Lesz-e a magyaroknak Szputnyik-pillanata?

2011.02.07. 17:42 kumin

1999-ben, amikor a Fidesz akkor frissen pozícióját elfoglaló kormányfője elmondta az első évértékelőt, még maga sem gondolhatta biztosan, hogy ilyen súlyú politikai vagy inkább politikai-kommunikációs intézményt alkot. Józanésszel azt gondolhattuk volna, hogy ha gyökeret is ver ez a műfaj, akkor is majd a mindenkori miniszterelnökhöz fog kötődni, akárki is legyen az – kicsit úgy, mint az amerikaiaknál az unió helyzetéről (State of the Union) elmondott éves beszéd, amely az ottani elnök alkotmányos feladatainak egyike.

 

(forrás: index.hu)

 

Nem így lett. Noha a baloldal következő győzelme után az új kormányfő, Medgyessy Péter is tartott az Országház plenáris ülése előtt évértékelőket, ezek nem tudtak igazán átütő eseménnyé válni, amelyben biztosan szerepe volt az akkori kormányfő szerényebb szónoki képességeinek is, de tegyük hozzá, hogy ebben a műfajban később a sokkal jobban beszélő Gyurcsány Ferenc sem brillírozott. A „három gyerek, három szoba, négy kerék” panel lett talán az utóbbi évtizedek egyik legemlékezetesebb retorikai fordulata, míg a baloldal kormányzása idejéről a legtöbbet felidézett szöveg Medgyessy Péter 2004-es beszédéből maradt fent, amikor „közjogi csomagterv” néven emlékezetessé vált javaslata (a többi között az EP választáson közös pártlista indításának gondolatával) inkább az elemzők elnéző mosolyát, mintsem lelkesedését váltotta ki.


Ha már az amerikaiakat említettük, érdemes fél szemmel a legutolsó State of the Union beszédre is pillantani. Obama elnök érvelése középpontjába az amerikaiak új „Szputnyik-pillanatát” állította. Egy olyan sokkoló élményt, mint amilyen az 1957-es Szputnyik-1 szovjet fellövése volt, és amelynek hatására beindult az amerikai űrkorszak, és a pániktól erejüket megfeszítő derék amerikaiak olyan remek dolgokat vittek véghez, mint a Holdra szállás vagy GPS rendszer létrehozása, és by the way meg is nyerték a hidegháborút.


Nem véletlen, hogy Obama a válságtól kiégett, Tea Partyba és depresszióba menekülő amerikaiakat valahogy újra fel akarja rázni. Kérdés, hogy a sanghaji diákok kiemelkedő PISA eredménye tudja-e úgy a frászt hozni rájuk, mint anno a fejük felett repkedő gyanús szovjet tárgy.


Orbán Viktor évértékelő beszédében is felfedezni véltem a Szputnyik-pillanat magyar változatát. A kissé túltengő hasonlatok közül a leghosszabban és legrészletesebben kidolgozottnak a lavinaveszély tűnt, amely metafora leginkább a fenyegető adósságtömeg kockázataira hívta fel a hallgatóság figyelmét.


Bizonyára sokan sokféle választ fognak adni arra a kérdésre, hogy mi volt ennek a beszédnek a legfőbb üzenete. A válasz nem egyszerű, hiszen a kormányfő sokfelé elkalandozott, néha a fókuszt is veszni éreztem. Mégis első hallásra az egyik legfőbb üzenet az lehetett, hogy még nem múlt el a válság, még itt rezeg a fejünk fölött a hatalmas államadósság, és ha sokat ugrálunk, könnyen ránk is szakadhat. Ez lenne tehát a mi szputnyikunk, ettől kéne összekapni magunkat, és jobban teljesíteni az elkövetkező időszakban.


Fog ez sikerülni? Nyilván nem azzal a hatékonysággal, mint a hatvanas évek USA-jában, a magyarok sem konkrétan, sem szimbolikusan nem fognak a Holdra szállni. A veszély értése és megértetése azonban fontos erőforrása lehet az elkövetkező évek kormányzásának. A válság komoly pusztítást végezett eddig is, sok az elhalasztott fogyasztás, a kiegyenlítetlen számla, a magyarok is, ahogy mindenki a világban már remegve várja pénztárcával a kézben, hogy újra elkezdhessen költekezni, és nem nagyon örül neki, ha türelemre intik politikusok, gazdasági elemzők, bárki.


Ha egy hihető gondolattal sikerül ezeket a várakozásokat hűteni, akkor azzal nyerhet a politika, és nyerhet a gazdaság is. Önmagában azonban az ijedelem nem sokat ér, ha egyúttal nincs a kiút is meghatározva. Ezt a célt szolgálhatta Orbán beszédében a foglalkoztatással, munkanélküliséggel és segélyezéssel kapcsolatos elképzelések felvillantása. Részleteket, a megvalósítás módjára vonatkozó adatokat ebben a szövegben kár keresni, de általában nem is ez az évértékelések célja. Most elmosódott körvonallal néhány téma felkerült a vászonra. A jövő hétfői parlamenti évadnyitó pedig remek alkalom lehet, hogy ennél konkrétabbá váljanak az elképzelések – akkor ráadásul már az ellenzék kritikus közönsége előtt, és felszólalásainak kereszttüzében kerülhet sor az újabb fordulóra.
 

Címkék: orbán évértékelő

21 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr342644819

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lesz-e a magyaroknak Szputnyik-pillanata? 2011.02.07. 18:25:04

Orbán Viktor évértékelő beszédében is felfedezni véltem a Szputnyik-pillanat magyar változatát.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2011.02.07. 18:33:24

"míg a baloldal kormányzása idejéről a legtöbbet felidézett szöveg Medgyessy Péter 2004-es beszédéből maradt fent, amikor „közjogi csomagterv” néven emlékezetessé vált javaslata"

Ezzel kicsit vitatkoznék, ha a legtöbbet idézettek keressük: www.youtube.com/watch?v=D1SwDSe_X3k

Vagy itt van ez is: www.youtube.com/watch?v=2M6DfwY67X0

Rókakígyó 2011.02.07. 19:31:25

Nem illik elsőzni. Azt hittem szűrés van...

Ehhez nem sok hozzátenni való van. A remény hal meg utoljára. A munkahelyteremtés ill. a munkába való visszalökdösés önmagában nem sokat ér. Kérdés, hogy milyen munkát kéne végezni az áldozatoknak. Ha olyat mint mostanában a közhasznúaknak, akkor kéne még egy picit gondolkodni.

Zseni.info · http://adf.ly/SUKs 2011.02.07. 19:35:41

Nagyon szeretem mikor Orbán beszél! Megfogja az embert!

www.konyvline.hu · http://konyvline.hu 2011.02.07. 20:07:31

Jó lesz ez, legalább elindultunk kifelé a gödörből.

lolperec 2011.02.07. 20:32:00

én már kiírtam magam, májusban államvizsga, aztán pattanok világgá. sok sikert a hantabandához.

sprenczl 2011.02.07. 20:46:51

Szegény Bakáts meg a Tescoba settenkedett szalámi után. A szólásszabadság élharcosa bizonyára már a tomboló viktatúrára készült, mikor neki nélkülöznie kell majd...:-)
A Klubrádió ennyire nem fizeti meg a szadeszrajongó bérrettegőit?!?

venszivar 2011.02.07. 21:01:52

Fogalmazza át nektek orbán törpe idióta,dakota.

tündér ilona 2011.02.07. 21:07:34

metaforákon túl

"immediate result of Sputnik was a revived interest in science and technology education in the United States. The U.S. Office of Education had just issued a report on the state of American education. It estimated that, in terms of science, the typical Soviet student was as far advanced after 10 years as American students were after 12. as a result of this report, American science education was to more closely involve university researchers in the development of school curricula."

That sentiment was echoed in Congress, which passed the National Defense Education Act in 1958. The $1-billion law paid for college student loans, scholarships, and scientific equipment for public and private schools. Reflecting its origin in the Sputnik furor, the act emphasized the study of math, science, and foreign languages.

Until that point, education in the United States was largley a state and local prerogative. The Act gave the federal government an unprecedented role in the education business, and set the stage for more ambitious federal initiatives that Pat Rossman in the classroom culminated in the creation of the Education Department in the late 1970s.

amúgy meg:
üres beszédhez ez egy üres értelmezés

.

Kivlov 2011.02.07. 21:09:38

remélem, tényleg megszívatják a segélyeseket...

legeslegujabbkor 2011.02.07. 21:17:12

Orbán türelemre intette az embereket, akik pénztárcával a kezükben várják, hogy újra költekezhessenek? Ha azt akartad mondani, hogy egy picit könnyebben akarnak élni, nem rettegve a következő hónap számláitól, akkor furcsán fogalmaztál.

legeslegujabbkor 2011.02.07. 21:22:57

Egyébként csak unalmas pillanatai voltak a beszédnek, mert ha ezekre a dolgokra csak most jött rá, vagy úgy gondolja a közönségnek újdonság, akkor csehül állunk.

venszivar 2011.02.07. 21:28:22

@Kivlov: Remélem,téged meg az intenzív osztályon szívatnak meg!

is 2011.02.07. 21:29:19

huh, ennyire rossz volt ez a beszéd, hogy ilyen magyarázatokat kell melléadni? úgy értem, sehol egy kulcsmondat, valami kézzelfogható, csak úgymond valami kulcsnak kinéző gondolat, meg "biztos azt gondolta, hogy" belemagyarázások. ha egy beszédet így kell magyarázni, akkor már régen rossz. azt meg már Bill Gates a Windows kapcsán elsütötte, hogy az aktuális verzió megjelenésének másnapján belengette, hogy a következő verzió mennyire jó lesz. itt is azt olvassuk, hogy majd a jövő heti beszéd, na az tényleg jó lesz. de ez egyben ítélet a mostani beszédről is...

Kivlov 2011.02.07. 21:32:10

@venszivar:
???

hányok a sztenderd magyar gondolkodástól. ami azt takarja, hogy a fizessünk kevés adót, de az állam adjon egy csomó mindent (ingyen).
miből ember? ha az ellopott közpénzt konstansnak vesszük, akkor fel kéne végre ismerni, hogy NINCS forrás!
akkor ne vegyük el a segélyt, csökkentsük a nyuggerdíjakat. ja, hogy az se lenne jó?
akkor emeljük a berzin adóját még, az begyűrűzik mindenbe, több lesz az ÁFAbevétel is. ez sem jó?
akkor???

is 2011.02.07. 21:33:35

@poszt: ja, és a baloldali idézethez: mert Molnár Lajos eü koncepcióját (amit Szócska egy az egyben képvisel) elnyomta a FIDESZ-bőgés. érdekes dolog belelátni a FIDESZ-pártiak szelektív memóriájába. én elfogadom, hogy Kumin tényleg ezt hiszi a legmaradandóbbnak. ott, abban a társaságban, azon a szűrőn keresztül nyilván ezen röhögtek a legtöbbet. az eü reformot talán fel sem érték ésszel.

venszivar 2011.02.07. 21:35:18

@Kivlov: Várlak az intenzíven!

Kivlov 2011.02.07. 21:36:28

@venszivar:
"...aki nem dolgozik, ne is legyék..."

megszűnt 2011.02.08. 09:45:57

Rám kifejezetten mozgósítóan hatott Orbán Viktor beszéde. Duna tévén láttam, aztán még az elemzőket is meghallgattam, aztán utána már ösztönös volt, ahogyan kikeltem az ágyból és -ez is apró titok, de mellettem tele van minden könyvekkel, magazinokkal, állítólag kaotikus-, elkezdtem rakosgatni a dolgaimat, szórtam ki a szemetet, töröltem a port, mire a férjem:

- Nem neked mondta Orbán Viktor, hogy dolgozzál, hanem akik szociális alapon kapják a pénzt!

sempreLippi 2011.02.08. 12:05:21

T. Kumin úr,

sajnos azt kell mondjam, mióta Sólyom Lászlóval együtt ön is távozott a Köztársasági Elnök tanácsadói stábjából, s mióta a FIdesz-KDNP átvette a kormányrudat, ha nem is látványosan mégis egyre inkább kiérezhető a Fidesz felé való részre hajlás megnyilvánulásaiban. mivel tisztességes és ügyes elemzőként ismertem meg - megkülönböztetve a vállaltan, sokszor kínosan simulékony elemzőkkel - őszintén feltételezem, ez csupán szakmai kisiklás és nem valamiféle smúzolás.

mindez nemrég az ATV egyik több szereplős beszélgető műsorát nézve tűnt fel, amikor a médiatörvénnyel kapcsolatban (nagyjából) azt mondta, hogy "eleinte a sajtószabadság végéről beszéltek, most pedig az unió csupán apró technikai változtatásokat eszközöl", - utalt rá visszatérően mintegy bizonyítandó, hogy puszta politikai színjáték volt a médiatörvény körüli, lecsengeni látszó hajcihő. pedig elemzőként pontosan tisztában lehetne azzal, hogy az unió médiajogi biztosa csupán az audiovizuális direktíva szellemében vizsgálja, vizsgálhatja a törvényt, s egyéb iránt Kroes még így is megfogalmazta a törvény ütközését az unió alapjogi chartájának 11. pontjával. tisztában lehetne azzal is, hogy az uniós diplomácia szokásos menetrendje ez, ami egyben puszta politikai nyomásgyakorlás is az alapjogi biztos Viviane Reding pedig csak akkor lendül akcióba, ha a kormány nem változtat radikálisan a törvényen, Kroesnak csak ennyire van/volt jogosultsága.

abba azt gondolom nem érdemes belemenni, hogy most akkor lesz-e sajtószabadság vagy sem, noha megjegyzem, nincs még egy ország az unióban, ahol az audiovizuális médiafelügyelettel megbízott médiahatóság a véleménynyilvánítás fórumai felett is tartalmi kontrollt gyakorolhatna, olyan pedig pláne nincs, ahol a sajtótartalmak feletti kontrollt egy párt delegáltjai végzik el. nem kell elemzőnek lenni ahhoz, hogy ebből a megfelelő politikai következtetéseket levonjuk.

a gond az, hogy rendre defenzíven és csak nagy ritkán kritikusan közelít a kormány intézkedéseihez. itt a beszéd elemzésében pl. szívesebben olvastam volna annak fejtegetését, hogy miért is nem mondott semmit az elnök, de akár azt is, hogy milyen jól tud semmitmondani, s ennek mi oka lehet. az is érdekes kérdés lehet, hogy miről nem beszélt és miért? és miért beszélt akkor egyáltalán, ha nem mondott semmit?
mert "foglalkoztatással, munkanélküliséggel, segélyekkel kapcsolatos elképzelések felvillantása' nem történt. Kumin úr, ez nem villantás volt, csak három szó - segítsen nekem, mit vázolt ez fel? legalább ennyire homályos a sputnik-moment idecitálása, mert hát a világon semmi döntő momentumra nem volt itt utalás, olyan pedig végképp nem, amiről eddig ne lett volna szó. ön szerint komolyan az lehet az ország felemelkedésének motorja, a gyújtás, hogy a miniszterelnök (sokadszor) az államadósság nyakunkra nehezedő súlyával fenyeget? az az érzésem, Ön megpróbálja kimagyarázni az elnököt, menteni a helyenként menthetetlent. "Részleteket, a megvalósítás módjára vonatkozó adatokat ebben a szövegben kár keresni, de általában nem is ez az évértékelések célja." akkor foglalkozhatna azzal a kérdéssel, hogy akkor mi is volt a célja?

érzem, hogy itt-ott megcsillant egy-egy kritikus elemet, de egy szakmai hitelét fontosnak tartó elemzőtől szerintem ez kevés. pedig Ön rutinos elemzőként bizonyára látja, hogy itt vagy nagy titkolózás van, vagy ami valószínűbb, teljes homály.

noha tény, egyes kollegáival ellentétben

lüke 2011.02.08. 14:03:07

ezt már csak a Laika kutya érti( ami itt össze van hordva)
"Akár egy halom hasitott fa,
hever egymáson a világ,
szoritja, nyomja, összefogja
egyik dolog a másikát
s igy mindegyik determinált"

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása