Tudatos joghurtfogyasztó

2011.05.28. 14:57 kumin

Coming out: nagy gyümölcsjoghurt-evő vagyok. Egész pontosan minden reggel egy pohárral bedobok ebből a kellemes tejtermékből, másra nincs is nagyon idő, ehhez viszont ragaszkodom. A reggel érzékeny időszak, közvetlenül felkelés után az ember még szívesen fogad egy minimális kényeztetést, ha már az ágyból kényszerrel ki kellett jönni. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy milyen az a joghurt. Az évek során egész sok tapasztalatot gyűjtöttem (olyan ez, mint a borivás, azt sem lehet sem könyvből, sem tanfolyamon megérteni), kialakultak a preferenciáim, kicsit most utánanéztem, hogy mit is eszem, és továbbgondolásra érdemes érdekességeket találtam.

(forrás)


Nálam is úgy indult a joghurtevés, mint – felteszem – a legtöbb kezdőnél. A szupermarket megfelelő polcán különösebb gondolkodás nélkül megtaláltam azt a márkát, amelyet a reklámok is sulykoltak, nem is tűnt drágának, meg el is voltam vele, ettem jó hosszan a nagyipari terméket. A próba kedvéért, ha nagy ritkán piacon jártam, vettem házi vagy inkább manufakturális magyar joghurtot, és bizony rácsodálkoztam. Sokkal finomabb volt, még akkor is, ha a mindenféle piros gyümölcsös verziók nem voltak annyira pirosak, mint a multik termékei. Ma már, sok összehasonlítás után tudom, hogy egy eper vagy málna joghurt magától csak halványrózsaszín lesz, az élénkpiros színt, ami amúgy guszta, a jófajta E-k adják hozzá, ami persze kell a francnak.


Lassan váltottam, és ennek két oka volt. Egyrészt a tehetetlenség. Nagy közértben veszem meg a napi élelmiszerszükségletemet, ott meg nem lehet kapni ezeket az elképesztően finom, kis magyar tejüzemekben készülő joghurtokat. A másik ok inkább gyanú volt. Ami ennyire jó és kisszériás, az biztos sokkal drágább is. Tényleg nagyobb volt az árcédulán szereplő szám, de a mennyiség is többnek bizonyult. Itt már matekra lett volna szükség, amit a jámbor vásárló rohanó döntései során csak korlátozottan alkalmaz. Most, a poszt miatt néztem utána, hogy tényleg mi a helyzet. Korábban vettem biopiaci gyümölcsjoghurtot is, nagyon finom volt, de tényleg elég húzós ára is volt. Inkább rászoktam két másik típusra. Az egyik egy kis házi tejbolt a közelünkben saját dolgaikkal, a másik pedig egy egyre több helyen kapható, de rendes közértben nem elérhető magyar termék. Ötletszerűen hol az egyikből, hol a másikból veszek.


A csel pedig a következő: ezek a házi cuccok mind 250 g-osak, a multi által előállított, minden közértben kapható pedig 150 vagy 125. Utóbbi persze per pohár olcsóbb, de ha a Ft/kg-ra megnézem, jön a döbbenet: a finom házi magyar olcsóbb! Nem tudok alapos terméktesztet produkálni, de itt nagyon jól össze van szedve minden, az én egyik kedvencem is dobogós. Két tanulság ebből a komoly összehasonlításból: egyrészt, ami nagyon olcsó a közértben, az nem is felel meg a gyümölcsjoghurt kategóriának, mivel nem igazi gyümölcsből készül. Másrészt, minél nagyobb cég gyártja a terméket, annál több összetevőből áll. Amiből én rég kiszerettem, az pl. 13-ból, az aktuális kedvencem pedig 4-ből. Ebből eredhet a csábos szín, és a hosszabb eltarthatóság a nagyipari esetében, de ezzel együtt jön egy kis rosszérzés is: biztos, hogy arra sok mindenre, ami még pluszban ott van, tényleg szükségünk van?


A tanulság nem egyszerű. Ami biztosnak látszik: gyümölcsjoghurt esetében sikeresen el tudják adni a rosszabbat és drágábbat, mert egyrészt azt ismerjük jól, másrészt ahhoz jutunk hozzá a szokásos beszerzési csatornáinkon. Ezzel a kis okoskodással én csak bíztatni szeretnék mindenkit, hogy legalább időnként térjen le ezekről a szokásos csatornákról, és könnyen lehet, hogy csodára bukkan. Igen, gyakrabban kell boltba, menni, mert ezek a házi cuccok nem tarthatók el olyan sokáig. Viszont a bolt ott lehet a közelben, lehet, hogy nem is kell buszra vagy autóba szállni. A boltos nénivel, bácsival meg el lehet beszélgetni, esetleg még kóstolót is fog adni, és lehet, hogy ez a vásárlás máris nem a gyűlölt nyűg lesz parkoló kereséssel, meg sorban állással a pénztár előtt. Arra már nem is feltétlen kell gondolnunk, hogy ezzel magyar kistermelők, kis élelmiszer-feldolgozók megélhetését biztosítjuk. Tényleg nem hiszem, hogy hazafias alapon lehetne tömegével a fogyasztói döntéseket befolyásolni. Ez inkább következmény lesz, és nem ok. Motivációnak legyen annyi elég, hogy olcsóbb és finomabb. Kell ennél több?
 

Címkék: multi hazai gyümölcsjoghurt

90 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr752938856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tenoce · http://www.deezer.com 2011.05.28. 16:34:50

Nem, nem mindig az E-k adjak. Letezik ceklale, bodzabogyo, afonya, fekete meggy stb. A jobb multik ezekkel szineznek.

2011.05.28. 16:54:55

No igen, jó is reggel a joghurt indulásnak. :)
Ismerős dilemma egyébként, nagy boltban én a Bellásat szoktam venni, nagyjából korrekt 450 ft körüli áron szokott lenni kilója, piacon a Cserpest, abból talán 150 ft egy kis pikli, igaz jobb az állaga is.

A Danone valahol az eprespiskóta és a mézeskalácsospuszedlis ízű joghurtnál süllyedt el nálam nagyon mélyre. A natúr joghurtjuk mondjuk egész ehető.

max val birca man · http://maxval.co.nr 2011.05.28. 17:06:02

A gyümölcsjoghurt, baszdmeg, nem joghurt, hanem édesség.

G. Wolf 2011.05.28. 17:11:51

"kialakultak a preferenciáim" - joghurtpreferencia :D

szinte látom magam előtt ahogy komparatív módon vizsgálgatod a joghurtokat :D

JMárta 2011.05.28. 17:12:53

továbbgondolásra érdemes "
Igen! Itt is látszik a különbség a főváros, nagyvárosok, és a "nagyon vidék" között.:)
Nincsenek ilyen kis házi termékeket árusító üzletek, boltok.
Van a picike kis piac. Ott sem lehet joghurtot kapni, esetleg tejfölt, meg túrót. De azt is a csoda tudja, milyen "körülmények" között készítették el.
Igy marad a multik által előállított tejtermék, és joghurt.
:)

pumpusek bácsi 2011.05.28. 17:18:33

Tisztelt Kumin Ferenc!
Nagyon jó írás! A legjobb, amit öntől olvastam. Szerintem ezt a vonalat kellene folytatni. Már azt hittem, nem kapja vissza az agyát, amit a Századvég ruhatárában leadott. Sok sikert a gasztro blogghoz.
U.i.: a gerincét is kérje vissza!

JMárta 2011.05.28. 17:19:46

hm. Egyszer hozott egy ismerősöm nekem túrót, aki kezdő tanyasi lakos volt:) Teli volt a tehén szőrével.:)
Azóta sem kísérletezik, még a tehenét is eladta. Na! ennyit a vidéki, otthon készített tejtermékekről.
Nem akarok senkit megbántani, ez egyedi eset volt...
hm. azóta is kérdezi kérek e túrót. :) a válaszomat már nem írom ide.:)

:))))))))))

donpéló 2011.05.28. 17:20:58

A Lipótinál kapható Cserpes joghurt a legjobb. Nagyipari szemetet (Müller, Danone, Spar stb.) csak a tudatlanok vesznek. Meg akiknek nem telik jobbra.

JMárta 2011.05.28. 17:21:51

folyt. lemaradt:)
A tej is hasonló minőségű volt.:) Az ilyenek meg minden tudás, és hatósági ellenőrzés nélkül hogyan készíthetnének joghurtot?
:))))

JMárta 2011.05.28. 17:23:37

@donpéló:
Már bocsánat! Költözz le falura, vidékre, és ott majd meglátod..... Azt veszel amit, kapsz, nem amit akarsz.
:)

krüger 2011.05.28. 17:26:15

Nálunk lehet kapni nyers tejet automatából, meg kisteherautóból is. Abszolút legális, tiszta, nincs vele semmi gond. Az összes ÁNTSZ és egyéb engedély megvan hozzá.

Ebből könnyedén lehet csinálni házi joghurtot. Veszek oltóanyagnak nádudvarit felmelegítem kb. 40 fokra, hozzákeverem, úgy hagyom. Másnapra kész. A Danone Actimelt is ugyanígy lehet vele szaporítani. Viszont a Danone Activia nem szaporodik benne.

pereszke 2011.05.28. 17:29:21

eleve nincs tévénk, a rádió is hallgathatatlan, és amit bármilyen egyéb reklámban látok sulykolni azt próbálom messze elkerülni. egy 100ft-os agyonreklámozott termék árának a fele a reklám költsége. jó eséllyel a kevésbé reklámozott dolgok esetén több jut magára a termékre.
amúgy jó az írás

jjmano 2011.05.28. 17:34:14

Most, a poszt miatt" tűnődöm - ismét azon - milyen sokat veszít minden szinten, aki kis településen, esetleg falun él.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.28. 17:42:31

Egyébként nem kell feltétlen félni az E jelölésektől, csak meg kell nézni, hogy mit is jelent... tipikusan az E1xx (mesterséges) színezék, az E2xx tartósítószer, az E3xx savak és antioxidánsok, az E4xx emulgeálók, gélesítők és tömörítők, aztán jön mindenféle dolog, de ezek közül sok olyan van, amely fel se tűnne, ha a rendes nevén szerepelne az összetevők között... :)

Van néhány olyan, amelyet nem kell kerülni, ilyen például az E300 és E304, amelyek a C-vitamin és annak észterei... az emberek egy csomó pénzt kifizetnek ilyesmiért... :)

Vannak nélkülözhetetlen E vegyületek, mint az E941, E948, E938 és az E290, amelyek együtt a levegő csaknem 100 százalékát alkotják, mint nitrogén, oxigén, argon és szén-dioxid... tiltsukbeazonnal?! :)

---

A témához tartozóan a "kedvencem" egy gyümölcsízű joghurt volt, s az összetevőknél azt szerepelt, hogy "eperkészítmény (tök, céklalé, eperaroma)"... :)

A legbiztonságosabb az, ha az ember vesz valami minőségibb joghurtot nagyobb kiszerelésben és saját kezűleg tesz bele télen lekvárt, nyáron gyümölcsöt.

dino vercotti · http://bianconeri.blog.nepsport.hu/ 2011.05.28. 17:42:55

A gyümölcsjoghurt - mint a gyümölcs - tele van cukorral. Számoljunk le azzal a hittel, hogy túlzottan egészséges volna. Édesség, ahogyan írták is fentebb.

2011.05.28. 17:44:57

tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-gyumolcsjoghurtok?page=5

"gyümölcsjoghurtokban a két „fő" alkotó mellett számos más anyag használata is megengedett. Ezek közül van, amelyik állományjavítását szolgálja, mint pl. a szentjánoskenyér liszt (E410), a módosított keményítő, a gyümölcsökből és növényekből nyert pektin (E440), a Ca-klorid (E509), a főleg növényi zsírsavak mono- és digliceridjei (E471), a cukor erjesztésével nyert xantángumi (E415), a vörös moszatból kivont karragén (E407), vagy a közelmúltban elhíresült guargumi (E412).

A számos gyümölcsjoghurtban megtalálható zselatin a húsipar és a bőrgyártás melléktermékeként, szarvasmarha és ló csontjából és kötőszövetéből előállított anyag. Jelentős mennyiségű víz megkötésére alkalmas, így használatával a híg joghurt is jól kanalazható. Állati eredete miatt sok vegetáriánus kerüli a zselatint tartalmazó termékek fogyasztását.

Az alkotók között előfordulnak savanyúságot szabályozó anyagok, úgy mint a Na-citrát (E331), trikalcium- citromsav, citromsav (E 330), trikalcium- foszfát, citromlé koncentrátum.

És a színezékek, mint a paprikakivonat, sárgarépa-sűrítmény vagy a főleg külföldi termékekben előforduló céklalé-koncentrátum. Külön kiemelésre érdemes az E120-szal jelölt kármin, amely a hazai termékek közül számos piros színű gyümölcsjoghurtnak alkotója. Ez az anyag, amellett, hogy allergiás reakciókat válthat ki, a fügekaktuszokon élősködő bíbortetű nőstényeinek porítmányából vonják ki. Az általunk vizsgált nyugat-európai termékek közül csak a Müller 0,1%-ban fordult elő ez az anyag, a hazaiakban relatíve gyakori (Kyr, Milli, Activia, Könnyű és Finom)."

Mitya Ivanov 2011.05.28. 17:57:38

kampánycsend van, vagy mi történt?

amit még megtehetsz 2011.05.28. 18:03:18

A gyümölcsjoghurt erjed, leszoktam róla. Én csak natúrt eszem, abból is a Bakony joghurt a kedvenc.

snr torrente 2011.05.28. 18:15:39

Finom a Cserpes, biztos valamivel egészségesebb is, mint a "nagyüzemi" Danone, de azért azon is el lehetne gondolkodni, hogy minden Lipóti pékségben kapható (több, mint 100 bolt országszerte), plusz az egyéb árusító helyeken. Ezek után határozza már meg nekem valaki, hogy mit jelent a "kisüzemi" kifejezés, ami képes ellátni egy ekkora üzletláncot?

Alvarez 2011.05.28. 18:24:28

Azért a házi dolgokkal vigyázzunk, épp most halt meg egy tucat szerencsétlen ember a biogazdaságban termelt zöldség miatt. A házi sajnos még ennél is rosszabb, legalábbis ami az élelmiszerbiztonságot jelenti.

2011.05.28. 18:33:54

@snr torrente:
pl.: a Lipóti is kicsiben kezdte, csak kinőtte magát.
De legyen a kisüzemi az, amit nem 3 országban termelnek. ;)

@dino vercotti:
nem a legegészségesebb, az oké.
De aki nem szereti a natúr izét, annak jó alternatíva, mert igen jó hatással van a bélműködésre, különösen, ha volt már valami gebasz vele korábban.

Mellesleg, ha már így nézzük, akkor szerintem a rántott husival bundájában az olaj problémásabb, vagy hiperegészséges a zöldteában a cukor, mert annyi van benne mint a kólában kb.
Szóval vannak ennél sokkal rosszabbak is.

lüke 2011.05.28. 19:00:12

lactobacillus, az kell+ tej
en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus
s utána tudatosan teszünk bele gyümölcsöt
s voila, konzerválás nélkül
( minden jobb olasz ,osztrák, német,holland ,belga ,fr
(nem beszélve a suisse hotelerie-röl)hotelben megkapod)

acsa77 2011.05.28. 19:06:28

@Alvarez: ha a német esetre gondolsz (ami valószínűleg spanyol eredetű), akkor ott lehet, hogy a "trágyalé" rossz használata volt az ok. Biogazdálkodás esetén elvileg nem is szabadna használni. Még a szennyvíztelepből kijövő trágyát sem biztos, hogy jó ötlet pár helyen használni. A Spiegel fórumában látszik, hogy bonyolult téma.

A Cserpesnél azt vettem észre, hogy durván keményítőzik a kecskejoghurtot, és a kecskesajtban bőségesen van tehéntej is. A juhtúróban pedig tehéntúró. Így már nem annyira éri meg...

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.05.28. 19:23:44

Natúr joghurt + házi lekvár + cukor + turmixgép = házi gyümölcsjoghurt. Nem is kell más, mióta átálltam erre. Pl. szilvás vagy banános boltban nincs is, így meg pikk pakk megvan. Ivójoghurtot is kár venni: 1 rész joghurt +2-3 rész tej + ízesítés (lásd fentebb)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.05.28. 20:04:17

Sok-sok-sok ilyet még, ha nem ennék joghurtot (pedig de), akkor is szívesen olvastam volna.
Irigykedve hallgattam az "elérhető hazai/házi" joghurtról szóló részt, ami - bármennyire is vidéki termék - inkább csak nagyvárosi szinten elérhető.

Németh András 2011.05.28. 20:22:45

Manapság már csak az nem talál alternatívát aki nem keres!

Mivel én Gödöllő környékén sokat mozgok ezért egyértelműen a Fuchs a menő...

De épp tagnap vettem házi tejet (talán etyeki) a Blahán, vagy a Csomádi csóka (nem tom a nevét hirtelen) aki pl Kistarcsán árulja autóból a cuccot....

Stb stb

Ja és aki ezt a hozzászólást olvassa az már tudja annyira kezelni a netet hogy beírja a gugliba hogy házi tejtermék meg a település ahol él és jön a találat...

kvadrillio 2011.05.28. 20:22:53

házi készítésű..hmmm, hiszem, ha látom !
És...látom a tévében, hogy feldolgozzák a húsféléket koszos, állati ürülékek közelében, rozsdás, mocskos kondérokban.....persze természetesen véletlenül derül ki és büntetést kapnak !
De hány esetben nem derül ki !
Vizezik a tejet, tartósítószert öntenek bele, és vajon egészséges az a tehén ???! ...ezt nem látom...ugye...
Régen volt hír, téglaport kevertek a pirospaprikába.
Közelebbi hír, a vegyszerezésnél nem várják meg a termelők !!! a megfelelő lebomlási időt és úgy viszik a piacra árujukat, idő előtt is eladják...
piacokon árulnak szalonnát, csirkét, kacsát, sonkát...vajon egészséges volt amikor levágták és nem beteg ???
...megettem már a kenyerem javát ! :O)...én inkább ellenőrzöttebb helyeken vásárolok, és igen, inkább egy-két E-szám, mint a rejtelmes forrás-származék......
jahhh...és joghurt...sem, mert hajlamos vagyok veseköveket szülni a tejtermékektől ! Meg...egyébként is iszonyúan káros mellékhatásokat okoz nálam.
A gyümölcsöket viszont kilószámra eszem ! :)

ennyi...

krüger 2011.05.28. 20:43:47

@kvadrillio: Én nem vagyok már túl fiatal, gyerekkoromban falun laktunk. A tejet a szomszédtól vettük, a zöldség saját termesztésű volt, vagy a piacon vettük. Tyúkot, kacsát magunk vágtuk, vagy háznál nőttek, vagy azt is a piacon vettük. Soha senki nem kapott ételmérgezést vagy hasonlót.

acsa77 2011.05.28. 21:06:04

@acsa77: bocsánat, nem a Cserpesre gondoltam, hanem a Garabonciásra.

Zozi79 2011.05.28. 21:06:53

Bocs, de az én szememben még mindig kezdő vagy. Tudatos joghurtfogyasztó... ugyan. Ez ott kezdődik, hogy joghurtból csakis élőflórásat. A többi legfeljebb ízletes, de nem különösebben egészséges.

Na de mi az expert-szint? Joghurt házilag. Amúgy a világ legegyszerűbb dolga. Veszel 1 liter tejet (ha lehet, házit), meg kezdésnek valamilyen natúr joghurtot (pl. Bakony Plussz), amivel be fogod oltani, de később már a sajátod is jó lesz. Felforralod a tejet, zsírt leszeded (ha nem akarod hogy hízlaljon). Megvárod míg visszahűl 40-45 fokosra (ujjadat beleteszed, ha már bírja, de melegebb a kezednél, akkor jó). Beleteszel 2 ek-lal az oltóanyagból. Lefeded, meleg helyre teszed (télen radiátor, nyáron nap). 5-8 óra múlva kész.

Nem lesz olyan homogén mint a bolti, bár turmixolni gondolom lehet, én még nem próbáltam. Ellenben EZ tényleg bio, tényleg öko, tényleg élőflórás, tényleg egészséges és tényleg sokkal finomabb mint a bolti. Biztosan finom gyümölccsel is turmixolni, még ezt sem próbáltam ki, nekem eddig jó volt a natúr is.

Jó joghurtozást :)

világoszöld 2011.05.28. 21:21:01

@Zozi79: Én ugyanezt a Cserpes tejjel és naturjoghurttal csinálom évek óta, egy liter 3.6 -os tejhez hozzákeverek egy natur joghurtot, az eredményt sürü , jó állagu joghurt. Aki a gyümölcsj-t szereti tehet hozzá friss gyümölcsöt vagy gyüm.konzervet.

dbeata 2011.05.28. 21:21:08

Ez most a Cserpes PR-kampány része? Amúgy meg kicsi csúsztatás van a dologban, mert persze biztos, hogy jobb minőségű, mint a noname, de ha 450 ml-est veszel, akkor kilóra vetítve sokkal drágább a Cserpes 250 ml-je.
Én amúgy nem vagyok nagy joghurtfogyasztó, de most rákaptam a Dr.Öetker Vitalis Diós-Mandulás müzlijére, és joghurtba keverve eszem. Mennyei. Na jó étvágyat mindenkinek!

Asakura Hao 2011.05.28. 21:29:15

Danonizálódás (múlt és jelen:

1994: 200 ml gyümölcsjoghurt = x Ft.
1995: 175 ml gyümölcsjoghurt + 25 ml ajándék = x Ft.

...

2010: 100 gr gyümölcsjoghurt = x Ft.
2011: 75 gr + 25 gr ajándék = x Ft.

...

és a jövő:

2012: 1 l tej = n Ft.
2013: "l l"-s tej (nettó térfogat: 0.7 l) + 0.25 l igéret - n Ft.

Bambano 2011.05.28. 23:53:16

13-4 = 9.
na ettől a kilenctől leszel záros határidőn belül allergiás. előbb egy-két dologra, később mindenre.

Brigi \"B. A.\" főnöke 2011.05.29. 00:12:04

A felkelést követő első órában egy falatot sem bírok enni, nemhogy egy negyedkilós joghurtot...

billy reed 2011.05.29. 00:19:28

Igen, igen, persze...
De azt se felejtsük el, hogy az élelmiszeripar azért alakult ki, mert megnőtt a népesség...Ennyi embert nem lehet ellátni manufakturális keretek közt.
Ha mindenki Cserpest venne, az pillanatok alatt ugyanolyan multivá válna, mint néhány itt szidott cég...
Egyébként sem garancia a házi készítés a minőségre. A Stahl magazin értékelése szerint pl. a túró rudijuk szörnyű lett...
De persze az egészséges táplálkozás fontos: így egészségesen hal meg az ember, nem betegen...
Azt hiszem Magyarországon a stressz, a kilátástalanság, a legnagyobb gond /és minden ebből fakadó probléma/.
De mindig örülök, ha azt látom, hogy vannak emberek, akiknek a joghurt a legfontosabb problémájuk...
Jó étvágyat kívánok!

Anatómus 2011.05.29. 05:13:01

@billy reed:
Nagyon igaz! Azért ilyen a nagyipari tejtermékek minősége, mert sokkal több ember sokkal többet eszik. De ez nemcsak a népesség növekedése miatt van, hanem a fogyasztói társadalomban arányaiban növekedett meg a hús- és tejtermék, tojás fogyasztása, méghozzá az elmúlt 30-40 évben ugrásszerűen! (A gyerekkoromban mindenki sokkal szerényebben étkezett és ennek nem a szegénység volt az oka.) Ma a nagyszámú fogyasztóhoz kellenek a nagyüzemi baromfitelepek, ketrecekbe zsúfolt levágott csőrű csirkékkel, itt a mindennapi protokoll része a növekedési hormon/ anabolikus szteroid, hogy hamar sok húst termeljenek az óriási igényű piac számára. No meg az antibiotikum, hogy a zsúfoltság miatt ne terjedjenek a fertőzések, és a sok szója/kukorica stb alapú táp, amitől aztán megnézheti magát az, aki a 2-3-sal kezdődő számú tojásokat eszi. Már régen nem a koleszterin a legnagyobb probléma, hanem az esszenciális zsírsavak patológiás aránya. Húsok ugyanígy. A tejiparral hasonló a probléma, a tehén a laktotróp hormonkezeléstől tejel fokozottabban, már ami szegényekből kijön, az sem teljesértékű, egészséges összetételű nyers tej, nem is beszélve a helyhezkötöttség, zsúfoltság okozta stresszes következményekről. Akár kisboltból, akár kocsiból, vagy a nagyáruházakból vásárolunk. Tehát aki jót akar, az olyan helyről szerzi be a táplálékot, ahol a tehenek, tyúkok reggel "dolgozni" mennek az istállóból, este hazamennek, nem kapnak szóját, kukoricát, hanem legelnek nyáron és télen széna vagy egyéb szárított szálastakarmány, baromfinak szemesgabona a tápláléka. Tehát az ú.n. háztáji sem garancia, hogy sokkal egészségesebbet állít elő, mert nem minden gazdának van erre lehetősége. Csak a pecsétes ÖKO-termékek olyanok, mint amit a nagyanyáink ettek (az sem, mert a vízből nem tudjuk a szteroidot, stb hormonokat kiszűrni). A Cserpesnek ezek szerint nem biztos, hogy egészségesebb a terméke, a Rudi szerintem egész finom, de abban is a címke szerint hidrogénezett növényi olaj van (apage satanas :-), csak a korszellem pszichológiája szerint a kicsi jobb, mint a nagy. De amennyire a Rudi ízlik, annyire nem szeretem a nyúlós-nyálkás joghurtjaikat. El nem tudom képzelni, hogy mit csinálnak vele, amitől ilyen folyékony lesz és nem a rendes fehérjecsapadék állaga marad meg - bár van egy ötletem :-) (Tessék otthon aludttejet csinálni, na az nagyon finom és egészséges, de hol van hozzá a megfelelő komponenseket tartalmazó tej?!?!) Sok betegségnek a táplálkozásunk a melegágy (itt nem az elhízásra gondolok elsősorban), de hát ugye ez is egy olyan evolúciós kényszer, aminek van aki megfelel (túlél és nem lesz beteg) és vannak, akik krónikus gyulladásos, daganatos kórságokban meghalnak. Hozzásteszem, a táplálék nem elsődleges ok, ahogy a fokozott stressz sem, de ügyesen hozzájárulnak. Szép nagy kísérlet, kíváncsi vagyok az eredményre.

krüger 2011.05.29. 07:15:03

@billy reed: ez igaz, csak saját maga számára senki nem "mindenki," saját maga számára mindenki 100%. Ha mindenki hűtőszekrényt venne Kínában, Afrikában meg Indiában, akkor tönkremenne a Föld maradék ózonrétege. Akkor most ne vegyek én se?

Peter__Blau 2011.05.29. 07:44:39

@dino vercotti: Neked a gyümölcs is tele van cukorral ugye, és ettől már édességnek számít? Neked valami táplálkozási zavarod van, irány a pszichológus.

lüke 2011.05.29. 07:47:38

@acsa77:
mutált E. coli csak emberi székletböl jöhet
(utált meg a neten nö)

@krüger: a józan ész akkor még létezett
ma is inkább az északi országokban történik ételmérgezés, mert a déliekben jobban ismerik- a meleg miatt - a veszélyeket

juditka* 2011.05.29. 08:08:41

Feltámad a legendás magyar márka?"

Cerbona Rt. a hagyományos búza- és kukoricaőrlemények gyártása és értékesítése mellett négy tojásos tésztákat, durum alapú, tojás nélküli tésztákat, reggeli ételeket, snackeket, chipseket, müzliket és müzli szeleteket állít elő."

penzcentrum.hu/cikk/1028402/1/feltamad_a_legendas_magyar_marka#hs

A müzlis joghurt tápláló és nagyon finom.
Natur joghurtba otthon is bele lehet tenni a müzlit, és már nem is annyira drága.

:)

juditka* 2011.05.29. 08:47:59

Magyarországnak nem az önellátó élelmiszer-termelés az érdeke, hanem az, hogy a lehető legtöbb és legjobb minőségű élelmiszert állítsa elő és exportáljon is"

Súlyos kihívást jelent a következő évtizedekben, hogy több embert kell etetni, magasabb színvonalon"

www.168ora.hu/buxa/magyarorszag-erdekei-az-elelmiszer-termelesben-76446.html

gyakrabban kell boltba, menni,"
Igen. Régen is így volt.:) Gyakrabban kellett boltba menni tejért, tejtermékekért. Nem csak "tartós" tejek- termékek voltak. A régi tejüzemek nagyon finom,- tápláló termékeket állítottak elő.
Aztán .... megvette a külföldi "tőkés, szétverte" a kisebb üzemeket, központosította. Sokszor, mire elér az áru a kisboltokba, már savanyú a tej...., de olyan is volt, hogy "bogár" volt a joghurtban.
De szerencsére ez nem általánosítható,és egyedi eset volt, úgy gondolom.
A házi készítésű termékeket árusító kis boltokban ez biztosan nem fordul elő.

:)

lüke 2011.05.29. 08:49:16

a gyakori blog népszokást- fumigálást- elkerülve, kiegészíteném ezt az ösi hagyományt
kefir versus joghurt csak törzsi:) kérdés
en.wikipedia.org/wiki/Kefir
s vs. a köpül szavunk is innen ered- a törököktöl
Na! Ugye? Tudtam.

:)

juditka* 2011.05.29. 08:50:59

Lemaradt.)
Ösztönző volt a "gazdáknak" is. Mert ezekbe a kis üzemekbe naponta bevihették a tejet.

:)

Check 2011.05.29. 08:51:11

Lehet, h itt valaki már leírta, de ha semmilyen adalékot sem akarsz egyszerűbb, ha otthon megcsinálod magadnak: 1. A tejet (nem dobozos, én Fuchs-féle 1,5-ös zacskóst használok) felforralod.
2. Egy üvegbe belekanalazol a kedvenc natúr joghurtodból üvegmérettől függő adagot. (Én másfél literes ikeás csatos üveget használok, abban ez kb. 1 ujjnyi mennyiséget jelent)
3. Adsz hozzá 1 kanál cukrot.
4. Ráöntöd a 40 fokosra kihűlt! tejet.
5. Meleg helyre teszed fél napra.
Az élőkultúra a cukornak örülve a jó melegben "belakja" a tejet, és másnap reggelre ott van a hatalmas adag joghurtod. Jöhet a méz és az idény, vagy fagyasztott gyümölcs.
Tényleg csak ennyi. Egy próbát megér...

juditka* 2011.05.29. 08:55:40

Bezony! Ugye-ugye? hogy tudtam.

Nyertél".

:)

fourgee 2011.05.29. 09:05:54

A legfaszább epres joghurt amit eddig ettem, az úgy készült hogy elmentem ilyen "szedd magad" eperszedésre, hazahéveztem/metróztam az epres vödrömmel (mindenki úgy nézett rám a metrón mint egy UFO-ra, pedig csak egy vödör eper volt nálam), otthon fogtam a demerara nádcukrot, lekvárt főztem az eperből éééés, a már kihűlt lekvárt elkevertem natúr joghurttal.

A nagyipari termékeknél mindig van egy kesernyés utóíz, amire nem tudok rájönni hogy mi lehet. Ha házi lekvárral, vagy akár bolti lekvárral is elkevered a natúr joghurtot, nem lesz az az íz. Még régebben, Angliában vettem egy nagyon finom tonhalas tésztasalátát a Sainsbury's-ben. Ott is volt egy a kesernyés mellékíz. Amikor otthon megcsináltam azt a tonhalas tésztasalátát magamtól, akkor az finomabb is volt, meg a kesernyés mellékíz sem volt.

Peter__Blau 2011.05.29. 09:27:36

@lüke: Nem ilyen egyszerű a helyzet, hogy cukor egyenlő cukor :-D
Teljesen más dolog a szőlőcukor, a gyümölcscukor és a finomított nád és répacukor.
Kicsit olvasgass utána.

orica 2011.05.29. 09:30:52

Érdekesen bővül a Századvég profilja. Vajh melyik terméktanács ihlette az írást?

Brix 2011.05.29. 09:30:57

Nagyon finom gyumolcsjoghurtokat lehet vasarolni Belgiumban. Viszonylag kedvezo aron es altalaban csak termeszetes alapanyagokbol keszulnek. Finomak meg a natur gorog joghurok is, mezzel es friss eperrel osszekeverve

Mária 2011.05.29. 09:43:29

@Songoman:

A jobb multik NEM ezzel színeznek. Sőt, semelyik se ezzel színez. Sajnos a saját termékajánló oldalaikon nem kötelesek, ezért nem is írják ki, mi minden van a dobozaikban, de ha az ember elég leleményesen túrja a netet, rá tud akadni az általa addig sztárolt termék adatlapjára.

És akkor arra a következtetésre jut, hogy az az igazi gyümölcsjoghurt, amihez otthon, a konyhában altatja a tejet (joghurt = aludt tej), ha akar bele egy kis gyári élőflórát, akkor az első házi adaghoz az igazi tehéntől származó tejbe belekever egy kanál gyári joghurtot.

Majd az otthon altatott joghurtba saját kiskezével beletör egy fél marék valódi gyümölcsöt.

A kétkanálnyi joghurtot tartalmazó sztárolt márkáknál a vásárló egyébként sem a joghurtért, hanem a reklámért, a dizájnért, a grafikusért, a nyomdáért, a szállításért, a hűtésért, a terítésért fizet az előállítás nettó költségén felül.

kangep 2011.05.29. 09:49:06

gyümölcsjoghurt: zsír és cukor. már itt bebukta :D

de mindegy, egyétek csak.

Mária 2011.05.29. 09:56:17

@orica:

Egy közgazdász szerintem nyugodtan joghurtposztolhat néha :)

juditka* 2011.05.29. 10:24:12

Egyébként a görög joghurt - krémes - és nagyon finom.

:)

lüke 2011.05.29. 10:25:07

@Peter__Blau:
köszönöm
pont ez tettem be
fruktó, glukóz
(Szentz Györgyi) Krebs ciklus

lüke 2011.05.29. 10:27:24

@juditka*:
nyertem hát idöt!
nyílt levélPorfelhő & Tsai blogger BT részére:
@ porfelhő: @juditka*: @álomszép
@armanda: @armanda*:
@Pasztorella: @hencz :@ XENCZ @jjmano, @JMárta
@írokneked

.
Ha együgyü lélek lennék akkor az utálkozás logikáján vezetném le s nem az ignorálásén.
Nem történt semmi, s panel le is fordította hogyan értem, nem kellett umtázni.S spiclik még jöhetnek az elkövetkezendö években.
A demokrácia bukott meg! Ha valakit spiclik feljelentenek és vegzálják ártatlanul, azt ítélték el és röhögték ki..
Erről nincs mit beszélgetni. Mint ahogy arról se ,ahogy a szekelyek és xhasa , akitlosz állja rohamot.
Így most nem engem fognak ignorálni -jaj miket beszéltek, nem unalmas, mint a blogger bt-t- hanem én. opá/pá

lüke 2011.05.29. 10:33:43

@lüke:
lemaradt a kéröjel ? vagy igy cukor=/cukor

krüger 2011.05.29. 14:06:30

@Peter__Blau: Hát azért olyan rettenesen nagy különbség sincsen közöttük. A kalóriatartalmuk nagyjából azonos, igaz, hogy a fruktóz nem emeli meg annyira a vércukorszintet, cserébe viszont könnyebben alakul zsírrá és növeli az inzulinrezisztenciát is. Nincs olyan nagy különbség az egyes cukorfajták között.

krüger 2011.05.29. 14:09:53

@Peter__Blau: Ez attól függ, hogy melyik gyümölcsnek mennyi a cukortartalma. Pl. a szőlő és a banán már bőven "édesség" kategória, a mazsola meg különösen. A gyümölcsben fruktóz van, ami cukor (a kristálycukor is felerészt fruktózból áll). Azért nem esik egy tekintet alá a cukorral, mert egyrészt a rosttartalma lassítja a cukor felszívódását, másrészt pedig a magas víztartalom miatt viszonylag sokat kell megenni belőle ahhoz, hogy jelentős mennyiségű cukrot fogyasszunk el. De a benne lévő cukor pont olyan cukor, mint amit a boltban veszünk (figyelembe véve, hogy a boltban is kapható fruktóz).

juditka* 2011.05.29. 14:59:37

@lüke:
El sem tudom képzelni miket írogatsz.
"S spiclik még jöhetnek az elkövetkezendö években."
Örülj neki, mert engem aztán egyáltalán nem érdekel.
Mit nyertél? Áruld már el.?
A futball-ban nyertek, és a drukkerek. szerintem.

Egyébként ez a levél nem engem minősit, úgy gondolom.
szekelyek és xhasa , akitlosz állja rohamot."
Milyen rohamot állak? engem aztán egyáltalán nem érdekel. Nekik irogassál.
Mint az sem, hogy miket írogatnak a posztokra. Szégyen, nagyon sokszor.

Milyen demokrácia bukott meg? áruld már el? és egyáltalán mi közöm van hozzá? hogy neked mi a vélemények erről.!!

Egyébként én tudom-, meg van az értékrendem.
Azt hiszem, nincs tovább miről írogatni.

krüger 2011.05.29. 15:04:36

@juditka*: Úgy hívták ezeket a kis üzemeket, hogy tejcsarnok. volt a mi falunkban is tejcsarnok, esténként biciklivel vitték a tejet alumíniumkannákban, amelyeknek a fedelét egy tiszta konyharuhával tömítették, hogy a por ne hulljon bele.

juditka* 2011.05.29. 15:06:26

Bocs. elirtam:
"mi a véleményed"

Hagyd abba! nagyon kérlek. és ne kövess minden blogon.
Mit ártottam én Neked áruld már el?

juditka* 2011.05.29. 15:10:51

@krüger:

Igen. Úgy hívták. De amiről én írtam, az Tejüzem volt. és nagyon jó hírű, kiváló szakemberekkel,- és legalább olyan minőségű termékeket állítottak elő.

:)

krüger 2011.05.29. 15:18:22

Kb. 20 év még lehetett kapni házi joghurtkészítő készüléket. Ebben kis edényként voltak (talán 4 db), ezekbe lehetett tölteni a tejet meg a kultúrát, és gondoskodott az egyenletes hőmérsékletről (talán mást is csinált, esetleg rázogatta, ezt nem tudom). Ma már hírül se lehet ilyesmit kapni, valószínűleg azért nem, mert kevés helyen lehet olyan tejet kapni, ami alkalmas a műveletre.

juditka* 2011.05.29. 15:25:59

@lüke:
Látom a másik blogon" szekelyek és xhasa ," állják a sarat, és már spiclijük is van, hogy a te szavaidat használjam. Igaz ez nekem idegen, de ha a helyzet úgy kivánja, nem fogom hagyni, hogy teljesen hülyét csinálj belőlem.

Jó, hogy felhivtad rá a figyelmemet, mert egyébként észre sem vettem volna.

juditka* 2011.05.29. 15:28:58

Bocsánat! Ha "elzavar" a Kumin Ferenc a blogról, akkor sem fogom hagyni....hogy mindent írogassanak nekem.
:)

juditka* 2011.05.29. 15:38:21

Hozzávalók (a kb. 2 dl-es joghurtos pohárral mérve):

3 tojás, 2 pohár joghurt, 3 pohár liszt, 1 pohár cukor, fél pohár étolaj, 1 zacskó sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor.

Szórhatsz sütés előtt a tészta tetejére egy nagy üveg (levétől jól lecsöpögtetett) gyümölcsbefőttet, (pl. meggyet, darabokra vágott barackot...) vagy kimagozott, megtisztított friss gyümölcsöt is. Nagyon jó ízű lesz a süti, ha ilyenkor a gyümölccsel megegyező vagy harmonizáló ízű gyümölcsjoghurttal készíted.

Megszórhatod a sütemény tetejét sütés előtt darabosra vágott dióval, mandulával, mogyoróval.

A liszhez keverhetsz 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport is, így "csokis" sütit készíthetsz. Persze ezt a változatot is megszórhatod gyümölccsel vagy diófélével. Viszont a kakaós változathoz inkább natúr joghurtot használj.

Ugyanezt a süteményt megsütheted muffinformában is.

Villámgyorsan elkészíthető, és nem lehet elrontani.
Én már kipróbáltam. Igaz én csak natúr joghurtot használtam hozzá.
:)

juditka* 2011.05.29. 15:40:42

Lehagytam a címet. Elnézést!

Joghurtos gyümölcsös süti.

:)

sarica 2011.05.29. 17:25:47

A ilyen megjegyzésektől égnek áll a hajam! Eleve honnan veszed, hogy biogazdaságból származott az a zöldség? És még ha elő is fordulhat, hogy HIBA folytán megbetegszenek bio élelmiszertől, az nem amiatt van, hogy bio, hanem azért mert hiba történt. A bio termékkel rengetegen gyógyulnak súlyos betegségekből (lsd. pl. Gerson terápia).
A házi élelmiszer előállítást az MGSZH gyakran ellenőrzi. Mivel kicsik és könnyen áttekinthetőek, ezért gyakorlatilag alaposabb az ellenőrzés, mint egy nagy üzemnél.

sarica 2011.05.29. 17:38:08

@kvadrillio:
Amit a tv-ben bemutatnak (amúgy igen gyakran nagyon tendenciózusan és elferdítve) azok illegális feldolgozó helyek. Attól, hogy valami házi feldolgozás, nem jelenti azt, hogy mocskos és gondatlan. Ha viszont az ilyen tv-hírekből ezt szűröd le, a multik kezében lévő tv-csatornák már el is érték a céljukat: vásárolj a multinál, higgy abban, hogy a nagyüzemi feltétlen tiszta és nem káros, óvakodj a kis boltokban vásárolni!
A legális házi termelőket, kisüzemeket nagyon gyakran ellenőrzik, és elég szigorúak feltételek és az elvárások.

sarica 2011.05.29. 17:48:43

@krüger:
most is lehet kapni házi joghurt készítő készüléket, írd be a keresőbe, többet is fogsz találni. De aki nem akar pénzt költeni erre, a joghurt termoszban is elkészül vagy 40 fokos vízbe kell állítani a joghurtos edényt, és ha hűlik, cserélni rajta a vizet.

sarica 2011.05.29. 18:49:08

Kedves Kumin!
Ha valami különlegese finom joghurtra vágysz, vegyél az Ökopiacon kecskejoghurtot a Tündérmajortól. Natúr joghurt, de ha teszel bele egy kis mézet és friss gyümölcsöt, két perc alatt kész: és igazán pontosan tudhatod, mi van benne! Az ára sem vészes, 460 Ft fél liter.

krüger 2011.05.29. 19:33:39

@sarica: Lehet, hogy keresőben találni, de boltban nem szoktam látni. Mindenesetre nem kell hozzá külön felszerelés, a nagyobb gond inkább olyan tejet szerezni, ami alkalmas a célra. Bár nálunk szerencsére van bőven.

képzelt valaki 2011.05.29. 22:14:40

Magyarországon a gyenge fogyasztás miatt aggódik mindenki - elemzők"

Nagyon sok háztartás van az országban akik nem
vásárolnak minden nap joghurtot, de talán még tejet sem, csak addig míg nagyon kicsik a gyerekek és a tej nélkülözhetetlen.
Az ilyen családokban élő nagyobb gyerekek úgy gondolom, csak a közösségben, óvodában, iskolában ehetnek ilyen termékeket.

profitline.hu/hircentrum/hir/233544/Magyarorszagon-a-gyenge-fogyasztas-miatt-aggodik-m

"Magyarországon aggodalom forrása a belső fogyasztás gyengesége, és a fogyasztási lendületet valószínűleg a devizahiteleseket megsegítő intézkedéscsomag sem fogja érdemben élénkíteni"

Igaz - ha jól értelmeztem - ez minden termékre vonatkozik, nem csak a fent - általam - emlitettre.

porfelhő 2011.05.29. 23:14:16

@lüke:
Jaj. :) Mi baj van? Én nem is értem?! mi a probléma már megint.
"nincs mit beszélgetni". Eddig sem beszélgettünk, hiszen Te csak utálkozol, mindig.
Egyébként, lassan írom. Te nem értesz semmit, de semmit.

:)

porfelhő 2011.05.29. 23:17:33

A joghurtok nagyon finomak. Csak az a probléma, hogy én a gyümölcsöset nem igazán kedvelem, nekem az kicsit savanyú. A görög joghurt a legjobb.

:)

álomszép 2011.05.29. 23:20:47

@porfelhő: :)

Na. Ja.:) A görög joghurt csokoládé darabkákkal, vagy a kekszes is jó.

:))))

álomszép 2011.05.29. 23:22:51

@porfelhő:

oppá" lemaradt.:)

"kis magyar tejüzemekben készülő joghurt"

Ez a fajta biztosan táplálóbb, és jobb- finomabb.
Most mit csináljak, én nem azt veszek amit akarok, hanem amit kapok.
ilyen ez.

:)))

álomszép 2011.05.29. 23:24:16

Kedves @lüke! Bocsánat! hogy megkérdezem.
Te melyik joghurtot szereted a legjobban?

:)

Jó éjt.!

Pasztorella 2011.05.29. 23:53:16

A tejtermékek nagy mennyiségű káros telített zsírt tartalmaznak, ennek ellenére nem feltétlenül veszélyeztetik szívünket"

...a telített zsírok ártalmatlanok, viszont úgy véli, hogy a tejtermékekben lévő más tápanyagok védő hatást gyakorolhatnak a szívbetegséggel szemben. E jótékony hatású tápanyagok közé tartozik a kalcium, a D-vitamin, a kálium, a magnézium és a konjugált linolsav."

www.hazipatika.com/services/news/Nem_novelik_a_szivroham_kockazatat_a_tejtermekek?

Tehát. Fogyasszuk nyugodtan.
Szükséges és jó.

:)

lüke 2011.05.30. 04:57:27

@porfelhő: & Tsai blogger BT részére:
@juditka*: @álomszép
@armanda: @armanda*:
@Pasztorella: @hencz :@ XENCZ @jjmano, @JMárta
@írokneked @képzelt valaki

nem, nem
(orvosilag a titoktartás miatt, emberileg meg Moliere miatt)

lüke 2011.05.30. 06:14:06

@álomszép:
a(faeces) kevertet, amit te
@porfelhő: & Tsai blogger BT részére:
@juditka*: @álomszép
@armanda: @armanda*:
@Pasztorella: @hencz :@ XENCZ @jjmano, @JMárta
@írokneked @képzelt valaki
csinálsz

BenőBá 2011.05.30. 09:26:23

Igazuk van azoknak, akik most itt irígykedve tekintenek a fővárosi választékra és kínálatra. Azt azért halkan megjegyzem, hogy tapasztalataim szerint pár éve a tejtermékek kapcsán megmozdult valami. Nagyon kevés kisipari jellegű tejbolt volt itt bp-en, és azok is többnyire a budai oldalaon, luxusigények kielégítése céljából. De az utóbbi időben legalább 2 kicsi üzlet nyílt délpesten, a könyékemen, ami noha nem tescos árszínvonal, de nem is a luxust képviseli, megfizethető. Nyilván megjelent egy masszív igény ezekre a dolgokra, plusz páran már elkezdték csinálni az ipart, így a következő reménybeli játékosoknak már nem valami újat kell kitalálnia, hanem egy működőt lemásolnia. Ennek lassan át kell mennie a vidéki városokba is, először a nagyobbakba, majd a kisebbekbe.

krüger 2011.05.31. 14:12:51

@Pasztorella: Az már önmagában is megkérdőjelezhető, hogy a telített zsírok tényleg olyan károsak-e, mint ahogyan mondják. Egyáltalán nem bizonyított a dolog, és vannak ellene szóló kutatások is, amelyek szerint pl. fontosak a szervezet hormonháztartásához.

@sarica: Arról nem is szólva, hogy a multiknál is lehet baj, és amikor bekövetkezik, akkor aztán igazán nagy baj van, mint a mostani uborkafertőzésnél. Emberek százai halnak meg vagy betegednek meg súlyosan, és nem lehet tudni, hogy a fertőzés honnan indult ki, mindenki a másikra mutogat.

FGSuperman 2011.06.01. 21:13:03

@billy reed: az index szerint viszont a legjobb lett

mondjuk szerintem is a legjobb túró rudiban

de én nem biztatok senkit, hogy vegyen - nehogymá' a végén nekem ne jusson:-)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása