DSK botránya: a baloldalt az ág is húzza?

2011.05.18. 00:36 kumin

Vártam ezzel a poszttal két napot. Arra gondoltam, kb. ennyi idő alatt kiderülhet, ha valami evidens félreértés áldozata lett csupán a Valutaalap francia elnöke, a jövő ilyenkor esedékes francia elnökválasztás esélyes baloldali jelölt-jelöltje. Dominique Strauss-Kahn (DSK) esetében a saját reakcióm is jól illusztrálja, hogy a nyilvános politikában mennyire nem érvényesül a jog sokat hivatkozott maximája, az ártatlanság vélelme. Éppen fordítva működik: nem addig tekintjük ártatlannak a főszereplőt, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége, hanem addig bűnösnek tekintjük, amíg be nem bizonyosodik meggyőző módon az ártatlansága. Ez utóbbi megközelítés sokkal közelebb áll az emberi természethez, az ösztönös ítéletalkotáshoz.

(forrás)


DSK története mindent tud, ami egy vérbő, mediatizált politikai botrányhoz szükséges, van benne pénz, hatalom és persze szex. Nem célom megtippelni, hogy kiknek van igaza: az összeesküvés-elméleteket gyártóknak, vagy a bankárt azonnal elítélőknek. Félek, hogy kihúzom a gyufát azok körében, akik szentül hiszik, hogy a politikai kommunikációban létezhet olyan kitüntetett állítás, amelyre fenntartás nélkül rámondható, hogy az „igazság”, de vállalom, hogy ebben az esetben is egyre kevésbé tűnik érdekesnek, hogy DSK és a szexi szobalány között ténylegesen mi történt a luxuslakosztályban. Ez talán hónapok, évek múlva kiderül. A nyomozás, a vádemelés és a tárgyalás biztos érdekes médiaeseményeket produkál majd, de a lényeg vasárnap óta már lezajlott: az IMF főnökének a pénzvilágban és a politikában egyaránt vége van.


Jópofa volt figyelni, hogy a magyar sajtó miképp hozza a maga papírformáját az üggyel kapcsolatban. A visszafogottság érezhető szándéka ellenére felszínre törtek a zsigeri indulatok és óhajok. A Magyar Nemzet kolumnistája egy román internetes bejegyzés idézetével indítja írását: „Íme, kik kezelik a világválságot, micsoda romlott erkölcsi nullák irányítják a föld sorsát.” A 168 Óra viszont „Egy karaktergyilkosság forgatókönyve” címmel közölt írást, amelyben – alátámasztandó a címben foglalt állítást – rendkívüli fontosságot tulajdonít annak a részletnek, hogy a hírt Jonathan Pinet,a kormányzó UMP ifjúsági szervezetének aktivistája „tette fel a Twiterre, bő egy órával azelőtt, hogy az amerikai sajtóban megjelent volna, s alig húsz perccel azután, hogy a jelenet lezajlott a helyszínen.” Nagy kedvencemen, a galamus.hu-n Lángh Júlia pedig azt írja: „A vádlottat senki nem kíméli, sem a rendőrök, sem az ügyész, sem a média, noha még nincs megállapítva a bűnössége.” – nem mintha bárhol, bármikor az ügyész kímélné a vádlottat. Ezek után a záró mondat sem meglepő: „Pedig milyen jó köztársasági elnök válhatott volna belőle.”


Hogy tényleg milyen lett volna, azt valószínűleg sosem tudjuk meg. Az esélyei azonban valóban jók voltak. Egy április végi mérés szerint, amennyiben DSK jelöltté vált volna az elnökválasztási küzdelemben, jócskán több szavazatban bízhatott volna, mint a fej fej mellett menetelő Sarkozy és szélsőjobboldali kihívója, Marine Le Pen. DSK győzelme az európai baloldal számára egy lehetséges új sikerszéria kezdete lehetett volna. Azt már sosem tudjuk meg, hogy a blairizmus bukása után mi következett volna a szocialisták, szociáldemokraták számára DSK színre lépésével. Azt sem tanulmányozhatjuk, hogy a sajtóban többször „kaviár-baloldaliként” emlegetett, jómódú családban felnőtt gazdag bankár miképp, milyen elvek mentén válhatott volna az európai baloldal megújulásának prófétájává. Mindösszesen annyit rögzíthetünk: ez a siker nagyon jól jött volna az ellenzékben irány nélkül tévelygő, kormányon csődtömegek (Görögország, Portugália, Spanyolország) felett ülő európai balnak. Ha tartalmi ötleteket, átvehető programelemeket nem is, bíztatást, megerősítést, és ami mindenekfelett fontos, reményt adott volna a kontinens többi szocialistájának.
 

Címkék: franciaország baloldal strauss kahn dominique

72 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr652912663

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RIP állami biztosítási rendszer 2011.05.18. 10:56:42

Bár nem érezzük magunkat temetkezési vállalkozóknak, a RIP sorozatunkban sok mindent eltemettünk már. Csak ízelítőül: a szociális biztonságot, az egyetemi autonómiát, önkormányzati autonómiát, a jogállamiságot. Újra temetni jöttük. Azzal, hogy a kormán...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.05.18. 00:46:26

Nem azért, hogy kötözködjek, de a baloldal még nem veszítette el a jövőre esedékes választásokat. :)
Szóval még jól jöhet a megújuláshoz, a [mostanában sokat szerencsétlenkedő] európai baloldalnak.

Egyébként jó éjszakát! :)

Julius-002 2011.05.18. 01:30:03

" de a lényeg vasárnap óta már lezajlott: az IMF főnökének a pénzvilágban és a politikában egyaránt vége van."

Igen, ahogy azt irod. Ugyanis egy IMF főnökre még a gyanú árnyéka sem vetülhet. DSK-ra pedig már vetült, egyszer, kétszer, háromszor..

"nem mintha bárhol, bármikor az ügyész kímélné a vádlottat. "

Légy erős, nem is olyan rikta az ilyen eset. Már mint, hogy amikor az ügyész kiméli a vádlottat.

lüke 2011.05.18. 07:17:04

örülülök hogy nem dr DSK-nak titulálta- mert lehet hogy Tóta W összetévesztette egy friccel: )
de.wikipedia.org/wiki/Fritz_Kahn_(Gyn%C3%A4kologe)
moly.hu/konyvek/dr-fritz-kahn-a-szerelem-iskolaja
a NYT rögtön kommentálta

az amerikai bíróságról meg példát lehetne vennünk
ott kompetensek a bírók?

igaz nálunk, ha tumorod van akkor is 3 hónap múlva lesz CT,MR, PET,ha elég fiatal vagy, meg is halsz egy fulmináns betegségben

@sztd:
csak nem maga is?ld. fenn
intelligence service
még nagy erő!csak az a kérdés
Szarkóé volt-e vagy az amerikaiaké?
netalán a magyar vagy más?

eastwood09 2011.05.18. 08:20:43

csak számomra érthetetlen, hogyan lehet a baloldal jelöltje a világ egyik legbefolyásosabb bankárja?
(azt még csak-csak tudtam hova tenni, hogy az MSZP ellenezte a bankadót, de az is vicces volt a maga nemében :)

lüke 2011.05.18. 08:27:33

@eastwood09:
hmm
nem bankár csak ,alkalmazott
MO-n a szoc. pénzügyminisztériumból kirúgott fiúk lettek a bankárok, így :)
ott is így van!
az MSZP a proletáriátusból lett átalakult MSZMP ,amit csák máté oligarchák vezeteknek

is 2011.05.18. 09:17:24

"kormányon csődtömegek (Görögország, Portugália, Spanyolország) felett ülő európai balnak."

hát nézzük:
1. az írek nincsenek a listában, holott ők már kaptak effektíve mentőcsomagot. a spanyolok benne vannak, holott semmi szó nincs arról, hogy kellene nekik. nahát, mi volt akkor a válogatási szempont?
2. Portugáliában jelenleg nincs regnáló kormány, mert már lemondott. választás lesz. Baloldali volt.
3. Görögországban tavaly ősszel volt választás, és az új, baloldali kormány jelentette be, hogy szemben a jobboldal által állított 3%-os hiánnyal, 13% lesz. De ő csak bejelentette, nem csinálta.
4. De ha ez a logika, akkor írjuk le, hogy magyar jobboldali kormány is csődtömegen ül. vegyük bele a listába, hiszen semmi különbséget nem sikerült találnunk, ami miatt más lenne.
5. vagy mégis, már a lista kiválasztása úgy történt, hogy a cél magyarázza az okot, tehát, hogy a listát baloldaliakból állítjuk össze, hogy aztán levonjuk, hogy a baloldalnak van gondja? muszáj volt megint belefutni egy ilyen logikai pofonba?
6. Berlusconi szexügyéhez meg tegyük hozzá, hogy a német CDU történelmi mélyponton van (kössük össze, mintha közük lenne egymáshoz), aztán kavarjuk a szart valami magyar-ír-francia listával, és lesajnálón kijön, hogy szegény-szegény jobboldal. ebből írjunk posztot, és legyünk miniszterelnöki tanácsadók. embert barátjáról, miniszterelnököt tanácsadójáról.

is 2011.05.18. 09:18:43

@lüke: "az MSZP a proletáriátusból lett átalakult MSZMP ,amit csák máté oligarchák vezeteknek "

a FIDESZ is a proletáriátusból lett átalakult MSZMP ,amit csák máté oligarchák vezeteknek. mit akartál mondani?

radala 2011.05.18. 09:30:04

@eastwood09: Ez szerintem is a legmegdöbbentőbb. Azzal nincs bajom, ha egy bankár baloldali ez teljesen belefér, nem hiszem, hogy a szakmának befolyásolnia kell a politikai nézeteket, vagyis biztos befolyásolja, de nem meghatározza.
Az viszont, hogy valaki, aki balos ilyen betegesen vonzódjon a luxushoz, az már nagyon nem kerek nekem. Az meg, hogy egy macsó az végképp nem. Berlusconi bár gusztustalan vén fasz, de legalább egy koherens személyiség, ö talán azt gondolja konzervatívként, amit Lázár is, hogy mindenki annyit ér, amennyit itt a Földön elért. De, hogy valaki, aki azt állítja magáról, hogy hisz abban, hogy az emberek egyenlőek nőket pénzel, hatalommal vagy testi erővel megerőszakoljon, az több, mint fals.
Tévedések elkerülése végett Berlusconi nem jobb, mint DSK, csak még a politikai nézetei is ellentmondanak a személyiségének.
De minden-minden-minden furcsa ebben az egészben. Nyilván az én tudatlanságom az oka, de soha nem hittem volna, hogy az IMF egy szocialista által van vezetve, lehet, hogy tévedek, de soha nem vettem még észre, hogy az IMF érzékeny lenne bármilyen szociális szempontra...

radala 2011.05.18. 09:33:31

@is: Ez egy hülyeség drága is. Nyilván a Fidesz is hemzseg a "büdödkommunistáktól" ahogy az egész magyar elit, de azért az arányok összehasonlíthatatlanul mások. Arról nem is beszélve, hogy az mszp az mszmp forr´ßasainak egy az egybeni megtartásával keletkezett, szóval, ha minden egyes kommancs át is menne a Fideszbe, akkor sem változna meg az, hogy melyik is az utódpárt.
DE! ez természetesen nem jelenti azt, hogy ne lenne minimum elszomorító, hogy a Fideszben sem tiszták a szabályok és tele vannak szaralakokkal...

jazzcool 2011.05.18. 09:36:18

DSK-t "gyenge pontján" sikeresen lépre csalták. A nagy kérdés, hogy kiderül-e, kik vannak a háttérben. Ennyi. Nem lesz IMF-vezér, nem lesz francia elnökjelölt. Viszont mostantól nyugodtan élhet szenvedélyének:-)

radala 2011.05.18. 09:53:21

@jazzcool: A léprecsaltákhoz. Szerinted Haidert a moszad tette el láb alól? Nem életszerűbb-e, hogy egy buzibárból hazafelé részegen kisodródott egy kanyarban?

Nem az-e a helyzet most is, aminek látszik? Van egy vén kujon, aki nem képes beletörődni, hogy ö egy ronda vén fasz és ezért pénzzel, hatalommal, erővel kényszerít nőket erre-arra?

jazzcool 2011.05.18. 10:00:34

@radala: egy ötcsillagos, de még annál alacsonyabb színvonalú hotelban sem megy be a szobalány a vendég kicsekkolása előtt. kizárt, hogy egy elnöki lakosztályba csak besétál magától. a recepció értesíti a szobalányt, hogy a vendég elutazott, mehet takarítani. ez ennyire egyszerű, és ez alapszabály.

Tourist From An Other Space 2011.05.18. 10:00:38

Feri, és a jobbos pedo papok? Azok felejtősek? Azé' van egy kis különbség...

2011.05.18. 10:01:25

Hiteles baloldai személyiség. Kb. mint Rockefeller, vagy Kurcsány Feri.

is 2011.05.18. 10:03:55

@radala: "azért az arányok összehasonlíthatatlanul mások"

Tényleg mások. Simicska Lajos, Pintér Sándor, Csányi Sándor és Demján Orbánnál van. hozzájuk képest mindenki csak kispályás, náluk nagyobb oligarchák Mo-n nincsenek. értem én, hogy fordítva akarod kihozni, de sajnos a tények makacs dolgok.

Tourist From An Other Space 2011.05.18. 10:05:45

@zulu: ...és mint odaát Schmitt+Pozsgay stb.

is 2011.05.18. 10:06:00

@jazzcool: nem is bement, hanem DSK a folyosóról berángatta. próbáld a véleményed a tényekre alapozni. szobapincérről pedig hallottál? az is bemegy a kicsekkolás előtt. sőt, három csillag felett napi takarítás van, akár kicsekkoltál, akár nem.

radala 2011.05.18. 10:11:01

@jazzcool: jogos. De
index.hu/kulfold/2011/05/17/dsk_ugyvedje_szerint_a_szobalany_benne_volt/

Furcsa ez az egész. Szerintem, ha egy hatvanon túli ronda kövér feltűnően ellenszenves ember megkúr egy harmincas nőt, akkor az gyanús...

Arról nem is beszélve, hogy a világon a leggusztustalanabb mondat egy férfi szájából, hogy ö is benne volt. Akkor már inkább azt kéne, mondania, hogy csak félig volt erőszak, csak ö nem akarta... :-)

radala 2011.05.18. 10:14:04

@is: még jogosabb;-)
Fene tudja a nők sok csúfságra képesek, de azért azt gondolom az ártatlanság vélelme őket pláne megilleti. Én általában igyekszem feltétel nélkül elhinni, ha azt hallom, hogy egy nő azt állítja öt megerőszakolták. Furcsa módon engem még soha senki nem vádolt ezzel, talán azért mert soha nem is erőszakoltam meg senkit;-)

Goompah 2011.05.18. 10:15:45

@radala: Na meg arról, hogy a mostani védekezés hitelteleníti a korábbit (az álatald belinkelt cikkből):

"Ha helytálló a lap értesülése, akkor a mostani és a korábbi védekezés között ellentmondás van. Az ügyvédek hétfőn még arra alapozták a védelmet, hogy Strauss-Kahn valójában a lányával ebédelt a kérdéses időpontban."

jazzcool 2011.05.18. 10:16:55

@radala: ezért gondolom, hogy a nőt valakik nem kevés pénzért ráküldték:-) DSK pedig előbb a farkára gondolt, és csak utána gondolkodott, vesztére.

bolek 2011.05.18. 10:17:50

szegény DSK-t itt a hős rajongói úgyis megvédik, ha kamerák vették volna fel az erőszakoskodását, akkor is. nem egy farokvezérelt majom, nem egy kisnövésű, kapuzárásos szexuális kompenzátor, nem egy hataloméhes baromarc, nem nem nem! igaz ember!! csak jót akart annak a pincérnőnek.

nyilván.

szánalmas ez a szerecsenmosdatás. a fasziról közismert, hogy szexmániás, csak a csigaevők eddig ezt eltussolták. az erőszakoskodása textbook example-je a hübriszes, kisnövésű nagy hatalmú férfi balf*szságának. ennyi.

radala 2011.05.18. 10:18:19

@is: Akkor félreértettem a beírásodat, szerintem Csányi, Demján bár oligarcha, de nem kommancs oligarcha. Azt hittem a fideszkommancsokat kritizálod, erre válaszoltam, azt aláírnám, hogy mára a Fidesz társadalmi/oligarcha beágyazottsága nem rosszabb, mint az MSZP-é. Nem mellesleg ez szerintem bár gusztustalan, politikai szempontból erény. Sajnos ez a demokrácia és nincs is baj, ha van kontroll. Pontosabban nem is lenne baj, ha lenne kontroll, de ez az, ami Mo-n soha nem volt sajna.

Táskás Tóni 2011.05.18. 10:19:06

@zulu: Hiteles jobboldali személyek: Smittpali, Simicska, Pintér , Pozsgai,Matolcsi, Stumpf, Kövér...Mszmp és Hazafias Népfront. Oligarchák Demján, Széles , Csányi. A lista közel sem teljes.

Táskás Tóni 2011.05.18. 10:22:48

Ha a baloldalt azonosítjuk a szexőrült DSK-val , akkor azonosítsuk a jobboldalt a pedofil, homoszexuális papokkal. Ez így igazságos. Igaz -e kedves Kumin Ferenc?

radala 2011.05.18. 10:24:17

@Goompah: Most beszéltem egy francia gyerekkel és azt mondja, nem úgy van. szerinte az van, hogy 13-kor valóban már ebédelt a lányával, de kétségtelen, hogy volt valami a szobalánnyel (hogy ilyen vicces macsó legyek), de délben és a lány azt mondja 1-kor...

Ez így kicsit más, de mint említettem volt, ha ezt Berlusconi csinálja, akkor azt mondom rendben van, ö koherensen egy fasz, legalább magának nem hazudik. De szerintem DSK ne kamatyoljon a szobalánnyal, illetve, ha megteszi fizesse ki rendesen, ha az volt a deal...
De leginkább menjen át egy konzervatív pártba, aki ennyire "objektíven"* látja a világot.
(*objektíven=a szegények lúzerek és a gazdagok azt tesznek velük, amit akarnak)

kumin 2011.05.18. 10:25:32

@Tourist From Other Space: kellő tisztelettel, de hogy jönnek ide a pedo papok? és azok mitől jobbosak? csak mert papok? hogyan kellett volna ezt bevarrnom ebbe a cikkbe? pl. így: "azért a jobboldalnak is megvan a maga keresztje, hiszen nekik ott vannak a pedofil papok"? tippeljük meg közösen, hogy a gondolati ívbe ez miképp illeszkedett volna, és amúgy önmagában is mekkora marhaság, ti. a papok körüli botrányok az egyház és nem az egyre világiasabb jobboldal problémái, szerintem a politikai veszteség, amit ezek az ügyek a jobboldalnak okoznak, elhanyagolható

radala 2011.05.18. 10:26:42

@Táskás Tóni: Kedves TT.
Tök igazad van, sok mindenben, de ugyan pillantsál már egy kicsit a Wikipédia Hazafias népfront címszavára. Tény, hogy a név elég irritáló, de nézd meg, hogy akiket te HNFezel, azok mikor mit csináltak ott és mi volt az akkor.

jozicsenko 2011.05.18. 10:27:29

@is:
1-2. PIIGS: portugál, olasz, ír, görög, spanyol - ők a gyenge láncszemek
3. görögország nem az elmúlt jobbkormány alatt ment tönkre, évek (évtizedek?) óta ment a csalás, baloldali-jobboldali beleegyezéssel - megjegyzem, náluk olyan kemény szélsőbal-anarchista bulik vannak, amikhez képest a mi kis magyargárdánk, 2006unk öregasszonyok teadélutánja...
4. a magyar jobboldal 2002ben átadott egy olyan rendszert, amiből lehetett volna euró - a baloldal b.szrintotta el, nem? 2002-2010 között vajon ki volt kormányon, amikor elszálltunk, mint a győzelmi zászló?
5. a baloldalnak komoly gondjai vannak, elég ha itthon a rózsadombi szociológuskora gondolunk: a rózsaszín köd és a kaviár zabalás elfelejteti velük hogy mi folyik vidéken...
6. ja, igen, a jobboldan van hatalmon, de a tavalyi/tavalyelötti dömpinget még nem értük el: tudod, amikor hetente kettő elvtársat csuktak le és sorra döltek ki a szociálisan nagyon érzékeny baloldal panamái - a végösszeget ismerjük csak: 12.000.000.000.000 Ft...

radala 2011.05.18. 10:29:43

@kumin: pont így kellett volna beírni;-)
egy csillagozással, még a cikk végére be lehetne tenni.
Esetleg azt is, hogy voltak pedofil nácik is, meg szex-függök is és ez mind mind a mindenkori jobboldal keresztje.
Amúgy volt inkvizíció is, jut eszembe...

Link Elek 2011.05.18. 10:39:15

nem baj, majd jon Orban Viktor es bebizonyitja, hogy az europai konzervativok es kepesek annyira lenullazni magukat es az orszagukat, mint George Bush

is 2011.05.18. 10:43:36

@jozicsenko: nem nagyon próbáltad a posztot, meg a kommentemet összerakni egybe, ugye? csak találtál szavakat, amikre ráugrottál, ugye? ha nem haragszol, én ennél komolyabban ugranék neki a kérdésnek. ez most nem sikerült.

EMU 2011.05.18. 10:44:17

A baloldalt az ág is húzza? A jobboldalt pedig az egyházi pedofilügyek garmadája.

dögölj meg 2011.05.18. 10:45:20

Egy sztárügyvéd /a sok közül/ mondta a Kunos ügy kapcsán,hogy nem akar több bankárt bilincsben látni.Gon-
dolom,most behunyta a szemét.
Ez az ügy most egyértelműen a francia szélsőjobb és Orbán Viktor műve,így akarják az esélyes Kahn et.-t
kiütni.A független bíróság előtt azonban kiderül az igazság, 1. Kahn et.az adott időpontban a lányával
ebédelt. 2.Az aktus a nő kifejezett kérésére jött össze
3. És csak azután,hogy a nő rasszistának nevezte,mert
nyilván a bőrszíne miatt ne akar vele kavarni!

Harley 2011.05.18. 10:50:49

@jazzcool: Nagyon jól értesült vagy a szállodaipari eljárásokról ,mint ahogy itt sokan mások . Látom lelki szemeim előtt hogy a szobalány kezét tördelve várja a napi aktuális törölköző cserét a folyosón ülve . :) Illetve minek is van az a kis kiakasztó ,hogy nem kérek takaritást ?
Mielőtt riposztoznál , kettő kiakasztó van !

Jakab Andor 2011.05.18. 10:52:21

Jó cikk! Ez az érdekes az ügyben:

"Éppen fordítva működik: nem addig tekintjük ártatlannak a főszereplőt, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége, hanem addig bűnösnek tekintjük, amíg be nem bizonyosodik meggyőző módon az ártatlansága."

Még nem történt meg DSK első bírósági meghallgatása, de a fickónak már régen vége. Igaz, hogy jellemzően politikusokkal történik ilyen, de nem kizárólag. Sokakat lincselnek meg így, Magyarországon is.

"Ez utóbbi megközelítés sokkal közelebb áll az emberi természethez, az ösztönös ítéletalkotáshoz."

Igaz, de eufemizmus. Ez a lincselés "természetes" ösztöne. A világ főtérének közepén kalodába zárni valakit, a hangosbemondóban közölni, hogy az illető dúsgazdag hatalmasság, megpróbálta erőszakolni a luxuslakosztályában dolgozó fekete munkásnőt. Hölgyeim és uraim, szabad a vásár, rendelkezzenek vele szívük szerint!

Ez mindenképpen baj. Akkor is baj, ha később kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy teljesen, mindenben igazak a vádak. Azért baj, mert ezzel a fegyverrel, módszerrel, eljárással, trükkel bármelyik fontos, ismert ember lényegében kivégezhető, eltakarítható.

Vegyük észre, hogy a most következő bírósági szakasz értelmét veszítette. Lényegtelenné vált, hogy bűnösnek találják-e. DSK életének, emberi méltóságának már régen vége. Előre borítékolható, hogy soha többé nem fog fontos pozíciót betölteni. Nem marad rá semmilyen értelemben alkalmas. Kizárt, hogy IMF vezérigazgató marad. Akkor sem, ha felmentik. Akkor sem lesz francia elnök, ha egyszer sikerül bebizonyítani, hogy konspiráció áldozata lett.

Ebben a formában ez a lejárató propaganda nukleáris változata. Bevetették már Bill Clinton és Julian Assange ellen is. Ez nem pusztán jogi, hanem emberiességi ügy. Sokkal komolyabban kellene vennünk az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelyet egyenként, mindannyiunknak, teljes egészében kötelező érvényűnek kellene tekintenünk.

moncayo 2011.05.18. 10:57:38

@Julius-002: Nálunk az ügyész nagyon kímélte a vádlottat, nevesen Kulcsár ex(ál)brókert. Még együtt is mentes ebédelni. Mint két puszi pajtás.

bolek 2011.05.18. 10:59:35

az egész posztcím roppant demagógan hangzik: "DSK botránya: a baloldalt az ág is húzza?"

nem inkább a saját hülyeségük húzza a DSK-t meg azokat, akik még ilyenkor is védik?
igazán nem tudom sajnálni azt a baloldalt (de: lehetne jobb-, libsi vagy bármilyen oldal), ami ilyen süket és vak lóra teszi a pénzét.

aki olyan ostoba, hogy a f*szának a DSK-szintjén nem tud parancsolni, ne menjen IMF főnöknek. ja, és menjen terápiára.

mert lehet, hogy nagyon viccesnek tűnik, hogy a kis kanos majom hogyan akart hancúrozni, de a molesztálás női szempontból qrvára nem vicces dolog.

radala 2011.05.18. 11:00:34

@is: Valószínűleg igazad lehet ezekben.
De nem az-e a bejegyzés címe, hogy a baloldalt még az ág is húzza. Nem kizárt a szándékosság, de a témának nem része sem az inkvizíció, sem a pedofil papok, sem a jobboldali csődök/csődörök és botrányok...

GGG77 2011.05.18. 11:01:58

@kumin: "szerintem a politikai veszteség, amit ezek az ügyek a jobboldalnak okoznak, elhanyagolható"

Egy fejlett, szekuláris államban valóban így van. De nem itt, ahol a miniszterelnök helyettes nyelve az Egyház seggében van és fordítva.

moncayo 2011.05.18. 11:03:15

@Jakab Andor: Ezért (se) kell politikusnak menni. Jómódú (sőt sokkal gazdagabb) lehetsz egy nyilvánosság elől elzárkózott üzletemberként. S akkor annyi asszisztens térdelhet (önszántából) az íróasztalod alatt. amennyit csak akarsz. Persze szobalánnyal erőszakoskodni nem szép dolog. Ha kell, felszedsz valakit, hívsz valakit. Ha nem vagy ismert, a kutya se tudja ki vagy, úgy élsz, ahogy akarsz. 1000x jobb élet, mint egy politikusé, akik mindenhol min. az oszszág 75% anyáz és milliónyian pályáznak a bőrödre.

laci_52 2011.05.18. 11:03:50

@bolek: "aki olyan ostoba, hogy a f*szának a DSK-szintjén nem tud parancsolni, ne menjen IMF főnöknek. ja, és menjen terápiára"

Erről van szó! Nem tudom sajnálni ezt a nagy hatalmú szemétládát. Az ilyenek azt hiszik, mindent megtehetnek és rájuk nem vonatkoznak a törvények.

pcmci 2011.05.18. 11:04:33

@jozicsenko: a legnagyobb faszság az ország gazdasági teljesítményét csak és kizárólag a kormányok teljesítményeként értékelni. csepp vagyunk mi a tengerben, nem önálló a gazdaság, a nemzetközi folyamatok rángatják, ahogy akarják. magyarán Orbánék idejében emelkedő tendenciát a világgazdaság, nekünk is kezdett jól megyegetni, ami nem tudom emlékszel-e, a szocik idején érte el csúcspontját. mennyi is volt akkoriban egy ejró?
aztán jött a krach, a világgazdaság bizonyos folyamatok miatt szépet zuhant, amit az egész világ megérzett, nem csak a magyarok. körbe lehet nézni, aztán lehet előjönni azzal a faszsággal, hogy Gyurcsány a hibás mindenért...

btw, nem azt mondom, hogy nem volt teszetosza a szoci kormány, hanem azt, hogy eddig amióta az eszemet tudom, mindig ilyenek voltak kormányon. ilyen volt Orbán is. mindenki a saját csatlósait akarja helyzetbe hozni, és leszarja, hogy rendszerben kéne gondolkodni, ráadásul úgy, hogy legyen jövője ennek a kibaszott országnak.

jazzcool 2011.05.18. 11:06:39

@Harley: hm. a vendég hiába is kérne takarítást, nem kap az elutazás napján. a szobalány pedig nem a kezét tördelhette, hanem sanszosan valakiktől sok pénzt kapott azért, hogy bemenjen DSK lakosztályába és feltárja bájait. DSK pedig ilyenkor nem hárít...:-)

radala 2011.05.18. 11:07:27

@Jakab Andor: OK. Akkor nézzük meg a Zsanett ügyet.
Roppantul nem vagyok otthon a témában, de ennek ellenére biztos vagyok abban, hogy a nemi erőszaktevők töredéke kerül bíróság elé és ennek is a töredékét ítélik el. Az a baj az üggyel, hogy vagy DSK egy féreg, vagy a szobalány. Duplán nem lehet vélelmezni az ártatlanságukat...
Szerintem az pozitív, ha alapból az emberek a szegénynek nőnek kisebbséginek hisznek. Sajnos zömmel nem ez a jellemző.
Lásd a romagyilkosságok áldozatainak anyja/felesége még egy aszpirint sem kapott nemhogy lelki-segélyt...

Goompah 2011.05.18. 11:17:01

@Jakab Andor:

"Előre borítékolható, hogy soha többé nem fog fontos pozíciót betölteni. Nem marad rá semmilyen értelemben alkalmas."

Tegyük gyorsan hozzá, eddig sem volt alkalmas rá. Vagy legalábbis méltó. Aki hatalmi helyzetét felhasználva egy alkalmazottat szexre kényszerít (a magyar nőt), az erkölcsileg alkamatlan. Függetlenül a jelenlegi vádak valóságtartalmától.

bolek 2011.05.18. 11:25:25

@jazzcool:
neked fizetnek ezért süketségért??
DSK szexmániás makimajom, nehéz ezt összeegyeztetni iránta való vak rajongásoddal?

arra, aki minden likba próbából beledugja, vagy beledugni akarja, nem mondjuk, hogy csőbe húzták... az ilyen szimplán egy beteg ember.

bolek 2011.05.18. 11:26:05

az "a" kimaradt a "süketségért" előtt

Emiksz 2011.05.18. 11:26:08

Igaza van Kuminnak, tényleg itt is evidenciának kezeli mindenki, hogy az erőszak kísérlete úgy történt, ahogy a szobalány előadta. Amíg nem bizonyítja az ártatlanságát, addig mindenki szemében bűnös, utána már csak a jobboldaliak szemében marad az.

véleményem részletei:
emiksz.blog.hu/2011/05/17/deminek

Jakab Andor 2011.05.18. 11:34:44

@moncayo: Ez így van. Épeszű ember nem is vállal közéleti szerepet. Minden tiszteletem a nagyon ritka kivételnek.

Goompah 2011.05.18. 11:34:45

@Emiksz: A pasi eddigi ügyei miatt ha nem is evidencia, de alapos okkal feltételezhető. (Más kérdés, hogy a bíróság nem feltételezésekre fog alapozni, de mi itt nem bíróság vagyunk.)

Olvasd el ezt: index.hu/bulvar/2011/05/17/ketszaz_forintert_vertek_ossze_egy_ferfit_tiszaadonyban/

Itt sem írják, hogy az elkövetők cigányok voltak, de abból, hogy a szomszédból kábeleket és ócskavasat loptak, alaposan feltételzhető.

Jakab Andor 2011.05.18. 11:39:20

@radala: A szexuális bűncselekmény vádja nem véletlenül alkalmas "nukleáris" lejáratásra. A szex nem véletlenül intim téma a magánéletben is.

Ne érts félre: DSK ügyében nem a jogi eljárást kifogásolom. Le kell folytatni, éppen úgy, ahogy bárki más ügyét. Büntetésének annak kellene lennie, amit a bíróság rá kiszab. Nem annak, ami már megtörtént vele.

radala 2011.05.18. 11:56:58

@Jakab Andor: Ebben egyetértünk.
Nem mellesleg, ami történik vele az nem a mostani tette büntetése csupán, hanem az "egész életéé", nevezetesen, hogy úgy tűnik roppant hihető, hogy ezt tette.
De igazad van, szörnyű az, ahogy az emberek képesek ráugrani valakire...

Jakab Andor 2011.05.18. 12:00:30

@Goompah: Ha belemegyünk a részletekbe, ami nem volt szándékom, nem dolgunk megítélni az IMF vezérigazgatójának alkalmasságát.

Ha mégis véleményt kellene mondanom róla, nem a legintimebb magánügyei alapján próbálnám eldönteni, hogy alkalmas-e az IMF dolgát végezni.

Ha mégis DSK magánéletét kell ízekre szedni, Nagy Piroskát értem kettejük közül kevésbé. Szeretője volt, lefeküdt vele. Szó sincsen róla, hogy erőszak hatására. Ennek elég kellene lenni ahhoz, utólag, ha csalódott is, ne akarja tönkretenni. Nem tudom elfogadni azt, hogy "kényszerült" a kapcsolatra.

Még mindig -elveimmel szemben- a magánéletén csámcsogva, a bulvárrá satnyult történetben a kedvenc szereplőm a felesége. Akit többször megcsalt, és most mégis a felesége. Aki feltétlenül kiáll mellette életének olyan pillanatában, amikor egyik napról a másikra a luxus és köztisztelet világából New York hírhedten életveszélyes börtönében találja magát, 62 évesen, minden korábbi hasonló tapasztalat nélkül. Ilyen esetben a feleségének ott a helye mellette, még akkor is, ha beteges ember és tényleg rátámadt a szobalányra.

bolek 2011.05.18. 12:10:17

@Emiksz:
egy olyan nőcsábász, kanos előélettel, mint DSK-é, mondjuk nem csoda, ha evidensnek tekintik a népek, hogy a faszi most sem fért a gatyájába...

bolek 2011.05.18. 12:12:26

@Jakab Andor:
"Nem tudom elfogadni azt, hogy "kényszerült" a kapcsolatra."

ha egy jó cégnél bent akarsz maradni nőként, egyáltalán nem biztos, hogy nemet mondhatsz a nagyfőnök szexuális közeledésére - nem azért mert annyira élvezed a dolgot, hanem mert félted a karriered.

Goompah 2011.05.18. 12:24:22

@Jakab Andor:

Nem dolgunk, de attól még megtehetjük. Itt írogatni sem dolgunk, mégis tesszük, jogunk van hozzá.

"nem a legintimebb magánügyei alapján próbálnám eldönteni, hogy alkalmas-e az IMF dolgát végezni."

Pedig beletartozik. Ha pl. homoszexuális és titkolja, akkor ezzel zsarolható (ha nem titkolja, akkor nem is intim magánügy, hiszen nyilvánosságra hozta). Ha a farka után megy, akkor ezzel esetleg befolyásolható.

Tudod, van egy olyan fogalom, hogy egy ember integritása. Integrity angolul, nem tudok rá jó magyar szót. Aki a farka után megy és minden lyukba bedugja, annak nincs integritása. S egy integritás nélküli ember nem való ilyen magas posztra.

Úgy is mondhatnám, hogy aki lépten-nyomon csalja a feleségét, az nem becsületes ember. A becsület hiánya meg a munkájában is gond lehet. Lásd Berlusconit - ugye nem kell magyarázni, hogy nemcsak egy pöcsfej, hanem bűnöző is?

"Nem tudom elfogadni azt, hogy "kényszerült" a kapcsolatra."

Volt egy jó állása, és a nagy hatalmú főnöke elutasításával azt kockáztatta volna. Eléggé életszerű, ha ebben a világban élsz. Férfiként könnyű elítélni, próbáld meg a kiszolgáltatott beosztott nő oldaláról is nézni.

"Akit többször megcsalt, és most mégis a felesége. Aki feltétlenül kiáll mellette"

Még szép, hogy ezt teszi.

Jakab Andor 2011.05.18. 12:29:31

@bolek: Igaz.

Emiatt munkahelyen összejönni valakivel ma már konkrétan életveszélyes. Konkrétan értem, börtönbe kerülhetsz, bandatagok, maffiózók, gyilkosok közé. Persze, értem az okát, a hölgyek megelégelték főnökeik, munkatársaik gusztustalan közeledését, így törvényerőre emelkedett, hogy az tilos, bűncselekmény.

Tisztességtelennek csak azt tartom, hogy lefeküdt vele, szeretője volt, majd a véget ért affér után tett panaszt. Ez így nem korrekt. Rendben számomra akkor lett volna, hanem ha zaklatásnak éli meg a közeledését, akkor NEM fekszik le vele, hanem panaszt tesz az ügyben. A kettőt együtt nem tudom elfogadni.

bolek 2011.05.18. 13:00:13

@Jakab Andor:
ebben van valami. szerintem nagyon félhetett a csaj a kapcsolat elején, vagy talán abban reménykedett, hogy DSK elveszi feleségül stb.

Jakab Andor 2011.05.18. 13:16:07

@Goompah:

Mi ketten nagyon másként gondolkodunk. Ez nem baj! Fontos eszmecserére teremt lehetőséget.

Véleményt alkotni van jogunk, nem az IMF vezérigazgatói posztjáról döntést hozni. Ez lényeges, hatalmas különbség! A vélemény vélemény, gyakran összekeverik más dolgokkal. Sokan "jogosultnak" érzik magukat arra, amiről véleményt alkotnak. Ez káosz.

Nem, nincs közöd egy másik ember szexuális irányultságához. Mi közöd hozzá, miben leli örömét szexuálisan? Nem kell világgá kürtölnie senkinek, hogy homoszexuális ahhoz, hogy pontosan ugyanannyi jog illesse meg, mint téged. De így zsarolható? Gondolkozz, miféle szörnyű logika ez? Zsaroljuk a homoszexuálisokat, hogy kürtöljék világgá nemi vágyaikat, hogy ne legyenek zsarolhatóak?

Az integritás jelentésének egyik felét tökéletesen érted. Jogos elvárás, hogy valaki életének minden aspektusában koherens értékeket képviseljen. A szó értelmének másik fele, hogy a személy integritása megsérthető kívülről is. Mély téma ez, messzire vezet. Most legyen elég annyi, hogy a világot elárasztó álszentség az egyik szörnyű eredménye az integritás gyenge értelmezésének.

Végül, lehet, hogy abban egyetértünk, hogy szép, hogy a felesége kiáll férje mellett.

Jakab Andor 2011.05.18. 13:33:23

@bolek: Kettejük kapcsolatához feltétlenül mindketten kellettek, mindketten benne voltak. A férfi valószínűleg kereste a lehetőségét, a nőnél pedig meg is találta.

Az én értékrendemben ez a privát szféra körébe tartozik, ami miatt maximum egy munkahelyi belső vizsgálat lehet indokolt, a világméretű kipellengérezés igazságtalan.

Jakab Andor 2011.05.18. 13:56:14

Kedves Zoltán!

Az írás szokatlanul magas színvonala kíváncsivá tett munkájuk iránt. Még csak átfutottam, de este kényelmesen végigolvasom a hivatkozott jelentést.

Hatalmas öröm számomra, hogy 1989 óta talán először, végre komoly munkát látok a kapitalizmus megvalósítása érdekében. Az eddig olvasottak alapján nagyon tetszik az értékelésük, különösen a GVH-re vonatkozó rész.

Köszönöm és gratulálok, nagyon szép, előremutató munka!

Jakab Andor 2011.05.18. 13:56:55

:-) Oops, ezt nem ide akartam.

Goompah 2011.05.18. 15:19:46

@Jakab Andor:

"Véleményt alkotni van jogunk, nem az IMF vezérigazgatói posztjáról döntést hozni."

Ezt senki nem is mondta, én sem. Módom sem lenne döntést hozni a posztjáról. De korábban ezt írtad:

"nem dolgunk megítélni az IMF vezérigazgatójának alkalmasságát."

Én erre reagáltam azt, hogy nem dolgunk, de megtehetjük, jogunk van rá. Azzal, hogy alkalmasnak vagy alkalmatlannak ítélem meg, még nem kerülök döntési helyzetbe.

"Nem, nincs közöd egy másik ember szexuális irányultságához."

Valóban nincs hozzá közöm, Még azoknak sincs, akik kinevezik vagy megválasztják. Viszont amíg az a helyzet, hogy a titkolt homoszexualitása miatt valaki zsarolható (márpedig ez a te és az én véleményemtől függetlenül így van vagy lehet), addig a döntés meghozatalakor ez nem hagyható figyelmen kívül. Nem jó, hogy így van, de ez van.

"Gondolkozz, miféle szörnyű logika ez? Zsaroljuk a homoszexuálisokat, hogy kürtöljék világgá nemi vágyaikat, hogy ne legyenek zsarolhatóak?"

Ez nem az én logikám, ez a való világ logikája, amire nincs ráhatásom. Amíg vannak nagyobb tömegek, akik elítélnek valakit a homoszexualitása miatt, s amíg vannak olyan emberek, akik emiatt el akarják titkolni ilyen irányú hajlamaikat, addig az illető zsarolható lesz. Függetlenül attól, hogy én ezt nem tartom helyesnek. A világ sajnos nem úgy működik, ahogy azt én vagy te helyesnek tartanánk.

"Most legyen elég annyi, hogy a világot elárasztó álszentség az egyik szörnyű eredménye az integritás gyenge értelmezésének."

Maga az a tény, hogy egy magas beosztású főnök viszonyt kezd (mindegy, ki kezdeményezi) egy beosztottjával, önmagában megkérdőjelezi az illető főnök integritását, a szó bármilyen értelmében. Ez nem álszentség. Abban viszont igazad van, hogy egy ilyen viszony a beosztott integritásának kívülről való megsértése.
Az alá-fölérendeltségi viszony önmagában korlátozza az egyik fél döntési szabadságát, nem véletlen, hogy ezt a jelen esetben sem vették jó néven.

lüke 2011.05.18. 20:25:40

@is:
igen?
89-ben még nem így volt, azóta Lendvai Prof. informál az ORF-n´, írd meg neki
(ti 90 óta Bécsben élek)

juditka* 2011.05.18. 21:31:05

"jól illusztrálja, hogy a nyilvános politikában mennyire nem érvényesül a jog sokat hivatkozott maximája, az ártatlanság vélelme"

Ez a "történet" jó példa arra, hogyan lehet vélt- vagy valós indok alapján egy pillanat alatt egy politikust ellehetetleníteni.
Fantasztikus cikkek íródtak az üggyel kapcsolatban. Bármennyire is szerette a nőket - a hírek szerint - én úgy gondolom, hogy politikai összeesküvés áldozata lett.
Ja. még isteni szerencse, hogy nem a férfiakat szereti az IMF.vezér.:)

juditka* 2011.05.18. 21:35:20

hm. "a szexi szobalány "

"A Sofitel szálloda szobalánya, egy nyugat-afrikai bevándorló,hithű, fejkendőt viselő muzulmán"

www.168ora.hu/globusz/aids-fertozes-ez-kemeny-pofon-lehet-strauss-kahn-nak-75873.html

:)

porfelhő 2011.05.19. 12:37:13

Kegyelmet kap a Zöld Pardon?
Nem támogatja a főváros vezetése a Zöld Pardon bezárását - közölte a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. "

www.fn.hu/belfold/20110519/kegyelmet_kap_zold_pardon/

"A társaság ugyanakkor kiemelte: csak a 2009-es lezárt üzleti év során több mint százmillió forinttal járult hozzá a kerületi, illetve a központi költségvetéshez, miközben közvetve négyszáz embernek adott munkát."

hm. "Ők" már megkapják a kegyelmet?
Úgy tűnik, hogy az országzászlónak is lesz helye.
:)

porfelhő 2011.05.19. 12:58:56

Húsz prostituált és megannyi lefüggönyözhető ágy a szexuális szolgáltatások zavartalan igénybe vételére - ezzel kedveskedett egy német biztosító társaság legjobb ügynökeinek."

nol.hu/belfold/szexbotrany_a_gellert_furdoben_-_bordellya_valtoztattak

Az Ergo tulajdonos Munich Re nevű biztosítónál is vizsgálják az ügyet. A cégnél állítják: egyszeri eseményről volt szó."

Nahát. Micsoda lezűlött ez a világ!!!
Komolyan.

juditka* 2011.05.20. 10:33:44

Nem lesz még új poszt.
Bocsánat! De ez már annyira unalmas?!

:))))

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása