Az Igaz Finnek teával kínálnak

2011.04.18. 15:38 kumin

Vasárnap parlamenti választások voltak Finnországban. A békés, konszenzuskereső, jóléti demokráciák észak-európai, sokszor pozitív példaként emlegetett modelljén ismét csúnya makula keletkezett. Illeszkedve a svéd, a dán és a holland fejlemények által rajzolt trendhez a finneknél is jelentősen előretörtek a populista, főként idegenellenességgel és EU-szkepszissel házaló szélsőjobboldali Igaz Finnek – könnyen lehet, hogy a kormányalakításhoz is szükség lesz rájuk. Többen az USA Tea Party jelenségét emlegetik, és talán nem is tévednek nagyot. Megszólaltak az EU vészharangjai is. Mintha a civilizált Nyugat – a kőolajhoz hasonlóan – szimbolikus tartalékai kimerüléséhez közeledne.

Timo Soini, az Igaz Finnek vezetője (forrás)


Minden analógia sántít. Az előretörő északi szélsőségesek egymással is sok tekintetben különböznek, és az amerikai Tea Party közösség is sok tekintetben más alapokon áll. A közös pontok azonban nyilvánvalóak. Erőteljesen konzervatív, nacionalista, idegenekkel szemben gyanakvó értékvilág, amely bezárkózó, piaci liberális gondolatok vegyítő, csak helyben újraelosztó gazdaságpolitika, a nagy szövetségekkel – legyen az az EU vagy az USA szövetségi kormánya – szembeni düh és dac. Ez az eklekticizmus a nagy múlt századi ideológiákba sehogy sem illeszthető, talán pont ebben is rejlik a vonzereje.


Nem kíván sok magyarázatot az időzítés sem. A nagy gazdasági válság és recesszió után (közben?) a választók olyannyira a pénztárcájukba bújtak, hogy onnan már nem látszanak a hagyományos politikai oldalak hagyományos jelszavai. Szép dolog a családban generációkon át öröklődő politikai preferencia, hasonlóan derék tulajdonság a párthűség, de ha egy család elveszíti a házát, a papa-mama pedig tartósan munkanélkülivé válik, akkor az alapkérdésekben is könnyen új válaszok születhetnek.


Három gyors tanulságot látok. Egyrészt immár talán könnyebben lesz elvárható a nemzetközi sajtótól, hogy a szélsőjobb közép-európai – és benne magyarországi – előretöréséről árnyaltabb tudósításokat készítsen. Feltétlen elvárom, hogy a nálunk továbbra is jelen lévő, ezekben a napokban is aggasztó híreket produkáló radikálisokról többé ne olyan értelembe beszéljenek, mint a magyar néplélekben elfojtott, de örökké feltörni akaró, történelmileg már megnyilvánult szélsőségesség legújabb reinkarnációiról, hanem mint valami olyasmiről, ami a csodálatos északi demokráciákban is jelenleg simán utat talál magának, tehát történelmi kontextustól független korjelenség.


Másrészt, a múlt századi ideológiai alapokon létrehozott nagy európai szövetségünket láthatóan komoly kihívások teszik próbára. Nem csak az aktuálisan leginkább aggasztónak tűnő portugál segélycsomag körüli kérdőjelek miatt állítom ezt. A probléma sokkal összetettebb. Európa az elmúlt évtizedekben arra a gondolatra építette magát, hogy a szabadság iránti elkötelezettség összeköti még a legkülönbözőbb kultúrákat is, gondoljunk csak a négy szabadság elvére, vagy a mi régiónk rendszerváltozására és integrációjára. 2001. szeptember 11. és a nagy, pénzügyiből gazdaságiba átcsapó válság azonban új, nyomasztó élményeket hozott, amelyeket könnyen úgy szűrhettek le sokan maguknak, hogy a szabadságnál fontosabb a biztonság és a kiszámítható gazdasági teljesítmény. Ez a gondolkodásmód tükröződik a most sikeresnek tűnő szélsőségesek kínálatában.


Harmadrészt, ezekkel a tendenciákkal szemben a mérsékelt politikai szereplők csak úgy vehetik fel eredményesen a harcot, ha a maguk is kilépnek abból a gondolkozási sémából és politikai beszédmódból, amelyeket a hagyományos ideológiai besorolás révén örököltek. Lehet olyan politikát csinálni, amelyet látva az entellektüel közönség tapsol, de ezt a meccset továbbra is szavazatokban mérik. Lassan egész Európa megérti, hogy az ostoba populizmussal nem úgy lehet a legsikeresebben szembeszállni, ha a komoly szereplők befogott orral eltaszítják maguktól, hanem ha megértik az okait, ad absurdum igazságait, és ezek tükrében komoly revízió alá veszik saját politikai kínálatukat. Az úri közönség biztosan nem fog tapsolni, viszont a szélsőségesek így ott maradhatnak, ahol a helyük van, és remélhetőleg nem sok vizet zavarnak: a szélső 5-10 százalékban. Az Igaz Finnek tegnap 19 százalékot szereztek.
 

Címkék: populizmus finnország szélsőjobb igaz finnek

37 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr782836936

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konvergencia program: a reformok útján 2011.04.19. 16:10:06

A Matolcsy György által ismertetett konvergencia programban a jobboldali kormányzat egyrészt az átlagos keresetű állampolgárokat érintő juttatások fájdalmas megvágásával, másrészt a korábbi kormányzat strukturális reformterveinek leporolásával kívánja ...

Trackback: P+R és a kiterjesztett zónákból befolyó pénzek 2011.04.19. 13:50:58

 Tegnap egy 13. kerületi irodaházban volt dolgom, és  a parkoláskor szembesültem vele, hogy hiába külváros, és hiába van az irodaház egy teljesen üres lakótelepi parkoló mellett, itt bizony fizetni kell. Nem volt apróm, mobillal nem tudok par...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2011.04.18. 20:23:20

Inkább az az érdekes hogy még az északiak se a szélső bal felé mozdultak el, pedig történelmileg talán a szélsőbal ami közelebb áll a szociális dolgok erősítéséhez (amire a válság miatt nagyobb lenne az igény), de gyakorlatialg teljes világtrend hogy jobb populárisok erősödnek. És ha nem tévedek túl nagyot, akkor a szélsőjobb ami begyűjti a legtöbb munkásosztály (vagy inkább úgy mondanám hogy alacsony jövedelműek) szavazatát, amit tudok, hogy Haideréknál ez egyértelműen kimutatható volt.

Am ha megnézzük a trendeket (akár osztrák FPÖ, vagy a szlovák SNS) nagyon igaz hogy ha hatalomba bekerülnek akkor hamar kiderül a kettősségük és lehetelen ígéreteik amik miatt pikk pakk vissza csúsznak - ugye az SNS az pl éppen hogy becsússzant a küszöbön, FPÖ kb 8 minisztert váltott 3 poszton a röpke kormánypártisága alatt.

És ha a Finneknél is bekerülnek a koalícióba akkor ott is szerintem leépülnek... de meglátjuk :)

Terézágyú 2011.04.19. 13:46:26

Ha valóban igaz, hogy egész Európában ennyire előretör a szélsőjobb - akkor mi értelme kommunistázni, és arra törekedni, hogy "nehogy a szélsőbal visszatérjen a hatalomba"???
Hol van itt a szélsőbal?
Szélsőjobb viszont van.

rubberbandman 2011.04.19. 14:03:26

finnország soha nem volt befogadó multikulti állam. 96 környékén egy múzeumban volt erről kiállítás helsinkiben, ki volt pakolva párezer útlevél, hogy összesen ennyi idegent fogadtak be szemben a svédekkel a kiírás szerint. aztán egy ázsiai csaj a szája elé tett lcd képernyővel mozgott a városban, ami akcentus nélkül beszélt finnül és társai. a svéd nemzetiségnek "tisztelegve" sok kétnyevű felirat van az országban de a finnek erről is azt mondták micsoda egy baromság pár svéd miatt. kollegám a szomszédaikat efféleképpen aposztrofálta: keletről a komcsik, északról a lappok (gyengébbek kedvéért az országhatáron belüli lappokról beszélt), nyugatról a buzik. ez persze nem reprezentatív csak saját tapasztalat.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.04.19. 14:04:40

A történelem a gazdaság ciklusaihoz szorosan kötődik. A liberális, engedékeny megközelítés csak addig működik, amíg nincsenek komolyabb problémák a gazdaságban/társadalomban.

Ha előjönnek a komoly problémák, akkor már nem tartható az a hozzáállás, hogy nem lépünk senkinek a tyúkszemére, mindenkinek joga van azt csinálni, amit akar, stb.

Ezért tör előre nálunk a Jobbik, mert a kormánypártok nem mernek határozottan hozzányúlni a problémákhoz, és északon is ezért erősödik a szélsőjobb, mert ott is a szőnyeg alá söprik a problémákat.

Erre az lehet a megoldás, hogy a mérsékelt politikai pártok feladják a mérsékeltségüket (vagy egy részét), amíg a problémákat nem sikerül megoldani. Magyarul a radikálisabb megközelítés mindenképpen teret követel magának, és ha a nagy pártok nem akarják átengedni a teret a szélsőjobb pártoknak, akkor csak egy lehetőségük van: fel kell emelniük a nagypolitika szintjére a radikális szemléletet, és be kell illeszteniük a saját eszköztárukba.

lüke 2011.04.19. 14:09:48

@Terézágyú:
a szélsö bal az EP-ben van,kicsit átakulva havi tizért(€)
volt maoisták
Barroso, Bendit,Joschka Fischer
MO:TGM

lüke 2011.04.19. 14:11:41

@rubberbandman:
hogy lenne
-meddig uralkodtak az oroszok rajtuk?
- a gazdag tökések pedig svédek

aranypenz.blog.hu · http://aranypenz.blog.hu 2011.04.19. 14:30:49

@lüke: Giorgio Napolitanót is ide sorolnám, 99 és 04 között EP-tag volt.

baliquez 2011.04.19. 14:54:13

A nemzetközi sajtó véleménye a rasszizmusról 2011 tavaszán már csak és kizárólag a megélhetési rettegőket érdekli: Skandináviában is bőséggel vannak tapasztalatok a szép színes multikultival és annak védendő-becsülendő hatásaival kapcsolatban.

Nem kérnek belőle, nagyon okosan, mert az a történelmi kontextustól független korjelenség hogy ahova bekerül a káosz ott - ejbe furcsa - bizony káosz lesz. Európa már rég felült a szopórollerre, nem vették figyelembe hogy a szabadság iránti elkötelezettség mást jelent a különböző kultúrákban.

A muszlim számára azt jelenti a személyes szabadság hogy a saria szerint eljárhat családtagjai felett, ugyanígy a cigánynak azt jelentheti hogy a saját kulturális hagyományainak megfelelve lophat/rabolhat a "paraszttól". Ha ezek a szabadságvágyaik nem teljesülnek akkor ombudsmanhoz rohannak hogy akadályoztatva vannak a szabad vallásgyakorlásban és/vagy félelemben kell élniük az őket befogadó társadalom törvényei miatt. Mivel nem értik meg és nem is akarják felfogni és elfogadni a társadalmi együttélés szabályait ezért nincsen helyük nyugati társadalmakban.

Sok-sok évszázad véres polgárháborúi és több paradigmaváltás alatt fejlődtünk odáig hogy képesek vagyunk élni és nem visszaélni pl. az emberi jogokkal, erre valami homályos megalapozatlan szabadságelvű ideológia alapján ránk akarják kényszeríteni olyan közösségek babusgatását és finanszírozását akiknek az utóbbi ezer év alatt is bőven megfelelt a törzsi alapú gyűjtögető életmódban maradás.

Maholnap embert küldünk a Marsra és nanotechnológiával építünk fel szerveket őssejtekből, a másik oldal mit tud felmutatni? Azt hogy belefojtják a hűtlenkedő feleségüket a családi medencébe meg hogy feltörik a nyaralót, ellopják a termést és elszedik a mobilodat. Kizárni kell a kizárnivalót, nem pedig integrálni az integrálhatatlant. Sok sikert Finnországnak.

eax_ 2011.04.19. 15:06:05

[off]

"Mintha a civilizált Nyugat – a kőolajhoz hasonlóan – szimbolikus tartalékai kimerüléséhez közeledne."

www.fn.hu//makro/20110324/varro_szisztematikus_olajhiany_lesz/

[/off]

lüke 2011.04.19. 15:10:25

@aranypenz.blog.hu:

en.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Napolitano
a wiki szerkesztö nem maradt adósa: Csauval és a Kgb-s ifjúval

aranypenz.blog.hu · http://aranypenz.blog.hu 2011.04.19. 15:17:50

@lüke: számomra az a megdöbbentő, hogy 56-ban lecsőcselékezte a magyar forradalmárokat

wittgenstein 2011.04.19. 15:45:18

Nekem meg az a véleményem, hogy addig jó nekünk magyaroknak, amíg nincs nálunk európai mértékű jólét, mert addig nem árasztanak el bennünket az " idegenek", lásd még District 9. Mert mint láthatjuk a magyar még sovénabb, nem kicsivel , mint pl. a finnek. Akkor lesz csak igazán bajban ez az antitoleráns magyar nemzet, ha jobban élünk,mint a szomszédaink. Szerencse, hogy ez soha nem fog megvalósulni. Kár azon élcelődni, hogy a finnek milyen jobbosak, amikor mi még inkább vagyunk. Lásd napjainkat, de akár óráinkat is mondhatnék.

Dr Kangörény 2011.04.19. 16:17:46

Nem a nemzetközi sajtót kéne ekézni, hanem a kormányt noszogatni azért, hogy tegyen végre rendet - és rögtön megszűnnének a magyarországi szélsőségesekről szóló cikkek.

Határozott, gyors rendőrség, gyors ítélkezés, amerikai módra kamerával felszerelt rendőrautók - dokumentált intézkedés a lincselésre hajlamos csőcselék ellen. Ha ezek megvalósulnak, akkor néhány elvakult jogvédőn kívül mindenki elégedett lenne.

is 2011.04.19. 16:22:37

Egyreszt: sosem a szelsojobbal volt baj, mintha az valami kirivo jelenseg lett volna. Hanem azzal, hogy a FIDESZ, szemben minden mas nyugati mersekelt jobboldallal lancos kutyakent tartotta, amig kedve ugy tartotta. na ez az a magyar sajatossag, amirol mindenki beszel. hogy a FIDESZ tele van kripto-Jobbikosokkal.

Masreszt: nyilvan el kellett volna magyarazni, hogy a szabadsagjogok a gazdasag szabadsagat, es nem a kulturaket jelentik. az europai egyesules a joletet biztositja, amire ra kell epiteni a biztonsagot. kb. mindenki _gazdasagilag_ hulye, aki ezt vissza akarja csinalni. egy 80 millios piac sem tudja felvenni a versenyt az 1,3 milliardos Kinaval. A gazdasagi egyesules meg _szuksegszeruen_ magaval hoz mindent, akar tetszik ez akarkinek, akar nem, es aki ezt nem erti, az tanuljon tortenelmet (pl. USA polgarhaboru) meg szociologiat meg kozgazdasagtant.

Harmadreszt: ismet reogzitsuk, hogy az europai egysegesules nem ideologikus, hanem a legtrivialisabb gazdasagi egyuttmukodesen alapszik fuggetlenul, hogy ez az egyuttmukodes rabszolgatartas, huberuralom, kapitalizmus vagy kommunizmus. a politikanak nem kell idologizalnia, es semmikepp nem kell felvennie a populizmus kesztyujet, hiszen az nem mas, mint puszta tagadas (Orban tanacsadoja ne tudna ezt, a fonoke ezt csinalja meg kormanyon is?), hanem praktikusan es technokratikusan a joleten kell dolgoznia. ideologiamentesen.

Anti Anyag (törölt) 2011.04.19. 17:20:46

Csúnya makula. Ők szerintem inkább úgy gondolják, hogy mázlisták.

El lehet képzelni egy ilyen országban egy Chon Bandit féle társaság micsoda károkat lenne képes okozni.

Le kellene már arról szokni, hogy a családot, közösséget és ezek védelmét képesek pótolni liberális értékek. Meg lehet nézni, a legliberálisabbnak mondott országokban is ott van rend és fejlődés, ahol a liberális "értékek" nincsenek, vagy dobták azokat.

lüke 2011.04.19. 17:47:21

@wittgenstein:
a magyar uralkodó osztály mindig gondoskodott róla,hogy ilyen ne legyen

@aranypenz.blog.hu:
távolba látott:)

Mohamed 2011.04.19. 17:58:49

Ezaz
üdvözlet innem Magyarországról az Igazi Finneknek
csak így tovább mégse olyan csúnya gonosz az a szélsőjobb ha az eddig mindíg példaként felhozott finn testvéreinknél így előre tört.

Michael Corleone 2011.04.19. 22:31:20

grat, nagyon tetszett a bejegyzés, egy apró megjegyzés: az 'ostoba jelző' a végén nincs alátámasztva, pont amellett érvelsz, hogy nem olyan egyszerű a helyzet, h a radikálisok ostobák, nekik is van igazságuk, stb. Pont azok ellen küzdesz -sztem helyesen- akik egy legyintéssel elintézik a radikális pártokat, anélkül, h megértenék az okokat.

juditka* 2011.04.19. 23:31:34

Az Igaz Finnek tegnap 19 százalékot szereztek"
Legyen ez a finnek problémája.:)
A magyarországi szélsőjobb jelenléte és erősödése éppen elég nagy probléma.
"Fegyveres kiképzőtábort szervez Gyöngyöspatára a szélsőjobboldali beütésű Véderő nevű szervezet.
A Heves megyei településen korábban a Jobbik-közeli Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözött, illetve maga a Jobbik is demonstrált a „cigánybűnözés” ellen."
Elképesztő, ahogyan "fellépnek" a romákkal szemben.
A jobbik a "hajmeresztő" ötleteivel. Úgy gondolom, hogy sürgős, kormányzati szintű beavatkozsát igényelne.
A gyűlölet, csak a gyűlöletet fokozza. Senki sem vitatja el, hogy van "roma bűnözés", de van a másik oldalon is ilyen réteg.
Mindkét oldalon vagy "egy csoport" aki szinte nem is vezethető vissza a normális munka világába, és inkább a "tyúklopásból" :) szeretne megélni.
Egyébként a romák helyzete kormányokon átivelő probléma.
Szomorú jelenség, hogy a szélsőjobbnak az utolsó felmérések sezrint - ha jól emlékszem-:) 3 %-ot növekedett a támogatottsága.

Nem tudom megtaláltam e a "politikai csavart" a posztban, ill. jól látom e.

:)

juditka* 2011.04.19. 23:39:52

, Nicolas Sarkozy francia elnököt a szélsőjobb szorongatja"

hetivalasz.hu/uzlet/zold-hajtas-36972

Lassan egész Európa megérti" ?

:)

juditka* 2011.04.19. 23:52:41

A kiképző tábornak nevezett "helyre" 14 évnél idősebb fiatalokat várnak.
Irja már meg valaki, ha tudja, "mi lesz" ezekből a fiatalokból? !!
hm. Mennyire lesznek hasznos tagjai a társadalomnak?....

Jó éjt.

:)

juditka* 2011.04.19. 23:55:49

Elnézést! mindig fáradt vagyok. most látom mit irtam.
"beavatkozást " igényelne.

:))))))

lüke 2011.04.20. 07:10:07

la famille Le Pen ante portas,
csak azért, hogy ne legyen mán` két egyhatvanas magyar unjós fövezér

baliquez 2011.04.20. 12:54:07

@juditka*:
"Elképesztő, ahogyan "fellépnek" a romákkal szemben."

Senki nem lép fel a romákkal szemben - romának ugyanis csak a beilleszkedett, társadalmi kötelezettségeket vállaló polgártárs nevezhető. Cigányok ellen SEM lépnek fel, plusz a cigánybűnözés a cigány életvitellel párhuzamos, ebből adódóan kvázi bőrszínfüggetlen jelenség.

"Senki sem vitatja el, hogy van "roma bűnözés", de van a másik oldalon is ilyen réteg."

Elvitatom, romabűnözés nem létezik, ilyen fogalom nincs. Cigánybűnözés, az van, átfedésben a lumpenbűnözéssel, éppen csak azért terjedt el a lumpenbűnözés helyett a cigánybűnözés kifejezés mert a kisebbségre többszázszorosan jellemző elkövetési módokat takar a fogalom.

"A kiképző tábornak nevezett "helyre" 14 évnél idősebb fiatalokat várnak.
Irja már meg valaki, ha tudja, "mi lesz" ezekből a fiatalokból? !!
hm. Mennyire lesznek hasznos tagjai a társadalomnak?...."

Jó fizikumú öntudatos polgárok lesznek belőlük, akik kiállnak egymásért és szükség esetén majd megvédik azokat a védekezésre képtelen, becsületben megőszült vidéki kisnyugdíjasokat akiket más nem véd meg a deviáns bűnözőcsürhétől. Mindenképp hasznosabb tagjai lesznek a társadalomnak mint aki a védhetetlen bűnpártolását idézőjelekkel és smiley-kkal dekorálja, tetszik érteni kire gondolok, kedves Juditkacsillag.

Egyáltalán nem szomorú jelenség hogy a nemzeteknek kezd tele lenni a tökük a rájuk kényszerített cigánytenyésztéssel. A szomorú az hogy szélsőjobboldalinak bélyegzik az olyan hazafias önvédelmi szervezeteket amiknek létjogosultsága és VALÓBAN félkatonai formája megtalálható mindazokban az országokban ahonnan nem átallanak minket a tizedannyira militánsért kritizálni.

lüke 2011.04.20. 18:06:53

a magyar zsurnalizmus bázisa a tudatlanság, a durvaság és a nagyot mondás
FRO
a szélsö jobb erösödik- LePen familia,már korábban is 30%-a volt
Németo.
- a zöldek az atomkatasztrófa miatt pillanatnyi elönyt szereztek, a bizonytalan választókkal
-FDP: Westerwelle személye érett meg a leváltásra
a primet továbbra is a gazd. min .Brüderle viszi
a vietnami adoptált eü. min. alkalmi profitáló
de.wikipedia.org/wiki/Guido_Westerwelle

de.wikipedia.org/wiki/Philipp_R%C3%B6sler

juditka* 2011.04.20. 19:00:28

@baliquez:
Hmm. Van valami probléma a kommentemmel?!

Pasztorella 2011.04.20. 22:29:15

@juditka*: :)

"Azok" a fiatalok esetleg írni, olvasni nem tudnak, de van, lesz? "kiképzőtábor!
hm. Nem gondolom, hogy ez lenne a jövő útja.
:)

Pasztorella 2011.04.20. 22:32:36

Hm. A "sajtó árnyaltabb tudósitásokat készitsen". hm. Nincs "nagy" ügy, nincs tudósitás. :)

juditka* 2011.04.20. 23:58:48

Náci csendőrség alakult Tiszavasváriban"

www.168ora.hu/itthon/naci-csendorseg-alakult-tiszavasvariban-74251.html

Az esti avatáson Vona Gábor, a Jobbik elnöke is részt vesz,...."

hm. jó.?!
részemről kommentár nélkül.

Jó éjt.

:)

juditka* 2011.04.21. 07:42:19

@lüke: :)

Látom itt vagy.
:)

juditka* 2011.04.21. 07:51:46

@lüke:
Ne fáradj, nem fogom megnézni mit küldtél.
Ismerem régről, a "küldeményeidet".
Milyen kár, hogy ez így van.
:)

lüke 2011.04.21. 09:47:24

@juditka*:
porfelhö
armanda
armanda*
hencz
Pasztorella etc-ki tudja ,hány nicked van-
akár megnézed(itek) akár nem, legjobb társasága az embernek önmaga, beszélgess csak ,írásban is
ha meg nem nézed meg annyival szegényebbek leszel,
engem nem érdekel , azon túl,hogy odabigysztettem
a humor nem erös oldalad, csak a kverulancia

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása