Kisebbségi választási dilemma

2011.10.13. 14:59 kumin

Még sok képlékeny része van a formálódó új választási rendszernek, de az egyik, „kőbe vésett tézis” szerint a hazai kisebbségek országgyűlési képviseletét biztosan rendezné a törvény. Talán erről az elemről beszéltünk eddig a legkevesebbet a mostanában kiújult közéleti vitában, pedig könnyen lehet, hogy még Guinness rekordra is esélyesek lehetnénk. Nem a javaslat tartalma ennyire izgalmas, hanem a késés, amellyel megszületett: a törvény várható elfogadásának pillanatában majdnem tizenkilenc éves alkotmányos mulasztásban lesz a Magyar Országgyűlés.

(forrás)


Még a Sólyom-féle AB korai időszakának volt egy fontos határozata (35/1992.) ez, amely kimondta:

Az Alkotmánynak az a megállapítása, mely a nemzeti és etnikai kisebbségeket államalkotó tényezőknek ismeri el, a kisebbségek jogainak törvényi szabályozását kiemelkedő fontosságúvá teszi. E jogok körében, illetve ezek mellett, az Alkotmány a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletét külön is megnevezi. A képviselet szükséges előfeltétele annak, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek államalkotó tényezői szerepüket betölthessék.


Nem csak az elhúzódó mulasztás miatt volt kínos az eddigi helyzet. Bármilyen konfliktusban is próbáltunk az elmúlt években kiállni a határon túli magyarság érdekei védelmében, magas labdát jelentett a szemben állóknak arra hivatkozni, hogy nálunk még a kisebbségek parlamenti képviselete sem rendezett, pedig elvileg alkotmányos kötelezettségünk van rá. Szlovéniában, Szerbiában, Romániában mind van valamilyen dedikált kisebbségi mandátumszerzési rendszer a nemzeti törvényhozásokban.


Most úgy tűnik, bepótoljuk a mulasztást. A megoldás részleteit illetően egyelőre még sok a kérdőjel. Azt tudjuk, hogy kisebbségi listára regisztrált kisebbségiek szavazhatnak, tehát nekik már biztosan a választások előtt aktivizálni kell magukat egy regisztrációval ahhoz, hogy élhessenek ezzel a jogukkal. Az is látszik a tervekből, hogy a kisebbségi mandátum kedvezményesen keletkezne, a szükséges szavazatszám fele vagy harmada lenne a sima országgyűlési szék megszerzéséhez szükséges legkevesebb szavazatszámnak. Nem tudjuk ennek a számításnak a részleteit, én az egyéniekre leadható legkevesebb győztes szavazatot valahol 15 és 20 ezer közé teszem az új rendszerben, tehát 10 ezer alatti lehet ez a kisebbségi mandátumszerzési küszöbérték.


Talán a leginkább pikáns része az elképzelésnek az, hogy a kisebbségi listára szavazó nem adhat le voksot az országos pártlistára. Első ránézésre ez diszkriminatív megoldásnak is tűnhet, hiszen a regisztrált kisebbségi szavazó így meg lesz fosztva attól, hogy pártpreferenciájáról is absztrakt módon, azaz a konkrét választókerületi jelöltre leadott szavazat mellett nyilatkozzon. Valójában azonban egyedül így érvényesíthető az egyenlő választójog elve. Sőt, a kisebbségi szavazó választójoga, ha kisebbségi listára szavaz, még ezzel a korlátozással is „egyenlőbb” lesz.


Vegyük csak azt a forgatókönyvet, amely szerint a sima mandátumot eredményező szavazatszám feléért járna egy kedvezményes kisebbségi parlamenti szék. Már így is legalább kétszer annyit ér a kisebbségi listára leadott szavazat, mint a pártlistáé. Ha még ezen felül lehetne pártlistára is szavaznia a regisztrált kisebbséginek, az már háromszoros szorzót eredményezne a listás elemen belül.


A kedvezményes mandátumszerzést ezért persze nem érdemes kritizálni. A kisebbség ilyen szintű pozitív megkülönböztetése bőven belefér az általános gyakorlatba. Magyarországnak egyébként is mindenképp érdemes jó példával elöl járnia, mert a tárgyalási pozícióinkat ez jelentősen javíthatja, amikor a magyar kisebbségek ügyében képviseljük egyébként jogos követeléseinket külföldön. A Magyarországon élő kisebbségi helyzete pedig egy dilemmával gazdagodik: ha akar pártlistára szavazni, megteheti ugyan, de akkor nem regisztrál kisebbségi választóként. Ha regisztrál, akkor megkapja a lehetőséget a kisebbségi választójoga gyakorlásához, de ennek az az ára, hogy kimarad a pártlistás meccsből.
 

Címkék: választójog kisebbségi alkotmánysértés mulasztásos

54 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr973300476

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.15. 15:51:29

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Trackback: Orbán dilemmája 2011.10.13. 17:40:11

Jövő hétfő és kedd helyett október 23-án tartják meg az EU- és az eurózóna-csúcsot. Jó kis dilemma Orbán Viktornak: a hazai kormánypárti ellentüntetés élére áll, vagy inkább a széteső euró-zóna megmentésén fáradozik Brüsszelben. Nincs jó döntés. Fotó:...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B-rocker (törölt) 2011.10.13. 16:55:32

Nem értem. Tele van a parlament kisebbségivel. Csak nem mondjhatjuk kik azok és melyiket képviselik.

2011.10.13. 17:00:25

Vicces lenne, ha pártok helyett a kisebbségek versenyeznének azért, hogy a listán rájuk sszavazzunk, nekik alacsonyabb a küszöb, így többet ér a szavazatunk. Lehet, hogy a sváb kisebbségre szívesebben adnék voksot mint akármelyik mai pártra...

2011.10.13. 17:02:16

@B-rocker: Ne menjünk el ebbe az irányba... inkább azt kéne kivesézni hogy ki, mikor és milyen poziciót vállalt 1990 előtt - aztán meghúzni egy értelmes határt, hogy kiket tartunk vállalhatatlannak. Elképesztő, hogy kik ülnek az egykor ellenzéki fiatal demokraták között - se nem fiatalok, se nem demokraták.

2011.10.13. 17:09:35

@Lázár te igazi szarjankó!: Ugyan, az esztergomi példa után mégis milyen következményekkel számolhatna? Ott az sem drága a kedves testületnek, hogy egy várost lehetetlenítenek el!

hegyilány 2011.10.13. 17:18:30

Még nem tanulmányoztam át a posztot teljesen:) de annyit mondhatok, hogy a kisebbség, hazánkban élő egy csoportja" előbb inkább dolgozni tanulna meg.

hegyilány 2011.10.13. 17:20:59

@dollarpapa:
Már bocsánat!
Az az ügy egy egészen más ügy. Egy lerágott csont.
Ne menjünk már el teljesen más irányba.
Nevezett helyen is megmutatták a választók, hogyan nem kellene szavazni.

hegyilány 2011.10.13. 17:25:41

@dollarpapa:

sváb kisebbségre szívesebben adnék voksot mint akármelyik mai pártra... "

Az ilyen polgár jobb ha nem megy el szavazni.

2011.10.13. 17:29:33

@hegyilány: Ezt meg is fordíthatnám ha akarnám - bársak ne szavazna az, akinek a mostani felhozatal megfelelő...

Elegem van abból, hogy csak a legkisebb rosszra tudok szavazni és nincs olyan formáció, amire szívesen szavaznék.

2011.10.13. 17:32:58

@hegyilány: Esztergomban bármilyen más fideszes jelölt 60% fölött nyert volna magának polgármestri széket, ez a választás előtt is tapintható volt mégis őt indította az országos vagy megyei vezetés - miért??? A felelősség a választóké is, de nem kizárólagosan - most viszont csak ők szívnak, düntetik őekt azért, mert nem voltak hajlandóak egy senkiházira szavazni csak azért, mert a jó pártban ül.

hegyilány 2011.10.13. 17:46:05

@dollarpapa:
Van még idő. Honnan tudod, hogy nem lesz.olyan formáció, amire esetleg szavazol.

2011.10.13. 17:50:44

@hegyilány: Ez igaz, azért is írtam egy _mai_ párt sem felel meg nekem.

Táskás Tóni 2011.10.13. 17:51:17

Az elképzelés messze legpikánsabb része az, hogy a határon túliak szavazati jogot kapnak. Csak jog és semmi kötelesség. Pofátlanság!!!! Ezzel még a fideszes szavazók legnagyobb része sem ért egyet, kiderült a 300ft-os hülyenépszavazáson. Még a kettős állampolgárságot sem akarták megszavazni, nemhogy a választójogot.

2011.10.13. 17:53:29

@Táskás Tóni: az mekkora lenne, ha a külföldön élő kettős állampolgárok magukat a kisebbségi névsorba regisztrálnák :D

kerekkoto 2011.10.13. 17:54:17

Ennek az egésznek az lehet az indítéka, hogy csak látszatra kapunk képviseletet a parlamentben. Az ember életét szerintem nagyobb mértékben határozza meg a pártlistára leadott szavazata, így viszont sokan inkább az utóbbit fogják választani. Végül az lesz a konklúzió, hogy a kisebbségek törpe kisebbségben vannak...

hegyilány 2011.10.13. 17:57:58

@dollarpapa:
Tévedés ne essék én nem vagyok elfogult egyik irányban sem.
Büntetik a szavazók saját magukat.
Nevetséges, és felelőtlenség, egy olyan városban - "állitólag független" jelöltet beszavazni a polg.mesteri székbe, - ami minden fideszes többségű volt. Beszavaztak egy fideszes testületet.
Akkor, ki büntet? és kit?
Aki pedig vállalta/vállalja egy ilyen városban a megmérettetést, az gondolhatta/gondolhatja, hogy esetleg akadályokba" ütközik.

Annyit azért még megjegyeznék, hogy van az országban "vegyesen működő' plg.m. hivatal, nem is egy, és együtt dolgoznak a városért, településért.

Egyébként nem érdekel különösebben a téma. Ezt is csak megjegyeztem.
Neked talán valahol a szived ügye???

A társadalom egy hatalmas csoportjának a minden napjaiban sokkal nagyobb problémái vannak, mint hogy "lerágott csont" témákkal foglalkozzanak.
Remélem kielégitő a válasz.

menőmano 2011.10.13. 18:02:08

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy annak adnék választójogot, aki ebben az országban él, ide fizeti az adókat, járulékokat, viseli a terheket, minden rosszat és jót.
Totálisan nem jó buli, hogy esetleg mindenféle senkiházi szavazhasson, aki azt sem tudja, hogy a magyarországi viszonyokat eszik e vagy isszák.

oszt.kész.kalapkabát.jónapot.
:)))))))))))

2011.10.13. 18:04:42

@hegyilány: Eltaláltad, valahol szívügyem :) Az a baj, hogy a választók négy évente tudnak büntetni, míg a kedves választottak folyttólagosan.

menőmano 2011.10.13. 18:05:33

Nahát ez meg egyenesen röhej!!!!
határon túli dolgos magyarok"

Honnan lehet az kiszűrni, megállapitani, hogy ki a dolgos, és ki az élősködő??
Tök jó komment.

:)))))))

Táskás Tóni 2011.10.13. 18:07:31

@dollarpapa: 160 ezer ember kérte eddig a kettős állampolgárságot. Hát Dunát nem lehet velük rekeszteni, de választást sem nyerni.@Schindler Pistája: Náci-e vagy. Yessss! A zsidókról már szavad sincs?

menőmano 2011.10.13. 18:07:57

@Schindler Pistája:
Kit érdekel, hogy mit irsz.
Én leirtam a véleményem. és kész. ennyi.

2011.10.13. 18:09:09

@Schindler Pistája: Aki ilyen elméleteket elhisz, azt is meg kéne fosztani a választójogától... Komolyan, ha valaki idehoz 2000 száraztalpút, az jelent valamit a választási eredményben? Elárulom, kurvára nem, +/-1 hely, worst case. Ahhoz, hogy valóban számítson nagyobb tömeg kell, de arra még ott sincs elég pénz azt elhiheted. Egy ország irányítására vannak sokkal kifinomultabb és hatékonyabb módszerek ennél.

Mellesleg a határon túliak szavazati joga nem csak határon túli magyar nemzetiségű hanem a magyar állampolgársággak (is) rendelkezőkre fog vonatkozni, azaz vagy benne lesznek a favorizált és nem faovrizált csoportok is vagy senki.

Döntsd most el hogy támogatod vagy ellenzed.

Táskás Tóni 2011.10.13. 18:10:21

@menőmano: Aki a fidesz érában kérte a kettős állampolgárságot az csak "jó" ember lehet.

menőmano 2011.10.13. 18:10:40

@Schindler Pistája:
Á' dehogy vagyok az.
Ilyeneket irni?? Jaj de buta vagy.!!!
És? És Te ki vagy???
:)

2011.10.13. 18:11:35

@Táskás Tóni: Csak eljátszottam a gondolattal. Amilyen beteg világban élünk el tudom képzelni, hogy Slota arra buzdít majd, hogy sokan legyenek magyar kettős-állampolgárok, ezzel a választáson erősítve a szlovák kisebbség képviseletét a magyar Országgyűlésben... a'la trójai faló

menőmano 2011.10.13. 18:12:51

@Táskás Tóni:
"Jó" ember! Na igen. De az is lehet, hogy rossz, csak jónak" tűnik.
:)

2011.10.13. 18:15:41

@Schindler Pistája: 2006-ban nem tudok állást foglalni, nem votlam ott, a hírknek pedig nem lehet hinni. cigánybűnözés pedig van, tapasztaltam... és mivel tapasztaltam így ez nem is előítélet már.

Ki az a heller? Én csak a 22-es szerzőjét tartom számon.

menőmano 2011.10.13. 18:17:04

Kumin Ferenc!

Szólnia kellene ennek a valakinek, hogy engem ne nevezzen köcsögnek.!!!

:)))

menőmano 2011.10.13. 18:19:41

@Schindler Pistája:

Figyelj csak!! Egyébként, mit képzelsz Te magadról??
Hm?

Táskás Tóni 2011.10.13. 18:19:41

@menőmano:@dollarpapa: Lelépek, mert hányingerem van a nácitól. Gondolom majd Kuminnal szépen elbeszélgetnek.@Schindler Pistája: Ha nem lesz elég molotov koktél Budaházi megdorgál. Takarodj készíteni.

2011.10.13. 18:21:33

@Schindler Pistája: Gondolatkísérlet: szerinted 500M Forintból mivel tudsz több szavazatot venni?

12.500 zsidó utaztatásával (fejenként 40 ropi a repjegyre)

100.000 "ajándékcsomag" megfelelő helyen való kiosztásával (5 ropi egy szavazatért, cédulakivivős-cserélgetős módszerrel)

menőmano 2011.10.13. 18:21:48

@Táskás Tóni:
Ha úgy gondolod, felőlem nyugodtan leléphetsz. de akár maradhatsz is.
:)

menőmano 2011.10.13. 18:24:35

Én meg megyek (egy rövidke időre) szétnézek a neten, megnézem mik a hirek?!!
ennyi.
:)))

2011.10.13. 18:25:04

@dollarpapa: Basszameg, még mindig nem vágom. Van ez a hiller nevű csávó, de rá kár szót vesztegetni, rá gondolsz?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.10.13. 18:26:48

Engem az érdekelne, hogy miért evidens, hogy a kisebbségi képviselő beleszóljon a kisebbségi törvénytől és költségvetéstől eltérő törvénykezésbe? Ezzel azt fogják elérni, hogy ezeket a helyeket a fideszes kisebbség tölti majd be. Jobb volna a garantált képviselet az országos kisebbségi önkormányzatok elnökével, aki vétózhatná a hülye kormányt.

is 2011.10.13. 18:26:51

@kerekkoto: itt a két pont. oszd meg és uralkodj, a la FIDESZ. ha vállalod a kisebbségi énedet, akkor szívsz. Kumin-féle FIDESZes cinikus magyarázat ez a pozitív megkülönböztetés. az összes Mo-i kisebbség (a cigányságot kivéve) nincs 4%, azaz 400 000 ember. vannak 11-en, azaz bármelyik kisebbség max. 60 ezer. ebből választókorú 45 ezer, ebből résztvevő 30 ezer. ha van 5 jelölt (és a FIDESZ majd jól gondoskodik róla, hogy legyen), akkor esélytelen még a legnagyobb kisebbségnek is, hogy nyertes képviselője legyen, ha 10 ezres határhoz kötik, ki van ez számolva, ne félj. és aztán ehhez jön, hogy a listás dilemmával még ebből is csípnek lefelé. van olyam kisebbség, amelyből összesen nem tudsz 10 ezer választókorüt találni.

parasztvakítás, homokszórás.

menőmano 2011.10.13. 18:27:54

Különben meg azt mondta anno) a Lázár J. hogy "nincs nálunk a bölcsek köve".
Az meg amúgy" látszik.?!
:)))))

is 2011.10.13. 18:28:31

@Schindler Pistája: Az se magyar, aki a másikat lecigányozza. Tudom, nehéz megérteni. De cáfolj rám.

2011.10.13. 18:31:52

@Member: Teljesen jogos!

A kisebbségi önkormányzatok működése is megérne egy misét - miért van az, hogy a 11 kisebbségi önkormányzatból 10 botrányok nélkül képes létezni?

hegyilány 2011.10.13. 18:56:10

Krekó: ha így folytatja, 5% alá is zuhanhat az MSZP"

2014-ben a baloldalnak csak összefogással lehet esélye a Fidesszel szemben, ennek az összefogásnak pedig az LMP-re is ki kell terjednie. Az elemző azonban egyelőre nem lát a pártok képviselői között olyan személyiséget, aki a baloldal élére állhatna."

atv.hu/cikk/20111013_kreko_peter

Igaz. van még idő. De ha igy haladnak az ellenzéki pártok, csak kifelé kiabálnak, nem épitkeznek, nem szerveződnek, nem lesz gond azzal, hogy megnyerjék a választásokat.
:)

Valakinyolc 2011.10.13. 19:15:13

Akkor a zsidókról itt most nincs szó ugye? Mert ők nem is hivatalos kisebbség.

santmor 2011.10.13. 19:20:22

@Táskás Tóni: Tisztelettel alhangon ,hataron tul is szertnenek szavazni,ne ma olyan joliskolazott kepzett emberek döntsek el csak hogy mi legyen mint a Taskas Toni.

Táskás Tóni 2011.10.13. 20:41:30

@santmor: Diplomás vagyok, angolul beszélek. Képzett vagyok és jóliskolázott. Ettől még lehetnék olyan bugris, mint mondjuk Lázár , Kövér vagy Orbán, vagy Dajcstomi. De nem vagyok. A határon túliak ne akarjanak szavazni se alhangon ,se felhangon. Települjenek haza, éljenek , dolgozzanak és adózzanak itthon. Természetesen szavazzanak is itthon a magyar állandó lakhelyük szerint.
Azt pedig, hogy mi legyen most nem a kétharmad, hanem Orbán dönti el egy személyben. Mindenki csak a statisztája, akár a fideszben, akár a kormányban, akár a gazdaságban, akár a politikában. A disznóól-másfél év alatt ez lett Mo-ból- kiskondása.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.10.13. 21:51:42

@Valakinyolc: A népszavazás eredménye érdekes lehet, ugyanis a Mazsihisz szeretné, hogy a vallás legyen az identitásképző elem, de ők is egyre kevésbé fognak eszerint élni, meg fog erősödni a szabad identitásvallás, ami nemzeti kisebbséggé teheti őket, mint mondjuk a balti államokban. A 100 év követelmény megvan, mindenesetre.
Én az MTA bunyevácokkal szembeni pálfordulását nem értem.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.10.13. 21:52:20

@dollarpapa: Azért az ukránokról se feledkezzünk el, ahol az elmagyarosodott ukránok és az Ukrajnából betelepült ukrán anyanyelvűek tépik egymást.

hegyilány 2011.10.14. 07:41:31

@dollarpapa:

Eltaláltad, valahol szívügyem :)"

Akkor oda kell menni, ott kell az észt osztani. Szórakozni. Biztosan még örülnek is neki.
Itt meg tulságosan unalmas már a lerágott csont téma.Remélem világos! Szórakozzál mással!!!

márta)) 2011.10.14. 12:15:53

Amilyet a Fidesz akar, olyan választási rendszer lesz"

Új kérdések sorát veti fel a határon túliak választójoga.
Az már eldőlt, hogy közvetetten – listás voksaik révén – olyanok is beleszólhatnak abba, hogy milyen adókat vet ki az Országgyűlés, lesz-e sorkötelezettség, meddig legális az abortusz, akik mentesek a döntés következményei alól.
Azt azonban még senki sem tudja, hogy milyen szabályok szerint küzdenek majd a határon túli szavazatokért a magyarországi pártok.

Ha a „minden állampolgár egyenlő” elv alapján, az nyilvánvalóan jócskán megdrágítaná a korteskedést. Kárpát-medencei általános kampány azonban nem lesz.

Nem pusztán azért, mert csak egy voksuk van a levélszavazóknak (akik számát egyébként ma még becsülni se nagyon lehet), de azért sem, mert a Fidesz eddigi munkálkodásának gyümölcse valószínűleg beérik, a határon túli szavazók többségének voksait szinte automatikusan begyűjtheti, küzdenie legfeljebb a Jobbikkal kell.

Az MSZP és az LMP aligha költi pénzét külföldi szavazatvadászatra, bár gesztusértékű gyűlésezést nyilván tartanak majd itt-ott.
Ettől függetlenül kérdés, ha a magyar kampányszabályok tiltják majd a kereskedelmi televíziós politikai reklámot – mint a Fidesz tervezi –, akkor érvényt lehet-e szerezni ennek az országhatáron túl. Aligha, legfeljebb az ettől eltiltott magyarországi pártok érdekében politikai strómanok hirdetnek majd, ha az ottani reklámakciót fontosnak tartják az itteni kampánytervezők.

A Fidesz hangsúlyozza, hogy a koncepció nincs kőbe vésve, várja a többi frakció javaslatait is.

Az ellenzék nyilvánvalóan küzdeni fog azért, hogy a rendszer arányosabb legyen (vagyis a megszerzett mandátumok száma szorosabban függjön össze a kapott szavazatokkal), míg a stabil kormányzás értékére hivatkozó kormánypártok a nyertes jutalmazását szorgalmazzák.
Ez a győzelem az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján biztosan a Fideszé lesz."

hvg.hu/hvgfriss/2011.41/201141_atrajzolt_valasztasi_rendszer_nincsen_kerde#rss

Úgy gondolom, tehet, adhat javaslatokat az ellenzék, de a koncepcióba beépítve, (nagy a valószínűsége) hogy nem lesz.

legeslegujabbkor 2011.10.14. 16:26:25

@márta)): A Fidesz is , amikor a törvényt fogalmazta, és az elemzők is abból indulnak ki, hogy az egyénieket mindenhol narancsos fogja megnyerni, és az egész választási törvény a mostani közvélemény kutatásokra épülve akarja megakadályozni (olvasva úgy tűnik, hogy elég sikeresen) a többi pártot a szavazatszerzésben. Szerintem a bizonytalanokat (és a lemorzsolódó Fideszeseket) ne írjuk le ilyen könnyedén azzal, hogy el sem mennek majd szavazni, mert egy más helyzetben ez a törvény nem segít Orbán Viktoron.

hegyilány 2011.10.16. 10:45:28

"Négy helyen lesz vasárnap időközi választás az országban: a Hajdú-Bihar megyei 6-os számú, püspökladányi központú választókerületben ma tartják az országgyűlési képviselő-választás második fordulóját, míg Abaújszolnokon, Héderváron és Kisherenden polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak."

A választópolgárok reggel 6 óra és este 7 óra között adhatják le szavazatukat."

www.mno.hu/portal/816393

Csak annyi) Kíváncsian várom az eredményt.
:)

hegyilány 2011.10.16. 11:00:50

"A külhoni állampolgárok szavazati joga a nemzetközi gyakorlatban

"A határon túli magyarok szavazati jogán érintő kérdések megvitatására szervezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Egyetem a Külügyminisztérium támogatásával.

A határon kívül élő állampolgárok parlamenti képviselete – A külföldön történő szavazás, példák és kihívások” című konferenciát annak szellemében hívták életre, hogy megismerjék a választójogi kérdésekben jártas, nemzetközileg elismert szakértők nézeteit.

A konferencián előadást tartott többek között Martonyi János külügyminiszter, Áder János Európai Parlamenti képviselő, és Korhecz Tamás a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke is."

kitekinto.hu/karpat-medence/2011/10/09/a_kulhoni_allampolgarok_szavazati_joga_a_nemz

hegyilány 2011.10.16. 11:02:36

Bocsánat! a bemásolt cikkhez nem akartam külön kommentárt fűzni. Olvasmánynak szántam.
:)

Bala Lajka (törölt) 2011.10.16. 16:01:14

K.F. "Vannak bizonyos határok"???

menőmano 2011.10.16. 20:33:36

Totálisan igaz) "Vannak bizonyos határok", illet lennének bizonyos határok, és nem csak a politikában.
A mindennapi életben, a blogokon, posztokon, a kommentelőknél is.?
Milyen igaz.

menőmano 2011.10.16. 20:36:09

Elnézést! "illetve".) akartam írni. Úgy látszik ujjat, vagy billentyűt kell cserélne, vagy a gépemet kell kivágni az ablakon.
Nem tudom mi, de valami van.
:)))))

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása