Vármegye mégis?!

2011.03.29. 16:37 kumin

Amikor a nyilvánosságra került alkotmánytervezetben megláttam a „vármegye” fogalom megjelenését, az első gondolatom az volt, hogy valakinek direkt hagyták, hadd teljesüljön egy régi vágya. A nyilvánvalóan felesleges támadási felületeket megnyitó, a magyar mérsékelt jobboldalnak már többszörösen bizonyított módon bukást hozó posztromantikus vonulatába sorolható ötletről azt hittem, ez azért is lehet benne az első változatban, hogy azután legyen mit bölcsen eltávolítani a vita során. Amikor Lázár János bejelentette egy hómezővásárhelyi választó véleményére hivatkozva, hogy módosító javaslatot nyújt be az alkotmány részletes vitájához ebben a témában, azt hittem, itt a pillanat, a dolgok a helyükre kerülnek.

(forrás: Panoramio)

 

Fél nappal később azonban meglepő hír érkezett: elutasították a jobbikos és a kormánypárti képviselők az alkotmányügyi bizottságban Lázár János módosító javaslatát. Az ügy megértéséhez érdemes a Házszabály vonatkozó rendelkezését felidézni: Szavazni csak arról a módosító javaslatról kell, amely elnyerte a kijelölt bizottság jelen lévő tagjai egyharmadának támogatását. Normálisan tehát egy kormánypárti képviselőtől, különösen kormánypárti frakcióvezetőtől származó javaslat bizottsági karrierje miatt nem nagyon kell aggódni. Most azonban valami szokatlan történt. Nem voltam ott, nem tudom tehát, hogy a vitában milyen érvek hangzottak el, de könnyen el tudom képzelni, hogy a jobbikos képviselők, összhangban az alkotmányozással kapcsolatos következetes agendájukkal, sikerrel képviselték a múltba visszatekintő világot, és meggyőzték kormánypárti kollégáikat is, hogy dacoljanak a frakcióvezetőjük véleményével.

 

Két tanulságot érdemes a történetből levonni. Egyrészt azt, hogy a kísértés mindig nagy jobboldalon, hogy ugyanazokat a hibákat elkövessék, amelyek az elmúlt húsz év bukásaihoz vezettek Antall-Boros-kormány óta. A józanésznek kell korlátoznia azokat az egyszerű, és egyenként, személyenként érthető ambíciókat, amelyek folyamatos szimbolikus elégtétel keresnek a balról elszenvedett történelmi sérelmekért, és eközben ilyen és ehhez hasonló vadhajtásokat produkálnak. A vármegye ötlet megjelenése, majd ismételt megerősítése is egy ilyen ügy. A frakcióvezető módosító javaslata alkalmas lett volna, hogy az ötletben fantáziát látó egyszerű képviselők akaratát letörje. Azonban zavar keletkezett a végrehajtásban, amiben nyilván nem elhanyagolható szerepe volt a jobbikosok nyomulásának. Azonban a legegyszerűbb, talpas kormánypárti képviselők szintjén is érteni kéne: a szélsőjobb nekik nem partner, hanem rivális. A szélsőjobbnak jelen felállás mellet az jó, ami rossz a mérsékelt jobbnak. Ilyen például ez az ügy is.

 

A másik tanulság az ellenzék maradék részét illeti. Ha felcsapjuk az alkotmányügyi bizottság ülésének jelenléti ívét, akkor látható, hogy ígéretükhöz híven nem voltak jelen az ülésen a szocialista és LMP-s tagok. Ha ott vannak, akkor sem lettek volna elegen az egyharmadhoz, de az ilyen döntések sosem csupán matematikai természetűek. Ha a jobbikos el tudták téríteni egyik irányba a kormánypárti bizottsági tagokat, arra elvileg az MSZP-LMP fellépésének is meglett volna a lehetősége. Meglehet, hogy ezzel az üggyel regisztrálhatjuk az első olyan esetet, amikor kárt okozott az alkotmányozás folyamatában, hogy az ellenzék két pártja távol maradt a vitától.
 

Címkék: alkotmány lázár vármegye

95 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr252782374

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alkotmányozás jelentőssége 2011.03.30. 01:01:19

p { margin-bottom: 0.21cm; }Igaz és mélységesen demokrata állítás: a választók nem tudnának okosan dönteni egy hatvan oldalas szövegről. A Miniszterelnök Úr valószínűleg nem téved. Megkockáztatom, abban sem tévedne, ha azt állítaná, az emberek nem tudn...

Trackback: És ezekhez képest Lázár még mérsékelt... 2011.03.29. 21:17:45

Amikor a kormánypárti képviselők a Jobbikkal összefogva leszavazzák saját frakcióvezetőjüket, mert ragaszkodnak az új alkotmányban a megyék vármegyékké történő átnevezéséhez, akkor jogosan merül fel a kérdés: milyen itt a "zöm", az "átla...

Trackback: Új alkotmány - a szimbólumokon túl 2011.03.29. 20:36:31

Az új alaptörvény nem elsősorban új szimbolikájával, hanem éppen - a viták által nem érintett - technikainak tűnő módosításaival hozhat jelentős változást. Így többek között az új Alkotmány átalakítaná az állam szociális szerepvállalásáról alkotott fel...

Trackback: Jó-jó, de mit adtak nekünk még a módosítók? 2011.03.29. 17:54:27

Tegnapi posztunkhoz kapcsolódva folytatjuk az alkotmányjavaslathoz tegnap benyújtott kormánypárti módosító javaslatok elemzését. Büntetőeljárás-elméleti horror, jórészt korábban általunk is jelzett hibák javítása, érdekes KDNP-s módosítók.1. Szike hely...

Trackback: Mit adtak nekünk a módosítók? 2011.03.29. 17:54:14

A két kormánypárt frakcióvezetője majdnem 50 módosító indítványban javasolják az új alkotmányra tett képviselői javaslatot javítgatni.Lássuk a módosításokat:1. Van néhány kodifikációs – pontosító jellegű. Ezek közül a legalaposabb az alapvető hel...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diocles 2011.03.29. 17:57:55

Igen, nagyon az Antall-rezsim hatalomgyakorlására hajaz az ügy, annak volt a jellemzője, h tombolt a jelképi politizálás, ugyanakkor jóval fontosabb területeken meg látványos tehetetlenség uralkodott.

Pl. ezzel az energiával, amellyel némelyek a VÁRmegye szócskához ragaszkodnak (bevállalván az emiatti támogatásokat is), végig lehetett volna vinni a gyerekek utáni többletvoks ügyét, vagy a családi adózási kedvezmények alkotmányban való rögzítését, mondanom sem kell, h melyikkel használtak volna többet Magyarország jövőjének...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.29. 18:12:05

Hú, hát Kumin, tényleg...
Ha Mesterházi Attila, vagy Gyurcsány érvel a vármegye ellen, akkor tuti, hogy a fideszes kétharmad jobb belátásra tér.
Szép okfejtés volt, hogy a maszop és a lehetmás a hibás.

Egyébként meg jó kis bábjáték.
Fergeteges vitákat csinálhattok ott a kétharmadban, ahogy látom.
Porzanak a padsorok a nagy alkotmányozástól.

Tisztára olyan, mintha nem csak gombnyomogatásért kapnátok a zsét.
Ja, te nem.

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.03.29. 18:18:42

Pontosan! Na de hogyan szerzett egyre nagyobb hatalmat Milosevic anno? Úgy, hogy az ellenzék állandóan kivonulgatott a parlamentjükből.
Mind tudjuk, mit tett a szerb elnök később.

igényes 2011.03.29. 18:20:22

@Diocles:
Szerintem a Fidesz-Kdnp + Jobbik nem haladó pártok. Nincs más töltényük, mint az 1011 éves Magyarország történelmében szereplő, hivatkozható valami.

Lassan attól félek, hogy lovakkal kell majd közlekedni, annyira visszamennek a történelemben.

Egy modern alkotmány, miért nem tesz említést a modernizálásról, annak szükségességéről, a tudomány fontosságáról?

stb.

Az alkotmányozók sem képviselik a magyar társadalom összetételét. Nincs ott űrhajós, nincs paraszt, nincs egy mérnök, nincs egy nyelveket magas szinten beszélő emberke.

wondering42 2011.03.29. 18:28:07

Értem én, hogy Kumin megpróbálja megkeresni a példákat ahhoz a véleményéhez, hogy az ellenzéknek részt kellene venni a vitában.
Nehéz azonban komolyan venni, hogy ez hasznos ha az látszik, hogy még most is napi (esetleg éjszakai) ötletelés folyik. Olyan az egész mintha a jelképes dolgokon kívül minden javaslatnak az lényege, hogyan lehet megakadályozni, hogy egy esetleges kormányváltás után egyszerű többséggel kormányozni lehessen. Eddig állandóan azt hallottuk, hogy komoly probléma az, hogy a rendszerváltáskori alkuk miatt rengeteg a 2/3-os törvény. Most hasonlók tömegét helyezzük el az alkotmányban.
Másrészt milyen demokrácia az ahol a miniszterelnök kijelenti, hogy az alkotmánybíróság nem állíthat meg bennünket? Ez szerintem azt jelenti, hogy én tudom az utat, a törvények rám csak addig vonatkoznak amíg egyetértek velük.

igényes 2011.03.29. 18:29:14

Orbán Viktor

Minden földi ember amikor elhagyja a fizikai testét és a túlvilágra költözik, annak bizony komoly előjelei vannak az életében. Mindenkor a lélek tisztasága az, ami segíti az embert még a földi életében, hogy átláthassa a következő életében, mármint a szellemi életében a feladatokat. Nem mindig észrevehető módon zajlik az le az emberek életében, mert azt fizikai szemmel nem is lehet észrevenni sem. Csak a lélek készülődése az, amely rámutat arra, hogy neki ott is vannak feladatai, amit a földi élete befejeztével ott fog majd folytatni.

Olyan ez mint amikor a lélek a szellemi otthonában készül a földi életében elvégzendő feladataira. Ott is már jóval a leszületése előtt tanul és tapasztalatokat gyűjt, hogy sikeresen tudja majd megoldani a földi élet feladatait. Ez fordítva is így igaz, mert a földi életében is készül a szellemi otthonában a feladatai folytatására. A lélek sohasem pihen, nem tétlenkedik hanem folyamatosan csak tanul, mert az élet vagyis a teremtés minden mozzanata egy fejlődési folyamat a számára.

Minden alkalommal, amikor a lélek leszületik a földi világba, akkor az már nem a mi akaratunk szerint, vagyis nem az égi akarat szerint cselekszik tovább, hanem a szabad akarata által éli meg a földi életét. Mindig csak addig képes a lélek a helyes döntések meghozatalára, ameddig nem ölt fizikai testet, mert a testben a lélek elveszíti a tájékozódó képességét és tudattalanul cselekszik, Vagyis akkor már nem látja tisztán azt, amit addig ő igaznak és tiszta tanításnak vélt az égi otthonában.

Innentől kezdve a lélek a saját maga akaratán keresztül fog eljutni oda, ahová a feladata által el kell jutnia. Nem mindig sikeres ez a feladat, amit a földi ember magának igaznak és helyesnek vél, mert akkor már rég nem a tiszta tudat irányítja az emberi lelket, hanem a környezet által magába szívott információk hatására már olyan téveszme kerül a birtokába, amitől már csak nagyon nehezen tud megszabadulni.

Ilyenkor szokott az égi segítség megjelenni az ember életében, hogy segítsen neki felismerni a téves helyzetét, és az általa igaznak vélt tanítást felcserélni egy valóban igazi Isteni tanításra, ami a lelkében építő és vigasztaló módon állandóan jelen van a későbbiek folyamán. De ez nem szokott olyan könnyen megtörténni, mint ahogyan ezt itt leírtuk, mert az emberi gyengeség következtében az emberek sokáig nem figyelnek fel az Isten hívó szavára az ő életükben.

Ennek legfőképpen az, az oka, hogy nem figyelnek az emberek a lelkük által küldött intő jelekre, hanem csak a veleszületett, vagyis a szülők által átadott információk azok, amelyek meggyökeresedtek az emberekben. Ettől eltérő információkat nem fogadnak el nagyon sokáig, mondván hogy nincs más csak az amit ők kisgyermekként magukba szívtak.

Ilyenkor az Isteni kegyelem lehajol az emberhez, hogy segítsen neki felismerni az Igaz Istent, hogy megtapasztalja saját magán, hogy másképpen működik az Isten az emberek között, mint ahogyan azt ők elképzelik. Vannak esetek, amikor az embereknek különféle betegségekből való sikeres gyógyulás következtében, vagy egy szerencsés kimenetelű baleset túlélésből merítve jutnak el odáig, hogy felismerik, hogy valóban nem az a helyes felfogás az Istenről, ahogyan azt ők eddig vélték.

Ekkor már a lélek elkezd a helyes irány felé kacsingatni, de addig még nagyon sok olyan akadályon kell neki átjutni, ami a számára elégé nehéz és néha bizony szomorú is. De ilyenkor már az Isteni kegyelem állandóan figyelemmel kíséri és segítségére siet ha elesik az ember, hogy a kegyelem által ismét talpra tudjon állni és folytatni a megkezdett útját. Az emberek nagyon sokszor csak akkor eszmélnek fel, hogy valami megváltozott körülöttük, amikor felismeri, hogy minden sokkal könnyebben megy egy ideje, mint régebben. S akkor már elkezdenek tudatosan is jót cselekedni, hogy felismerve a jót, hogy még többet és többet tudjanak az Isten akarata szerint cselekedni.

De ekkorra a lélek már nagyon felkészült állapotban van, átesett sok-sok megpróbáltatáson és sok számára különös eseményen, amelyek megerősítették őt abban, hogy az Isten akarata által élni a földi életet, nagyon fontos, mert ezzel az ember, vagyis a lélek az elkövetkezendő életét is megalapozza. Vagyis tudatába jutott a reinkarnáció fogalmának, tartalmának és annak következményeinek, így már az emberek ilyenkor tudatos életet élnek, mert törekszenek a jóra, mert a bennük élő szeretet által nem is képesek másra, ha igazán komolyan vették azt.

Az emberek ha akarnak nagyon sok tudásra tehetnek szert, mert nagyon sok olyan információ van a földön, amely segíti az embereket, hogy elfogadják a túlvilági életet is. Mert a túlvilági élet az igazi élet, a földi élet csak hasonmása az igazinak. Ha az emberek már eljutnak idáig, hogy ezt elfogadják, innentől kezdve már építik a jó cselekedeteikkel a túlvilági életüket.

Minden földi ember, aki elfogadja az Isten által nyújtott segítséget az már nem esik olyan ítélet alá, mintha az életében egyáltalán nem foglalkozott volna az Isteni tanítással. Mindig arra gondoljatok minden cselekedetekkel, hogy mennyire fogjátok ezzel megváltoztatni a földi életetek eredményeit. Sohasem azért csináljatok valamit, hogy az nektek jó legyen, hanem az lebegjen a szemeitek előtt, hogy ha azt a feladatot sikeresen megoldod, akkor azzal a teher, amelyet eddig cipeltél az annyival könnyebbé fog válni.
Legyen a szemeitek előtt mindig az a gondolat, hogy az ember nem csak azért él a földön, hogy a földi élet feladatait fizikális szinten elvégezze, hanem a legfontosabb az, hogy a fizikai feladatok által veletek kapcsolatba kerülő emberekkel a kapcsolatodat, hogyan rendezed, milyen a gondolkodásmódod, bizonyos feladatokban, hogyan állsz a megbocsátással embertársaiddal és mennyire vagy képes elfogadni az embereket a saját valóságukban.

Ezek és az ehhez hasonló feladatok megoldása által tud a földi ember fejlődni, mert ha ezeket figyelmen kívül hagyja akkor egyáltalán nincs is értelme a fizikai életének, hiába végzi azt el a legjobb tudása szerint, de az emberi kapcsolataiban nem fejlődik. Mert a szeretetben egyáltalán nem növekedik, mert továbbra is csak a kemény harc és a nemtörődömség a jellemző az ilyen emberre.

Ezért nagyon gondoljátok meg, hogy a kegyelemből kapott földi életet hogyan használjátok fel, amíg arra van lehetőségetek, mert minden olyan feladat amelyet nem végeztek el a földi életetekben, azok a mennyei otthonban már nem pótolhatóak, csak egy újabb testet öltéssel kap a földi ember lehetőséget a hibás feladat megoldására. És mindez lehet, hogy nagyon sok idő múlva lehetséges ismét, mert a leszületés az nem úgy működik, hogy visszatér az emberi lélek az égi otthonába és már rögtön újra leszületik fizikai testbe.

Sokszor több száz évet is kell arra várni egy léleknek, hogy ismét leszülethessen a földi világba a hibái kijavítása végett. És ez idő alatt bizony nincs fejlődés és a lélek addig csak szenved, látva az elrontott földi életének cselekedetit, amelyek előtte sorakoznak. Mindez nagyon nagy fájdalmat okoz a léleknek, mert akkor már tisztán látja, hogy hogyan kellett volna neki cselekednie, és látja saját nemtörődömségét, amely előidézte a jelenlegi helyzetét.

Kedves földi testvéreim törekedjetek arra, hogy a jelen földi életeteket a Krisztusi tanítás fényében éljétek meg és megelégedve és örömmel térjetek meg az égi otthonotokba, ahol vár benneteket Jézus Krisztus.

Nils. H 2011.03.29. 18:49:29

Az utolsó bekezdésnek a kényes kiegyensúlyozottságra való törekvésen kívül sok értelme nincsen, a fő mondanivalóval egyetértek.

sárkányfő 2011.03.29. 19:03:26

Hogyan toljuk rá a feleősséget az ellenzékre?

1. Bármiféle alap nélkül feltétlezzük egy kormányzati hibáról, hogy az valójában egy csel.

2. A kiinduló feltételezést ténynek beállítva feltételezzük (szintén minden alap nélkül), hogy azért nem sikerült a csel, mert a Jobbik megakadályozta.
A feltételezés megkapóan életszerű és hihető: "amiben nyilván nem elhanyagolható szerepe volt a jobbikosok nyomulásának".

3. A feltétlezett csel feltétlezetett meghiúsulását az utolsó bekezdésben már kezeljük tényként: "Ha a jobbikos el tudták téríteni...", majd végezetül erre az egész légből kapott fantazmagóriára, mint hivatkozási alapra tekintve mutassuk ki a másik két ellenzéki párt felelősségét is.

De most komolyan. Van aki ezt beveszi?

wondering42 2011.03.29. 19:09:20

Egyébként nem is értem miért kell még ennyi időt is eltölteni az egész alkotmányozással. Hiszen ha majd mégis kiderül, hogy valami kimarad, vagy csak az egyik ötletük alkotmányellenes pár perc alatt módosítják. Persze szigorúan elvi alapon (lásd a Borkai alkotmánymódosítást). Egy kicsit ciki lenne ugyan az örök időkre készült alkotmányt módosítani, de egyrészt erre az alkotmánybíróság kiiktatása miatt ritkán lenne szükség, másrészt a cél szentesíti az eszközt. Van még 3 év amíg minden új ötlethez hozzá lehet igazítani.

fontana_X 2011.03.29. 19:14:46

Fidesz-hű, megélhetési politológus igénytelen kísérlete, hogy a fidesz tetteiért az mszp-t és az lmp-t okolják. Kumin maga sem hiszi, amit leír, de nyilván jól jön egy kis kormányzati elemózsiapénz.

ben2 2011.03.29. 19:24:36

@wondering42:

"Másrészt milyen demokrácia az ahol a miniszterelnök kijelenti, hogy az alkotmánybíróság nem állíthat meg bennünket?"

Az alkotmánybíróság nem isteni hatalom, amely minden halandó felett áll, hanem a jogrendszer önellentmondását biztosítani hivatott intézmény.
A jogrendszer önellentmondásmentessége azonban csak egy a fontos prioritások közül. A rendszerváltás óta eltelt 20 évben egyértelműen kiderült, hogy a jogrendszer önellentmodásmentességének igénye prioritásban felülmúlta a jogrendszer igazságosságának igényét, miközben a társadalom elvárása pont fordított volt: az emberek azt várták volna a bíróságoktól és a politikai elittől, hogy az igazságosság legyen az elsődleges szempont és minden ezzel ellentétes absztrakt jogelv csak másodlagos.
Ehhez képest Kulcsár Attilát szabadon bocsátják, mert "nem kell szökéstől tartani", amikor anno úgy kellett kiadatni Ausztriával. Agyrém. De lehet sorolni a botrányos ügyek végtelen sorát (Tocsik ügy, Postabank ügy, stb.), amikben mind-mind felháborítóan igazságtalan ítéletek születtek, amelyek jogosságát ugyanakkor "le lehet papírozni".
De még ennél is nagyobb gond, hogy a politikai elit a kétharmados törvényekre és az alkotmánybírósági rendszerre hivatkozva vonogathatta a vállát, ha valamely társadalmi problémával nem tudott vagy - ki tudja milyen okból -, nem akart mit kezdeni.
2010-ben a választók ennek a töketlenkedésnek vetettek véget.
Azért kapott a Fidesz kétharmadot, hogy ne legyen több kifogás az alkotmány és a kétharmados törvények megkerülhetetlensége, amikor a társadalom konkrét, gyakorlati feladatok megoldását várja a kormánytól és az igazságosság érvényre juttatását a jogrendszertől.
A kormány szemmel láthatóan ennek a megbizatásnak megfelelően igyekszik cselekedni, amikor előtérbe helyezi a társadalmi igényeket és azokhoz próbálja igazítani a jogrenszert, nem pedig a jogrendszerre hivatkozva próbálja elkerülni a társadalmi igények érvényre juttatását.
Pl. vörösiszap katasztrófa. Szinte az összes ballib blog itt kiabált, hogy jaj-jaj most már akármelyik magáncéget államosíthatja a kormány, mert megváltoztattak egy kétharmados törvényt, ami lehetőséget adott a kormánynak, hogy megadályozza a katasztrófát okozó cég vagyonának kimentését. Azóta hány magáncéget államosított a kormány? Egyet sem. Na ez a lényeg.
Jah, hogy mindezt kapkodva született, alkalmanként béna (később nyilvánvalóan módosításra szoruló) jogszabályok és absztrakt demokráciaelvek mindenhatóságát hírdető értelmiségi acsarkodás övezi?
Nos ez az a kompromisszum, amit a kormány bevállalt és úgy tűnik, hogy a szavazói elfogadnak.
Az ellenzéké meg nyilvánvalóan nem, de a demokratikus választások már csak olyanok, hogy annak a kezébe adják a végrehajtó hatalmat, akire többen szavaztak.

wondering42 2011.03.29. 19:44:31

@ben2:
Ez egy nagyon következetes, jól kidolgozott anyag ha nem is értek egyet vele. Gondolom már korábban készült, csak az a baj, hogy ez már a múlt. Jelenleg arról beszélünk, vagyis Orbán arról beszél, hogy a saját új alkotmányát sem kívánja betartani. Nem hiszem, hogy az emberek, legalábbis a többség arra szavazott volna, hogy ezentúl Orbán már csak istennek tartozik felelősséggel.

is 2011.03.29. 19:46:48

"Meglehet, hogy ezzel az üggyel regisztrálhatjuk az első olyan esetet, amikor kárt okozott "

bocs, amikor ezt olvastam, hangosan felröhögtem. ez pontosan az ellenkezője az egy hete mondottnak, hogy semmi szükség az MSZP-re, meg az LMP-re, csak magunknak okozzák a bajt a távolmaradással, a kormánynak meg sem kottyan, mi aztán tudjuk, merjük, tesszük. ha van rajta sapka, ha nincs, fogjuk rá a nyuszira.

Kumint olvasni azért jó, mert az eddig is látszott, hogy a FIDESz felől bolond szél fúj, csak a bolond lyukat eddig jól rejtegették. most már itt van Kumin is, Twitterezik Dajcstomi is, lassanként meglesz az a bolond luk is, GPS pontossággal.

is 2011.03.29. 19:51:36

@ben2: látszik, hogy te vagy annyira okos, hogy neked kell a racionalizálás. úgyhogy kitalálsz egy egész logikát, csak magáért a logikáért, és csak fonod és fonod a hálóját. az elfogadott modellek azonban nem azok, amit minden héten azzal kell kiegészíteni, hogy miért is nem cáfolja meg az eheti történés, hanem azok, amelyeket pl. 1906-ban benyújt egy szabadalmi tisztviselő, és 2011-ben még mindig az jön ki, hogy jobban megsaccolja a csillagászati eseményeket, mint akár egy 1985-ös ellenmodell. valamint a jó modell a jövőt jósolja, és nem a múltat rakja hétről-hétre újra egybe, a történelemkönyvek átírásával. hogy a legeklatánsabb példát mondjam, Orbán 2007-es mondása az AB vastörvénységéről ugyan már hol van a szép logikai modelledben? 2007-ben mi volt a modelled? hadd röhögjünk már rajta egy kicsit mi is!

csoko20 2011.03.29. 19:51:46

Milyen lenne az olyan alkotmány, amely körül nincs vita, módosító indítvány, bizottsági hercehurca???

Naná, hogy felülről diktált fidesz-alkotmánynak lenne titulálva!!!

Lázár beadott egy módosító indítványt. Pipa!
Vitatkoztak róla. Pipa!
Volt néhány ellenzéki gyökér aki a kormány mellé állt. Pipa!

Így lett egy egetverő baromságból "alaposan megvitatott, széleskörben támogatott" alkotmányos izé.

Statisztikának, színjátéknak jó volt!
Ha benn van az mszp, az lmp tuti nem dobnak fel ilyen magaslabdát....

is 2011.03.29. 19:53:56

"az 1011 éves Magyarország "

és 1907-ben mi volt?

KG2000 2011.03.29. 19:58:47

Szerintem Kumin Ferenc mondandójának első részében igaza van, második részében nem annyira. Az MSZP-LMPnek akkor sem lett volna érdeke a módosítást támogatni, ha jelen lettek volna. Hiszen nekik annál jobb, minél rosszabb.

Link Elek 2011.03.29. 20:12:52

miattam bennmaradhat a varmegye, egyel tobb, ok hogy ga el is fogadjak az elso lehetseges alkalommal ki kell dobni az egeszet a kukaba

Lord Kilburn 2011.03.29. 20:20:39

Kedves Kumin Ferenc!

A fideszes alkotmányozással kapcsolatban már tegnap kifejtettem véleményem, Török Gábor kollégád bejegyzése által ihletve. Mivel témájában a Te bejegyzésedhez is passzol, engedd meg, hogy idemásoljam.

„Az alkotmányozással kapcsolatosan tehát, először is egy naiv téveszmémmel vagyok kénytelen leszámolni. A rendszerváltás után ugyanis sokáig azt hittem, hogy a ’89-es alkotmány – azzal együtt, hogy gyökerei a ’49-es, népköztársasági alkotmányig nyúlnak – egy konszenzuális alkotmány, amit hazánkban a demokratikus erők, jobboldalitól liberálison át baloldaliig, mindannyian elfogadnak. Azon minimálisra zsugorodó értékek egyike, amit valamennyire minden politikai oldal a magáénak érez. Ahogyan Gábor fogalmazna: Amiben meg tudjuk még látni, oldalaktól függetlenül „a másik magyart”, nem csak a politikai ellenfelet. És nem csak azért, mert a népköztársasági alkotmányt ’89-ben tulajdonképpen teljesen újraírták, hanem azért is, mert megalkotásában az Ellenzéki Kerekasztal tagjai között részt vett, többek között a Fidesz, az MDF, a KDNP, meg az FKgP is. Hát tévedtem. Nemrégiben kiderülhetett számomra, hogy a hazai jobboldal mindig is megvetéssel tekintett a ’89-es, köztársasági alkotmányra, és alig várja, hogy végre leselejtezhesse azt.

Írtak helyette újat. Fideszest. Meg persze kereszténydemokratát. Nem európai, hanem Semjéni értelemben vett kereszténydemokratát. A dolgot csak még szebbé teszi, hogy a vita során a borzalmas ideológiai alapokon álló Jobbik is hozzáfűzheti a magáét. Lesz egy új, a mai magyar jobboldal ízlésvilágát, értékrendszerét megjelenítő, a világnézeti semlegességgel szakító, „nemzeti hitvallást” kinyilatkoztató valamink, ami jól le tudja képezni a mai magyar jobboldal szellemi állapotát, de azt hiszem, ennél több pozitívum nem is mondható el róla. Írhatnám, hogy a készülő alkotmány tovább centralizálja a hatalmat, a bírák kinevezési gyakorlata, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, és azon keresztül a bíróságok bedarálásával újabb, a sokadik, eddig még független intézményt teszi a kormány befolyásolható vazallusává. Írhatnám, hogy az ombudsmani rendszer szétdúlásával szintén az állam pozícióit erősíti az állampolgárokéval szemben. Írhatnám, hogy immár véglegesen alkotmányba foglalja az alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkítását, valójában az alkotmányosság meggyalázását, de minek, amikor ezek nélkül is nyilvánvaló lehet mindenki számára, aki hangyányival is tovább lát a Nemzeti Együttműködés Rendszerének végtelenül farizeus parasztvakításán, hogy valójában mi folyik itt.

Természetesen nem vitatom el a kétharmad létjogosultságát. Összejött, ahogyan összejött – egyáltalán nem tartozom azok közé, akik felemlegetnék, hogy „csak” 53%-nyi szavazat áll mögötte. A választási rendszer szerint kell megnyerni a választást, és annak megfelelően bőven megvan a 2/3. Nem beszélve a 17%-ot elérő Jobbikról, ami még a Fidesznél is ocsmányabb jobboldal képviselője: 53+17=70, több is, mint kétharmad, demokratikus felhatalmazással a háta mögött. Ez persze a lényegen semmit sem változtat.

Az új alkotmány csupán a Fidesz-KDNP alkotmánya lesz, senki másé. Addig lesz bármiféle társadalmi támogatottsága, csekély legitimitása, amíg ez a párt népszerű lesz. Csak addig, semmivel sem tovább. Utána meg majd lesz egy alkotmánynak nevezett valamink, egy 60 oldalasra feldagasztott NENYI-nk, ami pont annyira lesz röhejes, és egyben végtelenül szomorú, mint a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának nevezett majomparádé. De legalább a jobboldalnak ettől jó lesz. Hiszen pont ez a cél, hogy a jobboldalnak jó legyen, a magyar jobboldalnak meg attól jó, ha teljesen kisajátíthatja az országot, ami immáron alkotmányos alapokon is nyugszik.

Legelőször is: gratulálok eme újabb, dicső tetthez. Másodszor pedig rögzítem, hogy mi, demokraták, centrumpártiak, baloldaliak és liberálisok, megleszünk valahogy, elfogadható és felvállalható alkotmány nélkül is. Sok mindent kibekkeltünk már az előző század történelmi viharaiban, valahogy csak túl leszünk majd ezen is.”

Girhes Joe 2011.03.29. 20:24:59

De most komolyan, mi bajotok van ott baloldalon a "vármegye" kifejezéssel? Ez csak egy név, semmi több, a jobboldal csak annyit mond, hogy ha ezer évig így hívták, akkor hívjuk továbbra is így, hogy kifejezzük, mi is folytatjuk az elmúlt ezer+akárhány év történelmét. A "vár" szócska önmagában nem utal semmilyen politikai, hatalmi vagy gazdasági tényezőre. Utal viszont a történelmünkre, nevezetesen arra, hogy a megyék a várak körül alakultak ki. Annak idején megyére átkeresztelni őket teljesen indokolatlan volt.

Elég gyermetegnek tartom azt az érvet, hogy "rossz emlékeket kelt". Jó-jó, de ha a vármegye rosszul hangzik, akkor a megye már nem? Akkor nem inkább kerületnek, vagy régiónak, vagy vajdaságnak, vagy akármi másnak kéne hívni? És ilyen erővel nem akarjuk a bírói tisztséget átnevezni, mondván hogy az is egy cúna feudálisz maradván? Elvégre már a középkorban is voltak bírák, még az inkvizícióban is. Mint ahogy a cúna feudálisz időkben léteztek miniszterek, követek, sőt minő tragédia, még VÁRosok is... ezeket nem kellene akkor átnevezni modern ejropéjer stílben?

wondering42 2011.03.29. 20:30:59

@Gergő77:
Nem tudom feltűnt-e, de végig arról volt szó, hogy ez lényegtelen gumicsont. Éppen az a bajom, hogy a lényegtelen dolgokról lelkes vita folyik a lényeges meg egyszer csak bekerül az alkotmányba. Sokszor az a gyanúm, hogy az ilyen hozzászólás azért van, hogy elterelje a figyelmet a lényegről.

Perkele 2011.03.29. 20:31:00

tessék mondani, lehetnék én a szállítója a lecserélendő tábláknak? csak a táblákat kérem, a bélyegzőket és egyéb, a hivatalos levelezés lebonyolításához szükséges minden mást átengedek a testvérem egyetlen exfelesége egyetlen exférjének...
abszurdisztán, én ezt már megint nem szeretem.

MasterMason 2011.03.29. 20:33:29

Erről miért nem tetszik egy pár szót ejteni?

www.youtube.com/watch?v=BaVP0I8UnRg

HD Minőség. Tényekkel, videó bejátszásokkal ahogy kell... Ezekről a tényekről miért nem beszél senki? Nézze meg mindenki, aztán gondolkozzunk el...

Dr Milton 2011.03.29. 20:42:07

Minden elismerésem a Sólyom-administratio mellett dolgozó tehetséges embereké, de a közjogi felfogásuk egyszerűen balos. Jobban küzdenek a zátonyra futott '90 utáni magyar jogtörténethez nem kapcsolódó, rossz compromissumokhoz, mint egy-két ún. baloldali értelmiségi.

Nagyonis fontosak a symbolumok, ha nem lennének azok még ma is Kádár-címeres középületekre néznénk fel.

A vármegye elnevezéssel az égvilágon semmi gond nincs, soha nem merült volna fel az átnevezése, ha nem jönnek a komcsik.

Ezen dolgok visszaállításával és 2/3-os védelmével egyet lehet és kell érteni, azonban a többi 2/3-os törvényt ideje lenne megszüntetni a hatékony és többségi kormányzás érdekében.

Lord Kilburn 2011.03.29. 20:50:28

@ben2: „Az alkotmánybíróság nem isteni hatalom, amely minden halandó felett áll, hanem a jogrendszer önellentmondását biztosítani hivatott intézmény.”

Mint ahogyan a kormányzati hatalom sem isteni hatalom. Bár hazánkban már lassan minden jogállami ellensúlyt szétvert-lerombolt-elfoglalt, ami csak kontrollálni tudta. Tehát korrigálok: Hazánkban a kormányzati hatalom minden demokratikus kontroll nélküli, isteni hatalom.

„Ehhez képest Kulcsár Attilát szabadon bocsátják, mert "nem kell szökéstől tartani", amikor anno úgy kellett kiadatni Ausztriával. Agyrém. De lehet sorolni a botrányos ügyek végtelen sorát (Tocsik ügy, Postabank ügy, stb.), amikben mind-mind felháborítóan igazságtalan ítéletek születtek, amelyek jogosságát ugyanakkor "le lehet papírozni".”

De innentől majd másképp lesz. Politikai megrendelésre születnek majd az ítéletek, mint a Zuschlag ügyben, amiben Zuschlag János háborús bűnösöknek, meg gyilkosoknak kijáró büntetést kapott. Vagy a MAL Zrt. vezérigazgatójának politikai megrendelésre történt őrizetbe helyezésénél, amit egy független bíró – a kormányzati nyomás ellenére – még korrigálni tudott. De az új alkotmány majd gondoskodik róla, hogy a bíróságok se tudjanak független hatalmi ágként működni!

„Azért kapott a Fidesz kétharmadot, hogy ne legyen több kifogás az alkotmány és a kétharmados törvények megkerülhetetlensége, amikor a társadalom konkrét, gyakorlati feladatok megoldását várja a kormánytól és az igazságosság érvényre juttatását a jogrendszertől.”

Mondanék példát a „gyakorlati feladatok megoldására”, meg „az igazságosság érvényre juttatására”: A magánynyugdíjpénztári rendszer szétverése, a pénztári vagyon jelentős részének felélésével, a pénztártagok példátlan megzsarolásával, a makacskodók nemzeti kockázatközösségből való kizárásával.

Lord Kilburn 2011.03.29. 20:56:47

@Gergő77: "De most komolyan, mi bajotok van ott baloldalon a "vármegye" kifejezéssel?"

Rendben, Gergő, legyen vármegye. De akkor a vármegye önkormányzatát nevezzük újra tanácsnak, az önkormányzat vezetőjét meg tanácselnöknek. Csak hogy meglegyen az egyensúly. Be szép is lesz az! ;-)

Girhes Joe 2011.03.29. 20:58:36

@wondering42:
Igen, az értelmesebbje látja, hogy tök mindegy, hogy hívják a közigazgatási egységeket meg a legfelsőbb bíróságot, ennek nincs több jelentősége, mint a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénynek (ergo: ha így tetszik az aktuális parlamenti többségnek, hát nevezzék így). De a poszt, ami alá írkálunk, mégse azért támadja a vármegyézést, mert minek ilyen lényegtelen marhaságokra időt pocsékolni, hanem azért, merthogyaszondja "sikerrel képviselték a múltba visszatekintő világot", meg "bukást hozó posztromantikus vonulatába sorolható ötlet", meg hogy a szélsőjobb acsarkodása miatt nem húzták ki ezt a kifejezést az alkotmánytervezetből - vagyis felvette a gumicsontot, és én erre reagáltam.

Girhes Joe 2011.03.29. 21:04:06

@Lord Kilburn:
Nekem nem lenne semmi kifogásom ellene, a "tanács" sokkal tömörebb és kifejezőbb kifejezés, mint a hülyén hangzó "önkormányzat", ami ráadásul egzaktul azt jelenti, hogy a tagjai önmagukat kormányozzák, nem pedig a (vár)megyét/várost/falut. Mellesleg csak nálunk hiszik a "tanács" kifejezést komcsi találmánynak, valójában a németek ősidők óta ezt használják (vö. Rathaus, Stadtrat, Bundesrat). Mellesleg a háború előtti időkben hogy hívták a vármegyék, járások, települések döntéshozó szerveit, tudja valaki? Talán elöljáróságnak?

collateral collector (törölt) 2011.03.29. 21:05:25

azért kicsit megnyugodtam ma, amikor olvastam, hogy az alkotmány-tervezetet egy fokkal szalonképesebbre remixelve küldték át Brüsszelbe. ez a józan ész maradékára utal. így is ciki, de legalább lehet majd vele maszatolni, mint a médiatörvénnyel, hogy "nem is úgy van, ahogy a köcsög EU mondja, nem is tudják, el se olvasták, bántják a magyart megint".

persze ebből messze nem lesz olyan botrány, mint a médiatörvényből. legyintenek majd egyet, "ilyen jó dolguk van" - gondolják majd. - "ennyire ráérnek ezek a magyarok? A miniszterelnökük még mindig nem 'szobatiszta' (nem tud tisztességesen viselkedni), a gazdasági miniszterük még mindig nem ismerkedett meg az Excel-táblával (sem a szorzótáblával), de bezzeg az alkotmány, az kurva fontos. Legyen úgy"

van ennél fontosabb dolguk is.

igazából nekünk is lenne..

Girhes Joe 2011.03.29. 21:07:14

@Gergő77:
Ja igen, a csúcs persze a "vármegyei önkormányzat" lesz, ez kb. úgy hangzik, mint a "motorizált lovasezred"...

wondering42 2011.03.29. 21:09:47

@Gergő77:

Nem, a poszt egy korábbi álláspontot próbál tényekkel alátámasztani, mégpedig azt, hogy az ellenzéknek jobb lenne részt venni a vitában, mert lenne hatása és számára is politikai előnyöket hozna.
Engem mélységesen nem érdekel, hogy melyik pártnak milyen előnye vagy hátránya lesz. Nagyon is érdekel, hogy minden hatalomnak legyenek törvényes korlátai. Eleget éltem olyan rendszerben amikor a hatalmon lévők az abszolút igazság önhittségében korlátozás nélkül hozták döntéseiket és éreztem ezeknek az önhitt döntéseknek abszurd következményeit. Szeretném elkerülni, hogy a gondolkodás ne adj isten a kritikus gondolkodás helyett megint a vak hit és a korlátozás nélküli hatalom határozza meg az életünket

Nge Swazili Mbeko 2011.03.29. 21:13:01

@igényes: Elismerem, a jóra való törekvésed dicséretes. Nem is támadni akarlak. De nincs igazad. Nincs másik élet. Vagy harmadik. Nincsen semmi más, csak az, amivel mi itt rendelkezünk. Ez lehet jó vagy rossz. Nincs büntetés, valahol távol, mint ahogy nincsen dicséret és jutalom sem, valahol távol. Az egyetlen dolog, ami van, az hogy hogyan tesszük magunkat értelmessé és hasznossá. És nem marad belőlünk más, csak a hozzátartozóink, vagy barátaink emlékezete, igen kiemelt jó, vagy rossz esetben meg a történelem emlékezete.
Aki csak a történelemkönyvekben kívánja látni magát, nagy hibát vét. Ott azok vannak, akiket a közfelfogás oda valónak tekint, nem pedig a jó emberek. Ha ezek a mostani urak odavágynak, lelkük rajta. Együtt lesznek a többi milliókkal, akiket elfeledtünk. Reméljük, az emlékműveiket nem köpködik meg az unokák (pedig de).
Egy megrögzött ateista.

Girhes Joe 2011.03.29. 21:30:24

@wondering42:
Ebben egyet tudok érteni, szerintem is öngól az ellenzék számára a vitától való durcás távolmaradás. Emlékezzünk csak, amikor Ferenc nagymester osztotta az észt OViéknak, hogy a politikai vitákat a parlamentben kell lefolytatni... hát most meggondolták magukat. Ugyan maga a kérdés totál lényegtelen, de lehetett volna presztízsgyőzelmet csinálni belőle, aminek láttán nem tűnne totálisan súlytalannak és inkopetensnek az ellenzék. (Még a kormánynál is inkompetensebbnek. Mondom ezt Fidesz szavazó létemre.)

lolperec 2011.03.29. 21:34:03

na csak sikerült belemagyarázni, hogy erről is a Gyurcsány tehet.
csak így tovább! :D
remélem arról is a Gyurcsány tehet majd, hogy a következő választásokon elkotródik a fidesz.

wondering42 2011.03.29. 21:41:28

@Gergő77:
Nem velem kell egyetérteni, ez Kumin véleménye volt. Engem ez a kérdés hidegen hagy. Az sem érdekel ki Fidesz szavazó és ki nem az. Az viszont nagyon érdekel, hogy a Fidesz szavazók éa a többiek is érezzék, hogy nekik az a jó ha valamilyen módon egy számon kérhető vezetésű, élhető ország jön létre.

Lord Kilburn 2011.03.29. 21:42:34

@Gergő77: "Ebben egyet tudok érteni, szerintem is öngól az ellenzék számára a vitától való durcás távolmaradás."

Nem értek egyet. Az alkotmányozástól való távolmaradás az egyetlen vállalható, logikus lépés. Még az LMP-től is. Ellenzéki szavazó vagyok. De abban a pillanatban elveszítené potenciális támogatásomat bármelyik ellenzéki párt, amelyik szóba áll a Fidesszel az alkotmány kérdésében.

Itt már leírtam:
@Lord Kilburn:

„... Az új alkotmány csupán a Fidesz-KDNP alkotmánya lesz, senki másé. Addig lesz bármiféle társadalmi támogatottsága, csekély legitimitása, amíg ez a párt népszerű lesz. Csak addig, semmivel sem tovább. Utána meg majd lesz egy alkotmánynak nevezett valamink, egy 60 oldalasra feldagasztott NENYI-nk, ami pont annyira lesz röhejes, és egyben végtelenül szomorú, mint a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának nevezett majomparádé. De legalább a jobboldalnak ettől jó lesz. Hiszen pont ez a cél, hogy a jobboldalnak jó legyen, a magyar jobboldalnak meg attól jó, ha teljesen kisajátíthatja az országot, ami immáron alkotmányos alapokon is nyugszik. ...”

Dracon 2011.03.29. 21:47:33

@lolperec:
ja ott fog az összes mélymagyar nemzettestvir narancsüzemű droid ajvékolni hogy választási csalás meg hogy erről is gyurcsány meg az elmúltnyócév tehet miközben akkor már abból a nyolcból 4 már a viktoré. Pont úgy ahogy most is abból a 8-ból már 1 viktoré de amúgy sajnos nincs különbség az uccsó egy meg az előtte levő 8 között.

=nessuno= 2011.03.29. 21:48:29

Gondolhattam, hogy a távolmaradó ellenzéki pártok tehetnek arról (is), hogy marad a tervezetben a vármegye. Bohócnak ott van Szili Kati, meg a pártja. Micsoda liberalizmus dúl a fidesz-kdnp-ben, hogy csak úgy szavazgatnak összevissza...Leszavazzák Lázárt..:D

Girhes Joe 2011.03.29. 22:01:24

@Lord Kilburn:

Valamilyen szinten biztos kommunikálható ez is, talán politikai hasznot is hozhat az ellenzéknek, de abba nem gondoltak bele, hogy ezzel az alkotmánnyal fognak ők is együttélni akár évtizedekig is, ha addig nem sikerül kétharmadot szerezni a megváltoztatásához. Hiába mondják, hogy ez csak a Fidesz alkotmánya lesz, mégiscsak a tény az, hogy az egész országé lesz. Nem abban az értelemben persze, hogy az egész ország szereti és magáénak érzi (ez amúgy is elérhetetlennek tűnik egy politikailag ilyen mértékben szétszakadt országban), hanem abban az egyszerű hétköznapi értelemben, hogy ez fogja irányítani a közjogi rendszert, ahogy eddig a 89-es irányította.

Futballhasonlattal élve, ez így a feltartott kezekkel a pályára futás esete volt, ahelyett, hogy elhatározták volna, hogy legalábbis megpróbálják megnehezíteni az ellenfél dolgát.

Egyébként tartalmilag se értem a heves ellenzéki indulatot. Nem voltak akadályozva az ellenvélemény kifejtésében, se a saját koncepció benyújtásában. Ráadásul a benyújtott fideszes tervezet tartalmilag alig különbözik a meglévőtől (én épp ezt vetem a szemére a Fidesznek, ha már alkotmányoznak, csinálhattak is volna valami értelmes, jobban átgondolt, új államszerkezetet). Átfogalmazták meg telepakolták szimbolikával és frázisokkal, hogy kinek mik a jogai meg a kötelességei, de ettől még az állam működése tökugyanolyan lesz, mint jelenleg. Talán az Alkotmánybíróság szerepe az egyetlen komoly vitatéma.

Szóval nekem az a véleményem, hogy komolyabbnak mutatkozott volna az ellenzék, ha komolyan vitázni kezd, mint ezzel, hogy személyes sértésnek veszi, amint egy alkotmányozó többséget szerzett párt alkotmányozni merészel.

Dub hadnagy 2011.03.29. 22:04:31

@(त्वष्टृ): Rossz az analógia, ugyanis Milosevicnek a többpárti érában fokozatosan csökkent a támogatottsága, viszont az ellenzék előretörését a választási törvény fokozatos módosítgatásával és azzal, hogy ő számlálta a szavazatokat, jó ideig ellensúlyozni tudta, az előbbi az önkormányzati választással már itt is megkezdődött.

megszűnt 2011.03.29. 22:15:17

"a jobbikos képviselők, összhangban az alkotmányozással kapcsolatos következetes agendájukkal, sikerrel képviselték a múltba visszatekintő világot,"

Ez olyan, mint a nyúl esete. Ha dohányzik, az a baj, ha piros sapkája, akkor meg az.

Most akkor: ki legyen ott, alábbi cikk alatt egy eszmefuttatás erről, vagy ki ne?

megszűnt 2011.03.29. 22:25:31

@is:
"Twitterezik Dajcstomi is"

Nekem nem esetem. De ha meghallom a nevét elmosolyodom. Van az a nóta is: "minden jó családban kell egy rossznak lenni":) és ő ezt egészen jól csinálja, olyan bevállalós, laza figura.:)

VT22 2011.03.29. 22:30:05

Mi a baj a vármegyével? Szép magyar történelmi elnevezés.

Csak hogy a külföldmániás "haladó" szellemiségűek is rettegjenek:

Az USA megyéit COUNTY-nak hívják.
Félelmetes középkori módon ez azt jelenti, hogy GRÓFSÁG.

Ajajj, feudalizmus van!

Lord Kilburn 2011.03.29. 22:31:40

@Gergő77: „Átfogalmazták meg telepakolták szimbolikával és frázisokkal, hogy kinek mik a jogai meg a kötelességei, …”

Itt még talán valamiben egyet is értünk:

„Lesz egy új, a mai magyar jobboldal ízlésvilágát, értékrendszerét megjelenítő, a világnézeti semlegességgel szakító, „nemzeti hitvallást” kinyilatkoztató valamink, ami jól le tudja képezni a mai magyar jobboldal szellemi állapotát, de azt hiszem, ennél több pozitívum nem is mondható el róla.”

Azonban innentől:

„… de ettől még az állam működése tökugyanolyan lesz, mint jelenleg. Talán az Alkotmánybíróság szerepe az egyetlen komoly vitatéma.”

Már jelentősebben eltér a megközelítésünk:

„Írhatnám, hogy a készülő alkotmány tovább centralizálja a hatalmat, a bírák kinevezési gyakorlata, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, és azon keresztül a bíróságok bedarálásával újabb, a sokadik, eddig még független intézményt teszi a kormány befolyásolható vazallusává. Írhatnám, hogy az ombudsmani rendszer szétdúlásával szintén az állam pozícióit erősíti az állampolgárokéval szemben. Írhatnám, hogy immár véglegesen alkotmányba foglalja az alkotmánybíróság jogköreinek megcsonkítását, valójában az alkotmányosság meggyalázását, de minek, amikor ezek nélkül is nyilvánvaló lehet mindenki számára, aki hangyányival is tovább lát a Nemzeti Együttműködés Rendszerének végtelenül farizeus parasztvakításán, hogy valójában mi folyik itt.”

„Szóval nekem az a véleményem, hogy komolyabbnak mutatkozott volna az ellenzék, ha komolyan vitázni kezd, mint ezzel, hogy személyes sértésnek veszi, amint egy alkotmányozó többséget szerzett párt alkotmányozni merészel.”

De hiszen az ellenzék világosan elmondta, mi a párbeszéd feltétele: Az alkotmányosság helyreállítása, a működő alkotmánybíróság jogköreinek maradéktalan visszaadása. Vagy az alkotmányosság helyreállítása egy jogállamban (ha egyáltalán még beszélhetünk jogállamról) olyan nagy ár, amit nem lehet teljesíteni?

Az alkotmányozó többség meg jó szöveg, csak az a baj, hogy nem jelent semmit. Egy pártról van szó ugyanis, egy jól körülírható, meghatározható értékrenddel és gondolatvilággal, amit maradéktalanul meg is fog jeleníteni az új alkotmányban. Nem többről. És akármekkora többsége is van jelenleg a parlamentben, Magyarország politikailag, értékrendjében akkor is sokkal színesebb annál, amit ez az egy Fidesz-KDNP párt manapság képvisel.

=nessuno= 2011.03.29. 22:35:59

@Gergő77: Szerintem fogalmilag nem igazán vagy tisztában az alkotmányozás lényegével. Az alkotmányozást nem szabad egy "sima" törvényalkotással összetéveszteni. Széles konszenzust kellett volna megteremteni. Nem lehetne csak a keresztények, katolikusok stb alkotmánya, az államnak világnézetileg semlegesnek kellene lenni. Az alkotmány nem megoszt, kirekeszt, hanem integrál. Nincs jobboldali, baloldali alkotmány. Formálisan joga van alkotmányozni a kormánypártoknak, senki nem vitatja, de "emberileg" alkalmatlanok a nagybetűs Alkotmány megalkotására.
www.alkotmanyertekei.hu/

Molenaaar 2011.03.29. 22:45:13

Romantikus? Múltba forduló? Szélső jobbnak tetsző??

Nem tetszik a cikk alapállása. Nem vagyok szélsőjobbos de a vármegye elnevezés visszaállítását támogatom.

Ez nem egy történelmi sérelmen vett revans, hanem természetes kellene, hogy legyen, hogy amit egy idegen megszálló hatalom ráerőltetett az országra az nem modern és haladó.

Elég szomorú, hogy a hagyománytisztelet már jobboldalon sem érték, mert politikailag nem éri meg kiállni mellette. És elég szomorú, hogy aki kiáll mellette az rögtön maradi sőt a szélsőjobb szekértolója.

Köszönöm Kumin úr! Teljes a csalódásom.

M_Runcájsz 2011.03.29. 22:57:35

"Meglehet, hogy ezzel az üggyel regisztrálhatjuk az első olyan esetet, amikor kárt okozott az alkotmányozás folyamatában, hogy az ellenzék két pártja távol maradt a vitától."

Kumin Úr, le se szabadott volna írni a vármegye szót kormánypártiaknak, nem az ellenzéket ütni vele!
Szívja csak maga és az összes fülkés a száját, ott a 2/3-ad, a leépített ellenzék, maga is agyonütötte őket éveken át, ahol csak tudta, NINCSEN JOGA kérdőre vonni őket. Amihez joga van, dicsérni a Fideszt.

Molenaaar 2011.03.29. 23:06:13

@Lord Kilburn:

Szeretném kifejteni, hogy Ön nincs kiszorítva a közbeszédből és elnyomva a társadalomban azért mert baloldali vagy liberális. Ne állítsa be áldozatnak magát, mert ez nem igaz. 12 év baloldali kormányzás van a demokratikus 20 évünk mögött. A 40 év diktatúrában jobb és liberális baloldal egyaránt el volt nyomva. A Horthy-rendszerről valószínűleg nincs tapasztalata, történelmi sérelmeket meg ugye ne feszegessünk. :)

Mély levegő. Kifúj. Most már jobb remélem. :)

Lord Kilburn 2011.03.29. 23:19:29

@Molenaaar: "Szeretném kifejteni, hogy Ön nincs kiszorítva a közbeszédből és elnyomva a társadalomban azért mert baloldali vagy liberális. Ne állítsa be áldozatnak magát, mert ez nem igaz."

Ami azt illeti, a nemzeti kockázatközösségből már sikeresen ki lettem szorítva, mivel minden zsarolás ellenére a magánnyugdíjpénztáramat választottam. Nem is kellett mást tennie ehhez a jelenleg regnáló hatalomnak, csak félresöpörnie az alkotmányt. Csekélység. Ugye?

A tisztiorvos feleségem, meg pl. a hatósági állatorvos unokabátyám pedig csak azért nem követték a példám, mert féltették állami állásukat. Ez Magyarország, 2011-ben.

Molenaaar 2011.03.29. 23:37:33

@Lord Kilburn:

Örülök, hogy egyetértünk.

Nemzeti kockázatközösségről nem ejtettem szót, ezt ön hozta szóba.
A magánnyugdíjpénztárak megítélése szerintem árnyaltabb a zsarolás-államosítás-rablás szentháromságnál, de tisztelem az ellenvéleményét, jogos és erős pontok szólnak az intézkedés ellen. (nem vagyok túl jó fogalmazó ez nem irónia akar lenni, tényleg így gondolom)

Épp ezért nem az áldozatszereppel, hanem észérvekkel, pédákkal is lehetne érvelni. Nem kötelező, de az ország előmenetelét előmozdítaná.

Hogy jobb hely legyen 2012-ben.

Lord Kilburn 2011.03.29. 23:57:29

@Molenaaar: „Épp ezért nem az áldozatszereppel, hanem észérvekkel, példákkal is lehetne érvelni. Nem kötelező, de az ország előmenetelét előmozdítaná.”

Én pedig irigylem ezt a higgadt mértékletességet. (Ez nálam sem irónia.)

Bár sejtek mögötte némi álnaivitást. A mai helyzet sajnos nem az észérvek ideje, és akkor még finoman fogalmaztam. A jelenlegi, alkotmányosságon kívüli helyzetben, amikor a Kádár rendszer óta nem látott hatalomkoncentráció zajlik, a fékek és ellensúlyok rendszerének teljes lebontásával, olyan mértékű (véleményem szerint teljesen jogos) európai kritikával, amit az Európai Unió történetében soros elnök még nem kapott, szerintem álnaivitás az ország előmeneteléért dolgozó ellenzéket kívánni. És akkor még fel sem hántorgattam a Fidesz ellenzéki viselkedését. Pedig a jelenlegi ellenzék mozgástere, viselkedése sem agresszivitásban, sem befolyásolási képességben nem mérhető össze az előző fideszes ellenzékével. Már csak az akkori, és a mostani ellenzék eltérő súlya miatt sem.

Netuddki. 2011.03.30. 00:04:42

Jáj, jáj, jáj! Sír a fidesz szája, mert az annyira utált és lenézett "ellenzék" nem asszisztál a kutyakomédiájukhoz.

Mi lesz a gazdasággal urak? Vagy majd az új alkotmánnyal az is magától helyrebillen? Hát az magától nem fog. Előre szólok, nagy bukta lesz itt hamarosan.

Voloka 2011.03.30. 00:05:53

Na most én ezt az egészet nem értem.Megmagyarázná valaki, hogy mi a ráció abban, hogy egy közigazgatási egységnek mi a neve? Megye, vagy vármegye, nem mindegy?
Mi a rossz abban, ha ezután vármegyének hívják, vagy mi a jó, ha ez a kifejezés: vármegye, nem kerül be a törvényekbe? Ízlelgetem ezt a szót( hiszen eddig nem használtam!) vármegye....Felmerül bennem Jókai, Mikszáth, Móricz...hogy csak az ismertebbeket említsem.
Én náluk ( Is!) olvastam, tőlük (is!)ismerem ezt a kifejezést.Nos, tudom, 1947 után nem volt szabad használni ( "..a múltat végképp eltörölni..."), de múlt nélkül,nem lehet jelen! S ha a múltat kell eltörölni, akkor miért nem lehet a történelmi mértékkel mérve csak egy epizód, 1948-1989 közötti időszakot eltörölni?
Ha lesz vármegye, lesz, ha nem, nem! Nekem majdnem mindegy.Mert a lényegen nem változtat.Akkor minek ez a nagy fenekedés, egy kifejezés miatt?

Netuddki. 2011.03.30. 00:08:46

@Lord Kilburn: El lehet venni a választóktól a hatalmat, de előbb-utóbb vissza fogják venni. Sok, ostoba politikus, nem tanulnak semmiből pedig állítólag annyira szeretik a történelmet...

Netuddki. 2011.03.30. 00:14:09

@Voloka: :)

A válasz nagyon egyszerű. Azok szoktak a jelentéktelen dolgokon késhegyig menően vitatkozni akik amúgy nem értenek semmihez. Csak a vitatkozáshoz és az ostoba ötleteiknek a még ostobább indokokkal való alátámasztásához.
Az ilyen múltba merengő emberek legszívesebben visszamásznának a fára és szarral dobálnák azt aki nem ért velük egyet. De mint előbb írtam ezek ehhez értenek. Jaj nekünk, hogy hatalmat adtunk a kezükbe...

Molenaaar 2011.03.30. 00:29:15

@Lord Kilburn:

Köszönöm. Lehetséges, hogy álnaiv vagyok. Ilyen szempontból ezen még nem gondolkodtam. :)

Én úgy gondolom, hogy a mérsékelt és higgadt közbeszédből a Fidesz csak elvett és ami rosszabb most is folyamatosan vesz el. (szociális népszavazás "vitája", önkormányzati választás = népszavazás a kormányról stb)
Nagy és fontos vitákat az alkotmány kapcsán politikai érdekből most is megspórol, de általában is az jellemző, hogy először cselekszenek aztán magyarázzák (médiatörvény, gyerek utáni szavazat).

Én magamat jobboldalinak tartom és úgy érzem nincs pártom. (mondjuk nem is vágyom rá annyira) A Fidesz bevallottan egy néppárt tele tele liberális és szociális értékekkel. Ami jó dolog, csak a konzervatív értékeket nem látom néha emiatt. :)

Ugyanakkor most béke van, nem ropognak a fegyverek, mikor, ha nem most kellene építeni közbeszédet?

És nem a pártokra gondolok, azok azt csinálják, amit rájuk kényszerítünk vagy hagyunk nekik. Ha a demagógiával, üres szavakkal lehet választást nyerni, akkor azt. Ugyanakkor mi lesz így a jövőben? Jobb közéletet szeretnék, mit tegyek?

Haragszom Kumin úr mai bejegyzésére, de rettentően. Ugyanis egy az egyben megmutatja, hogy a pártpolitika, a vélt érdekek, hogy ölik meg a párbeszédet. Ebben a groteszk világban minden politikai színt nyer (ez szélsőjobb hívőszó, ez egy zöld gondolat stb.)

Ebben biztosan naiv vagyok, de én nagyon szeretném, ha nem lennének pártok. Remélem egyszer eltűnnek a történelem süllyesztőjében.

Blogger Géza 2011.03.30. 00:33:39

Miért "kár" az, hogy a vármegye megint vármegye lesz? Ezer évig az volt, senkit nem zavart. Csak a kommunistákat kezdte el zavarni a negyvenes években. Vármegyeháza szavunk is van, megyeháza viszont nincs, az idétlen. Nem tudom, miféle lelki sérülést okoz ez egyeseknek, de azoknak ajánlom mondjuk az angol hagyományőrzést tanulmányozásra, azokhoz képest sehol nem vagyunk.

Annak idején a címerrel volt hasonló ideológiai vita, mára már mindenki megszokta a régi - új címert, pedig ott tényleg volt alternatíva a kommunista kreálmányon és a történelmin kívül is. Itt 2 lehetőség van, a kommunista verzió, meg a történelmi, nem tudom, miért kell annyira ragaszkodni a "megye" szóhoz. Nekem pl. Cservenkáné mint megyei kommunista kiskirály jut róla eszembe, meg a megyei pártbizottság.

Blogger Géza 2011.03.30. 00:36:00

@Lord Kilburn: Nem lettél kiszorítva, önként kiléptél, nagy különbség.

Blogger Géza 2011.03.30. 00:48:36

@is: Szerintem te az egészet nem érted. Más dolog az, hogy ha egy bíróság (így pl. az alkotmánybíróság) döntést hoz, azt az érintetteknek el kell fogadni. (Ha nincs fellebbezési lehetőség.) Erről szólt Orbán 2007-es idézete, nagyon helyesen. És más dolog annak a szabályozása (pl az elmúlt 20 év tapasztalatainak leszűrése után) , hogy egy bíróság mely ügyekben, mely törvény (alkotmány) alapján, milyen szabályok figyelembe vételével hozhat döntést. Ez egy másik kérdés.

Lord Kilburn 2011.03.30. 01:11:00

@Molenaaar: Végül is sok mindent hasonlóan látunk. De például ezt:

„A Fidesz bevallottan egy néppárt tele-tele liberális és szociális értékekkel. Ami jó dolog, csak a konzervatív értékeket nem látom néha emiatt.”

alapvetően másként látjuk. A Fidesz jelenlegi politikája a liberalizmus kifejezett tagadására épül, legalábbis verbális szinten. Az említett „szociális értékeket” én inkább baloldali populizmusnak nevezném, főként figyelembe véve, hogy az utóbbi időben mennyire szegényellenes politikát folytatnak. Bajnai tudott úgy válságot kezelni, hogy nem nyílt a bérolló, ami szociális szempontból nem kis teljesítmény. Ezzel szemben mostanában éppenséggel igen gyorsan távolodnak egymástól gazdagok és szegények, köszönhetően számtalan intézkedésnek.

Néppárt természetesen nem létezhet populizmus nélkül, azok az összezsugorodott, rendszerváltó pártok pedig, akik ritka, jobb napjaikon éppen méretüknél fogva megengedhették maguknak a populizmusmentes hangot is, már eltűntek a politikából.

„Ebben biztosan naiv vagyok, de én nagyon szeretném, ha nem lennének pártok. Remélem egyszer eltűnnek a történelem süllyesztőjében.”

A pártrendszer eltűnésére várni valóban naivitás. Én megelégednék avval, hogy a demokratikus politikai erők, baltól jobbig, liberálisokkal, meg az utóbbi időben hazánkban is megjelenő zöldekkel együtt csak annyira nyírják egymást, mint pl. Németországban. És néhanapján, például ünnepnapokon kifejezzék, hogy ők, így együtt a demokraták, elzárkózva mind a bal-, mind a jobboldali szélsőségektől, és ez fontosabb annál, hogy éppen ki van többségben, ne adj’isten kinek van kétharmada.

Hazánkban sajnos erre várni is igen nagy naivitás.

Jó éjszakát mindenkinek!

dark future · http://www.andocsek.hu 2011.03.30. 01:38:13

"Nem voltam ott, nem tudom tehát, hogy a vitában milyen érvek hangzottak el"

Nekem van egy tippem: azt mondta a Viktor... Ez mostanában elég ütős érv.

2011.03.30. 01:46:39

friss hír:

"Az MTI értesülése szerint szerda hajnalban riasztani kellett a tűzoltóságot, miután a blog.hu tűzszerészei nem tudták hatástalanítani Kumin Ferenc március 29-i ’Vármegye mégis?!’ c. bejegyzésének utolsó bekezdésében elhelyezett nagy erejű humorbombáját. A szellemi kár jelentős, a detonációban több agysejt életét vesztette."

kaqkkfioka 2011.03.30. 05:40:09

A sok igen után már valamit le kellett szavazni.
Fontos volt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.30. 06:21:25

@Blogger Géza:
Semmi baj a vármegye szóval.
A vármegyén pedig nem
polgármesterek és képviselők voltak 1000 évig,

hanem ..... szolgabírók.

Azt is vezessük be. Biztos nagy siker lesz az az elnevezés is.
Legyenek fegyveres ajtónállók, meg cselédek a vármegye dolgozói.
Biztos, hogy van még sok magyaros kifejezés, aminek örül majd a lelkünk.

olcsójános 2011.03.30. 06:50:07

viktort mikortól kell méltóságos úrnak hívni?

El Topo (Sgt. Elias) 2011.03.30. 07:05:40

@CubΕ:

Soha. Főméltóságú úrnak annál hamarabb.

Picurigor 2011.03.30. 07:25:59

Hű de durva izzadtságszaga van ennek a posztnak.
Jó értem tehát, hogy igazából nem arról van szó, hogy a Fidesz foglya a Jobbik politikai szimbólumrendszerének, hanem már megint ezek a sunyi liberálbolsevikok...?

Má' bocs, de ez hírTV színvonal...

nu pagagyí 2011.03.30. 07:50:44

Buta poszt. Olyanról dolog részletkérdéseit cincálja, ami a többségnek egészében nem kell. Nem kell új Alkotmány! A készülő firkálmányban egy újabb hülyeség már nem oszt, nem szoroz. Remélem az aláírókkal egyetemben oda fog kerülni ahová való, a történelem szemétdombjára.

Plumper_ 2011.03.30. 07:54:39

nem partner, hanem rivális számukra az újnyilas Jobbik? ez szép.. ahelyett, hogy elutasítanák egyben az egészet.

Cateran 2011.03.30. 08:00:24

@VT22:
Inkabb jelentse ezt (is), jo?

County:"A circuit or particular portion of a state or kingdom, separated from the rest of the territory, for certain purposes in the administration of justice and public affairs; -- called also a shire. See Shire."

Prussia 2011.03.30. 08:01:55

Vármegye az kell.Nagyon is.Istenem ekkora szar országot.Élén tényleg szar emberekkel.
Alkotmány az élen Széllllll Karcsi meg fedezékben.
S megint átviszik.
De azért a vármegye meg ez az egész a.l.k.o.t.m.á.ny vagy legalább is amit most annak mondanak kell.
Jelképek ? Nagy szavak?

"A munka szabaddá tesz".Vagy valami hasonló tessék itt van ez.Legalább passzol 2011 hez.
Az ispánokat meg küldjétek a saját vármegyéjükbe vissza..nehogy kavarodás legyen.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.30. 08:17:18

@Prussia: Az ispán fontos, hogy a vármegyék élén álljon.

Span - szóalakját javaslom.

A - fideszes spanok - szókapcsolat átrágja magát az időhegy féregjáratain.

tomwar 2011.03.30. 08:24:49

@VT22: Forditsuk meg a kerdest: mi a baj a megyekel?

megszűnt 2011.03.30. 08:25:55

Az éjjel elgondolkodtam a kérdésen, a nyúl meg dohányzik és piros sapkája ügyén.

Van nekünk a Jobbik, aki dolgozik az új alkotmányon, de minek dolgozik. És vannak a többiek, akik pedig a Jobbikot piszkálják és azon dolgoznak.

Kumin úr miért utálja annyira a Jobbikot, tessék, ez a Kumin úr dolog is úgy megmaradt tíz éven át. Úgy született tán?:):) Viccet félretéve: a Jobbik azért jó, ha van, mert minden oldal el tud tőle határolódni és akkor ebben lehet megint egy konszenzus.:)

tomwar 2011.03.30. 08:32:26

@simonmondja.:
Hat igen...iPhone, iPad, iSpan...
vagy I Robot, I Span.

Jo meglatas...AMUGY jot nevetnék...:-))

lidércfény 2011.03.30. 08:33:37

Már bocsánat, de a történetből én csak egy tanulságot tudtam leszűrni:
Az egész alkotmányozósdi csupán (tragi)komédia.

megszűnt 2011.03.30. 08:36:20

@lidércfény:
"Az egész alkotmányozósdi csupán (tragi)komédia."

Amit csak a Jobbik vesz komolyan. Tegyük hozzá.

Jódoktorod 2011.03.30. 08:37:02

Kedves KF, azért elég forró dolog az ellenzék nyakába varrni a jobboldal ostobaságát. Nem az "ellenzék távolmaradása okoz kárt az alkotmányozás folyamatában", hanem maga az alkotmányozás folyamata: akik és ahogy azt csinálják. Talán hallgassa meg volt főnökét e kérdésben.
Szánalmas az egész.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.30. 08:38:06

@tomwar: De tényleg a span az ispán egyik szóalakja.
www.kislexikon.hu/ispan_a_a_a.html

Vármegyék élén állnak majd a fideszes spanok.

megszűnt 2011.03.30. 08:43:51

Nem akarom elvinni a témát, viszont a Nép nem akarja a gyerekek után járó szavazatokat sem. De a Fidesz spekulál, hogy mégis meg kéne valahogyan lépni.

Hanem. Elég bonyolult ügy ez, technikailag is kivitelezni és családokat sodorna kellemetlen helyzetbe.

A vármegyék kérdése ehhez képest részletkérdés.

budai zöld 2011.03.30. 09:11:35

Nagyon sokban egyetértek a cikkel.
Bár személyesen túl gyakorlatias vagyok ahhoz, hogy ne zavarjon a szimbolikus politizálás, bizonyos ritka, kiemelt esetekben lehet értelme, és ha jól csinálják, hasznos eszköz lehet egy önértékelésben és morálban a béka alatt lévő közösség felrázásában.

De hogy mindenhonnan és állandóan feljönnek ilyen teljesen fölösleges álhagyományos, kisebbségi komplexusos, operettnemzeti szimbólumok, az valóban nagyon rossz és önpusztító szokása a jobboldalnak, amivel újra és újra beleszalad a pofonba.

A választók többsége is túl gyakorlatias (mondhatni fontolva haladó (konzervatív)) ahhoz, hogy tolerálja az ilyet.

- vármegye? Minek? A megye is éppen olyan ősmagyar szó, mint a vármegye, sőt, lehet, hogy még régebbi is, etimologice.
- címer a zászlón? minek? Mi vagyunk mi, banánköztársaság? Vagy valami frissen kikiáltott államalakulat?
- három bekezdés komonistázás a preambulumban? Minek? Egy 1000+ éves, húsz éve újra független állam jövő számára készített alkotmánya miért az elmúlt rosszat rögzíti?
- megváltoztatjuk az állam hivatalos nevét? Minek? Lásd a zászlónál.
- alaptörvény alkotmány helyett? Minek? Oké, tudom, a nyelvújítók kozmopolita-liberális bagázs voltak.

gabor2424 2011.03.30. 09:19:15

Vármegyével igazából annyi bajom van, hogy a jelenlegi megyei rendszert konzerválja... Nem régióknak kéne lenniük? És hívhatják akárhogy.

tomwar 2011.03.30. 09:31:09

@simonmondja.: Nem a valodisagat vitattam...inkabb megmsolyogtatott a helyzet komikuma...
Var is kell a varmegyehez? Mert lehet, hogy Szeged es par varos meg gondban lenne... Miskolcon sincs...csak Diosgyoron...stb.

Michael Corleone 2011.03.30. 10:27:39

Feri, teljesen egyetértek, kivéve a végével. A felelősség a kormánypárti képviselőké, senkinek sem szabadna eltéríteni őket.

Inlakesh 2011.03.30. 10:53:27

Lássuk csak az utóbbi idők történéseit időrendben:
1. Új alkotmány létrehozása.
2. Az ország nevének megváltoztatása.
3. Vármegye szó közigazgatásba való visszahelyezése.

Csak nekem gyanús, hogy valami nagy dobásra készülnek?
Senkinek sem furcsa ez?

Várom a javaslatokat arra vonatkozóan, hogy mi is történik itt valójában.
(Valójában, szóval aki politikai maszlaggal akar jönni, az inkább ne is reagáljon erre.)

majomkutya 2011.03.30. 13:01:10

@Inlakesh: Szerintem semmi különös nem történik itt.
1. Az, hogy kell-e új alkotmány lehet vita kérdése, de szerintem a most hatályos alkotmány "preambuluma" megadja rá a választ. Az, hogy nem így, ebben a formában kell alkotmány szerintem egyértelmű, ahogyan az is, hogy nem jogszűkítő (mint a tervezett), hanem jogkiterjesztő alkotmányra lenne szükség.
2. Szerintem Magyarország az Magyarország, aminek az államformája köztársaság. Még soha az életben nem használtam azt, hogy Magyar Köztársaság. Amikor Angliában voltam sosem mutatkoztam be úhy, hogy I'm form Hungarian Republic. Mindig Hungary-t mondtam és eddig minden külfölditől így hallottam az országunk nevét. Szerintem ez ok, legalábbis nem látok benne semmi különöset, sőt az volt fura, mikor Gyurcsány minden második mondatában köztársaságozott.
3. Vármegye. Nekem a megye is és a vármegye is tetszik. Szerintem jó, ha egy 1000 éves állam használja a régi elnevezéseit. Ha sokak számára nevetséges, akkor vagy meg kell próbálni elfogadtatni, vagy felejteni kell az egészet. Angliában is pl. vannak grófságok, meg mindenféle elnevezések, Svájcban kantonok, stb.
Szerintem nincs baj a vármegyével, azzal viszont inkább, hogy egyesek szerint ez poénos.

Schwerer Gustav · http://menekulttabor.blog.hu 2011.03.30. 21:23:24

MAGYARORSZÁG ÚJ HATALMI RENDSZERE A KULCSPOZÍCIÓK TEKINTETÉBEN, némi segítséggel Török Gábor korábbi cikkéből, több helyen általam kiegészítve:

ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG: A hatályos szabályozással szemben – amelynek értelmében a bírók maguk közül választanak három évre elnököt - a tervezet a parlament hatáskörébe vonja a testület elnökének megválasztását. Az elnök megbízatása ráadásul az alkotmánybírói megbízatása megszűnéséig tartana: azaz ezek alapján például Stumpf István – aki minden bizonnyal nem lenne esélytelen egy parlamenti szavazáson - akár 2019-ig is az AB elnöke lehetne. (Egyszer lehet hosszabbítani, így akár 2028-ig is ott lehet)

ÜGYÉSZSÉG: A fontos alkotmányos változások itt már tavaly megtörténtek: a legfőbb ügyész korábbi 6 évre szóló, feles többséghez rendelt megválasztása 9 évre és kétharmados többségre emelkedett. Mindez azt jelenti, hogy Polt Péter 2019-ig biztosan hivatalban maradhat, s ha utódját nem sikerül majd a szükséges széles konszenzussal megválasztani, akár egészen 70 éves koráig az ügyészség vezetője lehet (2025).

NEMZETI BANK: A tervezet a mostani 6 évről 9 évre emeli a jegybank elnökének megbízatását, azaz a 2013-ban, Simor András hivatali idejének lejártakor a miniszterelnök által vezetőnek javasolt személy – például Járai Zsigmond - 2022-ig kapna mandátumot.

ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK: Itt marad a korábbi 12 éves mandátum, azaz a tavaly megválasztott Domokos László szintén 2022-ig állhat az intézmény élén.

KÖLTSÉGVETÉSI TANÁCS: A költségvetési eljárásban VÉTÓjogot („előzetes hozzájárulás”) kapó intézmény élére a köztársasági elnök 6 évre nevez ki: a pár hete kinevezett Járai Zsigmond így elméletileg 2017-ig állhat az intézmény élén, ha 2013-ban esetleg átigazol a jegybank élére, utódja 2019-ig kaphat mandátumot.

MÉDIATANÁCS, rendeletalkotási joggal:Szalai Annamária, 9 évre-2019.

Na hát erről szól ez a nagy forradalom:

Mindenhova a Mi Embereinket.

Arról már nem is beszélek, hogy ez természetesen a politikai ellenfelek befolyásának megsemmisítésére szól, mindenféle gazdasági javulásra utaló biztosíték HIÁNYZIK belőle. Ugyanis akár Járai, akár a Surányi (mert rebesgették ezt is) lesz ott, ha nem az ő bandájuk lesz ott, úgy fognak keresztbe tenni, ahogy csak tudnak, lásd most simor, illetve az monetáris tanács-tagokon is látszik, hogy ugyanazt az öngyilkosan magas kamatpolitikát folytatják, ami napról-napra öli, pusztítja a gazdasági felépülés esélyeit.

Tehát: Süllyed a hajó, ezért fontos, hogy mielőtt kiugrunk, még elhelyezzük a robbanótölteteket A FŐBB POZÍCIÓKBA, nehogy nélkülünk megmenekülnének az utasok, vagy akik ottmaradnak.

Most megtudtuk milyen a demokrácia (népuralom):
egyszer hatalomra jutunk, majd 9-12 évre a legfontosabb pozíciókba betonozzuk az embereinket.

Természetesen hozzátenném, hogy Magyarország problémái elsősorban NEM, másod-harmad-negyedsorban sem politikai jellegűek.

Gazdasági, kulturális (hagyományok, közgondolkodás) jellegűek.

Itt a szar kenegetése folyik, a politikai pozíciók osztogatása, miközben gazdasági és közgondolkodási téren lemegyünk a szarba.

A zsidesz ezzel a tákolmánnyal elárulta a nemzetet, választóit is (bár azok átlagos IQ-ját nézve megérdemelték), és elásta a jövőnket.

Az_igazi_Trebitsch 2011.03.30. 23:33:32

Vármegye? Számomra kicsit az Uram-Bátyám Magyarország hangulatát hozza vissza, nem a modern XXI. századi Magyarországét. De komolyabb bajom nincs vele. De az Uram-Bátyám mentalitású Magyarországgal már igen.

juditka* 2011.03.31. 00:35:38

Vármegye? Az Orbán V. szerint is nevetséges lenne,/nyilatkozta anno/ szerintem meg egyenesen röhej!
Magyarország és a vármegyék?!
igen
:)

Blogger Géza 2011.03.31. 07:01:34

@simonmondja.: Sőt, polgármesterek azóta sem voltak sem megyében, sem vármegyében. Leülhetsz, egyes.

dunaparti 2011.03.31. 15:41:47

A vármegye ökörség a kúriával együtt. A Fidesz betette, hogy a pórnépség ezen vitatkozzon. Arról ne, hogy a köztelnök feloszlathatja a parlamentet ha tetszik neki. Sőt arról se, hogy tiltja majd az abortuszt. Meg arról se, hogy szeretne már megszabadulni az EU-tól, ne parancsolgassanak neki, mivel ő a világ ura.

Voloka 2011.03.31. 16:19:16

@kovi1970: Ja, te arra gondolsz, hogy aki az 1948-1989 közötti múlt "értelmezéssel" nem ért egyet, az "múltba merengő, felmászna a fára..." stb.
Aha.Már értem.Köszönöm, hogy megmagyaráztad. Most már csak egy dolgot árulj el! Az elmúlt 60 év dogmáit, ideológiáját, szóhasználatát, negfogalmazásait...stb.
a mútnak átadni, az ai "fáramászás"?
Az nem a múlt ( a méltatlan, s dicstelen múlt) felmagasztalása, hogy azokat a fogalmakat, amiket a megbukott,politikai kísérlet, tett "avittá" mivel önmaga nem volt életképes, talán az általa oly gyűlölt jelképek, kevés okot adtak a mút ( 1948 előtti) elnevezések degradálásához?
Nézz kőrbe Európa nem szocializmust átélt részén, s lásd, a közigazgatási területek, megnevezések, pontosan megegyeznek az 1945- előttivel!
A hülyék! Nem tudják, nem értik, mennyire a vittak, talán még a "fára is másznak"....

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2011.04.02. 15:25:11

ki ez a szerencsétlen kumin és mi köze neki a jobboldalhoz?

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása