A varsói gyors távoli füttye

2011.10.10. 18:56 kumin

A blog rövid története alatt már kétszer is előjöttek a lengyelek, egyszer egy utazás tapasztalatairól merengve, egyszer pedig a jó öreg varsói gyors meghaladásáról elmélkedve. Most nem elmélet jön, hanem a legkeményebb politikai empíria, ami nem más, mint a választási eredmény. Nem végleges még az eredmény, de a szavazatok többségét már megszámolták a bejegyzés írásának pillanatában. Tanulságok? Van egy pár. De semmi sem biztos.

(forrás)


Kezdjük néhány leggel: még soha nem újrázott parlamenti választáson inkumbens erő Lengyelországban (ráadásul úgy, hogy előtte egy miniszterelnökkel végigcsinálták a teljes ciklust), ez most a PO-nak és Donald Tusk miniszterelnöknek sikerült. Soha ilyen hamar nem nőtt ki 10 %-os párt a semmiből, mint most a Palikot Mozgalma. Végül, soha eddig nem volt egyszámjegyű választási eredménye a hagyományos baloldalnak, amelynek pártja, az SLD a legkisebb frakcióval fog rendelkezni az új Szejmben.


Csábító lenne magyar analógiákkal folytatni, de ahogy ezt korábban írtam, igazándiból egyik fontos ottani szereplő sem felel meg pontosan a legközelebb álló magyar párjának. Ettől még persze találhatunk kvázi-párhuzamokat. Mi is nagy leváltós nemzetnek bizonyultunk, ha parlamenti szavazásról volt szó, 2006-ig nem fordulhatott elő, hogy a hivatalban lévők folytassák a kormányzást. Gyurcsány Ferenc 2006-os választási sikere megtörte ezt a sort, de annyiban nem összehasonlítható az ő teljesítménye Tusk tegnapi sikerével, hogy Gyurcsány nem nyert két választást egymás után, győzelme előtt nem csinált végig egy teljes kormányzati ciklust miniszterelnökként. Innen nézve Tusk bravúrjához hasonlóra nem látunk példát Magyarországról.


Mond-e bármit ez a tegnapi lengyel eredmény a lehetséges magyar politikai jövőről? Csakis annyiban, hogy megmutatja, milyen irányba haladhat tovább az a lehetséges politikai forgatókönyv, amely a baloldal további eróziójával, és egy tartós jobboldalon belüli politikai versennyel számol. Eddig talán még volt értelme Lengyelországban a baloldal megkapaszkodásának esélyeiről beszélni, de most erről már nincs értelme tovább spekulálni. Még Aleksander Kwasniewski, volt államfő is az SLD megsemmisítő vereségéről beszélt, és azt is mondta a Rzeczpospolita nevű lap szerint: lehet, hogy ez volt az utolsó választás, amelyen a baloldal bejutott a Szejmbe.


A magyar baloldalnak persze ettől nem kell kétségbeesnie, legfeljebb egy kisebb összerezzenés lehet indokolt ennyivel a mi választásunk előtt. Sőt! Némi optimizmussal még bíztató jeleket is felfedezhetnek azok a jövőbeli baloldali szereplők, akik egyelőre még csak tervezgetik a színre lépést valamilyen új politikai vállalkozással. Noha a lengyel meglepetéssztár Janusz Palikot és mozgalma a kormányzó jobbközép PO-ból vált ki, fő témái és polgárpukkasztó kampánya alapján nyugodtan elhelyezhetjük balra. Ha neki sikerült egy év alatt a választások harmadik legerősebb pártját felépítenie, akkor még Magyarországon is van talán esélye azoknak a zöldmezős terveknek, amelyek megvalósítása majd csak egy-két év múlva kezdődik el. Persze ez a jóslat sem ér többet, mint a többi, varsói gyors alapú analógia. Egy jó tanács mindenkinek: komolyan a lengyel példázatra se magyarázatot, se terveket ne tessék építeni.
 

Címkék: választás lengyelország tusk varsői

98 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr53292425

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Civileket és cirkuszt a népnek 2. 2011.10.16. 15:23:19

Sem a civilek, sem egy új politikai garnitúra nem tudná megadni a politikából kiábrándultaknak azt, amire igazán vágynának. Azt, hogy az ő érdekeik is képviselve legyenek. Milyen eszköz maradt tehát a kezükben? Sokan úgy vélik, semmi, ezért inkább bojk...

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:43:54

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:43:54

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Trackback: A választás az eddigieknél is aránytalanabb lesz 2011.10.11. 10:13:07

Ma végre átfogó képet lehetett kapni a Párt által tervezett választójogi reformról. Mint arra az eddig megismert részletekből, valamint Áder János nyilatkozataiból már korábban is következtetni lehetett: a rendszer a mainál is aránytalanabb lesz, a vál...

Trackback: A választás az eddigieknél is aránytalanabb lesz 2011.10.11. 10:13:07

Ma végre átfogó képet lehetett kapni a Párt által tervezett választójogi reformról. Mint arra az eddig megismert részletekből, valamint Áder János nyilatkozataiból már korábban is következtetni lehetett: a rendszer a mainál is aránytalanabb lesz, a vál...

Trackback: Csak óvatosan a választási reformmal 2011.10.10. 22:25:08

Lázár János bemutatta a Fidesz választási reform javaslatát. Első blikkre a legfontosabb változás az, hogy megnő a mindenkori legerősebb pártot támogató egyéni választókerületek súlya az arányosítást szolgáló listás mandátumok rovására. Sokszor be...

Trackback: Csak óvatosan a választási reformmal 2011.10.10. 22:24:43

Lázár János bemutatta a Fidesz választási reform javaslatát. Első blikkre a legfontosabb változás az, hogy megnő a mindenkori legerősebb pártot támogató egyéni választókerületek súlya az arányosítást szolgáló listás mandátumok rovására. Sokszor be...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diocles 2011.10.10. 19:40:11

Török Gábor blogjában írtam a témáról:

a lengyel választás nagyon érdekes lehet Magyarország számára is, nem is annyira a jobbos hegemónia miatt, hanem a baloldal miatt.

a helyi utódpárt 5%-nyira zsugorodott, noha párszékházai, vagyona ugyanúgy megvannak, mint a "mi" MSZP-énknek, de a bázis kihalása még látványosabb, mint itt.

ugyanakkor befutott a baloldalon a nálunk leginkább az SZDSZ-szel rokonítható antiklerikális-balliberális párt is, szinte a semmiből és megelőzte a "hivatalos" baloldalt.

ez jó hír lehet Gyurcsányék új pártja számára, ha már analógiákat keresünk.

Nem vagyok fideszes 2011.10.10. 19:41:56

"fő témái és polgárpukkasztó kampánya alapján nyugodtan elhelyezhetjük balra"

A nagy büdös francot, Palikot ultraliberális.

Smafu 2011.10.10. 20:48:45

Az "inkumbens" erő, az mi fán terem?

misc · http://misc.blog.hu 2011.10.10. 21:02:51

Palikotékat nem helyezhetjük el baloldalra, ugyanis ők egy jobboldali liberális párt. Civilizáltabb országokban van ilyen is.. nekünk mikor lesz?

balint60 2011.10.10. 21:05:46

Kissé kurtára sikeredett Kumin gyors-elemzése.

Hiányolom a lehetséges tanulság levonását a Fideszhez hasonlítható nemzeti-populista Kaczinszky-párt újabb választási kudarcából, ill. az európai nyitottságú (és sajnos hazai megfelelőjével nem rendelkező) jobbközép konzervatív párt ismételt győzelméből.

Számomra biztató, hogy a lengyelek -saját kárukon ugyan- tanultak a Kaczinsky fivérek zsákutcás kormányzásából és kitartottak a polgári konzervativizmus mellett.

Mikor fogunk mi itt tartani?

hehe64 (törölt) 2011.10.10. 21:06:21

Annyi a bibi, hogy a magyar parlamentben nincs baloldali párt.

hackbard.celine 2011.10.10. 21:31:11

@balint60: A Tusk féle párt nevében (is) polgári, a fidesz burkolatlanul őket másolja, a korábbi választást pl. az egykulcsos adó ÍGÉRETÉVEL nyerték meg.
Mielőtt Tuskék ezzel nyertek, minden fideszes fujjfujjegykulcs párti volt, utána látványosan és hirtelen egykulcsosak lettek. Megkereshetem a nyilatkozatokat dátum szerint, korábban egy másik blogba bekommenteltem.

hackbard.celine 2011.10.10. 21:36:38

@hackbard.celine: íme:
Kis kronológia:
Matolcsy a 2007-es lengyel kampány kapcsán több cikket jegyez a polgári szemlében "egyedül maradunk?" címmel az egykulcsos kapcsán. A lényeg itt van:
"Lengyelországban OLYAN PÁRTOK KERÜLNEK HATALOMRA, AMELYEK AZ EGYKULCSOS ADÓRENDSZER BEVEZETÉSÉVEL KAMPÁNYOLTAK, illetve a választások után megerősítették ezen szándékukat. Ezzel a régióban gyakorlatilag Magyarország
maradt az egyetlen olyan ország, amelyikben a személyi jövedelemadó
"egykulcsosítása", illetve ennek megfelelően az szja, társasági adó és az áfa kulcsainak közelítése nem szerepel a tervekben."
Az egykulcsos egyértelműen egy üres kampányfogás volt, arcvesztés nélkül nem nagyon lehetett volna belőle kihátrálni, ráadásul a fidesz parlamenti frakciónak négy év alatt 1 Mrd Ft nettó többletet jelentett, szóval nem is volt szándék.
A magyar egykulcsosítás végül kicsit csálén így sikerült: SZJA 16%, nyereségadó 10% (500 millióig, tehát progresszív), ÁFA 25 (27)%. Semmi köze a régiós egykulcsoshoz.
Matolcsy ezt írta a következő cikkében (2007 október) :
"Az egykulcsos rendszerekről egyébként nem egyöntetű a szakma álláspontja. Az
alacsonyabb marginális adókulcsok ADÓMORÁL JAVÍTÓ HATÁSÁRA IGAZÁN PLASZTIKUS BIZONYÍTÉKOT MÉG NEM SIKERÜLT TALÁLNI - igaz, cáfolni sem tudta senki meggyőzően. Az alacsonyabb határadókulcsok elvileg növelik a munkakínálatot, ami a megnövekedett adóalapban testesül meg. A rugalmasság mértékét illetően azonban nagyon eltérő eredmények születtek, a legtöbb tapasztalat szerint adóbevétel-növekedésre biztosan nem kell számítani."
Ez is kicsit eltér a blogger fenti fejtegetéseitől.
Varga Mihály 2008.04.08 (index.hu)
"Az éremnek két oldala van, nemcsak szép része. Az egykulcsos adó azt is jelenti, hogy a mai helyzethez képest jövedelemátcsoportosítást hajt végre a szegényebbek kárára és a jómódúabbak javára, az egykulcsos adó a magasabb jövedelműeknek kedvező. Kérdés, hogy akarjuk-e a jövedelemkülönbségek növekedését. "
Azaz tudták, hogy sok vesztese lesz az SZJA rendszernek.
2009.09.26. (hvg/MTI)
"A költségvetési kiadások kontrollja és 45 százalékos GDP újraelosztási arány mellett bevezethető az egykulcsos adó, amelynek már alacsonyabbnak kell lennie a Fidesz-kormány által tervezett 21-22 százaléknál – jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter, a 47. közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson."
A többegykulcsos rendszer továbbra sem fér el egy söralátéten, ez az ígéret is ugrott: erről is hazudtak, ennyi.

Nazarin 2011.10.10. 21:41:11

@misc: Á, Magyarországon a jobboldali + liberális szóösszetétel a Sátán bűzös leheletét hordozza magán.

is 2011.10.10. 21:43:22

@hehe64: bocs, csak javítom az elírást: a magyar parlamentben nincs konszolidált jobboldali párt. szélsőjobboldali (gyűlölködő) és baloldali (paternalista, államelvű) pártok versengenek. kis, szabályozó de be nem avatkozó államot és öngondoskodást (ez a központi jobboldali üzenet) egyetlen parlamenti erő sem hirdet.

és igen, Kaczinsky sokkal több párhuzamot mutat fel Orbánnal, mint Tusk.

és igen, a liberális pártokat balra helyezni ősi magyar szokás. gondolom a CDU nem egy baloldali párttal kormányoz mostanában Németországban?

Móg 2011.10.10. 21:44:25

Ez a kategorizálás,hogy jobb,bal,zöld vagy kék párt
nyert egyszerüen hülyeség.
Egy ország sorsát leginkább az befolyásolja,hogy
értelmes,rátermett és tisztességes emberek vezetik
vagy nem.
Magyarország legujabbkori történetében a Németh-
és a Bajnai-kormány közelitette meg ezt a kategóriát.
Sajnos mindkettő már megalakulásakor átmeneti volt.
A többire csak biciklit vezetést szabadott volna
bizni,nem országot

rockjano 2011.10.10. 21:47:35

@misc: Palikotékat nem helyezhetjük el baloldalra, ugyanis ők egy jobboldali liberális párt. Civilizáltabb országokban van ilyen is.. nekünk mikor lesz?

nem tudom de nekem nagyon kéne :-)

borzzz 2011.10.10. 22:04:10

T. Kumin! Ezt találtad írni: "annyiban nem összehasonlítható az ő teljesítménye Tusk tegnapi sikerével, hogy Gyurcsány nem nyert két választást egymás után, győzelme előtt nem csinált végig egy teljes kormányzati ciklust miniszterelnökként. Innen nézve Tusk bravúrjához hasonlóra nem látunk példát Magyarországról."

Valóban? Akkor Tusk nem 2007-ben, előrehozott választáson nyert? És neked nem a politikai elemzés a szakmád?

Morfeusz 2011.10.10. 22:09:47

A két társadalom fejlődése a hétköznapok szintjén más utat vett az utóbbi 15 évben, a hasonlóság valójában egyre kisebb. Pl. a magyar társadalom - a képmutató hatalom akaratától függetlenül - egyre szekularizáltabb, a lengyel épp ellenkezőleg.

Kumin - aki sosem volt az MSZP híve - szinte dörzsöli a tenyerét: Vége az MSZP-nek!

Az egész sajtó ezt várja.

Eközben a hétvégén az MSZP az őszi 24% helyett 38%-ot kapott Sopronban, egy félig-meddig kertvárosi övezetben.

Előbb-utóbb a visszájára fordul ez a nagy halottsiratás.

menőmano 2011.10.10. 22:20:00

Ne rohanjunk annyira előre! Még van idő a választásokig, ezért nem kell temetni "semmit.
Én csak az tudom mondani, hogy itt nálunk (is) lehetnek meglepetések.
:)
Egy jó tanács mindenkinek: komolyan a lengyel példázatra se magyarázatot, se terveket ne tessék építeni."

Nem bizony?! A magyarországi politikai eseményekre" tekintettel kell tervezgetni.
Nem is igazán ) tervezgetni, hanem nagyon komolyan venni, a politika minden szereplőjének.
Esetleg egy alakuló "új erőnek" is.
:)

menőmano 2011.10.10. 22:21:54

Elnézést) Én totálisan úgy gondolom, hogy semmi sem lehetetlen.
oszt.kész.ennyi.
:))))))

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2011.10.10. 22:22:37

Móg, a Németh-kormány a Bajnaihoz hasonlóan annyira profi volt, hogy konkrét államadósságot titkolt el, többek között például. Nézz utána az 1989-es történetnek amikor bejelentette, hogy mekkora a valódi államadósság, és utána mi történt.
Olvassátok a hülye újságjaitokat, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal, onnan veszitek a Németh- és Bajnai-imádatot.

ironic_man 2011.10.10. 22:35:43

Egy újabb "négy fal között írt Kumin-írás". Ha az "elemző" kicsit jobban ismerné a lengyel belpolitikát és/vagy kicsit nagyobb pontosságra törekedne és/vagy kifejezőbben fogalmazna, akkor nem állítja be Palikot mozgalmát semmiből kinőtt 10%-os pártnak. Palikot mindig is meghatározó alakja volt a lengeyel belpolitikának. Mozgalma nem a semmiből nőtt ki, hanem a kormányzópárton belüli belső ellenzékből.

Az efféle finom különbségek választják el az ocsút a búzától.

hegyilány 2011.10.10. 22:37:58

Nem zárja ki a párttá alakulás lehetőségét Árok Kornél, a szakszervezeti vezetők által indított Magyar Szolidaritás Mozgalom egyik alapítója. "

atv.hu/cikk/20111010_magyar_szolidaritas_mozgalom_nincs_kizarva_a_partta_alakulas

"Árok egyébként cáfolta a Heti Válasz legutóbbi számában megjelent információkat, melyek szerint mozgalmuk is helyet kapna egy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon nevével fémjelzett választási szövetségben.

Árok leszögezte, senkivel nem kívánnak együttműködni, akinek az elmúlt húsz évben köze volt a magyar politikához.
Ilyen emberek sem arcai, sem vezetői nem lehetnek a szolidaritás mozgalomnak, mondta Árok hozzátéve egyúttal, hogy ha Gyurcsány egyetért velük, akkor nem ők fognak csatlakozni az olajfa koalíciójához, hanem ő csatlakozhat magánemberként a szolidaritáshoz."
.............

Bocsánat! Egy kicsit hosszú.) jobban szeretek másolni, mint irni. :)

Azt is kérdezhetném, hogy) Ki ez az Árok K. aki ennyire bizik magában?) de nem teszem. Mert végül is értem a célt, és nem is biztos, hogy rossz, sőt...
Nem (lenne) hátrány, egyébként, ha valaki meg akarja magát mérettetni) ha van némi politikai tapasztalata, esetleg némelyest) ismert politikus, de ha van diplomáciai mult, tapasztalat ismertség... az meg különösen előny lenne.
Én egy kicsit furcsának, élesnek, tartom a kijelentéseit. (mert most nagyon finoman akartam fogalmazni)

hegyilány 2011.10.10. 22:38:56

Bocsánat. Még annyit. Hol is voltak ezek az emberek az elmúlt húsz évben??

hegyilány 2011.10.10. 22:43:58

Pártot alapítanak a csehországi romák"

atv.hu/kulfold/20111004_partot_alapitanak_a_csehorszagi_romak

Na. Már Ők is.
:)

Móg 2011.10.10. 22:44:45

@Deak Tamas: aki politikust,vagy kormányt imád az
filmsztárokról kommenteljen.
Aki meg széleskörüen tájékozódik és a tényeket el
tudja különiteni a hablatytól 8 kormány között
tud rangsort állitani az adott körülményeket
figyelembe véve.
Mi ebben az imádat?
Én természetesneknek tartom,hogy tévedhetek és
ha neked más a véleményed nem foglak filmsztárok
láttán visitozva bepisilő tini-lánnyá degradálni

hegyilány 2011.10.10. 22:51:52

Nahát! Nahát! Jó duma!

a Németh- és Bajnai-imádatot"

Nem értem, ha "valaki" elismer egy politikust, azért mert letett valamit az asztalra, miért kellene imádatról beszélni.
Magára valamit adó ember egyébként nem is használja ezt a szót politikusokra (fura lenne, de nagyon), de még a "celebnek, sztárnak" nevezett akárkire sem.

hegyilány 2011.10.10. 22:54:39

Nekem a "Cuba libre" a kedvencem. De még arra sem mondom, hogy imádom.
Csak azt, hogy szeretem, finom.
:))))))))

KVélemény 2011.10.10. 23:02:29

@hehe64: a magyar parlamentben csak baloldali párt van...

Móg 2011.10.10. 23:03:21

@hegyilány: üditő vagy ily késő órán
de nem pezsgek fekszem is tán

menőmano 2011.10.10. 23:09:09

Különben meg mi a probléma?

Megmondta a Bajnai: "Senki ne gondolja, hogy kolbászból lesz a kerítés"!!!

Tetszettek volna másként szavazni!!!

oszt.kész.kalapkabát.jónapot!!
:))))))

menőmano 2011.10.10. 23:12:57

@Deak Tamas:

Olvassátok a hülye újságjaitokat, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal, onnan veszitek a Németh- és Bajnai-imádatot."

Vicces vagy, de nagyon. Egyébként kik- (is) írják azokat a hülye újságokat???!!

:))

hegyilány 2011.10.10. 23:18:56

@Móg:
Tessék?!! OK. Csak ennyi???
És? Ki mondta/írta, hogy ne feküdjél???

Nagyon sajnálom. Én csak ilyenkor érek rá.

futura 2011.10.10. 23:21:06

@Schindler Pistája:
"Tényleg, az itteni liberálisok miért nem képesek magyarok lenni? Ja várjál, azért mert mindegyik zsidó."

Mivel én nézetem szerint liberális vagyok, akkor most zsidónak kell lennem? Hát nehéz lesz! Aki pedig magyarságomat kétségbe vonná, azt kurucosan lepököm.

Egy kérés: a Miniszterelnök Urat légyszi, ne illesd ilyen csúnya szavakkal. Hétvégén találkoztam vele, semmilyen ortopédiai problémája nincs!

márta)) 2011.10.10. 23:30:43

Tanulságok? Van egy pár. De semmi sem biztos."

Ez, egy, nagyon jó mondat. Ebben sok minden benne van.

"Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon"

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/bajnai_csak_noveli_ki_elfedi_a_bajt_43277

Úgy bizony!

@Deak Tamas:
Bocsánat! Olvasd el Te is, ha kérhetlek.
Van (ott) fotója is a Bajnainak.
:)

kittrabi 2011.10.10. 23:31:43

Figyeld Kumint, mint egy napóra, megmutatja hol jár a legjobban nyalandó segg.

márta)) 2011.10.10. 23:32:26

Nekem egyébként változatlanul az a véleményem, hogy el tudnák képzelni a Bajnait egy új párt élén.
Igen.
:))

karnak 2011.10.10. 23:46:12

@hegyilány: @hegyilány:
az az igazság, hogy ismertséget szerezni annyi manapság, hogy mutogatja a tv a megfelelő ideig. a politikai kapcsolatok ebben az országban meg gyorsan létrejönnek.

lehet árok k egy senki, de én hiányolok egy olyan csoportot aki úgy politizál, hogy azt mondja amit az emberek gondolnak, pl h "xy hazudik", vagy h "ez es ez szar" a'la dopeman.

ha van mogotte ero es kelloen tudja motivalni azt (ez a fo feladata tulajdonkepp), akkor arok k lehet valaki es erdemes biznia magaban, ha egy ev mulva 20 embert tud csak megmozgatni, akkor meg ugy is elfelejtjuk.

a jobbik is abbol lett part h meg tudott szolitani x embert egyszeru nyelven, es mozgositani, most meg a kepviseloik felmarkoljak a havi 750 fixet, joljartak, nemde.

hegyilány 2011.10.11. 00:21:19

@karnak:
Na.Igen. Ebben az országban a politikai kapcsolatok valóban gyorsan létrejönnek.
És csak annyi is elég, hogy a média mutogatja őket, no meg persze az újságirók is tesznek rá egy lapáttal. Ami nem is lenne baj.
A baj, az, hogy a nagybetűs nép egy hatalmas csoportja még a napi politika értelmezésének szintjére sem nőtt fel. (azt hiszem, ezt már irtam, de még biztosan fogom is irni).
Ezért van az, hogy (esetleg) olyanok is ott ülnek a parlamentben, akiknek nem kellene.
Elnézést! De hol irtam, hogy egyik-vagy másik sz**??
Igen. Az Árok K. tömeget tudott maga mögé állitani, ami nem baj, talán szükséges is, nem is volt nehéz.

Nincs ezzel semmi probléma, mert legalább tudatva van a kormánnyal, hogy nem mennek jól a dolgok, az emberek szerint.
Mert a társadalom egy csoportja lassan már nem tudja elviselni a terheket, sőt van aki már teljesen elszegényedik. Lesz szegény és gazdag.
Az a baj, hogy itt úgy akar érvényesülni talán már mindenki, hogy a másikat szidja.)

"Árok leszögezte, senkivel nem kívánnak együttműködni, akinek az elmúlt húsz évben köze volt a magyar politikához. "
Ezt a szöveget, pedig végtelenül furcsának találom. Már irtam." nemde." De.Igen. ez a baj.

hegyilány 2011.10.11. 00:23:05

@karnak:
Bocsánat! Elég furcsán irsz. Nem tudom ezt jól értem e.
dopeman." Tipikus politikus alkat.:((

Jó éjt.

halász jóska 2011.10.11. 00:32:36

mindenki olyan analógiát keres ezzel az eredménnyel, ami neki tetszik; Kumint természetesen nem azt, hogy az erősen konzervatív, vallásos, nacionalista, európaellenes erőre a lengyel szavazók nem voltak vevők -mondjuk ezt írta már valaki, csak mondom.

hehe64 (törölt) 2011.10.11. 01:04:51

@is: Aki szerint a "paternalista államelvű" pártok, vagy ezen gondolkodás baloldali, annak sajna halovány lila gőze sincs a baloldaliságról.
(Mint ahogy egyetlen parlamenti pártnak sincs.)

Kandabula 2011.10.11. 01:28:50

A lengyelek, az egy komoly nemzet. Ők nyertek a rendszerváltáskor, velük számolnak az USA-ban, Franciaországban, ők vissza tudták szabályozni az idétlen vallásos testvéreket (jóllehet egy igazán vallásos népről van szó). Pedig történelmük még a miénknél is zaklatottabb.

tiborc2008 2011.10.11. 01:40:36

Magyarországon baloldali pár '90 óta nem jutott a parlamentbe, csak magát baloldalinak hazudó.

-JzK- 2011.10.11. 02:37:14

@is: Mi nem érthető azon, hogy Magyarországon a liberalizmus a baloldalhoz sorolják? Ennek pofon egyszerű oka van, mégpedig az, hogy az utóbbi két évtizedben liberalizmus alatt nagyjából a következőket értették illetve gyakorolták a magukat így nevezők:
- Aki hazafi, az náci és tiltsák be. Különben is náci náci, ja és náci.
- A cigányok nem is olyanok, amilyenek, és az is a rasszizmus miatt van.
- Buzik rulz, akinek ez nem tetszik az bigott homofób fundementalista blablabla. Tessék szépen a haladás netovábbjának tekinteni azt, hogy szőrös férfiak táncolhatnak tangában fényes nappal a főúton. Különben is dogma, hogy aki „homofób”, az látens buzi.
- Gúnyolódjunk ízléstelen és humortalan módon a klasszikus/konzervatív értékeken.
- Akinek nem tetszik Kertész Imre (behelyettesíthető Spiróval, vagy bármelyik futtatott entartete kunst íróval) munkássága, vagy irodalmi üzenete, az antiszemita.
- A „magyar társadalom még nem dolgozta fel eléggé a holokausztot” című alapdogma, ami az következik, hogy még évi 5 holokauszt emléknapot az iskolába és különben is nézzétek rojtosra a Schindler listáját.
- Találjunk ki mindenféle idióta polkorrekt kifejezést az ideológiánk szempontjából ciki jelenségek lehazudására (ld. „megélhetési bűnözés”), és bélyegezzük meg és lehetetlenítsük el az értelmiségünk által aki ebbe a játékba nem megy bele.
- Szabad piacot és öngondoskodást propagálunk, ami azt jelenti, hogy TŐLED átlag középosztálybeli polgártól (ami idehaza rohadtul nem jelent normális polgári életszínvonalat, hanem max egy panellakást és egy suzukit!) elvárjuk, hogy adózz sokat, de a lumpenréteget eltartják ebből.
Ld. még holhome.stormpages.com/hoax/szdsz.htm

Ez alapján megdolgoztak ők szépen azért, hogy a "liberális" szó Magyarországon a "hazátlan senki" szinonimája lett. De hát előfordul sokszor, hogy bizonyos szavak mást jelentenek egy nyelvben. Pl. a "nationalist" szó angolul lényegében a sovinizmusra használatos, nálunk e kettő jobban szétválik.

Még folytathatnám a sort, de ha ebben az országban éltél az elmúlt tíz évben, akkor érted. Elvileg mindenki tud ezekről, nem is tudom, hogy felejthette el egy rakás hülye ezt. Ennyire feledékenyek vagytok? Azért mert Orbánék is csinálnak egy sor hülyeséget, abból mégis milyen logika alapján következik ez, hogy tapsoljuk vissza ezt a brancsot a bolsevistákkal karöltve?

Németországban a CDU egy társadalmilag elég liberális párt az utóbbi évtizedekben, ez már nem az, mint Adenaueréké. Másrészt pedig az ottani liberális párt nem azonos az itteni SZDSZ-el, a platformja nem a drogok-buzik-zsidók „szentháromságjára” épül. Ez a platform ott a zöldeknek felel meg, és azok ott a szocdemekkel pajtiznak.

2011.10.11. 07:40:23

@-JzK-: "az ottani liberális párt nem azonos az itteni SZDSZ-el, a platformja nem a drogok-buzik-zsidók „szentháromságjára” épül."

A szemkilövető zsidószekta rányomult a cigányfajvédelemre is, az már négy
pillér...

abaka 2011.10.11. 08:43:08

Azert nem olyan egyszeru parhuzamokat vonni a kulfoldi es a magyar bal illetve jobb oldal kozott. Egy pelda: Hollandiaban a szelsojobb a melegek jogainak egyik legnagyobb vedelmezoje. A lengyel valasztasi gyozelemebe Europa (vagy Kelet-Europe) jobbra tolodasat belelatni elegge "wishful thinking"-nek tunik. Sokkal tobb koze van hozza a stabilan 4% feletti novekedesnek. Ez szerintem egy sokkal jobb kiindulopont, ha a lengyel eredmenyekbol szeretnenk kovetkeztetest levonni 2014-re vonatkozoan.

@tiborc2008: Szerintem meg mindenki baloldalinak hazudta magat az elmult minimum 12 evben.

nemecsek ernő áruló 2011.10.11. 09:07:45

@Deak Tamas: Bajnai hol titkolt el államadósságot? Gyakorlatilag a fél világ átnézte a költségvetést. Ha így sikerült neki, akkor pedig olyan vérprofi, hogy sokkal jobban megérdemli a miniszterelnöki széket, mint bárki más a világtörténelemben!

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.11. 09:18:33

@Smafu: Az inkumbens egy szexuális aberráció. Az inkumbens az, aki szereti ...-val kenegetni a ...-t, miközben ...-i a ...-át. Sajnos ezt a blogot többnyire óvodás gyerekek olvassák, így nem részletezhetem jobban.

menőmano 2011.10.11. 09:42:39

@Csiken Disztroly:
Figyelj! Csak! bocsánat!

Szerintem minden blogot szinte ugyanazon emberek olvassák.
Nem kel részleteznek jobban" úgy gondolom, hogy nem igazán kíváncsi rá senki.
Ha nem tudsz okosabb dolgot írni, inkább hallgassál!!!
ennyi.

Idet 2011.10.11. 09:46:31

@Smafu: Eredetileg olyan távközlési céget jelent, amely teljes mértékben állami tulajdonban volt, majd privatizálták, és így akár több cég is létrejöhetett az eredeti alapon. Itt nyiván pártra kell értelmezni. Nem én vagyok ilyen okos, meggugliztam.

Idet 2011.10.11. 10:00:40

@Csiken Disztroly: Szerintem te az inkubusra gondoltál... Az ördög pártelnökök képében hágja meg a tagságot, és képviselőkre lebontva az egész lakosságot...

hegyilány 2011.10.11. 10:05:03

"Üdvözölte a német kormány a Donald Tusk miniszterelnök vezette, jobbközép liberális Polgári Platform lengyelországi választási győzelmét.

Guido Westerwelle külügyminiszter nyilatkozatában nagyra értékelte és Németország szempontjából is rendkívül fontosnak nevezte, hogy a szomszédos országban az Európa-barát erők az eredmények szerint fölényesen megnyerték a parlamenti választásokat.

A kormány nevében közzétett állásfoglalásában a miniszter külön örvendetesnek nevezte, hogy a választási eredmények alapján a lengyel állampolgárok többsége elutasította a németellenes érzelmek szítását.

A választási kampányban a jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság pártjának vezetője, Jaroslaw Kaczynski durván támadta Németországot és személy szerint Angela Merkel kancellárt.

A piacok pénteken igencsak idegesek voltak a lengyel választások miatt, hiszen az ellenzéki erők gazdaságpolitikai elképzelései meglehetősen alternatívak voltak."

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/donald_tusk_folenyesen_nyert_lengyelorszagban_45541

"Ideges piacok: a magyar útra léphet Lengyelország"

A különadókon, a nem hagyományos gazdaságpolitikai eszközökön, valamint a magánszektor állami szerepvállalásának növekedésén keresztül a politikai hatások a részvénybefektetéseknél is egyre hangsúlyosabbak, gyakran felülírják a vállalati fundamentumokat.
A magyar részvényindex az elmúlt másfél évben több mint 20 százalékkal alulteljesítette a lengyel tőzsdeindexet, amihez nagyban hozzájárult a bankadó bevezetése valamint a nyugdíjpénztári átalakítások. Így az, hogy melyik párt kerül ki győztesként október 9.-én, sok mindenben befolyásolja a lengyel vállalatok jövőjét, így piacmozgató hatása jóval nagyobb lehet, mint az eddigi választások során. "
....................

Ez a választási győzelem minden szempontból - nemzetközi megitélés - és gazdaságpolitikai szinten is jót" tesz a lengyeleknek.

unionist 2011.10.11. 10:07:15

a lengyel gazdaság az uniós csatlakozás óta masszívan növekszik. a magyar gazdaság 2005 óta folyamatosan stagnál. ebben az öt éves ciklusban a szocialisták 2.5% növekedést produkáltak. és nagyon úgy tűnik, hogy erről a bázisról a fidesz sem tud elrugaszkodni.

maskep 2011.10.11. 10:13:23

(Kivételesen:)) érdemes Kumin tanácsát megfogadni: "komolyan a lengyel példázatra se magyarázatot, se terveket ne tessék építeni."

Lengyelország nem Magyarország. Többek között történelmében: az alapvetően orosz-pánszláv formában megvalósult "létező szocializmus", megfejelve Jaruzelski utolsó évtizedével, zsigerből taszítja az átlag-lengyelt.

Lengyelország a kilencvenes évek elején átesett már az államcsőd fenyegetése árnyékában egy nagyon drasztikus megszorítást végigcsinálni. Ennek (is) köszönhető egyrészt a gazdaságuk viszonylagos stabilitása, másrészt a Kaczinsky-féle szirén-populizmus gyors bukása, és jóval mérsékeltebb csábítása.

Lengyelország követi Magyarországot az EU elnökségben. A lengyel néppárti elnökség nem csak stílusában más, mint a magyar volt, de megfogalmazott célkitűzéseiben pont az ellentéte a magyarnak ciklusnak.

A varsói gyors elment Magyarország mellett...

Balt 2011.10.11. 10:19:34

"... nem összehasonlítható az ő teljesítménye Tusk tegnapi sikerével, hogy Gyurcsány nem nyert két választást egymás után, győzelme előtt nem csinált végig egy teljes kormányzati ciklust miniszterelnökként."

Meg utána sem...

Balt 2011.10.11. 10:22:35

@Diocles: "ugyanakkor befutott a baloldalon a nálunk leginkább az SZDSZ-szel rokonítható antiklerikális-balliberális párt is, szinte a semmiből és megelőzte a "hivatalos" baloldalt.

ez jó hír lehet Gyurcsányék új pártja számára, ha már analógiákat keresünk."

Szerintem legfeljebb az LMP-nek lehet jó hír, bár ők sem a Fideszből szakadtak ki...

Balt 2011.10.11. 10:26:01

@balint60: "Hiányolom a lehetséges tanulság levonását a Fideszhez hasonlítható nemzeti-populista Kaczinszky-párt újabb választási kudarcából"

Óvatosan a hasonlatokkal! Kaczinskyék Bokrossal ülnek egy EP frakcióban, a Fidesz Tuskékkal - ahogy fentebb ill. korábban is olvashattuk.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.11. 10:42:21

@Idet: A kettőnek van köze egymáshoz, de inkább nem részletezném. Annyit jegyeznék csak meg, hogy elég nagy baj az lengyel testvéreink számára, hogy az inkumbencia már a kormányukban is felütötte a fejét.

@menőmano: Mondanivalód lényegét tekintve megértem az indulatod, de szerintem érdemes beszélni erről, ha már szóba került, és Smafu kolléga rákérdezett. Emellett hadd gratuláljak, hogy ilyen magas szinten elsajátítottad a magyar nyelvet - nem magyar anyanyelvű számára ez példás teljesítmény!

Balt 2011.10.11. 10:43:06

@hegyilány: "Ki ez az Árok K. aki ennyire bizik magában?"

A rossz nyelven szerint Kiss Péter jobb... izé, bal keze. Az MSZM (Magyar Szolidaritási Mozgalom) már mindenesetre megvan a betűszóból, alig várom, hogy párttá alakuljanak... :)) Arról nem is beszélve, hogy a Szolidaritásra hivatkozni nem túl eredeti:

voks.tjp.hu/galeria/2006/0402/img_1816.html

Balt 2011.10.11. 10:45:08

@hegyilány: Ja, Oszkó ma reggel tette le a nagyesküt, hogy neki esze ágában sincs politizálni (indulni a 2014-os választásokon) semmilyen formában, és ugyan Bajnai explicit ezt nem jelentette ki, de tudomása szerint neki sincs ilyen szándéka...

Balt 2011.10.11. 10:48:07

@hegyilány: "Nem értem, ha "valaki" elismer egy politikust, azért mert letett valamit az asztalra, miért kellene imádatról beszélni."

Mármint Bajnai? Ja letett valamit az asztalra, aztán megpróbálta ellapátolni... Ne feledjük: Bajnai tevékeny részese volt a permanens elkúrásnak!

Wiki:
Kormányzati pozíciót először 2006. július 1-jétől 2007. június 30-áig vállalt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hívására a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) vezetőjeként – pártonkívüliként – 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig[6] tevékenykedett, ahol Lamperth Mónikát váltotta. A területfejlesztés nélküli, Önkormányzati Minisztériummá átkeresztelt tárca élén utódja Gyenesei István lett.

Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból, 2008. május 15-étől[7] a kormányban az újonnan alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetését vette át. Ez a megbízatása az új, általa vezetett kormány megalakulásával, 2009. április 16-ával[7] szűnt meg.

Balt 2011.10.11. 10:53:30

@karnak: A jól képzett és felkészült Pityinger művész úr valóban kész politikus. Lol. :))

unionist 2011.10.11. 11:06:54

@is:
itt az a gond, hogy többféle bal-jobb felosztásról beszélünk. általában véve a közéletben a balos humanista, a jobbos pragmatikus. na most ha ezt a két dolgot szembeállítjuk egymással, akkor az azért problémás, mert békeidőben balos parlamentre, és egy jobbos kormányra van szükség.

recesszióban a politikának elvben úgy kellene működnie, hogy a jobbos, amerikai terminológiával republikánus kormány benyújt egy durva megszorító csomagot. amit a baloldaliak, humanisták, parlamentaristák, demokraták próbálnak finomítani. és akkor az úgynevezett nép azt látja, hogy oké, hogy takarékoskodni kell, de azért a "kisember" képviselve van. előbbi a válásból kilábalás feltétele, utóbbi pedig a demokratikus működéshez kell.

a magyar politikai kultúra nem olyan, hogy ezt értené az értelmiség. tehát nem is annyira orbán viktor jobboldali kijelentéseivel van a probléma. hanem azzal, hogy a pártjában nincs senki, aki überbalos lenne. pedig a fidesz így lehetne brutál népszerű. csak így orbán viktor valószínűleg rövid úton megbukna. ő lenne a "rossz" rendőr. de a mindenkori miniszterelnöknek az a dolga, hogy megbukjon. ami nem azt jelenti, hogy nem térhet vissza. épp ellenkezőleg. így tudott orbán is visszatérni. és így térhet vissza bajnai. az újrázó gyurcsány nem térhet vissza sohasem.

tehát a vicc az egészben, hogy a 13. havi nyugdíjhoz, és közalkalmazotti bérhez makacsul ragaszkodó miniszterelnök népszerűtlen. aki meg ezeket elvette arra egyesek már-már messiásként tekintenek.

tehát ha a baloldali pártok bármiféle egységet képesek lesznek felmutatni, és feláll egy jobboldali árnyékkormány, akkor a fidesz szinte biztosan megbukik. ha nem, akkor nem lehet tudni. akkor lehet eső, lehet hó.

Balt 2011.10.11. 11:07:00

@maskep: "Lengyelország a kilencvenes évek elején átesett már az államcsőd fenyegetése árnyékában egy nagyon drasztikus megszorítást végigcsinálni."

Na meg némi (nem csekély) "adósság-rendezésen"...

Az EU elnökséget kár ekézni, egybehangzó sikertörténet Mo. számára - a lengyel meg ennek szerves folytatása.

unionist 2011.10.11. 11:20:20

@maskep:
a lengyel külpolitikát lenne érdemes magyarországnak követnie. lengyelország külpolitikai értelemben sikeresen vált le oroszoroszágról. lengyelország vitathatatlanul mitteleuropa része.

magyarország pedig egyre inkább a balkánhoz sorolódik. ami egyébként könnyen lehet, hogy szovjetorosz befolyási övezet lesz. kelet-európa (eurázsia) belorussziától albániág fog tartani. és a kérdés az, hogy magyarország a balkán északnyugati, vagy középeurópa délkeleti része lesz. ez határozza meg magyarország 21. századi sorsát.

mitteleuropa oder balkan. ha politikai ambícióim lennének, akkor ezt írnám fel a plakátra. mert a következő választásokon alapvetően erről a kérdésről kell dönteni. a magyarok európához akarnak tartozni, vagy ázsiához. virágzó nemzetközösséget akarunk, vagy virágzó népnemzeti balkánt. mindkettő lehetséges, csak el kellene dönteni. a latinkeresztény nyugati világhoz akarunk tartozni, vagy az ortodox kelethez.

és a lengyelek erre elég világos választ adtak. magyarországon viszont még nem tették fel ezt a kérdést.

hegyilány 2011.10.11. 11:21:15

"Árok Kornél: valódi szociális konzultáció kell
"Valódi nemzeti szociális konzultációt" kezdeményez Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) vezetője"

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=435909
......................

Árok leszögezte, senkivel nem kívánnak együttműködni, akinek az elmúlt húsz évben köze volt a magyar politikához. "

Erre a szövegre irányult a kérdésem. Ott van a kommentemben a mondani valóm, egy szóval sem irtam, hogy elitélem a kialakulóban lévő/vagy meglévő mozgalmat.
Nincs kizárva, hogy párttá alakulnak.

A fotógalériádon tiszta fideszisták :) vannak.
Szabadidődben ezt szoktad nézegetni.????
Jó Neked?!
:))))))

hegyilány 2011.10.11. 11:25:02

@Balt:

Oszkó ma reggel tette le a nagyesküt,"
És. Hol irtam, hogy nevezettet bárki is hiányolná??
Ha nem akar politizálni. hát istenem, nem politizál!!
Bajnai helyett nyilatkozik, az sem probléma!!
Ne rohanjunk annyira előre, van még idő, bármi történhet.
:)

unionist 2011.10.11. 11:27:48

@Balt:
az unió soros elnöksége alatt magyarországot az összes lehetséges európai fórumon elmarasztalták. szerintem trianon óta nem volt ekkora diplomáciai kudarc.

azért, mert orbán viktor nem értette meg, hogy ő magyarországnak ő kvázi a szenátora, de ez egy nemzetközösség. szóval itt nem az van, hogy london, párizs, és berlin diktálnak. hanem az, hogy egyeztetnek. orbán viktor nem érti európát, és nem érti az uniót. nem érti ezt a mondatot: we are the union. külön-külön képes értelmezni a szavakat. de nem érti ennek a mondatnak az értelmét.

unionist 2011.10.11. 11:30:26

@Balt:
oszkó szerint egy dolog a politizálás, és más dolog a kormányzás. oszkó valószínűleg bármikor beülne egy olyan szakpolitkai kabinetbe, amit bajnai vezet, és kívül esik a pártpolitikán.

hegyilány 2011.10.11. 11:33:57

@Balt:

Mit kurt el a Bajnai?

Egy picike részlet a Bajnai vezette kormány tevékenységéből)

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.
Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal"

" ”Nem gondolom magam politikusnak.
Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa.

Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat.
Nem vagyok párttag.
A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét." "

Olvasd el figyelmesen, és elemezd.
Köszönöm.
:)

hegyilány 2011.10.11. 11:50:36

@Balt:

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon
..............................
Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon. "

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/bajnai_csak_noveli_ki_elfedi_a_bajt_43277
......................

"A Femina február végén szavazást indított, melyben arra kereste a választ, a nők szerint ki Magyarország leghitelesebb miniszterelnöke a rendszerváltás óta"

"A nem reprezentatív felmérésre több mint 10 ezer voks érkezett, harmadik helyre került Gyurcsány Ferenc, második lett Orbán Viktor, az első helyet pedig toronymagasan Bajnai Gordon szerezte meg."

www.femina.hu/hirhatter/bajnai_vagy_orban_a_nok_kedvence

Két hónappal később a Heti Válasz megbízásából a Nézőpont Intézet készített egy felmérést"
mely szerint) OV. a legnépszerűbb, a nők körében. (azóta változott e a helyzet.... ki tudja)
:))))

Jó. kis cikkeket hoztam Neked ugye?? Olvasgassad, ha van némi időd!
Köszönöm.

:))))

hegyilány 2011.10.11. 11:52:59

@Balt:

Bocsánat!

Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból,"

Na.Igen. A Kuncze által vezetett SZDSZ-szel a koalició anno) korrekt volt, de utóbbi már úgy nézett ki, hogy a farok akarja csóválni a kutyát. Úgyhogy, hamarabb is kiléphettek volna.?!!
:))

hegyilány 2011.10.11. 11:59:09

Jut eszembe.:)

"A magyar EU-elnökség június 30-án véget ér.

Ez alkalomból a Berlini Magyar Nagykövetség szabadtéri koncertet szervez, ahol átadásra kerül az elnökségi "stafétabot" is az elnöki székben minket követő Lengyelország képviselői számára."

maskep 2011.10.11. 12:32:31

@Balt: Igen, Lengyelország a kilencvenes évek elején átesett "némi adósságrendezésen" is. Valóban, ebben is különbözünk.

Lengyelország a nyolcvanas évek elejétől adósodott el mértéktelenül, miközben jó tíz éven keresztül egy kanyit sem fizetett vissza. Én voltam '89-ben Lengyelországban, ahol a magyar forint kemény valuta volt, és kenyeret is csak Pevex-("dollár"-) boltban lehetett kapni.

Lengyelország kezdeményezte a rendszerváltás után az adósságrendezést (átütemezést). Ennek feltétele az volt, hogy VALÓBAN elkezd törleszteni. És ennek feltétele volt olyan megszorítás, hogy mondjuk '91-92 telén kórházakban nem volt fűtés (sem). Akkor volt ez, mikor Magyarország volt a bezzegország.

Ha még emlékszel, ebben az időben országolt Antall "nyugodt ereje", szemben az SZDSZ által szorgalmazott "sokkterápiával". A lengyeleknek nem volt választásuk, nekünk volt. Mi halogattuk. Húsz éven át... És most nekünk nincs választásunk.

maskep 2011.10.11. 12:37:04

@unionist: Igen, ebben is különbözünk. Lengyelország már kijózanodott egyszer Kaczinskyből. Mi még nem józanodtunk ki Orbánból.

A magyar külpolitika, EU-politika agresszíven infantilis. Mint mikor egy ötéves ovis felismeri újonnan szerzett képességeit: Tud szájalni és rombolni, és azt hiszi, erős. Mer az lenni...

maskep 2011.10.11. 12:53:07

@Csiken Disztroly: "Inkumbens

Az inkumbens olyan távközlési szolgáltatót jelent, amely korábban teljes mértékben állami kézben volt, majd privatizálták, és ennek eredményeként akár több új cég is keletkezett. Magyarországon ilyen helyzetben vannak például a valamikori Matáv utódai."

netpedia.hu/inkumbens

"...a hivatalt, képviselői posztot éppen betöltő..."

hetivalasz.hu/itthon/az-inkumbens-bucsuja-31593/

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2011.10.11. 13:34:33

@maskep: Hmmm. Biztos vagy benne, hogy nem valami súlyosan fertőző trópusi vérzéses láz? Sosem lehet tudni manapság - az Internet tele van mindenféle félrevezető információval.

maskep 2011.10.11. 14:41:01

@Csiken Disztroly: Megpróbáltam rákeresni a gugliban az általad használt kifejezésekre, de a "..."-ra nem adott semmi hasonló találatot! :o)

unionist 2011.10.11. 16:48:23

@maskep:
magyarország külpolitikai megítélése a meciar-féle szlovákiához hasonlít. sokan hitták azt, hogy orbán olyan lesz, mint tusk, vagy dzurinda. de aki egy kicsit is ismeri az tudja, hogy ő egy 20. századi ortodox (népnemzeti) politikus. egy vicc, amikor a kormánya kapcsán unortodox megoldásokról beszélnek. orbán viktor gondolkodásában ortodox nacionalista, az ortodox keresztény, az ortodox liberális és az ortodox kommunista gondolkodás keveredik.

Kandabula 2011.10.12. 00:46:08

@unionist: hát valami ilyesmi. Nehéz követni. Az egyetlen stabil pont a Szíjjártó nevezetű.

Balt 2011.10.12. 09:04:36

Írtam máshol, ott eléggé off, bár...? Itt helyénvaló. :)

A lengyel választások után újabb Mo.-t közelről érintő külpol. esemény, hogy a Sulik-féle liberális SaS megbuktatta a szlovák kormányt. Azon túl, hogy ez szomorú, mert velük (személy szerint Radicova kormányfővel és Dzurinda külügyminiszterrel) legalább volt némi érdemi párbeszéd, netán együttműködés, a játékból Fico profitál mindenképpen. Ha a lengyel analógiától óva int is az elemzők többsége (nem feleltethető meg a magyarnak ill. ki-ki a szájíze szerint értelmezi), a sokpárti koalíciók törékenységét jól mutatja a 1,5 évet sem kihúzó szlovák kormány története; ami egy dédelgetett álom-olajfa-koalíció "sikereit" is előre vetítheti...

Balt 2011.10.12. 09:15:56

@unionist: "az unió soros elnöksége alatt magyarországot az összes lehetséges európai fórumon elmarasztalták."

Nem marasztalták el, legfeljebb a Cohn-Bendit-féle bérhisztérikák csinálták a palávert. Ami aligha függ össze az eu-elnökséggel (legfeljebb indirekte: jó alkalomnak vélték az elnökség-átvétel miatti fokozott közfigyelemmel (vissza)élni.)

index.hu/belfold/2011/07/01/europa_hiszterikus_streberei_voltunk

"Összegzés, focihasonlattal

Ez a négy fő célkitűzése volt a magyar elnökségnek: hatos csomag, horvát csatlakozás, energiabiztonság, roma stratégia.

A csomagban nagy eredmények születtek, de parlamenti jóváhagyás nélkül ez még csak részeredmény. Jó esetben olyan részeredmény, ami gyorsan sikerhez vezet, rossz esetben felesleges heroikus küzdelem volt. Focihasonlattal: jól játszottunk, de tizenegyesek döntenek.

A horvát ügy egyértelmű siker.
Focihasonlattal: 89. percben lőtt góllal nyertünk idegenben.

Az energiabiztonságban kicsit javítottunk a térség pozícióin. Focihasonlattal: idegenben elért 0-0 egy jó csapat ellen.

Roma stratégia: önbizalom növelő eredmény.
Focihasonlattal: 4-0 egy kiscsapat ellen, barátságos meccsen, idehaza.

A belpolitikai ügyek miatti nemzetközi támadások viszont e szép eredményeket beárnyékolták.
Focihasonlattal: szurkolói rendbontás miatt a következő két hazai meccset zárt kapuk mögött játsszuk."

index.hu/belfold/2011/03/21/nem_lehetett_a_padlorol_folmosni_a_nemeteket
index.hu/belfold/2011/06/17/elmentunk_a_falig_brusszelben

Balt 2011.10.12. 09:17:48

@unionist: Ezzel csak 1 probléma van: a választásokon ún. pártok indulnak - ill. persze van rá lehetőség függetlenként is. Na, azt megnézném...!

Balt 2011.10.12. 09:19:36

@hegyilány: "Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyorsabban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat."

:) Azért aranyos, hogy utólag így látja...

Balt 2011.10.12. 09:23:48

@hegyilány: Ha valakire jellemző a kutya farka - micsoda eufemizmus... :) -, akkor az leginkább Kuncze és a háttéremberek: Pető, Bauer, Magyar. Kóka kimondva is Gyurcsány embere volt - aztán elengedte mentora kezét -, Fodor viszont mindvégig kitartott az aktuális MSZP mellett. Kár, hogy a voltaképpen korrektnek mondható Retkes nagyon a végére ért oda. Azaz pontosabban rá hagyták a romokat...

Balt 2011.10.12. 09:25:38

@maskep: Azt hiszem Lengyelországban Jaruzelsky óta "sokkterápia" volt...

unionist 2011.10.12. 09:36:36

@Balt:
amiről te beszélsz az a szakapparátus munkája. semmi köze nincs a politikai kormányzáshoz. orbán viktor ugyanazt mondta el az ep-ben, amit a putris cigányok mondanak. a közösség pénze kell, de a közösség normái nem kellenek. ugyanezt mondják a putris cigányok.

unionist 2011.10.12. 09:56:20

@Balt:
oszkó nyilván nem fog a választásokon indulni. ami nem azt jelenti, hogy ne lehetne kormánytag. az országgyűlési választásokon a képviselőházat választjuk meg. és ez választ kormányt. a nép meg nagyjából arról fog dönteni, hogy az országnak szakértő kormányra van szüksége, vagy politikai kormányra. pártelnök miniszterlnök kell, vagy párton kívüli.

konjuntúrában működött az első. a pártelnök miniszterelnökök tudtak ígérni. de ez elvezetett a recesszióhoz. és kiderült, hogy az országot egy pártelnök miniszterelnök nem tudja vezetni. gyurcsány sem tudta, és orbán sem. mert a pártban tett igéretek foglya. orbán csányi sándortól kedve hugyos józsiig mindent megígért. és ezek az igéretek egyszerre nem teljesíthetők.

Balt 2011.10.12. 11:28:14

@unionist: Csak emlékeztetőül: innen indult a történet:

"Az EU elnökséget kár ekézni, egybehangzó sikertörténet Mo. számára - a lengyel meg ennek szerves folytatása."

Engedelmeddel, a szalonrasszizmussal magadra hagylak...

hegyilány 2011.10.12. 12:20:47

@Balt:

”Nem gondolom magam politikusnak. Politikus az, aki hivatásszerűen azzal foglalkozik, hogy a közhatalmat megszerezze és megtartsa. Én soha nem akartam sem megszerezni, sem megtartani a hatalmat. Nem vagyok párttag. A válságkezelésből fakadó sajátos attitűddel viseltem átmenetileg az ország egyik legfőbb politikai tisztségét."

Tehát Ő soha sem "parasztvakitotta :)) a népet, azért, hogy választást nyerjen.
Esetleg van még valami probléma???

:)))

hegyilány 2011.10.12. 12:22:10

@Balt:

Jaj! bocsánat! lefelejtettem.
(ezt a Bajnai mondta) csak azért irom ide, - a teljesség kedvéért,- meg ha nem fognád fel.
Hm?

hegyilány 2011.10.12. 12:24:21

@Balt:

Ugyan, ugyan! A Kuncze nélküli SZDSZ. koalíció többet ártott a szocialistáknak, mint használt.

márta)) 2011.10.12. 21:02:57

A Gazeta Wyborcza az Orbán-kormányról"

- Mélységesen meg vagyok győződve arról, hogy eljön a nap, amikor nekünk sikerül, amikor Varsóban Budapest lesz – mondta a választási estén a vereség után Jaroslaw Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) radikális jobboldali párt vezetője."

"Ahogy Magyarortszágon volt egy mondás a „varsói gyorsról”, amelynek Budapestre kellett volna érkeznie és segítenie a posztkommunista kormányok megdöntését, ma a helyzet fordított. Ezúttal a PiS álmodik „budapesti expresszről”, amely Varsóba érkezik és ezt a pártot győzelemre segíti. Ám ez a vonat ezúttal nem érkezett meg – írja a cikk."

www.168ora.hu/itthon/orbant-biraljak-kaczynski-urugyen-84019.html

Na. Igen! Azok a bizonyos (politikai vonatok) megérkeznek, de ha nem elégedettek az "utasok" a kormány politikájával, tovább is mehetnek.
A hatalmat nem csak megszerezni kell, meg (is) kell tudni tartani.
:))

márta)) 2011.10.12. 21:23:04

"Az új formáció, a PO-ból kivált Janusz Palikot alapította liberális párt, a Palikot Támogató Mozgalma 10%-ot szerzett. A PO eddigi koalíciós partnere, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 8,4%-os szerzett. A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) 8,3%-os ért el. "

magyarorszagon.hu/hirek/2011-10/penz/szuk-tobbseggel-ujrazhat-a-lengyel-kormany/hir

Az új kormánynak viszonylag gyorsan kell sokat tennie, bár eddig megvolt a türelem Lengyelországgal szemben, annak ellenére, hogy tavaly a GDP 7,9%-a volt a költségvetési hiány, és az államadósság közelíti az 55%-ot, ahol automatikus költségvetési megszorítások lépnek életbe.

A hitelminősítők viszont már elkezdtek figyelmeztetni, hogy ha a választások után nem lép a kormány, akkor leminősítés jöhet.

Ugyanakkor egyedüliként vészelte át recesszió nélkül a válságot, és Szlovákia mellett a legmagasabb növekedésre számíthat idén Európában, ami megtámogatja a GDP-arányos hiány és adósság csökkenését."

Az is lehet, hogy majd a varsói vonat érkezik Budapestre. ???
Mert hát ugye tudjuk, "érdekes? a politika, nagyon.
:))

márta)) 2011.10.12. 21:36:33

A bérlakáspiac fejlesztését szolgáló intézkedéseket hozott a kormány"

hetivalasz.hu/uzlet/tobb-javaslatot-is-el-kell-meg-kesziteni-42221

Na. vége.:) Nagyon remélem, hogy lesz is belőle "valami", a tervek meg fognak valósulni.
Végre elindul már a fejlődési folyamat, megszűnhet a röghöz kötöttség", talán azok a polgárok is lakást tudnak venni, cserélni, bérelni akik NEM MILLIOMOSOK.!
Nagyon várom már (és azt hiszem nagyon sokan vannak még), hogy ez meg is valósuljon.

Sokan vannak ebben az országban, akiknek van ingatlanuk vidéken, munka meg a közelben sincsen.
Értékesiteni nem lehet, mert a "kutya" nem veszi meg.:)) Városban, vagy közelében pedig képtelenség a magas árak miatt a lakáskérdést megoldani.

márta)) 2011.10.12. 21:37:44

Bocsánat! " Na. végre" így akartam írni.
Úgy látszik ujjat, vagy billentyűt kell cserélnem.
:))))

Balt 2011.10.13. 08:29:27

@márta)): "Kaczyński nem mond le, Orbánra hivatkozik.
Pedig a magyar miniszterelnök Tusknak gratulált." (Index szalagcím)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása