Miért mosolyog ez a fiú?

2011.11.13. 23:29 kumin

Egy időközi választásban az a szép, hogy győztes, vesztes egyaránt megtalálhatja a történtek pozitív oldalát. Akinek jól ment az erőpróba, az elmondhatja, hogy minden pártpreferencia-kutatással, reprezentatív méréssel szemben ez valódi megmérettetés, nincs rejtőzködő szavazó, nincs mérési hiba, ez maga a pőre politikai valóság. Aki pedig alulmarad, az arról beszélhet, hogy egyetlen választókerület eredményei nem tudják kifejezni az országos közhangulatot, főleg nem Budapest egyik leggazdagabb részének számai. Ahogy ezt a politikában megszokhattuk, ráadásul mindkét félnek igaza is van.

(forrás)

 

Hogyan is olvassuk akkor a kettes országgyűlési egyéni választókerület eredményét? (nem teljesen azonos Budapest második kerületével, a par excellence Rózsadomb például nincs is benne, így a sajtó egy részének lelkes rózsadombozása némi figyelmetlenségről árulkodik) A 2010-es általános választások eredményével részben könnyen összehasonlíthatóak a számok, hiszen a mai öt indulóból négy lényegében változatlan formában ott volt akkor is a rajtvonalnál, de a JESZ utódpártiságát megengedve mindenkinek megvan a saját szervezeti megfelelője. (Van egy furcsa csavar az MSZP-s jelölt, Lévai Katalin esetében, akit a sajtó végig a kampányban a dubiózus „MSZP és civilek által támogatott független” leírással kezelt, miközben a mai szavazólapon teljesen egyértelmű MSZP jelöltként szerepel, de majd biztosan elmagyarázza, hogy miért volt szüksége erre az elég könnyen lelepleződő rejtőzésre.) A jelöltek személyét illetően pont fordított a kép, ötből nulla fő azonos. Emiatt viszont elmondhatjuk, hogy a személyes vonzerő vagy épp taszítás is változtatott az eredményeken, nem csak a jelöltállító pártok megítélése.


Sokféle izgalmas útja lehetne tehát a változások olvasásának, erre most itt állunk minden különösebb változás nélkül. Százalékpontokban kifejezve: Fidesz: -0,31; MSZP: +1,24; LMP: +3,07; Jobbik: -0,50; MDF-JESZ: - 3,50. Aki ezektől a változásoktól lázba jön, az túl sok kávét ivott este. Kicsiknél persze a kis változás is sok lehet, és talán még az LMP sem túl nagy ahhoz, hogy ne örüljön a 3 százalékpontos növekedésnek, de azt is el tudom képzelni, hogy az egyik legtöbbet szereplő arcuk elindításától ennél azért többet vártak volna. Elmaradt számukra a fontos bravúr, nem sikerült a szocialistákat megszorongatni, pedig elvileg még ez is benne lehetett volna a pakliban. Úgy tűnik azonban, hogy az MSZP-nek bejött a rejtőzködő kampánytaktika, és Lévai Katalin bájos mosolya feledtetni tudta a budai baloldaliakkal, hogy épp a kampány időszakában szakadt ketté a pártjuk.


Ellenzéki örömtüzeket mindenesetre biztosan nem gyújtottak a választás estéjén. A Jobbik okkal számíthatott rá – még ha nem is kedvező terep ez számukra –, hogy az elmúlt hónapok erősödéséből valami azért itt is megjelenik a pozitív oldalon. Jó lett volna ez annak demonstrálására, hogy a Jobbik valójában mennyivel erősebb, mint amit a közvéleménykutatók mérnek, sok a rejtőzködő támogatójuk, aki csak a szavazófülke magányában hajt végre comingoutot. Ebből itt és most semmi nem látszódott. Ennél is nagyobb gondban lehetnek az LMP oldalán. Ott a nyomás rajtuk, hogy visszaléptessék Karácsonyt Lévai javára, de nézzük csak meg, hogy mit is mondott az LMP-s jelölt erről korábban: „Ha olyan helyzet van, hogy az én visszalépésem érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy meg lehessen verni a Fideszt, akkor erre kész vagyok.”


Még ha Karácsony valamennyi szavazója – amúgy felettébb valószínűtlen módon – Lévaira szavazna a második fordulóban, hasonló szavazatarányokat feltételezve úgy is bő tíz ponttal lemaradva végezne a szocialista jelölt Láng mögött. Nincs tehát igazán szó arról, hogy Karácsony visszalépése, ahogy ő mondta, „hozzájárulhat ahhoz, hogy meg lehessen verni a Fideszt”. Politikai költsége viszont annál nagyobb lenne egy ilyen manővernek, mivel a sokat cáfolt LMP-MSZP közeledésre adna egy nehezen tagadható igazolást. Ha azonban nem lépteti vissza az LMP jelöltjét, úgy dühös baloldali véleményformálóktól még hetekig azt hallgathatja majd, hogy Karácsony nyakassága miatt nem sikerül megszorongatni a Fideszt.


Márpedig most nagyon úgy tűnik, hogy a fideszes jelölt előnyét semmilyen ismert technikával nem lehet behozni két hét alatt. Különös ez a masszív előny másfél év konfliktusos kormányzás után, főképp annak ismeretében, hogy valamennyi intézet országos mérései a támogatottság jelentős csökkenését mutatták kormányoldalon. Nyilván az okok között Bel-Buda egyedi politikai klímáját érdemes első helyen említeni. Általánosabb konklúziót csak nagyon óvatosan lehet levonni. Mégis megpróbálom: talán a bosszantó vagy a háztartásuk jólétére negatívan ható kormányzati intézkedések kiváltanak annyi reakciót a kevésbé elkötelezett jobboldali szavazóknál, hogy egy kérdezőbiztosnak már nem vallják magukat Fidesz-támogatónak, de ha komolyra fordul a dolog, ha valódi szavazólapon kell behúzni az ikszet, akkor azt még mindig a kormánypárt mellé teszik. A nagy kérdés persze az, hogy hasonló hatás létezik-e országosan is, vagy csak a budai zöldövezet friss levegője hozza ezt ki az itteni választókból. Ahogy az elején is írtam, a pálya szabad, mindenki magyarázhatja a saját szája íze szerint az eredményeket most is, két hét múlva is.
 

Címkék: választás karácsony lévai láng

167 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr603375580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A visszalépés 2011.11.15. 21:12:40

p { margin-bottom: 0.21cm; }a:link { }A II. kerületi időközi választások eredménye és a választásokat megelőző visszalépés-ígéretek, a „demokratikus ellenzék összefogásának” kérdése föl-fölbukkan a cybertérben témaként. Karácsony Gergely L...

Trackback: Hoffmann Rózsa: a magyar adófizetők pénzét ne költsük külföldi varázslóiskolákra 2011.11.14. 09:57:37

A kormányzati roadshow vasárnap megérkezett Dobogókőre, ahol az Ákos koncert után (a kicsiknek luficsomózás és sorversenyek) lakossági fórumon vehettek részt az érdeklődők. Kérdéseikre ezúttal Dr. Hoffmann Rózsa válaszolt. Egy helyi lakos a leendő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.11.14. 11:06:30

@Diocles:
1. Ez igaz lehet akkor, ha általános OGY választás van. De egy db körzeti választásnál ennek az érvelésnek semmi értelme.

2. Az LMP mindig előre megmondta, hogy visszalép-e vagy sem, illetve milyen körülmények között. vagy te nem így érzékeled? Azon kívül, hogy rühellted az szdsz-t, és most nagyon hiányzik, mert nincs kit utálnod, van-e bármiylen racionális indokod azt feltételezni az LMP-ről, hogy átveri a választóit?

Zabos Arisztid Menyhárt 2011.11.14. 11:07:40

nemsokara a kuminfiu arcarol is lefog fagyni a mosoly..

Kalmár 2011.11.14. 11:08:41

@komcsi, a salabakter: Gondolom, hogy nem a végtörlsztésen ügyködik éppen. Biztos nem adja el éppen az autóját és a földjeit, hogy megszabaduljon a bankok polipkarjaiból.

inebhedj - szerintem 2011.11.14. 11:08:45

@barli:

Valóban nem a 300 Ft, sőt még csak nem is az, hogy fizetőssé tegyük-e az egészségügyet, hanem: akar-e még az eddigieknél is többet fizetni a változatlan színvonalú egészségügyi szolgáltatásokért?

A fizetős egészségügy koncepciója ugyanúgy felemás volt, mint a szelektív hulladékgyűjtésé vagy a hulladéklerakók felszámolásáé, csak a hátrányokat látták az emberek, az előnyöket nem. Sehol nem jelent meg, hogy a fizetős egészségügy automatikusan magával vonja a rendkívül magas TB-járulékok jelentős csökkentését, azaz lesz miből fizetni az egészségügyi ellátást annak, aki rászorul. (Jó, jó, tudom, hogy azért nem jelent meg sehol, mert ez fel sem merült, viszont ebből következően nem csoda, hogy a fizetős egészségügy koncepciója elbukott.)

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:08:59

@Kalmár: a "zsideszt" egyébként Kiss Malac találta ki.

Mad Mind 2011.11.14. 11:09:17

Borítékolható volt. Ott mindig a fidsez nyert, és mivel az ő szavazói a legmobilabbak, ezért nem meglepő láng győzelme.
Ha a valós személy lett volna, már nem lenne ennyire egyértelmű.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:09:52

@Lastres: utálod és rühelled Orbánt? Rettegsz is tőle? :)

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.11.14. 11:10:59

@Diocles: szerintem nem kapaszkodik "néhány szóba", teljesen pontosan megmondta, hogy milyen körülmények között lép vissza, és várja ezt el a másiktól: akkor, ha ezzel van esély megverni a Fideszt.

Hogy ezt hogy lehet úgy érteni, hogy mindenképp visszalép, azt nem tudom.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:12:01

@Mad Mind: a "valós személy" olyan, mint a "jogi személy" Horn szóhasználatában? :D

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2011.11.14. 11:12:28

@komcsi, a salabakter: mi van? Szünet van a trolliskolában? Miért utálnám vagy rühellném Orbánt? Rossz politikusnak tartom, aki nagy kárt okoz az országnak. De ez nem érzelmi kérdés.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:12:47

@Lastres: nem lehet.
Mindenesetre elég biztonsági volt az ígéret...

Diocles 2011.11.14. 11:14:01

@Lastres:

Pl. a mostani eset klasszikus példa, h miként értelmezhetik "kreatívan" a pártok a saját ígéreteiket. A médiában mindenhol az jött le, h rosszabb eredmény esetén visszalép a másik javára vagy Karácsony, vagy Lévai. Karácsony akkor nem tartotta szükségesnek a pontosítást, csupán most teszi hozzá, h "reális esély esetén".
Mi a választók megtévesztése, ha nem ez?

Országos választásnál szintén lehet játszani a szavakkal, "meg fogjuk tenni a szükséges lépéseket", "az ország érdekében hajlandóak vagyunk mindenkivel együttműködni", hogy kivel az meg majd kiderül, ugye.
Itt már nem az LMP-ről beszélek, hanem ezt a játékot, zsákbamacskát bármelyik párt, vagy új párt (pl. Szolidaritás) eljátszhatja.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:14:31

@Lastres: hogy is van ez? Ha te beszélsz egy számodra antipatikus politikusról, akkor "rossz politikusnak tartod", míg ha egy vitapartnered egy másikról, akkor rühelli őt? Kapj már a fejedhez, te szegény.

is 2011.11.14. 11:15:19

@barli: elkezded a kommented, hogy nem a Gyurcsány ellen ment a szavazás, hanem, aztán két mondattal később a lámpavasnál vagy. pont, hogy erősíted az én véleményem. te pontosan tudod, hoyg az egészségügy fizetős (TB), és hogy a TB-kassza negatív egyenlegű volt, tehát nem fizettünk eleget. ezt te pontosan tudod, ez csak ürügy és takarózás, hogy a fizetős egészségügy. a gyurcsányak beszólni, az volt a fontos, bármilyen áron. na, itt az ár, és ezt mondja a FIDESZ is, tehát én kormányszócső vagyok: az elmúlt 8 év, ezen belül a hülyenépszavazás vitte oda az országot, ahol most van, Jobbikkal, finanszírozhatatlan és reformálatlan egészségüggyel, oktatással együtt. az én véleményem szerint a hülyenépszavazás volt ebből a 8 évből a legsötétebb lépés. még nem volt cáfolat, a te kommented is csak erősített.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2011.11.14. 11:16:10

@barli:
"akiket a fidesz elvesztett eddig, azok nem fidesz szavazók voltak, hanem most épp a fideszre szavaztak. Mert nem volt más, és a szocikat meg a libsiket csúnyán valagba akarták rúgni, de nem akartak nácinak kinézni. Teljesen természetes (még), hogy elveszett a szavazók egy nagy része. Ha most lennének a választások, ezek el sem mennének. 2014-ig pedig még sok minden történhet."

Ott a pont!

is 2011.11.14. 11:17:10

@komcsi, a salabakter: neked az 1998-as eredmény álmodozás? a megtörtént, múltbeli választások álmodozások? ha van eszed, légyszi használd is.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:19:27

@is: mindenki tudja, hogy a vizitdíjjal nem a nagysága volt a probléma, mégis minden baller lihegve átveszi Gyurcsány tikkasztó demagógiáját, hogy "sok volt nekik az a 300 Ft". A baj a vizitdíj beszedésének kiemelten (rohadtul) kulturálatlan beszedésével volt.

jenőke 2011.11.14. 11:20:02

@Balt:
Gyanítom, szövegértelmezési problémával háborúzol.
Lévairól egy szót nem szóltam - most sem.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:22:07

@jenőke: remélem, nem hiszed, hogy csak te hozhatod szóba azt a tyúkot.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 11:22:22

@komcsi, a salabakter: Ki mondta, hogy én demokrata vagyok? Csak azt mondtam, hogy erre arra mondják egyesek.

MEDVE1978 2011.11.14. 11:22:33

Közeli rokonom lakik ebben a választókörzetben, vele is beszélgettem erről egy párszor.
Láng Zsolt nagyon jó választás volt a FIDESZ részéről.
Hogy miért? Mert egy olyan ember, aki nem "könyékig fekáliás" az országos politikától, hanem egy sikeres lokális vezető. (Olyan, mint amilyen image Kósa Lajosnak volt egy időben). Viszonylag szavahihető, vannak sikeres projektjei, érdekvédelmet érvényesít a kerületért. A két helyi lap a Helyi Téma és Budai Polgár folyamatosan fényezi és támogatja.

A fentieket figyelembe véve egyértelmű, hogy jobb választás egy semleges (ismeretlen) jelöltnél és egyértelműen jobb választás egy, az országos politikában sáros jelöltnél (pl: Rogán, Pokorni stb.). Így nem véletlen a magas győzelem, mivel Láng Zsolt elutasítottsága jóval kisebb, mint a prominens párttársaié.

A FIDESZ győzelem okai ezen felül, hogy a terület tradicionálisan jobboldali, olyan, mint a baloldalnak a XIII. kerület.

Itt igazából nem történt más, mint, hogy a törzsszavazó FIDESZ bázis elment a voksolásra, a néhány elkötelezett ellenzékivel együtt. A többség, akinek rohadtul elege van az egész FIDESZ-ből, nem szavazott.
Persze ez nem azt jelenti, hogy akár hasonló politika mellett itt a FIDESZ nem győzne 2 és fél év múlva, én így is 10% körüli győzelmet jósolok akkor.

komcsi, a salabakter 2011.11.14. 11:23:12

@makacs szennyeződés: a büdös életben nem neveztelek téged demokratának, csak "demokratának".

Diocles 2011.11.14. 11:23:50

@Diocles:

Pontosítás: természetesen Karácsony - mint Kumin írja - korábban is hozzátette a "reális esély esetén" kifejezést, de az egész fílingje az volt, h létrejött a megegyezés (ünnepelte is a sajtó!), nem a "reális esélyt" hangsúlyozta ki az LMP sem.
(Pl. ha bejelentesz egy eltervezett házasságot a rokonságnak, majd közlöd mellékesen, h "amint megfelelő feltételek lesznek", akkor ütöd nyélbe, nos, azt szintén necces visszamondani, bár ott is lehet hivatkozni a kiegészítésre.)
Ezek jó kapaszkodók, trükkök, megítélés kérdése, h ki mennyire tarta elfogadható, és persze kinél, mert nyilván ez is számít.

fg56 2011.11.14. 11:23:55

Pedig kalap szar ez az ember, még egy kurva zebrát se tud elintézni a forgalmas és veszélyes főútvonalon: a Gábor Áron utca és az Orló utca kereszteződéséhez. Előbb valami emberéletet követelő balesetnek kell történnie, hogy vegyék azt a kurva pamacsot és festeni kezdjenek. Egyszerűen nem értem, miért imádja az a sok baromagyú ezt a senkit? Igaz, a többség el sem jár szavazni.... csak a seggnyaló fideszesek, akiknek totál mindegy, hogy az ország már romokban áll a Fidesz tehetségtelensége és nagy pofája miatt - ők mégis támogatják őket. Gratula.

jenőke 2011.11.14. 11:28:49

@komcsi, a salabakter:
Oly annyira nem hiszem, hogy én nem is hozom szóba. Megteszi azt más.
Ettől függetlenül: megengeded nekem a véleményem nyilvánítását szabadon, vagy kussoljak? Ez nem hit kérdés.

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.11.14. 11:30:20

Sajnos most látszik az, hogy a magyar kéri magának az ostort. Az elmúlt másfél év alatt a Fidesz jól bebeizonyította, hogy egy rakás túrót sem ér a gazdaságpolitikája. Erre a magyar választók ismét Fideszes képviselőt választanak meg.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 11:34:27

@Kalmár:
"Legfeljebb üzenet lehet a szereplőknek és az újonnan érkező pártoknak."

Pontosan erre céloztam, hogy ezt az üzenetet senki sem veszi. Még kérdés szintjén sem merül fel. Valószínűleg a nemszavazókra nincs szükség.

"A 2/3-ad természetesen jár."

Természetesen. Nem is állítottam mást.

"Ha minden körzetben Fideszes jelöltet támogatnak az emberek, akkor ezt el kell fogadnotok, bármilyen trükkösen forgathatóak a számok. "

El is fogadom. Csak szerintem az a trükkös, ha egy 18%-kal valaki elsöprő győzelemről beszél úgy, hogy 60% nemszavazóról sehol szó sem esik. Nem pedig ennek az esetleges felemlegetése a trükkös.

Balt 2011.11.14. 11:48:55

@makacs szennyeződés: Árnyalásképpen a szélsőlyobbódali hvg-ről:

"[Lévai Katalin] A részvételi arányról szólva kijelentette: időközi választáson ez nem rossz szavazati arány, azt mutatja, hogy a kerületben tudatos választók élnek. Lévai Katalin szerint a második fordulóban a mostaninál magasabb lehet a részvételi arány."

troll ellenpólus · http://trollhitvallas.blog.hu/ 2011.11.14. 11:50:43

Rendkívül egyszerű a magyarázat. A közvéleménykutatók, baloldali véleményvezérek által sujkolt népszerűség-csökkenés egyszerűen nem létezik. A magyar nép bölcs nép, és tudja, hogy a kormány által meghozott nehéz és bátor intézkedésekre az elmúlt 8 év rettenetes tatárjárása után sajnos egyszerűen szükség van. A magyar nép a nemzeti ügyek kormánya mellett áll. Az egész eddigi hisztéria a kormányzás problémáiról csak a ballib tudatú bloggerek, antimagyar újságírók és természetesen a vereségbe beleőrült liberálbolsevik politikusok tudatában létezett. Ennyi.

balambher 2011.11.14. 11:52:54

Néhány megjegyzés.
1. Örülök, hogy Kumin - tőle meglepő korrektséggel - egymás mellé tette az országgyűlési választásokon elért %-okat a tegnapiakhoz. Ebből többféle, egymásnak akár ellent is mondó következtetés levonható. Egyrészt nem kéne elfelejteni, hogy ilyenkor sokkal kisebb a választási kedv, és az aktuális eredményre leginkább az van befolyással, hogy az egyes pártok mennyire tudják aktivizálni a táborukat. Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk az eredményt, akkor a Fidesz és a Jobbik számára kudarc az eredmény, míg az MSZP és az LMP számára bíztató, hiszen ez a két párt tudja a legrosszabbul szavazásra bírni a választóit, mégis ők változtak pozitív irányban. Ha onnan vizsgálom a kérdést, hogy másutt, hogy változott az időközi választás eredménye a 2010-hez képest, akkor még inkább igaz ez, hiszen - általában igen alacsony részvétel mellett - nem ritkán a fideszes jelölt egymaga többet kapott, mint az összes többi együttvéve, de mindenképpen jobban szoktak szerepelni a "nagy" választáshoz képest. Erről az oldalról nézve tehát Karácsony Gergely hülyeséget csinál, mert egy erősebb kampánnyal (éppen most a történelem tálcán hozná a lehetőségeket) igenis meg lehetne szorítani, vagy akár legyőzni Láng Zsoltot, de így, hogy eljátssza a janit, nem fog menni.
Másrészt pedig a különbség továbbra is jelentős, nem látszik nagyobb elmozdulás a párstruktúrában
2. Ismét bebizonyosodott, hogy a Fidesz bárkit listára tud tolni, akit akar. 2010-ben az ő segítségük kellett az LMP listaállításához (értem ezalatt, hogy nekik gyűjtötték aktivistáik a kopogtató cédulákat), Püspökladányban a Szili-féle bandát juttatták pozícióba, itt meg a JESZ-t, akiről azt se tudta az ember, hogy létezik. (Megjegyzem Mécs Imre a sajtóval megjelentekkel ellentétben kis híján összeszedte a szükséges mennyiséget, annak ellenére, hogy csak a 4 parlamenti párt esetében volt publikus információ arról, hogy hol lehet leadni ajánlószelvényt, már csak ezért is gyanús a JESZ esete.)
3. Aki azt mondja, hogy a II. kerületben csak milliomosok laknak, az szarjon sünt! Persze, vannak vidékek (1025, 1028, 1029 irányítószámok területe), ahol jellemzően nem a csórók élnek. De a kerület nagy része nem ilyen, az én környékemen pl. túlnyomórészt nyugdíjasok és fiatal párok vannak, nem a luxusmárkák jellemzik az autóparkot. Ez még nem lenne minden, de tavaly vettem a fáradságot, és végignéztem szavazókörönként az eredményeket (2006-osat is!), nem volt domináns eltérés a gazdag és nem gazdag környékek közt.
4. Láng valóban jól vezeti a kerületet, MINDEN évben szufficites költségvetés van, amit egyhangúlag fogadnak el. Ebből viszont a világon semmi nem következik arra nézve, hogy mennyien szavaznak rá. Mondok két példát. Rogán Antal roppant látványosan kezdte meg belvárosi ténykedését, emiatt népszerűvé vált. Meg is választották újra nagy fölénnyel, jóllehet Guiness-bookba való tempóban adósítja el a kerületet. Molnár Gyulát kis híján 2010-ben is újraválasztották Újbudán, pedig egy beképzelt hólyag, a saját pártjában sem szeretik, nagy simlis ügyei voltak a kerületben (igaz, ennek ott pártfüggetlenül nagy hagyománya van...), ahhoz képest, hogy az ország legnagyobb bevétellel rendelkező önkormányzata, nem sokat költ a lakosságra, és mégis.

Balt 2011.11.14. 11:58:31

@Diocles: Alapvetően persze igazad van (mondom ezt '94-es első fordulóig MB egyéni szavazóként...), de jelen esetben pont a fordítottja: :)

Karácsony azt ígérte, visszalép, aztán meg mégse... :) Ennyit az égig érő olajfáról! :))

makacs szennyeződés 2011.11.14. 11:59:31

@Balt: Tehát egy mszp-s szerint a 38% az nem rossz részvételi arány. Ez nekem csupán annyiban árnyalja a képet, hogy az mszp sem akarja megszólítani a 60%-ot. Ezt mondjuk eddig is sejtettem.

Balt 2011.11.14. 12:01:41

@Kalmár: Lehetett volna Lendvai is akár. Lehet, hogy 2 hét múlva már közös jelölt lesz...(?) :) Aztán majd csodálkozik, ha kevesebbet kap. :)

balambher 2011.11.14. 12:01:52

Még valami. Karácsony Gergely közölte, nem lép vissza, mert nincs reális esély a Fidesz legyőzésére.
Mért, így van?
A másik dolog, aki azt gondolja, hogyha az LMP és az MSZP szövetséges ebben a választókerületben erre a szavazásra azt jelentené, hogy "összenőtt, ami összetartozik", az mit gondolt 2002-ben, amikor már volt olyan önkormányzat, ahol Fidesz-MDF-MIÉP uralom volt, és ugye most, hogy KG nem lép vissza, azt fogja gondolni, hogy a Fidesz megkereste egy jó ajánlattal...

balambher 2011.11.14. 12:02:47

@makacs szennyeződés:
Sapka, nincs sapka.
Ahhoz képest nem rossz arány, ami volt pl. néhány hete Püspökladányban.

balambher 2011.11.14. 12:03:19

@balambher: Időközin sosincs meg az 50%.Másutt sem.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 12:12:02

@balambher: Igen, ahhoz képest nem rossz. Én meg arról beszéltem, hogy mihez képest az. Ahhoz képest pl., hogy a 60% az a többség. A többség mihez képest kevés?

Balt 2011.11.14. 12:15:26

@fg56: Off: Kereszteződésbe tök felesleges a zebra, ott - sakkifejezéssel élve - "gyalogelőny" van, pont.

Balt 2011.11.14. 12:22:29

@balambher: "Ha ebből a szemszögből vizsgáljuk az eredményt, akkor a Fidesz és a Jobbik számára kudarc az eredmény, míg az MSZP és az LMP számára bíztató"

:)) Többnyire hibahatáron belüli az elmozdulás 2010-hez képest - kivéve talán az LMP-t, noha láthatóan nekik a legkínosabb a mostani eredmény.

"Ha onnan vizsgálom a kérdést, hogy másutt, hogy változott az időközi választás eredménye a 2010-hez képest, akkor még inkább igaz ez, hiszen - általában igen alacsony részvétel mellett - nem ritkán a fideszes jelölt egymaga többet kapott, mint az összes többi együttvéve, de mindenképpen jobban szoktak szerepelni a "nagy" választáshoz képest."

Bezony: "A kormánypárti jelölt egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen." (hvg) Ti. az 52,6% önmagában megmutatja... :)

Balt 2011.11.14. 12:26:10

@balambher: "Megjegyzem Mécs Imre a sajtóval megjelentekkel ellentétben kis híján összeszedte a szükséges mennyiséget"

Jé, tényleg, Mécsről méltatlanul kevés szó esett, hisz 2010-ig még (akkor éppen...) MSZP képviselő volt. Nem is tudom, miért nem őt indította gyurcsányistóktól megszabadult párt... :)) Holott látható, nagy szükség volna az ő következetes kiállására...! :))

Balt 2011.11.14. 12:28:03

@Balt: Pardon: Lendvai = Lévai. :)

Ludovikás Levente 2011.11.14. 12:29:25

@MEDVE1978: "A többség, akinek rohadtul elege van az egész FIDESZ-ből, nem szavazott"

Az "egymillióan a sajtkészítés szabadságáért" úgy látszik most éppen mással voltak elfoglalva. Nem baj, majd legközelebb ők adják le a szavazatok 1200 százalékát!

bIQa 2011.11.14. 12:39:28

Akik arra hivatkoznak hogy a másodikkerben csupa fidesznyik milliárdos él, azoknak tudnék listázni néhányat a nem-fidesznyikesekből, például Biszku Bélát (1025-ös irányítószám). A nagyon gazdag körzetekben pedig az eredmény jellemzően NEM a Fidesz javára tér el a kerületi átlagtól

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.11.14. 12:40:22

@komcsi, a salabakter: Azt azért nem mondanám. De minden esetre érdekes a "néplélek"! ;)

Démonmac1 2011.11.14. 12:54:52

Azért ha hirtelen előrehozott választások lennének, nem lenne meg a kétharmad..;)

barli 2011.11.14. 12:55:08

Érdekes, hgoy mindíg a veszteser rágódnak azon, hogy dehát a többség nem szavazott. Tök mindegy, hogy ki és miért nem szavazott.
Ha jól tudom egyik párt sem bojkottálta a választást. Majd ha az ellenzék bojkottálja a választást és 105 alatt lesz a részvétel, akkor fog számítani az a tömeg, aki nem ment el.
Aki nem megy el szavazni, annak a véleménye nem számít. pont.
Vagy menjen el és szavazzon f*sszal.

barli 2011.11.14. 12:56:44

@barli: bocs a sok hibáért, akkor még egyszer:

Érdekes, hogy mindíg a vesztesek rágódnak azon, hogy dehát a többség nem szavazott. Tök mindegy, hogy ki és miért nem szavazott.
Ha jól tudom egyik párt sem bojkottálta a választást. Majd ha az ellenzék bojkottálja a választást és 10% alatt lesz a részvétel, akkor fog majd számítani az a tömeg, aki nem ment el.
Aki nem megy el szavazni, annak a véleménye nem számít. pont.
Vagy menjen el és szavazzon f*sszal.

Démonmac1 2011.11.14. 12:58:45

@Balt: Csak nagyon nem mindegy, hogy euróban kapod a fizetésed vagy forintban..

Szélmalomharcos 2011.11.14. 12:59:03

Látszik az eredményből hogy az embereket nem érdekli miről pofáznak olyan okosfórumokon mint az Index. Nagy önbecsapás azt hinni hogy ezek leképezik a valóságot, a valóság egészen más és a többséget már nem olyan könnyű megvezetni

Balt 2011.11.14. 13:01:14

@bIQa: :)) Hádde lehet, hogy Biszku et. megtévesztésbül pont a Fideszre szavazott. Na de sebaj, majd a II. fordulóban! :)

Démonmac1 2011.11.14. 13:02:27

@barli: "Érdekes, hogy mindíg a vesztesek rágódnak azon, hogy dehát a többség nem szavazott. "

Ebben az utóbbi rendszerrel csak az a baj, hogy rajtuk kívül senki más nem járt jól, lekevésbé az "ország". Úgy néz ki, hogy EZ nagyobb csibészekből áll mint a szocik anno, pedig azok sem voltak kispályások.

u.i. szvsz aki direkt érvénytelenül szavaz, attól el kell venni a választójogot.

Balt 2011.11.14. 13:02:29

@Démonmac1: Vagy pediglen meglenne. (Pláne, ha az új szisztémát vesszük alapul...)

Balt 2011.11.14. 13:05:35

@Démonmac1: Ez tény. Járait hivatkozza egy mai hvg-cikk (a devizahitelekkel kapcsolatban):

>>„Nagy bizalom volt a külföldi befektetők körében az ország gazdaságpolitikája irányában, és abban az időben teljesen reális forgatókönyv volt, hogy 2004-ben Magyarország tagja lesz az Európai Uniónak, 2007-ben bevezeti az eurót (…), ami folyamatos kamatcsökkenést okozott” – magyarázta a parlamenti albizottság november 3-i ülésén Járai Zsigmond, hogy milyen szempontok mentén alakították ki 2000-ben a lakástámogatási rendszert, illetve növelték a támogatások nagyságát 2002 elején.<<

barli 2011.11.14. 13:10:43

@Démonmac1: szerintem meg éppenhogy az a korrekt ember, aki él a szavazati jogával, de mivel nincs kire szavazni, érvénytelen cetlit dob be.
Ha ma valaki kiszeret a fideszböl, tényleg nem marad neki más választása.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 13:19:04

@barli: Szerinted aki nem talál magának egy hiteles pártot sem (60%), az vesztes, és annak kuss van. Biztos, hogy a többséggel van a baj? Csak kérdezem.

Kalmár 2011.11.14. 13:19:54

@balambher: " a Fidesz és a Jobbik számára kudarc az eredmény, míg az MSZP és az LMP számára bíztató"

Nem semmi figurák vagytok, ti balliberális szócsavargatók.
Ismét rommá vertek titeket, szinter centire ugyanolyan súlyosan, mint a kormányváltó hangulatú, fletó elleni protest szavazáson, erre képes vagy leírni ilyesmit:)))
Már sajnálni sem tudlak titeket. Ez totális agyhalál.
A fekete lovag kéz és láb nélkül legalább csak döntetlenért lobbyzott, a Gyalog galoppban, ti meg győzelemről harsogtok.......

barli 2011.11.14. 13:35:10

@makacs szennyeződés: az a 60% az nem 60%. Sehol a világon (Észak Koreán kívül) nem megy el 70 százaléknál több szavazni. Egy idöközire meg még sokkal kevesebben.
30-40% nem nem tud választani, hanem nem akar szavazni. Akkor meg tényleg kuss van.

barli 2011.11.14. 13:36:56

@Kalmár: mondjuk a zemeszpé tényleg büszke is lesz rá, hogy a feriék nélkül ennyit kapott...

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2011.11.14. 13:40:03

@huncsongor: És ezért kell képviselőnek lennie? Hogy ne legyen annyira jó polgármester? Csodálkozom.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 13:47:18

@barli: Az a 60% az most 60% volt, ez nem az én véleményem, ezek a számok. Nem 30-40%, hanem 60%.

(70%-os részvétel esetén fele ennyien lennének, akik nem tudnak/akarnak szavazni, azért talán érzed, hogy ez kicsi különbség lenne. Nem is hoznám szóba az egészet.)

"Élesebb helyzetben" a részvétel 50%-körüli. Ha jól emlékszem, 2010-ben is ekörül volt. Ma ez is több lenne, 55%-körül. Tehát a többség. És ezt sem én találtam ki.

szellemkor 2011.11.14. 13:50:16

@barli: Pontosan. Én is unom már a láthatatlan többségre hivatkozást. Aki nem megy el választani, az politikai értelemben nem is létezik. Ha valaki tetszik, arra, ha valaki a legkevésbé nemtetszik, akkor arra szavazzon, ha ilyen sincs, akkor meg jelöltesse magát, méresse meg magát, és mondja el hogy ő milyen rendszert szeretne.
De ha csak a partvonalról óbégat a pályára, akkor hadd ne számítson már a véleménye.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 13:55:22

@szellemkor:
"Aki nem megy el választani, az politikai értelemben nem is létezik."

Na, ez egy válasz. A szavazók többsége tehát politikai értelemben nem létezik.

És ez így is van, én csupán azt vetettem fel az elején, hogy vajon miért nem beszél arról senki, hogy ez milyen érdekes helyzet. És vajon miért lehet az, hogy ezen nem is akar senki változtatni.

Táskás Tóni 2011.11.14. 13:56:30

@smartdrive: Semjén "kicsiben" Pontosan olyan gusztustalan.
.. és hogy miért nevet? Biztosan eszébe jutnak a benzinárak, a devizaárfolyamok, az értékesíthetetlen állampapírok....

barli 2011.11.14. 13:57:58

@makacs szennyeződés: szomorú helyzet. De ha nem mennek el, akkor nincs véleményük.
Tényleg azt kéne bevezetni, hogy a szavazók választhassanak egy szavazólap és egy big mac utalvány között.
Akkor kiderülne, hogy mi a népakarat.

Balt 2011.11.14. 14:09:16

@barli: De ha (adja Isten!) indul mellettük egy DK-s is, akkor mindjárt nem lesz ennyi. :)

Balt 2011.11.14. 14:12:31

@makacs szennyeződés: "Na, ez egy válasz. A szavazók többsége tehát politikai értelemben nem létezik."

Itt vmi félreértés van. Helyesen: A nem szavazók többsége tehát politikai értelemben nem létezik. És így mindenképpen igaz, esetleg még egy "vélemény"-nyel kiegészíteném...

barli 2011.11.14. 14:13:20

@Balt: nem hiszem. Szerintem egy hónapon belül kipukkan a DKs lufi. Nem tudom elképzelni, hogy többen szavaznának rájuk mondjuk három százaléknál. Bár 2002-ben és 2006-ban is jól mellényúltam... :(

makacs szennyeződés 2011.11.14. 14:13:36

@barli: Hát igen, ez is egy válasz, hogy "nincs véleményük" és simán hülyék, csak tényleg nem tudom, mire jó.

barli 2011.11.14. 14:18:42

@makacs szennyeződés: a te problémádra az lenne a megoldás, hogy a választók vagy egy +1 vagy egy -1 szavazattal rendelkeznének. Kíváncsi lennék, ki nyerne. Valszeg az lmp

makacs szennyeződés 2011.11.14. 14:21:27

@barli: Nem az én problémám, de többi sem szellemes.

barli 2011.11.14. 14:23:16

@makacs szennyeződés: maradjunk annyiban, hogy akármit is mondanak a zemberek, egy parlamenti választásra többen mennének el, mint a lényegében tét nélküli idöközi választásra. Akkor meg már nem állna a 60 százalékos teóriád.

makacs szennyeződés 2011.11.14. 14:32:33

@barli: Nem teória, a minap esett meg. 60% nem ment el. Egyes mérések azt mutatják, hogy egy most tartott parlamenti választáson sem lenne meg az 50%-os részvétel. 2010-ben is éppen hogy megvolt. De felőlem nyugodtan maradj annyiban, hogy a 60% nem 60%, csak én nem akarok erről beszélgetni, mert nincs értelme.

Balt 2011.11.14. 14:53:53

@barli: Az eléggé látszik, hogy a nagy semmibe ugrottak csukafejest. Önállóan szerintem sincs esélyük 5% fölé kerülni, ennél pedig biztos többet szeretnének kihasítani az MSZP-ből. Ebből jó kis vihar kerekedik még a biliben... :)

Balt 2011.11.14. 14:56:38

@makacs szennyeződés: Ja kérem, ez az ún. demokrácia. Az egyénenként széthúzó "homogén 60%" meg anarchia... (De legfeljebb is apátia.)

makacs szennyeződés 2011.11.14. 15:29:49

@barli: "Érdekes, hgoy mindíg a veszteser rágódnak azon, hogy dehát a többség nem szavazott."

Itt ezen én rágódtam, de nem magam érzem vesztesnek, ezért válaszoltam. Ha tudtam volna, hogy "te kezdted"-szintű mélységekbe kell téged lekísérnem, akkor nem teszem, elnézést.

Egyed Ildikó 2011.11.14. 15:33:33

Zsolti miért nem mondott le a polgármesterségről, ha annyira akar kerületi képviselő lenni? Nem tudja eldönteni, hogy mi legyen?

Gergő azzal tenne jót, ha visszalépne a második fordulóban. Miért nem teszi? LMP = Fóf@szt Más a Politika?

Mondjuk egy szaros plakátot azért kinyomhattak volna a házak kapujára, hogy "Emberek, választás!", mert szerintem sokan azt se tudták, hogy mi van. A szavazóhelyiséget megtalálni sem volt egyszerű (nem a szokásos helyen volt).

makacs szennyeződés 2011.11.14. 15:49:23

@Balt: Igen, ez az, ami érdekel, és ezt furcsálltam, hogy ilyenkor, amikor van egy helyi választás, nem kerül elő.

Még csak aljas indokból elkövetett szavazatvásárlás sincs a 60% javára. Ne legyen, de feltűnő, hogy próbálkozás sincs. Nincs olyan elemző, aki megnézi, hogy mi hiányzott a palettáról. Nincs olyan újságíró, aki odatolja a jelöltek orra alá a mikrofont, és megkérdezze, hogy akkor most ön szerint: WTF IS 60%?

- Elégedett, hogy a döntő többség arra sem találta érdemesnek egyiküket sem, hogy fél órát szánjon a szavazásra? Nem zajos a demokrácia-képe kicsit, ha igen? Biztos, hogy mindenki "jobbos-balos", ha összesen 25-30%-nyi szavazója van azon pártoknak, akik ezeknek vallják magukat?

Biztos, hogy Önök között, kedves jelöltek, különbséget tesz a becsületes emberek többsége?

De nem akarlak ezekkel a dolgokkal Titeket összezavarni, kedves vallási hívek, tegyetek inkább be egy mszp-lmp-jobbik-rosszabbik fiókba a zavaró kérdések mellé, aztán felejtsük el az egészet.

Balt 2011.11.14. 16:26:25

@makacs szennyeződés: Nincs ezzel probléma. Ha a fenti paletta nem elég színes, bárki (aki nincs állampolgári jogaiban korlátozva) szabadon választ és választható, tehát lehet próbálkozni több-kevesebb sikerrel...

Balt 2011.11.14. 16:28:12

@makacs szennyeződés: @Balt: (Ehhez persze a szükséges törvényi minimumot hozni kell, a választhatósághoz pl. az ajánlószelvényeket...)

hegyilány 2011.11.14. 17:17:49

A nagy kérdés persze az, hogy hasonló hatás létezik-e országosan is, "

Úgy bizony! Ez nagy kérdés. Pontos választ persze nem lehet rá adni. De én úgy gondolom, ez nem lenne országos jelenség.
Sokan vannak, akik rosszabbul élnek, olyanok is akik talán még többet dolgoznak, a kormány intézkedési" által, mégis romlott az életminőségük.
:)

Táskás Tóni 2011.11.14. 18:48:04

Miért mosolyog ez a fiú? Eszébe jutott, hogy neki is van svájci frankja, miközben a világon a legrosszabb pénz a forint.

Balt 2011.11.14. 18:57:35

@makacs szennyeződés: Nos, itt találtam egy jó kis szösszenetet a témakörben:

SzabóPatriciaVagyok 2011.11.14. 17:52:25
Végtelenül ostobák akik nem mennek el szavazni. Annál már csak azok nagyobb ostobák, akik dicsőitik azokat az ostobákat akik nem szavaznak. Mert aki nem szavaz, az utólag a győztesre szavazott, legyen az a Feri vagy Viki vagy Attis mindegy. Eccccerű matematika, ha csak egy szavazatot kap, és a többiek nullát, akkor is ő győzőtt. Ha meg a nemszavazós vonalunk megyünk tovább, eljutunk oda, hogy senki nem szavaz, és akkor majd nyakig ülünk az anarchiában, aminél bármelyik párt jobb.

Mi a bánat ezzel a nemszavazók számolásával a koncepció? Ha még többen nem szavaznak, akkor elkergetjük a parlamentet, és sorsolunk a telefonkönyvből miniszterelnököt? (vagy bármit)

Ha olyan k*va okos a [komment]író és látja jól, hogy ennyi sok ember elégedetlen, meg nyilván azt is tudja, hogy ezen hogyan lehet változtatni, hát uccu neki csináljon egy pártot, induljon el a választáson és seperje be azt a 80%-ot, meg is van a 2/3-ad még alkotmányozhat is, olyat amilyet akar.

márta)) 2011.11.14. 19:19:21

A Fidesz szóvivője szerint a vasárnapi II. kerületi időközi választáson bebizonyosodott, hogy nem volt táptalaja az ellenzéki riogatásnak, az emberek nem hitték el a rémhíreket."

Láng Zsolt a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy vasárnap gyakorlatilag megismételték a 2010-es tavaszi parlamenti választás eredményét. Mint mondta, bízik abban, hogy a második fordulóig hátralévő két hétben megerősítik a Fidesz-KDNP-re szavazókat abban, hogy jól döntöttek, és olyanokat is meg tudnak győzni a részvételről, akik vasárnap nem voksoltak."

www.stop.hu/articles/article.php?id=961058

Nem kell elfelejteni, hogy hol is volt most az időközi választás.
Az országnak nem egy "problémás" , elszegényedett részén.
A másik) A polgármester választáskor nem biztos, hogy a párt munkáját, tevékenységét értékeli a polgár, hanem azt is, mit tett a polgármester az adott kerületért/kerület részért, vagy városért, településért.
:)

balambher 2011.11.14. 20:44:21

@Kalmár:
Én ahhoz viszonyítottam, amit ez elmúlt 1 év időközi eredményeihez képest látok. És több szemszögből, amiből voltál szíves egyet kiragadni. Azt is írtam, hogy másfelől pedig nem tapasztalható semmi lényeges elmozdulás. De azt is írhatnám, hogy ez a választási eredmény igazolja azt a közvélemény-kutatási intézetek által jelzett tendenciát, miszerint megállt a Jobbik erősödése, az MSZP és az LMP gyengülése, és a Fidesz már "csak" ott tart, ahol tavaly áprilisban: valamivel 50% felett. A ti nyelveteken ez azt jelenti, hogy nincs már kétharmad.
De te örülj csak nyugodtan az Orbánodnak, bár már Járai is hülyének nézi...

Balt 2011.11.15. 09:10:54

@balambher: "ez a választási eredmény igazolja azt a közvélemény-kutatási intézetek által jelzett tendenciát, miszerint megállt a Jobbik erősödése, az MSZP és az LMP gyengülése, és a Fidesz már "csak" ott tart, ahol tavaly áprilisban: valamivel 50% felett."

Az addig igaz, hogy nagyjából igazolja a kvkutatók eredményeit, bár ez sem teljesen egyértelmű, mivel az utóbbi időben azok az MSZP "befogását" jelezték.

Ha a Fidesz "már csak ott tart", mint tavaly áprilisban - egyébként Láng esetében tényleg ott -, az egy tavalyi országos ogy. választási szisztéma szerint hajszálra 2/3. :)) (Igaz, az MSZP most valamivel erősebb, mint a tavalyi 17% volt, ez belejátszik.)

Mindenesetre messzemenő következtetéseket nm vonnék le az esetből, legfeljebb csak annyit, mint Karácsony: ez az olajfa csírájában rohadt...

hegyilány 2011.11.15. 10:01:25

Nahát! Azért ez nem teljesen igy, van )

„MSZP és civilek által támogatott független”)

Erre lesz jó az új választási rendszer, hogy megszűnjön a pártok által jól bevált módszer, ill. bevett gyakorlat, ahogyan a tavalyi országgyűlési választások előtt tapasztalni lehetett.
Magyarul) a zsákbamacska árulás.
A következő választások előtt világossá kell tenni, kit, melyik párt delegál jelöltként/képviselőként.
Egyébként csak világos, korrekt hozzáállással lehet koalíciót kötni.
Nem értem, ha valaki" tartozik valamelyik" párthoz, szervezethez illik és elvárás felvállalni, teljes egészében, eszméivel együtt.
Tehát nem biztos, hogy le kellene minősíteni az LMP képviselőjét.

Doberdo 2011.11.18. 08:50:38

Azt most már tudjuk, hogy milyen is a FIDESZ Láng-ja,de
hogy milyen lesz a nemsokára felszálló füst színe a
gazdasági szabadságharc végén, azt még nem !!!

corny 2011.11.18. 09:22:18

Hát, eljött ez a nap is. Kérlek, bloggazda, magyarázd el nekünk, miért volt is ez egy tervszerű lépés, és hogy ez beleillik a stratégiába. Vagy hogy miképpen tehet erről is az elmúltnyócév? Megint győztek a számok és a valóság, szabadságharcos testvéreim.

jill.w. (törölt) 2011.11.18. 10:58:50

Miért nem mosolyog ez a Viktor nevű győztes? Most, hogy Magyarország kisegítheti kölcsönnel az IMF-et?

Táskás Tóni 2011.11.18. 14:31:42

@Doberdo: @corny: @jill.w.: Megelőztetek. Most akartam megkérdezni Kumint, hogy a röhögéstől nem tud semmi újat ideböffenteni. Pedig volt történés!!!! Vagy Giro-val most fogalmazzák? Vagy lapítunk és kivárunk? A Hírcsárdának viszont egyszerű dolga volt, csak le kellett írnia a tényeket.

Tourist From An Other Space 2011.11.18. 14:40:47

Kumin Úr! Mi történt a cimbikkel?

jazzboots (törölt) 2011.11.18. 15:45:10

Mit vártok Kumintól? Már szakmailag, erkölcsileg lenullázta magát. Nem mindegy, hogy ír vagy nem ír?

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook