105 hónap a pokolban

2011.10.31. 22:06 kumin

Az idei halottak napján nem csupán emlékezünk halottainkra, de ezúttal búcsúzunk is nagyjainktól. Ma reggel az egész országot megdöbbentette Albert Flórián halála, itt a blogok között is tucatnyi postban írnak róla. Én most egy kevésbé ismert, de általam nagyon tisztelt emberre szeretnék emlékezni: Menczer Gusztávra, aki a Gulag rabtelepén 105 hónapot élt túl, és később, a rendszerváltozás után a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete elnökeként csendesen, a maga finom stílusában, düh, gyűlölet és hisztéria nélkül mesélt el mindenkinek, aki meghallgatta, egy nagyon fontos történetet.

(forrás)


Sólyom László hivatalában ismertem meg, rendszeresen voltak közös eseményeink, többször is tudtunk hosszan beszélgetni. Az első pillanattól elképesztett. A kilencven felé közeledett, de hihetetlenül stramm és energikus volt. Megismertem élettörténetét, megismertem néhány sorstársát is, akik hasonló kedéllyel és életerővel hirdették az egykori elhurcoltak igazságát. Akkor azt hiszem, megértettem valamit. Amit ő túlélt, onnan nagyon kevesen jöttek vissza élve. Ő a legkeményebbek közül való volt. Ha azt túlélte, mindent túlélhetett. Azt túlélni szinte egyet jelentett a halhatatlansággal. Ezért nem fogott rajta a kor. Ezért kaptam fel a fejem kétkedve, amikor bemondta a tévé a halálhírét.


Mindig újra figyelmeztetnie kellett, hogy tegeződünk. Jól esett, hogy ismeretségünk kezdetén felajánlotta, de valahogy sehogy sem állt rá a szám, nem szoktam hozzá, hogy tegeződjek azokkal, akiket ennyire tisztelek. Ragaszkodott hozzá, így most is tartom magam ehhez: nyugodj békében, kedves Gusztáv!


2006-ban a Századvégnél jelent meg könyve, A Gulág rabtelepei címmel. Ennek kapcsán írt róla a Múlt-kor történelmi portál. Tőlük idézve szeretnék rá emlékezni:

Menczer Gusztáv élete nyugodtan indult: biztonságos gyermekkor, nagy séták Burkus kutyával, polgári életvitel. A gimnáziumi évek alatt rengeteget olvasott, aktívan sportolt, eljárt a sportegyesületek ötórai táncos teáira. A gimnázium nyolc osztályát három iskolában végezte, tökéletesítette német nyelvtudását, szerette a reáltantárgyakat, egyetemi tanulmányait az orvosi karon kezdte meg. A politika egyáltalán nem érdekelte. A német megszállás alatt szembesült a megbélyegzett emberekkel, több barátjáról akkor tudta meg, hogy zsidó származású. A nyilas hatalomátvétel után őt is a frontra rendelték, ahol rádiós kiképzést kapott.

 

Emberi ésszel nehéz felfogni, hogy miért tartóztatták le a szovjetek 1945 nyarán. „Anyám elmondta, hogy valaki keresett, majd később visszajön. Ebéd után lementünk anyámmal vásárolni, s szemben a másik oldalon várt az az ember, aki keresett. Megörült nekem, kimentünk a felrobbantott Margit hídhoz. Ott állt két drabális pasas. Az egyik pisztolyt nyomott az oldalamhoz, és a tolmács útján közölte, hogy le vagyok tartóztatva.”

 

Ezzel kezdődött Menczer kálváriája, a kihallgatás során neki szegezett vádak már-már az abszurditást érintették. (Kémnek nézték, és a rádiót keresték.) A gyűjtőben alkalmazott falanszteri módszerek következtében a foglyok gyorsan vesztették el az ellenálló képességüket és az erkölcsi tartásukat. A kihallgatás során végül 319 oldalnyi nyomozati jegyzőkönyvet állítottak össze. Az ítélethirdetéskor - a kommunikációs "nehézségek" miatt - csak annyi derült ki, hogy 10, de hogy az nap, hét, hónap, netán év azt akkor még nem tudta.

 

Ezután a börtönbe történő eljutás gyötrelmei következtek. Csapon széles nyomtávú, zárt tehervagonokba kerültek, Menczer ezt a három hetes utat törölné ki legszívesebben az emlékezetéből. Étkezésül ugyanis sós heringet kaptak, de vizet, azt már nem. Egy vagonba 80 embert zsúfoltak, közülük 11-en haltak meg az út során. A harkovi táborban borzalmas körülmények uralkodtak, az etetés hihetetlenül rapszodikusan folyt; a kiszáradás következtében Menczer testsúlya 36 kilóra csökkent.

 

A kórházba kerülve már hasznosítani tudta orvosi tanulmányait, bekapcsolódott a nővérek munkájába. Amennyire lehetett, próbálták otthonossá tenni a barakkokat. 1946 karácsonyán a magyarok egy seprűt díszítettek fel, és elénekelték a Mennyből az angyalt, aminek persze kollektív sírás lett a vége. A következmények azonban nem maradtak el, az egyik őrnagy összeesküvés szervezésével vádolta meg hősünket.

 

Menczer számos lágerben járt: építette a Bajkál-Amur-Magisztral vasútvonalat, amit a korabeli sajtó szerint önkéntes Komszomol-tagok emeltek. Eljutott Kolimára, a leghírhedtebb Gulag-rabtelepre. Átélt - 63 fokos hideget, éhséget, szenvedést. Csak lassan jutott el tudatáig, hogy valóban tíz évre ítélték, és ezt túl akarta élni. Ezért megfelelő stratégiát dolgozott ki. A legfontosabbnak az Istennel való kapcsolat bizonyult, naponta háromszor imádkozott. Mivel teljesen ki volt szolgáltatva rabtartóinak, nem lázadozott ellenük, helyzetét elfogadta. Minden munkát elvégzett. Mivel orvosnak készült, mindenkin segíteni szeretett volna. Ügyelt arra, hogy szellemileg is friss maradjon, ezért beszélgetett, olvasott és oroszt tanult. Lényeges szerep jutott a memoritereknek: felidézte a verseket, irodalmi alkotásokat.

 

Menczer történetei az embereket állítják a középpontba, és nem érzünk dühöt, gyűlöletet a sorok között. Igazából egy emberre neheztelt, arra a Cseka-tisztre, akit egyik éjjel in flagranti talált egy rab nővérrel. Ez legalább 15 évet jelentett volna a főhadnagynak, Menczer mégsem jelentette fel. Ennek ellenére a tiszt mindent megtett, hogy életét megkeserítse.

 

A szabadulást végül Sztálin halála hozta el. Az úton hazafelé végig tudta gondolni az elmúlt 105 hónapot. Talán meglepő, de Menczer úgy vélte, hogy ez az idő hozzásegítette őt személyisége fejlődéséhez, ugyanakkor néhány dolgot nem tudott sohasem megérteni: az állambiztonsági tisztek megalázó pökhendiségét, ahogyan az emberek méltóságát sárba tiporták. Rezignáltan vette tudomásul azt is, hogy Hitler utódát, Dönitz admirálist ugyanúgy tíz évre ítélték, mint őt. A beilleszkedés természetesen nehézségekkel járt együtt. Megérkezése után újságot (Szabad Nép) vásárolt, azonban minden, második, harmadik szó ismeretlen volt számára.

 

A rendszerváltás után a közvélemény is szembesülhetett az addig elhallgattatott múlttal, a nemzedékek számára kezdtek világossá válni a bolsevikok rémtettei. 1990-ben megalakult a Szórakész, A Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete. Jelenleg ők ápolják a több tízezernyi magyar elhurcolt emlékét.
 

Címkék: gulág kárpótlás menczer

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr563343658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igényes 2011.11.01. 10:49:19

Honnan a temérdek pénz Orbán zsebében?

A japán miniszterelnök saját fizetését 30%-al miniszterekét 20%-al csökkenti mától, de a mi Viktorunk emeli még tovább a saját fizuját, zsebből fizet milliókat CHF-ben, mint Sanader.

is 2011.11.01. 11:14:31

Reméljük, sose jönnek vissza azok az idők. Bár az a forma, ahol nem lelövik, meg bebörtönzik, hanem csak kirúgják az embert, meg utána nyúlnak, hogy biztos ne legyen rendes munkája, mert nem tetszik a pofája, azok az idők még velünk vannak.

MLaszlo 2011.11.01. 11:24:12

@igényes: Te olvastad az írást, ami alá írtál? Idióta.

alien 2011.11.01. 11:38:52

Nyugodjék békében

Táskás Tóni 2011.11.01. 12:54:05

Nemsokára megalakítható lesz a Magyarországon Kényszermunkások Szervezete. A kényszermunka kigondolói Orbán Pintér és Matolcsi. Építenek stadiont vasutat havi 48ezer ft-ért. Köszönettel és hálával tartoznak majd a fidesz kormánynak.

Táskás Tóni 2011.11.01. 13:10:31

De remélhetőleg ez kevesebb lesz, mint 105 hónap.

Doberdo 2011.11.01. 13:39:47

@igényes: A mai 10.49-re Van akinek lehet és van akinek tiltva vagyon. Minden Dr. Polt Péteren múlik, ő pedig egyértelmű, hogy kinek a kegyelméből-akaratából van azon a magas helyen....

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.11.01. 13:45:12

Hogy merészelsz ilyesmit írni és fölhánytorgatni a múltat, hiszen csak mezei magyar emberek meghurcolásáról és haláláról van szó.
Tessék azonnal megemlékezni a holokausztról te fasiszta náci fővezér!

Bolkonszkij 2011.11.01. 14:05:12

@Táskás Tóni: Nehéz összehasonlítani mondjuk az aradi vésztörvényszéket (1849) a nürnbergi törvényszékkel (1945); de még egy almát is egy körtével.
Azt gondolom aki Menczer Gusztáv és társainak szenvedéseit egy napon emlegeti a mai magyarországi helyzettel, az súlyos szemléletbeli problémákkal küzd.

Nyugodjon békében Gusztáv bácsi és minden sorstársa, aki már nem lehet velünk!

kvadrillio 2011.11.01. 14:14:03

"Keresés
Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről
Tudnivalók

Szabályzat »

Megváltoztak a felhasználás szabályai. Mostantól a fórum felhasználók a Creative Commons licencfeltételei szerint is közzétehetik hozzászólásaikat.
Moderációs topikok »
Mi ez? (FAQ) »
Hozzászólás (FAQ) »
Moderálás »
Állásfoglalások, TechHelp »
Kérdések »

Iszolda
A társaság, találkozók, elveszett topikok, és a Fórum történelme

Fórum » Politika, közélet »
PoliDili

Igazi harcmező, festői aknákkal és remekbe szabott ágyútűzzel - csak elszántaknak!

Dicsőség a harcokban elesett és méltánytalanul elfeledett névtelen hősöknek!

Rajta, rajta! Hujrááááá!

[NEM NYITHAT TOPIKOT]
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ... [10»] [»»]
Cím Nyitó Utolsó le db
Román kamionok kitiltása kilógó lóláb
2011.10.31 Vorsprung
14:08:17 454
67
Magyarország a világ vesztese Döngölő
12:51:24 reggelsanyi
14:07:13 68
22
Változatok az Orbán-kormány utáni időkre HúszTíz_2010
09:00:48 reggelsanyi
14:06:21 133
34
Háború lesz? vjozso
2011.10.10 Sanyi for El Presidente
14:04:30 101
51
Viszlát Wágner és kösz a halakat Nantuckay
2011.10.27 ZöPö
14:03:33 1749
221
1 óra alatt összeomolhat a forint andzsin
2010.11.26 reggelsanyi
14:03:04 1319
211
Mit kaptál ma Orbán Viktortól? Medwe
2001.08.18 Sanyi for El Presidente
14:02:40 250552
5084
Kitört a Facebookról Orbán új ellenzéke autodidakta
09:58:53 Derek
14:02:11 119
40
Népszámlálás 2011... Te kitöltöd? inverz
2011.10.03 schlahor
14:01:38 422
124
Nézhetetlen a Napkelte az M1-en! lint Gépház
2005.06.22 Gerenda
13:58:06 347237
2344
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | ... [10»] [»»] ...avagy a PoliDili fórumot nem engedik olvasgatni !

KI VOLT EZ A PHASZFEJ, AKI EZTETET KITÁLALTA ???!
REMéLEM EGY CSEPPET SE BÜSZKE MAGÁRA ???!

fENTNEVEZETTRŐL PEDIG ANNYIT:

Ha...ha-ha-ha ma élne, biztosan elcsodálkozna a látottakon, halottakon !!!!!

Dig, Lazarus! 2011.11.01. 14:28:54

"...a maga finom stílusában, düh, gyűlölet és hisztéria nélkül..." – ez kiemelten fontos, és mindenképpen méltányolandó, hogy általában a szerző is törekszik rá. Írása emlékezés egy kikezdhetetlen személyiségről, így a megszokott zavaró hangulat sem lengi körül – amikor kevéssé átgondolt lépéseket próbál minél több érv és pszeudoérv összegereblyézésével átgondoltnak láttatni.
A bántóan magyartalan mondatok, a közíróhoz méltatlan fogalmazási kultúra mellett viszont nehéz szó nélkül elmenni. "Amit ő túlélt, onnan nagyon kevesen jöttek vissza élve. Ő a legkeményebbek közül való volt." – ilyen alakzatokkal egyszerűen elérhetetlen a minimálisan elvárható színvonal. "Ezután a börtönbe történő eljutás gyötrelmei következtek." – a merítéshez felhasznált 'történelmi portál' pedig ilyeneket jegyez.

Mindeközben a kommunikációs stratégiák hatékonyan juttatják célba szignifikáns üzenetüket...

kvadrillio 2011.11.01. 14:39:15

@Dig, Lazarus!: Nem, nem szenvedett eleget.
Én, 20 éves koromig soha nem lakhattam jól.
..és soha nem fog erről regény szólni.............

kvadrillio 2011.11.01. 14:43:03

@kvadrillio: ezen túlmenően..... a mai hajléktalanok TÖBBET SZENVEDNEK BÁRMILYEN GULAGI SZÁMŰZETÉSNÉL VAGY RECSKI MEGÁLLÓNÁL.......

..nem kellene itten kérem folyton a régmúltban túrkálni !
Van jelentős mai túúrkálhatósági viszony-iszony is......

Dig, Lazarus! 2011.11.01. 15:10:31

@kvadrillio: Azt írtam, 'kikezdhetetlen személyiség'. Hogy ki mennyit szenvedett, azt sem méricskélni, sem hasonlítgatni nem merném!!!
Talán egyszer szán majd egy posztot a szerző a hajléktalanok – sokak által fel sem fogott – iszonyú szenvedéseinek. Ahhoz is bizonyosan hozzászólok majd. Most nem erről írt ...

márta)) 2011.11.01. 15:48:27

Egy szál gyertya, mely végig ég.
Egy Élet, amely véget ért.
Itt hagytad azokat, kik szeretnek Téged,
De emléked örökre a szívünkbe égett!

A múltba nézve valami fáj!
Valakit keresünk, aki nincs már.
A temető csendje ad Neked nyugalmat.
Emléked szívünkben ÖRÖKRE MEGMARAD!

Kicsordul a könnyünk a sírodnál.
Mélységes a fájdalom, hogy távoztál.
Mi szólítunk...,a néma sír nem felel,
DE SZÍVÜNKBEN ÖRÖKRE ITT LESZEL!!!"
****
Az idei halottak napján nem csupán emlékezünk halottainkra, de ezúttal búcsúzunk is nagyjainktól."
****
Megállunk hosszú percekre, fejet hajtunk, szeretteink- és azok" előtt kik embertársaink voltak) Ők azok kik már csak emlékként,- de mégis oly elevenen élnek bennük.

menőmano 2011.11.01. 16:06:06

"Nem élt belőle több és most sem él" - képgaléria

www.stop.hu/articles/article.php?id=955287

***

Angyalok őrzik örök álmukat."

márta)) 2011.11.01. 16:34:56

Törvény rendezheti a hadisírok ügyét"

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet az a törvénytervezet, amely rendezi háborúkban elesett magyar katonák sírjainak helyzetét"

Abszurd a háborúkban elesett magyar katonák sírjainak kérdése - mondta az InfoRádiónak a honvédelmi miniszter. Hende Csaba kiemelte: amíg a magyar földön elesett külföldi katonák sírjai esetében nemzetközi szerződések és magyar jogszabály garantálja, hogy megadják az illő tisztelet, a magyar hősi sírok ügye teljesen rendezetlen."

inforadio.hu/hir/belfold/hir-464307

hm. Jó? , hogy rájöttek?

berky (törölt) 2011.11.01. 17:24:44

Ez a stílus méltatlan egy emlékezéshez.
Menczer Gusztáv és mi is jobban jártunk volna, ha csak az idézetet kapjuk.

Bala Lajka (törölt) 2011.11.01. 18:10:45

@berky:
Az idézet stílusa és helyesírása sem jobb.
Ilyet még nem láttam, hogy valaki az etetés szót használja az étkeztetés helyett. Meg a sok esetlenül fogalmazott mondat. Vajon ki írta ezt a könyvismertetést?:)
Van tippem.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása