12 perc

2011.09.16. 14:46 kumin

El tudnák képzelni, hogy Magyarországon 1993 óta a miniszterelnöknek mindig ugyanaz, mondjuk Szabó vagy Kovács lenne a vezetékneve, de eközben kétszer változna a személye és egyszer a hatalom színe is? Dánia pedig pontosan ilyen hely volt egészen eddig a hétig. A Rasmussenek uralma után Helle Thorning-Schmidtnek fogják hívni a következő miniszterelnököt, akinek nem csak a vezetékneve más, de először lesz személyében bájos női kormányfője Dániának, akinek sikere révén egy 10 évig tartó jobboldali korszak ér véget Dániában. Mégsem ettől különösen tanulságos az esete.

(forrás)

 


Újra egy kérdés: el tudták volna korábban képzelni, hogy egy baloldali tömörülés a munkaidő növelésének ötletével nyerjen választást? Most mégis ez történt a kis észak-európai országban. A dán szavazók nem díjazták az eddigi méréskelt jobb miniszterelnök kisebbségi, amúgy szélsőjobbról kívülről támogatott kormányának eredményeit. Nem díjazták, hogy Dánia sokkal jobban megúszta eddig a gazdasági válságot, mint a kontinens délebbre fekvő országai. A növekedés lassulása, a költségvetési hiány elszabadulása náluk is a gazdaság problémáit helyezte a kampány középpontjába, ebben a ringben kellett meccset nyerni.
Ettől még persze a kompetencia-versenyben, a kormányzóképesség bizonyításában a kormányon lévőknek komoly előnyük volt, de a riválisaiknak volt valamijük, ami ennél is értékesebbnek bizonyult: egy jó ötletük. Politikában hasonló mércével érdemes az ötleteket mérni, mint az üzletben: egyszerű, érthető, eredeti, váratlan – ilyesmi a nyerő kombináció. A „vörös blokk” (szocdemek, Szocialista Néppárt, szociálliberálisok és a Vörös-Zöld Szövetség) azzal a javaslattal állt elő a kampányban, hogy minden dán munkavállaló naponta 12 perccel dolgozzon többet.


Már a csomagolás is briliáns. Mint amikor úgy próbálnak valamilyen megtakarítást eladni, hogy naponta csak egy kávé árát kell félretenni. Ennyi szinte mindenkinek belefér. Mennyivel jobban hangzik ez a 12 perc, mint az, hogy heti egy órás munkaidő-emelés. És mennyivel jobban hangzik, mint a jobboldali Néppárt nyugdíjkorhatár-emelésre vonatkozó javaslata. Pedig negyven év szolgálati idővel számolva ebből a napi 12 percből simán kijön egy extra év többlet, azaz ott vagyunk a nyugdíjkorhatár-emelések nagyságrendjénél, de mégis, mekkora különbség. Tényleg ügyes.


A csomagoláson túl azonban legalább ilyen érdekes kicsit a javaslat elvi hátterén merengeni. Az óceán túloldalán Barack Obama néhány nappal korábban egy olyan törvényjavaslatot tett le a Kongresszus asztalára, amely munkát adna az amerikai munkanélküliek millióinak akár a vállalkozások adókedvezményével, akár közmunkával. Nyilván nem lehet könnyen kitenni az egyenlőségjelet a két javaslat közé, de a filozófia mégis nagyon hasonló: ha már sok próbálkozás csődöt mondott, válságról válságra bukdácsolunk, ideje kipróbálni, hogy mi történne, ha kicsit többet dolgoznánk.


A dán siker fontos lehet az európai baloldal egészének. Önmagában is jó hír nekik, hogy van még olyan sarok a kontinensen, ahol ez a térfél előre tud törni. Könnyen lehet azonban, hogy ennél is többről van szó. A baloldal megújításának sokadik kísérlete után egy új irány látszik, egy határozott kanyarral letérés az eddig követett útról. Logikai alapon is belátható volt, hogy a munkavállalói jogok fejlődésének van egy ésszerű határa. Egy ideig állja a munkaadó a terheket, de a piac kemény tempót diktál. Mondjunk hirtelen egy jellegzetes dán terméket: a Lego. Készül már Mexikóban, Magyarországon (a kicsik szánt Duplo sorozat szinte teljesen itt nálunk), Csehországban, és persze, ahogy minden okos nebuló rávágja: Kínában. Ha ezt a kitelepítő trendet nem sikerül megállítani, akkor a cég nyeresége ugyan egyre nőhet, de körülötte az anyaország tönkremegy.


Nyilván sok időbe és egy nagy világválságba is telik, hogy nagy, évtizedes politikai programokról bármelyik oldal lemondjon. A baloldal esetében a létezés alapja a munkavállalói jogokért folytatott küzdelem, az ő számukra így különösen pikáns bármilyen hátraarc ezen a téren. Úgy tűnik, az idő mégis megérett erre. Döntésük helyességét egy komoly választási győzelem, és vele csomagban adva az idegenellenes szélsőjobb visszaszorítása is igazolta. Kíváncsi vagyok, mit kezdenek európai társaik, pártok, szakszervezetek ezzel a leckével.
 

Címkék: választások dánia baloldal munkaidő

51 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr703231896

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hazugságország: mix 2011.09.18. 11:43:41

2010: Orbán Viktor szerint jelentős adócsökkentésre van szükség. A gazdaságot pénzhez kell juttatni, hogy a pénzügyi válság ne csapjon át reálgazdasági válságba, ne szűnjenek meg a munkahelyek. Magyarország adócsökkentés nélkül nem tud elindulni a növe...

Trackback: Hazugságország: mix 2011.09.18. 11:43:40

2010: Orbán Viktor szerint jelentős adócsökkentésre van szükség. A gazdaságot pénzhez kell juttatni, hogy a pénzügyi válság ne csapjon át reálgazdasági válságba, ne szűnjenek meg a munkahelyek. Magyarország adócsökkentés nélkül nem tud elindulni a növe...

Trackback: Világbajnok ÁFA-kulcs 2011.09.16. 20:24:42

Hazánk világrekordot állít be januártól! Eddig holtversenyben másodikok vagyunk Dániával és Svédországgal Izland mögött, de jövőre az összes skandinávot magunk mögé utasítva átvesszük a vezetést - Magyarországon lesz a világon legmagasabb az ÁFA-kulcs:...

Trackback: 92520 Ft 2011.09.16. 18:20:37

Hogy mi a fenti összeg? 2012-ben legalább ekkora minimálbérre lesz szükség, hogy ne csökkenjen a nettó kereset. De ha hozzá vesszük az idei és a tervezett inflációt is, már rögtön 100.000 felett vagyunk, hogy ne legyen reálbércsökkenés.Mit is szoktak e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.16. 17:54:48

Neked is eleged van az egymást követő harácsoló, dilettáns kormányok teszetoszaságából?
Unod már, hogy mindenki le akarja nyomni a torkodon a hozzánemértésének árát különféle új adók és megszorítások formájában?
Te is úgy véled, hogy a befizetett adókból oktatást, gyógyászatot, rendőrséget kellene finanszírozni, nem Kósa és más fidesznyikek fantazmagóriáit?
Te is úgy véled, hogy a befizetett adókból oktatást, gyógyászatot, rendőrséget kellene finanszírozni, nem „adósmentést” csinálni?
Te is szeretnál mást is hallani abból a köztévéből, amit a Te adódon tartana fent, hogy a kormány a szent, a mindent-tudó, szeretnéd ha az ellenoldal is megfelelő teret kaphatna?
Te is szeretnéd, ha megélhetést biztosító nyugdíjat kapnál, amikor az aktív pályádtól visszavonulsz?
Netalán vannak elgondolásaid, ötleteid is?
Vannak hasonlóan gondolkodó ismerőseid, barátaid?
Írj egy emailt, „mert kell egy csapat” És hidd el, ezt a csapatot más nem fogja helyettünk megcsinálni.
sokadikut@gmail.com
Oszd meg, hogy ne uralkodhassanak feletted!
www.magyarorszag.comuj.com

bgp 2011.09.16. 18:00:40

@nyomasek_bobo: igen, a 27% érdekesebb mint a 12 perc.

bohocugyi allomtitkar 2011.09.16. 18:01:55

mennyivel egyszerubb egy ilyen posztot irni, mint hogy azt kerdezted volna, hogy "el tudták volna korábban képzelni, hogy a FIDESZ felemeli az AFA-t?" :DDDD

2011.09.16. 18:08:08

Néhány év, és Dániát is felgyújtja a liberálbolsevikoknak oly kedves színesbőrű csőcselék. A dánok majd tanulnak a saját kárukon, csak nehogy akkor már késő legyen.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.09.16. 18:08:25

@bohocugyi allomtitkar: megjegyzem, a poszt még a bejelentés előtt íródott. Én spec. a 18%-os kulcs emelését vártam, mikor elgondolkodtam, miért is lehet szükség az Orbán-beszédből kihúzott szociális bolthálózatra...

abaka 2011.09.16. 18:18:00

"el tudták volna korábban képzelni, hogy egy baloldali tömörülés a munkaidő növelésének ötletével nyerjen választást?"

Miutan Mo-on egy jobboldali part lenyegeben kommunista kampannyal 2/3-ot szerzett? El bizony...

lobster thermidor 2011.09.16. 18:21:53

Az elmúlt napok kormányintézkedéseit látva nyugodtan elmondhatom, hogy ehhez teljesen fölösleges volt az uraknak akár egy percet is eltölteni bármelyik egyetemen, mert jövedéki adót és áfát emelni minden 16 éven felüli írni tudó magyar állampolgár tudott volna.

Orbán, és Matolcsy urak!
Köszönjük a kreatív, az ország gyors felemelkedését szolgáló, problémamegoldó intézkedéseiket.

Mikka-Makka 2011.09.16. 18:26:16

szánalmas vagy kumin
breivik miatt bukott a jobb nem az ügyes kampány miatt de ezt te is tudod
csak nem akartál arról írni amit a fidesz csinál éppen azaz Áfát emel..

Martian (törölt) 2011.09.16. 18:27:14

A Legfelsőbb Kaszt balos vezetőinek jellemző figyelemelterelő akciója, amelyik a "társadalmi szolidalitás" álcájában szólítja meg a birka népet.

A pénzügyi- és értékválsággal küszködő világggazdasági rendszer szempontjából tökmindegy, hogy mennyit húzzuk az igát... ha normálisan működne a rendszer, akár 30 órás munkahéttel is évente meg lehetne duplázni a GDP-t.

is 2011.09.16. 18:30:21

na, meg mindig nem szukseges Kuminnak kozgazdasaghoz hozzaszolnia, mert nagyon hamar pofara esik. belevagok:

ma a vilagban nagyon kb. 100 millio uj gepkocsit gyartanak evente. eddig erre 1 milliard ember volt kereslet (tagabb EU + tagabb USA). most 2 milliard lesz (tagabb Kina). mit lehet tenni? a) 200 millio autot gyartani. sajnos erre nincs eleg nyersanyag. b) elerni, hogy mind az EU+USA, mind Kina erje be 50 millio, de ha technologiailag fejlesztunk, akkor is csak 75-75 millio autoval. ehhez az EU+USA fizetokepes keresletet le kell vinnia 75%-ra. hogyan vigyuk le? a) csokkentsunk fizetest azonos munka mellett? lehetetlen, a tomegek hulyek ehhez. b) meg dolgozzunk is tobbet? minek, akkor sem jut tobb auto nekunk. c) vigyuk le a munkaidot a 75%-ra, 75% fizetes mellett. ezt talan a tomegek is elfogadjak, es a kereslet-kinalat helyre van allitva mindenutt. tovabba a munkanelkuliseg is csokkentheto, ha tobben fernek oda a munkahoz (lasd 7 napos munkahelyek mint BKV, orvos, tuzolto, TESCO penztaros stb.) van persze egy masik kiut is: tuntetni, hogy kinai munkasok fizetese legyen joval magasabb, es a termeles jojjon vissza. de ez az alomkategoria. ugyhogy elore a 32 oras munkahetert.

es persze nem ezzel nyertek, hanem a jobboldal veszitett. a Kuminnak kinos igazsag az az, hogy a norveg robbanto utan a dan szelsojobooldali kulso kormanytamogato part esett vissza, es ezert nem a jobb kormanyoz tovabb. pedig szivesen elkormanyoztak volna tovabb is a dan Jobbikkal egyutt.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.09.16. 18:33:37

Azért kedves Kumin úr, ez még nem a munkavállalói jogok feladása...

G_P 2011.09.16. 18:39:50

Hiába mondanak mást, egy olyan fejlett és nagyrészt jómódú lakosságú országban, mint Dánia, igenis összefüggés van a bevándorlók megjelenése és a lopások elszaporodása között.

Táskás Tóni 2011.09.16. 18:49:51

Baloldali, csinos és szép. Bezzeg a mi bunkó ordibálós állandóan háborúban álló gnóm focistánk. És akkor az intézkedéseikről még nem is beszéltünk.

hackbard.celine 2011.09.16. 18:49:54

Kumin ismát egy másik csatornát néz. Dánia kiaf@szt érdekel, amikor itthon brutális megszorításokat vezetnek be? Közgazdász úr: 12-13%-ot veszítenek a reálkeresetükből az adójóváírás 2012-es vesztesei, a prognosztizált inflációval együtt talán még többet. Nem ám a 180 Ft CHF-re spekuláló bloggerek, hanem tisztes pedagógusok, nővérek, a fidesz-tápláléklánc legalja.
Ma Magyarországon (hiszen már nem Magyar Köztársaság) a fizetetlen túlmunka teljesen általános a versenyszférában.
Nem ám 12 perc többlet, napi 10-11 óra az elvárt munkaidő túlórapénz nélkül. Az az epizód megvan, hogy a teszkó kreatívan könyvelte a túlmunkát? Na ők multiként ezt elég nehezen tudják megoldani, a bezzeg kkv szektornak ez sem probléma.
A napi 12 perccel több fidesznyalás majd bizton elnyeri méltó jutalmát.

LMP=SZDSZ 2011.09.16. 18:51:20

@G_P:

Ha a dánoknak eddig nem volt túl sok problémája a bevándorló dzsungelmaki bűnözőkkel, akkor az ottani SZDSZ-LMP majd gondoskodik róla, hogy ezentúl legyen.

2011.09.16. 18:57:58

@Táskás Tóni:

Szar lehet, hogy nektek csak lendvai, heller és havas szopika jutott. Na meg a pusztuló kommunista-ávós szavazóbázis.

Flúgatlan 2011.09.16. 19:04:54

Nem tudom elhinni, hogy ez az 1/40 résznyi, azaz 2,5%-os munkaidő-emelés lényeges hatással bír a dán gazdaságra.

Szerintem ez csak egy jó propaganda-fogás: azt ígéri, hogy alig megérzett többletmunkával ki lehet lábalni a bajból. OK, egy picit talán számít, de ennél erősebb a válság, kell más intézkedés is. Választási propagandának azért jó fogás.

Ráadásul sok helyütt a fő baj nem az, hogy keveset dolgoznak az emberek, hanem hogy nincs olyan munka, melyet érdemes végezni, mely hasznot termel, mert nincs fizetőképes kereslet a termékekre.

Szaktanár 2011.09.16. 19:07:12

@Mikka-Makka: nem nagyon akarok beleugatni, de breivik, az egy másik ország...

is 2011.09.16. 19:07:58

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: meg szarabb lehet, hogy neked meg nem jutott esz. nyugi, ne probald felfogni, nincs hozza eszed.

menőmano 2011.09.16. 19:08:37

Kumin Ferenc!

Dolgoznak most is, itt nálunk sokan, napi 10-12 órát.
Dolgoznak ennyit a közalkalmazottak is,) ha éppen úgy adódik.

A napi 12 perc túlmunka viszont lehet, hogy gondot okozna, azoknak akik nem akartak/akarnak dolgozni. Nehezen téríthetők vissza a munka világába. Vagy éppen még csak nem is ismerik azt.
Generációk nőttek fel a rendszerváltás óta, akik nem doloznak. Feketemunka-segély-"tyúklopás".:)
Ennek e csoportnak, lehet, hogy nem tetszene.
Vagy mondjuk) senkiházi, másokon szeret élődködni.
oszt.kész.jónapot!

:))))))

menőmano 2011.09.16. 19:10:57

Bocsánat! ugatni nem is kell) abból van elég.
:)))))

2011.09.16. 19:11:19

@is:

Szegény komcsi.
Mi lesz veled, mikor az utolsó munkásőr is feldobja a bakancsot? Felhívod a zoltai gusztit?

is 2011.09.16. 19:11:45

@Szaktanár: igen, Breivik Norvegia. de taln az a szo, hogy Skandinavia mond neked is valamit.

menőmano 2011.09.16. 19:12:37

"mi bunkó ordibálós állandóan háborúban álló gnóm focistánk."

oszt! lehet, hogy te is odaszavaztál, most meg írod itt a tutit.
:))

Mikka-Makka 2011.09.16. 19:13:17

fail:)
hosszu volt a nap

sivatagi n. 2011.09.16. 19:16:31

Dánia egy része valószínűleg tudtán kívül, de a gonoszra voksolt. Erre majd rájönnek, amikor a baloldali szavazónak behozott élősködő niggerbűnözők az ő gyerekeiket kezdik el kifosztani és megkéselni.

menőmano 2011.09.16. 19:16:53

Te biztosan nagyon korán keltél, hogy hosszú volt a nap.:)
Nekem még nincs vége a napnak, megyek is, mert még sok feladatom van.
:)))

menőmano 2011.09.16. 19:20:55

Ilyen ez, egyszer jobb- egy baloldal.) most éppen a „vörös blokk” .
Változnak az idők) nem csak a "csomagoláson" múlik, sőt inkább a tetteken....
:))

Táskás Tóni 2011.09.16. 19:25:31

@menőmano: Soha. Ha külön ezért kaptam volna valamit tőle, akkor sem. Ránézek, hányinger. Hallgatom hányinger.

menőmano 2011.09.16. 19:27:00

Most látom elirtam. "szeret élősködni".
De ez csak azért van, mert még most is megyek dolgozni, mert nagyon szeretek és tudok is.
Totálisan imádom, mikor sok a feladatom.
hm?

:))))))

Táskás Tóni 2011.09.16. 19:30:14

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Nektek meg van komcsi köztörvényes álamfőtök csintalonotok pozsgaitok és sok sok mszmp-s párttagotok és III/II-es ügynököktől hemzseg a kormány és a fidesz.Bibibá! Komcsikból és III/II-esekből jobban álltok.

Táskás Tóni 2011.09.16. 19:30:58

@menőmano: Oké, és az sem baj ha nem érted meg.

Táskás Tóni 2011.09.16. 19:47:36

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Na akkortól nem lesz több tagja a fidesznek, hiszen kihal az utolsó fidesz tag

kvasztics47 2011.09.16. 19:49:18

Az erkölcsi hulla!
Hogyan szerezte meg Orbán a teljhatalmat?
1. Nem ismerte el, 2002.ben sem és 2006-ban sem a vereséget. Nem fogadta el a demokratikus választási rendszert. Ez ellen használta föl a titokban megszerzett jelentős gazdasági hatalmat. Miközben Medgyesit bankárkormányozta, Gyurcsányt oligarházta.
2. A jelentős parlamenti erőt amivel rendelkezett, arra használta, hogy megakadályozza a szoci kormányokat a gazdasági kiigazítások megvalósításában. Csak olyan törvényt nem kritizált ami kiadásnövekedéssel járt. A többit viszont a leg alpáribb módon a leg mocskosabb hazugságokkal ócsárolta a zembereket ellene uszította, ha ettől sem riadt vissza a kormány akkor népszavazást kezdeményezett.
3. Lejáratta a politikát és a politikusokat. Aki a jobboldalról nem állt mellé, azt ellehetetlenítette. A Baloldali és liberális politikusokat gátlástalanul becsmérelte, hazug módon a zemberek ellenségének állította be, a minimális tiszteletet is megvonta tőlük. (még azt is sikerült elérnie, hogy Gyurcsányt és Bajnait is harácsolónak állítsa be, akik a Miniszterelnöki munkájukért egy forintot sem vettek föl.
4. Mind ezeket a mértékadó értelmiségiek jelentős része érzéketlenül, kajánul nézte.

A zorbán kormány pedig, ha nem akarja saját méretes baklövéseit (hazugságait) elismerni, kénytelen lesz még nagyobbat mondani,(hazudni) még kiszámíthatatlanabbá válni, még több dolgot saját hatáskörbe vonni (ellopni). Az új szakzsargonnal (hazugsággal) élve: „tovább gyorsítani az ország újjáépítését.”

én sajnálom 2011.09.16. 20:03:03

Ez Dánia! Vegyük már észre a szimbólikus jelentőséget az üzenet mögött, hamár elemzők vagyunk! Vagy? Nem vagyunk?

Bandibacsi34 2011.09.16. 20:12:04

Ez egy jo poszt a joleti allamrol. Csakis a bevandorlas lesz kepes fenntartani a versenykepesseget meg a nepesseget is altalaban. Azt azert senki se gondolja, hogy ott is annyi fizu lesz mint Kinaban?! De az biztos, hogy fajni fog Skandinavianak. Mar a Volvo is kinai . De azert Magyarorszagon sincs sok kulonbseg a bal meg a jobboldal kozott. Mindketto szocialisan erzeketlen, zsebre van vagva a helyi munkaltatoktol vagy multiktol. Itt meg sohase lesz nyugat-europai jolet, mert mi Kelet-Europa vagyunk.

Tourist From An Other Space 2011.09.16. 20:16:47

Feri, ne beszélj félre! A haverjaid ma nagyon csúnyán elkúrták a dolgokat! Vágod?

menőmano 2011.09.16. 20:24:58

@Táskás Tóni:
Tudom, hogy nem baj,) nem számit mit irok.
És értem is.

NA YA! 2011.09.16. 20:33:22

Kuzmics, legközelebb krumplis pogács receptjét írd le, az aktuálisabb lesz!

Szaktanár 2011.09.16. 20:34:52

@is: kicsit többet, mint gondolnád. ha jól követem a logikádat, akkor pl közép-európa országaiban is mindig ugyanolyan oldali kormány van.

márta)) 2011.09.16. 22:00:50

"....Helle Thorning-Schmidt lesz a következő miniszterelnök, egyben az első nő a dán kormány élén. (Nő a világon egyébként Dániában ülhettett először a miniszteri székbe még 1924-ben.)
A 45 éves Thorning-Schmidt - akit a divat iránti rajongása amiatt a sajtóban „Gucci Hellének” becéznek – hat éve vezeti pártját, amellyel 2007-ben még vereséget szenvedett az akkor inkább bevándorlókról és euroszkepszisről szóló választásokon. "

Az új kormányra nagy feladat vár: január elsején hat hónapra Dánia veszi át az Európai Unió soros elnökségét. "

nol.hu/kulfold/gyozott_a_vorosok_szokeje_daniaban
*****
"mi történne, ha kicsit többet dolgoznánk."

Sokan dolgoznak ma is, sokat. S talán még többen- többet is dolgoznának) munkahely kellene több.
Nem ismétlem magam) az a réteg, akik eddig sem nagyon akartak-, ha lesz is hol - nem fognak többet dolgozni. )Igaz! ha csak közmunka van számukra) abból gazdasági növekedés kétlem, hogy lenne.

2011.09.16. 22:15:00

@Táskás Tóni:

A maszop szemet gyönyörködtető tempóban süllyed a csatornába, követve az szdsz-t. Külön öröm, hogy a poszkomcsi pártod döglődése összefügg az ávós-munkásőr szavazóbázis pusztulásával :)

Táskás Tóni 2011.09.17. 00:38:46

@"No one was shot" - hazudta a tróger zsidó: Beléd pedig naponta kétszer egy pedofil papét, vagy a bunkó focistáét.Jó szórakozást.

kumin 2011.09.18. 15:07:55

Tisztelt hőbörgő kommentelők! A fenti posztot 14.46-kor raktam ki, a 27%-os áfát is tartalmazó bejelentésről az első híreket 16.30 után lehetett megtalálni. Nem kérnék olyan butaságot, hogy próbáljanak megértők lenni, de legalább azt ne várják el tőlem, hogy a posztok megírásánál időgépet is használjak.

menőmano 2011.09.18. 19:45:52

Én meg totálisan azt hittem, hogy már van új poszt.?!
De látom nincs!
Bezony) vannak, akik hőbörögnek.:)

:)))))

Bala Lajka (törölt) 2011.09.18. 21:12:03

A témát nem lehet lekésni. UccÚ!

Thera 2011.09.19. 13:52:40

@is: Tévedsz:
A dán néppárt támogatottsága elhanyagolhatóan változott. A Konzervatívok támogatása feleződött akik egyedüliként a további adócsökkentéssel kampányoltak. (Lásd Fidesz kampányigéretei)(És ideológiailag kb a magyar bokros féle MDF hez hasonlíthatóak)

És az oka kb az volt hogy nem magyarázták meg hogy hogy lesz csökkenő adóból csökkenő államadósság.

Amúgy meg az egész csak egy pár százalékos átrendeződés.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása