Idén február újratöltve

2011.08.31. 11:07 kumin

Ez a politikai szezon látszólag pont úgy kezdődik, mint az idei tavaszi. Akkor is az ellenzék azt várta, hogy a kormányfő mikor és hogyan jelenti be a megszorításokat. Akkor is Orbán Viktor megszólalásai után kritikusai a konkrétumokat, a tervezett lépések részleteit hiányolták. Egész februárban zajlott ez a játék, amelyet március elsején a Széll Kálmán Terv bejelentése zárt le. Vajon most is hasonló folytatásra kell készülni?

(forrás)

 


A kisebb gazdasági növekedés egyéb más kellemetlen hatásai mellett kisebb költségvetési bevételekkel is jár, így a kitűzött hiánycél tartására cselekedni kell. Vagy kiadásokat kell csökkenteni vagy valamilyen módon, adóemeléssel vagy más eszközzel a bevételeket növelni. Hogy ez a helyzet minek hatására alakult ki, arról már sokkal nehezebb a politikai szimpátiákat kizárva, valamiféle objektív igazságot keresve beszélni. A kormány kritikusai nem haboznak a gazdaságpolitika teljes bukását a fejleményekbe belelátni, a kormány drukkerei pedig kizárólag a külső hatások elkerülhetetlen eredményéről beszélnek.


Ezt a harcot innentől a nyelvpolitika csataterein vívják meg a szembenálló felek, és a tényszerű közgazdasági levezetéseknél nagy valószínűséggel többet hoz majd a konyhára egy-egy jól eltalált mondat, pontosan célba találó, ütős megfogalmazás. A csapatok most februárhoz hasonlóan felálltak egymással szemben. Nagyon hasonló a szereposztás, és nagyon hasonló stratégiát sejtetnek a korai lépések is. Az ellenzék színvallásra szólítja fel a miniszterelnököt, és sürgeti, hogy minél előbb részleteiben ismertesse az általuk biztosra vett megszorító csomagot. A kormányoldalon a miniszterelnök megszólalásaiban, mint ahogy hallottuk ezt a ma reggeli rádióinterjúban is, nem részletezi a konkrét terveket, és aki jól figyelt a tavasszal, az könnyen kiszámíthatja: a továbbiakban sem fogja ezt megtenni.


Két okot is látok erre. Egyrészt racionális politikus sosem teszi azt egy politikai versenyben, amire a riválisa felszólítja. Minden szereplő pontosan tisztában van ezzel a szabállyal, ezért tudni lehet, hogy amikor egy-egy ilyen nyilvános felszólítás elhangzik, annak egyetlen célja az lehet, hogy az abban megfogalmazott igény, követelés semmiképp ne teljesüljön. Erre lehet azután a soron következő megszólalásokat is tervezni: mi kértük, de ő mégsem tette, akkor most még jobban kérjük – és így tovább. Ez egy kellemetlen politikai játék, de éppen könnyen kiismerhető természete miatt elég jól kezelhető is.


A másik ok, amiért a miniszterelnök nem csap bele a milliárdok és százalékok ismertetésébe, az általában az eddig már sokszor bemutatott szerepfelfogásból is kiolvasható. Orbán Viktor a nyilvánosság előtt a kormány stratégiai vezetőjeként jelenik meg, akinek nem dolga, hogy az egyes szakpolitikákba egy bizonyos konkrétsági szinten túl beavatkozzon. Nem idegen ez a megközelítés a közjogi berendezkedéstől és a kormányon belüli hatalmi viszonyoktól, de természetesen sokféle megoldás létezik a kormányfő nyilvánosság előtti pozícionálására, az aktuális gyakorlatban működő megoldás egy ilyen lehetőség a sok közül.


Tavasszal is futottunk néhány kört, volt országértékelő beszéd, parlamenti szezonnyitó beszéd, mindegyik után lefutott a kritikai hullám, amelynek fő állítása a konkrétumok hiányolása volt, azután március első napján két szakminiszter, Navracsics Tibor és Matolcsy György bemutatták a Széll Kálmán Tervet. Onnantól egy újabb nyelvpolitikai küzdelem vette kezdetét: mi a megszorítás? A definíciót már akkor is kerestem, de igazándiból ma sem tudok jobbat mondani, mint azt, hogy a politikai beszédben megszorításként bélyegezhető bármely olyan költségvetés érintő kormányzati intézkedés, amellyel kapcsolatban az ellenzéknek érdekében áll a „megszorítás” fogalom használata.


Ma a Magyar Rádióban beszélgettünk tanult kolléganőmmel, Magyar Kornéliával. Ő kettéválasztotta a megszorítás lehetséges formáit, és „buta”, fűnyíróelvet követő, mindenhonnan ész nélkül visszavágó, és „okos” a struktúrákat érintő, ésszerűen megtakarításokat hozó megszorításokról beszélt. A politika nyelvi csatáiban ezt a felosztást követve szerintem csak „buta” megszorítás létezik, miután ez a szó a politikai rivális támadó szitokszavává vált, amelyet így csak a másikkal lehet azonosítani – ebben a sajátos nyelvtani rendszerben így nem is léteznek a „megszorítani” ige első személyű alakjai. Ebből egyenesen következik, hogy aki „okos” megszorítást hajt végre, annak okossága egyebek mellett abban is testet ölt, hogy magára véletlenül sem fogja ezt a kifejezést használni.
 

Címkék: orbán költségvetés nyelvpolitika

55 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr603192655

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elválni agytól, asztaltól 2011.09.01. 11:47:59

Kálmán levelét megírá Dr. Szabó Erika asszonynak, ama bizonyos asztal kapcsán....

Trackback: Elválni agytól, asztaltól 2011.09.01. 11:47:58

Kálmán levelét megírá Dr. Szabó Erika asszonynak, ama bizonyos asztal kapcsán....

Trackback: A nyugdíjpénztárak, az Alkotmánybíróság és a Rubicon 2011.08.31. 15:58:37

Az Alkotmánybíróság - bár mindig ügyelt arra, hogy jogilag nehezen támadható, korrekt döntéseket hozzon - de egyes kiemelkedő súlyú döntéseinek részleteinek meghatározása során a jelenlegi kormánypártok felé kisebb-nagyobb kompromisszumokat tett. A jog...

Trackback: Sokba került 2011.08.31. 15:57:29

p { margin-bottom: 0.21cm; }A Matolcsy-doktrína megbukott. Az adósság kinövekedésének elve egy globális recesszió közepén egy, a globális gazdaságnak igen kitett országban, Magyarországon nem bizonyult működőképesnek. Bár számos jel utalt erre, a kabin...

Trackback: Álmodj királylány, mai mese felnőtteknek ! 2011.08.31. 15:16:49

Egyszer volt, hol nem volt.....az a baj ez a mese egy éve tart és mai is épp történik valami, nem kell megijedni, semmi új fordulat nincs a mesében szokásos üres szavak.(Mese író: Orbán Viktor  Szereplő: királylány = Zemberek)Kedves írónk nagyot á...

Trackback: Tőlem ezért nem kapsz nyugdíjat 2011.08.31. 14:50:13

Még mindig azon agyalsz miért nem kapsz munkát? Megmondom miért nem kapsz nyugdíjat....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fegyvervideoponthu 2011.08.31. 12:49:04

hehehe, ez jo. A megszoritani ige, ami nem rendelkezik egyes/tobbes szam elso szemelyu alakkal.

(A politikus mit csinal a derekszijaval?:-))

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 13:03:44

Értem én, hogy ez a szó tabu a kormány szemében, de az a baj, hogy az "okos" megszorításoknak eddig a nyomát sem láttam. Helyette ötletelés, kapkodás, hazudozás, visszamutogatás megy ezerrel. A megszorítások most nem az egyén, hanem egy-egy ágazat szintjén jelentkeznek. Hívhatjuk ezt elvonásnak, tartalékképzésnek, befagyasztásnak, bárminek. A lényege, hogy egyénileg is megszorításként érezhető, csak akkor már nem Kovács XIII. Pisti megszorításáról beszélünk, hanem arról, hogy Kovács XIII. Pisti most éppen azért van a rossz oldán annak a bizonyosnak, mert a kormány kiigazít, átcsoportosít, vagy éppen a bankokkal harcol az ország szuverenitááért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.08.31. 13:13:45

Bemutatták a Széll Kálmán tervet, ez így pontos is, bemutatták, nem valósult meg, de bemutatták.

BarátiAjánlatPontHu · http://baratiajanlat.hu 2011.08.31. 13:24:21

Mit lehet tenni? Államosítani kéne a bankokat!

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 13:27:52

"akinek nem dolga, hogy az egyes szakpolitikákba egy bizonyos konkrétsági szinten túl beavatkozzon."

Ferenc... Túl azon, hogy ez a mondat így totálisan magyartalan, áruld már el nekem, hogy mégis mi a dolga és meddig avatkozhat bele?

Annyira nem avatkozhat bele, hogy még saját, különbejáratú szája is van (nem kormányszóvivő), mint Szijjártó Péter?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.31. 13:29:39

A harmadik ok, hogy fingja sincs. Ami nagyobb baj, hogy valószínűleg a gazdasági miniszternek sincs. Majd kitalálják menet közben és ráfogják, hogy ez nem megszorítás, hanem újjászervezés.

Sir Galahad 2011.08.31. 13:32:09

Végső soron tökéletesen mindegy, hogy most mi fog történni. A lényeg a következő választások alkalmával dől el. Ha az emberek azt érzik, hogy jobban élnek, a Fidesz nyerni fog. Ha azt, hogy rosszabbul, semmilyen magyarázat nem számít majd, buknak. Ennyi.

is 2011.08.31. 13:34:04

ez egy 2007-es poszt eloasva? hiszen "az ellenzek tamado szitokszava a megszoritas", "Az ellenzék színvallásra szólítja fel a miniszterelnököt, ", "A kormány kritikusai nem haboznak a gazdaságpolitika teljes bukását a fejleményekbe belelátni, "

dejavu ez, igen nagyon. de mondjuk jo humorra vall, hogy nem irod le direkt sem Orban, sem az ellenzek vezetoinek nevet, igy meg konnyebben lehet rezonalni. lazul a fuggosegi lanc?

is 2011.08.31. 13:37:25

@Sir Galahad: kiveve valasztasi rendszer. most ott tart a FIDESZ, hogy 30% szavazatarannyal tobbsegi kormanyt tud alakitani. a gerrymandering meg csak eztan jon. nem azert lett ketharmad, mert a FIDESZ 52,7%-ot kapott. hanem mert nem egy db masik part volt, aki 47,3%-ot kapott. ha egy ellenzeki part lett volna, akkor a FIDESZnek most 55%-a lenne, az ellenzeknek meg 45%.

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 13:38:08

@Sir Galahad:

Hát, pedig nem! Egyáltalán nem mindegy, hogy hogy mi fog történni -annak a párszázezer (pármillió)- embernek, akik a sarkalatos törvények nyomán kerülnek szopóágra, akiknek ezután sem érdekérvényesítési, sem jogorvoslati lehetőségük nem lesz, mert a Munka törvénykönyvét, a sztrájktörvényt, meg az AB-t is kiherélték ezek a kretének.

akimellon 2011.08.31. 13:39:19

Kedves Feri!
Örülök,hogy a személyeskedő,politológushoz nem méltó megszólalásaid után egy higgadt elemzéssel jelentkeztél. Ez a "csapatban mindeni egyért" elv után a külső szemlélő szemszögéből fogalmaz.
Úgy látom Gíró-Szász mégsem lesz kormányszóvivő....
A témához:
az előző, februári meccs után elég volt tervet letenni az asztalra,de most már a tényeket várják,és ha ugyan úgy akar a fidesz meccselni, akkor a saját támogatói fogják megbuktatni.

CSENDES 2011.08.31. 13:49:45

Megszorít, korlátoz megnyirbál, csökkent, szűkít.
Hívhatják ezt bárhogyan, átnevezhetik politikai szitokszónak,ez akkor is azt jelenti, hogy amennyiben a hiánycélt tartani akarják, nem megy az enélkül.

Ezt segítségül küldöm, mert úgy látom nem sikerült megtalálni, vajon mit is jelent a megszorítást.

abaka 2011.08.31. 13:52:18

@CSENDES: Ja, kicsit olyan, mint az allamositas. Hivhatjak a manyup "dolgot" aminek akarjak, az allamositasnak van egy jelentese es az pontosan passzol arra, amit csinaltak.

hozzószóló 2011.08.31. 13:57:33

Játszatunk a szavakkal, nevezhetjük bárminek a pénz elvonást, a lényeg az, hogy akinek kevesebb marad a zsebében, annak nem a nyelvi játszadozás számít, érezni fogja az egész családja.A matematika nem téved:)És tudni fogja, hogy az Orbáncsomag az oka annak, hogy rosszabbul él.
Hiába kenik szerencsétlen Széll re, akkor is Orbáncsomag marad. Mert persze, hogy azért nem vállal számokat a min.elnök,mert a felelősséget sem ő akarja vállalni,hanem inkább másra kenni. ezért vannak köztudatban más nevek.Széll ,Matolcsy.Hogy őket szidják, ne az agyongyötört min.elnököt.
Most is arról beszél, hogy rossz gazdasági hylezetbe sodródott az ország. Nem ő, és kormánya sodorta, hanem sodródott. Ezzel két problémám van:
1. ha tényleg sodródott, akkor a kormány tehetelen,dilettáns, tehát alkalmatlan.
2.ha valójában nem sodródott,hanem rossz döntések vitték oda, akkor meg pláne dilettánsok, vagyis megint csak alkalmatlanok.

Érdekes, az elmúlt 8 évért konkrétan,senki más a szocik a felelősek,akik egyébként szintén nem szentek. De a mostani helyzet a világgazdasági recesszió hibája, és sodródunk.
Hát ne sodródjunk! Bölcs vezérünk, és jelenlegi kormányunk anno azt igérte, rendet tesz. Akkor hogyan kerülhettünk a sodródás állapotába? Mi van????????
Mikor vállalja már felnőtt módjára a kormány, és OV a felelősséget a helyzetért , a tettekért a kábító hatású propaganda dumák helyett? Szövegelni kevés uraim! Szakértelmet, hozzáértést, fejlődést várok, és várok, és várok, és várok....Ezt ígérték,erre kapták a felhatalmazást, nem a sodródásra!

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 13:57:36

@akimellon:

1. Orbán Viktor bejelenti, hogy majd, egyszer, valamit be fog jelenteni.

2. Orbán Viktor (mikor a nép közé ereszkedik) bejelenti, hogy minden fasza/országhalál, de most harcolunk, nincs időnk ilyen hülyeségekre, mint érdekegyeztetés, meg szaxervezetek, meg jogalkotási törvény....

3. Orbán Viktor bejelenti, hogy már korábban bejelentette, ezért nem érünk rá az aggodalmaskodókkal és a gáncsoskodókkal foglalkozni, most fel kell pörgetni a munkát. Lázár és Schmitt úr már bemelegített a gördülékeny törvényhozáshoz.

4. Szijjártó Péter minden lehetséges fórumot végighaknizva kijelenti, hogy a létező összes érdekképviseleti szervvel egyeztettek, a szociális konzultáció, a zemberek akarata, kétharmad, a zelmúltnyolcév, a felelősök megbüntetése, nincs megszorítás, szárnyaló gazdaság... nem sorolom tovább.

CSENDES 2011.08.31. 14:03:32

@abaka: Mondjuk lehet, a miniszterelenöki szóvivő is csak azért mondja, hogy nem lesz megszorítás, mert fogalma sincs a jelentéséről, akárcsak a blog írójának.

abaka 2011.08.31. 14:09:32

@CSENDES: Hat ja, Szijjarto Petyat nehez alabecsulni...

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 14:14:23

@CSENDES:

Gondolod, hogy azért mondja? :-D

Nem, ő havi kétmillióért mondja. Őt is megszorították, amikor a kétmillión felüli részt lenyesték (nagy-nehezen) a fizetéséből.

CSENDES 2011.08.31. 14:19:06

@Vombatus Ursinus: Jogos. szerintem is azért mondja.
Az őt ért "megszorítás' miatt, majd küldök neki egy részvétnyilvánítást

jenőke 2011.08.31. 14:41:46

Ezt írja Kumin Ferenc, a politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője: "A kisebb gazdasági növekedés egyéb más kellemetlen hatásai mellett kisebb költségvetési bevételekkel is jár.."
És így maradt.
Ebből az alapállásból fejteget - bocsánat - elemez.
Az a baj, hogy semmi növekedés van.
Szillogizmus szabály is van, amelyet most a fent említett elemező vérig sértett.
Ebből következően bármit is írt az annyit is ér.
Kockáról kockára.

KG2000 2011.08.31. 14:50:52

Nekem tetszik az, amit Kumin írt, és logikusnak is tűnik. Különösen a végszava, az utolsó bekezdés.

Stílusa is tetszik, mert már önmagában is rendkívül pozitív (igen, rendkívül), hogy nem sárdobáló (mint pl. az MSZPs Véleményvezér) és nem trágár stílusban ír (mint pl. Tóta W.). A vitáknak csak ilyen stílusban van értelme, különösen akkor, ha az legalábbis elvileg (internet hozzáférés) minden ember számára elérhető.

mezga-aladar 2011.08.31. 14:51:33

@fegyvervideoponthu: nincs nadrágszíj(gyártó)ja a politikusnak

húzzzel trógerrel tarcsa a gatyáját

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 14:56:13

@jenőke:

Ferink csak azt próbálgatja bizonyítani vért izzadva, (mindenféle szemiotikai, szemantikai meg egyéb faxságokra hivatkozva), hogy a kormány most nem fog megszorítani, vagy ha igen, akkor az azért kellemes, mert szerinte jogosan hazudja bele a zemberek arcába, hogy nem. Pedig de.

világoszöld 2011.08.31. 15:14:43

Na ha február lesz "újratöltve", akkor nagyon nagy bajba kerülünk. Ugyanaz történik /ill. nem történik/ amit Gyurcsánynak joggal felrovunk. Itt "SzéllKálmán" terv, ott konvergencia-program, amiből nem valósult meg semmi , tovább görgetve magunk előtt a problémákat. Ha végrehajtásra kerül a " Szél Kálmán " terv, az igenis megszorításokat jelent nagyon sok ember részére, a kérdés az, mekkora tömegeket érint. Ami népszerüség vesztéssel jár, mert olyan kormány nincs , amelyik "szüzen kurválkodhat" , tehát meg tudja tartani a népszerüségét, miközben a kiadásokat csökkenti, vagy adót emel. Persze kivéve , ha gazdagokat vagy önmagát önmagát kényszeriti takarékoskodásra ill. többlet adót befizetésére. Ez viszont ebben az esetben kizárható. Anno Thacher annak /is/ köszönhette népszerüségét , hogy a királyi családon kezdte a " megszorításokat", és szép sorjában gatyába rázta Nagy-Britanniát, hosszú vergődés után. Újra is választották, nem is egyszer.

abaka 2011.08.31. 15:22:52

@KG2000: Ez tetszett. "MSZPs Véleményvezér" Lol, itt aztan tenyleg elvesztette minden komolysagat a kommented.

MetálFater (törölt) 2011.08.31. 15:26:15

Tudom, hogy állítólag senki sem lehet próféta a saját hazájában (mondjuk erről Mózes vitatkozhatna), de innen, Székesfehérvárról üzenem minden kedves honpolgártársamnak:

Eme ország ebben a büdös évezredben nem fog rendbe jönni sem gazdaságilag, sem erkölcsileg.

És hogy miért nem?

Sorolom.
Mind politikailag mind gazdaságilag egy dilettáns banda vezeti az országot, immár 22. éve.

Több alkalommal is megfogalmaztam.
Ha nincs megfelelő (európai) szintű bérezés, nem lehet a gazdaságot élénkíteni, mert nincs fogyasztás. És ha nincs fogyasztás, a vállalkozás nem termel, mert csak áll a raktárban a cucc.
Ha nem termel a vállalkozás, előbb-utóbb elküldi a munkásait, mert nincs miből bért fizetni.
Ha a munkavállalónak nincs munkája, nem tud fogyasztani.

Erkölcsileg sem lesz soha normális ez az ország, mert 1526. óta nincs gerinc.

Ellenben gerinc helyett van mindennapi pitiáner adócsalás, nagy tételben szét rablása az országnak politikai és gazdasági vonalon.
Gerinc helyett nézhetjük a kereskedelmi kanálisok idióta és szenny műsorait, ahol gondolkodni nem kell, elég néha gombokat nyomni.
A panelproli gerinc helyett azzal van elfoglalva, hogy a havi béréből túlélje a következő fizetésig a hónapot.

És még sorolhatnám, de minek?
Úgyis a következő fog történni:
Megmondóemberek letromfolnak, a (z európai) béreket illetően. Elmagyarázzák majd, hogy semmi köze 1526-nak a gerinchez. (Pedig van. Azóta nem voltunk soha függetlenek, sem gazdaságilag, sem politikailag. Nekünk mindig kell valahová csapódnunk, még akkor is, ha egyébként tuti, hogy szarul jövünk ki belőle. Lásd az EU. Nettó befizetők vagyunk, és SOHA, ismétlem SOHA nem kapunk vissza annyit amennyit mi fizetünk. Nincs cukorgyárunk, mert politikai és gazdasági "szakértők" (ezt is) elbaltázták. Soroljam még?)

Jönnek az okosok, és leírják, én látom pesszimistán a dolgokat, és igenis, lesz még kolbászból itthon a kerítés. Nos, nem lesz!

Tehát visszatérve a gondolatmenetem elejéhez.

SOHA, ismétlem, SOHA nem lesz ebben az országban semmilyen szintű felemelkedés.
Ellenben lesz vegetálás, egyik napról a másikra élés, pitiáner adócsalások, ügyeskedések, hogy a következő hónapig valahogy túléljük.

Hajrá Magyarország!

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.08.31. 15:27:33

"kizárólag a külső hatások elkerülhetetlen eredményéről beszélnek."

vicces elkepzelni milyen beszelgetesek mehetnek ebedidoben a szazadveg kollegai kozott.
:)

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 15:28:21

@abaka:

Aki nem ért egyet, vagy egyáltalán valami kritikát mer megfogalmazni a kormánnyal szemben, az MSZP-s (libsibolsi, hazaáruló, komenista nemzetvesztő). Ilyen egyszerű ez. :-D

egyenlítő 2011.08.31. 15:28:32

Azért a reggeli vitapartner (Magyar Kornélia) mást is mondott a "megszorításokról". Definiálta: a kormány kiadásainak csökkentése, vagy bevételeinek növelése.

Hattory Hanzo 2011.08.31. 15:29:04

@KG2000: Az MSZP-s Véleményvezér? You made my day,bunny! Írj még,kérlek! Mindig szórakoztató, amikor teljesen outsiderek próbálnak okoskodni.

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 15:30:36

@MetálFater:

"Nettó befizetők vagyunk, és SOHA, ismétlem SOHA nem kapunk vissza annyit amennyit mi fizetünk. "

Ennek azért járj utána egy kicsit, mert nem kis marhaságot írtál.

abaka 2011.08.31. 15:31:15

@MetálFater: "Lásd az EU. Nettó befizetők vagyunk, és SOHA, ismétlem SOHA nem kapunk vissza annyit amennyit mi fizetünk."

en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_the_European_Union

6 ev alatt 24 milliard euro netto haszon a tagsagbol. Ha a kis nepessege miatt egyebkent is kilogo Luxemburgot nem tekintjuk, net benefit per capita-t nezve mi jartunk a legjobban (Esztorszaggal holtversenyben). Es meg mindig vannak olyanok, akik azt hiszik, hogy netto befizetok agyunk...

abaka 2011.08.31. 15:32:06

@Vombatus Ursinus: Ertem en ezt, de mennyire szanalmas leeht mar igy letezni?

Vombatus Ursinus 2011.08.31. 15:35:55

@abaka:

Nem szánalmas, hanem egyszerű. Nem kell gondolkodni, olvasni. "Tupaöröm, bódottá"!

abaka 2011.08.31. 15:39:21

@Vombatus Ursinus: A fene tudja. Az ertelmi fogyatekosokat is sajnalod, nem pedig irigyled.

egyenlítő 2011.08.31. 15:43:28

@abaka: Belőlük is többféle van. Olyan is, amelyik mindig mosolyog, olyan is, amelyik folyton dühös és agresszív.

drazsen 2011.08.31. 16:03:34

@BarátiAjánlatPontHu: És miből ??? A nyugdíjvagyonból ???

drazsen 2011.08.31. 16:11:55

@MetálFater: Visszatérve az 1526-os válsztóvonalhoz, tulajdonképpen egy kicsit előbbről már Mátyás király halála (1490) óta nincs önálló külpoitikánk, önálló elképzelésünk. Mindig éppen valahová csapódtunk, vagy számításból, vagy kényszerből. Hadd illusztráljam ezt egy, az "Egri Csillagok " című filmből kiragadott példával. Amikor 1541-ben elfoglalták Budát a törökök Izabella kiránynénak költözni kellett . Akkor zajlott le az alábbi beszélgetése Bornemissza Gergellyel ( csak a filmben Gárdonyi regényében nem):

" Mondd meg mit csináljuk most Bornemissza Gergely, Török Bálint apródaj????
-Felséges Asszonyom, elmegyünk segítségért.

-Ez az, Ti magyarok ( mert ő lengyel volt) mindig csak ezt tudjátok - majd elmegyünk segítségért"

Nos lehet már 1541-ben ez volt a módi, de Várkonyi Zoltán idején már biztosan ( nem véletlenül csempészte bele ezt a mondatot a filmbe) és most is ez

marcopolo53 2011.08.31. 16:12:09

Kumin úr is kerüli a konkrétumokat , ami a kormány gazdasági impotenciájára utalna. Mikor veszi már észre, hogy a kommunikációért semmit nem adnak a boltban. Konkrét elkúrásról van szó és a következményéről, ami megszorítás , hiába is próbálja a szerecsent kimosdatni. Egyfolytában a szart pofozza.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2011.08.31. 16:12:30

@BarátiAjánlatPontHu: az nem jo, mert az allami tulajdonban levo bankok erosen vesztesegesek szoktak lenni, lasd meg Postabank

commando 2011.08.31. 16:38:25

@MetálFater: "Ellenben lesz vegetálás, egyik napról a másikra élés, pitiáner adócsalások, ügyeskedések, hogy a következő hónapig valahogy túléljük." - ezt most pesszimista vagy optimista soroknak gondoltad???

commando 2011.08.31. 16:39:10

@MetálFater: "Ellenben lesz vegetálás, egyik napról a másikra élés, pitiáner adócsalások, ügyeskedések, hogy a következő hónapig valahogy túléljük." - ezt most pesszimista vagy optimista soroknak gondoltad???

menőmano 2011.08.31. 20:09:38

tanult kolléganőmmel,"

Az a nagy probléma, hogy aki nem tanult az is érzi a megszorításokat. Lehet fényezni a dolgokat. A bankadó, a különadó már tavaly ősszel kezdődően a fejekre hullott vissza.
A beszállítók" igyekeztek azt áthárítani minden termékre.
Az áremelkedések, a különböző juttatások megvonása mi, ha nem megszorítás?
:))

menőmano 2011.08.31. 20:17:53

"Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet.
A miniszterelnök erről a vasárnapi kormányülés után beszélt nemzetközi sajtótájékoztatón.

Bajnai azt mondta, a program lemondást kér a nyugdíjasoktól, akik nem kapnak 13. havi nyugdíjat, a családoktól, mert a következő két évben nem emelkedik a családi pótlék, az emberektől, mert tovább kell dolgozniuk, és az államtól, mert vissza kell fognia a kiadásait.
A program szolidaritást kér a vagyonosoktól, hogy egy ideig adózzanak többet - közölte a miniszterelnök"
2009)
www.hirado.hu/Hirek/2009/04/19/14/Itt_a_Bajnai_csomag_.aspx

Már bocsánat, hogy idehoztam a cikket.
Csak szeretném érzékeltetni, hogy világos, egyenes beszéd kellene.
Nevén nevezve a gyereket!) A megszorítás, az ne népakaratra való hivatkozás legyen.
:)

menőmano 2011.08.31. 20:19:44

Akkor talán tanul- nem tanult) totálisan megértené az utca embere is, mit- miért csinál a kormány.

oszt.kész.

:))))))

KG2000 2011.08.31. 20:57:42

"s" megkért arra, hogy másoljam ide a véleményét, mert ha ő ír, törlik. Lehet vele vitatkozni - én sem értek vele mindenben egyet -, de stílusa nem lépi át a blogokban megszokott átlagot, a személyeskedése is csak átlago, van ennél sokkal durvább:

"
---------
Ez már megint mi? Itt mindenki olyan okosnak képzeli magát (cikkíró is), aztán mégis kapkodják a fejüket össze-vissza, ha történik bármi. Utólag viszont bármit meg tudnak magyarázni.

Szeretném felhívni a figyelmet: ez nem csak stratégia, kommunikáció, meg pozicionálás kérdése, itt vannak objektív tények is. Nem csak szereplők, meg csapatok állnak fel, hogy eljátsszanak egy szerinted elképzelt dolgot, aztán, ha mégis máshogy alakult, akkor bocsika, írok egy újabb szösszenetet, amiben elmagyarázom, amire az imént magam sem gondoltam.

Csak egy példa, hogy felfogjátok miről van szó:
"A kormány kritikusai nem haboznak a gazdaságpolitika teljes bukását a fejleményekbe belelátni, a kormány drukkerei pedig kizárólag a külső hatások elkerülhetetlen eredményéről beszélnek.
Ezt a harcot innentől a nyelvpolitika csataterein vívják meg a szembenálló felek, és a tényszerű közgazdasági levezetéseknél nagy valószínűséggel többet hoz majd a konyhára egy-egy jól eltalált mondat, pontosan célba találó, ütős megfogalmazás."

Hát nem egészen. Van ugyanis egyrészt egy saját maguk állította elvárás, ami persze lehet téves, de akkor vagy ebben tévedtek, vagy a megvalósításban. Van másrészt egy viszonyítási közeg - Lengyelország, Szlovákia, Csehország - ehhez képest is lehet mérni.

Amit a cikkíró ír, az csak egy gyenge kommunikáció szakos közgazdász félétől telik ki. Egy komolyabb tudományokban is jártas ember mást írna, amit olvasni is nagyobb öröm lenne.
====="

KG2000 2011.08.31. 21:01:03

@abaka: További közvetett bizonyíték arra, hogy a VV kőkemény MSZPs, bár igyekszik leplezni, a facebook lapja. MSZP közeli lapokat linkel be (Vastagbőr), valamint a hozzászólások (átlagosan 15 cikkenként) MSZPs keménymag gyakorlatilag kivétel nélkül, szinte copy-pase az MSZP vagy Gréczy-Gyurcsány honlapjáról..

abaka 2011.08.31. 21:11:29

@KG2000: :D Latom Columbon nottel fel, meglatod a komcsissag legrejtettebb jeleit is. Nagyon ugyes. Egyebkent a melyre asas helyett esetleg probalkoztal az ottani irasok elolvasasaval is? Tudom, hogy az kicsit megterhelobb, de sokkal gyumolcsozobb. A fidesz kormanyt ero kritikak meg sehol sincsenek ahhoz kepest, amit anno az mszp-rol irtak. A mostani posztokban is jopar mszp kritikus megjegyzes van, bar nyilvan elsosorban a kormany munkajara koncentralnak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.08.31. 21:24:13

@KG2000:
A VV rohadtul Fidesz párti volt nem is olyan rég, csak azóta kiábrándultak belőle. A főszerkesztő Panyi Szabolcs, aki leginkább neokon, amennyire egy európai lehet az.
A Vastagbőr pedig nagyon-nagyon nem MSZP-s, lapozz egy kicsit vissza. Olyan keményen szidták mindig is, hogy csak na. Az index sem MSZP-s, hovatovább a tulaj Fidesz tag stb.

márta)) 2011.08.31. 21:29:47

"Mire használja a kormány a magyarok sokévnyi megtakarítását?

Hiába kebelezett be idén az állam 2800 milliárd forintot a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokból, a pénz nagy részét már felhasználta különböző költséges terveinek megvalósítására és a költségvetés lyukainak betömésére.

A kormány tavasszal még úgy számolt, hogy a nyugdíjpénzekkel a rendszerváltás óta először jókora többletet mutat majd a költségvetés, de már a hiányt is nehéz lesz elkerülni.

A nyugdíjpénz nélkül 4,9 százalékos hiány tátongana a költségvetésben. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte a költségvetés tavaly év végi elfogadásakor, hogy a hiány a GDP 2,9 százaléka lesz, de az egyenleg tartalmazta, hogy a kormány akkori számítása szerint kétszázaléknyi nyugdíjvagyonnal gazdagodik az állam, vagyis nyugdíjpénz nélkül 4,9 százalékos lett volna a deficit."

A kabinet Orbán ígérete szerint most is igyekszik bebiztosítani, hogy a romló gazdasági környezet ellenére véletlenül se csússzon a nulla alá idén az egyenleg, ehhez újabb intézkedések kellenek. Hogy mik, arról a jövő heti kormányülésen határozhatnak, de a miniszterelnök szavait megerősítő Varga Mihály nyilatkozata alapján biztosra vehető, hogy 80-100 milliárd forintnyi újabb kiigazítást hajt végre a kormány.
Csak ez az újabb akciócsomag menti meg a költségvetést attól, hogy a hatalmas nyugdíjpénztári vagyon bekebelezése ellenére mínuszt mutasson év végén."

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110830-mire-folyik-el-egyetlen-ev-alatt-a-magyarok-1

Bocsánat! egy kicsit hosszúra sikerült, de nagyon tartalmas. cikk.
:):)

márta)) 2011.08.31. 21:32:06

Igaz. Megmondta a Varga M. "Semmi sem tökéletes, amit az ember alkot".

:)

KG2000 2011.08.31. 21:32:09

@Lord_Valdez: Na azért annyit nem érnek, hogy visszalapozzak. Írjanak inkább úgy mindig, hogy az éppen aktuális elfogadható legyen.

márta)) 2011.08.31. 21:37:22

ma sem tudok jobbat mondani,"

Én egy percig sem csodálkozom ezen:)
"A Lázár János is azt mondta: "Nincs nálunk a bölcsek köve, aki tud jobban álljon vele elő" :)

A 98%-os különadó bevezetésének kapcsán (mondta), mely állitólag a nagykutyákat "bünteti".
Csak az a probléma, hogy némelyek elfelejtették befizetni.
Ilyen ez.
:))

márta)) 2011.08.31. 21:38:55

Bocsánat! "aki tud jobbat".

úgy látszik ujjat, vagy billentyűt kell cserélnem.

:)))))))

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása