Hova, hova, képviselő asszony?

2011.07.11. 14:07 kumin

Úgy képzelem, a legutolsó dolog, amit Morvai Krisztina el szeretett volna érni politikai karrierje során, hogy nevét egyszerre emlegessék Gyurcsány Ferencével. Most mégis ez történik vele. Hetek, lassan hónapok óta cikkezik a sajtó valamiféle lappangó konfliktusról a Jobbik két erős embere, Vona Gábor és Morvai között. Az utóbbi napokban úgy tűnt, ez a belső zavar manifeszt, kívülről is jól látható feszültséggé vált. Amit pedig ma reggel láttam az MTV-ben, arra rég nem láttam példát: Morvai Krisztinát egy újságíró látványosan elbizonytalanította. Még nem biztos, de egyre erősebb a gyanúm, hogy bajok vannak a magyar szélsőjobb zászlóshajójánál.

(forrás)

 

„Morvai megpróbál intézmény maradni a párton belül, ő a Jobbik Gyurcsánya. Nincs benne az elnökségben, de akár egy önálló párt alapítására is képes lenne, bár ennek kicsi a valószínűsége. Mindenesetre komolyabb következmények nélkül megtehet bármit” – ez a szöveg egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva még május végén jelent meg a hvg.hu cikkében. Nem gondolom, hogy ez a médium nagy Jobbik-rajongó lenne, és nyilván ennek ismeretében kell az értesüléseit is kezelni. Maga az apropó azonban kétségtelenül valós volt: Morvai Krisztina a köztelevízióban korábban arról beszélt, hogy a jövőben nem kellene használni a „cigánybűnözés” szót. Ez állítólag komoly felzúdulással járt a pártban, és napirendre került a nagy szimbolikus potenciállal, de minimális valós hatalommal rendelkező politikusasszony problémája.

 

Morvai ma reggel sokkal érdekesebb témában állt a köztévé Szemközt című műsorában három újságíróval szemben. Annak kapcsán faggatták, hogy belépett az Európai Szövetség a Szabadságért nevű EP csoportba, amelyet az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kezdeményezésére hoztak létre, és amelynek vezetője, Heinz Christian Strache korábban kijelentette, hogy nem kíván együttműködni a Jobbikkal, de a képviselőasszonyt, tekintettel arra, hogy nem tagja a pártnak, szívesen látja a szövetség sorai közt.

 

Morvai rutinos nyilatkozó. Úgy tűnt a beszélgetés első hét percében, hogy ebből a nehezen magyarázható helyzetből is kibeszéli magát, és sikerült a témát a számára sokkal kedvezőbb irányokba terelnie. Kb. 7.30-nál azonban az addig hallgató nemzetes újságíró, Bodacz Balázs kérdezett, aki úgy tűnik, kicsit jobban utánaolvasott a témának, és visszakergette a képviselőasszonyt a sűrűjébe. Kérdésében ugyanis utalt arra, hogy az alakuló szövetség noha kényesen elutasítja a Jobbikkal történő együttműködést, de ez a válogatós ízlés véget ér Magyarország határainál: szerb és szlovák szélsőségesekkel már semmi bajuk nincsen.

 

Teljesen evidens, hogy a saját maga koordinátarendszerén belül maradva Morvainak sikítva kéne elutasítania ezt páneurópai szerveződést – amely paradox módon a nemzetközi baloldal rugójára járva diszkriminálja a magyar szélsőségeseket a többi, teljesen azonos értékvilágú szomszédosokkal szemben. A nemzeti alapú szélsőségesség nemzetközi összefogásának amúgy logikus problémájával állunk szemben. Ezeknek a pártoknak ugyanis épp az egymással szemben érzett ellentét és az összefogás elutasítása jelenti a legitimációt. Ebben hitelesen együttműködni elég nehéz. Én már azt is viccesnek éreztem, amikor Le Pen miépes nagygyűléseken haknizott anno, de azt még valahogy el lehetett adni. Azt viszont, hogy Morvai Krisztina egy szövetségben üljön Jaroslav Paškával, a Slota-párt egyetlen EP képviselőjével, nos, ez már szinte politikai pornográfia.

 

Nem látná ezt maga Morvai is így? Szerintem ő elég okos ahhoz, hogy pontosan felmérje a helyzetet, és ennek jegyében cselekedjen. Jól érzékeli, hogy a Jobbikkal bajok vannak. Sem konszolidált parlamenti pártként, sem utcán akciózó radikálisként nem tudnak kitörni a szűk rétegpárti státuszból, noha, ahogy ezt egy korábbi posztban már boncolgattam, a feltételek akár ahhoz is adottak lennének, hogy a jelenlegi kormányzó erők váltópártjává nőjék ki magukat. A képviselő asszony látja, hogy Európában hogyan dolgoznak a sikeres, növekvő pályán álló szélsőségesek. Látja, hogy az euroszkepszis lehet egy olyan közös hívó szó, amelyet a zászlóra tűzve egyesíthetőek a nagyon különböző erők. Jó meglátás, és talán az alakuló szövetség tagságának többi közép-európai része is meggyőzhető arról, hogy lejárt az egymás elleni kis helyi uszítások ideje, most sokkal jobb szezonja van az Unió elleni közös nagy utálatnak. Ha ezt mindenki elfogadja – és fátylat a múltra – akár még le is ülhetnek egy asztalhoz ezek a csoportok, még akár tudják is egymást erősíteni.

 

A nagy kérdés azonban az, hogy mit lehet kezdeni a Jobbik kitagadott státuszával. Morvai szándékai még talán bizonytalanok, ez abból is látszik, hogy mennyire jól össze tudta zavarni egy jól irányzott újságírói kérdés is a reggeli műsorban. Vagy azon kezd dolgozni, hogy az őt jelölő magyar pártot is fogadják el a többiek szalonképes európai partnerként, vagy éppen kihasználva ezt a helyzetet dobbant egyet, és megkezdi saját, Jobbiktól független szélsőséges politikai karrierjének építését. A fejlemények egyelőre az utóbbi forgatókönyvet erősítik, de ehhez azért még a Jobbiknak is lehet néhány szava. Az minden esetre biztos, hogy a feladat és felelősség nélkül maradt ellenzéki pártok biztonságos távolságban érezve magukat a következő választásoktól elkezdenek intenzíven magukkal és különböző belső törésvonalaikkal foglalkozni. Erre eddig az MSZP szolgáltatott csupán ékes példát, de könnyen meglehet, hogy rövidesen a Jobbik is csatlakozik.
 

Címkék: jobbik morvai ep

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr793057470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tovabb a jezsovi uton 2011.07.11. 15:49:06

inkább slota, mint orbán.előre pánszlávok!!

vizipipa 2011.07.11. 16:01:28

Bizony szégyen ez a poszt Kumin! Nem Morvai "megvádolása", hanem a te félretájékoztatásod miatt. Ezt a kérdés a kuruc a múlt héten minden köntörfalazás nélkül feltette Morvainak. Ő pedig válaszolt! A válasz fent van a blogján, még te is megnézhetted volna!

morvaikrisztina.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=384:tovabbra-is-fueggetlen-kepvisel-maradok&catid=34:hirek-kat

igenember 2011.07.11. 16:13:12

Morvai = Csurka. Jobbik = Miép. Már csak 3 év és nem lesz Jobbik.

Dr.Zomboss 2011.07.11. 16:30:09

@vizipipa: A jobbikkal nem működnek együtt, de a jobbik képviselőjével igen.Tengermély tiszteletem az elvtársaknak, akik jódolgukban már nem tudnak mit kitalálni.

makacshalacska 2011.07.11. 16:33:46

@igenember:

Morvai mióta áll olyan közel a Jobbikhoz mint Csurka a Miéphez?Mikor volt a Miépnek ~850.00 szavazója?Mindkét kérdésre a válasz; soha.Szerintem kicsit merész párhuzam.

derabitz 2011.07.11. 16:41:24

A poster inkább foglakozhatna azokkal a fideszes ill. fideszközeli vállalkozókkal, akik a több zsé reményében, inkább a nyelvtörvény újból megszavazó Szlovákiába viszik vállakozásuk.

regress 2011.07.11. 16:54:26

a jobbikosok csak egyenruhába kemények,slotáék meg ruha nélkül.van ilyen

asghh 2011.07.11. 17:18:58

@derabitz:

Szerintem egy demokráciában mindenki azzal foglalkozzon, amihez kedve van. Különben is, fideszes vállalkozókról kiagyalt rémtörténetekhez ott van a Gréczy, ő egy kosszal beleszövi a történetbe, hogy Gyurcsány a megoldás és hogy ébresztő MSZP, így mindenki jól jár.

Da Real Knee Grow 2011.07.11. 17:23:02

@Kun András: lényegretörő megjegyzés :)))

lobster thermidor 2011.07.11. 17:33:17

Most akkor ha lehetne, olvasnánk egy olyan jó kis Kuminosan odamondó posztot a FIDESZ-ről is.

benkoo 2011.07.11. 17:47:10

Morvai eddig is oda ült ahova tudott...álhazafi..

rockjano 2011.07.11. 18:12:04

@lobster thermidor: Igen ez kezd egy kicsit hiányozni....

==T== 2011.07.11. 18:19:04

MK egy húzónév volt 2009-ben, hiszen ő sokat szerepelt a 2006-os események kapcsán a médiában, de szvsz most már jól ellenének nélküle. Nem is lenne olyan nagy baj. Amúgy nem párttag. Amúgy itt egy youtube-os link is:

www.youtube.com/watch?v=_Yr5WCPofrU

Amúgy érdekes felvetés, hogy a Jobbikon belül ő lenne a mérsékelt, hiszen szvsz ő egyike azon képviselőknek, aki a Jobbikon belül a leginkább nem kedveli a zsidókat, sőt...

Amúgy Morvai pályafutásában van egy-két kanyar, és szvsz a Jobbik vezetése is fel van készülve a helyzet kezelésére.

okostojgli (törölt) 2011.07.11. 18:48:58

A Baló mekkora egy állat, hogy otthagyta rendőrterror-kisasszonyt, pedig olyan igéző ajkai vannak.

Marco Aurelio 2011.07.11. 18:56:31

kedves kumin,
ez az Európai Szövetség a Szabdságért, amit az FPÖ szeretne létrehozni, nem keverendő össze a European Freedom and Democracy-val, ahova éppen az FPÖ-t nem engedték be idén. (dán vétó) És amelynek tagja a szlovák SNS.
Ami nem azonos a szerb SNS-szel.
Így Morvai az FPÖ-n keresztül elég érdekesen tudna együtt ülni szlotáékkal...

regress 2011.07.11. 18:58:26

@derabitz: mi van ,csak nem barátnőd ?nem neked kellene megmondani ,ki mit írjon.agyhalott

kumin 2011.07.11. 19:41:35

@Marco Aurelio: nincs tévedés, a hírek szerint a
European Alliance for Freedom tárgyal mind a Slota-párti Paska felvételéről, mind az azonos rövidítésű szerb nacionalista párttal.

kumin 2011.07.11. 19:52:26

@vizipipa: mindig tudtam, hogy több kuruc.info-t kéne olvasnom, de mi van, ha hozzám hasonlóan a többség csak ezt a ma reggeli beszélgetést látta? Ott miért nem tette ezt ilyen módon tisztába MK? Csoportról beszél MK végig a beszélgetésben, ez a szó (political group) az EP-ben a frakciót jelenti. Amikor Bethlen megpróbálja tisztázni, utalva Farage euroszkeptikus frakciójára, akkor erre MK azt feleli, hogy ilyen nem létezik, ez valahol 2.00 és 2.20 között hangzik el. Nem is értettem, hogy miért mond ilyet MK. Én ebből a furcsán össze-vissza szövegből szűröm le, hogy valami nem stimmel. Biztos érdekes egy kuruc.info-ra felnyomott magyarázkodó szöveg, de szerintem lényegesebb forrás az, amikor élő adásban maga a szereplő szabadon beszélhet.

menőmano 2011.07.11. 21:21:48

Én a kuruc infót még soha sem olvastam, de azt hiszem nem olvasom a jövőben sem. Nagyon kevés az időm, azt meg nem arra "használom", inkább "hasznosítom".:) más, fontosabb eseményeket olvasgatok.:)

Morvai rutinos nyilatkozó"
Úgy bizony, az volt az EP-ben is, mikor "lezavarták" :) a pulpitusról. Részletekre már nem emlékszem:) de volt ilyen is.

emlegessék Gyurcsány Ferencével."
Már bocsánat! de azért én nem emlegetném egyszerre a Gyurcsánnyal. Már csak a politikai nézeteik miatt sem.
Én nem gondolom, hogy távozása annyira megrenditené a pártot, hogy "csak" a belső ügyeikkel foglalkozzanak.
A Vona G. attól rutinosabb, tudja, hogy újra lesznek választások...
:))

jenőke 2011.07.11. 21:31:44

Ma már nem meglepő, hogy egy Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője abból akar megélni, hogy a reggeli rántottájához is hozzákeveri Gyurcsányt.
Tényleg nem futja többre?

menőmano 2011.07.11. 21:39:35

A gyöngyöspatai események idején hol volt a Morvai?
Nem emlékszem, hogy nyilatkozott volna.
Vagy talán lemaradtam valamiről?
:))

jenőke 2011.07.11. 21:43:52

Ez felülmúlhatatlan marhaság: "szimbolikus potenciál, de minimális valós hatalommal"
Értik? szimbolikus potenciál
És ez nem elég! minimális valós hatalommal...
A baj, hogy valaki bemesélte neki, hogy értelmes.
Méghogy potenciál valós tartalommal!

menőmano 2011.07.11. 21:47:47

reggeli rántottájához"
hm. ez jó, tetszik:)

Csak én úgy emlékszem, hogy a Kumin F. reggelire joghurtot eszik (azt irta a poszton).
Olyan "kisbótban":) vett joghurtot, azt szereti.

:)))))))))))

jenőke 2011.07.11. 21:54:31

@menőmano:
Gyakran reggelizem (natúr) joghurtot (nem joghurutot), de abban sincs Gyurcsány, potenciálisan valós tartamilag sem.

menőmano 2011.07.11. 21:56:26

Vona G.
"A Széll K tervet az első tavaszi szellő elfújja majd, de van másik megoldás. A Jobbik elkészítette a IV. Béla programot, amely alternatívát nyújt a kormány politikája helyett Magyarország problémáinak megoldására."
*********
hm. ehhez sem kellett a Morvai, hogy elmondja (anno) a Vona G.

:)))))))))"

menőmano 2011.07.11. 22:02:36

@jenőke:
Hát én nem is értem?! Miért lenne ott a Gyurcsány már a reggeli joghurtnál is.:)
egyébként értem.

Gyakran reggelizel joghurtot?
Váljék egészségedre.
:))

jenőke 2011.07.11. 22:06:35

@menőmano:
V. Béla program? Kicsit áthallásos.
Nem lesz IV. Béla program, mert a király politikájával szembeni elégedetlenség oly nagy volt, hogy 1239-ben kénytelen volt felhagyni az adományok visszavételével. A válságot tovább mélyítette a kunok befogadása.

jenőke 2011.07.11. 22:08:23

@jenőke: helyesen IV. Béla, rögtön az elején!

menőmano 2011.07.11. 22:36:19

@jenőke:
A kereszténységet látta bennük, mert pogányok voltak."

nem tudom jól emlékszem e:)

:))

Rögtön az elején" "képolvasok is" negyediknek olvastam.
:)

menőmano 2011.07.11. 22:51:15

Megyek, szétnézek a neten:)
Megnézem mi hir járja a többi párt házatáján.

:)))))))))))

Marco Aurelio 2011.07.11. 23:31:38

kedves kumin,
nem kéne a dolgokat összemosni, és akkor talán mindenki tisztábban látna.
Nem kell azt írni, hogy:
1. "Annak kapcsán faggatták, hogy belépett az Európai Szövetség a Szabadságért nevű EP csoportba", ha egyszer nem lépett be, másrészt ilyen EP csoport még nincs is.
2. "Azt viszont, hogy Morvai Krisztina egy szövetségben üljön Jaroslav Paškával, a Slota-párt egyetlen EP képviselőjével, nos, ez már szinte politikai pornográfia." - ez meg végképp vicces, mert a szlovák SNS egy MÁSIK euroszkeptikus csoportosulásnak (Freedom and Democracy) LÉTEZŐ frakciójában ül. Akikkel a Jobbik alighanem pont ezért is nem közösködik, pedig amúgy egy zseniális vezetőjük van Nigel Farage személyében. Akinek a hozzászólásit ajánlom az ön szíves figyelmébe, meggyőződhet arról, hogy az euroszkepticizmus messze több, mint egymás utálata, amire ön szeretné leegyszerűsíteni.

hegyilány 2011.07.12. 14:57:37

Morvai kiválása szétzúzná a Jobbikot"

atv.hu/cikk/20110711_start_jobbik
............
Én nem gondolom, hogy Morvai távozása szétzúzná a pártot.
A Jobbiknak van egy tartós szavazótábora, és azt hiszem, hogy az meg is marad.

menőmano 2011.07.12. 21:28:37

Én meg már azt hittem, hogy lesz estére új poszt.
De látom nincs.

:)))

Anselmo 2011.07.16. 17:16:17

Ebből a szögből egész jó nőnek tűnik.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása