Nehéz búcsú az evától

2011.11.09. 00:02 kumin

Az EVA megszüntetésének politikai története önmagában is izgalmas volt az egymással vitatkozó kormánypárti szereplők nyilatkozataitól. Igazi nagy üggyé, már most számtalan publicisztikát és blogbejegyzést ihlető történetté azonban nem ettől vált. Egy olyan adózási mód bukhat el a kivezetésével, amely épp annak a véleményformáló körnek jelentett nagy előnyt és könnyedséget, amely nagy befolyással lehet a közhangulatra.

(forrás)


Egy gyors coming out az elejére: nekünk is evás családi cégünk van, és nagyon nem hiányzik az egykori gyötrelmes költségelszámolás, bonyolult adózás, parázás attól, hogy minden rendben van-e. Mindezek hiánya miatt nagyon szimpatikus volt az EVA opció, de van egy olyan szexepilje is, amely nem igazán domborodott ki a közeli elvesztése miatt búslakodó véleményekben: kevesebb adót kellett így fizetni. Biztos ez? – kérdezheti vissza a mindig gyanakvó olvasó. Nem vagyok adószakértő, de itt elég szépen elmagyarázzák, hogy mi a helyzet. Lehet játszani a kalkulátorral, amiből például kihozható, hogy az átlagos magyar evázó az évi bruttó nyolcmilliós bevételével akkor járhat csak jobban a társasági adó hatálya alatt, ha bevételének több mint 25 százalékát költségként el tudja számolni.


Aki pedig a véleményformáló bizniszben utazik, annak jellemzően az elszámolható költségei alig haladják meg a nullát. A bevételek egynegyedét meghaladó költségszámla elszámolása ebben a körben pedig felér egy olyan bátorságpróbával, amelyet senkinek nem tudok nyugodt szívvel ajánlani. Így kalkulált valószínűleg a döntéshozó is. A szoros költségvetési tervezésben minden kivétel, minden ok nélkül kedvezményezett kör előbb-utóbb kilóg. Az evások ajándék adókedvezménye is ennek eshetett áldozatul.


Értem és könnyen azonosulok az EVA egyszerűségét sirató álláspontokkal, de legyünk őszinték! Ebben az adózásban nem az egyszerű adminisztráció volt az igazi bónusz, hanem az, hogy kevesebbet kellett fizetni – amúgy elég nehezen igazolható alapon.
 

Címkék: adó eva

223 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr283364844

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: EVA idézetparádé 2011.11.09. 11:06:58

Orbán: Az ország nem tudja megtartani az eva-t A Vincentblog az alábbi idézetparádéval köszönti a Nemzeti Adócsökkentés Kormányát és a világ legnagyobb söralátétjét.2011. szeptember 27. Szíjjártó arra, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetés...

Trackback: Szó sincs megszüntetésről: Orbán Viktor az EVÁ-t kiterjesztené 2011.11.09. 10:37:13

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője 2010 április 16-án közleményben cáfolta azokat a korábbi találgatásokat, melyek arról szóltak, hogy a választáson győztes párt adóreformja keretében eltörölné az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho) v...

Trackback: Ezt biztosan így tetszettek gondolni? 2011.11.09. 09:56:38

Legalábbis érdekes, de mindenképpen átgondolatlan módosító javaslatot nyújtottak be kereszténydemokrata és fideszes képviselők. Az indítvány egyáltalán nem titkolt célja, hogy ha már az idő erre képtelen volt, akkor a kormánytöbbség cserélje le végre a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutoBolond 2011.11.09. 09:33:52

bator bejegyzes, gratulalok!

tomwar 2011.11.09. 09:36:05

A kevesebb is tobb, mint a semmi.

Gogol 2011.11.09. 09:37:07

Kiváncsi vagyok, lesz-e egyszer olyan bejegyzés, ahol Kumin Ferenc nem Orbán Viktort szajkózza.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.09. 09:37:11

Szerző gondolatmenete gyanúsan hasonlít a jobb holnap egy túzok, mint ma egy veréb dakota bölcsességéhez.
Esetleg írhatná azt is, hogy heraus mit uns, csak hogy mindenki jól értse.

abaka 2011.11.09. 09:37:28

Fasza. Kumin leirja, hogy o pont azert szereti az eva-t, mert

"nagyon nem hiányzik az egykori gyötrelmes költségelszámolás, bonyolult adózás, parázás attól, hogy minden rendben van-e. Mindezek hiánya miatt nagyon szimpatikus volt az EVA opció"

Majd utana leirja, hogy masoknak viszont az tetszik benne, hogy kevesebb adot kell fizetni. :)

Ha viszont az adobevetelek novelese vegett szuntetik be az eva-t, akkor nem lenne sokkal jobb megtartani egy ilyen egyszeru adonemet es szimplan az adokulcsot emelni?

mahet 2011.11.09. 09:39:10

Pedig pontosan az egyszerű adminisztráció a bónusz.

Felőlem legyen 35% inkább minthogy számlát kelljen gyűjtenem folyamatosan és adminisztrálni. Órabérben többet vesztenék.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.11.09. 09:39:51

Tökre igaz. A nagy kérdés az, a mostani evás kör mekkora hányada fog ezentúl feketén dolgozni.

dzsaszper 2011.11.09. 09:40:58

akkor miért nem csak a kulcsot növelik? Megfelelően beállítva ki lehetne egyensúlyozni a rendszert...

kafferbivalybalamber 2011.11.09. 09:48:19

A véleményformáló biznisz leginkább az orbánfóbiát formálgatja.
Úgyhogy bekaphassák.

phaidros 2011.11.09. 09:50:59

Csakhogy a fent említett nulla költséges rétegnek az adóemelés mellett is megérné. Számlagyárnak viszont már a mostani 30%-al sem éri meg.

vukkarak 2011.11.09. 09:51:37

Fiúk, Kuminnak az a dolga, hogy nekünk pozitívan elmagyarázza a kormány döntéseit. (Ha ez eddig még nem esett volna le mindenkinek.) Ezért van az, hogy általában izzadságszagúak a bejegyzések.

Na most, én értem, hogy a Matolcsi beírta az összegeket a kalkulátorba és kijött plusz 50 Milliárd, na de hatástanulmány volt-e? Lehet-e tudni, hogy mennyi evás-nemevás cégpáros van a bevétel optimalizálására? Mennyien mennek inkább feketébe, minthogy költségeljenek?

Mert tényleg lehet, hogy az EVÁs cégek számla nélkül vettek igénybe szolgáltatásokat, meg satöbbi. De, azt tolni az arcunkba, hogy ettől egyszerűsödik az adórendszer, na az baromság....

Robinzon Kurzor 2011.11.09. 09:53:53

Kuminkám, de közgazdászok szégyene.

Az EVA azért előnyös, mert minimális ellenőrzési apparátus foglalkoztatása mellett tud nagyon pontosan kalkulálható adóbevételt generálni, miközben azt igénybe vevő mikrovállalkozásokra is csak minimális adminisztrációs terhet rak.

Win-win.

Hogy lehet vele csalni?
És csaltak is vele?

Mindennel lehet csalni, és fognak is, te szerencsétlen rezsimszolga.

Főleg egy olyan országban, ahol kb. 500 éve nem "mi", hanem "azok" (török, osztrák, német, orosz, MSZP, Fidesz, meg persze a tuggyukik) vannak hatalmon, ott évszázados tapasztalat van arra, hogy az aktuális adótörvények helyett a társadalom maga alakítsa ki a "még elviselhető" adószintet.

Most is ez fog történni, pedig pont az EVA egy elmozdulás volt ettől az lose-lose állapotból.

sidorovich 2011.11.09. 09:55:15

@zombizan: A csapda itt az, hogy az EVAs cégek múltbeli bevallásai alapot nyújtanak a NAV számára a nemevás rendszerben történő bevallások valódiságának megítélésében...

gabsz 2011.11.09. 09:55:29

Tőlem kevesebb adó fog az államhoz érkezni ha megszűnik az EVA...Vagyunk még egy páran, és ezzel megint a kisember jár rosszul, az adózási fegyelem pedig az eddig becsületesen adózó kisvállalkozói rétegben (mert van ilyen is) romlani fog. Grat!

pali923 2011.11.09. 09:58:29

Vajon miért nem merül fel senkiben, akik a kormány álláspontját magyarázzák, hogy éppen fordítva kellene csinálni??? Nem az evát kell felszámolni, hanem mindenkinek hasonló adózási feltételeket teremteni.
Nem is olyan régen volt Orbánék álláspontja (Kumin úr erre nálam biztosan jobban emlékszik), hogy az adócsökkentés majd több összesített adóbevételt fog eredményezni. A Fidesz kampányában kb. ez volt az egyetlen konkrét pont, amit lehetett tudni. Ezt mondta Viktor még 2010 májusában is a TV2-nek.
Erre most épp az ellenkezőjét teszik: adóemelés, az adórendszer egyszerűsítése helyett bonyolítás. (Agyrém, hogy az eva megszüntetését adóegyszerűsítéssel merik indokolni.) Ha megfordítjuk a kampányban hangoztatott érveket: adóemelés jelen esetben nem fog kevesebb adót hozni? Ismerve a magyar adózói magatartást ilyen esetekben, állítom, hogy de igen, kevesebb lesz ettől a befizetett adó.
Az eva számomra mindig is azt jelentette, hogy van az az adómérték, amit az emberek hajlandók megfizetni, ha cserébe kapnak valamit, mint az evánál az egyszerűséget: könnyen kiszámítható, nem ösztönöz adóelkerülésre, nem kell könyvelő stb. Mi lenne, ha a többi adózót és adót is ebbe az irányba kezdenénk terelgetni?
A cikk utolsó mondata érdekes: "kevesebbet kellett fizetni – amúgy elég nehezen igazolható alapon." Úgy hangzik, mintha normális lenne, amit a többi adózónak fizetnie kell, a jövedelmének több mint 50%-ától az állam megfosztja, és aztán elkölti, finoman fogalmazva is a társadalom számára nem mindig előnyös módon.
Szerintem igazolható, hogy az evásoknak kevesebbet kellett fizetni. Ugyanis a magyar adórendszer nem normális, ezt a Fidesz még a kampányában hangoztatta, amikor az adórendszer egyszerűsítéséről beszélt. Kár, hogy ennek éppen az ellenkezőjét csinálják most, és ez nem csak az evára vonatkozik.
Erre nem mentség sem az elmúlt 8 év, sem Gyurcsány, sem bármilyen más gazdasági válság.

bőrmók 2011.11.09. 09:58:57

Megemelhették volna 35%-ra!
Sebaj.. gyűjtsd a számlát és rettegj.

Pángalaktikus-gégepukkasztó 2011.11.09. 10:00:27

Az uzsonnáig, igaz Feri??!...

Az egyetlen igazságos, értelmesen működő adónem, amit bővíteni, kiterjeszteni kellene, nem megszüntetni, ahogy azt már sokan megmondták.

Nehéz is a pártkatonák élete!

Sieg 2011.11.09. 10:00:41

Hát egyrészt azért általánosan kimondva, hogy 25%-os költségszintet nagyon nehéz elérni, az marhaság. Persze vannak bizonyos tevékenységi körök, ahol nincs 25% VALÓS költség. Másutt meg ennél bőven több is van (ugyan a nagyon magas költségűek valószínűleg eddig sem eváztak).

LEGÁLISAN a legtöbb vállalkozásnak valószínűleg tényleg kedvezőbb volt az EVA. Gyakorlatilag azonban távolról sem biztos. EVA nélkül megint lehet visszazuttyanni a régi gyakorlatba: bevételek eltitkolása, költségek "beszerzése". Útiköltség, mindenről számla, gyerek számítógépe cégre, haszongépjárműnek minősített autó vétele a családnak, esetlegesen számla vásárlása, boltolás veszteséges cégekkel a költség átszámlázásáról.

Ennek két következménye van: ha volt is elméleti bevételkiesés az államnak az EVÁval, annak megszüntetésével ezt könnyen lehet, hogy nem nyeri meg, sőt, a vállalkozás visszafeketülésével még többet is veszthet. Persze kérdés, hogy ekkor miért választották az EVÁt. Pontosan azért, mert így egyszerűbb, nincs vele annyi gond, és még jobban is érzi magát, hogy nem kell állandóan mindent okosba' csinálni és a költsége is alacsonyabb (egyszerűbb könyvelés).

Adózásilag nem ezekkel volt a probléma, hanem azzal, ahol két céget csináltak, az egyikre a költségeket számolták el, az EVÁsra a bevételeket. Persze 30%-os adóval ez sem volt olyan hűdenagy csalás és egyetértek dzsaszperrel, ha tényleg ez volt a baj, miért nem emelik a kulcsot? Akár csak 35% is jelentősen csökkentette volna az elméleti különbséget (ami gyakorlatban lehet, hogy nincs).

Vagyis a megszüntetés ismét több adóelkerülési erőfeszítésre fog sarkallni. Összességében könnyen lehet, hogy az állam sem jár jobban, a polgár meg rosszabbul, közérzetileg biztosan. Győzött a könyvelőlobbi. Vagy már megint Matolcsyra bízták a számításokat... ;)

movhu 2011.11.09. 10:01:50

Kíváncsi vagyok, hogy az esetleges 50-80 milliárdos lyukat majd hogyan foltozzák be és miből, mert ez potenciális veszélyforrás.
Kövezzetek meg, de nekem az EVA az egyszerűsége miatt tetszett. Főállású munka mellett van vállalkozóim, hogy ne kelljen okosban megoldani mindig a fizetést. A bevételem is ehhez mért, nem tízmilliós nagyságrendű. Egyszerűen kényelmes volt, és valahogy eszembe sem jutott, hogy átgondoljam hogyan menne ez költségeket elszámolva, holott akár a bevétel nagyobb részét tudnám költségekben elnyeletni. Ezek után szinte biztos, hogy én magam kevesebbet fogok ennél is befizetni, mert ha már oda kell figyelnem a költségeimre, akkor bizony lesznek. Vagy egyszerűen szóljak a most rendszeren fizető partnereimnek, hogy jövőre már okosban megy? Mert ez is elgondolkodtató.

bőrmók 2011.11.09. 10:04:20

@pali923: "Nem is olyan régen volt Orbánék álláspontja, hogy az adócsökkentés majd több összesített adóbevételt fog eredményezni."
Haha! Itt a pont. Ha megemelnék az evát 35%-ra, az ADÓEMELÉS LENNE! :)

Szumi 2011.11.09. 10:05:10

Az EVA igazságtalan adónem. Én is lennék EVA-s, de nem lehetek. S nem azért, mert milliókat keresek hetente, hanem mert a kis haszonhoz nagy összegű forgalom párosul. Ezért engem büntetnek? Vagy azt jutalmazzák, aki Stolwerk árusításból is megél? De ha én csak gázturbinákhoz értek és azokat árulom, akkor üzletkötésenként megmozdul pl. húszmillió, miközben a haszon csak kétmillió és egy évben nincs háromnál több üzletkötés...

b p 2011.11.09. 10:08:45

Azt felejti el mindenki, aki szerint az EVA-sok kevesebbet fizetnek, hogy a társasági adósok 2/3-a veszteséges és egyáltalán nem fizet.

Sieg 2011.11.09. 10:09:09

@Szumi: Azért van így, mert az EVA lényege pontosan az, hogy nem kell költségelszámolás. Ja, magas önköltségű vállalkozásoknál ez nem megy, de ha kellene költségelszámolás, pont a lényege veszne el.
Mellesleg ha jól emlékszem, kereskedelmi vállalkozásoknál az EVA alapja az árrés, nem a teljes forgalom.

movhu 2011.11.09. 10:10:22

@sidorovich: Semmi sem tiltja, hogy egyik napról a másikra megszüntessek egy vállalkozást vagy a bevétele tizedelődjön. Bizonyítani meg egy csomó környezetben szinte lehetetlen a számlaadási kötelezettség elmulasztását ellenőrizni. Sok evás maghatározott ügyfélkörnek számláz, idegennek munkát sem vállal. Ha okosban veszi majd át a pénzt, akkor sem fog lebukni soha.

KolompárRómeó 2011.11.09. 10:10:36

@sidorovich: Ezért kell idén új vállalkozást csinálni, mert most még nem szívatós (pár óra alatt megvan), aztán az eddigi evás céget meg leépíteni 1-2 év alatt.

pali923 2011.11.09. 10:11:47

Még egy apró, pragmatikus üzenetem van Viktoréknak: ezzel elveszítenek 100.000-nél jóval több szavazót is, a mi családunkban pl. 4-et. Ez még szempont?

Szumi 2011.11.09. 10:12:58

@Sieg: lehet, hogy igazad van. Ámde nem az EVA a megoldás, csak egy jó adórendszer, alacsonyabb kulcsokkal és sokkal sokkal szigorúbb ellenőrzéssel és retorziókkal. Vagyonfelmérés kellene, minden háztartásban, tételesen. Minden öt éven belül pedig ellenőrzés újból tételesen és összevetés a bevallásokkal. ( nem vagyonosodási vizsgálat hasraütve)

Trejo 2011.11.09. 10:12:58

"Egy olyan adózási mód bukhat el a kivezetésével, amely épp annak a véleményformáló körnek jelentett nagy előnyt és könnyedséget, amely nagy befolyással lehet a közhangulatra."

Kikből áll az a véleményformáló kör, amely nagy befolyással lehet a közhangulatra?

Kumin úr hova pozicionálja magát a véleményformálás területén?

mcc 2011.11.09. 10:13:01

Hát engem az egyszerűsége vonzott, nincs is könyvelőm, kevesebb a hibalehetőség stb.

Máshol is vannak átalányadók a kicsiknek, pl. az ev-knek marad is, bár az kevésbé előnyös, de az is nagyon egyszerű.

Különben is, mi ez a múlt idő, ma is lesz valami.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2011.11.09. 10:13:14

Hát mi a családban 4 céget zsuppolunk ki Szlovákiába és jónapot, havonta egyszer kikirándul valaki a könyvelőhöz és lehet várni a mi ex-evás cégeinktől a beáramló pluszbevételt hogy még több festményt lehessen rendelgetni...

ZON 2011.11.09. 10:15:31

Valóban, az EVA kivételessége olyan, mintha csak a taxikra bevezetnék a baloldali közlekedést.
A számlagyűjtési kényszer és a számlavásárlás között én érzek árnyalatnyi eltérést.A hiányzó EVA nagyrészt meg fog jelenni az ÁFA bevételekben, már csak az EKHO
meghagyását tartom megmagyarázhatatlannak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 10:16:03

"parázás attól, hogy minden rendben van-e."

Na pont ez a lényeg! Soha nem lesz minden rendben! És ez azért "jó", mert így mindig éreztetheti veled a hatalom, hogy ki az úr! Ezt nevezik a demokráciákban jogbizonytalanságnak. Nem tudsz nálunk jogkövető lenni. De ez nem is cél! A függőség éreztetése a fontos!

sárkányfő 2011.11.09. 10:16:20

Emelje fel a kezét, aki csodálkozik, amiért Orbán Viktor embere ebben a blogposztban nem hozza szóba Orbán Viktor hazugságát az EVA-ról :)

Orbán: "Marad az ekho és az eva, sőt az új kormány arra készül, hogy kiterjessze az adózók körét"

www.youtube.com/watch?v=mICzTENKhQA&feature=player_embedded#t=526s

Na, hol vannak a kezek? :)

Dönci2 2011.11.09. 10:19:54

@mahet: Megsúgom, hogy az EVÁS-nak is "gyűjteni kell a számlákat, ha jól emlékszem 2010-től. "Számlamegőrzési kötelezettsége van". Ennek hasznára akkor jön rá az EVÁ-s, ha viszamenőleg a NAV valami oknál fogva (pl.feltöltési kötelezettség elmulasztása, bankszámla hiánya) kivágja az EVA hatálya alól. Így, az évet újra kell könyvelni kettősben, és ha nincs számla, nincs költség, csak nyereség.
Nekem már most is magas a 30 %, már tavaly gondolkodtam a visszalépésen, most biztosan megteszem, még ha marad is. Biztosan kevesebbet fogok fizetni, de legalább lesz belőle nyugdíjalapom.

movhu 2011.11.09. 10:21:01

@ZON: "A hiányzó EVA nagyrészt meg fog jelenni az ÁFA bevételekben"
Hát ez eléggé rózsaszín optimista feltételezés.

kispalika11 2011.11.09. 10:21:50

Nyilván több szempontból lehet nézni a dolgokat, Kumin egy szempontból nézi az EVÁT. Nézzük most más szempontból:
vannak multi cégek magyarországon akik hatalmas adókedvezményeket kapnak, egyéni alkuk alapján. vannak a nagy magyar cégek, aki gusztustalanul politikai kapcsolatokhoz dörgölödznek, és így kapnak nagy megrendeléseket. Egyátalán a vállalkozói szférában megrendelések kellenek. A cikkíró szemlélete abból fakad, hogy ez adott. A kisvállalkozónak sajnos ez a biztonság nem adatik meg. És nem kell csak véleményformálókra gondolni, vegyünk egy számítógépes programozót. Egyetlen közepes minőségű számítógép kell a munkájához az egyik oldalon. De ahhoz, hogy kisvállalkozóként dolgozzon elég ez: baromira nem! Munkát kell szereznie, eladni magát, folyamatosan tanulni, hogy szakmailag a csúcson tudjon maradni, kell foglalkozni a könyvelésével, az ügyfeleivel/megbízóival. Ötször annyi területen kell dolgoznia, mint egy alkalmazottnak. és nincs biztos megbízása. Állítólag a nyugati társadalmakban is a kis és családi vállalkozások erősítése a cél....
Tehát ezért az adó előnyért, ami vitathatatlan, több dolgot is kap az állam:
1. nem kell eltartani
2. nem kell neki munkanélküli segélyt fizetni
3. a jogszabályok szerint az állam biztosan megkaja az adót, és előre kalkulálható módon
4. az állam pl. az nalkalmazottakhoz képesz nyer az egészségbiztosításon, hiszen az első 30 napot betegség easetén a vállalkozó fizeti....
5. a kisvállalkozó semmilyen védettséget nem kap betegség esetére, hiszen akkor nincs jövedelme, a pótlási lehetőség minimális
és még folytathatnám...

Az EVÁS cégek nagy részénél igencsak meg kell küzdeni akár 20 ezer forint árbevételér, amit kizárólag a vállalkozó teremt elő, jellemzően kapcsolatok nélkül a saját teljesítményével

A fentiek kapcsán úgygondolom ennyi adóelőny igazán beleférne az államnak

és úgytudom nagyon sok nyugateurópai országban van valamiféle átalányadózási lehetőség a kisebb bevétellel rendelkező vállalkozóknak. Vajon a szakértők gondoltak a fentiekre, amikor az eva megszüntetését javasolták? vajon hogy számolták ki azt az orbitális baromságnak tűnő 50 milliárt pluszt?

A költségszámlák jönni fognak. Meg a fantomcégek is. és kalkulált-e azzal a szakértői gárda, hogy a NAV-nak majd mennyi plusz pénzébe kerül ezen vállalkozások ellenőrzése?

Picurigor 2011.11.09. 10:24:02

Betlen János örökbecsű műsorának címe után szabadon:

Feri lábhoz megy...

férfi escort · http://www.ferfiescortvippartner.hu/ 2011.11.09. 10:28:02

Az eva nélkül már bedőlt volna ez az ország. Hm. Nem baj, így jövőre fog :)

Sieg 2011.11.09. 10:30:20

@ZON: Hát ebben én nem lennék biztos. Egyrészt az EVA mértéke és az ÁFA közötti különbség biztosan nem (még 27%-os ÁFÁnál is a bevételed ÁFA-tartalma 21%), másrészt a költségek utáni ÁFA visszaigénylések miatt.
A legtöbb cég meg a bevétel nagy részét mindenféle összekapargatott költségekkel régi jó magyar módon el fogja tüntetni.

De nem is ez a lényeg. Az állam számára optimista forgatókönyvet feltételezve elképzelhető hogy egy kis pluszt hoz. Talán. Viszont a polgárok számára visszajön a Balkán, az okoskodás és idegeskedés, valamint több könyvelőre és állami bürokratára lesz szükség a rendszerhez.

De lehet, hogy statisztikai oka van a dolognak, hiszen papíron beruházás-növekedést fog okozni: a családi fogyasztás egy részét céges beruházásként fogják újra elszámolni. Be lehet majd mutatni a forradalom újabb győzelmét! ;)

Kivancsi 2011.11.09. 10:30:45

Van akinek a kulfoldon vegzett tevekenysegenek vegso szamlazasa egy EVA-s ceg.

Szoval a piiznek Mo-g volt az utolso allomasa.

Annak ellenere hogy kulonbozo off-shore variacok is megtortenhetnenek a kozel 30% teher mellett..
Szoval egalban van a dolog de meg a 35% al is elviselheto.

Ha meg ezekutan Mog lenne a vegallomas?
1. El kel kezdeni koltsegelni es kihozni 5%-os nyereseget.
2. Esetleg bajos a "multbeli bevallasi alap" be kell zarni
3. Uj ceget kell alapitani
4. Ha mar ujat kell alapitani akkor hol is?
5. Szlovakia? vagy off-shore Cipruson keresztul?

Vegul is egy a vege a story nak!

good bye fityesz/viki
narancsos fiukak szarnak adtatok megint egy pofont.
gratula....

wellcome slovakia vagy offshore, esetleg mindketto :):)

portis · http://www.online-szallas.com 2011.11.09. 10:34:09

@ZON:
Azért marad az EKHO, mert a valódi véleményformálók nem EVA-znak hanem EKHO-znak.

zolika78 2011.11.09. 10:36:27

Eva-s cégem van (vagy volt?)
Egy évben több, mint 10 milliót fizettem be az államnak adóként. Üzenem drága forradalmár politikusainknak, hogy ezt az összeget most nyugodtan kihúzhatják teljes egészében a jövő évi tervből. Ugyanis azzal, hogy megszüntetik az eva-t, én fogom a cégem és megyek külföldre. Még nem döntöttem el, hogy Szlovákiába, Romániába vagy Bulgáriába, de az biztos, hogy nem maradok, és a továbbiakban egy fillért sem fogok fizetni...

Id. Lencsés István 2011.11.09. 10:37:17

@sárkányfő:

Hát ez a Viktor tanulmányozta 2010 májusától több évre visszamenőleg, miként lehet kiterjeszteni az EVA-t. Igen teljesen ellentmond a mai cselekedeteinek. Kumin nem is pallérozta ki ezért Orbánt 2010-ben. Vajon miért.

Orbán egyébként nem adózik semmit, önmagára kiterjesztette.

-jul- 2011.11.09. 10:39:17

Sajnos az EVA nem egy teljes alternatíva (volt). Nekem EVAs KFT-m van, ahol meg kell felelni egyszerre a számviteli törvénynek (kettős könyvvitel FTW), meg az EVA-nak. A számlára például négy dátum kell: az egyik a kiállítás ideje, a másik az (ÁFA) teljesítés ideje, a harmadik a fizetési határidő, és a negyedik meg a (számlában foglaltak) teljesítési ideje. Csak mert az ÁFA tv már lestipistopizta magának a teljesítési idő mezőt.

Persze egyéni vállalkozók meg betéti társaságok (akik nincsenek a kettős könyvvitelre kötelezve) választhatták a bevételnyilvántartást.

Ennél azért ügyesebben is lehetett volna.

Jah a csak fekete-fehérben látóknak csak annyit, hogy én főleg azt hiányoltam az én EVAmból, hogy egyszerű (bár nem túl sok értelme volt a költségelszámolásnak), és azt szerettem benne, hogy nagyon kedvező volt.

"Áááá, te csak az egyiket, mások meg csak a másikat!" -- az ovi nem itt van. Minden számít. Minden lefordítható pénzre vagy időre. A vállalkozásnál meg az a lényeg, hogy legyen nyereség, és kapacitás még több termékre / szolgáltatásra (amiből további nyereség származik).

Megszeppent kisgyerek 2011.11.09. 10:42:28

Megnézném én azt a számítást, ami pluszba hozza ki az EVA eltörlését. Rengeteg olyan EVÁ-s vállalkozó van, köztük én is, aki az EVA eltörlésének másnapján be fogja csukni a boltot. Én nem fogok azon idegeskedni, hogy mikor jön ki a NAV mondvacsinált okokból rámverni százezres büntetéseket, mert nem elég kerek az O betű valamelyik bevallásomon. Munkaviszony mellett játszottam evásat, felejtsék el, hogy én könyvelőt fizessek, adminisztráljak, adószabályokat tanuljak, miegymás. Hasta la vista.

Kumin, te meg vegyél egy fűzőt, ha már gerinced nincs...

civil polip 2011.11.09. 10:43:12

Nyilván csurran-cseppen valami ezekért a bejegyzésekért. Így vélhetőleg tényleg nem annyira fájó elveszíteni a családi vállalkozás eváját. Van az a pénz, amiért korpásodik az ember haja.

hegyilány 2011.11.09. 10:43:43

Nincs ezzel semmi probléma, az EVA kivezetésével, igy a kormány újra elveszit (esetleg) egy szavazói tömeget".
:)

hegyilány 2011.11.09. 10:45:14

Elnézést! Eddig is voltak adócsalók (gondolom) ezután meg még többen lesznek.
Mert ez ilyen.
:))

movhu 2011.11.09. 10:47:41

@Megszeppent kisgyerek: Pont ebben a helyzetben vagyok. Már ebben az évben is erősen rezgett a léc, amikor az önkormányzat megvágott 5.000 Ft-ra, mert 2 hét késéssel adtam be az iparűzési adóbevallásom, amin bevallom, hogy 0 fizetési kötelezettségem van, hiszen a kis bevételem miatt a helyi rendelet szerint nem kell fizetnem. De az 5.000 büntit azt igen.
Őszintén. Nekem a főállású munkám mellett nincs időm könyvelgetni, figyelni a számlagyűjtésre, és idegeskedni azon, hogy az egyébként létező telefonköltségemre vagy autóhasználatra mikor mondja valaki a NAV-nál, hogy nem jogos. Ezért volt jó ez a fix sarc.

Nem Penny hajója 2011.11.09. 10:48:40

De megnézném ugyanezt a posztot, ha mondjuk Bajnai Gordon alatt szűnt volna meg az eva... Szerintem akkor mindezt nem szemlélte volna ilyen sztoikus belenyugvással Kumin úr. :)

hegyilány 2011.11.09. 10:49:37

A KDNP is megtartaná az evát
Össztűz Orbánékra: "Százezreket tesznek a jégre""

A változás nagy mértékben függ attól, hogy az érintett vállalkozók mekkora hányada választja a szürkegazdaságot – válaszolta Vágó Gábor az MTI-nek arra a kérdésére, hogy az LMP szerint hogyan alakulnának az adóbevételek az eva megszüntetése után. A politikus valószínűsítette, hogy az adómorál csökkenni fog, de hozzátette, hogy ennek mértékét nehéz pontosan kiszámítani."

MSZP: Öngólsorozat, tizenegyesből

A radikális adócsökkentés ígéretével hatalomra került Orbán-kormány az eva eltörlésének elhatározásával átlépett egy határt: jövőre tizenegy adónemben összesen 500 milliárd forinttal emelkednek az emberek adóterhei – írják közleményükben a szocialisták. Szerintük az eva-eltörlés az Orbán-kormány ”büntetőjének” talán legnagyobb öngólja: visszafogja a gazdaságot, recesszióhoz és elbocsátásokhoz, a vállalkozások felszámolásához, a feketegazdaság bővüléséhez vezet.
Az igazságtalan, egykulcsos szja amellett, hogy az alacsonyabb jövedelmű családokba rúg, szintén nem segíti a gazdaság talpra állását és az áfaemelés is fogyasztáscsökkenéssel jár majd."

www.168ora.hu/itthon/ossztuz-orbanra-85564.html

Nem ez az első öngól, sokadik.
Bezony.
:)

levim 2011.11.09. 10:50:38

@Szumi: te megveszed a gázturbinát és eladod? Mert ha csak közvetítői jutalékot kapnál, akkor ugye más lenne a helyzet.

hegyilány 2011.11.09. 10:51:10

Én meg úgy gondolom, ha a Bajnai kormányzása alatt szünt volna meg az EVA a Kumin akkor is ezt irta volna.

:)))))

zsokuc 2011.11.09. 10:51:10

@Gogol: Ilyen sosem lesz,erre ne is számits.Kumin egy helyezkedő.

Mercel 2011.11.09. 10:51:16

Hello!

Ez a poszt már megint olyan mintha pártrendelésre írták volna.
Nem sértésnek szánom mint a múltkorit, (Ha akkor nem lett volna világos azt annak szántam) de nem igazán tesz jót egy blognak utazzon az bármilyen témában is, ha szinte egyértelmű a szerző, vagy szerzők elfogultsága.
Egy politikával, közélettel foglalkozó blog esetében pláne.
Ha pedig felmerül az a gyanú, hogy egyenesen célokat szolgál akkor az a droidokon kívül mindenki számára visszatetsző lesz.
Ezt "címet" nagyon könnyű elnyerni mostanában és gondolom igen nehéz tőle megszabadulni.
Ha pedig a szerző politológus akkor tudnia kell, hogy a politikában a látszat meglehetősen fontos dolog..

"Frigyes"

Nagyon egyszerűen megfogalmazva (szerintem) egyre inkább az olvasható ki a posztok többségéből, hogy a jelenlegi kormányzó párt visszafogott szócsöve.
Értelemszerűen nem bóknak szántam.

"Frigyes"

hegyilány 2011.11.09. 10:53:24

Elnézést! a Gyurcsány is megszólalt EVA ügyben)

Gyurcsány: El a kezekkel!

Elfogadhatatlannak tartja az eva megszüntetését Gyurcsány Ferenc, aki egy keddi sajtótájékoztatón azt üzente a miniszterelnöknek: "el a kezekkel az evától!"
A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az eva több tízezer kis és közepes vállalkozást vont be az adózásba, megszüntetése pedig ismét a szabályok alóli kibújásra ösztönözne.
Szavai szerint az eva megszüntetésével - akár jövőre, akár 2013-ban történik meg - teljessé válik a kormány és a demokratikus ellenzék adópolitikai elképzelései közötti különbség."

Annyira sajnálom, de én jobban szeretek másolni mint írni.
:)

hegyilány 2011.11.09. 10:55:33

Nem tudom milyen szócsőről beszél a t. kommentelő?
Nem a Kumin hozza az átgondolatlan döntéseket, nem ő veti ki a nagybetűs népre az adónemek halmazát.
Csak arról lehet irni, ami van.
ennyi.
:))))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.11.09. 10:57:07

Csak egy közvéleménykutatás az ismerettségi körben (8 evás cég):
- 6 megszünteti a céget, ebből 5 megy külföldre
- 2 pedig orrba-szájba költségelni fog

Megéri, Viktorka?

(azt már nem is teszem hozzá, hogy a nem evás cégek közül is rengeteg kiment külföldre, mi is most csináljuk. Meg lehet nézni majd a jövő évi adóbevételeket)

sztd 2011.11.09. 11:00:18

Az EVA bónusza szerintem is az adminisztráció hiánya. Ha esetleg bevezetnék, hogy a cég a költségelszámolásról való lemondásért cserébe hajlandó befizetni az adót a bevétel alapján nem egy adó, hanem 5 fix kulcú adó alapján, akkor szerintem nem emelkedik érdemben az adminisztrációs teher, de nem is lesz rendszeridegen (vagy igen, végül is nem vagyok adószakértő).

Nem hiszem, hogy sokat számít, hogy valaki minden bevétel után 40%-ot fizet, vagy minden bevétel után 16%+10%+10%+1,5%+2,5%-ot fizet.

levim 2011.11.09. 11:02:54

@kispalika11: Ugyan már, kérlek! Ezt te sem gondolod komolyan! Ezek észérvek, amiket leírtál... :))))

kiet 2011.11.09. 11:03:33

Az én párom is EVA-s. Szeretjük, mert egyszerű, és nem kell számlákat gyűjtögetni, rohangálni a könyvelőhöz havonta. Nem mellesleg, ez volt a legtisztább adónem szerintem - bevétel után adó. semmi simlisség, hogy kinek van több haverja, aki gyűjti a benzinszámlát, meg a tárgyi eszközöket, meg trükközni, hogy hogy lenne a legjobb. na, most majd megnézhetik, hogy azok, akik eddig EVA-sak voltak, mennyi adót fognak fizetni, mert "sajnos" a magyar csak annyit fizet, amennyit muszály; szóval csak azt nem fogják elköltségelni, ami már nem fér rá az arcukra. Szerintem.

Kivancsi 2011.11.09. 11:04:12

kumin bacsi:
rozsakerteszet.extra.hu:
@Megszeppent kisgyerek:
-jul-:
zolika78:
csizsikpizsik:

Fiuk!
Osszeallunk azt off-shore-t alapitunk Seychelles szigeteken es a lovit egy Slovak vagy Ciprusi cegen keresztul kizavarjuk Mo-rol.
Majd Swajci bankbol (Seychelles ceg bankszamlajarol) bankkartyaval felvesszuk a piizt a vilag barmely pontjan.
AZT magunkra koltjuk nem pedig a politikusokat es azok bandajat penzeljuk!

Nagyok is igy csinaljak! Uton utfelen ezt olvashatjuk... MVM, BKV, MAV, stb.. a beszallitoik (a politikusok cimbijei) igy kefelik ki a MI altalunk befizetett adokat!

Koltsegek szetoszlanak minnel tobben vagyunk annal kevesebbe kerul.
- nincs fejfajas a szamlak miatt.
- nincs fejfajas NAV miatt.
- nincs plus-extra IPA, 16%szja, TB, nyugdij stb fizetes

good bye viki...

Mercel 2011.11.09. 11:04:14

@hegyilány:

Annyi mindenről, annyiféleképpen lehet véleményt alkotni. Na meg véleményt - Formálni.
Hmm.
Tényleg ennyi:)

"Frigyes"

kiet 2011.11.09. 11:06:42

JA, és nem kellett attól rettegni, hogy mikor tör ránk az APEH/NAV, hogy egy kicsit kutakodjon a dolgainkban. Inkább fizetünk többet, csak ne csesztessenek, és ne legyen az állandó szorongás, hogy "na vagyon elhiszik, hogy minden bevétel elmegy?" :D

lobster thermidor 2011.11.09. 11:13:34

Nesze ba'meg söralátét!

szempontpuska 2011.11.09. 11:17:32

Növekvő adminisztráció (+ezzel járó költségek), logikusan mindenki elkezdi gyűjteni a telefon, mobil, benzin és irodaszer számlákat, ezzel együtt lassan malomkő méretűvé dagad a beígért söralátét.

Az meg hogy a 92 ezer db evás vállalkozás voltaképpen mind "véleményformáló" volna méretes csúsztatás, hatalmas süketelés egy rezsimszolgától.

nagy része azoknak akiknek nem volt nagy forgalma és nem termelő tevékenységet folytattak, tanácsadók (ez nem politikai kategória), értékbecslők, könyvelők, ügyvédek, nyelvtanárok, gyakolratilag mindenki aki szellemi tevékenységgel produkált hozzáadott értéket (leszámítva az ekho-s kört) ezen bukik.

Eddig - függetlenül attól, hogy nyereséges/nem nyereséges - minden n.évet követő hóban befizette a bevételeinek 30%-át és készen volt. Mi a nehezen igazolható ebben kuminszerint?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2011.11.09. 11:18:07

Ez a blog tényleg szomorú.

A poszt önellentmondás, ahogy erre már többen is rámutattak. A kedves szerző először elmondja, miért is jó az EVA, sőt, saját előnyöket is vázol. Aztán minden más evásról azt feltételezi, hogy csak a kevesebb adó miatt választja. Vagyis így már jogos a megszüntetése. :S

unionist 2011.11.09. 11:18:32

visszatérhet a számlagyűjtés, és az "oldjuk meg okosban" elve.

Idet 2011.11.09. 11:20:20

@TrueY: Bármilyen nehezemre is esik, de igazat kell adnom neked! (Nem miattad esik nehezemre, félreértés ne essék!)

midnight coder 2011.11.09. 11:20:22

Akkor vegyünk egy mezei vidéki informatikust. Windowst telepít, weblapot csinál a KicsiDeHusi Bt-nek, stb. A KicsiDeHusi Bt soha nem fog a jelenleginél többet elkölteni informatikára - annál is inkább, mert neki sem nagyon van miből (= a bevétel nem növelhető). Ha a vidéki informatikus mindent leadózik, akkor nem fog tudni rezsit fizetni, azaz ez az út sem járható.
A vidéki informatikus mit tehet ?
1. Ügyeskedik, leírja a csillagos eget is - ekkor viszont jön a nyakára a NAV.
2. Át megy szürkébe. Innentől kezdve nem igazán ad számlát. Munkanélküli lesz, felveszi a segílykét, aztán szépen eldolgozgat feketén. Ezzel csak az a gond, hogy ezeket OVI kényszermunkára küldi.
3. Szépen elhúzza a csíkot külföldre, a kisebb magyar cégeknek meg csinálja meg a szomszéd Pistike a weblapot Word-ben. Ez nyilván igen jó hatással lesz a versenyképességükre.

szempontpuska 2011.11.09. 11:22:44

@hegyilány: szerintem meg csak belenyalt a levegőbe, hátha talál végre egy s...gget

sidorovich 2011.11.09. 11:23:52

@movhu: Cégbezárással igen, csak hát az nem mindig megoldás, arról nem is beszélve, hogy alapból százezres nagyságrend egy cégbezárás.

Az pedig feltűnő lesz, hogy ugyanaz a cég EVÁsan évekig prosperált, most meg hirtelen minden bevételét elviszik a költségek és éppenhogy nullszaldósan húzza.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 11:27:50

talan nem a 300e kamu rokinyuggereket kellene kitomni penzzel hanem azoknak segiteni akik meg tudnak levegohoz jutni
mivel az a reteg aki evazott es nem volt sok koltsegszamlaja az ugyebar konnyen ki is tud vandorolni...

Nem Penny hajója 2011.11.09. 11:28:42

@Kivancsi: nem kell ezt ennyire túlspilázni, hogy szesöl szigetek, meg svájci bankszámla.
Minimális, néhány milliós forgalom esetén is simán megéri szlovák céget létrehozni. Érdemes kiszámolni, még a szlovák rendszámos autós machinálás nélkül is masszívan több nettód marad egy kinti cég esetén.

Baldvogel 2011.11.09. 11:29:18

Ha az állam kevesli az evás adót, emelje meg. A megszüntetést nem ez indokolja, hanem szerintem a) a főnök ördögtől valónak tekinti az összes szocialista terméket legyen az szobor, színház vagy adónem. b) valami közgazdasági elméletbe marhára nem illik bele ez az adónem, és Orbán vagy Matolcsy tavaly tavasz óta ráakadt és elolvasta ezt az elméletet. c) az eva nevében benne van az, hogy egyszerűsített, márpedig a kafkai államban semmi sem kevésbé kívánatos a zavarosban halászó politikának és kapcsolt részeinek, mint az egyszerűség és az áttekinthetőség.

A fenti bejegyzés iszonyatosan felszínes, üres és semmitmondó. Gondolom nem az ilyenekért osztogatják a "véleményformáló értelmiség" címet.

dunaparti 2011.11.09. 11:30:19

Kumin ha nem is fideszes, de azért irogatja a blogját, hogy igazolja a fidesz lépéseit.

unionist 2011.11.09. 11:31:33

@Mercel:
ha nem vetted volna észre, akkor a magyar közéletben kuminferi az a fazon, aki minden kormányt kiszolgált.

szempontpuska 2011.11.09. 11:32:50

@Baldvogel: Ezt a posztot még évásként számlázza ki? :-)))

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.09. 11:33:53

@Idet: Így megy ez nálunk! Kérdezz meg egy APEH ellenőrt, hogy hány esetben volt olyan, hogy nem tudott bírságot kivetni! Én egyszer megtettem. Azt mondta, hogy 15 év alatt 1 ilyen esete volt! Én nem azért, mert a cégek olyan simlisek, hanem mert nem lehet betartani a nem egyértelmű szabályokat.

Ha meg állásfoglalást kérsz az APEH-től, akkor a megkapott papírra rányomtatják, hogy ellenőrzéskor nem hivatkozhatsz az általuk küldött állásfoglalásra(!).

"Az annya szemit, már megint nincs rajta sapka!" /Hofi/

Kivancsi 2011.11.09. 11:34:06

@Nem Penny hajója: tudom de jol hangzik, hogy az ordoggel riogatok: off-shore :):)
hatha vmi narancsos fiuka olvasgat errefele :):):)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.11.09. 11:35:42

Nincs olyan elemzés, amely szerint az EVA megszüntetésével nem kevesebb adóforint folyik be. Ez az egyetlen olyan adózási forma, amely hasonlít legalább nyomokban ahhoz az ígérethez, amelyet Orbán tett - söralátét. Mi lesz az eredmény? Sokan visszafeketednek, és/vagy/plusz adják veszik újra a számlákat! Valamint kevesebb bevétel a kasszában. Mondjunk már akkor egy érvet legalább amiért érdemes eltörölni az EVÁ-t? Egyszerűen nem értem!
"Ebben az adózásban nem az egyszerű adminisztráció volt az igazi bónusz, hanem az, hogy kevesebbet kellett fizetni – amúgy elég nehezen igazolható alapon." Ezt nem értem. Azok, kik jelentős költségekkel dolgoznak, vagy beruháznak, fejlesztenek, sokszor áfa visszaigénylők. Akik pedig olyan tevékenységet végeznek, amelyeknél a költségek nem értelmezhetők - vagy már jó ideje nem elszámolhatóak a nyomorult adórendszerünk miatt, most ezentúl a 32% helyett fizessenek (ne felejtsük hogy maguk után fizetnek még minden járulékot pluszban ha be vannak jelentve a vállalkozásba) mondjuk 100 huf bevétel után 57% adót? Akkor egy eddig evás vállalkozónak mondjuk a 120e HUF -os nettó bejelentett fizetéshez ha maga után mindent befizet havonta teljesen legálisan, több mint 500e HUF-felett kell számláznia - vagy munkát találnia? T A posztíró csinálna olyan munkát 120e HUF ért aminek a piaci értéke 500e HUF havonta? A nyomorult életbe, milyen országban élünk? Sőt, inkább azt érzem - maga nem érti ezt az egészet, vagy fingja sincs a valódi kisvállalkozások hétköznapjairól! Halvány lila fogalma!!!!

handax 2011.11.09. 11:39:10

Kumin buta vagy! Ha már hozol egy modellszámítást, akkor azt is ki tudnád számolni, hogy mondjuk 25% költséghányad mekkora EVA kulcsot jelentene...
Miért nem ezért kardoskodsz inkább, hogy emeljék az EVA kulcsot erre a szintre?

Talán jövőre EKHO-zni fogsz? Vagy annyi pénz kapsz a gazdáidtól, hogy feledtetni fogja veled az EVA-t?

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.11.09. 11:39:16

@Legelő Őse: hozzátéve, a tárki friss számításai szerint (Palócz Éva ismertette Szobathelyen) közel 50 milliárd hiány a kasszából. Most komolyan! Akor mi az értelme a kivezetésnek? Teljesen irracionális! A poszt hangvételével, és a valósághoz való távolságával együtt!

ili810 2011.11.09. 11:40:01

@sidorovich: Amit a törvény nem tilt, azt szabad.Lásd lézerblokkoló.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2011.11.09. 11:40:34

KuminVéleményformálóFeri a 310 forintos euróról is írhatna egy hasonlóan megnyugtató posztot. Hihi.

desmentir 2011.11.09. 11:40:54

Tisztelt Kumin Úr!

Azt, hogy az Ön által képviselt politikai oldal érveit hangoztatja és próbálja elfogadtatni eléggé egyoldalúan, nem kifogásolom, elvégre egésuz eddigi (általam ismert) munkássága oda köti.
Az, hogy ezt a stílus és a (rejtett?) PR eszközeivel teszi - már ami a blogbejegyzés stílusát, felépítését, manipulatív hangnemét, gyanúba keverő sejtetéseit illeti - ezt is besorolom az egyszerű politikai manipuláció kísérlet körébe.
De 2 röviden leírható - itt részletesebben ki nem fejthető - tényt hozzátennék.
* ez a lépés éppen ellentétes kedvelt vezetőjének "söralátét terjedelmű adóbevallás" koncepciójával, mivel éppen az egyetlen, ebbe az irányba mutató adónemet szünteti meg. Ez már inkább politikai, szavahihetőségi kérdés, mintsem szimplán pénzügyi.
* Ön szerint azért kritizálják annyit az EVA eltörlést, mert a hangadók érdekeivel - gazdasági okokból - ellentétes. Ugyanakkor sokkal inkább alátámasztható, hogy az igazi döntéshozók a saját gazdasági érdekeiket követve vezették be az egységes, 16%-os SZJA-t, így ez a lejáratási próbálkozása mindenképp nagyon egyoldalú és visszatetszést keltő.

hegyilány 2011.11.09. 11:41:36

@Mercel:
Hmm. Tényleg? Hát Te tudod?

:))

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 11:42:24

Az evás cégek jó része abba a körbe tartozik, ahol nem nagyon lehet beszürkülni, pláne befeketedni, mert csak szerződéses alapon, számla ellenében jutnak munkához. A csoportos nyelvtanítás, a fordítás, a szoftverfejlesztés csupa ilyen dolog. Persze az igaz, amit valahol feljebb olvastam, hogy az evások tipukusan kis körben, ismeretségi alapon dolgoznak, de nekem a legközelebbi ismerőseim is számlát kérnek a fordításról - és teljesen igazuk van - különben nem tudják elszámolni. A kevésbé közeli ismerősök pedig azért kérnek számlát - és szintén teljesen igazuk van - mert ha nincs szerződés meg számla, nem fogják tudni rám verni, ha elcseszek valamit.
Eddig eszembe nem jutott elszámolni ilyeneket, hogy villanyszámla, fűtés meg telefonszámla, pedig ugyebár itthon ülök egész nap és gyakran kell az ügyfeleket hívogatni. Gondoltam szórakozzon ezzel az, akinek két anyja van. Most végre kiderült, hogy mégiscsak biológiai csoda vagyok, januártól ezek szerint két anyám lesz.

Gandalf(helyett) 2011.11.09. 11:43:58

Hát igen, egyszerűbb adóbevallást (is) ígértek, és az sincs sehol, de az eva mértékének emelését végképp nem támogathatták, merthogy adócsökkentést (is) ígértek.
Az meg, hogy így se egyszerűbb nem lesz a bevallás, se kevesebb az adó, már régen nem szempont. Viszont legalább egyiket sem kell kimondani :-/

Dig, Lazarus! 2011.11.09. 11:44:48

Lám-lám, 60-70 (méltatlanul sok) hozzászólás összegereblyézte a kérdéskör szinte minden aspektusát. Amire sem a szerző, sem a kormányfő nem volt képes. Utóbbi, aki a döntéseket hozza ('faék egyszerűséggel'), előbbi pedig a "véleményformáló bizniszben utazik" (az EKHO marad:). Jövőre csalódottan értékelik majd az érintett körből származó adóbevételek csökkenését, az adminisztráció átláthatatlanságát, az adóhatóság megnövekedett feladatait és költségeit stb. Aztán nagyot fújtatnak, és újra belevetik magukat a 'munkába'. Hiszen még több szabályozandó jelenség lett, és ez még elhivatottabb közvetítést igényel.

Mert ezeken a posztokon nincs 60-70 józan gondolkodású ember ...

hegyilány 2011.11.09. 11:45:18

Hűha! "nem nagyon lehet beszürkülni".

Hm. Pedig némelyek ebben az országban nagyon értik hogyan lehet "beszürkülni, befeketedni"????
A kifehéredés, fehéren maradás némely esetekben sokkal nehezebben megy???:))))))

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.11.09. 11:45:31

@Legelő Őse: és mégegy! Nincs olyan párt, vagy frakció - szerintem ember sem, aki egyetért az EVA eltörlésével. Illetve kettő igen: Orbán és Magyarország rémálma: Matolcsy! A fidesz és a kdnp is ellenzi. Nincs belőle mérhető előny. Most komolyan, ha a posztíró azzal magyarázza, hogy egy kicsivel kevesebb adót kell fizetni és ez a baj, akkor itt valami olyan szintű butaság harapódzik el, ami ép ésszel fel nem fogható. Gazdaság nem attól fejlődik hogy több adót fizetnek - tehát magasabb az adó mértéke, Hanem több gazdasági esemény történik, ami után több adót lehet beszedni. Ha nem teremtenek ehhez lehetőséget, akkor két dolog történik - feketegazdaság fellendül, vagy stagnál, csökken a gazdasági események száma. Ez utóbbi kettő történik most. Erre az egyetlen befolyásolható környezeti tényezőt is rombolni kezdi a kormány? milyen eszement badarság ez? Hogyan lehet a védhetetlent védeni posztíró? Milyen elfogultság kell ehhez? Atyaég!!!

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 11:47:10

@midnight coder: Gondolom ez az a Pistike, aki egyébként zseniális fordító is, és a BKV automaták "Out of folder" feliratát (meg a mindenkori kormány mindenkori angol nyelvű welapjait) is csinálja (:

menőmano 2011.11.09. 11:47:41

Nahát! Hogy mik vannak???

"Magyarország rémálma a Matolcsy"
???
Ez totálisan jó, nagyon tetszik!!!

:))))))

varvizib 2011.11.09. 11:47:54

Lehet hogy EVA-sként valamivel kevesebbet kellett fizetni, de: ez még mindig több, mint amit magamtól adnék az államnak, szóval ez legalább viszonylag korrekt volt. Értsd jól: ha az adóbevételeket arra fordítanák, amire kellene, akkor nem sajnálnám a bevételemnek a 30%-át sem.

Ennél többet viszont akkor sem érdemel az állam, ha fene fenét eszik, hisz ÉN végzem a munkát, és csupán rajtam élősködik. Nem épül belőle az ország, nem mentik meg ebből az egészségügyet, nem lesz nagyobb a közbiztonság, csupán azok zsebét tömik, akiknek a felvállalhatatlan adósságot köszönhetjük.

Még a középkorban is ki lehetett jönni a két tizedből, szóval ez is sok, e felett pedig végképp rablás!!! És csak azért, mert nálunk az államnak nevezett bűnszövetkezet hozza a törvényeket, attól még nincs meg neki erre a jogalapja, soha nem kérdezték meg tőlem hogy akarok-e tagja lenni a maffiának (állampolgár), nem is tehetném meg, hogy ne legyek legalább egy bűnszövetkezet tagja a világon. Tőlem ott rohad meg az összes hazaáruló politikus, ahol akar.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.11.09. 11:50:41

@Kovácsné: azért tartoztak ezek a cégek ebbe a körbe, mert így mindenkinek megérte. Hidd el, ha azt mondják ezek a vállalkozások hogy a munka számlával 100 HUF, számla nélkül kézbe 40 HUF, akkor leszarják azt a 100 HUF után leírható 27+kb 10HUF-ot, mert sokkal jobban megéri számla nálkül. Ez egyszerűen nem versenyezhet semmivel. Az alvállakozó azt mondja, minek adjak számlát 100 HUF-ról,. hogy basztassanak, és üldözzenek, amikor 40 marad így is úgy is? Egyszerűbb ha azt mondja, 40 kézbe, le a gond mindenkinek! Ezért volt jó az eva: ÍGY IS 100 huf-BÓL 67 huf MARADT KÉZBE, DE LEGALÁBB NEM KELLETT AGGÓDNI! Így mindenkinek jó volt, a vállalkozóknak, az államnak, a munkának, hiszen volt rá garancia stb. Milyen elvetemült dolog ezt megszüntetni? Mit nem értenek ezek?

menőmano 2011.11.09. 11:51:34

Giró-Szász: Az eva kivezetése egyszerűbbé teszi a rendszert"

Nagy kérdés, hogy a jövő évi 1,5 százalékos gazdasági növekedés tartható-e - mondta az InfoRádiónak a kormányszóvivő. Giró-Szász András hozzátette: az eva kivezetésére az adórendszer egyszerűsítése és a makrogazdasági sarokszámok tartása miatt van szükség."

Nagy kérdés, hogy tartható-e a másfél százalékos növekedés - ismerte be a kormányszóvivő"

inforadio.hu/hir/belfold/hir-465856
..............

Totálisan megmondta a Giró-Szász is. :)
Nem lehet tudni. De azt lehet, hogy a csodákra épitett gazdaságpolitika nem hozta meg a várt eredményt.
???
oszt.ennyi.
:))))))

VT Man 2011.11.09. 11:55:04

@Robinzon Kurzor:
"Az EVA azért előnyös, mert minimális ellenőrzési apparátus foglalkoztatása mellett tud nagyon pontosan kalkulálható adóbevételt generálni, miközben azt igénybe vevő mikrovállalkozásokra is csak minimális adminisztrációs terhet rak."

Pontosan.
A 100 ezer EVA-s céget szinte egyáltalán nem kell ellenőrizni, a szúrópróbaszerű ellenőrzések pedig nagyon gyorsak és így hatékonyak, mivel csak a kiadott számlákat kell nézni, nem pedig azt, hogy van-e már 5 mikrohullámú sütő a vállalkozásban, és az az 5 sok-e vagy kevés.

Vagy hogy az útnyilvántartás mind az 1000 állomása helyes-e?

egyenlito 2011.11.09. 11:58:51

Az adminisztrációs költségekhez:

Induláshoz rögtön egy hitelesített mérleg (30-300 eFt) kell.

[megmondoember] 2011.11.09. 11:58:55

@zolika78: "Eva-s cégem van (vagy volt?)
Egy évben több, mint 10 milliót fizettem be az államnak adóként."
És mondd, ezt neked hogyan sikerült, amikor csak 25 milliós bruttó értékhatárig lehet EVA-zni? Több mint tízmilliónyi adó befizetéséhez ugye több mint 30milliós bevétel kellett volna.

kanbatu 2011.11.09. 12:02:47

"Ebben az adózásban nem az egyszerű adminisztráció volt az igazi bónusz, hanem az, hogy kevesebbet kellett fizetni – amúgy elég nehezen igazolható alapon."

A jövedelem 30%-ának befizetése nem bónusz, hanem korrekt közteherviselés. A bónusz az egyszerűsítés volt, de az is csak a megszokott túlzott bürokráciához képest, mert az egyszerű adózás lenne a normális.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.11.09. 12:03:39

@Kivancsi: Az offshore (így egybe írva) nem az ördög. Az ördög a mohó állam, meg aki elhiszi, hogy minél jobban megvágják, annál jobb lesz neki, meg a többieknek is. Aki akármilyen külföldi tevékenységet végez, mondjuk kereskedik, szolgáltat, ott él, gyereke kint tanul, szóval ezek előbb-utóbb igénybe vesznek külföldi lehetőségeket, bankszámlát, biztosítást, stb, tehát offshoreoznak. Adót optimalizálni, költséget csökkenteni, hatékonyabbnak lenni nem lehetőség, hanem kötelesség. Aki nem hiszi el a politikusok hazugságait más témákról, az miért hiszi el pont a külföldi cégalapításról (bár gondolom te nem:)?

A posztról egyébként csak annyit, hogy Móricka sokkal jobban magyarázta a bizonyítványt. Íme egy ország, ahol a 30%-os sarc azt jelenti, hogy "kevesebbet kell fizetni", emiatt jogos a megszüntetése. Javallom a poszt gazdasági ügyekben hozzáértését és függetlenségét folyamatosan ilyen színvonalú cikkekkel bizonyító szerzője fizessen igazolható módon többet. Ha szerinte az EVA-sok kevesebb adót fizetnek, mint mások, akkor talán nem az EVA-sok terheit kellene növelni, hanem a többiekét csökkenteni. Ehhez képest a poszt üzenete az, hogy fizessünk többet urainknak értelmetlenül trallala.

Gekko 2011.11.09. 12:04:29

Ezt a posztot most őszintén mondom, nem értem. Sem a logikáját, sem a célját, sem semmit. Az EVA egy logikus válasz volt arra a be(fel)ismerésre, hogy a magyar adórendszer és hivatalai számára egyszerűen rendszeridegen és rendszer ellenség a kis, családi vállalkozás. Gondolom, ennek gyökerei még az átkosban erednek, de mindegy is, mert ez egy jottányit sem változott a mai napig. Így az EVA-s cégeknek kezdődik a vesszőfutás.

A baloldali zsák lassan megtalálja a foltját - a jobboldalon.

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.11.09. 12:09:25

@Nem Penny hajója: Mindenki ott csinál céget, ahol akar, ha már külföldre megy az ember, akkor Szlovákia egyetlen előnye a közelsége, viszont ez a legnagyobb hátránya is.

elwood 2011.11.09. 12:09:32

az EVA annak volt való aki nem mert költségszámlákat venni, de mégse kelljen fizetnie. egy legális adócsalás.

a tököm tele volt már azzal, hogy magas bejelentett fizetéssel húsz ember helyett fizetek adót, mert mások evás cégen keresztül okosba megkapják

soha nem szavaztam ezekre, és soha nem is fogok, de speciel az evát már tényleg régen meg kellet volna szüntetni

Rókakígyó 2011.11.09. 12:11:32

Az EVA ügy nincs lefutva. Az az álláspont miszerint a megszüntetéssel több pénzt lehet beszedni teljesen hibás. Szerintem az EVA megszüntetésének az igazi oka az, hogy az eddig nyugodtan alvó evás vállalkozókat is legalább elméletben lehessen fogni, magyarul kriminalizálják. Nem jó az, ha vannak olyanok, akik viszonylagos pénzügyi stabilitás mellett, jólvégzett dolguk tudatában léteznek e hazában. A vállalkozások szabályozása nálunk mindig is a bűnözők kordában tartását jelentette és ehhez történik most visszatérés.

A hátránya az, hogy kevesebb pénze lesz az államnak és fantomizálódni, illetve feketedni fognak az eddig EVÁS vállalkozások. Romániában pl 20% ÁFA és 3% bevétel utáni adó megfizetése után semmi kötelezettsége nincs a vállalkozásnak. Ellenőrizni a külföldi cégeket kb ugyanannyira lehet, mint a szlovák rendszámos autókat vagy a lézerblokkolókat.

márta)) 2011.11.09. 12:11:41

Orbánék házhoz mentek a sallerért, a fal adta a másikat"

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint a magyar gazdaság egészét és az államháztartást is hátrányosan befolyásoló hatásokkal járhat a devizaalapú kölcsönök rögzített árfolyamú végtörlesztésének lehetőségét megteremtő törvénnyel bevezetett rendszer

A Nemzetgazdasági Minisztérium felkérésére alkotott vélemény alapján a rendszer először is "a bankrendszer stabilitását jelentősen gyengítő helyzetet teremt, amely egyben valószínűleg a gazdaságra is káros átgyűrűző hatásokat fejt ki." Másodszor hátrányosan befolyásolhatja a bankok tőkepozícióját, harmadszor pedig "a bankrendszert érő azonnali kedvezőtlen pénzügyi hatáson túlmenően számos, a magyar gazdaságot kedvezőtlenül érintő külső hatás is felléphet" - áll a november 4-i keltezésű dokumentumban

Az EKB nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium kellőképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövőben tiszteletben tartaná az EKB-val való konzultációs kötelezettséget" - áll a dokumentumban".

www.168ora.hu/itthon/kiosztottak-par-sallert-orbaneknak-85585.html

Hmm. A kommunikáció látványos hiánya? itt is.
Előre át nem gondolt intézkedések sorozata, ilyen az EVA) ügye is.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 12:14:23

@STX Joe: most meg berobban a sok eddig nem ellenorzott km oraallasu auto...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.09. 12:14:51

@Gekko: Magyarázat a jobb felső sarokban található erre meg elég sok másik posztra is:
Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

Szerző pártmunkás, csak a munkáját végzi.

makacs szennyeződés 2011.11.09. 12:17:07

ha a 4 éves kislányomnak azt mondom, hogy tegye el a babáit a helyükre, megteszi.

ha viszont azt mondom neki, hogy tegye el, porszívózzon ki, mosogasson el, vásároljon be, akkor az egésznek neki sem kezd, hanem csak nevet rajtam.

a világ legegyszerűbb emberei irányítják ezt a szerencsétlen országot.

ha vannak még olyan területek, ahol nincs szükség nagyobb bevételre, hanem előnyösebb a kisebb adóbevétel, akkor javaslom emeljenek ott is adót vagy tegyék lehetetlenné a legális működést.

valaki mondja már meg, hogy ott a túlparton, a közgázon tényleg ilyen színvonalú az oktatás?

igazi hős 2011.11.09. 12:20:09

Kumin megint magyarázza a megmagyarázhatatlant. Nem az összes feketén dolgozót a kőművestől a fodrászig kéne kicsit keményebben megfogni, ugyan már. Ahhoz nem elég egy íróasztal és még a végén. Hanem az egyetlen hófehér réteget. Még egy mezei alkalmazott is többet sumákol, mint egy evás egyéni vállalkozó, egyszerűen nincs miért csalni.
Ha akarták volna, simán meg lehetne fogni azokat, akik a nem evás cégből evás cégeken keresztül viszik ki a nyereséget, hiszen az áfabevallásban meg van osztva, hogy kitől jött a számla. 1 nap munkával ki lehetne jelölni a célpontokat az adóellenőröknek, csak akkor a haverok cégei is beleesnének.
Ha az lett volna a gond, hogy kevés jön be, magasabb adókulccsal lehetne korrigálni, viszont az a nyugalom, hogy egy negyedévet nagyon bőven számolva 15 perc alatt letudsz (5 perc összeszedni a számlákat, 5 perc kitölteni a xx58-at, 5 perc elutalni ami jár a királynak), az nehezen pótolható.

Az meg röhej, hogy ne lehetne évi bruttó 2 millió valós költséget összeszedni, csak sokat kell vele molyolni. (Bár a kocsi utáni SZJA-t úgy megemelték, hogy már talán nem éri meg, akkor nehezebb.)

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 12:21:29

@elwood: ... és egy csomó evásnak, aki hülyére dolgozza magát, és nem a rendes fizetését kapja számlára hanem tényleg vállalkozó, a töke tele van azzal, hogy állandóan leadócsalózzák (: Biztos vagyok benne, hogy valahogyan meg lehetne fogni azokat, akik adott vállalatnál "minimálbér + okosba" keretek közt dolgoznak.

kód 2011.11.09. 12:22:35

@elwood: a világon (pontosabban az OECD országok között) Magyarországon a legnagyobb az állami elvolnás. Nem az EVA irreális, hanem a többi adó. Nem tudom mi lesz a megszüntetés eredménye. A kis bevételes EVÁ-soknak elég viszonylag kis költséget kimutatni, hogy helyben legyenek. Nyilván többen dolgoznak majd számla nélkül is. A nagy forgalmú evások egy része külföldön fog adózni. És ami kölönösen érdekes, hogy vajon visszajönnek-e ezek még valaha?

tobias2 2011.11.09. 12:23:46

@Sieg: "Győzött a könyvelőlobbi." Igen, a szlovákiai.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 12:26:12

@Legelő Őse: Jó, igazad van, csak ez valahol olyan szomorú... Én (hülye) sokkal szívesebben szerződök, mert akkor mindenki tudja, mit csinál. Nem csak engem nem b-nak át, de én se érzek arra inspirációt, hogy mást átb-sszak (mondjuk egyébként sem szoktam, de néha úgy lenne kedvem tologatni a határidőket meg hasonlók (: ).

midnight coder 2011.11.09. 12:29:26

@elwood: Nem azért fizetsz magas adót, hanem mert nálunk 10 emberből 2 dolgozik a versenyszférában 2 a közszférában, 1 cigány, 2 gyerek, 3 meg nyugdíjas. Ráadásul a politikusaink mindent megtesznek azért, hogy az a 2 aki a közszférában dolgozik minél szarabbul keressen.

Amúgy meg kismillió "legálisan" foglalkoztatott van aki a fizetése felét "okosban" kapja. Meg kismillió állami alkalmazott akinek az egész bérköltsége az adóból és a járulékokból megy.

igényes 2011.11.09. 12:30:24

Kumin ez itt Orbán eredménye! Olimpián ez egy becsülendő eredmény, de a gazdaságban?

Magyarország a világ nyolcadik legkockázatosabb országa lett a világon.

szellemkor 2011.11.09. 12:30:31

Ferenc, gondolkodjon el egy pillanatra. Biztos hogy nulla költség mellett hozza létre a munkájával létrehozott értéket?
Eleve, mi az ön által létrehozott hozzáadott érték?

Az asztalos elszámolhatja költségként a lécet, a ragasztót, a műhely rezsijét, a szerszámot.
Ön elszámolhatja a tanulmányait, a szellemi regenerációja érdekében igénybe vett szolgáltatásokat, az inspirációként felhasznált kulturális és szellemi élményeinek költségét? Az értékteremtő szellemi létének fizikai alapját képező hús-vér Kumin Ferenc materiális fenntartásának költségeit és rezsijét? Ugye nem?
Vajon igazságos ez?

igényes 2011.11.09. 12:35:22

Kumin Ferenc
Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője 2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában 2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója.

Hol itt az elemzés? Mit elemez most Kumin. Szerintem nem elemez, hanem hőmérőz!

Shodan 2011.11.09. 12:38:46

Nem kell izgulni aki marad az majd tolja "okosba" a számlagyárakkal, vagy kimegy offshoreba oszt szevasz. Tisztán látszik mennyire nincsennek képben ez a faszok. Ha Audiból Audiba szálnék, mint ahogyan ők teszik mondjuk engem se érdekelne a pórnép "okoskodása" :)

zolika78 2011.11.09. 12:41:41

@[megmondoember]: Úgy sikerült, hogy a 25m bevétel utáni eva-n kívül fizetek még a saját bérem után (mint a saját cégem alkalmazottja) szja-t, tb-t, és csomó minden mást. De mivel a magyar államnak már nincs szüksége rá, majd fizetem másik államnak...

márta)) 2011.11.09. 12:44:25

Továbbra is tárgyalni kell az eváról" (Lázár J)

"A képviselő az eva-t érintő kérdésre úgy válaszolt, akkor van mód az adónem érdemi kivezetésére, ha ezzel párhuzamosan megteremtjük az általányadózás körének lehetőségét a személyi jövedelemadó keretén belül. Közölte: a kormány elé terjesztik, hogy a jövő évben vizsgálja meg az eva-ra vonatkozó általános szabályokat, 2013-túl pedig a kivezetés lehetőségét."

www.breuerpress.com/2011/11/07/tovabbra-is-targyalni-kell-az-evarol/

VT Man 2011.11.09. 12:55:42

@[megmondoember]:
"És mondd, ezt neked hogyan sikerült, amikor csak 25 milliós bruttó értékhatárig lehet EVA-zni?"

Te nagyon okos ember vagy.

Csak azt nem tudod, hogy ha valaki EVA-zik, és nincs máshol 8 órás főállása, ami után SZJA+TB-t fizetnek, akkor legalább a minimálbér 1-1,5-szeresére be kell jelentse magát, és fizetnie kell a TB-t (ez havi 60-120 ezer Forint teher).

Tehát az EVAs vállalkozás terhe nem merül ki a 30+1% EVA+IPA-ban.

smokedoc 2011.11.09. 12:56:00

namost mikor járt le a fidesz mandátuma?
2014 ben
2013 ban megszüntetik
2014 ben visszahozza a köv. kormány

1 évig meg költségelünk.

ennyi

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 12:57:56

@márta)): ...csak közben november 8-a van, és azért január 1-ig igen hasznos lenne megtudnom, hogy az anyám kínjában kell adóznom jövőre, az aranytorkú fiúk meg fogadjunk hogy csak május 31-én mondják majd meg visszamenőleges hatállyal (:

Szakértő? az nem volt 2011.11.09. 12:58:54

Úgy látszik a kárpát-medencei ötgyermekes tenyészbika ismét kioszt magának egy sallert. Mert tőlem nemhogy több pénzt fog látni, hanem egyenesen kevesebbet. Ezt az ember ép ésszel nem fogja fel, hogy hogy lehet valaki ennyire korlátolt szellemileg. Nem egyszerűsít, bonyolít. De hát az intelligencia hiánya cdak ezt szüli.

Uff! Én beszéltem.

márta)) 2011.11.09. 13:10:02

@Kovácsné:

Ugyan már! Ne rohanjunk annyira előre!
Az EVA kivezetésének, megszüntésének ügye" még nincs eldöntve.
Várd csak ki a végét.

elwood 2011.11.09. 13:15:11

@kód: "a világon (pontosabban az OECD országok között) Magyarországon a legnagyobb az állami elvolnás. Nem az EVA irreális, hanem a többi adó."

szerintem is, de erre nem az a megoldás, hogy egy bizonyos körnek megengedjük hogy kevesebb adót fizessen, a többieken meg mindent behajtunk, mert a pénz úgyis kell.

nonszensz, hogy ugyanannyi fix adóval adózhat Kumin (akinek egy év alatt most először adok igazat) akinek a buszbérlet az összes költsége, mint az aki asztalos, aki anyagra tényleg elkölt sok pénzt. aki pedig alkalmazottként volt mondjuk újságíró az háromszor annyi adót fizetett mint egy evás újságíró

ez nem megpldás, csak egy kísérlet

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2011.11.09. 13:29:40

@márta)): Várom, várom, de már november 8. van (: Jelenleg ott tartok, hogy b-sszák meg és vezessék ki, csak találják már ki gyorsan, mi lesz, mert a bizonytalanság mindennél rosszabb.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 13:34:52

@elwood: nem fizetett 3szoros adot
mivel a dupla minimal utan a jarulekot be kellett fizetni 2006 ota

de az igazi megoldas az lett volna hogy kozelitik egymashoz a ket adonemet...
na most az hogy 17.5% -rol levittek 16% -ra az SZJA-t majd visszacsempesztek kvazi 16.75% -ra az minden csak nem csokkentes

amugy meg nem az ado nagy hanem a biztositasi jarulek, gyakorlatilag adokent van beszedve egy olyan penz aminek biztositaskent kellene beszedni...
ja hogy akkor nagy reteggel basznanak ki ha fizetos lenne az egeszsegugy?
igy az van hogy a nagyjovedelmu az kimenekiti a vallalkozasat... elvere EU szabad piac szabad munkaeroaramlas

jill.w. (törölt) 2011.11.09. 13:49:50

@szellemkor:
A szellemi rehabilitáció a hozzáadott érték érdekében nagyon kellene, mert a közgazdász úrnak egyre kevésbé "domborodik" "a szekszepilje".

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 13:53:25

@elwood: Kisebb bevételnél az evának nincs komoly előnye, mert a minimálbér (kétszeres minimálbér, diplomás minimálbér, mikor mi volt hatályban) utáni járulékokat mindig mindenképpen fizetni kellett. Ebben a körben az evának az egyszerűsége volt a legnagyobb előnye, anyagilag úgy kb. 200-250 ezer Ft havi bevételig nem jelent jelentős különbséget. Ezek az alacsony jövedelmű vállalkozók most pusztán a plusz könyvelési költségek miatt is becsukhatják a boltot, vagy átmehetnek a szürke- és feketegazdaságba, más lehetőségük a világon nincs.

Való igaz viszont, magasabb havi jövedelmek esetén sokkal kevesebb adót fizet egy evás, mint aki főállásban van. Havi egymilliós bevételnél pl. az evás kb. 300 ezer Ft-tal kevesebbet fizet be a költségvetésbe, mint egy azonos bérköltségű alkalmazott. Ez igazságtalan. Viszont ahogyan arra már nem egy hozzászólás rámutatott, ha ugyanazt az adót ráterheled az evásra, amit az alkalmazott fizet, akkor ő egyszerűen nem fogja befizetni azt, mert inkább adót kerül, feketézik, vagy simán kiviszi a tevékenységét külföldre. Olyan ember, aki szó nélkül fizeti be a dupla adót, nem lesz. Tetszik, nem tetszik, lehet puffogni a gonosz evások ellen, a világ ellen, lehet az égre kiabálni, de ez a valóság. A valóságot pedig nem lehet megkerüli, hiába tesz rá napi gyakorisággal kísérletet a kedves vezető és hűséges jobb keze.

(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy osztalékkal jövedelmet kivevő vállalkozó is egymilliós bevétel esetén kb. kétszázezer forinttal kevesebb adót fizet be, mint egy alkalmazott - most akkor az osztalékokat is adóztassunk agyon, sújtsunk le az egész vállalkozói szférára?)

szellemkor 2011.11.09. 14:01:32

Meggyőződésem hogy a szobatudós Matolcsy fejét a könyvelőlobby, valamint a multik oldaláról az evázók alacsony adminisztrációs terhére, egyszerűségére irígy gazdasági érdekek kézzel fogható szószólója, az Ernst and Young adóigazgatója, Vámosi-Nagy Szabolcs és hasonszőrű lobbisták beszélték tele, minden józan költségvetési megfontolás és a rúgandó társadalmi, politikai öngól ellenére.

elwood 2011.11.09. 14:07:53

"Havi egymilliós bevételnél pl. az evás kb. 300 ezer Ft-tal kevesebbet fizet be a költségvetésbe, mint egy azonos bérköltségű alkalmazott. Ez igazságtalan. Viszont ahogyan arra már nem egy hozzászólás rámutatott, ha ugyanazt az adót ráterheled az evásra, amit az alkalmazott fizet, akkor ő egyszerűen nem fogja befizetni"

szóval azt mondod, hogy ha valaki gyilkos hajlamú úgyis ölni fog, vagyis tegyük jogszerűvé évente egy ember lelövését következmények nélkül, ezzel javul a helyzet

ha nincs eva, és az adót elcsalja valaki akkor azért számolnia kell a következményekkel, le is bukhat, az apeh működni is kezdhetne, az illetőnek pedig legalább nincs meg az az érzése, hogy legálisan visz haza sokkal több pénzt a mellette ülőnél

aki pedig akkora marha (mint én) , hogy tiszta jövedelmet bevallva teljesen leadózza, nincs meg az az ézése, hogy az ügyeskedők járnak jól mindig.

márta)) 2011.11.09. 14:12:37

@Kovácsné:

Hmm. Hát csak várjad. Nagy, nagy türelemmel.

:)))

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 14:27:58

@elwood: "szóval azt mondod, hogy ha valaki gyilkos hajlamú úgyis ölni fog, vagyis tegyük jogszerűvé évente egy ember lelövését következmények nélkül, ezzel javul a helyzet"

Demagógiából jeles. A hülye is tudja, hogy az agyonadóztatás nem megoldás a költségvetési hiányra. Felesleges ebből erkölcsi kérdést csinálni, pláne ebben az országban, ahol az állam maffiák kezében van, és az államhatalommal való együttműködés már régen nem erkölcsi kötelesség, hanem csak kényszerűség.

Közgazdasági közhely, hogy az adók emelése rontja az adómorált, egy bizonyos ponton túl már akár aránytalanul. Ezen sem a szemforgatás, sem a melldöngetés nem változtat, ez így van az ókori mezopotámiai idők óta, és ma is így van, mindig így marad, ezzel egy értelmes jogalkotónak számolnia kell. Hiába jelentene papíron megoldást, a BKV-jegyek árát sem lehet a deficitre hivatkozva 800 Ft-ra növelni, mert nem venné meg a kutya sem, és a bevételek nemhogy nőnének, hanem csökkennének.

Ugyanezért a munkabérre rakódó terheket sem fizeti ki mindenki, talán már te is hallottál arról, hogy ebben az országban zsebbe kapnak pénzeket emberek, és nincsenek a teljes jövedelmükre bejelentve. Ezzel a lépéssel most csak ugyanez a mutyivilág teljesedik ki az országban, és hogy a végén esetleg pár milliárddal tényleg több bevétel keletkezik (ami kérdéses), az ennek a negatívumát nem ellensúlyozza.

És természetesen elhiszem, hogy te hófehér vagy és tiszta, talán még szűz is, de akkor mint az élet dolgaiban jártasabb, idősebb pajtásodtól, fogadd el tőlem a fenti igazságokat.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 14:31:51

@Zigomer Trubahin: amit irtal!!!
"(Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy osztalékkal jövedelmet kivevő vállalkozó is egymilliós bevétel esetén kb. kétszázezer forinttal"

ennek a kivedesere mar van eszkoz!!!!!!!!!!!

ezt az eszkozt ugy hivjak hogy EGYKULCSOS ado!!!

csak a mi egykulcsos adonk kicsi is, savanyu is, sarga is de a mienk

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 14:52:52

@SvenH.: Nem így van, tévedésben vagy az egykulcsos adó természetét illetően (csakúgy egyébként, mint Orbán és Matolcsy országvezetők).

Ahhoz, hogy osztalékot tudj kivenni, jelenleg a következőket kell befizetni: 10% társasági adó, 2% iparűzési adó, 16% SZJA, 14% EHO.

Ahhoz, hogy fizetést tudj felvenni, jelenleg a következőket kell befizetni: 16% SZJA, 10% nyugdíj, 6% egészségbizt., 1,5% munkavállalói járulék, 24% munkaadó által fizetett nyugdíjjárulék, 3% munkaadói járulék, 1,5% szakképzési hozzájárulás.

A részletes számításokat már rád bízom, de lényeg a lényeg, egymillió Ft tiszta havi bevételből kb. 200 ezer Ft-tal kap kézhez a vállalkozó osztalékként, mint az alkalmazott, például elwood kolléga, fizetésként.

elwood 2011.11.09. 14:57:34

@Zigomer Trubahin: ai igazságokat ismerem és elfogadom, természetesen meghajlok a bölcsességed előtt

hogy ezen nem lehet változtatni azt azonban nem, a németeknél pl. kinézik a társaságból azt aki adócsaló

attól, hogy a sok adócsalóból egy csoportot legálisnak nevezel át, csak eltakarod a problémát

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 15:01:06

@Zigomer Trubahin: az egykulcsos adonak az lenne a lenyege hogy mindegy hogy szemelyi jovedelemkent markolod fel vagy osztalekkent mindenkeppen ugyanaz az osszeg lesz a vegen a bankszamladon
csak ilyenkor ferfiasan be kell vallani hogy hat a jarulek az jarulek es azert jar is valami meg hogy a TB az biztositas...
jelenleg ez az egyik legigazsagtalan amit beszednek jarulek es biztositas cimen!!!

csak hogy erzekeltessem... neked mivel ide az EVA oldalara irsz van havi netto beveteled 800e, en meg egy tescos penztaros vagyok nekem 80e, na mind a kettonknek van egy ugyanolyan autonk minden ugyanaz megis neked a kotelezod 10szer annyi mint az enyem...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.09. 15:01:10

@elwood: Hm, a legális és hazai adózás is adócsalás. Hát, ehhez nem lehet mit hozzátenni.

elwood 2011.11.09. 15:11:49

@Counter: de lehet, pl. elolvasod a szövegkörnyezetet amiből kiemelted

azzal érvel a bölcs, hogy ha nem lesz eva akkor is annyit fizenek majd, csak elcsalják a többit.

ezt lefordítva az eva nem más mint at adócsalás legalizálása

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 15:21:38

@elwood: nagyn okos a gondolatmeneted!!!
hozzatennem hogy akkor kriminalizaljuk a BKV fogyasztokat is, hiszen az eredeti szovegkornyezetben ez is le van irva:
"a BKV-jegyek árát sem lehet a deficitre hivatkozva 800 Ft-ra növelni, mert nem venné meg a kutya sem, és a bevételek nemhogy nőnének, hanem csökkennének."

sok rohadek bliccelo!!!

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 15:22:41

Lehet, hogy az eva-alany kevesebb adót fizetett, mintha egyéb vállalkozó lett volna (bár a 30%-os eva esetén már ebben sem vagyok biztos, mert ugye elszámolni meg nem tudott semmit, amit más vállalkozó azért igen, ez részben áfa-visszaigénylést, részben adóalap- (és ezzel adó-) csökkentést jelent.

Viszont az evások ellenőrzésére jóval kisebb apparátus is elegendő volt épp az adónem egyszerűsége miatt - és ezen az állam nem keveset takarított meg.
Nem csak a bevételeket kell nézni, hanem a bevétel-kiadás különbséget, állami szinten is.

És tényleg nagy előnye, hogy nem kell egész éven át számlákat gyűjtögetni, majd év végén selejtezgetni, összeadni-kivonni stb., napokon át, meg ezeket (bevétel-kiadás) vezetni.

Nem mellesleg a Napi Gazdaság (Matolcsyval ellentétben nem a hasraütéses, hanem a számítógépes módszerrel, Excel, ugye, már rég létezik, csak tudni kell használni) kiszámolta, hogy ha az evások a 2012-re tervezett adózás szerint, számlagyűjtögetés nélkül adóznának, az 10 milliárd mínuszt jelentene az államnak. Ha számlákat is gyűjtögetnek, akkor sokkal többet.

(Nem mintha a Matolcsy által hasraütéssel számolt 50 milliárd plusz akkora összeg lenne, talán ha nem építenének Debrecenben meg az Üllői úton stadiont, már meg is lehetne spórolni ezt az összeget.)

kód 2011.11.09. 15:40:31

@elwood: "ezt lefordítva az eva nem más mint az adócsalás legalizálása"

Vagy esetleg fordítva: a világrekorder magyar adóteher nem más mint a rablás legalizása.

elwood 2011.11.09. 15:43:34

@SvenH.: majdnem jó

a BKV-s példa akkor teljes, ha az utazók egy része 800Ft-ot fizet, egy része pedig valami mondvacsinált feltétellel 300Ft-ot

ekkor a 800Ft-ot fizetők akiknek nincs lehetőségük 300Ft-os jeggyel utazni joggal húzzák a szájukat

a 300Ft-os pedig azt mondja, mit jár a pofád, örülj, hogy ennyit fizetek, ha megszüntetik majd ennyit sem fogok

így tekintsd át a pédát

elwood 2011.11.09. 15:46:49

@kód: ezzel már az előbb is egyetértettem, ez 20 év kormányainak impotenciája

pusztán arról van szó, hogy ha egy csoportot kiengedsz az agyonnyomó adóprés alól (evások), akkor a többiek ennek nem feltétlenül örülnek

igazi hős 2011.11.09. 15:50:48

@SvenH.: Számolni tudsz? Az egykulcsos adóval 140 forintból 74 marad nálad, kivéve ha sokat keresel, mert akkor csak 70. Épp 50%. Ne hasonlítsuk ezt az osztalékhoz, mert sírás lesz a vége.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 15:54:15

@elwood: Ezt a rendkívül termékeny filozófiát szokták a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" címszóval összefoglalni. Nem válaszoltál viszont egy másik fontos felvetésemre az osztalékkal kapcsolatban. Az osztalékalapú jövedelmek adóját is megemelnéd úgy 50%-kal, mert ők (és ha nem szöknek el, akkor az evás vállalkozók is ebbe a körbe fognak besorolni) is jóval kedvezőbben adóznak, mint az alkalmazottak?

egyenlito 2011.11.09. 15:57:16

@elwood: Rossz a példád. Te azt reklamálod, hogy miért nem kerül Miskolcon is 9800-ba a villamosbérlet, mint Budapesten, miért 4200 Ft ott. Ha már közlekedés.

igazi hős 2011.11.09. 15:57:36

@elwood: Majdnem jó a példa, de tedd hozzá, hogy 100 ezer olcsó jegy mellett akad egymillió olyan utas, aki csak minden 10. útján vesz jegyet (és ezzel még felül is becsültem a nem evás egyéni vállalkozói kör adómorálját). Lehet, hogy a 300 forintos jegy olcsó és ráfizetéses a közlekedés, de akkor nem inkább a bliccelőket kéne megfogni? Ha 20%-kal csökkenne a feketemunka, az nem 50, hanem 300 mrd-ot jelentene. De ahhoz nem elég a papír, ahhoz munka is kellene.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 15:59:01

@igazi hős: hogy erted hogy ne hasonlitgassuk?
eleve te prekoncepcionaltal engem hogy olyan vagyok mint elwood "dögöljön meg a szomszéd tehene is" kommenttars?

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 16:01:03

@elwood: Németországban tisztességesen adózva, tisztességes áron dolgozva egy vállalkozó tisztességesen meg tud élni, nálunk pedig nem. Innentől kezdve hazugság és demagógia ez az összehasonlítás. Nálunk pl. csak a bűnözők mászkálnak puskával az utcán, Szomáliában viszont a rendes családapák is, mert így lehet túlélni.

Ha valaki nem fogja fel, hogy az adóelkerülés vagy a kedvező lehetőségek (eva) használata sok vállalkozás számára a puszta túlélést jelentik, akkor annak már nincs mit magyarázni. Nyomjátok csak az adóprést ezerrel, biztos meglesz a nagyszerű eredménye.

jenőke 2011.11.09. 16:03:47

Kedves Kumin!
Valamit nagyon benéztél ezzel a véleményformáló EVA-val!
De segítek:
http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=94245.341483&kif=k%C3%B6zteher*#xcel

is 2011.11.09. 16:06:03

@makacs szennyeződés: na. ezek jogászok mind az ELTE-ről. nem mintha a közgázt nem lehetne okkal sértegetni, de ennyit még ők sem érdemelnek.

igazi hős 2011.11.09. 16:07:00

@SvenH.: Egyszerű: ha összehasonlítod a kettőt, akkor (ahogy korábban már írták részletesen) kijön, hogy durva a különbség. Senki nem fog a kötelezőn kívül bért adni magának, ha kiveheti másként. Ez egy abszurd a jelenlegi terhek mellett, bármit is mond a nemzet jobbkeze.
Ha 20% körül lenne a munkáltatói teher és 20% körül a munkavállalói (német arányok közepes fizetés mellett), akkor igazad lenne. Sőt bizonyos szempontból még jobb is a magas bruttó fizetés, pl. ha kölcsönért mész a bankba, akkor nem mindegy, hogy 150 a bruttód és 400 a nettód, vagy 600 a bruttód és 400 a nettód.

huta9020 2011.11.09. 16:09:07

Azt, aki a kisebb adó miatt ekézi az EVA-sokat, biztosíthatom róla, hogy ez figyelembe van véve az EVA-sok árainál és díjainál, különösen a kényszervállalkozók esetében. Így az alacsonyabb adótartalom nem játszik, viszont az igen, hogy nem kell minden vásárlásnál azt lesni, hogy mit tudok elköltségelni.

is 2011.11.09. 16:11:36

@elwood: lépjünk vissza eggyel. a kiinduló helyzet: egyesek vesznek jegyet, teljes áron, míg mások bliccelnek. két út van:
- több ellenőr. én támogatnám, hogy évi 1000 adóellenőrrel több legyen, amíg(!) behozzák a költségüket, azaz nekünk semmibe sem kerül, azok tartják el, akiket elkapnak.
- bevezetünk egy kedvezményes jegyet, mert elfogadjuk Tiborc panaszát a Bank bánból. ez világnézeti kérdés, erről szól a politika, hogy ilyenekben állást foglalunk. tekintve, hogy a FIDESZ budai törzsszavazóbázisában a vidéki kisvállalkozásokkal semmilyen szimpátia nincs, így természetesen beleillik a képbe, hogy ezt elvetik, Tibrocot meg lecsukják. nem úgy, mint Bánk bán.

egyenlito 2011.11.09. 16:14:18

@Zigomer Trubahin: "Németországban tisztességesen adózva, tisztességes áron dolgozva egy vállalkozó tisztességesen meg tud élni, nálunk pedig nem." Ezt mondták a görögök is, és helyretették a dolgot.

elwood 2011.11.09. 16:15:45

@Zigomer Trubahin: "Ha valaki nem fogja fel, hogy az adóelkerülés vagy a kedvező lehetőségek (eva) használata sok vállalkozás számára a puszta túlélést jelentik"

Ha valaki nem fogja fel hogy két ember alkalmazottként dolgozva egy cégnél látványosan különböző nettó bért tud hazavinni, miközben a többet fizető sem hal éhen,
akkor a társadalmi igazságosságról alkotott képünk nagyon különbözik

egyenlito 2011.11.09. 16:18:55

@elwood: Ebben az esetben a cég a hülye. Nem azért szervezik ki a feladatokat, hogy a cég azonos összeget fordítson rá, de a dolgozó jobban járjon.

Valós Kilométer · http://www.valoskilometer.hu 2011.11.09. 16:24:11

Az EVA megszűnése nem lenne akkora gond, ha a bevallás tényleg úgy nézne ki, hogy évi X Ft bevétel Y Ft (Z%) levonás, amit egy számlára kell utalni és majd a NAV szétválogatja. Mindezt évente egyszer, mintha SZJA bevallás lenne.

De a legjobb az lenne, ha bármilyen bevallás nélkül (csak a számlák vagy pénzmozgások után) a NAV küldene következő év januárjában egy levelet, amiben közli, hogy Q Ft-ot fizessek be (mert ennyi a tavalyi összes ADÓ és járulék).

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 16:32:39

@elwood: menjel el orvoshoz, oszt ha kiir tappenzre maris jobban jartal

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 16:33:07

@elwood: Az egyik legelső dolog, amit írtam, az volt, hogy ez a helyzet nem igazságos. Viszont némi praktikus érzékre nem ártana szert tenned. Igazságosságot teremteni az adóprés további erőltetésével sem lehet, sem a kisvállalkozóktól jelentősen több pénzt bevasalni, úgyhogy a végén majd sem igazság nem lesz, sem pénz, marad a nagylöttyös indulat.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 16:56:49

@igazi hős: szerintem meg fix TB jarulek kellene es nyugdijjarulek is fix
viszont a mostani rendszer hogy egy 600e bruttos 3-5 szor annyit fizet mint egy masik vagy akar 20szor annyit is mint egy tenyleges adocsalo kisvallakozo(neki havi 5.5e az APEH csekken) az szeritnem melysegesen felhaborito, hiszen tobbet a biztositasaert nem kap cserebe

es akkor lehetne az SZJA ugyanannyi mint az osztalek
akkor gyakorlatilag alig kellene NAV ellenor

elwood 2011.11.09. 17:23:48

@Zigomer Trubahin: "nem igazságos. Viszont némi praktikus érzékre nem ártana szert tenned. "

semmilyen praktikus érzék nem segít nekem elfogani, hogy üljek az adóprésben amíg mások kivonhatják magukat alóla

elwood 2011.11.09. 17:25:20

@is: a két út közül nekem is az első jön be.
tisztességes adómértéket kell kiszabni, és azt kiíméletlenül bevasalni a kettő összetartozik

NYJetsTD 2011.11.09. 17:36:35

Szegény Kumin! Ezentúl a kormánytól kapott "magyarázdmeg" pénz kisebb részét tudja csak vazelinra költeni...

Az eva hazavágásával megint ütnek jó ötven milliárdos rést a költségvetésen, amit majd megint kénytelenek áfa emeléssel meg különadókkal kompenzálni. A kisebb vállalkozások pedig szívnak ezerrel. Remek. Unortodox. Kuminnak tetszik. Brooááff...

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.11.09. 17:48:11

Igazad van, valóban, ebben a helyzetben a tékozlás megszüntetése és a mindenki számára normális adóteher megállapítása helyett valóban ez a megoldás. Nyomjad csak az adóprést, ebben a szellemben, én részemről - praktikus gondolkodás - simán külföldre viszem a cégemet, mivel nem vagyok helyhez kötve, te meg itt maradsz, és prédikálsz az erkölcsről, meg itt marad Matolcsy, aki tegnap még 6%-os növekedést tervezett, meg Orbán, aki olyan hülye a valósághoz, hogy azt már részletezni sem érdemes. És egyébként fél-egy év múlva törvényszerűen adóemelést fogsz a nyakadba kapni, aminek az okai között a kieső evabevételek is ott lesznek.

márta)) 2011.11.09. 17:49:04

Jöhet a tetemes ingatlanadó: Rogán meggondolta magát"

Visszavonta Rogán Antal módosító indítványát, amelyben eltörölte volna azt a szabályt, hogy az önkormányzatok akár az ingatlan fogalmi értékének a 3 százalékát kitevő építmény- és telekadót is kivethessenek - olvasható a parlament honlapján.
A képviselő egyéb, a bizottságok és a kormány által támogatott módosító indítványaiban még nagyobb terepet adna az önkormányzatoknak a szabadon kivethető települési adó alkalmazásában".

penzcentrum.hu/adozas/johet_a_tetemes_ingatlanado_rogan_meggondolta_magat.10304

Mondja már meg nekem valaki, hogy milyen, mennyi adónemet fog még kitalálni" a kormány.
Elképesztő.) Azokon a településeken, ahol még munkahely sincs, - meg úgy általánosságban az egész országban - a leszakadt- leszakadó rétegek miből fogják kifizetni. Mert már lassan nem lesz csak szegény és gazdag réteg ebben az országban.
Vagy az a cél, hogy ráterheljék az ingatlanokra a ki nem fizetett adókat, egyebeket, és a végén az embereknek egy élete munkáját fillérekért kisajátitják, elárverezik.???
Komolyan mondom, álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen országban fogok élni??? Még isteni szerencse, hogy sem álmodni, sem álmodozni nem szoktam.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 17:58:29

@elwood:
Marhaságot írsz.
Az asztalosnak (meg bárkinek, akinek sok a beszerzési költsége) nyilván nem éri meg az eva, azért nem is aszerint adózik, mert ott nem írhatna le költségeket.

Adózik a normál adózás szerint, és leírja a beszerzési költségeit, visszaigényli az áfát, a benzinköltséget (ha jobb fogyasztású kocsit vesz, mint amennyi az üzemanyagnorma, akkor ezen is kereshet nem is keveset) és lehet, hogy a végén jóval kevesebbet fizet be, mint egy evás.

Evás adózó esetében ugyanis 6-8 millió környékéig kb. a teljes bevétel FELE elmegy adóba + járulékokra.

És nem lehet megkerülni, ott a számla, hogy ennyi jött be, úgyhogy abból 30% eva, 1% ipa, meg a megfelelő járulékok.

márta)) 2011.11.09. 18:01:32

Bocsánat! Még egy pillanatra folytatnám a gondolatsor. :)

Ha azt nézzük, hogy milyen kilátástalan helyzetben élnek emberek, hogy tornyosulnak a kifizetetlen számlák, akkor az EVA kivezetése nem is olyan nagy probléma???

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 18:04:36

@SvenH.:
Ha a bliccelők mind jegyet vennének, akkor nem 320, hanem csak 310 ft lenne a BKV-jegy.

Kb. ennyi a különbség.
És ne felejtsd el, hogy a BKV-ba mindenki befizet éves szinten kb. 5000 Ft-ot.
(Évi 50 milliárdos állami támogatással számolva.)

Az a zalaegerszegi asztalos is, aki soha életében nem fogja használni a BKV-t.

Ha csak a helyieket vesszük, mert gondljuk úgy, hogy mindenki pénze a helyi szolgáltatásokra megy el, akkor meg minden budapesti 25 000 Ft-ot.
Beleértve mindkét számba a 65 év fölöttieket és a 6 év alattiakat is, akiknek nem kell jegyet venniük.

elwood 2011.11.09. 18:06:37

@Közbiztonság Szilárd: ettől nem válik igazságossá a kis költségű vállalkozók aránytalanul kisebb adóterhe

Közbiztonság Szilárd 2011.11.09. 18:29:40

@elwood:
Milyen aránytalanul kisebb?
1-2% (de mindenképp 5% alatti) lehet a különbség.
Bizonyos típusú vállalkozások esetében pedig, akik sok mindent leírhatnak, az evás fizet jóval többet.

Szerinted ha aránytalanul kevesebbet fizetnének, akkor a Napi Gazdaságnak hogy jött volna ki az, hogy ha megszűnik az eva, akkor az 10 milliárd mínusz eredményez az államnak?

Neked fáj a gondolkodás?
Vagy jobban szereted, ha csak simán az irigység beszél belőled?

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 19:20:13

@Közbiztonság Szilárd: "Vagy jobban szereted, ha csak simán az irigység beszél belőled?"

o csak azt hiszi amit Orbanek hogy mindenki -horgyuszomuszo szavaval elve- magahoz fog nyulni es befizet tobb adot

Pajtás 2011.11.09. 19:39:50

13 like...fogytok, fogytok.

0.5 bit 2011.11.09. 19:41:20

Mi lenne, ha a BKV bérletet szüntetnénk meg, mert sokkal kevesebbet fizetnek ugyanazért a szolgáltatásért, mint azok akik jeggyel utaznak:

Egy gyors coming out az elejére: nekünk is BKV bérletünk van, és nagyon nem hiányzik az egykori gyötrelmes lyukasztó keresés, bonyolult jegyvásárlás, parázás attól, hogy minden rendben van-e. Mindezek hiánya miatt nagyon szimpatikus volt az BKV bérlet opció, de van egy olyan szexepilje is, amely nem igazán domborodott ki a közeli elvesztése miatt búslakodó véleményekben: kevesebbet kellett így fizetni a tömegközlekedésért. Biztos ez?

Értem és könnyen azonosulok a BKV bérlet egyszerűségét sirató álláspontokkal, de legyünk őszinték! Ebben az bérletes lehetőségben nem az egyszerű használat volt az igazi bónusz, hanem az, hogy kevesebbet kellett fizetni – amúgy elég nehezen igazolható alapon.

igazi hős 2011.11.09. 20:26:03

@SvenH.: Ez így valóban igazságos lenne a szolgáltatás szempontjából (bár a magyar TB mellé leírni a szolgáltatás szót alapvető ellentmondást generál), csak nem lenne igazságos a teherviselő képesség szempontjából. Nem mellékesen összedőlne a rendszer, a kis fizetésűek által is elviselhető összeg nem lenne elég a kiadásokra. Tehát végül az SZJA-ból kéne kipótolni.

elwood 2011.11.09. 20:28:05

@Közbiztonság Szilárd: a neten nincs fenn a napilap ezért nem látom a cikket csak az idézeteket.

a fele ember azért sír mert az adóprés nagyon nagy és az eva élni hagyja őket. erre azt olvasni, hogy 180 helyett csak 170 milliárdnyi adót vonnak tőlük, vagyis több marad náluk, ha egyetlen költségszámlát sem gyűjtöttek is, itt elvesztettem a fonalat

(az egyszerűség elvesztését siratókat értem)

igazi hős 2011.11.09. 20:30:09

@Közbiztonság Szilárd: Elmentünk a témától, de szerinted egy buszon mekkora a bliccelők aránya? Ha valami csoda folytán senki nem bliccelni, hanem bérletet venne (mert az sokkal olcsóbb mint jeggyel utazni), akkor 10 milliárdok maradnának meg az adónkból jobb célokra.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 20:58:32

@igazi hős: latod? a komoly problema megint azzal van hogy a jobboldal megint egy hatalmas nagy kommunista

nem lehet azt mondani hogy a legcsorobbaknak nem jar pl. az MRI meg a rakkezeles, az csak kiegeszito biztositassal jar, illetolegesen kifuttatva a mai emberekre vezetnek ezt be...

ezert inkabb eluldozik a nagypenzueket akik erre a kis feher-nigger gyarmatra azert neha-neha hazaternek fokent ha a kulfoldi egeszsegugyi bztositasuk nem terjed ki a rak kezelesre es itt meg a dokinak zsebbe csusztatva ok megkapjak a kezelest...
hiszen 3 honapnyi 5.5e kifizetese utan tok logikuuuuuuuuuuuuuuuuuuus hogy az a par millas beavatkozas jar egy dobrudzsai romannak is, egy igazan magyarul tudonak meg barmi...

szoval ha ezt tamogatjak akkor elwood komcsitars az tenyleg idiota ha ezt vedi

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.09. 21:10:16

@SvenH.: Ezért hívják biztosításnak és nem megtakarítási számlának.

SvenH. (törölt) 2011.11.09. 21:22:52

amugy meg ezt olvassad el Kuminkam...

taxisblog.postr.hu/vitezy-megdumalt
"Tudom borzasztó dolog, hogy a taxis mikor döntenie kell, inkább pelenkát vesz, vagy törlesztő részletet fizet, mint adózik. Egy átlagembert, ez biztosan nagyon felháborít, hiszen tőle alapon levonják az adót, azt csókolom. Kérem, ezeket az embereket legyenek egy kicsit empatikusak. Ők hova sorolnák az adófizetést a kiadási listán, a megélhetési költségek elé, vagy mögé? Én azon csodálkozom, hogy valaki még tud ebben a szakmában adót fizetni. Vajon, hogy csinálják?"

ugyan mar neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem ezt kell adoztatni, vagy rajuk szallni vagy megnezni...

Joaquin 2011.11.09. 22:47:11

@elwood: De könyörgöm csak azt magyarázd el, hogy ha azzal van gondod, hogy az evasok túl keveset adóznak, akkor miért nem csak megemelik az eva-sok adókulcsát? Mi értelme van helyette teljesen megszüntetni? E melett nem nagyon látok érvet és tőled sem olvastam még.

menőmano 2011.11.09. 22:57:40

Vannak kényszervállalkozók, nem kevesen, sokan.
Akik tényleg csak azért vállalkoznak, hogy éhen ne haljanak. Hogy legyen valami picike jövedelmük.

De vannak a "nagy halak"? az Ő sirálmaikból már totálisan elegem van. Nekik meg nem elég más semmi de semmi??? Közben meg adót (esetleg) picikét fizetnek??
ennyi.
:)))

dzsugasvili 2011.11.09. 23:00:56

Komolyan nem értem, ki áll le a szerzővel érvek alapján vitatkozni, és főleg azt, hogy miért. Minden alkalommal egészen hihetetlen gátlástalansággal szajkózza a kormány szavait, élteti minden döntésüket, elképzelésüket, másnap az ellenkezőjét, harmadnap pedig egy harmadik verziót.

Ha a vasárnapi munkaszünet kötelezővé tétele a téma, akkor Kumin úr vállalkozásának mindig is óriási gondot okozott, hogy vasárnap is kell elemzéseket szerkeszteni, a családja is számtalanszor mondta, hogy tönkreteszi a munka, a szülei is aggódnak érte, és igazából, ha jól kiszámolja, több pénzt se keres vele. Tehát jó döntés lenne. De ha másnap Viktor bejelenti, hogy ez most nem fog menni, akkor már jön is a következő Kumin-bejegyzés, mi szerint ő mindig is azt mondta vállalkozó elemzőként, hogy bár rút dolog a vasárnapi munka, hiszen templomba is el kéne menni, lehetőleg 4-5 alkalommal is, de sajnos ha keveset is keres a vasárnapi melóval, de pont kijön belőle a pelenka ára a gyereknek. Tehát igaza van a kormánynak.

Ha korlátozzák az AB jogkörét, ő leírja, hogy politológusként, és főleg a közt.elnök kabinetfőnökeként maga is látta, hogy milyen iszonyúan megköti a kormányzat kezét az óriási jogkör, és ez bizony olyan szakmai kérdés, amiben a kormánynak igaza van, itt korlátozni kell. Ha pedig az új alkotmányban később mégis szélesebb a jogkör, akkor Kumin úr szerint természetes, hogy egy széleskörű társadalmi együttműködésre alapozó szentkormány ilyen módon is védi a demokratikus érdekeket.

És így tovább, én inkább azt csodálom, hogy még olvassák, olvassuk, és kommentelünk is. A 21. század csodája, hogy az ilyen modern Szabad Nép félórát már nem is kell kötelezővé tenni, mert magunk "megyünk érte" naponta, hallgatjuk tévében, olvassuk neten, újságban, háborgunk, szidjuk a szerzőt (az anyját is) - majd megyünk egy újabb adagért.

menőmano 2011.11.09. 23:06:35

Olvastam valahol) Számlagyár.! Előbb totálisan azt hittem, hogy valamiféle új munkahely teremtődött. De aztán rájöttem, hogy valamiféle senkiházi) totálisan adócsaló műve volt az egész.
Hát nagyon szomorú, hogy ilyenek is vannak. Az meg még szomorúbb és már egy őrület? :)) hogy az APEH kifizet (esetleg) egy tetemes adó visszatérítést, és csak későn veszi észre , hogy ez totális csalás volt.
Ez nem vicc, mert tudok ilyet. Igaz már a "hűvösön" van az illető.:)
oszt.kész.ennyi.

:))))))

0.5 bit 2011.11.09. 23:23:10

Azért nem kell megfeledkezni a másik oldalról sem:

„Beszéltem egy emberrel, aki egy nagy állami projektben kulcsszereplő. Másfélmilliárdos a projekt, ez az ember már a harmadik a láncban, pedig ő az, aki megcsinálja a melót. Ő már csak 150 milliót kap, és még abból is vissza kell csorgatnia egy kicsit. A pénz kilencven százaléka huss...”

Ez csak ~140db átlagos EVA-s vállalkozás 1 évnyi teljes adója...

Forrás:
index.hu/tudomany/2011/11/09/egy_lorinci_punk_lenyomja_a_korrupciot/

0.5 bit 2011.11.09. 23:32:23

Kicsit elszámoltam :(

kb 180 milliárd adót fizet be 100e EVA-s cég az említett egyetlen projektnek meg 1,35 milliárd nokiás doboznyi költsége volt, akkor nem 140 db, hanem ~410 db vállalkozás dobja össze 1 év alatt...

Közbiztonság Szilárd 2011.11.10. 01:59:35

@igazi hős:
A BKV bevallása szerint is 4-5 milliárd esik ki a bliccelők miatt.
Évente.
És mivel ezt a BKV állítja, minimum felezni, de lehet, hogy harmadolni kell az összeget.

Nem lehetsz annyira naiv, hogy azt gondold, akkor olcsóbb lenne a jegy (legalábbis 10-20 Ft-nál többel), ha mindenki megvenné.
A gond a BKV pocsék gazdálkodásával van, ott mennek el az évi tízmilliárdok.

Az éjszakai buszon lévő szekusok pl. biztosan nem hozzák be az árukat, de nagy valószínűséggel az ellenőrök és a metrós orkok sem termelnek annyit, amennyi a bérük. Most a közterület-felügyelőkkel együtt rodázó válfajukról olvastam valami BKV-kiadványban, hogy 64 bliccelőt kényszerítettek fizetésre, ez 64*6000=384 000 Ft. Február óta. Szerinted a közterületesek + orkok bére mennyi volt ennyi időre?

Állami pénz, dobálják ki az ablakon, tudva, hogy az aktuális polgármester úgyis kizsarolja a kormányból a szükséges tízmilliárdokat minden évben.
Idén Tarlós már másodszor.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.10. 02:11:59

@elwood:
Az a helyzet, hogy a többség hajlandó akár kicsit többet is fizetni azért, hogy ne kelljen havonta egy fél napot vagy év végén egy hetet eltöltenie számlák rendezésével meg pénztárkönyv vezetésével (meg az összes számla 6 (5+1) évig való őrizgetésével, rendezetten persze, mert ha behívják ellenőrzésre, akkor azokat is vinnie kell, mindet), hanem helyette elég legyen negyedóra az adó bevallására + befizetésére.
Az idő ugyanis pénz.

És az evát választók többségében a kényszervállalkozók közül kerülnek ki, akiknek a 25 millis plafon (amit egyébként a könyvelőcégek miatt emeltek meg ennyire az eredeti 10 millióról) is elérhetetlen, de többségüknek az 5 millió is.
Viszont úgy érzik, hogy ha egy viszonylag normális összeget minimális papírmunkával (illetve most már számítógépessel, mert pár éve már neten kell bevallani) befizetve nem kell félniük, hogy mikor vernek rájuk 250 ezer Ft bírságot azért, mert esetleg elbaszták egy 10 ezer Ft-os tétel bekönyvelését, akkor befizetik.

Ha viszont félniük kell, akkor amit lehet, átvisznek a feketegazdaságba, mert ha már úgyis félniük kell, akkor tök mindegy, mennyi mindenért kell félniük.

Az állam biztosan nem fog jobban járni, viszont legalább kibasznak vagy 100 ezer kisvállalkozóval - akiket egyébként minden nyilatkozatukban támogatnak, viszont a valóságban mindig csak szívatnak, nemcsak ezek, már Gyurcsányéktól kezdve mindenki -, aki eddig nem segélyért kilincselt (a kényszerválalkozók többsége azért vállalkozó, mert állásba bnem veszik fel, és amikor van melója, van, amikor nincs, akkor nincs, a járulékot mondjuk akkor is fizetnie kell a garantált bérminimum (ezt több mint a minimálbér, jelenleg 94 ezer a 78 ezerrel szemben) után), és befizette, amit be kellett.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.10. 02:21:16

@0.5 bit:
Attól függ, mennyit jársz BKV-val.
Ha nem utazol napi 1 alkalommal, akkor nem éri meg a bérlet.
Ha sokat utazol, akkor megéri.

Kb. ez is ugyanaz, csak költségelszámolással stb.-vel helyettesítve be az utazások számát.

Az eva igazából akkor volt kedvező (anyagilag), amikor elindult. Most, a 30%-os mértéknél már sok esetben kb. egál, vagy nagyon kicsit van pluszban, a (tervezett) 35%-nál már valószínűleg a legtöbb evásnál mínuszba fordulna - hogy mégis sokan maradnának, az a bevallás egyszerűsége miatt lenne, lásd eggyel fentebbi hozzászólásomat. Sok embernek ez is megérne évi 120-150 ezer Ft-ot, mert az (vagy több) úgyis elmenne könyvelőre (mert a bonyolult magyar adójogszabályokon még azok sem teljesen ismerik ki magukat, legalábbis nem töviről hegyire), és még ott lenne a számlagyűjtés kényelmetlensége is pluszban.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.10. 02:23:26

@elwood:
Neked sem volt megtiltva, hogy evás vállalkozó legyél.
Bár szerintem kevesebb adót fizetsz minden adóprésben ülésed ellenére, mint egy átlagos evás.

Közbiztonság Szilárd 2011.11.10. 02:37:30

@elwood:
Speciel te fizetsz 16%-ot a bruttódból.

Az evás fizet 30%-ot a teljes bevételéből +1% iparűzési adót.

Járulékot meg ugyanannyit te is meg egy evás is, csak neked egy részét a munkáltatód fizeti be.

Fáj a gondolkodás?
Szerintem te simán csak irigy vagy.
És gyáva is, mert simán elmehettél volna a cégednél is evás vállalkozónak, ugyanannyi szuperbruttóval, mint amennyibe a cégnek most kerülsz.
Igaz, akkor ugrott a fizetett szabi meg a fizetett ünnepek. Meg egy csomó céges juttatás, mondjuk étkezési utalvány, bérlet stb.

elwood 2011.11.10. 09:35:40

@Joaquin: "Mi értelme van helyette teljesen megszüntetni? E melett nem nagyon látok érvet és tőled sem olvastam még. "

Jelen jövedelemadó mellet nem irigykedem. De félek ez a Matolcsy féle csoda már csak pár hónapig tart aztán visszarakják az adóteheket a "terhelhető" csoportra. (Értsd: a legálisan bejelentett magas jövedelműekre.)

Az eva azért lóg ki mert választhatja sokféle költségszerkezetű vállalkozás, az asztalosnak már nem is éri meg, az újságíró meg szellősen adózhat. Nem lehet egy általánosan érvényes kulcsot belőni ennyiféle tevékenységre.

elwood 2011.11.10. 09:38:58

@Közbiztonság Szilárd: "Speciel te fizetsz 16%-ot a bruttódból."

az idén igen. az elmúlt tíz évben nem, és sztem a következő tíz évben sem, hacsak matolcsy meg nem kapja a közgáz nobel díjat

"Fáj a gondolkodás?
Szerintem te simán csak irigy vagy.
És gyáva is"

meghajlok az érveid súlya alatt, neked van igazad

SvenH. (törölt) 2011.11.10. 16:57:06

@elwood: mi ez a megfutamodas ne tedd mar...
ennyire nem lehecc nyuszi...

hogy megkapj 60e -t kell 100e brutto, az utan meg a munkaltato befizet 107e + par ezer extra szopato sarc, na ha az AFAt is hozzavagod lesz 134e...
jo persze kafeteria meg bkv berlet meg egyeb gyogyszeres szarsag de akkor is az elvonasod legalabb 45%

SvenH. (törölt) 2011.11.10. 17:00:36

@SvenH.: ...
tehat pontositva...
netto 64e
127e + extra sarc majd AFAsan ~ 160e

60% elvonas
es hat ott a BKV meg ruhapenz meg mas de nem hinnem hogy az elvonast 50% ala lehetne szuszakolni

hegyilány 2011.11.10. 20:24:20

Tovább dübörög az adódömper - újabb kiskapuk zárulnak be"
A termőföldekre is kiterjesztené a telekadót a parlament költségvetési bizottsága.
Emelnék a kommunális adót, kiterjesztenék a regisztrációs adót és legfeljebb 30 295 forint lehetne a baleseti adó - olvasható az adótörvényekhez benyújtott módosítókból.
Emellett csökkentenék a végtörlesztők és a kisüzemi sörfőzők terheit."

hvg.hu/gazdasag/20111110_termofold_telekado_modosito#rss

Sörfőzők terheit) Jó is az. Mert ezt a politikai zűrzavart, a mindennapi terheket józanul nem is lehet más kibírni.

:((

hegyilány 2011.11.10. 20:26:52

Elnézést! Én nem is szoktam alkoholt inni, mégis tévedek!

"már kibírni" Így akartam írni.

:)))

hegyilány 2011.11.10. 20:32:17

"Az EVA megszüntetésének politikai története önmagában is izgalmas "

Nem csak az, a magyar politika, úgy összességében) izgalmas, nem kicsit, nagyon.
...................
Orbán már látja az eredményeket - jó neki"

Londoni turnéján ismét érdekes mondásokkal szórakoztatta a hallgatóságot a magyar miniszterelnök.
Az MTI szerint Orbán Viktor azt mondta például, hogy a magyar kormány morálisnak és helyénvalónak tartja a tehermegosztást az üzleti élet, az állami szektor és a háztartások között, és ez az álláspont határozta meg eddigi gazdasági intézkedéseit.
Arról nem beszélt, hogy kicsit egyenlőtlenre sikeredett az a tehermegosztás."

ecoline.hu/makro/2011/11/10/Orban_mar_latja_az_eredmenyeket__jo_neki_UHTE4P
....................

Csak az a baj, hogy nagybetűs nép, egy hatalmas csoportja, nem éppen igy látja.
:)

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2011.11.11. 18:57:06

@Kovácsné: ja, szomorúnak szerintem is szomorú.. és szerintem mindannyian szívesebben dolgoznánk érvényesíthető szerződések védelmében,és kifizethető, kitermelhető adóprés alatt. Sajnos jelenleg nem erre mennek a dolgok...

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.11.13. 08:09:42

A magyar adórendszer legnagyobb baja nem az elvonás mértéke, hanem az átláthatatlansága és kiszámíthatatlansága. OK, pusztuljon az EVA, de nagyon várjuk már azt a söralátétes verziót, amit az az egyszerű vállalkozó is megért, akinek nem könyvelőirodája van. Nevetséges, hogy egy apró, egyszemélyes, nem nagy forgalmú cégecskének is könyvelőt kell foglalkoztatnia, aki súlyos pénzért próbálja átlátni a dolgokat. A könyvelők és könyvvizsgálók nyilván nem örülnének egy radikális egyszerűsítésnek, de talán további pár százezer ember igen.

egyenlito 2011.11.13. 08:26:16

@magpet: Söralátét?

1. Mennyi volt a bevétele? ............
2. Fizesse be!

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.11.13. 09:19:44

@egyenlito: most is ez jön ki, csak meg kell fizetni egy könyvelőt, aki hosszas számolgatással kihozza ezt az eredményt. Végül 17 különféle számlára kell elutalni, hogy a csúnya bankok is meg tudjanak élni valamiből.

hegyilány 2011.11.13. 09:24:47

A Fidesz szóvivője szerint nem lesz ingatlanadó. Az MSZP és az LMP azonban kétli ezt. "

Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön az ingatlanadót firtató újságírói felvetésre azt mondta, a kabinet biztosítani kívánja az adókivetés szabadságát az önkormányzatoknak azokon a területeken, amelyeket a központi igazgatás nem érint adójogszabályokkal, illetve úgy, hogy az ne menjen szembe a kormányzati adópolitikával."

www.168ora.hu/buxa/lesz-e-ingatlanado-85803.html

Ez a baj. Az össze-vissza nyilatkozatok. Ebből a nagybetűs nép azt szűr ki éppen amit akar)
Persze, ki lehet vetni ezt az adónemet is, csak kérdés, hogy ki fogja/tudja majd ezt (is) befizetni??

hegyilány 2011.11.13. 09:31:25

Selmeczi újabb bődületes nyilatkozata"

www.168ora.hu/itthon/selmeczi-ujabb-boduletes-nyilatkozata-85798.html

:))))

Miért van ott" a Giró-Szász András, ha mégis mindenki" nyilatkozhat össze-vissza????
:)

egyenlito 2011.11.13. 09:37:49

@hegyilány: Nem mindegy, hányan hazudnak egyszerre?

orulunkvincent.blog.hu/2011/11/12/giro_szasz_andras_leminositette_a_fitch_et

„A hitelminősítők nem rendelkeznek jogosítvánnyal országminősítésre, kizárólag vállalatokkal foglalkozhatnak, de ezt a munkát sem végzik jól” – fejtette ki Giró-Szász András kormányszóvivő pénteken a Magyar Televízió Az Este című műsorában azzal összefüggésben, hogy a Fitch Ratings negatívra rontotta Magyarország adóskockázati besorolását. „És ez nem a magyar kormány vagy a kormányszóvivő véleménye. Ezt a francia nemzeti bank elnöke mondta.” – tette hozzá Giró-Szász.

"Érdekesség, hogy nemcsak a programot koordinálja az ÁKK, hanem ő fizet a hitelminősítő cégnek azért, mert jelentést ad ki az országról. Egy- vagy kétéves keretszerződést köt az ÁKK a hitelminősítőkkel, amely alapján a hitelminősítő cégek vállalják, hogy valamennyi új állampapír kibocsátásakor besorolják az országot valamilyen adósminősítési osztályba - közölte Búzás."

A fentieket az Államadósság Kezelő Központ illetékes vezérigazgató-helyettese, Búzás László mondta.

menőmano 2011.11.13. 09:40:44

"Senkit sem hagyunk az út szélén" - Drasztikus forráskivonás a szociális szférából"

"Senkit sem hagyunk az út szélén" - szól a kormány hangzatos szlogenje. A jövő évi költségvetésben ennek ellenére a tavalyi 7,2 milliárd forint helyett mindössze 4,4 milliárd forintot szán a kormány szociális célú tevékenységek támogatására.

Soltész Ágnes, a Soteria Alapítvány szakmai vezetője a STOP-nak elmondta: az összegből képtelenség finanszírozni a jelenlegi ellátást.

Megjegyezte, hogy az elvonás miatt az országban működő 340 szolgáltató fele megszűnne, ami nagyjából 12-14 ezer szociálisan rászoruló, súlyos fogyatékossággal élő személy ellátását veszélyezteti."

www.stop.hu/articles/article.php?id=960178

Totálisan érthetetlen. A társadalom ezen csoportja az amelyik nagyon-nagyon rászorult a támogatásra, akik képtelenek az önálló életre.
Végtelenül szomorú, de az érintett csoporttal, házi környezetben, egy idő után) nem is nagyon lehet "mit kezdeni". A nap minden órájában felügyeletet igényelnek.
Szóval én már nem értek semmit, de semmit.
:(

menőmano 2011.11.13. 09:47:19

Benyújtotta lemondását az olasz államfőnek Silvio Berlusconi, miután szombaton a szenátus után az olasz képviselőház is megszavazta a gazdasági megszorításokat tartalmazó költségvetési csomagot."

hvg.hu/vilag/20111112_berlusconi_olasz_csomag#rss

A görögöknél, pedig már meg is alakult a szakértői kormány.

Totális gyorsasággal két államfő mondott le/vagy mondatták le? itt Európában.
Vajon lesz- e harmadik?
:)

menőmano 2011.11.13. 09:50:10

Bocsánat) Picikét felejtek, meg sietek is. Nem államfőt, akartam írni, hanem kormányfőt.)

Ebben a totális politikai zűrzavarban már minden előfordul.

:)))))))

hegyilány 2011.11.13. 09:57:47

@egyenlito:

Én nem állitom, hogy a Giró-Szász hazudik. Inkább azt gondolom, hogy ez lehetetlen helyzet.
Azt nem mondhatja, hogy "Igenis igy van".
Esetleg megpróbálja megmagyarázni a helyzetet") mert helyzet" az van.

Ahogy írtam, az a baj, hogy mindenki nyilatkozik.

egyenlito 2011.11.13. 10:10:59

@hegyilány: Selmeczi a FIDESZ szóvivője, Giró-Szász meg a kormányé. Hadd beszéljen mindkettő, hiszen nincs állampárt-pártállam (csak kétharmad) :-)

hegyilány 2011.11.13. 10:12:24

@egyenlito:

Elnézést! De az általad belinkelt blog engem egyáltalán nem érdekel. Egyszer irtam oda, telepofával egyből lehülyéztek. Pedig tőlem sokkal hülyébbek (is) lehettek ott, a magasröptű kommentekből nem a "kultura" domborodott ki, inkább annak nagyfoku hiánya.
Nem tudom azóta változott e , de én abból nem kérek.
Akármilyen is a blogvilág, határok itt is lennének.

Elnézést, hogy megirtam. de remélem "lejött" amit tudatni akartam.
Sajnálom.

hegyilány 2011.11.13. 10:15:37

@egyenlito:

Nagyon kedves vagy. Ha nem fáradtál volna, akkor is tudom.
De végül is mindkét személy nyilatkozata a kormány munkáját" minősiti.
Az össze-vissza nyilatkozatokat a választó polgár egy lapra teszi fel.
Egyébként teljesen jól vagy????

:((

egyenlito 2011.11.13. 10:41:18

@hegyilány: A link csak a forrásmegjelölés miatt került oda. Ha nem szereted őket, ne kattints.

egyenlito 2011.11.13. 10:44:40

@hegyilány: Köszönöm kedves kérdésed, jól vagyok.

Egyébként pedig Giró-Szásznak, mint kormányszóvivőnek, nem sok köze van ahhoz, hogy mit tervez az MSZP és a DK a következő választásra. Helyes, hogy erről a Selmeczi nyilatkozik. Párt a pártról.

hegyilány 2011.11.13. 10:53:09

@egyenlito:

Nem fenyeget az a veszély senkit, hogy én oda fogok kattintani, arra a blogra. Mint irtam, elég volt egyszer.
Végül is nem azért irom le a véleményem, hogy esetleg tőlem "hülyébbek" a sárgaföldig lehordjanak.
Mert ott, akkor ez a szóhasználat nagyon trendi volt.

hegyilány 2011.11.13. 10:55:19

@egyenlito:

A parttalan vitákat mindig utáltam. Ezért azt hiszem, hogy ezt a kommentelést is befejezhetjük.
De azért te csak nyugodtan írogassad a tutit.
További szép napot.

üdvözlettel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.14. 12:28:44

Nagyon várjuk a "De annak is nagyon örülök, hogy marad az EVA, majdnem annyira, mint amennyire a kivezetésének örültem, de végülis mindegy, mert nekem így is jó meg úgy is jó" című cikket.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása