Ha Jobs politikus lenne

2011.09.02. 12:02 kumin

Sosem voltam feltétlen híve a gondolatnak, hogy az üzleti világban sikeres módszereket és embereket egy az egyben megpróbáljuk politikai környezetben is elsütni. A magyar közelmúlt számos példával illusztrálta eddig is, hogy ezzel lehetnek bajok. Steve Jobs azonban különleges figura. A vállalati világban jutott a csúcsig, ehhez kétség nem fér, de személyisége, retorikai képességei, mítosza és hű rajongótábora miatt a politikusok is kíváncsiak lehetnek a titkaira. Abszolút kívülállóként – mivel Apple termékkel nem csupán nem rendelkezem, de még két percnél tovább a kezemben sem volt – próbálom megnézni, hogy mit lehet hasznosítani a politikában Jobs sikerreceptjéből.

(forrás)

 

A Newsweek nagy összeállítással állt elő erre a hétre Jobsról annak alkalmából, hogy a cég vezetését az eddigi második ember, Tim Cook veszi át. Az egyik cikk tíz pontban gyűjti össze Jobs „tízparancsolatát” (keretesben idézem őket saját fordításban):

1. Keresd a tökéletességet! Jobs odavan a részletekért. Az első iPod megjelenése előtti éjjelen az Apple munkatársa végig fent voltak, és a fülhallgató csatlakozójának kicserélésén fáradoztak, mert Jobs szerint nem kattantak elég jól.

A tanulság elég kézenfekvő. A politikát jól el kell tudni adni, de ha a politikai termék hibás, akkor az eladás erőfeszítései kárba veszhetnek. Más kérdés persze, hogy mennyivel egyszerűbb egy hordozható elektronikai kütyü prototípusában hibát felfedezni, mint egy több száz oldalas törvényben. Attól még persze keresni nyugodtan lehet a tökéletességet a politikában is.

2. Használd a szakértők tudását! Jobs I. M. Pei építész segítségét vette igénybe a NeXT logo megtervezéséhez, és a Gapnél dolgozó Mickey Drexlert felvette az Apple igazgatóságába mielőtt a cég kiskereskedelmi láncát elindították.

A politika egy osztással nehezebben teheti meg, hogy teljesen szabadon, kizárólag az alkalmasság kritériumai szerint hozzon személyi döntéseket. Túl sok az egyéb szempont a kinevezéseknél, de azért természetesen lehet és érdemes is dolgoztatni a legjobbakkal megkérve közben az alkalmatlanokat, hogy minél kevesebb kárt okozzanak.

3. Légy kegyetlen! Jobs legalább olyan büszke az általa kinyírt termékekre, mint azokra, amelyeket ő mutatott be. Keményen dolgozott egy Palm Pilot klónon, csak azért, hogy kivégezze, miután rájött, hogy a mobilok elsöprik a PDA-kat. A fejlesztői az így felszabadult időben tudtak az iPodon dolgozni.

Tetszik, nem tetszik, ez a szabály a politikában is teljesen elsajátítható. A piaci rivális ellehetetlenítése már önmagában fél sikert jelent a választási győzelemhez vezető úton. Fordítva is igaz az állítás: lehet bármennyire is vonzó a saját politikai termék, ha a rivális vonzóbbat kínál, akkor azt fogják választani.

4. Kerüld a fókuszcsoportokat! Jobs egyik híres mondása szerint az emberek nem tudják, hogy mit akarnak, amíg meg nem mutatják nekik. Ezért úgy viselkedett, mint egy egyszemélyes fókuszcsoport, hazavitte a prototípust és hónapokig maga tesztelte.

Ez egy nagyon trükkös tanács lehet a politikában, ahol alapvető eszköz a választók preferenciáinak folyamatos mérése – ebbe a fókuszcsoportos vizsgálatok is vastagon beleszámítanak. A parancs értelmében ha valaki tényleg jó politikus, akkor mindenféle mérés nélkül, magától ráérez arra, hogy mi kell a választóinak, vagy – és ez talán közelebb áll Jobs módszeréhez – a karizmáját felhasználva beleszuggerálja a választójába, hogy az ő portékájára van szüksége.

5. Sose hagyd abba a tanulást! Amikor az Apple korai brosúrái készültek, Jobs a Sony által használt betűtípust, elrendezést és papírminőséget tanulmányozta. Amikor az első Mac számítógépházán dolgoztak, az Apple parkolójában rohangált, és a német és olasz autók karosszériáját tanulmányozta.

Ez is jól működik a politikában. Sosem lehet tudni, hogy honnan érkezik valamilyen nyerő inspiráció. Valószínűleg annál jobb lesz, minél váratlanabb, minél kevésbé a papírformának megfelelő a forrás. Ezért lehet hasznos, ha a politikus például olvas szépirodalmat vagy tudományos ismeretterjesztést, jár politikától távol tevékenykedő emberek közé, stb.

6. Egyszerűsíts! Jobs formatervezési filozófiája az állandó egyszerűsítésben foglalható össze. Azt rendelte fejlesztőitől, hogy az iPodon egyetlen gomb se legyen, még ki/be kapcsoló sem. A tervezők először panaszkodtak, azután kifejlesztették az ikonikus görgetőkereket.

Ennél kevés jobb tanács adható politikusnak. A politikában ugyanis ha valami bonyolultan hangzik, akkor valószínűleg azt sikerült túlbonyolítani. Ilyenkor valószínűleg van ugyanarra a problémára egyszerűbb megoldás is. Az egyszerű elmondhatóság így nem csak arra jó, hogy az emberek megértsék, mi zajlik körülöttük, hanem egyúttal tesztje is egy-egy döntés minőségének.

7. Tartsd meg a titkaidat! Az Apple-nél senki sem beszél. A vállalat diszkrét sejtekre van osztva, mindenki annyit tud, amennyit feltétlen szükséges. A nagy titkolózás az egekig emeli a várakozásokat egy-egy bejelentés előtt, amelyek így garantáltan címlapot csinálnak.

Ez is telitalálat tanács, csak a politikában talán nehezebb összehozni. A szivárgás okai, motivációi sokszor kifürkészhetetlenek, de ettől még vannak, legyen a háttérben akár rossz szándék, akár taktika, akár szimpla hülyeség. A profik persze megtanulják a politikában is tartani a szájukat, és az igazán lényeges titkokat olyanokra bízzák, akiktől nem szivároghat semmi.

8. Dolgozz kis csoportokkal! Az eredeti Macintosh csoport száz főből állt, nem többől, nem kevesebből. Ha egy százegyediket felvettek volna, valakinek helyet kellet volna neki csinálni. Jobs meg volt győződve róla, hogy csak száz keresztnevet tud megjegyezni.

Abszolút hasznos tanács a politikában is, ahol a vezetőnek folyamatosan küzdenie kell a bürokráciák belső késztetésével arra, hogy egyre nagyobb legyen. Vajon hol van a közigazgatásban az a szint, ahol még a vezető az összes alatta dolgozó keresztnevét tudja?

9. Inkább jutalmazz büntetés helyett! Jobs félelmetes személy, de a karizmája egyben erős motiváló hatást is jelent. A megszállottsága volt a fő ok, amiért az eredeti Mac csapat három éven át kilencven órát dolgozott egy héten, hogy elkészítse az "őrülten jó gépet".

Ez egy olyan tanács, amelyet nehezen tud akárki megfogadni. Aki rendelkezik a kellő karizmával, annak sikerülhet ilyesmi szankciók, vasfegyelem nélkül is. Ennek hiányában viszont jön a keménykedés. Emiatt már messziről látható minden (nem csak politikai vagy közigazgatási) szervezetben, hogy hol működik egy főnök a szükséges vezetői képességek nélkül.

10. Modellezz a végletekig! Mindent, amit Jobs csinált, kimerítően modelleztek prototípusokkal a bemutatás előtt: a hardvert, a szoftvert, sőt, még a cég bolthálózatát is. Építészek, formatervezők éveket töltöttek azzal, hogy egy titkos áruházban a boltok prototípusát elkészítsék, csak azért, hogy Jobs az egészet kidobja a szemétbe, és az elejéről újra kezdje.

Nem gondolom, hogy az üzletben több idő lenne bármire, mint a politikában. Érdemes lehet megfontolni, hogy ha Jobsnak erre volt ideje a kemény piaci harcok közepette, akkor talán a politikai termékek kifejlesztésekor is több szerepe lehetne az alapos előzetes tanulmányoknak.

Címkék: apple politikus tízparancsolat jobs

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr423197524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A világ 2011.09.02. 16:57:56

Óóó, bárcsak olyanok lennének a politikusok, mint Steve Jobs! Bárcsak rákban haldokolna mind :D

abaka 2011.09.02. 17:01:47

@A világ: :D:D:D Morbid, de igaz.

Murderface 2011.09.02. 17:08:12

@A világ: Van benne némi igazság :D

is 2011.09.02. 17:48:43

Konkretan az Ipod-os dolog nyilvan nem lehet igaz. Szazezrevel boltokba kiszalott dobozokrol van szo. Ha 1000 embert nekiallitasz, es 5 perc alatt kicserelnek egy dobozt (kibont, kiszed, kicserel, visszacsomagol, visszatesz), az akkor is fejenkent egy egesz nap. termeszetesen lehetetlen 1000 embert odugrasztani az USA-ban szanaszet levo boltokhoz, hogy ott egyontetuen valamit rendes minosegben kezzel, robotmunkaban megcsinaljanak. Legfeljebb a gyartasba adas elotti utolso 1db prototipust fejeztek be egy ejszakai muszakban, ami meg teljesen altalanos barmely cegben es termeknel.

A tobbi tanacs se tul Jobsra szabott, barmely ceg ezek szerint mukodik. Itt egy bullshitgeneratort adtak el Jobs nevevel.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.09.02. 17:49:56

bármely többszázoldalas törvény megfelel egy kezeslábas füldugónak, pár négyzetméternyi trafóház kiegészítéssel

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.09.02. 17:59:33

4. ponthoz: remélem, a közmunkaprogramot szorgalmasan tesztelik megalkotói a megállapított közbérért, miközben nyugdíjból visszahívott rendőrök felügyelik őket

hackbard.celine 2011.09.02. 18:12:06

@is: Nem érted mennyire ironikus Kumin bejegyzése (szerintem ő maga sem).
A fidesz nevű zártkörű részvénytársaság alapvető célja a politikai hatalom megszerzésén keresztül a gazdasági folyamatok nyereségének becsatornázása a pártkasszába.
Tehát valójában egy vállalatról van szó.
Azért sántít Jobs belekeverése a magyar politikai viszonyokba, mert a fent felsorolt pontoknak sok esetben az ellenkezője működik:
1.) Keresd a tökéletességet: Orbán odavan a részletekért, tusnádaskára önmaga vezeti a VW Transportert és miniszterelnöki térdnadrágban válaszja ki a pálinkát a koccintáshoz
2.) Használd a szakértők tudását: Liberálkapitalista baromság. Matolcsy, Hoffmann RÓzsa, Illés Zoltán rég repültek volna az Apple-től. Matolcsy ma 4 oldalt vitt be a jövő évi költségvetés tervezeteként, holott törvény írja elő, hogy a Költségvetési Tanácsnak augusztus 31-el meg kell kapnia a következő évi teljes költségvetést. Tokkal vonóval, mellékletekkel, egészen aprólékosan lebontva. Hoffmann tervezete köszönőviszonyban sincs a Széll Kálmán tervvel.
3.) Légy kegyetlen: na ez megy. A pedagógusok reálkeresete 10%-al csökkent a KSH augusztusi jelentése szerint. Cserébe többet dolgozhatnak.
4.) Kerüld a fókuszcsoportokat: ez sem megy. Nemzeti konultáció, szociális konzultáció, stb.
5.) Sose hagyd abba a tanulást: ezek semmiből sem tanulnak.
6.) Egyszerűsíts: a beígért söralátét helyett most még bonyolultabb az adórendszer.
7.) Tartsd a titkaidat: szivárog. Egyre jobban.
8.) Dolgozz kis csoportokkal: 12 majom (na jó Barcza kivételével) tartott a minap egy kiscsoportos közgazdaságtani foglalkozást. Matolcsy kijött és nem mondott semmit, csak hogy okosságok is elhangzottak, de semmin nem változtatnak. Na jó, lesz egy kis adóemelés itt-ott.
9.) Inkább jutalmazz büntetés helyett: Pintér ex őrzővédő cége rendre nyeri a súlyos milliárdokat állami vállalatok őrzésvédésére. Ifjabb Orbán a felcsúti akadémián nyújtott teljesítménye alapján apa kedvenc csapatához igazolt.
10.) Modellezés? Hatástanulmány? Liberális marhaság.

aha, persze 2011.09.02. 18:26:08

Apró különbség (külömpség) akad csupán:

Jobs olyat akar alkotni,ami az emberek (felhasználók) javát szolgálja.

A politikus az embereket felhasználja, hogy az ő javát szolgálják.

legeslegujabbkor 2011.09.02. 18:45:48

@hackbard.celine: Ha nem iróniának szánta Kumin azt, hogy szakértelem, folytonos tanulás, a tökéletes keresése és először modellezés kell, hogy jól működjenek a dolgok, akkor most ezzel a kritikával éppen kihátrál a Fidesz mögül?

márta)) 2011.09.02. 18:46:11

"haldokolna mind"

Ekkora bunkó legyen valaki.

hackbard.celine 2011.09.02. 19:01:16

@legeslegujabbkor: szó nincs erről. Felült a Jobs hype-ra: több találatot és index címlapot hoz.
Biztos vagyok benne, hogy a citált cikken kívül fogalma sincs sem Jobs, sem az iparág történetéről.

legeslegujabbkor 2011.09.02. 19:20:49

@hackbard.celine: Akkor az utolsó mondatát minek írta volna le.

hackbard.celine 2011.09.02. 19:30:58

@legeslegujabbkor: "mivel Apple termékkel nem csupán nem rendelkezem, de még két percnél tovább a kezemben sem volt"

legeslegujabbkor 2011.09.02. 19:34:56

@hackbard.celine: Nem tudom, mit csodálkozol, arról is tud összehasonlító elemzést írni, amit nem is ismer. És még tanulságokat is le tud vonni. Aki tökéletes, az tökéletes.

hegyilány 2011.09.02. 20:25:04

A politikát jól el kell tudni adni, de ha a politikai termék hibás, akkor az eladás erőfeszítései kárba veszhetnek"

Úgy bizony:)

"A magyar ember megvetése tükröződik abban amikor egyesek azt állitják, hogy néhány darab konzervvel meg lehet vásárolni a választási győzelmet.)
A politika ugyanakkor színház, ahol a színészek előadják a szerepüket, a nézők pedig megtekintik és négyévenként értékelik azt.
A torzulás mentesség érdekében használják az egyenes, világos tőmondatokat.
Ez mindenhol így van a világban. Az Egyesült Államokban szinte idiótabiztos) módon egyszerűsítik le a politikai üzeneteket."

Ezt a stilust veszik/vették át a magyar politikában (a többségi kormány is).
Nem lesz megszoritás - "az csak a szocialisták szótárában ismert -" .
A kivetett különadók, mely a fejekre" hullik vissza, a különböző megvonások, az egykulcsos adó) mind-mind megszoritás. Annak a társadalmi rétegnek, akik már eddig is a legnagyobb vesztesei a mostani gazdaságpolitikának.

hegyilány 2011.09.02. 20:38:01

"a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait elemezve kifejtette: a válság kezelésére csak az képes, aki véget tud vetni az önámításnak.

A tanulságok között említette, hogy Magyarország egy nemzetközi viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti.

Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.
A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra."

Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyorsabban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon.

Hozzátette: Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat."

*************************

A politikában ugyanis ha valami bonyolultan hangzik,"

A Bajnai által elmondott gondolatsor, egyáltalán nem bonyolult, világos érthető.
"növeli- ki elfedi a bajt"
Igen.

hegyilány 2011.09.02. 20:39:21

Elnézést! Itt a link is) még mielőtt bárki azt gondolná, hogy csak, úgy kitaláltam. :)

www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/bajnai_csak_noveli_ki_elfedi_a_bajt_43277

menőmano 2011.09.02. 20:44:57

Kumin Ferenc!

Nekem az a véleményem, hogy a Matolcsy - féle gazdaságpolitika megbukott, de mégy mennyire, hogy meg.

oszt.kész.jónapot?!!!

:)))))))))

menőmano 2011.09.02. 20:46:20

Bocsánat! "De még mennyire"
(fáj a kezem, azért nem tudok irni)
No meg ez a politikai zűrzavar, hát ez sem semmi.

:)))))))))

TH 2011.09.02. 22:03:01

@aha, persze: "Apró különbség (külömpség) akad csupán:
Jobs olyat akar alkotni,ami az emberek (felhasználók) javát szolgálja.
A politikus az embereket felhasználja, hogy az ő javát szolgálják."

Ha ennél Jobs motivációi kicsit önzőbbek is, és összetettebbek, attól még alapvetően igaz. Kicsit más célért, teljesen más hozzáállással dolgozott, mint a politikusok többsége. És a vicc az, hogy Jobs sem az a hű-de-egyenes vagy hű-de-rohadt-becsületes fickó, a személyisége sem túl vonzó (hogy finoman fogalmazzak), mégis sikerült elég sok remek dolgot alkotnia.

Doberdo 2011.09.03. 12:13:10

Mintha a 2.pontban valami olyan lenne, hogy az alkalmatlanokat, akik kárt okoznak meg kell kérni.....
Hogyan áll Kumin Úr szerint a Fidesz ebben ?

márta)) 2011.09.03. 15:47:52

Magyarországon komoly gazdasági válság van, ami mélyülni fog a következő időszakban"

atv.hu/cikk/20110902_heim_peter

Igen. A lejtmenet. A társadalom egy nagy csoportja, már korábban) sodródik a teljes elszegényedés felé.
Hála, a Matolcsy -féle gazdaságpolitikának. )

jenőke 2011.09.04. 13:22:49

Kumin Ferenc politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzőjének írása: HA JOBS POLITIKUS LENNE...

DE NEM AZ.

Már megint meghámozta a lufit.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása