Csomagra várva

2011.05.26. 16:26 kumin

Előre szeretném jelezni, hogy a devizahitelesek megmentésével kapcsolatban nem vagyok érdek nélküli külső szemlélő. Mi is így vettünk lakást svájci frank hitelre, mi is buktunk az árfolyamon. Innen nézve nagyon drukkolok, hogy az 1982-es árfolyamot sikerüljön rögzíteni, és a különbözetet pedig fizesse ki a költségvetés. Ha ez mégsem így lesz, akkor azért fogok mérsékelt megértést tanúsítani. A devizahitelek ügye ugyanis nyomasztóan összetett, és nehéz benne bármit is úgy lépni, hogy ne legyen érvényes és részben jogos ellenvetés a túloldalról. Kár volt az egészbe belekezdeni. Ennek megfelelően egy minden érdekeltet – állam, hitelesek, bankok – kielégítő megoldáshoz mindenekelőtt egy működő időgépre lenne szükség.

(forrás)

 


A 2000-es évek elején lettünk annyi idősek, hogy a társaságban saját lakás vásárlása egyáltalán téma lehetett. Körülöttem többen lázba jöttek az államilag támogatott hitelkamatok és az ezzel együtt járó adókedvezmények lehetőségétől. Ma már tudom, hogy okosak voltak. Én vártam a megfelelő időpontra, se kellően motivált, sem kellően felkészült nem voltam akkor még a lakásvásárlásra. A politikai változás időközben elvitte a támogatott lakáshitelt, de mégsem tört ki lázadás, ugyanis emlékeim szerint nagyjából egy időben jelent meg devizahitel lehetősége. Az államnak ez akkoriban jó bulinak tűnt: csak annyi dolga volt, hogy engedte, mert pénzébe neki nem került, és mégis tömegesen tudtak a magyarok olcsó finanszírozással lakáshoz jutni. Ebben a miliőben az árfolyamkockázatok veszélyei csak apró betűk maradtak a hitelszerződésen, sem a bankok, sem az állam nem volt érdekelt abban, hogy nagyon firtassa ezt a vonalat.


Nincs mit szépítenem rajta. Dacára minden közgazdasági képzésemnek, én is beszívtam. Nem volt persze nehéz. A bankos hölgy három számot rakott elém: ennyi lenne a forinthitel havi törlesztője, ennyi az euró, ez a kicsike meg a svájci frank. Három másodperc múlva rávágtam, hogy svájci frank, hasonlóan sok tíz- vagy talán százezer honfitársamhoz. Pedig nem a pénzügyi szigorlatomhoz tanult tételeket kellett volna kikeresnem az agyam legmélyebb zugaiból, még csak nem is kellett volna a gazdasági sajtót naponta bújnom a helyes döntéshez. Az alap közgazdaságtan első leckéje, egyetlen mondat elég lett volna: nincsenek ingyen ebédek. Bizony, ahol ekkora a nyereség a látszólag semmiért, ott érdemes a turpisságot keresni, mint amikor Rodolfó kezét lessük.


Igazságos-e, hogy most a devizahitelesek az államtól várnak segítséget? Megválaszolhatatlan kérdés. Ha onnan nézem, hogy az állam általában segít ott, ahol valamilyen tömeges és kezelhetetlen veszteség éri a polgárait, akkor igen, azt gondolom, hogy valamilyen lépés szükséges. Ha viszont az én saját egykori választási lehetőségeimet nézem, már közel sem ilyen tiszta a kép. Miért nem választottam a forinthitelt, és mondjuk egy annyival olcsóbb lakást vettünk volna, hogy úgy is bírható legyen a havi részlet? Miért vettem fel hitelt egyáltalán? Sokan vannak, akik ezt nem tették. Ők nem is buktak, de egy esetleges bailout az ő közpénzükből is menne. Joggal lennének dühösek.


Szűk pallón kell a helyes döntéssel billegni úgy, hogy közben nyilván a bankadóval már eddig is kóstolgatott banki hitelezők tűréshatára se legyen átlépve. Ami eddig látszik a csomagból, az jól mutatja, hogy milyen irányú lehet a megoldás. Ajándék pénz nem lesz az árfolyam állítgatásával, de átmeneti menedék keletkezhet. Egy optimista forgatókönyv szerint a pár évig tartó menedék is jól jöhet, mert addig a.) erősödhet a forint (vagy ami fontosabb: gyengülhet a frank), b.) mérsékelten nőhetnek a bérek, és így, amikor a különbözetet később ki kell csengetni, az már nem fogja annyira földhöz vágni a háztartásokat. A pesszimista forgatókönyv, mindennek az ellenkezője persze nem sok jót ígér, de én némi megértéssel szemlélem, ha egy kormány abból indul ki, hogy tevékenysége eredményeképp nem lesz minden rosszabb.


Valamit világosan kell látni: az otthon tömeges elvesztése iszonyatos erejű kollektív negatív élmény lehet. Függetlenül attól, hogy a kilakoltatott milyen türelmes, milyen nyitott és megértő, egy ilyen fejlemény hatására nagyon-nagyon dühös lesz, és jó eséllyel nem (elsősorban) magára, hanem mindenki másra, valódi hibásokra, bűnbakokra, akárkire, aki a haragja címzettjévé válhat. Egy ilyen közösség ideális terep a szélsőjobbnak. A lakásárverezésekkel együtt a radikálisok konjunktúrája is megindulhatna. Azt is megértem, ha ezt a lehetőséget tokkal-vonóval nem szeretné felkínálni a kormányoldal riválisainak. Jövő héten okosabbak leszünk. Én addig titokban drukkolok az 1982-es CHF rögzítésnek, ez sem sokkal nagyobb hülyeség, mint lottót venni.
 

Címkék: lakáshitel devizahitel

307 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr722934502

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Richard Quandt - ZSÉMBES EURÓPAIAK 2011.05.27. 09:02:54

Az egyesült Európa közös célokról, értékekről és kölcsönösen elfogadott módszerekről alkotott utópikus víziója bomlani látszik – legalábbis az Atlanti-óceán túlpartjáról, ahol élek.Úgy tűnik, az első zavaró tényező, hogy az európaiak túl későn is...

Trackback: Lázadás a Bountyn - avagy az önkormányzati reform előtt álló akadályok 2011.05.26. 22:26:48

Úgy tűnik, hogy a felsőoktatási koncepció után, újabb komoly konfliktusokat generáló téma fekszik a kormány asztalán: az önkormányzatok ügye. Sőt, ebben az esetben a törésvonal nem a kormányzó frakciószövetség két pártja, hanem a Fidesz berkein be...

Trackback: Mladics? Milosevics? És akkor Attila Joseph? 2011.05.26. 18:03:06

Szerbiában letartóztatták Ratko Mladicsot, a 16 éve bujkáló, háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, jelentette be Boris Tadics szerb elnök. Mladicsot kiadták a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, már egy Belgrádból Hágába ta...

Trackback: Földosztás csókosoknak 2011.05.26. 17:29:19

Ezer hektárt osztottak egymásnak Fidesz-közeli emberek....

Trackback: Földosztás csókosoknak 2011.05.26. 17:29:19

Ezer hektárt osztottak egymásnak Fidesz-közeli emberek....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0Hagyma0 2011.05.26. 16:46:00

Megértem a problémáját mindenkinek, de.
Nyilván kifizetni a hitelkülönbséget nem lehet. Minden tiszteletem mellett az abból pénzből menne el, amit én adózok, és amiből én, akinek nincs tartozása, különböző szolgáltatásokat kapok. Én nem szeretnék lemondani a normális tömegközlekedésről, olcsóbb energiáról, szebb környezetről, mert voltak olyanok, akik vagy meggondolatlanul, vagy igenis tudatosan kockázatos választást fogadtak el.

Én amikor a kocsimat vettem forint hitelt vettem fel.

dr. pretender 2011.05.26. 17:19:20

azért a "bankadóval már eddig is kóstolgatott banki hitelezők tűréshatára" aranyos fordulat, ugye azt nem mi, ügyfelek fizettük meg?

egyébként az a véleményem, hogy állami pénzből bizony ne mentsük ki a devizahiteleseket. arról meg szeretnék már látni egy korrekt statisztikát, hogy hány család érintett és közülük effektíve mennyi kerülne tényleg az utcára a lakása elvesztésével.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.05.26. 17:23:37

Talán annyi haszna lesz az egésznek, hogy az eurobevezetésig már nem fognak újra külföldi devizában eladósodni a népek, mert látják a szívást.

jajjkivagyok · http://jajjkivagyok.blog.hu 2011.05.26. 17:24:28

18 elmúltál szabadon dönthettél. Te úgy döntöttél felveszed én úgy, hogy nem. Most meg azt kéred szálljak bele a hülyeségedbe?

nem_vagyok_azonos_velem 2011.05.26. 17:24:30

Azt magyarázza el nekem valaki, hogy miért kell ebben a kva országban mindenkinek lakást _venni_ ha lakni akar?

Itt miért nincsenek bérlakások, mint normális országokban?

Csak nem azért, mert akiket az állam és a bankok együttes erővel belekényszerítettek az életre szóló eladósodásba, azok kussolnak, és örülnek, hogy élnek, és nem fognak pattogni soha, semmiért, sehol?

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.05.26. 17:25:11

Nem tetszik ez az árfolyam-rögzítősdi. Te magad is írod, hogy nincsenek ingyen ebédek. Ezt a "jófejséget" is ki kell fizetnie valakinek. Az állam nem fogja, nagyon helyesen. A bank sem fogja. Ki fogja végül? Persze hogy a júzer. Ez az árfolyamrögzítős trükk egy ugyanolyan mutatvány, mint amivel Te (meg még sokan mások) benyelted a CHF-hitelt: egy nagyobb szám helyett mondanak egy kisebbet. Az apróbetűs résszel meg ki törődik akkor, amikor 100e helyett csak 70e-t kell befizetni havonta?
Ez a dolog nem más, mint egy államilag ügyesen promotált biznisz a bankok számára. Újyabb hitelkihelyezés újabb kamatokért, kezelési költségekért, szerződéskötési. és módosítási díjakért.

Ha az állam igazán segíteni szeretne, akkor ne az árfolyamról alkudozzon a bankokkal, hanem lépjen a tökükre, amikor azok hernyó módon kezelik az ügyfelet. Az árfolyam bukást 150%-ban a júzerre hárítják, a nyereséget viszont 100%-ban lenyelik? Átláthatatlan számlalevelekkel szednek ki hol ennyi hol annyi pénzt a júzerek zsebéből? A nyereség ott landol, a bukás nálam. Ezt kéne kicsit megrángatni.

Tudom, illúzió. A mindenkori kormány és kormánypártok kénytelen jóban lenni a bankszektorral (is). Előbb nézik végig mosolyogva, hogy a sok tudatlan barom sírva hívja a Providentet, mint vélt megoldást, mint hogy az igazi férgeknek egy kicsit a tökére lépjenek.

Bocsánat ha hosszú voltam, kikívánkozott. :)

Kis Leokádia 2011.05.26. 17:29:21

Ha valaki elkezdi turkálni a CHF-HUF keresztárfolyamok időbeni alakulását - mondjuk 1998-ig visszamenőleg, akkor egy érdekes képet kap, ahol a kezdeti 145 környéki árfolyam 2002-re 165 fölé kúszik, kb. 2006-ig stagnál, majd meredeken elindul lefelé.

Tegyük félre a pénzügyi kultúrát és kérdezzük már meg, hogy miért gondolták a devizahitelesek azt, hogy a magyar gazdaság ennyivel jobban teljesít a svájcinál? Már a stagnálás sem volt érthető, de az onnan lefelé tartó árfolyamba milyen megfontolásból száll be valaki? Tényleg nem nagy hókupszpókusz, csak a trendekre kellett volna egy pillantást vetni.

Értem én, hogy okolni kell valakit, de talán mesélje már el egy devizahiteles a saját döntési mechanizmusát. Ilyen trendek mellett mégis mire számított? Csak öszintén.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.05.26. 17:30:14

@popocatepetl:

Itt van a kutya elásva. Miféle háttéralkuk miatt nem gondolja úgy egyik hirtelen gazdaggá lett hazai vállalkozó, hogy jó üzlet lenne bérlakásokat építeni?

Hiszen az emberek életében három dolog biztos, emiatt az ezzel foglalkozó vállalkozásnak mindig lesz ügyfélköre: lakni, enni és temetkezni az emberek mindig akarnak.

Leonard Zelig 2011.05.26. 17:31:18

"Innen nézve nagyon drukkolok, hogy az 1982-es árfolyamot sikerüljön rögzíteni, és a különbözetet pedig fizesse ki a költségvetés."

Írja egy politológus-közgazdász. Ennél már nincs lejjebb, ez az ország elveszett.

Nándo 2011.05.26. 17:36:17

"n amikor a kocsimat vettem forint hitelt vettem fel."

Az a vicc, hogy erre egyre többen büszkék, csak a gond az, hogy korántsem biztos, hogy jól jártál vele, mert a devizahitelnél hiába ugrál a törlesztőrészlet, attól még könnyen lehet, hogy amikor visszafizeted, még úgy is olcsóbban jössz ki, mintha Forintalapú hitelt választottad volna.

Nem azzal van gond, hogy devizában adósodnak el az emberek, hanem azzal, hogy a jövedelmükhöz képest baromi magas volt a törlesztőrészlet, s erre jött rá árfolyamkockázat. Most gondold el, ha van 100 credit fizud, finoman szólva nem mindegy, hogy a törlesztőrészlet 5-10 credit, vagy 20-30, esetleg több. Kérdem én, lett volna itt baj, ha a józan észnek megfelelően mindenki 10 egységben adósodóik el? Mert, akkor most mennyi lenne a törlesztőrészlet? 15 körül, igaz? Valószínűleg emiatt még senki nem került volna utcára. S a vicc az, hogy még így is olcsóbb a devizahitel, mint a forintalapú, csak hát az a fránya pszichológia...

Treff7 2011.05.26. 17:43:26

persze ha piaci kofa belül rothadt almát sóz rád akkor a kofa qrva annyát...

l.x. 2011.05.26. 17:50:17

@nem_vagyok_azonos_velem: "Miféle háttéralkuk miatt nem gondolja úgy egyik hirtelen gazdaggá lett hazai vállalkozó, hogy jó üzlet lenne bérlakásokat építeni?"

Majd ha a lakásbérleményt hónapok nem fizetők eltávolítási procedúrájának hossza és körülményessége nem lesz a szociális háló implicit része, talán bele is vág a bizniszbe valamelyik szőrösszívű kapitalista. Sok pénzzel ritkán szokás baleknak állni.

Yasashi Tanuki 2011.05.26. 17:50:41

@Leonard Zelig: "Írja egy politológus-közgazdász."

Politológusként nyilván felmérte, hogy Magyarországon a 1,5 millió gazdaságilag aktív munkavállaló aki a cechet állja, elhanyagolható kisebbség lévén nem lesz képes az érdekeit érvényesíteni a 8,5 millió inaktívval szemben.

l.x. 2011.05.26. 17:51:37

@Leonard Zelig: Ennél is lehet lejjebb: ha agitpropként írja ezt, apanázsért.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.26. 17:52:17

Akkor zanzásítom:

Tudom, hogy nem ér mást hibáztatni, ha én vagyok a hibás. De az a sok buta nem szeret ezen agyalni és a szélsőjobbra szavaz. Ugye azt nem akarjátok?

A megmentés közpénzből nem érdem kérdése, hanem politika kalkuláció.

smartdrive 2011.05.26. 17:52:30

@Leonard Zelig: ha még sok ilyen tulok van, aki nem érti a szarkazmust, akkor valóban

smartdrive 2011.05.26. 17:54:13

ezt a "ha nem nyalod ki a seggem, akkor a szélsőjobbra szavazok" mentalitást kellene legelőször kiirtani. az általános választójog a demokrácia sírásója

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.26. 17:54:54

@Kis Leokádia:
"kérdezzük már meg, hogy miért gondolták a devizahitelesek azt, hogy a magyar gazdaság ennyivel jobban teljesít a svájcinál?"

Szerinted eszükbe jutott egyáltalán Svájc?

Szerinted van elképzelésük arról, h mitől mozog egy árfolyam?
(Azon túl, h a gonosz spekulátorok csinálják, akiktől csak a vezér védhet meg minket?)

Májking 2011.05.26. 17:56:31

Nekem az a bajom ezzel az egésszel, hogy úton-útfélen engem b@sztatnak, hogy mekkora pénzügyi analfabéta is vagyok. Nekem is CHF hitelem van, igaz, nem lakás, és még tudom is - nem könnyen - törleszteni. De! 151-es árfolyamon vettem fel, akkor kiszámoltuk, hogy 165-170-ig még rendben vagyunk, de már az is a sci-fi kategóriába tartozott. Most meg 219 az árfolyam!!! Köszönhetően.. hagyjuk...
Ez már gyakorlatilag a vis maior esete.

Májking 2011.05.26. 17:57:45

Ja, és elém nem tettek oda forint meg euró kalkulációt, merthogy nem is volt más, csak a frank. Kéri? Nem kéri?

l.x. 2011.05.26. 17:57:59

@Quadrille Lobster: "De az a sok buta nem szeret ezen agyalni és a szélsőjobbra szavaz. Ugye azt nem akarjátok?

A megmentés közpénzből nem érdem kérdése, hanem politika kalkuláció."

Ez jó, és akárhányszor ismételhető. Fizessetek helyettem, különben tudjátok, kire fogok szavazni!
Megvan a magyar terror eszköze, a hitelszerződés.

nem_vagyok_azonos_velem 2011.05.26. 17:58:38

@l.x.:

Ez csak kifogás. Mindenhol működik, miért gondolod, hogy nálunk nem működne?

reeve 2011.05.26. 18:01:33

Nekem is van frank alapú hitelem, de nem gondolom, hogy a köz pénzéből kellene kisegíteni az adósokat. És az sem igazán jó ötlet, hogy az árfolyamot befagyasztják, mert az optimista változat mellett mégis ott van a másik.És nem is az kell hozzá, hogy a magyar gazdaság ne szerepeljen jobban pár év múlva. (Persze, én a jelenlegi helyzet alapján azt mondanám, hogy nem fog jobban muzsikálni, már csak azért sem mert a jelenlegi kormány pl. 10 éves időtartamban gondolkodik/kommunikál a munkahely teremtés terén.) Szóval, elég, ha mondjuk egy sokadik uniós tagállam kerül bajba, máris begyűrűzik a baj. Az igazi megoldás az lenne, ha a gazdaság rendesen működne, a közpénzek nem tűnnének el, és a forint erősödne. Persze, ahogy írtam, ebben nem nagyon reménykedhetünk.

Cook kapitány 2011.05.26. 18:05:19

"Minden tiszteletem mellett az abból pénzből menne el, amit én adózok, és amiből én, akinek nincs tartozása, különböző szolgáltatásokat kapok."

Az én adómból fizetik távhőtámogatást, pedig sosem laktam panelben, az én adómból fizetik munkanélküli segélyt annak is a lusta volt és ezért rúgták ki, az én adómból fizetik a bicikliutak építését, pedig biciklim sincs, sőt az én adómból fizetik a kamattámogatott hitelt, pedig nem vettem fel olyat.
Azt akarom csak ezzel mondani, hogy sokszor olyan dolgokat is az állam fizet, szolidaritásból, ami nekünk nem vagy csak nagyon közvetetten jó. Nem gondolom, hogy fizessék ki a devizahitelesek összes tartozását, de ilyenról nincs is szó, inkább valami olyan konstrukció kellene, ami segít átvészelni pár évet vagy segít kisebb lakásba, bérlakásba költözni. Az állam tehát most azt akarja megakadályozni, hogy családok kerüljenek az utcára, mert az kevéssé humánus és hosszú távon sokkal többe kerülne.

(Van devizahitelem, de csak annyi, hogy nem gond kifizetnem az emelkedett törlesztőt sem.)

Tedat 2011.05.26. 18:09:53

@nem_vagyok_azonos_velem:
Miert nincs berlakas??

Azert mert az emberek nem tudjak megfizetni, a birosagok pedig az alberlot vedik a tulajdonossal szemben. Plusz olyan magas a jegybanki kamat hogy nem biznisz foberlonek lenni.

Ha most 60-80 ezer/ho egy alberlet, ugyanaz hivatalosan, szamlazva, befektetessel 120-160 ezer lenne/ho.

Ras · http://futo.blog.hu 2011.05.26. 18:11:15

én 50% nyerőben vagyok jelenleg a CHF hitelemmel a forinthoz képest (6 vs 12% kamat...), pedig 145ös CHFHUFnál vettem fel.
Ne mentsen engem meg senki.

Ha nem is röhögve, de simán fizetem a törlesztőket.
Úgy egyébként halkan súgnám, hogy a forinthitelek bedőlési rátája nem jobb a devizahitelekénél.

l.x. 2011.05.26. 18:13:05

@nem_vagyok_azonos_velem: Azért, amit mondtam: mert ha a zorbán, vagy fletó úgy kel fel, hogy lekörözné Igazságos Mátyást, és legyen moratórium, hogy őtet szeressék, akkor a bérbeadó cseszheti a tulajdonosi jogait.

kumin 2011.05.26. 18:15:16

Nézőpont kérdése, nekem is a vég jut eszembe, ha valaki egy ekkora ordas ironiát nem ért meg. (1982, you know)

subtotal 2011.05.26. 18:18:08

@Kis Leokádia: Mondjuk arra lehetett számítani, hogy a 1,5 és afeletti EUR/CHF keresztárfolyam nem fog kibillenni, ahogy tette. Ez az igazi probléma, amire nincs is hatása a magyar pénzügypolitikának. Ha maradt volna, akkor a legrosszabb időkben is éppen, hogy felette lettünk volna CHF/HUF esetén a 200-nak.

miketbeszéltek 2011.05.26. 18:19:58

@nem_vagyok_azonos_velem:
"az állam és a bankok együttes erővel belekényszerítettek az életre szóló eladósodásba,"

Kit és kik kényszerítettek bele?! Azt nem tudom, hogy lehetett-e volna kedvezőbb a Ft hitelek kamata, de egy biztos: a bajt az okozza, hogy az emberek túlvállalták magukat, és a teherbírásukhoz maximális törlesztést akkor vállalták be, amikor irreálisan alacsony volt a CHF kamat! Ezzel együtt pld. én is jól jártam egy CHF-es autóhitellel, százezereket spóroltam meg rajta...

subtotal 2011.05.26. 18:22:07

Leírtam már egy másik blogon is, ide is betenném:
1. A kormány nem merte meglépni, hogy a bankközi kamatokhoz kösse az ügyféltől elkérhető kamat maximumát, ugyanis mikor 0,15% ez az összeg a bank pedig 5%-os kamatot kér, akkor felmerül a durva lenyúlás gyanúja.
2. A bankok által alkalmazott rövidtávú refinanszírozás kockázatának ügyfélre áthárításának a tiltására sem került sor.
3. Míg az első 2 esetben a vevő fizet extrát a banknak, kormányunk ugye a bankadóval 'megsarcolja' az extraprofitot, tulajdonképpen a devizahiteleseket, hiszen élek a gyanúperrel, hogy a bankadó miatt is nincs akarat az első 2 pont helyrehozására. Ezen túl a beszedett összeget nem tűnik úgy, hogy elkülönítetten a válság ilyen-olyan áldozataira fordítaná, legyen az deviza vagy forinthiteles.

Szummaszummárum: a hitelesek (tehát a devizahitelesek is) finanszírozzák az államháztartást.
Jó nem? Azok, akiket 'segít' a kormány.

serwer 2011.05.26. 18:22:52

Sokan nem értették, hogy miért nem tesz már valamit a kormány a devizahitelesek megvédéséért, ahogy a kampányában ígérte.
Ez a terv már kész volt.
Igazából elhúzták erre az időpontra, hogy a 3 évig tartó árfolyam-befagyasztás vége pont a következő választások utánra essen, tehát azt ne befolyásolja.
Nevezetesen az addig felgyülemlett különbség miatti tömeges újraszerződések botrányai.
Hiszen ingyen ebéd nincs! :-)

G. Wolf 2011.05.26. 18:24:01

"drukkolok, hogy az 1982-es árfolyamot sikerüljön rögzíteni, és a különbözetet pedig fizesse ki a költségvetés." - ez nyilván csak ironia!? ugye Feri!?

G. Wolf 2011.05.26. 18:24:42

@G. Wolf: jól van csak később olvastam el a kommented :D

nemacsuka · http://nemacsuka.blog.hu 2011.05.26. 18:26:29

A kilakoltatas reme elokerult a konkluzio kornyeken. Ez nyilvan egy igen nagy problema, de ezzel szinte egyenerteku fenyegetes a gazdasag szamara, ha nehany szazezer csalad akinek svajci frank hitele van csak ugy tudja tobbe kevesbe rendesen torleszteni a tartozasat, hogy minden mas fogyasztast visszafog. Ez ugye azt jelenti, hogy semmilyen fogyasztas ettol a nehanyszazezer x (3 vagy 4) fogyasztotol nem varhato az alapveto elemizereken tul. Igy pedig gazdasagot felporgetni igen nehez, hiszen ez azt feltetelzi, hogy kizarolag exportbol meg lehet tenni, ami viszont egy eros feltetelezes. Ez is resze a kormanyzat motivaciojanak.

subtotal 2011.05.26. 18:27:29

@miketbeszéltek: a helyzet az, hogy például gépjárműhitel esetén ha erős a forint így alacsony a CHF vagy EUR forinthoz viszonyított árfolyama, akkor alacsony az autó beszerzési ára de magas az árfolyamkockázat a hitelen (ezért én nem is idegeskedem ezen).
Ha pedig fordítva van, akkor hiába nyer az ember mondjuk az árfolyamon, bukik a magas beszerzési költségen (innen nézve szerintem nem nyertél akkorát).
Összefoglalva: olyan importterméket, mint a gépjármű, gyenge forintnál hitelből, erős forintnál kápéből vagy forinthitelből érdemes megvenni.

subtotal 2011.05.26. 18:31:20

@kumin: lehet én vagyok fiatal, de elmagyarázhatnád az iróniát az 1982-es árfolyamban, mert nekem sem világos.
Én kérek elnézést.

problémamegoldó 2011.05.26. 18:39:55

Ismerősöm - Suzuki devizahitelre - mindig elmondja: most tartanak törlesztőben ott, mintha eleve forinthitelt vettek volna fel. De mivel sokan vannak segíteni kell őket, term. azok kárára, akik valószínűleg tudatosan a kevésbé kockázatosat választották. Na ezért kell elhúzni ebből az országból, mert itt senki nem vállalja fel, hogy egyszer, csak egyszer elmondja, majd e szerint járjon el: ingyenebéd nincs. Ha ez egyszer értésére lenne adva mindenkinek, többet nem kellene senkinek elmagyarázni a kockázatokat, de addig, míg a cucilizmust építik viktorék is, addig mind lesz egy jókora réteg, amelyik arra épít, hogy majd a közösség megmenti.

figyelmeztetés 2011.05.26. 18:46:22

Albérletben lakom, bármikor kitehetnek, lakbértámogatást nem kapok, hitelt a megszigorított feltételek miatt nem kapok. Cserébe fizethetek, hogy szegény devizahitelesek ne kényszerüljenek albérletbe. Forduljon fel a Fidesz, 20 évig rájuk szavaztam de ez többet nem fog előfordulni.

óvatosan 2011.05.26. 18:48:17

Értjük, annyi a gond, hogy sok ezren vagyunk, akiknek még erre, vagyis még csak a hitel felvételére sincs lehetőségünk. Nyilván óriási szívás a saját lakás elvesztésének gondolata, de a lakáshoz jutásnak még csak a gondolatát, ill, reményét is elveszíteni sem sokkal jobb, sőt... akinek van lakása, legalább van célja, nekünk semmink sincs. És mindehhez nem kell mást tenni, csak 22 évet tanulni (2 egyetem, igen és nem kommunikáció és nem is kulturális antropológia, sem régészet, vagy altajisztika) és közalkalmazottként munkát vállalni 90-ért! Éljen!

dbeata 2011.05.26. 18:48:39

Nekem két frankhitelem van. 2008 szeptembere óta 50.000 Ft-tal nőtt a havi költségvetés a hiteleink miatt. Egyiket saját kockázatomra vettem fel, másikat pedig azért, mert anyukám elkérte a pénzt, ami akkor még nem kellett nekem, de később már kellett. Nagyon nehezen élünk, meghúzzuk magunkat, még 7 szűk esztendőt kell kibírnunk az OTP-s hitellel, ami durvábban emelkedett, a másik nem olyan vészes. Nem tudok sokat erről a megsegítésről, de azt tudom, hogy nem fogok élni vele (ha lehet ezt választani). Én a bankokból már nem kérek, ilyen szempontból. A biztosítókban akkor csalódtam,amikor nem voltak képesek megmondani, hogy az életbiztosítás,ami ajánlanak, pontosan milyen költségekkel jár, és milyen hozamot fog hozni. Sikerült olyan kérdéseket feltennem, amire nem tudtak válaszolni. Erre csak egy lapáttal tett a beszámoló a Seychelle szigeteki továbbképzésekről. Hát ennyi. Én így jártam.

gyalog_galopp 2011.05.26. 18:53:36

A szélsőjobbot mi a fenének kellett idehoznod? A lakásából kilakoltatott ennyi erővel szélső-balossá is válhat.

Rigor_mortis 2011.05.26. 18:55:34

@nem_vagyok_azonos_velem: lof@szt akarnak temetkezni az emberek, nekem legalábbis eszem ágában sincs! :)))

rockjano 2011.05.26. 18:56:56

Ez az árfolyamrögzítés csak akkor jöhet be ha nagyon sokat javul az ország gazdasági helyzete az elkövetkező években. Ha nem akkor csak időben eltolja a csődök bekövetkeztét. Sőt még durvábbá teszi őket.

Én csak azt nem látom mitől tudna javulni itt a gazdasági helyzet, mi az ami efelé mutat??? Nem látok semmit csak azt hogy mindenki egyre nehezebben él és minden ismerős vállalkozás igen nagy kakiban van.

Én nem vagyok túl optimista...

dbeata 2011.05.26. 19:00:32

@gyalog_galopp: Ha lenne ma olyan... vagy csak nem hogy Thürmer papára gondolsz?

dr. pretender 2011.05.26. 19:00:41

@nemacsuka: tehát a Matolcsy-paradigma szerint ami állami szinten rossz (hitelből költekezés a lehetőségeinknél jóval nagyobb mértékben), azt a családok költségvetése szintjén támogassuk? Mindeközben adóátrendezés az alacsonyabb jövedelműek terhére, járulékemelés, nyugdíjállamosítás stb.
Érdekes.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.26. 19:02:04

@gyalog_galopp:
"A szélsőjobbot mi a fenének kellett idehoznod? A lakásából kilakoltatott ennyi erővel szélső-balossá is válhat."

A szélsőjobb és a szélsőbal gyakorlatilag ugyanaz.

Politológusul mondva: a két szélsőség között nagyobb az átjárás, mint bármelyik szélsőség és egy megfontoltabb, belátóbb középút között.

Natan2005 2011.05.26. 19:03:05

Nem rosszindulat, csak logika.
Akik elég korán vettek fel CH hitelt, az első időszakban sokat nyertek.
Egy esetet sem hallottam, hogy valaki, aki most az államtól vár segítséget, pl. 2004-ben megkeresse az államkincstárat, hogy Ő bizony befizetne némi összeget a nyereségéből, mert azért az igazságtalan, hogy ennyit kaszál az árfolyamon, a forinttal szemben.
Ez persze csak fikció, de ha ez felmerült volna, mindenki felháborodva tiltakozott volna, hogy miért kellene fizetnie, hamár ilyen "ügyes" volt.
Ez van! Sokan gondolják, hogy a NYERESÉG az egyéni, de a BUKTA az közös.

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 19:05:58

Mi ez a permanens rettegés a szélsőjobbtól? Most megyünk a szélsőbal felé, szépen lassan csak-csak felépül az a kommunizmus. Közösen hozzunk össze a magukat túlvállalóknak a lakást, házat; közösen azokkal, akiknek esetleg nincs is sajátjuk, és nem is álmodhatnak a hitelfelvételről sem.

Ha nem bírja fizetni, adja el, költözzön kisebbe, vagy albérletbe. Kockáztatott, és veszett. Ruletten sem adják vissza a pénzt, ha nem az a szám jön, ami nekem kellett volna.

Ráadásul még mindig jobban állnak, mintha forinthitelt vettek volna fel. Azaz nem is vesztésben vannak, hanem csak kisebb a nyereségük, mint amire eredetileg számítottak. Komolyan nekem kellene kipótolni a nyereségüket? Ez egy rohadt vicc. Ez az ország egy rohadt vicc. Hogy egy klasszikust idézzek: Kurvaország.

OkoskaTo:rp 2011.05.26. 19:07:05

Támogassuk közpénzből azokat, akik gazdasági erejükön felül vágtak bele lakásvásárlásba!
Támogassuk közpénzből azokat, akik az energiatakarékosság helyett minél több gázt fogyasztanak!
Támogassuk a magas keresetűeket!
Támogassuk a környezetkímélő szállítási módok (vagy főleg a helyben termelt javak) helyett a közúti árufuvarozókat!
Támogassuk az aktív adófizetők helyett az eltartottakat!
stb.

lüke 2011.05.26. 19:08:35

juno & anivéj
hmmm 5 évesen lakást venni?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.26. 19:11:08

Az egész árfolyam-kockázatosdi nem jött volna létre, ha a bankok zárják a pozícióikat, és nem az ügyfélre rakják a kockázatát. Ekkor ugyanis a jövőbeni árfolyamot lehetett volna rögzíteni (és változatlan kamat mellett kínálni a hitelt), és csak ezt az opciós díjat kellett volna az ügyféllel megfizettetni. Így is lényegesen olcsóbb lett volna, mint a forint hitel.

Ez az állam hibája IS (mert nem ellenőrizte ennek a tevékenységnek a kockázatát), a bankok hibája IS (mert annyira, de annyira versenyeztek), és a hitelt ilyen feltételekkel felvevők hibája IS (mert ostobák).

(Közgáz egyetem helyett meg olyat kellett volna választani, ami használható szakmát ad, nem sak papírt.)

bag 2011.05.26. 19:18:37

Én minden hitelemet, legyen az forintos, vagy svájci f
időben, hiánytalanul kifizettem,jelenleg nincs tartozásom!

Felháborítónak tartom az egész álproblémát!

Nem akarok fizetni szar, tetű, fogatlan, plazmatévé vásárló -Mónikasó néző-nullaforintos Suzukis, svájcifrank hiteles, proli semmirekellők helyett sem!

Ez a véleményem, biztos markáns, de a többség fizet és az ingyenélők helyett megint mi fizethetünk.

gramercy 2011.05.26. 19:20:14

senkit nem kényszerítettek semmire, hülyének lenni pedig alanyi jog
ha valaki annyira hülye hogy neki ez volt a tanulópénz, akkor ez van

ha az állam olyan nagyon jófej akar lenni, akkor építsen évente 500-1000 bérlakást, szépen elosztva, az 50k-nél nagyobb városokban 1-2 tömböt évente, pár tíz milliárd és arra szükség is volna

Koshinae 2011.05.26. 19:21:01

Aki most 50ezret fizet, az majd fizet 3 évig 40ezret, majd utána 60at+kamatok... nagyon jó.
(50e + 10e + utóbbi felgyülemlett kamatai)

is 2011.05.26. 19:22:52

@Natan2005: itt a ket pont. szerintem nincs olyan svajci frank hitel, akarmikor, es akarmilyen arfolyam mellett is vettek fel, amelyiknek az ossz torlesztoje nagyobb lenne, mint az ugyanakkor, ugyanugy felvett forinthitele.

Nero Bianco 2011.05.26. 19:25:49

Én speciel megosztottam a hitelemet, fele CHF fele HUF volt.

Még mindíg pozitívban vagyok a CHF-el.
Mondjuk én kicsit szerencsésebb pillanatban, viszonylag erősebb franknál vettem fel.

Nem a devizahiteleseket kell menteni, hanem konzekvensebb gazdaságpolitikát csinálni.
A hitelem az legyen az én bajom.

Dirty Harry 2011.05.26. 19:26:15

@gyalog_galopp: Nem válhat. Miért tették ki? Mert elszaladt az árfolyam. Kik miatt szaladt el? A spekulánsok=zsiráfok miatt. Ki foglalkozik a zsiráfokkal? Hát, nem csak az állatgondozók... Meg aztán a szélsőbal jelenleg egy vicc, a szükséges radikális változás így csak egy helyről jöhet.

De azt is lehetne mondani, hogy a kilakoltatottak egy része megélhetési bűnözésbe fog menekülni és/vagy az alkoholhoz és feleségveréshez. Ez a forgatókönyv se kevésbé valószínű, cserébe rosszabb.

(megjegyzés: nincs frankhitelem)

Ugyanakkor érdekes kérdés, hogy hol volt a frankhitelek bejövetelekor a PSZÁF, akikről azt képzeli a magamfajta átlagos egyfejű, hogy az ilyen vis maiorok megelőzése lenne a dolguk? Mert ha ők nem tették jól a dolgukat, akkor szerintem indokolható az állami kármentés...

Alvarez 2011.05.26. 19:27:38

Van egy rossz hírem Kumin, a svájcifrank hitel beszopását nagyrészt elvbarátodnak, Járai Zsigának köszönheted. Ez az angyalarcú ember volt ugyanis, aki az égbe emelte az alapkamatot, teljesen versenyképtelenné téve a forinthitelt a devizahitellel szemben. A magas alapkamat következménye a mesterségesen erős forint, ahonnan csak gyengülni tudott az árfolyam, minden devizahiteles örömére.

Szóval amikor hóvégén elküldöd a törlesztőt a banknak, akkor párás szemmel emlékezz meg arról, hogy ezt a pénzt ugyan nem tudod a családodra fordítani, de Zsiga egy zseni és ha ő nincs, akkor még mindig Gyurcsány van hatalmon.

bag 2011.05.26. 19:29:52

@is: így, van 240 Forintos frankig így is marad, tehát miért sír a sok proli? még mindig kevesebbet fizet mint a forint hiteles.

Ki tartott pisztolyt a fejéhez, hogy vedd fel az "ócsó" hitelt?

zsombordeak 2011.05.26. 19:31:11

@problémamegoldó: Pont ez a lényeg, amit mondasz. Hogy megint csak arról van szó, hogy ha hülye voltál, hogy leszel megmentve. Ha ábrázolnánk az X tengelyen a hülyeség mértékét, az Y-on meg a szívásét, az minden normális társadalomban egyenesen felfelé mutató vonal lenne - vagyis hogy ha hülye vagy, megszívod. Itt meg vízszintes - mindegy, hogy mit csinálsz, semmi következménye. Ezért hülye itt mindenki.
Klasszikus példája ennek a kilakoltatási moratórium - ami alapjaiban forgatja fel a hitelezés rendszerét, hiszen a jelzálog lényege éppen az, hogy alacsonyabb kamatra adok hitelt, ha leteszel egy biztosítékot. Ha a biztosítékot "jaj szegény szerencsétlen" alapon törlik, akkor senki nem hitelez, aztán meg csodálkozunk, hogy nem működik a gazdaság. Ugyanígy csodálkozunk, hogy miért nincs piaci alapon bérlakás, miközben a bérbeadónak semmi jogosultsága nics, a bérlőt meg mindig segítjük szegényt a szemét gazdagokkal szemben. Aztán jé, senki nem akar bérlakást fejleszteni!
Ostoba emberek ostobaságokat csinálnak, és mindannyian csak szívunk miatta!

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.26. 19:32:55

Azokkal vagyok, akik szerint az eladósítás a fiatalabb generációk eladósítása - és nem csak a bankok részéről.

Akinek hitele van, nem ugrál.

oriblog.blog.hu/2011/04/09/vilagosszeeskuves_amire_csak_lobster_jott_ra

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 19:33:39

A legtöbb embernek akkoriban nem volt olyan képzettsége, tapasztalata a pénzügyekkel, hogy kellő óvatossággal tudott volna hozzáállni a devizahitel témához.
Hiányzott - és szerintem még ma is hiányzik - a lakosság alapvető pénzügyi kultúrája, ez részben a mindenkori kormányok, részben a bankok hibája. Az előbbié azért, mert már a rendszerváltás után kellett volna képzési kampányokat indítani, médiában, iskolákban, munkahelyeken, stb.
A bankok meg hazudtak, félrevezettek, nem tájékoztatták korrektül az ügyfeleket, akik meg a fentiek alapján többnyire túlvállalták magukat.
Nyilván az ő felelősségük is benne van, de ez mindenképpen egy háromszereplős játszma volt.

(CSak zárójelben érdemes még meg jegyezni, hogy szívesen megnéznék pár jogászt/közgazdászt, amint pontosan értelmeznek egy ilyen apróbetűs banki szerződést, minden részletre kitérően és kíváncsi lennék, mekkora lenne az egyetértés köztük - gyanítom, hogy ahányan próbálnák, annyiféle értelmezés születne. Ezek után egy átlagembertől elvárni az ilyen szándékosan magyartalan, kifacsart jogi bikkfanyelven leírt feltételrendszernek a pontos megértését elég nonszensz volna...)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.26. 19:34:55

@Amox:

Ez olyan szép, hogy megismétlem:

"Ha ábrázolnánk az X tengelyen a hülyeség mértékét, az Y-on meg a szívásét, az minden normális társadalomban egyenesen felfelé mutató vonal lenne - vagyis hogy ha hülye vagy, megszívod. Itt meg vízszintes - mindegy, hogy mit csinálsz, semmi következménye. Ezért hülye itt mindenki."

A moral hazaard grafikonon.

De a vagyonközösség is így működik. És ha jól látom, afelé megyünk.

zsombordeak 2011.05.26. 19:37:49

@Natan2005: Nagyon igaz!!

Meg általában, szokatlanul tiszta vélemények vannak ebben a blogban! Köszönet mindenkinek!

(PS: Nekem is van CHF hitelem, 155-nél vettük fel, de bőven bírom. 200-nál előtörlesztettem a felét, egy ideig izgultam, hogy hülyeség volt, de ma örülök. Ja, és azt kértem a banktól, hogy emelje, ne pedig csökkentse a törtlesztőt, hogy minél hamarabb túllegyek rajta. Engem ne mentsen meg senki, de az én adómból se mentsen másokat.)

NemAnonim 2011.05.26. 19:39:01

Az ingatlanvásárlást egyébként még meg is értem (cikkíró is ebben a cipőben jár), hogy hagyták, ott tényleg szükség volt az olcsó finanszírozásra. Pörgött az építőipar, és akkor pörög minden a tartós cikkektől az internetszolgáltatásig. Tehát mondhatnánk, az _ÁLLAM_ számára sincs ingyen ebéd. Ugyanis ez a prögés az államnak sem jött rosszul. Ezeket akár menteném is.

Ami baj, az az, hogy a bajban lévők >80%-a(!!!) SZABAD FELHASZNÁLÁSÚ jelzáloghitellel adósodott el. Egy tengerparti nyaralással meg néhány előrehozott és előrehozott értelmetlen fogyasztással! Na ezeket nem menteném!

bag 2011.05.26. 19:45:28

@NemAnonim: igen, szó szerint. a sok agyhalott, ingyenélő, tetű, fogatlan prolinak ennyi esze van és most sírnak, hogy mentsük meg őket.

hát nem!

DR.version · http://m-12.blog.hu 2011.05.26. 19:48:58

@NemAnonim: szerintem nem szabad menteni, aki bedol az bedol,viszont ki kell epiteni egy szocialis halot, mert hamar terroristak lesznek azokbol akiknk mar minden mindegy
azon a penzen amin mentenenek inkabb uj lakasok epitesere koltsek, akkor lesz munka, beindul a gazdasag

Sieg 2011.05.26. 19:49:10

"Igazságos-e, hogy most a devizahitelesek az államtól várnak segítséget? Megválaszolhatatlan kérdés."

Annyira azért nem. Az "állami segítség" az ugye azt jelenti, hogy elvárod, hogy a saját kockázatodat mindenki más fizesse meg, tehát pl. én is. A szépsége a dolognak az, hogy aszimmetrikus: nyereség esetén (erősödő forint, alacsony kamat) a nyereséget (a biztonságos, de drágább forinthitelhez képest) simán zsebre teszed. Most éppen a másik ág jött be, most szívet tépően pityeregve a markod tartod.

Nem leszel attól hülye, akármilyen képzéssel se, hogy felveszel devizahitelt. Kockázatos ügylet, millió ilyen van, csak utólag lehet nagyon okosnak lenni. Az érdekes ebben az, hogy csak ezeknél az ügyleteknél merül fel (mit merül fel, követelik), hogy a kockázatok szopóágát más fizesse meg.

Én pl. a 98-as orosz válságban megtakarításaim teljes egészét elvesztettem (és még azon felül is), de eszembe se jutott azon sírdogálni, hogy jajajaj, fizesse meg a szomszéd, nehogy már én. És nem csak azért, mert kiröhögtek volna.

Az egészre korona, hogy valójában hosszabb lejáratú hiteleknél még most sem sokkal drágább a devizahitel, mintha ugyanazt forintban vetted volna fel jóval magasabb kamatokkal.

NA YA! 2011.05.26. 19:53:24

Panelt most olcsón lehet kapni, aki bebukta, talán annyija marad, vagy sátor!
Viszont a fütyisz megoldás az lesz, hogy áthidaló hitellel még 3 évig kihúzzák a "tücskök", (persze ezzel még jobban eladósodnak, nem beszélve a "hangyákról", akik az általános bizalmatlanság miatt mindenért többet fizetnek majd), aztán az akkori új kormány szívhat! Ez olyan fütyiszes lenne!

gramercy 2011.05.26. 19:55:03

@Quadrille Lobster: "eladósítani" csak azt lehet, aki hajlandó tovább nyújtózkodni mint a takarója ér, egytől egyig megérdemlik

Feca 2011.05.26. 20:04:06

Úgy 2000-töl 2008 végéig semmi jele nem volt annak, hogy a CHF árfolyam elszáll. Aki ez állitja, hazudik.
sem az EUR-HUF www.x-convert.com/chart/EUR-HUF?period=10y
sem az USD-HUF (sőt!!!) www.x-convert.com/chart/USD-HUF?period=10y nem igy mozgott.
Az árfolyamkockázatot mindenki aláirta, kész, bukja.
De a kamat, az más, a svájci alapkamat többszörösét fizetteti a bank. Itt szólhat bele az állam, ez nem tisztességes. Továbbá a halasztást támogathatja, legalább ne egyszerre dőljön be a sok hitel. Ill. esetleg romolhat addig a CHF. (A forint nem fog javulni.) Elrettentésül a CHF árfolyam: www.x-convert.com/chart/CHF-HUF?period=10y

Sieg 2011.05.26. 20:08:12

@Boston2: "A legtöbb embernek akkoriban nem volt olyan képzettsége, tapasztalata a pénzügyekkel, hogy kellő óvatossággal tudott volna hozzáállni a devizahitel témához."

No, ez azért nem atomfizika, még csak apró betűs rész sem kell hozzá. Devizában veszed fel a hitelt, devizában kell visszafizetni, vagyis az árfolyam-ingadozása kihat a forintban számított törlesztőrészletre. Ehhez kétlem, hogy bármilyen pénzügyi képzettség kell. A bevásárlóturizmus alatt is simán vágta mindenki, hogy a Gorenje hűtő árát számára a schilling árfolyama határozza meg... Persze most hirtelen mindenki meghülyült, hogy mehessen az "én nem tudtam".

jeriko 2011.05.26. 20:11:15

Jómagam is devizahiteles vagyok. Igen, én döntöttem úgy, hogy svájci frank alapú hitelt veszek fel. Azért engedtessen meg nekem pár gondolat:

- A törlesztőrészletem több, mint a fele a kamat és a kezelési költség. A válság "kitörése" a kezelési költséget a bank eddig 3-szor emelte meg. Gondolom kopnak a bitek a számítógépben. Ha esetleg azért, mert nagyobb a kockázata egy hitelnek, akkor csendben megkérdezném: a kockázatos hitelek költségét miért nekem kell megfizetni?

- A svájci frank kamata jelenleg 1% alatt van, én meg majdnem 5%-ot fizetek. A kettő különbsége hova vándorol? És ha ez az országkockázati felár, akkor azért esetleg nem a gazdaságpolitika, meg úgy általában az ország a felelős?

- A bank (ha a nem saját tőkéjét adta annak idején a kölcsönömhöz - és nem azt adta), akkor fel kellett vennie a teljes összeget, hiszen folyósította azt az eladó felé évekkel azelőtt. Ennek annak idején ugyanúgy voltak kamat és egyéb, feltételei, mint most. Csakhogy a bank -saját döntése alapján - ezt a kölcsönt újabb és újabb rövidlejáratú kölcsönökkel újítja meg. Felőlem tegye, de ennek a kockázatát miért nekem kell viselnem?

- Ha egy politikus mond valami baromságot, a CHF árfolyam meg pont akkor ugrik 4-5%-ot, mikor levonják a részletet, akkor az is az én felelősségem...

- Az önkormányzatok által felvett devizahiteleket ki fogja fizetni? Biztos az a politikus, aki 4 év múlva már máshol lesz képviselő / igazgatósági, felügyelőbizottsági tag stb.

- Az ország legnagyobb problémája jelenleg, hogy kicsi (és csökken vagy stagnál) a belső fogyasztás, ami kihat a termelésre, a kereskedelemre, és ezeken keresztül a munkahelyekre. Ha 500.000 hitelesnek megnő a törlesztőrészlete 5.000 Ft-al, az havi szinten 2,5 milliárd forint globális fogyasztás csökkenés. És ebben mindenki érintett, aki itt éli az életét.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.05.26. 20:15:33

@subtotal: gyanitom valojaban 1984-re gondolt, mas tippem nincs :D

mendson 2011.05.26. 20:15:36

Pedig olyan egyszerü az egész.Át kell alakítani a hiteleket.A törlesztő részletek fix összegüek és az adós teherviseléséhez igazodó.A futamidő pedig flexibilis.Én egy havaria miatt jelzálogot vettem fel a gépkocsimra ( a kocsi 1 éves és kp-ért vettem).Az összeg 600 000 ft és svájci frank alapú (mert a forintnál még mindig jobb).Megbeszéltük, hogy mennyit törlesztést vállalok.Én 12000 ft-ra gondoltam ök azt monták jó.Minden hónapban kapok egy kimutatást a csekkel együtt, hogy a futamidő hány hónappal nő.Na ,de béláim, 2-3 év mulva mennyit is ér a boltban 12000 ft? Szóval átalakítani a hitelt a bevezetőben említettek szerint és legfeljebb az örökös majd örökli azt és esetleg újra tárgyalja.

b p 2011.05.26. 20:17:22

Korábban is írták már: még ma 220-as CHF-nél is kevesebbet kell fizetni, mint ugyanakkora forinthitelnél. Nem kell az árfolyamra fogni. Aki szívott, az túlvállalta magát...

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2011.05.26. 20:18:21

@subtotal: Mar ha az "ekkora ordas nagy ironiat"-ra ertetted, mert azt sztem benezte a kollega.
Posztolo meg mondani akart egyszeruen valami keptelenseget, es hasrautesszeruen 1982-t valasztotta.

GRMBL 2011.05.26. 20:19:05

@jeriko: - A svájci frank kamata jelenleg 1% alatt van, én meg majdnem 5%-ot fizetek.

Dettó. A kamatot csaknem a duplájára emelte a bank, csak mert. Ez (jelenleg és az én esetemben) sokkal többet számít, mint az a kis árfolyamingadozás.

fidesz friend 2011.05.26. 20:21:34

kedves Kumin Ferenc,

Ön szerint "az otthon tömeges elvesztése iszonyatos erejű kollektív negatív élmény lehet"

DE: arra nem gondol, milyen"iszonyatos erejű kollektív negatív élmény lehet"

az, hogy valakik, akik anno rosszul döntöttek, most közpénzől kapnak szervezett segítséget azoknak a zsebére (és utóbbiak = többség), akik NEM VOLTAK FELELŐTLENEK, mert forintban vagy sehogy sem vettek föl hitelt?

itt fű-fa érdekcsoporttá szerveződik hogy fejhesse a költségvetést (élen a nacccsaládosokal). nos, ha valami nem illik az (állítólagosan) polgári értékrendbe, az éppen ez: meghajloni az ilyen nyomásgyakolások alatt, néhány tucat szavazatért. no és persze a hazudozás: OV személyesen mondta, hogy kitart (még az akkori) alkotmányosság mellett, smittpali személyesen szavatolta a nyugdíjakat, lenépszavazták a maiaknál kisebb megszorításokat, stb. és mi lett belőle?

a népség nem hülye, és nem csak üveg átlátszó...

Sieg 2011.05.26. 20:22:05

@jeriko: A kezelési költség azért megy fel, mert a kormány a bankok farkával veri a csalánt: bankadó, érvényesíthetetlen fedezetek, növekvő kockázat. Hja tudom, szerintük nem az ügyfelek fizetik meg. Ja igen, a neked nyújtott hitelben a kockázat TE vagy, ki a fenének kellene a kockázat árát megfizetni?

A hiteleket soha nem a jegybanki alapkamattal nyújtják, hanem egy felárral a kockázattól függően. Ezért az 1%-os alapkamatra hivatkozni marhaság. 5%-os hitelkamaton sírni meg, kemény wtf.

A te és a bankod között létrejött szerződés BÁRMILYEN vonzatához NEKEM hol is van közöm, hogy velem (is) akarod megfizettetni?

Feca 2011.05.26. 20:26:39

@Sieg:
A lakáshitel-kamatok már a bankadó bevezetése előtt elszálltak. Kb akkor, amikor korlátozták a devizahitelt.

l.x. 2011.05.26. 20:26:49

@Amox: "Klasszikus példája ennek a kilakoltatási moratórium - ami alapjaiban forgatja fel a hitelezés rendszerét,"

800 éve az Aranybullát a nemeseknek találták ki - és később 1-2 évszázaddal hátráltatta az országot. A mai aranybullákat a hülyéknek gyártjuk - ráerősítve a sokévtizedes lemaradásra, illetve "bepótolva", ha véletlenül valamit sikerül ledolgozni belóle.

nland 2011.05.26. 20:31:04

Elfelejtitek, hogy 2004.től egészen 2006-os
"őszinte beszédig" az egyszerű ember úgy gondolta, hogy az ország akkori helyzete a realitást tükrözi...nem pedig "trükkök százaival" vezetik meg az egyszerű embereket...valamint az EU-t is megtévesztettük átverte a kormány eléggé...

Szóval a kisember joggal hihette úgy (a komány és állam által nyilvánosságra hozott adatok alapján, hogy minden a legnagyobb rendben van...

A bankok tudták, hogy nem GY.F tudta, hogy nem ...de senki sem mondta el, mert félt a következményektől...

Tehát kvázi a kormány és az állam becsapták az embereket a valós helyzettel kapcsolatban...nos így már kötelező a segítség....
Mert ha nem akkor pl. mások meg mondhatnák azt, hogy a rendszerváltás óta a 20-25-év korkedvezménnyel elment nyugdíjasok fizessék vissza az eddig kapott támogatást...mert alkotmányellenes állampolgár és állampolgár munkája között ekkora különbséget tenni...azok a rokkantnyugdíjasok, akik meg jogosulatlanul vették fel a pénzt fizessék kamatostul vissza....
tehát a egész olyan, mint az Orwelli farm :o)

nland 2011.05.26. 20:31:36

Elfelejtitek, hogy 2004.től egészen 2006-os
"őszinte beszédig" az egyszerű ember úgy gondolta, hogy az ország akkori helyzete a realitást tükrözi...nem pedig "trükkök százaival" vezetik meg az egyszerű embereket...valamint az EU-t is megtévesztettük átverte a kormány eléggé...

Szóval a kisember joggal hihette úgy (a komány és állam által nyilvánosságra hozott adatok alapján, hogy minden a legnagyobb rendben van...

A bankok tudták, hogy nem GY.F tudta, hogy nem ...de senki sem mondta el, mert félt a következményektől...

Tehát kvázi a kormány és az állam becsapták az embereket a valós helyzettel kapcsolatban...nos így már kötelező a segítség....
Mert ha nem akkor pl. mások meg mondhatnák azt, hogy a rendszerváltás óta a 20-25-év korkedvezménnyel elment nyugdíjasok fizessék vissza az eddig kapott támogatást...mert alkotmányellenes állampolgár és állampolgár munkája között ekkora különbséget tenni...azok a rokkantnyugdíjasok, akik meg jogosulatlanul vették fel a pénzt fizessék kamatostul vissza....
tehát a egész olyan, mint az Orwelli farm :o)

Feca 2011.05.26. 20:33:20

@Sieg:
Ja, még valami. Az árfolyam annyi, amennyi, a bank nem fixálja, nincs is rá befolyása. De a kamatot önkényesen, egyoldalúan állapitja meg. Az kamat mérséklése nem jelenti azt feltétlen, hogy az államnak be kellene szállni. "Egyszerűen" a banknak nagyobb rizikót kellene vállalnia.

bebe tv 2011.05.26. 20:33:37

@nem_vagyok_azonos_velem: Itt miért nincsenek bérlakások, mint normális országokban?
Tudom meglehetősen profán amit most írok, de ugyan azért
amiért mi nem keresünk nettó 1500-2000 €-t havonta mint odakinn.
Németországban a lakosság majdnem fele bérlakásokban lakik. Kétfajta bérlakás létezik náluk. Szociális bérlakás ami az önkormányzat tulajdona és aminek a bére kb. a fele a piaci bérlakás bérének. Erre csak a szociálisan rászorultak jogosultak. Amennyiben az önkormányzat nem rendelkezik elegendő szociális bérlakással mert ez mindenhol előfordul, akkor a szociálisan rászoruló családnak keresnek egy piaci bérű lakást, ahol az önk. fizeti a lakbér felét.
A másik kategóriába tartoznak ugyebár a piaci bérlakások, amik általában magántulajdonban vannak.
Nagyon sokan építettek a németeknél a 70-es 80-as években úgy emeletes családi házat hitelre, hogy pl. a földszinten lévő 3 szobás lakást a elkészülte után azonnal bérbe adták és ők az emeleti lakást lakták.
A földszinti lakás bérbe adásából havonta annyi lakbért kaptak gyakorlatilag, hogy abból fizetni tudták a bank felé a 15 év futamidejű havi törlesztő részleteket.
Az 1890-es évektől létezik náluk egy íratlan aranyszabály a lakbérek nagyságát illetően, ami gyakorlatilag azóta is hasonló szinten van. A a lakbérek mértéke egy kétkeresős család esetén a
férj és feleség azaz a család havi nettó jövedelmének kb. 25%-a. Ez a lakbér mérték természetesen városonként és tartományonként változó.
Nyugodtan kimondható azonban, hogy egy iparral rendelkező mondjuk 100-150000 lakosságú város valamint a környékbeli falvakban 800-1000 € között van valahol.Természetesen pl. Münchenben már egy 50m2-es lakás bére is elérheti az 1500-2000 €-t.
Ebből kiszámítható, hogy a férj és feleség együtt nettó 3200-4000 € között keres havonta.
Egy bérlakások felépítésében és kiadásában utazó vállalkozó vagy megfelelő tőkével rendelkező magánszemély náluk úgy kalkulál, hogy a beruházási és fenntartási költségei 15 év elteltével megtérüljenek.
A fenti példa jól mutatja, hogy egyfelől idehaza
a családi házat építőknek a hazai jövedelemviszonyok mellett csak arra futja, hogy a saját szükségleteinek elegendő házat építsenek és azt is tetemes banki hitelekkel, másfelől ha rendelkeznek is némelyek akkora tőkével, hogy + 1 lakást építsenek fel a 15 év megtérülési idővel számolva
akkora lakbért kéne kérni, amit a hazai bérelni szándékozók jövedelmei mellett nem tudnának megfizetni. Ez a lakbér valahol havi 100 ezernél kezdődne.

l.x. 2011.05.26. 20:34:21

@gramercy: ""eladósítani" csak azt lehet, aki hajlandó tovább nyújtózkodni mint a takarója ér"

Ami érthetetlen: a rendszerváltás azzal kezdődött, hogy echte magyar bank echte magyar forintban adott lakáshitelek törlesztőrészletét "igazította a megváltozott helyzethez". Hogy lehet ilyen, és feszt még ilyenebb volatilitással küszködő országban olyan, évekig, de inkább évtizedekig nyitott pozíciót jelentő ügyletbe kezdeni, amelynek normális országban is az első attribútuma az árfolyamkockázat!?

NA YA! 2011.05.26. 20:37:55

@jeriko: soraidat olvasva írástudó, értelmes ember vagy. Valószínűleg elolvastad a hitelszerződést mielőtt aláírtad (az már akkor is köztudott volt, hogy a bukta az apró betűs részeben van)! Amennyiben szerződést szegne a bankod, már beperelted volna! Ehelyett meg jön a "miért velem fizettetik meg" sirám! Talán azért, mert te vettél fel frank hitelt, és nem én! Én nem szeretném fizetni helyetted, még áttételesen sem! Ja és rühellem az összes vérszopó bankot is! Ha meg nem bírod fizetni, akkor rengeteg olcsó panel van mindenfelé, nekem elhiheted, ott is lehet élni! Az már egy másik téma, hogy rezsitartozás miatt is egyre sűrűbben ba...ák kifelé az embereket!

Veder1 2011.05.26. 20:41:49

@@bag te tényleg ennyire lusta vagy utánanézni a tervezetnek? Az árfolyamrögzítést 100%-ban a hitelt felvevőkkel fizettetik meg, neked egy filléredbe sem fog kerülni! Sikerült egy szintre kerülnöd az általad lesajnált Mónika Show nézőkkel...

Egyébként meg a félő az, hogy az árfolyamrögzítés alatt szépen lerohasztják a forintot kedves vezetőink, már kormányrakerülésükkor is erre tendáltak, mert hogy az jó lesz az exportunknak. Ebben az esetben meg tökmindegy, hogy elfogadod az árfolyamrögzítést, vagy sem, mindenképp megszívod...

subtotal 2011.05.26. 20:45:04

@NA YA!: ha megfordítjuk amit mondasz, a bankadón keresztül nem szeretném finanszírozni az ország költségvetését (azaz jobban, mint Te), még áttételesen sem.
Pedig ez történik.

sárkányfő 2011.05.26. 20:45:17

A buta ember saját kárán tanul...
Addig nyújtózkodj...
Stb...

Én nem vettem fel hitelt, albérletben laktam, de ha most állami támogatással húzzák ki a szarból a frankhiteleseket, akkor kiderül, hogy én voltam a lúzer.

Megjegyzem, csak hogy tudjátok, egy egészen különös országban életek ám :-)

A magyar bankok nagyobb kamatra, nagyobb nyereséggel adnak hitelt, mint nyugaton :) Az erőfölényével való visszaélés pedig világrekord, mert nincs a világon még egy ország, ahol létezik az "egyoldalú szerződésmódosítás" intézménye. Ezért majd egyszer megkapjuk a "világ legbalekabb népe" jelzőt, joggal.
Ez azért vicces, mert ezek szerint semmit sem vállal az egyik fél, ez nem is szerződés, ennyi erővel üresen is lehetne hagyni a bank részét.

És a csavar még csak most jön! Az elvileg a magyar emberek érdekeit képviselő állam erre nem kérdi meg hogy miért háromszor akkora a kamat, meg a többi költség, nem számolja fel ezt a bohóc-szerződés intézményét, ami tökéletes kiszolgáltatottságot jelent az ügyfeleknek, hanem beszáll a buliba, és lefölözi különadóval a részben tisztességtelen hasznot :) Balek népet le kell húzni... Miért is maradna ki a zsíros üzletből... jól jár mindenki:
- az ügyfelek nem látják át a dupla-csavart, csak azt fogják fel hogy bankokat szivatják, és még tapsolnak is hozzá, hogy már ketten osztoznak a kifosztásán,
- a bankok röhögnek a markukba, hogy megmaradt a világon egyedülálló módon a jogrendszeren felüli státusuk az egyoldalú szerződésmódosítással,
- az állam pláne röhög a markába, hogy a közvetett adójáért még tapsol is neki a balek nép, és lefölözi a bankok hasznát.

belekotty 2011.05.26. 20:45:49

@nland: Ez bizony így van. 2006 előtt az emberek biztosnak gondolták az állásukat és stabilnak a gazdaságot. Erre még jött a 2008-as válság. De ezt a hitelből élést az egész világ megette nem csak mi.

CsG 2011.05.26. 20:46:01

@Leningrad: 1982-ben csatlakoztunk a Nemzetközi Valutaalaphoz, illetve egészen addig nemesfém (arany) hátterű volt a magyar pénz. Én ebből arra gondolok, hogy akkoriban elég erős lehetett a frankkal szemben (a hetvenes években volt 20 forint 1 dollár is), ebben érzem az iróniát. De valaki okosabb/öregebb kiegészíthetne, kijavíthatna. Vagy a posztoló. :P

Veder1 2011.05.26. 20:47:45

@Na Ya nekem olcsó panelen van hitelem erre varrjál gombot. Egyébként meg engem ne segítsen meg senki, jobban árok, ha a kormány inkább nem nyúl semmihez, mert csak elbassza a dolgokat.

l.x. 2011.05.26. 20:48:27

@subtotal: "ha megfordítjuk amit mondasz, a bankadón keresztül nem szeretném finanszírozni az ország költségvetését"

Ezzel is a szemét kölcsönfelnemvevők járnak jól...

belekotty 2011.05.26. 20:48:32

@Vödör: Amikor bejelentették a tervezetet, akkor az euro 265-ös árfolyam hirtelen 270 fölé ugrott.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.26. 20:52:47

Számomra az is negatív élmény lenne, ha velem fizettetnék meg más jólétét. Én nem vettem lakást, helyett szoptam 10 évig és spóroltam. Erre közölnék, hogy akkor legyek szíves fizetni, mert más nem vállalta, hogy 10 évig szop és spórol, hanem inkább azonnal akart fogyasztani.
Nem lenne rossz, ha nem a szélsőjobbtól félne a kormány, hanem inkább tőlünk, adófizetőktől... (bocs)

@nem_vagyok_azonos_velem:
Azért nem érdemes bérlakást építeni, mert számold ki, hogy mennyit kellene kérned, hogy tisztességes hozamot érjen el, vagy csak mondjuk 5 év alatt megtérüljön. Na, ennyiért nem lehet kiadni.

@Alvarez:
+1

l.x. 2011.05.26. 20:53:51

@belekotty: "2006 előtt az emberek biztosnak gondolták az állásukat és stabilnak a gazdaságot."

Kettőt egy csapásra! Mármint a buta ember ezáltal két dolgot tanulhatott meg egyszerre: - 1: a politikai látszatnak nem hiszünk, 2: a "hiteltanácsadót" nem kristálygömbbe bámulásért, hanem szerződéskötésért fizetik - remélhetőleg inkább a saját kárán.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 20:54:44

@Sieg: Persze, meg is kérdezte az ember a bankost, hogy mégis, mekkora az az árfolyamkockázat, az akkori 160 körüli frankhoz azt mondták, hogy, ááá, nem sok, 5-10 forintos az ingadozás általában, de a maximum amennyivel följebb mehet, de legrosszabb esetben 15-20.
Nyilván, ha azt mondják, hogy bizony, akár 220 fölé is felmehet, akkor alighanem meggondolták volna.

Szerinted egy átlagembernek tíz éve honnan kellett volna tudnia az árfolyammozgások trendjét és korlátjait?

morbiczer 2011.05.26. 20:55:34

@is: Ja, nekem nagyjából akkor sikerült felvenni a CHF hitelt, amikor a legjobb volt az árfolyam (úgy 150 körül), és még mindig alacsonyabb a törlesztőrészlet, mint amit akkor a forinthitelre mondtak.

Szóval még mindig jobban jártam a CHF-fel, mint a HUF-fal.

qwasder 2011.05.26. 20:56:53

@sárkányfő:
Igen, ez az a hozzászólás amivel teljes mértékben egyet tudok érteni....

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 20:56:53

@l.x.: Rengeteg embert ismertem, akik felvettek devizahitelt, közülük a legtöbb nagyon messze van attól, hogy butának lehetne nevezni.

subtotal 2011.05.26. 20:57:26

@l.x.: aztán kiderült 2010-re, hogy csak megtanulhatta volna az 1-es pontodat :)

A másik kommentednél mivel nincs semmi arra utaló jel, hogy viccelnél, ezért szimplán nem értem, mi a gondod?

NA YA! 2011.05.26. 20:59:51

@subtotal: "ha megfordítjuk amit mondasz, a bankadón keresztül nem szeretném finanszírozni az ország költségvetését (azaz jobban, mint Te), még áttételesen sem."

Nem kell megfordítani, aki igénybe veszi a szolgáltatást az fizet (esetleg extrán)! Nem csak a banknál van ez így, mindennél! Engem például zavar a magas benzinár, jó lenne, ha a bringások is beszállnának!:P

l.x. 2011.05.26. 21:00:02

@Boston2: "közülük a legtöbb nagyon messze van attól, hogy butának lehetne nevezni."

Lehet terjengősebben, és több eufémiával fogalmazni, de már a buta is az.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:00:11

@morbiczer: A dolog nem erről szól. Hanem arról, hogy aki akkor mondjuk bevállalta a hitelt akkora törlesztőrészlettel, mely mondjuk max. 175 forintos frankárfolyam esetén még éppen tud törleszteni, mert azt mondták neki a szerződéskötésnél (amit persze utólag már nem nagyon lehet bizonyítani), hogy ennél magasabb árfolyam teljesen valószínűtlen, az belekerült a csapdába.

A kapott információk alapján volt egy megfelelő biztonsági ráhagyás, ehhez képest a mostani 220-as árfolyam bőven meghaladja a képességeit.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:01:13

@l.x.: Értem, és az okos te vagy. :)

kov_vacs 2011.05.26. 21:04:08

Több dolog.

Ha bank lennék, a szociálisan érzékeny fajtából,
akkor most alapítanék bankként olyan céget,
amely ingatlan bérbeadással foglalkozik nagyüzemben.

Aztán azzal kezdeném, hogy kedves hitelfelvevő, alkudjunk meg, eddig a lakásodnak mondjuk a 10 százalékát fizetted ki, megvásárlom tőled ezt a 10 százalékot, oszt a lakás az enyém, mint bank ingatlankiadó cége. (Persze rengeteg problémát vetne fel a dolog, mert csak képzeljetek el egy olyan társasházat, amiben van 20 lakás, abból 17 hitelre, lehetőleg 11 féle banktól - nos, egy lépcsőtakarítás megszervezése se lenne semmi.)

Namármost, kedves hitelfelvevő,
eddig laktál itten, 10 százalékot vissza is perkálom,
de ne haragudj, nem tűnt úgy, hogy a hiteltörlesztés alapján, hogy neked ez a lakás ok. Ezért felajánlok neked egy kisebbet, ami hasonlóképpen az enyim lett mostanában.
Azt _bérelheted_ tartósan, nem foglak kirakni, ha fizeted a bérleti díjat, megalkuszunk a konstrukcióban.

---------------
Miért nem csinálják ezt a bankok?
Sztem két oka van.
1, Ma Mo-n az emberek még mind-mind tulajdonolt lakásban gondolkodnak. Nem biztos, hogy a bankok mernének szemlélettel-széllel szemben menni.
2, Pont azért, mert mint említettem feljebb, kezdetben lenne a 20 lakásos társasházra a tizeniksz bankcéges tulaj, nagyon nagy macera lenne az üzemeltetés.
De csak kezdetben, mert nekiállhatnának kitisztogatni a viszonyokat, egymás közt csereberélni, adni-venni, amíg létre nem jönnek nagyobb, egybefüggő blokkok, ami egy-egy cég tulajdona.

----------------------------------
Gondolj csak bele, mennyi előnye van az igazi (cég által kiadott-üzemeltetett) bérlakásnak:
- nem te tartod karban
- nem neked kell füvet nyírni, csapot cserélni, újrafesteni
- ha nem tetszik, elmehetsz egy másikba
- életed során mindig pont akkorát bérelsz és pont ott, ami megfelel a saját aktuális életstílusodnak,
pl fiatalként picit a belvárosban, családosként nagyot a zöldben, nyugdíjasként kicsit a zöldben
- ha melóhelyet váltasz, dönthetsz közelebbi lakás bérlése mellett
- könnyebben kimehetsz külföldre és egyszerűbb visszajönni akár egy másik lakásba
- ha anyagilag jobban vagy rosszabbul megy, kereshetsz olcsóbb vagy drágább bérletet és nem vagy meglőve évtizedes tartozásokkal
stb

spandex enormity · http://www.youtube.com/watch?v=Ba9wqSqk9-0 2011.05.26. 21:04:19

igen, ott lett elbaszva, hogy szerkezetváltáskor az állami lakásokat aprópénzért eladták az embereknek, onnantól kezdve mindenki lakástulajdonos akart lenni. szégyen életem végéig bérelt lakásban élnem?
ráadásul a munkavállalók is könnyebben mozognának szerte az országban, ha nem kéne bonyolult procedúrákon keresztülvergődniük.
nade: miafaszt kesergek a múlton? előre!

l.x. 2011.05.26. 21:05:10

@subtotal: Pedig egyszerű: a bankadó is az ügyfelet érinti, ügyféllé válni viszont a cselekvőképességből származó jognál fogva kellett. Aki nem élt vele, annak okkal nincs most köze, ügyféltelensége okán, a bankadóhoz.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy úgy van jól, hogy szívjanak, viszont ha szívni kell, akkor tegye az, aki olyan környékre tévedt, ahol fajtalankodásnak folklórja van.

Veder1 2011.05.26. 21:06:00

@Boston2 akik felvették a hitelt nem hiszem, hogy butábbak lennének a világ vezető közgazdászainál, akik szintén nem látták előre a 2008-as válságot. Persze utólag mindenki rettentő okos :D

l.x. 2011.05.26. 21:06:30

@Boston2: Honnan tudod? Butaként nem kritizálhatom a butákat?

l.x. 2011.05.26. 21:07:54

@Boston2: "A dolog nem erről szól. Hanem arról, hogy aki akkor mondjuk bevállalta a hitelt akkora törlesztőrészlettel, mely mondjuk max. 175 forintos frankárfolyam esetén még éppen tud törleszteni, mert azt mondták neki a szerződéskötésnél"

Ez itten a buta definíciója.

subtotal 2011.05.26. 21:08:18

@NA YA!: tudom, hogy viccnek szántad, ám a bringások valójában pozitívan diszkriminálva vannak, hiszen az út és a kerékpárút építését és karbantartását nem finanszírozzák, bár használják.

"Nem kell megfordítani, aki igénybe veszi a szolgáltatást az fizet"
A szolgáltatás amit áttételesen jobban finanszíroznak a banki ügyfelek, mint mások az az állam által biztosított szolgáltatások. Szóval nem állja meg a helyét az érvelésed.
Azt már meg sem említem, hogy az államnak ez a 'mentőcsomag' minimum semmibe nem kerül, a bankadóval korrigálva pedig szufficites!

subtotal 2011.05.26. 21:12:11

@l.x.: addig nincs is probléma, amíg csak én és a bank van a sztoriban, de itt beállt az állam is a markát tartani (bankadó), amit a bank hárít az ügyfélre, azaz rám.
Hadd ne tetsszen már legalább ez.

Ha az állam nem akar megmenteni, akkor ne szedjen bankadót, aki bedől bedől, aki tudja fizetni annak jobb lesz. Egy dologról beszélünk csak más székből.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:12:47

Múltkor volt egy érdekes felmérés.
index.hu/belfold/2011/05/25/a_magyaroknal_nincsen_boldogtalanabb_nep_a_fejlett_vilagban/

"nálunk a lakóépületek 95 százalékában a tulajdonosok laknak, szemben a 23 százalékos átlaggal."

Nálunk valamiért iszonyú erős motiváció a lakás birtoklása.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.26. 21:13:47

@Boston2: "A kapott információk alapján volt egy megfelelő biztonsági ráhagyás, ehhez képest a mostani 220-as árfolyam bőven meghaladja a képességeit"

ezzel egutt 240 forintos chf arig megmindig olcsobban jon ki,mint forinthitellel..
sjknaljam, hogy megsem szakitott akkorat, mint remelte?

vagy sajnaljam, mert tulvallalta magat?

sajnaljam azert, mert o maga verte fel a chf arat azzal, hogy vasarolt belole?:-)

nem sajnalom..

szocialdarwinista vagyok. akinek nincs esze, csusszon le es tanuljon belole. ha nem, akkor elje le az eletet a dzsuvaban, ahova sajat maga miatt kerult.

a butasag se nem ereny, se nem mentseg.

kov_vacs 2011.05.26. 21:14:37

Senki se gondolta komolyan mondjuk 2005-ben az átlag banki dolgozók között sem, hogy lesz itt valaha az árfolyam.

Mivel a kapitalizmusféleség is eléggé új dolog Mo-n,
nincsenek történelmi emlékek sem arról, hogy ilyesmit meg lehet szívni, de nagyon.

A bankok nem akartak kiszúrni az emberekkel, nekik az a jó, ha a hitel műxik. Nem az extraprofitéhség miatt alakult ki ez a szituáció, hanem attól, hogy a forint egy elizélt ország pénze. Az elizélést pedig nem a bankok csinálták, hanem a (gazdaság)politika. Emlékeztek talán a fordulatra az ősződi beszédből: "trükkök százai, meg a világpiac pénzbősége" - az akkor volt. Aztán elfogyott a pénzbőség. Ami kockázatos biznisznek látszott, onnan elvitték a befektetők a pénzüket - nem a bankok, hanem mondjuk a német meg az olasz nyugdíjas. És nem hozzák vissza, mert nem tűnünk biztonságos országnak, és annyit mindenki tanult a válságból, hogy kétszer is megnézze, hova rakja a megtakarított pénzét.

A politika azzal tehet a legtöbbet, hogy minél f*szább országot csinál Mo-ból. Az lassan, de javítja az árfolyamot.

Hülye dolog, de nem a bankokon kell leverni, amit a politika b*szott el.

Persze attól még meg kell próbálni a maxinális együttműködést kiénekelni a pénzintézetekből.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:14:38

@l.x.: Nem, ez nem a buta definíciója.
Te se vagy buta, se okos ezek alapján, csak megmondóember. :)

sárkányfő 2011.05.26. 21:16:04

@qwasder: Köszi :)

@Alvarez:
"a svájcifrank hitel beszopását nagyrészt elvbarátodnak, Járai Zsigának köszönheted. Ez az angyalarcú ember volt ugyanis, aki az égbe emelte az alapkamatot, teljesen versenyképtelenné téve a forinthitelt a devizahitellel szemben."

+1

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:19:45

@kov_vacs: Ennek kicsit ellentmond, hogy éveken át azután a bankok nálunk realizálták a legmagasabb profitot az európai mezőnyben.

kov_vacs 2011.05.26. 21:20:07

Én azt gondolom, mint hitellel _nem_ rendelkező, hogy mindenképpen látni szeretném, hogy a hitelt felvevő tesz valamit érdemben,
a segítségért cserébe.

Pl. hogy kisebb lakásba költözik, aminek a jövőben ki tudja fizetni a részletét.

(Ez egy viszonylag ritkán előforduló tömeges bebukás, ami most itt történt, ezért azt nem mondom, hogy egy kicsit se, semmilyen formában ne történjen valamilyen segítség. De azért... ne legyen ez már teljesen alanyi jogú juttatás ellentételezés nélkül.)

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:21:27

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Ne sajnáld.

Csak épp látni kell, hogy ez az egész sokkal összetettebb folyamat, mintsem el lehetne intézni azzal, hogy aki felvett devizás lakáshitelt, az buta és kizárólag ő tehet arról, hogy bajba került.

l.x. 2011.05.26. 21:22:30

@Boston2: "megmondóember."

Ha választhatok, maradnék is inkább megmondóember, mint hogy kifizetőhely legyek.

Advanced Flight 2011.05.26. 21:25:43

Nem azért kell megsegíteni a devizahiteleseket, mert szegények önhibájukon kívül kerültek abba a helyzetbe, amibe. Hanem azért, mert a megsegítendő réteg teszi ki azt az egyre szűkülő balekhalmazt, aki ezt a pöcegödör országot eltartja a munkavégzésével, adófizetésével. Ugyanis általában nem rokkantnyugdíjból meg szociális segélyből vették fel ezeket a hiteleket, hanem bérből-fizetésből.

subtotal 2011.05.26. 21:26:01

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: valóban, a butaság nem erény.

Ugyanis azzal, ha valaki CHF hitelt vett fel, tulajdonképpen a hitelszerződés pillanatában erősítette a FORINTot, ugyanis a bank a CHF-et forintra váltotta.
Az árfolyamra a gyorsuló hitelfelvétel éppen, hogy erősítő hatással volt.
Most, hogy nincs új CHF hitel kihelyezés, a visszafizetés forintgyengítő hatással van, hiszen CHF igényt kelt.

megszűnt 2011.05.26. 21:27:18

@kumin:
Kedves Kumin Ferenc!

Férjem üzenetét tolmácsolom. Azt mondja, van itt, a mi 10 emeletes panellakásunk mögött sok-sok üres pad. Lehet ücsörögni rajta és gondolkodni, hogy miért vett fel hitelt, aki felvette?

Én magam mondtam, legyen irgalmasabb, az felelte, majd viszel le néha egy-egy pohár tiszta vizet a Kuminnak. Ráérsz.

Szóval énrám lehet számítni. Másfelől ette penész, ha úgy lesz, odautaltatom az adó 1%-át, ami mehetne jobb helyre is (iskoláknak szoktam küldeni), de inkább, mint Dr. Szalay Füredi Lúgos vízzel itt szaladgáljak, aminek literje 400-on fölül.

Üdvözlettel.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2011.05.26. 21:29:05

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Még valami.
A legtöbb, akit ismerek, egyáltalán nem azért vett fel devizahitelt, mert nagyot akart volna szakítani.
Hanem azért, mert ez volt az egyetlen lehetősége a családnak, hogy egy saját lakásba költözhessen végre és ne kelljen albérletben vagy szülőkkel együtt lakni.
Egyáltalán nem az motiválta, hogy hű, de nagy profitom lesz ezen, hanem az, hogy másikat nem engedhetett meg magának...

Persze ismerek egy olyat is, aki tőzsdézett és ment is neki jól éveken át, aztán vérszemet kapott, felvett 20 milla jelzáloghitelt és eltőzsdézte, mert amikor beütött a legutóbbi világválság, elúszott az egész, most meg fizetheti a törlesztést, közben meg nincs állása... na, ez tényleg butaság.

Mylady 2011.05.26. 21:31:49

@Kis Leokádia: "Értem én, hogy okolni kell valakit, de talán mesélje már el egy devizahiteles a saját döntési mechanizmusát. Ilyen trendek mellett mégis mire számított? Csak öszintén."

Hát, kérlek:
közgazdász volnék. 22 évesen kezdtem dolgozni, albérletben laktam. 30 éves koromra eljutottam odáig, hogy minimális családi segítséggel és komoly takarékoskodással (no nyaralás, autó, szórakozás) félre tudtam tenni 2,5 millió Ft-ot.

És akkor számoltam.
1. Ha maradok a bérelt lakásnál, akkor figyelembe véve a jövedelemnövekedést, a lakásbérletet és az inflációt, kb 40-45 éves koromra lesz 10 millió Ft-om és vehetek rajta -jóesetben- egy másfélszobás lakást. Addig kidobok egy halom pénzt az ablakon (lakásbérlet) és mellette félretenni is nehéz.
2. Ha felveszek 7,5 millió Ft hitelt, akkor kapásból tudok venni egy másfélszobás lakást, ami elvileg tartja az értékét, de legalábbis nem az egész megy ki az ablakon.

A hitellehetőségeket átnézve:
- forint hitel lett volna havonta (20 évre) 100 ezer felett, ezt az akkori fizetésemmel nem kaptam volna meg
- euróhitel kb 80-85 ezer
- chf hitel 65 ezer

A lakásért, ahol laktam, akkor már 45 ezret fizettem, egyszobás lepukkant sötét luk volt. Mindenképpen kellett volna másikat keresni, kicsit nagyobbat, kicsit jobb állapotút, ami nyilván drágább lett volna.

Ebben a helyzetben szerintem nem volt rossz döntés a chf hitel.
Most, hogy emelkedett a kamat és erősen gyengült a forint, többször is közelítette a havi törlesztés a 80 ezret. Fölé egyszer sem ment.

Bőven ki tudom fizetni. Hálistennek.
Még 15 évem hátra van, remélem, később sem lesz gond. Viszont a végén lesz egy saját lakásom, ami nagyjából annyit fog érni, mint amennyiért vettem.
Ha a bérelt lakásnál maradok, ennek az összegnek kb a 2/3-át kifizettem volna bérleti díjra. És nem lenne lakásom a végén.

Hát én ezért és így döntöttem a chf hitel mellett.
Hozzáteszem, szakmámból kifolyólag nekem nem okozott meglepetést, hogy jé, magasabb lett a törlesztőm.

joszip 2011.05.26. 21:32:18

A támogatott FORINThitelesek fizessék vissza kamatostul a támogatást (az én pénzemből ne támogassa őket senki).

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.05.26. 21:32:51

@knausz: Látom, a Kumin iránt érzett kezdeti hisztérikus rajongásból mostanra sikerült a hisztérikus csesztetésbe átmenni. Kíváncsi vagyok, lelki fejlődésed következő lépcsőfoka hová vezet majd.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2011.05.26. 21:32:54

1. Az államot nem engedheti (engedhetné), hogy polgárainak nagy részét komoly kár érje.

2. A közteherviselés igazságos kell legyen.

3. Az ember felelős tetteiért.

Nem lehet a fenti 3 pontból kiindulva megoldást találni?
Az állam közpénzből kisegíti azokat a devizahitelesekat, akik ezt akarják és a segítség összegét ráterhelik a lakásra, ingatlanra, akármire.

A CHF hitel törlesztése után az adós nekiláthat visszafizetni a tartozását a közösségnek.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.05.26. 21:35:04

Amúgy a devizahiteleseket kiszámítható gazdaságpolitikával és a törvényen felül álló banki gyakorlat (tetszés szerint emelt kezelési költségek, kamatok, ilyen-olyan díjak stb.) megregulázásával kellene megsegíteni.

megszűnt 2011.05.26. 21:38:50

@Zigomer Trubahin:
Én elhiszem, hogy az igazság, egy keserű pirula, de a rezidenseket is inkább támogatnám, mint a devizahitelt felvevőket!

mrs. white 2011.05.26. 21:45:25

1, nem számoltam ki pontosan de nálam tanultabb emberek ezt megtehetik. Kb. most lehet ott a frank árfolyama, hogy ugyanannyiba kerül mint ha azember forintba venné (illetve vette volna) fel. Tehát támogatás hiányában közgazdaságilag egy racinolis lépés volt minden egyes frankhiteles választása. Ennek ellenkezőjeként pedig egy kicsit érthetetlen a forintos választása anno.
2, Önmagában az árfolyam a törlesztőrészlet emelkedésének egy kicsiny szelete. kb 30%. A többit nem az árfolyam változása viszi el, hanem a kamatok emelkedése. Vajon miért emelkedik a kamat? A válasz prózai. Csak. Mert a bankok így tudják továbbra is biztosítani a profitjuakat annak tükréen, hogy a kockázatok és a fizető képes kereslet hiányában erősen lecsökkent a hitelezési kedv. Ad abszurdum ezt úgy kell elképzelni, hogy ahogy sorba mennek tönkre a hitelfelvevvők a végén megmaradó 1-nek a kezdeti kamat 3 trilliószorosát kell majd visszafizetni. Nyílvánvaló hogy a formál logika szabályai szerint ez marhaság. Tehát a valós segítség például a következő lehetne: rákényszeríteni a bankokat, hogy kevesebb profittal érjék be, csak annyival mint bármely más országban. Cserében az állam nagyvonalúan elengedhetné a bankadót mert az most a felemelt kamaton keresztül a társadalom fizeti meg. A 3.5%-os kamatmarzs-ból elengedve az 1%-ot kb annyit jelentene mint a mostani árfolyamrögzítési terv, azzal a különbséggel, hogy ez a tőkében nem halmozódik ami kb 3-4 év múlva fog tömeges csődöt és problémát okozni.

Gyakorlatilag most mindenki számára gyönyörűen plasztikusan kirajzolódik, hogyan is adósodott el az ország a 70-es évektől kezdve. Pont ez a folyamat zajlódik le most a devizahiteleseknél. A megmentési szándék pedig semmi más mint a szokásos állami túlszereplés. Ahelyett, hogy szabályzókkal maximalizálná a profitot (2.5% kamatmarzs felett uzsorakamat miatt börtön) inkább Ő vett ki extraadót, hogy visszatudja osztani. Vicc.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 21:58:29

"Nincs mit szépítenem rajta. Dacára minden közgazdasági képzésemnek, én is beszívtam. Nem volt persze nehéz. A bankos hölgy három számot rakott elém: ennyi lenne a forinthitel havi törlesztője, ennyi az euró, ez a kicsike meg a svájci frank. [...] Bizony, ahol ekkora a nyereség a látszólag semmiért, ott érdemes a turpisságot keresni, mint amikor Rodolfó kezét lessük."

Nem a közgazdasági képzéssel van a baj, hanem alapvető pénzügyi ismeretekkel. Szóval amikor forinthitel 100 forint, euró hitel 90 forint, frankhitel 70 forint, akkor frankhitelt és olyan futamidőt kell választani, hogy 100 forint maradjon hónap végén, ebből pedig 30 megy megtakarításba, 70 meg törlesztésre... amikor a frankhitel valami oknál fogva 110 forint lesz, akkor egyrészt csak 10 forint a kassza hiánya havonta, másrészt a törlesztés elején félretett 30 forintokból (vagy akár azok kamatából) telik rá.

Itt üt vissza, hogy nem tanítanak általános iskola felső tagozattól egyre mélyebb pénzügyi ismereteket, se a megtakarítás fontosságát... de ez már késő bánat.

Vasiapu 2011.05.26. 21:58:58

az én hitelszerződésemben minden betű egyforma. vagyis NINCS benne apróbetűs rész. és mielőtt aláírtuk a nejemmel őrületbe kergettük a közjegyzőnőt és a bankos csajt a kérdéseinkkel. DE azt hiszem így minden részletet tisztáztunk pontról pontra és szerencsére eddig nem is ért meglepetés - bár az aláírás így majd egy egész délelőttöt igénybe vett, nem bántam meg az erre fordított időt.

más hogy volt ezzel? csak aláfirkálta és annyi, majdcsak vonják az összeget???

pupumpa 2011.05.26. 21:59:03

@mrs. white: Legyen türelmetek elolvasni az előttem szóló mrs. white-ot. És próbáljátok megérteni amit mond.

l.x. 2011.05.26. 22:00:14

@mrs. white: "rákényszeríteni a bankokat, hogy kevesebb profittal érjék be, csak annyival mint bármely más országban"

Nem állítom, hogy ez a lehetetlen esemény, de megnézném annak a német nyugdíjbiztosítottnak, osztrák fuvarozónak vagy éppen magyar részvényesnek az arcát, aki éppen olvassa, hogy a portfóliójának hozama/osztaléka azért csökkent ennyiannyival, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy visszatérnek a kurucos hagyományokhoz, és márpedig annyit fizetnek, amennyit tisztességesnek gondolnak.

Nekem persze tetszik - miért is kéne megállnia az állampolgári szolidaritásnak az országhatárokon belül, amikor már eus polgárok is vagyunk egy ideje!?

hiénaf1 2011.05.26. 22:02:13

Először is nem értem azt a felvetést, hogy miért nem a bank (is) állja az árfolyamkockázatot?
Talán ez az ötlet akkor is felmerült amikor gyengült a frank és a havi törlesztő kevesebb lett? Én frankban vettem fel hitelt 2006-ban, 2008-ig voltak hónapok, amikor a kezdő részletemnek kb a 80%-ról jött a csekk, most a 120-130%-ról jön, de még mindíg pár ezressel kevesebb, mint az a forint alapú ajánlat amit 2006-ban elém tettek.

Sajnálom a bajba jutott embereket, remélem olyan megoldás születik, amit nem a józan többséggel fizettetnek meg. Sokan nulla önerővel ugrottak bele a jövedelmüket 50-60%-ban megterhelő kölcsönökbe, hát azok inkább bútorozzanak vissza az ősökhöz, a lakást meg vagy próbálják meg kiadni, ameddig nem lesz több pénzük, vagy nyeljenek egy nagyot és szálljanak ki belőle a lehető legkisebb ráfizetéssel.

sárkányfő 2011.05.26. 22:03:18

@mrs. white:

furcsa, kettős kommented van.

a 2. pontod alapján többet értesz a dolgokból, mint a jónép 95%-a (bár ezt a vonalat is még bőven lehet tovább fokozni, lásd 20:45-kor írt kommentemet), de közben meg az első pontod meg egészen buta hibát vét, mivel kizárod az árfolyamkockázatot.

joszip 2011.05.26. 22:03:22

@auth.gabor: "ebből pedig 30 megy megtakarításba"

Aha. Kanadából írsz vagy láttál közelről magyar fizetést? :)

pupumpa 2011.05.26. 22:04:11

@auth.gabor: Ez nagy butaság. Ha valakinek van lehetősége havonta félretenni a fizetett részletek mellett a részletfizetés 30-40%-át, akkor nem fog hitelt felvenni.

dr kíváncsivagyok 2011.05.26. 22:06:01

Úgy tudom , a környező közép-kelet európai országokban is hasonlóan emelkedett a Frank ( nem Euro , nem Dollár , csak a Frank , mert tömegesen ezt választották!!) árfolyama . Feltette már valaki azt a kérdést , hogy ki (kik) jártak kurva jól ezzel a csóró prolikba beledumált Svájci Frank kölcsönnel ????????????????????? Valós-e a mostani árfolyama a Svájci Franknak ???????????????????????????

gorcsev54 2011.05.26. 22:06:50

@problémamegoldó: Az egész fejtegetése némileg sántít a cikknek. Ilyen mértékű forint romlásra senki nem számíthatott, a kamatok a Ft hitelnél is mindig tulajdonképp felfelé kúsznak, a bankok mindenféle plusz költségeket pakolnak minden hitelre,(magyarul kifosztják az adósokat) ilyen banki hozáállás a világ szebbik felén elképzelhetetlen.Nem is volt Ft hitel vagy legalább is olyan kondícióval , hogy csak a hülye vette volna fel, szóval nem akarok hosszasan írni egyetértek az előttem szóló mrs.white-vel.És még valami a bankok folyamatosan változtatják a szerződéseket ami a világ szebbik felén szintén nem divat.Az árfolyam kockázatra meg csak annyit egy tisztességes világban ez valamilyen módon mindkét szerződött fél vesztesége, még ha nem is azonos arányban.És még nem beszéltem a bank adóról amit szintén a hitelesekkel és a bankokkal egyéb módon kapcsolatba lévők fizetnek meg.De Orbán megmondta nem terhelik az emberekre,de ezt a hazugságot amilyen hülye még saját maga is elhitte.Aztán még lehetne sorolni.

gorcsev54 2011.05.26. 22:07:29

@problémamegoldó: Az egész fejtegetése némileg sántít a cikknek. Ilyen mértékű forint romlásra senki nem számíthatott, a kamatok a Ft hitelnél is mindig tulajdonképp felfelé kúsznak, a bankok mindenféle plusz költségeket pakolnak minden hitelre,(magyarul kifosztják az adósokat) ilyen banki hozáállás a világ szebbik felén elképzelhetetlen.Nem is volt Ft hitel vagy legalább is olyan kondícióval , hogy csak a hülye vette volna fel, szóval nem akarok hosszasan írni egyetértek az előttem szóló mrs.white-vel.És még valami a bankok folyamatosan változtatják a szerződéseket ami a világ szebbik felén szintén nem divat.Az árfolyam kockázatra meg csak annyit egy tisztességes világban ez valamilyen módon mindkét szerződött fél vesztesége, még ha nem is azonos arányban.És még nem beszéltem a bank adóról amit szintén a hitelesekkel és a bankokkal egyéb módon kapcsolatba lévők fizetnek meg.De Orbán megmondta nem terhelik az emberekre,de ezt a hazugságot amilyen hülye még saját maga is elhitte.Aztán még lehetne sorolni.

pupumpa 2011.05.26. 22:08:48

@Vasiapu: És elértél valamit a szőrszálhasogatásoddal, vagy betűről betűre az került aláírásra, amit már az elején eléd toltak? Vagy a fél napos kérdezősködésed után nyilvánvalóvá vált számodra, hogy minden pontosan megfelel az igényeidnek? Mintha te írtad volna a szerződést?

pupumpa 2011.05.26. 22:12:21

@gorcsev54: "a bankok mindenféle plusz költségeket pakolnak minden hitelre,(magyarul kifosztják az adósokat) ilyen banki hozáállás a világ szebbik felén elképzelhetetlen."

Ezt már sok helyen leírtam én is, de mindenki csak azt szajkózza, hogy az árfolyamváltozással bizony bizony számolni kellett volna! Pedig az még ma sem okozna akkora problémát. Csak a járulékos fosztogatás.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 22:14:24

@joszip: Magyarországon élek, és láttam, illet látok most is magyar fizetést, 2007-ig középiskolában tanítottam informatikát, nettó 85e forint volt az utolsó tanári fizetésem.

glinolid 2011.05.26. 22:15:07

A kamattámogatott hiteleket is meg kellene szüntetni, ne a mi adónkból fizessék! A legjobb lenne, ha visszamenőlegesen behajtanánk a kifizetett kamattámogatásokat.

Vasiapu 2011.05.26. 22:15:55

@pupumpa: semmit nem változtattunk a kész szerződéses szövegen, de nem is ezt írtam az előbb. csak így legalább tudtam, hogy mit írok alá, nem ért eddig semmi meglepetés.
amúgy sem vagyok jogász, ezért "értetlenkedtem" annyit aláírás előtt.
viszont pénzügyi diplomával rendelkezem és így jogi nyelről lefordítva legalább értem a pénzügyi oldalát.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.05.26. 22:20:50

@l.x.: "...a magyarok úgy döntöttek, hogy visszatérnek a kurucos hagyományokhoz..."

Nem kurucos hagyomány lenne, ha az állam nem engedné többet, hogy a bank tetszés szerint változtatgassa a megkötött szerződést, hanem egyszerűen csak csatlakoznánk a világ többi részéhez, ahol az ilyesmi (kamatok, kezelési költségek tetszés szerinti változtatgatása) egyszerűen elképzelhetetlen. Pl. Lengyelországban fixen a jegybanki alapkamathoz vannak kötve a hitelkamatok, szóval ha fölvetted 20%-ra, akkor abból csak akkor lesz 21, ha a jegybank is kamatot emel. Nálunk meg akkor, amikor a bank azt gondolja.

De mindegy, ezen most a legkevésbé fognak itt változtatni, mert a bankadó bevezetése óta az állam érdekeltebb abban, hogy a bankok kifoszthassák a zembereket, mint valaha. Elég szomorú, hogy a hazánkban elharapózott irigység-sötétség kombó miatt az emberek elhiszik, hogy igazságot szolgáltat az állam, amikor a bankoktól beszedi a pénzt, pedig közvetetten az emberektől szedi be. Igazságot akkor szolgáltatott volna az állam, ha a teljesen önkényes banki kamatemeléseket stb. visszamenőlegesen megsemmisítették volna. (És nem az árfolyamkockázatról beszélek, csak arról, hogy csökkenő svájcifrank-kamatok mellett nálunk a svájcifrank-hitelek kamatai jelentősen nőttek.)

Amúgy nekem nincs semmilyen hitelem.

Senkifia 2011.05.26. 22:22:19

@bag: senki. a baj azzal van,amit a posztíró is említ:hogy az állam hagyta.... kolozsvári barátom nejével együtt keresnek olyan nettó félmillió forint körül. Namármost erre a keresetre románéknál a bank max 25ezer euró hitelt ad. az mai árfekvésben 6 és fél és 7 milla forint között van. a legolcsóbb lakás 70ezer eurónál kezdődik(-dött...ma már olcsóbb,lévén válság. de hitelt még annyira sem adnak...) Szóval nem hogy 75%ot, de 50et sem adott a bank az ingatlan értékéből. Mert a helyi szabályozás(lásd mág :állam, pszáf) nem engedte meg nekik. Magyarhonban félmilliós havi nettóra úgy adtak 15 milliós CHF alapú hitelt,hogy még a bankos kisasszony táncolt egyet mellé az asztalon neked... Mert a szabály és az állam hagyta... És ha egy közgazdasági végzettségű posztíró felvette,és megszívta a "pápápápá-stipistopi-vágó-credithill-istván ...ingyenhitel"-t,akkor mire számíts egy marinénitől? Marinéninek joga van a hozzánemértéshez. Az államnak meg kötelessége megvédeni az állampolgárait. Esetenként a saját hülyeségétől,vagy hozzánemértésétől is. Ez a baj. Meg persze a pénzintézettel is baj van,aki adta. de ez más lapra tartozik.
Amúgy a legpregnánsabb esetek(éjjel jönnek, döngetik az ajtót,pakolj,mert kilakoltatnak...elveszíted a cuccaidat is,stb... illetve 1hó nem fizetés után már el is adták a követeléskezelőnek,és jöttek az izmos fiúk kirakni...volt ilyen eset,nem is egy)olyan "pénzügyi vállalkozások"-hoz köthetők,akik nemes egyszerűséggel maffiózók.És az állam ezeket is hagyta működni. Az nem üre duma,hogy a kereskedelmi banknak nem érdeke a bedőlt hitel. Rokon, objektív okokból,és rokoni hiszékenységből kifolyólag,elbukott egy hitelt,amire az ő lakása volt a fedezet(kettő volt neki,de ez most lényegtelen).És másfél évig alig vagy egyáltalán nem fizetett,majd kiegyezett a követeléskezelővel,és kivásárolta magát a cirkuszból. Szóval szó nem volt egy hónap utáni kilakoltatás-árverezésről...
Szóval a mindenkori államnak van -volt felelőssége. nem is kevés.

Janossz 2011.05.26. 22:23:32

Én ahhoz a korosztályhoz tartozom, aki a saját bőrén tanulta meg még 92-ben, hogy a hitelem 3%-os törlesztése pillanatok alatt változhat 33-ra.
Na, azóta nincs az a hitel, amit felvennék.
Sólyom Úr (akkori fő-alkotmánybíró) teljességgel rendjén valónak találta az akkori kiigazítást, vagy minek nevezzem... Valami apanázst érdemelne Csányi Úrtól, aki innen kezdett szállni.

És még azt mondják, kétszer nem léphetsz ugyanabba a folyóba.
Vissza az ősidőkbe, hitelt, Széchenyistől, magyar, felejtsd el!!!

Nándo 2011.05.26. 22:23:33

Hehe, most nézem, ha szeretnék venni mai nap egy saját lakást, akkor miként is jönnék ki a buliból: 15M (új) lakás, 5M önerő, 10M hitel, 20 évre. Na, tippeljetek, 20 év alatt mennyit kellene nominálisan visszafizetnem?

...

...

21,5M + egy kis aprót! :D
Nekem csak egy kérdésem volna, reálértéken van rá esély, hogy a lakás tartsa az értékét? Mert ha nem, akkor qrva nagy ráfizetés az egész.
26,5M akkor a lakás ára, amit kicsengetek, igaz 20 év múlva ez reálértéken finoman szólva sem ennyit ér. Ha csak 3% inflációt számolok a 20 éve, akkor reálértéken: 47,5M + apró. Tehát ennyiért kell tudnom eladni, hogy egálban legyek. Jól értem? :D

S bazz', ezt úgy hogy történelmi mélyponton van a jegybanki alapkamat!

www.cib.hu/maganszemelyek/szolgaltatasok/lakashitelek/forint_lakashitel_3_eves_kamatperiodussal/kalkulator

sunika 2011.05.26. 22:25:55

@Alvarez: Azért kellett magasan tartani az alapkamatot, hogy levigye a15-20%-os inflációt te vadbarom. A Magas infláció már kikészítette a bérből, fizetésbő,l, nyugdíjból élőket.

Senkifia 2011.05.26. 22:26:54

@jeriko: na akkor szerencsés vagy...melyik banknál 5% ...majdnem? nekem 5,79 volt.most emelték,gondolom a "nemfogják áthárítani-bankadó fejében,6,13-ra,or something. És persze neked is igazad van. Mi a fax az az 5-6 %? mikor volt időközben 0,25%os alapkamat is svájciéknál? vicces,na...

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 22:27:35

@kov_vacs:
"nincsenek történelmi emlékek sem arról, hogy ilyesmit meg lehet szívni"

Hiperinfláció, a 15 óránként duplázódó árakkal rémlik az iskolás emlékek között? Nem volt az olyan régen, 65 évvel ezelőtt. Ehhez képest valaki elhitte, hogy a hitele 20 éves futamideje alatt akármilyen árfolyamot nem léphet át a svájci frank? Pedig az kb összemérhető léptékű időtartam.
Örüljetek, hogy csak 220Ft, nem pedig 220 millió 1 frank.

Senkifia 2011.05.26. 22:32:07

@Nándo: igen, de ha ugyanezért a lakásért a havi 90-100ezres törlesztő helyett fizetsz 60-70 albérletet, és a maradék 30ezret félreteszed, akkor 20 év múlva lesz félretéve 7-8 millád,+ kamat. és abból biztos nem veszed meg a ma 15öt érő lakást. Szóval ezt is bele lehet számolni. Meg ugye azt,hogy ha mondjuk most vagy 35,20 év múlva leszel 55. És akkor akarsz még 8 millát felvenni,hogy elég legyen a lakásra...mna,ez se tűnik jó üzletnek.Ja és az albérletből esetleg holnap kiraknak,kereshetsz újat...
Persze neked is igazad van.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 22:35:46

@pupumpa: "Ez nagy butaság. Ha valakinek van lehetősége havonta félretenni a fizetett részletek mellett a részletfizetés 30-40%-át, akkor nem fog hitelt felvenni."

Miért ne venne fel hitelt? Nincs elég pénze egyben, csak havonta maradna valamennyi pénze.

A baj az, hogy az emberek nagy része úgy vesz fel hitelt, hogy éppen nem marad semmi pénze hónap végén, és ez rossz taktika. Ha megnézed a saját vagy az ismerőseid hiteleit, akkor pillanatok alatt kiderül, hogy kisebb lakás és/vagy kisebb-öregebb kocsi is elviselhető lenne... érdemes elgondolkodni, hogy annó milyen okból döntöttél egy nagyobb és drágább dolog mellett, miért a teljesítőképességed határán húztad meg a vonalat, és miért nem előbb egy kicsivel.

A törlesztőrészlet 30 százaléka egyébként a bevétel 10 százaléka, mert nem szoktak a havi bevétel 30 százalékánál nagyobb törlesztőrészletet engedélyezni...

10 százalékot pedig nem olyan nehéz megtakarítani, csak el kell kezdeni 100 ezer forintos fizetésre úgy gondolni, hogy az csak 90e forint. Gondolj csak arra, hogy ha véletlen beteg leszel, akkor arra az időszakra a 100e forint helyett csak 60 ezer forintot fogsz kapni, ráadásul gyógyszert is fizetni kell valamiből.

Szóval pénzügyi alapvetés: a fizetés 10 százalékát nem szabad elkölteni, csak betegség vagy munkanélküliség esetén, illetve jelentős anyagi hátránnyal járó dolog megelőzésére...

sunika 2011.05.26. 22:35:57

@Janossz:
Mit gondolsz te panelpatkány,ki fizetteki az infláció és a 3% közötti különbséget? Volt már 15%infláció 80-as évek közepén is.

Senkifia 2011.05.26. 22:37:24

@marcinátor: nahát az lenne az a pont,mikor a svájci állam is csődbe megy...már a 240es frankárfolyam is olyan,ahol a svájci nemzeti bank keményen elkezdené megszórni a piacot frankkal,mert gáz lesz a gazdaságukkal...
de persze bármi megtörténhet.

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 22:41:01

@Senkifia: Jó tudni, hogy a svácji politikusok a forint-frank keresztárfolyamot lesik szüntelen, és ahhoz igazítják a gazdaságukat.

Nem azt mondtam, hogy a frank erősödik, hanem hogy esetleg a forint lép a pengő útjára. Ez Svájcot kb semennyire sem érinti.

Janossz 2011.05.26. 22:42:49

@sunika: Kedves magasan kvalifikált Barátom, ezúton közlöm Veled, hogy nekem volt szerencsém kifizetni a kamatkülönbséget, igaz egy felezős, 15 %-os akció keretében.
Ezeklre az időkre Te, Barátom nem emlékezhetsz, biztos még csíra voltál akkoriban.
Kár, hogy az maradtál.

Nándo 2011.05.26. 22:46:08

@Senkifia: hááát, ha hozzászámolod a meglévő 5M-et, akkor neccesen, de ott vagy. Számoljunk nagyvonalúan:
5M + minden hónapban 40K 20 éven át:

A kalkulátor óvatos becslést ad 10 és 40 év közti, hosszútávú, értékpapír alapú befektetésekre.
Csak tájékoztató jelleggel!
Befektetünk 20 évre kezdeti 5.000.000,- összeget és évente 480,- összeget még elhelyezünk.

A várható végösszeg: 48.270.000,-

www.tothandras.hu/kalkulator/

subtotal 2011.05.26. 22:47:21

@marcinátor: biztos nem a CHF/HUF devizapárt nézik, viszont a jelenlegi 1,23-as EUR/CHF már kezd fájni, ez tuti. A válság előtti 1,5 feletti árfolyamhoz képest 20%-os felértékelődés. Hidd el, sasolják folyamatosan és lassan keményen érdekeltek is kezdenek abban lenni, hogy ne legyen több bedőlő ország az EU-n belül.

Mylady 2011.05.26. 22:47:49

@pupumpa: Ez butaság. Ha valaki fel tud úgy venni hitelt, hogy a törlesztés kb a lakásbérleti díjjal egyenlő, akkor simán jobban jár, ha hitelt vesz fel. Amit a hitel mellett félre tud tenni, azt tudná az albérlet mellett is félretenni. Csak kb 3x annyi időbe telne neki lakás venni, ha albérlet mellett gyűjtögetne és később kp-ból venne lakást.

(Persze ez nem vonatkozik azokra, akiknek apuci a segge alá tolta a lakást.)

Nándo 2011.05.26. 22:48:13

@Nándo: "tatsta"-ért én kérek elnézés. :O WTF!

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 22:49:44

@subtotal: Még egyszer: én nem mondtam semmit az EUR/CHF árfolyamról, csak a CHF/HUF-ról.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 22:50:19

@mrs. white: "Ahelyett, hogy szabályzókkal maximalizálná a profitot (2.5% kamatmarzs felett uzsorakamat miatt börtön) inkább Ő vett ki extraadót, hogy visszatudja osztani. Vicc. "

A 2,5% kamatmarzs (nem számítva a működési költségeket) azt jelenti, hogy 40 hitelezettből maximum egy hitel dőlhet be. Szóval az "uzsorakamat -> börtön" mellé akkor oda kell tenni a "nem tud fizetni -> börtön" logikát is.

A bankok nem örömmel emelik a kamatmarzsot, egyszerűen beleépítik a piac kockázatait, analógiaként: ahol sok a betörés és a lopás, ott drága a biztosítás. Ahol sok a rossz adós, ott drága a hitel. Sajnos a jó adósokkal fizettetik meg a rossz adósok okozta költségeket.

igazi hős 2011.05.26. 22:50:57

@RAMBO: Ezt a marhaságot egyedül találtad ki, vagy valaki segített? Nincs olyan ostoba, aki évekre előre lekötné egy opciós ügyletbe a pénzét, legfeljebb fél évre tudnál "előre vásárolni".
Viszont abban a pillanatban, amikor a bank kifizetné a hiteledet (hiszen megveszi helyetted a szükséges devizát), átmenne a hiteled forinthitelbe, az aktuális, nem túl szerencsés árfolyamon a jelenlegi (de később változó) forintkamatokkal. Ezt te magad is megteheted, nem véletlenül nem egy népszerű ügylet.

@pupumpa: Ez messze nem igaz, nekem most járt le a frankhitelem, de a futamidő alatt az első fél évtől eltekintve mindig több pénzünk volt a bankban, mint a hitel összege. Ugyanis amikor felvettem a hitelt, még jó üzletnek tűnt, és mindenféle CHF árfolyam ingadozás ellenére az lett volna, ha nem vezetik be az kamatadót. Így minimális pluszban vagyok.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 22:53:17

@Mylady: "Ez butaság. Ha valaki fel tud úgy venni hitelt, hogy a törlesztés kb a lakásbérleti díjjal egyenlő, akkor simán jobban jár, ha hitelt vesz fel. Amit a hitel mellett félre tud tenni, azt tudná az albérlet mellett is félretenni. Csak kb 3x annyi időbe telne neki lakás venni, ha albérlet mellett gyűjtögetne és később kp-ból venne lakást."

Ez így igaz. Akkor jár az ember rosszul, ha a hitel _kamata_ több, mint az albérleti díj, ugyanis a tőkét az ember már magának teszi félre, nem a banknak.

Kelemen Csaba 2011.05.26. 22:54:05

Amikor felvettem a hitelt, jól menő cégnél dolgoztam, nettó 210 - 240 ezres fizetéssel, ebbe belefért a frankalapú hitel törlesztése, még egy egészséges árfolyamkockázattal számolva is. Szóval azt tettem, amit a modern közgazdaság és a gazdaság vár tőlem... fogyasztottam.
A pénzintézetek mohósága első körben a saját rendszerét vágta gallyra, majd a világgazdaságot is. A nyolcvanas években kezdődtek azok a pénzügyi machinációk, amelyek végül is 2009-es összeomláshoz vezetett. Persze ezek a dolgok elsősorban Amerikában és nyugat-Európában, de közben annyira bonyolult tulajdonviszonyok lettek, hogy biztos a magyarországi (és a világ bármelyik) bankja hasonlóan érintetté vált a dologban. Hozzáteszem erőteljes kormánytámogatásokkal.
Ilyen előzmények után kérdezem, hogy az egyszerű politológus-közgazdász Kumin Ferenc, vagy a még egyszerűbb én, mennyire tehető felelőssé a helyzetért, a felvett hiteleinek nemtörlesztése kapcsán. (jelenleg nettó 80 körül keresek...mert hát a korábbi cég is ment a levesbe, enni meg csak kell)
Szóval mind a kormányok, mind a bankok eléggé se...be rúghatók, ilyenformán morbid azoktól várni bármilyen segítséget akiknek (kormányok) közvetve köszönhető az egész baj.

A bennfentesek című dokumentum film elég meggyőzően mutatta be, hogy lett lenullázva a világ...

subtotal 2011.05.26. 22:57:04

@auth.gabor: a hitelfedezetet meg elajándékozzák, ugye?

jeriko 2011.05.26. 23:00:46

@Sieg: Veled az égvilágon semmit nem akarok megfizettetni, fogsz te fizetni a kormány intézkedésein keresztül így is, úgyis - gondolom a gyűjtögetett nyugdíjadat ugyanúgy lenyúlták, mint ez enyémet, most az van soron, hogy nem is nyugdíjnak fogják hívni amit majd kapunk, mert akkor hivatkozni sem lehet rá.

Nem azt akarom, hogy helyettem bárki is fizessen, mert fizetek, ahogy vállaltam. Más hülyeségéért - lásd például derék politikusaink - nem akarok fizetni. Mert a kockázati felár, a ránk hárított bankadó, a leminősítések a gazdaságpolitikán múlnak, nem rajtam. Ahogy az is, hogy ha a banknak szarul megy, akkor húz egyet azokon, akik még tudnak fizetni és megnöveli pl. a "kezelési költség"-et.

De ne aggódj, lesz még szarabb is, mert a kormány alig várja, hogy játszhasson kicsit az inflációval, abból ugyanis igen szép bevételre tesz szert. Jelenleg az tartja vissza, hogy túl sok ember kerülne a tönk szélére.

dr. pretender 2011.05.26. 23:02:49

@Mylady: és az albérleti díjat miért nevezed kidobott pénznek??? közgazdászként.

Senkifia 2011.05.26. 23:02:51

@marcinátor: ööö... félreértettél :) illetve rosszul fogalmaztam... mikor a forint együtt rángatózott az összes egyéb valutával, versus a CHF...erre gondoltam konkréten. Nem arra,hogy Magyarország hirtelen kiszakad az Eu, az IMF meg a világgazdaság kebeléből,és tök egyedül produkál egy ekkora értékvesztést a CHF-el szemben.

=nessuno= 2011.05.26. 23:06:35

Felháborítónak tartanék bármiféle elengedést, állami átvállalást. Pedagógiailag is helytelen. Tanulja meg mindenki viselni döntésének következményeit felelősséggel. Ütemezhesse át, aki nem tud törleszteni.

subtotal 2011.05.26. 23:09:41

@marcinátor: akkor az eredeti kommentedre annyit, hogy a jegybank függetlenségének közeljövőben esedékes terminálása pont a hiperinfláció miatt sem jó ötlet, ugyanis nem véletlenül olyan profán a jegybank célja, amilyen és nem véletlenül független hatalmi ág (mostanáig).

Akkoriban (5-6 éve) a hazai termelékenység gyorsabban nőtt, mint az EU15, azaz a HUF felértékelődése természetes folyamat volt, ami a keresztárfolyam stagnálásában fejeződött ki. Nem látszott, hogy ez a folyamat megtörne.
Az EUR/CHF pedig stabil árfolyam volt, a mostani nem az. Hosszú távon biztos nem marad így, mert nem normális állapot. A szatellit országok instabilitása sokkal kisebb EUR gyengülést indukálna. Magyarul egyszer a short pozik bezáródnak, akkor gyors visszarendeződés lesz 1,4 felé.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.05.26. 23:09:52

@subtotal: "a hitelfedezetet meg elajándékozzák, ugye?"

Deviza alapú jelzáloghitelnél messze nincs 2,5 százalékos kamatmarzs, nemhogy 3,5%, amiről előzőleg szó volt... például euro esetén most éppen gyorsan megnézve egy bankot: 5,5 % a betéti- és 6,8% a jelzálogalapú hitelkamat.

Az összes többi hiteltípus (autó-, áru-, személyi-, stb) nagy része fedezetlen hitel, ott bizony nemfizetés esetén nincs mit elvenni az adóstól.

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 23:10:00

@Senkifia: OK, értem. A "hirtelen" kiszakadás meg relatív. Én nem merném megjósolni, hogy mi lesz 20 év múlva, sőt, azt sem, hogy mi lesz 5 év múlva. Az is lehet, hogy arra már EU sem lesz, meg IMF sem lesz.
Egy hosszabb hitel futamideje alatt sok minden történhet.

Forest (törölt) 2011.05.26. 23:10:43

@Feca: ott a pont. Vegyük pl a Svájci frank 2006-os árfolyamát: 167 (mondjuk 170) Ft. Most mennyi is az anyi? kb 210 Ft. A különbözet kb 23%.
Nézzük a havi törlesztőt, anno volt 67e (mondjuk 70e Ft) Ft. A fentiek értelmében kb 86e Ft törlesztőt kellene fizetnünk.
Ezzel szemben elvárják, hogy havi 108-at toljunk be. Vagyis _NEM_ az árfolyammal van baj, hanem a bank harácsoló politikájával, és uzsorakamataival.
Amikor annyira szeretünk "magyarkodni" akkor miért fogadja el a P.Sz.Á.F. hogy a "magyar emberek" "Magyarországon" az árfolyam-különbözet (23%) helyett 54%-al fizetnek többet mint a felvételkor? Ilyenkor hol van a nagy jobbközép hazafiasság, amikor a külföldiek is el vannak hűlve azon hogy mekkora kamatokat vetnek ki a bankok Európában szinte egyedülálló módon a magyar ügyfelekre?
Nem az árfolyammal van baj, hanem a büntetlen uzsorakamattal.
Aztán az is érdekes, hogy Európa boldogabb felében a lakáshitel törlesztés levonható az adóalapból (amire egyébként jóval kisebb kamatot vetnek ki bankok.)
Akkor most kezdjük elölről. Ki a fekete seggű? Azok akik értékteremtésre és lakhatásra felvették anno a devizahitelt, vagy azok akik gátlástalan módon megemelték a kamatot, miközben mindvégig a devizaárfolyamra hivatkoztak?
A tücsök és a hangya meg elég rossz példa. Mert nem azok a tücskök, akik felvették a hitelt, és az utolsó erejükig tisztességesen próbálják törleszteni, miközben adott esetben már a gyereket is a vateráról öltöztetik, sokkal inkább azok a tücskök, akik "trendi" "cuccokra" és kütyükre basszák el a pénzt, miközben élnek mint Marci hevesen (aztán ha gond van a munkahellyel, akkor mennek segélyért kuncsorogni)
Lehet itt demagóg szövegeket nyomni, de nincs túl sok értelme.
Vegyük észre hogy nem a lakáshiteleseket kell basztatni, hanem a telhetetlen pénzintézetek kamatkivetési szokásait kellene megregulázni és okafogyottá válna az egész kurva mentőakciós játék.

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 23:11:37

@subtotal: "Az EUR/CHF pedig stabil árfolyam volt"
A magyar és svájci inflációs adatokat is számold bele, és máris kiderül, hogy nem volt stabil. A forint még mindig felül van értékelve.

marcinátor (törölt) 2011.05.26. 23:12:58

@marcinátor: Ja, hülyeséget írtam, bocs, a HUF/CHF-et értettem.
A CHF menekülővaluta válság idejére. A válság előfordulhat, és időnként úgy tűnik elő is fordul.

subtotal 2011.05.26. 23:15:05

@auth.gabor: félreérted. Nem a betéti- és a hitelkamat közötti különbségről van szó, hanem a banki forrásköltség, azaz inkább a bankközi kamat és a betétessel fizettet kamat közti különbség. Ez akár több, mint 4% is lehet CHF-nél.

igazi hős 2011.05.26. 23:15:59

@=nessuno=: Egyrészt igazad van, az emberek csak a saját kárukon tanulnak, ez a tökéletes alkalom. Viszont ha sokan bebuknak, akkor egyrészt az államnak/önkormányzatoknak valami módon ki kéne őket segíteni, másrészt az ingatlanpiac is megérezné a nyomott áron értékesítésre kerülő több tízezer lakást. Ami vállalkozások bedőlését, kieső adóbevételt, és mivel gyakorlatilag minden ingatlanberuházás hitelből megy, banki veszteségeket jelent (amit nyilvánvalóan a jó adósok és a betétesek fognak már középtávon is kifizetni). Szóval az államnak az is sokba kerül, ha magára hagyja a hiteleseket.

subtotal 2011.05.26. 23:20:36

@marcinátor: oké, hogy menekülővaluta, csak egy 4%-kal növekedő Németország esetén nehéz elképzelni, hogy még mindig menekülés van.
Az, hogy 1 hónap alatt 1,29-ről 1,22-re esik az EUR/CHF (www.eco.hu/penzpiac/bankkozi/EUR/CHF?gi=m1), azt nehéz összhangba hozni mondjuk ezzel:
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-436531

Idézet: "A válság előtti szint felett a külföldi tőkebefektetés Európában"

"Európában tavaly 3757 közvetlen külföldi tőkebefektetési projektet regisztráltak, 14 százalékkal többet a 2009. évi 3303-nál. A felmérésben vizsgált 43 európai ország többségében emelkedtek a tőkebefektetések. A projekteknek köszönhetően 137 ezer új munkahely létesült, 10 százalékkal több, mint az előző évben.

A legvonzóbb befektetési célpont változatlanul az Egyesült Királyság 728, valamint Franciaország 562 projekttel, 7, illetve 5 százalékos növekedéssel. Németországban 34 százalékos növekedéssel 560-ra emelkedett a befektetési projektek száma."

Perillustris 2011.05.26. 23:29:20

@marcinátor: "Ha nem bírja fizetni, adja el, költözzön kisebbe, vagy albérletbe."

Ez a lényeg, nem más.

=nessuno= 2011.05.26. 23:30:27

@igazi hős: jelenleg az ingatlanpiac erősen pang. Egy időzített bomba az egész. Végrehajtás végrehajtás hátán. Félre ne érts, nem sajnálom a bankokat, de amikor hitelt helyezett ki, annak tudatában tette, ha nem törlesztenek, hozzáfér a fedezethez. Mikor bedobták tavaly a megsegítést, eszközkezelőt stb, még az sem törlesztett, aki megtehette volna...A "devizahiteles" egy jelentős társadalmi csoporttá (szavazótáborrá) vált.

róth manó 2011.05.26. 23:41:02

@morbiczer: Téves.
Törlesztőben általában a legkedvezőbb a kiemelt kamattámogatásos forinthitel volt, ezt fel lehetett venni bizonyos értékhatárig új ilyen-olyan paraméterű lakás vételekor, jópár egyéb feltétele is volt. (Kérdezném azért, ezek támogatását miért nem firtatja ma senki?) Ezután jött a CHF és az euró alapú hitel.
A jelzáloglevél kamattámogatott forinthitel általában csak ezeket követően következett.
A bankok mindenféle eszközökkel elősegítették a deviza alapú hitelek előretörését a Ft-osak helyett; aztán a válság kitörése után elkezdték az egyoldalú szemétkedést mind a mai napig. (A devizaalapúaknál elengedték pl. az életbiztosítást, folyósítási jutalékot, bírálati díjat, visszafizették a közjegyzői díjat, stb. vagy a folyósításnak nem volt annyiféle feltétele mint a Ft-osnak, esetleg lazábban nézték a scoringot és még sorolhatnám.)

Toussaint L'Overture 2011.05.26. 23:42:05

És ez az ember(?) volt a köztársasági elnök szóvivője.
Kész bazdmeg!

igazi hős 2011.05.26. 23:44:00

@=nessuno=: Ez is teljesen igaz, a moratórium semmit nem old meg, sőt ront, csak a kormány töketlenkedését hivatott elfedni. De a bank azzal is szópóágra kerül, ha sok lakást árvereznek, elég nagy része már nem fedezi a hitelt, épp a piaci túlkínálat okozta alacsony árak miatt. Ráadásul a saját ingatlanbefektetései (akár ingatlanalapban, akár vállalkozói hitelben) is rosszabb kondícióba kerülnek.

róth manó 2011.05.26. 23:45:05

@marcinátor: Ja, csak arra nem gondolt senki a világban 5 évvel ezelőtt és ép ésszel nem is kellett gondolnia, hogy akkora gazdasági világválság készül mint utoljára 1929-ben.

TroppauerHümér 2011.05.26. 23:45:56

@Boston2: "Nálunk valamiért iszonyú erős motiváció a lakás birtoklása."

Ez is paradox módon a szegénységgel függ össze. A tárgyaknak sokkal nagyobb értéke van, ezért mindenki hörcsögöl. Nem dobunk ki semmit, hátha még jó lesz valamire. Amikor aztán költözni kell, akkor ez iszonyat teher. (Persze azt meg is lehet érteni, ha valaki könyvet nem dob ki például.) Megfizetni sincs pénz a szállítókat, inkább magunk hurcolkodunk, tiplizünk fél évig. Ha bérlakás, akkor a tulaj nem enged esetleg oda polcot rakni, stb. Sokan már 40 évesen abban gondolkoznak, hogy majd nyugdíjasként még kevesebb pénzük lesz, tehát most kell véglegesre belakni a lakást.

A hitelkártyalovag, aki nem mos zoknit, hanem újat vesz, nyugati stílus.

róth manó 2011.05.26. 23:49:48

@auth.gabor: érdekes tudásod van, ha szerinted az autó és az áruhitel fedezetlen hitel. Elárulom mindkettő záloghitel, legálisan semelyik fedezetet nem adhatod el a törlesztésig, mert bűncselekmény.

róth manó 2011.05.26. 23:56:44

@auth.gabor: azt nem kalkuláltátok, hogy a lakást bérlők a válsággal semmit nem buktak, aki meg 20-35 évre elkötelezte magát, szopott és még sokáig szopni fog egy óriásit.

igazi hős 2011.05.26. 23:56:53

@Forest: Szerintem rossz banknál vagy. Nekem az 5 év alatt CHF-ben számolva a törlesztőm 4%-ot ingadozott és az 5 év átlaga mindössze 0,8%-kal magasabb, mint az első részlet.

róth manó 2011.05.27. 00:08:16

@marcinátor: lehet, hogy vesztes háborúba keveredett bele 2011-ben Magyarország, akkor fordultak elő ilyen esetek hogy 220 millió Ft=1 CHF. (?) Ilyesmire felkészülni baromság és nem is nagyon lehet, a fenti nem normális esetben 100%, hogy valamit lépnie kell a kormánynak. Olyan mintha manapság mindenkinek fel kellene készülnie az atomháborúra, ugye ezt te sem gondolod komolyan.

róth manó 2011.05.27. 00:15:56

@Vasiapu: lényegtelen, hogy érted-e vagy sem a jogi nyelvet. Magyarországon gyakorlatilag bármelyik bankba mehetsz/mehettél, a szerződéses feltételekben nagyjából ugyanazt kapod. amit vagy elfogadsz, vagy nem, de változtatni a szerződéses feltételeken nem lehet.ennyi.

róth manó 2011.05.27. 00:22:59

@hiénaf1: valóban ez az észszerű, kiv. azon keveseket, akik nem tudnak az ősökhöz bármi miatt visszabútorozni. (Elég sokan vannak szerintem. Ők meg menjenek a híd alá, vagy pedig költözzenek be a Parlamentbe.)

róth manó 2011.05.27. 00:27:21

@mrs. white: Grat. Közgazdaságilag és jogilag értelmes és helytálló a hozzászólásod. Ritka az ilyen eset manapság.

róth manó 2011.05.27. 00:47:04

@Mylady: a jelenérték számításokban a lakásbérlet és a kölcsönből való vásárlás kamatrésze (és hol van még a tőkerész?) között elvileg semmi különbség nem lehet szerintem, mivel egyik helyen egy x értékű lakást használsz (amit valakinek vagy az ősének, pasijának, lottóigazgatóságnak meg kellett teremtenie és ezért elvárja a tőkejövedelmet), a másik helyen pedig x értékű pénzt (amiért a bank elvárja szintén a tőkejövedelmet). Az elvárt tőkejövedelem makrószinten mindkét félnél ugyanannyi. venni általában a lakás reálérték növekedésének lehetősége miatt kedvezőbb lehet (ami ma Magyarországon nincs, hanem inkább csökkenés).

pupumpa 2011.05.27. 01:09:05

@=nessuno=: "Felháborítónak tartanék bármiféle elengedést, állami átvállalást. Pedagógiailag is helytelen. Tanulja meg mindenki viselni döntésének következményeit felelősséggel."

Sok ilyen hozzászólást lehet olvasni. De ez több okból is hibás álláspont, bármennyire is logikusnak tűnik.

Ha a bankok mennek csődbe, akkor az egész világon elfogadott a bank konszolidáció. Ilyenkor sok százmilliárdot költ az állam a bankok megmentésére. Ennek az az oka, hogy még nagyobb bajt előzzön meg.
-
Ha a devizahitelek tömegesen bedőlnek, akkor is óriási baj lesz. Egyrészt a bankokat is érzékenyen érinti (utána lehet majd azokat konszolidálni), másrészt az ingatlanpiac is bedől a rengeteg eladó lakás miatt. Ezért az építőipar is lehúzhatja a redőnyt, ezután az építőanyag-ipar. Ha a jelenlegi lakástulajok utána bódékban fognak lakni, akkor ki fog gázt fogyasztani (illetve a jelenlegi töredékét fogja csak), és áramot, stb. Ezek hatása a beszedett ÁFA összegére vajon milyen hatással lesz?
-
Ami itt történik, illetve történni fog, az felér egy természeti katasztrófával. Ilyen helyzetben nem lehet azt vizsgálni, hogy a devizahitelesek közül ki az, aki tehet róla, ki nem. (De az állam és a bankok szerepéről is elég sok hozzászólás érkezett).
-
Aki saját hibájából balesetet szenved, azt is megpróbálják megmenteni. Kimegy a mentő, rendőrség, esetleg tűzoltók. Talán még mentőhelikoptert is küldenek. És ez nap mint nap megtörténik. Tudjátok mennyi ezek költsége? Vagy nem kellene kimenni érte, dögöljön meg az út mellett elvérezve? (Hogy még egyértelműbb legyen a párhuzam a devizahitelesekkel: tételezzük fel, hogy az út, ahol a baleset történt, balesetveszélyesen lett megépítve az állam által. (Csúszós, keskeny, nem belátható, stb.) Az autó pedig olyan, hogy ha egy pillanatra elengeded a kormányt, akkor átvágódhatsz a szembejövő sávba. Ezt az autókereskedő említette, de azt mondta hogy nincs jelentősége. Egyébként is ez egy olcsó kocsi, ennyiért megéri kockáztatni egy keveset.

igazi hős 2011.05.27. 01:37:18

@róth manó: Állj meg, rossz irányba mész. Amennyiben a lakásérték és a bérlakáspiac is stabil, és ugyanakkora profittal (pontosabban: ugyanazzal az elvárt hozammal) dolgozik a bank és az ingatlan bérbeadó, akkor körülbelül igazad van. De kihagyod a képletből az önrészt (amit hiába raksz bankba, a betéti kamat jóval kisebb mint a hitelkamat), másrészt hitelnél a piaci kockázatot a bank rád tolja, őt nem érdekli, hogy a 10 mFt-ért vett lakás most 8-at vagy 12-t ér. A bérbeadó viszont lakbérbe beépíti a kockázatokat.

Akvyr 2011.05.27. 02:04:45

Egyébként engem ledöbbentett a minap Indexen közölt statisztika, amiben az volt, hogy nálunk 95% lakik saját lakásban. Az OECD országok átlaga valami 27%. Elképesztő, miért akar mindenki saját lakást, aztán döglik bele a részletekbe? És miért vár utána mástól segítséget?

pupumpa 2011.05.27. 02:22:03

@Monsanto: Miért döbbentett le? Mégis, kinek a lakásában laknának (laknánk)? Kiknek és hol van több százezer kiadó üres lakása Magyarországon?

Az önkormányzatoknak volt húsz évvel ezelőtt. Aztán megszabadultak tőle, mert nem lett volna pénz felújítani. Az akkori bérlők nyakába varrták fillérekért. (Akkoriban szüleimnek 300 ezer forintért adták el a bérlakásukat, 3,5 szoba, 100m2. De csak 100 ezret kellett fizetni, a többit pár év alatt kényelmesen visszafizették.)

pupumpa 2011.05.27. 02:29:25

@Monsanto:
Kezd felidegesíteni ez a sok okos hozzászólás.
Valahol lakni kell. Mi az hogy elképesztő, miért akar mindenki saját lakást?! Nézd már meg miket építenek. Irodaházakat és európai színvonalú lakásokat (majdnem luxuslakásokat írtam, de a magyar embereknek az európai átlagon aluli lakás is luxus, nem tudják megfizetni a bérleti díjat). És azokból is kevés van.

pupumpa 2011.05.27. 02:35:02

@Monsanto: A sokat szidott panelprogramot kellett volna folytatni, az való a csóró magyar népnek. De az állam kivonult a lakásépítésből, az állampolgárok nyakába akasztotta ezt a problémát is.
Az anyja kínját annak, aki ezek után pedig azokat szidja, akik felvették a hitelt, erejüket megfeszítve fizetik és így új otthont teremtettek.

A szerelő 2011.05.27. 02:43:42

@kov_vacs: "A bankok nem akartak kiszúrni az emberekkel, ..." tessék? Mit érdekli a bankot, hogy mi történik az emberekkel? Tudták nagyon jól, hogy a svájci frank hitel azért olcsó, mert mesterségesen alacsonyan van tartva az árfolyam és ami a legnagyobb disznóság a részükről, hogy jól tudták, hogy ez nem sokáig lesz így.

pupumpa 2011.05.27. 02:44:01

Rosszul írtam: nem 300, csak 180 ezer forint volt az ára.

Monsanto, van még valami, ami ledöbbent és elképeszt?

mizrolist 2011.05.27. 02:59:54

@Monsanto: ne felejtsd el, hogy bérlakást senki sem épített Magyarországon talán a rendszerváltás óta. Amit ki lehet venni, az mind magánszemélyek tulajdonában van.

róth manó 2011.05.27. 03:08:33

@igazi hős: Igazad van, picit leegyszerűsítettem a modellt, mint ahogy a közgazdaságban mindig leegyszerűsítik.
Okai:
- 1. Önrész: van ország (tény nem Mo.), ahol gyak. nem kell(ett) önrész, sőt a válság előtt 110%-ot hiteleztek ki, hogy be tudd rendezni a lakást.
- 2. betéti és hitel kamat azonosnak feltételezése: normális országban nincs nagy marzs (tény nem Mo.)
- 3. ilyen-olyan kockázatok: nem könnyen számszerűsíthetők, a kockázatok egy részére köthető biztosítás, stb., szerinted is mind a bérlésnél, mind a hitelfelvételnél az érintettnek kell a kockázatot viselnie.

róth manó 2011.05.27. 03:15:26

@igazi hős: Még egy. szerintem makroszinten mindenki az adott gazdaságban kialakult/kialakuló ún. belső kamatlábat vár(hat)ja el profitként, és azzal kell számolnia a jelenérték számításoknál.

róth manó 2011.05.27. 03:23:44

@pupumpa: A panelprogram a szarnak egy pofon szerintem. A panellakásokat kb. 40-50 évre építették, normális korszerű lakásokat nem lehet csinálni belőlük, panelprogram helyett úgy kellene bontani őket mint ahogy a németek tették a DDR-ben. (Pedig azok a magyarnál jobb lakások voltak.)

róth manó 2011.05.27. 03:29:04

Ja és a panellakásokat el sem kellett volna adni, a kapitalista németek a DDR lakásokat nem adták el, biztos ők a gyengeképességűek. Az 100-500 lakásos házak előbb-utóbb meghalnak a társasházi megoldásban és semmifajta lakásgazdálkodást nem lehet csinálni.

BKV reszelő 2011.05.27. 05:38:33

@Boston2: Pedig ez az igazság. Aki felvette és most szopósra kerekedett szájjal áll a történések láttán, az buta és bizony! ő tehet róla egyedül, hogy ott van, ahol. Én legalábbis nem emlékszem, hogy odaálltam volna mellé aláírni az "ó'ccsó píz" papírt.

Csak teljesen elbutult ember hiheti el, hogy egy adott értékű lakásra X devizanemben havi 66000 forintos törlesztésű hitel mellett van még egy Y devizanemben nyújtott havi 21000 forintos törlesztésű is. "Okosba, barátaim! Okosba"...na igen. A baj az, hogy itt nem a falubeli barátod adja a frankot, hanem más és az vissza is kéri/veszi.

BKV reszelő 2011.05.27. 05:40:33

@A szerelő: Épp most lett vége a vonó gábor vezette és a zagyva gyula által átgondolt gyűlésnek?

róth manó 2011.05.27. 06:35:18

@BKV reszelő: Bármilyen furcsának tűnik, ez volt a helyzet. A tények makacs dolgok. A válság miatt kockázatokat különben még az OTP sem tudta kiszámolni, be is bukott az árfolyambiztosításos konstrukciója. Rákereshetsz a neten.

Veder1 2011.05.27. 07:07:40

@pupumpa "Az anyja kínját annak, aki ezek után pedig azokat szidja, akik felvették a hitelt, erejüket megfeszítve fizetik és így új otthont teremtettek."

Arról nem beszélve, hogy amikor tömegével hiteleztek, akkor

az jó és olcsó volt az államnak: nem neki kell lakásokat építeni, nem neki kell kamattámogatású hiteleket fizetni, pörög a gazdaság, lehet mutatni a kormánynak, hogy milyen ügyesek is.

jó volt a teljes lakosságnak: hány embernek is lett így munkája az építőiparban, bankszektorban?

jó volt a bankoknak: köthettek az állammal nagy egyetértésben teljesen egyoldalú szerződéseket.

És mindezt annak az árán, hogy a lakosság egy jó része bevállalta, hogy eladósodik.

De hiába írod le ezredszerre a "ne velem fizettessék meg" mantrát tolóknak, hogy egyrészt nem velük fizettetik meg, másrészt meg, akkor nem hőbörögtek, amikor tized áron lehetett önkormányzati lakáshoz jutni (azt ki fizette meg? látható az ÖK-k jelenlegi állapotán), meg amikor állami kamattámogatású hitelekben dőzsöltek a szerencsés kevesek (azt ki fizette?). Nem értik, és mondják ugyanazokat a baromságokat ötvenedjére is...

Nzoltan 2011.05.27. 07:09:46

Nekem aztán van/volt/lesz többféle hitelem. Volt kamattámogatásos, van frankos, és még meglépek egy forintosat, de itt azt hiszem vége lesz. Még úgy öt évet tervezek a banknak dolgozni. Sajnos a frankhitel az számomra is ballaszt, de úgy gondolom, hogy ezeket a terheket azoknak kell állni, akik beszopták a "nagyon jó" ajánlatokat.
Közben meg lehet szídni a mindenkori kormányokat, mert azért a szar magyar gazdaságért amely gyengítette a forintot, igenis ők tehetnek. Fletót, megyót konkrétan karóba kellene húzni. Viktor még kap egy-két évet, mert vannak azért jó elgondolások.

Ugyanakkor a bakok is hunyók, mert az ő manipulációjuknak köszönhetjük a válságot is, lehúzott egy csomó országot.

Más kérdés, hogy a befektetéses ügynököknek sem kell bedölni, mert félretájékoztatnak. Ugyanis velem is megetették a hároméves lekötést, amiről azt mondták hogy bármikor bontható, aztán kiderült hogy nem. Igy persze úgy is el lehet bukni ingatlant, hogy nem tudod fizetni a törlesztöt miközben több milliós megtakarításod hever egy számodra elérhetetlen számlán. Nagyon meg kell nézni mit ír alá az ember!!!
Mindig érdemes néhány napot gondolkodni a hirtelen jött jobnál jobb ajánlatokon!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.05.27. 07:10:14

@igazi hős: LOL!!!!! Ezt a "csak féléves opció van" marhaságot honnan veszed???

Nzoltan 2011.05.27. 07:15:36

@pupumpa: magyarországon nem tud működni egy olyan bérlakás rendszer, mint nyugateurópában. Pusztán azért, mert a dolgozó réteg nagyobb része is alig tudja fizetni a bérleti díjat, míg az inaktívaknak sokszor a rezsire sem telik. A bérlakásokat más pénzéből megépíttetni ugyanolyan, mint a bedőlt hiteleseket az adózók pénzén kárpótolni.

Veder1 2011.05.27. 07:17:50

@BKV reszelő, látom te se érted. Nem az árfolyam kockázattal van a baj, hanem az egyoldalú banki kamat növeléssel, amit arra hivatkozva tesz meg a bank, hogy jelenleg drágábban jut CHF-hez, mert magasabb az ország kockázati felára. Tehát a hiteles vállalja az árfolyamkockázatot (ez rendben van) + a bank kockázatát is, amit tegyük hozzá, hogy a kormányaink rossz gazdaságpolitikái okoztak. A hiteles rá van állítva a szopórollerre, amikor meg fut a szekér a nyereségben meg mindenkivel osztozik. Na ezen kellene kicsit módosítania az államnak, mert ez más országban nincs így. E mellett nem ártana jól kormányozni, és akkor erősödne a forint és az egész kérdés tárgytalanná válna...

Nzoltan 2011.05.27. 07:27:07

A bankok legnagyobb genyasága, hogy aki tudta volna, idő előtt nem lehetett előtörleszteni. Én is azért szoptam be a frankot. Hallott már valaki olyat egy másik EU-s országban, hogy nem fizetheti vissza a hitelt?

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.05.27. 07:40:59

Ez ugyanígy lejátszódott Finnországban a 90-es években amikor elvesztették a szovjet piacot, az emberek nyakló nélkül vették fel a hitelt, mindent arra vettek, lakást autót mosógépet, dübörgött az ál-jólét, aztán egyszercsak vége lett. Ez lesz otthon is. Majd albiban lakik a nép és keccsöl reggeltől estig, nem lesz ott már kánaán.

panic_button 2011.05.27. 08:19:21

különadót a devizahitelesek megsegítésére!

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.05.27. 08:24:44

Ne az ÉN adómból fizessék meg:

-a felelőtlen tücsök devizahitelesek veszteségét (a kaszinóban is buksz, nem tartottak pisztolyt a fejedhez, na meg plazmatévés proli az összes)
-az autópályákat, mert nincs kocsim
-a metrót, mert nem közlekedek, különben is köcsög pestiek
-az utakat, mert leszarom, dögöljön meg mindenki, ahol van, építsen magának, költözzön közelebb
-az óvodákat (minek csinált hülyegyereket)
-az iskolákat (fizesse saját pénzből, magániskola, öngondoskodás)
-a nyugdíjakat (miért nem öngondoskodott)
-a segélyeket (tetszettek volna előrelátóbbak lenni)!

Perillustris 2011.05.27. 08:34:32

@Nzoltan: Hol nem lehetett? A CIB-nél nem volt gond. Igaz, 30 ezerrel lehúztak (a nálam később szerződőket meg már 50-nel könnyítik meg).

GGG77 2011.05.27. 08:36:16

Forint hitelem van, devizahitelem nincs.
Ennek ellenére támogatom, hogy megsegítsék a devizahiteleseket.

Beren 2011.05.27. 08:49:13

A CHF hitel nálunk és a környező országokban is egyaránt gond.
Többen vagyunk, mint Svájc.
Demokrácia van.
Szavazzuk meg és dobjunk taktikai atombombát Svájcra! Úgy esne az árfolyam, mint a kő.
Mit szóltok? :o)

acsa77 2011.05.27. 08:59:19

Nem értem, már két évvel ezelőtt végigrágta mindenki a hitel hátterét, miért kell ennyi kommentet pazarolni rá?

Pl. nem csak az árfolyam miatt nőtt a törlesztő, hanem az ország kamatfelára miatt is. Ez megjelenik az Euro-övezeten belüli országokban is.

És ha pl. rögzítik az árfolyamot, akkor mindenki nézze meg ennek költségeit is. Ha ebbe belemegy az állam, az azt jelenti, hogy erősödésre, azaz profitra játszanak. Mert a veszteség sokkal durvább... Lehet, hogy arra is játszanak, hogy az állam olcsóbban tud finanszírozni, mint egy piaci bank. Ez is profit, amit szintén az állam kaphat meg. Ezért is van nagy üzlet az állami bérlakásprogramban, ha nem roncsokat építenek, és épp alacsony az alapkamat.

Lajosforras 2011.05.27. 09:09:19

szerintem meg megvalósul a magyar önkormányzati lakásprogram. a devizahiteles bukik, a bank behajt, önkormányzat az árverésen (féláron) él az elővásárlási jogával,aztán bérbead. így valósul meg farkas flóri víziója, amit a nemhogy sekélyen,depláne mélyen nem tisztelt kormányunk oly bőszen tagad.

ember67 2011.05.27. 09:13:14

Úgy járt a magyar a hitellel, mint indián az üveggolyóval: azt se tudta mi az, de kell.
Én építési vállalkozó vagyok, s láttam, hogyan vették fel a hitelt az ügyfelek. Akinek a reális hitelképessége 10 milláig volt meg, az 15 millás házat akart, akinek 17 millára volt hitelképessége, az 25 millás házat akart.
Mindenki a bérházi 37 m2 után már nem tudott 120 m2 alatti életet elképzelni. A magyaros nagyravágyás hülyesége.
Az állam jót röhögve erkölcsileg támogatta ezt: naná, a hitel 25%-a azonnal az államkasszába folyt áfa formájában, plusz az építőiparban -valós pénzügyi képesség növekedése nélkül, tisztán hitel alapon- megnövekedett teljesítés utáni TB, SZJA, nyereségadó, import építőanyag utáni vám, stb bevételek jelentkeztek. Ezt hívják úgy, hogy az állam hathatós közreműködésével felpörgetik a belső fogyasztást.
Sajnos az emberek "behúzása" túl nagy üzlet volt az államnak, ezért nem figyelmeztette senki a hitelek világában "hülye indián" magánembereket a veszélyre.

Perillustris 2011.05.27. 10:58:52

@GGG77: Pár hónapja kifizettem a CHF-hitelemet (3-400 ezret buktam az árfolyamon), de amikor még megvolt, akkor sem támogattam a megsegítést ebben a formában.

Irány a kisebb lakás! Az sem baj, ha kicsit lenyomja az árakat.

@ember67: Így van. Tőlem meg mindenki azt kérdezte, miért nem vettem nagyobb lakást, avagy miért nem jobb környéken vettem. Újra meg újra el kellett mondanom, hogy akkora hitelt akartam csak felvenni (2007-ben), aminek a részleteit akár egy mekis fizuból is ki tudom fizetni, ha beüt a ménkű.

Persze még így sem volt kellemes a 28 ezerről 35-40 ezerre nőtt havi részlet, de még mindig kezelhetőbb volt, mint ismerős helyzete, akinek 70-ről nőtt 100-110 ezerre.

Az emberek "koppra" számolták ki, mit bírnak fizetni, ez volt a nagy baj.

S igen, az állam cinkostárs volt, mert bár ismert volt, hogy rengeteg szürke- és feketejövedelem épül be a falakba, mégsem hozták be korábban a fizetéshez kötött hitelképességet, ezzel ösztönözve-kényszerítve a bejelentett jövedelmek felé az állampolgárokat.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 11:00:39

@Boston2: de ha valakinek nincs annyi penze, hogy lakast vegyen, akkor miert vesz lakast..?

lakjon alberletben, vagy szuloknel. nemeteknel, olaszoknal,hollandoknal, franciaknal, es az osszes irigyelt orszagban ez igy mukodik...

miert sajnaljak es mentsek meg az adombol rongyrazo majmokat, akik nagyzolasbol lakast vesznek, mikozben annyi penzuk nincs onerobol, hogy egy hasznalt autot megvegyenek es fenntartsanak?

barata 2011.05.27. 11:11:36

A tervezett fix árfolyamos megoldás, valójában adósság átütemezés életképes lehet, természetesen vannak kockázatai, de milyen megoldásnak ne lennének. Akár tetszik, akár nem, 3 szereplős a játék (bank-adós-állam/adófizetők), nekik kell egyezségre jutniuk, és egyik sem léphet ki a buliból úgy, hogy ne égetné meg magát. Még közgazdaságilag is védhető, hogy annak is fájni fog, aki nem vett fel hitelt, mert közvetve, kisebb nagyobb tompítással Ő is profitált a mások hitelfelvételéből a (picit) felpörgő gazdaság miatt. Valószínűleg ezért is engedték el az akkori kormányok a hitelezést, csak hát nem jött be, sőt még a válság is beütött. Tartok tőle, hogy az egykulcsos adótól remélt gazdaságélénkítés is ugyanerre a sorsra jut.
Mint miden bajnak, ennek is van jó oldala. Végre nagy tömegeknek nyilvánvalóvá vált, hogy hitelt felvenni csak egészséges aggodalommal, a legszükségesebb mértékben szabad felvenni, kerti tó és kandalló nélkül is élet az élet.

Akvyr 2011.05.27. 11:19:09

@pupumpa: Miért válaszoltál háromszor? Na mindegy. Igazad van, mint ahogy többnyire mindenkinek aki a témáról beszél. Számomra akkor is meglepő volt, hogy nálunk 5% lakik bérelt lakásban, más fejlett országokban meg az emberek háromnegyede. Ez akkora különbség, hogy inkább azon gondolkodom nálunk hogyan baszódott el így. Ez után már nem csoda, hogy akkor is saját lakásba akar menni mindenki, ha nem tudja kifizetni, mert ez a társadalmi elvárás.

Augustin 2011.05.27. 11:23:15

Hajjaj a közgazdászok! Engem is ki tudott oktatni egy ismerősöm (közgazdász) annak idején, hogy miért éri meg ez a hitel, csak arra az egyszerű kérdésemre nem tudott válaszolni, hogy honnan veszi, hogy a munkahelye húsz éven át meg lesz. Mert úgy én sem találtam hülyeségnek a döntését (ház, kocsi), hogy havi hatszázat keres.

Itt inkább azzal volt gond, hogy sokan tényleg a gazdasági teljesítőképességük határáig adósodtak el, vagy nem kalkulálták bele, hogy ha elveszítenek egy állást, akkor nem biztos hogy azonnal találnak újat, és hogy ugyanannyi fizetéssel.

Augustin 2011.05.27. 11:28:08

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: rongyrazo majmokat, akik nagyzolasbol lakast vesznek, mikozben annyi penzuk nincs onerobol, hogy egy hasznalt autot megvegyenek es fenntartsanak?

Azért a lakásvásárlás nehogy rongyrázásnak számítson már. Pont hogy racionális döntés, ha annyi a törlesztő, vagy alig több, mint az albi. A szülőknél lakni a gyakran a házasság végét jelenti, ezt te is tudhatod.

Szerintem a rongyrázás az új kocsi hitelből, az össze-vissza vásárlás hitelből....stb.

juditka* 2011.05.27. 11:34:05

Igazságos-e, hogy most a devizahitelesek az államtól várnak segítséget? "

Jó a kérdés. De én úgy gondolom, hogy igen.
Ha nem csal az emlékezetem, mindig is segitette az állam, a lakáshoz jutást........
Még az oly sokat emlegetett rendszerváltás előtt is.
Akkor most én is megkérdezhetem?:)miért ne segíthetne az állam?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 11:40:41

@Augustin: de
a lakasvasarlas rongyrazas. csak beleragadt kadar nepenek a fejebe, hogy fu, a alaks, az kell, az alap.

nem alap a lakas. ny-europaban egy atlagember az egesz eletet berlakasban eli le. nalunk az atlegember eladja magat 20-30 evre a banknak, aztan panaszkodik, hogy szemet bank, mintha pisztolyt tartottak volna a fejehez, hogy erejen felul vallaljon be egy hitelt es a fel eletet streszszben es rettegesben toltse.

egyszeruen nem ertem meg, miert jo a lakas ertekenek a ketszerest kifizetni egy lakasert es 25 evet rettegni miatta.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 11:43:22

@juditka*: azert ne segitsen az allam, mert az allamnak nincs penze.

nekem van, az adofizetonek. es amikor a devizahiteleseket mentik, akkor az en penzembol mentik. az en kontomra. nekem jut kevesebb utfelujitas, szarabb infrastruktura, a leendo gyerekemnek szarabb oktatas, apamnak es anyamnek 80 ledolgozott ev utan kevesebb nyugdij, nekem szarabb orvosi ellatas. azert mert mas nem gondolkodott es nem volt hajlando tudomasul venni, meddig er a takaro...

juditka* 2011.05.27. 11:43:57

Miért vesznek fel hitelt? Fiatalok és mások!
Többek között gondolom, azért, hogy ne albérletben lakjanak. Amiért a társadalom egy csoportja csillagászati árat fizet, a másik "csoport" abból sokszor:) eltitkolt, adózatlan jövedelemhez jut. Meggazdagodva - esetleg - a mások nyomorúságán.

Nagyon bízom abban, hogy ez a probléma meg fog oldódni, és nem lesznek tömeges kilakoltatások.

Ja. abban is nagyon szeretnék hinni, hogy a még lakás nélkül élő fiatalok, - akik,esetleg "csillagászati" összeget kénytelenek fizetni albérletért,- belátható időn belül lakást tudnak venni. Nagyon remélem erre is talál valamiféle megoldást a kormány, hogy segítse őket.

gorcsev54 2011.05.27. 11:46:12

@pupumpa: Egyetértek!!!!!Olyan ez az ország,hogy csak na! Ott van a reg. adó kérdése(valóban vannak akik csalnak vele)de miért ne tennék amikor "pofátlan"lehúzásról van szó-nem beszélve mennyi embert le is húznak, vagy ott vannak a vállalkozások (mindenki arról beszél ,hogy szja, de elfelejti a más adókat pl.ip. adó társ.adó stb.amit pl. nagy pofával "csökkentettek" csak persze kivették belőle az Ip adót. más számít az adó alapba-szóval magyarul átkur...k mindenkit-és nincs pénz! Mindenki ( és itt nem a bodzaszedőkre stb. gondoltam) tűrőképesség határán túl van és tele a hócipője, azért dolgozik, hogy fizessen és közben folyamatosan csökken a pénze lehetősége.Szóval valami itt nagyon nem gömbölyű.Akik itt szónokolnak bérlakásokról egyebekről azoknak kívánom ,hogy életük végéig maradjanak is abba fizessék egy életen keresztül(amcsi és egyéb példák alapján)ami szintén nem igaz csak átmenetileg , hiszen ott is minden normálisan gondolkodó család előbb utóbb sajátba akar költözni (nem is lett volna hitel válság ha nem így lett volna) a nyugati viszonyokat nem lehet összehasonlítani a magyarral ahogy a kínait sem. (mert az baromság)mert akkor minden téren hasonlítani kell.Egyszerre most ennyit, és senkinek sem kell egyetértenie (mert olvasok más véleményeket is) de az igazság szinte teljes mértékben egyik oldalon sem áll. Nem minden egyszerűen fekete vagy fehér.Ha nem lennének (tisztességes) hitelek akkor nem lennének bankok, és gazdaság, beruházás stb. semmi sem.Azok az akkori állítólagos Ft. hitelek magas kamattal költségekkel (és még állami támogatással) versenyképesek a deviza alapú hitelezéssel - amúgy a bankok ugyan olyan szemét konstrukciókkal húzták húzzák le az embereket, az egyre nagyobb profit miatt amit persze a tulajdonosi kör felélt.

juditka* 2011.05.27. 11:54:08

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Neked ebben teljesen igazad van. Én is tisztességes adó- és járulékfizető vagyok.
Sok százezer embert segített már az állam......
Miért ne tudna megoldást találni most is, úgy hogy a Te felsorolt érveid ne csorbuljanak, - persze ami mindannyiunkat érint- .
Ugyan már! Nem csak a "takaró érésről" van szó.
Nagyon sok fiatal, és sajnos már idősebbek is elkényszerültek/nek/ menni nagy városokba vagy annak közelébe, ha meg akarnak élni.......nem segélyen akarnak tengődni, éhen halni.
Teljesen mindegy, hogy diplomával a zsebükben, vagy anélkül, de "hasznos" tagjai akarnak lenni a társadalomnak.
Újra megkérdezem, miért ne lehetne segíteni a meglévő hiteleseket /a bajba kerülteket/ és azokat akik esetleg hitel nélkül nem tudnak talpra állni, lakást venni?

Augustin 2011.05.27. 12:03:47

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"nem alap a lakas. ny-europaban egy atlagember az egesz eletet berlakasban eli le."

Nem tudom, te melyik országról beszélsz, de én évek óta itt élek Németo-ba, és azt látom, hogy csak az itteni nagyon szegények nem törekednek saját lakásra. És nagyon sokan építkeznek akár húsz évre eladósodva is. Ha annyi a törlesztő, vagy kicsit több, mint az albi, akkor a német már lakást vesz, de lehet, hogy csak azért mert hülye rongyrázó...

"egyszeruen nem ertem meg, miert jo a lakas ertekenek a ketszerest kifizetni egy lakasert es 25 evet rettegni miatta. "

Azért, mert azzal a saját vagyonodat növeled, az albérlettel valaki másét, aki ki is tehet a lakásból.

lüke 2011.05.27. 12:03:52

nix a devizahiteleseknek, nem kiskorú vette fel!
az egyetlen aki kiskorú volt:
a 7 éves Kumin Ferenc -82-ben a kommunizmus

NEM SEGITÜNK!
hasonlít a Ràkosi- Horváth Márton- Révai József kultúrpolitikához a poszt:
becsapunk- félrevezetünk -elhitetünk- s majd megmondjuk

juditka* 2011.05.27. 12:04:41

"A bankszektor és a magyar kormány közötti megállapodás rövidtávon megoldást jelent a devizahitelesek problémájára, viszont a program kifutását követő időszakot tekintve továbbra is magas a kockázati költségek alakulásával kapcsolatos bizonytalanság.

a piac pozitívan értékelte a tényt, hogy a magyar
kormány és a bankok között megállapodás formálódik"

www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/buntetopadra_kerult_az_otp_harom_ev_mulva_johet_a_fekete_leves.150126.html

Az adósmentő csomag rövidtávon a nem teljesítő hitelek bővülésének lassulásához vezethet, viszont 3-4 év múlva okozhat komoly problémákat, és a késedelmes illetve nem teljesítő hitelek megugrását.

Abban az esetben, ha a forint a svájci frankkal szemben nem tud jelentősen erősödni, a kormány meghosszabbíthatja a programot vagy javasolhatja, hogy a bankok viseljék a veszteségek egy részét"

:)

lüke 2011.05.27. 12:05:40

@Augustin:
a fele igen,
a másik fele nem
nem kérdés a lakás, ahogy a kocsi se
NY-ban élö rokonaimnak se kocsijuk, se lakásuk
évi 400 ezer dollár/fö fizetéssel

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 12:09:59

@Augustin: "Azért, mert azzal a saját vagyonodat növeled, az albérlettel valaki másét, aki ki is tehet a lakásból. "

nem.

a bank vagyonat noveled, mert masfel-ketszereset fizxerted ki alakas ertekenek.

a rossz uzlettel eppenhogy csokkented a vagyonodat. ha araban meg tuidod venni a lakast, akkor igen, az jo. de hitelbol nem tudod araban megvenni, tehat az tortenik, hogy egy x erteku vagyontargy x*1.7 aron kerul hozad, tehat buksz.

Perillustris 2011.05.27. 12:14:17

Azért azt merem remélni, hogy aki adókedvezményt érvényesített az elmúlt években a lakáshitele miatt, avagy "szocpolt" kapott egy vagy több gyerek után, az mélyen hallgat, és nem érvel a megmentés ellen.

Augustin 2011.05.27. 13:10:11

"nem.

a bank vagyonat noveled, mert masfel-ketszereset fizxerted ki alakas ertekenek."

De igen, mert közben neked is nő a vagyonod. Az, hogy a banké is, ebben az esetben normális. Végülis nem jótékonysági intézmény...

"a rossz uzlettel eppenhogy csokkented a vagyonodat. ha araban meg tuidod venni a lakast, akkor igen, az jo. de hitelbol nem tudod araban megvenni, tehat az tortenik, hogy egy x erteku vagyontargy x*1.7 aron kerul hozad, tehat buksz. "

De letelik egyszer, ha viszont albérletben laksz, akkor csak buksz, buksz, buksz életed végéig és még a gyerekedre sem tudsz még egy lakást sem hagyni.

juditka* 2011.05.27. 13:11:02

"A Nemzetközi Valutaalap továbbra is azt javasolja Svájcnak, hogy a közeljövőben szigorítsa monetáris politikáját, vagyis nyúljon a kamatemelés lehetőségéhez.
Az IMF szakértői stábjának legfrissebb, az alpesi országról szóló jelentése szerint a legnagyobb kockázatok - ahogyan az elmúlt napok piaci folyamatai is mutatják - külföldről érkezhetnek.

Amint arra már többször rámutattunk, egy hosszú lejáratú frankalapú devizahitel a svájci kamatemelésre sokkal intenzívebben reagál a havi törlesztőrészletek emelkedésével, mint a forint frankkal szembeni gyengülésére (amely problémát a magyar kormány mentőcsomagja átmenetileg kezelni tud, de a kamatemelés kockázatát nem küszöböli ki).

Így a fenti hír továbbra is kedvezőtlen kilátást jelent a magyarországi devizahitelesek számára. "

www.portfolio.hu/deviza_kotveny/deviza/szomoru_hir_a_devizahiteleseknek.150136.html

Bocsánat! Ez a cikk, egy picit terjedelmes, de úgy gondoltam ideillik.
:)

dr. pretender 2011.05.27. 13:59:18

@juditka*: én albiban lakó fiatal (25) vagyok, és egyáltalán nem akarok saját lakást venni. tökjól elvagyok nem sajátban is, így nem vagyok röghöz kötve, pláne nem adósítom el magam évtizedekre. viszont az tökjó lenne, ha az albérletről kapnék számlát, a tulaj meg esetleg adózna utána, és úgy egyébként nem botrányos, sötét és bolhapiacra való bútorokkal telezsúfolt lyukakat akarnának horror összegekért kiadni az ingatlanügynökök.
a lakás legyen kulturált és legyen jó helyen, nekem ez a fontos, nem az, hogy az enyém legyen.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 14:26:17

@Augustin: te ezt most nem mondod komolyan..:-))))

te tenyleg azt hiszed, hogy ha egy 15 millios vagyontargyert kifizetsz 25 milliot, akkor az nem 10 millio buktat jelent a 25 millio forintnyi evek alatt gyujtott penzedbol?:-DDDDD

ebben az esetben van egy jo uzleti ajanlatom.....:-DDDDDDDDDDDD

van egy vadi uj suzukim 7 millioert. igaz, hogy az uj ara csak 4 millio, de 7 millioert novelheted a vagyonod 4 millioval:-DDDD

a gyerekre meg ne lakast hagyjon az ember, hanem olyan hozzaallast, amivel meg tudja teremteni az altala megalmodott eletet. halat adj, ne halot...

Augustin 2011.05.27. 15:00:30

"halat adj, ne halot... "

Én ezt fordítva ismerem...

"van egy vadi uj suzukim 7 millioert. igaz, hogy az uj ara csak 4 millio, de 7 millioert novelheted a vagyonod 4 millioval:-DDDD"

Féléves mercim van, úgyhogy a szuzukid nálam nem játszik.

Szerintem ezt csak te gondolod, hogy attól nő a vagyonod, ha egy másik embernek mindet odaadogatod, de te tudod...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 15:11:29

@Augustin: nekem sem no a vagyonom, de en nem kotom roghoz magam..

most eppen amugyis menekuloben vagyok ebbol a szarkupacbol, ha en is magamra vettem volna egy 25 eves hitelt, meg egy lakast, most bizony elegge szarul allnek.

igy meg csak osszepakolom a cuccaim es megyek, amint megvan a kinti allas:-)

kolonc a sajat ingatlan az egysegsugaru allampolgarnak. onkentes roghozkotottseg es tobb evtizedes szolgasag. rossz uzlet. nem eri meg. plane azert, mert semmivel sem kerul tobbe egy eletet leelni alberletben, mint lakast venni es beledogleni..:-)

tudtad amugy, hogy berelt lakasban a felujitas, festes, javitasok a berlot terhelik..;-)

te a 25 eve alatt mennyit koltesz az ingatlanra meg pluszban a banki kamatokon kivul? 5-10 milliot..?;-)

es szerintem neked nincs mercid..

a bankodnak van mercije..:-D

latod, ha berelt lakasban laknal, legalabb a merci a sajatod lehetne es nem mas tollaval ekeskednel:-)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 15:13:01

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"
tudtad amugy, hogy berelt lakasban a felujitas, festes, javitasok a berlot terhelik..;-)"

marmint nem a berlot, hanem a berbeadot...

hidegfront jon?

Veder1 2011.05.27. 16:41:19

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára

Csak azt felejted el, ha kb ugyanannyi a bérleti díj meg a törlesztő, akkor 25 év alatt az albérlet mellett nem fogsz összeszedni egy lakásra valót, és akkor már hitelt sem kapsz ilyen hosszú időre, jön az öregkor és az albérletet sem fogod tudni fizetni, mehetsz az utcára...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 17:15:11

@Vödör: latom nem megy at igen fontos lenyegi momentum..

1. az ember nem egy lakoingatlan birtoklasatol ember. teljes eletet lehet elni annelkul, hogy akar egyetlen percig is birtokolnal egy ingatlant.

2. az, hogy nem fizetek tobbmillionyi kamatot a banknak nem azt jelenti, hogy azt a penzt nem keresem meg. de akkor mar inkabb nekem kamatozzon egy befektetesben, novelje a magannyugdijamat, pontosan azert, hogy en ne olyan nyugdijas legyek, mint te leszel ezzel a mentalitassal:-)

ha nem tudod oregkorban a rezsidet fizetni, akkor is mehetsz az utcara. a sajat lakasodbol is. mert ki fognak tenni es el fogjak arverezni a kozuzemi tartozas fejeben.

probaljatok meg elkepzelni egy szabad, felelossegteljes eletet, megha ennyire kurvara nehezen is megy..
amikor tervezed az eleted, a jovodet es nem kadarista tradiciok es beidegzodesek (felno - melo - melo - hitel - hitel - melo - hitel - melo - hitel - meghal - es kozben vegig megy a siras, hogy jujjdeszar) menten vegigelni..
a vilag egy csomo lehetoseget tartogat, ha nem csinalsz magadbol adosrabszolgat.

Veder1 2011.05.27. 17:24:17

az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára

Ne nézz már teljesen debilnek! Itt nem az ingatlan mindenáron történő birtoklásáról van szó (egyébként jelenleg is albérletben lakom, nincs vele gondom), hanem arról, ha csak annyi a kereseted, hogy vagy az albérletet, vagy a törlesztőt tudod fizetni, akkor te albérlet mellett nem fogsz egy kanyi vasat sem félrerakni. Ezután, ha öregkorodra csökkenni fog még ez a bevételed is, mert pl. nem lesz nyugdíj mellett munkád, vagy nem tudsz dolgozni, akkor, ha van egy lakásod, csak a rezsit kell megkeresned és van fedél a fejed fölött, míg ha albiban laktál egész életedben mehetsz az utcára.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 17:40:20

@Vödör: nem debil vagy, csak szuklatokoru es korlatolt:-)

ha debil lennel, az veled szuletett volna es uggy maradsz, de ezt beled neveltek es meg valtozhat, ha egyszer eszreveszed, hogy ez mar a XXI. szazad es kadar meghalt, tehat a bankhitel nem arra van, hogy neked segitsen, hanem azert, hogy a bank penzt keressen:-)

a vilag legrosszabb befektetese hitelbol lakoingatlant vasarolni. ertem en, hogy "dehat te nem is akarsz befeketetni" de akkor is befektetsz ilyenkor. es milliokat elbuksz, amit akar egy vallalkozasba, akar valamifele alapba, ertekpapirba, barmibe betehetsz, ami jo esellyel hozhat akar annyit is, hogy amikor mindenaron lakast akarsz venni, 40-45 eves korodban hitel nelkul, vagy minimalis hitellel megveheted.

de en nem beszellek le rola, hogy csupasz seggel hitelt felveve egy eletre eladositsd magad. tedd csak. csak utana ne sirj es ne kopkodj a bankokra, ha te magad cseszted el az eleted. mert akkor viszont egeszen biztos, hogy 25 evig nincs sporolas, nincs vallalkozas, nincs ertekpapir, csak zabszem a seggedbe, hogy jujujujj, a hitelt fizetni kell, mert kulonben...!

es ez sem garantal semmit, ugyanugy utcara kerulhetsz idos korodra egy jol sikerult valas, vagy joindulatu gyerekek kovetkezteben.

en akkor legalabb jol ereztem magam fiatalon, te meg egy vegigrettegett elet utan baszhatod az egeszet.

Augustin 2011.05.27. 17:50:00

Minek egy 25-éves hitel? Egy tízéves beláthatóbb időtartam, és kurvagyorsan eltelik.

"tudtad amugy, hogy berelt lakasban a felujitas, festes, javitasok a berlot terhelik..;-)2

nem igaz, ha a bérleti szerződésben benne áll, hogy eredeti állapotban kell visszaadni. Itt No-ban a bérlőt terheli... Nagyon tulajbarát törvények vannak.

"es szerintem neked nincs mercid..

a bankodnak van mercije..:-D

latod, ha berelt lakasban laknal, legalabb a merci a sajatod lehetne es nem mas tollaval ekeskednel:-)"

Aztamindenit! Úgy adod elő, mintha az albérlet garancia lenne a jó anyagi helyzetre. Valamint hogy egy kocsi többet érne egy lakásnál. Részvét.
Amúgy ha meggondolom, tényleg nincs olyan mercim, amire én kerestem meg a pénzt, viszont tényleg az enyém, és nem a banké. Ezt csak azért írtam, mert ha egy kocsivásárlást egy ingatlanvásárláshoz hasonlítasz, akkor nincs miről beszélni veled.

"onkentes roghozkotottseg es tobb evtizedes szolgasag."

Milyen röghözkötöttség? Egy másik városban kapok állást, akkor kiadom.
Az albi egy életre szóló kiszolgáltatottság.

"most eppen amugyis menekuloben vagyok ebbol a szarkupacbol"

Az országra célzol? Én évekkel ezelőtt megtettem. nehogy azt hidd, hogy kinn kolbászból van a kerítés.

"a vilag egy csomo lehetoseget tartogat, ha nem csinalsz magadbol adosrabszolgat. "

Hát valami miatt az okos nemkádárista nyugatiaknak is van egy csomó hitelük...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.05.27. 17:59:16

@Augustin: "Hát valami miatt az okos nemkádárista nyugatiaknak is van egy csomó hitelük... "

az okosoknak nincs...
a hulyeknek van csomo hiteluk:-)

de mondom, teljesne mind1, hogy mit csinalsz. adosodj el, ha szeretnel, ahogy tetszik. csak utana ne panaszkodj.

a gond ugyanis az, hogy a sok faszomoccse tulhitelezi magat, aztan az en adombol akarja kivakartatni a szaros segget, aki direkt nem vesz fel hitelt, hoguy veletlenul se legyen kiszolgaltatott, erre ilyen thaigetos-pozitiv csotanyok - na jo nem.. a csotanyok egy igazi tulelofaj, ezek viszont... - megmenteset akarjak abbol finanszirozni, hogy en nem csesztem ki magammal. alapvetoen errol szolt a mondanivalom.

lehet, hogy te rendkivul okosan hitelezed be a jovodet. vannak ilyenek is.

de itt es most nem az a gond, hanem az, hogy el itt parmillio agyatlan fasz, akiknek az aluljaroban lenne a helye.

juditka* 2011.05.27. 18:00:02

@pretender:

Még csak 25 vagy. Majd később lehet, hogy rájössz mégis jó lenne egy saját lakás.
Abból az összegből amit az albérletért fizetsz esetleg törleszthetnéd a saját hiteledet.
Ha felmondják a bérletedet akkor egy életen keresztül vándorolsz lakásról-lakásra. Nem éppen a legjobb megoldás.
Egyébként ha számlát adna a tulaj még többet fizetnél. nem gondolod?
:)

Augustin 2011.05.27. 18:22:37

"de mondom, teljesne mind1, hogy mit csinalsz. adosodj el, ha szeretnel, ahogy tetszik. csak utana ne panaszkodj."

Én nem is panaszkodok. Én sem tartom igazságosnak, hogy a többiek segítsenek nekik, csak te jelentetted ki, hogy minden hiteles hülye, meg rongyrázó. Hát nem.

NA YA! 2011.05.27. 18:44:42

@subtotal:"A szolgáltatás amit áttételesen jobban finanszíroznak a banki ügyfelek, mint mások az az állam által biztosított szolgáltatások."

Próbáltam lefordítani magyarra, hogy megértsem miről hablatyolsz, de nem ment! Talán egy fütyisz-magyar szótár segíthetne, de olyanom nincs!:)

Augustin 2011.05.27. 19:05:15

@Vödör: hagyd, reménytelen. Nem érti, hogy amennyivel esetleg drágább, azt ő már odafizette valakinek.

Veder1 2011.05.27. 19:51:36

@Augustin, de ő félrerakja az albi mellett... Pont azt mondjuk, hogy mi van, ha nem tud félrerakni ,emrt nincs akkor keresete, de csak azért is köti az ebet a karóhoz...

Nzoltan 2011.05.27. 20:35:22

@Perillustris: Most már lehet, de csak tavaly nyár óta. Amikor jó lett volna, akkor még nem leheett.

bag 2011.05.27. 21:30:36

Nem fizetek a tetű, fogatlan, agyhalott, plazmatévés, nullaforintos Suzukis prolik helyett!

Vki arra biztat, hogy olvassam el a -remélem soha életbe nem lépő-tervezetet.

Bármennyiszer olvasom, most is azt látom, hogy bizony velem - a mindig pontosan fizető- polgárral fizettetik ki a semmirevaló prolik nagyzási hóbortját.
A bankok később jutnak -már ha jutnak egyáltalán ezektől- bevételekhez . és ugyan ki fizeti a többlet kezelési költséget egy új hitelnél- mivel úgy gondolom talán még nekem is van jogom fejleszteni a vállalkozásom, új ingatlant, netán gépjárművet venni hozzá. de így a drágább hiteldíjakat kizárólag én és a pontosan fizető többség fizeti ismét az ingyenélő emberszabásúak helyett.

subtotal 2011.05.27. 21:49:39

@NA YA!: fideszesnek még nem tituláltak soha, úgyhogy ezt akár elismerésnek is vehetném.

Azért neki futok még egyszer: azt próbáltam megvilágítani, hogy az állam által szedett bankadót a banki ügyfelek fizetik ki (hitelesek főleg, a betétesek kevésbé), áttételesen tehát az állam által biztosított szolgáltatásokat finanszírozzák ezzel. Mivel az ügyfelek emellett még legalább annyit adóznak is, mint mások, ezért jobban hozzájárulnak ezzel a közteherviseléshez.
Az állam azzal tenné a legjobbat, ha nem vetné ki a bankadót és cserébe nem engedné a bankokat szabadon alakítgatni a már megkötött szerződések feltételeit.
Ha viszont szedi a bankadót, akkor azt a bajba jutott adósok megsegítésére fordítsa, bár ez nem annyira preferált mert egy újabb kontraszelekciós újraelosztási kört hoz létre.

subtotal 2011.05.27. 22:04:09

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: kicsit egységsugarú vagy. Van mondjuk valaki (bank), aki azzal üzletel, hogy nem tejet vesz a termelőtől mint a Cora, hanem pénzt vesz (bank). Aztán ezt a pénzt adja el a vásárlónak.
Idáig oké?
Mondjuk bemegy a vásárló, hogy kellene neki 10millió pénz. Bank ezt úgy tudja megvenni, hogy üzleteljen vele, ha 6%-ot fizet érte évente (MNB alapkamat), azaz 600 ezret. Ő úgy keres rajta, ha mondjuk 10%-ot kér a vevőtől, azaz a bank bruttó nyeresége 400ezer per év (valójában kevesebb, de ez már bonyolult :). Ebből lejönnek a költségei, úgy mint banki ügyintéző, épületbérlet, behajtó, banki különadó, etc. Tehát egy nagy részt a betétes szakít, legyen az egy magyar betétes, esetleg a bank tőkéjét adó részvényes vagy akár svájci betéttel rendelkező dán nyugdíjpénztár. Aki pedig azért rakja bankba a pénzét, hogy keressen rajta, ugyanúgy ahogy a lakását kiadó is keresni akar a lakásban fekvő pénzén.
Gondolj bele, te ingyen odaadnád a vagyonodat másnak használatra? Ugye.
Innentől kezdve azt kell mérlegelnie a pénz megvásárlójának, hogy a pénz megvételével előrehozott lakásvásárlása megéri-e neki.

mizrolist 2011.05.28. 00:53:25

@juditka*: és ha nincs saját tulajdonú lakásod, akkor sokkal mobilabb vagy, és könnyebben költözöl pl. másik városba.

Tudom, a magyar ember másik megyébe sem megy, nemhogy messzebbre :P

róth manó 2011.05.28. 02:30:24

@juditka*: miért lenne "csillagászati" összeg, hogy egy 10 millió Ft értékú lakásért kb. havi 50 ezer Ft-ot kell fizetni Budapesten, vidéken meg arányosan kevesebbet? A mai kamatviszonyok között lehet, hogy még kevés is.

morbiczer 2011.05.28. 10:43:45

@róth manó: "Téves."

Nézd, én csak jobban tudom, hogy mennyi volt a CHF hitelem törlesztőrészlete és mennyi ma, illetve azt is, hogy ugyanarra a hitelösszegre milyen forinthitelt ajánlottak akkor. Ez alapján én még mindig a CHF-fel jártam jobban. És gondolom, a HUF hitel részletei is emelkedtek volna. Csökkenni aligha csökkentek volna.

Illetve nagy eséllyel az EUR lett volna a legjobb, már csak azért is, mert jelenleg EUR-ban kapom a fizetésem, de ezt nem tudhattam négy évvel ezelőtt. Így jártam.

juditka* 2011.05.28. 15:08:53

@mizrolist:

Nincs saját tulajdonú lakásod könnyebben költözöl az biztos.
De tudod, én meg úgy gondolom, hogy inkább legyen. Ha költözöm legalább lesz mit eladnom.

Tévedsz. Költöznek, sokan, és nem csak másik, szomszédos megyébe, attól sokkal távolabb is, fiatalok és idősebbek is.
Mert most ilyen ez a világ.
Vagy talán nem?
:)

juditka* 2011.05.28. 15:13:17

@róth manó:
Hm. Kinek, mennyi a csillagászati összeg, azt mindenki saját maga ítéli meg.
Ha Neked ez tetszik, és jó, hogy dobálod a tízezreket, - esetleg egy életen keresztül, - mint egy "feneketlen kútba":) hát akkor tedd.
hm. ha jó Neked.

:)

mizrolist 2011.05.28. 15:18:06

@juditka*: igen, lesz mit eladni. Azaz lesz egy lakás, amit megpróbálsz eladni és nem fog menni - a mostani helyzetben.

Te is tudod szerintem, hogy a legtöbb embernek a szomszéd faluba költözés is riasztó perspektíva, és az EU-ban talán a magyar a legkevésbé költözni hajlandó nép.

juditka* 2011.05.28. 16:46:34

@mizrolist:
Na. Igen. Eladni biztos, hogy most nehéz, főleg vidéken.De legalább érzed, tudod, hogy van valamid, ami egy biztonságot adhat.
"Szomszéd faluba". A szomszéd faluba , miért ne költöznének, attól függ az ország mely részén van. Város közeli falukba, pedig sokan elköltöznek, több száz kilométerre is, no és a városokba is,mert a kényszer ..... az nagy úr.:)
Nem tudsz véletlenül számadatot, külföldre hány magyar költözik évente ?- még ha nem is véglegesen -.
Ugyan már! Hiszen ezt Te is nagyon jól tudod, hogy igy van.
:)

zsolt100 2011.05.28. 20:33:58

Egyszerú a képlet, ha a lakásvásárlás költségeit az albérlet költségeihez viszonyítom, akkor lehet látni, hogy mivel jár az ha albérletben él valaki ahelyett, hogy hitelből venne egy saját lakást.

Az 55nm-es lakásunk törlesztője 95e ft 25 évre,
ugyanilyen szomszéd utcai lakás bérleti díjja 60e ft (bútorozva).

a 25 év leteltével a saját lakásra kifizetett plusz pénz 25x(95-60)=10,5 millió ft

erre jön a saját tőke ami a lakás vételárába fizettünk anno 10,5 millió+4 millió = 14,5 millió ft

Tehát ha nagyságrendileg minden marad így, akkor elmondhatjuk, hogy a hitel választásával a 25 éves futamidő alatt kifizetjük:
a teljes vételárat (azaz a megkapott hitelösszeget + a saját tőke összegét[utóbbi gyakorlatilag a kamat egy része]
valamint azt az összeget is amibe a bérlés kerülne [ez a kamat másik része]).

Az összehasonlítás eredménye az lett, hogy ha a 60 ezres albérletben laknánk, akkor a 25 év alatt a bérleti díjjon felül félretehetnénk azt az összeget amit most a hitelre kifizetünk amíg lejár a futamidő.

Ennek oka az, hogy kb ugyanakkora a banknak fizetendő kamatösszeg mint a bérleti díj. Így pedig mindkét döntés az albérlet és a lakásvásárlás is jó döntés, hiszen ugyanakkora vagyonvesztéssel jár. Ugyanazt a vagyonértéket vesztem el 25 év alatt, csak egyik esetben a bérlőnek adom bérleti díj formájában, másik esetben a banknak kamat formájában.

Persze lehetne a számolgatást bonyolítani felújítási kiadásokkal (mert 25 év alatt egy lakást csak fel kell valamennyire újjítani), a bebútorozás pluszköltségével (a példában szereplő albérleti lakás bútorozott) meg jövőbeni reálérték változásra spekulálással de szerintem nem érdemes.

Béke legyen veletek :)

róth manó 2011.05.28. 22:27:19

@juditka*: Ha így vesszük, akkor lehet hogy nekem 100 Ft is csillagászati egy rózsadombi 100 m2-es lakás bérleti díjáért mindegy mibe is kerül és mennyi a kamatláb. Nemde?

róth manó 2011.05.28. 22:36:47

@zsolt100: Köszönöm, hogy alátámasztottad tényekkel annak a téveseszmének a cáfolatát, hogy az albérlet "feneketlen kút" drágább mint hitelből lakást venni. Ennek egyszerűen így kell lennie közgazdaságilag, mivel az egyik esetben egy x értékű lakást, míg a másikban egy x értékű pénzösszeget használsz, nyilvánvaló hogy makroszinten ugyanolyan jövedelmet vár el minden tőketulajdonos. (Ettől függetlenül mikroszinten létezhetnek piaci anomáliák.) Természetesen létezhet, hogy a lakások reálértéke hosszabb távon megnő valamilyen hatásra, tehát jobban jár mégis az, aki vesz. De, a jelenlegi Magyarországon (egy fogyó népességű országban és a jelenlegi gazdasági várakozásokkal) néhány prosperáló és népességet vonzó területtől eltekintve ez szerintem nem várható alappal.

Perillustris 2011.05.29. 00:22:57

@róth manó: Az albérlet mellett az egyik legütősebb érv szerintem, hogyha pl. lesz egy sutyerák szomszédod, akkor nem feltétlenül kell szenvedned miatta: felbontod a szerződést, s továbbállsz.

A kutyájukat éjjel sétáltatni indulók (ugatás a folyosón), a járólapot szarul letevő, azon fapapucsban kopogók országában ez nem mellékes.

róth manó 2011.05.29. 06:33:59

@Perillustris: Köszi, ilyen érvet 100-at tudtam volna összegyűjteni, de én próbáltam egyszerű parasztgyerökként maradni a közgazdaságnál.

juditka* 2011.05.29. 14:39:36

@róth manó:
hm. Azt Te tudod, hogy Neked mennyi a csillagászati összeg. Béreljél rózsadombi lakást.
Nagyon jó Neked, ha ebben a gazdasági helyzetben,- és máskor is megteheted.
Na. Milyen jó, hogy élnek ilyen emberek is az országban.
Ki gondolta volna?!?!
:)

igazi hős 2011.05.29. 21:29:20

@róth manó: Csak az utolsóra reagálnák: az ilyen-olyan kockázatokat nagyon is számszerűsítik, a közgazdászok is, sőt leginkább ők. Ez pont az az összeg, amire a piac beárazza a biztosítást. Hogy ez elhanyagolható-e, arra lásd a görög állampapír hozamokat (kontra német állampapírok).

képzelt valaki 2011.05.29. 21:59:47

Milyen segítséget kaphatnak a devizahitelesek?"

A devizaalapú lakáshitellel rendelkezők helyzetét javítani szándékozó csomag a különböző forrásokból eddig megismert információk szerint a következő részelemekből - vagy azok egy részéből - tevődhet össze:"

profitline.hu/hircentrum/hir/233265/Milyen-segitseget-kaphatnak-a-devizahitelesek?

- a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) létrehozása, amely diszkontáron megvásárolná a fizetésképtelen, szociálisan rászoruló adóstól az ingatlant, és bérbe adná neki;"

A cikkben felsorolt hat pontból én ezt emelném ki.
Az a megoldás, attól jobb, hogy az utcára kerüljön valaki, kerüljenek családok.
Hiába fektette be az "érintett" lakásba a pénzét, még sem lesz saját lakása. végül is albérlőként fog élni, ha jól értelmeztem.

róth manó 2011.05.30. 06:05:04

@igazi hős: OK. Elképzeltem, ahogy Mari néni éjjel kockás füzetben faktoranalízist végezve számolgatja a várakozásokat (kockázatokat) és ennek megfelelően adja bérbe a vityillóját.

róth manó 2011.05.30. 06:07:36

@képzelt valaki: Igen jól látod. Lényegében azt jelenti az utolsó pont, hogy valaki k.rva drágán vett egy bérleti jogot.

porfelhő 2011.05.30. 12:16:52

Orbán Viktor miniszterelnök a bankszövetség elnökével és a nemzetgazdasági miniszterrel közösen hétfő kora délután jelenti be a kormány és a pénzintézetek közötti megállapodást a devizahitelesek megsegítéséről.
A Hír Televízió élőben közvetíti a 13 órakor kezdődő eseményt a Miniszterelnökségről."

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=380202

Kíváncsian várom én is.

igazi hős 2011.05.30. 13:44:00

@róth manó: Megint mellébeszélsz. Először írsz a lakáskiadásban elvárható haszonról, aztán bizonyítod, hogy Mari néni ezt nem képes kiszámolni. (Sőt megérteni sem, de Mari néni jelenértéket sem tud számolni és ha megpróbálnád megmagyarázni neki, hogy most vehet 5,000 Ft-ért 10,000 Ft-ot, akkor nagyon kerekedne a szeme.)

Ha valaki örököl egy lakást, vagy nem tud mit kezdeni a pénzével és "majd jó lesz 20 év múlva Pistikének" alapon ingatlanba teszi (nem fekteti, az tudatosabb cselekvést kívánna), az nem elemez semmit, hanem láthatóan véletlen- és ötletszerű összegért megpróbálja kiadni. Nálunk ilyen a lakáskiadók többsége. Normális helyen nem ők, hanem a hanem az ingatlanalapok birtokolják a bérlakásokat, azok pedig elemeznek és terveznek. Az egyik eset ("amatőr" bérbeadó) nem törődik a hitelkamatokkal, a másik (profi bérbeadó) viszont nem csak a hitelkamatokkal törődik. Ezzel visszajutottunk az eredeti kérdéshez, a törlesztésről és lakbérről.

bazs 2011.05.30. 16:17:39

Mondá az Úr: ...és ne segítsünk azoknak se, akik ártérre építkeznek és az özönvíz elmossa a házukat, mert ha a hegyre építkeztek volna, most száraz lábbal pöfékelhetnének a tornácon...
Vajon ki bacta el? A tulaj, mert nem foglakozott a kockázattal? Az önkormányzat, mert belterületté nyilvánította az árteret? A tulaj, mert megválaszotta az önkormányzati képviselőket?
Én bírom, a trükk annyi volt, hogy nem a teljesítő képességem határának megfelelő törlesztőt vállaltam be, hanem sokkal kisebbet. Még egy kocsi is beleférne talán, de egyelőre nem veszek.
Aki meg azt állítja, hogy számítani lehetett a chf/huf megugrására, az nézze meg itt: finance.yahoo.com/echarts?s=CHFHUF=X#chart5:symbol=chfhuf=x;range=19990101,20090907;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off
2001.05.01-től 2008.09.29-ig kisebb-nagyobb ingadozás mellett szép lassú forinterősödés látszik. Aki ezen időszak alatt bármikor is 200 fölötti chf/huf árfolyamot jósolt volna, azt szerintem még a tapasztalt üzletiek is kiröhögték volna. Szóval aki ez előtt chf-hitelt vett föl, az ezzel a kockázattal számolt, mert ezzel számolhatott.

mizrolist 2011.05.30. 17:37:38

@juditka*: íme az adatok: index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/30/a_lakast_hirdetok_fele_visszatancol/

Tavaly a lakások kevesebb, mint 5%-át adták el. Nekem ez nem azt jelzi, hogy sokan költöznének; aki külföldre megy, az jellemzően olyan fiatal, aki eddig a szüleivel élt, vagy bérelt egy lakást/szobát.

juditka* 2011.05.30. 18:54:50

@mizrolist:

A cikkre hivatkozva Neked teljesen igazad van.

"megpróbálják az általuk elképzelt, magas áron értékesíteni az ingatlant," és igy nem megy, a mai gazdasági helyzetben nagyon nem.
Persze mindenki szeretné a lehető legmagasabb áron értékesiteni.

Tévedsz. Van ház, lakás bőven eladó. Kereslet is van, lenne. pénz nincs.
Sokkal többen költöznének, csak éppen az ingatlanokat nagyon nehéz eladni, másikat venni.
A fiataloknak pedig többségében nincs pénze, ingatlant vásárolni.
De hiszen az egész poszt erről szól, hogy mi lenne a kormány részéről a jó megoldás, hogy végre történjen valami...kimozduljon az ingatlan piac a holtpontról.

juditka* 2011.05.30. 18:56:04

@mizrolist:

Hol írtam, hogy a fiatal, aki külföldre megy, el akarja adni a lakását, házát?

juditka* 2011.05.30. 19:05:08

Öt pontban állapodott meg a kormány a bankokkal, három további pontról is tárgyaltak, de abban nem jött létre megegyezés."

"Mindenki vállal valamit: az adós azt, hogy visszafizeti a hitelt, az állam garanciával járul hozzá, a bankok pedig létrehozzák a gyűjtőszámlát.

Az a bajba jutott adós, aki kisebb lakásba költözik, annak megvásárlásához jelzáloghitelt vehet fel állami kamattámogatás mellett.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az sem marad fedél nélkül, aki nem tudja eladni a lakását: bérlővé válik, vagy az eszközkezelő által épített lakásba tud költözni

egy átlagos svájci frank hiteladósnak havonta 15 ezer forinttal kevesebbet kell majd fizetnie."

profitline.hu/hircentrum/hir/233687/Devizahitelek---Ot-pontban-sikerult-megallapodni-haro

Bocsánat a másolt cikkért. de mint nem szakembernek:) nekem még tanulmányoznom kell.:)olvasnom kell a sorok között.:)

:))

Perillustris 2011.05.31. 10:32:44

Amúgy rendes a kormány. Kierőlködtem a hitelt, visszafizettem idő előtt, nem várok külső segítségre. Cserébe negyed milla illetéket kiszab rám. Korrekt.

igazi hős 2011.05.31. 15:02:44

@juditka*: A sorok közé ez van írva: miközben az előző kormányra mutogatunk (*), áttoltuk a szart a következő kormányra.
(*) Élmény volt reggel az m1 híradót hallgatni, ahogy nagy elánnal és már nem is csúsztatva, hanem nyiltan hazudva előadták ezt a "megmentést."

porfelhő 2011.05.31. 22:57:44

"Lakáshitelesek: Túlzott várakozások, kijózanító valóság
.....
Jó kommunikációval politikailag a kormány rövid távon képes lehet profitálni a most bejelentett csomagból, de a nyáron újra induló kilakoltatások ismét azt sugallják majd a választók számára, hogy mégsem kezelte kellőképpen a kormányzat ezt az ügyet"

www.piacesprofit.hu/cegblog/penz/lakashitelesek_tulzott_varakozasok_kijozanito_valosag.

hm. nehéz ügy.

Veder1 2011.06.01. 01:46:44

@zsolt100 @róth manó
érdekes számadatok, nálunk úgy működik, hogy 54 nm-es lakás törlesztője jelenleg 80e 15 évre. Ugyanilyen lakás bérleti díja 60e + rezsi. A különbözet 15 év alatt 3.600.000.-, erre jön rá az önerő, ami 4 milla, összesen 7.600.000.-, ami nem kevés pénz, főleg, ha rárakjuk még a 15 év alatt felgyülemlett kamatot. Azonban nem ez volt a kérdés, hanem az, ha nem jön a válság, és kb. ugyanannyi lenne a törlesztőrészlet, mint az albérleti díj (ami így is volt), akkor a havi 20e-t még meg is tudnád takarítani, és a végén lenne egy lakásod + tőkéd is...

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása