Jó lesz ez az öt év?

2011.05.12. 15:13 kumin

A napokban egyre több csepegtetett információval kirajzolódó területi közigazgatási átalakítás igazi nagyfalatnak ígérkezik. Nagyon sok változója van az egyenletnek, a nyilvánosságra hozott koncepció is mindenféle betűkkel és számokkal ágaztatja el a jövő lehetséges alakulásait, de akármerre is alakul ez biztosan kemény menet lesz. Rengeteg lobbiérdek, rengeteg személyes ellenállás akadályozhatja a munkát. A politikai képesség persze leginkább ilyen ellenszélben mutatkozik meg. Azért a motivációk szintjén sem rossz a helyzet. Nekem úgy rémlik, hogy ha bárki az állam működésében rejlő tartalékokról tíz másodpercnél hosszabban beszél nyilvánosan, akkor az önkormányzati működés irracionalitásai elő szoktak jönni. A friss hírek birtokában egyelőre válasszunk egy magasabb perspektívát, és nézzünk meg egyetlen ötletet: az ötéves ciklus ügyét.

(forrás)


Az országgyűlési és az önkormányzati választások egymásra torlódása szükségszerű következménye annak, hogy a rendszerváltozás időpillanatában nagyjából egyszerre kellett az új, demokratikus intézményrendszert felhúzni, és hogy a két ciklus egyforma hosszú lett. Tetszettek volna valamikor önmagukat feloszlatni, üzenhetnénk az Országgyűlésnek, és akkor egy csapásra megoldódott volna a probléma egy előrehozott választással. Nem így történt, így maradt egymás nyakán a két szavazás.


Miért rossz ez a mostani helyzet? Szükségtelenül és menthetetlenül megnyújtja a választások utáni mézes heteket. A politikai verseny természetes eredménye, hogy a választások előtt a versenyben lévő kormányok nem lépnek meg szükséges, ám versenyhátrányt okozó lépéseket. Az újonnan alakuló kormánynak így a tipikus helyzetben el kell kezdenie egy kicsit vérengzeni, hogy legyen fedezete a ciklus végének közeledtével ismét a döntések kellemesebb fajtájával előjönni. Az önkormányzati választások miatt ez az egész történet négy-öt hónappal eltolódik, hiszen a választók fejében lényegében egy harmadik fordulóként él az őszi szavazás, amelynek a tétje pedig elég nagy (volt eddig) ahhoz, hogy a politikusok ezt a kampányt is nagyon komolyan vegyék, és önként ne menjenek házhoz (hogy is mondják ezt szépen?) semmiféle rosszért.


Miért volt ez eddig mégis jó így? Húsz év alatt a szereplők beárazták a rendszert. Senki nem is várta, hogy az új kormányok rövidebbre vegyék a hancúrozást a választókkal, viszont az önkormányzati meccs után az EP választáson kívül kiszámíthatóan nem volt semmi, ami miatt nem lehetett (volna) cselekedni, és nagy dolgokat véghezvinni. Ha bejön az ötéves ciklus, az önkormányzati választások ideje elkezd vándorolni, mint a Nap az égen, előbb távolodik a parlamenti választástól, tíz év alatt kerül a legmesszebb, és lesz pont félidőben, azután húsz év múlva lehet újra egymáshoz olyan közel, mint ahogy most van. Minden együttállás más stratégiát kíván majd. Ez nagyobb bizonytalanságot teremt, és nagyobb esélyt kínál a hibázásra vagy épp a váratlanul jó szereplésre is.


Magasabb, absztraktabb szempontok szerint a két ciklus eltávolítása mellett szólhat több érv, hiszen a demokrácia valószínűleg jobban működik, ha egy-egy voksolás inkább arról szól, ami a tényleges tartalma – bár jól tudjuk, hogy ez maradéktalanul sosem elérhető. A szokatlan időpontokban jelentkező helyhatósági megmérettetés zavaró hatása a politikai ciklus szokásos működésében ehhez képest nem tűnik nagy árnak, noha a gyakorlatban szerintem nagyon is komolyan veendő szempont lehet. Nagy kérdés persze az egész átalakítás kapcsán, hogy az önkormányzati választásoknak tétje miként alakul, mennyire marad kívánatos egyáltalán ez a politikai trófea. Nem tudom azt sem, hogy milyen átmeneti intézkedéssel érhető el az átállás. Vajon már a mostaniak kapnak egy bónusz évet? Ha így van, akkor köreikben biztos nem ütközik nagy ellenállásba ez a konkrét változó elem.
 

Címkék: önkormányzat ciklus ötéves

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr732898395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.05.12. 16:05:43

Abody Bela irasa a magyar csapat eselyeirol az olimpian. Kb. ennyi mondanivalo volt ebben a posztban.

hacsak nem az, hogy az osszes tobbi, fontosabb modositassal ne foglalkozzanak az emberek, hanem csak ragodjanak ezen.

Goompah 2011.05.12. 16:06:25

Lehetek egy kicsit nyelvtannáci?

1) "helyhatósági megmérettetés zavaró hatása"

Megméretés. Még akkor is, ha 100 esetből 100-ban megmérettetésnek írják.

2)"Szükségtelenül és menthetetlenül megnyújtja a választások utáni mézes heteket."

Mézesheteket.

Bocs, hogy nem lényegi dologról írtam.

[megmondoember] 2011.05.12. 16:09:46

Blablabla. Húszmilliószor hallott, már a legsötétebb magyar ember tudatának mélyére is többször lehatolt közhelyek, evidenciák, a kreativitás legcsekélyebb szikrája, és új gondolat aprócska elhulló magva nélkül. Nagyon gyenge lehet a felhozatal a blog.hu-h, hogy ez Index címlapos lett.

igényes 2011.05.12. 16:12:47

A maffia:

"Az április 12-i ülés testületi ülésként való megtartása törvénysértő. (...) Ugyancsak törvénysértő működést jelent, hogy a szabálytalan testületi ülés levezetésére a jelenlévő képviselők a korelnököt jelölték ki" – írta az önkormányzat által közzétett törvényességi felhívásában Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott, és május 20-ig adott határidőt a testületnek a törvényes állapotok helyreállítására.

Az említett ülésen csak a Fidesz-frakció képviselői vettek részt, sem Tétényi Éva független polgármestert, sem az ellenzék képviselőit nem értesítették. Az összejövetelen elfogadták a mintegy 25 milliárd forintos hitelezői igényeket 100 százalékban kielégítő és a várost 34 évre eladósító reorganizációs tervet.

A szervezeti és működési szabályzat módosításával határoztak arról, hogy a jövőben a testület üléseit Steindl Balázs fideszes frakcióvezető is levezetheti. A történtek miatt a Jobbik esztergomi szervezete fordult a kormányhivatalhoz.

A hivatal megállapította, hogy a képviselőtestületi ülést kizárólag a polgármester hívhatta volna össze, másnak erre jogszerűen nincs lehetősége. A törvényességi felhívás szerint "a képviselők egy része eleve nem is jelent meg az ülésen, így a jogszabálysértő módon megtartott testületi ülés sérti az önkormányzáshoz való alkotmányos jogot", ezért a meghozott döntések közjogi érvényességének feltételei nem állnak fenn.

Steindl Balázs, az esztergomi Fidesz-frakció vezetője elmondta, kétszer hiába kérték rendkívüli ülés összehívását a polgármestertől, ezért a kormányhivatalhoz fordultak. A hivatal felkérte Tétényi Évát, hogy jelöljön ki egy napot május 20-ig, amikor az ülést összehívja.

Steindl Balázs rámutatott, hogy a vitatott ülésen hozott határozataikat a jegyző aláírta, ezért mindaddig hatályban vannak, míg rendelkezéseiket az Alkotmánybíróság hatályon kívül nem helyezi.

Goompah 2011.05.12. 16:22:36

@igényes: Egy link bőven elég lett volna.

Az eset sajnos kiváló példája a kormányzó hatalom mérhetetlen cinizmusának. A törvénytelen határozatokat az AB majd 5 év múlva elmeszeli.

Dr. Cica75 2011.05.12. 16:29:18

Felesleges volt ennyi betűt leírni a SEMMIRŐL.

nénike · http://mandiner.hu 2011.05.12. 16:33:46

Vajon már a mostaniak kapnak egy bónusz évet?

Nem. A következő önkormányzati választás 2014-ben lesz, legalábbis a híradások szerint.

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2011.05.12. 16:36:36

Két fontos okból jobb lett volna négyéves ciklus, és OGY-ciklusközepi önkormányzati választás:
1. Véletlenül sem csúszik egymásra a kettő, ezzel még jobban növelve az országos politika ráhatását a helyi döntésre.
2. A ciklusfelezéssel egyenlő lesz a két kormány ráhatása a helyi ügyekre, így nem az lesz a meghatározó az önkormányzati választásnál, hogy ki van kormányon.

megszűnt 2011.05.12. 16:43:57

Elmélkedés mézes hetekről és hancúrozásokról.:):) nagyon szép írás, bár ötször olvastam el és még mindig nem hoztam ki belőle semmi konkrétumot.

Hacsak azt a tényt, hogy ha nekem nem voltak mézes heteim, akkor a kormánynak se legyen! A szomszéd tehene tipikus mondás ide.

A hancúrozás pedig azért nem kerül annyiba, bár a gumióvszer éppenséggel nem olcsó!

Amikor az ember aktuális kérdésekről beszélgetne, így a fogamzásgátlás napjainban, nekem erre lenne több javaslatom, van írásom a témában itt:
www.med-courier.com/index.phtml?pid=100020&id=10907

belagezabela 2011.05.12. 16:55:02

hülye lenne ez a 2/3 kitolni magával, hogy önkori szinten még nagyobbat bukjon.
Elég lesz neki a 2014es fiaskó, ha a határon túli magyarokkal megnyeri a tavaszi választást.

FeketeLeaves 2011.05.12. 16:56:17

A szükség~ szó(kapcsolat) a kedvence.

FeketeLeaves 2011.05.12. 17:00:59

Á, már értem miért szükséges a sok szükség-es szó. Mert kellett a töltelék a semmbe.

Kedves Kumin Úr, nem attól politikai elemző valaki, hogy hetente gyártja a sorokat.

Dr. Cica75 2011.05.12. 17:02:39

Egyébként pedig teljesen felesleges lufihámozás azon elmélkedni, hogy a jelenlegi garnitúra intézkedéseinek milyen hatása lesz 8-12-20 év múlva, mivel ha eltakarodnak ezek a köztörvényes bűnözők, akkor úgyis ki kell lapátolni a ganét amit itthagynak.

kicsijuti 2011.05.12. 17:19:31

@Cica75: ezzel a kommenttel késtél több mint egy évet cicus

kicsijuti 2011.05.12. 17:26:31

@belagezabela: nem kellenek ahoz határon túli magyarok hogy megnyerjék a '14-es választásokat, addig úgysem jelenik meg új politikai erő a nép meg annyira azért nem hülye hogy visszahozza az mszp-t.

Dr. Cica75 2011.05.12. 17:43:43

@kicsijuti: Egy éve is aktuális volt, de most többszörösen is az.

G. Wolf 2011.05.12. 18:03:17

Én személy szeirnt a parlamenti ciklust is 6 évesre tenném, szóval ha nézzük akkor megválasztanak egy kormányt kb 1 év mire csinál valamit (az önko választás miatt is, meg amúgy se mer rögtön belefogni semmibe) szóval utánna kb 2 évet tud kormányozni, majd az utolsó 1 évet meg választási kampánnyal tölti. Érdekes megnézni pl a költségvetési ciklusokat, hogy nálunk mennyire jól kirajzolódik a választási év.

ha plusz 2 évet beletoldanánk akkor a parlamenti munka az 4 éves lenne (mert az 1 év semmit tevést és a 1 év kampányt nem nagyon lehet levenni... sajnos)

az meg hogy eltolják most 5 évesre az önko ciklust szerintem jó ötlet, bár tényleg úgy lenne jó ha a parlametnti is megemelnék és végül lenen 5 éves önko meg 6 éves parlamenti ciklus. szerintem.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 18:09:26

@Goompah: te lánykori neveden Hierro Nyh. vagy?
A "megmérettetés" teljesen helyes, régies forma.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 18:10:12

@G. Wolf: szerintem meg max. egy évre lenne szabad megválasztani ezeket, amíg ilyen maffiamódszerekkel dolgoznak, ahogy akár a fidesz, akár az előző kormány.

G. Wolf 2011.05.12. 18:13:36

@al kotmány aláiro álamfö: és egy év alatt mi történne? szóval ha nézed hogy az utolsó év mindig választási év, a szerint terveznek, hogy minél inkább a kormánynak kedvezzen többet osztogatnak mint amennyit szabad volna... akkor pár év alatt totál csődbe menne az ország

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 18:21:37

@G. Wolf: semmi. De hamarabb megszabadulnánk tőlük. :D

OkoskaTo:rp 2011.05.12. 18:28:23

"Nem öt év! Kötél."

Másrészt a Fidesznél úgy látszik, matekot sem nagyon tanultak. Az önkormányzati ciklus 5 évessé tétele _most_ valóban elcsúsztatja egymástól a két választást (2014 ill. 2015), de minden ötödik országgyűlési, és minden negyedik önkormányzati választás így is ugyanarra az évre fog esni. Lassan mondom, hogy megértsék a jogászok is: legkisebb közös többszörös.

Különben is mire megyünk az eltolással? 2010-ben hiába nyertek áprilisban, nem mertek semmihez hozzányúlni, nehogy már októberben bukta legyen belőle. Ha 2014-ben nyernek, akkor 2015 októberéig nem csinálnak semmit, nehogy ellenük forduljon valamelyik választói csoport?

Dr. Cica75 2011.05.12. 18:42:25

@OkoskaTo:rp: De tanultak. 2020-ig számolnak, hogy utána mi lesz, nem érdekli őket.

marcopolo53 2011.05.12. 18:49:27

@G. Wolf: Úgy a tíz év is kevés, ha minden választás után nulláról akar egy új kormány elindulni. Ezt a világon egy ország sem győzi gazdaságilag.

G. Wolf 2011.05.12. 19:01:25

@marcopolo53: Bármennyire is nem látszik de a kormányok építkeznek egymásra... és egyáltalán nem a nulláról megy tovább. csak nem mindegy hogy mennyi idejük van és mit tudnak (akarnak!) megcsinálni

bnyuszi 2011.05.12. 19:36:09

@knausz: El akartam olvasni, hogy hogyan szeretkezel okosan, de csak annyit tudtam meg ebből, hogy a weblap nem található :-P

megszűnt 2011.05.12. 19:46:33

@bnyuszi:
És egyúttal azt is megtudtad, hogy Széles Gábor töröltette a korábbi Magyar Hírlapban megjelenteket.

Most hát nem tudod elolvasni, hogyan szeretkezzünk okosan és magadnak kell kiokumlálni.:)

Táskás Tóni 2011.05.12. 19:55:30

@kicsijuti: Tehát a nép annyira hülye, hogy itt tartja még pár évre ezeket a dilettáns populista nagyképű majmokat?

Robinzon Kurzor 2011.05.12. 19:55:32

"Megmérettetés" ... nyugtass meg, hogy ezt a posztot a modoros blogba szántad, mint paródiát.

Ha esetleg mégsem, és tényleg komoly: önmagában az 5 éves ciklus nem old meg semmit.
5 parlamenti választásból csak 1 esetben lesz 1 évnél távolabb az önkormányzati választás.

Alapvető hozzáállásbeli problémákat nem lehet adminisztratív úton rendezni.

Táskás Tóni 2011.05.12. 19:57:50

@al kotmány aláiro álamfö: Szerintem me4g szakértői kormányra lenne szüksége Mo-nak hosszú évekre. A politikusokat pedig küldeném közmunkára.

Táskás Tóni 2011.05.12. 20:00:21

@OkoskaTo:rp: Így lesz a félévnyi"totojából" másfél év!

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 20:18:12

@Táskás Tóni: igen, arra lenne szükség. Hol találsz ilyet? Pláne olyat, ami mellett még élni is tudunk?

Goompah 2011.05.12. 20:25:47

@al kotmány aláiro álamfö:

"te lánykori neveden Hierro Nyh. vagy?"

Az anyukádé volt az, mielőtt beállt kurvának a kocsisorra.

"A "megmérettetés" teljesen helyes, régies forma."

Olvastál már bibliát?

Goompah 2011.05.12. 20:27:51

@Robinzon Kurzor:

Kár, hogy senkinek nem jutott eszébe a Fideszben az, hogy 2 évvel eltolni, aztán megmaradni a 4 évnél. Igazi "megméretés" az lenne, ha mindig a parlamenti ciklus közepén lenne az önkorm. választás.

belekotty 2011.05.12. 20:43:37

Hmmm.. a különböző helyesírás versenyek oldalain a megméretés és a megmérettetés szó is egyaránt használatban van. Szóval akkor a belgák hova álljanak?

Goompah 2011.05.12. 21:00:31

@belekotty:

Te a muszály és a muszáj között is guglizás alapján döntesz?

Ugye ismered a mondást: "Megmérettetett és könnyűnek találtattatott." - Hoppá, vagy mégsem így van?

legeslegujabbkor 2011.05.12. 21:02:45

@belekotty: Ez a szó, bármilyen formában, ebben a ciklusban tiltva van. (lásd szar bor)

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 21:11:28

@Goompah: nézd te senkiházi seggfej! Hogy a te anyád egy tetves korcs, aki kurválkodásból élt és apáddal csak egyszer találkozott, miközben egy vödör volt a fejére húzva, ergo nem is ismerte azt a tripperes patkányt... hát arról nem én tehetek.
De a jövőben leszel szíves ezt a stílust megtartani annak a büdös vén ribancnak!

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.12. 21:12:40

@Goompah: egyébként mi a fasz köze van annak a pedofil mesekönyvnek a magyar nyelvhez? (a kérdés költői, egy magadfajta szarházitól nem várok rá választ)

Goompah 2011.05.12. 21:37:52

@legeslegujabbkor:

És ez még csak a kezdet. Hamarosan következik az elszámoltatás is. Ezt követően az alkotmányba bekerül, hogy a sajtóban és a közbeszédben a negatív hangulatú, jelentásű szavak használatát évi 10%-kal csökkenteni kell, azok teljes kihalásáig.

lüke 2011.05.12. 21:57:57

káromkodós szép álmokat
:)*:)*

legeslegujabbkor 2011.05.12. 22:02:41

@Goompah: Viccelsz. Már meghozták azt a törvényt. Szalai A. mondja meg, mennyit fizetsz a használatukért.

belekotty 2011.05.13. 04:03:29

@Goompah: Miután a Magyar Értelmező Kéziszótárban nincs. Most ezt MUSZÁJ volt? :-))

polom13 2011.05.13. 07:58:23

Az EP választással egy napon kell tartani.
Így egy húsz éves ciklusban a választások száma eggyel(14-ről 13-ra)a kampányidőszakok száma viszont öttel(14-ről 9-re) csökken.
A jelenlegi rendszerben 4 évente kettő,20 évente három kampányidőszak van;úgy 20 év alatt egyszer lenne olyan év ahol kétszer kéne szavazni.

bnyuszi 2011.05.13. 09:10:47

@polom13: szvsz az önkormi választást az ogy választással együtt kellene tartani.
Hogy miért? Mert:
1. vagy osztogatunk addig 100 napos programokban, lásd Megyó
2. vagy nem csinálunk (és mondunk) addig semmi rosszat, mint a mostaniak
Egyik sem jó. Amikor az önokrmi választás az ogy után 3 évvel lenne, akkor mindkét előző eset fenntarthatatlan lenne.

Amúgy meg miért is jó az, ha a parlamentben A párt kormámyoz, az önkormányzatokban pedig B párt emberei vannak. Ott tennének keresztbe egymásnak, ahol csak tudnak. szvsz

bnyuszi 2011.05.13. 09:12:04

@knausz: Jó reggelt!
Rájöttem: szeretkezzünk egymással!
Te is egy mással és én is egy mással. :)

megszűnt 2011.05.13. 11:10:34

@bnyuszi:
Szép napot kívánok!
Az ötlet kiváló! Mindenki mással, mi nem egymással.:)

Jó lesz-e az 5 év? A magam és családom tekintetében én ezt az 5 évet úgy értékelem, hogy viszonylag rövid, de pont elég befektetni. Ezért kötök a gyerekekre pont öt éves biztosításokat, mindig, és mire lejár, arra ezzel indítható egy számla és elég lesz az egyetemi tanulmányokra. Mindhárom gyermekem esetében.

Egy ország életében 5 év az kevés. Nem elég ugyanis elindítani a folyamatokat, azokat végig kell vinni.

Ha most Orbán Viktor 20 évre tervez, megértem, mert az elején a múlt részével kell le- és elszámolni, úgy indulhat a jövő. Folyton nem lehet kezdeni egy másik ciklussal.

juditka* 2011.05.13. 21:45:16

választások előtt a versenyben lévő kormányok nem lépnek meg szükséges, ám versenyhátrányt okozó lépéseket."
Na. igen. Igy van ez. Jó példa volt erre a 2010-es "választási év". A kormány az őszi választások után kezdte meg gyors tempóju politizálását. Meghosszabbodik az "idő" a mindenkori kormány munkáját jobban tudja értékelni a választó. negatív- pozitív irányba.
Igaz a polgármester választásnál, a testületi tagok választásánál nem biztos, hogy mindig ez az irányadó.
Helyi szinten,- legyen az város, vagy kis település sok esetben a választandó személyt és addig végzett munkáját, értékeli a választó, függetlenül attól melyik párt színeiben indul. Legyen az polgármester, vagy képviselő jelölt.
Talán az is jobban felmérhető lesz, hogy a jelöltek "álruhában", vagy párt színekben indulnak e.:)
:)

porfelhő 2011.05.13. 22:21:53

"A polgármester közvetlen választása révén magas legitimitással rendelkezik, ugyanakkor saját jogán alig rendelkezik hatáskörökkel. Ezért programjainak megvalósitása /amely alapján állampolgárai megválasztották/ különösen olyan testületekben, amelyben nincs többsége nehézkes/."

Van ilyen is. Úgy gondolom az önkormányzatok többségében tudnak együttmüködni - polgármester, és testület - vegyes felállásban. Egyik vagy másik párt képviselőjét nem azért szokták beszavazni a testületbe a polgárok, hogy veszekedjenek :) hülyét csináljanak saját magukból :)
Azért, hogy az adott helység érdekében jól, hatékonyan végezze a testület a feladatát a polgármesterrel együttműködve, na persze ez fordítva is így kell hogy legyen, hogy a polgármester is maximálisan alkalmazkodjon a testülethez.
Hiszen aki vállalja a megmérettetést, annak tisztában kell lennie a feladat nagyságával, súlyával, hogy esetleg kormányzó párt képviselői, és ellenzékiek is lesznek a testületben.
Igen van rossz példa az országban! de úgy gondolom ez nem általános. Általában a józan ész és a tenni akarás a jellemző.
Vagy talán nem?
:)

álomszép 2011.05.13. 22:30:06

@porfelhő: :)

Úgy bizony! Egy választó polgár sem kíváncsi arra, hogyan tudnak "parádézni, műsorokat csinálni":) az önkormányzati üléseken! Azért küldik oda őket, hogy - ha szükséges éppen - mindenkor önmérsékletet tanúsítva, "egyemberként" végezzék feladatukat. Tegyenek meg mindent a működőképesség, és fejlesztés érdekében. Még ha szűkösek a keretek akkor is.
Tudnék jó példákat mondani? Csak nem teszem meg, mert felesleges lenne.:)

álomszép 2011.05.13. 22:31:44

Vajon már a mostaniak kapnak egy bónusz évet? "

Szerintem ez egyáltalán nem is érdekes.
Az én "olvasatomban" az általam leirtak sokkal lényegesebbek.
Úgy gondolom.
:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.05.17. 11:09:33

@marcopolo53: (nulláról) @G. Wolf: (építkeznek egymásra)

A kormányok onnan akarnák folytatni, ahol legutóbb abbahagyták.
Mivel azonban a közbenső kormányok az ő műveik lebontásával kezdik és az ellenkező irányba építkeznek "rájuk",
- ezért csak szeretnének a 0-ról indulni,
- valójában egy (kisebb-nagyobb) MINUSZ-ról kénytelenek indulni a saját irányukba...
(vizuális tipusnak ajánlok hozzá számegyenest vagy ingát:)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása