Megvan-e még a kétharmad?

2011.04.06. 10:09 kumin

A kormányzó pártszövetség támogatottságának valamennyi közvélemény-kutatásban érzékelhető csökkenését olvasva többen is eljutottak a következtetésig, hogy immár (egy következő vasárnapi választáson) nem lenne meg a Fidesz-KDNP kétharmados többsége az Országgyűlésben. A kitűnő blogger, Tóta W. Árpád is ebből a premisszából indítja amúgy szokás szerint jól megírt posztját. A kiinduló állítás igazolásával azonban nem sokat bíbelődik: „Ha most vasárnap lennének a választások, a Fidesznek nem lenne kétharmada.” Ennyi. Nézzük meg, mennyi az igazsága ennek az állításnak!

(forrás: mkogy.hu)

 

Török Gábor kollégám a közvélemény-kutatási eredmények olvasásához helyesen ad tanácsot: „Nem választási időszakban a teljes népességre vonatkozó mutatónak van igazán értelme, a táborok részvételi hajlandósága alapján változó „biztos szavazós” adatsor - elemzői szempontból - most kevésbé lényeges.” Azonban ha speciálisan úgy tesszük fel a kérdést, ahogy Tóta W. is fogalmaz (mi lenne "ha most vasárnap lennének választások"?), akkor mégiscsak érdemes a biztos szavazók értékeit néznünk, mert a válasz megadásához a részvételi hajlandóság is kulcsfontosságú. Most sokan elbizonytalanodtak, ők a kormánypártok veszteségei, de ha most lenne voksolás, akkor ezek a választók a mérések szerint otthon maradnának, mert nem találnak más pártot, amelyre szavazhatnának.

 

A Századvég legfrissebb mérése alapján – jelentős csökkenést elkönyvelve – a Fidesz-KDNP-t a biztos szavazók 59%-a választja. A Tárki friss mérésében ugyanez az érték 57%. Nézzük meg, hogy egy éve mennyi szavazatot kaptak a Fidesz-KDNP területi listák országos összesítésben: 52,73%-ot. Hol téved akkor Tóta W.? Elfelejti, hogy az Országgyűlési mandátumarány nem lineáris függvénye az országosan összesített pártpreferenciáknak. A magyar vegyes választási rendszerben közel arányosan csak a területi listákra leadott szavazatokból lesz mandátum. A 176 egyéni választókerületből elvileg (feltételezve a preferenciák egyenletes területi eloszlását, ami persze nem valós) 100%-ot is elvihet az a párt, amelynek támogatottsága meghaladja az 50%-ot. 2010 ezt szépen illusztrálta, nem volt messze a 100%.

 

Tudunk az országos reprezentatív felmérések alapján biztosan mandátumot becsülni? Nem, mert ehhez ismernünk kéne, hogy választókerületenként miként oszlanak meg a preferenciák. Durva közelítést azonban adhat az egykori területi listákra leadott szavazatok országos összesítése. Ha ezt az értéket az aktuális felmérésekben a Tárkinál 4, a Századvégnél 6 százalékponttal haladják meg a biztos kormánypárti választók eredményei, abból elég nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a Fidesz-KDNP-nek a mai helyzetben nem lenne meg a kétharmados többsége.
 

Címkék: választás közvélemény kutatás kétharmad

107 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr922804032

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyharmad a Fidesz támogatottsága 2011.04.06. 15:26:36

A Fidesz elveszítette az alkotmányozásra feljogosító támogatottságát....

Trackback: Időközi parlamenti választás 1. 2011.04.06. 11:24:59

Az egyéni választókerület: Hajdú-Bihar megye 6. sz. EVK - székhelye: Püspökladány - települései: Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nádudvar, Nagyrábé, Sáp, Sárrétudvari, Szerep, Tetétlen A választás IDEJE: június...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 11:31:11

"Megvan-e még a kétharmad?"

A poszt szerint: "Mi az hogy, nagyon is!"

Sőt, még nőtt is a mutatója 53 %-ról 57 %-ra!
Ez az a tipikus eset, amikor "relatíve" növekszik az "abszolut" többség...

megszűnt 2011.04.06. 12:03:53

A vár állott most kőhalom című Tóta W. Árpád által írt bejegyzés minősége miatt szeretném kérni, hogy emeljük át őt az újságírók táborába. Aztán legyen blogger. Ha akar.

Tóta W. Árpád újságíró cikkéből kiolvasva ezért nem lenne meg a kétharmad most vasárnap:
- az intézkedéseiknek gyakorlatilag egyikét sem ismerhették az emberek, amikor a felhatalmazódás megesett.
- a médiatörvényt, a válságadókat és a magánnyugdíj-pénztárak kirablását, továbbá az egészpályás letámadást.
- a kétharmaddal épített kormányzati struktúra gátlástalan használata ellenszenvet vált ki.

Végül a következő tanulságot vonja. "A Fidesz nem sebezhetetlen. Az idő múlásával a stílusa, a nyomulása, a nevetséges médiapolitikája, álszentsége egyre fárasztóbb, ahogy 2002-re is elég volt már a zászlócsattogásból."

Századvég: Fidesz-KDNP-t a biztos szavazók 59%-a választja.
Tárki: Fidesz-KDNP-t a biztos szavazók 57%-a választja.

Hol téved akkor Tóta W. Árpád? Nem téved. Szerintem csupán annyit mond, hogy a számokkal lehet ugyan játszani, de az emberek türelme véges.

török gábor 2011.04.06. 12:23:37

Feri, szerintem egy fontos szempontot kihagytál.
A tavaly tavaszi kutatásokban a Fideszt rendre 60 százalék köré (gyakran fölé) mérték a biztos szavazók között, s ehhez képest kapott 53 százalékot. Ha ugyanez a "felülmérés" (aminek számtalan oka lehet) működik most is, akkor a mostani 60 százalék alatti adatok már 50 százalék alatti eredményt valószínűsítenek, amivel viszont feltehetően nem lenne meg a kétharmad.

A tavalyi adatokhoz lásd: torokgaborelemez.blog.hu/2010/04/08/128_mit_varnak_a_kozvelemeny_kutatok

Az azóta bekövetkezett változásokhoz:
torokgaborelemez.blog.hu/2011/03/23/342_harminc_huszonnegy

tomwar 2011.04.06. 13:07:50

" Ha ezt az értéket az aktuális felmérésekben a Tárkinál 4, a Századvégnél 6 százalékponttal haladják meg a biztos kormánypárti választók eredményei, abból elég nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a Fidesz-KDNP-nek a mai helyzetben nem lenne meg a kétharmados többsége. "

Igy igaz, kovetkezteteseket nem ebbol kell levonni. Azok, akik nem valasztottak most, kire voksolnak majd elesben? A mostani, vagy az elozo bandara? Vagy inkabb barki masra..ahogy en is anno....

cynicalbitch 2011.04.06. 13:10:04

a kétharmad megvan, sőt: a jövő évi választásokon (!!!) a Fidesz még ennél is nagyobb arányban fog nyerni.

a kétharmados társadalmi támogatottság nincsen meg (igaz, ahogy írjátok, az nem is volt).

csakhogy ez már bőven 50% alatt van.

azaz az a helyzet fog előállni, hogy a 8 millió választópolgárból (plusz határon túliak, plusz "gyerekek", plusz minden narancskereskedőnek három szavazat, stb.) 2,5 fog elmenni, amiből 1,8-2 fog a Fideszre szavazni.
tehát 20-25%-is támogatottsággal lesz 80-85%-os többségük a Parlamentben.

és legális lesz és legitim és a legnagyobb önámítás.

Gerbó 2011.04.06. 13:11:41

És hol téved Kumin?
"Most sokan elbizonytalanodtak, ők a kormánypártok veszteségei, de ha most lenne voksolás, akkor ezek a választók a mérések szerint otthon maradnának, mert nem találnak más pártot, amelyre szavazhatnának."
Szerintem ez tévedés! Tekintettel arra, hogy most nincs tét, mert nincsenek most vasárnap választások, ezek a kiábrándult szavazók még nem is keresnek maguknak más pártot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha mégis lenne tétje, azaz lennének választások, akkor nem menne el, és húzná be jobb híjján bárhova az ikszet, csak, hogy cslódottságában leváltsa a fideszt. Ha lenne tétje, keresne magának megoldást, akár rögtön is, de mert nincs nem foglalkozik vele egyelőre.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.04.06. 13:14:26

@török gábor: Ott a pont, ami piros is. Csak azt nem értem, akinek ez a szakmája, hogyan feledkezhet meg erről...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.06. 13:17:05

Worluk posztja még hagyján, nála nem az írás lényegi része, hogy mi lett a kétharmaddal. Sokkal keményebb a Republikon a maga Kétharmadból egyharmad c. elemzésével:
www.republikon.hu/news.php?id=178&filter=Elemz%C3%A9sek

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2011.04.06. 13:20:35

@török gábor:
Kérdés, hogy analóg-e a helyzet az egy évvel ezelőttivel, azaz a válaszmegtagadók, hamis választ adók összetétele változhatott-e. Ha igen, akkor szerintem ez akár csökkenthette is a Fidesz mért és realizálható eredményei közötti különbséget (ha az a logika érvényesül, hogy tavaly kevésbé elkötelezett szocialista szimpatizánsok titkolhatták preferenciájukat, míg ma esetleg inkább kevésbé elkötelezett kormánypártiak).

Joooe 2011.04.06. 13:25:43

"A kitűnő blogger, Tóta W. Árpád is ebből a premisszából indítja amúgy szokás szerint jól megírt posztját."
Kicsit off, de hogy tóta kitűnő blogger volna az erősen sántít. Inkább csak népszerű bizonyos körökben, mint a fradipályán a székfelszedés.
Soha nem tényekre épít, hanem mindig indulatokra érzelmekre. Jelen posztjában sem a 2/3-os támogatottság hiánya a tárgyi tévedés. A rossz alapokból téves logikával levont következtetéseket pedig határtalan arroganciával állítja be megkérdőjelezhetetlen igazságként, kb. mindenkit lehülyézve aki nem úgy gondolja.
És ennyi, nincsenek figyelemre méltó észrevételek, ésszerű következtetések.
Ez nem egy kitűnő blogger, hanem egy népszerűséghajhász kis propagandista...

Mr. Hilter 2011.04.06. 13:29:08

Tulajdonképpen semmi mondanivalóm sincs a témához, de oly sok más névtelen trollhoz hasonlóan rendkívül megtisztelő számomra az itt megnyilvánuló kiválóságokkal egy blogban kommentelni, az övékével azonos internetet használva.

sztd 2011.04.06. 13:31:22

@török gábor: @perelli:
Első körben nekem is ez jutott eszembe.
Másodszorra viszont árnyalta a képet, hogy a Nézőpont 2 nappal a választás előtt aránylag pontosan saccolta az 53%-ot (a részvétel függvényében ábrázolta).

Egyébként a 2009-es Európa-parlamenti választásokon határozottan azt éreztem, hogy a Fidesz deficitje a Jobbiknál landolt, vagyis a Jobbikosok egy része szerintem Fideszesnek adta ki magát a kutatók előtt.

N_Gabber 2011.04.06. 13:40:12

Én csak azt nem értem kedves elemezők és kommentelők, hogy mit kell ezzel hetente több blogban is foglalkozni?! Nem mindegy, hogy most hogy állnak? Az MSZP bemutatta, hogyha teljesen nyílvánvalóan nullára is lemegy a társadalmi támogatottságuk, akkor is hatalomban maradhatnak a következő választásig, ha ők ezt akarják.

Arra pedig mindenki mérget vehet, hogy a Fidesz minimum 2014 májusig hatalmon lesz. Ezt persze így már nem lehet(ne) demokráciának nevezni, de ennyi erővel félévente lehetne "megerősítő" népszavazást tartani. A választó véleménye - sajnos - csak 4 évente számít, és akkor is csak azé, aki elmegy szavazni. Tehát az a 100%. Persze ebbe is bele lehet kötni, de azt is vegyétek figyelembe, hogy az emberek nagyon nagy hányada nem azért nem megy szavazni, mert nem tud dönteni, hanem mert alapjából és magasról sz@rik az egészre. Mindegy milyen új párt tömörülés alakul addig, aki már kiábrándult a hazai politikából, már nem fog visszatértni. Erre max a Jobbik tábora tud rácáfolni, de velük meg ugye Ti nem számoltok valami miatt. Pedig ezt szintén biztosra vehetitek a Fidesz 2014es győzelme mellett, hogy ők is ott lesznek 4 év múlva ismét a parlamentben.

radala 2011.04.06. 13:40:41

@török gábor: Tévedés 49 %-ból lehet 72 (94 mszp+szdsz)
Nem kell 50 % a 2/3-hoz elég a 34% is (176 egyéni+ kb 60 listás meg még egy kis szerencse:-)), sőt elvileg a 6% is, ha mindenki más 5 % alatt marad akkor a 100 %-hoz is elég.
Semmit nem tudunk...
De pont Tota W szájából, aki élharcosa volt a gyurcsányi legitimitásnak ez talán teljesen indifferens kérdés is.

bóra77 2011.04.06. 13:43:45

@török gábor: részemről is pirospont!:)

Joooe 2011.04.06. 13:45:57

@TuRuL_2k2: @török gábor:
Így vagy úgy, még mindig 2/3 közelében van egy "most vasárnapi eredmény", szerintem kisebb az eltérés mint amennyit a támogatottság akár 1-2 nap alatt elmozdulni képes kampányidőszakban, mondhatnánk hogy hibahatáron belül van a 2/3-hoz.

radala 2011.04.06. 13:47:10

@perelli: Nem feledkezett meg erről, csak esetleg tájékozottabb, mint tg:-)

Semmit nem tudunk, minden számból kijöhet minden. Az pedig egy történelmileg bebizonyosodott esemény, hogy nem kell 50 % a 72 %-hoz sem. A mostani helyzet pedig kísértetiesen hasonlít a 94-es hez, ahol az ellenzék totálisan megosztott volt. Még egyszer elmondom 94-ben az szdsz és az mszp nemhogy a szavazatok felét nem kapta meg, de még a parlamentbe került 4 ellenzéki pártnál is kevesebb szavazatot kapott.

Gabbesz 2011.04.06. 13:53:10

@radala: Szerintem Török Gábor jobban ért hozzá. :)

OkoskaTo:rp 2011.04.06. 13:58:42

Úgy látszik, Kumin nem olvasta elég figyelmesen Török Gábor hivatkozott írását, és ezért jut teljesen téves következtetésekre.

radala 2011.04.06. 14:00:23

@Gabbesz: Ez nettó matek, nincs köze a politikához, ehhez mindenki pont egyformán ért, bár én hazudtam, a második hozzászólásomban, mert az nem igaz, hogy a parlamentbe került ellenzék több szavazatot kapott volna, mint az mszp+szdsz együtt.
Az igaz, hogy 49,89%-ból lett 72 %.

Elvileg mivel nincs 2. fordulóban részvételi limit 2*176 szavazóval el lehet érni a 100 %-ot.
No jó ez nem igaz, mert ugye kell kopogtatót gyűjteni.
A lényeg, hogy az tuti, hogy a Jobbikosok még most is átszavaznának emergencia esetén OV-ra. A 176 egyéni körzet 40 %-ig, pláne ha nincs kihívó 20 fölött 100 %-os biztonságban van és ehhez jön méh a kb 150-nek a 40 % pluszban, ami, ha nem is kétharmad, de még mindig a 2. legerősebb frakció lenne. Tóta W szimplán buta, de mindegy ez.

G. Wolf 2011.04.06. 14:00:29

@török gábor: Viszont olyat is láttunk már h a szocikat meg alulmérték, 2002-ben. Ettől még lehet hogy mostanra jobban igaz a felülmérés.

Bár szerintem inkább alulmérés van, mert a "nagyhangú" Fideszesek inkább elcsöndesedő félben vannak.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.04.06. 14:00:58

Én szerintem inkább meglenne a kétharmad egy "most vasárnapi választáson", mint nem.

Ha abból indulunk ki, amit Kumin Ferenc mond, és a teljes választókorú népességben mért adatokat nézzük, akkor az egy 2,000,000 fölötti mennyiséget jelent a Fidesz számára. Nagyjából annyi támogatója van tehát a kormánypártnak ilyenkor "békeidőben" "fegyverben tartva", mint amennyi éles helyzetben, 2002-ben, illetve 2006-ban rá is szavazott. Ez pedig egy elképesztően nagy szám.
Ennyivel nyilván lehet nyerni választást, hisz említett két alkalommal is csak kevéssel maradtak le.

A kétharmad pedig nem az abszolút szavazatmennyiségnek a függvénye, hanem annak, hogy van-e kihívó. A korábban nem látott tavalyi támogatottság is csak egy erős abszolút többségre lett volna jó, ha van egy 30% körüli kihívó párt, amely képes, hogy bizonyos körzetekben egyéni mandátumot hozzon. (Vagy kisebbek koalíciója.)

Tavaly, a választások előtt pl. én, amikor számolgattam az esélyeket, a 2006-os adatokkal számoltam a Fidesz számára. Abból is kijött, hogy esélyes a kétharmad.

A kétharmadra akkor lenne nagy veszély, ha lenne egy kihívó, aki könnyen maga köré tudná gyűjteni az elégedetleneket (akik mindig is voltak, mindig is lesznek). Ilyen volt a Fidesz 2003-ban, illetve 2006 nyarától, illetve a szocik 1999-től.

Ma ilyen nem található, hiszen a három ellenzéki párt mintha megrekedt volna egy szinten, ahonnét se le, se föl nincs útjuk.

A bizonytalan szavazók nagy számával kapcsolatban óvatos lennék. Rendre ők a "legnagyobb párt" a méréseken, leszámítva a közvetlen választási időszakokat. Aztán a végén vagy otthon maradnak, vagy odaszavaznak valakihez, ahogy közeleg a választás. Őket lehet kampánnyal, ezzel-azzal megfogni, illetve náluk nem elhanyagolható, hogy kit utasítanak el. Ezt pl. érdemes lenne figyelni egy ilyen számításnál.
A másik pedig, ami fontos lenne, az a kormányképességbe vetett hit. Nagyon veszélyes lehet egy párt számára, ha azt látják a potenciális szavazói, hogy bejuthatnak, de programjukat, céljaikat nem valósíthatják meg, mert úgyse kerülnek hatalomra, még koalícióban sem.

Összefoglalva, én azt gondolom, hogy meglenne most is a kétharmados többsége a Fidesznek, főleg az ellenzék ereje és szerkezete miatt.
Mindemellett ezt veszélyesnek is tartom, mivel a kormánypárt számára így nem lesz érdemi kihívás, így nem kényszerülnek rá a minőségi munkára, avagy a normális viselkedésre. (vö. Lázár Úr egynémely megnyilvánulása.)

Végezetül, én a kormánypárt helyében meghúznám a jövő évi választást. Jelen pillanatban több érvet tudok mellé tenni, semmint ellene felhozni.

Várúr 2011.04.06. 14:02:16

@radala:
Ez az, amit a ballibák nagyon nem szeretnek hallani, amikor a "legális, de nem legitim"-et visongják. Tóta sem, aki tavaly ilyenkor az indexen Bokrosért és az mdf-ért kampányolt akkorákat lihegve, mint a fuldokló. Kumin tekintetes úr szokás szerint higgadtan elemez, kivéve a kollegiális, egyben mulatságos Tóta-köszöntőt.

radala 2011.04.06. 14:03:02

@OkoskaTo:rp: Nem jut téves következtetésekre, nem lehet következtetéseket levonni. mert a 2/3 pont annyira múlik a Fideszen, mint az ellenzéken.
Tegyük föl a kérdést úgy, hogy áll-e már az ellenzék 1/3-on
0 egyénin áll ez tuti...

Pernahajder Viktor 2011.04.06. 14:08:52

Mindenki kivetíti a vágyait. Kérdés - ha érdekel valakit - miért erre vágyik?

Diocles 2011.04.06. 14:13:55

hm, érdekes, amit Török Gábor ellenérvel, ti. h a Fideszt mindig "túlmérik".

ez 2010-ben ténynek mondható, valószínűleg sok LMP-s és főleg jobbikos voksoló mondta magát fideszesnek.
ugyanez lehet a helyzet most is?

azt gondolom, h inkább nem, ma már nem "divat" reklámozni, h valaki fideszes (ellentétben 2010 tavaszával, amikor szinte konszenzus volt arról, h a Fidesznek kell jönnie), ugyanakkor mivel a Fidesz exszavazói nem tudnak hová menni, így azt gondolom, h egy kampánnyal a Fidesz inkább vissza tudná magához őket édesgetni, mint nem, legyen bármilyen is a kormányzása. amivel magam sem vagyok a legelégedettebb.

De azt szerintem senki nem gondolhatja - pláne nem egy Fidesztől a bizonytalanokhoz "dezertált" szavazó - h Magyarország problémáit egy MSZP - LMP szövetség, vagy a másik véglet, a Jobbik tudná megoldani.

Ebben az esetben (mondjuk egy Mesterházy-Schiffer kormány, amelyhez képest a megboldogult MSZP-SZDSZ koalíció a harmónia és a hatékonyság megtestesülése lehetne)valószínűleg még a Gyurcsány-kormányt is visszasírná mindenki, és ezzel a választók többsége is tisztában van.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 14:14:17

@Gerbó: "most nincs tét, mert nincsenek most vasárnap választások (...) Ha lenne tétje, keresne magának megoldást, akár rögtön is..."

Nemsokára meglátjuk, mert június 5-én - legalább is egy körzetben - röpke két hónap múlva "most vasárnap" lesz;)
ide-ide.blog.hu/2011/03/24/idokozi1

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2011.04.06. 14:15:05

Én azt elfogadom, hogy az országos egyéni felmérés nem lineáris a mandátumarányokkal. Csak ha ez ennyire evidencia, akkor a fidesz miért is beszél egyfolytában "kétharmados felhatalmazásról"? (Erre egyébként halványan a poszt is utal...) Vagy ez egy olyan igazság, ami csak az egyik irányba működik???

radala 2011.04.06. 14:21:00

ha már valamiben téved Kumin, akkor az ez:
"Tudunk az országos reprezentatív felmérések alapján biztosan mandátumot becsülni? Nem, mert ehhez ismernünk kéne, hogy választókerületenként miként oszlanak meg a preferenciák."

Tökéletesen tudunk. Ha valaki megmondja a listás szavazatokat este az 1. fordulóban, akkor abból gyakorlatilag tökéletes mandátumbecslést lehet csinálni, ami még 2002-ban a Fidesz fantasztikus hajrájában is tökéletesen működött. (2002 első körekor már tökéletesen biztos volt, hogy a hajó elment).
Olyannyira biztosan lehet mandátumot becsülni a korábbi választások alapján, hogy a becslés milliószor biztosabb így, mint bármiféle másodlagos pártpreferencia mérés alapján. Az emberek hazudnak a kvk-nak, szóval nem kell túl sokat kérdezni tőlük.
Nyilván nem született a Földön olyan szdsz szavazó, aki bevallotta, hogy az mszp-re szavazott, de a valóságban persze mind megtette, látszik a számokból. Ugyanígy én sem vallanám be senkinek, hogy elmennék a Jobbikra szavazni, ha úgy adódna, de bizony hogy elmennék:-)
A világ a látszat ellenére fekete-fehér:-) , mivel x vagy nem x a válasz, így nem is várhatunk nagyon árnyalatokat.

csaba76 2011.04.06. 14:22:32

A kérdésre azt mondják, hogy bizonytalan vagyok (sőt fideszes), de ha tényleg választás van vasárnap, akkor csak elmennek behúzni valami mást. Nagyobb (lesz) a "rejtőzködők" aránya, mint 2002-ben volt, ha esetleg tartanak még titkos választást. :)

N_Gabber 2011.04.06. 14:22:48

@szürke_tapir:

Erről az jut eszembe, amikor az MSZP a választás után azt mondta a 2/3-ra, hogy mivel a választásra jogosultak kb. 60% szavazott, akkor ez csak 1/4 igazából. Aki pedig nem szavazott, az pedig mind rájuk szavazott volna, tehát igazából ők nyertek:)

N_Gabber 2011.04.06. 14:27:12

@Diocles:

"De azt szerintem senki nem gondolhatja - pláne nem egy Fidesztől a bizonytalanokhoz "dezertált" szavazó - h Magyarország problémáit egy MSZP - LMP szövetség, vagy a másik véglet, a Jobbik tudná megoldani."

Még jó, hogy Jobbikosok nem így gondolkodnak. Persze azt mi is tudjuk, hogy amíg van Jobbik, addig mindig is ellenzékben lesz, de ennek ellenére mégis rá szavazunk. Na ehhez mit szóltok? Erre mi a matematikai prognózis? Vagy erre is van egy képlet a tisztelt bloggereknél?

szürke_tapir · http://akozert.blogspot.com 2011.04.06. 14:32:30

@N_Gabber: hát ez elég szabad asszociáció volt :)
Én ugyanis úgy gondolom, hogy az MSZP-től függetlenül igaz az, hogyha az össznépesség körében végzett felmérés nem feleltethető meg a mandátumaránynak, akkor a mandátumarány sem feleltethető meg az össznépesség körében meglévő támogatottságnak.

kumin 2011.04.06. 14:32:55

@török gábor: Jó szempont. Ha a felülmérés működik, és mondjuk az értéke továbbra is 7-8 pont, akkor a tényleges támogatottság 50% közelében van, amivel billeg a kétharmad, de a kategorikus kijelentés, hogy nincs meg, továbbra sem áll meg. Abban azért mégiscsak lehet némi bizonytalanság, hogy egy rendkívül megváltozott politikai terepen a preferencia-mérések pont úgy és pont akkorát tévednek, mint 2010 kora tavaszán.
Azért remélem, abban egyetértünk, hogy a Republikon tanulmányának címadása kissé szakszerűtlen (Kétharmadból egyharmad), amikor a mandátumarányt összevetik a teljes választókorúak körében mért támogatottsággal.

Diocles 2011.04.06. 14:43:28

@N_Gabber:

Nem látok bele minden jobbikos fejébe, de azt szerintem többségében ők sem gondolják, h ha holnap Vona Gábor lenne a miniszterelnök, akkor minden jobb volna. A Jobbik egy protestpárt, "Jééé, a Gábor gyerek megint jól megmondta a cigányoknak, hajrá Gabikám, szavazunk rád", ebből nagyon jól megélnek, és enélkül még itt sem lennének, de a nagy többség (itt jön be a kormányképesség) azért nem gondolja, h egy váltástól csodák történnének. Ugyanez igaz az LMP-re, főleg, ha egy kampányban komolyan elkezdik őket ekézni.

Ma elég ciki kiállni a Fidesz mellett, hiszen mindenhonnan a fröcsögés megy ellenük (kevés a megszorítás, sok a megszorítás, puha vagy, kemény vagy, nem mintha nagyon védeni akarnám őket, de tényleg, mert én is elégedetlenkedem), de amikor az lesz a kérdés, h oké, akkor Orbán helyett (aki olyan, amilyen, de vitathatatlanul kormányképes, kampányképes, mozgósításra képes) újra az MSZP, netán a Jobbik legyen, akkor ott már sokan meggondolják.

Vagy nem. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 14:44:34

@N_Gabber: "amíg van Jobbik, addig mindig is ellenzékben lesz, de ennek ellenére mégis rá szavazunk. Na ehhez mit szóltok? Erre mi a matematikai prognózis? Vagy erre is van egy képlet a tisztelt bloggereknél?"

Nálam van:)
Amint a FMPSZ+KDNP mandátumaránya egy majdani választáson 50% ALÁ esik, abban a pillanatban a Jobbik nem lesz ellenzékben.
(-értsd: 0.Viktor örökös me. inka kormányozna "a Jobbikkal soha" megtagadásával, mint kisebbségből)

radala 2011.04.06. 14:59:22

@e-képviselő: Szerintem ha így alakulna és mondjuk az LMP+Fidesz nem jöhetne össze, akkor nyilvánvaló lenne a Fidesz Jobbik, nincs ebben semmi árulás csak a paranoiásoknál, akiket persze "Hornnal soha" nem zavart kicsit sem (hiába volt meg az 54 %, istenem, ha a kettősmérce fájna mi lenne).
Erre mondta OV 98-ban, hogy ezt akarta a nép, ekkor is ezt akarná a nép. Ugyanis a nép a mandátumok arányán keresztül beszél a pártokkal, ez már csak egy ilyen világ...
Az tuti, hogy sok Fideszes szeretne egy F+L koalát, az is tuti, hogy nagyon sok F+J koalát. De az kizárt, hogy legyen F+M koala fan.

zöld erdőbe jártam... 2011.04.06. 14:59:29

kumin feri ne álmodj! Nincs és nem is volt meg!

TiZ 2011.04.06. 15:00:43

Csak nehogy nagyon pofára essünk 2014-ben. Addig nézi a fidesz a 2/3-ot, amíg rá nem jön, hogy az nem is 2/3, hanem 3/2, és máris nem kellenek választások, hiszen azt senki nem múlhatja felül.

radala 2011.04.06. 15:03:05

@radala: Ja de itt messze-messze nem tartunk egyelőre az a kérdés, hogy megvan-e a 2/3, illetve szerintem az az igazi, hogy megvan-e már az 1/3 az ellenzéknek. Söt pláne az, hogy megvan-e már az mszp+lmp-nek, mert a legvitatottabb kérdésekben a Jobbik bátran a Fideszhez adható.

török gábor 2011.04.06. 15:06:43

@kumin: nem (elsősorban) szakszerűtlen, hanem politikai. de ezt szerintem máshonnan is ismerhetjük... a Fidesz tényleg elvesztette a tavaly tavaszi választóinak kb egyharmadát, ezt minden felmérés megerősíti, de ezzel még akár kétharmada is lehet. szóval a szakszerű állítás mindkét elemet tartalmazza, a politikai meg kiemeli a kettőből az egyiket :)

cinquecento 2011.04.06. 15:09:48

Értem, hogy jópofa ezen töprengeni, csak az értelmét nemigen látom.
Ha megvan, akkor is mindegy, ha nincs meg, akkor is mindegy.
Mivel a Fidesz korábban élesen megkülönböztette a legitim és a legális kormányzás fogalmát, mostanra nyilván úgy gondolja, hogy a kettőt nincs értelme szétválasztani. Vagyis akár megvan a társadalomban a parlamenti kétharmadhoz kellő támogatás, akár nincs, ők a parlamenti kétharmadra hivatkoznak, mert hiszen ezt akarták az emberek.
Ha egy esetleges előre hozott választás miatt érdekes a kérdés, amiről 2012 vonatkozásában lehet mostanában hallani... hát, ahhoz meg már - szerintem - úgyis nagy a támogatottságveszteség. Kétharmad ide vagy oda.

dr kíváncsivagyok 2011.04.06. 15:11:32

kumin szerint....akkor is meg lesz a 2/3 ,....ha saját szavazótábora zavarja el a p..ba őket...... Baszki,.....már 1/3 sincs meg ! A zemberek még mindig kivárnak , nehogy már feleslegesen juttattuk hatalomra Őket,....aztán betelik a pohár.......

megszűnt 2011.04.06. 15:11:50

@kumin:
"de a kategorikus kijelentés, hogy nincs meg, továbbra sem áll meg."

Török Gábor nem ezt mondta. Így fogalmazott:

"amivel viszont feltehetően nem lenne meg a kétharmad."

Feltehetően. Ez nem egy kategorikus kijelentés. Ez egy feltételezés.

dr kíváncsivagyok 2011.04.06. 15:15:06

"mert a legvitatottabb kérdésekben a Jobbik bátran a Fideszhez adható. " ----------------na itten van az eb elhantolva !!!!!!!!!!!!!! Ezért nagy még mindíg a pofájuk,......mert ott van a talonban a szélsőjobb......Olyan ügyesen lavíroznak, felvállalnak némi rasszista-jelzőt is, húzzák a mézeskötelet a Jobbik orra előtt,....mert CSAK A JOBBIK TUDJA ŐKET MEGMENTENI....szégyen és gyalázat !!!!!!!

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.04.06. 15:16:23

@radala: index.hu/belfold/1994/valasztas/eredmenyek/ 53% szerezte a 72-öt. Tg-nél meg csak én lehetek tájékozottabb, ez közismert. :D

dzsugasvili 2011.04.06. 15:18:53

Ez nekem is eszembe jutott Tótát olvasva. Persze a Török Gábor-féle spekuláció is igaz lehet a közvéleménykutatások pontosságáról. Összességében nyilván az a helyzet, hogy most jóval kevesebb ember menne el szavazni a sok kiábrándult miatt, és mondjuk egy 45%-os részvétel mellett elért kétharmaddal elég kínos lenne egypártilag átverni egy új alkotmányt.

lucc.gizi 2011.04.06. 15:19:52

Biztos "rossz körökben" mozgok:-), de körülöttem mindenki RÜHELLI a Fideszt..

radala 2011.04.06. 15:20:11

@knausz: Tóta W kijelentése nem áll meg, nem tg-jé.
Egyébként meg feltehetőleg meglenne a 2/3.
50% fölött majd biztos, hogy megvan a 2/3, de mivel függ ez attól, hogy hány listás mandátum nem hasznosul, ezért nem lehet biztos.
176+67 mandátum kell. ideális esetben 152 listás mandátum lehetne, 50% az bőven-bőven-bőven elég lehet a 2/3-hoz.
Elvileg, ha szerencsés a helyzet a legnagyobb számára, akkor 45 % is elég..., de mondom 6 % is lehet 100 %, csak kell 20 induló párt.
De ez pont teljesen mindegy.

lucc.gizi 2011.04.06. 15:21:36

Máskor is mondtam már, meg kell nézni, Kumin honnan kapja a fizetését..annak tudatában kell értékelni mondandóját.

radala 2011.04.06. 15:21:39

@perelli: Ha az összes szavazót nézed, ami a Fidesznél az 53%. akkor az az mszp+szdsz-nél 49,89...

GGG77 2011.04.06. 15:22:47

@török gábor: "Feri, szerintem egy fontos szempontot kihagytál."

Micsoda "véletlen".

GGG77 2011.04.06. 15:24:40

@e-képviselő: Fidesz-MSZP és Fidesz-LMP páros is elképzelhetetlen, kizárt.
Egy Fidesz-Jobbik viszont simán, a Fidesz táborában nem kevés olyan szavazó akad, akik még örülnének is egy ilyennek.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.04.06. 15:26:43

@radala: Nem, ami a Fidesznél 53, az az MSZP-SZDSZ-nél is 53. Ott a link. A leadott listás szavazatok 53%-a minkét esetben. Nem az összes választópolgáré.

radala 2011.04.06. 15:27:02

Nem vagyok paranoiás, de idesüss...
index.hu/belfold/2010/valasztas/eredmenyek/2/

index.hu/belfold/1994/valasztas/eredmenyek/

Nem ugyanaz a két grafikon, 94-ben nincsenek fönt az 5% alattiak, 2010-ben fönt vannak...
Nem kell inedexet nézni én ezt szoktam:
hu.wikipedia.org/wiki/Jelenkori_magyarorsz%C3%A1gi_orsz%C3%A1ggy%C5%B1l%C3%A9si_v%C3%A1laszt%C3%A1sok

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 15:27:51

@radala: "...ezt akarná a nép. Ugyanis a nép a mandátumok arányán keresztül beszél a pártokkal"

Ez netto tévedés.
Senki sem "mandátumarányra" szavaz.
A Te két (E+L) szavazatod 100%, ha megosztod két párt között, akkor "50-50" ettől eltérő "arányt" nem tudsz előállítani, akkor se, ha fejre állsz közben...

"Az tuti, hogy sok Fideszes szeretne egy F+L koalát, az is tuti, hogy nagyon sok F+J koalát. De az kizárt, hogy legyen F+M koala fan."

Mint ahogy az is TUTI, hogy ezt KÉT Fideszre adott szavazattal (de még egy-egy megosztottal SEM!) nem tudja közölni egy választáson.
Ami ezt a "szimpátiát" képes jelezni, az a "másodlagos pártpreferencia" firtatása a közvéleménytől (-már amennyire őszintén válaszolnak rá).

/cc: vigyázó szemetek P.ra vessétek!;)/

Szelid sunmalac 2011.04.06. 15:36:29

A Fidesz meg mindig egyertelmuen vezet es vezetni is fog. Egyetlen okbol. Ok az a szar a tobbi kozul, aki meg nem jaratta le magat korabban, illetve amikor igen, azt mar elfelejtettek a jonepek. A Jobbik, az LMP meg a tobbiek csak hig fos, az MSZP meg beszaradt kaki. Namarmost ha en parta akarok szavazni, akkor el kell mennem a hataron tulra, de ott meg nem engednek.

radala 2011.04.06. 15:37:25

@e-képviselő: A politikusok számára a választók a mandátumok arányával üzennek.
Ez egy deskripció, az egyes választók nem számítanak.
Ha mondjuk Fidesz + szdsz +mdf < 50, akkor a választók azt üzenték, hogy nem ezt szeretnék, ha F+M+F>50 akkor meg ezt szeretnék.
Nem azt mondom, hogy tényleg így van ez, csak azt, hogy ez egy teljesen legitim olvasata az eredményeknek. Ha csak "a két nagy" (huhh de régen is volt már ez:-) ) elég az 50-hez, akkor nagykoalát akarnak...

Nem arról beszélek, hogy melyik pöcs választó mit akar, hanem, hogy hogyan olvasandó egy politikus számára az üzenet.

ben2 2011.04.06. 15:50:39

@knausz:

"- az intézkedéseiknek gyakorlatilag egyikét sem ismerhették az emberek, amikor a felhatalmazódás megesett.
- a médiatörvényt, a válságadókat és a magánnyugdíj-pénztárak kirablását, továbbá az egészpályás letámadást.
- a kétharmaddal épített kormányzati struktúra gátlástalan használata ellenszenvet vált ki."

Ezek lehet, hogy kiverik a biztosítékot ballib körökben, de:
1. 2010-ben mindenki tudta, hogy a szar a nyakunkig ér, ehhez képest kellemes meglepetés volt, hogy a kormány a multikat szivatta elsőnek és nem rögtön az adófizetőket, és hogy a végsőkig elment az EU-val és az IMF-el a tárgyalásokon és nem állt haptákba azonnal, amikor a nyugati pénzügyi körök füttyentettek, mint az előző kormányok. Minden bizonnyal voltak a Fidesz szavazók között csodavárók, de a többség tisztában volt a realitásokkal. A válságadókat megjelölni a népszerűségvesztés okaként nettó lobbitevékenység.
2. A médiatörvény körüli vircsaft kb. a lakosság 1.5%-át hatja meg (nevezhetnénk szdsz szavazóknak is őket, ha lenne még olyan), egy ballib megmondóembernek persze kihagyhatatlan, elvégre a saját szekértábor koncát védeni szakmai minimum, de ne soroljuk már a Fidesz szavazók lemorzsolódásának okai közé, mert kilóg a lóláb.
3. A manyupokban alig a tagok 3%-a maradt, persze persze, mert nem volt más választásuk ugye, mégis elmaradt a fene nagy tömegfelháborodás, mert mindenki pontosan tudta, hogy a manyupokban lévő pénz nem az övé és nem is lesz az soha, az összes ezzel ellentétes duma kb. manyup lobbi és ellenzéki hecckampány. Most, amikor lassan megjönnek a reálhozamokról (illetve azok hiányáról) szóló számlakivonatok, még nagyobb lesz azok tábora, akik szerint jó ötlet volt felszámolni az intézményesített korrupciónak ezt az ágát.
4. Az egészpályás letámadás miatt meg megint csak a szoci káderek sírnak (meg kell szoknunk, hogy kormányváltásonként ez a műsor), valójában a Fidesz választói elvárták a kormánytól, hogy két lábbal rúgja ki a közélet minden területéről az elkúrókat, ami kritika megfogalmazódik a Fidesz szavazók között, az pont a tisztogatások alacsony hatásfokát érinti.

"Hol téved akkor Tóta W. Árpád? Nem téved. Szerintem csupán annyit mond, hogy a számokkal lehet ugyan játszani, de az emberek türelme véges."

Az emberek türelme nem csak a kormánypártokkal szemben, hanem a nulladik naptól demokráciát temető, külföldön kampányoló ballib ellenzékkel szemben is véges, ezért aztán lehet, hogy összességében nő a bizonytalanok tábora (minden kormány veszít a népszerűségéből a ciklus kezdetén), de a parlamenti mandátumarányok maradnak.

Nem vagyok fideszes 2011.04.06. 15:53:17

Egy jó K.V. mellett érdekes lehet egy ilyen fejtegetés, de valójában teljesen értelmetlen. Jelenleg megtehetnek bármit és minden nap minden órájában meg is teszik a bármit minimum 2014 tavaszáig. Bár ahogy a dolgok alakulnak, ha meg is buknak és egy másik formáció szerez sima többséget (bár ahogy ezek viselkednek, addigra meglehet ellenük az akkora protest tábor, hogy 2/3-ot elérjen), egy következő kormány úgyis totál tehetetlen béna kacsa lesz. Megoldják a fijjúgok, hogy akkor is az ő kezükben maradjon a hatalom, ha a kedves választók el is akarnák őket hajtani a berregő jegesmaci jéghideg faszára.

bőrmók 2011.04.06. 15:56:03

Nem az a lényeg, hogy ki mire szavazna. Elég ha 4-5-en kilépnek a frakcióból, és azonnal bukta a 2/3.

igényes 2011.04.06. 15:56:57

@Lófasz Hadnagy: Orbán Viktort állítólag fogadja a jövő héten egy svéd lakópark gondnoka. Óriási diplomáciai eredménynek könyvelhetjük el ezt a sikert, mert ez a lakópark nem kis dolog. Emberek laknak benne. Blatter és a Pápa látogatása után immár a harmadik siker.

is 2011.04.06. 16:04:08

egy-ket dolgot kellett csak kihagyni, aztan maris kijott a megfelelo eredmeny.

1. a FIDESZ majdnem mindig tul van merve. nem kell ertenunk, hogy miert, de le kell vonnunk a tortenelmi adatsorokbol, hogy igy van.
2. az SZDSZ sosem volt 6 meg 7%-on, kiveve a valasztasokat. vagy mert a kozvelemenykutatok nem birtak jol merni, vagy mert jol kampanyoltak. az LMP-nel ugyanez nez ki.
3. a 46% nem mondom meg, nem tudom az tul sok. 54%-os reszvetelnel boven tobbet lehet kihozni, ha van kampany. az a kb. 10% szavazo pedig garantaltan nem a kormanyra szavaz (ez most trivialis, hiszen egypartrendszer van, nem kell meregetni, hogy melyik partot buntetik a kormany miatt).

ha ezt a harmat osszeadjuk, akkor a FIDESZnek van 40%-a a varhatoan resztvevo szavazoknal egy kampanyt kovetoen. termeszetesen a FIDESZ meg fogja csinalni, hogy olyan valasztasi rendszer legyen, hogy meg 35%-nal is ketharmada legyen (kulfoldi magyarok, listak tovabbi torzitasa, kopogtatocedulazas meg tovabb szigoritasa, krozethatarok stb.). remeljuk az LMP nem koveti el meg egyszer azt a hibat, mint Kaltenbach Jenonel, es meg ez a FIDESZes aljassag sem lesz eleg a hatalomban maradashoz.

is 2011.04.06. 16:05:32

@Lófasz Hadnagy: mult ido. minden posztra 9 evre bebetonoszott emberek vannak allitva. ahova meg nem, oda majd meg csak fognak.

midway 2011.04.06. 16:06:46

Bizonyára megvan a kétharmad. Sőt lehetne olyan választási rendszert kitalálni, hogy 98%-os legyen a kormánypártok támogatása a parlamentben. (Csak egyéni választási körzetek lennének.) Ennek ellenére nem az én izlésemnek megfelelő, amit jelenleg a FIDESZ-KDNP csinál. A válásztópolgárok több mint 40%-a nem rájuk szavazott és ez a 40% nem számít semmit. Lesöprik, földbe döngölik. Csak ők a haza, a nemzet. Minden más véleményt lesöprenek. A történelem a fülkeforradalommal kezdődött. A haza csalhatatlan vezére dr. Orbán Viktor. Örüljünk hogy ilyen kiemelkedő Vezérünk van, aki megvédi az embereket, a magyarokat.
Véleményem szerint, akik az elmult 11 hónapban úgy változtatták az alkotmányt mint más a fehérnemüjét, mindig a pillanatnyi politikai haszonszerzést tartották szem elött, minden ellensúlyt felszámoltak, ellenfeleiket megfélemlítettek, sokszor átlépték az alkotmányosság határát, szemrebbenés nélkül folyamatosan hazudnak, azok erkölcsileg, politikailag nem alkalmasak új alkotmány készítésére. Kezd kirajzolódni az 50-es évek népi demokráciája.

karloszky 2011.04.06. 16:10:03

"Megvan-e még a kétharmad?"

Megvan.

2014-ig meg is lesz.

Akinek ez nem tetszik, csináljon forradalmat :)

ben2 2011.04.06. 16:14:44

@is:

A kampány nem csak az ellenzéknek tud szavazókat hozni, hanem a kormánynak is. Az egy dolog, hogy a baloldalnak mi nem tetszik a kormány politikájában, de jellemzően a kampány mindkét oldalt növeli a bizonytalanok táborából és még mindig a Fidesznek van nagyobb tartaléka, hiszen a kormánytól eltávolodók nem balos ideológiai okokból bizonytalanok, hanem elsősorban gyakorlati, anyagi okokból, őket meg viszonylag gyorsan vissza lehet csábítani némi kormányzati pénzszórással.
A baloldal számára ráadásul ott a nagy dilemma: a radikális kormánykritkával mozgósítani lehet a stabil tábort, de ezzel elriasztják a bizonytalanokat, a laza kritka meg leülteti a kampányt. A szocik megosztottak, a párt kétfejű és ennek megfelelő kommunikációt is folytat, azaz ha az elnökség patikamérlegen is méri a szavakat a szavazatmaximalizáláshoz, ott van Fletó, aki odamondásban mindig túl fogja licitálni a hivatalos álláspontot. Ilyen körülmények között is lehet, hogy a Fidesz rosszabbul szerepelne listán, mint 2010-ben, de az egyéni választókörök 90%-át biztosan hozná és elsősorban ez a kétharmad bizotsítéka.

kalozka 2011.04.06. 16:15:55

Szerintem se lehet a számok alapján azt kijelenteni, hogy ha most lenének választások akkor nem lenne meg a 2/3-ad. Inkább a mostani állás határeset és kb. 50% eséllyel meglenne.

Viszont én nagyon kicsi valószínűségét látom annak, hogy 2014-ben is meglesz (előbb-utóbb ez elolvad), szerintem a Fidesz se gondolja, hogy valaha is lesz még egyszer 2/3-da. Így igazából a lényegi kérdés, hogy a többség meglenne-e ha most választások lennének és erre a válasz igen.

is 2011.04.06. 16:16:23

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: es ez fordul szepen at abba, hogy Orban frissiti az emlekezetuket az o szararol, Gyurcsany szarat meg elfelejtik az emberek. tehat vezet, de minden jel arra mutat, hogy nem fog vezetni. lass majd csodat, hogy milyen valasztasi rendszer lesz meg azok utan, hogy mar tavaly az onkormanyzatira is egy teljesen sunyi, alattomos, geci jogszabalyt alkottak.

radala 2011.04.06. 16:19:37

@is: Ki kell, hogy ábrándítsalak, a nem mondom meg nem szavazók, általában pont ugyanúgy szavaznak (nagyságrendileg), mint azok, akik megmondják. Súlyos tévedés őket valahova egy az egyben hozzáadni.
Lehet bűvészkedni a számokkal, de 40 sehogy nem jön ki a Fidesznek. A legcélravezetőbb, ha, mint mondtam, nem azt nézzük, hogy a Fidesznek megvan-e még a 2/3-ad, hanem, hogy az ellenzéknek megvan-e már az 1/3-ad. De mit is számít ez, minek is kell a Fidesznek az életben még egyszer 2/3? Bőven elég 110 mandátum oszt jónapot, pláne, ha nem alakul ki ellenpólus. Addig, amíg nincs kihívó, nincs miért aggódnia a Fidesznek. Amúgy ez baj is (nekik is, de az országnak különösképpen), mert így lehet nagyon pofára esni...

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.04.06. 16:19:57

@radala: Ki fogom kérni hivatalos helyről (választási irodától pl., honlapon csak 97-től van kint), mert a wikin kívül nem látom ezeket a számokat sehol, és magam emlékszem is, hogy azokat publikálták anno, amiket mondok. Amúgy az Indexen hiába nem mutatják a kicsiket, a %-uk hiányzik a 100-hoz, tehát elvileg be lettek számolva.
Itt akkor addig ezt le is zárnám addig, mert tényeken nem érdemes, majd kiderül.

ben2 2011.04.06. 16:20:07

@midway:

Gratulálok, jól összefoglaltad az ellenzéki léttől elszokott ballib szavazók életérzését. Akkor most gondold el, hogy mit szólt a választók a Gyurcsány-Bajnai kormányok 4 évéhez, amikor egy nagyjából 5%-os párt (szdsz) szélsőséges programját erőltették rá az ország egészére.

is 2011.04.06. 16:25:44

@ben2: osszeirod a forgatokonyvet a FIDESZnek legjobbra, mindenki masnak a legrosszabbra. mondjuk azt mondom, hogy Botka, aki ugyan Gyurcsanyi vonal, de mindenkinek megfelel, es most a hatterben taroljak, hogy ido elott a FIDESZ ne tudjon nekiesni, inkabb kiteszik Gyurcsanyt pofozozsaknak, mert o felfogja az uteseket (Kosa Lajos: persona non grata, mert elment a ciganygyilkossagi perre, istenem!). es mondom, hogy az LMP-nek mar nyilik a csipaja, hogy milyen kigyot melenget a keblen, aki hisz a FIDESZnek. most Kaltenbach Jenonek kellene hivni a fopolgarmestert, ezt meg eltaktikaztak. 2014-ben ilyen hibak nem lesznek.

penzszoras 2013-ban? ez naprol-napra nehezebb, mert azt vagy kulfoldi befektetoktol, vagy kulfoldi hitelbol lehet. minden potencialis tamogatoval mar osszevesztunk, ahogy azt te magad (butasagi buszekeseggel ugyan, de vilagosan) leirtad. 2013-ban Mo egy feher folt lesz minden gazdasagi terkepen. nem valami ismeretlen, hanem figyelmen kivul hagyott terulet. meg Albania lehet ilyen Europaban, de ok eppen ez ellen kuzdenek.

erdemesebb kicsit realisabb forgatokonyvvel szamolnod. ne legyel Kumin 2.

perelli · http://felirat.blog.hu/ 2011.04.06. 16:26:55

@radala: Nekem olybá tűnik, a wikin a kispártokat kétszer számolja, egyszer részletesen,egyszer összeadva... ;)

axelczar 2011.04.06. 16:26:56

Ezeknél a "megvan-e még a kétharmad" elemzéseknél egy dolgot nagyon hiányolok.

Az Alkotmány értelmében a következő parlamentben már csak max. 200 képviselő fog ülni!!! Ehhez igazodva még lesz egy új választási törvényünk is, ami majd szépen rajzol új körzeteket is.

Innentől kezdve mi értelme bármiféle elemzésnek/találgatásnak/okfejtésnek?! Amíg nem ismert az új választási törvény, addig a régi rendszer alapján történő találgatásoknak zéró realitásalapjuk van. Azt gondolom senki sem képzeli, hogy ezt a törvényt pedig a kormány nem úgy fogja megalkotni, hogy ne ők profitáljanak belőle. ;)

radala 2011.04.06. 16:27:40

@ben2: Értem, én, hogy a 2/3 egy bűvös szám, de mond már meg nekem, hogy mi a franc szüksége van erre a Fidesznek 2014 után?
Nem mellesleg az sem látszott, hogy HGy-t meg lehet verni, az sem látszott, hogy OV-t 02-ben meg lehet verni és mégis bekövetkezett mind a kettő.
Nem tudom csak gondolom, hogy 95-ben a Fidesz 10 % alatt lehetett, szóval bár én is szoktam temetni az LMP-t is, de erre a számok alapján nincs semmi okunk egyelőre. Ki emlékszik már Szabó Ivánra, Kónyára stb?
95-ben mindenki azt hitte ők valakik és maradnak is valakik...
Azt is nehezen hiszem, hogy GyF ki tarthat 14-ig. Szerintem egyszerűen nem lehet folyamatosan pörögni senkinek 4 éven át. Lassan már nem tud olyat mondani, hogy valaki ráklikkeljen egy Gyurcsányos hírre, szerintem GyF-böl tökéletesen hiányzik a türelem. Szóval 14-re tuti nem lesz kétfejű az mszp. (reméljük egyfejü sem:-)

is 2011.04.06. 16:28:16

@radala: en 2002-bol nem igy emlekszem. mindenki 6-7% elonyt mert a FIDESZnek (Median csak +2-t). ehelyett -2% lett. sajnos nem sikerult kiabranditani, de jo kiserlet volt.

radala 2011.04.06. 16:39:04

@perelli: Ok nézzük meg, roppant érdekes, hogy nincs egy megbízható adat sehol...
Én tutira úgy emlékszem, hogy 94-ben nem volt meg az 50% sem, persze vágyvezérelt gondolat is lehet ez részemről.
@is: 2002-t azt hagyjuk, ott tök egyértelműen csaltak a szocik. Teljesen nyilvánvaló, hogy valamiféle mozgósítás volt, mert teljesen másképp mentek szavazni az emberek, mit előtte vagy utána bármikor.
2002 az egyetlen év, ahol az emberek délután kezdtek mozgósulni. Ilyen változás nem következhet be ok nélkül. Ezen kívül 2002 az egyetlen év, ahol nem lehetett kimérni a győzteshez húzást később sem...
De mindegy ez, ha akarod kereshetek neked egy leírást arról, hogy a bizonytalanok nem térnek el szignifikánsan a bizonyosoktól. (ez elég lehet 33:33-ról 30:35-re változtatni az arányt, de 57-böl soha nem lesz 40, csak ezt akartam mondani neked kiábrándításul:-)

kalozka 2011.04.06. 16:40:21

@kalozka:
Ráadásul 2014-ben már a határon túliak is szavazhatnak és új választási törvény lesz, új körzetekkel. Egyelőre nem látni, hogy hogy nem lenne meg az egyszerű többség, mert jelenleg még a 2/3-ad is meg lehet és a fent említett két tényező is a Fideszt segítheti majd.

radala 2011.04.06. 16:56:18

@kalozka: A határon túliak nem osztanak nem szoroznak maximum valami listára szavazhatnak majd, ha egyáltalán...
Mostani arányoknál meg nem lehet úgy meghúzni a választókerületek határait, hogy ne a Fideszé legyen a mandátum...

igényes 2011.04.06. 16:59:11

@radala:

Kérlek olvassál bele gyorsan ebbe a linkbe, itt leírják, hogy az EU képviselőjét fogadja a FIFA
www.fifa.com/aboutfifa/federation/insidefifa/news/newsid=1405871.html

Itt az MTI közleménye, Orbán március 25 helyett április 05-én megérkezik a Zürichbe, de nem mint EU, hanem magyar miniszterelnök, a Felcsút SE labdarugójaként. mti.hu/cikk/2011/04/05/orban_es_blatter_az_eu_es_a_fifa_kozotti_ellentetekrol_targyalt-538398

Itt meg látszik, hogy egy szobrocskát szeretne elvinni Felcsútra.www.fifa.com/newscentre/news/newsid=1412481.html

radala 2011.04.06. 17:05:10

@igényes: Nem fogom, hogy mi a gáz ebben, de biztos ciki.
Ettől még a svéd lakóparkos az nagyon bejött nekem:-)

igényes 2011.04.06. 17:31:01

@radala: Az a lényeg, hogy elment tárgyalni Orbán egy olyan ügyben, amit már egy EU képviselő megtárgyalt Blatterrel március 25-én.

Április 05-re kért talit Orbán Blattertől.

Orbánék ezt az információt adták:

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Unió közötti ellentétekről - többek között az ifjúsági korú játékosok szerződtetéseiről és a saját nevelésű futballisták szerepeltetéséről - tartott megbeszélést kedden Zürichben Orbán Viktor miniszterelnök, valamint meghívója, Joseph Blatter, a FIFA elnöke. Az EU soros elnöki tisztét ellátó Magyarország kormányfője a Magyar Televíziónak elmondta: jó néhány kérdésben eltérés van a FIFA és az EU között, és az álláspontok nehezen közelednek.

Blatterék meg ezt:

The Hungarian Prime Minister is a keen footballer himself and still plays for FC Felcsut. Mr. Orban also founded the Ferenc Puskas Foundation for young footballers.

"I was at FIFA today to discuss a number of areas where FIFA and EU can cooperate to make sure the specificity of sport is respected in Europe. I’m very keen to promote FIFA’s perspective among the European Union”, said Prime Minister Orban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 17:34:35

@is: "minden posztra 9 évre bebetonozott emberek vannak állítva"
Nem kellene ezt úgy misztifikálni!
A kormány remekül bemutatta, hogy lehet itt 5 évre visszamenőleg 98%-os pótadót kivetni (=JOGI nonszensz!).
Namost ha 4 év múlva neaggyisten új kormányunk lenne, és az hozna egy ilyesmi "törvényt", hogy ezek a betonba öntöttek onnantól 2 (azaz KETTŐ) % bérért dolgozzanak (de rendesen ám!), akkor szerinted hányan maradnának meg az ilyen (kvázi:) "kényszermunkán"?! ;-)

midway 2011.04.06. 17:48:29

@ben2: Nem gondolom, hogy a korábbi ballib kormányzat jó (jobb) volt. Éppen itt volt az ideje, hogy elmenjenek. De az ember mindig reménykedik, hogy a következő garnitura jobb lesz. De azért én nem gondoltam azt, hogy ezek az új fiúk ennyire "éhesek". Sajnos nem elsősorban a FIDESZ-ben csalódtam, hanem az egész politikai eliben. A hatalom romlottá tesz. (Tévedhetetlenné, hazuggá, korruptá.) A hatalom birtokában megváltoznak a nézetek. (Függetlenül attól,
hogy bal vagy jobb oldali.) Az a tapasztalatom, hogy a politikai pártok igazán csak ellenzékben tudják a tutit, de ha hatalomra kerülnek, akkor csak egy foglakoztatja őket, hogyan lehet minél többet harácsolni, hatalmat megtartani, bebetonozni. De végül kiderül, hogy perc-emberkék.
(Természetesen a jelenlegi KDNP-nek nagyobb támogatása van mint az egykori SZDSZ-nek?! Ezért a KDNP hirdetheti az igét.)

ben2 2011.04.06. 17:49:16

@radala:

A kérdés nem az volt, hogy mi lesz 2014-ben, hanem hogy meglenne-e a kétharmad most vasárnap, vagy mondjuk néhány hónapon belül, ha kampánnyal is számolunk.
Abban tökéletesen egyetértek, hogy a Fidesznek nem kell még egy cikluson át kétharmad, sőt maga a kétharmados helyzet is természetellenes, ami már 2010-ben sem a Fidesz népszerűségéről, hanem a szocik büntetéséről szólt.
A Fidesz pontosan azért betonozza be alkotmányba és kétharmados törvényekbe az államháztartási sarokszámokat, mert nem számít további kétharmados felhatalmazásra, ugyanakkor meg kell akadályoznia, hogy megismétlődjön az a helyzet, amikor az egyik kormány vérrel-verejtékkel rendbeteszi az államháztartást, a másik meg szociális demagógiával megnyeri a választást és hitelből biztosítja a népjóléti igéreteit, ezáltal állandósítva a pénzszórás-megszorítás ciklusokat.
Hozzá kell tennem, hogy akik most a baloldal hangulati megnyilvánulásaiból kiindulva valamiféle tömeges méretű kormányellenes gyűlöletet vizionálnak 2014-re, azok könnyen csalódhatnak.
A Fidesz nem a szimbolikus politikai térben fog megmérettetni, hanem a gyakorlatban. Ha sikerül 2014-re konkrét eredményeket felmutatnia, akkor megmaradnak a szavazói, ha elk..rja, akkor nem.
A megszorítások önmagukban ugyanis nem eredményeznek tömeges elpártolást, Horn Gyula is megőrizte a szocik támogatottságát, a Fidesz 2002-re jelentősen növelte a támogatóit és Gyurcsány is vissza tudta hozni az MSZP népszerűségét a tuti bukásból 2006-ra.

@is:

Whisfull thinking.

1. abból indulsz ki, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája kudarcra van ítélve. Lehet, hogy így van, lehet, hogy nem. Azt már megtapasztaltuk, hogy a Gyurcsány-Bajnai által hűen követett neoliberalizmus hova vezet, tehát bármilyen más alternatíva minimum kétesélyes. A befektetők meg nem ballib értelmiségi nyavajgás alapján vesznek államkötvényeket, hanem valós gazdasági folyamatokat elemezve.

2. Önbecsapás akármilyen eljövendő szoci vezértől várni a baloldal megváltását. Ahhoz, hogy a szocik visszakűzdjék magukat a váltópárti státuszba, már régen le kellett volna cserélniük a teljes vezetőgárdájukat, megszabadulniuk az összes korrupt káderüktől és meredeken elhatárolódniuk a Gyurcsány féle elk..rós ciklustól. Ehelyett még mindig Gyurcsány lehetséges visszatérése a téma, miközben az összes bűncselekményekben lebukott prominensük élvezi a párt teljes támogatását. Lehet, hogy a ciklus végére lejátszák a meccseket egymás között, az is lehet, hogy előrántják Botkát a kapaból, de ott állnak majd alig évvel a választások előtt továbbra is 15-20%-on. Hát sok sikert.

3. Ami az LMP-t illeti: ők most pont olyan helyzetben vannak, amiben a Fidesz volt a jobboldalon 94-98 között. Adott nekik a nagy lehetőség, hogy a baloldalt erősítsék a bizonytalanok táborából és az MSZP-t megelőzve a baloldal legerősebb pártjává nőjék ki magukat.
A Fidesz stratégiája 94-98 között az volt, hogy először bizonytalanokból építkezve megelőzték a kisgazdákat, ezzel ők diktálták a jobboldali összefogás szabályait, majd úgy szabadították meg a jobboldalt Torgyántól, hogy közben megtartották a szavazóit.
Ehhez képest az LMP pont az ellenkező irányba indult: minden erőfeszítésükkel igyekeznek betölteni "az MSZP liberális szatelitpártja" szerepet, ami kb. a teljes azonosulás a szoci politikával csak magasabb intelektuális nívón előadva. Ezzel persze megfoghatják a volt SZDSZ-es szavazókat, akik csak stilisztikai okokból nem szavaznak az MSZP-re, de amint az SZDSZ példája is mutatja, ez kevés a hosszútávú életbenmaradáshoz.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 17:50:37

@axelczar: "Az Alkotmány értelmében a következő parlamentben már csak max. 200 képviselő fog ülni!!!"

Bocs, ez most még AZ az "alkotmány", amelyet épp most tagad meg a 2/3 (miután lazán fölesküdött a megtartására;),
VAGY már a helyébe lépő Alaptörvény tervezetéből (is:) hoztad IDE ezt a 200-as számot?

karloszky 2011.04.06. 18:22:33

@Joooe: viszont cinizmusban világbajnok - az is valami

igényes 2011.04.06. 18:32:39

@2. e-képviselő: Ez az Orbán egy érdekes ember!

Az egyházakban politikai szövetségest kereső pártok olyan elkorhadt, régi világot képviselnek, amely soha többé nem fog visszatérni Magyarországra – mondta Orbán Viktor a Fidesz 1992-es pécsi kongresszusán. Tévedett – vagy meggondolta magát. A fideszes politikusok, akik hajdan előszeretettel használták a „keresztény kurzus” kifejezést Antall József kormánya működésének jellemzésére, ma már legfőbb szövetségesként tekintenek az általuk egykor gúnyolt kereszténydemokratákra.

Orbán – akit Andrásfalvy Bertalan kultuszminiszter 1992 februárjában még azért rótt meg a parlamentben, mert „ha kormányoldalról valamilyen vallásos vagy az egyházzal kapcsolatos megnyilvánulás elhangzik, akkor a Fidesz frakcióvezetője itt mögöttem elkiáltja magát, hogy térdre imához, vagy hogy énekeljük el a Himnuszt” – ma már jóval többet tesz a történelmi egyházak társadalmi tanításához illeszkedő törvények megszületéséért, mint az egykor általa klerikálisnak bélyegzett Antall-kabinet. Pedig ma nincs olyan kényszer, hogy a KDNP nélkül – amely kizárólag a Fidesz pártfogásának köszönheti, hogy még a színen van – ne lenne kormányzóképes erő.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.06. 19:01:08

"@igényes: < "A történelem az élet tanítómestere."

"Emlékezz" csak, hogy zajlott az átmenet a feudal-izmusból a kapital-izmusba!
Első lépésként a polgári IDEológusok szépen lealázták a RK Egyházat, mint a feudalizmus védőbástyáját (="felvilágosodás", "ész diadala" stb.). Mindeközben a RK egyház is szépen kiátkozta a polgári IDEológusokat (de a polgárok pénzét azért nem!;)
A hatalom átvétele után változott az étlap:
- megtörtént a nagy kibékülés! A RK Egyház felajánlotta igen hasznos szolgálatait az új vezetésnek (ahogy jóval később még a szociknak is!), a polgári vezetés pedig örömmel elfogadta azt!
"Nincs új a Nap alatt" mert "A történelem ismétli magát" - "hála" azoknak, akik mégse tanulnak belőle! :-(

legeslegujabbkor 2011.04.06. 20:34:50

Én nagyon örülök, hogy a biztos szavazók körében ilyen jól áll a Fidesz. Látszik, hogy van még elég támogatottságuk, hogy a minden réteget érintő megszorításokat és az elkerülhetetlen reformokat kifogástalanul megcsinálják.

lüke 2011.04.07. 05:42:53

Játék a számokkal- a %-okkal ,kisebb és nagyobb részvétellel ált. egyharmados a győzelem Londontól Szófiáig-
s minden választásnál beigazolódik ,hogy az ad hoc szavazótábor dönti el a választást, akiknek az utolsó percben beigérnek:
fizetés emelést, gyest, jólétet,na meg gyöngyöket,
s nem a demokrácia - ami úgy látszik , közpénzen megvehető-

lüke 2011.04.07. 05:49:50

@ben2:
ha nem is az ország egészére, de a maszopra és Bp-re
-Horn G. közszereplése a MTV-ben jól jellemezte az MSZP-hez való viszonyt
-BP elmút 20 éve degresszió

axelczar 2011.04.07. 08:39:20

@2. e-képviselő:

Alkotmány 2010. május 25-i módosítása
a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény módosításáról
Az Országgyűlés mint alkotmánymódosító hatalom a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény (a továbbiakban: Alkotmány) 19. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva a következő törvényt alkotja:
1. § Az Alkotmány 20. §-a a következő új (1) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (1)-(6) bekezdés megjelölése (2)-(7) bekezdésre változik:
„(1) Az országgyűlési képviselők száma legfeljebb kettőszáz. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható.”

Ergo ez a jelenlegiben is már benne van, (2010.V.25-től hatályos!) és az újban is így lesz. Tehát továbbra sem látom értelmét a régi rendszer szerinti kalkulációknak...

radala 2011.04.07. 10:47:08

@midway: Az a baj sajnos, hogy a demokrácia, sőt a világ már csak ilyen. Szerintem is viselkedhetne a Fidesz "úriemberebben", a baj csak az, hogy te akkor is szó szerint ezt mondanád éreznéd, amit most.
A legnagyobb baj, hogy nekem sem tetszik általában majdnem csöppet sem, amit csinálnak, pláne ahogy csinálják. De a te dumádat 22 éve hallom. Antall mucsai és vagy náci volt, OV 1 mucsai, náci és csak a gazdagokat támogató volt.
Az a baj, hogy a baloldal az elmúlt húsz évben pont ugyanolyan intenzitással támadott mindent, mint most és így egyszerűen már teljesen mindegy mit mond. Nem tudom mi lenne, ha OV haláltáborokat nyitna, de az a helyzet, hogy az átlag polgár akkor sem tudná mi van, mert nem maradtak szavaitok. Egyszerűen sajna már a végtelenül szelíd és kompromisszum kész Antallra ellőttétek az összes puskaporotokat. Talán, ha kevesebbet antiszemitázott antidemokratázott volna a baloldal, akkor most jobb lenne az ország...
Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy maga a baloldal szintén soha nem viselkedett "úriemberként".
De szerintem panaszra nem lehet ok ez a világon mindenütt így van:-)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.07. 11:25:35

@axelczar: "az újban is így lesz."

Nos ebben igazad lehet MAJD...
- mert hogy MOST nem találom ebben:
www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf

midway 2011.04.07. 11:46:30

@radala: Semmi sem jogosít fel senkit, hogy arra hivatkozva tesz bármit, mert a másik őt megsértette, nem "úriemberként" viselkedett. - Mint ahogyan egy focimeccsen sem csökkenti egyik játékos szabálytalanságát sem mert az ellenfél játékosa elözőleg felrúgta. - Le szeretném szögezni, hogy a baloldallal szemben sincs illuziom. Sőt sajna a jobboldallal szemben volt illuziom. De rá kellett jönnöm, hogy ők sem különbek. És ez a legnagyobb baj. Engem nem vigasztal, hogy már ilyen a világ, a demokrácia. (Ha már Antall J.-t említetted Ő "úriember" volt. De ez a fajta már mára kihalt.) A legnagyobb gondom jelenleg OV-vel és a kommunikációjával, hogy hülyének néznek. Ezt régen is, most is nehezen viseltem, viselem el.

radala 2011.04.07. 11:59:48

@midway: Ebben tökéletesen egyetértünk. Nem azt akartam mondani, hogy a nem "úriemberség" védhető, csak félreérthető voltam.
Azt akartam mondani, hogy hiába nem tetszik nekem sem sok minden, nincs egy hely ahonnan "jogos" kritikát fogadhatnék el, mert amikor még tetszett, akkor is pont azt mondták, amit most.
Nyilván pl az egész pályás letámadás a mai helyzetben minimum érthető, de tán még elvárható is. Azzal nincs (szerintem senkinek) baj, hogy ha valakit valahonnan kirúgnak. A baj a kinevezésekkel van, illetve azok minőségével. A manyup einstandra sem mondhatná ép ésszel senki, hogy bármit vesztett bárki, de azt igenis mondhatjuk, hogy nagyon csúnyán hülyének nézve viselkedtek velünk stb.
Nem csak Antall volt úriember, de Orbán 1-is a kettőhoz képest...
vag ymondjuk nehezen hasonlítható Mádl Schmitt-hez.
Tény, hogy a 2/3 momentán nem látszik, hogy pozitív változást hozott volna...
Egy hozadéka viszont tuti van. Senki nem mondhatja majd 14-ben, hogy ezt vagy azt azért nem tudott megtenni, mert nem volt meg az ereje.
Szóval (reméljük ezt a Fidesz is tudja), a 2/3 nem csak lehetőség...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.07. 12:55:46

@axelczar: - továbbá az is CÉL, hogy jobban arányosítsák a választókerületek létszámát...
A kettesével összevonás ugye nem játszik,mivel 12 (vár)megyében eleve PÁRATLAN a körzetek száma.
De egyébként is ha egy-egy (eltérő lélekszámú!) megyét 3 felé osztanak, akkor az átlagnál nagyobb, ha meg 4 felé, akkor annál kisebb körzetek keletkeznek. A mostani parlamenti létszámnál a 6 és a 8 között MÉG ott a "7" lehetősége is, ami így pont az arányosság irányába hat.
Az új létszám csak akkor működhetne arányosan, ha a körzetek nem igazodnának a megyehatárokhoz, de még a járásokéhoz sem!

radala 2011.04.07. 13:42:55

@radala: érdemes elolvasni, nem tűnik ostobának, mondjuk OV ritkán tűnik annak, tán csak ha a forradalomról elmélkedik.
Persze azt meg meg lehet érteni, he én érnék el 2/3-ot én is hajlamos lennék a túldimenzionálására.
Nem mellesleg a csillagok állásának tudja be, ami kellően szerény, ráadásul igaz is.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.07. 15:14:13

@radala: "Szólt arról is, "aligha jön létre még egyszer" olyan politikai helyzet, hogy a parlamenti mandátumok több mint kétharmadát meg lehessen szerezni."

Nyilván ezért kommunikálják az új alaptörvényt "VÉGLEGES" alkotmánynak, holott az eddigi "ideiglenes" leváltására egy "állandó" is megtenné.:)

(cc: Vigyázó szemetek P.-ra vessétek!;)

fonó 2011.04.08. 16:37:04

Ezzel a pökhendi bosszuálló kisgömböc mentalitásba már belebukott a fidesz egyszer, most még erőszakosabbak, miért félnek vajon.
Kumin talpnyaló módon fogadja Wittner halottgyalázását, dajcstomi erkölcsi kinyilatkoztatása, lázárjelenség....egy szava sincs!!!!!!!!!!!!!

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása