Azt hittem, történt valami

2011.02.28. 17:10 kumin

Őszintén szólva én vártam az MSZP szombati választmányi ülését, mert izgalmas kérdésnek találtam, hogy mi lesz Gyurcsány Ferenc még tavaly októberben bejelentett platformjának a sorsa. Azt is gondoltam, hogy ez a döntés alapjaiban határozza majd meg a szocialisták jövőjét. Erről elmélkedek ebben a korábbi bejegyzésben. Most, hogy megvan az eredmény, egyet kell, hogy értsek a főszereplő saját, Facebookon közzétett értékelésével, miszerint „semmi egetverő nem történt”.

Ahhoz, hogy a történet fontosságát, hírértékét bármennyire is megérezzük, legalább kellett volna néhány kibeszélő ülésre siető fej, valami kiszivárgó vita, egy szerző nélküli dokumentum, amelyet befúj a szél valamelyik jobboldali médium postaládájába. De nem. Semmi. Úgy tűnik, már a szocialisták sem a régiek. Valaki valahogyan nagyon rendet csinált a soraik között. Szombaton nyilvánvalóan semmi nem dőlt el. Amikor bő egy hete nagybeszédet tartott a volt miniszterelnök, már minden bizonnyal akkor kész volt a döntés. Ez állhatott a határozott kijelentések, a kétséget nem hagyó megfogalmazások mögött.

 

Nincs is mit ezen csodálkozni. A szocialisták saját koordinátarendszerén belül racionális döntést hoztak. Véget kellett vetni egymás fúrásának, a felelősség felhánytorgatásának, hiszen e nélkül is éppen elég nehéz helyzetben vannak. Csak az volt a kérdés, hogy kinek lesz elég ereje, elég tekintélye ahhoz, hogy az asztalra csapjon, és azt mondja: rendben, mindenki kiőrjöngte magát, de most már más dolgunk van. Nem tudom, hogy milyen érvekkel, milyen meggyőző munícióval tudta ezt megtenni, de az asztalra csapó kéz gazdája immár egészen biztosan Gyurcsány Ferenc volt. Szerintem nem kell nagy összeesküvés-elméleteket gyártani. Valószínűleg elég volt egy jól megválasztott pillanatban azt a kérdést feltennie a volt miniszterelnöknek övéihez: fiúk, mondjátok akkor meg, ki, ha én nem?

 

És tényleg, hol van még egy szónok a baloldalon, aki ennyi közbetapsolást tud kicsikarni hallgatóságából? Alig tudta szegény elmondani a beszédét, annyira szerették. A ballasztok, amelyek a kormányzati munka, 2006 ősze és a kényszerű lemondás formájában lehúzzák, úgy látszik, még mindig kevesebbet nyomnak a mérlegen, mint a másik serpenyőben az az egyszerű tény, hogy a baloldal elmulasztott az elmúlt években kinevelni bármilyen ütőképes utánpótlást.

 

A régi-új vezetőben most ismét elsősorban az Orbán-faló harcost láthatják az ellenzék támogatói. Ez azt az illúziót keltheti, mintha visszatérne a 2006 tavaszi párharc, és ismét két politikai személyiség küzdelmére lehetne redukálni a magyar belpolitikai történéseket. Meggyőződésem szerint ez nem lesz azonban így. Gyurcsány terheitől és széles körű népszerűtlenségétől nem lehet eltekinteni a politikai versenyben, és szemmel láthatólag ettől maga a volt miniszterelnök sem kíván eltekinteni, erről szólt az évértékelő beszéde is. Lehet ebből a felállásból újra sikeres magyar baloldal? Nagyon kétséges a vállalkozás. Tudni kéne ehhez, hogy milyen alkuk révén sikerült ebbe az angyalian békés és egyetértő állapotba hozni a pártot. Mit kellett vajon Szanyi Tibornak mondani ahhoz, hogy felhagyjon a gyurcsányozással? Lehet, hogy zárt ajtók mögött mondott egy jó beszédet a volt miniszterelnök?

 

Fakultatív kérdés a szervezeti ügyek iránt érdeklődőknek: a szocialisták alapszabályában az áll (35. §, 1. bekezdés), hogy „A platform a párt egyes tagjainak politikai nézetközösségen alapuló, a párt programjának, irányvonalának bizonyos elemeit érintően önálló, másoktól eltérő véleménnyel rendelkező nyilvános csoportja. A platformhoz csak párttagok csatlakozhatnak.” Ez összevetve a 36. § 2. bekezdéssel, miszerint „A tagozat tagja lehet olyan pártonkívüli is, aki Magyarországon más politikai pártnak nem tagja” elég világosan kiugrasztja, hogy platform esetében a külsősök létével nem számol az MSZP legfőbb dokumentuma. Na, már most, nem más mint a jelen témában igazán autentikusnak tekinthető Gréczy Zsolt írja blogjában, hogy a „Demokratikus Koalíciónak közel 1500 párttagja, a pártoló tagokkal együtt a létszám megközelíti az 5000-et” (sic). Egy kis fejszámolás, és kijön, hogy 3500 Gyurcsány-követő státusza ennek megfelelően meglehetősen kétséges. Volt korábban olyan vélemény is, hogy ilyen háttérrel a platform alapszabály ellenesen működne, ezért nem is dönthet az országos nyilvántartásról a választmány. Két lehetőség van: vagy én értek valamit félre, és ez egyáltalán nem is probléma, vagy annyira erős volt az az érv, amelyet Gyurcsány Ferenc bedobott, hogy az még egy kis alapszabály-ellenességet is le tudott győzni.
 

Címkék: mszp gyurcsány platform

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr342698690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2011.02.28. 18:19:29

mennyi a letszamigeny egy platformhoz? van ilyen letszamigeny? ez nem derul ki az erdeklodok szamara ebbol a leirasbol. lehetne nem ennyire feluletesen?

tölgyes 2011.02.28. 18:26:28

@is: Fontosd ez: Válasszák már meg Gyurcsányt pártelnöknek annyira szeretne hátulról Orbán nyakába lihegni..:) Ha ez a fő vágya, akkor lihegjen Orbán nyakába.. ne gátolják meg benne.Úgy kell ez neki mint három évesnek a piros autó!

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.28. 18:31:36

Szerintem itt az a helyzet, hogy a párttagok, akik ehhez a platformhoz csatlakoztak, elérték a limitet (talán 500 fő, de erre azért most nem vennék mérget), ebből a szempontból az max erődemonstráció lehet, hogy hány külsős támogató van.

A szervezeti kérdések meg itt amúgy sem elsőrendű fontosságúak. GyF komoly felelős, választott tisztséget nem vállal a pártban, mégis úgy viselkedik, ha ő személyében lenne egy önálló intézmény, aki időnként kiadja a párt megfelelő irányvonalát.

Nem nehéz észrevenni, hogy mekkora bajban van a Mesterházy-Szanyi féle hivatalos, felelős vezetés. Szemmel láthatólag, fogalmuk sincsen, hogy miként vehetnék vissza a pártot anélkül, hogy GyF adott esetben elmenne egy szakításig.

Én akkor, amikor megtörtént a SZDSZ kiválása után a kormányátalakítás, akkor jöttem rá, mi a célja az állandó kádermozgatásokkal Gyurcsánynak. Minden potenciális ellenlábast fontos pozíciókba ültetett, hogy ne tudják támadni. 2009 tavasza aztán elsöpörte, de a súlya továbbra is megmaradt. Ráadásul kikezdhetetlen is, hiszen bármikor visszavághat a kritikusoknak, hogy miniszteri-államtitkári, stb. pozícióban korántsem voltak ilyen kritikusak, és akkor kiálltak mellette.

Ebből a szempontból még talán Szanyi tekinthető olyannak, aki hangosabban kritizálhatná e nélkül a vád nélkül.

És még egy találós kérdés a végére: Ki volt a Közlekedési, Hírközlési, és Energiaügyi Minisztérium államtitkára 2008 tavasz és 2009 tavasz között?

A válasz mutatja az erőviszonyokat, és a lehetőségeket, sztem...

kuruczsiraf 2011.02.28. 18:41:18

@tothh:
"Ki volt a Közlekedési, Hírközlési, és Energiaügyi Minisztérium államtitkára 2008 tavasz és 2009 tavasz között?"
Csak nem Csepi Lajos szakállamtitkár "úr"-ra gondolsz?
Volt ő az Index vezérigazgatója is. Fekete János 2.0

loláb 2011.02.28. 18:51:53

"Két lehetőség van: vagy én értek valamit félre, és ez egyáltalán nem is probléma, vagy annyira erős volt az az érv, amelyet Gyurcsány Ferenc bedobott, hogy az még egy kis alapszabály-ellenességet is le tudott győzni."

Én a harmadikra tippelek.
Gyurcsány ezzel a lépéssel, a tagozat helyett platform alapítással (szándékoltan, tudván azt, hogy ez alapszabály ellenes) tette meg az első lépést affelé, hogy a szocialista párt alapszabályának módosítását -a hatékony működéshez szerinte ez elengedhetetlen- keresztül verje.

Először csak alapszabály-ellenesen működik a platform, majd következőleg alapszabályt ezzel összhangba hozzák, és a harmadik, távlati lépés pedig az lesz, hogy az alapszabályt más tekintetben is módosítják. A párt elnökének a kezébe tesznek olyan jogköröket, amiket jelenleg a kongresszus gyakorol.

Gyurcsány a kilencvenes évek eleji fideszt majmolja, az a célja, hogy olyan megkerülhetetlen hatalmú, egyszemélyes vezetést alakítson ki a szocialista pártban, amit Orbán a kilencvenes évek elején véghez vitt a fideszben.

A szocialista párt -érthető történelmi öröksége okán- sokkal demokratikusabban működik, mint bármelyik másik párt (az LMP-t kivéve). Viszont éppen ez a demokratizmus, az ebből eredő sok hatalmi centrum az, ami Gyurcsány bukását okozta 2006-ban, (legalábbis ő ezt így értelmezi), ezen kell elsőként változtatni a hatékony, váltópárti jelleg visszaszerzéséhez.

Ami érdekesebb kérdés, hogy vajon a párt jelenlegi vezetői miért adnak neki ebben szabad kezet?

fonó 2011.02.28. 18:58:07

Sikerült egy tök lényegtelen szálba belegabalyodni...
Mennyivel előrébb járnánk ha EÜ reform, részhozzájárulás, MÁV racionalizálás, oktatás ésszerüsités miatt nem népszavazás-mengelézés-fütty-dobálás-hazaárulózás lett volna! (súlyponti most nagytérségi, legyen Bp-en 4 kórház, Pokorni:7 egyetem kell, zabhegyező egyetemeket bezárni, nincs ingyen ebéd: Tarlós....) A gyakorlati tapasztalatok alapján már javithatnánk az esetleges negativ hatásokat!!!!!

fonó 2011.02.28. 19:03:17

8 év 9 hó felkészülés után csalódtam hogy mennyire pitiáner bosszuálló dacos bugris kormányunk van.
Háboruban puskaporban tarkólihegésben remekek, nyertek is!
Békében a kormányzás épitkezés egyeztetés ZÉRO. Vagy új paradigmának hivják?

fonó 2011.02.28. 19:07:24

Van valami vérfagyasztó amikor bérkommandóval vegzálják azokat akik az általuk hozott törvényeket betartják. Morbid.
98-ban kisnyugdijhoz adtak a nagynyugdijból az IGAZSÁGOSSÁG jegyében, most 80 ezer-2millió után is 16% az IGAZSÁGOSSÁG jegyében.

kaqkkfioka 2011.02.28. 19:15:51

A jelenlegi politika teljesen hiteltelen. Akármilyen színű is.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.02.28. 20:03:45

@kuruczsiraf: Nem nyert.
Puch László, aki most már nyíltan is új párt alapítására szólítja föl Gyurcsányt. Ekkora hitelességgel...

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása