Mi van az LMP-vel?

2011.02.15. 11:38 kumin

Tegnap az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első plenáris ülésén a kormányfő és a kormánypártok mondanivalója mellett engem legalább annyira érdekelt, hogy a három ellenzéki párt mit szűrt le magának a téli szünet alatt az ősz tapasztalataiból, hogyan fésülte újra magát, hogyan készült fel az új politikai szezonra. A legmarkánsabb változáson a Jobbik ment át, ahol a vezetők nyilván nem akarták tovább tétlenül nézni a párt parlamenti vergődését, és kiadták a jelszót: vissza a gyökerekhez! Erről később még külön szeretnék írni. A szocialistáknál ezzel szemben továbbra is áll az óra, innovációnak én nem fedeztem fel a jelét. Sokadszorra lepnek meg azzal, hogy az amúgy kényelmes ellenzéki pozíciójukat mennyire nem tudják jól kihasználni, irány és karakter nélküli továbbra is a kritikájuk. De mi van az LMP-vel? Náluk minden rendben van irány és karakter dolgában?

 

(forrás: Heti Válasz)

 

A tegnapi szóváltás Schiffer András és Orbán Viktor között kifejezetten érdekes lett, különösen a Tesco (megspórolom magamnak a „nagy brit hipermarket-lánc” körülírást, bár biztos szegényeket halálra idegesíti, hogy név szerinti szereplőjévé váltak a politikai vitáknak a „gonosz, lehúzós multi” szinonimájaként), tehát a Tesco adózási gyakorlatával kapcsolatban. Ebben a körben Orbán leplezetlenül azt üzente Schifferéknek: alapvetően helyes gyerekek lennétek, de nem értitek, hogy a nagyok világában hogyan kell politikát csinálni, például konkrétan ezt a közértes multit hogyan kell először kicsit leckéztetni, hogy utána új pozícióból lehessen tárgyalni velük adóról és méltányos közteherviselésről.

 

Nem először hangzott el a nyilvános vitákban utalás az LMP gyakorlatlanságára, kezdő mivoltára. Mivel az Országgyűlésben a Jobbikkal együtt de facto kezdők, ez a körülmény a legkülönbözőbb megvilágításokban kedves témája a médiának is, mint például az Index egy jól sikerült írásának. A Jobbikkal való folyamatos összehasonlítás persze nyilván nem mindig tetszik az LMP-s lányoknak és fiúknak, de a közös új bekerülésen túl még számos más hasonlóság is akad köztük. Az evidens értékrendbeli eltérések ellenére is találkozik néha az érdeklődésük, főleg ha globalizáció-kritikáról vagy multik bírálatáról esik szó. Épp a már agyon citált Tesco ügyében tíz nappal korábban meglepően hasonló tartalmú sajtótájékoztatót tartott Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője. Innen is tudhatjuk, hogy az LMP-sek hiába ülnek közel, nem lesnek bele a jobbikosok pad alatt olvasott Barikádjába, mert ott olvashatták volna a tudósítást.

 

A párhuzam azonban másban is megmutatkozik: mind a Jobbiknak, mind az LMP-nek komolyan végig kellett gondolnia az ősz tapasztalatait, rendezni a sorokat, összeterelni a szétszéledt nyájat, és fontos döntéseket hozni a sikeresebb folytatást illetően. Mi volt a baj az LMP-nél az elmúlt hónapokban? A „jófej” párt imázzsal nehezen összeegyeztethető személyi feszültségekről, lemondásokról, kilépésekről érkeztek hírek, amelyek mögött valamiféle látens belső törésvonal képe sejlett fel. Nyilván óvatosan kell kezelni az erről szóló nyilatkozatokat, ha például az etikai vizsgálata miatt sértve távozó Ivádi Gábor szájából hangzik ez el.
 

A LMP 2011-et – megint csak a Jobbikhoz hasonlóan – saját maga gatyába rázásával, vagy legalább is ennek kísérletével kezdte. A rossz hírek elmaradtak, a legfontosabb januári esemény a hónap végén megtartott XI. kétnapos kongresszus volt. Napirenden szerepelt egy hároméves stratégia kialakítása, a párt bővítése és pénzügyi stabilitásának megalapozása, valamint az országos vezetőség átalakítása. Ez utóbbiról tárgyalva a kongresszus résztvevői egyetértettek abban, hogy továbbra sem lesz az LMP-nek elnöke – ez az állapot sokban emlékeztet a korai, 1993 előtti Fideszre, amelyben szintén nem volt formális pártelnök. A párhuzam nyilván az LMP-ben is felmerült, mert egyik nyilatkozatukban épp úgy kommentálják az elnök nélküli működésre vonatkozó döntésüket, hogy „Orbán Viktor országlása is mutatja, hogy nem vezet jóra, ha egy kézben összpontosul a hatalom.”

 

Függetlenül attól, hogy milyen vezetéssel, milyen struktúrában él tovább a párt, az továbbra is kétséges, hogy miért, hogyan és milyen körből fog magának új választókat szerezni. Merthogy új választók szerzésére nagyon nagy szükségük lenne. Mi – hasonlóan más intézetekkel – most már tavaly szeptember óta stabilan a bejutási küszöb környékén mérjük az LMP-t, ami nekik nyilván jobb hír annál, mint ha lemorzsolódásról és 1-2 százalékos támogatottságról szólnának a beszámolók, de nyugalomra és nagy magabiztosságra ez mégsem adhat okot.

 

Milyen forgatókönyvei vannak az LMP-nek a következő három évre? Nyilván szeretnének 2014-ben megerősödve, új támogató csoportokat a hátuk mögött tudva ráfordulni a következő országgyűlési választásokra. Elméletileg káprázatosak a lehetőségeik. 2010-ben minimális erőforrásokkal – igaz, egy rendkívüli helyzetben, számukra kedvező, establishment-ellenes hangulatban – sikerült a bejutási küszöböt megugrani. 2014-re lesz paripa, fegyver, visszafizetett hitel utáni konszolidált pénzügyek, irodák és fizetett alkalmazottak az Országgyűlésben: nem csak az önkéntesek lelkesedésén múlik majd a siker. Persze kérdés, hogy nem éppen az adta-e a báját az LMP 2010-es kampányának, és nem épp a szükségszerű profivá válással veszhet el végleg valami, ami vonzotta a választóikat.

 

Alapvetően két forgatókönyvet látok, persze végtelen további kisebb elágazási lehetőséggel. Az első akkor lép életbe, ha a szocialisták hiába próbálják polírozni megkopott vonzerejüket, ha nem sikerül a belső békét megkötniük, és a konfrontáció folyományaként kinyílik a megtépázott baloldali játéktér, ahová az LMP – kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy a kilencvenes évek közepén a Fidesz a szétesett jobboldali pályára – benyomulhat. Ennek a forgatókönyvnek az esetén az LMP inkább fog stílusában, értékvilágában, retorikájában igazodni az európai zöldek fősodrához, amelyből egy igen markáns ízelítőt kaphattunk az EP magyar elnökséget tárgyaló üléséről. 

 

(forrás: fn.hu)

 

E forgatókönyv teljesülése esetén a csalódott, inkább városi, inkább jobban iskolázott korábbi szocialista és liberális szavazók jelentik az LMP tartalékát, ennek a közösségnek a meggyőzésére kell az erőforrásaikat összpontosítani. Hogy egy közelgő, stratégiai jelentőségű döntésükre vonatkozóan is megnézzük ennek az iránynak a hatását: ebben az esetben racionálisabbnak tűnik magukat távol tartani az alkotmányozás folyamatától és általában is a kormányzó pártszövetségtől.

  

A másik forgatókönyv azt feltételezi, hogy a szocialisták képesek rendezni soraikat, és megőrzik pozícióikat a politikai piac baloldalán. Ebben az esetben az LMP-nek nagyobb hangsúlyt érdemes adnia az eddig is jelenlévő sajátosan magyar zöld árnyalatnak, amely az európai ökopártok jellemző pályájától enyhén jobbra helyezkedik el, összeegyeztetve a konzervatív gondolkodást a globalizáció-kritikával és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletével. Ebben az esetben a választói tartalékot azok a korábbi Fidesz-támogató, mérsékelt, szintén inkább városi, szintén inkább iskolázott szavazók jelentik, akik csalódnak a kormánypártok működésében – talán éppen valamilyen ökológiai vonatkozású döntésük miatt.

 

(forrás: index.hu)

 

Ha ezt az utat járja az LMP, akkor meg kell tartania a távolságot az európai zöldek sokkal több piros árnyalattal tarkított politizálásától. Erre elvileg lehetőséget ad, hogy az EP zöld frakciójában nem ül LMP-s képviselő, így nincs evidens, látványos összeköttetés a két kör között. A kormányzó Fidesz-KDNP felé ennél a forgatókönyvnél inkább a „konstruktív ellenzéki” szerep lehet testhezálló, valamilyen, nyilván kritikus, de mégiscsak meglévő részvétellel az alkotmányozás folyamatában, és olyan általános politikai stílussal, amely egy nyitott, művelt, mérsékelt jobboldali szavazót nem tántorít el eleve az LMP támogatásától.

 

Elvileg a pálya tehát nyitott, és jól látszik, hogy nem is feltétlenül az LMP-n egyedül múlik, hogy melyik utat választja. Nincs ebben semmi rendkívüli, hiszen a profi politikai léttel amúgy is együtt jár, hogy nem minden esetben csak a saját, belső preferenciák, hanem a külső lehetőségek szabják meg az irányt. A nagy kérdés csupán, hogy az LMP profi párt-e, vagy még inkább, hogy mennyire szeretne profi párttá válni.
 

Címkék: jobbik schiffer lmp

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr82662547

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jobbik: Őfelsége ellenzéke 2011.02.15. 14:10:08

Ahogy minden ellenzéki párt, a Jobbik is a konstruktív ellenzék magasztos célját tűzte ki maga elé az országgyűlési választások után. Ezzel szemben az új kormány első ülésszaka alatt a két másik ellenzéki párthoz képest sokkal gyakrabban támogatta a ko...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anti Anyag (törölt) 2011.02.15. 13:43:18

Szerintem legfeljebb Afrikából, bár én azt nem szeretném megvárni.

lütty 2011.02.15. 14:01:30

kumin, kumin....ki is az? ja aki az öregsolymot röptette...ja meg századvég a stumpf bácsi mellett.
szálamas úr.

Wolff 2011.02.15. 14:04:53

Nos, engem az sem taglózna le, ha a Századvég nem mérne stabil küszöb körüli támogatottságot, különösen annak tükrében, hogy az intézet finoman szólva is manipulatív eredményeinek közlésében. Lásd legutóbbi közleményüket, melyben elég erősen azt sejtették, hogy Orbán Viktor február 7-i beszédét a megkérdezettek 65-76%-a látta bizonyos szempontokból pozitívan és csak a grafikonok szövegéből derült ki, hogy ez nem egészen így van, ezt a kérdést a beszédet részben vagy egészben követők (a megkérdezettek 20%-a) esetében tették fel. (Vagy legalábbis az ő válaszaik megoszlását közölték)
A vita és értelmetlen szerecsenmosdatás elkerülése érdekében idézem:
"a megkérdezettek kétharmada szerint Orbán államférfihoz méltó országértékelést tartott. Leginkább a miniszterelnök érthetőségét és határozottságát értékelték pozitívan a polgárok (a megkérdezettek háromnegyede)"
Míg a grafikonon: "Ha látta, hallotta a közvetítést, mennyire tartotta..."
www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/hatarozott-miniszterelnok-vilagos-beszede-323.html

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.15. 14:08:54

Az LMP-nek se íze se bűze, ráadásul az alkotmányozásból történő kivonulásával a Parlament legeslegrosszabb hagyományait folytatják.
Azzal hogy egyre többször csatlakozik az MSZP-s siratóasszonyokhoz egyértelmű az üzenet az irányról, ráhajt az szdsz egykori szavazóira. Kár hogy ezzel elriaszt mindenkit aki pont ezek elöl menekült az LMP-be.
Az ígért Új utak elmaradtak, egyszerűbb volt beállni a sorba.

sarius 2011.02.15. 14:21:00

Az LMP-re négy év múlva már senki sem fog emlékezni.

Zorgo 2011.02.15. 15:03:40

Amíg a Jobbik egy kicsit "cigányozik" ahol csak lehet, addig az LMP mindig a "zöld" vonalat erőlteti.Ami alapvetően nem is nagy baj, csak éppen most éheznek leginkább az emberek, és nem a pázsit zöldje a legnagyobb bajuk.Szeretem is őket, csak kicsit sok az idealista náluk, így viszont elég nehéz a földi dolgokra értelmes,reális válaszokat adniuk.

Budaphestie 2011.02.15. 15:35:35

Szerintem az utóbbi 9 hónapban kivétel nélkül az összes ügyben az LMP volt legracionálisabb, legokosabb parlamenti párt. Éppen ezért nem sok esélyük van a növekedésre.

Észre kell venni, hogy ez itt a balkán. Az emberekhez is úgy kell szólni. Győzike országában csak a populista, demagóg, tőmondatos pártok tudják eladni magukat.

Szóval az LMP vagy "lemegy kutyába", vagy a paraszt majd asszongyahogy "na ezek a fennhéjázó zsidók húzzanak el innét de gyorsan" (fennhéjázás=nem értem, hogy mit beszélnek)

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.15. 15:42:55

Nem lehetne, hogy nem a politikai lehetőségekben gondolkozzanak az urak, hanem a saját belső tartásuk, céljaik szabják meg a jövőt?
Én is látom a fenti pályákat (ugye vagy fej vagy írás, de esetleg megáll az élén), de leginkább azt, hogy csak ezek szempontjából hajlandóak megítélni felületes politikai elemzők. Márpedig én annak örülnék, hogy ha elindulna olyan beszélgetés is, ami magáról a dologról szól. Nem ahogy, hanem amit mondanak. És ne a politikai vákum irányába, hanem a saját céljaik felé haladjanak.

Budaphestie 2011.02.15. 15:51:53

@Három Nyulak: lehet, csak akkor nem kerülsz be a parlamentbe. Ilyen egyszerű.
Szűk baráti körben mindenki vitatkozhat a valódi megoldásokról, de egy pártnak a saját választóival szemben is az a kötelessége, hogy valamilyen szinten eladja magát. Senki sem szereti azt tapasztalni, hogy akire szavazott, az nem ugrotta meg a küszöböt, tehát semmilyen szinten nem tudja képviselni az ő érdekeit. Még látszólag sem.

Plumper_ 2011.02.15. 15:53:46

hol vannak innen a jobbikos bérkaffogók? már hiányolom őket.

sztd 2011.02.15. 15:59:22

Én azok közé tartozom, akik szerint az elmúlt években hideg polgárháború zajlott, és tavaly áprilisban a Fidesz áttörést ért el, és most a siker továbbfejlesztése zajlik (a pozíciók elfoglalásával, az ellenzék kivéreztetésével...).

Ez esetben két lehetőség van. Vagy győz a Fidesz, és ebben az esetben le kell állni a háborúval. Ez az MSZP-nek jelenlegi formájában nem nagyon fog menni, mivel kb. egy hadviselő fél, de a két újoncnak mehet. Ahhoz viszont szerintem gyengék, hogy önállóan indítsanak egy háborút.

Vagy nem győz a Fidesz, és a háború folytatódik (a Fidesz rövid távú vereségével nem számolok). Ha azért nem győz a Fidesz, mert van új (egyébként eredetileg nem provokált) ellenség, akkor az ugyanarra számíthat, mint az MSZP, csak beágyazottság, és hagyományok hiányában, vagyis idővel vereségre.
Ha azért nem győz a Fidesz, mert az MSZP visszaerősödik, akkor valahova állni kell. Ez esetben az LMP szerintem sokáig elássa magát, ha az MSZP mellé áll.

A végső következtetésem az, hogy az LMP még középtávon sem engedheti meg magának, hogy a Fidesszel olyan szinten szemben álljon, mint azt európai-zöldként tehetné. Akármilyen is a pozíciója, akárhogy is alakulnak a dolgok, neki konstruktívnak, de ellenzéknek kell maradni.

@BPHead:
Szerintem Ny-Európában még ennyire sem lehet értelmesen beszélni, mert annyi eszük sincs, mint a balkániaknak. Legfeljebb nyugodtabbak, vidámabbak, de a magyaroknál még csak nem is türelmesebbek. Szóval elméleti elvont fejtegetésekkel ott sem lehet szerintem messzire jutni. A kampánytechnikák is onnan, és az USA-ból származnak. ;)

Budaphestie 2011.02.15. 16:10:21

@sztd: Ezt nem kétlem. Viszont az idősebb demokráciákban a választók is tapasztaltabbak és talán sokakkal nem lehet kétszer ugyanazt a trükköt eljátszani. Máshogy bölcsebbek ők, ez nem lexikai tudást vagy matematikai képességeket jelent.

USA átlag lakosságot divatos lenézni, de a magántulajdonhoz, a gazdasághoz és a piachoz való viszonyulásuk sokkal fejlettebb, mint nekünk.

OftF 2011.02.15. 16:11:05

@MTFUN: A két dolog (éhség és zöldség) nem egymástól független, senki sincs választási kényszer előtt, hogy melyik mögé álljon be.
Az is zöld, ha a vidék gazdálkodásból álló részét próbálja valaki képviselni, hiszen a helyi termékek fogyasztása eleve csökkenti a környezeti terhelést. Az LMP elvileg ezt is beillesztette a programjába, más kérdés, hogy a fidesz eddigi aktivitása mellett eddig nem nagyon volt lehetőségük (mint ahogy senki másnak se a tavalyi választások óta), hogy ez ügyben komolyabban megszólaljanak, bár olyan nagyon nem rugóznak rajta a multi-kiskerek ekézésén kívül, s az még édeskevés.
Így találkoz(hatna) náluk a zöld vonal a szegényebb vidék felzárkóztatásával, kíváncsian várom, hogy mikor veszik elő ezt a témát lényegesen komolyabban.

sanyix 2011.02.15. 16:12:20

Elég gáz dolog az lmp-nek hogy az élén egy olyan alak áll, aki gyurcsánnyal együtt ifjúszociskodott, ősei között található komcsi fejes, és nyilas is, és a családi házuk tetején egy szélkakas díszeleg.

Diocles 2011.02.16. 07:00:06

Kedves Kumin úr!

Engedjen meg pár megjegyzést:

1. az LMPt újoncnak minősíteni elég nagy túlzás, hogy mást nem mondjak, ugyanaz a kampányfelelősük, mint aki az SZDSZ-nél látta el ugyanezt a feladatot.

2. úgy látom, h a jobboldali politikusokat és elemzőket némileg megtéveszti Schiffer személye, akivel sokszor személyesen is jó kapcsolatot ápolnak, és így kissé tévesen ítélik meg az LMP valódi természetét.

pedig az LMP sohasem lesz a jobboldal szövetségese semmiben, ha végignézi az LMP témáit, akkor láthatja, h a jobboldali kormány legkérlelhetetlenebb ellenfele az LMP. olykor a legdemagógabb módon, lásd a "gazdagok" ellen uszítás. ("gazdag" mindenki LMP-szemmel nézve, aki jól járt az új adórendszerrel.)

3. ebből következően kérdés, h az LMP ugyan mitől tudná hosszú távon "becserkészné" akár a mérsékelt jobboldali voksok egy részét. tekintve pl. azt, h az LMP tagadja a jobboldali-liberális gazdasági elveket is.

4. az LMP pályára innentől kezdve eléggé behatárolt, ha eredményeket akar elérni, hatalomra akar kerülni, akkor egyetlen szövetségese lehet, az pedig nem a jobboldalon van.

Szóval nagyon hiánypótló a posztja, hiszen most még divatos kesztyűs kézzel bánni az LMP-vel, de kár hogy megkerüli a párt egyre láthatóbb elSZDSZ-esedésének folyamatát.(Így aztán az elemzés félre is visz.) Holott ez nem jobboldali monománia, akinek van szeme, az láthatja.

Három Nyulak · http://apamsecret.blog.hu/ 2011.02.16. 08:52:33

@BPHead: Ebben azért nem vagyok annyira biztos. Nyilván néppárt nem lesz, de rétegpártként szerintem van igény egy világos, tiszta, átlátható értékrendszer menti politizálásra.
De tovább megyek: azért egy-egy blog engedje meg magának, hogy ilyen szempontból elemez. Nem gondolom, hogy annyira anakronisztikus lenne visszasírni a 90-es (akkor egyébként utált) politikai vitaműsorait, elemzéseit, ahol egy-egy kérdésről magáról, nem pedig az üzenetértékéről, választói marketingről, stb. beszéltek.
Azért létezik olyan politikai szerepfelfogás, ami szerint a saját közösségi értékrendünk alapján (mondjuk párt) politizálunk, és az úri közönség erre vagy szavaz vagy nem. Nekem a lehet más a politika erről szólna. A politikai felelősség arról szól, hogy a saját politikai vízióm, értékrendem, világ- és magyarországképem alapján politizálok. A politikai sikeresség pedig arról, hogy ezt a víziót el tudom-e adni a választóknak. (Itt nem az általános, elvszerű meg a konkrét közötti különbség van, hanem szerepfelfogásban. A te állításod azt suggallja, hogy létezik a masszának egy víziója vagy annak töredékei és erre kell rájátszani, ezt kell kiszolgálni. Én ezzel szemben azt állítom, hogy a politikusnak van víziója, amit elad. Az eladhatóság befolyásolja, de nem határozza meg a tömeg ízlése...)
@sztd: Azért ebben van egy nagy adag túlzás. Nyilván a felszín, ami átjön az amerikai (német, francia) politikai kultúrából, lehet ilyesmi. Viszont a politikai közbeszéd, már csak méreténél fogva, sokkal-sokkal színesebb. Ezernyi újság, szubkultúra (ami amerikai méretekben mondjuk pár százezres!), blog, tévéműsor van, ami színvonalasan, értelmesen és folyamatosan kommunikál. És én még az átlagválasztót sem nézném le, mert sokszor egy világvárosi, többgenerációs értelmiségi fölényt érzékeltetnék atuszerelőkkel szemben. De ezt a szakadékot a funkcionális analfabéta kőműves és köztem is megtalálom. Márpedig az átlagszavazó nálunk...

Budaphestie 2011.02.16. 10:17:17

@Három Nyulak: Értelek és egyet is tudok veled érteni, már ami a vágyainkat illeti. Én pontosan ugyanarra vágyom, mint te. Viszont a mai magyar realitás az, hogy mindannak, amit leírtál, még nem jött el az ideje. Még 5%-ban sem jött el az ideje.
Ha megnézzük az eddigi legsikeresebb pártokat, akkor azok mind úgy győznek és tartják maguknál a választóik tömegét, hogy teljesen mást kommunikálnak, mint amit cselekszenek.

Tehát létezik a pártoknál az a vízió, amiről írtál. Egy szépen felépített utópia, amely még részleteiben is megvalósíthatatlan és kizárólag marketing célból épül fel. És létezik talán egy másik, racionális vízió is, amiről "kifelé" sohasem beszélnek, mert "árt az üzletnek".

Annyi optimizmust azonban én is megengednék magamnak, hogy az új generációk, már máshogy közelítenek a dolgokhoz és egyre jobban növekszik azoknak a száma, akiket azért az is érdekel, hogy mi van a csomagolás mögött. Így tolódik a politika a mindkettőnk által preferált az irányba. Évtizedek kellenek.

lüke 2011.02.16. 18:51:39

LMP C. Bendit protezsáltja, így minden rendben lesz ,beülnek Tökés mellé az EFA-ba

lüke 2011.02.16. 18:57:04

@BPHead:
volt ott kommunizmus?
s a parasztoktól 100 év alatt 5x elvették majd visszaadták a földet?
ej ,ej,
a stabilás müködteti a gazdaságot

2011.02.17. 14:07:26

@Diocles: ki volt az az ugyanaz a kampányfelelős? Ki vele!

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása