Rázós napok

2011.08.08. 14:51 kumin

Csak két hétre mentem el egy kicsit nyaralni, és most alig ismerek rá a világra. Én 230-as CHF árfolyamot, tripla A-s USA hitelminősítést hagytam itt, és még senki nem beszélt Franciaország csődkockázatáról. Nem is tudom, hogy mihez hasonlítsam a mostani hangulatot. 2008 ősze persze adja magát, de az más volt. Akkor volt valami hidegzuhany-szerű effekt, most inkább a „mi jöhet még?” hangulata uralkodik. Politikusok számára az ilyen időszak nem sétagalopp. Természetesen a jó döntések lehetősége továbbra is nyitva áll mindenki számára, de ürülékből várat még senkinek nem sikerült felhúzni. A tankönyvi modellben ilyenkor a kormányzati felelősséggel rendelkezők, a rossz és a még rosszabb között választani kénytelenek szívnak, a kormányzati felelősség nélküli, szabadon ötletelő ellenzék pedig profitál. Mi a helyzet nálunk?

(forrás)

 


A gazdasági válság újabb hullámának begyűrűzésére – hála a lakosság devizalapú eladósodásának – nem kell sokat várni. Nekem egész konkrétan holnapután gyűrűzik be, az aznapi árfolyamon törlesztem ugyanis az aktuális lakáshitel-részletemet. Csodák persze történhetnek, de nem hiszem igazán, hogy vidám napok jönnek. Ott van persze az árfolyamgát lehetősége. Talán a kitalálói sem gondolták, hogy a bevezetése pillanatában ennyire aktuális lesz rá az igény. Valamennyi feszültséget rövidtávon így le lehet vezetni, mert a háztartások gazdálkodása nem omlik azonnal össze, de már középtávon ott lebeg a különbözetből halmozódó újabb adósság réme.


Bármennyire is mentőöv most az árfolyamgát, a lakásárverezési moratórium fokozatos feloldása és az összes többi, adósmentőnek szánt intézkedés, a kormányzó pártszövetség nem ezeknek köszönhetően jöhet ki ebből az újabb válsághullámból is épp bőrrel. Ugyan bő egy évvel a kormányrúd átvétele után már nyilván kezd gyengülni az előző vezetésre visszamutogatás eszköze, a devizaalapú jelzáloghitelezés azonban tényszerűen a korábbi kormányzati ciklus terméke volt. Egyfajta válaszként jelent meg az első Orbán-kormány idején kitalált támogatott forinthitelezés kivezetésére, a lakáshitel-éhség kielégítésére. Már lehet is hallani jobboldalról ötleteket, hogy vizsgálóbizottság álljon fel a devizahitelek elterjedésének okát firtatva. Gyakorlati értelme ennek is kb. annyi lenne, mint általában az ilyen bizottságoknak, de a politikai haszon nyilvánvaló: emlékeztetni a választót, hogy kinél, melyik politikai oldalnál keresse pénzügyi nehézsége forrását.


A kormányzó magyar jobboldalnak az is kedvez, hogy az egyre elkeserítőbb pénzügyi helyzetben lévő háztartások tagjai továbbra sem találnak menedéket más politikai szerveződések ernyője alatt. A szocialisták javaslatai épp a korábbi időszakért viselt felelősségük miatt hiteltelenek. A két új parlamenti párt javaslatai a témában pedig ugyan akár érdekesek is lehetnek, de mivel ezek a szervezetek még kormányképességük bizonyításával adósok, ötleteik inkább a pálya széléről bekiabált jókívánságokként hatnak.


Jelenleg nagyon rossz a hangulat a világban, megnőtt a pesszimista forgatókönyvek valószínűsége. Nyilván van a káosznak és az összeomlásnak egy olyan, gátszakadást eredményező szintje, amelyet egyetlen kormányon lévő politikai erő sem tud komoly veszteségek nélkül átvészelni. Lehet persze az is, hogy csak ideges napokat élünk át, mert a jófej, optimista befektetők mind elmentek nyaralni, és a frusztrált rosszarcok átvették az irányítást. Akárhogy is van, a légkör nagyon turbulens, csak rázós utak vannak minden irányban. Ügyes politikus az ilyen zűrös időszakokat is a maga oldalára tudja állítani, az ügyetlenek viszont sokkal könnyebben elbuknak. Némi szociáldarwini áthallással ez könnyen lehet egy új jégkorszak kezdete, amelyben a politikai dinoszauruszok kihalhatnak.
 

Címkék: válság leminősítés frankhitel

47 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr603134095

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságtudat-módosítás 2011.08.09. 16:03:03

Talán a világválság gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak, mint gondolnánk. A válság alapjának a gazdasági fenyegetettséget tekintjük, pedig sok minden mutat arra, hogy a „tőzsdekrach”, a hitelválság is szellemi eredetű: a válságtudat alapja valójában a ki...

Trackback: Bizottságosdi 2011.08.08. 20:10:07

Hogy én mennyire kezdem unni Szijjártó Péter és a Fidesz marhaságait, meg azt, hogy miután a kormányzás láthatóan nagyon nem megy nekik - vagyis konkrétan az elmúlt bő egy évben semmi kézzelfoghatót nem tettek, amitől egy kicsit is jobb lett volna, meg...

Trackback: Az igazi utódpárt: a Fidesz 2011.08.08. 15:15:03

Mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbánék által is ezerszer elátkozott államcucilizmus igazi örököse, az akkori szemlélet és politikai gyakorlat folytatója paradox módon a magát jobboldaliként és antikomcsiként definiáló Fidesz....

Trackback: Az igazi utódpárt: a Fidesz 2011.08.08. 15:14:04

Mára egyértelműen kiderült, hogy az Orbánék által is ezerszer elátkozott államcucilizmus igazi örököse, az akkori szemlélet és politikai gyakorlat folytatója paradox módon a magát jobboldaliként és antikomcsiként definiáló Fidesz....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2011.08.08. 19:10:47

Lesz ez még rosszabb is.

Robinzon Kurzor 2011.08.08. 19:18:34

"Egyfajta válaszként jelent meg az első Orbán-kormány idején kitalált támogatott forinthitelezés kivezetésére"

Amit miért is kellett "kivezetni"?
Ja, hogy brutális államadósságot csinált ... e körülményre való utalás nem várható el, hiszen az a direktívákba ütközne.

maskep 2011.08.08. 19:35:14

@Robinzon Kurzor: Különválasztanám a háromszoba-négykerék jelszavát, mellyel a hitelválság megalapozódott, a svájcifrank-katasztrófától.

Igazad van: A jövőnk (általános többesszám) felélése akkor kezdődött, mikor elhittük, hogy akarat, jószándék, jó kormányzás meg ilyenek kellenek ahhoz, hogy a zember bevállaljon irreális hiteleket. Vagyis, a jövő jövedelmét előre lekösse, hogy olyan vagyontárgyat vegyen, amire nem volna amúgy fedezete/jövedelme. Pontosabban: Mindenből (lakás, kocsi, tévé, nyaralás) legalább egy számmal nagyobbat, mint szükséges és megfizethető.

Ezt a szellemet követte és elégítette ki a devizahitelezés, a forint árfolyamának alacsonyan tartása és a magas hitelkamatok miatt - no meg persze a szocialista kormány népszerűsködési vágya miatt.

maskep 2011.08.08. 19:37:08

@maskep: Azaz a forint árfolyamának magasan tartása... Phű, jön a vihar!

nyünyüge 2011.08.08. 19:38:15

"Ügyes politikus az ilyen zűrös időszakokat is a maga oldalára tudja állítani, az ügyetlenek viszont sokkal könnyebben elbuknak. Némi szociáldarwini áthallással ez könnyen lehet egy új jégkorszak kezdete, amelyben a politikai dinoszauruszok kihalhatnak."

Hát akkor drukkoljunk az ügyes politikusoknak, hátha sikerül segíteniük a meg nem nevezett politikai dinoszauroszok kihalását :(.

Meg reménykedjünk, hogy az "ügyes" ebben a kontextusban az "alkalmazkodásképtelennel" meg az "alkalmatlannal" egyenlő, és nem a zavarosban halászó "zsivánnyal".

hoplita 2011.08.08. 19:46:33

Nem lesz itt semmi gond....csak felfordul kicsit a világ.:)
Remélem a lámpavasak nem árválkodnak már sokáig dísztelenül és munkája kerül a kötélverő kisiparosoknak is.

Rókakígyó 2011.08.08. 19:56:47

A devizahitelezést a családok szintjén relatív nehéz politizálni. Az önkéntes döntés volt, ha valaki hitelt kapott. Teszem fel a manyup pénzek nem önkéntes bevonása sokkal inkább volt politikai döntés, hiszen kényszert idézett elő. A devizahitelek felvételében a fidesz is épp annyira élen jár(t), mint a szocik. Azért nehéz kitalálni, hogy mit vegyenek elő és mit nem, mert ugye az egyik csapatra vonatkozhat a másikra meg nem kéne. Valszeg ezt az időszak behatárolásával gondolják megoldani, de az sem egyszerű, a lényeg, hogy szívni fogunk kb 10-15 évig. Reális gondolat, ha az ember nem óhajt annyi ideig jó esetben egy helyben toporogni, akkor lelépjen innen, míg lehet. Különben a zemberek maguk okozzák a maguk baját, a választásokon keresztül. Nálunk eddig még mindig királyokat választottak és úgy tűnik, hogy ezzel a többség elégedett.

Rókakígyó 2011.08.08. 19:57:42

@Rókakígyó: Jó értelmetlen lett a hozzászólás, sorry

is 2011.08.08. 20:08:08

A tamogatott lakashitel pont annyira adositotta el az orszagot, mint a devizahitel. Csak a devizahitelt kozvetlenul az allampolgar vette fel, a tamogatott hitelt meg az allam folyositja (ma is!). egyik kutya, masik eb. De kezdeni, azt tenyleg az Orban-kormany kezdte el, ebben lathatoan nincs vita, ez az igazi nemzeti egyseg. Mar csak egy tyuklepesnyi osszegzes: a lakashitel (barmely formaban) romba dontote az orszagot, es Orban szabaditotta ki a palackbol a szellemet, amit Medgyessy 2003-ban visszatolt (tamogatott hitelek lenyesese), hat el is kuldte a jomagyar-ember, aztan Gyurcsany 2006-ban elkezdte visszatolni, szinten elkuldte a jomagyar ember (2008 hulyenepszavazas), es most latnia kell, hogy Orbannal sincs semmifele eszkoz a maga altal kiszabaditott szelleme kezelesere. Hiaba hazudta ezt 8 even at.

kvadrillio 2011.08.08. 20:12:54

ügyes politikus....., az igen !

de én sajnos azt hallottam egy bennfentestől, hogy a Fidesz-KDNP MÁR NEM AKAR TOVÁBB KORMÁNYOZNI !
LE AKARNAK MONDANI !
ÉS MI, SZÍVESEN LEVÁLTJUK ŐKET !!!
MINÉL ELŐBB MENNEK, ANNÁL JOBB LESZ.....NEKIK !

egyre alkalmatlanabbak a kormányzásra.

Manatwork (törölt) 2011.08.08. 20:16:20

Az állam meg hiteleket vett fel, hogy az Orbán kormány által bevezetett támogatásos hitelt tudja finanszírozni. Részben ezért is volt olyan magas a forintos hitel kamata 2003 körül amikor lakásvásárlási hitelhez teljesen logikus választás volt a jelentősen olcsóbb CHF-es hitel. Amikor megemelkedett a jegybanki alapkamat ki is volt a jegybank elnök? A PSZÁF elnökének a neve is ismerősen csenghet azoknak akik 2 napnál régebbre is vissza tudnak emlékezni... a PSZÁF 2003-ban jóváhagyta a CHF alapú hitelezést. Ezeknek a tényeknek a fényében elég "vicces" hogy az államadósság növekedésért + a CHF bombáért csak a szoci kormányokat tartja a fidesz felelősnek. Hab a tortán, hogy a napokban derült ki hogy több fideszes képviselőnek is van bőven CHF hitele. Úgyhogy annyira csak nem lehetett az rossz választás akkoriban.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.08. 20:19:35

Óriásiak a kommentek! Teljesen nyilvánvaló, hogy a svejcifrank-hitelekért egyes egyedül igazándiból csakis az első Orbán-kormány a valódi felelős.

Jó, hát az MSZP próbálta ezt 8 éven keresztül jó szándékkal visszacsinálni, de nem volt bennük ennyi határozottság, és sajnos kelepcébe csalták Őket a fijjug. Sajnos erről is a Fidesz tehet.

Manatwork (törölt) 2011.08.08. 20:19:36

Az árfolyam rögzítés alapvetően nem is rossz ötlet, de ahogy Magyaroszágon csinálják az tragikus következménnyel fog járni 2014 után. Érdekes módon Horvátországban meg tudták oldani civilizáltan: ott is fixálják a CHF árfolyamot, de a külön számlára kerülő árfolyam különbözet után nem szednek kamatos kamatot!!!! Ezzel a bankok is kiveszik a részüket egy kissé a tehervállalásból. Nálunk meg?

Manatwork (törölt) 2011.08.08. 20:28:12

@Modor Tibi: Dehogyis! Benne van ebben a szoci kormányok keze is könyékig. De az az elmúltnyolcévre jellemző ellenzéki politizálás is aminek a fő irányvonala: "minél rosszabb nekik, annál jobb nekünk" elv volt :(
Szerintem fele-fele a felelősség. Másfelől meg: 2003-4 körül ki a franc gondolta hogy 2008-ban bevág a válság és mire kicsit talán csökkenne a bazdasági baj az addig (2004-5) viszonylag kiszámítható mozgású CHF árfolyama elszabadul? Ezt még a közgazdászok se látták, nemhogy az egyszerű hitelfelfevők.

nyünyüge 2011.08.08. 20:29:10

@Modor Tibi:
Talán rémlik valami a Fidesz "erős forint" és Medgyessy "forint-ócsítás" c. szemléletbeli vitájából.
Előbbi ugye a képtelen magas forintkamat irányába mutatott, ami szépen megágyazott az egyre olcsóbb devizahitelnek.

porthosz 2011.08.08. 20:30:46

Na most, amig a világ hitelei mögött semmilyen fedezet nincs, addig a legegyszerübb megoldás a magáncsőd intézménye lenne. A bank viheti a fedezet tárgyát és kalap kabát.

Ezzel mindösszesen annyi történne, hogy a sosem létező, de kihitelezett pénz eltünne a rendszerből.
Vagy adjunk az állampolgároknak pénznyomtatási jogot. Végülis kevésbé hiszem, hogy pl. a FED által nyomtatott fedezet pénz értékesebb lenne mint amit én tudok itthon nyomtatni, max annyival amennyivel a jobb minőségü papir kerül.

Yoss 2011.08.08. 20:36:26

Nem vagyok politológus. De a saját tapasztalatom és gazdasági realitásérzékem már egy ideje azt mondatja velem, hogy itt nagy gáz lesz. Hamar. Nem a svájci frank miatt. Az szerintem ki fog pukkadni, mint a dotcom lufik, de az a hatás, ami idáig juttatta a frankot, az tovább fog élni.
Mostanában olvastam néhány elemzőtől, hogy itt most nem válság van. Ha a világgazdaság omlik éppen össze. Csak a lendület viszi még kissé, azért nem olyan kézenfekvő a hatás. De attól még nem marad el. Sajnos eléggé hajlamos vagyok ezt elhinni.
Innen már csak egy lépés, hogy az ilyen összeomlások környékén világháborúk szoktak teremni.
Ne legyen igazam.

Robinzon Kurzor 2011.08.08. 20:36:31

@Modor Tibi: "Óriásiak a kommentek! Teljesen nyilvánvaló, hogy a svejcifrank-hitelekért egyes egyedül igazándiból csakis az első Orbán-kormány a valódi felelős."

Tibikém, arany bogaram, baszom a szájad szélét, neked csak az írás megy, az olvasás nem.

Robinzon Kurzor 2011.08.08. 20:40:49

@maskep:

Ezzel nagyjából egyet értek, csak nem tudtam nem észrevenni, hogy Kuminnak megint sikerült egy szép embereset benyalni.

Persze megértem én őt, két hétig szabadságon volt, hiányzott már nagyon.

Dr.Bio74 2011.08.08. 20:47:32

@porthosz:
Öööö, hogy is van az a nyomtatás?

porthosz 2011.08.08. 20:56:35

@Bio74:

Fedezet nélküli akart lenni :)

moralisa 2011.08.08. 21:23:19

amióta a szerző elismerte, hogy van svájci frank alapú hitele, megállapítható, hogy nem kizárólag a jelen kormány vívmányaiért/munkásságáért rajong, más eddig még nem volt

hegyilány 2011.08.08. 21:27:19

a háztartások gazdálkodása nem omlik azonnal össze, "
Egy picike tévedés. :)
A háztartások gazdálkodása (azon csoportoknál, amely a kormány intézkedéseinek legnagyobb vesztese) már összeomlott.
Ha nem is teljesen, de nagyon abba az irányba mennek a dolgok.

Dub hadnagy 2011.08.08. 21:28:43

@Modor Tibi: kiváló blogod szellemében inkább az ürülékes szóláson élczelődnél

hegyilány 2011.08.08. 21:34:30

Obama szerint az USA mindig AAA marad"

Obama a beszédében kiemelte, hogy a mostani kihívások ellenére a legjobb egyetemek, a legeredményesebb munkások, a leginnovatívabb és a legtalálékonyabb vállalkozások országa marad Amerika.
Továbbá az elnök utalt Buffett véleményére, aki szerint Amerika AAA-s ország.

www.portfolio.hu/gazdasag/obama_szerint_az_usa_mindig_aaa_marad.153526.html
..........................................

Obama visszaszólt a hitelminősítőknek "

www.fn.hu/kulfold/20110808/obama_visszaszolt_hitelminositoknek/

Függetlenül attól, hogyan döntenek egyes hitelminősítő intézetek, az Egyesült Államok mindig AAA osztályú ország volt és az is marad - jelentette ki hétfőn Washingtonban elmondott televíziós beszédében Barack Obama amerikai elnök."
.........
Bocsánat. Másolni könnyebb volt, mint irni.

Táskás Tóni 2011.08.08. 21:55:00

A szerző megint csúsztat és nem kicsit, hanem nagyon. Miért nem beszél a fideszes önkormányzatok svájci frankos eladósodottságáról? 1200 milliárd ft, vagyis az államadósság 13%-a!!!!!!. Ezek a fideszes önkormányzatok ugyanúgy nem tudják fizetni hiteleiket és adósságspirálba kerültek- lásd V. kerület Rogán fidesz-celeb 4 év alatt mit csinált a kerülettel-, mint a családi hitelek azon része, akik valahogy mégsem jártak jól a focista és az idióta jobbkeze kormányzati felelősséggel történő ötleteléseinek.Ahogy előttem már valaki írta, a fidesz kedvezményes lakáshitele min. 500 milliárd ft-ot jelent kiadási oldalon a ktgvetésnek, a 16 %-os szja a másik hiányzó 500 milliárd, a kidobott IMF hitel Mol -részvényre eddig 100 milliárdos veszteség......Hogy van pofája Kuminnak ilyen blogot írni? Ha pedig ennyire " hüje álamfői szinten", akkor kuss.

menőmano 2011.08.08. 21:56:22

@hoplita:
Magasságos egek ura!!!
Te miről vizionálsz.???
:((

menőmano 2011.08.08. 22:02:55

Hogyan lett az egész ország devizaidióta?

A svájci frank erősödése az egész országot pácba sodorta: közös és egyéni adósságaink milliárdjai vannak valutában.
Mi lesz most? A bankok készülnek, sokan árfolyam befagyasztást szeretnének, de ez is csak átmeneti megoldást jelenthet.
A sajtót ezen a héten élénken foglalkoztatta a kérdés, ami a publicistákat sem hagyta hidegen. Szajlai Csaba szerint a régi gazdasági színvonalhoz nehéz lesz felzárkózni, Gazda Albert szerint a pénzügyi analfabetizmus ideje lejárt, ezután másképp kell hozzáállni a pénzügyekhez."

hirszerzo.hu/profit/20110806_svajci_frank_adossag_krizis#rss

Én is hoztam, egy kis olvasmányt:) Totálisan illeszkedik a poszt témájához.
:)

hackbard.celine 2011.08.08. 22:44:46

@Táskás Tóni: van olyan vélemény, ami szerint most (a bevont mynp államkötvények júliusi lekönyvelés után) kb. 20000 Mrd környékén van az államadósság, ennek nem 13%-a a fideszes önkorik adóssága hanem kb 6%.
Az megint más kérdés, hogy a lakossági hitel alapú fogyasztás "gazdaságélénkítés" célú felpörgetésében mekkora felelőssége van az első fidesz kormány matolcsyzmusának: a számvevőszék sem tudta kimutatni, hogy lett volna valós eredménye.
Az elmútnyócévben (2007-ig van adat a számvevőszéknél) így alakult a fideszes kamattámogatott lakáshitelezés költsége (mivel hitelből finanszírozta az állam, így az államadósság növekménye) :
a plusz jel mellett balra a jelzálogleves, jobbra a mezei kamattámogatott adat
fidesz éra,:
2001: 0,759 + 6,359 Mrd
2002: 6,667 + 14,990 Mrd
És ezt varrták a következő kormányok nyakába:
2003: 56,254 + 23,470 Mrd
2003-ban a szocik behúzták a kéziféket, mégis az addig kihelyezett hitelek miatt így alakult a kamattámogatás költsége:
2004: 89,210 + 36,328 Mrd
2005: 105,748 + 46,073 Mrd
2006: 98,122 + 34,103 Mrd
2007: 88,308 + 38,821 Mrd
Járai Zsigmondot 2001 és 2007 közötti jegybank elnökként személyes felelősség terheli, amiért nem állt ki a lakosság devizás eladósítása ellen.
Varga Mihály a szocik által tervezett 80%-os önkormányzati adósságplafon ellen érvelt és kiállt a CHF alapú önkormányzati kötvénykibocsátás mellett.

Táskás Tóni 2011.08.08. 23:23:40

@hackbard.celine: Ha most 20000 milliárd az államadósság, akkor lehúzhatja magát a kormány és a vezetője is, hiszen amikor Bajnaiék átadták az államadósság kb 18700, milliárd volt. Ezek szerint kb 3000 milliárdot herdáltak el, hiszen 1340 milliárd mnyp-i államkötvény már benne van ebben a "világbajnoki államadósság csökkentésben" . Az általad hozott adatok szerint tehát összesen kb 600 milliárdot testáltak a szocik nyakába. Az sem kevés. Az pedig, hogy Varga mi mellett állt ki, egyáltalán nem meglepő, hiszen Lázár, Szíjgyártó, vagy bármelyik a díszes társaságból nem átallott soha nemet mondani és tiltakozni az ésszerű takarékos intézkedések ellen.Lásd korkedvezményes nyugdíj, pedig az akkor nem is lett volna visszamenőleges hatályú.

hackbard.celine 2011.08.08. 23:40:39

@Táskás Tóni: a mostani kormány az ország eladósításában példátlan mértékű devizás kötvénykibocsátással jár az élen:
www.akk.hu/object.38C6DCF5-C48E-46A6-BF3C-7BAE76925CA0.ivy
750 millió USD 30 évre, amire ráemeltek 500 milliót
7,62% hozamszinten, aztán még egy milliárd EUR-t is felvettek.
Az államadósság kezelő júniusi jelentéséből:
"A teljes állomány forintértéke – 211,8 milliárd forintos árfolyamnyereséget is figyelembe véve – 5131,3 milliárd forintot tett ki június végén, amely 2010. év végéhez képest 581,3 milliárd forint növekedést jelent."
akk.hu/object.16a365d6-e6db-4f67-aa2e-2c6aad0f8420.ivy

Táskás Tóni 2011.08.08. 23:54:04

@hackbard.celine: Szerinted ettől majd jobban alszom?EZ NAGYON DURVA.Világbajnoki, fideszes értelemben.

márta)) 2011.08.08. 23:57:49

Elszaladt az orosz államadósság"

A következő években jelentősen megnő Oroszország államadóssága, és hiányos lesz a költségvetés - írták hétfőn egybehangzóan a Kommerszant és a Vedomosztyi című lapok, azokra a dokumentumokra hivatkozva, amelyek csütörtökön kerülnek a kormány elnöksége elé a 2012-2014-re szóló költségvetésről."

A pénzügyminisztérium honlapján hétfőn közzétett tervezet egyebek mellett emlékeztetett rá, hogy Oroszország 2002 óta nem vett fel kölcsönöket a nemzetközi pénzügyi szervezetektől, hanem csak fejlesztési bankoktól, a 2012-2014 közötti időszakban azonban az előbbiektől évi 300 millió dollárt, a bankoktól évi 900 millió dollárt szándékozik felvenni."
..................................................
alig ismerek rá a világra"

Nem csak Ön, sajnos más is (alig ismer rá... a világra is.)
:)

hackbard.celine 2011.08.09. 00:01:49

@Táskás Tóni: az erre a célra szánt fideszes prominensek és a médiába delegált papok 60 millió Ft-ot hozzáadtak az adósságcsökkentéshez, szóval nyugodtan alhatsz: a lelkedet már tuti megváltották. :)

maskep 2011.08.09. 07:39:23

@Robinzon Kurzor: Igazából pont a lényeget felejtettem le. Azt, hogy a hitelválságban ugyan könyékig benne volt/van Orbán meg a szocialista kormányok is, (meg szerintem a hitelfelvevők önmaguk is: "Ha már hitel, akkor legyen kövér!") de ekkora árfolyam-növekedést azért nem lehet egyetlen magyar politikus nyakába sem varrni. "Csak" magát a hitel-pszichózist.

Gyanítom, Kumin Ferenc arra vár, hogy a válsághelyzeteket általában frappánsan, imponálóan gyorsan kezelő Orbán Viktornak most itt van a pillanat, hogy villantson. És a vörösiszap-katasztrófa óta ez lenne az első új válsághelyzet, amit nem maga Orbán Viktor okozott. De hát, igazából ez se független tőle, ebben egyetértünk.

maskep 2011.08.09. 07:47:39

@Yoss: Már gazdasági válságok környékén is világháborúk szoktak teremni. A világgazdaság természetét még csak tanuljuk, de a világháborúkét immár ismerjük. Mindannyian. Ebben bízzunk...

maskep 2011.08.09. 08:04:39

@Modor Tibi: Ha ezt olvasod ki jellemzően a kommentekből, annak az lehet az oka, hogy sokan ezt gondolják.

Részemről ennek két oka van: Egyrészt Kumin Ferenc azt, hogy a magánhitelek elszabadulása, és az ebből adódó problémák (államadósság-növekedés, stb.) az Orbán-kormány idején kezdődött. És ha elbillen az egyensúly, azt igyekszem visszabillenteni.

Másrészt viszont én valóban élénken emlékszem az I. Orbán kormány Matolcsy-programjára, melynek lényege: A belső fogyasztás állami segítségével való felpörgetése egy felfelé menő spirálba tereli a magyar gazdaságot, és láncreakció-szerűen felpörgeti a növekedést. Ehhez csak egy impulzusra van szüksége A Polgároknak (eredetileg a fiatal felső-középosztálynak), hogy elinduljanak a magyar vállalkozások termékeinek fogyasztása útján. Ez pedig "A hitel".

Azt se tagadjuk el persze, hogy Medgyessy gratulált Orbánnak ehhez az ingatlanhitelezési gyakorlathoz. És a maga módján folytatta is...

márta)) 2011.08.09. 08:12:44

A leggyengébbek közé soroltak minket Londonban"

Miközben az Egyesült Államok leminősítésének híre a kockázatkerülés nyomán azonnali negatív reakciót vált ki a régiós piacokon, a pánikhangulat csillapodása után a befektetők elkezdhetik megkülönböztetni a térség gazdaságait "

www.portfolio.hu/gazdasag/a_leggyengebbek_koze_soroltak_minket_londonban.153505.html

Sajnos Magyarország a gyenge láncszemek közé tartozik megítélésük szerint. Közben a Merrill Lynch közgazdászai lesújtó véleményt fogalmaznak meg az aktuális költségvetési folyamatokkal kapcsolatban. "
............................
egyre elkeserítőbb pénzügyi helyzetben "

Nem értem. Az új szellem" , az új típusú gazdaságpolitika nem igazán akar bejönni, nem igazán érezteti pozitív hatását?

Doberdo 2011.08.09. 08:22:15

Rázós napok ? Ilyenek nem jöhetnek. Hiszen "csakafidesz
bácsi" megnyerte a választást. Hurrá: másképpen süt a nap!

is 2011.08.09. 10:37:29

@Modor Tibi: "Teljesen nyilvánvaló, hogy a svejcifrank-hitelekért egyes egyedül igazándiból csakis az első Orbán-kormány a valódi felelős."

En ertem, hogy ezt tagadasnak irtad le, de sajnos majdnem igaz. Az 'egyes-egyedul' es a 'csakis' a nem igaz benne. Egyik kutya, masik eb a helyes hozzaallas, de az is csak 2006-ig. 2006-tol (mar az MDF 2006-os betamadasaval a valasztasok elott) Orban tobbet artott az orszagnak, mint Gyurcsany, ez az igaz allitas. Elmelkedj ezen egyedul (nekunk csak tovabb tagadnal).

maskep 2011.08.09. 18:30:04

@maskep: Már megint elcsesztem...

"Egyrészt Kumin Ferenc KIFELEJTETTE azt, hogy a magánhitelek elszabadulása, és az ebből adódó problémák (államadósság-növekedés, stb.) az Orbán-kormány idején kezdődött."

És nincs mit a szemére vetnem, mert én meg EZT felejtettem ki...:o)

hegyilány 2011.08.09. 19:33:45

"Gyors és végleges" Újabb ötlet a devizahitelesek megmentésére

"Létezik egy egyértelmű, gyors és végleges megoldás a devizahitelesek számára: október 1-jétől minden devizaalapú lakáshitelesnél automatikusan életbe kellene léptetni a 180 forintos árfolyamgátat, a bankok pedig a gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket minden évben leírhatnák a bankadóból annak összegéig"

atv.hu/cikk/20110809_gyors_es_vegleges_ujabb_otlet_a_devizahitelesek_megmentesere

Közben a kormány szerint minden jogszabály rendelkezésre áll ahhoz, hogy augusztus 12-én életbe lépjen az árfolyamrögzítés.
Az MTI azért kereste meg a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságot, mert Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy a devizahitelesek szerződésének módosításához hiányzik az a rendelet, amely a módosító szerződés-blankettát tartalmazza.
A rögzített árfolyamot választó devizahitelesek szerződését közjegyzői okiratba kell foglalni.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: az árfolyamrögzítés, mint a bajba jutott lakáshitelesek számára elérhető egyik segítség, augusztus 12-én életbe lép, az ehhez szükséges törvény és kormányrendelet megszületett.
A tájékoztatás szerint a szerződésmódosításokkal járó közjegyzői feladatok elvégzéséhez nincs szükség rendeletmódosításra"

Az adószakértő megmagyarázza azt is, miért keletkezik extra profit a devizaalapú hitelezésen."
**********
Ötletelések vannak, már csak egy,- minden hiteles számára elfogadható megoldás kellene.

hegyilány 2011.08.09. 19:43:40

Jelenleg nagyon rossz a hangulat a világban,"

Úgy bizony.
Forr" a világ. Az alvó indulatoknak, csak picike szikra kell.
................................
Világhír"
Londoni zavargások: kísért a tragikus múlt?"

Etnikai feszültség, szegénység, iskolázatlanság? Az Independent elemzője egy huszonöt évvel ezelőtti eseményt idéz."

Száz letartóztatott, harmincöt sérült rendőr, kiégett, kifosztott üzletek London szerte, mindez annak nyomán, hogy egy négy gyermekes férfi meghalt egy rendőri összetűzésben, amire reakcióként tüntetés szerveződött Tottenhamben.
A békésnek induló tüntetés végül a várost ellepő rendbontássá vált egy 2011. augusztus eleji hétvégén. Vajon mik az okok?

Nincs tisztelet

Clive Crichlow, a Fekete Rendőrök Nemzeti Szövetségének elnöke elmondta: a most hétvégén tapasztalt reakció nem tekinthető rendellenesnek. Az emberek ugyanis jogfosztottnak érzik magukat, a rendőrség pedig messze van attól, hogy reprezentálná soraiban a közösség összetételét. Ezt persze nem használhatjuk kifogásként arra, hogy ilyesfajta erőszakot igazoljanak. Hozzátette: lehetetlenség figyelmen kívül hagyni azt, ami történt. – Ez olyan lecke, amit meg kell tanulni, de ezúttal valóban meg is kell tanulni! Amit hiányolok, az a reprezentáció ügye – tette hozzá.

Tottenham Haringeyben van, ahol több mint tízezer ember él munkanélküli–segélyből.
A jelenlegi kormányzati statisztikák szerint Tottenhamben ötvennégy emberre jut egy munkahely.

Brian Haley, aki tizenhat éven át szolgált tanácsosként tavalyig, elmondta: a terület az 1985-ös felkelést követően nagyon sok támogatást kapott – de ez nem változtatta meg az alapvető problémákat.

– A politikusok azzal jönnek, hogy a helyzet más, mint huszonöt évvel ezelőtt, ám ez nem igaz.
Nem voltak ott, én viszont igen. Ígéretek voltak bőven, de nem vált semmi belőlük valóra.
Európa egyik legkisemmizettebb területe a felkelés helyszínéhez közeli Northumberland Park Ward épp olyan, mint évtizedekkel ezelőtt – tette hozzá az egykori tanácsos. – Magas a munkanélküliség, "
.................................................
Szomorú valóság.

fonó 2011.08.10. 10:11:45

Ha a svájci frank 270 forint , a magyar kormány két hónap alatt csaknem 140 milliárdot bukik a (pihenő IMF-hitelből vett) Mol-részvényeken, Bajnai v Gyurcsány meg rövid gatyóban fogadja üdülőjében minisztereit. Akkora ellenzéki égszakadás lett volna: nemzetrombolás......

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása