Harc az új alkotmány ellen

2011.04.26. 11:56 kumin

A hétfői aláírással nem csak az alkotmány elfogadásának folyamata, hanem az ellenzéki stratégia egy fontos szakasza is lezárult. Itt a blogban is többször téma volt a két baloldali párt távolmaradása, illetve a Jobbik részvétele, ugyanakkor teljes ellenállása a vita során. Ha hinni lehet a nyilatkozatoknak, a sarkalatos törvények tárgyalásán már valamennyi ellenzéki párt részt vesz, immár az új alkotmány elleni harc jegyében. Új korszak, új stratégia, van is néhány jelszó, de mintha a tényleges tartalom hiányozna. Nehéz úgy rohamra indulni, hogy nem látszik, hol is az ellenség.

(forrás)

 


Mesterházy Attila publicisztikával vezette fel az új korszakot. Az LMP-nél még nincs ilyen direkt manifesztum, őket most még egyéb ügyek kötik le. A Jobbik pedig hülyéskedéssel adta meg a startjelet, ritka alkalom, amikor a 168 Óra szerkesztője együtt kuncoghat Novák Előddel („Íme a fotó: Orbán Viktoron kacaghatunk”), de volt már arra példa korábban is, hogy e két intellektuális forrásvidék neve egy mondatban elhangozzék – volt is belőle hiszti. (direkt nem linkelek, tessék kommentben kitalálni!)

 
Indul tehát a harc az új alkotmány ellen. Az okok megnevezésében továbbra is dominál az eljárás, a módszer, a harcmodor a „közös akarat és összefogás” lesz, csak még az nem világos, hogy mik azok a konkrét elemek az új alaptörvényben, amelyek ellen a csatába indulók harci jelszavakat kiálthatnak. Az eddig témaként felmerült ügyekről rövidesen kiderülhet, hogy nincs mögöttük valódi tartalom, gondoljunk csak az abortusz kérdésére. Könnyen az történhet, mint a médiatörvény vitája kapcsán. Akkor nem kevesebb volt az állítás, mint hogy véget ért a sajtószabadság. Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket.

 
Könnyen lehet, hogy ez következik az új alkotmány témájában is. Az ellenzék, ki-ki a saját profiljához igazítva felépít egy stratégiát, amelynek központi állítása, hogy valami, ami jó, vagy legalább is jobb volt, most véget ért, és ami eljött helyette, az rossz, de minimum érezhetően rosszabb. Hogy miben fog ez az állítás testet ölteni, az viszont nehezen megfogható. Magától ugyanis sehogy. A Harmadik Magyar Köztársaság összeomlásának mítoszát ennek megfelelően fel kell építeni. Kíváncsian várom a konkrét megoldásokat. Annak azért örülök, hogy ezt már a parlamenti közvetítést figyelve is tanulmányozhatom.

Címkék: alkotmány novák mesterházy

152 komment · 8 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr162856355

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt helyett inkább ebédeltek a magyarok 2011.04.26. 18:47:42

Az államfő bámulása helyett a kulináris kalandokat választották a magyarok....

Trackback: Viktor evangéliuma 2011.04.26. 18:23:11

A kép forrása a Négymadár blog. Kedvenc miniszterelnökünk húsvéti üzenetében szakrális magasságokba emelte az új alkotmányt: Az újjászületésben ölt testet a kereszténység központi gondolata, a Megváltó kereszthalálának áldozata és az általa elnyert b...

Trackback: Húsvéti Schmitt 2011.04.26. 16:09:38

A Nemzeti Hírcsárda Iroda az NHI, a rossz emlékű ruszki alkotmányt leváltó, még rosszabb hírű Vatikán szellemű alkotmány aláírási időpontja és celebabrálása kapcsán vetett fel néhány fontos kérdést, amelyet az óvónők és az óvodások sem értettek. Most m...

Trackback: A golyóstoll születésnapján írta alá Schmitt az alkotmányt! 2011.04.26. 15:46:23

Ha nem egy Schmitthez hasonlóan kifinomult műveltségű államfőről lenne szó, akár véletlennek is gondolhatnánk az egybeesést. De így mi egy finom önreflexióra gyanakszunk. A saját aláíró szerepe így még jobban kiemelődik, hiszen éppen hetvenhárom éve, 1...

Trackback: Az emberi jogok csorbítása a Húsvét megcsúfolása? 2011.04.26. 15:25:46

Eredetileg nem kívántam újra foglalkozni az Alkotmányozással, hiszen szinte mindent leírtak már a folyamatról. Mégis, van talán egy-két gondolat, amiről még nem esett szó és annak fényében, hogy Húsvét hétfőn írja alá Schmitt Pál az új alaptörvényt, mé...

Trackback: A sava és borsa 2011.04.26. 13:57:37

Érdekes dolog ám tanulmányozni az új alaptörvényt, hiszen egészen izgalmas vitákat lehetne folytatni róla, ha nem ragadna le a népség a preambulum hitvitájánál. Itt van például az a rész, ahol

Trackback: Alkotmányos feltámadás 2011.04.26. 13:57:26

Hanem azért van abban csipetnyi koronaúsztatós, mázas perverzió, hogy a köztársasági elnök éppen húsvét hétfőn írta alá a köztársaság Magyarország új alkotmányát.Már hallom a lelki füleimmel két kilőtt védett madár között Semjén Zsolt - vagy esetleg a ...

Trackback: Levendel Júlia - VIRTUÁLIS ÉLŐKÉP 2011.04.26. 12:35:19

A kultúráért felelős államtitkár ajánlotta, hogy az alkotmány aláírásának napján, húsvét hétfőn, fanfárok és díszőrségi ceremóniák után, a „magyar újjászületés”-t jelképező esemény megkoronázásaként több helyszínen egy időben rendezzenek ha...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2011.04.26. 14:01:24

tudod fijam, tő'tény nélkül nehéz lőni...

Charlie Chan 2011.04.26. 14:03:39

Köszi, egy értelmes elemzés (pontosabban megelőlegezett elemzés). Jönnek a trollok!!!!!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.26. 14:11:30

@Charlie Chan: elemzés?!
Hol?
Ez még gondolatébresztőnek is rövid volt, nemhogy elemzésnek.

Emiksz 2011.04.26. 14:13:09

"a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."
Majd meglátjuk 4 év múlva bevált-e a félelem, vagy marad csak nyegyed.

emiksz.blog.hu/2011/04/19/33_a_jovo_bevegzodott

"- Esküszöm arra megy ki ez a hajcihő, hogy a köztársasági elnök áprilisban feloszlathassa a Parlamentet, mert nincs költségvetés.
- Naná.
- Bár még mindig Schmitt lenne, ő aláírná a KT jóváhagyás nélkül is!"

okostojgli (törölt) 2011.04.26. 14:14:36

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."

Júli. 1-től büntetnek, te pöcs.

szempontpuska 2011.04.26. 14:16:19

Már ne is haragudj Kumin, de ha nem tudod mik azok a konkrét elemek az új alaptörvényben amelyekkel bajuk van, akkor a hiba a Te készülékedben van...

"Könnyen az történhet, mint a médiatörvény vitája kapcsán." Ahol szintén kihátráltál a konkrétumok láttán...

Gyáli úr 2011.04.26. 14:16:26

Megmondom, én azon csodálkozom, hogy magukat értelmesnek gondoló emberek már ezeket a politikus által legyártott gagyi-szlogeneket szajkózzák, hogy "micsoda szégyen, hogy húsvétkor írják alá ezek a hatalommániások".

Egyszerűen nem hiszem el, hogy tényleg ennyien képesek voltak ugrani a sajtórövényes-ügyre, és most az alkotmány kapcsán is a papír színén meg a toll márkáján megy a vezérelt hőbörgés.

Charlie Chan 2011.04.26. 14:20:43

@doggfather: Fuss neki még egyszer, nem olyan nehéz :)

@Emiksz: Éppen erről írt Kumin. De ha akartok, rettegjetek előre.

@okostojgli: Neked ugyanazt tudom mondani, mint Emkisznek. És ha július 1-jén sem visznek el rabláncon, beragasztott szájjal?

Gondolkozzatok már: nem ezek raktak drogot oknyomozó újságírók autójába, stb. Ha nektek az a szólásszabadság, akkor menjetek olyan országba, ahol szólás UTÁN NINCS szabadság.

sleepy 2011.04.26. 14:20:46

"csak még az nem világos, hogy mik azok a konkrét elemek az új alaptörvényben, amelyek ellen a csatába indulók harci jelszavakat kiálthatnak"

Azert ez egy kicsit eros volt Mr Kumin:
1. Mi vedi az uj alkotmanyban a magantulajdont az allammal szemben?
A torveny? - hat az aligha (98% ado, visszahato hatallyal...)
Az AB? - nem igazan, mert nem itelkezhet, ilyen ugyekben, csak majd valamikor a tavoli, altalunk nem lathato jovoben.
A rendes birosag? - nem, mert itelkezese soran, a koltsegvetes helyzetet elobbre valonak kell tekintenie a nagybetus igazsagnal. Mi ez, ha nem jogallam? Navracsics utan szabadon
2. Stabnelkuli KT vetojoga. Vegulis, csak ha a Fideszes = tevedhetetlen, akkor nem lehet baj, egyebkent csak megbenitja az orszag mukodeset, ha vetoz. Es ne legyenek illuzioink, hogy majd egy Domokos, Jarai, es akarki osszetetelu tanacs milyen megfontolasok alapjan fog donteni...
3. Ado, -es nyugdijrendszer megmerevitese. Ha meg el is fogadom, hogy a jelenlegi nyugdijrendszer jo, mi van ha 10 ev mulva mar nem lesz? Lehet rajta modositani? Hat persze, hogy nem, csak ketharmaddal. Ebbol csak cselekvokeptelen kormanyok lesznek, most kurunk el meg 10 evet, gratulalok.

es a sort meg folytathatnank

ez eleg konkret volt Kumin ur?

wittgenstein 2011.04.26. 14:21:41

Szerintem konkrétumnak épp elég indok, hogy Smit Pál írta alá.

kanbatu 2011.04.26. 14:23:09

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."

Ennél azért többet várnánk tőled.
Írd le ezt a mondatot akkor, amikor teljesen életbe lépett a sajtótörvény! Remélem, hogy akkor is le lehet majd írni.

rexter 2011.04.26. 14:23:18

vicc ami ebben az orszagban folyik. megis mi a baj az uj alktomannyal, en elolvastam. az eleje a lelkesito okossagok biztos szurjak egyesek szemet, de kossuthot meg deakot is fikaztak elejen annak idejen. Lassan 60 eve ciki itt minden ami "magyaros", most beletettek valami magyarost az alkotmanyba, persze h sirnak a 60 ev elvezoi. a tobbi resze meg teljesen okes. ja h elismeri a ferfi-no hazassagot, es nem irta bele nagy betukkel h ELJENEK A BUZIK?? tudom ez is problema, valakinek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.26. 14:23:36

@Charlie Chan: Minek fussak neki a kommentednek, vagy az "elemzésnek"?!

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2011.04.26. 14:28:07

apropó, kumin! korábbi gazdád is alákörmölte volna ezt a félhomályban álmodott világrengetőt...?

kaqkkfioka 2011.04.26. 14:30:43

Én elégedett vagyok.

is 2011.04.26. 14:30:56

a kethetes memoriatorlo tabletta. valaki mondja mr meg, hogy milyen a szine, es mennyi az adag, amit egy FIDESZ parttagnak szednie kell belole?

"A Harmadik Magyar Köztársaság összeomlásának mítoszát ennek megfelelően fel kell építeni."

azutan, hogy nincs KT, AB, Schmitt Palnak hivjak a KE-t, Stumpf ugy lett alkotmanybiro, hogy megtetszett neki a pozicio, mert a felteteleket veletlenul nem teljesitette, ezerszamra rugtak ki kormany- es koztisztviseloket mert kellett az allas a havernak, a rokonnak, a parttagnak? nyilvan meg lehetne probalkozni a vitaval, de ez a tabletta minden ertelmet kinyir. ket het utan megint kezdik azzal, hogy nincs itt semmi gond, miert tetszenek bantani minket? es van hozza pofajuk, ez is tabletta miatt lehet.

Charlie Chan 2011.04.26. 14:31:28

@doggfather: Éz az eredeti szövegre gondoltam, de futhatsz a frizbi után is :)

Blobov 2011.04.26. 14:31:59

"Az eddig témaként felmerült ügyekről rövidesen kiderülhet, hogy nincs mögöttük valódi tartalom, gondoljunk csak az abortusz kérdésére."

Miért is dőlt itt el? Mert Lázár János aszonta, nem írják át a szabályokat? Ettől függetlenül az új alatörvény alapján a jelenlegi szabályozást akár el is kaszálhatja az AB. Ja, hogy akkor már nem ez a kormány lesz a hibás? Okos, roppant okos.

S Kedves Kumin Ferenc: tessék már áttekinteni megannyi blogot, ami pont azt elemzi, hogy hogyan és miként romlanak a demokratikus fékek és egyensúlyok, meg alapjogok az Alaptörvény kapcsán. Egyesek ezt 100 pontban fel is sorolják:
www.es.hu/2011-03-16_szaz-pont-az-alkotmanytervezetrol

Emiksz 2011.04.26. 14:32:38

@Charlie Chan: "nem ezek raktak drogot oknyomozó újságírók autójába"

Milyen drogot? Valami sütőpor ügyre emlékszem egy bűntetett életű kettős ügynök előadásában.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.26. 14:33:47

@Charlie Chan: És szerinted ez a szöveg elemzés?!

Jegyzet, vázlat igen, annak elfogadom, annak jó, de elemzésnek nagyon szösszenete lett...

is 2011.04.26. 14:34:41

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket"

a Hircsarda tortenete is aldozatul esett a memoriatorlo tablettanak? az MTV teljes FIDESZTV-ve alakitasa? van esetleg egy potadag, amikro ilyeneket kell elfelejteni hamar? mennyi tenyt lehet fapofaval letagadni a tabletta birtokaban?

safranek 2011.04.26. 14:36:33

Utálom ezeket az ELLENkampányokat. Sokkal jobban hangzana valami pozitív üzenet. pl: mi majd kijavítjuk, hogy jobb legyen!

v-olga 2011.04.26. 14:44:56

Elég baj, ha egy jogállam csak annak gyakorlóinak jóérzésére, belátására van bízva. Mert most éppen ez a helyzet. Az nem érv, hogy "miért gondoljuk, hogy majd visszaél vele?" Nem akarom, hogy gondolkodhasson. A médiatörvény se azért működjön, mert nem élnek vissza vele. Mert ha majd ellened/ellenünk fordítják, ki fog megvédeni?

Egy másik példa: Az nem érv, hogy a KT biztos nem fog visszaélni a költségvetés el nem fogadásának jogával. De megteheti. És akkor innentől csak addig működőképes egy új kormány, amíg a mindenkori KT úgy akarja. Ezt a KT-t ez a Párt nevezte ki, tehát feltételezhetem, hogy hozzá lojális tagokat tett be többségbe. Tehát ha ez a kormány megbukik, akarhatja majd, hogy a KT neki kedves döntést hozzon, azaz ne fogadja el a költségvetést. Ezt követően a Fidesz által kinevezett, az Elnöki hivatalt megcsúfoló személy a parlamentet feloszlathatja. Persze ez csak feltételezés de látszik, hogy ezek mindegyike néhány ember belátásán múlik, olyan emberekén, akiket egy Párt nevezett ki az adott hivatalba. Tehát a fék nem intézményes. Ergo benne van a jogállamisággal ellentétes lépések lehetősége. Tehát 2015-ben elvileg Orbán Viktoron múlhat, hogy lesz-e működőképes kormány. És ő már többször bizonyította, hogy a jogot érti, de egyáltalán nem tiszteli. Nem bízom benne.

Grigorij Pantyelejevics 2011.04.26. 14:49:06

Aki nem tudja, mi a gond "konkrétan" az új alaptörvénnyel, az idáig a Cseh2-t nézte. :P

Kedves Kumin Úr!

Csak annyi a baj vele, mint az előző, az "átkos" rendszerrel volt. A Párt hatalmát betonozza és a Párt ideológiáját teszi kötelezővé.

Hoppázó Beléndek 2011.04.26. 14:53:58

"Nehéz úgy rohamra indulni, hogy nem látszik, hol is az ellenség."

nana, kumin elftárs! beszólunk a vezénylő tábornok úrnak?

éberség! csak semmi kettősbeszély, a ballib nemzetvesztők még félreértik!

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 14:55:56

"miért gondoljuk, hogy majd visszaél vele?"

Kíváncsi lennék, hogy a sok troll például Kumin is aláírna-e nekem egy papírt, hogy jogom van kiherélni.
Persze nem tenném, miért kell azt gondolni, hogy igen.
Miért "feltételezne" rólam ilyet???

Úgyhogy írja csak alá.

Aztán majd meglátjuk. Én jóindulatú leszek istenbizony.

Ennyi. Meg kell nézni a KÍSÉRLET című filmet. Abban benne van az emberi természet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.04.26. 14:58:32

@d-evike: de az eredetit, nem az amerikai feldolgozást, az eredeti jobb.

charlie sheen 2011.04.26. 14:58:52

Mivel az Alkotmány maga is szimbolikus (a fideszakarat manifesztuma) a lerombolása is szimbolikus (kéne, hogy legyen). Vagyis nem érdemes belemenni a bíbelődésbe, hogy kinek mi nem tetszik a kotmányon, hanem
a.) kibaszni a p...-ba és népszavazással visszaállítani az előző állapotot (89-es Alkotmány)
b.) kibaszni a p...-ba és csinálni egy olyat, amit mindenki elfogad (lehet, hogy ez kissé minimal-art lenne, de legalább a "mienk." De ezt is meg kéne népszavaztatni.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.04.26. 15:01:10

Nekem az tetszett, hogy SP aláírta az új alkotmányt, majd Cserhalmi verset mondott koromfekete háttér előtt: "...S a sírt, hol nemzet süllyed el, Népek veszik körül, S az ember millióinak. Szemében gyászkönny ül...!"

Úgy tűnik ezt elfelejtették előtte kimoderálni a médiahatóság által. :-)

bvb09 2011.04.26. 15:02:20

Én elolvastam az új alkotmányt ma délelőtt. Mi a faszom bajuk van vele, nem tudom. Teljesen vállalható.

ינסיידער 2011.04.26. 15:06:19

Kár, hogy Szilvássy nincs a kormányban.
Biztos kitalálná, hogy a wikileaks-es kamubomba nálunk van elrejtve, ezzel rögtön terrorveszélyre terelve a figyelmet.
Vagy ez a terrorveszély dolog akkor sem jött be? Már nem emlékszem, Guantánamóban agymosásnak voltam kitéve.

FreeHungary 2011.04.26. 15:10:16

@szempontpuska: De pontosan tudja posztíró, hogy semmi konkrét bajuk nincs az alkotmányellenzőknek az új alaptörvénnyel. Csak kötekednek, mert ez a feladatuk.

A médiatörvénnyel kapcsolatban pedig aki azt állítja, hogy nincs sajtószabadság az kamuzik, mert még mindig szabad a sajtó. Erre egy példa hogy a hamis véleménye (hogy cenzúra van) megjelenhet a sajtóban.

plexus · http://brendel-figyelo.blog.hu/ 2011.04.26. 15:15:15

Írta már valaki?
Amikor Sólyom azt mondta, hogy nem a 168 óra és a kuruc.info szerint politizál - vagy vmi ilyesmit.

FreeHungary 2011.04.26. 15:18:56

@sleepy:
1. Ez a szűkítés már a jelenlegi alkotmányban is benne van, ez nem változik, nem az új alkotmánnyal kapcsolatos hanem régebbi ügy. Amúgy jogos a kritika, de ez a jelenlegi alkotmányra ugyanúgy vonatkozna.
2. Ennek működése még nincs szabályozva, tehát vagy igazad lesz vagy nem.
3. Mire gondolsz pontosan, mit nem lehetne megváltoztatni ezen a téren? Szerintem ez is inkább egy sarkalatos törvényben fog kiderül, így ez a kritika is még korai.

Goompah 2011.04.26. 15:19:07

@is:

"a Hircsarda tortenete is aldozatul esett a memoriatorlo tablettanak?"

Mi is történt vele?

(Pedig én nem szedtem ilyen tablettát. Vagy szedtem, de kitörölte a memóriámat?)

v. jókormányzósember 2011.04.26. 15:20:23

Üdvözlet!

A sólyom lászló- díjas Kumin Ferenc igazi ritkaság! Nem a felvetései szintjében (ilyen pl. Török Gábor "elemzései" (duracel-work) kapcsán is látható)- hanem merészségében! Bár- lehet, ez sem igaz- hiszen, lehet hazánkban a Sándor-palota lakója egy igazi polgári végzettségű személy ( 4 polgári- 1 elemi).

Nézzük hát...

"...Nehéz úgy rohamra indulni, hogy nem látszik, hol is az ellenség..."

Huh! Na- ez mindjárt nagyon jó! Ezek szerint a hülye brüsszeliek, berliniek (valami hülye német külügyér) SIMÁN(!) kimondta (mert kimondhatta)- a mázgás, nyúlós valami- minden- csak nem alkotmány. S minden, ami nem demokrácia. Ez Kumin pajtásnak - nem megy. Kár.
S ezek szerint- nem múltak el nyomai annak- mikor ezen "alkotmányozókat" (egyesek szerint- tákolmányozókat) védte korábban- lám, most is hasonló érveket hoz. Ez van!

Legfeljebb, amikor az ún. "széchenyi terv" (alias Gyurcsány- Bajnai "ÚjMagyarország" fejlesztési terve alól kiszedik a pénzt a brüsszeliek- akkor jön majd rá a sok "szakszerű" elemző- ez bíz nem európai, nem alkotmány- a nem fiatal, nem demokratáktól!

Az pedig fájni fog- hiszen a real hungarian Völlner(!) Pál- épp a hétvégén avatta nagy csinnadrattával a csúnya Bajnai-Gyucsány (na, és Brüsszel!) pénzelte új autópálya-szakaszt, s Tisza hidat!

Hé, nagyurak! Jó lesz tán vigyázni- mert a nyár heves s Brüsszel agya éles- (legalábbis- élesebb, mint ahogy azt az angol nyelv "félrefordító-bajnokai"* gondolják)- s lekapcsolják majd a - már most is szabálytalanul kezelt (átcimkézett) pénzek forrásait.

Aszt (akkor majd lesz) jó reggelt!

Adjon az Isten-

több józan észt!

VJK

UI: Majdnem azt írtam- szegény

Kumin Ferenc
Politológus-közgazdász,

jobban tenné, ha inkább közgazdászi "tehetségét" csillogtatná. De ahogy a "nagyainkat" s briliáns(!) gazdaságpolitikájukat(?) elnézem- az kb. ugyanolyan szintű eredményt hozna...

* Ej- ej- már a második fordítás ment úgy ki- hogy NEM az van az angolban, ami a magyarban. Ezt korábban úgy hívták volna: "Hazudtunk éjjel, nappal, meg este is!" Ja, nem- a jelen idő(!) a helyes!

szempontpuska 2011.04.26. 15:21:43

@FreeHungary: Akkor a posztíró éppoly vak, mint te magad vagy.
Az Alkotmánybíróság, az ombudsman intézménye, a tulajdon jog védelme, a látzsategyeztetés a megalkotás folyamatában és az aknák, KT, KE amelyekkel egy jövőben megválasztott parlamentet a kisebbségbe szorult Orbán bármikor feloszlathat a pártkatonáival.

Kumin úgy látszik a Velencei Bizottságról sem hallott még (nyilván nem véletlenül)

Ami pedig a sajtószabadságot illeti, a médiahatóság és szabályozás már teljes pártállami uralom alatt van, a közmédiát látatjuk mennyire egyoldalú (rokonok, mutyik + Papp Dánielek) a sajtóról - értelemszerűen - majd csak akkor beszélhetünk, ha az arra vonatkozó szabályozás hatályba lép július 1-től (láthatóan ezzel sem vagy tisztában).

Marad a szokásos "érv": Minden eszközük megvan rá, de hátha nem élnek vele....

aham

kafferbivalybalamber 2011.04.26. 15:22:48

Akinek nem tetszik: el lehet innen menni.

FreeHungary 2011.04.26. 15:24:32

@kanbatu: A médiumtörvény nagy része már most is él. Pl: tv-ket és rádiókat lehetne büntetni mégis megy az atv, meg a klub rádió.
2014-ben is sajtószabadság lesz akkor ciki lesz visszanézni a mostani rettegést, nem de?

FreeHungary 2011.04.26. 15:32:08

@szempontpuska: Erre részben már válaszoltam egy másik kommentbe, de akkor még egyszer:
Alkotmánybírósági kritika jogos, de ez a régi alkotmányban is benne van, ezért mindegy hogy van-e új vagy sem.
Ombudsman összevonásával én egyetértek, teljesen töketlenek voltak eddig, szerintem nem működött a jelenlegi rendszer. Így legalább költséghatékonyabb lehet ez a nem működő rendszer.
Tulajdon jog védelme alatt mit értesz az alkotmánybírósághoz köthető dolgon kívül?
KT, KE szerintem nem egyértelmű, hogy ezt csak úgy megtehetnék-e, ez még nincs törvényben részletezve és ezektől függ igazad lesz-e vagy sem.

FreeHungary 2011.04.26. 15:34:57

@d-evike: Mert ami egy filmben van az aztán a szín valóság? És mégis konkrétan mivel lehet visszaélni szerinted? Olyan 2/3-os törvényekkel amit még meg sem alkottak és ezért bármit bele lehet magyarázni?

kanbatu 2011.04.26. 15:38:35

@FreeHungary: Legyen igazad, és legyen ciki visszanézni inkább, minthogy beváltsák a benne foglalt lehetőségeket, amiket hülyeség beleírni, ha nem akarják őket beváltani.
Mellesleg nem lehetne büntetni most a rádiókat és tévéket most, csak július 1. után.

dimitrij 2011.04.26. 15:41:04

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."

Ferikém,
ne csináld már... azért az elég nyilvánvaló, hogy kb. az összes audiovziuális kereskedelmi médiumban a kormánypártok megszólalási lehetősége 80%... és nem, nem a közmédiumokról beszélek.

persze lehet jönni azzal, hogy nincs az ellenzéknek mondanivalója, és sajnos nem tudunk senkin, rajtad sem erőszakot tenni, hogy észrevedd a nyilvánvalót. :)

lehet ostoba módon bagatelizálni az új alkotmánnyal kapcsolatos kritikákat, de az azért elég szánalmas, amikor ezt úgy teszi meg a kedves posztíró, hogy nyilvánvalóan hamis párhuzamot teremt. a médiszabályozást ugyanis teljes joggal kritizálták, ahogy az alkotmány kapcsán is teszik, no nem a politikai véleményformálókról beszélek.

az pedig, hogy ellenzéki pártok nem egyeztetik a stratégiájukat nem azt jelenti, hogy ne lenne alapja az általuk és mások által megfogalmazott kritikáknak.

szóval ennél azért valami komolyabbat várna az ember fia, mert ez így mélyen alulmúlja bármelyik magát komolyabban vevő politikai blog szintjét.

üdv,
dimitrij

FreeHungary 2011.04.26. 15:42:32

@v. jókormányzósember: Brüsszel azért nem úgy működik, mint anno Moszkva. Ideje lenne a régi berögződésekét már elhagyni.

Az EU pénzek elosztása nem pofára (vagy alkotmányra megy), hanem meghatározott gazdasági mutatók alapján, ezért kár a rettegde.

FreeHungary 2011.04.26. 15:46:32

@kanbatu: Szerintem meg ez csak az írott sajtóra és a webre igaz, a többit már most is lehetne büntetni.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 15:46:48

@FreeHungary: Konkrétan a film megtörtént eseten alapszik. Volt egy ilyen pszichológiai kísérlet, teljesen civileket, x főt kineveztek börtönőrnek, ugyanannyit rabnak.
Bizonyos idő eltelte után teljesen beleélték magukat a rájuk osztott szerepbe, halálesettel végződött.
A börtönőrök "hatalomhoz" jutottak.

Meg kell nézni, mint mondom. És kár hadakozni az emberi természet már csak ilyen, pont ezért van szükség gátakra!

FreeHungary 2011.04.26. 15:47:39

@kanbatu: Szerintem amit te írsz csak az írott és webes sajtóra igaz, a többit már lehetne büntetni.

FreeHungary 2011.04.26. 15:48:39

@d-evike: Láttam a filmet, és megtörtént eseményre alapszik, de a film sokkal durvább mint ami valóságban történt.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 15:53:26

@FreeHungary:

A 2/3 olyan kétharmad, ami mögött már nincs meg a társadalmi támogatottság.
Ha jól emlékszem 4 évig illegitimnek hívták az MSZP kormányt, mert már nem volt mögötte a társadalmi támogatottság.
Most ugyanez a helyzet. Mégis veszik a bátorságot, és egy ekkora horderejű ügyekben (hozzáteszem nem a leglényegesebb)járnak el, minden szerénység nélkül.
A Norvégoknál pontosan nem tudom ki nyilatkozta, mikor megkérdezték, hogy kevés-e a magyar alkotmány születésére az idő, azt mondta, hogy:

Hát én nem tudom, de arra büszke vagyok, hogy a norvég alkotmányt 5 évig dolgozták ki, és a képviselők 98 %-a megszavazta.
No comment.

Ugyanez lesz a sarkalatos törvényeknél, mire számítunk?

dimitrij 2011.04.26. 15:55:05

tényleg, kedves Ferenc, mint konzervatív világnézetű ember, kegyednek mi a véleménye arról, hogy Húsvét napján, a kereszténység legfőbb ünnepén (ami egyben a fülkeforradalom első évfordulója) írta alá az "újászületés dokumentumát" a Pál?

ui: vásár és ünnepnapokon szabad egyáltalán ilyet? mit szólnak ehhez az egyházi méltóságok?

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 15:56:07

@FreeHungary:

De ugye most nem az a vita tárgya, hogy mennyire volt valósághű az a film? A lényeg, a mondanivaló akkor is ugyanaz: ha a hatalommal visszaélhet az ember, akkor vissza is él.
A koncentrációs táborokban is a zsidó őrök még kegyetlenebbül bántak a sajátjukkal, mert "hatalmat" kaptak a többiek felett. Ez is tény. Az emberi természetről beszélünk.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 15:57:24

@dimitrij:

bátorkodom hozzászólni, az egyháznak nem tetszik...erről vhol hallottam vmit.
Mondjuk ez nem valami konkrét:-)... Viszont igaz!

pj02 2011.04.26. 16:00:15

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."

Hogy ráugrottak a hülyék Kuminra.

FreeHungary 2011.04.26. 16:00:47

@d-evike: A norvég nem tudom, hogy jön ide, ha te kritizálod az alkotmányt az oké, de magyarokon kívül másnak ebbe nem lehet beleaszólása.

Szerintem, konszenzusos alkotmány Magyarországon lehetetlen ezért erre törekedni fölösleges. Nem látom esélyét hogy érdemi dolgokban a jobb és a baloldal megegyezzen.

dimitrij 2011.04.26. 16:05:28

@d-evike: azon lepődtem volna meg, ha nem teszik szóvá.. gyanítom nem a katolikusok voltak. :)

@pj02: ez olyan aranyos, mond Feri egy mérhetetlen ostobaságot, majd jön valami önjelölt Sancho Panza, aki jól meg is akarja védeni egy már az óvodában is kínosnak számító hülyézéssel... Feri sem lesz boldog ettől pajtásom. :)

dimitrij 2011.04.26. 16:07:03

@d-evike: azon lepődtem volna meg, ha nem teszik szóvá.. gyanítom nem a katolikusok voltak. :)

@pj02: ez olyan aranyos, mond Feri egy mérhetetlen ostobaságot, majd jön valami önjelölt Sancho Panza, aki jól meg is akarja védeni egy már az óvodában is kínosnak számító hülyézéssel... Feri sem lesz boldog ettől pajtásom. :)

dimitrij 2011.04.26. 16:08:35

@d-evike: azon lepődtem volna meg, ha nem teszik szóvá.. gyanítom nem a katolikusok voltak. :)

@pj02: ez olyan aranyos, mond Feri egy mérhetetlen ostobaságot, majd jön valami önjelölt Sancho Panza, aki jól meg is akarja védeni egy már az óvodában is kínosnak számító hülyézéssel... Feri sem lesz boldog ettől pajtásom. :)

Devil 2011.04.26. 16:10:06

Nagyon elgurult a kormanyoldalon a gyogyszer. Ezt a "valojaban semmi bajuk"-at eljatszottak a mediatorvenynel is, es mar ott magukbol csinaltak bohocot. Ezeket az erveket a partkozpontbol keszen kapjatok vagy kulon-kulon, ugyanugy vagytok egyforman hulyek, mintegy onszorgalombol?
Szanalom... ahogy a szaros alkotmanyotok is az. Beleirtatok Makovecet, meg Meggyest... matol az alaptorveny vedi a bunozoket - ha fideszesek... ez mar inkabb siralmas...

FreeHungary 2011.04.26. 16:13:25

@Devil: Rosszul írod, semmi konkrét bajuk az alkotmánnyal. Bajuk az sok van pl éjjel-nappal rettegnek.
Védi a bűnözőket, mégis melyik része?

dimitrij 2011.04.26. 16:13:35

@FreeHungary:

"de magyarokon kívül másnak ebbe nem lehet beleaszólása."

mármint szerinted.

azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy elég sok mindenre kötelezik az országot a nemzetközi szerződések, ENSZ tagság, EU tagság, NATO tagság, és sorolhatnám még, hogy mi minden... ennek alapján igen sok plénumnak van beleszólása, sőt, rálátása arra, hogy mi kerülhet bele az Alkotmányba, vagy egy alaptörvénybe, és nagyban meg tudja határozni a jogalkotás folyamatát... persze, ha véletlen egy "hibás" fordítást küldenek ki megint, akkor ideig-óráig lehet kicsi haladékot nyerni... :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.26. 16:14:31

Mi lenne a baj vele?
Eddig volt egy sorszámában 1949-es, ami tartalmában nem volt az.
Most van egy ami szorszámában nem 1949-es, csak tartalmában az.

Hogy is mondta Szélfútta Haj a Farkasokkal táncolóban?
Jó... csere...!

becsoccsent 2011.04.26. 16:15:24

kumin, olvaslak neha, de ha tobb ilyen elbaszott hulyeseget irsz, akkor nem foglak.

most hirtelen nem emlekszem, te a magannyugdijpenztari allamositast, a visszamenoleges adoztatast, az AB kinyirasat, a KT megszunteteset, a versenyeztetes nelkuli kozbeszerzeseket, a terrorelharito kozpontot es a tobbi agyatlan baromsagot is ugy ertekelted, hogy minden rendben, csak a rettegok rettegnek?

dimitrij 2011.04.26. 16:17:32

@becsoccsent: kérdez meg tőle kérlek, hogy a nyilvánvalóan hamis tartalmú, vagy az eredetitől eltérő tartalmú fordítások rendben vannak-e? hátha neked reagál. :)

veny 2011.04.26. 16:17:43

A médiatörvény nem garantálja a sajtószabadság felszámolását, "csak" lehetőséget teremt a durvulásra, azt is csak júliustól.

Ugyanígy az új alaptörvény se garancia a köztársaság kinyírására vagy kiherélésére, épp "csak" a lehetőséget hozza létre.

Abban egyet kell értsek a posttal, hogy ez az ellenzők számára nem egy egyszerű helyzet, ugyanis a zemberek egész egyszerűen buták ahhoz, hogy keretekről meg lehetőségekről gondolkozzanak, netán ilyenek ellen az utcára menjenek.

Ez viszont egy ideiglenes állapot, ezt mindenki tudja. Az új egypárti tákolmány a legitimációs problémát nem oldotta meg, 90%-ban kopipészt az előzőből, a változások meg többnyire épp a jogok korlátozásának lehetőségét adják. Aki kellőképp naiv, az persze hiheti azt, hogy ezek a lehetőségek arra kellenek oly nagyon, hogy aztán úriemberként ne éljenek velük. Sokkal reálisabb ugyanakkor, hogy ősszel a sarkalatos törvényekkel elkezd alakja lenni annak a bizonyos ellenségnek megint.

kumin 2011.04.26. 16:19:45

@Lord_Valdez: elolvastam. Ezek tiszteletre méltó kritikák, de egyiket sem érzem olyan erejűnek, hogy a Harmadik Magyar Köztársaság összeomlását meg lehessen belőlük konstruálni.

kumin 2011.04.26. 16:22:21

@plexus: nyert. Pontos szöveg: "Ugyanígy állíthatom, hogy sem a kuruc.info, sem a 168 Óra nem befolyásol abban, hogy mikor szólalok meg." Teljes szöveg: www.solyomlaszlo.hu/interjuk_20061125nepszabadsag.html

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.26. 16:26:20

Amúgy pedig volt szerencsém Salamon tanár úrnál hallgatni Alkotmányjogot az évtized elején.
(Ez ugyanaz a Salamon, aki most ugye alkotmánytervező...)
Nos akkoriban ő elég szépen le tudta vezetni, hogy miért is jó ez az Alkotmány, és miért is nincs köze a korábbi 1949-eshez.
Szó szerint az volt a szövege, hogy:
"Kérem szépen! Ez az alkotmány egy pontban egyezik a Rákosi-féle szöveggel: Magyarország fővárosa Budapest."
Háttérben halk derültség...
Megjegyzem én is kedveltem Salamon óráit.
Ehhez mérten óriási csalódás a mostani produkciója.

Persze akkoriban ugye azt akarta megmagyarázni, hogy miért jó, hogy az MSZP nem alkotmányozott (1994-98). Naná, hogy arra szerinte "nem volt szükség"...

rockjano 2011.04.26. 16:27:04

Nem ez a lényeg.

Az alkotmány elleni harc remek ürügy lesz ami némileg összehozza az egymástól valóban nagyon eltérő elveket valló ellenzéki pártokat.

A Fidesz saját maga elleni harchoz teremt keretet.

Ne legyünk naívak, az emberek gazdasági várakozásait a fidesz sem tudja kielégíteni, még akkor sem ha nagyon jól csinálna mindent hát még így. Az elégedetlenség meg szép lassan felgyűlik hogy 14-re vagy csak 18-ra az más kérdés. A Fidesz egyetlen reménye az ellenzék megosztottsága. Ez az alkotmány öngólnak fog bizonyulni mert a még egymást jobban mint a fideszt utálók is egy platformra kerülnek legalábbis néhány kérdésben.

A mítoszt meg majd felépítik az nem olyan nehéz. A lényeg az hogy mostmár nem csak a fideszt kell leváltani hanem az alkotmányát és az összes 2/3-os törvényét is AKÁR VAN 2/3-UNK AKÁR NINCS!!!!! És ez a probléma... (lesznek még olyan viták hogy csak na...)

Szerintem az is kiderült ezzel hogy bizony az Mszp lesz az ellenfél vezető ereje 14-ben is akár tetszik akár nem. A Fidesz valamiért nem tud nem konfrontatív lenni és ezzel a régi cívódásokat erősíti ez meg a régi ellenfelet hozza helyzetbe.

Lehet hogy ezt is gondolják érdeküknek egyébként, tehát ez szándékos politika de ebben nem vagyok biztos.

csg67 2011.04.26. 16:28:28

Nem értem, miért ez a hiszti a KT körül. KT vétózza a költségvetést? Na és, a tisztelt következő ház 51%-kal mégis elfogadja és kész. Kihez mehet panaszra a KT? Talán az AB-hez? Na ugye! És minden más a költségvetést érintő ügyben hasonló a helyzet, a parlament elfogadja az akár alkotmányellenes törvényt, de nincs olyan hatóság, aki ez ellen szót emelhetne. Oszt jónapot... :)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.26. 16:29:17

@kumin: Jaja! Teljesen igazad van!
Hiszen csak a hivatásos rettegők mondták Augustus/Tiberius/Caligula/stb. idejében, hogy a Köztársaság összeomlott!
Valójában csak erősödött! Igaz?

dimitrij 2011.04.26. 16:32:34

@csg67: az a baj, hogy a KT három tagja a költségvetési törvényt vizsgálja, ha nekik nem tetszik, akkor az ő vétójuk meggátolja annak elfogadását, és ez alapján a mindenkori közátrsasági elnöl feloszlathatja a Parlamentet, egyidejűleg új választást írhat ki.

hogy az 51% hogy jön ide az nem világos, ez ugyanis a Parlament szavazása előtt történhet meg.

és kik a KT tagjai, gyűjtsük őket csokorba szépen. :)

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.26. 16:36:05

@FreeHungary:

"Szerintem, konszenzusos alkotmány Magyarországon lehetetlen ezért erre törekedni fölösleges."

Hát ezért nem kellett volna azért is erőltetni az egészet. Tök fölösleges volt, én például soha de soha nem fogom magaménak tekinteni.
Nyilván kénytelen vagyok aszeint élni, de nem tudok vele azonosulni.
Tökéletesen jó alkotmányunk volt, csak túlzottan megvédte az embereket az államtól a fidesz szerint.
Ezt jelenti, hogy nem lakozott benne a magyar szellem, vagy mi.

csg67 2011.04.26. 16:36:11

@dimitrij: A parlament fogadja el a költségvetést. A KT vétót emel, de a parlament azt mondja, hogy nem érdekli, ők elfogadták és kész. Kihez megy a KT panaszra?

dimitrij 2011.04.26. 16:42:05

@csg67: nem tudja elfogadni, ha a KT megvétózza... ha pedig megvétózza, és a javasolt módosítások nem történnek meg, akkor a KE oszlat, kiír. valamit elnéztél a "folyamatábrán"... :)

Izo 2011.04.26. 16:42:10

"Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."
Atombombát nem szokás csak úgy hajigálni. Meg kell tartani valóban fontos alkalmakra. (Vö. verébre ágyúval)

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.26. 16:46:09

@d-evike: Tök logikus. Ha szerinte(!) "lehetetlen", akkor másnak is fölösleges törekedni rá.
Ó, hogy az a kőbaltás...!

Charlie Chan 2011.04.26. 16:46:45

@Nathan D'Xantine: Figyu, a Film+-on menő műsor NEM a híradó. Bocs, hogy tőlem kell megtudnod. Egy politikát/politikust nem paranoiás, megelőlegezett félelmek alapján kell megítélni, hanem a tettei alapján (még csak nem is a retorikája alapján).

Greg_ · http://kereszturi.tumblr.com 2011.04.26. 16:46:56

Feri, nagy erdeklodessel olvastam az eddigi irasaidat, szerintem tudod, miert. :-)
Nem regen irsz, bevallottan a jobboldal fele huzol, idaig teljesen rendben is van a dolog, de azt latom, hogy az egyre erosodo demagog kommunikacios hullam mar kikezdte a te kritikai erzekedet is.
Ne hagyd magad, adj magadnak idot, s maradj kritikus!

kej 2011.04.26. 16:47:16

@Goompah: bazmeg tényleg nem emlékszel rá, amikor a teljesen alkalmatlan hoffmann rózsa elvtársnő helyreigazítást követelt egy viccújságtól?

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.26. 16:50:53

@Charlie Chan:
Arc neked lenni nagy miképp a kapu császár palotáján!
Ám hogy jönni ide Film+? Ott te szerepelni?

eremita 2011.04.26. 16:52:40

Túl sok itt a rizsa. Magyarországon ma bármit, akármit törvényerőre lehet emelni, mert jön Golyóstoll Pali, aki úgyis mindent aláír.

Charlie Chan 2011.04.26. 16:57:27

@Nathan D'Xantine: És szőrös is, de hogy jön ez ide? Láttad a saját kommentedet, nem? Az egész Kumin poszt arról szól, hogy akkor foglalkozzunk rémálmokkal, ha konkrétan megvalósulnak. Mehet a marxista megelőző csapás, de hát lesz belőle "vármegye" meg "Isten a preambulumban" meg a "szólásszabadság vége". Tudom, hogy ha bebukik a rettegés nincs bocsika. Na ezért írtam, hogy a rossz kalandfilmeket ne keverjük az ablakon túli világgal.

Goompah 2011.04.26. 17:00:24

@kej: Nem emlékszem rá, minden tyúkperre nem emlékezhetem. Többszörösen leszerepelt Hoffmann Rózsáról szóló híreket végképp nem szoktam olvasni.

Hogyan is volt?

különvélemény 2011.04.26. 17:01:02

Akkor összefoglalnám az eddigi ellenvéleményeket:

A Kumin egy hüle, me nyugaton is aztatatmonják a zemberek, hogy szar a zalkotmány, és nyugaton ám eztetet nagyon tugggyák ám. Nekik van kokakólájuk, meg cseszterfildcigijük, nagyon okosak ök.

FüligJim 2011.04.26. 17:14:57

Ismét csak a parttalan vitát látom.Egyik fél sem fogja meggyőzni a másikat.
És ez az új Alkotmány legnagyobb hibája. Nem temeti be az árkokat, hanem tágítja.
Persze erről nem az a szerencsétlen Alkotmány maga tehet, hanem a létrehozói. Sajnos a kormánypárt egész kommunikációja hibás. Nem muszáj tévedhetetlennek lenni, mégcsak látszani sem kell annak. Aki dolgozik hibázik. Tegye rendbe "oszt'jólvan". De ezt sajnos ellenzékben nem sikerült megtanulni. Ezért valószínűsítem, hogy ha nem jön össze a Matolcsy féle gazdasági álom és időarányosan nem lesz vagy 350.000 új munkahely 2014-ben, akkor ismét fordul a kocka és a nép 2/3-a "bárkire szavaz csak ne a Fideszre...". Akkor majd előjön, hogy ez az új Alkotmány csak a Fideszé... felrúgják,kitakarítják a kormányhivatalokat és jönnek az akkori sógorkomák, mire a másik oldal majd elkezd sipákolni... kicsit fárasztó, hogy ez már így megy nálunk 20 éve... persze a mai politikai paletta egyik oldala sem érdekelt az összefogásban, különben hogyan élnének meg ennyien belőlem... adófizetőből???

Chicano 2011.04.26. 17:24:24

@különvélemény: Nem kell ezt magyarázni, a hozzászólók csak azt szeretnék a maguk mélyen cizellált módján leírni hogy mivel Kumin nem a kormányt ekézi ezért automatikusan hülye. Az ő értékrendjük szerint ez így van, és aki nem osztja ezt az értékrendet az is automatice:

1. - hülye
2. - fidesznáci
3. - bolsevik
4. - agymosott
5. - kádárista
6. - ...
Nem folytatnám, mindannyian ismerjük a listát. Kumin meg legyen boldog hogy az Index népe egyenlőre csak hülyézi őt, ha nagyon ugrál lesz még ő majd egyszerre náci meg bolsevik is.

marklovassy 2011.04.26. 17:27:27

A norveg alkotmanybol (2007-es, jelenleg is hatalyban levo paragrafus mely megegyezik (sorszamozasaban is!) az 1814-essel):

§ 97.
Ingen Lov maa gives tilbagevirkende Kraft.

Article 97
No law must be given retroactive effect.

--

97-es §:
Semmilyen torveny nem lehet visszamenoleges hatalyu.

Ilyen pontunk nekunk miert nincs?

brlv24 2011.04.26. 17:32:49

@marklovassy: Lehetne, csak az ellenzek elfelejtett bemenni az ulesterembe.

marklovassy 2011.04.26. 17:35:42

@brlv24: Ennek mi koze az ellenzekhez? Azoknak akik "benn voltak az ulesteremben" (barkik is legyenek azok) _es_ az altaluk kepviselt embereknek nem lenne erdekuk egy ilyen paragrafus?

Neked nem erdeked?

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2011.04.26. 17:36:17

@FreeHungary: "A médium(?)törvény nagy része már most is él."
aha! kumin is egy nagy MÉDIUM, igaz? áll a megrendelők rendelkezésére, azaz a neki elrendelt időben szárba szökken és elemez...

ben2 2011.04.26. 17:39:12

@FüligJim:

"Ezért valószínűsítem, hogy ha nem jön össze a Matolcsy féle gazdasági álom és időarányosan nem lesz vagy 350.000 új munkahely 2014-ben, akkor ismét fordul a kocka és a nép 2/3-a "bárkire szavaz csak ne a Fideszre..."."

Ez tévedés. Ha a Fidesz a saját táborának be tudja bizonyítani, hogy ők legalább nem k..rták el a kormányzást, hanem elindítottak pozitív folyamatokat, akkor a Fidesz törzsszavazói bázisa egyben marad. Ez nyilván nem lesz elég egy újabb kétharmadra, de egy Jobbiktól Gyurcsányig terjedő koncepciótlan ellenzékkel szemben nagyon is győzelem-esélyes felállás.

Ezt az árok dumát meg hagyjuk már, mert ha az egyik oldal az álláspontja 100%-os elfogadását hajlandó csak tárgyalási alapnak tekinteni, akkor elsőként talán rajta kellene számonkérni a megegyezés hiányát. Az ellenzéknek el kellene döntenie, hogy az agresszív szabadságharcos, vagy a szenvedő elnyomott szerepében akar-e tetszelegni, mert a kettő üti egymást.
Ha összefogást akarnak, akkor a "Nem! Nem! Soha!" álláspont nem a legjobb kiindulási alap, ha meg a konok ellenállást választják, akkor ne keseregjenek a szembenállás miatt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.04.26. 17:41:17

@kumin:
Jó, apokalipszis tényleg nem lesz (az költői túlzás, demagógia), csak egy (szerintem) kicsit elcseszett alkotmányunk...

legeslegujabbkor 2011.04.26. 17:47:25

Szóval ne aggódjak, mert igaz ugyan, hogy 2/3-dal hoztak egy alkotmányt, amiben az emberi jogok garantálása eltűnt, vagy feltételhez kötött, de bízzak benne, hogy a Fidesz megszavaz olyan 2/3-os törvényeket, amik meg fogják akadályozni, hogy a hatalom beleszólhasson a magánszférámba. Most már megnyugodtam.

csg67 2011.04.26. 17:53:10

@dimitrij: Nem néztem el semmit a folyamatábrán. Volt egy másik törvény, ami visszamenőlegesen hátrányos helyzetbe hozott állampolgárokat. Az AB elmeszelte, ezért az AB hatáskörét megvonták a költségvetést érintő törvényektől. Innentől kezdve, bármilyen (alkotmány vagy "csak" törvénysértő) költségvetési törvényt vagy magát a teljes költségvetést is el lehet fogadni (nem kell hozzá 2/3), mert nincs akihez panasszal lehetne fordulni bármilyen szabálytalanság miatt. A KT hangoskodik, hogy ő megvétózta? Na és? Törvénysértő? Alkotmánysértő? Igen, de kit érdekel ez a döntéshozóknál, amíg senki sincs aki ezt törvényesen kifogásolhatná?

kirsten 2011.04.26. 18:04:30

@FreeHungary: Majd július 1.-e után is ezt írjátok kumin elvtárssal együtt.

FüligJim 2011.04.26. 18:09:20

@ben2:
A Fideszt nem a törzsszavazó bázisa juttatta hatalomra, hanem a szoclib kormányból kiábrándultak szavazatai ill. a nemszavazók nagy aránya. Akik az elcseszett kommunikációk és félresikerült intézkedések miatt egyre másra fordulnak el a Fidesztől...

az árok duma nem duma...sajnos... még a rendszerváltás... ja bocs '89 nem volt az, szóval a kommunisták bukásának megítélése sem egységes... szóval kipingálhatod és még szalagot is tűzhetsz rá, ma idehaza van 2 nagy "blokk" (mégha az egyiknek most nincs is gazdája) és az egyik nem hisz a másiknak...

kormányzó 2011.04.26. 18:17:47

Kumin Úr! Ön az Értelmiség Nyelvének Gerince! Az rendben van hogy a pénznek nincs szaga,de a SZARNAK?

sötéthülye.tahóbarom 2011.04.26. 18:22:47

@poszt: "mik azok a konkrét elemek az új alaptörvényben"

tasz.hu/szolasszabadsag/mi-baj-az-uj-alkotmannyal

én se érzem mindet igazán fajsúlyosnak, de az utolsó pont (adó- és nyugdíjtörvények módosítása csak 2/3-dal) már önmagában is elég ahhoz, hogy ezt így ne. nem csak a fidesz, de egyáltalán senki éppen aktuális adóügyi elképzeléseit nem akarom ennyire (ráadásul határozatlan időre, akár örökre) kőbe vésve látni. ha bizonyítottan dilettáns balfaszok elképzeléseiről van szó, akkor pláne. ez csak arra jó, hogy egy bármilyen következő kormányt teljesen megbénítson, akkor is, ha a fidesz gazdaságpolitikájáról feketén-fehéren bebizonyosodik, hogy nettó baromság.

bónusznak ott van még az ab, a bíróságok, makovecz, stb.

sötéthülye.tahóbarom 2011.04.26. 18:25:50

mellesleg senki nem az ország teljes összeomlásától fél szerintem, csak attól, hogy jelentősen szarabb hely lesz, mint eddig volt. mi, akik nem kapunk ezért semmilyen személyes kompenzációt, azért ezt is sérelmezzük, igen.

Truth-Love 2011.04.26. 18:25:52

"Könnyen az történhet, mint a médiatörvény vitája kapcsán. Akkor nem kevesebb volt az állítás, mint hogy véget ért a sajtószabadság. Most, hogy itt élünk az új, elvileg már nem szabad médiavilágban, a tapasztalat nem nagyon akarja visszaigazolni az egykori félelmeket."

Kedves Ferenc!
Rémlik valami az MTI és MTV hírgyártásairól és hírhamisításairól?

Táskás Tóni 2011.04.26. 18:29:32

Kumin úr ! Ne alázza tovább magát . A focista semmiképpen nem fogja Önt díjazni, hiszen az Ön régi főnökével sem tudott dűlőre jutni. Lassan a blogjaival Smittpalibá szintjére jut. Talán ön is motor akar lenni, blogmotor?

trendo+ 2011.04.26. 18:43:41

@dimitrij: Az indoklás az volt, hogy a "fülkeforradalom" egyéves évfordulója az ünnepi apropó. És ez csak véletlenül esik egybe a húsvét hétfővel. Aztán egy év múlva már húsvétkor lesz az alkotmány ünnepe, körmenettel, Szent Jobb és korona körülhordozással, egyházi méltóságok lelkes asszisztenciájával. Ennyit az állam és egyház elválasztásáról... (amit az a komcsi vezér talált ki, hogy is hítták...ja, Buonaparte Napoleon!)

fonó 2011.04.26. 18:48:42

Rendiség, cselédsors, csendőrpertu, ájtatoskodás egy " komcsi" köztársasági elnökkel köztársaság nélkül. GRATULÁLOK!

himpellér 2011.04.26. 18:56:23

Na mi nem tetszik, büdös bolsik???

lüke 2011.04.26. 19:01:56

ez a harc lesz a végsö
hiszti ,6 éves kislányok módszere
vagy a hebefréneké?

stratez 2011.04.26. 19:08:38

Igen a baloldali érvek abban a pillanatban halomra dőlnek, ahogy konkrétumokat kell mondani. Legszívesebben azt válaszolnák, miért nem kell az új alkotmány, hogy csak. Addig marad az alkotmányos puccs, meg a hasonló baromságok, a dunaparti emlékkőállítás, amiről máig nem tudni, ki adott rá engedélyt, mert akkor jő el csak az igazi szabadság, ha minden párt kedve szerint állítgat emlékműveket közterületen.

kormányzó 2011.04.26. 19:17:41

@stratez: Csendesen kérdezném, a "Veréb felemelkedése" fantázia nevű felállítására, ki adott engedélyt?

kej 2011.04.26. 19:18:50

@Goompah: pontosan már én sem emlékszem. nagy vonalakban a következő történt:

lehoztak egy álhírt, amin besértődött h. rózsa valamelyik láncos kutyája meg helyreigazítást követelt tőlük.

közben meg van egy link:

kepviselofunky.blog.hu/2010/07/02/vicclaptol_kert_helyreigazitast_a_kormany

most mondd meg, normálisak? jelezzék, hogy egy vicclap? hol élnek ezek az emberek?
hircsarda.tumblr.com/post/760972546/negyfordulatos-atommegerosites-tenyleg-kert

pluszba itt van ez az örökbecsű is. az eredeti "hírt" nem találom

dimitrij 2011.04.26. 19:47:20

@csg67: az egy másik kérdés, hogy kiherélték az AB-t, Kumin úr szerint az is rendben van, nem visszalépés a fékek és ellensúlyok, illetve a demokratikus intézményrendszer vonatkozásaiban.

itt most arról van szó, hogy a szintén kiherélt Költségvetési Tanács (3 tagra redukálódott a létszám, az egyik az Állami számvevőszék vezetője, a nemzeti bank fb elnöke a másik, a harmadikat SP vagy OV nevezi ki) meg tudja vétózni a költségvetést, amit minden évben törvény formájában fogad el a Parlament. tehát nem tárgyalhatja azt az Országgyűlés, míg ez a három egyed rá nem bólint... felejtsd el az Alkotmány Bíróságot, nem maradt jogkörük erre. bármikor megbuktatható egy bármilyen kormány, ha ezek úgy gondolják, vagy ilyen feladatot kapnak.

kafferbivalybalamber 2011.04.26. 20:42:09

Én elolvastam az alkotmányt, és teljesen rendben van.
Ez persze már abból is látszik, hogy erősen (és a tőlük megszokott színvonalon, lásd béka segge) vinnyognak miatta a komcsik.
Nagyon helyes. :)

dimitrij 2011.04.26. 20:46:17

@stratez: a funkcionális analfabéták sajnos hátrányban vannak, de azok, akik képesek megérteni azt, amit olvasnak, azok szép számmal találnak probléma-leírásokat, hivatkozásokat a hozzászólások között...

dimitrij 2011.04.26. 20:52:08

@kafferbivalybalamber: boldogok a lelki szegények, övék a mennyek országa...

Goompah 2011.04.26. 20:55:57

@kej:

Ez tényleg csúcs:

"Sikerült beszélnünk a helyreigazítást kérő Dobi Ágnessel, aki elmondta, hogy semmi bajuk nincs a vicces oldalakkal, de a hircsarda.hu szerzőinek jelezniük kellett volna, hogy ez egy viccoldal."

:D

FreeHungary 2011.04.26. 21:07:29

@d-evike: Hát én fordítva érzek nekem az új tetszik. A régi a maga "láthatlan alkotmány elvével", és hogy szabad választások előtt fogadták el a régi káderek mind ellene szóltak.

FreeHungary 2011.04.26. 21:10:47

@Baresi Boriska: Elírtam, természetesen médiatörvény. Jó, hogy ezen rugózol, nagyon értelmes lehetsz...

FreeHungary 2011.04.26. 21:19:30

@kirsten: Persze évekig fogják még a nagy demokrácia féltők hallgatni amikor kritizálnak, hogy "na mi van mégis van sajtó szabadság". Meg hogy ezért volt a nagy hiszti, a semmiért

szempontpuska 2011.04.26. 21:36:35

@FreeHungary: szerinted van sajtószabadság Magyarországon... ja hogy mert még van ellenzéki sajtó
Akkor Milosevic is demokrata volt :-)

FreeHungary 2011.04.26. 21:40:17

@szempontpuska: Mert szerinted meg nincs? Nálad mit jelent a sajtószabadság? Mit nem lehet ami annyira fáj neked?

Baresi Boriska · http://teheneszet.blog.hu/ 2011.04.26. 21:41:38

@FreeHungary: kicsi vagy és jelentéktelen, mint kumin...

FreeHungary 2011.04.26. 21:46:17

@Baresi Boriska: :D
Akkor nem kell reagálnia a nagyságos asszonynak.

dimitrij 2011.04.26. 21:53:49

@FreeHungary: mondjuk azt jelenti, hogy egy ellenzéki politikus nem kap megszólalási lehetőséget a közszolgálati médiában hetekig, egy korrupció gyanúját felvető ügyben, mindezt úgy, hogy közben az érintett fél 3 alkalommal is élőben mondhatja el az álláspontját éppen abban az ügyben...

vagy nézzük csak meg, hogy mekkora médiafelületet kap a kormánykoalíció, illetve mennyit az ellenzék, no nem csak a közszolgálati, de még a kereskedelmi médiában is... bár ez nem szokatlan, az mdf-et pl. soha semmilyen témában nem engedte megszólalni az akkori ellenzéki médiumok zászlóshajója, a HírTv, vajon iért is? :)

mi a véleményed a felvétel hamisításáról, ami nem etikai szankciót, hanem előléptetést eredményez? vagy szerinted az normális, hogy valaki a legalapvetőbb hírszerkesztői, az elfogulatlan tájékoztatással kapcsolatos morális elvárásokat sem tartja be, sőt, ezért kriminológiai értelmezéssel is bíró akciójáért előléptetik?

az van kispajtás, hogy a média a negyedik hatalmi ág, ezt már évtizedekkel ezelőtt közhelyként kezelték a hozzáértők. na most éppen annak vagy szemtanúja, hogy a kormány maga alá gyűri ezt a hatalmi ágat is, legfeljebb nem veszel tudomást róla... a korábbi médiatörvény a Parlament alá tagozta be és csak a közszolgálatit, most a teljes ker. média is áldozatául esik ennek, és immáron a kormány alá rendelték azt.

szomorkás lesz az ébredés. :(

FreeHungary 2011.04.26. 22:25:55

@dimitrij: Az, hogy a közszolgálati médiában mi van az egy dolog, de mivel senki se nézi ezért nem igazán lényeges.

Mivel alig nézek TV-t ezért ehhez nehezen tudok hozzászólni, bár ott az atv, nem hiszem hogy ott ne jutnának szóhoz az mszp-s politikusok.

Az internet, viszont teljesen szabad ilyen szempontból és ezzel aligha lehet vitatkozni. Sajtóban is bármit meg lehet írni. Egyetlen dolog ami változott, hogy a közmédia nem bal hanem jobb beállítottságú lett, ilyen erővel eddig se volt sajtószabadság csak baloldali cenzúra.

FreeHungary 2011.04.26. 22:27:25

@dimitrij: Amúgy a ker. média eddig az ORTT alá tartozott és az is bírságolhatott. Most más a neve, ez se egy hatalmas változás.

porfelhő 2011.04.26. 22:30:12

hm. "nincs mögöttük valódi tartalom,"
Azt mondták, alkotmányozási kényszer sem volt.:)
úgy emlékszem.:)

"Az alkotmány magját, legitimitását aláásta a különféle aktuál politikai célból táplált, alkotmányellenes hangulat, holott a módositott alkotmány már nem a sztálini alkotmány, miközben a tévtan még ma is ott él az emberekben.

Ha Magyarországnak volt nemzetközi tekintélye, akkor azt az alkotmány, az alkotmányos rendszer stabilitásának köszönhette.

Eszméket kell képviselni, ez a gondolkodásmód húzza a világot, s mindezt hitelesen kell tenni, noha gyakorta a hitelességgel szokott baj lenni."
mondta Sólyom L. anno. és ez nekem tetszik.

porfelhő 2011.04.26. 22:33:37

A poszton ez a fotó rettenet. Nem lehetne lecserélni?!
Én inkább az "igazi" Orbán V. nézném, ill. a fotóját.
Nagyon zavar!
komolyan.
:)

dimitrij 2011.04.26. 23:03:33

@FreeHungary: az, hogy kevesen nézik, az is egy egyértelmű jelzés, az pedig, hogy kegyed nem nézi, az nem érv semmire sem.

százezrek élnek úgy az országban, hogy nincs internet bekötve, és tévét is csak a földi sugárzásúakat tudják fogni, úgy mint M1, RTL Klub és TV2... ha ezen médiumok 80% felett adnak lehetőséget a kormánypártoknak, összesen 20% alatt az ellenzéknek, ezek jelentős részében sem megszólalnak, hanem ismertetik a vélelmezett álláspontot, vagy annak egy részét, akkor sérülnek bizonyos alapelvek, pl. a hülye is rájön, hogy sérül az objektív tájékoztatás elve.

érdemes megnézni, hogy a két módszer szerint (bbc és francia) mekkora arányban jelentek meg a kormánypárti és az ellenzéki politikusok az utóbbi hónapokban, illetve mondjuk 3 éve... a köztévében pl., mert az sajnos nem érv most, hogy akkor ballib médiafölény, szerinted. a bbc modell szerint egyébként 2/3 s 1/3 arányban kell megszólaltatni a kormánypártokat és az ellenzéket, a francia közszolgálati modell szerint a parlamenti arányok alapján kell. ehhez képest hol van a 80 vs 20?

"Amúgy a ker. média eddig az ORTT alá tartozott és az is bírságolhatott"

senki nem mondta, hogy az a szabályozás jó volt, annyit írtam, hogy akkor a Parlament (parlamenti pártok) irányította-befolyásolta a médiát. akkor az ellenzéki pártok is delegálhattak az ORTT-be kuratóriumi tagokat, most erre nincs lehetőség, abban csak kormánypárti tagok vannak... nem nagyon van ellensúly a történetben. de ha ez szerinted a demokratikus intézményrendszer megerősítése, akkor be is fejezhetjük a társalgást. :)

ne ess kétségbe, még Kumin Ferikének, aki pedig egy politikai elemző (sőt, vezető elemző), még neki sem jelent problémát ez, hiszen láthatod magad is, szerinte a médiatörvény és az alkotmány is rendben van... vagy nincs képessége hozzá, hogy észrevegye a nyilvánvalót, vagy nincs benne kellő tartás ahhoz, hogy le merje írni. persze jogos a kérdés, hogy akkor minek ír blogot? gondolom elirigyelte Gábortól az övét... csak az egy kicsit hitelesebb... nem, másként írom: az hiteles, ez nem az.

dimitrij 2011.04.26. 23:12:39

@FreeHungary:

"Mivel alig nézek TV-t ezért ehhez nehezen tudok hozzászólni, bár ott az atv, nem hiszem hogy ott ne jutnának szóhoz az mszp-s politikusok."

ez így mondjuk elég érdekes társalgás, olyanról vitázol, amivel nem találkozol, nem foglalkozol... tehát nem a tények, hanem valami egyéb attitűd vezérel. a "nem hiszem, hogy.." kezdetű mondatok pedig nem igazán tűnnek releváns érvnek így.

FreeHungary 2011.04.27. 06:46:23

@dimitrij: Aligha a kormány hibája, hogy az RTL klub és TV2 mit csinál. Mellesleg szerintem, nem jók a számaid azok csak egyes MTV1-es műsorokra igazak. Honnan vetted ezeket az arányokat?
Itt egy forrás ami téged cáfol: hvg.hu/itthon/20110421_mti_mtv_kiegyensulyozott_partarany

Azt írtam, hogy alig és az atv-n biztos nem tartják a 2/3 1/3 arányt amit javasolsz és szerintem ez nem baj, ahogy a hirtv-n fordítva van.

sleepy 2011.04.27. 08:55:05

@FreeHungary:
Koszonom a frocsogesmentes, kulturalt valaszt!

Viszontvalasz:
1. Az uj alkotmany, csak a tavalyi barkacsolas betetozese, a visszahato hataly akkor kerult bele, ezert ezt a rendelkezest egy kalap ala veszem az ujjal, amely csak szentesitette ezt, a jogallamtol teljesen idegen rendelkezest. meg most sem hiszem el, hogy ilyen van, pedig ugy nez ki, hogy de.
2. Csusztatsz, a vetojoga igenis benne van az alkotmanyban: 44. cikk (3) bek. Ezzel sikerult impotens kormanyokat krealni a jovore nezve, gratulalok. Vajon mi lesz akkor, amikor megint az lesz majd a NAGY TERV, hogy engedjuk el a hianyt, ahogy ez volt Fideszeknel is minden jo eredoje nyolc even at, amig Brusszel elkezdett "nem-diktalni"? (ez ugye nagy valoszinuseggel allamadossag novekedessel jar, mert valamibol fedezni kell a megonovekedett hianyt)
3. Pont ez a baj, hogy sarkallatos torveny szabalyozza majd a nagy allami elosztorendszereket, tehat becsontositja a jelenlegi parlamenti tobbseg altal megalkotott strukturat. Meg ha el is fogadnam, hogy jo iranyba megyunk (bar tovabbra sem tudunk joforman semmit, csak azt, hogy minden pfujjj, ami magan), a korulmenyek valtoznak 5-10 ev tavlataban. Azzal, hogy ezekrol a penznyelokrol 2/3-os torvenyek rendelkeznek majd, kizarjuk a jovobeli valtoztatas lehetoseget. Azaz, most kurjuk el ujabb 10-20 evre, amig nem lesz megint 2/3, es akkor is majd csak bizhatunk benne, hogy nem egy Matolcsy kaliber ul majd a PM/NGM-ben...
Nagy vonalakban ezt a jovot hozza el nekunk az uj alkotmany, szep uj vilag... Gratulalok, buszkek lehettek erre.

dimitrij 2011.04.27. 09:18:32

@FreeHungary: na most ha nem haragszol a MTI/MTV kommunikációs vezetőjének bejelentését ezzel kapcsolatban nem fogadnám el ténynek maradéktalanul. :) nem furcsa, hogy az arányok 102%-ra jönnek ki? valami nem klappol... :PP arról nem beszélve, hogy itt említésről beszélünk, nem megszólalási lehetőségről... érzed a különbséget, vagy magyarázzam.

nézzünk pár tényt:

Várnai esete Papcsákkal
comment.blog.hu/2011/03/06/az_mtv_nem_engedi_szohoz_varnait
comment.blog.hu/2011/03/17/vegre_szot_kapott_varnai_az_mtv_ben

tv2 bulvérosodása:
comment.blog.hu/2011/04/19/a_tv2_t_nem_erdekli_az_alkotmanyozas

jobbra tolódás:
index.hu/kultur/media/2010/12/10/ketharmados_fidesz-uralom_az_mtv-ben/?rnd=268

index.hu/kultur/media/2011/01/05/jobbra_tolodott_az_mtv/?rnd=112

idézet:

"“Tapasztalatunk szerint 2010-ben drámai jobbratolódás figyelhető meg, ami érinti a tárgyalt hírek jellegét, a megszólalók személyét, a pártok megszólalási lehetőségeit és a megszólalásokhoz fűzött moderátori kommentárokat. Míg 2009 általunk vizsgált híradóiban a legtöbbet szereplő 20 aktornak pontosan a fele, tíz volt MSZP-s politikus vagy kormánytag, addig a 2010-es listán a 20 szereplőből 16 kötődik a Fidesz-KDNP szövetséghez” - áll az intézet által kiadott közleményben, amely szerint a legtöbbet megszólaló politikusok húszas listájára csak két ellenzéki tudott felkerülni, a szocialista Szanyi Tibor a hatodik, míg az LMPS-s Schiffer András a tizenötödik lett. A Jobbik egyik képviselője sem jutott fel azonban a listára, miközben Orbán Viktor egyedül négyszer annyit szerepelt a hírműsorokban, mint az összes ellenzéki politikus együtt."

négyszer annyit, mint az összes ellenzéki politikus. asszem ezen nincs mit tovább vitázni pajti. :)

FreeHungary 2011.04.27. 09:28:35

@sleepy:
1. Már írtam, hogy én se értek egyet a rendelkezéssel és bár én külön kezelem az új alkotmánytól, mert már a régibbe is benne van, ettől még a kritika jogos.
2. 44 cikk (5) szerint sarkalatos törvény írja le a KT működését, tehát hogy ténylegesen mit csinálhatnak és kik bírálhatják azt felül még nem tudni. Ráadásul a 44 cikk (3) hivatkozik arra hogy mi alapján kell a KT-nek döntenie, hogy nem nőhet az adósság. Ezt betartva nem hiszem hogy leváltható egy kormány.
3. Én nem értek egyet azzal az állításoddal, hogy sarkalatos törvény írja elő az adózás és egyéb gazdasági kérdés mikéntjét. Megint csak egy nem létező 2/3-os törvényről nehéz vitatkozni..

Talán büszke nem vagyok rá, de sok pontja tetszik az új alkotmánynak, pl:
1. Tényleges életfogytiglan börtönbüntetést én indokoltnak tartom.
2. Tetszik, hogy nem csak jogok de kötelezettségek is vannak az alkotmányban és így a segélyek munkakerülésért cserébe nehezebben lesz védhető.
3. Az is tetszik, hogy szigorú szabályok vonatkoznak az állam eladósításának megakadályozására. Nem örülök amikor az adóforintjaimat elszórják (ne adj Isten ellopják) a naplopó politikusok.

FreeHungary 2011.04.27. 09:36:44

@dimitrij: Ne haragudj, de a Republikon Intézet felmérését meg én nem tudom elfogadni, kb annyit ér mintha én kijelenteném, hogy az Mszp 80% a Fidesz 20% arányban szerepelt.

Az index-es cikkben ez szerepel: "az MTV-ben is kétharmaduk van a kormánypártoknak: a Fidesz és a KDNP 246 perces jelenléte mellett a három ellenzéki pártra csak 111 perc jut."

Te is azt írtad, hogy a kétharmad lenne a jogos.

sleepy 2011.04.27. 09:59:45

@FreeHungary:
2. 3. cikk (3) bek b) A köztársasági elnök a választások egyidejû kitûzésével feloszlathatja az Országgyûlést, ha az Országgyûlés az adott évre vonatkozó központi költségvetést március 31-ig nem fogadja el. De igen, konnyeden meg lehet benitani, es kisoporni az aktualis kormanytobbseget, tok mindegy, hogy mit mond a Tanacsrol a kesobb megalkotando torveny, ha a Tanacs vetozik, nincs koltsegvetes, a tovebbiakra ld fentebb. Ebbol hasonloan stabil kormanyzas lesz mint Olaszorszagban a vilaghaboru utan (bar ott mas miatt nem tudta 50 even keresztul egy kormany sem kitolteni az idejet).
3. A gond az, hogy ilyen torveny hataskorebe utalja a kerdest, ez fuggetlen attol, hogy mi lesz magaban a torvenyben (a torveny lehet jo), de ezzel megmereviti, es gyakorlatilag koltsegvetesi mozgaster nelkul hagyja az eppen aktualis kormanytobbseget.

amikre buszke vagy:
1. eletfogyt, ezt lehet a BTK-ban is szabalyozni, es valojaban ott kellene, de ez csak egy gumicsont amugy is.
2. Ez nekem is tetszik, mert a joleti allam amit a mult szazadban Ny-Europaban megszoktak, halott, nem fenntarthato. ettol fuggetlenul a szent tehen nyugdijasokhoz tovabbra sem nyulunk, de legalabb elodaztuk 15 evvel az allamcsodot, ezert is gratulalok.
3. Ettol meg kolteni/lopni fogjak, raadasul az allamadossag nem csak a kormany gazdasagpolitikajatol fugg (pl: jegybanki alapkamat stb)

lüke 2011.04.27. 10:08:18

@marklovassy:
az osztrák adótörvény:
5 évre visszamenöleg hat

FreeHungary 2011.04.27. 10:12:25

@sleepy:
2. Kérdés, hogy mi alapján vétózhat és lehet-e azt majd felülbírálni.
3. Tényleg gond lehet ha nem lesz kellően rugalmas, de szerintem ezt még korai eldönteni. Mind a két kifogás nem létező törvények vélt hibáira épül, szerintem.

1. Nekem mindegy hol van leírva.
2. Tény nincs megoldva a probléma, de ez a rész az alkotmányban jobb lett mint a régiben.
3. Én se mondtam, hogy megoldja a problémát maximum segít, minimum nem ront a helyzeten.

dimitrij 2011.04.27. 11:47:22

@FreeHungary:

"Te is azt írtad, hogy a kétharmad lenne a jogos"

semmi ilyesmit nem írtam, azt írtam, hogy két modell létezik ennek kapcsán, a francia és az angol közszolgálati modell. olvass vissza...

az pedig, hogy a Repulikon mintavételezését figyelmen kívül hagyod, az nem érv semmire sem, legfeljebb egy vélemény.

az viszont tény, hogy a kedves posztíró nagyvonalúan szemet huny egyértelmű problémák felett, sőt... :)

dimitrij 2011.04.27. 11:55:04

@FreeHungary: a Republikon intézet felmérésén túl egyébként elég sok hivatkozás szerepelt a hozzászólásban, amikre nem meglepő módon nem érkezett reakció... vajon miért? :)

FreeHungary 2011.04.27. 13:04:23

@dimitrij: A Republikon egy adott időszakban, egy műsort említ "Esti híradó" és kitalált mérőszámokkal dobálózik "a legtöbbet szereplő 20 aktornak".

Komolytalan, inkább a hivatalos mti adat, ha te azt elvetted akkor az legfeljebb egy vélemény :P

Azért nem válaszoltam rájuk, mert nincs sok közük a médiatörvényhez. A sajtószabadság nem azt jelenti, hogy ha valaki nyilatkozni akar akkor köteles a tv erre lehetőséget biztosítani.

A TV2 meg profitorientált cég olyan híradót csinálnak ami nézőt vonz. Akkor nem lenne sajtószabadság ha nem azt rakhatnának a híradójukba amit akarnak.

dimitrij 2011.04.27. 13:56:43

@FreeHungary: a Republikon intézet felmérésén túl egyébként elég sok hivatkozás szerepelt a hozzászólásban, amikre nem meglepő módon nem érkezett reakció... vajon miért? :)

dimitrij 2011.04.27. 14:08:12

@FreeHungary: komolyan azt gondolod, hogy az Esti mese vonatkozásában kell a kormánypárti és ellenzéki megszólalások vagy megemlítések arányát mérni? :) kezd átmenni bohózatba a disputa...

szerintem az a komolytalan, amikor az összes megszólalások aránya 102%-ra jön ki, mert jól látható, hogy azok az adatok valótlanok. nagyon eltér az a felmérés, ami megszólalási lehetőséget, és nagyon mást hoz az, ami megemlítést tartalmaz. érzed a kettő közti különbséet?

az meg nem érv semmire, hogy szerinted ők találták ki ezt a mérőszámot. politikai pártok megszólalási lehetőségeit hírműsorokon és hír-háttér műsorok kapcsán érdemes mérni. nincs relevanciája a reklámoknak, a sportközvetítéseknek, a már említett esti mesének, és sok más műsorszámnak se... bár ez szerintem eléggé magától értetődő.

a közszolgálati médiumoknak vannak ilyen irányú kötelzettségei, biztosítani kell az ellenzéki véleményeknek is médiafelületet... ebből is jól látható egyébként, hogy alapvető hiányosságaid vannak a közszolgálatiság alapelvei kapcsán. amennyiben egy téma nem érdekes a szerkesztő szerint, az egy dolog, de az, hogy az érintett felek egyikét szólaltatjék meg, az objektív tájékoztatás durva megsértése, ami viszont egy normálisan szabályozott közegben azonnali szankciót kellene kiváltson. nem beszélve a hírhamisításról... valahogy a kínos kérdésekre nem akaródzik válaszolnod, ami sokkal beszédesebb egyébként, mint az, amit leírsz. :)

"Akkor nem lenne sajtószabadság ha nem azt rakhatnának a híradójukba amit akarnak"

na, csak látod a lényeget... az új szabályozás szerint ugyanis még a frekvenciát is megvonhatja tőlük a médiahatóság, mindenféle mondvacsinált ürügyekkel... nem véletlen, hogy komoly jobbra tolódás történt. asszem a fától nem látod az erdőt. :)

FreeHungary 2011.04.27. 14:42:53

@dimitrij: A kitalált mérőszám: "a legtöbbet szereplő 20 aktornak" arányára épül.
Én azt írtam, hogy egy műsort emeltek ki a Republikonnál és ez a baromság, gyenge a szövegértelmezési képességed.

102% a kerekítési szabályokkal simán kijöhet, nem tudom ezen min vagy kiakadna. ,5%-tól felfelé kerekítenek, általános iskolás tananyag.

Hírhamisítás, miről beszélsz? Nem vonhatja meg a frekvenciákat csak úgy, ezt csak kitalálod.

Nagyon gyenge ilyen baromságokra építeni a sajtószabadság megszűnését, hogy volt két hét amikor egy szoci kutatóintézet kimutatta, hogy az egyik közszolgálati tv egyik műsorában sikerült nekik nem tetsző szereplési mutatókat találni. Ráadásul akkor még nem is élt az új médiatörvény.

Ez a cirkusz, hogy megszűnt a sajtószabadság egy vicc az összes többi demokráciaféltő akcióval együtt. Az mszp által kreált PR kampány szó szerinti visszabüfögése. Pedig róluk tudni lehet, hogy "Hazudtunk reggel, éjjel meg este"

dimitrij 2011.04.27. 17:33:37

@FreeHungary: az nem kitalált, amiről még nem hallottál... érdemes lenne olyan érveket keresni, amik legalább egy icipicit helytállóak, mert ez így elég gyermeteg. :)

igen, valóban egy műsort emeltek ki, olyat, ami a felmérés szemointjából releváns. ahogy írtam nem célravezető az esti mese, vagy más, nem politikai jellegű műsor esetében ilyem felmérést csinálni, hiszen annak eredménye értelmezhetetlen.

egy ilyen mintavétel esetében nincs kerekítés, ez csak azt teszi egyértelművé, hogy valótlan adatok alapján történt az. egyébként az ilyen felméréseknek éppen az a lényege, hogy ne valamely érintett mérje azt, hanem harmadik fél, lehetőleg az érintett cégtől független szervezet (lásd még nézettségi adatok, vagy szavazatszámláló bizottságok). elég hülyén nézne ki, ha egy választáson pl. az mszp pártelnöke jelentené be, hogy mennyi szavazatot kaptak, nem gondolod? :)

erről beszélek hírhamisítás kapcsán:
index.hu/kultur/media/2011/04/08/foszerkesztoi_posztot_ert_a_hamisitott_cohn-bendit-riport/

erről már írtam korábban, hogy normális szabályozással bíró országokban ezért etikai eljárás és nem előléptetés jár. vagy szerinted semmilyen morális kérdést nem vet fel az eset?

úgy látom kellően ostoba vagy ahhoz, hogy a tények ne befolyásolják a véleményed, kitartasz a tarthatatlan állsápont mellett annak dacára is, hogy a helyzet teljesen egyértelmű. asszem nincs mit hozzátenni ehhez, ha nem akarod nem veszed észre az egyértelmű tényeket, ezen én nem tudok és nem is akarok változtatni... de ahogy már írtam korábban, szomorkás lesz az ébredés. :)

szeva.

FreeHungary 2011.04.27. 18:48:08

@dimitrij: Az lenne gyermeteg ha csak úgy minden szavadat elhinném, szerencsére nincs így. A médiahatóság a frekvenciahasználati pályázatokat kezeli ugyan, de csak melyikek lejártak (nincs bünti megvonás).

A hírhamisítás ciki, és nem kellett volna előléptetni.

Én is hasonlóan ostobának tartalak téged mint te engem, bár nagyobb arccal adod elő a hülyeségedet az biztos. Továbbra is tartom, hogy sajtószabadság van Magyarországon, neked viszont jó rettegést kívánok, járjál sokat tüntetésekre.

szeva

Várúr 2011.04.27. 19:33:26

@d-evike:
A most leváltott alkotmányt '89-ben pár hét alatt dobták össze. A német alkotmányt 6 hónap alatt, a franciát 7 hónap alatt, stb. Az említett norvég úr sem az alkotmányuk minőségére büszke, hanem a szövegezés lassúságára. Meg hogy mire nagy nehezen elkészült, hányan szavaztak rá. Addigra feltehetően annyira unták, hogy belenyugodtak, különben ma se lenne alkotmányuk.

dimitrij 2011.04.27. 19:52:22

@FreeHungary: nem rettegek, tényeket írok le, ez nem rettegés. nem járok tüntetésre se, egyelőre, nem érték el az ingerküszöböt az események.

pontosítsunk: egyelőre nem volt frekvencia megvonás, tévécsatornák kapcsán legalábbis. ez viszont nem jelenti azt, hogy ne lenne erre jogköre a médiahatóságnak. ha már a médiahatóságnál tartunk akkor ne menjünk el szó nélkül azon tény mellett se, hogy egyetlen ellenzéki párt nem delegálhatott tagot a szervezetbe, és nem azért, mert nem akartak. de ha szerinted ez sem problematikus, akkor képzeld el a helyzetet úgy, hogy a Gyurcsány kormányzása idején történik ilyen, akkor mi lenne a reakciód? költői kérdés, nem kell válaszolni.

a megszólalási lehetőségek csak azért lettek megemlítve, hogy lásd a még életbe sem léptetett szabályozás hatását, az igazodást a profitorientált vállalkozások részéről, akik egyébként korábban is hajlamosak voltak az erősebb politikai fél érdekeit szolgálni (ezért gondolom elhibázottnak a korábbi szabályozást is). természetesen ha nem érted-érzékeled a folyamatot, nagy vagy hajlandó tudomást venni a tendenciákról, akkor azon nehéz segíteni, de ez legyen a te problémád.

a különbség az kettőnk között, hogy az én véleményem megalapozott, forrásokkal és egyértelmű hivatkozásokkal alátámasztott, neked ezzel szemben egyetlen hivatkozást sikerült összehoznod, ami egyébként az MTI kommunikációs vezetőjének PR akciója... egyébként a "szerintem nem" és "nem hinném, hogy.." kezdetű mondatok nehéz is lenne érvként kezelni.

szerinted sajtószabadság van, szerintem meg deficites, kevéssé demokratikus a rendszer a korábbihoz képest, ami egyébként szintén elcseszett szar szabályozás volt, de erről már írtam korábban, kifejtve, hogy akkor még csak a parlamenti pártok alá volt rendelve, és csak a közszolgálati. illetve nem csak szerintem, hanem sok más mértékadó forrás szerint is, talán emlékszel arra, hogy némi kommunikációs szinten előadott ellenállás után készséggel módosított azon a kormány.

ez nem azt jelenti, hogy nincs sajtószabadság, de a most kialakított rendszer problémás. amennyiben ez ekvivalens szerinted azzal, hogy nincs sajtószabadság, akkor csak azt bizonyítod, hogy mennyire csak feketében és fehérben tudsz gondolkozni, illetve, hogy véleményed hátterében politikai preferencia jelenik meg, mely egyúttal alkalmatlanná tesz arra, hogy objektíven mérlegelj. megjegyzem ez is egy hatalmas különbség köztünk, számomra nagyjából ugyan olyan megítélés alá tartozik a teljes politikai elit.

végül további gondolkodás és objektivitásmentes létet kívánok neked, talán egyszer eljutsz arra a szintre, hogy észrevedd: a teljes politikai elit a saját gazdasági és politikai céljai, valamint a kampányaikat fizető gazdasági érdekcsoportok céljainak kiharcolása miatt ülnek csak a Parlamentben... bár ha eddig nem vált nyilvánvalóvá ez, akkor lehet már késő. :)

csá-csá :P

Romanee Conti 2011.05.01. 18:32:42

@rockjano: "Szerintem az is kiderült ezzel hogy bizony az Mszp lesz az ellenfél vezető ereje 14-ben is akár tetszik akár nem."

Szerintem nem, olvastam egy interjút Demján Sándorral, és gyanús nekem, hogy fog csinálni egy Szociáldemokrata pártot, és akkor az MSZP-nek vége. Egy normális, baloldali párt jönne, az nagy gáz lenne nekik. Természetesen lehet hogy hülyeséget írok, ez a mostani véleményem.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása