Hogyan ne rendezzünk népszavazást?

2011.06.19. 16:09 kumin

Korábbi posztomban virtuálisan felkaptam a fejem az LMP javaslatán, amikor a szocialisták belső meccsének n-edik fordulata közepette előálltak egy virtigli szocdem népszavazási javaslattal. Szinte egy időben valamit Mesterházy Attila is mondott arról, hogy pártja érdeklődik a közvetlen demokrácia jó öreg eszköze iránt („Amikor olyan ügy kerül napirendre, ami úgy fel fogja borzolni a kedélyeket, és nem lehet a Parlamentben megakadályozni, mert a fideszes szavazógép mindent leszavaz, akkor el fogunk gondolkodni azon, hogy egy népszavazással gátat vessünk a nem támogatott ügynek”), de elemző legyen a talpán, aki ebből megfejtette, hogy mi is a nagy terv. Tegnap óta tudjuk a választ, de ha a kedves olvasó továbbra sem érti a szebb napokat látott szocialisták észjárását, a hiba nem feltétlen az ő készülékében van.

(forrás)

 


Tudom, a tegnapi kongresszus után szinte udvariatlanságnak számít az egymás alapos ledorongolásán, és a Gyurcsány elleni rekontrán kívüli eredményeket keresni, és azt a keveset, ami lett, komoly arccal értékelni. Az eseményeket mindkét oldalról (status quo, Gyurcsány-oldal) összefoglaló szövegek még csak ki sem térnek a népszavazásos javaslatra. Lehet, hogy így egy nap után már senkinek nem tűnik olyan jó ötletnek, de volt, aki már azon frissiben, a bejelentést követően is meg tudta írni, hogy miért és mennyiben felettébb problémás a visszamenőleges hatályú jogalkotás ügyét a népszavazással összekeverni. Kicsit az az érzésem, hogy a napirend alkotói szerettek volna legalább egy pozitív, nem a saját belső bajaikról szóló headline-nak is helyet szorítani, ám ennek értelmes kitalálására már nem maradt energia.


Nem szeretnék a végletes cinikus elemző pozíciójából véleményt mondani a tervezett népszavazási kérdésről. Úgy általában valóban nem csak a szélesebb közvélemény fogadtatása, lehetséges értékelése minősít egy javaslatot, hanem sok-sok egyéb magasabb szempont is teljes joggal figyelembe vehető. Amikor népszavazáson gondolkodunk, akkor viszont mese nincs: nem az egyetemi kutatóknak, még csak nem is az újságolvasók egyre szűkülő táborának az értékítéletére kell hagyatkozni, ebben a kérdésben minden potenciális választó véleménye lehet érdekes. Egy néppárti ambíciókkal rendelkező modern baloldali pártban ezt érteni kell. Az LMP kérdéseit elnézve, amelyek a munka világának elég sokakat érintő változásairól szólnak, úgy tűnik, ők értik ezt a nem túl bonyolult logikát, pedig elvileg az LMP-t szokás az elszállt értelmiség pártjaként látni, és a szocialisták lennének Horn népének egyszerű szavúi képviselői.


Ha már a nagybeteg egykori miniszterelnök neve előkerült, én egyetlen tesztet javasolok a szocialistáknak: mit szólna Horn Gyula az ötlethez, hogy az övéi a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmáról akarnak népszavazást rendezni?
 

Címkék: mszp kongresszus népszavazás

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr982997650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

istvankah 2011.06.19. 18:35:19

Amig megélhetési politikusok tobzodnak az meszep-ben,addig nem lesz megújulás!Inkább legyen 10 tag de azok az emberekért dolgozzanak,ne a saját zsebűkre!

fonó 2011.06.19. 19:09:28

Zavaros ez a bejegyzés. Népszavazással már sikerült pitiáner demagóg indulatokat szítani, emlékszik? Akar vmivel többet fizetni számlára egészségügynek? NEEEEEEEEEEEEEM! Zebbe sokat..

naiv legényke 2011.06.19. 21:07:10

@malacz69 eurofanyalgó,
@fonó:
Nem a te készülékedben van a hiba.
Kuminnak gyakra sikerül egyszerű dolgokat bonyolultan kifejezni. Pedig az beszél jól, aki a bonyolult dolgokat is képes elmondani egyszerűen.

Próbálok segíteni.
A szebb napokat is látott nem cinikus Kumin írásának az a lényege:
A visszamenőleges törvényalkotásról nem érdemes népszavazást kezdeményezni, mert a téma nem eléggé közérdekű. Nincs mozgósító ereje.
Ha rosszul vagy hiányosan tolmácsolok, akkor nem vagyok eléggé legény a talpamon.
Habár T. Mannt olvasva még sosem volt szövegértési gondom.
Amúgy a Kumin által hivatkozott kedves olvasók egyike vagyok, aki a kumini véleménnyel most egyetért.
A szoci felvetés bizony nem populista dolog, mint a vizitdíj volt.
Nem is járatná le a közvetlen demokrácia jó öreg eszközét, a népszavazást. Mégis kevés az esélye, hogy érvényes és eredményes legyen.

armanda 2011.06.19. 21:49:17

" Népszavaztatna az LMP, rögtön tíz kérdésben. Az alapvető munkavállalói jogok érdekében, mondják. Itt vannak az Országos Választási Bizottság elé terjesztett kérdések:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartama az álláskeresővé válást megelőzően folyamatosan munkaviszonyban töltött idő egyötödénél, de legfeljebb 270 napnál kevesebb ne lehessen?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék összege ne lehessen alacsonyabb az álláskeresővé válást megelőző 12 havi átlagkereset 80%-ánál?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?

Egyetért-e Ön azzal, hogy 3 hónapnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaviszony egyoldalú megszüntetésére irányadó szabályok a 2011. január 1-jén hatályos szabályok szerint legyenek?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidőkereten felül végzett munkáért járó bérpótlék mértéke ne lehessen alacsonyabb a személyi alapbér ötven százalékánál?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon végzett munkáért járó bérpótlék mértéke, abban az esetben, ha a munkavállaló nem kap másik pihenőnapot, ne lehessen alacsonyabb a személyi alapbér száz százalékánál?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Munka Törvénykönyve szerinti alapszabadság mértéke a 2011. január 1-jén hatályos szabályokhoz képest ne csökkenjen?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2011. január 1-ig jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el? "

Elnézést, hogy felidéztem, belinkeltem.
Mit mondjak. Enyhén szólva humoros. Ilyen kérdésekről népszavazást tartani, pénzt pazarolni nagy hiba lenne.
Az "álláskeresési járadék" időtartama - az a 90 nap -nagyon kevés volt. Ha nem tévedek az módosítva lesz, vagy lett. majd utána nézek:)
Ezzel nem azt akarom érzékeltetni, hogy a kormány minden intézkedése tetszik:) nem is ez a téma.
:)

jenőke 2011.06.19. 21:49:50

@malacz69 eurofanyalgó:
A következő a baj: a jelenleg hatályos jogalkotásról szóló törvény szerint jogszabály a hatálybalépését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, kötelezettséget nem tehet terhesebbé, valamint nem vonhat el vagy korlátozhat jogot, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé.
Éppen ezért a népszavazás célja nem lehet az ami azt akarja elérni, ami már megvan. A helyes cél az lenne, hogy a törvény rendelkezéseit be kell tartani.
( A jogalkotásról szóló törvény 2011. január 1-jén lépett hatályba )

armanda 2011.06.19. 21:53:55

Ugyan már! Visszamenőleges jogalkotásról népszavazás"!
A társadalom egy csoportja azt sem tudja eszik e vagy isszák!
:)

juditka* 2011.06.19. 22:05:17

Mesterházy Attila is mondott arról, hogy pártja érdeklődik a közvetlen demokrácia jó öreg eszköze iránt"
:)
Nahát! Nekem ez is nagyon tetszik.
A szocialista pártban még most is áll a bál:) előbb talán egységet kellene alkotniuk, újra erős párt lenni, nem még mindig az öszödi beszéddel foglalkozni.
Nem CSAK a hatalomért harcolni.
Aztán kellene a nagybetűs népet megszólítani.
A Gyurcsány elleni támadások sorozata , már lassan többet használ nevezettnek, mint amennyit árt.

Ja. a fotó nagyon jó a poszton.
:))

naiv legényke 2011.06.19. 22:26:42

@jenőke:
Bizony ez a lényeg. A törvény betartásáról pedig elég nonszensz lenne egy népszavazás.
Rossz az MSZP kezdeményzése, de Kumin nem ezt kritizálja, hanem egy mellékes dolgot.

Az MSZP javaslatról jutott eszembe:
Tegyük fel: A kisgyerek villanyoltáskor fél a szobájában a farkastól. Megnyugtatásul végigmutogatom neki, hogy sem az ágyban, sem a szekrényben nincs farkas. Ezzel rosszat teszek, mert elismerem, hogy akár lehetne is itt, csak ma este nincs itt.
Helyette annyit kell mondani, hogy a farkas nem itt, hanem az erdőben él.

keri5353 2011.06.20. 08:43:29

A történelem a régi hibák kijavítása közben elkövetett új hibákról szól.

reccs 2011.06.20. 09:16:14

@fonó: Naná. És akkor is egyértelmű volt, hogy a fidesz ezt még visszakapja, ha hatalomra kerül. Ez lesz most. Nem kellett volna precedenst teremteni.

Nem vagyok fideszes 2011.06.20. 09:21:48

@reccs:

Na ácsi, ennek a kérdésnek mindössze annyi köze van a hülyenépszavazáshoz, hogy mindkettő népszavazás (lenne, ha az előbbi megvalósulhatna, de a narancsdroidokkal telefosott OVB természetesen el fogja kaszálni).

Az egy gyalázat, hogy narancsék visszamenőlegesen törvénykeznek, ez jogi abszurd, ha másképpen nem is lehet, akkor népszavazással kell neki megálljt parancsolni. A hülyenépszavazás hülye kérdésekre épülő hülye, demagóg valami volt, csak azért, hogy narancsék aktuális politikai céljait szolgálja.

Joaquin 2011.06.20. 09:26:18

Most megint 50%-nak kell megjelenni egy népszavazáson az érvényességhez, ugye?
Ez megfelelő kampány mellett ('nem' helyett távolmaradásra biztatás) azt jelenti, hogy a szavazóképes népesség 50% igennel kell, hogy szavazzon. Erre pedig tudtommal még soha nem volt példa Mo.-n, gyaníthatóan nem is lesz... szóval a népszavazás intézményét kb. el lehet felejteni.

Diocles 2011.06.20. 09:31:46

Kuminnak teljesen igaza van, a szocialisták kérdése nem eladható, ha van egy csöpp esze a Fidesznek, akkor azzal támadja be, h "hát persze, a szocialisták nem akarják, h visszamenőleg adózzon Szalainé a 100 milliós végkielégítése után, stb.", valamint fel lehetne sorolni, h pár fontos elvtárs mekkora végkielégítéssel cuccolt haza, és mennyit kellene most adóznia utána, visszamenőleg.

fidesz friend 2011.06.20. 09:41:10

@fonó: zavaros ez az egész. Kumin elfogultságához kétség nem fér. de hát a fidesznek is kell ideológus, egyre inkább, hiszen egyre inkább CSAK SZAVAK VANNAK (a nagy pofán és mellényen felül, mármint)

Giedi 2011.06.20. 09:42:10

Felesleges szótépés az egész. OV úgy sem adna zöld utat egyetlen 'necces' népszavazási kezdeményezésnek sem.
Akkor lesz itt legközelebb népszavazás, ha OV ellenzékben lesz (ha lesz).

Zorgo 2011.06.20. 09:45:48

A szocialisták annyira el vannak foglalva a saját belső csatáikkal,hogy súlytalan ellenfelei lettek a Fidesznek.
Gyurcsány is beláthatná végre,hogy csak rombolja az ellenzék erejét, ha az Ő nevével fémjelezve akarja megújítani a pártot.Az összes "öreg bölényt" ki kellene már régen lapátolni a MSZP-ből,de sajnos a régi kommunista reflexek, a "jó bajtárs-jó elvtárs" szellemiség ezt lehetetlenné teszi.Onnan csak kihalni lehet, kilépni nem.Így pedig képtelen gyökeresen megújulni, pedig ez a jelenlegi MSZP képtelen választást nyerni.

magyar ember teli szájjal 2011.06.20. 09:53:21

Ha megcsinálják a szocik a népszavót de nem lesz érvényes akkor az isten irgalmazzon nekünk.

Cr 2011.06.20. 09:57:25

@Aerius: Jó látni ezt a gyurcsányit, hogy leépíti a pártját. Egyrészt 2014-ig elhullik jó sok öreg szoci, a párttagok, szavazók egy kimutatható része, de a maradék, akik ülnének a dagonyában még egy kicsit nyugodtan, ők se teszik, mert elijeszti őket ez a cirkusz, amit csinálnak. A zseléshajú hülyegyerek meg a túlmozgásos milliárdos.

Kalmár 2011.06.20. 10:08:31

@Aerius: Tökéletesen egyetértek. Nincs látható ellenzéki erő. A szakszervezetek vezetői a tüntetésekkel próbálnak most betörni a keletkező résbe, de ott is a volt komcsi ügynökök és szocialista pártemberek vannak. Ráadásul a 40 éves nyugdíjas rendőr siráma, nem olyan hívószó amire tömegbázist lehet alapozni.
Az LMP nem szabadult meg az Szdsz árnyékától, így a bázisa is behatárolt. A Jobbik pedig világos, hogy egy radikális réteg párt, nem lehet váltópártként rá tekinteni.
Jól mutatják ezt az időközi választási eredmények is.
Alacsony részvétel fölényes Fidesz győzelem.
Sokan bizonytalanok a Fidesz eltökélt és kompromisszumoktól mentes menetelésével kapcsolatban, de nem látnak olyat aki jobbat ajánlana. Így legalább haladunk valamerre. A tespedés és mutyizós-koalíciós huzakodást senki nem akarja viszontlátni.
Jelenleg nincs alternatíva.

Zorgo 2011.06.20. 10:10:51

@Cr: Már nem kell nagyon elriasztaniuk senkit az MSZP-től.A korrupciós ügyeik bélyegként égtek a pártra, és nincsen garancia rá,hogy ha legközelebb hatalomra kerülnek, akkor nem ott folytatják ahol befejezték.Az MSZP az én szememben a volt pártállam túlélőinek, és gyermekeiknek a gyűjtő pártja, ahol az ebbe "szocializálódott" emberkék mindenek felett állóknak hiszik magukat, teljesen lejáratva, besározva a "szocialista" szó tartalmi jelentését.
Nekik most kell 10-20 év hátsó padsor, hátha valami még kiforr egyszer ebből, bár komoly kétségeim vannak.
Az LMP közelebb áll a szívemhez, bár a hatalmas nagy naív idealizmusukkal néha komolytalanok egy kicsit.De még akkor is inkább a lelkes kezdőkre voksolok, mint a rutinos bűnösökre.

Zorgo 2011.06.20. 10:26:41

@Kalmár: Bizony, most csak abban lehet bízni,hogy a Fidesz előre menekülése vezet valahová.Így elsőre nem úgy tűnik.Hiszen döbbenet,hogy egy év után állnak elő olyan súlytalan programokkal, amit már az első napjukon is felolvashattak volna.Széll Kálmán terv? :) Ugyan már, azért mert vágyakat írunk le egy papírra, ez még csak üres betű marad.A gazdaság egésze annyira rossz állapotban van,hogy ennek orvosolásához ennél sokkal drasztikusabb, és legfőképpen reális terveknek kellene születnie.Rögtön mondok is két alap problémát, ami bénítja az országot:

1,Jogbiztonság:akinek peres ügye van az már alapban jó ha berendezkedik az égiek ítéletére, mivel a magyar bíróságok is hasonló gyorsasággal dolgoznak.Aki sáros, az nyugodtan a szemébe nevethet a károsultnak, mire vége egy peres ügynek, nem lehet felelősségre vonni a károkozókat.Cége között emiatt nulla a bizalom, és jelentősen szűkíti a mozgásterét minden szereplőnek.

2,Banki hitelezés.A cégeknek a normális működéshez hitelre van szüksége.Kifizethető, nem uzsora hitelre.Nos, ilyen nincsen jelenleg a piacon.A bankok elképesztően nehezen adnak bármilyen tevékenység finanszírozására hitelt, és azt olyan magas felárral teszik, ami gyakorlatilag ezen a beszűkült piacon nem kigazdálkodható.A 90-es évek elejét idéző állapotok uralkodnak.
Nem vissza nem térítendő támogatást kell adni, az EU-s pénzekből,nem.Ez csak a mutyi melegágya volt eddig is.Normális, minden cég számára elérhető pénzekre van szükség,hogy újra induljon a gazdaság.

kalapocska 2011.06.20. 10:28:24

ez a bejegyzes nem nagyon ertelmezheto. :(

is 2011.06.20. 10:42:41

"Mégis kevés az esélye, hogy érvényes és eredményes legyen. "

Na de ha ez a cel? Hogy semmikepp ne legyen ervenyes, viszont meglegyen a garantalt tobbseg? Ez a kerdes kb. 100% igent kell hogy kapjon. A 2004-es nepszavazas sem volt ervenyes, megis maig hat. Pont, hogy egy nem ervenyes szavazas lehet itt csak a cel, mert ervenyeset a jelenlegi partallamban lehetetlen elerni, ezert TILOS ertelmes kerdest elhasznalni, mint ahogy az LMP teszi. Az LMP feltesz fontos kerdeseket, de mivel ervenytelen lesz, ezert harom evig megint nem lehet hozzanyulni. Tenyleg ez a bolcs? Szerintem az a bolcs, ha egyebkent erdekteln, de jol kommunikalhato, nepszeru kerdesket teszunk fel most. Es nem ertek egyet Kuminnal, hogy ezt nem ertik meg az emberek. jelenleg tobbszazezer csalad(!) szenved a visszamenoleges cuccokktol: rendvedelem, rokkantak, vegkielegites, partkaderek miatt indoklas nelkul kirugottak. Ez legalabb 1-2 millio szavazo, es mind biztos igen. Ez igenis egy jo kiindulo bazis. Ez a kerdes ma, 2011-ben (es igen, csak ma, 2011-ben, sajnos ilyen idoket elunk, kedves Kumin) husbavago, nem pedig valami magasroptu elmelkedes. Esetleg Kumint, aki partkadekrent eppen jol eli az eletet, nem erintik ezek a dolgok, de persze az o biztos partstatuszos allasabol nem feltetlenul latszik jol tobbmillio magyar sorsa.

KG2000 2011.06.20. 11:05:26

Egészen általánosan nagyon-nagyon örülök, hogy a Fidesz-kormány elindította ezeket az intézkedéseket, mert legalább minden gondolkozó és becsületes ember számára világos lett, hogy az MSZP-LMP-Jobbiknak nem drága a magyar államcsőd kockáztatása azért, hogy hatalomra kerüljenek. Ugyanis ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy ha az MSZP-LMP sikeres lenne ezekben a kérdésekben, akkor jön az államcsőd.

Egyébként az nem visszamenőleges törvénykezés, ha valakiknek a JÖVŐBEN dolgozni kell vagy adót kell fizetni - ismétlem, a jövőbeli jövedelmekre vonatkozóan.

Az LMP kérdései szintiszta KOMMUNISTA-SZTÁLINISTA szociáis demagógia a köbön. Egyébként pedig 2012. január 1-től biztosan alkotmányellenesek is lesznek, tehát nem kiírhatók, mert minden államadósságot és államháztartási hiányt növelő intézkedés AKOTMÁNYELLENES.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.20. 11:06:30

@naiv legényke: Érdemes-e népszavazást tartani arról, hogy a jövőben jogállam legyünk-e vagy sem? Furcsa paradoxon. Csak nem biztos, hogy a népszavazási kezdeményezés, hanem a kiváltó ok a "hibás készülék".

KG2000 2011.06.20. 11:10:22

tegnap halottam egy konkrét példát:
Egy 39 éves rendőr nyugdíjban van 250 ezer Ft-os nyugdíjjal. Szüleim egyenkeént alig több, mint aq HARMADÁT kapják, pedig nemcsak években dolgoztak többet, hanem állítom, hogy egy munkanapon beül is. Tudjuk nagyon jól, hogy a rendőrök nagy része NEM DOLGOZIK. Mert mi is történek, ha betörnek hozzám, kirabolják a akást vagy a villamoson kizsebelnek????????? SEMMI!!!!!!!!!!

Súlyos betegségre utaló jel, ha miliók azt hiszik, hogy a kormány képes az ilyen nyugdíjakat fizetni és ehhez hasonló jutattásokat. NYILVÁN NEM KÉPES hitelfevétel nélkül, mert dolgozni nagyon kevesen akarnak. Aki azt hiszi, hogy a kormánnyal szúr ki, az nagyon hülye.

KG2000 2011.06.20. 11:14:03

@Aerius: "Az LMP közelebb áll a szívemhez, bár a hatalmas nagy naív idealizmusukkal néha komolytalanok egy kicsit.De még akkor is inkább a lelkes kezdőkre voksolok, mint a rutinos bűnösökre. "
Ne haragudj, de inkább te vagy rendkívül naív, ha azt hiszed, hogy az LMP naív vagy idealista. Valaki beidézte az LMP népszavazósdi kérdéseit ide. Állítom, hogy ha mindegyikre pozitív válasz születne, akkor minimum évente MÍNUSZ 100 milliárd a költségvetésnek, de évente MÍNUSZ 500-1000 milliárd sem kizárt. Ez már nem naivitás az LMP részéről.

Zorgo 2011.06.20. 11:21:52

@KG2000:

Én még ezek után is több rációt látok bennük,mint az ostobán populista Fideszben, a korrupt, és elavult MSZP-ben, a totálisan ostoba, ortodox KDNP-ben, vagy a turbó magyar, irracionális Jobbikban.Ennyi a választék.Szívesen szavaznék az Értelmesen Gondolkodó Emberek pártjára,de még nem alakultak meg, és ahogyan elnézem az országot előbb is fogunk ennél kihalni.

Diocles 2011.06.20. 11:27:18

@Aerius:

Majd kíváncsi leszek akkor is a hasonló véleményekre, ha ugyanúgy összeállnak az MSZP-vel (mert ez kábé 100%-ra megjósolható), mint az SZDSZ. :)

Ray Dant 2011.06.20. 11:29:19

"Kicsit az az érzésem, hogy a napirend alkotói szerettek volna legalább egy pozitív, nem a saját belső bajaikról szóló headline-nak is helyet szorítani, ám ennek értelmes kitalálására már nem maradt energia."

Valószínűleg pontosan erről is van szó. Egyszerű figyelem-elterelés az utódpárt roncsain folytatott egyre 'kisgazdásabb' marakodásról.

Miután maga a kérdés értelmetlen (jelenlegi is hatályos jogszabályi tilalomra irányul), vagy az OVB, vag az AB el fogja kaszálni, és azt sem nehéz megjósolni, hogy ez további diktatúrázásra, pártállamozásra ad majd alkalmat.

Valójában azonban nem arról van szó, hogy a kormány és az ellenzék a visszamenőleges hatályú jogalkotás kérdésében állna szemben, hanem abban, hogy egyes törvényeket az ellenzék visszamenőleges hatályúnak tart (vagy legalábbis annak állít), a kormány meg nem.

Nyilván, ha a kongresszusukon nem egymás ócsárlásával lettek volna elfoglalva, ki tudtak volna ötölni egy olyan kérdést is, amit 1) a Gréczy Zsoltokon és drágajóbolgárurakon keresztül táplált törzsbázisuk képes felfogni, 2) nem a jogi és politikai nonszensz kategóriájába esik.

Nem sikerült, maradt az egyre inkább eltorgyánosodó szappanopera.

Kalmár 2011.06.20. 11:29:29

@Aerius: Az LMP kérdései után a Fidesz POPULISTA??
Ezt nézd át mégegyszer szerintem. Színtiszta osztogatás az LMP lista. Forrás 0 ötlet 1000.

hu.wikipedia.org/wiki/Populizmus

Zorgo 2011.06.20. 11:31:58

@Diocles:

100%,hogy nem fognak összeállni, erre bármikor fogadok ha kell.Nem lesznek politikai öngyilkosok.A szavazóbázisuk abban a pillanatban hátat fordítana nekik.Ezt ők is pontosan tudják, és ügyelnek is rá,hogy ne lehessen egy kalap alá venni őket.Még nem vágynak annyira a hatalomba,hogy az ördöggel is szövetkezzenek.:)

Diocles 2011.06.20. 11:34:15

@Aerius:

Mondod te, Karácsony Gergely meg olyanokat mond a választási szövetséget érintő kérdésekre, h "ez még korai, de mindennek eljön a maga ideje", meg hasonlókat.

Megkérdezhetem, h 2002-ben és 2006-ban kire szavaztál?

Táskás Tóni 2011.06.20. 11:36:15

@KG2000: Akkor Orbánék miért álltak ki habzó szájjal, amikor a szoci-szdsz kormány meg akarta reformálni a korkedvezményes nyugdíjakat.Tehát szerinted is hazaárulóként viselkedett a fidesz ellenzékben 8 évig, és nagyon sokat ártott az országnak a populista cinikus viselkedésük, lásd többek között hülyenépszavazás szaros 300 ft-ért@Cr: A zseléshajú hülyegyerek-Szíjgyártó és a túlmozgásos milliárdos -Orbán. Neked mi a bajod velük? Nem tetszik a nenyi?

Táskás Tóni 2011.06.20. 11:39:58

@Ray Dant: Torgyánra hivatkozol, mint rossz példára a kormányzásban, csakhogy ő éppen Orbán bűne volt, ő hozta be ezt az idétlen majmot a kormányba és az jól szét is kúrta a magyar mezőgazdaságot.

Ray Dant 2011.06.20. 11:43:36

@Aerius:

"Még nem vágynak annyira a hatalomba,hogy az ördöggel is szövetkezzenek.:)"

Valójában nagyon jól tudják, hogy a politikai halottakkal való ölelkezés szemernyit sem juttatja őket közelebb a hatalomhoz. Az ízésük azonban nem olyan kényes, mint sejteted, az alkotmányozás és a médiatörvény körüli műhisztériában nem sokat haboztak feltétel nélkül csatlakozni az utódpárthoz. Ugyanakkor kénytelenek őrizni a harmadikutas imázst, és a formális együttműködés lehetőségének témájában megtartani a három lépést a szocialistának becézett politikai leprateleptől.

Táskás Tóni 2011.06.20. 11:46:06

@is: Kumin is jobban tenné, ha a fidesz visszamenőleges hatályú törvénykezéseiről, vagy a törvénytelen alkotmánybírák kiválasztásáról-Balsai, Stumpf- írna. Ráadásul nem is ott fogja meg a kérdést , ahol kellene. A szociknak nem lenne szabad abba belemenni, hogy akkor érvényes a visszamenőleges hatályú törvénykezés, ha az pozitív hatású. A visszamenőleges soha sem érvényes. Pontosan itt szúrták el a 98%-os adónál is, hogy beszálltak a visszamenőleges hatályú törvénykezésbe, kussba kellett volna maradni, nem pedig azon ötletelni, hogy meddig menjen vissza a 98% hatálya.

Zorgo 2011.06.20. 11:46:13

@Diocles:

Mi mást mondana szerinted, így 3 évvel a választások előtt? :D Ostobaság ilyet még kérdezni is,hogy akkor majd ki lesz a szövetséges.Őrület,komolyan mondom.

Nem a Fideszre, legyen ennyi elég.Illetve 2006-ban el sem mentem már szavazni, a sok jó opciós lehetőség miatt.

Ray Dant 2011.06.20. 11:54:55

@Táskás Tóni: "Torgyánra hivatkozol, mint rossz példára a kormányzásban, csakhogy ő éppen Orbán bűne volt, ő hozta be ezt az idétlen majmot a kormányba és az jól szét is kúrta a magyar mezőgazdaságot."

Egy szót sem szóltam Torgyán szerepéről a kormányzásban (nem is nagyon volt neki olyan, néhány argentin cseresznyés médiahacket nem számolva), a párhuzam a hetente tovább hasadó kisgazdapártról és a jelenlegi, belső harcokba fordult utódpárti roncsról szólt.

Orbán pedig 'hozta be' Torgyánt a kormányba, kötött vele egy koalíciót, hogy leválthassa a vén pufajkás poszkommunista kormányát, amely éppen berendezkedett a kamikazekormány bukása utáni régi-új kurzusra. Aztán szépen (és nagyjából közmegelégedésre) meg is szabadult tőle. A hasonlóság innen kezdődik, most - forrásai, hatalma, befolyása fogytán az utódpárt mindenféle csoportjai esnek egymásnak. Szerintem nem kell sok, hogy lássuk az első székházfolyosós verekedést is.

A magyar mezőgazdságot meg aztán végképp nem Torgyán 'kúrta szét', hanem az, hogy úgy szabadították rá az európai konkurenciát, hogy mind strukturális, mind fiskális értelemben versenyhátrányba került/maradt.

Diocles 2011.06.20. 11:55:14

@Ray Dant:

Legalábbis amíg meg tudják őrizni a látszatot.:)

Kétfordulós rendszer esetén ez még simán menne, mondjuk a második forduló előtt "spontán", maguktól visszalépnének a jelöltjeik az "erősebb demokratikus ellenzéki" (értsd: MSZP-s) jelöltek javára, egyfordulós rendszer esetén viszont már az első forduló előtt be kéne vállalniuk azt a Lamperth Mónikát, aki már Gyurcsánynak is ciki. :)

Sok-sok naiva ébredne fel ez esetben, bár tekintve, h a szavazóbázisuk jelentős részét az SZDSZ-árvák adják, nekik aligha lesz gond újfent leszavazni az MSZP-s jelöltekre.

Zorgo 2011.06.20. 12:07:13

@Diocles:

Bizony, akik azt gondolják,hogy "lampertmónikákkal" lehet egy választáson indulni, ott nagyon komoly gondok vannak az "agyközpontban".Az MSZP pedig feszt erőlteti ezeket a lejáratott neveket, arcokat,bukott politikusokat.Elege van a pártkatonákból a szavazóknak, és listán bevinni is butaság őket.Persze az MSZP, ettől MSZP, képtelen szabadulni a kolonctól, mert mindenkinek van valaki a zsebében,mindenki tud valamit, amiért egy jó állás jár neki.Na ezért nem lesznek ők hosszú ideig a hatalom közelében sem!

Ray Dant 2011.06.20. 12:08:50

Sok égetett szesz lefolyik még addig Szanyi Tibor torkán, amíg kiderül, hogy Ájemmaunikát kinek kell, vagy nem kell 'bevállania'.

Az LMP részéről tökéletesen érthető a távolságtartás, nem igazán látható, milyen előnyük származna az egymás haját tépő Gyurcsány, Baja, Puch, Szanyi fémjelezte MSZP keblükre öleléséből. Ugyanakkor nem jótékonysági egylet, hanem politikai párt, és nyilván, ha abból előnyük származna, Havas Szófiától Budaházy Györgyig bárkivel együttműködnének.

Úgyhogy nyilván a 'magyar olajfa' is csak akkor indulhat(na) rügyezésnek, ha meglenne hozzá a két, kölcsönösen érdekelt fél. Így mai értéken azt mondanám, hogy a Fidesszel szembeni együttműködésben (2014-ben) az LMP biztosan részt fog venni, az MSZP - vagy lehetséges törekédei - viszont közel sem biztos.

Táskás Tóni 2011.06.20. 12:08:51

@Ray Dant: Orbán nem volt ilyen finnyás a "pufajkás" Horn Gyulával, többször is megkereste tanácsokat kért tőle a kormányzása idején. Mondjuk Orbán nem finnyás alkat , ezt mutatja Pozsgai, Smitt és a többiek, meg az egész kormányzása.

kubatov_kommunista 2011.06.20. 12:11:47

"LMP-t szokás az elszállt értelmiség pártjaként látni, és a szocialisták lennének Horn népének egyszerű szavúi képviselői."
Magasan hordod az orrod. Tán csak nem arisztokrata gőg? ;) Akkor a jelzős szerkezeteket megbeszéltük.

Népszavazás - emlékezzünk a jó öreg 300Ft és társaira - akkor ezt is megbeszéltük - az emberek akkor sem voltak mások.

Egyébként meg egyenes út a népszavazás még ha nem is előnyös dolog ez. Orbán is a 'néppel' akar konzultálni akkor az ellenzék miért ne tenné ugyanezt?
Nem kell idegesnek lenni ha ugyanazokat az eszközöket alkalmazzák a kormány ellen mint tette azt a fidesz ellenzékben.

Zorgo 2011.06.20. 12:24:27

@kubatov_kommunista:
"Nem kell idegesnek lenni ha ugyanazokat az eszközöket alkalmazzák a kormány ellen mint tette azt a fidesz ellenzékben"

Igen, ezt is lehetne csinálni, és menne körbe a folyamatos kibaszósdi, ahogy Viktorék is csinálták.Látjuk,hogy hová vezetett, amik akkor 300Ft-os vizitdíjként talán megoldotta volna az egészségügy gondjait, most már a tömeges orvos elvándorlásban csúcsosodik ki.
Ne felejtsük el, lehet politikai tőkét kovácsolni az ostobaságból, de utána valakinek ki kell fizetni a Cirkuszt.A görögök éppen most tanulják meg ezt, és nagyon komoly árat fognak fizetni érte.
Nem szabad elkaszálni minden épeszű gondolatot, csak azért mert nem a sajátunk volt!Talán egyszer a magyar politika is megérti ezt az összefüggést.

2011.06.20. 12:26:48

a lmptől egy kicsit többet vártam.

Nils. H 2011.06.20. 12:28:14

Azért azt is említsük meg, hogy az lmp tíz kérdéséből kilencet az OVB már elkaszált, mert vagy nem sikerült egyértelműen fogalmazni, vagy nem derül ki belőle egyértelműen a jogalkotói kötelezettség. (értsd: "egyetért-e a hatályos szabályozással" jellegű kérdések, nyilván nem szó szerint.)

Számomra a jelenlegi OVB pártfüggetlensége kérdéses (vagyishát pont hogy nem az) ugyan, de megnézve a kérdéseket és az OVB határozatait, azért az LMP-nek különleges tehetsége van... Már bocsánat, de a balfaszkodáshoz.

Zorgo 2011.06.20. 12:28:19

@Frengi:
Szerintem mindenki többet várt ennél.

Ray Dant 2011.06.20. 12:35:17

@Táskás Tóni:

Tegnap húsgombócokat ebédeltem, párolt zöldbabbal. És ennek legalább akkora relevanciája van az itt tárgyalt kérdésekkel, mint Pozsgai kétségkívül színes pályafutásának, amely az MDP tagságtól az MSZMP KB-n át az MSZP köztársaságielnök-jelölti, alelnöki és frakcióvezetői tisztségéig ívelt. A Fidesznek ellenben sosem volt tagja.

Ray Dant 2011.06.20. 12:46:51

@Aerius: "Látjuk,hogy hová vezetett, amik akkor 300Ft-os vizitdíjként talán megoldotta volna az egészségügy gondjait, most már a tömeges orvos elvándorlásban csúcsosodik ki."

Ezt ugye viccnek szántad? A vizit-, és kórházi napidíjakból származó bevételt 23,3 milliárdra tervezték, és végül 13 milliárd folyt be belőlük. Nagyjából ennyit költünk évente csak vény nélkül kapható megfázás elleni készítményekre.

Az egészségügy gondjainak nagyságrendjéről:

"a ciklus végéig a kormánynak minimálisan 250 milliárdot kell pluszban az ágazat működésére költeni, de a legégetőbb, az orvosbér rendezés. „A problémára legalább 150 milliárd kellene, és azonnal, a kormány azt mondja, hogy nincs ennyi, de legalább alsóhangon 80 milliárdot bele kellene raknia, hogy jelezze, megérti az orvostársadalom problémáit, a nővéreket is beleértve”"

Várúr 2011.06.20. 12:50:44

@Aerius:
Jóember. A bíróságok éppúgy kormányfüggetlenek, mint a bankok. Amit a kormány eddig tehetett:
1. Nyögdíjba küldi a lusta, megcsontosodott vén bírókat, sorukra régóta várakozó tetterős fiatalokat állít be (óriási felháborodás balliberális oldalon).
2. Megadóztatja a kapzsi, nyerészkedő, egyoldalúan szerződő bankokat (óriási felháborodás balliberális oldalon).
3. Próbál segíteni a devizahiteleseken (óriási felháborodás balliberális oldalon).
Kulin tekintetes úr cikke egyértelmű. Népszerűtlen, érdektelen tárgy megszavaztatása: nem menő. Tán némi politikai marketingelőnye lehetne, amit elvisz az előre látható kudarc.

Zorgo 2011.06.20. 12:58:59

@Ray Dant:

Igen, és nem ücsörgött ott minden nyugdíjas,esetleg feleslegesen.
Illetve kicsit emlékeztette az embereket arra,hogy nincsen ingyen az orvoslás.
A víz lever amikor előttem a patikában kiváltanak egy szatyor gyógyszert,és fizetnek érte egy ezrest, mert ugye ezt támogatni kell.A végsőkig!

A 300Ft nem oldotta meg a világ baját, de egy lépés volt a jó irányba, persze meg kellett fúrni, mindenáron!

Cr 2011.06.20. 13:01:45

@Táskás Tóni: Nincs véleményem a nenyiről, az viszont tényleg úgy van, hogy zseléshajú hülyegyerek a Szijjártó (ahogy a Mesterházy is) és a túlmozgásos meg az Orbán - aki semmivel se rosszabb, sajnos, mint a gyurcsányi :(

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.20. 13:17:24

@kalapocska: nem is annak szánták. szokásos agyarnemzet-agyarhírlap-hörrtévé színvonalú jobbos agitprop-dadaizmus. A lényeg, hogy legyen egy összefüggő, tagolt szövegnek látszó szövegtest, amiben el van helyezve egy ellenzéki erő, amit kompromittálni akarunk, meg egy másik, ami már kompromittálódott, és legyenek olyan utalások, ami alapján a kettőt asszociációba lehet hozni egymással. Ez a jobbos droidagyban már beindítja az érzelmi mechanizmusokat, a célközönség (fanatikus orbánhívők, befolyásolható prolik) úgyse fognak emlékezni, miről akart szólni a szöveg. A lényeg, hogy valakik összeállnak, mint két kicsi legó, és a végén a fidesz az erkölcsi győztes.

Táskás Tóni 2011.06.20. 13:39:38

@Ray Dant: Pozsgai a fidesznek soha nem volt tagja, csak Mo alkotmányának a meg(ki)"csinálására " kérték fel Vajon a múltja a jelene vagy a jövője miatt?

Ray Dant 2011.06.20. 13:39:38

@Aerius:

Ugyan, hagyjuk ezeket a mítoszokat. A vizitdíj-ügy mindkét oldalról puszta blöff volt. Szocialista oldalról némi pénzbehajtással és potenciális állami megrendelésekkel járó reformblabla, gyakorlatilag érdemi hatások nélkül, jobbról égből ajándékként hulló magas labda, amely egyrészről lehetőséget adott arra, hogy ráhúzzák a 'nemigazországos' handbandát Gyurcsány impozáns méretű orrára, másrészről arra, hogy apropója legyen a Horn gábor által oly' sommásan megfogalmazott üzenet kifejtésére a 'zembereknek'.

Amiről te beszélsz, annak ezekhez a díjakhoz semmi köze, a gyógyszerkassza vizidíj-korszak előtt, alatt, és után is külön zseb volt, a legutóbbi, orvoslátogatókra és a támogatási összegek bázisára kirótt különadót is tartalmazó, volumenszerződések felülvizsgálatát is kitűző gyógyszertámogatási reformot pedig (amely viszont ténylegesen érdemi lépéseket jelent) a gyógyszerlobbival nagy egyetértésben megszorításozza az ellenzék.

A NEF szerintem is a leggyengébb lánccem (Réthelyivel, Hoffmannal, Szőccsel), de éppen Szócska benne az üditő kivétel. Akire az elmúlt nyolc (húsz) év után a területnek nagy szüksége is van.

Táskás Tóni 2011.06.20. 13:44:46

@Cr: Ez így oké. Bár gyurcsányit egy kicsit kevésbé utálom, mint orbánt. Gondolom ez nálad inkább fordítva van.Szíjgyártó undorító a sátáni mosolyával, mesterházi pedig nagyon-nagyon jelentéktelen.

Ray Dant 2011.06.20. 13:57:07

@kubatov_kommunista: "Nem kell idegesnek lenni ha ugyanazokat az eszközöket alkalmazzák a kormány ellen mint tette azt a fidesz ellenzékben."

Nem hiszem, hogy kormánykörökben bárki lerágná a körmét aggodalmában, és leginkább azért, mert ez az 'ugyanazokat az eszközöket alkalmazzuk' taktika sem mutat mást, mint a szocialisták inkompetenciáját és tehetségtelenségét.

Mert az 'eszköz' ugyanaz, de sem a körülmények, sem a tartalom nem ugyanaz. A vizitdíjas népszavazás esetében a fidesz jó érzékkel (és kétségkívül cinikusan) lovagolta meg a közhangulatot: az öszödi rhétor ingatag helyzetét, a vizitdíjjal szemben általános közhangulatot; és így extrapolálta a népszavazás várható politikai hatását a kormánnyal szemben meglevő, igen széleskörű elégedetlenségből.

A szocialisták bárgyú kísérlete azonban nyilvánvalóan már az OVB előtt elvérzik, ráadásul - és én ezt vélem kiolvasni Kumin úr kétségkívül kissé ködös szavaiból - messze nincs benne olyan mozgosító erejű potenciál, mint a nemigazvádazás után bevezetett orvosi díjakban volt.

Vegyük az utódpárti szemmel legkedvezőbb forgatókönyvet: átmegy a kérdés az OVB-n, az AB-n, lesz népszavazás erről a hülyeségről, elmegy mondjuk másfél millió ember, ebből egymillió arra szavaz, hogy ne, ne lehessen olyan törvényeket alkotni, amelyeket eddig se lehetett, félmillió meg arra, hogy ne legyen jogbiztonság.

És? Mhm, van egy népszavazási döntés arról, hogy ezután sem lehet visszhatályos törvényeket hozni. Mi fog történni? A KDNP megbuktatja Orbánt? Tömegek fogják Mesterházy Attilát éljenezni? Forradalom tör ki, hogy Gyurcsány Ferenc visszatérjen? És ugye ez még a legkedvezőbb szcenárió.

Gondolja át, milyen lehetőségekkel, politikai haszonnal jár az egész hajcihő a széthullóban lévő MSZP-nek? Mert én tényleg nem látok benne több lehetőséget, mint egy kis ügyefogyott figyelemelterelés.

Továbbra is azt gondolom, hogy Kumin úr ott találta fején a szöget, amikor ezt az egész marhaságot némi izzadságszagú próbálkozásnak minősítette, hogy ne Baja könyörgéséről, Lamperth könnyeiről, meg a Gyurcsány-Puch viaskodás heti aktuális epizódjáról szóljon minden tudósítás.

Cr 2011.06.20. 16:04:36

@Táskás Tóni: Nem, rosszul gondolod. Pontosan ugyanannyira nem érnek semmit. Se az egyik, se a másik. A fidesz szavazói pont annyira szarok, kártékonyak, undort keltőek, mint a szocik szavazói. E kettő tábor miatt tart még mindig itt az ország :(

EXO 2011.06.20. 17:26:05

Most a korábbi kommentekben feltett támék közül többre is kifejteném a véleményem:

1.: Ezt a népszaazás-t a Fidesznek nem is kell megtorpedóznia már a választási bizottságnál. Elég egy ügyes kampány , és a hagyó féle százmilliókat, meg a tanácsadói szerződéseket felemlegetni, és máris az összes fideszes jobbikos meg talán valamennyi bizonytalan is elmegy szavazni, lenne kapásból kb 2,5-3 milló ellenszavazat.
A rendőrök miatt pedig sokan amúgy sem szimpatizálnának egy ilyen kérdéssel.
És amúgy mivel Németországban, és az USA-ban is 60 éves koráig dolgozik a rendőr, plusz ezek a kommendósok kb 32 évesen nyugdíjba mennek, ezért a tarsadalom naygrészét itt ponthogy írritáljak a megvédeni szándékozott tagok.
A tazóltóknál, pedig abba kell belegondolni, hogy amikor mondják a 60 éves tűzoltó ugrál szöveget,
akkor mellé az is igazság, hogy a tűzoltók egy része ponthogy csak a berendezéseket állítgatja, összeköti,háttérből nyújt segítséget, ezt a kört az 50-60 évesek kitölthetnék.

2.: Most már tényleg jobb lenne a 2006-os elkúrónak más pártot alapítania, mert az MSZP vele már nem lesz versenyképes. Híába csökkent a Fidesz népszerűsége, az MSZP nem képes új szavazatokat elhódítani, az összes szavazó közül az elmult kb 2 évben már a 15%-ot se tudja átlépni.
Ez annál is inkább surgetőbb, mivel az MSZP fő szvazóbázisa azok, akik 1940-től-60-ig zszülettek, és nosztalgiájuk lehet a rendszer iránt. A maygar átlagéletkor alapján ennek a rétegneka nagy része "kihal" a következő 20 évben, így most már minden választás között az MSZP 200-250 ezer potenciális szavazót veszít. Ezzel szemben a határon túliak révén a Fidesz nyer 400ezre potenciálsi szavazót, a két választás közötti 400-500 ezer fiatal nagyrésze Jobikos és Fideszes, esetleg LMP-s. Az MSZP győzelmi esélyei így 2018 környékére már kb a nullával lesznek egyenlőek, ha csak Orbánék alatt jó lesz a világgazdasági helyzet, és enyhül a munkanélküiség valamelyest.
Így egy jó ideig demográfialaiag az utolsó olyan pillanat, amikor nyerhet az MSZP, az kb 2014-lesz.

3.: Az LMP egyes kérdései rendkívül demagógak annak fényében, hogy az EU minden vesenyképes országára jellemző, hogy a segély/nyugdíj nem haladja meg az előtte lévő állapotban volt kereset 60%-át. Egy országot ismerünk ahol 95%-volt, ez az állam mára a rekordcsődkockázatoka döntögeti, és a Portugálok,Spanyolok,Olaszok sincsenek jól, náluk is rekordmértékűek a gazdaság nyugdíajterheti.
Angolszász országoknál pedig tipikusan 30-40%!, pedig kurva gazdagnak tűnnek.... szerintem inkább sokkal szigorúbba gazdálkodnak mint mi, meg sokkal nagyobb része megy a pénznek K+F-re, befektetésre mint nálunk.
Rokon USA-ban lakik, az átlagkereset ott kb 50ezer dollár évente, ő mennyiből jön ki? 17 ezerből. Egy évre!
Mondjuk itt nyilván figylembe kell venni, hogy a kisnyugdíjasok a gázdíjak, és az emelkedő élelmiszeárak miatt már néha a fagyhalál szélén vannak.
Egyszerűen egy állam nem engedheti meg, hogy a jövőjét elosztogassa. Most jöhettek azzal, hogy az állam nem egy cég, az embereknek élniük kell valamiből,de az állam politika, ami nem hatékoyn , és mindent támogat segélyez, csakazétis alapon működik, azt szocializmusnak nevezték, és megbukott.
Egy állam egyszerűen nem engedheti meg, hogy a költségvetési hiánya minden éveb nagyobb legyen mind a gazdasági növekedés. Ez egy olyan hatékonysági szabály, ami nélkül hosszú távon csőd következik.
Átmenetileg fennálhat pld: a gazdaság stimulálására,
de az hogy tartósan a GDP arányos növekedés és költségvetési hiány különbsége negatív, az azt jelenti, hogy nem hatékoyn amit tezsnek, elbaszzák a pénzt, és csőd felé robogunk. Ez volt minden évben 2002-től. Egy hatékony gazdasági stimulációnak már 2-3év utána látszania kellet volna a növekedésen, ehhez képest az 2004-től kezdve folyamatosan csökkent a hiány fenntartása ellenére: egyszerűen a legjobb szándékot feltételezve is nem értettek ahhoz hogy mit csinálnak.
Az ilyen poltiika pedig nem folyatódhat, mert ha mindig szétosszuk ami van, és nem növeljük vele a gazdaságot, akkor az nem növekedésbe, hanem megszerításab és elmaradásba vezet állandóan.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.20. 23:38:45

Írtam egy haikut Orbánról.

Alcsúti paraszt
Felélte a bizalmat
Mennie kell

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása