Koalíciós feszültség koalíció nélkül

2011.06.21. 15:03 kumin

Az újságíró vagy politikáról szóló szöveget író ember mindig bajban van, hogy miképp váltogassa mondatai alanyát minél kevesebb szóismétléssel. Elég sokat írtam az utóbbi években a köztársasági elnökről így a végletekig finomítottam, hogy a szövegben miként váltakozhat az egymást követő alanyokban a személynév, az „államfő” és a „köztársasági elnök” formula. (ha már itt tartunk: az „államelnök” és a „köztársaság elnöke” pontatlan, nem javaslom használni) Igazi zsurnalisztikai szörnyeket is szült más szereplők esetében ez az igény, gondoljunk csak a „taláros testületre” vagy a „hazai fizetőeszközre”. Amikor a Fidesz-KDNP-t nem akarjuk sokadszorra leírni, adná magát a „kormánykoalíció” vagy a „koalíció pártjai”, amikor ezek meg veszekednek egymással, kínálkozik a „koalíciós feszültség” formula, amelyet tegnap is olvashattunk Hoffmann Rózsa sikertelen lemondási kísérletéről beszámoló MTI hírben. Pedig épp ez a sztori mutatja szépen, hogy mennyire nem pontos a helyettesítő alany.

(forrás)


A használatos kifejezés a „pártszövetség” vagy parlamenti körökben „frakciószövetség”, ők is így hívják magukat. Hogy ez mennyire felel meg a politikai kánonnak, azt nehéz lenne megmondani. A sokszor hivatkozott német CDU/CSU hasonlat eléggé billeg, ott ugyanis egy sajátos, sok évtizedes tartományi visszalépési dealnek köszönhetően mindkét komponens élvez egyfajta önállóságot, csak ezt földrajzilag úgy elhatárolják, hogy véletlenül se menjenek egymás rovására, ti. Bajorországban csak a CSU állít jelölteket, a többi német tartományban csak a CDU. Egyvalami biztos: a koalíció nem jó szó a Fidesz-KDNP esetében, mivel az általánosan bevett fogalmak szerint egy ilyen konstrukció mindkét tagja elegendő autonómiát élvez ahhoz, hogy sikerrel nemet tudjon mondani bizonyos döntésekre.


A politikatudomány racionális választási iskolája vétójátékosoknak (veto player) tekint minden olyan szereplőt, amelyik képes megakadályozni egy adott döntést. Bár a vétó szó hallatán inkább államfők szoktak eszünkbe jutni, a kiterjesztett logikába számtalan együttdöntő intézmény belefér, így az EU döntéshozói ugyanúgy, mint a koalíciós nemzeti kormányokat alkotó pártok. Sőt, ha jobban belegondolunk, ez utóbbiak vétójoga erősebb is, mint a modern államfőké, akik döntését általában a törvényhozások felülbírálhatják, vétójuk nem abszolút. Egy olyan koalícióban, ahol bármelyik résztvevő hiányában nincs meg a kormánytöbbség, minden tagnak abszolút vétójoga van a parlamenti megerősítést igénylő kérdésekben. Ha megmakacsolják magukat, és nem támogatják a szavazást, akkor abból nem lesz semmi.


Noha általában kellő gyanakvással figyelem a racionális választás iskola politikatudományos eredményeit, önmagában a vétójátékosok kiemelése szerintem egy értelmes közelítése a valóságnak. Innen már én teszem hozzá, hogy valódi kormánykoalícióról csak akkor érdemes beszélnünk, ha vétójátékosok alkotják, azaz mindenkinek van lehetősége nemet mondani. A valóságban persze ritkán kerül sor a vétójog látványos alkalmazására. A lényeg a lehetőség, mint az atombomba birtoklásánál, ami nagyon érdekes akkor is, ha sosem vetik be. Folyamatos alkukra kényszerülnek így ugyanis a felek, és ezek eredménye, kölcsönös engedmények és visszalépések láncolata alakítja a kimeneteleket.


Ahhoz tehát, hogy a Fidesz-KDNP esetében koalícióról beszélhessünk, meg kéne tudnunk mutatni, hogy miképp vétójátékos mindkét párt, így a kereszténydemokraták is. A probléma kettéágazik. Egyrészt kérdés, hogy egyáltalán játékosok-e, azaz a felszíni jegyeken (önálló név, arculat, képviselőcsoport) túl a valódi politikai működésben elválaszthatóak-e a nagy szövetséges testvértől. A teljesség igénye nélkül ennek megítélésére két tesztet javasolok, mert szerintem a politikai lét lényege ezekben keresendő: a belső tisztújítási autonómia és az önálló politikai versenyzés képessége. Előbbi szerintem erős korlátokkal van csupán meg, erről korábbi posztom végén írok a KDNP decemberi tisztújítása kapcsán. Utóbbi még egyszerűbb: országos szinten a KDNP nem önálló politikai versenyző, csak helyi, általában konfúz esetekben áll elő olyan helyzet, hogy fideszes és kereszténydemokrata jelölt megküzd.


Már a KDNP önálló játékosi léte is tehát erősen kérdéses, de azért nézzük meg a vétójogot magát is, mert itt jutunk el Hoffmann Rózsához. A 37 fős frakció önmagában csak ahhoz elég, hogy a kétharmados törvények megszavazását megakadályozza. Innen nézve már a 1994 és 98 közötti MSZP-SZDSZ koalíció fogalmában is megjelenik némi bizonytalanság. A nemet mondás azonban nem csupán a parlamenti matematikában jöhet elő. Kormányon belül a koalíciós szakpolitikus a végrehajtásban is nemet mondhat a lemondásával – másképp nem, hiszen a miniszterelnök bizalmát a magyar (változatlan) alkotmányos berendezkedésben élveznie kell. Bár nem látjuk még az oktatási államtitkár asszony történetének végét, még talán az okait sem egészen, a mai tudásunk szerint a lemondás eszközzel nem tudott hatásosan élni sem ő, sem a mögötte álló pártja. Nyilván a képet bonyolítja Hoffmann Rózsa kettős párttagsága is (ezért tudott a Fidesz szervezeti szabályai szerint etikai vizsgálatot kezdeményezni Pokorni Zoltán ellen), így az sem teljesen evidens, hogy a konfliktusait mennyire érdemes a KDNP és Fidesz közötti feszültségként értelmezni.


Még ha ez a vita valóban a két párt eltérő értékvilágából is levezethető (oktatási kérdésekben erre látszanak jelek), így valóban a két párt konfliktusa, koalíciós feszültségről nem azért nem érdemes beszélni, mert nincs feszültség, hanem mert a fenti eszmefuttatásom szerint nincs koalíció. Ha pedig kell egy jó szinonima, még mindig ott a „kormányzó pártszövetség”.
 

Címkék: kdnp koalíció lemondás hoffmann vétójátékos

15 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr333003160

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közbeszerzések: kormányzati kéziirányítás 2011.06.21. 17:53:57

A közbeszerzés bizonyos tekintetben arra hasonlít, hogy valakinek adunk egy majdnem korlátlan keretű hitelkártyát azzal az elvárással, hogy felelősségteljesen költse el, de ha mégse felelősségteljesen költené, akkor…sem történik semmi. Ennél sok...

Trackback: Orbán: "Jogunk van elkergetni a kormányt!" 2011.06.21. 17:04:19

Lassan mondja, hogy mindenki megértse! (2008. március)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.06.21. 15:34:33

Érdekes ez a pártszövetség. Nézzék el nekem a párhuzamot a kedves érintettek, hasonlatom nem a politikai irányultságra, csupán a jelenségre utal: nekem erről mindig a Hitler-Mussolini páros jut eszembe. Adva van egy erős, karizmatikus, vezér-forma szereplő, akinek a farvizén igyekszik ügyesen tovasuhanni egy - mondjuk így finoman - kevésbé karizmatikus, kevésbé erős figura. Az erős vezérnek pedig jól jön egy ilyen csatlós, akivel nem nagyon van gond, teszi amit mondanak neki, esetünkben pedig hoz pár megbízható gombnyomást a kétharmadhoz.
Őszintén szólva a KDNP-t jelenlegi formájában nem tudom komolyan venni. Nem is egy igazi párt, hiszen csak a keresztneve a KDNP, a vezetékneve FIDESZ.

Zorgo 2011.06.21. 16:44:04

A KDNP csak a szemölcs a Fidesz orrán, néha bosszantó, de semmiképpen nem szép látvány.
Nagyon nem dirigálhatnak, mert ugyan tehetnek keresztbe, de rizikós, mert Fidesz nélkül csak egy 1% alatti alakulat, ami még fogyogat is magától szépen.

Én szeretem mégis Őket.Miért?Mert emlékeztetnek az emberiségnek arra a sötét korszakára, amikor egy vékony társadalmi réteg a többi fölé képzelte magát morálisan, és tűzzel vassal eltiporta aki ezt nem így gondolta.Jó emlékezni rá,hogy eltűntek ők is a történelem süllyesztőjében.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.21. 17:06:57

Érdekes és jó felvetés a poszt.

Nekem pl. feláll a szőr a hátamon, ha "koalícióról" beszélnek a Fidesz-KDNP esetében.

Én leginkább a "kormánypárt" kifejezést szeretem használni, mivel abból látszik, hogy itt egyetlen pártról van szó. Még elmegy a pártszövetség is, aminek van két frakciója.

A Feri által felvetett szempontok abszolút igazolhatóak, sőt, én hozzá venném azt is, hogy ugye a "KDNP"-s jelöltekről is személyesen a Fidesz elnöksége döntött. Sőt, számomra, pedig elég mélyen beleástam magam a választásba, egészen az új OGy. megalakulásáig nem is volt tiszta, hogy itt ki a "fideszes", és ki a "KDNP-s". Pl. az óbudai polgármesterről nem jutott volna eszembe...

Mindemellett, szerintem ha a Fideszt mint egy tömböt tekintjük, akkor annak nem pont a KDNP lenne a legmarkánsabban különálló érdek mentén leválasztható része.

Harmadrészt pedig óhatatlanul meg kell nézni a történeti hátteret is. 1997-98-ban de facto a KDNP megszűnt. De jure persze működtek, Centrum Pártban is benne voltak, de 2002 őszéig sehol nem voltak jelentősek.
Akkor jött egy bírósági döntés, amely úgy állapította meg, hogy bizonyos, azóta Fideszben politizáló politikusok kezébe került a névhasználati jog. Azóta a KDNP brandje, ami azért lássuk be, a Giczy-korszakban megkopott, a Fidesz kezébe került.
És egy szuverén, Fideszen belüli döntés eredményezte, hogy lehet külön frakciójuk, meg - elméleti síkon - közös listát állítanak.

Ennyi erővel azonban mondjuk lehetne a Lungo Dromnak is külön frakciója, vagy mondjuk a Kisgazda Polgári Szövetségnek.

A leválási potenciált pedig én ebben a mostani formában egyszerűen minimálisnak érzem. Nem állítom, hogy a jelenleg egy tömböt alkotó Fidesz nem válhatna szét kisebb, markánsabban körülhatárolható tényezőkre, de az nem ilyen formában valószínűsíthető.

A konkrét Hoffmann-ügy mögött pedig szerintem egyszerűen szakpolitikai nézeteltérések húzódnak, amelyek azért a két főszereplő, és a hozzájuk kapcsolódó irányok múltjához kötődik.

is 2011.06.21. 17:15:40

papucs orran pamutbolyh.

Zorgo 2011.06.21. 17:48:46

Csak a KDNP szeretné,hogy egyáltalán "koalíciós feszültségről" beszélhessenek.Szerencsére a Fideszben maradt még annyi józan ész,hogy gátat szabnak a legkiválóbb KDNP-s ötleteléseknek.Ha nem így lenne, akkor beülhetnénk az időgépbe, és meg sem állnánk a középkorig.

Diocles 2011.06.21. 18:00:33

Semjén nagyon jó pártelnöke a KDNP-nek, tudja, h a KDNP funkciója annyi, h hozza a márkanevét, és tartja a markát. Tudta, h nem tudja befolyásolni a főirányt, ezért nem is próbálkozott soha szélmalomharccal, csupán színesíteni, más szempontokat megjeleníteni akar(t), és a révbe juttatta a pártját.

Vannak azonban olyan KDNP-sek, akik azt hiszik, h saját maguk miatt (és nem kegyből) vannak a P-ben, és azért, h a "programjukat" végrehajtsák.

- Harrach Péter
- Rubovszky György
- Stágel Bence, aki a valóságshow-k betiltásának követelésével és a vasárnapi plázastoppal szerzett magának "hírnevet".

ezek elszabadult hajóágyúk, bármikor hatalmas galibát okozhatnak a kormánynak.

Hoffmann Rózsa ügye nem KDNP-s ügy, Hoffmann a Fidesz "konzervatív" és rendpárti gondolatait is képviseli, a jobboldal jókora része (beleértve jómagam is, noha a KDNP-től kiver a veríték) inkább Hoffmann-nal, mint Pokornival szimpatizál.

Egyébként maga a KDNP-frakció is fel van töltve Orbánhoz feltétlenül hű emberekkel, valódi KDNP-s talán csak ez a három, általam felsorolt elszabadult hajóágyúnak is beillő képviselő.

Táskás Tóni 2011.06.21. 18:24:20

A köztársasági elnökre 2010 óta újabb szavunk van a szóismétlés elkerülése végett, egyszerűen csak álamfő
lehet a megnevezése a magyar nyelv védelmezőjének. Nyugodtan lehet használni, ő is ezt használja.

Táskás Tóni 2011.06.21. 18:26:24

@Diocles: Semmilyen Zsolt valóban nem hajóágyú, ő csak egy védett madarakra lődöző orvvadász.

Zorgo 2011.06.21. 19:15:01

Gondolom az egykori szemüveges, félénk kis fiú most éli ki azon ösztöneit, amit kamasz korában nem tudott.Talán már nővel is volt azóta.

Táskás Tóni 2011.06.21. 19:21:28

@Aerius: Ne kúrd el Kumin blogját, mert ideges lesz. Amúgy ellentétben tothh-val nem érdekes a felvetés és nem is fog pörögni, mint pl. varanus blogja.Az ellenzék szexibb, mint az ócska hazug korrupt-mol, hernádi- kormánypárt.

Diocles 2011.06.21. 21:02:52

@Táskás Tóni:

ez függ attól, h meddig hagyja kinn az index, Varánusz blogja általán egész nap kint van, kirakják reggel hétkor, és ki túlzással még másnap este hétkor is kint van :)

a KDNP-ről tényleg nem lehet sokat írni.

Kuminnak az LMP, vagy az MSZP belviszályai lennének nagyon testhez álló témák, de ezeket meg gondolom azért nem akarja túlerőltetni, mert rásütnék, h csak a Századvég miatt, meg ellendrukkerkedés, stb.

pedig ezen a téren nem lenne riválisa, hiszen nem sokan foglalkoznak az ellenzéki pártoknál zajló folyamatokkal, a balos bloggerek inkább félrenéznek.

Táskás Tóni 2011.06.21. 22:24:22

@Diocles: Ha lenne egy kis pezsgés, mármint Kuminban , akkor fel kellene vállalni bármilyen témát, akár a szocikról, akár az LMP-ről. Őt már mindenképpen megbélyegezték-talán jogosan, talán nem- a Századvég miatt. Aki tehetséges azt jobb és baloldalon keresik és kommentelnek az írásaikhoz.Meg kell mutatni a tehetséget, talán van belőle a jobb oldalon is. Egy dolgot pozitívumként máris mondhatok Róla, soha semmit nem cenzúráz.

Táskás Tóni 2011.06.21. 22:26:34

@Aerius: Kétszer valószínűleg, mert annyi gyereke van Habár azt is hallottam , hogy nagyon jóképű a postás arrafelé, ahol lakik.

sztd 2011.06.22. 14:42:21

Nos, az nehéz kérdés, hogy a KDNP mennyire létezik önállóan. Egyrészt határozottan létezik, ezt a saját szememmel (mármint nem a tévéhíreket nézve) látom, másrészt nem igazán erőlteti meg magát, hogy létezzen.

Semjén abból a szempontból nem jó elnök, hogy tényleg nem csinál semmit sem elnökként, sem miniszterelnök-helyettesként, sem sehogy. Jelen körülmények között nem igazán világos, hogy miért nem egyesül a két párt, hiszen mindenkinek könnyebb lenne.

(El is felejtettem, hogy azért árulkodó, hogy a KDNP elnöke a fidesz elnökségének automatikusan a tagja, míg ez fordítva nem igaz, szóval lehet, hogy a Fidesz van igazából a KDNP-nek alárendelve, és OV csak egy báb. ;) )

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.23. 07:45:00

Jó írás!
Még kellene látni egy-két konfliktust a szövetségen belül, hogy kiderüljön, teljes-e a két alakulat fúziója. Ez eljöhet népszerűségvesztéssel, egy KDNP-s politikus megerősödésével stb.
Aztán nem ártana elmélyednünk a kereszténydemokraták alapszabályában, döntési mechanizmusaiban.

A tothh által felvetett kisgazda képviselőkről: korbban azért felvetődött, hogy nagyon is "megvehetőek".

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása