Ki nyeri a nyarat?

2011.08.10. 23:31 kumin

Nyáron – és némileg hasonlóan a karácsonyi szünet táján – a politikai versenyzők sajátos fogolydilemmában találják magukat. Feltételezhetjük, hogy egy-két junkie-tól eltekintve a politikában dolgozók is szeretnének ezekben a hetekben kicsit lazítani, szabadságra menni. A fejük felett azonban ott lebeg a rivális kiszámíthatatlan mozgása: mi van, ha ők nem mennek szabadságra? Mi van, ha a vetélytársuk távollétét, átmeneti inaktivitását kihasználva előnyre tesznek szert? Bár racionális megoldásnak tűnne egyfajta tűzszünet kölcsönös elfogadása, azaz a játékelméleti kooperáció, a fogolydilemma játékosai mégsem ezt választják, hanem tűz alatt tartják egymást. Emlékszik még valaki az „uborkaszezon” kifejezésre?

(forrás)


Igen, az egykori uborkaszezon valamiféle hallgatólagos megállapodás terméke volt, kb. olyan minthogy a politikusok nem piszkálják egymás nőügyeit. Míg az utóbbi ma is tartja magát, addig a nyári tűzszünet már rég nem létezik. Mikor lett vége ennek az idillnek? Nekem kicsit már homályba vesznek a tíz évnél régebbi kisebb események, de például 2002 nyarának elején, júniusban robbant a D-209 bomba, amely mozgásban tartotta a közéletet az egész nyár folyamán, de említhetnénk 2001 karácsonyának környékét is, a 23 millió román munkavállalós sztorit is akkor sikerült bedobnia az ellenzéki szocialistáknak.


Politikai verseny nélkül persze gyönyörűen működött a szünidő nyugalma. Beszélgettem egyszer egy tapasztalt biztonsági gépkocsivezetővel, aki még Kádárékat is szállította. Ő mesélte, hogy milyen fix volt tavasztól őszig a menetrendjük. Pénteken a legfelső párt és állami vezetők még megnéztek közösen egy mozifilmet (a nemrég fellelt gyűjtemény darabjait bizonyára), utána pedig irány volt Aliga, a pártüdülő, ahol Kádár minden hétvégéjét saját villájában tölthette. Nem kellett félni váratlan politikai eseményektől, nem voltak riválisok, váratlan nyilatkozatok, nem voltak versenytársak, hiszen nem is volt verseny. A rendszerváltozás után ez a mentalitás bizonyára nem tűnt el egy csapásra. A versenytársaknak is fel kellett fedezniük, hogy milyen is a természete annak a versenynek, amelybe keveredtek, és idővel az is kiderült, hogy a választási győzelem lényegesen kívánatosabb trófea, mint a fair play díj.


A téli-nyári szünidő papírforma szerint a mindenkori kormánypártokra jelent nagyobb veszélyt. Szerintem ennek két oka van. Az egyik, hogy a kormányzati munkát végző vezetés szükségszerűen több időt tölt munkával, nagyobb a stressz év közben, így talán nagyobb a szünidei rekreációval együtt járó belassulás mértéke is. A másik pedig, hogy a szabadságolások idején a legyengülő vezetői karok kormányzati felelősség birtokában sokkal nagyobb eséllyel tudnak komolyat bakizni, könnyebben generálnak a riválisnak kedvező támadási felületeket. Elmegy a főnök, aki jó esetben átlátja a folyamatokat, és érti az egyes lépések politikai hatásait is. Ott maradnak a helyettesek vagy az ő helyetteseik, akik már sokkal inkább saját szakmai világukba zárva élnek, és nem érzik a veszélyt például abban, hogy egy előkészület alatt álló új Munka Törvénykönyve szöveget minden kecmec nélkül kitegyenek az internetre. Hogy erről a konkrét esetben történetesen egy helyettes döntött-e, azt nem tudom, de máskor, a szocik idejében is megfigyelhető volt, hogy nyáron politikailag teljes tévutat jelentő szakmai viták indulnak be – ha jól emlékszem, 2005 nyarán gomolygott egy ilyen ügy az ingatlanadó ötletéről.


Ez a mostani nyár persze teljesen abnormális. A világban máshol sem nagyon tudnak nyaralni a politikai vezetők. Először Görögországot kellett megmenteni, most meg a briteknél tombolnak a feldühödött fosztogatók az utcán – nem egyszerű. Itthon is borzolja a kedélyeket a gazdasági válság már-már tragikus, árfolyamokra gyakorolt hatása. Az ellenzék nyilván fel tud ülni erre a hullámra, láthatóan ezt is teszi, ugyanakkor karakteres saját témák, kezdeményező ügyek mindhárom pártnál hiányoznak – mintha előzékenyen segítenék a megfáradt kormánypártiak pihenését. Az LMP nagykoalíciós összefogásról szóló felvetése volt az utolsó, amelyre felkaphatta a közvélemény a fejét, a Jobbik pedig az utolsó bőrt is megpróbálta a gyöngyöspatai győzelméről lehúzni, de ezekkel igazán nehéz perceket a kormányon lévőknek nem okoztak.


A kormányzó pártszövetségre a legnagyobb veszélyt leginkább saját maga jelentette a Munka Törvénykönyve üggyel, ugyanakkor sikeresen napirenden tartotta az államadósság keletkezésének témáját a parlamenti albizottsággal és a korábbi kormányfők büntetőjogi felelősségét firtató nyilatkozatokkal. Ebből még persze nem következik, hogy nyarat egészében is meg tudják nyerni. Ahogy már az előző posztban írtam (és azóta rosszabb lett a helyzet!), egy végletesen elszabaduló válság kezelését nehezen úszhatja meg bármilyen kormányzó erő komoly veszteségek nélkül. A verseny még tehát nyitott, érdemes minden szereplőnek észnél lenni, nem túl messze utazni.
 

Címkék: nyár uborkaszezon fogolydilemma

4 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr863144846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az igazi utódpárt: a Fidesz 2011.08.11. 12:31:57

Mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbánék által is ezerszer elátkozott államcucilizmus igazi örököse, az akkori szemlélet és politikai gyakorlat folytatója paradox módon a magát jobboldaliként és antikomcsiként definiáló Fidesz....

Trackback: Ki nyeri a nyarat? 2011.08.11. 11:21:01

Egy végletesen elszabaduló válság kezelését nehezen úszhatja meg bármilyen kormányzó erő komoly veszteségek nélkül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.08.11. 11:50:07

Azt hiszem 2005-ben volt utoljára ilyen undok nyarunk. Emlékszem arra a nyárra. Egy szép verőfényes kedd délutánra esett. Ez se jobb. :P
Érthető, hogy senki nem akar belföldön nyaralni.

Szóval nekem úgy tűnik, hogy a Jobbik visszaért a nyaralásból, és megkezdte a felkészülést a nemzeti ünnepre:
index.hu/belfold/hirek/2011/08/10/vona_osszparti_egyeztetest_kezdemenyez/
Ma reggel már a rádióban is megjelentek javaslataikkal.

unionist 2011.08.11. 12:07:38

ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni.

az unió megerősödése, vagy szétesése is az orbán kormány végét jelentené. a forint euróhoz képest lényeges gyengülése, vagy erősödése szintén. első a devizaadósság miatt okoz problémát, a második a reálgazdaságnak jelent gondot. a világsajtó támadásai. keletről, vagy nyugatról. nem a belföldi sajtó az érdekes a kormány megítélése szempontjából, hanem a külföld. a társadalmi problémák. a külföldi zavargások indíthatnak el polgárháborús folyamatokat. azt nem az mszp, vagy az lmp fogja meghirdetni. még csak nem is a jobbik. a mintákat ehhez a külföld szolgáltatja.
és még lehetne sorolni.

ázsiai típusú kormányzás van. egész pontosan kis-ázsiai: balkáni típusú. amiben az ortodox nacionalista, ortodox liberális, ortodox keresztény, ortodox kommunista elemek keverednek össze. ennek magyarországon milliós tábora van. annak ellenére, hogy a fidesz mögött nincs komoly értelmiség. szóval nagyjából minden intézkedésnél el lehet azt mondani: ezek hülyék. de ennek ellenére milliós támogatottság.

viszont ha a nép megérzi, hogy a senki földje lesz magyarország, akkor a tömeg rég nem látott dühhel fogja a fideszt eltaposni.

fonó 2011.08.11. 21:36:04

Bakiznak???????Visszamenő törvénykezés, manyup lopás, eltőzsdéznek 500 milliárdot amit az előző kormány megspórolt, majd buknak 120 milliárdot, lex haverok, költségvetési t. kinyírása, haverok az ÁSZ-ba, alk. biróságba, ügyészségre, fogorvosnak milliárd, személyi védőnek 10 milliárd..............EMBER! GONDOLKOZZON!

Pampák Bikája 2011.08.12. 01:29:15

Ismét egy kumini gyöngyszem: ki nyeri a nyarat? Lehet, hogy ez, de nyerheti az is. Jó lesz tehát vigyázni! A lényeg, hogy ő már előre megmondta a semmit...
Szegény lökött Sólyom, ilyenek vitték neki az ágytálat. Nem véletlen, hogy beletekeredett a (bú)bánáti bazsarózsákba...

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása