Teljes összefogásra kárhoztatva?

2011.07.14. 12:46 kumin

A nyári punnyadt közéletbe némi érdekes színt hozott Karácsony Gergely, LMP-s képviselő Népszabadságnak adott interjúja. Ebben azt javasolja, hogy „a teljes parlamenti ellenzék a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig” álljon össze egy átmeneti választási szövetségben, szerezzen így kétharmadot 2014-ben, változtassa meg a Fidesz-KDNP által jelenleg hozott vagy hozandó kétharmados szabályok egy jelentős részét, majd az Országgyűlés önmagát feloszlatva, immár a megváltozott szabályok szerint fusson neki egy új, előrehozott választásnak. Amit Török kolléga a javaslat lehetetlenségéről és az ebből eredő konklúziókról gondol, azzal egyetértek. Gyurcsány Ferenc facebook bejegyzése is csak megerősíti ezt a feltételezést. Elvi realitása egy baloldali összefogásnak lehet Jobbik nélkül. Kérdés viszont, hogy ennek mennyi értelme van?

(forrás)

 


Nem véletlen, hogy Karácsony belevette a tervekbe a Jobbikot is. Maga is persze pontosan tudta, hogy ezzel mit állít, az interjúban is azt mondja, hogy „ehhez az kell, hogy Zagyva György Gyula és Gyurcsány Ferenc is egy hajóban evezzen egy ideig”. A vita fent idézett két hozzászólója elemzői racionalitás és a politikai ideológia oldaláról is kizárta, hogy ez működne. Rendben, de kérdés, hogy mit érhet így az összefogás.


Bár trendről még közel sem beszélhetünk, de vannak arra utaló jelek, hogy a gyengélkedő MSZP-től az LMP támogatókat szerez magának, és egyre erősíti balos profilját. A Századvég mérésében a magukat baloldalinak vallók körében az LMP április óta 12-ről 20 százalékra nőtt, míg ebben a körben – kevésbé látványosan – az MSZP gyengült, 41-ről 37-re. A centrumban állók körében az LMP erősebb, áprilisi-júniusi számaik: 10-9, az MSZP-nek csak 7-4. Ezekben a számokban benne van, hogy a Fideszből kiábránduló centrum-szavazók egy része az LMP-nél landol, és ezek a támogatók az LMP-MSZP összefogás nyereségét is jelenthetnék. A jelentősebb mozgások azonban inkább a baloldalon belüli átrendezésben várhatóak, amelyek azonban kettőjük szövetségének együttes értékét nem növelik, csupán egyik zsebből a másikba kerül át a választó.


Karácsony Gergely profi közvéleménykutató, jól olvassa a támogatottsági számokat. Ő sem legnagyobb jókedvében dobta be valószínűleg a Jobbikot, de ha a szélsőjobbosokat kihagyják a képletből, akkor az összefogásból egyúttal kimarad egy fontos háló, amelyben kiábrándult jobboldaliak akadhatnak fent (a magukat jobboldalinak tartók körében mérhetetlen mind az MSZP, mind az LMP támogatottsága). A Jobbik bevonása első ránézésre valóban rémisztő üzenet a baloldali szavazóknak, de jobban utánagondolva lehet egy pozitív olvasata is: nyilvánvalóvá teszi, hogy semmiféle elvi alapja nincs ennek az összefogásnak, tényleg nem más, mint merész hatalomtechnikai manőver.


Ha ugyanis elvi alapon a Jobbik kimaradna a körből, akkor ez az ötletgazda LMP szemszögéből két, egymással összefüggő nehézséggel is járna. Egyrészt, noha nem tudhatunk semmit a 2014-es erőviszonyokról, annyit azért nagy biztonsággal ki lehet jelenteni, hogy a Jobbik nélkül jelentősen kisebb (vagy inkább elhanyagolható) az esélye a kétharmados parlamenti többség megszerzésének, tehát az egész terv borul. Másrészt az LMP mindezért kemény politikai árat fizetne, mert noha nyilvánvalóan a Jobbik a legkevésbé kívánt szövetségi partnere, de azért az MSZP felvállalása is komoly arcvesztéssel járna számukra, főleg, ha erre a szövetségre rá lehetne nyomni a „baloldali összefogás” bélyeget, amely biztosan többet jelent egy alkalmi, technikai műveletnél.
 

Címkék: mszp karácsony jobbik összefogás lmp

133 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr763065823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP+LMP+Jobbik=? 2011.07.14. 21:19:32

A választási, illetve parlamenti döntéshozatali matematika kényszerei sokféle meglepő konstellációt pörgettek ki az elmúlt huszonegy évben: az MDF-SZDSZ-paktumtól az 1994-es koalíción át az 1998-ban a Fidesz javára tömeges visszalépő kisgazdákig, s...

Trackback: Pénz a lelke - az egyházi iskolák térnyerése 2011.07.14. 15:58:43

Egyre több az egyházi iskola Magyarországon. Az elmúlt 4-5 évben megduplázódott a számuk, és 2011-re arányuk eléri az összes intézmény 10%-át. Mivel jogosultak olyan költségvetési támogatásra, amelyre az önkormányzatok nem, ez is motiválja a helyi...

Trackback: Teljes összefogásra kárhoztatva? 2011.07.14. 14:59:02

A Jobbik bevonása első ránézésre valóban rémisztő üzenet a baloldali szavazóknak, de jobban utánagondolva lehet egy pozitív olvasata is.

Trackback: Uborkaszezoni aprókák 2011.07.14. 13:54:15

Nos, történtek dolgok, de egyik se ütötte át annyira a kánikula által emelt punnyasztó hőfalat, hogy hosszabban megemlékezzem róla. A nagy forrósághoz képest gyakorlatilag hidegen hagytak. Azonban, hogy igazoljam, nem

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sieg 2011.07.14. 15:01:13

@konrada: Egy deklaráltan rövid távú feloszlatásra szánt összefogást ha nagyon akarjuk, nevezhetünk technikai célkoalíciónak, de nem közös kormányzásra jön létre, csak Fideszország kiegyenesítésére.
Ezt jó előre kihangsúlyozva, a célok pontos lefektetésével a legtöbb szavazó leküzdheti ódzkodását a résztvevők iránt, hiszen enélkül eltűnnének a kétpárti demokráciára szabott választási rendszer süllyesztőjében.

Ha összejön így a kétharmad, akkor úgyis feloszlanak és pár hónapon belül lehet már arányosabb rendszerben szavazni koalíció nélkül, ha nem jön össze, akkor sem kell közösen kormányozni, és legalább (még esetleg ha nem is a körzetedből) a "saját" pártod arányosan kapott képviselőket. Ez ugye egy kicsit jobb annál, mintha minimális listás képviselője lenne a pártnak.
Ez esetben a kormányképtelenség miatt lenne új választás.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.07.14. 15:03:44

@Tedat: Jézusom, nem mondod, itt már mindenki náczi?

barli 2011.07.14. 15:03:54

Ha a fidesz ki akarná zárni a többi pártot a parlamentböl, és azt gondolja, hogy a következö választáson az összes körzetben az övé lesz a legtöbb szavazat akkor mondjátok már el nekem, hogy miért nem tisztán egyéni jelöltes rendszert csinál???
Ha meg addig annyira elqrja, hogy nem ök nyerik meg az egyéni helyeket, akkor annak úgyis jó lesz, aki viszi a körzeteket.
Más lesz a rendszer (picit), de mi ebben az annyira ördögtöl való, amivel rá lehet vinni egy szoclibet a jobbikkal való együttszavazásra (meg vissza)?
Szerintem kamu az egész, az lmp bedobott valamit, hogy azt gondolják róla, hogy ö az ellenzék új vezére.

Tedat 2011.07.14. 15:06:12

@weisz manfréd huba:
"Jézusom, nem mondod, itt már mindenki náczi? "

Hát, úgy tűnik, hogy ha nácinak kell lenni a Fidesz leváltásához, akkor mindenki náci lesz.

Diocles 2011.07.14. 15:06:29

A Fideszben alighanem most leginkább röhögnek, és ha van eszük, akkor a háttérintézményeik már szorgosan küldik az anyagokat Nyugatra, h a ballib ellenzék össze akar fogni a "nácikkal".
ez a megállapodás egyik fő buktatója, Nyugaton (kormányoknak és gazdasági köröknek) ezt nem nagyon lehetne eladni, nem csupán a Jobbik miatt, hanem mert a "perverz koalíció" bevallottan kormányozni sem akar, magyarán instabilitást kínál a válság kellős közepén.

én a Fidesz helyében dafke megszavaznám így a választási törvényt, had jöjjön létre a "perverz koalíció", ennél magasabb laddát nem is kívánhatnának.
persze nem fog létrejönni sajnos, mert csak egy blöff.

az biztos, h a Fidesznek ezek után még jobban kell ragaszkodnia az 1 fordulóhoz, mert kettő forduló esetén a "perverz koalíció" akár minden feltűnés nélkül létrehozható lenne, pl. akár a második forduló előtti utolsó napon is visszaléphetnének a rosszabbul álló ellenzéki jelöltek a jobban állók javára.

kettő forduló esetén garantált a Fidesz bukása.

folyt. köv.

is 2011.07.14. 15:07:11

@dzsaszper: azert ne feledjuk, hogy a fopolgarmestert nem Kaltenbach Jenonek hivjak, pedig azt is felismerte valaki mar tavaly szeptemberben, es az nem az LMP volt. es meg is lett volna, tekintettel arra, hogy Tarlos kevesebb szavazatot kapott 2010-ben, mint 2006-ban.

szerintem az LMP eleg keson ismerte fel, hogy nem a FIDESZhez dorgolozessel, es az MSZP legyilkolasanak megprobalasaval kellene probalkoznia. nem az MSZP miatt, szerintem is vesszen batran a jelenlegi MSZP, hanem azert, mert a FIDESZ egy kigyo, amit az ember nem melenget a keblen az FkGP es az MDF peldai utan. mit is kapott az LMP ajandekba a sok MSZP bashingolasert, es a Kaltenbach Jeno ugyert cserebe a FIDESZtol? leroviditett kopogtatocedulagyujtest. es ekkor jutott csak eszebe, hogy hat akkor indulhat az elet-halal harc. kicsit keson van.

is 2011.07.14. 15:07:45

@Diocles: mint mar jeleztem, a FIDESZ maga a perverz koalicio Pozsgay es Semjen kozott, meg még amilyen alakok a FIDESZ-nepfrontban vannak. neked ez nem tunt fel evek alatt? na akkor azert irsz ilyeneket.

Chicano 2011.07.14. 15:08:26

És abba belegondoltatok hogy mit gondolnának egy ilyen koaláról a Jobbikos szavazók? Meggyőződésem hogy akármennyire utálják Orbánt nem fognak olyan pártra szavazni amelyik összeáll az őket máig nácizó másik két ellenzéki párttal. Vagyis ha a Jobbik bele is menne ebbe a dilibe az számukra masszív szavazat (és arc) vesztéssel járna. Ennek az ötletnek akkor lenne halvány reménye a sikerre ha a két baloldali párt valamennyire pozitívan tudna viszonyulni a Jobbikhoz. Ez pedig teljesen kizárt, főleg azért mert a Jobbik éppen azon igyekszik hogy jobbról előzze a fideszt. Ennek eredményeképpen masszívan zsidózik és cigányozik, ergo egyre messzebb kerül a másik kettőtől.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.07.14. 15:09:48

@weisz manfréd huba: (az AB-dilemmádhoz:)
- azóta megjelent a pótindítványom:
"
... azzal együtt, hogy SP-t "trónfosszák" és az AB-t IS feloszlassák az új parlament megalakulásáig.
(elvégre láthatjuk MA, hogy 2/3-dal MINDENT lehet, csak "akarni" kell!;)))
"

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.07.14. 15:11:38

@is: Kaltenbach nem válalta, ennek csak volt valami oka? Azért az, hogy a Fidesz fos nem ok arra, hogy valaki az elöző időszak szoci fővárosi vezetésével összáljon, azért az tulzás. Mellesleg Tarlós Orbánhoz képest demokrata.

Szerintem az LMP nem dörgölözött a Fidesz-hez ez valami szoci állom mese, viszont az MSZP ahelyett, hogy az önkori kampányban az LMP-t lövi löhette volna mondjuk a Fidesz-t.

Várúr 2011.07.14. 15:11:39

@weisz manfréd huba:
Azt kiolvasni, hogy az lmp összeállna a szocikkal.."
De bizony összeállna, a neonyilasokkal is. Méghozzá választási összeállásról lenne szó - és nem kevesebbről. Nem a "kiolvasás" a lázálom, hanem maga az agyament ötlet. Buta tekintetű Vona és a túlmozgásos Furcsány máris csipőből elutasította. Furcsány ma épp saját párttársaira panaszkodik keservesen. Egymással se férnek meg, nemhogy másokkal...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.07.14. 15:13:16

@Chicano: "a Jobbikos szavazók... nem fognak olyan pártra szavazni amelyik összeáll az őket máig nácizó másik két ellenzéki párttal."

Már azzal is "összeállt", hogy hajlandó EGY parlamentben ülni velük!!!:)

Chicano 2011.07.14. 15:13:51

@is: Kezd kicsit idegesítő lenni a mantrád így leírnám: Pozsgay nem fidesz tag, nem is volt soha.

Sieg 2011.07.14. 15:13:57

@barli: Az egy forduló és a kompenzációs lista megszüntetése nem "pici" változtatás, hanem a többségi elv drasztikus erősítése, pontosan a Fidesz jelenlegi helyzetére szabva. Micsoda meglepetés!

De egy ilyen összefogás nem csak a választási törvényre vonatkozna, hanem az AB kiherélésének megszüntetésére és a sarkalatos törvények túlzó körére.

hegyilany 2011.07.14. 15:15:24

@Sieg: "Ha összejön így a kétharmad, akkor úgyis feloszlanak és pár hónapon belül lehet már arányosabb rendszerben szavazni koalíció nélkül"

Hol a hiba a mondatban? :)

konrada 2011.07.14. 15:15:27

@Sieg:
Lehet tompítgatni a szavakat és jelzőket rárakni, de a lényeg az, hogy egy olyan koaliciót kell összerakni és fenntartani majd féléves időtartamra (mert hogy te biztosan fiatal vagy, így nem emlékszel arra, hogy mennyi idő telt el az új országgyűlések legelső törvényeinek hatályba lépéséhez), melynek választói legkevésbé kívánják a másik oldallal az együttműködést.

...ezért azt beadni a tavalyi választáson is sokkal nagyobb arányt váróknak, hogy gyengítsék azt a saját oldalt, melytől azt várják, hogy tolja el a hatalom közeléből azokat, akikre a koalició jóvoltából helyettük szavazni kéne...

...háááát..

Tedat 2011.07.14. 15:16:07

@Várúr:
Szerintem nagyon jól össze tudna állni a 3 párt.
A Jobbik megkapná Kelet-Magyarországot, ahol lágereket építene és munkatáborokat.
Az LMP-é lenne a főváros (hiszen az hagyományosan SZDSZ-liberál terület).
Az MSZP pedig megkapja a nyugdíjasokat.

hegyilany 2011.07.14. 15:19:35

@Tedat: A Dunántúl meg választhatna, hogy Ausztria vagy Szlovénia annektálja?

Sieg 2011.07.14. 15:21:44

@konrada: Ha 37 fiatal, akkor az vagyok, kösz! És igen, emlékszem, de az, hogy 3 vagy 6 hónap alatt lehet ezt megtenni, lényegtelen.

Ha te nem érzed a nagyon drasztikus különbséget egy közös kormányzásra létrejött és egy rövid távú célkoalíció között, amely deklaráltan fel akarja oszlatni magát, hát akkor nem erőlködöm, vedd ugyanannak. Soha senki egy szóval se mondta, hogy a Fidesz alkotmányozási indulatában bebetonozott (és kimondottan a következő kormányok kezének megkötésére létrejött) törvényeinek megváltoztatásán kívül ez bármi másra vonatkozna, de persze egy a jobbereket nem fogja megakadályozni abban, hogy ezt lássák bele, mert ezt szeretnék belelátni. Ez van.

Chicano 2011.07.14. 15:21:54

@2. e-képviselő: Igazad lehet. Sőt, még nem lövette őket a Dunába, tehát alapvetően elfogadó velük szemben.

Sieg 2011.07.14. 15:22:58

@hegyilany: Nem tudom, gondolom arra akarsz utalni, hogy ha megvan a hatalom, akkor nem eresztik. Csakhogy egy ilyen "koalíció" egy fél évet se tudna kormányozni (nem is akarnak), politikailag meg öngyilkosság lenne mind a háromnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.07.14. 15:24:47

Bizarrnak bizarr egy ilyen szövetség, de nem teljesen értelmetlen. Az új választási rendszer (jelenlegi állása alapján) a legnagyobb párton (ami pillanatnyilag a Fidesz) kívül senkinek sem érdeke.

Diocles 2011.07.14. 15:25:49

1. Természetesen az LMP-nek az volna az "ideális", ha a Jobbik is betársulna, így részben megúszná a már most is elhangzó "tudtuk, h SZDSZ utódpárt", "összenő, ami összetartozik" vélekedéseket. Azonban ez sok ok miatt lehetetlen, tüzet és vizet nem lehet házasítani, ráadásul egyfordulós rendszer esetén a Fidesz és médiája hosszú hónapokat kapna a Vona-Gyurcsány-Schiffer koalíció, avagy népszerűbb nevén, a "perverz koalíció" teljes lejáratására.

2. Ennek sok eleme lehet, bőséggel morzsolódnának le a szavazók a három pártról, de ezt akár mesterségesen is "gyorsulhat", pl. meglepődnék, ha ilyen esetben a Jobbik nem szakadna teljesen ketté, és a "paktumot" megkötő pártvezetések ellen lázadók ne kapnának teljes publicitást a fideszes és állami médiában.

3. Ha még ennek ellenére is megmaradna a "perverz koalíció", ez esetben sem biztos, h kétharmadot szereznének. Mi van, ha nem szerzik meg, és totál hiteltelenítették magukat a semmiért?

4. Végszükség esetén a Fidesz "kivásárolhatja" a "perverz koalícióból" a Jobbikot, vagy annak egy részét, a Fidesznek nagy tapasztalata van ebben, a megállapodás tartalma csak fantázia kérdése, de kétlem, h nagyon szorult helyzetben a Fidesz ne tudna legalább annyit, sőt, többet nyújtani a Jobbiknak, mint Gyurcsány és Schiffer.

Persze ebből a képből is látszik, h mennyire elképesztően irreális gondolat az egész, Vona Gábor kegyeiért versengene a Fidesz és Gyurcsány-Mesterházy-Schiffer... Nem, ennyi fantáziám még nekem sincs...

folyt. köv.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.07.14. 15:27:41

@Várúr: Attól, hogy sokszor leírsz valamit nem lesz igazad. Kérlekszépen ebben a parlamenti ciklusban ezek a kurvák már mind összeáltak, mivel szavaztak együtt. Honann tudod, hogy egy ilyen szövetségben pártemberek indulnának például? Egy ötletfelvetésről 3 évvel a megvalósulása elött elmondod, hogy nézne ki, ügye vagy.

Diocles 2011.07.14. 15:29:04

6. Annyi történt tehát, h az LMP-s nyúl kiugrott a bokorból, és jelezte, amit TG is írt, h nyitott a baloldali koalícióra, csak még előtte eljárja ezt az irracionális kört.

Amiért a Jobbik és az LMP helyzete különbözik, az az, hogy az LMP tényleg SZDSZ utódpárt.

Kumin úr, nézze csak meg a választási térképet, nézze meg, h kik adják a kádereket, értelmiségi háttéret Karácsonytól Bakáts Tiboron át Bozókyig. Nézze meg a témákat, LMP = SZDSZ minusz kapitalizmus. Ezekkel a témáikkal sohasem tudnak együttműködni a jobboldallal, egyedül az MSZP jöhet szóba számukra. Maga Schiffer András is csupán egy 2006 őszi cikkében szakított látványosan az SZDSZ-szel az ÉS-ben, azt nem tudom, h formálisan tag volt-e, de egészen bizonyosan az ún. liberális holdudvarba tartozott. Ezeknek az embereknek, választóik többségének semmiféle újdonság nem lenne az MSZP-vel való együttműködés, sőt, elvárt sokuknál. A naivák meg majd lemorzsolódnak, akár az SZDSZ-nél.

A Jobbik pontosan ennek az ellentéte, a Fidesz radikális holdudvarának jó részéből alakult meg, azokból, akiknek túl puha a Fidesz, a szavazók egyrész jobbról (főleg a Dunántúlon és Budapesten, ahol a cigányellenes kártya hiányában főleg az "eredeti" radikális fideszeseket vonzotta, ők habozás nélkül visszaállnának a Fideszhez), másrészt a kelet-magyarországi cigányellenesekből jöttek. A Jobbikot tehát megsemmisítené egy ilyen szövetség, sem a tagságát, sem a szavazói többségét, sem a holdudvarát nem tudná átvinni a "túlpartra".

"Csak" ennyi a különbség a két párt között.

barli 2011.07.14. 15:30:00

az egyetlen lehetséges út az az volna, ha egyik párt sem indulna a választáson, valamint létrehoznának egy kamu szervezetet mondjuk "Vesszen a Zorbán" névvel, aki minden szavazókörben állít egy politkától lehetöleg független jelöltet. Na így biztos meglenne a kétharmad. De megnézném azt a pártot, aki nem indít egyetlenegy képviselöjelöltet sem egy választáson (szdsz nem ér :) )

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.07.14. 15:36:05

@is: Enyhe különbség, bár baloldalon valóban senkinek nem szokott feltűnni, akkora demokraták, hogy a Fidesz egy legitim, többpártrendszerben, demokráciában, demokratikusan megválasztott párt, az MSZMP-t pedig a szovjet tankok tartották az állampárt pozíciójában.

papas 2011.07.14. 15:42:13

@Chicano: jaj, is nem azt írta, hogy párttag, ez bizony csúsztatás a részedről. Viszont, derék fidesznyik frontharcos lett az öregből az évek során: napló, bizottságok, tanácsadás, színpadi kellék.

Kedves narancsos barátaink úgy gondolták, hogy a szavazat maximalizálásban pozsgay elvtárs is hozhat néhány ezernyi x-et.

hegyilany 2011.07.14. 15:45:16

@barli: Én már régen mondom, hogy azzal lehetne itt komoly választási részvételt elérni, ha nem pártRA, hanem párt ELLEN lehetne szavazni.

Diocles 2011.07.14. 15:50:25

+1.

Abban azonban nem értek egyet Kumin úrral, h egy MSZP-LMP összefogás "értelmetlen" volna, avagy nem volna realitása. A kétharmadot valóban nem tudnák ezzel megszerezni, de, lásd. fentebb, alighanem a Jobbikkal sem (=lévén a szavazókat nem lehet átvinni a "túlpartra", ha nem akarnak).

Az LMP-re egyre nagyobb nyomás fog nehezedni a balmédiában legalább a "demokratikus" szövetségre, Kálmán Olga egyre szemrehányóbb szemecskékkel fogja követelni a "demokratikus egységet", stb., kizárt, hogy ez ne hatna egyre erőteljesebben az LMP-re, holdudvarára és szavazóira.

Ugyanaz a jól ismert képlet fog lejátszódni, mint Demszky, vagy Fodor elnöksége idején, a pártvezetés húzódozik, de egyre jobban megtörik, hiszen a jobboldallal koalícióképtelenek, arra nincs útjuk, a szavazóik egyre nagyobb része pedig a baloldali egységet várja el, h megfékezzék, korlátozzák a csúnya Orbán-kormányt.

Ez egy elkerülhetetlen folyamat, a baloldali térfél és értelmiség érdeke ezt fogja diktálni, és a hatalmas médiaerejükkel ki is tudják kényszeríteni, de a Fidesznek sem lesz ez rossz, hiszen legalább tiszta lesz a képlet, az LMP nem fogja tudni magához hülyíteni az MSZPtől tartózkodni kívánókat.

lüke 2011.07.14. 15:50:46

meleg van nemcsak a kommentelök, a párttagok is
összevisszabesz´relnek,
nagy koalát:)mindenkinek!
vagy kólát?
season & fashion esete, a különbözö pártok összeboronálására tett javaslat

Terézágyú 2011.07.14. 15:52:44

"nem más, mint merész hatalomtechnikai manőver."

hatalom??? hatalomtechnika??? manőver???
fujjj!!!
Még szerencse, hogy a fidesz soha nem él ilyen eszközökkel!

dzsaszper 2011.07.14. 16:08:03

@is: 2014-hez egyelőre talán nincs túl későn. Legalábbis az lmp-nek, ha addig normálisan meg tudja szervezni magát...

Táskás Tóni 2011.07.14. 16:08:17

Csodálkozunk, hogy Kumin csodálkozik. Valóban csak a fidesztől megszokott a szélsőjobbal történő barátkozás, cimboráskodás. Hiszen jól emlékszünk még 2006-tól a folyamatos közös gyűlésekre árpádsávos zászlók alatt. Vagy Wittner Mária gárdista fiúk iránti különös vonzalmára.

menőmano 2011.07.14. 16:18:28

Ebben a melegben én még csak odáig jutottam, hogy megállapitsam, a fotó nagyon aranyos a poszton.
Annyira melegem van, hogy alig tudok írni.:)
Nagyon tetszik, főleg a kutyuska.

:))))))))))))

Alvarez 2011.07.14. 16:21:24

A kedves posztoló miért nem említi Esztergom esetét, ahol az agyament fideszesekkel szemben létrejött a KG által most felvázolt koalíció? Ami azóta is fennmaradt.

Ovi semmivel sem jobb, mint Meggyes, így ki fogja bulizni a széleskörű összefogást.

asghh 2011.07.14. 16:21:28

Az ellenzék helyben topogásának - és az ilyen kétségbeesett vergődésnek számító ötleteléseknek - az áll a hátterében, hogy 2010-ben az ellenzék nem fogta fel, hogy a választásokkal véget ért Magyarországon a "betartás demokráciája".
A kétharmad birtokában a Fidesz képes a gyakorlatban is megvalósítani minden ötletét, akár tapsol ehhez az ellenzék, akár nem.
Ehhez képest az ellenzéki pártok még mindig úgy viselkednek, mintha PR eszközökkel és vaskos nyilatkozatokkal meg tudnák akadályozni bármiféle kormányzati szándék gyakorlati megvalósulását.
Jól látszott ez az alkotmány vitája során.
Az ellenzék arra játszott, hogy ha látványosan bojkottálja az alkotmányozást, akkor azzal illegitimmé teheti és végső soron megbuktathatja az egész folyamatot.
Aztán sokként érte őket, hogy ez nem sikerült.

A rendszerváltáskor kiépített fékek és ellensúlyok rendszerének a terv szerint együttműködésre kellett volna kényszerítenie a pártokat. Ehelyett azonban a hatalom úgy oszlott meg a politikai oldalak között, hogy képesek voltak egymást akadályozni a gyakorlati cselekvésben, de valódi együttműködésre nem kényszerültek.
Ez változott meg 2010-ben, mert az embereknek végleg elegük lett a pártok árnyékboxolásából.
Még a baloldal szimpatizánsainak többsége is úgy volt vele, hogy ha kétharmada lesz a Fidesznek, hát legyen, legalább történik végre valami és ezúttal nem tudja a politikai elit kölcsönösen a másik oldalra kenni a felelősséget.
Orbánék felismerték ezt a választói akaratot és e szerint haladnak.
Ha egy gyakorlati probléma megoldása elé bármiféle betokosodott, jogszabályon vagy megszokáson alapuló elméleti vagy intézményi akadály kerül, akkor azt erőből elhárítják és ahelyett, hogy a szokásos értelmiségi diskurzusok során igyekeznének bizonyítani az igazukat, a konkrét helyzet felvázolásával próbálják megértetni a motívációikat közvetlenül a választókkal.
Ezért nem akadt ki komolyabban a szűk ballib értelmiségen kívül senki a bankadókon, a vörösiszap katasztrófa után rögtönzött államosítási törvényen, az alkotmánybírósági jogkörök korlátozásán, a nyugdíjpénztárak államosításán, stb.
Mindenki pontosan látta, hogy az adott helyzet megoldásért kiált, és lehet ugyan finnyogni az eljáráson, de a kormány legalább megtette, amit meg kellett tenni.
Az ellenzék ehhez képest képtelen megérteni a politikai klíma változását és továbbra is a betartás logikája szerint viselkedik.
Elhiteti magával, hogy "bemondásos alapon" meghátrálásra kényszeríthetik a kormányt, hiszen az ellenzéknek "szerzett joga", hogy a fékek és ellensúlyok rendszerét eszközként használva gyakorlati kérdésekben keresztbe tehessen a kormánynak.
Aztán amikor kudarcot vallanak, a demokrácia halálát vizionálják mondván, hogy jaj, ha ők nem tudnak betartani, akkor a fékek és ellensúlyok rendszere egyáltalán nem működik.
Erre a fajta torz ellenzéki gondolkodásra kitűnő példa Karátsony javaslata:
Az ellenzék fogjon össze, hogy megakadályozzon valamit, amit a kormány bevezetett. Az, hogy erről a kérdésről az ellenzéki pártok között nagyobb a véleménykülönbség, mint ha az elképzeléseiket a kormányéval vetnék össze, már nem számít.
Számukra ugyanis az akadályozás lehetősége nem eszköz, hanem cél.

Balt 2011.07.14. 16:22:36

Elvtársak, jó a műsor már megint! Mielőtt nagyon beleélnétek magatokat, felhívnám a figyelmet, hogy (kevés kivételtől eltekintve) az összes érintett párt képviseletében megszólaló, beleértve az ötletgazdát, nem győzi egymás képébe csapkodni a tortát. :) Szép kis fegyverbarátság ez, cukrászok előnyben. :))

Balt 2011.07.14. 16:23:11

M1, ATV, HírTV; bármely csatornán a hazugozás, hagyómiklósozás, nácizás megy, tehát nem eszik ezt olyan forrón. :) De uborkaszezonban elmegy - csak nehogy fosás legyen a vége! :))

menőmano 2011.07.14. 16:23:36

@hegyilany:
Párt ellen szavazni!" fantasztikus komment, Kifejtenéd bővebben annak mi lenne a menete és az értelme.
Magyarul hogyan kellene kivitelezni.
Nagyon kíváncsi lennék rá.

menőmano 2011.07.14. 16:25:04

@Alvarez:
Azért nem említi biztosan, mert az már egy lerágott csont. Sokkal fontosabb események vannak a politikában.
vagy talán nem?

menőmano 2011.07.14. 16:26:23

Karácsony G. felvetése egy halvaszületett ötlet.

Alvarez 2011.07.14. 16:29:12

@menőmano: ugyan miért lenne lerágott csont? Ami ott működik kicsiben, az simán működhet nagyban is. A méretnövelés nemcsak a műszaki a műszaki tudományban alkalmazható, hanem a politikában is.

menőmano 2011.07.14. 16:34:49

@Alvarez:
Unalmas téma. Ne a müszaki tudományról regélj nekem.
Arról van szó, hogy aki indul polgármester választáson, főleg most indult 2010-ben. , tisztában kellett vele lennie, hogy nagy a valószinüsége a Fidesz többségnek a testületben.
Főleg egy olyan városban ami tisztán Fideszes beállítottságu.
Vonatkozna ez másra,-( olyan személyre is, aki esetleg nem három párt támogatásával indul) más városokra is.

Már valahol irtam, de az is lehet, hogy nem. Más városokban is vannak Fideszesek a testületben, szoci polgármesterrel, mégis teszik a dolgukat. a város érdekében, vagy éppen kistelepülés érdekében. mert van ilyen, úgy tudom.
És én egyszerűen unom.
Ott a pont a végén.

high up! 2011.07.14. 16:35:28

Kis Karácsony, nagy Karácsony,
Sose leszel 10 százalékon,
Ha összeállsz az emeszpével,
Elsüllyedsz az elempével. (is)

Majd 2014 tavaszáról:

Jaj de szépen ég a maszop,
Nem jönnek a százalékok,
Jön helyette koki, saller,
Közös listán az elempével.

menőmano 2011.07.14. 16:39:57

@Alvarez:
Áruld már el, mert én nem tudom el sem képzelni,
hogy aki három párt támogatásával indul egy választáson milyen eszmét képvisel valójában.
Mert én biztosan nem tudnám felvállalni, hogy a Jobbik vagy éppen a másik pártok szineiben induljak, ha soha nem voltam a támogatójuk.
Nagyon érdekelne.
Ezt most személytől függetlenül, általánosságban kérdezem.

menőmano 2011.07.14. 16:41:06

@Alvarez:
Várom a választ, de nagyon, nehogy tudatlan maradjak.

:)

Táskás Tóni 2011.07.14. 16:41:31

@high up!: Megírtad Smitpalibá álamfőnek az új dalát? Ezt fogja tárogatózni? Szelemes, mint az álamfő.

menőmano 2011.07.14. 16:42:04

@high up!:
Fantasztikus!!! Mennyi időbe telt mig kitaláltad? ezt a versikét?????

menőmano 2011.07.14. 16:49:11

@Alvarez:
Elnézést! De nem Te vagy az, akit mindig nagyon érzékenyen megérint ez a téma????

Alvarez 2011.07.14. 16:50:07

@menőmano: "...milyen eszmét képvisel valójában."

A Fidesz leváltásának eszméjét. Ahogy az Esztergomban is tökéletesen működött. A gonosz helyére pedig képzeld bele Ovi vezéredet Meggyes helyett.

hurmazs 2011.07.14. 16:50:38

@asghh: És akkor Te most odaültél és hosszasan megírtad ezt.
A "betartás logikája" meg sose volt azelőtt.

Várúr 2011.07.14. 16:53:31

@weisz manfréd huba:
Jóembör. Nem egy ostoba ötlet kritikája az ostobaság, hanem annak felvetése 3 évvel a megvalósulás előtt.

hurmazs 2011.07.14. 16:54:44

És szavaznék bármilyen "technikai" koalícióra ,hogy
ez a pszichopata brigád bebukjon.

bnyuszi 2011.07.14. 16:55:33

@menőmano: egy hasonló ötletem nekem is van: a pártok mellett a listán van egy "egyik sem "párt"". A képviselői helyek elosztásakor úgy számolják össze az erre adott szavazatokat, mintha egy párt lett volna. Kijön így, hogy kap ez a "párt" pl. 50 helyet a parlamentben. Ekkor a parlament létszáma 50 fővel kevesebb lesz. Szélsőséges esetben - ha minden választó erre a "pártra" szavazna - csak egyéni jelöltek ülnének a padsorokban.
De arra is jó lenne talán, hogy növelje a választási hajlandóságot.

bnyuszi 2011.07.14. 16:56:17

@menőmano: egy hasonló ötletem nekem is van: a pártok mellett a listán van egy "egyik sem "párt"". A képviselői helyek elosztásakor úgy számolják össze az erre adott szavazatokat, mintha egy párt lett volna. Kijön így, hogy kap ez a "párt" pl. 50 helyet a parlamentben. Ekkor a parlament létszáma 50 fővel kevesebb lesz. Szélsőséges esetben - ha minden választó erre a "pártra" szavazna - csak egyéni jelöltek ülnének a padsorokban.
De arra is jó lenne talán, hogy növelje a választási hajlandóságot.

menőmano 2011.07.14. 16:58:50

Na megyek, szétnézek a neten, majd később visszajövök.

:))))))))))

high up! 2011.07.14. 17:02:10

@menőmano: két percbe került a vázlat, majd egy olyan negyedórába még a legjobb szavak megtalálása.

JumboJet 2011.07.14. 17:04:11

@is: Tökéletesen egyetértek. Itt nem tom mi a faszról beszélünk, akkor amikor van egy Fidesz, amlyikben 98-2002-ig több komcsi minszter volt, mint az MSZP-ben. (És még most is ott van egy kettő, az akolban meg mind. És ott vannak még ugye az említett ragadvány-urak: Szűrös, Csintalan, Pozsgay, Kerényi, stb... Először ezt kellene így 20 év után tisztázni. És innentől lehet bármiről beszélni, komenistázni habzó szájjal, meg bármiféle erkölcs hiányát, meg a komenisták korruptságt, meg miafaszt számonkérni. A sok hülye Fidesz szavazó ezeket sztem nem is tudja, mikor komenistázik.
Szóval, ha megvan a közös ellenség, akkor a magyar bármire képes. Sőt, aza az érzésem, hogy ezt az országot csak valamiféle közös ellenség-kép ültetheti egy asztalhoz. Most például az, hogy a bárgyú Fidesznyikek rájöjjenek már végre, hogy imádott pártjuk semmivel sem különb az egyébként joggal utált MSZP-nél. És innentől tökmindegy, hogy jobb vagy bal, ugyanúgy, mint 89 előtt.
Kuminferikém! Arcvesztés az LMP-ben? Volt annak valaha arca? Van itt bárkinek még arca? (Persze, tudom, a Fidesznek, és minden egyes tagjának külön-külön is! Nem is kicsi! Van például Neked arcod? Sztem nincs.
Észak-Írországban is egyszer csak abbahagyták egymás lelövöldözését a katolikusok meg a protkók. Lehet, h megunták?

high up! 2011.07.14. 17:10:14

Az senkinek nem tünk fel, hogy 3 évvel (!!!) a választás elött ez a lompos észkombájn bevallja, hogy a szikráját se látja önmagában (önmagukban), hogy a maradék idöben okosabbak, tehetségesebbek lesznek, egyszóval fejlödnének és nem hordában méretnék meg magukat, hanem egyenként.

Ne erölködjetek ballibsik akinek nincs tehetsége, annak attól se lesz több, hogy összeáll a többi tehetségtelennel.
Hanem az lesz az eredmény, hogy amikor 2014-ben a most passzív 1 millió választó meglátja, hogy milyen hülyeidióták akarják a kormányzást átvenni, akkor en bloc fognak Orbánhoz rohanni, hogy védje meg öket ezektöl!
Lesz tehát közös, csak nem lista hanem meggatyázás.
(a Jobbik valszeg ki fog maradni ebböl a nagy verésböl)

barli 2011.07.14. 17:12:31

@adamis.ivan: tegnap voltak a hiradóban, nem unták meg :)

menőmano 2011.07.14. 17:15:20

@Alvarez:
Tisztázzunk valamit! Orbán V. legalább annyira vezéred Neked, mint nekem.
Esztergomban is tökéletesen müködött" Látszik.
Szavaztak észnélkül??? Beszavazták a sok Fideszes képviselőt a testületbe. Ez neked tökéletesség.????
Azt kérdeztem, milyen eszmét képviselhet valójában, aki három párt támogatásával indul. HÁROM. Érted.?

menőmano 2011.07.14. 17:18:19

@Alvarez:
És ott a Jobbik meg az MSZP. furcsa nem?????

JumboJet 2011.07.14. 17:19:52

@barli: Ja, a lövöldözést nehéz! :) De azt is, ami itt megy. Mármint a "játszadozó" urak számára! Mer én már kurvára unom!

menőmano 2011.07.14. 17:20:45

@bnyuszi:
Hm. Add be illetékes helyre a javaslatodat.
Még az is lehet, hogy nyerő lesz.

JumboJet 2011.07.14. 17:21:41

@barli: Ja, sajnos egy ideje nem nézek híradót - kitalálhatod, mióta. Így akkor mégiscsak lemaradok egy-két fontos eseményről? :) Tudod, mit, inkább maradjak!

menőmano 2011.07.14. 17:23:55

@bnyuszi:
pardon:) Ebből a kommentből egy is elég lett volna.
:))))))

JumboJet 2011.07.14. 17:25:15

@menőmano: Eszme és OVI? Mint Észak és Dél.
Eszméink, max nekünk vannak még. Képviselete viszont itthon egyiknek se, így egyikünknek se!

hegyilany 2011.07.14. 17:25:31

@menőmano: Értelme semmivel sem több, mint a valamire szavazásnak, csak ugye a jó magyarok szeretnek utálkozni, tiltakozni, fujjogni, fikázni, adjuk hát meg nekik az örömet, hogy a legutáltabb pártot jelölhessék meg szavazáskor (ilyet egyébként a közvéleménykutatók is csinálnak, csak ők elutasított pártnak hívják). Ez biztosan jobban lelkesítené a népet. :)

Alvarez 2011.07.14. 17:27:31

@menőmano: ha nálunk nem ész nélkül szavaznának, akkor nem lenne kétharmada a fidesznek. Mondta Viki a rendőröknek, hogy tartsanak ki! kitartottak, most dolgozhatnak 10 évvel tovább. Mondta Viki az egészségügyben dolgozóknak, hogy tartsanak ki! Kitartanak még az év végéig, aztán a többség elmegy külföldre dolgozni.
2014-ben erről fognak szavazni.

JumboJet 2011.07.14. 17:36:24

@high up!: AZ lehet h OVI még egyszer nyer, de hogy a lelkesedéstől egymást taposva, nem fognak rohanni hozzá a zemberek, abban biztos lehetsz. Egy despota, gerinctelen emlős a Vezér nem más. 25 év után azért talán annak maradék bambának is le fog esni. Ettől még persze, mint mondottam, nyerhet, de nem mint hős megmentő államférfi, az erkölcs felszentelt papja. Nézd, ha mást nem is veszel, csak hogy legnagyobb haverja Berlusconi, aki nem oligarcha, nem birtokolja a teljes médiát, és nem folynak ellene köztörvényes eljárások. Nyilván ezért nyer. Hófehér galamblekűsége okán. És, madarat tolláról... Furcsa alakok nyernek a világban választást, tehát ez alapján megítélni valaki kvalitásait, bátor.

elendem 2011.07.14. 17:36:56

@menőmano: A három, az már megnyugtató, mert egyértelmű, hogy nem valamiféle eszme, hanem egy közös cél miatt vállalja. A kettő inkább gyanús.

márta)) 2011.07.14. 17:37:03

Egyesítené a Jobbik a gárdistákat"

Egységesítésre szólította fel a magukat gárdistáknak nevező szerveződéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke, országgyűlési képviselő egy új gárdista alakulat budapesti zászlóbontó rendezvényén, amelyet a két évvel ezelőtt jogerősen feloszlatott Magyar Gárda melletti tüntetésre emlékezve tartottak vasárnap a belvárosi Erzsébet téren.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a magát Új Magyar Gárdának nevező szerveződés rendezvényén, a fehér inget, fekete nadrágot viselő alakulat tagjai előtt Vona Gábor - a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület alapítója - azt mondta, a megosztás és a széthúzás nem a magyar nép érdekeit szolgálja.

Ezért még az idén egyesülnie kell a különböző érdekek és nézeteltérések miatt szétvált szerveződéseknek - hangoztatta."

www.hir24.hu/belfold/2011/07/03/egyesitene-a-jobbik-a-gardistakat/

A Jobbik képviselője arról beszélt, hogy "a gárdisták nem nácik, nem fasiszták, sem félkatonai szervezetek, hanem magyarok"

hm. Na már milyen érdekes lenne, ha felsorakoznának, a baloldali pártok a gárda egyesítés "ünnepségén".
Árpádsávos zászló a kezekben, meg miegymás.

márta)) 2011.07.14. 17:39:50

Wittner Mária " Ő ott lesz a gárda egyesítésen?????
Tudja valaki??????

Tourist From An Other Space 2011.07.14. 17:41:52

Kumin úr! Kezd kijózanodni?! Az igazi 2/3-ad fog dönteni...

hegyilány 2011.07.14. 17:43:47

@hegyilany:

Még mielőtt belemerülnék az irogatásba, megkérdezhetem, hogy jól vagy?????

elendem 2011.07.14. 17:45:07

@asghh: Nagyon elszomorít az írásod. Remélem, hogy nem gondolod így valójában, csak elméleti szinten okoskodsz.
Szerinted annak a rendszere, hogy egy kormány ne csinálhasson meg AKÁRMIT, az pusztán akadékoskodó jogi tákolmány? Már az ókorban, amikor az emberi jogok és az állampolgári felelősség nem igazán voltak naponta jelen a közbeszédben, szóval akkor is, ha egy uralkodó nem ismert el maga fölött senkit és semmit, ha fittyet hányt erkölcsre, jogra, szokásokra, akkor lázadások és belháborúk következtek.
Tényleg úgy látod, hogy ez jó út?

asghh 2011.07.14. 18:34:33

@elendem:

Egy kormány nem tehet meg akármit, mert jogszabályok írják elő, hogy mit tehet és mit nem. Ez a magyar kormánnyal is így van.
A kormány nem hány fittyet az erkölcsre, jogra, szokásokra, csak nem fogadja el, hogy az ellenzék és értelmiségi holdudvara határozza meg, hogy mit értünk erkölcs, jog és szokás alatt.
Ott van a gond, hogy az ellenzék és a ballib értelmiség nyavajgását összetéveszted a választók többségének akaratával, illetve az ellenzék azon antidemokratikus igényét, hogy kellő választói felhatalmazás hiányában is döntő beleszólása legyen a kormány gyakorlati döntéseibe, mint a demokratikus rendszer szükséges velejáróját fogadod el, ami nonszensz.

menőmano 2011.07.14. 19:27:29

@elendem:

Közös cél". Hm. és mi lett a közös cél?? azon kivül?!?
Ird már le, ha kérhetlek.

hurmazs 2011.07.14. 19:29:31

"ellenzék és a ballib értelmiség nyavajgását összetéveszted a választók többségének akaratával, illetve az ellenzék azon antidemokratikus igényét, hogy kellő választói felhatalmazás hiányában is döntő beleszólása legyen a kormány gyakorlati döntéseibe"
DE most komolyan élő ember politikusokon kívül FOGALMAZ így?

maskep 2011.07.14. 19:49:08

"Hatalomtechnika?"

Karácsony Gergely az első magyar politikus, aki ötleteit megosztja a közvéleménnyel arról, hogy hogyan lehet a Fidesz csapdájából kimászni. Ennek célja lehet a hatalom megszerzése és megtartása ugyanúgy, mint elvek érvényesítése. Mindkét fajta cél eléréséhez technikai eszközöket kell használni. És ha akár a hatalmi l'art pour l'art célokhoz, akár aze elvekhez politikai hatalomra van szükség, akkor ezeket az eszközöket hatalomtechnikai eszközöknek hívjuk.

A Fidesz pl. egyéni képviselő indítványokkal, az AB jogkörének korlátozásával, vagy a magánnyugdíjpénztárban maradni szándékozók fenyegetésével és szivatásával éri el hatalmi céljait. Vagy - akár meg is engedhetem - elvi céljait. Tökmindegy: Lenin szellemének hanyatlása óta valljuk: A cél nem szentesítheti az eszközt. A cél mindig relatív, és sokszor téves, de még átverés is lehet. Az eszköz viszont abszolút: azonnali és változtathatatlan.

Kumin nemrégen az ATV-ben, talán A tétben kardoskodott Matolcsy IMF-kiebrudalása kapcsán amellett, hogy elvégre minden kormány szeretné azt a gazdaságpolitikát megvalósítani, amit üdvözítőnek tart. Néhány héttel később Orbán Viktor bejelentette, hogy ezt a lehetőséget politikailag igen hosszú távon elvonja a következő kormányoktól.

Én Kuminnal értek egyet. Ez az ELV viszont a jelenlegi, azaz a közelgő alkotmányos rendszerben lehetetlenné válik magának az alkotmányos rendszernek a megváltoztatásával. Erre a hagyományos technikákkal, forgatókönyvekkel nincs esély. Maradt tehát két lehetőség: Vagy találunk békés technikát az átmenet megoldására, vagyis a(z akkor) érvényben lévő jogi keretek között sikerül magát a rendszert megváltoztatni, vagy felrúgjuk az alkotmányt. Ez utóbbit hívják forradalomnak, és se lelkem, se értelmem ezt nem kívánja. (A harmadik lehetőséget, hogy marad ez az idióta Fidesz-alkotmány, inkább kihagynám a lehetőségek közül.)

Találni kell tehát olyan technikát, amivel a rendszer keretein belül kell törvényes, alkotmányos átmenetet kitalálni és megvalósítani. Nem reménytelen: Az utóbbi huszon-egynéhány évben ez kétszer is előfordult már: 1989.-ben, és 2010.-ben is. Pedig mindkétszer lehetetlennek tűnt ez akár még egy évvel korábban is: 1989. előtt az állami és a megszálló hatalmi erőszak, 2010. előtt pedig a közmegegyezés és a politikusok szabadságával, felhatalmazásával együttjáró felelősségérzetének illúziója tűnt ezt a fajta rendszerváltást megakadályozó, áthághatatlan akadálynak. Ma már mindkettőn nevetünk: Előzőn felszabadultan,, utóbbin kínunkban.

Karácsony Gergely javaslata figyelemfelkeltés, az értelmes gondolkodás elindításának a kiprovokálása. Szerencsétlen, hamvába holt ötlet. És nem is elegáns. Én például a választás bojkottját preferálnám. Ehhez azonban még szorosabb összefogásra, még nagyobb, feltétlen bizalomra volna szükség a pártok között ebben az "emelt tétű fogolydilemma-játszmában", úgyhogy méginkább illúzió.

Megvalósíthatatlan ez az összefogás? Nem, de nem valószínű. Viszont a békés átmenet nem lehetetlen, akár még így is.

Pusztán hatalomtechnika? Ha szorosan nézzük, igen. Ugyanolyan kicsinyes szarakodásnak is tűnhet, mint a kétharmadozás, meg az LMP ledegradálása a Fidesz szintjére. Elvek vannak mögötte? Nem számít. Matolcsynak is vannak elvei, meg Orbánnak is. Pusztán érdekből ennyire elvakult nem lehet egyikük sem. Ehhez küldetéstudat kell.

A lényeg a törvényes határok tisztelete és betartása, valamint a cél őszinte megvallása. És ebben különbözik az LMP-s javaslat bármely fideszes hatalom-technikától.

maskep 2011.07.14. 20:04:35

@maskep: Javítás: Ez az ELV (mármint a bármikori kormány által elképzelt gazdaságpolitika megvalósításának lehetősége) viszont a jelenlegi, azaz a közelgő alkotmányos rendszerben lehetetlenné válik magának az alkotmányos rendszernek a megváltoztatása NÉLKÜL.

És mégvalamit szeretnék kiemelni: Hogy Szijjártó Péter Jóri András becsületébe gázol, és kicsinyes bosszúállásnak híreszteli az adatvédelmi biztos lelkiismeretes állásfoglalását, azt Szijjártóhoz mérjük. Komoly ember nem figyel az ilyenekre oda. De Kumintól, bármennyire is nem értek vele egyet sok kérdésben, azt azért nem vártam, hogy Karácsony Gergelynek ezt javaslatát kizárólag mint a hataloméhség megnyilvánulását sugallja.

Icecap 2011.07.14. 20:26:28

Mókás, ahogy a fideszes Kumin hadovál a témáról. Jól tudja ő is, hogy ilyen gazdaságpolitikával, világgazdasági környezettel és nem utolsó sorban politikával három év múlva nem a Jobbikon fog múlni a dolog. Nem tud a fideszes agytröszt olyan választási törvényt összebuherálni (talán a tisztán listást kivéve), amellyel ha az MSZP, az LMP és egy esetleges harmadik, ma még nem létező párt közös jelölttel indul, ne legyen meg a baloldali 2/3. Ugyanis minden egyéni körzetben lesz egy fideszes, egy jobbikos és egy harmadik jelölt. És hát nem lesz kérdés, a háromból ki kapja majd a legtöbbet. Éppenhogy jó, hogy egyik ma még ellenzéki párt sem jóval nagyobb mint a másik, fele-fele vagy harmad-harmad-harmad számú jelöltet jelöl majd. És miután kirúgták a Polt-Jária-Szalay-féléket, jöhet az új, már külön-külön jelölttel megvívott választás. Ovi és bandája uralma hamarosan a múlté lesz, bárhogy erősködnek is.

menőmano 2011.07.14. 21:19:20

Hm. Érdekesek a kommentek, de még mennyire, hogy azok.
Azért van a poszt, hogy mindenki leírhatja saját gondolatait.
De már urambocsá, nem a bloggazda az oka, hogy ilyen elképesztő ötletekkel állnak elő politikusok.
Éppenséggel a kétharmadnak sem egyik vagy másik elemező az oka. Tetszettek volna másképp szavazni és akkor mindjárt más lenne a kép.
Irom ezt teljesen függetlenül, mert én egyáltalán nem vagyok elfogult.semmilyen formában.
oszt.kész. ennyi.

sztd 2011.07.14. 21:41:07

@weisz manfréd huba:
"az LMP (...) ha 40%-on állna és neki kedvezne a javaslat akkor is elutasítana elvi és szakmai szempontok miatt."

Ez azért remélem, hogy nem igaz. A magyar viszonyok, és az általános politikához való hozzáállás nem igazán a koalícióknak való. A koalíciók az elmúlt 20 évben (a kisgazdákat leszámítva) gyakorlatilag szereposztást jelentettek.
Szóval, ha az az elv, hogy több párt kormányozzon, akkor az szerintem nem a magyar realitásokból indul ki. Egyébként Orbán Viktornak már 1997-ben (lehet, hogy 1998, de még biztosan nem volt kormányon) is emlékszem olyan nyilatkozatára, hogy szerinte az a jó, ha egy párt egyedül kormányoz. Nem lehet a koalíciós partnerre hivatkozni, stb. Ez a rendszer ezt segíti.

Az "apa" ugye nem megszólítás volt? :)

julios 2011.07.14. 21:44:04

Jól emlékszem, hogy Hitler is úgy kezdte, hogy egy balos koalícióba begyúrták? Azzal, hogy Hitler jó lesz rendteremteni, a túlkapásait meg majd lenyesegetik a szocik, úgyis csak 1/3-a van Dolfinak? Érdekes lenne ugyanez pepitában...

elendem 2011.07.14. 21:50:39

@menőmano: Mármint hogy mi lehetne, ha KG gondolatkísérlete megvalósulna? Hát az országgyűlés jogszerű működésének helyreállítása. Egyfajta újraalkotmányozás.

elendem 2011.07.14. 21:54:48

@asghh: Az időben visszafelé törvénykezés nem ballib értelmiségi nyavalygás, hanem mindenféle jogállamisággal meredeken szembemenő önkény. A kormány úgy viselkedik, mint az egyszeri gyerek, aki ha a szabályok között nem tud nyerni egy játékban, akkor egyszerűen megváltoztatja menet közben a szabályokat. Pedig kormányozni a demokratikus törvények között kéne tudni. A kétharmad nem elég: önmérsékletre és hozzáértésre is szükség volna.

oskar a bádogdobbal 2011.07.15. 01:03:18

Teljes összefogásra kárhoztatva?

Shakespeare-nél is ugyanez a sorrend: A "Kizökkent az idő,-" után következik az "ó, kárhozat! Hogy én születtem helyretolni azt."

menőmano 2011.07.15. 11:48:03

Az időközi polgármester választásra vasárnap kerül sor Gyöngyöspatán."

Eszes Tamás, a Véderő polgármesterjelöltje Jobbik színeiben induló településvezető-aspiráns, Juhász Oszkár"

Juhászon kívül beszáll a mérkőzésbe Farkas János, a helyi cigányvajda, továbbá első ember szeretne lenni a falut a korábban lemondott polgármester helyett irányító – függetlenként megválasztott – Matalik Ferencné alpolgármester is. Szintén belsős jelölt a független képviselő, Simó István, de érkezik egy külsős aspiráns is, Bognár Károly, Nagyrédéről.)

A legnagyobb országos hátszelet természetesen Juhász kapja, hiszen mögötte áll parlamenti párt – méghozzá olyan, amelyiknek jelszava a cigánybűnözés felszámolása, és hát Gyöngyöspatán is a magyar-roma (vagy ahogy a helyiek mondják: paraszt-cigány) viszony a legfontosabb kérdés.

Úgyhogy tegnap Gyöngyöspatára érkezett Vona Gábor pártelnök, hogy megtámogassa a Jobbik Juhászát, és a két jobbikos politikus azonnal terepre is ment: azaz leballagott a cigánysorra.

Ahol – az atv.hu értesülései szerint - viszonylag szívélyesen fogadták őket, megéljenezték Juhász Oszkárt, sőt fogadkoztak, hogy a Jobbik jelöltjét érdemesítik a voksukra.

Miután azonban elvonult az elnöki és a jelölti slepp, megfordult a közhangulat: a romák erősen szidni kezdték a Jobbik jelöltjét, és leginkább azt kívánták: dögöljön meg Oszkár!"

atv.hu/cikk/20110715_eljen_oszkar_dogoljon_meg_oszkar_vona_a_ciganysoron
*****************************************************
hm. Ez még egy kisebb komédiának is beillik.
Mondjuk a cigányság sem tagadja meg magát mindig.
Félelmükben fogadkoztak a Jobbik vezérének, vagy utálatukban?
Én úgy gondolom, hogy nem rendeződtek a viszonyok, nem csitulnak a kedélyek Gyöngyöspatán, a csend csak látszat.
A Jobbik Juhásza nem fog nyerni, esetleg visszamegy a Gárda.
Elképesztő, megoldatlan helyzet.

Teljes összefogásról vizionálni az ellenzéki pártok részéről, elég furcsa, hogy nagyon finoman fogalmazzak.
Még mindig ott tartok, hogyan vállalhat fel valaki "három eszmét" egy csapásra:).
Értem Karácsony G. ötletét, no de hát mégis.....

:)

menőmano 2011.07.15. 11:49:31

hm. paraszt-cigány" ilyet még nem is nagyon hallottam.
:)

menőmano 2011.07.15. 11:54:01

oppá" Jut eszembe. Ezt a cikket elolvassa a Vona G. lehet, hogy már indul is a Gárda.

:)

hegyilány 2011.07.15. 13:01:58

"Vona bejelentette: Az egész országban megszervezik a csendőrséget és felszólított mindenkit, aki nem akar beilleszkedni a magyar társadalomba és az általuk képviselt értékek szerint élni, hagyja el az országot!"

(Gyöngyöspata-i gyűlés)úgy gondolom jól emlékszem, ott hangzott el.

Teljes összefogás???
hm. érthetetlen. ha célról van szó, nem az eszméről, akkor is.

hegyilány 2011.07.15. 13:11:48

"A házak romos állapotban vannak, némelyeknek a teteje, másoknak az ablakai hiányoznak. "
(írta (ha nem tévedek) Juhász (újságíró)
mikor zajlottak élesben a gyöngyöspatai események.
****************************
Ide sétált el a Vona G.

Ahol minden képzeletet felülmúl a szegénység.
Ezeket az embereket (a cigányságot) nem megfélemlíteni kell. a sorsukat rendezni valamilyen formában.

Igaz vannak rendesek, vannak a munka világába nehezen visszavezethető csoportok közöttük. de van egy olyan csoport is, aki valóban csak a "tyúklopásból":)) szeretne megélni.

:)

hegyilány 2011.07.15. 13:14:51

Idekapcsolódik: Az LMP. állásfoglalása, a Gyurcsány F. egymilliója.....

Tessék kérem összefogni??????

lüke 2011.07.19. 07:47:31

bon jour,
Porfelhő & Tsai blogger BT,
@porfelhő: @juditka*: @álomszép
@armanda: @armanda*:
@Pasztorella: @hencz :@ XENCZ: @jjmano:, @JMárta:
@írokneked:,@hegyilány:,@Könnyen elkaptuk, uram
@menömanó,@márta))

energia ital,reggelire,
napi bövítménnyel

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása