A varsói gyors új síneken?

2011.06.15. 14:41 kumin

Ahogy erről már korábbi posztomban is meséltem, Lengyelországban jártam egy konferencián. Az ilyen összejövetelek sok mindenre jók, de a közélet iránt érdeklődő, vagy éppen azt alakító résztvevők közelsége miatt biztosan több információ gyűjthető be az adott ország politikai tájképéről, mintha csak sima turistaként mentem volna oda. A magyar elemzőket mindig is izgatta a lengyel belpolitika, és sajátos regionális legendává emelkedett a varsói gyors mint választási orákulum. Vajon közlekedik még ez a járat?

(forrás)

 

Ha igen, akkor jelentős késéssel, ugyanis a 2005-2006-os körben látványosan borult a logika, 2005-ben a lengyel baloldal bukott, ez Magyarországon csak egy ciklussal később, 2010-ben következett be. A jóslásra önmagában biztos nem jó a lengyelek alapos megfigyelése. Kicsit jobban megkaparva a felszínt kiderül, hogy igazándiból egyik fontos ottani szereplő sem felel meg pontosan a legközelebb álló magyar párjának. Olyan ez mintha colos csavart szeretnénk metrikus anyába becsavarni: első pillantásra stimmel, de semmiképp nem passzol.


Mégis nagyon fontosnak gondolom, hogy időnként kíváncsi tekintetünket távolabbi északi szomszédunkra vessünk, mert izgalmasan változik a pártkínálatuk, a változás iránya pedig Magyarország számára is egy lehetséges forgatókönyvet kínál. Most ősszel, pont október 23-án lesznek náluk parlamenti választások. A verseny már nem kimondottan a jobb és baloldal között zajlik, hanem két, eredetében és európai pártcsaládjában jobboldalinak tekinthető párt között.


A Polgári Platform (PO), amely adja a jelenlegi miniszterelnököt és a közvetlenül választott államfőt is, EPP tagsága alapján elvileg a Fidesz megfelelője, de annál sok tekintetben liberálisabb, városiasabb nagy gyűjtőpárt. A Jog és Igazságosság (PiS) tőlük jobbra áll, inkább a szegényebb, vidékiesebb választók körében népszerű, általában az alacsonyabb státuszú szavazók favoritja Lengyelországban. Adná magát a Jobbik hasonlat, de ez a párhuzam még gyengébb lábakon áll, hiszen a magyar szélsőjobbos képviselők az EP-ben a függetlenek között ülnek, míg a lengyel PiS képviselői az ECR (Európa Konzervatívok és Reformisták) között foglalnak helyet a brit toryk és Bokros Lajos mellett. Elég érdekes társaság, az biztos.


Ami nekünk szerintem az egészből izgalmas lehet, az az, hogy egy jelentéktelenné váló hagyományos baloldali szereplő mellett miképp tevődhet át a politikai verseny a jobboldalra. Ennek kialakulásához alapvetően két feltételnek kéne teljesülnie. Egyrészt a baloldal válságának tartósan fenn kéne maradnia úgy, hogy sem a régi, sem az új baloldali játékosok nem képesek reális alternatívát kínálni a kormányoldalból kiábrándulók számára. Másrészt az új kihívónak, a szélsőjobboldali (vagy a nyugati irodalom nomenklatúrája szerint radikális jobboldali) Jobbiknak valamilyen módon magára kéne találnia, és minimum megdupláznia szavazótáborát.


A baloldalon zajló meccsről nemrég írtam, onnan várjuk a további fejleményeket. A másik végéről nézve a fejleményeket hasonlóan sok bizonytalanságot mutat a jelenlegi állapot. A magyar választók preferenciáit ismerve (pontosabban a meglévő ismereteink és tapasztalataink alapján elképzelve azt), és az aktuális gazdasági környezetet, a sok bedőlt hitelt, a jövedelmi feszültségeket elnézve úgy tűnhet, hogy egy szélsőjobboldali pártnak ideális terep Magyarország a növekedésre. Az, hogy a Jobbik látványosan mégsem képes beindulni, szerintem elsősorban a párt belső, kifelé is kisugárzó zavaraiból, illetve az egész szélsőjobb identitás-problémáiból vezethető le elsősorban. Ennek apró, de beszédes megnyilvánulásai akár Morvai Krisztina párton belüli ellentmondásos megítélése, akár a Jobbik és a rivális, hasonló értékrendi alapon álló félkatonai szervezetek közti tettlegességig fajuló viszály.


A Jobbikot, illetve sokkal inkább az egész szélsőjobbos szubkultúrát összefogva, erős kézzel vezetve, a mérsékeltebb, de csalódott centrum felé inkább kinyitva megtörténhetne, hogy Magyarországon is a legfontosabb politikai verseny színtere teljes egészében jobboldalra húzódna. Mostani állapotában a szélsőjobbot képviselő párt egyike a kicsi és tehetetlen parlamenti kispártokkal, akikkel ráadásul az többi ellenzéki nyíltan semmiféle közösséget nem hajlandó vállalni. Nagyon össze kéne szedniük magukat, rendezni a belső problémáikat, és egyúttal nagyon nagyokat kéne a kormányzóoldalnak hibáznia ahhoz, hogy ez a felállás a következő választásokra jelentősen megváltozzon, és komoly emberek ismét, egy teljesen új kontextusban a varsói gyors nevét a szájukra vehessék. Persze előbb várjuk meg, hogy mi történik a lengyeleknél. Október végén visszatérünk a témához. Stay tuned!
 

Címkék: fidesz jobbik gyors varsói po pis

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr82986193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.06.15. 15:25:37

Valahogy olyan érzésem van, hogy a Jobbiknak a helye is nyitva áll, és a kapacitása is az ellenzékben lévő űr betöltéséhez. Ha az MSZP szétveri magát, akkor még a legnagyobb ellenzéki frakció is lehetne belőle.
Csak, mintha az ész hiányozna hozzá, vagy a konstruktivitás, vagy a valódi vízió - nem tudom. Azt sem tudom, hogy ez pótolható-e.

Az ellenzékből szerintem az LMP az egyetlen, amely képes lenne űrt betölteni, csak éppen nincs hozzá infrastruktúrája. Asztal mögül (vagy kiállításként látogatva az eseményeket) pedig ez nem mehet.

Várúr 2011.06.15. 17:34:59

Hm.. a Jobbiknak nincs szakértelmisége (sőt értelmisége se nagyon). Nincs adekvát megoldási javaslata, kiérlelt politikus gárdája, kulturális víziója, semmije. Van viszont olyan képlékeny szavazótábora, mint a higany. Arról nem beszélve, hogy a messze legelutasítottabb párt. Még a semmilyen mlmp-nek sincs ennyi markáns ellensége. Végül: ahogy látom, a pártépítésben sem jeleskedik. Cigány/zsidó téma egyszercsak kifúj. Mi marad a Jobbiknak onnan kezdve?

spontan · http://erdekessegek.info 2011.06.15. 17:51:15

A baloldalnak nehéz dolga lesz, mert a liberális nézetekre nem lesz egy ideig kereslet, főleg akkor nem, ha durvul a helyzet.

A fidesztől jobbra viszont valóban van tér, de a Jobbiknak a jelek szerint nincs olyan szellemi háttere, hogy képes lenne ezt érdemben kihasználni. Ott mintha tényleg kialakulna valamilyen politikai vákuum, hogy lenne kereslet a fidesznél markánsabb megoldásokra, de úgy, ahogy a Jobbik árulja őket, mégis kevesen vevők rá.

pandacsökiboborján 2011.06.15. 17:54:06

@Várúr: a cigány téma sohasem fog kifújni,hacsak el nem költöznek az országból...miért nincsenek értelmiségiek a pártban? sztem vannak.
ne felejtsük el,hogy(ha jól emlékszem Török G. egyik posztjára) a fiatalok között a Jobbik a legnépszerűbb párt és ez bizti nem változott. Szerintem az MSzP egy olyan probléma,amely önmagát oldja meg...
Baloldal szerintem eddig sem volt nálunk,csak balfaszok társasága,amely hitelekből és Európa legdurvább adópréséből ész nélkül osztogatta a segélyeket,nyugdíjakat. Már most fogadásokat lehet kötni arra , hogy 2014-ben is nyer a Fidesz konglomerátum és a Jobbik lesz a 2.

Várúr 2011.06.15. 18:00:15

@pandacsökiboborján:
Nagy összegű fogadást nem kötnék rá, kivált a Jobbik második helyére nem. Ami a cigányproblémát illeti: ha beindulnak a közmunkák némi kényszerítéssel - és a jelek arra utalnak - a probléma ugyan nem szűnik meg, de marginalizálódik. Szigorított törvények, megerősített rendőrség (épp folyamatban van, ha a nyögdíjas rendvédelmiek rinyálnak is), szóval... a cigányozás kevés lesz. Nem beszélve a csökkentett parlamenti és önkormányzati létszám miatti marakodásról. Volt már ilyen a Jobbikon belül.

Várúr 2011.06.15. 18:01:19

@Várúr:
(
Az betesz az mszp-nek és az lmp-nek is).

laci_52 2011.06.15. 18:06:57

Ne becsüljük a Jobbikot. Ameddig nem jön egy erőteljes fellendülés, ami mindenkinek javuló életszínvonalat hoz és vidéken továbbra sem lesz érdemes vetni, mert a kisebbség aratja le a termést, addig lesznek bőven szavazói a Jobbiknak. 2014-ben még erősebbek lesznek.

laci_52 2011.06.15. 18:08:01

@laci_52: Javítás: ne becsüljük le a Jobbikot!

pandacsökiboborján 2011.06.15. 18:11:52

@Várúr: ebben nem értünk egyet. a rendőröket még mindig nem védi spéci jogszabáály,mint a világon mindenhol,így gypsy kingéknek továbbra sem okoz gondot mondjuk leköpni a rendőrt. mi van a három csapás törvénnyel,hogy összegyűjtsé a tényleg renitens cigókat? Miért vannak még alkalmazásban azok az ügyészek,akik folyton elengedik a "megélhetési" bűnözőket? legjobb barátom rendőr és szerinte(ez még jóval a nyugdíjmizéra előtti vélemény) rohadtul csalódtak az új vezetésben)
Másrészt meg elkeserítő látni,hogy komplett régiókban már nem is lehet látni fehér embert. akárhogy is nézzük ez a magyarság elsorvasztása mesterséges eszközökkel,az emberek , akik a Jobbikot támogatják eze ellen is vannak...Közmunka...nevetséges,aki akar dolgozni talál munkát,lehet hogy nem Szabolcsban,de lehet, hogy mondjuk Ausztriában

Várúr 2011.06.15. 18:23:17

@pandacsökiboborján:
Igazad van nagyjából, de várd ki a sarkalatos törvényeket. Amit húsz év alatt basztak el, az egy év alatt nem javítható (féléves EU-elnökség mellett). Cserélik a vén lusta komcsi bírókat, a rendőri felső vezetés magától takarodott nyögdíjba, tisztogatnak a HM-ben is, a kormány brutálisan megerősíti az ügyészséget, változnak a kihallgatási szabályok, stb. Megértem zsaru haverodat, de a helyzet nem egy év alatt fajult idáig. Látod, mit össze rinyálnak így is a ballibek itthon és küldöldön egyaránt. A politika sose kívánatos, inkább lehetséges cselekvés. Nem matek, hanem egyensúly játéka. Ehhez képest nácizzák, putyinozzák Viktort. nem vagyok a csicskása, van önálló véleményem, de ami e ddig történt, nagyjából tetszik. Amit a Jobbik fecseg, legkevésbé sem tetszik (holott nem tartozom egyik célcsoportjukba sem).

2011.06.15. 18:31:21

Feri, mondták már magának azt, hogy "wishful thinking"? :) A kívánt átrendeződéshez a KDNP-nek ki kellene szállni a Fideszből és a Jobbikhoz csapódni. A Jobbiknak le kellene metélni magáról a szélsőségeit. Valljuk be, ezek utópisztikus álmodozások.

pandacsökiboborján 2011.06.15. 18:37:58

@Várúr: még annyi,hogy nagyon úgy túnik,hogy a magyar is egy lusta nép lett,nem nagyon akar már dolgozni, és nem mobil,hiába van mondjuk munka Győrben nem mennek oda. a munkahelyet meg nem fogják a kedvükért mondjuk Nyíregyházára vinni. 22-es csapdája...3 hete jött ide dolgozni egy szimpatikus lengyel tag. 48 éves jó szaki, de nekik, lengyeleknek nem okoz gondot okozni 1-2 ezer km-re munkát vállalni...itt meg csodálkoznak, hogy miért jönnek ide ilyen tapasztalt emberek dolgozni. Nálunk meg fel se veszik őket,mondván,hogy túl öregek. ez a magyar mentalitás,remélem a kedves magyar cégek jól beszopják,hogy nem fognak képzett embereket találni.
furcsa egy ország,de hát szarból, hülye emberekkel nem lehet várat építeni,ezért is vagy szkeptikus a nagy fellendülést illetően

igényes 2011.06.15. 18:41:52

Alkotmánybírósághoz fordul az 'abszurd törvény' miatt az ügyvédi kamara.

nol.hu/archivum/alkotmanybirosaghoz_fordul_az_ugyvedi_kamara

Állítólag Magyarországot egy bizonyos kör átadja Ázsiai megbízóinak, mindent megtesznek ennek érdekében.

Seregbontó 2011.06.15. 18:44:00

Szerintem a Jobbikban is vannak értelmiségiek és értelmes emberek, csak valamiért nem vagy csak ritkán hallatszik a hangjuk, és a vezetére sincsenek akkora befolyással.

A párt legnagyobb problémájának a jelenlegi ötlettelenségük lereagálása tűnik. Teljesen zavaros az ideológiájuk, be vannak szorulva ebbe a zsidó-cigány ellenességbe, emellett pedig minden ok nélkül körbenyalják Iránt meg az arabokat. Különösen ez utóbbiara sem itthon sem az egyre inkább bevándorlásellenes Európa más részein sincs igazán kereslet, sőt. Nem csoda, hogy a függetlenek között ülnek.

Az LMP. Nekem nem úgy tűnik, hogy képesek bármilyen űrt is betölteni. Ők talán a legkevésbé látható párt. Még önálló ideológiát sem tudnak összehozni maguknak, ami meg van nekik, azzal max Budapesten válhatnak releváns tényezővé. Ott is jobbhíján. Jelen állás szerint nagy összegben mernék fogadni rá, hogy 2014-ben ki fognak hullani a parlamentből.

pandacsökiboborján 2011.06.15. 18:48:46

@egy derék katona: mi az odds? egy pár angol fogadóirodánál mindenre lehet fogadni.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.15. 18:49:50

Az a helyzet, hogy itt nagyon érdekes folyamatokról van szó.

És legalább azt gondolom, hogy minimum két síkon dőlnek el a dolgok, de legalább három.

Az első az a nemzetközi környezet síkja. Ahhoz, hogy Magyarországon valamiféle fellendülés legyen tapasztalható, a gazdasági környezetnek is javulnia kellene. Én ennek pont az ellenkezőjét látom, Európa nem nagyon mit tud kezdeni így ebben a formában az integrációval.
Nem akarok nagyon mélyen belemenni, de amellett, hogy a munkaerő szabad áramlása jól hangzik, gondoljunk bele, miket eredményezhet a munkaerő-piacokon. A rezidens probléma a jéghegy csúcsa.
A jelenlegi európai modell súlyos válsággal küzd. Erre ráadásul ráerősítenek az "arab forradalmak" is.

Ráadásul, az egész világgazdasági környezet nem rózsás. (legalábbis, ahogy az elmúlt elemzéseket olvasom, nem lehet ok sok optimizmusra)

Második sík. Azért, ahogy nézem a felhördülést különféle társadalmi csoportok részéről a kormány politikájával szemben, kicsit kezd emlékeztetni a helyzet az Európában megszokottakhoz. Most jutottunk el oda, hogy jött egy kormány, amely nagyon erőteljesen belepiszkál az eddigi társadalmi status quóba. És szerintem az eddigi lépések csak a kezdet volt...

Ehhez az átrendezéshez kellene alkalmazkodnia a paletta pártjainak. Szerintem a nagy fokú bizonytalanság oka az, hogy egyelőre az ellenzék nem bír választ adni, a Fidesz receptje meg egyre inkább elbizonytalanítja az embereket. Ha bejön a ciklus végéig a stratégia, akkor a "mennybe mennek", különben viszont simán beborulhat a pártrendszer.

A harmadik sík meg a pártok viselkedésének a síkja. Amit látunk a híradóban. Ebben az MSZP tényleg hatalmas sebességgel fut, hogy tényleg a Jobbik legyen matematikailag a legnagyobb ellenzéki erő. (vö. Szekeres Imre írása a nol.hu-n)
És ide tartozik a Fidesz által alkalmazott sokszor meggondolatlan és durva stílus is, ami az intézkedéseket kíséri.

Az LMP egyelőre magát nem találja, a Jobbik pedig még elvan a single issue party jelleg mellett. Ők szerintem kivárnak.

Mindazonáltal, az 1990-2010 közötti pártrendszert véleményem szerint a szellemi eliten belüli szembenállás (törésvonal) határozta meg. Tavaly ez megtört. De azt nem tudom megmondani, hogy az inga lendül-e, vagy összedől az egész építmény, mivel a finanszírozhatóság alapvető körülményei változnak meg.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.15. 18:52:52

@egy derék katona: Ez jó meglátás szerintem, legalábbis a Jobbik nemzetközi környezetére utalva. Egyedül vannak, mint a kis ujjam. A bevándorló-ellenes pártokkal ezért nem találják a hangot, ahol meg hasonló ügyek lennének, nos, érdekes lenne egy Vadim Tudor, Slota, Jobbik haverság.

És az azért szerintem ma már nem mindegy, hogy egy pártnak milyenek a nemzetközi összeköttetései. Nézzük meg a Fideszt, meg az MSZP-t. Mindkettőnek gazdagon van. Ha meg egy párt érdemben kezdeni akar valamit, akkor nemzetközi színtéren is szüksége van haverokra. A Jobbiknak viszont szinte csak ellenségei vannak.

==T== 2011.06.15. 19:03:36

@Várúr: Az első mondatodat cáfolnám, bár nem határoztad meg mit értessz szakértelmiségnek. Ha a hazai politika utóbbi éveinek felhozatalát, akkor igazad van, de olyanra nincs is szükség;)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.06.15. 19:43:17

Magyarországon a PO és a PiS is a Fideszen belül található meg. Így akkor helyeződhetne át a politikai verseny teljesen a jobboldali térfélre, ha ez a kettő valamiért szakítana egymással. A Jobbikban ugyanezt a potenciált jelenleg csak valamilyen katasztrófa-forgatókönyv (pl. 350 Ft-os CHF-árfolyam, óriási fideszes korrupciós botrányok vagy polgárháború-közelbe éleződő etnikai feszültségek) megvalósulása esetén látom.

jozicsenko 2011.06.15. 20:10:06

szép jó este mindenkinek!

a következő választáson a jobbik elég erőt adhat a fidesznek a kétharmadhoz, simán, baj-gond-nyavaja nélkül...

az lmp (remélem) betölti az mszp helyét, hogy 2-3 választással késöbb reális kormánypárt lehessen

addigra az mszp csak elássa magát végleg - a nyugdíjasok és a segélyezettek éppúgy nem segitik hatalomra, ahogyan a fideszt az mszp-től félők majd...

Link Elek 2011.06.15. 21:01:07

azt igazan mokas nezni, hogy a magayr igazsagszolgaltatas milyen fenysebessegre kapcsolt, ha politikai resztvevorol van szo.
2 nap alatt hoztak itelet az elkovetes utan.
nem 2 ev, nem 2 honap, 2 NAP
meg az 50-es evek itelkezesi sebesseget is tulszarnyaltak.

a jobbikosok maximum a bortonbol vitatkozhatnak majd orbannal. meg kozelrol tanulmanyozhatjaka ciganybunozest.

juditka* 2011.06.15. 21:05:08

Kíváncsi tekintetünket először Magyarországra vessük.:)
Itt hogyan alakulnak a dolgok, aztán, esetleg jöhet a "varsói gyors.
Érdekes a magyar politika, de nagyon.
Nem gondolhatja senki komolyan, hogy "eltűnik" az Mszp. illetve nem lesz baloldali párt.

"Ami nekünk szerintem az egészből izgalmas lehet, az az, hogy egy jelentéktelenné váló hagyományos baloldali szereplő mellett"...
Izgalmas napok jönnek az biztos. Ha mégis megtörténik a baloldalon a pártszakadás, még mindig van alternatíva, legfeljebb létrejön egy új párt, a Bajnaival az élen.:)és lehet újra, erős baloldali párt.
Még van idő a következő választásig, azt, hogy hogyan alakulnak a "dolgok", pontosan senki sem tudhatja.

juditka* 2011.06.15. 21:14:53

Nem gondolom, hogy a Jobbik meg tudja duplázni támogatottságát a következő választásokig.
A borsodi- cigánygettós ötlet, a kijárási tilalom bevezetése, a zsidó- cigányellenesség, a hiszekegyet tábla az iskolai tantermek falán ötlete, nem erősíti a tábort. És még ott a Véderő, a Betyársereg, a cigányok megfélemlítésére, Vona G. állítása szerint nincs köze a jobbiknak ezekhez a szervezetekhez, amit én egy kicsit furcsának találok, - hogy nincs.

Igaz, támogatottságuk nagyobb, mint amit a közvélemény kutatások jeleznek.

juditka* 2011.06.15. 21:17:36

oppá" lemaradt:)

Azt hallottam a piacon, még régen:), hogy a Jobbik a Fidesz kistestvére.
Nem tudom igaz e?

:)))

juditka* 2011.06.15. 21:28:29

Tomboló erőszak Gyöngyöspatán: Elreteszelték a kaput a rendőrök
1,5 év felfüggesztettre ítélték nem jogerősen a Véderő parancsnokát"

"A község független polgármestere lemondott tisztségéről, az időközi választást július 17-re írta ki a választási bizottság."

hetivalasz.hu/itthon/mindketten-hangosan-szitkozodtak-38669

Tessék. itt a szélsőjobb, és a magyarországi gyors:)

www.hirzabalo.hu · http://www.hirzabalo.hu 2011.06.15. 21:41:22

@juditka*:

Érdekes, hogy az ilyen szélsőjobbos idióták mindig akkor tűnnek fel a színen, amikor jobboldali kormány van ( Szabó Albert, Bácsfi Dia, most meg ez ). Ezekre való hivatkozással lehet külföldön az ország rossz hírét kelteni. Nyilván véletlenül...

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.06.15. 21:48:08

@juditka*: Azért arra felhívnám a figyelmed, hogy a Bajnai-féle társulat nem feltétlen eredendően "baloldali" csapat lenne. Persze nem is jobb, de meglehetősen ideológia-mentesen léptek föl.

Mindazonáltal egyértelmű, hogy a baloldal helyére léphetnének be.
Én is ezt gondolom, de szerintem megvárják, míg az MSZP ebben a formájában meglékeli önmagát. Úgy mindenképp lenne benne potenciál. Ha nem is baloldali pártként (ehhez először meg kéne a mai kke baloldaliság mibenlétét határozni újra), de szerintem esélyük lehetne.

Várúr 2011.06.15. 21:52:43

@==T==:
Nem így értettem jóembör, hanem a (csúcs)értelmiségi és a szakértelmiségi hátteret. Ami keleten-nyugaton minden komoly pártnak megvan. Aztán vannak a a neten kommentelő, mindenhez értő "szakemberek".

Várúr 2011.06.15. 21:56:43

...Nem nagyon akarnak dolgozni Nyugaton sem, különben minek a sok bevándorló... Már orvost is alig képeznek, inkább megveszik.

juditka* 2011.06.15. 22:36:31

@www.hirzabalo.hu:

"Alapító nyilatkozata szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom célja a „rendszerváltozás befejezése, a jelenleginél igazságosabb társadalom megteremtése”.
Önmeghatározása szerint „értékelvű, konzervatív, módszereiben radikális, nemzeti-keresztény párt, mely programjával a nemzet egészét kívánja képviselni”. Büszkén felvállalják a nacionalizmust, de elutasítják, hogy soviniszták lennének.

A politikában ellenfélnek tekintik az MSZP-t, a szerintük szélsőségesen liberális SZDSZ-t, valamint éles kritikát fogalmaznak meg a szerintük liberális gyökerű, polgári Fidesszel szemben is.

Vona Gábor elnökké választása után a Jobbik békés egymás mellett élést hirdetett minden jobboldali párttal, ezért a Fidesszel szembeni fenntartásai is mérséklődtek, azonban a Jobbik támogatottságának erősödésével a Fidesz támadásai mind gyakoribbá váltak.

"A párt részt vett a 2006 őszi Kossuth téri tüntetésekben, amelyeknek egyik vezéralakja, Molnár Tamás korábban a Jobbik alelnöke is volt."
.............................
Bocsánat! Kicsit hosszú. Olvasd el.
Az előző kommentemből a Magyar Gárdát kihagytam, hiszen nagyon fontos,"A Magyar Gárda is több településen vonult fel a cigánybűnözés problémájára hívva fel a figyelmet".
Ki volt kormányon 2006-ban?
"Ezeknek az idiótáknak" teljesen mindegy ki van kormányon.
.................................
A cigányság helyzete, problémája kormányokon átívelő probléma - nem csak a Fidesz által megoldásra váró ügy - de a Jobbik módszerével ezt nem lehet megoldani, kezelni.

juditka* 2011.06.15. 22:52:22

@tothh:
Bajnai G. nem volt soha a párt tagja.
Nem tudom elképzelni, hogy felvállalná, a mostani formájában a szocialista pártot.
Megosztott volt a párt mindig, aztán lettek gyurcsányisták és mások.
Az egyik fél újulni akar, a másik "fogja a széket".
Az újuláshoz nagyon fontos mennyire elfogadott "vezér" áll majd a párt élén.
Nevetséges volt és hiba,- mert sokaknak nem tetszett - a majálison olyan személyt szónokoltatni, akit - állítólag - három párt támogat, mégis "megbukott."
Ha továbbra is kifelé kiabálnak, nem tudnak megfelelő személyt találni, lehúzhatják a "rolót":)
Ez szerintem nem fog bekövetkezni.
hm. Csak hangosan gondolkodtam, és a véleményem írtam, az is lehet, hogy a Bajnai el sem vállalná...
:)

pandacsökiboborján 2011.06.15. 22:57:38

@Várúr: képeznek orvost,csak itt nem túlóráznak ,emg ügyelnek annyit. meg dolgoznak a kutatásban is...

pandacsökiboborján 2011.06.15. 22:59:50

@juditka*: Bajnai mint baloldali politikus ez jó!

juditka* 2011.06.15. 23:01:26

@tothh:
"Nem feltétlen baloldali csapat lenne:"

----" Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.
A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett,"

Nem bizony, ha így gondolkodik.
Mikor elvállalta a miniszterelnöki posztot, nem azért kért garanciát a párttól, mert annyira tudott azonosulni a politikájukkal.
:)

EXO 2011.06.15. 23:01:39

Annak, hogy a Jobbik nagyobb sikereket ért el, minta a MIÉP, de nem tud továbblépni annak levezethető okai vannak.
A MIÉP idelyében nem állt elő olyan helyzet, amire megoldást alapvetően radikális eszkezök adtak volna, és a emelett aktuálpolitikai érzék nélkül zsidóztak/cigányoztak/revízióztak amivel alapvetően csak az alapból radikális 5-6%-ot lehett megfogni és meg is kopott a retorikájuk.
Ezzel szemben a Jobbik kampányát megfogható, valós emberi igényeket kielégítő elemekre építette, leginkább a cigánybűnözésre, ami azért lett sikeres, mert a kormány cserbenhagyta a vidéket, minimális rendőri jelenléttel űrt hagyott. Tehát a Jobbik sikere az alapvetően 8 év liberális-ombudzmanos poltikájának volt a következménye.
Nem véletlen hogy a Jobbik arraféle érte el a legjobb eredményeit, ahol magas a cigánnyok aránya, és a fennmaradása szempontjából is életbevágó, hogy mivel a magyarok-cigók továbbra is egymás mellett élnek, hiába szigorítanak a törvényeken, mivel az előző 8 évben alapvetően a 70-es átlag IQ-ju munkát sosem látott cigókat szaporítatták, akik a jövőben utánpótlást szolgáltatnak a konfliktusnak, és csak az életmódjukkal már irritálják a fehéreket, ezért nem múlik el az igény a radikális megoldásokra.
Emellett az elszámoltatás megoldását is a csigalassú bírósági rendszerünkben nem látják mgoldhatónak népek, amire szintén alkalmasabbnak tűnhetnek

Viszont mivel a Jobbik attól való félelmében, hogy elveszíti a törzsszavazóit, a retorikájának alapját továbbra is a radikális megoldások adják, ami viszont a tömegpárttá válást egyelőre akadályozza, mert a szélesebb rétegek(főleg a nem vidékiek) ném kaptak elég dózist a hagyományos politika csődjéből, illtve élből elutsíatják azokat.

A lényeg, hogy a Jobbik nem fog eltűnni,mert a cigók nem tűnnek el,de a nélkül, hogy az összes egyéb párt látványos csődőt mondjon, és így az összes szavazók száma radikálisan csökkenjen, nem emelkedhet 20%-nál többre.

juditka* 2011.06.15. 23:08:23

@pandacsökiboborján:
Miért szerinted jobboldali.

"A párt a jóléti ígéretekkel, a választókat
közvetlenül megszólító akciókkal (nemzeti petíció (2004), nemzeti konzultáció (2005), illetve a korábban a baloldalhoz kötődő közszereplők megnyerésével (Pozsgay Imre, Szűrös Mátyás) igyekezett bővíteni bázisát ." a Fidesz."

És akkor mi van.?!? van valami probléma?!
A politika ilyen.
osztjónapot!

:))

juditka* 2011.06.15. 23:09:54

@pandacsökiboborján:

"Három párt támogatásával". Függetlennek lenni.
az is jó. nem?
De még mennyire, hogy jó!!
:((

juditka* 2011.06.15. 23:18:34

@Várúr:
Bocsánat! De ez nekem nagyon tetszik:(

Aztán vannak a a neten kommentelő, mindenhez értő "szakemberek".
Nem csak azok vannak a neten!
Nem csak a "nagytudású" szakembereknek vannak a posztok!
Azért nyilvánosak, hogy ha az oly sokat emlegetett mari néni,:) véleményt akar írni, akkor nyugodtan leirhassa.
Ha nem tetszik a bloggazdának, legfeljebb moderálja.
Ugyan, ugyan! Ne én írjam már meg éppen Neked.!!!

armanda 2011.06.15. 23:22:21

Egyébként nem kell mindenféle" idegen nyelveken, írogatni és különösebb, mindenhez értő szaktudással.
Sokkal jobban megérti az olvasó, a polgár, ha érhetően magyarul írjuk. /pl. azt, hogy "tyúklopás"/.:)

-:))))

juditka* 2011.06.15. 23:38:15

@jozicsenko:

a nyugdíjasok és a segélyezettek" Ez jó. De nagyon.

A nyugdíjasok egy nagy "tábora" most nagyon meg van sértődve. Bezony.
Hiba volt, a rendvédelmisek "gyerekkorban történő" nyugdíjazását, anno" bevezetni.
Aztán szépen visszaszivárogtak a munkába, foglalva a munkanélküliek, fiatalok helyét. Ja. vagy éppen feketén zsebelték be a pénzt.
Tudod vannak, akik szeretnek dolgozni és vannak akik csak nyugdíjasok akarnak lenni, függetlenül attól, hogy alig fizettek a "közösbe". Na és vannak olyanok akik, borítékért vett "álrokkant" nyugdíjasok.
Egy "szentmisét" megér mindenképpen.:((

Na a segélyezettek, vannak, kik valóban rászorultak, de vannak akik "mások".
hm?

igenember 2011.06.16. 00:53:27

"Jobbiknak valamilyen módon magára kéne találnia, és minimum megdupláznia szavazótáborát."

Ilyet egy magát demokratának tartó ember nem írhat le.

Annyiban jó a poszt, hogy a baloldalnak kellene találni egy karizmatikus vezéregyéniséget, aki hiteles is. Én azt mondanám, hogy külföldről kellene importálni egyet. Lehetőleg magyar származásút.

jozicsenko 2011.06.16. 08:32:36

@juditka*: direkt írtam segélyezettet: nekem jár, mert vagyok, neked meg kötelességed értem dolgozni

ismerős mentalitás? azért nem írtam konkrétumot, mert nem akartam cigányozásba fordulni (feljebb közben megtették): szlovákia 2001-2002 körül meglépett olyan dolgokat, aminek a felétől itthon a liberálisok fellármáznák a ny-i cimborákat (gyönyörű példája a svájci újságíró, akit egy magyarnemzetes újságíró elvitt borsodba: a helvét ki sem mert lépni, hogy megnézze mi a magyar valóság borsodban, inkább hazamenekült és megírta a megrendelt rettegő cikket)

a fentiekhez: szerintük én azért vagyok, hogy dolgozzak, kussoljak és adózzak az ő segélyükért (Dugóra a sajókazai áramtolvajra emlékeztek? az lmp összeadta a pénzt a villanyszámlára egy olyan fickónak, akinél pénz nem volt a villanyra, de parabolaantennára, tv-re, számítógépre valahogy akadt...)

dávidka22 2011.06.16. 08:36:38

TuRuL_2k2 az első, aki felfedezte itt a lényeget. A Fidesz saját döntésének és tevékenységének eredményeképpen gyűjtőpárttá (Szövetséggé) vált, amely önmagában hordozta a politikai paletta egyre nagyobb részének lefedését is.
Lengyelországban ilyen párt épp azért nincs, mert a PiS összeomlása egyelőre várat magára, így a két jobboldali pártot jobban el lehet helyezni az erőtérben.
A szerzőnek nincs igaza abban, hogy a PO liberálisabb vonalon van a Fideszhez képest, a PiS-t pedig konzervatívabb irányban kereshetjük, mert a Fidesz tökéletesen takarja mindkettőt.
A legegyszerűbb lene úgy szemléltetni, hogy mondjuk egy Pokorni-Navra-Szájer-Kósa-Martonyi csapat az abszolút PO, míg egy Kövér-Semjén-Balsai-Hoffmann csapat abszolút PiS.
A két párt a szocikat jó időre leváltó 2005-ös választásoknak abszolút koalíciós tervekkel vágott neki, de aztán bonyolultabb okok miatt ez nem jöhetett létre és azóta a személyes viszonyok olyan mértékben romlottak meg, hogy mára teljesen kizárt az együttműködés. Elég annyi, hogy bármelyik párt hamarabb lépne koalícióra a szocik maradékával, mint egymással, pedig politikailag nagyon kevés valódi különbség van köztük.
Na pussz.

Nem vagyok fideszes 2011.06.16. 08:43:37

"Olyan ez mintha colos csavart szeretnénk metrikus anyába becsavarni: első pillantásra stimmel, de semmiképp nem passzol."

Zseniális hasonlat, engedelmeddel már nyúlom is!

juditka* 2011.06.16. 10:06:45

@jozicsenko:

Na. Igen. van ilyen is. Te csak dolgozzál és fizessél.

Én nem szeretem a szigányozást, mert közöttük is vannak rendesek, akik akarnak, szeretnének dolgozni.
És esetleg önhibájukon kivül reménytelenségben, hatalmas szegénységben, nyomorban élnek.
Nem kell egyébként svájci újságiró....
elég lenne visszamenni az időben, a rendszerváltásig, amikor megkezdődött a vidék ellehetetlenítése, a Tsz-ek, az ÁG-ok széthordása, szétverése, kiárusítása.
Azóta generációk nőnek fel kik nem ismerik a munkát, mert ez a réteg ott- és az építőiparban volt többségében foglalkoztatva.
És ennek a folyamatnak az elindítója az MDF-volt.
Sokkal nagyobb a probléma és súlyosabb a helyzet a vidéki munkanélküliségben, mint az a fővárosban, nagyvárosokban élők gondolják.

unionista 2011.06.16. 10:12:47

ez egy mszp-lmp-charta-bajnai vs. fidesz-kdnp-jobbik-orbán meccs lesz. és valószínűleg az egyik tábor el fog tűnni a süllyesztőben.

ha a "baloldal" nyer, akkor nyilván népszavazással fog indítani úgymond helyreállítva az alkotmányosságot. az olyan mértékben lesz kínos azoknak, akik kiálltak a jelenlegi államberendezkedés mellett, mert az egy népszavazás söpri el. ha a "jobboldal" kerül ki győztesen, akkor ők kerülnek tartós politikai erőfölénybe mindaddig, amíg a külső környezet nem változik meg alapvetően.

juditka* 2011.06.16. 10:25:35

"Baloldali e Gyurcsány Ferenc?

Az egykori miniszterelnök minapi Facebook-bejegyzéséből kiderült, hogy nem „hagyományos” baloldali. De akkor vajon milyen?"

www.fn.hu/belfold/20110615/baloldali_e_gyurcsany_ferenc/

"Biztos, hogy komoly kereslet lenne a politikai piacon egy hagyományos értelemben vett baloldali pártra, legalább valamelyest szavahihető politikusokkal. Jelenleg akkora a vákuum a baloldalon, mint az első választásokon nyertes MDF drámai népszerűségvesztése után lett a jobboldalon.

Akkor az űrt végül meglepetésre egy magát korábban liberálisnak mondó párt töltötte be, a Fidesz, Orbán Viktor vezetésével („félfordulat”).
Az MDF soha többé nem tudott nagy párt lenni. Legutóbb már parlamenti párt sem.

Járhat-e így az MSZP? Az ég tudja.
A Jobbik nem képes, az LMP meg nem meri magát újrapozícionálni a megváltozott körülményekhez alkalmazkodva úgy, mint a Fidesz annak idején, amikor liberálisból nemzeti-konzervatívvá változott."

.................

Na. igen. az Lmp. keresi a helyét - én még most sem tudom pontosan milyen politikai irányvonalat képvisel.
Mig a szocialisták egymással harcolnak, a kormány "teszi" a dolgát, addig szépen erősödik a jobbik.
Kinek jó és kinek nem azt mindenki maga döntheti el.
:)

Várúr 2011.06.16. 14:59:26

@pandacsökiboborján:
Édes úr. Mielőtt hülyeségeket írkálnál, vess egy pillantást nyilvános statisztikákra. Európa egyik legrégibb, legszínvonalasabb orvosi egyeteme a heidelbergi. Nincs elég hallgatója. A középkor óta híres montpellieri egyetemen sincs. Lassacskán kínai és egyéb színes bőrű diákok kerülnek túlsúlyba, akiknek nem a tanulás okoz gondot, hanem a szokások és a nyelv. Ezért vesz tonnaszám európai orvosokat és ápolónőket a Nyugat.

Várúr 2011.06.16. 15:02:18

@juditka*:
Bárki bármit irkálhat. Mari néni is, te is. Csak ne kelljen komolyan venni a sok nagyarcú "szakembert". Erről írtam, nem másról.

juditka* 2011.06.17. 22:16:26

@Várúr:
Úgy bizony. Addig jó, míg bárki, bármit írkálhat.
De tudod, amit Te írsz, engem már nem is nagyon érdekel.
Igy van ez.
:((

juditka* 2011.06.17. 22:19:18

@Várúr:

Bocsánat! Kicsit kacifántos lett a mondat! jav.
Egyáltalán nem érdekel mit irsz.
Igy már érthetőbb.

:(

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása