Népszavazás: a nyerő ellenzéki eszköz visszatér?

2011.05.23. 15:07 kumin

Nem az volt a kérdés, hogy előjön-e az ellenzék valamelyik komponense a népszavazás ötletével, csupán annyi, hogy mikor és ki. A legutolsó, 2008-ban megrendezett országos népszavazás tapasztalatai után ez teljes mértékben logikus és papírforma fejlemény volt. A tévétársaságok sem véletlenül vásárolnak máshol, másoknál már bevált, sikeres műsorformátumokat. A helyzet azonban a sima papírformánál izgalmasabbá vált. Első blikkre ugyanis nem az tűnik fő kérdésnek, hogy a népszavazás belebegtetése milyen kellemetlenségeket okozhat kormányoldalon, sokkal inkább az, hogy mindez miképp alakíthatja az ellenzéki házibajnokság állását. Lépéselőny az LMP-nél, de azért még ne temessük a szocikat!

(forrás)

 

„Amikor olyan ügy kerül napirendre, ami úgy fel fogja borzolni a kedélyeket, és nem lehet a Parlamentben megakadályozni, mert a fideszes szavazógép mindent leszavaz, akkor el fogunk gondolkodni azon, hogy egy népszavazással gátat vessünk a nem támogatott ügynek” – ezt Mesterházy Attila mondta az RTL Klubnak egy interjúban. Most tekintsünk el attól az olcsó poéntól, hogy nyelvileg boncoljuk a mondatot (az élő szöveg egyenes átírása gyakran eredményez hasonló szörnyűségeket), inkább a konkrét és határozott politikai tervezés illusztrációjaként érdemes a kereskedelmi tévé honlapján is kiemelt részletre tekinteni: ha lesz kedélyfelborzolódás, akkor majd elgondolkodunk. Van egy olyan halvány érzésem, hogy az MSZP valahogy megneszelte az LMP készülődését, és ezzel a kidolgozatlan, hirtelen mondással szeretett volna gyorsan népszavazás témában előnyre szert tenni.

 

Lehet, hogy az órákat megnyerték szocialista oldalon, de ezt a diadalt komolyan beárnyékolhatja az a látványos különbség, amennyivel az ökopárt javaslata érettebb és lényegében bevetésre kész. Schifferék nem arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy bizonyos feltételek együttállása esetén majd elgondolkodnak, hanem tíz konkrét népszavazási kérdést mutattak be. Könnyű nekik, mondhatnánk, az ő energiáikat nem a belső harc egyre keményebb asszói emésztik fel, és van idejük kérdéseket fogalmazni. Talán túl sok is ez a szabadidő: politikai-kommunikációs szempontból elég nehezen kezelhető már önmagában is tíz kérdés, és ezek ráadásul elég nehézkes nyelvezetűek is. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy nagygyűlésen ezektől extázisba esne a hallgatóság. Tudom, épp ez lenne a „lehet más a politika”, meg, hogy hisznek a választók tömeges, magas fokú szövegértő-képességében. Csakhogy ezt a hitet szerintem többiek sem azért nem teszik magukévá, mert javíthatatlanul lenézik a választókat. Egyszerűen tapasztaltak.

 

A nulladik pillanatban tehát az ellenzéki belső meccsen az LMP pontot szerzett, de a láthatáron komoly kérdőjelek tűnnek fel. Ügydöntő népszavazás kiírásához 200 ezer aláírásra lesz még szükség. Nem állítom, hogy ezt a feltételt az LMP ne tudná teljesíteni, de az biztos, hogy a pártépítés relatív korai szakaszát taposó párt számára ez sokkal nagyobb probléma, mint az öreg róka szocialisták esetében. Ők hiába vannak most rendkívül rossz bőrben eleve, plusz még önsors-rontásból is magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, a régi jó szervezet erőforrásai még rendelkezésre állnak, és könnyen mozgósíthatóak. Elég, ha csak az önkormányzati választások jelölési versenyére gondolunk, amelyet bizonyára kisebb gyomorgörccsel idéznek fel az LMP stratégái is.



Tegyük még az képlethez hozzá Schiffer András hétvégi nyilatkozatát, amely szerint „kizárt, hogy az LMP valaha is együttműködjön Gyurcsány Ferenccel”, és egy meglehetősen érdekes párharc alakul ki a magyar baloldal jövőbeli dominanciájáért. Könnyen felkaphatják a fejüket, hogy ebben az összefüggésben miért intézem el az LMP-t is baloldali pártként. Tessék akkor a népszavazásra szánt tíz kérdésükre ránézni: ezekben semmi ökopolitika nincs, a zöld profil most szögre akasztva csendesen várja, hogy mi lesz vele. Ilyen kérdésekkel egy működő szocdem pártnak kellett vagy illett volna előjönnie. Az LMP azonban most jól érzékeli – túl éles politikai receptorokat ez nem is kíván – hogy a magyar baloldal, ahogy eddig ismertük, ütemes léptekkel halad önmaga felszámolása felé. Ilyenkor érdemes udvariasan, ám kellő határozottsággal feltenni a kezet, és azt mondani: itt vagyok, jelentkezem, szívesen kitöltöm a vákuumot, amelyet tudva lévő módon nehezen visel hosszasan a politika. Volt már olyan a rendszerváltozás utáni magyar politikatörténetben, hogy egy komplett oldal rommá verve a földön hevert, és valaki lehajolt, hogy felvegye.
 

Címkék: mszp népszavazás lmp

75 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr82926209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az LMP mint gonosz törpe? 2011.05.23. 18:55:49

Sok mindenre bizton lehetett fogadni 2010-ben, hogy például a Fidesz nekimegy néhány dolognak, jónak rossznak válogatás nélkül, hogy Gyurcsány nem fog tudni sokáig csücsülni a fenekén, és foszlik az MSZP, meg hogy a Jobbik újra előveszi a jól bevált ma...

Trackback: Már a népszavazást is lopják? 2011.05.23. 15:40:32

Érdekes… érdekes… érdekes… Ma a jó képességű LMP vezér Schiffer András bejelentette, hogy a pártja 10 kérdésben népszavazást kezdeményez. Egy picit populista történet ez „a kiszolgáltatottság és a megszorítások ellen irányuló...

Trackback: Duplán jó buli a külföldi rendszám! 2011.05.23. 15:39:13

Rogán Antal szerint még a nyári szünet előtt megszülethet az a törvény, amely "szigorítja a külföldi rendszám használatát". Az új jogszabály értelmében az év végéig az önként "hazatérők" adókedvezményre számíthatnak, a jelenlegi sza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 15:52:40

Azért az is egy kérdés hasznos-e a népszavazás. Ha máshogy nem lehet megakadályozni, hogy Orbán Viktor az alkotmánnyal is szembe menve az AB-t kiherélve satöbbi kormányozzon, akkor népszavazni kell. Az LMP meg nem az a demagóg párt aki ugyanolyan kampányt folytatna mint anno a Fidesz.

Chicano 2011.05.23. 15:54:58

A kérdések többsége valóban meglepően nyakatekert és szerintem sem nem fog senkit lázba hozni. Egyedül az utolsó kérdés egyértelmű, az nyilvánvalóan egy jól behatárolható célközönség miatt került bele. Kérdés viszont hogy van e elég rendvédelmi dolgozó és azoknak elég családtagjuk ahhoz hogy érvényes legyen a népszavazás. Már ha egyáltalán összejön a 200e aláírás. Még ez utóbbit is kétségesnek tartom.

room_101 2011.05.23. 15:55:17

Csak egy jól irányzott alkotmánymódosítás, oszt nem fog itten senki népszavazgatni semmiről.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.05.23. 15:57:13

Népszavazási kérdések: nehéz ügy. Ha egyszerű, akkor megérti a nép, de elkaszálja az OVB. Ha az OVB-nek tetszik a 6 sorban körbefogalmazott kérdés, akkor nem érti a júzer. Hagyni kéne ezt a fenébe, csak bohóckodás és egy halom pénz, kézzel fogható eredménye úgyse lesz.

Vákuum: miért ne akarna az LMP becsusszanni a megüresedett balos pozíciókba? A Fidesz példája mutatja legszebben, hogy a megélhetési nagypolitika ezen lépése ("hejj, az MDF-et elpáholták, irány a nemzeti közép!") kiválóan működik. Lehetséges, hogy pár elvhű választó csalódottan hátat fordít, de azok, akiknek a "legyen-e ingyen a sör?" népszavazási kérdés szól, boldogan csatlakoznak.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 16:02:14

@magpet: Azért ez nem a legyen-e ingyen sör szerű kérdéssor. Itt elég differenciált egy-egy részkérdésről, módszerről kérdezi az LMP a választópolgárokat és nem a teljes kormányzást bénítaná meg.

KBD 2011.05.23. 16:02:41

Azért ne felejtsük el, hogy a kérdéseknek jogilag egyértelműeknek kell lenniük. A Fidesz korábbi hasonló kezdeményezéseink a kampány már valami olyasmi hogy x db igen a vizitdíj eltörléséért, pedig az ő kérdésük se volt kevésbé bonyolult vagy nyakatekert.
Végigolvasva a kérdéseket egyszerű lesz olyan témát találni,amit sulykolhatnak: a munkahelyek biztonsága, vagy a munkavállalók megvédése.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.05.23. 16:04:05

@weisz manfréd huba: persze, ez világos, akkor én voltam félreérthető. Nem az LMP-s kérdéseket soroltam sörös kategóriába, hanem egyik-másik kiváló honfitársunkat, akiknek még az egyszerű kérdést se érdemes feltenni.

ven 2011.05.23. 16:04:24

Remek akció, így tovább...!

Diocles 2011.05.23. 16:05:36

T. Kumin úr!

had idézzem be a mandiner ezzel foglalkozó posztját, ahol többen leírtuk a véleményünket, köztük jómagam is, így erre itt nem térnék ki:

mandiner.hu/cikk/20110523_nepszavazast_kezdemenyez_az_lmp

A szocialistákkal szemben előnyt jelenthet, h az LMP úgymond szemfülesebb volt, és előállt ezzel a Szanyi Tibort megszégyenítő szociális demagógiával, amellyel jó ideig "tematizálhat".

Ugyanakkor ez szerintem olyannyira vállalhatatlanul demagóg, h egy bizonyos értelmi szint felett inkább jelentősen korlátozza az LMP vonzerejét, beleértve ezek közé azon értelmiségi és/vagy liberális választókat, akik egyfajta SZDSZ-pótlékként választották az LMP-t, ez talán még nekik is sok lehet. (Vagy a Fidesz-gyűlöletük lesz az erősebb?)

A szociális demagógiai vonzereje lesz az erősebb, vagy az, h ez már túlzás? "Pozicionálhatják-e" ennek révén a vezető baloldali pártként magukat, vagy továbbra is bizalmatlanok lesznek irányukban az MSZP-t választó rétegek?
(Az ellenzék fő problémáját azonban (megosztottság) ez nem oldja meg, egymástól veszik el a voksokat, az LMP szert tehet némi előnyre, de önmagukban, az MSZP nélkül továbbra sem tudják leváltani a kormányt, bármikor is legyen a választás.)

Felmerülhet a szociális népszavazással való hasonlóság (amelyen jómagam nem vettem részt, és szintén demagógnak tartottam), DE én jelentős különbségnek látom, h az egy viszonylag behatárolt kérdéskörre koncentrált, viszonylag kis pénzösszegről szólt (úgy 20 milliárdról), míg az LMP-s javaslatok (nagyságrendekkel nagyobb összegekről lehet szó csak a nyugdíjkérdés kapcsán pl.) megvalósulása versenyképtelenné tenné a magyar gazdaságot, nyilvánvalóan megvalósíthatatlanok, betarthatatlanok, már rövid távon is (lásd az aktív-inaktív arány eltolódását).

Arról már nem beszélve, h így "Lehet más a politika?", h a Fidesz legdemagógabb lépését próbálják túllicitálni?, de ezen már meg sem lepődöm.

Bruno 2011.05.23. 16:08:51

Semmi gondja nem lesz a FIDESZ-nek. Megfelelő pillanatban hoz egy törvényt (hatharmaddal), hogy népszavazást csak az F-el kezdődő és IDESZ-el végződő nevű párt kezdeményezhet.

Fellebezés: a jóistennél 2999-ben.

ENNYI.

KenSentMe 2011.05.23. 16:09:45

Egyetért-e ön azzal, hogy nem ért egyet a Fidesz rendelkezései közül azzal, hogy az Alkotmánybíróság nem egyetért, hanem egyet nem ért azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti egyetértéssel egyet nem értés nem lehet akadálya semmilyen egyetértés meg nem születésének, továbbá a nem egyet nem értés szellemében a Fidesz egyetértés-sértésének értése teljességgel inadekvát?

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 16:11:12

@Diocles: Hol tenné versenyképtelenné a magyar gazdaságot, te beteg vagy? A kérdések nagyobb része a költségvetést érinti ami elég kicsi módon kerül a versenyképességbe, az pedig ne legyen már a versenyképesség akadálya, hogy aki elveszti a munkáját az ne haljon éhen...

ven 2011.05.23. 16:12:03

@Diocles: húha... versenyképtelenné tenné a magyar gazdaságot? Te is azt akarod, hogy Európa Kínája legyünk? Egyszerűbben kirúgható munkavállalók, kevesebb/semmi műszakpótlék, stb...? Hát szerintem nem ezt a neoliberális gazdaságpolitikát kellene folytatni, amit az elmúlt ciklusokban tapasztaltunk.
Azt meg nem tudom értelmezni, hogy ez a kérdéssor mitől lenne demagóg.

Diocles 2011.05.23. 16:12:39

@weisz manfréd huba:

a nyugdíjkérdésre adott igennel egy teljesíthetetlen garanciált vállalsz, a munkavállalók jogait érintő igennel pedig Kelet-Európa legrugalmatlanabb munkaerőpiacává teszed a magyart, beláthatlan következményekkel a kkv-kra és a potenciális beruházókra.

szóval ha ez nem határolja be egy kormányzat/ország mozgásterét, akkor nem tudom, h micsoda.
(a 300 Ft-os vizitdíj miatt népszavazni ugyan nevetséges volt, de eltörlésének semmiféle komolyabb következménye nem volt)

KG2000 2011.05.23. 16:13:16

Az LMP tíz kérdésének gigademagóg kommunizmusához képest a Fidesz szociális népszavazása kőkemény ultraliberális kapitalizmus volt. Nagyan kell sietniük azonban az LMPs kommunistáknak, mert a 2012. jan. 1-én életbelépő új Alkotmány nem egyszerűen minden költségvetési kérdésben fogja toltani a népszavazást, hanem minden olyan kérdés, amely növelné a költségvetési hiányt és az eladósodottságot (mint az LMP 10 kérdése) önmagában is alkotmányellenes lesz.

Akvyr 2011.05.23. 16:13:25

Annak úgy mennyi hitelessége van, ha az ellen kezdeményezel népszavazást, amit te akartál bevezetni pár éve? Nulla?

Diocles 2011.05.23. 16:17:27

Na mindegy, én itt nem is akarok vitatkozni a jelen lévő és közismert LMP-s aktivistákkal, csak jelzem, h ez közgazdaságilag védhetetlen lesz, és erre alighanem fel fogja majd hívni a figyelmet néhány bal- és liberális oldalon is jegyzett nagy tekintélyű közgazdász is (pl. Oszkó), ebben biztos vagyok.

Ez elég nagy kockázata a kezdeményezésnek, az elégedetleneket ugyan megszólítja, de egy bizonyos IQ felett csak veszíteni lehet vele.
Meglátjuk, h melyik lesz a több.

KG2000 2011.05.23. 16:19:31

@Diocles: "Ugyanakkor ez szerintem olyannyira vállalhatatlanul demagóg, h egy bizonyos értelmi szint felett inkább jelentősen korlátozza az LMP vonzerejét, beleértve ezek közé azon értelmiségi és/vagy liberális választókat, akik egyfajta SZDSZ-pótlékként választották az LMP-t, ez talán még nekik is sok lehet. (Vagy a Fidesz-gyűlöletük lesz az erősebb?) "

Ne legyél naív, nekik semmi sem drága semmi, ha újra hatalomra kerülhetnének. Majd a hatalmon küzdenének a szociális demagógia ellen, addig gigademagógok a köbön. Azért azt is vegyük figyelembe, hogy nem egészen egy év ellenzékiség után lett az LMP kőkemény kommunista, míg a Fidesz 4 év ellenzékiség után kezdeményezte a népszavazást, amelyre 2 évig (!!!!!!!!!) kellett várnia, és többek között nemcsak az Egészségbiztosítás privatizációja, hanem Öszöd miatt is egyszerűen az ország teljes széthordását akadályozta meg.

we 2011.05.23. 16:20:40

@Diocles: ki mint vet, ugy arat...

steverubellreborn 2011.05.23. 16:21:25

@KG2000: gigademagóg a kommunistázásod

we 2011.05.23. 16:24:09

@KG2000: Nem vitatkozom azzal amit allitasz, de sajnos cseberbol vederbe, mert ezek meg tenylegesen szethordtak a nyugdijakat.

Minden part demagog, de azt hiszem szijjartopeteri magassagokba eddig mas meg nem emelkedett. Najo, Szanyi, meg az a bolond az ingyen BKV-val :)

ven 2011.05.23. 16:24:17

Nem értem miért lenne közgazdaságilag védhetetlen... Nem kérte senki sem a fideszt (sőt, továbbmegyek, a választási programjába sem írta bele) hogy egy egykulcsos adó bevezetésével üssön a költségvetésen egy cirka évi 600 milliárdos lyukat.
A saját döntése volt, és most emiatt az elhibázott adópolitikája miatt a jogállami keretekkel szembemenve megszerzett jogokat akar elvenni, visszamenőlegesen törvénykezni...
De akinek van ezzel szemben bármi szava, az demagóg.. köszi :)

lajafix 2011.05.23. 16:24:29

A KTV-t érintő kérdésekről lehet már nápszavazni?

steverubellreborn 2011.05.23. 16:26:08

@Diocles: amikor nem demagógnak vélték az LMP közpolitikai kérdésfelvetését akkor a hozzád hasonló agymosott Muppet figurák azt harsogták,hogy belvárosi, értelmiségi zöld lózung.Olvasnod kellene többet a külvilág eseményeiről (nem magyarul) pl arról,hogy jelenleg az USA-ban sok közgazdász és politikai gazdaságtannal foglalkozó think tank hasonló módon védené a munkavállalók jogait,pedig ott már 20-%os a munkanélküliség.

Amorphis 2011.05.23. 16:26:41

A kérdések túl részletesek, egyoldalúak, az egyszeri nép a felét se érti. Nem lehet szimbólumot képezni belőlük. A vizitdíj az "elkúrás" egyik szinonímája lett.
Amúgy az ellenzék is kizárólag egy indokot tud felhozni a nyugdíj-munkaügyi reform ellen: ezzel, meg ezzel x meg y embert szivatsz meg. A gazdasági racionalitást kevesen vonják kétségbe.
Viszont: a kedvezményes nyugdíjak megnyirbálása lehet, hogy sok embert érint, de akiket nem, azok többnyire egyet értenek a megszorításokkal. A vizitdíj szinte mindenkit érintett, és mindenki (90%) egyformán utálta. Ha eljutnak is ezek a kérdések a népszavazásig nemhogy az elsöprő erő, de még a sima többség is kérdéses, nem beszélve arról, hogy mivel csak egy kisebb réteget érintenek, ezért közönybe fulladhat az egész!
A megfelelő szociálisan demagóg népszavazásnak alapfeltétele, hogy olyan kérdést tegyél fel, amire garantáltan elsöprő többséget kapsz, így nagy léket tudsz ütni a kormány hajóján, ha ellentmondásos kérdésbe mész bele, akkor még szarabbul is jöhetsz ki az egészből.
Az elmondottak nem gazdasági, hanem politikai haszonszerzési szempontokból lehetnek igazak csak.

steverubellreborn 2011.05.23. 16:31:00

@Diocles: liberális oldalon is jegyzet

Már alig várom már Kóka Johnny hörgését,hogy éljen a verseny:-))
Amúgy már a Reagan korszak bíráló közgazdászok megírták,hogy a neoliberális piac központú gondolkodás egy taposóaknához hasonlít ( láthatatlan és váratlanul robban).

steverubellreborn 2011.05.23. 16:33:09

@Amorphis: A gazdasági racionalitást kevesen vonják kétségbe.
pl: milyen gazdasági racionalitása van az újra dolgozó volt rokkant nyugdíjasoknak?

Várúr 2011.05.23. 16:37:58

Az lmp-kezdeményezés szimpla politikai marketingeszköz. Arra jó, hogy (szűk körben) pár napra bekerüljön a közbeszédbe. Schiffer doktor úr kijelentése (nem, nem, Gyurcsánnyal nem)és talányosan nyitvahagyott kiskapuja a szocik felé lényegesen fajsúlyosabb, s még csak kihátrálni sem lehet belőle.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.05.23. 16:38:10

"ezekben semmi ökopolitika nincs, a zöld profil most szögre akasztva csendesen várja, hogy mi lesz vele."

Mivel ezek a kérdések mind a Száll Kálmán tervnek nevezett Orbán-csomag pontjaira reagálnak, azt akarják megakadályozni.

ven 2011.05.23. 16:38:55

@steverubellreborn: Hát ők pörgetik majd fel a magyar gazdaságot!! Eztet megmondta a Matolcsy úr is! : )

Amorphis 2011.05.23. 16:40:42

@steverubellreborn: Nyilván nem a tolószékest borítják ki a földre, aztán zavarják dolgozni.Csak én személyesen ismerek 3 olyan rokkantnyugdíjast, akiknek az ég világon semmi baja nincsen, és simán tudna dolgozni, csak a haver dokik elintézték nekik. Ezeket kell felülvizsgálni! Ésszel persze! Ugye nem gondolod komolyan hogy az országban valóban 800 ezer ember munkaképtelen rokkantnyugdíjas...
Noha most számos intézkedés lyukakat vághat a szociális hálon, de talán közös irányvonalként elmondható, hogy a vezérelv az, hogy csak az kapjon munka nélkül kiemelt jövedelmet, aki arra VALÓBAN rászorul.

sárkányfő 2011.05.23. 16:41:29

Asszem most mondtam le véglegesen az LMp-ről, mint (eredetileg is halvány, de legalább létező) reménysugárról.

A népszavazás jó ötlet? Igen.
A kérdések jók? Nem. Nagyon nem.

Végre komoly akcióba fog az LMP, ami akár évekre is lefoglalhatja, ha jól csinálják, arcot, tartalmat ad a pártnak. És erre előállnak egy ennyire anti-politikus kérdéssorral? Erre akarnak építeni? Ez még azokat se biztos hogy lázba hozza, akiket közvetlenül érint. Ez unalomba fog fulladni. Egy újabb Alekosz érdekesebb lesz. Ezt íróasztal-értelmiségiek találták ki, nem politikusok. Ha nem is demagógiát, de egy csöpp hétköznapi egyszerűséget, és mélyebb,érzelmeket is érintő kérdéseket vihettek volna bele.

De legfőbb baj nem is meglévő kérdések, hanem a hiányzóak. Botrány botrány hátán, és hagyják azokat a fenébe? Ezzel még a fidesznek kampányolnak, mert eltrélik egy csomó fontos ügyről a figyelmet.

Hol a kérdés arról, hogy lehessen-e visszamenőleges hatályú törvényt hozni?
Hol a kérdés arról, hogy lehessen egy egyszínű pártemberekből álló csapat a média ura?
Hol a kérdés arról, hogy lehet-e volt komcsi vezető tisztségviselő, különösen államelnök?
Hol a kérdés arról, hogy a kormány zsarolhatja-e saját népét?
Hol a kérdés arról, hogy lehet-e államosítani?
Hol a kérdés arról, hogy legyen-e büntetőjogi következménye egy párt saját választási ígéretinek elárulásának, választási hazudozásnak?
Hol a kérdés a tökéletesen átlátható pártfinanszírozásról, nyílt pártszámlákról?
Stb...

Eh... ezek bénák. Nulla politikai érzék, nulla arányérzék. A szocik örülhetnek, ennyire pancserektől nem kell tartaniuk. A fidesz is örülhet, hogy ilyen szarságokkal elnyomják a botrányaikat.

ven 2011.05.23. 16:47:43

@sárkányfő: Ilyen kérdéseket szerintem max. a Jobbiktól várj. Ez az a színvonal. :)

Diocles 2011.05.23. 16:58:50

„kizárt, hogy az LMP valaha is együttműködjön Gyurcsány Ferenccel”

ez egyébként elég mókás nyilatkozat, a lényege leginkább az elhallgatott félmondat, azaz, h nem zárja ki az MSZP-vel való együttműködést. Akik, mármint a hivatalos MSZP, szintén kizártnak tartják a Gyurcsánnyal való együttműködést :), tehát ebben aligha lehet majd konfliktus a szocik és az LMP között.

ellenzéki siker esetén 2014-ben pedig megtörténhet az, h Schiffer pártelnök úr tájékoztatja a széles nyilvánosságot arról, h az LMP megtartotta ígéretét, hiszen Gyurcsánnyal valóban nem, csak Szekeressel, Puch Lászlóval, Mesterházyval működnek együtt...

sárkányfő 2011.05.23. 16:59:48

@ven:
Tőlem a Jobbik is kezdeményezheti, nekem mindegy.
Szomorú hogy egy év fideszes ámokfutás után ilyen, a jogállam és a józan ész legalapvetőbb normáit érintő/védő kérdéseket kell felvetni, de hát már ideáig sikerült lezülleszteni ezt az országot.

Azt a kérdést kihagytam, hogy olyan ember, aki egy párt parlamenti képviselője/jelöltje/minisztere volt, az lehet-e független intézmény vezetője (legfőbb ügyész, főbíró, Ab elnök, jegybank elnök, Ász elnök, stb...) Mert ami most megy, az a függetlenség megcsúfolása és ledarálása, a politika kontrolljának felszámolása.

Amorphis 2011.05.23. 17:02:39

@sárkányfő: Hát a Te kérdéseid is csöppet demagógok, még ha van is bennük némi igazság....

Az embereket akkor lehet megmozgatni, ha a zsebükre megy ki a játék (mindenkinek), a jogállami, jogelméleti kérdéseket leszarják!

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.05.23. 17:04:00

@KG2000: "minden olyan kérdés, amely növelné a költségvetési hiányt és az eladósodottságot"

Egyik kérdés sem növeli a hiányt, mivel csak a jelenlegi állapotokat rögzítené.

sárkányfő 2011.05.23. 17:04:24

@Diocles: hogy te ezen mennyit rugózol? más blogban is. Miért ne működhetne együtt egy Gyurcsány nélküli mszp-vel?
Apropó, ahhoz mit szóltál, hogy miután a fidesz kizárt a torgyán vezette kisgazdákkal a kolaíciót 98 tavaszán, pár héttel később megalakult az Orbán-Torgyán kormány?

Chicano 2011.05.23. 17:14:53

@sárkányfő: Aztahéccencségit, te aztán beletrafáltál a közepibe, ezek olyan bicskanyitogatósan demagóg kérdések hogy komoly jövőt jósolnék neked a politikai pályán! (Már ha nem éppen avval keresed a betévőt.) A teljesség igénye nélkül:

"Hol a kérdés arról, hogy lehet-e volt komcsi vezető tisztségviselő, különösen államelnök?"
OK., ez nagyon fincsi. Vesszen a Palibá, de mehet a maszop háromnegyede is a kukába. Lájkolom.

"Hol a kérdés arról, hogy a kormány zsarolhatja-e saját népét?"
No, ez már nekem is túl zavaros és demagóg, de a plebs biztosan nagyon értékelné. A biztos hogy a népet nem szabad zsarolni, ez csúnya dolog.

"Hol a kérdés arról, hogy lehet-e államosítani?"
No, ez is nagyon pöpec kérdés, főleg mivel tuti hogy az emberek nagy része szívesen vissza államosítaná azt amit a liberálbolsevik urak elprivatizáltak az elmúlt 20 évben. Lájk.

"Hol a kérdés arról, hogy legyen-e büntetőjogi következménye egy párt saját választási ígéretinek elárulásának, választási hazudozásnak?"
Ez teccik a legjobban. Ha visszamenőleges hatályú akkor lehetne olyan törvényt hozni hogy az egész mai meg jövőbeni politikai elitet en bloc lecsukhatnák. Csak kérdés hogy kicsoda hozna olyan törvényt ami önnönmagát kriminalizálná?

Mindegy, gratulálok a kérdéseidhez, demagógiából csillagos ötös. Tény hogy van még mit tanulnia az LMP-nek, de azért egy kis szociális demagógiáért már nekik sem kell a szomszédba menniük.

sárkányfő 2011.05.23. 17:22:11

@Chicano:

Melőtt újabb troll tenne úgy, mintha szó szerint kéne venni a kérdéseimet, leírom, hogy természtesen ezek csak felvetések, szépen át kell ezeket fogalmazni, a lényegük azonban irányuljon arra amit írtam.

És neked is ezt tudom írni: Szomorú hogy egy év fideszes ámokfutás után ilyen, a jogállam és a józan ész legalapvetőbb normáit érintő/védő kérdéseket kell felvetni, de hát már ideáig sikerült lezülleszteni ezt az országot.

Goompah 2011.05.23. 17:24:42

@weisz manfréd huba: Attól tartok, a Fideszben már készül az az alkotmánymódosítás, amely szerint ezentúl csak arról lehet népszavazást kiírni, milyen színű nyakkendőben jelenjék meg Orbán Viktor a parlementben.

sárkányfő 2011.05.23. 17:29:56

Ja, még arról is lehetne kérdés, hogy ha összegyűlik elég aláírás, kötelező legyen-e kiírni a kérdést népszavazásra, vagy mutyival kinyírható-e a kezdeményezés? :)
Emlékezetek mindenkit, amikor a Civil Mozgalom 600.000 aláírást összegyűjtött a képviselői költségtérítésről, és a fidesz-mszp kéz a kézben megfúrta a népszavazást...

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 17:34:16

@Diocles: Egyébként egy megújult MSZP-vel együttmüködhetne, de legalább 2-szer elmondja Schiffer, hogy egyedül csak a választókkal, az LMp értékei mentén.

Selli69 2011.05.23. 17:34:57

Ha az LMP tíz kérdése nyakatekertnek számít, akkor sírok.

Chicano 2011.05.23. 17:36:44

@sárkányfő: Nem, te tévedsz. Ilyen kérdéseket egy magára valamit is adó párt, főleg ha a tojásfejű értelmiségiek szavazataira utazik, nem tehet fel. Amit te írsz az demagógia a köbön, szerintem még a Jobbik se vállalná be őket. Most mindehhez adjuk hozzá az a párt szeretne egy olyan image-et kialakítani hogy ők máshogyan csinálják. Nem kedvelem az lmp-t de teljes öngyilok lett volna ilyen kérdéseket feltenniük. Illetve... Lehet hogy mindegy is. Ha összeállnak a szocialistákkal akkor végül is tökmindegy, akkor a Puch László, a Sipánka meg a Kovács László lesz az image-ük. Ha összejön ez a koala annak a fidesz nagyon fog örülni.

sárkányfő 2011.05.23. 17:49:02

@Chicano:
Látom kínosan kerülöd a lényeget :) A lényeg pedig az, hogy ebben az országban hála a fidesznek megszűnt a jogbiztonság, és a tulajdonjog szentsége, továbbá a demokrácia és jogállam őrzőinek szánt intézmények függetlensége.

Mivel a fidesz a hatalmával visszaélve saját érdeihez szabta a jogrendszert (Lex fidesz törvények, stb), továbbá ledarálta az AB-t, mely így már nem tudja védeni legalapvetőbb jogainkat, így már nincs más eszköze a népnek a jogai védelmében, mint a népszavazás. A népnek joga van a jogai védelméhez, a jogbiztonsághoz, a tulajdonjoghoz, az emberi méltósághoz, stb.

Lehet félredumálni, de ez van. Ha nem érted, sajnálom.

Az LMP meg tudatosan vagy sem, de a Fidesznek játszik alá ezzel a nevetséges kérdéssorral. Az LMP-nek mint értelmiségi pártnak főleg érzékenynek kéne lennie a jogállami és demokratikus normákra, de láthatóan ehhez is bénák.

elendem 2011.05.23. 17:55:49

@Diocles: Szerintem az baj, ha egy ország attól megy csődbe, hogy ha éppen a legtöbb terhet cipelőket (bérből és fizetésből élők) segíti. De nem is ez a helyzet, ezt csak a Fidesz nyomja. Ha az ország csődbe megy valamitől, az az lesz, hogy azokat tömte ki pénzzel, akik eddig is jól éltek, ezzel évi 500 milliárdos lyukat ütve az egyébként is elég ingatag költségvetésen. Tipikus a módszer, hogy kijelölök egy népcsoportot, társadalmi csoportot, akik miatt van bajban a haza, majd őket megfosztom a jogaiktól, hogy megmentsem a hazát. Nemcsak az a baj, hogy ez szemétség, hanem az is, hogy hosszabb távon tuti bukás mindenkinek :-(

Chicano 2011.05.23. 17:57:05

@sárkányfő: Ok. ha te meg azt nem érted hogy miért gáz például ilyen kérdéseket meg-népszavaztatni hogy:

"a kormány zsarolhatja-e saját népét?"

akkor azt meg én sajnálom nagyon.

bőrmók 2011.05.23. 18:00:24

Itt mondjuk a kormány kérdőívei már kimerítik a "nyerő ellenzéki stratégia" fogalmát. Kár, hogy most nem ellenzékben vannak, mert akkor ez jobban ment.

Kököjszi és Bobojsza 2011.05.23. 18:26:10

Az azért elég gáz, hogy a munkáltatók jogainak védelmében tett lépés ekkora felhördülést vált ki. Vegyük már végre észre, hogy a jelenlegi kormányzás nem az ország, hanem a társadalom felső rétegének megerősítéséről szól, még akkor is, ha ezzel munkavállalók millióinak a jogai csorbulnak. Vajon mennyire szolgálja a társadalmi igazságosságot egy olyan kormány, mely folyamatosan a társadalom felsőosztályát kedvezményezi, a szegényebb rétegek kárára? Vajon mennyire fenntartható az a társadalom, ahol a társadalmi különbségek folyamatosan növekednek, s ebben bizony főszerep jut a kormánynak. Ugye nem is annyira idegenek a feltett kérdések az LMP eddigi ideológiájától. Épp itt volt már az ideje, hogy valaki határozottan felemelje a szavát a kormány cinikus intézkedései ellen.

juditka* 2011.05.23. 18:29:16

Az Lmp. 2008-2009-ben Gyurcsány F. ellenzékeként jött létre. Esélyteremtő politikához keres szövetségeseket."

hm.Ez jó. Én meg azt gondoltam, azért jött létre, hogy meghatározott politikai céllal hozzásegítse az országot a fejlődéshez. Esélyteremtő politika! mutassák már be hogyan lehetnek munkahelyeket teremteni.
A mai napig nem tudom, hogy milyen politikai irányvonalat képviselnek, milyen úton haladnak.:)
Az nem politikai cél, hogy "ostorozzák" a Gyurcsányt, meg a szocialistákat, esetleg a kormányt.
Ilyen népszavazásokra kár lenne pocsékolni a pénzt.
Ez arra lenne jó, hogy "más" ügyekről eltereljék a nép figyelmét. ill. arra jó.
Úgy gondolom azt a kormánynak is be kellene látnia, hogy az álláskeresési járadák folyósításának időtartama a kilencven nap nagyon kevés idő. Ha nem talál állást az illető, akkor mi van. Itt lehet, hogy lemaradtam?:)
:)

juditka* 2011.05.23. 18:43:07

"Nem igazán foglalkoztat az, hogy az elmúlt húsz év sokszorosan megbukott politikusai hogyan kívánnak visszavánszorogni a politikai színpadra, a mi politikai ellenfeleink bent vannak a parlamentben"

Hm. Ha nem lett volna Gyurcsány F. öszödi beszéde :), ha az Szdsz. nem tűnik el, nem kerültek volna be a parlamentbe. A szavazóik többsége éppen innen morzsolódott le. A "politika színpadán" bizonyítani is kellene.
Miért nem arról kezdeményezett népszavazást, hogy a kormány intézkedései többségében a gazdagoknak kedvez, ha mást nem, akkor az egykulcsos adót említsem.
Igaz kezdeményezhetne, mert az /is/ már a kigondolás pillanatában "halott ötlet" lenne,.......
:)

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.23. 18:53:38

A zemberek megláttyák ezeket a kérdéseket és kinyitnak még egy sört, meg ilyen hessegető mozdulatokat tesznek mint egy Hoppy Lőrinc. Asse fogja tudni a nyomorult, hogy nem származik -e baja belőle ha valamit beikszel.

ben2 2011.05.23. 19:33:51

Népszavazást nyerni nagyon nehéz. Ott van a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazás például. Amögött ott állt a Fidesz a maga jól kiépített apparátusával és széles választói bázisával és hiába győztek az igenek, a végeredmény mégis bukta lett, mert a népszavazás érvénytelen volt.
Ha most figyelembe vesszük, hogy mekkora választói bázisa van az MSZP-nek és az LMP-nek együtt, vegyük hozzá a facebook szerveződéseket, és vonjuk le az átfedéseket, akkor még az sem biztos, hogy az igenek többségben lesznek, nem hogy meglenne az érvényesség.
Az egész akcióból még akár a kormánypárt is kijöhet győztesként, egyrészt mert a kampány során médiafelületet kap, hogy a saját bázisának érveljen a saját álláspontja mellett, amivel mozgósítani tudja az "alvó" kormánypárti szavazókat, ugyanakkor a Fidesztől eltávolodó szavazó nem csapódtak le annyira a baloldalon, hogy bármiféle akcióval a kormány ellen mozgósíthatóak lennének, emiatt - még ha érezhetően meg is változik a társadalom hangulata, igen csak kérdéses, hogy összejön-e az érvényességhez szükséges szavazatmennyiség.
Ennek az eredménye pedig komoly csapás lehet a baloldali szavazóbázis hosszabb távú mozgósítására, mert az jön le tanultságként, hogy hiába mennek el szavazni, úgysem érnek el vele semmit.

ben2 2011.05.23. 19:42:06

@Kököjszi és Bobojsza:

Vigyázz ezekkel a "gazdagoknak kedvez" fogalmakkal, mert könnyen kiátkozhatnak azok a neoliberális barátaid, akik a facebookon szervezik az ellenállási mozgalmat. Kicsit vicces, amikor ugyanazok az emberek egyszerre követelik, hogy a kormány csontig benyaljon az IMF-nek miközben a legostobább szociális demagógiával hergelik népet.

Chicano 2011.05.23. 19:59:50

@ben2: Egyetértve veled, ha marad a jelenlegi helyzet a fidesz nyerő stratégiája az lehetne ha próbálná elbagatellizálni a népszavazást. Ha győznének is az igenek nem lenne jelentősége mert nem lenne érvényes a szavazás. Ennek igen komoly morálromboló hatása lenne az ellenzékre. Számomra ez a szégyenletes 2004-es népszavazás tanúsága, ugyanis régen éreztem magam olyan nyomorultul mint akkor. Pedig többségben voltak az igen szavazatok.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 21:18:16

@ben2: A Neoliberális barátai max a Fideszben ülnek az LMP egyszer sem hivatkozott az IMF-re, egyszer se kérte, hogy a kormány nyaljon be nekik. Ha követnéd a híreket pont az ellenkezőjét mondta.
Egyébként pedig abban ne zavartasd magad, hogy a kormány pont az IMF kéréseit teljesiti ezzekkel az intézkedésekkel.
@Chicano: képzeld LMP szavazó vagyok és én is sajnálom 2004-et.
@juditka*: ott vannak a honlapon a letölthető anyagok. ha tudatos választó lennél és elolvastad volna a választási programjukat akkor tudnád, de mivel nem vagy az így nem tudod. De ha a parlamenti közvetitéseket néznéd vagy az összefoglalót elolvasnád tudnád. Esetleg ha kinyitsz egy újságot néha na mindegy.

Egyébként pedig a Gyurcsány ellenzékeként nem azt jelenti, hogy gyurcsány ellen. hanem, hogy épp az volt a politikai helyzet, hogy Gy volt a miniszterelnök. Schiffer itt arra utal, hogy az LMP-be pont azok a baloldaliak léptek be akiknek elegük lett Gy-ből, és még mielött valaki kiforditja a szavaimat, jobboldaliak is léptek be az LMP-be azok akiknek pedig a Fidesz ellenzékből volt elegük.

juditka* 2011.05.23. 21:56:57

@weisz manfréd huba:
Honnan tudod milyen választó vagyok? De ez egyébként nem is számít. Elárulom, nem igazán nézem a parlamenti közvetitéseket. Azon szerencsés okból, hogy van elég munkám feladatom, és nincs mindenre időm, inkább a netről tájékozódom.
Neked /is/ biztosan igazad van. Te is leírod a véleményed. és nekem ezzel nincs is semmi problémám.

Tudod, nekem az a véleményem, komolyabban kellene már végre az Lmp-nek, és a szocialistáknak is politizálni.
Utóbbinak, a szociknak fel kellene végre már ébredni a vereségből, szervezett pártnak kellene lennie, mert nem biztos, hogy ebből a zűrzavarból nem a Jobbik fog politikailag profitálni.
Mondja már meg nekem valaki, ha tudja, hogy az kinek lenne jó?
De ez is csak egy gondolat a sok közül.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 22:11:44

@juditka*: Speciel azt nem tudom milyen szavazó vagy, én csak azt nem értem miből várod el, hogy egy párt évente új a teljes gazdaságot lefedő koncepcióval áljon elő, illetve a választásoknál szerintem érdemes a szavazás elött átnézni a pártok programjait, ha pedig ezt nem teszed, akkor érdekes, hogy számon kéred mért nem láttad még.
Az LMp egyébként elég sok koncepciót kidolgozott csak a sajtót ez nem érdekli. Az alternatí költségvetéstől kezdve alternatív alkotmánykocepción át javaslatcsomagig a devizahitelek megmentéséről. Ott van mindegyik a honlajukon, ahogy a 2010-es választási program is.

itt pedig egy mai felszólalás pont gazdaságélénkitésről :
www.facebook.com/notes/az-lmp-parlamenti-frakci%C3%B3ja/mi%C3%A9rt-a-m%C3%BAlt-gazdas%C3%A1g%C3%A1t-%C3%A9p%C3%ADtj%C3%BCk-mi%C3%A9rt-nem-a-j%C3%B6v%C5%91%C3%A9t-j%C3%A1vor-benedek-interpell%C3%A1ci%C3%B3ja/212995045390250

juditka* 2011.05.23. 22:14:38

"választók tömeges, magas fokú szövegértő-képességében"

Nahát! Ez nagyon jó mondat és tetszik.
A társadalom egy csoportjának a szövegértő-képességét vitatnám. Tévedés ne essék senkit sem szeretnék minősíteni.
Sokaknak addig terjed ez a fajta képessége, ki lopott, kit kell szidni, leviszik e a nyugdíj-korhatárt a "békáig" és még sorolhatnám. Éppen amit a szájukba rágnak:)
Halvány fogalmuk sincs a napi politikáról sem.
:)

juditka* 2011.05.23. 22:30:17

@weisz manfréd huba:
Ugyan már! Nem kérem számon. A véleményem írtam le. Felesleges ilyen kérdésekről népszavazást tartani.
Az álláskereső járadékról,és idejéről pedig leírtam a véleményem. Egyáltalán nem tartom jónak a kormány elképzelését. Többek között azért, mert vidéken, a kis falvakban nagyon nehéz bármilyen munkát találni....de ez egy hosszabb téma lenne. és azt hiszem ezt Te is tudod.

alkotmánykocepción át" Na igen. Az alkotmányozás egy komédia volt. Nem mennék bele a véleményemmel csak néhány gondolatig.
Ha volt az Lmp-nek, a szociknak is kidolgozott tervezetük, nem lett volna szabad teljesen kivonulniuk. Még ha a kormány lesöpörte volna minden javaslatukat akkor sem. Mert elmondhatták volna, hogy ott voltak és mindent megpróbáltak....
Tudod, nem kintről kellett volna kiabálni, bentről a parlamentből kellett volna kifelé.
De ők együttesen akkor is talán inkább a Gyurcsánnyal voltak elfoglalva, mit mondott és mit nem.:)

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.05.23. 22:40:09

@juditka*: nah erről már vitatkozhatunk akkoriban én azt mondtam bekéne menni, de így útolag egyértelmü, hogy nem sokat ért volna. Még Szili katalinnak se fogadták el modósitóját, pedig ő a Bohocót is eljátszotta. Egyébként harcoltak de kivülről. Kb bent is ennyit tehetek volna.

Gyurcsányról az LMP most beszél, mivel Feri hetente egyszer beleköt az LMP-be. Az alkotmányozás alatt nem emlékszem gyurcsányos nyilatkozatra a részükről.

Egyébként én mindig nyugtázom amikor az LMP elküldi Gyurcsányt a fenébe, hogy jó helyre raktam a voksom, és spec nem az öszsödi beszéddel van bajom, hanem a határontúli népszavazással, és a baloldaliság elárulásával, az antifasizmus szétverésével hiteltelnitésével és a Jobbik megerösitésével, no meg a kormányzati cselekvésképtelnséggel, a politizáló politikus szerepének elárulásával.

juditka* 2011.05.23. 23:10:34

@weisz manfréd huba:
Nem értem, mi köze van Gyurcsánynak, a határon túli magyarok szavazati jogához, Jobbik megerősítése ...és stb. Kifejtenéd bővebben?
Na. Nekem az egész baloldalról jelenleg az a véleményem, mint már írtam, hogy sokkal jobban tennék, ha egységet alkotva politizálnának.
Valahol olvastam egy cikket a napokban, csak az a baj, hogy most nem találtam meg a neten, - hogy a jobbiknak sokkal több támogatója van, mint amit most a "kutatások" jeleznek.
Szóval lehet a Gyurcsányt utálni, és nem szeretni, az Lmp. is politizálhat úgy, ahogy. Addig meg a szélsőjobb szépen erősödik.
Ez úgy gondolom elég aggasztó jelenség.
Vagy Te nem így gondolod?
:)

steverubellreborn 2011.05.23. 23:15:59

@Amorphis: ugye azt te sem gondolod komolyan,hogy amikor a huszon-harmic éves generáció tízezreinek diplomával vagy anélkül,nyelvtudással vagy anélkül nincs munkája akkor az évek óta munkavégzéstől elszokott ötvenes kamurokkantaknak lesz?:-)))

steverubellreborn 2011.05.23. 23:17:45

@sárkányfő: Az LMP meg tudatosan vagy sem, de a Fidesznek játszik alá ezzel a nevetséges kérdéssorral

Tényleg, miért is?

Goompah 2011.05.24. 00:44:40

@steverubellreborn: Az nem is baj, ha a KAMUrokkantnak nem lesz munkája, mert legalább nem is fog élősködni. Bár egy részük fog, mert megkenik a bírálókat, ahogy eddig is tették, hiszen épp azért KAMUrokkantak.

A baj ott lesz, amikor a valódi rokkantat is vissza akarják küldeni a "munka világába". Mert a valódi rokkant nem fogja tudni lefizetni a bírálókat, viszont kell "hozni a százalékot".

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.05.24. 00:45:17

@juditka*: "Nem értem, mi köze van Gyurcsánynak, a határon túli magyarok szavazati jogához"

A 2004-es népszavazáshoz van köze, konkrétan ő találta ki a "23 millió román"-nal való riogatást (mint ahogy azt asszem Debreceni könyvében büszkén meséli).

Goompah 2011.05.24. 01:24:11

@Lastres:

Hagyd békén juditkát. Ő kompetens politikai szakértő. És mindig, mindenben igaza van. :P

steverubellreborn 2011.05.24. 02:09:49

@Goompah: szociális demagógia a fülkeforradalmárok hülyítésére,az éhenhalt kamurokkantakat meg a zemberek pénzén kell eltemetni.

sztd 2011.05.24. 22:52:41

Szerintem több kérdés is alkotmányellenes. Lehet, hogy szándékosan, mert így a macska-egér játékkal az LMP napirenden tarthatja a témát (és magát) aránylag hosszú ideig. Az egyetlen pech az időzítés. Közeledik a nyár.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.05.24. 23:35:41

"Volt már olyan a rendszerváltozás utáni magyar politikatörténetben, hogy egy komplett oldal rommá verve a földön hevert, és valaki lehajolt, hogy felvegye."

Az a valaki ezután a sikeres felvétele után maga is sokat vert annak az oldalnak a maradék szereplőin, nehogy több zászlója lehessen annak a tábornak.
Viszont - hogy ne érhesse szó a ház elejét, hogy "egypárti" - meghagyott egy rövid pórázon tartott báb-pártot...

porfelhő 2011.05.25. 14:29:22

Népszavazást kezdeményezett az SZDSZ és a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) négy fontos politikai, közéleti kérdésben - jelentette be Szabadai Viktor, az SZDSZ ügyvezető elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A Szema emellett még egy külön kezdeményezést is benyújtott."

Ungár Klára, a Szema elnöke ismertette a negyedik kérdést, miszerint "Egyetért-e azzal, hogy a nő terhességének 12. hetéig dönthessen arról, hogy akar-e szülni?"

Nahát! Ez a kérdés)....

megneszelte az LMP készülődését," ők is.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=431301
:)

porfelhő 2011.05.25. 22:12:42

Tőkekivonás indult Magyarországról - Vezetjük a listát...

A 27 vizsgált feltörekvő piac közül az elmúlt egy hónapban a magyar állampapírpiacról távozott a legtöbb tőke a kezelt vagyon arányában, ráadásul ezzel egy nyolc hónapos kedvező sorozat szakadt meg - mutat rá kedd este kiadott globális feltörekvő piaci elemzésében a Morgan Stanley.

Ez összhangban van azokkal az elemzői véleményekkel, amelyek azt sugallják, hogy a Magyarországgal kapcsolatos, eddig egyértelműen pozitív befektetői hozzáállás változóban van, mert a piac egyre inkább fókuszálni kezdett a kormány által meghirdetett költségvetési és reformtervek megvalósítási kockázataira. "

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/tokekivonas_indult_magyarorszagrol_vezetjuk_a_lis

Nahát! én ezt nem is értem.
:)

lüke 2011.05.26. 17:47:47

@lüke:
Ungár tegnap Bolgár úrnál is brillirozott
új eü koncepciójával,Klári, Klári ejnye:
magán útra az eü-t?
/igaz a fogorvoslás jól müködik/
s ez az abortusz ?
mifene vagy mifegyne
www.mifegyne.at/
egykis reklám a múzeumnak,mert lassan ott lesz az interrupció
nincs már abortusz, csak ritkán a nagyvilágban,
elöbb kérdezz, mielött beszélsz

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása