E-könyv olvasót vegyenek!

2011.02.26. 14:41 kumin

Még gyorsan az MSZP választmányi ülésének végeredménye és a keddi strukturális reformok bejelentése előtt egy kis hétvégi lazítás. Felvilágosult kütyüfüggő vagyok. Ez annyit jelent, hogy habzsolom az informatikáról, a mobiliparról, és mindenféle magukban áramot folyató dolgokról szóló híreket, de nem vagyok az a típus, aki tábort ver a bolt előtt, hogy elsőként vehessen meg egy várva várt újdonságot. Korai nagy belelkesedéseim után már egy ideje arra is képes vagyok, hogy feltegyem a kérdést: szükség van nekem ilyenre?

Így vagyok a tábla PC-vel is. Eleve be vagyok minden ellen oltva, aminek i-vel kezdődik a neve, de amúgy már más cég kínálatából is vehetnék ilyen túlméretes mobilt vagy billentyűzet nélküli netbookot – csak annak a függvénye, hogy honnan közelítünk a kütyüpiacot pillanatnyilag lázban tartó szegmenshez. Nem tudtam még magamban felfedezni vagy megfogalmazni az igényt, amire egy ilyen holmi választ adna.

 

Nemrég viszont egy kedves kollégám, Tóth Csaba egy stúdióbeszélgetés előtt zsebéből előkapott egy Amazon Kindle 3-at, és annyit mondott, hogy nagyon szereti, tök jó, és nem is drága. Kis bogarat ültetett a fülembe, elkezdtem a netet túrni, hogy mit is érdemes tudni róla. Aki a technikai részletekre kíváncsi, bőven talál magyarul is infót róla, összefoglalva azt lehet róla megtudni, hogy szinte minden tesztelő nagyon szereti, és ami baj van vele, az főleg csak azért van, mert ezzel a holmival alapvetően az Amazon szeretne sok elektronikus könyvet és újságot eladni, ehhez viszont nem akarták feltétlenül mindenféle dokumentumtípus előtt kinyitni a saját olvasójukat.

 

Persze nem kell emiatt elkeseredni. Magyar ember tartalomért csak végső esetben fizet, és egy kis ügyességgel, a szerzői jogok maximális tiszteletben tartása mellett is telerakhatjuk olvasnivalóval a kis holminkat. Klasszikusokat magyarul is nagy mennyiségben le lehet tölteni innen, mindenféle egyéb turpisságról meg jó sokat lehet itt olvasni.

 

Hogy mitől áttörés ez a kütyü? Az USA-ból szállítva tokkal vonóval 31 ezer forintért, egy alsóközép mobil áráért megvehető, ennyiért wifi-n az internetre kapcsolódik, kicsit többért 3G-n bárhol. Ilyen ajánlatra könnyebben bólint az ember, mint egy 100e-es táblára. De ami az árnál sokkal fontosabb: ennek még értelme is van. Nem szoktam nyávogni, ha képernyőről kell olvasni, de bizonyos mennyiség felett nem egy nagy élmény tényleg, és ennek mindenféle orvosi magyarázatai is vannak, bőven található erről is írás a neten. A Kindle 3-as E Ink kijelzőjének semmi köze az eddig általam ismert bármilyen elektronikus cuccon használt LCD-hez vagy bármihez. Amikor olvastam, nem akartam elhinni, a képeken nem jön át igazán, de kézbe véve abszolút igaz: sokkal közelebb áll a papírhoz, sőt, lényegében tök olyan.

 

Egy ilyen e-könyv olvasóval lényegében el lehet felejteni a nyomtatónak azt a felhasználását, hogy saját olvasásra magunk számára nagyobb szövegeket kinyomunk. Ezt biztosan meg fogják köszönni a fák, még akkor is, ha rendesek voltunk, és kétoldalasan nyomtattunk eddig. Ennél azonban sokkal többről van szó. A Kindle kultuszt teremt, ez látszik már most, annyi olvasnivalót lehet rá gyártani, hogy akkor sem tudnám kihasználni, ha háromszor ennyi szabadidőm lenne. Végtelenül praktikus, jó fogni, jó lapozgatni, hetekig elmegy egy töltéssel, semmi oka nem lehet senkinek, hogy ne szeresse, ha egyszer rákap az ízére.

 

Azért nem úszom meg, hogy valami politikai gondolatot ne osszak meg róla. Hihetetlenül jó politikai mobilizáló eszköz is lehetne olyan csoportok felé, ahol a számítógép-használat vagy az internet-penetráció még alacsony. Idősebbek, vidékiek talán? Ehhez a cucchoz ugyanis semmi nem kell. A 3G változat úgy megy fel a netre, hogy ehhez semmit nem kell a használójának tennie, bolondbiztos, végtelenül egyszerű a használata (bár még nincs magyar oprendszer hozzá, asszem), és a mindenféle előfizetett vagy megrendelt dokumentumok maguktól megjelennek a könyvtárában. Kell ennél jobb pártépítő kommunikációs eszköz? Minden nap egy kis eligazítás, hogy miről kell félhangosan beszélni a villamoson, boltban, piacon. Suttogó propaganda 2.0. Nem csodálkoznék, ha valamelyik magyar pártszékházból rövidesen komolyabb megrendelést kapna az Amazon.
 

Címkék: propaganda ebook kindle ekonyv

119 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr662692549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyomtathatatlan 2011.02.26. 20:19:55

A WWF kezdeményezése nemcsak időszerű, hanem meglehetősen jópofa is: a szervezet, melynek célja a "biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható...

Trackback: Villámposzt: az író, aki olvasni kezdett, villanyon 2011.02.26. 17:18:10

Nem kis büszkeség töltött el, amikor az alábbi posztot olvastam. A honi írók egyik sokat próbált bajnoka, (aki nem mellesleg az SFportal villanykönyveinek nem kis részét is jegyzi), szintén "megtért". A személyes érintettségem ott van az ügyb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.26. 17:23:32

hát lehet inkább egy táblagépet veszek majd, az lenne az igazán frankó, ha a cuccon futna a Firefox, mivel én a szakcikkeket, tanulmányokat a Zotero pluginnel kezelem...Van olyan e-book kütyü már, ami tud Firefox-ot futtatni?

tomazzi 2011.02.26. 17:26:34

@tomazzi: Jó, hogy volt blogajánló a posztban, meg is találtam a megoldást a könyvtárazási problémámra: kindlevarazs.wordpress.com/2011/01/01/konyvespolc-a-kindle-n-gyujtemenyek-es-mappak/ :)

kilobike 2011.02.26. 17:32:06

Pont ilyenem van, mint a képen. A flash-el nem bánik el, és nincs ékezet.Egyébként teljesen király, a formátumokhoz egy Calibre kell, meg egy kis kreativítás.
Egy kis érdekesség:-)
www.facebook.com/photo.php?fbid=183468431686274&set=a.100474746652310.937.100000693546822&theater

G. Wolf 2011.02.26. 17:46:05

@Dworkyll: nem áll szándékomban így tesztelgetni :) révén nem is értek hozzá, az oké hogy egy nagyobb képernyőt jobb olvasni mint egy kisebbet, de ha ugyanazt a funkciót betölti akkor kevés az értelme. Mert az hogy 2-3-4 dolgot hordozzak magamnál? mikor egybe is megoldahtó?

Tényleg nem próbáltam még ki, de amúgy egyáltalán képesek ezek a telefonok doc-ot/pdf-et megnyitni? Nekem logikus lenne hogy igen, csak valami progit kell rájuk feltenni

Asszem 2011.02.26. 17:46:44

@[HPhD]Blokkolnam: én pont azt szeretem a Kindle-ben, hogy fekete-fehér, lassú, és abszolút nem netezésre való. Így nem tereli el a figylemem az internet csillogó-villogó világa, jobban tudok az olvasásra koncentrálni.

De a táblagépnek is megvan a létjogosultsága, elég jó böngészők vannak már rá, tudják majdnem mindazt, amit a Firefox tud, szóval a hozzászólásiad alapján szerintem neked tényleg valamilyen tablet lenne a legoptimálisabb.

Asszem 2011.02.26. 17:48:20

@Dworkyll: Egyetértek, én olvastam könyvet telefonon is (Stanza-val), és Kindle-n is, az utóbbi sokkal jobb, bár tény és való, hogy a telefon mindig nálunk van és jóval kisebb, mint a Kindle.

Ami viszont idegesít, hogy a Kindle csak az Amazonról vett tartalmakat hajlandó eszközök között szinkronizálni, pedig amikor megvettem még azt hittem, hogy majd úgy lesz, hogy ahol épp tartok, onnan fogom folytatni telefonon és viszont.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 17:53:32

@Asszem: erre is van megoldás, ha nagyon akarod. Kell egy spéci azonosítót csomagolni az olvasmányodba (mobi2mobi, meg mobiperl amire szükséged van). Utána fellőheted az Amazon felhőbe, (ezt én nem tenném) és működik a szinkron. Mert az ugye mindenképp keresztül megy az Amazonon. Szerintem kicsit biztonságosabb, ha az utolsó olvasott bekezdés számát megjegyzed, és elugrasz rá a platformváltáskor.

2011.02.26. 17:58:00

Valami alapvető generációváltásra lenne már szükség a mobileszközök terén a képernyő kérdésben. Nem igazán tudják még azt megoldani, hogy egy mobiltelefon méretű szerkentyű valamilyen módon egy hatalmas előhozható és eltüntethető képernyővel rendelkezzék. Persze, vannak már próbálkozások projektoros stb. megoldásokkal, de nem igazán találtak még jó alternatívát. Pedig ez lesz a jövő előbb vagy utóbb: mobiltelefon méretű eszköz, előhozható és eltüntethető legalább A4-es képernyővel...

Asszem 2011.02.26. 17:59:21

@Dworkyll: hm ez érdekesen hangzik, de miért nem tennéd? Az amazon lecsap rá, hogy illegális kontent? Vagy miért? A bekezdés szám megjegyzés nem rossz ötlet, de ehhez azt kéne, hogy a könyvek is minden eszközön rajta legyenek, én pedig már ezt lusta voltam megcsinálni.

De lehet, hogy majd kipróbélom, kösz a tippet.

Asszem 2011.02.26. 18:00:13

@[HPhD]Blokkolnam: egy olyanra én is befizetnék :-)

az legalább akkora ugrás lenne, mint 2007-ben az iPhone megjelenése volt.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 18:00:47

@G. Wolf: Nem ugyanaz. Olvasás és olvasás között óriási a különbség. Más ha szakcikket olvasol, arra jó lehet egy telefon. De mondjuk egy szakkönyvre már nem, főleg, ha kép/táblázat is van benne. A hosszabb lélegzetű anyagokra a mostani - telefonos - appok nem jók. Régen a mobipocket, nagy felbontással jó volt. Rekreációs olvasásra a Kindle ideális, de pl. professzionálisra, bazi pdf-ek átpörgetésére nem, arra az iPad a jó, egy Goodreaderrel. Stb, lehet ezt finomítani.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 18:02:58

@Asszem: Mert akkor már nem az eszközt hekkeled, ami a tied ugye, hanem a terjesztőrendszert (whispernet), ami nem a tied. Lehet, hogy békén hagynak, de az is lehet, hogy nem.

Inkább más platformokon mást olvasok, jobb a békesség ;-)

G. Wolf 2011.02.26. 18:06:21

@Dworkyll: Ez így ok, de ha meg komolyabb témát olvasok, akkor meg olyan eszközön olvasom, amin tudok is esetleg rögtön keresni és jegyzetelni. Szóval, ha ilyenen akarok olvasni megint a két eszköz problémába botlok, mert miért ne olvassak azon a gépen amin dolgozok is egyben?

Talán a szórakoztató irodalomnál tudnám elképzelni, de amit azon tudok olvasni azt laptopon is. Nem mondom hogy toálisan értelmetelen, bár én erősen haszontalannak érzem. Szóval pl metron olvasáshoz bőven elég egy telefon is, komolyabbakra meg ott a laptop ami már eleve csomó más egyéb funkciót is tud.

BruceTheHoon 2011.02.26. 18:23:32

@Alonee: "Egy remek torrent oldal áll egyébként az e-könyv szerelmeseinek a rendelkezésére."

Úgymint?

Parajpuding 2011.02.26. 18:31:09

Hát ahogy a képet nézem, nem sok késztetést érzek, hogy soronként 3-4 szóra tördelt szöveget olvassak és idegbeteg módjára rángatózzon a szemem jobbra-balra.
Szóval ha lesz egy elfogadható méretű kijelzős, színes, képeket, egyéb grafikus alakzatokat is megjeleníteni képes e-book olvasó, ami sokféle elterjedtebb formátumot (pl. .pdf .doc) támogat és mindezt ennyiért, akkor majd elgondolkodom rajta. Addig maradok a nyomtatott könyvnél, vagy a laptopnál. Jelenleg ezek az olvasók számomra értéktelenek.

kilobike 2011.02.26. 18:31:48

@Dworkyll: köszi, már rajta vagyok:-)

Gukker 2011.02.26. 18:40:14

@Parajpuding: "Jelenleg ezek az olvasók számomra értéktelenek. "
Akkor ne vegyél. Vegyél olyat, amit tudsz használni.

A lényeg, hogy a Kindle e-könyv olvasó, nem más. Arra való, hogy e-könyvet olvass rajta. Minden más csal plusz kényelmi funkció rajta.

Szóval:
A pdf _nem_ e-könyv, hanem _nyomtatásra_ szánt kiadvány.
Egyszerűen nem arra lett kitalálva, hogy bárki monitoron stb. olvassa bárki is.

A .doc _sem_ e-könyv, hanem szerkeszthető dokumentum formátum.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.02.26. 18:56:39

Feri: gondoltad volna, hogy ilyen pezsgo tech forumot nyitsz? :)

ehran 2011.02.26. 19:08:26

@Parajpuding: Hibátlanul lehet folyamatos szöveget - regényt - olvasni a readereken, mindenféle idegbeteg szemrángás nélkül. Kicsit kell sűrűbben lapozni, mint egy könyvet, de maga a mozdulat egyszerűbb, gyorsan rááll az ember. Szerintem próbálj ki egyet, ha van rá módod, utána dönts.

@bábelka: De, sajnos muszáj lopni, ha az ember nem klasszikust, vagy azt a pár kortársat szeretné olvasni, ami a DIA-n van. És ez komolyan bosszantó, hogy még mindig ilyen szánalmasan pingvineznek a hazai kiadók a téma fölött. Most jelent meg nemrég az egyik kedvenc sorozatom aktuális része: ~1300 oldal, egy kilós "kis" darab. Nem egyszerű mondjuk utazás közben olvasgatni, mennyivel egyszerűbb lett volna, ha ekönyvként is hozzá lehetne jutni. Persze hozzá lehet majd nyilván 1-2 hónapon belül, mert az underground szcéna nem fog töketlenkedni vele, mint a kiadók, de sokan szerintem örömmel fizetnének érte, ha lenne rá mód.

nagysuhi 2011.02.26. 19:10:52

Kb másfél éve használom a Kindle2-t olvasásra. 3G van benne, de még nem kapcsoltam be, arra használom, amire kitalálták: könyveket olvasok rajta magyar nyelven. Kb 600 könyvem van, a neten mindent meg lehet találni. Calibre-val konvertálok rá mindent .mobi formátumra. Én még 75 ezerért vettem, a mostani ár ajándék.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.02.26. 19:27:36

@[HPhD]Blokkolnam: kindlét nem. Nekem is volt, ugyanilyen célra, de pdf-fel rengeteget fogsz szívni. Úber bénán kezeli, a lap közepém ketté vágja az oldalt hosszában. Annyira béna a pdf-fel, hogy néha azt gondoltam, direkt csinálták ilyenre.

Egyébként az e-ink a tuti, két-három hetente kell tölteni és tányleg, mintha könyvet olvasnál.

A kis kijelző (6 coll) is megkeseríti rajta a pdf olvasást.

Ami neked jó lenne: Sony reader (használtan 45-50 ezer Ft), Kindle DX (ez a nagy képernyős), ha mákod van 50-60 ezer használtan.

Esetleg ezzel a progival probálkozhatsz pdf-et méretre szabni: Papercrop_0.44_rev54

Plumper_ 2011.02.26. 19:58:37

tokkal-vonóval 31.000 HUF, tehát a kütyü ára, szállítási költség és vám? (vagy ha ajándéknak tüntetem fel, a vámot átugorhatjuk?)
ennyiért tényleg megéri, ha jó a gép.

is 2011.02.26. 20:10:14

@[HPhD]Blokkolnam: e-papír. és egyébként e-inkkel, felcsavarod a rövidebbik oldala mentén, és zsebrevágod, mint egy tollat. maikor kell, kiterkered. már van, sajnos még csiszoljáka technológiát méretben, tartósságban, egyebekben,

errrrrrrrrr 2011.02.26. 20:20:29

@Plumper_: így van. az amazonnak fizetsz mindent, benne van a 159 dollcsis árban. a vámáru nyilatkozaton meg beírod, hogy a vámot a küldő fizeti. ennyi

kumin 2011.02.26. 20:25:34

@magpet: tényleg meglepő. Ebből is látszik, hogy mik az igazán fontos dolgok, nem igaz?

radirpok123 2011.02.26. 20:38:19

Regényolvasásra jó lehet a K3, ha valakit nem zavar a minden (ultralassú) lapváltáskor villódzó képernyő. Engem igen.
Ezem kívül PDF olvasásra az alacsony felbontás és a kis méret miatt alkalmatlan. A KDX nem lenne olyan rossz, de az nem 130 dolcsi, és a képe is elég fakónak tűnt (és ugyanígy villódzik lapváltáskor).
Még asszem kivárok. Talán lehet már majd rendes PixelQi-s tabletet venni idén...

nagysuhi 2011.02.26. 20:38:43

Vámot nem kell fizetni 25.000 Ft értékhatár alatt, csak Áfát. Ezért kerül ennyibe. Csak arra vigyázz, hogy ne rendelj hozzá drága borítót, vagy külön csomagban kérd.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 20:45:14

@Plumper_: Ez így nem igaz. Mezítláb, de szállítással ennyi: 139 dolcsi az olvasó, 21 dolcsiért hozzák. Ha tokkal rendeled, akkor 21 helyett 26 dollár a szállítási költség. A gyári tok 35 dollár, 60 dollárba kerül az integrál lámpás.

Azaz olvasó+lámpás tok+azállítás 226 dolcsi, azaz erős 45 ropi. De nagyon megéri.

2011.02.26. 20:46:32

100 ezer huf alatt ajanlanatok egy jo ereader-t? Ebayen nezegetek ajanlatokat, egy jo nagy kepernyoset akarok, amin tudok szakkonyveket olvasni grafikonokkal pdf-ben...hajlando vagyok tobb penzt kiadni, de profi legyen es hasznalhato...

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 20:52:22

@Dworkyll: Ja és van ÁFA is vám is, de tényleg az Amazon fizeti.

@radirpok123: láttál már K3-at? Minden az, csak nem lassú. A PixelQi meg biztos jó lesz, valamikor. Csak azt add hozzá, hogy az eInk már most egy piszokul kiforrott technológia, még a Sipix is csak jelenthet neki.

Van egy raklap márka meg technológia, amitől sokat vártak, oszt jól nem lett belőle semmi. Lásd Plastic Logic, textr' és társai.

Ez meg itt van és jó, használható.

Trishike 2011.02.26. 20:54:45

@radirpok123: Lassan 4. hónapja olvasok Kindle 3-an, egyáltalán nincsen zavaró villódzás. A lapozás 1 sec körül van, ez kevesebb, mint amennyi idő alatt egy átlag ember pislog.
@Blokkolnam: a Kindle Dx már elég jól használható PDF-hez a nagyobb méretű kijelzőjének köszönhetően.

Még annyit hozzáfűznék a témához, hogy a laptopon való olvasás meg sem közelíti az e-papiron valót. Az LCD/Oled kijelzőket bámulva igen gyorsan elfárad az emberi szem, míg az e-inket nézve erre annyi esély van, mint a normál papírnál. Nulla.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 20:57:01

@[HPhD]Blokkolnam: Ha találsz, szóljál. Mert kicsit irreális.

Amúgy a "használható"-t részletezni kéne. Pdf-re jó az iPad, ha gyorsan, de keveset olvasol. Nagyképernyős eInk az iRex (ekonyvolvaso.blog.hu/2010/02/22/irex_dr800_duplaszam) és a Kindle DX, de nem áll meg száz alatt egyik se, ha nem szürkeimportálsz.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.26. 21:00:40

@[HPhD]Blokkolnam: Nekem (még) nincs ilyen, de elvileg te a Kindle DX-et keresed. $379-be kerül (+ szállítás), 9,7"-os kijelző 1200 x 824 pixeles felbontással.

pollner · http://soreo.biz 2011.02.26. 21:02:46

Én imádom. A "send to kindle" (chrome) bővítménnyel minden cikk, blogbejegyzés elküldhető a Kindle-re, azon minden fontos kijelölhető (aláhúzással) - nagyon segíti a hatékonyságot. @Merrashoz hasonlóan én is hurcolom magammal (könyvek és kinyomtatott pdf-ek helyett. Én is úgy vagyok, mint @Asszem: Szeretem, mert semmivel sem tereli el a figyelmem az olvasástól. A fanyalgóknak meg azt üzenem, hogy akinek nem tetszik, az ne használja!:)

2011.02.26. 21:06:27

Jelenleg nemetorszagban dolgozom, ide rendelnem. Hasznaltban is gondolkodom. Tanacsokat es otleteket varnek, elore is koszonom! Rengeteg szakkonyvem van pdf-ben, de ruhellem a laptopomon valo olvasast. Estenkent olvasnam ezeket foleg, illetve sokat utazom vonattal repulovel, ahova nem szeretem a laptopomat cipelni.

errrrrrrrrr 2011.02.26. 21:08:20

egyébként nem értem a fanyalgókat. a kindle arra való, amire kitalálták: olvasásra. aki mást akar annak ott az ipad meg a többi tablet. 159 dollárért kapsz egy olvasót, ami olyan, mintha könyvet olvasnál. nem világít, nem színes. de (általában) a nyomtatott könyv sem az.
sötétben lámpát kapcsolsz hozzá. a böngészés nem élvezet vele. arra ott laptop meg a pc. max emeai-eket lehet vele olvasni. ennyi pénzért ez egy korrekt eszköz könyvek olvasására. nem több és nem kevesebb.

igazi hős 2011.02.26. 21:26:01

@Dworkyll: Nekem nem sikerült olyan tokot rakni a kosárba, amit ide tengerentúlra elhoznának, mindre azt írta, hogy nem szállítható hozzánk. (Eleve a Kindle-t is másképp kellett kiválasztani, mert van Kindle 3 és Kindle 3 for International Shipment, mindkettő 139USD, de csak az utóbbit hozzák ide.)

Vett valaki használható tokot hozzá? Nem kell, hogy világítson, de ne karcolódjon olyan könnyen.

Goompah 2011.02.26. 21:30:01

"sokkal közelebb áll a papírhoz, sőt, lényegében tök olyan."

Azért a kontrasztja még messze áll a papírétól, túl sötét a háttér.
Az epub formátum kihagyása viszont komoly hátrány, a fenének van kedve konvertálgatni, főleg ha pénzért vásárolt könyvet akar rátenni. Meg szarakodni a konverterek esetleges hibáival, hiszen ha egy formátum mindazt tudná, amit az epub, akkor minek is kellene az epub? Esetleg fizetni a konverterért?

@Dworkyll:

"És előbb utóbb más is lesz."

Előbb-utóbb talán még a magyar helyesírást is megtanulod. Addig azonban inkább tanulj, ne másokat taníts. :)

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.26. 21:33:27

@igazi hős: Hmm, ez érdekes. Eddig mindenkinek sikerült tokot rendelnie hozzá. A gyári normál tokkal volt egy kis gubi, (ekonyvolvaso.blog.hu/2010/11/04/k_mint_kindle_karacsonyra ott UPDATE 12.22) és ahogy elnézem kivonták a forgalomból. De a lámpás jön ezerrel, és abszolút használható.

ekonyvolvaso.blog.hu/2011/01/15/te_vagy_a_feny_az_ejszakaban

Tibike15 2011.02.26. 22:36:10

@Parajpuding: van a kindle-nek DX verziója, annak már szép nagy képernyője van, de az 80-90e forint, mert ott már vám is van.Bár nem színes, úgyhogy arra még várnod kell. Biztosan lesz pár év múlva, de a Kindle alap verziója annyira olcsó, hogy gondolkodni sem kell rajta sokat.Karácsonyra 15e forintért vettem könyveket, na ennek az árnak a duplája csak. Ezt nem kell tovább részletezni gondolom.
PDF-t még laptopon sem lehet mindig jól olvasni, kell hozzá sokszor 19-21 colos monitor. Ha ez valakit zavar, akkor meg kell venni a könyvet eredetiben, már ha majd megjelenik ebookon is.

szakértőbb 2011.02.26. 23:22:29

Sziasztok!

Batran ajanlom mindenkinek a Kindlevarazs oldalt magyarul. Szemben az itt elhangzo mendemondakkal reszletes es pontos infokat kaphattok a Kindle3-rol. Az oldalon levo Kindle Tekaban mintegy 200 konyvet talalhattok, ami naponta bovul.

A Kindle3:
tud magyar ékezeteket megjeleniteni nyilvan, irni is,
netezesre hasznalhato (Flash-t es Java-t nem tud),
PDF-eket konvertalva erdemes rajta olvasni (Amazon ingyenesen konvertalja a PDF-ek jelentos reszet es a DOC-okat is).
MP3-at jatszik, angol konyvek egy reszet fel is olvassa. Hangoskonyveket lehet rajta olvasni
Es SZUPER!

Vigyazat! Ha a kezedbe veszed, beleszeretsz!

Ajanlom a kindlevarazs.wordpress.com oldalt!

szakértőbb 2011.02.26. 23:24:23

@errrrrrrrrr:

Sokkal tobbet tud az e-mailek olvasasanal...
Nezz be az ajanlott blogba!

Goompah 2011.02.27. 02:01:13

@szakértőbb: A konvertált könyv repaginálható lesz (pl. betűméret-változtatás után)?

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.02.27. 04:43:43

Motorbiciklit vegyenek!

Mielőtt komoly, hozzáértő cikkeket írogatnék (hogy pusztulna el Török Gábor a blogjával együtt, lehetőleg máma még!), egy kis lazulás.

Felvilágosult gépjárműrajongó vagyok. Ez azt jelenti, hogy habzsolom az információt ezekről az eszközökről, de ellentétben a bamba tömegekkel, nem rohanok azonnal megvenni a legújabb IFA nagyteherautót vagy Caterpillar traktort, amint megjelenik.

Ami a négykerekű ún. "személyautó"-kat illeti, hát kérem, én be vagyok oltva ellenük. Nem értem, miért venne bárki ilyet is, amikor ott a háromkerekű Velorex, meg a rengeteg hatkerekű lakóautó...!

Nemrég haverom megmutatta az úgynevezett "motorbicikli"-jét. Hát, dobtam egy hátast, ilyet még nem láttam. Képzeljenek el egy kerékpárt, amit nem kell tekerni, hanem motor hajtja! Mindez nagyon kiváló lehet a nyugdíjasok számára, akik szeretnek kerékpározni, de sajnos az ő korukban már túl fáradékonyak ehhez. Ráadásul ha sietnek (pl. orvoshoz vagy nyugdíjasklubba), igen hasznos lehet, hogy egyes motorkerékpárok akár 300 km/h-s sebességgel is képesek haladni. A lekésett, kihűlt kakaó a múlté!

A kerékpárt meghajtó motor egyébként úgynevezett "benzin"-nel megy, amit ma már rengeteg helyen lehet kapni, ezeket a kereskedelmi egységeket tréfásan és nagyon találóan "benzinkút"-nak hívják!

Hogy mik vannak!

Természetesen nem úszom meg, hogy a találmány politikai jelentőséggét ne szakértsem meg egy kicsit. Nem nehéz elképzelni, hogy mennyire jól használható a motoros kerékpár a politikában: segítségével a röplapok sokkal gyorsabban terjeszthetők, mint mondjuk a hagyományos talicskával, targoncával, vagy szekérrel. Ezenkívül a politika (általam mint elemző által igen jól ismert) természetéből következően néha igen gyorsan kell eseményekre reagálni. A jövőben, ha a miniszterelnöknek vagy az ellenzéki pártelnöknek gyorsan kell valamilyen helyszínre utaznia, egyszerűen felül a motorizált biciklire, és hipp-hopp ott terem!

Nem csodálkoznék, ha e motorizált velocipédek gyártóinál hamarosan kopogtatnának a politikusok megbízottai!

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 08:04:33

@Goompah: A törzsformátum (prc, mobi) újratördelődik, ez a villanykönyv lényege.

Bizonyos speciális esetekben a pdf is, de abban nincs sok köszönet, elveszi az igazításokat, megtartja viszont az összes sorvéget és lapdobást, ami az újratördelés előtt megvolt.

ff48bp 2011.02.27. 08:11:17

Nekem több gondom is van ezekkel az olvasókkal: az első, hogy ezeket sima szöveges könyv olvasására találták ki, s nem is nagyon lehet rajtuk mást kényelmesen olvasni. Ebből következik a másik probléma is: ha már valaki illusztrált kiadványt szeretne olvasni rajtuk és mondjuk talál olyan formátumot, amivel olvasható méretű betűket tud használni és mégis áttekinthető marad a kép és ábrák, táblázatok rendje, akkor előbb-utóbb nagyon hiányozni fog a szín
Természetesen elismerem, hogy az e-ink a legszembarátabb megoldás jelenleg, de nem az igazi megoldás.
Volt itt szó metrón olvasásról. Én is szoktam olvasni metrón e-inkes készüléken, de aztán, ahogy nő a tömeg és csökken a fény, egy idő után inkább kikapcsolom, mert az nem szembarát, ha erőltetem a szemem. Rettentő zavaró tud lenni az állomások előtt és után betükröződő lámpák fénye is. És valljuk be, a szöveg kicsit szürke és nincs olyan kontrasztja, mint egy hagyományos könyvnek. És ott van még az is, hogy mivel ez egy célkészülék, amivel olvasni lehet, másra csak kínlódva jó. Én úgy gondolom az emberek egyre jobban meggondolják, hogy mire érdemes beruházni és az e-inkes olvasó kezd kikerülni ebből a képből. Hogy mi lesz a megoldás? Talán a tábla pc lehet egy jó alternatíva, mert pont a fizikai billentyűzet hiánya miatt tetszés szerint forgatható, másrészt az érintőképernyő miatt azok is tudják használni, akiknek az egér gondot okoz.
Persze jósolni nem lehet, de az azért már felködlik, hogy az e-inknek nem sok ideje van hátra.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 08:24:06

@ff48bp: Milyen vasat olvasol? Az új generációs kijelzők (Koob3, K3, Sony x50) brutálisak, még a régebbiekhez képest is. Komolyan.

Az Amazont is temették az iPad után, aztán mégis a legnagyobb negyedévét gurította most télen. Magyarországon ez csak kellemes mellékhatás, de a Kindle-t a tartalom adja el, a keresztfinanszírozástól lesz itt relatíve olcsó.

tatamin 2011.02.27. 08:39:17

Ha pusztán technika-történetileg nézzük, akkor a kindle az orsós magnó... mondjuk a Ipad az MC, és majd az lesz érdekes, ami ez után jön...

szakértőbb 2011.02.27. 08:52:27

@Goompah:
Ha kovertalod, ugyan olyan tulajdonsaggal fog rendelkezni, mint a natív prc/mobi.

A PDF-ek altalaban A4-re es nyomtatasra vannak optimalizalva - erre valok. Ha egy dokumentumot Kindle meretre formazol es PDF-et csinalsz belole, tokeletes lesz, de A4-ben nem nagyon fogod tudni jo minosegben kinyomtatni pl. Mert a PDF nem egy tetszolegesen meretezgetheto valami. Pontosabban meretezni tudod, csak utana elolvasni nem:-))

Kepekrol: a Kindle meglepoen jo minosegben tud kepeket megjeleniteni - szurke arnyalatosan. Ha valaki szines kepeskonyvet szeretne nezegetni, akkor nem a Kindle valo neki.

2011.02.27. 08:57:23

elkezdtem gondolkodni egy Kindle DX-en, szakkönyvek pdf-ben való olvasására. Persze még mindig kisebb mint egy A4, szóval tökölök rajta még...
www.tablettweet.com/wp-content/uploads/2010/09/Cd025.jpg

midnight coder 2011.02.27. 09:36:26

Az igazi baloldali törzsszavazó eleve nem olvas. Max. népszabót, így max. akkor terjedne ha a népszabót eleve rátennék. :-)

Amúgy netezésre nem az igazi ez, viszont könyvet olvasni tényleg nem lenne rossz, különösen ha angol-magyar szótár is lenne bele beépítve.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 09:41:57

@tatamin: Nem értek egyet. Az iPad kint van már egy éve, nagyon népszerű, sok mindenre jó, de mint ekönyv-platform, nagyon messze van a sikertől. Az iPad indulása után fél évvel a K3-ből az nagyságrendileg ugyanannyit adtak el, mint iPadből 4x annyi idő alatt. Tartalomból meg egycsilliószor többet.

@[HPhD]Blokkolnam: Nézz meg közelről DX-et is, meg iPadet is. A DX nem jó a gyors lapok közti száguldozásra, az iPadnak viszont nagyon fekszik a pinch-zoom, az hogy gyorsan tudsz ki-be zoomolni. Ha erre nincs szükség, mert az oldalaidnak nem kell zoom, viszont órákat olvasok szekvenciálisan, akkor jobb a DX. Kérdés, hogy milyenek az anyagad, meg hogy milyen "mintában" olvasod őket. (Hülye példa, orvosnak iPad jött be jobban, jogásznak meg DX. De lehet, hogy nem ennyire szakmafüggő ;-)

Murderface 2011.02.27. 10:05:30

Személy szerint a papír alapú könyvre szavazok. Melóban egész nap a gép előtt ülök, ha még este lefekvés előtti olvasásnál is monitort kéne bámulnom, azt hiszem elég gyorsan begolyóznék :)
Viszont igazat adok a poszt írójának, hogy még ez a legértelmesebb dolog a manapság piacra dobott kütyük között.
Manapság ritkaság-számba megy, ha valaki könyvet vesz a kezébe, legyen az akármilyen formátumban is, szóval én mint bibliofil csak üdvözölni tudom a K3-at :)

2011.02.27. 10:15:24

@Dworkyll: fizikus vagyok, a legtöbb szakkönyv a több tízezer forintos kategóriában mozog (gyakran 40-50 ezer HUF akár), tehát pdf-ek olvasására használnám. Nekem csak olvasásra kéne, ha kell net és nem akarom a laptopomat cipelni, az androidos telóm teljes egészében kiváltja. Tehát a fő szempont az e-ink. Megcsekkoltam az amazon oldalán, elvileg ide Németországba vám nélkül jön, de a VAT-ot pluszba nekem kell fizetnem, tehát így már 400 dolcsi felé megy a történet...ha jól tudom itt olyan 19-20%-os az áfa...
Akkor EU töltővel együtt 389dollár, áfával akkor kb.: 467 dollár + postaköltség...Így már 90 ezer forint fölé megy a dolog...nem olcsó, az biztos...

szakértőbb 2011.02.27. 10:17:01

@Murderface:
Szia!
nem olyan, mintha monitort olvasnal. Olyan, mint amikor konyvet olvasol:-)

fourgee 2011.02.27. 10:18:45

"ami baj van vele, az főleg csak azért van, mert ezzel a holmival alapvetően az Amazon szeretne sok elektronikus könyvet és újságot eladni, ehhez viszont nem akarták feltétlenül mindenféle dokumentumtípus előtt kinyitni a saját olvasójukat"

Az Amazon ha jól tudom eredetileg könyveket meg CD-ket árult (ma meg már mindent). Képzeld el úgy, hogy egy könyvesbolt kiadott egy különleges könyvet, amin (a 3G-s verzión) az általuk kiadott könyvek közül bármelyiket "kézbe veheted" egy percen belül, persze ha fizettél érte, ráadásul több ezer könyv ott lapulhat a zsebedben. Magyarországon mindig azon csodálkozom, hogy sokan azon akadnak meg hogy "ezt a formátumot sem ismeri, azt a formátumot sem viszi". De könyörgöm, minek kellene mindent olvasnia? Nem arra tervezték :) Aki warez könyveket akar olvasni, az is találhat magának e-ink kijelzős olvasót.

fourgee 2011.02.27. 10:24:57

@magpet: "Szép a villanypapír, de sötétben lámpát kell gyújtani hozzá, ezért lett inkább LCD-s."

Mert a "villanypapír" az egy elektronikus könyv. Szoktál olvasni igazi könyvet? Az világít a sötétben, vagy lámpát kell kapcsolni hozzá? Na itt van a kutya elásva :) Én azért kíváncsi lennék egy szemész véleményére is hogy mit szól ahhoz ha valaki hosszú távon LCD kijelzős cuccról olvas éjszaka a sötétben...

"A poszt elején taglaltakhoz: most biztosan kapok a pofámra, de nem értem, mi a poén a tabletben. Egyesíti egy telefon és egy notebook minden hátrányát, az előnyöket viszont kevéssé. Ha már egy ekkora terjedelmes toszt hurcolok magammal, akkor ugyan legyen már egy billentyűzete! Ha meg nincs neki, akkor zsebre kell dugni, oszt jónapot."

Neked akkor a netbook az ideális. Képzeld el hány millió darabot eladtak belőle, számomra a netbook mégis használhatatlan. Mert vagy egy kényelmesen használható eszközre van szükségem, amit kézbe veszek és ujjal navigálok rajta - ez a tablet, vagy pedig HASZNÁLHATÓ billentyűzet kell, mert gépelnem kell sokat, akkor meg laptop. De abból is a 13"-os, mert a 15"-ost hosszú távon hordozni... Szóval, mi a poén a 10"-os netbookokban, ami túl kicsi munkához és mi a poén a 15"-os laptopban, ami már sokkal kevésbé mobil kategória mint a 13"? :)))

Jöjjön egy hülye hasonlat: elég sokmindenre megvan a jogosítványom, kombájnt mégsem szívesen vezetnék, mert 1, max. 2 fő fér el benne, és túl széles az úton. Ezért inkább személyautót vettem. Akinek meg kombájnra van szüksége a munkájához, az nem fog személyautót venni helyette.

zsírvezér 2011.02.27. 10:27:37

@fourgee: Nem igazán, arról nem beszélve, hogy szép és jó dolog a kis Herceg ebookban, de egy idő után kurva unalmas :)
Szóval a warez könyveket egyenlőre szerintem a szükség sem mint az ingyenesség szüli.

fourgee 2011.02.27. 10:35:56

@zsírvezér: Szükség? Sok ezer, sok tízezer vagy százezer könyvet meg tudsz venni Amazonon. Lehet hogy magyar könyvből azért van kevés, mert tudják hogy itt úgyis warezt tölt le mindenki, nem érdemes a magyarokkal foglalkozni :)

Plumper_ 2011.02.27. 11:08:00

@errrrrrrrrr: oké, de lécci segíts már nekem az Amazonnal kapcsolatban. Legalább 2 éve regisztráltam oda, semmit nem szállít ide Budapestre (rendben beírtam mindet, ahogy kell, az Ebay-nél nincs probléma). Szóval nem szállít Magyarországra?! Vagy mi a teendő?

2011.02.27. 11:35:16

@Plumper_: szállít Magyarországra, most néztem meg a kindle DX-et, ki lehet jelölni, hogy nem USA vásárló, és kiválasztani Magyarországot. Az egész EU-ba szállít...

Plumper_ 2011.02.27. 11:44:32

@[HPhD]Blokkolnam: OK, ennél a terméknél rendben van, de egyebeknél? ezt írja ki nekem (egy kozmetikai csomag lenne)
This item cannot be shipped to the address you selected. (Learn more.) You may either change the shipping address or remove the item by clicking Delete.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.02.27. 11:46:15

@fourgee: nagyjából mindenben egyetértünk. Sorolom:

1. Tudom, hogy az igazi könyv se világít. Nekem szimpatikusabb volt a háttérfénnyel működő (LCD) olvasó, ezért lett ez. Szerencse, hogy a villanyolvasók világa ilyen sokféle, mindenki megtalálja a magáét. :)

2. A netbook nekem se kedvencem. Van egy legbutább eee pc, de ez csak arra való, hogy versenyeken pontokat töltögessünk a résztvevők GPS-eire. Kicsi, olcsó, nem sajnálom. A napi rendes gépem nekem is egy 12.1"-os darab, mert az azért még értelmesen hordozható. Nem futtatok grafikai alkalmazásokat, ezért ez a méret - és az ő billentyűzete - tökéletesen megfelel.

3. A sokszemélyes autó a legjobb, sokkal jobb, mint egy kombájn. Csak aratni ne kelljen vele! :)

ff48bp 2011.02.27. 13:10:14

Én nem mondtam, hogy a tábla pc mai formája lesz a jövő, de mégis praktikusabb dolognak tartom, mint egy csak e-könyv olvasót. Igaz, hogy az üzemideje jóval rövidebb, de az üzemidőben nem olvasóhoz kell hasonlítani, hanem laptophoz, olvasásnál inkább lehet hasonlítani az e-olvasóhoz. Nyilván csak szöveges könyvnél az e-olvasó veri, de hát ki akar csak szöveges könyvet olvasni? Az már szinte alap a tudományos könyveknél is, de akár a tankönyveknél, hogy a színt használják, táblázatokat, színes ábrákat, fotókat használnak. Ezeket nem tudom csak színes (és nagyobb) kijelzőn olvasni. És itt igeni képben lehet az elforgatható képernyő, hogy a képeket maximális méretben, oldalszélességben -nagyságban lássam, hogy egy pillanat alatt nagyíthassak és tologathassam az oldalt. Vagy akár egy nagyobb méretű könyvet is tudok olvasni elfektetve, vagy ha több hasábos akár állva is. S persze nem mindig olvas az ember, ilyenkor jól jön a virtuális billentyűzet, a gyorsabb gép. Esetleg nézhetek rajta filmet, vagy éppen skype-pal beszélgetek valakivel. Nem tudom még mi mindenre jó a 3G-s játékoktól az iránytűs térképekig, de egy egész más világot adhat, amibe az ember beleszerelmesedhet. Nekem még nincs ilyenem, de abban biztos vagyok, hogy lesz. Inkább ez lesz, mint egy netbook, ha már méretben akarok hasonlítani, mert ez mobilabb és tovább bírja az akkuja. És akkor már nem azt fogom nézni, hogy jobb-e az e-ink, hanem hogy ez is mennyi mindenre jó, mert mindennek az előnyét akarja az ember kihasználni, s végül is mindennek van előnye, ha azt keresi az ember benne.

Goompah 2011.02.27. 13:27:02

@Dworkyll:

El szoktad olvasni, amire válaszolsz?

"A törzsformátum (prc, mobi) újratördelődik, ez a villanykönyv lényege."

Ezzel nem mondtál újat, nem is ezt kérdeztem.

"megtartja viszont az összes sorvéget és lapdobást, ami az újratördelés előtt megvolt."

Repagináláskor (más karakter, más lapméret stb.) nyilván máshová kell kerülniök a sorvégeknek, lapdobásoknak stb. Enélkül a konvertálás szart sem ér.

Éppen ezért kérdeztem, amit kérdeztem - nehéz volt megérteni? Elég lett volna egy nemmel válaszolnod, a többi rizsa nélkül.

@szakértőbb:

Ne haragudj, de az nem repaginálás, ha az oldal olyan marad, mint volt, csak nagyobb. A prc, mobi, doc stb. formátumoknál az átméretezés újratördeli az oldalt. Ha pdf-et konvertálsz a Kindle natív formátumára, akkor ez ált. nem következik be, tehát szart sem ér az egész. Ez persze épp nem a Kindle hibája, hanem az idióta pdf-é, de az epub hiánya akkor is elég nagy baj. Hiába lehet ugyan konvertálni, tökéletes, semmi utómunkát nem igénylő konverterről én még nem hallottam.

Goompah 2011.02.27. 13:29:50

@midnight coder: "különösen ha angol-magyar szótár is lenne bele beépítve."

Némi angoltanulás után ez nem nagy hiányosság, viszont a szótár szerintem alaposan megdobná az árát, és máshol nem is használhatnád. Attól persze még jó lenne, de csak ingyen vagy nagyon olcsón.

Goompah 2011.02.27. 13:41:24

@fourgee: "Képzeld el úgy, hogy egy könyvesbolt kiadott egy különleges könyvet, amin (a 3G-s verzión) az általuk kiadott könyvek közül bármelyiket "kézbe veheted" egy percen belül, persze ha fizettél érte"

A te különleges könyved helyett ezt egy olyan autóhoz hasonlítanám, amely képes lenne benzinnel, diesellel, alkohollal és gázzal is menni, benne is van minden hozzávaló eszköz, de a gyártó szándékosan nem szerelt bele egy filléres átkapcsolót.

Vagy egy olyan autóhoz, amely csak az autó gyártója által forgalmazott üzemanyaggal megy.

Az epub szabvány nyílt és ingyenes, még jogdíjat sem kellene fizetnie ezért az Amazonnak. Így még érthetetlenebb a hiánya.

ff48bp 2011.02.27. 13:42:27

Bocsánat, még valamit hadd mondjak táblaügyben, ha már önkéntelenül kifejeztem csodálatomat iránta: az viszont jelenleg biztosnak tűnik, hogy nem fogok belemenni ilyen kisstílű harcokba, hogy azért nem tudom a flasht használni, mert éppen a másik cég találta ki, szóval nagy valószínűséggel android lesz a befutó, még akkor is, ha tudom, hogy a google politikája sem szent, de felhasználói szempontból nem szeretném, ha megmondanák nekem, mit nézhetek meg, vagy hogy amit letöltöttem mire másoljam át. Ha jól emlékszem, az apple még ezt sem engedi a tábláján. Jó lesz nekem egy mezei akármilyen tábla is, ha elég gyorsnak tűnik és jó a kijelzője.
S most tényleg utolsó megjegyzés: ha táblán olvasok, akkor még a kiadók sem mondhatják meg, milyen könyvet vehetek, mert erre van amazonos olvasóprogram és adobes olvasóprogi is, tehát a szabadság fantomja itt is megjelenik.

szakértőbb 2011.02.27. 13:42:38

@Goompah: Angol-magyar van hozza, egeszen jo minosegben, ingyen letoltheto. (Irták már feljebb is).

>Ne haragudj, de az nem repaginálás, ha az oldal >olyan marad, mint volt, csak nagyobb. A prc, mobi, >doc stb. formátumoknál az átméretezés újratördeli az >oldalt. Ha pdf-et konvertálsz a Kindle natív >formátumára, akkor ez ált. nem következik be, tehát

igy van, de nem is mondtam. Ha PDF-et szeretnel olvasni, vegyel PDF-olvasot, olvass notebook-on, stb.
Egy PDF-et nem igen tudsz siman ujratordelni.

E-pub végleg felesleges, mert tatok tole, prc/mobiban lenyegesen tobb konyv van, mint epub-ban:-)
De ismet csak: ha epub-ot szeretne olvasni valaki, olyan olvasot kell venni:-)

A PDF egyebkent nem idiota: nyomtatasra talaltak ki, nem e-book olvasora. Azt eleg jol teljesiti.

szakértőbb 2011.02.27. 13:44:17

@Goompah:
>Az epub szabvány nyílt és ingyenes, még jogdíjat sem >kellene fizetnie ezért az Amazonnak. Így még >érthetetlenebb a hiánya.

es miert kellene, hogy az Amazont ez erdekelje? Van penze a sajat formatumara:-)

Goompah 2011.02.27. 14:21:48

@szakértőbb: "E-pub végleg felesleges, mert tatok tole, prc/mobiban lenyegesen tobb konyv van, mint epub-ban:-)"

Papíron is több volt, mint elektronikus formában, mielőtt kitalálták az elektronikus formátumokat. :)

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2011.02.27. 16:34:37

@Dworkyll: Ki temette az Amazont?! Kiadták az iPadre a Kindle szoftvert (ahogy Windowsra és Macre is), és számolják a pénzt, amit a sokmillió iPad-felhasználótól kapnak. A Kindle olvasót lassan ingyen fogják adni; esélyes, hogy buknak minden eladáson. Nekik nem a hardver a biznisz, hanem az arra eladott hihetetlen mennyiségű e-könyv.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 17:08:32

@Goompah: Te el szoktad olvasni amit kérdezel? Az előbb csesztettél, hogy nem vágom a magyar helyesírást egy vesszőhiba miatt, aztán bedobsz egy olyan csodát, hogy "repaginálás", amit csak az értett félre, aki segíteni akart.

Igazad van, én vagyok a hülye.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 17:10:38

@Pók: "Ki temette az Amazont?!" Mondjuk úgy sokan shortolták meg, akik a Nook, meg az iPad indulását közelről nézték. Ehhez képest amikor a textr' illette érdekes szavakkal ("prc is dead"), az kifejezetten vicces volt.

zsírvezér 2011.02.27. 17:14:07

@fourgee: Nem tudom, ki mit olvas én elég széles körben merítek a szellemi táplálékokból. De nem mentegetem magam, warezolni fogok továbbra is, és mint mondtam elsősorban a szükség miatt.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 17:21:34

@szakértőbb: Ez egy nagy poszt volt arról, hogy az epub azért nem fenékig tejföl: mikecane.tumblr.com/post/937239880/epub-is-not-universal-so-stop-the-bs

Ennek fényében az Amazon hozzáállása nem tűnik akkora butaságnak, ahogy őrzi a konzisztenciát a prc-vel. (Persze az is szór a platformok között, ezt látjuk, csak nem annyira, mint az epub).

szakértőbb 2011.02.27. 17:28:16

@Dworkyll:
Szia Mester!

Ezt miert nekem mondod? En nem mondtam, de jo az epub:-)) Teljesen nem izgat a dolog.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 17:40:16

@szakértőbb:

Támogatásnak szántam a hozzászólást, nem kontrának :-)) Legközelebb jobban artikulálom ;-)

Goompah 2011.02.27. 18:40:27

@Dworkyll: "Az előbb csesztettél, hogy nem vágom a magyar helyesírást egy vesszőhiba miatt"

Nem egészen, hiszen a vesszőhiba nem oka, hanem következménye a hiányos helyesírási ismereteknek. Egy vesszőhiba miatt csesztettelek, hogy nem vágod a magyar helyesírást. Mellesleg kötőjelhiba volt az. :)

"amit csak az értett félre, aki segíteni akart"

Ez sajnálatos. :(

"Igazad van, én vagyok a hülye."

Ez is sajnálatos, de legalább van önkritikád, amiért tisztellek.

@szakértőbb: "ha epub-ot szeretne olvasni valaki, olyan olvasot kell venni"

Jogos, csak éppen nem célszerű. :) A Kindle Magyarországon azért is ciki lehet, mert úgy tudom, a nálunk elvétve - később talán nem annyira elvétve - kapható magyar e-könyvekkel is gondja van.

Valaki fentebb ajánlotta a MEK-et. Hát, nem is tudom, én nem hiányolom a tízféle fontot meg a húszféle stílust, de a MEK-ről többnyire txt formátumban tölthetők le könyvek, ami kissé fapados. A grafika hiánya sem előny.

ff48bp 2011.02.27. 19:00:41

Amúgy, ha egy Ipad méretű képernyőt veszünk érintőképernyővel, abszolút komfortos és gyors nagyíthatósággal, akkor miért is ne pdf mint akár prc vagy epub? Már úgy értem vajon ebben az esetben van jelentősége a prc vagy epub szövegnagyíthatóságának? Csak azért kérdezem, mert nekem kezdettől fogva ez a két forma éppolyan szükségmegoldásnak tűnt, mint akármi más a megjelenítők terén a papír helyett.

szakértőbb 2011.02.27. 19:04:01

@Goompah:
Szia!

Te láttál már Kindle-t? Semmi gondja a magyar konyvekkel. Ezt honnan veszed?

MEK-et lattad mar?
A konyvek DOC/PDF/HTML erhetok el (TXT-ben többnyire nem, sot en monemtan egyre sem emlekszem:-)), sot, legujabban Kindle PRC-ben is kezdenek elerhetok lenni.

Nem tudom, mi az oka/celja az ilyen felinformaciok terjesztesenek.
Lehetne, hogy a kovetkezokben csak olyanokat irj, aminek van barmilyen valosagalapja?

Goompah 2011.02.27. 20:20:55

@szakértőbb: A Kindle efféle gondjáról vagy fél éve olvastam, sajnos már nem tudom, hol. Persze a magyar DRM-esekre vonatkozott. Én magam nem láttam Kindle-t, és addig nem is foglalkozom vele, amíg akár az elméleti lehetősége is megvan annak, hogy a kiadó belenéz az olvasóm tartalmába és onnan bármit is törölhet.

A MEK-et legutóbb pár éve nézegettem, akkor erős túlsúlyban voltak a txt-k. Lehet, azóta konvertálták őket más formátumba, bár nem tudom, attól még hogyan jelennek meg megismételt OCR nélkül a különböző fontok, méretek vagy a kurzív/fett stb.

Trishike 2011.02.27. 20:58:42

@Goompah: Kemény DRM-et nemhogy a Kindle-en de sehol máshol sem tudsz olvasni, ahol nincs engedélyezve. A Typotext kiadványaihoz például minden megnyitáskor net szükséges a jogosultságok vizsgálatához. Ennek semmi köze a Kindle-hez, a prc-hez vagy az epubhoz...

Goompah 2011.02.27. 22:33:27

@Trishike: Nyilvén nem jogosulatlan olvasásra gondoltam, hiszen az evidens.

Kemény DRM-es kiadványért amúgy sem adnék egy petákot sem, főleg nem úgy, hogy az elektronikus verzió alig vagy egyáltalán nem olcsóbb a papíralapúnál. De még akkor sem, ha lényegesen olcsóbb lenne, hiszen mi a garancia arra, hogy a Typotext vagy akár az Amazon 20 év múlva létezni fog.

A sajnos már évekkel ezelőtt betiltott, megszűnt SLP jelmondata valami olyasmi volt, ha jól emlékszem, hogy ugyan az elektronikus könyvek sem tartósabbak, mint a nyomtatottak, de korlátlan másolhatóságuk az örök életet biztosítja nekik. Nesze neked DRM, nesze neked örök élet. :(

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.27. 22:36:55

@Goompah: "Én magam nem láttam Kindle-t, és addig nem is foglalkozom vele..."

"A MEK-et legutóbb pár éve nézegettem, "

" Addig azonban inkább tanulj, ne másokat taníts. :)"

No akkor. A Magyarországon kapható azon ekönyvek, amiket Kindle-re optimalizáltak, számban talán kevesen vannak, de léteznek. Pl. a már említett ebook.sfportal.hu/ -n. Hibátlanul jelennek meg a Kindle-n. Nem mennek át az Amazonon, a vásárlónak kell letöltenie, és a kiadó, esetünkben az SFportal nem tud és nem is akar a hardveren kutakodni. Kemény DRM nincs.

Saját tartalmat is lehet felrakni, minden faxni nélkül. Amelyik publinak nincs ASIN-je, márpedig a nem-Amazon eredetűeknek miért lenne, ahhoz az Amazon nem nyúlhat, leperelnék a ruhát is róla. Ha ki van kapcsolva a Wi-Fi, akkor technológiai lehetősége sincs. És van még egy raklap módszer, amivel távol lehet tartani az Amazont az olvasótól. Egyébként sem a pár kalózkönyv a nagypálya, hanem azok a vadmalacok, akik a (majdnem) ingyenes 3G eszközből potya hotspotot csinálnak (mert a technológia benne van).

Goompah 2011.02.27. 23:47:56

@Trishike: Egy apró kérdés: A Typotext fizeti a mobilnet-előfizetést (ha épp nics Wi-Fi a közelben)? És az adatroamingot, ha éppen külföldön akarom olvasni a kiadványait? Mi van, ha olyan helyen akarom olvasni a cuccait, ahol nincs semmilyen net?

@Dworkyll:

"leperelnék a ruhát is róla"

Ezt kétlem. Pár éve a Sony másolásvédelem céljából rootkitet tett pár CD-jére, ami egy rakás számítógépet megfertőzött világszerte, kárt is okozott. Semmi büntetést nem kapott. Mit gondolsz, hasonló esetben egy magánember hányszoros életfogytiglant és hány csilliárd dollár büntetést kapott volna? Arról sem tudok, hogy az 1984 miatt az Amazonról leperelték volna a ruhát. Pedig pénzéhes ügyvéd lett volna bőven.

"az SFportal nem tud és nem is akar a hardveren kutakodni"

Érdekes is lenne. Ettől az Amazon megteheti és meg is tette. A jövőben is megteheti, ígéret ide vagy oda. Holott egyszerű lenne a firmware-ben letiltani a kutakodást, törlést, felülírást, tudtommal mégsem tiltották le.

"van még egy raklap módszer, amivel távol lehet tartani az Amazont az olvasótól"

Amiket egy átlag felhasználó nem ismer. És nem is akar ismerni, mert olvasni akar, nem a kütyüt bütykölni.

"Egyébként sem a pár kalózkönyv a nagypálya"

Ahhoz képest mégis ott a nem is gyenge DRM.

"Ha ki van kapcsolva a Wi-Fi, akkor technológiai lehetősége sincs"

Legkésőbb egy firmware-frissítés alkalmával van. Azt pedig az emberek előbb-utóbb engedélyezik. De akkor is van, ha e-könyvet vásárolsz az Amazontól.

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.28. 00:35:50

@Goompah: Miért teszel úgy, mint aki ért hozzá?

"a Sony ... Semmi büntetést nem kapott." Nem a lótüdőt: en.wikipedia.org/wiki/Sony_BMG_copy_protection_rootkit_scandal#Legal_and_financial_problems

"Amazon... Pedig pénzéhes ügyvéd lett volna bőven." Volt is: házi dolgozat referenciáinak törléséért 150.000 dollárt hazavinni szerintem nem rossz üzlet www.pcworld.com/article/172953/amazon_settles_kindle_1984_lawsuit.html (bár állítólag eljótékonykodták)

"...Amiket egy átlag felhasználó nem ismer. "

Egy átlag felhasználó is elbír szerintem a goggle-lel.

"Ha ki van kapcsolva a Wi-Fi, akkor technológiai lehetősége sincs"

"Legkésőbb egy firmware-frissítés alkalmával van."

Miért lenne? Simán frissíthető a firmware offline módon. Ugyanígy lehet offline vásárolni. És nem kötelező se a firmware frissítés, se az Amazontól vásárlás. A magyar boltok, amik most nyílogatnak, nem fognak keresztülmenni az Amazonon, csak elvétve, legalábbis ameddig 70% lesz az Amazon részesedése.

A DRM nem a vásárlók miatt van, hanem mert a kiadók azt hiszik, a DRM bármit is megold. Ha nem lenne DRM a kiadók nagyon nagy része nem adná át a tartalmat, ezért van DRM. (Ami, mint azt tudjuk, sértés a becsületes és vicc a tolvaj felhasználókra nézve.)

Azért mert te parázol egy teljesen használható és felhasználóbarát technológiától, (ami mögött nem mellesleg a téma legnagyobb és legerősebb ügyfél- és civilbázisa van) nem kéne a megalapozatlan butaságaidat tényként tálalni.

Goompah 2011.02.28. 02:04:42

@Dworkyll: "Miért teszel úgy, mint aki ért hozzá?"

És TE miért teszel úgy, mint aki ért hozzá? Tisztában vagy a kártérítés és a büntetés közti különbséggel? Tisztában vagy a settlement, civil penalty, compensation stb. szavak jelentésével? Tisztában vagy a polgári per és a büntetőper közti különbséggel? Kötve hiszem, különben nem írnál ilyen bolondságokat.

De hadd idézzek az egyik forrásodból:

"The US Department of Justice (DOJ) made no comment on whether it would take any criminal action against Sony. However Sony did receive a public admonishment from Stewart Baker of the Department of Homeland Security"

Ezt az angol mondatot érted? Kötve hiszem. Annyit azért megsúgok, hogy no criminal action whatsoever was ever taken. Angol alapfokú nyelvvizsga megvan?

"házi dolgozat referenciáinak törléséért 150.000 dollárt hazavinni szerintem nem rossz üzlet"

150,000 dollár egyenlő a ruha leperlésével? Ilyen szegény lenne az Amazon? Ne viccelj.

Ha nem érted az angol nyelvű szövegeket, inkább ne hivatkozz rájuk. :)

"Egy átlag felhasználó is elbír szerintem a goggle-lel."

Egy átlag felhasználónak miért kellene elbírnia egy védőszemüveggel?
Na meg attól, hogy megtalálja a hacket, nem biztos, hogy rá meri tenni a kütyüre. Főleg a garanciális idő alatt.

"A DRM nem a vásárlók miatt van, hanem mert a kiadók azt hiszik, a DRM bármit is megold."

Huh, ha ezt most nem írod, hülyén halok meg.

"Azért mert te parázol egy teljesen használható és felhasználóbarát technológiától"

Lófaszt parázok. Évek óta nem vásárlok nyomtatott könyvet, évek óta nem olvastam nyomtatott könyvet. Kizárólag elektronikus könyveket olvasok, nem keveset. Körberöhögöm azokat az ismerőseimet, köztük nálam jóval fiatalabbakat is, akik ragaszkodnak a papírhoz. De az tény, hogy DRM-es könyvet nem vásároltam és nem is fogok.

"Simán frissíthető a firmware offline módon. Ugyanígy lehet offline vásárolni."

Lehet, de minek? A routerje firmware-jét senki nem fogja Wi-Fin frissíteni, mert nem hülye, de az olvasót miért ne? Az olvasó tárolja a firmware-t és memóriából frissít, ellentétben a routerrel. Ezért igen sok user online fog frissíteni és vásárolni, mert kényelmesebb, a vásárlás megolcsóbb, gyorsabb.

"nem kéne a megalapozatlan butaságaidat tényként tálalni."

Ezt inkább magadra vedd, a Sonyval kapcsolatban is megtaláltad a szarva közt a tőgyit. Úgy látom, az angol ismereteid is erősen hiányosak, javaslom, pótold őket. Szövegértési gyakorlatok sem ártanának neked, sőt hasznodra válnának. Persze ezek csak jószándékú tanácsok, nem kell megfogadnod őket. :)

Trishike 2011.02.28. 09:21:17

@Goompah: Szerintem nem, és PONT ez a probléma a rendszereikkel. A Szakdolgozatomhoz például szükségem lett volna az egyik tananyagukhoz, de a netes DRM miatt (mivel Kindle-en szerettem volna használni), vehettem meg a 3-szor annyiba kerülő, majdnem két kilót nyomó könyvkiadást :(

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.02.28. 12:50:40

Aki fikázza az e-book olvasókat, igazán kiprobálhatna egyet.

Egy cikk nekik: kiszamolo.blog.hu/2011/02/02/hat_en_immar_mit_valasszak

Dworkyll · http://ekonyvolvaso.blog.hu/ 2011.02.28. 13:40:15

@Goompah: Figyelj, nem neked válaszolok, mert látom, te alapból write only-ban vagy, a tények (amik, mint tudjuk makacs dolgok, nem nagyon zavarnak).

A többieknek, akiket megvezetnének a félinformációid. A MEK-ről, az SLP-ről, a posztban szereplő olvasóról láthatóan elavult/pontatlan infóid, spekulációid vannak. Ezek ettől nem lesznek tények. A személyeskedés/okoskodás sem lesz tény.

Beböfögtél pár kategorikus ostobaságot, és aztán tök irreleváns részleteken rugózol. Láttam, más fórumokban is sikerült megszerezned a Napi Troll kitűzőt, most itt van még egy. Gratulálok.

Goompah 2011.02.28. 15:05:35

@Dworkyll:

Ettől még egy szóval sem tudtad cáfolni, hogy a Sonyval és az Amazonnal kapcsolatban nettó hülyeséget írtál. A tények valóban makacs dolgok, épp ezért nem ártana tiszteletben tartanod őket. Meg némi angol nyelvismeret sem ártana neked, hogy legalább azt megértsd, amire hivatkozol. :)

"A személyeskedés/okoskodás sem lesz tény."

Ellentétben a te tájékozatlanságoddal (pl. Sony, Amazon, büntetés), ami már az.

"A MEK-ről, az SLP-ről, a posztban szereplő olvasóról láthatóan elavult/pontatlan infóid, spekulációid vannak."

Talán csak nem azt akarod mondani, hogy pl. az SLP még ma is él, virul és hetente több könyvet digitalizál, mint bármikor korábban? Hogy talán te is csak egy optimista vagy Andalúziában? Hogy talán a Nostromo nem csak Joseph Conrad egy regényének címe és az Alien űrhajójának neve, és nincs köze a BERTelsmann AG-hez?

Na jó, tegyük fel, hogy így van, bár legjobb tudomásom szerint az SLP évekkel ezelőtt megszűnt és azóta sem működik; én nagyon hiányolom, mert szerettem, amíg volt. Ez esetben az ottani kollégáid, akik szerintem szeretnék az SLP-t továbbra is biztonságban tudni, bizonyára nagyon boldogok, hogy itt nyilvánosan arra célzol, hogy az SLP ma is működik. Miért nem írod ki mindjárt a webcímet, a taglistát, az ftp-szerver címét? Miért nem írod meg, hogy te is tag vagy (különben honnan tudnád, hogy még működik?), ami, valljuk be, kissé furcsa, tekintettel a civil munkádra.

Komolyan képes lennél egy benned megbízó társaságot elárulni csak azért, hogy engem "megleckéztess"?

xxyyzz 2011.03.03. 10:15:24

@Goompah:

Óh, Gempa (sic)!

Leckéztet téged az Élet. :D

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása