lenni. "

www.hirado.hu/Hirek/2011/10/28/22/Vona_az_unio_a_vilaggazdasag_leggyengebb_dinam

............

Ugyan,ugyan, pénzkidobás lenne, hiszen sokan azt sem tudják, hogy eszik e vagy isszák.?
:)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása