Budapest, kitörési pont

2011.10.19. 15:44 kumin

Korábban nem hallottam a Ucityguides nevű utazási oldalról, de az utóbbi napokban okozott némi izgalmat a hazai médiában azzal, hogy a tíz legszebb város című rangsorában a kilencedik Budapest lett. A kifejezetten szakértő „egy nap a városban” blog már méltó módon megemlékezett a hírről (tőlük tudtam meg, hogy Alice Cooper is mekkora rajongója a fővárosunknak). Mit kezdjünk ezzel a fejleménnyel? Az egyik lehetőség, hogy öt percig örülünk neki, aztán felidézve a város napi gondjait, újra búsongani kezdünk. A másik út azonban érdekesebb lehet: gondoljuk tovább, hogy mit érdemes kezdeni Budapest javuló hírnevével!

 

(saját fotó)


Belátom, nem tűnik a legnagyobb telitalálatnak ma azt javasolni, hogy Budapestre, mint kitörési pontra tekintsünk. Tartja magát egy makacs gondolat, hogy ami az utóbbi időben jól sikerült Magyarországon, az mind a fővároson kívül történt (most hirtelen csak a Debrecen BL szereplése jut eszembe, de volt más is a felsorolásban). Van ebben egy jókora adag, történetileg is könnyen érthető Budapest-gyűlölet. Nincs ezen mit csodálkozni egy olyan országban, amelynek legnagyobb folyóján, ha jól számolom, van összesen tizenhat közúti híd, és ebből kilenc Budapesten vagy közvetlenül mellette található. Ez az aránytalanság sok más témában is hasonló képet mutat.


Az aktuális politikai meccsek persze csak ráerősíthetnek az fővárossal kapcsolatos apátiára. A korábbi vezetés ügyei ma leggyakrabban a bűnügyi hírek között jelennek meg, aktuálisan pedig a Budapest és a kerületek viszályáról, bezáró Zöld Pardonról, nehezen dekódolható színházigazgatói kinevezésről, csőd közelében billegő BKV-ról hallhatunk. Ha valaki csak a fővárosi és kerületi politika szemüvegén keresztül néz körbe, valóban nincs sok oka a vidámságra. Szerencsére ezekkel a problémákkal, sem Alice Cooper, sem a Ucityguides emberei, sem a többi ide utazó turista nincs elfoglalva.


Sőt! Nem is kell ahhoz turistának lenni, hogy a tudatlanság jótékony fátylát pár pillanatra leengedve szemünk elé mi is, akik itt élünk, megérezhessük, mitől olyan lelkesek a vendégeink. Az utóbbi időben sokszor volt olyan élményem, hogy alig ismertem rá egy-egy városrészre, ahol régebben nem jártam. Mindenhol vannak balhék, minden változásnál jönnek a kritikus hangok. Tudom, hogy közelről nézve a megújult Margithíd is tele van silány megoldásokkal. Messziről nézve, napról napra látva munkába menet a híd átváltozását, nekem egy ponton (kb. egy hónapja) beütött a rácsodálkozás: jé, ez egy szép híd. Sosem vettem korábban észre. Rengeteg más felújított, átalakított köztérrel kapcsolatban volt hasonló gotcha-élményem.


Ha már itt van ez a város, ilyen szép eleve, és ha lassan is, ha késve is (pl. Prágához képest) de tényleg felzárkózik a globális versenyben, akkor miért is ne lehetne ebből többet kihozni? Ha ez most tényleg egy komolyabb hullám, ha tényleg felfigyelnek Budapestre a világban, akkor erre a hullámra rá is lehetne ülni kicsit. Globális hírcsatornákon szoktam látni, ahogy országok vagy régiók hirdetik magukat a jellemzően vastagabb pénztárcájú utazó célközönségnek. Ez nekünk is lehetőség, de akkor valamit mondani is lehetne, sőt kéne, hogy mi is Budapest, azon kívül, hogy szép. Lehetne Budapest a fürdők városa, de akkor rá kéne kicsit dolgozni a fürdők rendbetételére. (hosszú évek kihagyása után jártam nemrég a Gellértben, és némi döbbenettel tapasztaltam, hogy ugyan rég nem voltam, de lényegében semmi nem változott, semmihez nem nyúltak, és az ikonikus belső medence csarnokában pedig a galéria büféjéből áradó kajaszag terjeng). Lehetne Budapest a konferenciák kedvelt helyszíne is. Ezzel ráadásul egy új kört hozhatnánk be, akik válságtól függetlenül mindig utaznak, és többet is költenek a mezei turistáknál. Ehhez viszont a lehetséges konferenciahelyszíneket kéne egy kicsit gatyába rázni.


Hirtelen most ez jutott eszembe, de biztos van még százszámra kitörési pont a város számára. Mindig is imádtam itt élni, itt születtem, el sem mozdultam innen. Most lelkesen figyelem, ahogy változik, ahogy a gyalogosok, bringások visszahódítják a köztereket, ahogy a ronda, kutyaszaros utcákból elképesztő sétálóutcák bújnak elő. Szerintem ez nagy érték. Még akkor is, ha tökéletes megértem, ha a Budapesten kívüli világnak elege van abból, hogy minden a főváros körül forog. Az egyenlőtlen esélyeken javítani kell, ez nem kérdés, de semmiképp nem úgy, hogy Budapestet húzzuk le az átlaghoz.
 

Címkék: budapest főváros kitörés

36 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr943315035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.10.19. 16:05:22

A belváros közepén nőttem fel, majd költöztem egy távolabb attól. A város zsúfolt, és szerintem ezt a zsúfoltságot nem sikerül mindig értelmesen kezelni. A jelenlegi (Vagy most alakuló) belső állapotok látványosak, de pl. a változatlanul belvárosban élő szüleim nem mindennek örülnek. Régen a közért mellett volt trafik, barkácsbolt, kis Keravill. Most sehol semmi, csak a turistákra kihegyezett operett: szép közterek, pofátlanul túlárazott vendéglők és matyóbaba-szaküzletek. A belváros sajnos nem alkalmas arra, hogy emberek ott éljenek. (Ilyenkor jön az, hogy akkor el lehet költözni. Persze. Hatvan-hetven éves fejjel most pakoljon össze a nyugger, bukjon a lakásán pár milliót, mert belefér, és irány valami külvárosi panel...)
Az adottságok másik oldalát viszont tényleg meg lehetne lovagolni, ha már szívás van vele, legalább termeljen egy kis pénzt. Munkám során bele-bele kóstolok a konferencia-turizmusba, és állíthatom, hogy ezek a fejek tényleg imádják Budapestet.
Hajrá Budapest, hajrá budapestiek! :)

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.10.19. 16:08:56

Ferkó, egy tech. OFF: a blogodat megnyitva a NOD többnyire hisztizik, valami ronda tiltott címet emleget. Lehet, hogy nálam nem stimmel valami, de gondoltam, szólok.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.10.19. 16:20:49

Mester, ezért mekkora anyázások jönnek majd ;)

soproni1 2011.10.19. 17:55:02

Sajnos a turizmushoz tiszta, művelt, dolgozni szerető és alázatos nemzet kell. Nem elég a koszos köröm meg a fél centis haj......

akimellon 2011.10.19. 18:05:15

asszem pár éve a fidesz fúrta meg a konferencia turizmust.....
De TALÁN MA NEM EZ A KÖZPONTI TÉMA:
KÓSA LAJOS???
Nemzetközi szervezettel kapcsolatban HAZUDOTT, és LE IS BUKOTT! a fidesz 2. embere. Erről kéne írni,nem terelni....
/ vagy csakfájó beismerni,hogy el..szták és ennek sajnos Kumin úr is részese.../

SvenH. (törölt) 2011.10.19. 18:11:41

en is orulnek ha a sok paraszt nem az M3on es a varoson jonne at amikor eppen kedve ruccan atruccanni Nyírsodrásbögyörőről Győralsóputnokra...
menjen csak a szekszardi Duna hidon

SvenH. (törölt) 2011.10.19. 18:14:13

ra kellene jonni hogy Budapest egy VAROS ahol emberek laknak, az a Margit hid meg a sok g3ci diszkovel burkolt terecske azok nem otthont teremtenek hanem diznilendet...
Margit hiddal konkretan az a baj, hogy ki kellene szolgalja a massziv kerekparos tomegeket, erre telibefostak obeliszkkel a pragai Karoly hid mintajara...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.10.19. 18:23:50

Én is írtam már ilyen szépeket Pestről, és le lettem hurrogva, hogy így Demszky, meg úgy visszafejlődés. Remélem akik így tettek, azért sejtik, hogy nem csak az elmúlt egy év eredménye ez a javuló megítélés...

billy reed 2011.10.19. 18:30:48

"Hirtelen most ez jutott eszembe, de biztos van még százszámra kitörési pont a város számára."

Kár, hogy az elmúlt 21 év alatt ezket senki sem vette észre...

"Mindig is imádtam itt élni, itt születtem, el sem mozdultam innen. "

Pedig nem ártana, csodákat láthatna a világ számos pontján.
Pl. légkondicionált aluljárókat Kijevben /mely város 65%-a! zöldfelület-és nem csak papíron kimutatva, ahol már 1975-ben volt gyalogoshíd/, Jerevánban, ahol minden nap mindent locsolnak, Stockholmban, ahol a köztereken biciklikerékhez automata pumpa van kihelyezve /mint a benzinkúton az autóknak/, Monacóban, ahol márvány és tükör borítja a gyalogos aluljárót.
Hogy itt miért nincs?
Mindnyájan tudjuk.
Mert mi magyarok vagyunk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.10.19. 18:58:14

@Fedor:
De.
Ez az egy év.
Tudhatnád, hogy a terek átnevezése váltotta ki a világból ezt a csodálatot.

És még vannak távlatok.
Százával vannak még átnevezetlen utcák és terek.
Meg más is.
Kumin fog még nagyokat csodálkozni.

hegyilány 2011.10.19. 19:14:16

Jó a poszt, kicsit lazább téma, de azért valahol ott van a sorok között némi politika.
Hazánk az szinte teljesen főváros központú ország.
Valóban szép város, és mellette ott van egy "halott" vidék.
Azt nem lehet elvitatni, hogy néhány nagyobb város kivéve, a vidéki élet nagyon silány, és rossz hangulatúak az emberek.
Ezt persze lehetne ragozni, egy külön poszt témája lehetne.
:)

kvadrillio 2011.10.19. 19:17:37

...Budapest tényleg csodálatos város......ahogy körbenézek eszembe jut , hogy régen hány...mennyi helyen is volt kitéve olyan tábla : MUNKÁSFELVÉTEL !!!!!

nU, EZ MOSTANÁBAN KB 20 ÉVE....NINCS.

...de azért...elég szép város a Budapest.......

Megyek kenyeret venni.

menőmano 2011.10.19. 19:19:23

Bocsánat! de én egy percig sem csodálkozom, hogy a bloggazdának hirtelen Debrecen jut eszébe???

:)))))

menőmano 2011.10.19. 19:21:31

@simonmondja.:

Figyelj csak??!!!
Megkérdezhetem, hogy nem akarod lecserélni az avatarodat??!!!
Te teljesen hülye vagy?? Vagy csak elment az eszed, és nem talál vissza??!!
Nyugodtan írhatod, hogy közöm nincs hozzá. egy cseppet sem érdekelne.

menőmano 2011.10.19. 19:22:33

Bocsánat. lefelejtettem.
Ekkora bunkó legyen valaki!!

Globetrotter2014 2011.10.19. 19:23:24

A belváros ritkán élhető, általában vagy üzleti vagy turisztikai központ. Rogán sokat tett, de lehet hogy rossz irányba ül a lovon, vagy inkább: sok szép beruházás meleltt meglehetősen lezárja az V kerületet. Vagy flaut épít az ember a belvárosban, vagy turisztikai központot, a kettő nehezen összeegyeztehető.

Amúgy a cikkel nehéz vitatkozni, nagy Bp turisztikai potenciálja Európában kevés hasonlóan szép város van (mondjuk pechünkre az egyikük, Bécs pont itt van a közelben).

És igenis pár hasznos ésszerű beruhűzűssal aktívan lehet javítani a városképet és az emberek közérzetét is. Mekkorát dobott pl a városon a szép középületek látványos kivilágítása. Nem kis önérzetet ad amikor ide jönnek fotózni komolya luxustermékekhez, nagy távlatokban a város nagyon is szép. Ronda/veszélyes stb része pedig midnen városnak van...

Klitoriszkeresö 2011.10.19. 19:36:04

Maximális egyetértésem az elő hozzászólóval, akár én is írhattam volna.

Azért az h Prága ilyen durván ver bennünket, azt nem gondoltam volna. Szerintem Bp.-nek nem kellenek nagyratörő tervek, hogy behozzuk a lemaradást, egyszerűen az, h nincs többé Demszky, előbb-utóbb javítja majd a helyezéseket.

Meg a jövőben ha nem lesz annyi böszmeség, az is segít.

Persze azt látni kell, h egy v

Klitoriszkeresö 2011.10.19. 19:37:42

Persze azt látni kell, h egy város attól nem jó, h akármilyen listára felkerül, elsősorban nem mutogatni kell, hanem élni. És ilyen szempontból sokkal több behozni valónk van.

Klitoriszkeresö 2011.10.19. 19:38:15

Meg több dugható pina is kellene.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.10.19. 20:08:51

És a lakók mennyit tehetnének ehhez hozzá. Én, ha turistát látok bazi térképpel, akkor odamegyek hozzá és megkérdem, hogy tudok-e segíteni. Ez azért jól szokott esni nekik.

De akár azzal is támogathatjuk a turizmust, ha nem dobjuk el a szemetet, vagy összeszedjük kutyán otthagyott gumiját.

is 2011.10.19. 20:17:47

@billy reed: "Pl. légkondicionált aluljárókat Kijevben "

majd ha nálunk is felrobban Paks, majd mi is szerelünk szűrőket az aluljárókba (Csernobil Kijevtől nem messze van)

@poszt: egyszer én is összegyűjtöttem egy blogon rövid 5 perc alatt, hogy az elmúlt 20 évben miket fejlesztettek (Lágymányosi hídtól az összes bejövő főúton át, a IX. kerületi rehabon át a Nagykörút felújításán át a teljes Hungária körgyűrűt, az M0-t stb. stb.) erre jött az a válasz, hogy köszönjük a városházi propagandát. idáig jut a két perc gyűlöletből (pl. @Klitoriszkeresö: , aki szerint nem 20 év alatt jött létre az eredmény, hanem hirtelen, egy év alatt. kell az ilyen véleményhez egy érdekes világnézet, az biztos).

turistáknak csak ajánlom én is Bp-t. és mindenki azt is mondja, hogy milyen szép. Mo is szép, földrajza, történelme csodálatos. az itt élő emberek? szörnyűek, ennyi az egyetlen bibi, ezért max. egy hetet javaslok.

durcás 2011.10.19. 20:28:21

Szerintetek rendben van, hogy 23-án Viktor Brüsszelben, Kövér Házelnök úr Dél Amerikában, a közt.elnök Bécsben van!?! Talán csak nem Farkas Flóri húzza fel a nemzeti lobogót?!

unionist 2011.10.19. 20:28:29

itt a probléma az, hogy a főváros sem gazdasági, sem kulturális értelemben nem önálló. nincs meg az a viszonylagos autonómia, ami a polgárosodáshoz szükséges lenne.

itt a gazdasági szabadságharcot a városoknak kellene megvívni. és persze nem a bankokkal szemben, hanem a kincstárral. az összes társasági adót, és személyi jövedelemadót helyben kellene hagyni. és minden településnek saját magának kellene fenntartani a közhivatalait a helyben beszedett illetékekből. magyarul szükség volna valódi önkormányzatiságra.

ezen túl számtalan fogyasztási adónemből lehetne szorítani, illetve járulékokból, és a jövedékből.

---

a másik probléma szerintem, hogy nincsenek kifejezetten kulturális céllal létrejövő önkormányzatok. nincs budapest régió. és ez nem válik külön a helyhatóságtól, és az igazgatásrendészettől. tarlós éppenséggel lehetne főcsősz. de ez az ember tökéletesen alkalmatlan európa nyolcadik legnépesebb városának kulturális vezetésére. akár a terek átnevezését, akár a zászló átrajzolását, akár a szórakozóhelyek, a színházak szervezését vesszük alapul. tarlós istván ehhez egyszerűen megmondva bunkó. egyébként ugyanez a probléma kósával debrecenben. a probléma az, hogy mindez lerí.

de a mondanivaló lényege nem is ez. hanem az, hogy a magyar közjogból hiányzik a kifejezetten kulturális céllal létrejövő régiós önkormányzatok. egyéni képviseletre épülő a tartományi parlamentek. régiók kellenek a szomszédságpolitika megszervezéséhez. és ahhoz is, hogy a kárpát-medence kulturálisan újraegyesüljön.

Klitoriszkeresö 2011.10.19. 20:32:16

@is: Én nekem ne adjál olyat a számba amit nem mondtam. Amellett viszont igenis kitartok, h az elmúlt 20 évben élhetetlenebb lett fővárosunk.

Klitoriszkeresö 2011.10.19. 20:34:34

@unionist: jól beszélsz. Meg a 8.kerület egyes lakóit is ki kellene tiltani az egész országból.

unionist 2011.10.19. 21:00:51

@Klitoriszkeresö:
a hajléktalan kérdés össztársadalmi ügy. a város nem tudja ezt megoldani.

ha én lennék a király, akkor a gdp egy tizedét egyenlő arányban újraosztanám a nép között. a kincstár heti rendszerességgel kiutalna egy bizonyos összeget. ennyit:

www.wolframalpha.com/input/?i=hungarian+gdp+per+capita+in+huf+per+10+per+52

és ezt kellene beosztani a hajléktalannak. ez járna hétről hétre. mindenkinek. a cigányoknak, és a magyaroknak egyaránt. a zsidóknak is járna, és a sváboknak is. ha ez derogálna nekik, akkor módjukban állna befizetni ezt egy szeretetszolgálatnak.

a homeless kapna rendszeres apanázst a közösségtől. mellette vállalhatna alkalmi munkát a városban, a régióban. de ennyi lenne a munkanélküli segély. de pontosan ennyi lenne a munkásnak az adójóváírás. a fiatalok pontosan ennyi pénzt kapnának induló ösztöndíjként. az idősek is pontosan ugyanannyi nyugdíj kiegészítést kapnának.

ha megfigyeled, akkor mindez jelentős részben létezik. szóval ez nem igényelne extra pénzeket. csak a különféle kedvezmények nem egyenlően van szétosztva. és nem kiszámítható módon. hanem minden társadalmi csoport próbál magának valamilyen kedvezményt kibulizni. ugyanannyi legyen az agrártámogatás, mint amennyi az iparban az adójóváírás. a munkás kapjon ugyanannyi kedvezményt, mint a munkanélküli. ha én lennék a király, akkor 10% kommunizmust csinálnék. persze azt mondanám: eddig, és ne tovább.

a 100% kommunizmus utópia. amiről john lennon énekel. de azt hiszem, hogy ezt a redukált kommunizmust összeurópai szinten meg kellene megvalósítani és hívhatnánk úgy is: commonwealth. magyarra fordítva nemzetközösség. szeretjük mindenbe belefordítani azt: nemzet.

szóval ha én lennék a király, akkor ez lenne. azt mondanám a devizahitelesnek, hogy a kincstár pont annyival tud megmenteni, amennyivel a hajléktalant. persze differenciált társadalombiztosítás is kellene. de a betegellátás, illetve a nyugellátás egy másik sztori.

szóval ez a rendszeres havi apanázs kellene az egészségmegőrzéshez, és a társadalmi békéhez.

Bala Lajka (törölt) 2011.10.19. 22:38:50

Nem lehetett volna a közlés előtt javítani a helyesírási hibákat és a több esetben gyatra megfogalmazást? A poszt arról árulkodik, hogy hirtelenjében, kapkodva, hányaveti módon íródott.

Posztot írni is "csak pontosan, szépen.....".

mérges öreg 2011.10.19. 23:00:03

OFF!

Tisztelt Kumin úr!

"A TÉT" mai adásában Ön lenézően beszélt a Newsweek tájékozatlan újságírójáról, aki Fidesz-Jobbik koalícióról írt. Az angol "coalition" szó jelentése sokkal szélesebb körü , mint a magyar "koalíció". Ezt a Wikipedia "coalition" keresőszóra adott definíciója is igazolja:

"A coalition is a pact or treaty among individuals or groups, during which they cooperate in joint action, each in their own self-interest, joining forces together for a common cause. This alliance may be temporary or a matter of convenience."

Az a gyanúm, hogy nem az újságíró tájékozatlan, hanem Ön értette félre a mondatot. Sajnos a hivatkozott cikket hosszas keresés után sem tudtam megtalálni, lehet, hogy csak a print kiadásban jelent meg.
Hálás volnék, ha a vonatkozó mondatot vagy a lapszámot megírná nekem.

vkeresztes@freestart.hu

ON

kumin 2011.10.20. 10:07:09

@mérges öreg: ahogy említettem a műsorban, ez a cikk csak by the way foglalkozik a magyar helyzetet, amúgy nagyon szép fotókról szól. Íme a kritikus rész:

Xenophobia, and especially Islamophobia, is on the rise in many European countries. In my native Netherlands, as well as in Italy, Austria, Denmark, and Hungary, for example, anti-immigration parties are involved in the national governments.

(www.thedailybeast.com/newsweek/2011/10/09/immigration-photos-a-reimagining-of-european-masterpieces.html)

Nincs itt semmi félreértés. Az "involved in the national government" kifejezést a magyar értelemben vett koalíciót jelenti. Az egész mondat amúgy úgy baromság, ahogy van, mert bevándorlóellenes politika Magyarországon nem nagyon értelmezhető, de az előző mondattal összehozva, ahol a xenofóbia elhangzik, talán megengedhető az az értelmezés, hogy a cigányellenes Jobbikra gondolt a szerző, bár szerintem leginkább semmire nem gondolt, csak szépen megmutatta, hogy a sok csúsztatott marhaságból, amit akár itt, a Newsweek hasábjain maga is megtalálhatott, mit tudott kiolvasztani magának Magyarországról.

Táskás Tóni 2011.10.20. 20:56:09

Az elmultnyolcévben a fidesz és a jobbik csürhe tette élhetetlenné és lakhatatlanná Budapestet. A látogatók és turisták még a foglalásaikat is visszamondták, főleg ha jöttek a "nemzeti" csőcselékes ünnepek.Mr 20%-ot pedig kár annyira magasztalni.Szinte bármikor megnyilatkozik az a tahó, a ft bedől. Debrecen pedig egy nagy fos. Kár a stadionjába az a tízmilliárd a bundázó focistáknak.

Bandibacsi34 2011.10.23. 01:43:06

A turistakat nem.zavartak a 2006 os esemenyek. Sot en lattam, hogy volt affele "katasztrofaturizmus" is. A tulszamlazo vendeglok, a romkocsmak ellehetetlenitese, a zoldpardonugy es a pofatlanul magas, nyugati arak azok, amik el fogjak riasztani a nyugati turistakat. Max. kozeposztalybeli arabok meg zsidok (Oroszorszagbol meg Izraelbol is) jonnek kurvazni meg gyogyfurdozni(a gyorspornos orosz muffokrol nem is beszelek, bar azok csak 3-4 napot dolgoznak, egy napit korbe szojtak nezni 2 b..as bocsanat, forgatas kozott)):-p

julios 2011.10.24. 12:26:22

@unionist: Ez a belbudapestiség egyik nagy tévedése: attól, hogy Bp-re van egy cég bejelentve, még egyáltalán nem biztos, hogy ott is állítja elő a GDP-t; lehet, hogy pl. egy csomó vidéki telephelyen egyszerre, és akkor csinál egy fővárosi központot (amint ez ilyen esetben tipikus). Így aztán egyáltalán nem igaz, hogy a gazdaság kvázi csak Budapesten történik; ezt a szemüveget le kellene tenni, a buta konklúziókat meg el kellene felejteni.

Másrészt vidéki szemmel kifejezetten vérforraló, hogy egy csomó Bp-i fejlesztést csinálnak központi adókból, miközben a vidéket nem igazán, sőt a lehetőségeket határozottan korlátozták pl. veszteséges állami feladatok vidékre történő kiszervezésével, önkormányzati hatáskörbe utalva azt, amit a központnak kellene állnia (mondjuk szemben a 4-es metróval).

Azért az nem megy, hogy Bp-nek külön tejeljen az uruszág is, a vidékkel meg elvégeztetjük a központi feladatokat issaját kontóra.

És akkor lehet panaszkodni, hogy a vidék, "egy-két nagyvárostól eltekintve" "sivár és szomorú", de azt kell mondjam, ebben Budapest keze van benne a leginkább (tudom, ezt más írta).

Egyébként javaslom a vidéki városok látogatását; gyakran egészen elképesztő pozitív meglepetések érik az embert (falvak: dettó).

unionist 2011.10.24. 13:44:45

@juliosastre:
ez oké, de ez esetben a budapestre bejelentett cég a társasági adóját nyilván vidéken használná fel. ha úgy képzelné, hogy ott kell bővítenie. szóval szerintem a társasági adóról, és az szjáról részben, vagy egészben rendelkezni kellene. és ezek után kellene megnézni, hogy hová nem jut elég forrás. azt uniós forrásokkal ki kellene pótolni. de úgy, hogy az önrészt helyiek adják.

mert akkor így nem épülne 40 centis kilátó. mert a helyi polgárság ehhez nem adna 1 cent önrészt sem. akkor uniós forrásokból nem épülne kutyakozmetika sem. szóval akkor ezt a több ezer milliárd forintot - amire magyarországon egy maffia szerveződött - nem lehetne lenyúlni. persze lehet mondani, hogy az összes párt ellenérdekelt.

de lehet, hogy az lmp nem, a jobbik sem. mert őket nem voltak ebben a buliban. a parlamenten kívüli formációk megint csak nem voltak érintettek. a fidesz persze vastagon benne van, az mszp pedig vastagon benne volt. de egyáltalán nem gondolom, hogy 2014-ben a fidesz és az mszp fogja kizárólagosan meghatározni a magyar közéletet.

julios 2011.10.24. 13:57:31

@unionist: Ez majdnem jó modell, és várakozásom szerint valami ilyesmi irányban talán történik is elmozdulás. Az ötvenkettedik díszkövezett térrel nem igazán tudok egyetérteni, miközben iskolákat nem lehet befűteni ugyanazon a településen...

A kérdés az, hogy az aktív kontrollt hogyan lehetne megvalósítani. Ha önkormányzatiság útján, az cseberből vederbe (nem a kormányt kell megvenni, hanem a közgyűlést); ha közvetlen véleménnyilvánítással, az logisztikai katasztrófa (kiút esetleg: internetes véleménynyilvánítás?). A másik kérdés, hogy valamit nem csak megcsinálni kell, hanem _jól_ megcsinálni, és attól, hogy kétszer annyi pénzt rendelünk a polgárőrséghez, még nyugodtan maradhatnak az éjszakai rendbontók és maffiózók az utcán, hogy csak egy példát mondjak. Szerintem a _hogyan_ itt fontosabb, mint a _mit_: hogy kanyarodjunk vissza a budapesti témákhoz is végül.

unionist 2011.10.24. 14:15:29

@juliosastre:
szerintem a közjogi rendszert úgy kellene megszervezni, hogy minden közhatalmi formációra szakpolitikai egy-egy kérdéscsomagot osztunk.

állam => társadalmi (nemzetiségi) ügyek. ez egy szocialista többségű parlamentet jelentene.
régió => kulturális ügyek (tehát kifejezetten egy konzervatív kulturális önkormányzatot jelentene ez)
város => reálgazdasági ügyek. tehát fejlesztésekről, a közberuházásokról helyi szinten kellene dönteni
unió => igazgatásrendészet. véleményem szerintem az uniót megyei (nuts-3) alapon kell megszervezni. tehát a most szerveződő megyei közigazgatást ki kell venni az állam (a pártok) hatásköréből. megyei ombdusman, megyei számvevő, megyei jegyző, megyei sheriff kellene. de mindez uniós hatáskörben. függetlenül az állampártoktól.

a megye az, ami elláthatja a városok felügyeletét. miközben azok viszonylagos önállósága, vagy ha így jobban tetszik önkormányzatisága továbbra is megmaradna. és persze az unió továbbra is biztosíthat pótlólagos fejlesztési forrásokat. így végbe mehet egy gazdasági felzárkóztatás, illetve egy valódi munkahelyteremtés. de ezt ki kellene venni a politikai pártok hatásköréből. tehát a városokban civil listákat kellene állítani, a megyék élére pedig közvetlen kellene politikai vezetőt választani.

ehhez le kell váltani a jelenlegi megyei, és városi párttitkárokat. és az országos pártfőtitkárt. ami nem lesz egyszerű. de most ugyebár egész európában arról szól a sztori, hogy rendszert kell váltani. és az állampártok hatalmát vissza kell szoríteni.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása