Mennyi értelme van a képviselői vagyonbevallásnak?

2011.02.01. 13:10 kumin

Mától elérhetőek a képviselői vagyonnyilatkozatok az Országgyűlés honlapján, tegnap volt a leadási határidő, szépen teljesítette is minden aktív képviselő. Ilyenkor a szemezgetés és a kéjes zsebben-turkálás szezonja jön el; jól is jön ez a modern népszokás az újév utáni, de még farsang előtti punnyadós, szürke időszakban.

 

Az igényes tudósember nekifuthatna akár statisztikai módszerekkel az egyes vagyonelemek vizsgálatának. Engem például kifejezetten érdekelne a birtokolt autók kora, teljesítménye, gyártási helye, és a politikai oldalhoz tartozás közötti összefüggés feltárása, de ezt az izgalmas kutatást meghagyom szabadidővel jobban megáldott kollégáimnak. Ami viszont általában is, az egyes leltárok tételes átnézése nélkül is érdekes kérdés lehet, hogy milyen tényleges szerepe van egy demokráciában az ilyen kitárulkozásoknak, illetve alkalmas lehet-e arra, hogy a választó tisztábban lássa a bizalmáért versenybe szállók pénzügyi hátterét.

 

 

 

A politika rendszerében bármilyen csatornán beáramló pénzek kérdése a világ szinte minden, a miénknél veretesebb hagyományokkal rendelkező demokráciájában is problémát jelent, amelyre valamiféle szabályozással próbálnak különböző megoldásokat találni az egyes országokban. Ezek a megoldások több-kevesebb sikerrel ellenőrzik a finanszírozás valamely kitüntetett szegletét, ugyanakkor szinte mindig marad egérút is, ha egyik-másik szereplő túl szorosnak érzi a regulát. Ilyen pl. az USA esete is, ahol hiába korlátozott a szövetségi kampány-hozzájárulások mértéke, ha az un. independent expenditure keretében a jelöltet támogató, vagy ellenfelét lejárató, de a dedikált kampánystábtól függetlenül készült hirdetések korlátlanul gyűjthetik a pénzt.

 

A magyar politikai rendszer finanszírozásával, a pártfinanszírozással sokkal több a baj annál, mint amit egy jól működő képviselői vagyonbevallás meg tudna oldani, de azért a kicsit is meg kell becsülni. Ha ugyanis bármilyen érdek nevében működő szereplő céljai elérése érdekében pénzt juttat el a döntésekben szereplő politikusoknak, akkor ennek a pénznek – feltéve, hogy nem befőttesüvegben tarja otthon, és őszinte bevallást készít – fel kell tűnnie a vagyongyarapodásban, és ha e mögött nincs kimutatott legális jövedelem vagy a hitelállomány növekedése, akkor elvileg ki is ugrik a turpisság.

 

Van azonban néhány baj ezzel az okoskodással. Bizonyos együttállásoktól – pl. amikor egy-két szavazattal fordítani lehet az eredményen – eltekintve nincs különösebb értelme egyes parlamenti képviselőket megvenni. A frakciók fegyelmezettek és együtt szavaznak, a döntéseket nem tudják a korrupcióra elvileg hajló képviselők sem maguktól befolyásolni, különösen egy olyan összetétel esetén, mint az aktuális hazai. Ettől a szemponttól azonban eltekinthetünk, ha figyelembe vesszük, hogy sok képviselő egyéb, a döntések tényleges meghozatala szempontjából lényegesebb tisztséget is visel, és nyilván az ilyen, több hivatalban ülő szereplők lesznek a sajtó nyilvánossága számára is az érdekesek, az ő nyilatkozataikat fogják ízekre szedni.

 

A valódi ellenőrző funkció itt nyilvánul meg, olyan esetekben, ahol vezető kormánytisztviselők, polgármesterek is egyben a képviselők, illetve a politikán kívüli világban is aktív, onnan jelentős jövedelmekre szert tevő pikáns szereplők. Az ő esetükben azonban felmerül a kérdés: a sokszor szemmel láthatóan nagyvonalúan és lezserül kitöltött nyilatkozatok tényleg elmondanak mindent a pénzügyi helyzetükről? Az egyik nyilvánvaló probléma az lehet, ha a képviselő egyszerűen nem hitelesen tölti ki a dokumentumot. Hivatalból induló ellenőrzésre aligha kell számítania. Egyedül attól tarthat, hogy a sajtó kiszúrja az ellentmondást a megtapasztalt valóság és a papír között, mint ahogy ez pl. Medgyessy Péter balatoni nyaralója esetében történt. Ügy még ilyenkor sem feltétlenül lesz, a bajba került politikusnak legfeljebb a politikai árat kell megfizetnie, a szavazók bizalmának elvesztését.

 

A másik útja a tilosban járásnak már sokkal kifinomultabb. Csak a fantáziánkon múlik, hogy mennyi olyan helyzetet tudunk elképzelni, amelyben értékhez vagy értéktöbblethez úgy jut képviselő, hogy az nem, vagy csak nagyon komoly utánajárással olvasható ki a vagyonbevallásból. Fillérekért bérelt luxusház, vagy egy prémiumautó használatának szívességből történő átengedése ugyanúgy nem szerepel a vagyonbevallásban, mint egy jó kis vadászatra vagy egzotikus utazásra vonatkozó jóleső meghívás.


Játszani tehát van mivel, ha valaki nem az egyenes utat választja, de ettől ne essünk kétségbe. A vagyonbevallás mégiscsak korlát, mégiscsak nehezíti a rosszban sántikálók dolgát. Önmagában nem sokat ér, de ha okos, felkészült tényfeltáró újságírók és/vagy a watchdog civilek folyamatosan rajta tartják a szemüket, akkor használható eszköze lehet a politikai élet megtisztításának.
 

Címkék: korrupció pártfinanszírozás vagyonbevallás

14 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr572630473

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fékek és ellensúlyok - voltak 2011.02.01. 18:59:57

Ténytár A hatalmi ágak elválasztása, a fékek és ellensúlyok rendszere minden demokratikus berendezkedésű államban alapkövetelmé

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajosforras 2011.02.01. 18:38:04

höhö...:))) a külföldön tárolt vagyon nincs benne,szart se ér az egész.:) ha az asszony számlája,dagad,szintén. ha a cégeknek strómanja van,szintén. tehát teljesen felesleges és baszottul távol áll a valóságtól a vagyonbevallás,ráadásul a fentieket figyelembevéve még morcos is vagyok,hogy hülyének néznek.:)

johevi 2011.02.01. 18:38:26

Szerintem egyáltalán nem kínos, ha egy képviselő ekkora bér, juttatás, támogatás mellett évi pármilliót félrerak. Sőt elvárom, hogy értsen a pénzhez. Sőt, ha nemtud ennyit félrerakni, akkor ne gazdálkodjon az ország pénzével sem.

johevi 2011.02.01. 18:39:11

@johevi:
Kimaradt: de ezek a vagyonok, bevallások, hitelek, tartozások, roncsautók szánalmasak....

Tájfájter 2011.02.01. 18:55:42

@johevi:
"ha egy képviselő ekkora bér, juttatás, támogatás mellett évi pármilliót félrerak."

Nekem is éppen az a bajom, hogy annak ellenére, hogy okosan is spórolhatnának, sok helyen a sumákolás megy, és a hülyének nézés.
És a valós dolgok helyett hiteleket, tartozásokat látsz, mikor mindenki tudja, hogy az asszony, gyerek, anyós nevére van ráírva a pesti lakás, de az utazási költséget, albérletet, autót-sofőrt az állam (vagyis mi) állja.

Másik, hogyha be van írva, hogy milyen földterületei, ingatlanjai vannak, azután érdekes módon törvény-határozat születik arról, hogy ott kell építeni autópályát és az állam aranyárban megveszi azokat a földeket.

Az embernek igazából ez nyitja ki a bicskát a zsebében, nem az, hogyha valaki beírja, hogy milyen sok pénze-cége van, mert akár lobby-zik, használja a kapcsolatait etikusan (ha van ilyen), akkor az ember azt mondja, hogy egy értelmes képviselője, politikusa van, nem pedig egy sumák, akitől csak az adócsalást és szlovák rendszámozást, számlagyártást lehet "tanulni".

OkoskaTo:rp 2011.02.01. 18:59:43

Hasznos lenne a vagyonbevallás ... ha intézkednénk róla, hogy minden képviselőnek valóban csak annyija legyen, mint amennyit bevallott.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.02.01. 19:06:39

Az mindenképpen kellene, hogy a családtagok vagyona is szem előtt legyen. E nélkül bármit el lehet rejteni. Az is vicces, hogy a miniszterelnök helyettes a bevallott Renault-ja helyett szinte mindig egy Citroen C6-on parádézik a családjával Veszprémben.

dögölj meg 2011.02.01. 19:33:09

Az első vagyonbevallásnál kiderült,hogy Szekeres et.-nek
még autója sincs. A Tv.riporter rákérdezett,hogy akkor az a metálkék autócsoda,amiből az imént kiszállt,micsoda
A válasz : ja ,az nem az enyém,az a cégemé !

Alexease 2011.02.01. 19:36:11

Semmi ertelme az egesznek, az egy szazadat sem valljak be, mert ugy sem az o nevukon van. Akkor lenne ertelme, ha a teljes rokonsagot es kozeli baratokat is atvilagitanak.

Csak a havi koltsegteritesuk tobbszorose egy atlag ember fizetesenek. Raadasul sokminden ingyen van az autotol az utazasokig. Es luxus szinten.

Tarkolovest mindenkinek. A Parlamentet kipucolni, mindenkit felakasztani, aztan Sved/Fin/Norveg vagy barmely mas normalis orszagbol hozni szakemberteket, politikusokat.

Amig Magyar emberek lesznek barmilyen hatalmon, itt sose lesz rend...

GeorgeousGlory 2011.02.01. 19:38:46

én egy bpest közeli kisvárosban lakom.szinte mindenki tudja,hogy a fidesz polgármester és helyettese fillérekért vett meg földeket ahol később 2/a autóút épült vagy tesco esetleg auchan.az is érdekes,hogy amikor ilyen és ehhez hasonló döntések születnek akkor mindig az ülés zárt az az nem nyilvános.itt mindenki ismer mindenkit és ez undorító,ahogy ezek a cinikus politikus bünözők irányítják az országot.és ez csak egy kisváros és azok a politikusok akik mindig kussban vannak és meg sem szólalnak a parlamnetben és senki sem ismeri őket.elsem tudom képzelni azok mennyit raboltak pesten akik igazán a tűz közelben vannak és nap mint nap az újságok címlapján vannak(politikus bűnözők)

Cserépke 2011.02.01. 20:07:38

@GeorgeousGlory: Egyetértek. Ráadásul pártállástól függetlenül ez a helyzet.
Különben nem is bánná az ember,ha legalább ne éheznének a fél országban. Itt, vidéken az átlagfizetés 90-100 e Ft, diplomával vagy diploma nélkül, ez teljesen mindegy is, csak legyen munka.
Kíváncsi vagyok melyik politikus bírná ki 16-17 fokos lakásban...és mi van azokkal, akiknek fedél sincs a fejük fölött.
Sohasem fog változni a helyzet.

Lajos ghr 2011.02.01. 20:43:10

@dögölj meg: á az autó az semmi. amit a parlamenti érdekkapcsolatok segítségével kifolyatnak maguknak pénzt, az mi elképzelni se tudjuk.

kumin 2011.02.01. 20:57:02

Egy kis érdekesség: a Duna TV jelen volt a bejegyzés élesítésénél, és a témafelvetés is tőlük jött, Zakar Ádám, régi kedves ismerősöm jelentkezett be nálam, hogy erről szeretne forgatni (www.dunatv.hu/itthon/nyilvanos_vagyonnyilatkozatok2011.html)

megszűnt 2011.02.02. 15:19:01

A kérdésre szeretnék reagálni.
- Mennyi értelme van a képviselői vagyonbevallásnak?

Szerintem nincs értelme. Soha, senki nem vette komolyan, másrészről én sem szeretem, ha a zsebemben kutakodnak. Harmadrészt az ezzel foglalkozó újságcikkeket el sem olvasom.

Ferenc! Külföldön van ilyesmi vagy magyar találmány?

lüke 2011.02.06. 16:28:23

kis stilü magyarosch vegzatúra
de itt van pár új tulkapása:
www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/selmeczi-atvilagitja-a-maganpenztari-vagyont-a-kehi.html

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/mutargy-vasarlasokat-is-elszamoltatna-a-kormanybiztos.html
ezt is figyelik majd, nem baj,
Bécsben szebben restaurált s csak egy kicsit drágább
s odalopkodják a 30-s évek orosz festöit, meg Scheibert is

bár egy igaz: szegény országban-MO- az elmúlt húsz évben sok állami vagyon tünt el nyomtalanul

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása