Wikileaks a porcelánboltban

2011.09.06. 16:23 kumin

A Wikileaksről bármilyen véleményt közzétenni kockázatos vállalkozás. Annyi érdeket megsértett már ez a szivárgó oldal, annyi tyúkszemre rálépett, de egyúttal annyi előnyt is szerzett másoknak, hogy objektív vélemény már szinte nem is létezik a tevékenységéről. A történet is sok szempontból elmesélhető. Beszélhetünk modern információs szabadságharcosról, aki a titkolózó államokat és politikusokat buktat le, de beszélhetünk bizonytalan motivációjú, öntörvényű szereplőről, amely a fürdővízzel együtt rendszeresen kiönti a gyereket is.

(forrás)


Régi mondás kis korrekcióval: két dolog van, amiről nem akarod tudni, hogy miből készül, az egyik a kolbász, a másik a diplomácia. Ahogy egy buli után nem szívesen olvasnám vissza nyilvános felületeken, hogy hazafelé a kocsiban mit beszélgettünk a feleségemmel a többi vendég viselkedéséről, ugyanezért – csak enyhén szólva nagyobb tétekben – lehet káros, ha a bárki kontrollálatlanul kinyom a nyilvánosság elé nagy mennyiségű nagykövetségi levelezést. Ezek nagy része nem titkokat leplez le, hanem a diplomáciai munka hétköznapjait tükrözi. Aki ebben nincs benne, annak szokatlan lehet, de egy külképviseletnek ez is a dolga: jelentéseket írni, amelyek, nem lévén nyilvános szövegek, nem lesznek udvarias körültekintéssel megfogalmazott üzenetek.


A Wikileaks-féle misszió szerintem akkor teszi a dolgát, ha a kirakott információival segít ledönteni mindenféle falakat, elkergetni diktatúrákat, leleplezni a világ bűnöseit. Amit a legutóbb zavaros körülmények között nyilvánosságra került hatalmas információcsomagból ki lehetett olvasztani, az szerintem nem szolgált ilyen célt. Ha valaki nem szereti például Orbán Viktort, most találhat a szövegben olyan utalásokat, amelyekbe kapaszkodva kritizálhat. Ha valaki nem szereti Gyurcsány Ferencet, szintén találhat itt muníciót. Ha valaki bántani akarja az amerikaiakat, az oroszokat, stb., akkor arra is kiváló alkalmat teremt a szivárogtatás.


Nem hiszem, hogy ettől fogjuk jobban érteni a politikát. Miért gondoljuk, hogy az lenne a valóság, amely most a Wikileaks által megnyitott kis kulcslyukon keresztül látszik? Másodlagos, gyakran ismeretlen források, pontatlan idézetek, de még ha minden így is hangzott el: miért hisszük, hogy pont a diplomaták tudnak mindent politikusainkról, a nagyvállalatokról, illetve hogy pont előttük nyílnak meg teljesen ezek az emberek, akik nem ma kezdték a szakmát, és pontosan tudják, hogy hol mennyit érdemes beszélni?


A sajtónak sem árt észnél lenni. Nincs éles határ ugyanis a bajnok oknyomozó-leleplező újságírás, és a rosszindulatú feltörő-kémkedő sajtóipari tevékenység között. A brit bulvársajtót alapjaiban rengette meg, amikor kiderült, hogy egyik zászlóshajója hangposták feltörésével jutott exkluzív információkhoz. Semmi jót nem tettek vele, nem is ez volt a céljuk, viszont kiszolgálták az emberek kíváncsiságát. A nagykövetségi bizalmas levelek tartalmát nyilvánosságra hozni sokféle veszéllyel járhat, sok értelmetlen, felesleges kárt okoz például magában a diplomáciában, a normális partnerségben, bizalomban. Ez persze mind nem számít, ha a másik oldalon ott a nyereség: lelepleződik a bűnös, jól titkolt és releváns igazságok derülnek ki. Pletykálásért, anekdotázásért azonban nem hiszem, hogy megérné ez az áldozat.

Címkék: orbán gyurcsány diplomácia wikileaks

238 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr793206874

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán és a hazugság 2011.09.06. 17:55:42

Fidesz mindig is keresztény, hazafias, családközpontú párt volt és lesz. Ja, és persze hazug is. Ezt persze nem én mondom, hogy hazug, pláne, hogy hazafias, meg keresztény! Hisz hogy jövök én ahhoz, pláne lenyomozható magyar ip-cím mögül hogy jövök. ...

Trackback: Orbán és a hazugság 2011.09.06. 17:16:54

Fidesz mindig is keresztény, hazafias, családközpontú párt volt és lesz. Ja, és persze hazug is. Ezt persze nem én mondom, hogy hazug, pláne, hogy hazafias, meg keresztény! Hisz hogy jövök én ahhoz, pláne lenyomozható magyar ip-cím mögül hogy jövök. Ne...

Trackback: A szerepekről 2011.09.06. 17:05:44

A mai kormányülést követő sajtótájékoztatón jól megfigyelhettük a kormányfő kommunikációs taktikáját. Ő foglalkozik az általános, nagy, összetett dolgok bejelentésével, ami mostanság az államadósság elleni harcot jelenti. Ügyesen becsomagolt mondanival...

Trackback: Ezt elkúrtad, Viktor... 2011.09.06. 16:46:53

Orbán Viktor önmagát következetesen az igazság bajnokaként definiálja. Odáig ment, hogy az Egy az ország című könyvében kerek perec kijelentette: sohasem hazudott. Az ősellenség Gyurcsány Ferencet és az MSZP-garnitúrát a Fidesz propagandagépezete &bdqu...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lehuto 2011.09.06. 21:44:48

Te. Ez az írás véleménynek gyenge, seggnyalásnak meg kevés. AKkor meg minek?

pistola 2011.09.06. 21:46:27

@márta)):

néha elmélázok azon, ha az nem történik meg (az őszödi beszéd, vagy annak kiszivárgása és eltorzítása), akkor mi lett volna. nem is az érdekel, hogy a továbbiakban maradt volna az mszp kormányon vagy sem, hanem mondjuk az, hogy nem szakadt volna ketté annyira az ország, családok, barátok, valszeg sehol nem lenne ma a szélsőjobb és nem repültek volna molotov koktélok az utcákon.
ennyi.
:)

Dr. Klein Imre · http://subnormalia.blog.hu 2011.09.06. 22:01:45

"A Wikileaks-féle misszió szerintem akkor teszi a dolgát, ha a kirakott információival segít ledönteni mindenféle falakat, elkergetni diktatúrákat, leleplezni a világ bűnöseit."

Bakker! Igazmondó Orbán Kománkkal kapcsolatban bezony teszi is a dolgát: "segít [...] elkergetni diktatúrákat, leleplezni a világ bűnöseit"...

huttinger 2011.09.06. 22:02:26

Hali Kumin!

Menni pénzt kapsz azért, hogy szolgáld gazdádat?
És ha gazdád bukik akkor majd Viktória tart el?

bohocugyi allomtitkar 2011.09.06. 22:06:21

ne szidjatok szegeny kumint!
ugy olvassatok ezt a blogot, hogy szerencsetlent megfenyegettek orbanek. most az eleteert es a csaladjaert kenytelen ilyeneket irni...

Yeto 2011.09.06. 22:06:41

Viktóriát ne bántsd, rendes ember, többre hívatott...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.06. 22:13:25

Te nem érted a Wikileaks céljait. Nem csupán diktátorok megdöntése a célja, hanem pontosan az, hogy a diplomácia ezentúl ne az a hazugság.játék legyen, ami eddig volt. Az egész diplomáciát akarják megváltoztatni. Ez egy elég nagy kulturális forradalom, ha sikerül. Olyasmi, mint a felvilágosodás.

Te pedig Kumin, benne ragadtál az ancien regime korlátos gondolatvilágába.

Egyébként Orbán nem tagadta, hogy a Wikileaks idézete hamis lenne. Azaz hallgatólagosan elismerte, hogy igaz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.06. 22:14:13

Kumin, egyébként ha te olyanokkal bulizol, akikről vállalhatatlanul negatív a véleményed, akkor sajnállak. Szánalmas egy életed lehet.

dr. v.b.1990 2011.09.06. 22:14:17

Szerintem a Wikileaks egyik legnagyobb hibája,hogy mind a két oldalról (kül és belpolitikai viszonylatban )"lerántja" a leplet. Mellesleg itt is megmutatkozik a kettős mérce a jobboldal részéről : amíg Simor András kijelentésén "élvezkednek" addig Orbán Viktor kijelentései mintha meg sem történt volna (bár szerintem ez Orbán Viktor "ösződi beszéde")

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.06. 22:14:19

"Miért gondoljuk, hogy az lenne a valóság, amely most a Wikileaks által megnyitott kis kulcslyukon keresztül látszik?"
Ez nem maga a valóság, hanem a valóságnak egy újabb perspektívája és mint olyan nagyon hasznos lehet adott esetben. Hozzásegíthet egy teljesebb kép megalkotásához, de éppenséggel ha hiányos, vagy torz, akkor félre is vezethet.
Jelen esetben azt tudtuk meg, hogy Viktor maga is tisztában van azzal, hogy hazudik. Ez mindenesetre biztató, mert még mindig jobb, ha egy hazudós ember vezeti az országot, mintha egy olyan, aki tényleg elhiszi azt a sok marhaságot, amit összehord.

l0lcopter 2011.09.06. 22:20:32

@Brendel Mátyás: ugyanakkor arra is jó, hogy most erről dumálunk és nem arról, hogy a dízel jövedékiadó-emeléssel a nyakunkba varnak egy mindent átfogó termék drágulást. :)

Csolt nemzettségbeli 2011.09.06. 22:22:35

@Lófasz Hadnagy:

Az amik nem véletlenül tanulmányozzák őket a Kremlinológia módszereivel.
Ott is körkörös körbezsarolásokkal működőtt a rendszer.
A magyar politika is az egymás tökeinek a csavarásán alapszik.
Mindenkinek van valami zsarolási potenciálja a másik,a többi ellen.
Aztán alkalomadtán ezekből terítenek, amikor taccsra akarnak tenni valakit.

Akkor csámcsogunk rajta mi a színházi produkció nézői, mert fellebben a tüllfátyol a züllöttségükről, mocskosságukról.

márta)) 2011.09.06. 22:22:50

@pistola:
Neked teljesen igazad van.
Egyébként úgy gondolom, hogy az őszödi beszéd nélkül is Fidesz győzelem lett volna, csak esetleg nem kétharmad.
Nem árulok el titkot, azzal, hogy a magyar társadalom egy nagy csoportja fel sem nőtt a napi politikához sem.)
Egyik, másik azt sem tudja eszik e vagy isszák.
Én tisztában vagyok azzal is mit rontottak el a szocialisták.
Nem vagyok elvakult, elfogult egyik irányban sem. Megpróbálom- és akarom-, tudom látni minden pártban a jót és a rosszat.
(nem igazán lényeges, nem fontos figyelembe venni) amit írtam, ez csak egy szürke vélemény)
ennyi.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.06. 22:23:26

Nem tudom, feltűnt-e a Hölgyeknek és az Uraknak, de a ma délutáni Orbán nyilatkozat óta már teljesen felesleges a Wikileaksen meg kulcslyukakon rugózni.

"Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok".

Malacka leszállt a bicikliról.

Miután az egész sajtóbirodalma azon izzadt két napig, hogy minél jelentéktelenebbnek mutassák be a WikiLeakset és azon belül is az ott megjelent, 2006-os Orbán-távirat egy kurta mondatocskáját, Orbán kiállt, és megerősítette az abban foglaltakat. Ez gyakorlatilag az előremenekülés taktikája, a "legjobb védekezés a támadás", hogy -egy kicsit ugyan átfogalmazva, de- az ne az előre megfontolt populista választási ígérgetés beismerése, hanem a tettrekészség, a bátorság szinonimája legyen.

Hogy Orbán nem a szavak, hanem a tettek emberének tartja és láttassa magát.

Ez még innentől lehetséges is, egyetlen feltétellel: ha mostantól kezdve soha többé nem szólal meg! Kész. Ez a mondat ugyanis már nem az "amerikai szórakoztatóipar" része, hanem Orbán Viktor mondta a saját szájával. Ha ezentúl megszólal, akkor nyugodtan lehet mondani, hogy "De hát Ő mondta, hogy arra nem kell figyelni", következésképpen nem is fognak; ezentúl a szája lufikat fog eregetni, mármit mondjon vagy kiáltson is, és minél jobban és kétségbeesetebben fogja bizonygatni ő és a stábja, hogy nem, erre most figyelni kell, annál nevetségesebbé, hiteltelenebbé és vállalhatatlanabbá fog válni. Megtette az első lépést a sakktáblán, az elsőt egy sikeres önmatt felé.

Éppen ezért bárki baloldali számára pedig a legrosszabb, amit tehet, hogy ezt a mondatot bármilyen módon is párhuzamba állítja Ösződdel és az ott elhangzottakkal, vagy ezzel próbálja "leleplezni" a múltbeli hazugságokat. Nem, ez a mondat mostantól számít, a visszamutogatás csak ezen mondat élét koptatja el, ezért negyszerűen hagyni kell, hogy ezt a mondat tegye a dolgát.

Majd Orbán is mondhatja, amit egyik korábbi főnököm: "Ne arra figyelj, amit tegnap mondtam, hanem arra figyelj, amit most mondok!".

márta)) 2011.09.06. 22:26:32

@pistola:

Bocsánat!

Egyébként most fog igazán kettészakadni a magyar társadalom, amelynek egy nagy csoportja agyon rossz hangulatu.
Nagyon úgy néz ki, (ha nem változik semmi) hogy lesz gazdagabb és szegény. és ez nagyon nem jó.
A szegénység egyfajta gyűlöletet generál, felgyűlik a feszültség az emberekben) ki hogyan fogja viselni az már más kérdés.
(ez sem fontos, csak megirtam neked)
ennyi.

Petykabá 2011.09.06. 22:28:38

Köszi, végre egy értelmes nem műnaív poszt a témáról. Az emberek szeretik a dolgokat prosztón látni, ha az a saját ideológiájukat támogatja, akkor is ha nagyon jól tudják, hogy amit gondolnak az nem a valóságot tükrözi.

márta)) 2011.09.06. 22:32:07

Én személy szerint örülök neki, hogy a Wikileaks által nyilvánosságra hozott "ügyről" olvashatok többet.
Legalább bővül az ismeretem, tájékozottabb leszek.
Nincs ebben semmi különös, ha felvilásultab lesz, az akit érdekel.
Komolyan.
:)

Petykabá 2011.09.06. 22:33:01

@Brendel Mátyás: nézd Mátyás, ha a wikilíksz célja a diplomácia patyolattisztára mosása, akkor azt kell mondjam ez a világ legbetegebb próbálkozása, kb. olyan, mint amikor az xedik szent háborúban gyerekekkel akarták bevenni Jeruzsálemet. a diplomácia hazudozása sztem egyidős az emberiséggel, értelmes ember nem gondolhatja, hogy ezen változtatni tud.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.06. 22:33:18

@Rufus78:

Én meg azt mondom, hogy Orbán kezét kell figyelni, mert aki hazudik az csal, aki hazudik az lop, hazudni csalni csúnya dolog.
www.youtube.com/watch?v=PbSUnSGI-Mk

Petykabá 2011.09.06. 22:36:49

@lehuto: mi a gyenge benne? hogy nem síkegyszerű érvelés van benne, és nem fröcsög az egyoldalúságtól? Esetleg az, hogy nem támogatja az ideológiádat? Imádom az ilyen demokráciabajnokokat...

ubu1 2011.09.06. 22:39:03

Kumin Feri! Vedd már észre, hogy diktatúrában élünk, csak amolyan modernebb kiszerelésben. Vezérünk jó néhány húzása Rákosiéval összemérhető. Most nem hozok példákat.
Így már egyetértünk: a Wikileaks az Obival kapcsolatos kiszivárogtatásaival pont azokhoz a célokhoz járul hozzá, amiket Te is megfogalmaztál.

2011.09.06. 22:39:46

@Petykabá:

Bármilyen hihetetlen, ugyan ez elmondható pl. a pedofíliáról.
Azt sem lehet változtatni. Mégis üldözzük....
Szóval, ha találkozol egy hazug politikussal vagy egy álszent "elemzővel", mint a poszt írója, lehet nem kéne vállon veregetni...

Petykabá 2011.09.06. 22:44:20

@hegyilány: légyszi mutassál nekem egy objektív posztot valahol a témáról. azt fogom mostantól olvasni. mert jó néhányat olvastam, de csak jobb meg baloldali van, még ez volt a legmérsékeltebb...

A hazudozás és a vizeslepedő rántogatás akkor fog végetérni, ha az igazsággal majd lehet választást nyerni. Addig marad a hazugság, mint nyerő stratégia. És ezt mindenki nagyon jól tudja. 20 év...

TH 2011.09.06. 22:45:42

Nyilvánvaló, hogy nem kell minden wikileaksen kiszivárgott információt készpénznek venni.
Ugyanakkor @török gábor: jól összefoglalta a lényeget, ehhez már igazából nincs mit hozzátenni. Ezt a posztot én nagyon kínosnak és elfogultnak érzem.
Egyébként kérdés: ha most MSZP kormány lenne, és akkor kerültek volna elő ilyen dolgok, akkor is megszületett volna ez a poszt? Nem azért, mert elvárom a teljes objektivitást a blogtól, csak azért mégis, hogy tudjuk, hányadán állunk...

Csolt nemzettségbeli 2011.09.06. 22:45:46

@Petykabá:
DE LEGALÁBB NÉHA BELALÁTUNK AZ ELITEK MOCSKOSSÁGÁBA!

Abba, hogy miközben függetlenségről, nemzetről, hazáról hordószónokolnak, eközben az USA és más államok nagykövetségeire járnak egymást besúgni, feljelentgetni, no meg egy kis hazaárulásra!

Az ötvenes években a szovjet, kínai nagykövetségre jártak ilyen célból az akkori elvtársak.

Most az amerikai, német, britt nagykövetségeken döntik el Magyarország sorsát és azt, hogy kiből csinálnak főbohócot, aki készségesen kiszolgálja őket.

Petykabá 2011.09.06. 22:47:50

@MikeBoy: első kérdés, mi az álszent benne konkrétan? második kérdés (erre felesleges válaszolni) melyik politikus az, amelyik nem hazudik, ha az kell neki, hogy megválasszák? harmadik kérdés: hol veregeti vállon a posztoló Orbánt (pontosan idézd kérlek)? (én megválaszolom neked: a te fejedben, mert nem azt mondja amit szerinted kellene róla, hogy mocskos hazug)

Petykabá 2011.09.06. 22:51:35

@Csolt nemzettségbeli: ez sajnos így van, de sajnos minden kis országnak ez a sorsa, mindig is ez volt. Mi egy nagyon szerencsés időablakban élünk hidd el, (vagy ne hidd el, csak nézd végig a világ háborúmentes időszakait, ami nem volt) csakhát az embernek sosem elég ami van. Sajnos ez van, hogy az USA egy erős állam, mi meg nem, ezért hajbókolni kell nekik. El kell fogadni. Még mindig jobb mint amikor a Szovjeteknek kellett nyalni...

2011.09.06. 22:54:46

@Petykabá:

Kuminról, mint "egész jelenségről" beszéltem. De igazad van, az álszent inkább pozitív jelző rá nézve.
Nem véletlenül hasonlítják Gréczyhez.

Ez a melyik politikus nem hazudik ostoba általánosítás ne haragudj, de egyáltalán nem érdekel.

Neked szólt a vállveregetés, ha nem lett volna egyértelmű! ;-)))

márta)) 2011.09.06. 22:56:18

@Brendel Mátyás:

Ez egy elég nagy kulturális forradalom, ha sikerül."

Nagyon jó. Neked teljesen igazad van.
Miért is lenne probléma, hogy a nagybetűs nép) tájékozódik.
Aki akarja összehasonlíthatja ki- kit- mit- miért.
Eddig elég egyoldalú volt) a gyurcsányahibás-t már hallottuk, olvastuk eleget.

SünBalázs 2011.09.06. 22:57:14

@post
Kedves Ferenc!
A Gumimacikban egyszer Tódi aggódott, hogy vajon ha Ixorn hercegből ("őfeneséged":-) király lesz, akkor rá már biztos nem lesz szükség. Mire Ixorn azt mondta:
- Nyugodj meg, Tódi! egy ilyen hűséges talpnyalónak mint te vagy, mindig lesz helye az udvaromban...

egyébként meg: OV beismerte, hogy igaz a Wikileaks infója. Csak ahogy a megszorítás, úgy a hazugság szó is tabu nála.

pistola 2011.09.06. 22:57:19

@márta)):

Dehogynem fontos, ne szerénykedj!
Két éve költöztem le Bp-ről egy borsodi kis faluba, első kézből látom, hogy mit tesz a szegényedés egy közösség mentális, illetve lelki állapotával. Komolyan mondom szürreális dolgokat tapasztalok. Mindegy (illetve nem), túl leszünk ezen is. Ezeken is. Csak mondjuk közben nem mindegy milyen károsodás éri a társadalmat. Reméljük nem maradandó.
Stohl meg egy hülye pojáca. :)
Ennyi.

Petykabá 2011.09.06. 22:59:01

@Csolt nemzettségbeli: Ja bocs elsiklottam afelett, hogy te azt állítod, hogy ott dől el az ország sorsa. Szerintem ez nem igaz, (illetve személyes véleményem, hogy Orbánnál kevésbé igaz mint korábban) viszont nyilván a nagyhatalmak ezt szeretnék látni, ezért logikus diplomáciai lépés lehet elhitetni velük, hogy beleszólhatnak, vagy az történik amit szeretnének. (Azzal azért nem lehet Orbánt vádolni, hogy USA kénye szerint alakítaná a Magyar politikát). Viszont Orbán pont ebben fejlődött, korábban nem tudott "nyalni", ezért kinézték az Európai és Amerikai politikusok, na tessék most megtanulta. Persze ezt diplomáciai igazodásnak is nevehetnénk. Ez az én forgatókönyvem, de nem akarok senkit meggyőzni felőle...

Csolt nemzettségbeli 2011.09.06. 23:01:15

@Petykabá:
Aztán miért is jobb?

Miért is jobb, hogy oda nyal, ide meg hergeli a parasztokat egymás ellen?

Ja, hogy ez a 2000 éves oszd meg és uralkodj?
Ja, hogy ez a jól ismert elvtársi felfelé nyalni,lefelé tiporni?

FEJÉTŐL ROHAD A HAL FARKA!
Azért tart itt az ország morálisan, gazdaságilag, mert hatalomért bármire képes mocskos, züllött, beteg helytartók uralkodnak rajta!

pistola 2011.09.06. 23:02:41

@márta)):
Arra leszek nagyon kiváncsi, hogy vajon a Fletót tényleg be merik-e majd kaszlizni. Nem szerettem, mert egy nárcisztikus fasz volt, de azért azt rühelleném, ha tényleg visszacsúsznánk az 50-es évekbe. Nem beszélve arról, hogy döntéshozókat csak azért mert rossz döntést hoznak a politikában, vagy gazdasági kérdésekben, nem szoktak civilizált országokban lesittelni. Fölöttébb érdekes dolgoknak nézünk még elébe...
Ennyi.

Petykabá 2011.09.06. 23:04:26

@MikeBoy: én csak azt látom, hogy nem tudsz egyenes válaszokat adni, hanem kevered a homályos érveket.

A hazug politikus nem általánosítás, (amennyiben politikai opportunizmusról beszélünk a politikus nem tud nélküle előrejutni) viszont jó érv neked, hogy egy nagy általánosítással "bevédd" egyébként is homályos állításaidat.

Szerintem te nem vagy egy egyenes ember. Magánvéleményem.

SünBalázs 2011.09.06. 23:04:33

@Petykabá: "A hazudozás és a vizeslepedő rántogatás akkor fog végetérni, ha az igazsággal majd lehet választást nyerni. Addig marad a hazugság, mint nyerő stratégia. És ezt mindenki nagyon jól tudja."
"második kérdés (erre felesleges válaszolni) melyik politikus az, amelyik nem hazudik, ha az kell neki, hogy megválasszák? "

lszi - a hitelesség kedvéért - másolj be ide egy hasonló kommentedet amit az őszödi beszéd kapcsán GYFről írtál...

márta)) 2011.09.06. 23:09:41

@pistola:
borsodi kis faluba," ???
Gondolom nem véglegesen költöztél oda, mert azt egy kicsit furcsának és érdekesnek találom.
Amit irtam, az országos jelenség.
Tudod úgy van az, hogy a szegénység, a nélkülözés nyomot hagy az emberek lelkében.
Nem gondolom, hogy ezt a jelenséget nagyon könnyű kiheverni. de még túlélni, és elviselni sem.) Ha az embert hülyének nézik, bárhol, bármiért az meg már csak hab a tortán.)
ennyi

Stohl meg egy hülye pojáca. :)"
ezt nem igazán értem.
de mindegy.

SünBalázs 2011.09.06. 23:10:03

@Várúr: hiányoztál... mostanában mintha sokkal kevesebbszer, de sokkal agresszívebben írnál. tavaly ősszel még egész normális hangnemben lehetett vitázni veled. Mi történt?

Petykabá 2011.09.06. 23:12:27

@Csolt nemzettségbeli: bocs, de nem beszélünk egy nyelvet asszem, te mást értesz nyalás alatt mint én. Én nyalás alatt nem azt értem, hogy kiszolgálni, hanem azt, hogy elhitetni velük azt hogy kiszolgáljuk őket. Diplomácia 101. Szerintem hagyjuk ,mert nem lesz nagyobb az egyetértés.

rókafogta 2011.09.06. 23:12:49

@Delirium treatments: Én most már nem hiszek senkinek, még magamnak se, de a bukszámban mindig csak az igazat látom, bármennyire nem azt akarom.

márta)) 2011.09.06. 23:13:34

@pistola:
Zajlanak a politikai események, nem vitás.
Gyurcsány F. körül túl nagy a habverés. )
Lecsukni??? nem hiszem.....) hiba lenne).
Egyébként az állandó visszamutogatás, gyurcsányozás, már lassan többet használ nevezettnek, mint árt.
ennyi

2011.09.06. 23:15:40

@Petykabá:

Én azt látom, az egyszerű mondatok megértése is gondot okoz neked!
Jól figyelj:
"Szóval, ha találkozol egy hazug politikussal vagy egy álszent "elemzővel", mint a poszt írója, lehet nem kéne vállon veregetni... "

Érted ezt a mondatot (ennyi volt a reakcióm)? Te lettél megszólítva barátom és Orbánról, mint hazug politikusról és Kuminról, mint egy hazugot védő posztolóról állítottam egyértelműen (azért védi, ha nem lenne tiszta, mert terelni próbál az ügyről), hogy nem kellene vállon veregetned!
Neked! Érted? Az, hogy a politika a "hazugság művészete" tudjuk mindannyian.
És azt is most figyelj, hogy aki viszont lebukik az LEBUKOTT! Lásd Gyurcsány:Öszöd.
Értve vagyon végre? Egyenes voltam? Az, persze eddig is az voltam....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.06. 23:18:12

@Petykabá: az Internet megváltoztatja a világot. Ha ezt nem látod, akkor nem is tudom, ki a naiv.

márta)) 2011.09.06. 23:19:31

@pistola:

"A Fidesz európai szövetségese erősen reméli, hogy Orbánék nem nyúlnak Gyurcsányhoz"

Kritikus hangnemben nyilatkozik a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó európai néppárti frakció egyik vezére, a pártalakulat külpolitikai irányítója, Elmar Brok a hvg.hu-nak adott telefoninterjúban, Gyurcsány Ferencék tervezett utólagos felelősségre vonásáról az államadósság növekedése miatt.

A képviselő a Német-Magyar Fórum nevű, hosszú évek óta működő alkalmi „think tank” alelnöke is."

hvg.hu/itthon/20110805_elmar_orban_gyurcsany#rss

ennyi

Csolt nemzettségbeli 2011.09.06. 23:20:52

@Petykabá:

Aha, mert ők hülyék, mi meg a nagyon okosak, mi?
Szorosabb a póráz,mint anno a moszkvai!

Mai hír:
Lázár elvtárs kikéri a németek engedélyét, hogy mi és milyen formában mehet a parlament elé.

"

A törvényhozási munkáról egyeztetett Berlinben Lázár János
A Fidesz frakcióvezetője Volker Kaudernek, a konzervatív CDU/CSU parlamenti frakcióvezetőjének, valamint a Német Iparszövetségnek (BDI) a meghívására tartózkodott a német fővárosban.
Lázár János - aki a német kormánypártok mellett az ellenzéki pártok több vezető politikusával is tárgyalt - az MTI kérdésére elmondta: látogatását szándékosan időzítette a Fidesz-KDNP szerdán kezdődő hajdúszoboszlói frakcióülése elé. "
mti.hu/Pages/Default.aspx?lang=hun&menuid=

Petykabá 2011.09.06. 23:25:36

@SünBalázs: miért nem másolsz te? tudod a vádlónak kell bizonyítania. De azért elmondom neked, hogy igen nem tetszett. Nem tetszett, hogy hazugsággal nyerték meg a választást, de talán emlékszel, hogy 1% volt a különbség kb. és hogy milyen körülmények között hazudott a tvben Gyurcsány konkrétan és mereven Orbán és az egész ország pofájába, ha nem tudod töltsd le és nézd meg. (Ne legyen igaztalan elnök úr...). Lenyeltem a békát és nehezen elfogadtam, hogy ilyen a politika. Orbán is szinezgeti a valóságot és sokszor tök mást csinál, mint amit mondott. Valóban ez sem jobb, mint Gyurcsány volt. El kell fogadni ezt is. Persze nekem ezt könnyebb, mert azt gondolom, hogy ő hiteles, te meg fordítva gondolod. Egyszer talán eljutunk oda, hogy ez nem szül bazi nagy indulatokat. És akkor lesz vége a megosztottságnak, mert azt nem a politikusok, hanem mi csináljuk. Én legalábbis nem vagyok hajlandó elhinni, hogy felnőtt emberek képtelenek a saját életükön uralkodni.

SünBalázs 2011.09.06. 23:32:09

@Petykabá: félreértesz. nekem egyik sem hiteles. csak a "mi kutyánk kölke" iránti elfogultságra igyekeztem felhivni a figyelmedet.

márta)) 2011.09.06. 23:34:11

@pistola:

Bocsánat! Még ennyit.

"Bajnai Gordon meghallgatását követően, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy a sukorói King's City beruházás kedvezően érintette volna a magyar gazdaságot, az egymilliárd dollárosra tervezett fejlesztés mintegy 2500 munkahelyet hozott volna létre közvetlenül a Velencei tó partján és évente több millió turistát vonzott volna Magyarországra.

A volt kormányfő meggyőződése, hogy a magyar államot nem érheti kár a sukorói kaszinóberuházás miatt, a bíróság ugyanis vagy jogszerűnek ismeri el a telekcserét vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt."

www.jogiforum.hu/hirek/26109

ennyi

Petykabá 2011.09.06. 23:34:12

@Brendel Mátyás: Mátyás, én azt gondolom, hogy az Internet megváltoztathatja a világot, de az emberek viselkedésmintáit nem fogja mert azok soktízezer évesek, és sajnos a diplomácia kb. ugyanennyi éves. Ugyanakkor azért titkon drukkolok, hogy legyen a diplomácia egyenes, ahogy a Wikilíksz kívánja, de egyben félek, hogy egy ilyen szerintem átgondolatlan próbálkozásnak áldozatai is lehetnek. Ezzel a félelemmel egyébként nem vagyok egyedül.

Sajnos én azt tapasztalom, hogy a technológia nem változtat a beidegződéseken, de igaz, hogy a beidegződések más más oldalát villantja meg. Legyen úgy, hogy ez majd jó felé vezeti az emberiséget. (Nagy szavak tudom)

Petykabá 2011.09.06. 23:38:53

@MikeBoy: na már nem tudom követni, mindenesetre bocsánatot kérek a sértegetésért. Biztos egyenes ember vagy, csak én vagyok hirtelen természetű. Komolyan értem. Bocsánat.

Várúr 2011.09.06. 23:40:05

@SünBalázs:
Az történt kedves sünbalázs, hogy belefáradtam a temérdek érv nélküli ostoba gyalázkodásba. Kerülöm mások minősítését - először - majd a csomó Tóta W.-árva ballib vagy szoci anyázni kezd. Néha tíz ostoba, dühödt reflexiót kapok. Ezek betegek, itt élik ki a kudarcos frusztrációjukat. Nekem meg nincs kedvem ilyesmiben részt venni. Épp ma közli a TÁRKI, hogy a 35 éven aluliak közt még mindig messze a fidesz vezet, mszp, lmp a fasorban sincs... Ebbe belebetegszenek ballibék és visítanak, mint a fába szorult féreg, hátha meghallják: ők is a világon vannak.

Petykabá 2011.09.06. 23:40:30

@SünBalázs: Ja értem. Igen, ebből jobb és baloldal tagjai is kigyógyulhatnának, és akkor lehet, hogy hitelesebb politikusokat is választhatnánk...

márta)) 2011.09.06. 23:45:55

@Várúr:
Ebbe belebetegszenek ballibék és visítanak, mint a fába szorult féreg, hátha meghallják: ők is a világon vannak."

Bocsánat! Ne rohanj annyira előre.
Várd csak ki a végét.
:)

hegyilány 2011.09.07. 00:05:52

Nem igazolták a számvevők Bajnai Gordon bűnösségét"

Ők csak azt véleményezték, hogy az államháztartás hiánya az elmúlt esztendő májusában már meghaladta az éves terv 71 százalékát, ezért azonnali beavatkozásra volt szükség. (Hasonló "elszaladás" Magyarországon gyakori, idén sem volt ez máskánt.). Az előző miniszterelnököt elmarasztalni szándékozó törvénytervezetben ez olvasható "a 2010 májusában hivatalba lépett nemzeti ügyek kormánya azzal szembesült, hogy az előző - Bajnai Gordon által vezetett - szocialista kormány költségvetésében hamis adatok szerepelnek.

A költségvetési törvényben leírt főbb számok ugyanis egyáltalán nem feleltek meg a valóságnak: a 3,8 százalékos hiány valójában a 7 százalékot is meghaladta volna.

A nemzeti ügyek kormányának rendkívüli gazdasági intézkedéseket kellett meghoznia annak érdekében, hogy hazánk elkerülje az adósságválságot és a saját lábára álljon.
Az első és a második gazdasági akciótervvel, a bankadó, a válságadó kivetésével, valamint költségvetési zárolásokkal, államigazgatási fizetési plafon bevezetésével sikerült stabilizálni a költségvetést és megteremteni a gazdasági növekedés feltételeit."

A jogszabálynak ez a bevezetője azonban nem felel meg a valóságnak, nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a hét százalékot is meghaladta volna a hiánycél.

Sőt - nemzetközileg elismerve - Bajnai Gordon kormánya minden intézkedést megtett, hogy a 3,8 százalék teljesüljön.

Nyilvánvaló a Matolcsy-törvény szándéka: okot keres arra, hogy miért hajtott végre megalapozatlan adócsökkentéseket tavaly (szabad pálinkafőzés, társasági adó), illetve miért orozta el a magánpénztártagok megtakarított pénzét.

Az ÁSZ egyébként a kormány által elmarasztalási szándékkal megalkotott törvényben szereplő "hamisításra" való utalást nem tett.
Az jelentésében csak annyi olvasható Az év közben bevezetett több új adónem ellenére az adóbevételek 235,8 milliárd forinttal elmaradtak a tervezetnél.

Az adóbevételek hiánya viszont egyértelműen már a második Orbán-kormány időszakára esik.
Erről viszont a Domokos László, volt fideszes politikus által elnökölt ÁSZ hallgat.
Azt viszont kijelentette: "Nagy eredmény volt, hogy választási év dacára nem szállt el a költségvetés.".

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=466777

Érdekesség: számos fejezet költségvetését nem tudta elfogadni teljes mértékben az ÁSZ, például a bíróságokét, a Gazdasági Versenyhivatalét, a Külügyminisztérium igazgatásáét, a honvédelmi tárcáét, valamint a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának igazgatási költségeinek elszámolását. Teljes elmarasztalást kapott a Vidékfejlesztési Minisztérium beszámolója."

Elnézést! Kicsit hosszú olvasmány, a későn alvóknak és korán kelőknek. tartalmas. )
:))

hegyilány 2011.09.07. 00:07:20

Hűha! Most látom! már másnap van!!!

:))))))

Jó éjt.
:)

pistola 2011.09.07. 00:16:15

@márta)):

Lesz, ami lesz, túléljük.
Elmentem aludni. Jó éjt!
Ennyi. :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 00:19:57

@Petykabá:

"Mátyás, én azt gondolom, hogy az Internet megváltoztathatja a világot, de az emberek viselkedésmintáit nem fogja"

ez butaság. a világ változása megváltoztatja a viselkedést. a világ megváltozása egy jó részt eleve a viselkedések megváltozásából ered.

" mert azok soktízezer évesek"

keveset tudsz te arról, mennyire máshogy viselkedett tízezer évvel ezelőtt az ember, és mi minden változott.

csak egy példa: a 18. századi hiperliberális, libertiánus, felforgató, cenzúrázott, száműzött Voltaire a rabszolgaság mellett volt, és számára a feketék nem voltak emberek. vagy talán nem is igazán jutott eszébe, nem is mert arra gondolni, hogy emberek. ma meg azért még a legszélsőségesebb jobboldali hülyegyerek is tudja, hogy a feketék azért homo sapiensek. ugye Voltaire idejében talán nem is volt fajfogalom, és genetikus ismeretek meg pláne nem. a genetika sokat változtatott az emberek felfogásán.

szóval ami Voltaire idejében még legszélsőségesebb liberális eszmeként se jelent meg, az ma már a többségi vélemény.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 00:22:06

@Petykabá:

" La race des Nègres est une espèce d’hommes différente de la nôtre [...] on peut dire que si leur intelligence n’est pas d’une autre espèce que notre entendement, elle est très inférieure. Ils ne sont pas capables d’une grande attention, ils combinent peu et ne paraissent faits ni pour les avantages, ni pour les abus de notre philosophie. Ils sont originaires de cette partie de l’Afrique comme les éléphants et les singes ; ils se croient nés en Guinée pour être vendus aux Blancs et pour les servir. "

Voltaire, Essai sur les mœurs, Genève, 1755, t. XVI, pp. 269-270

Petykabá 2011.09.07. 00:30:32

@Brendel Mátyás: "keveset tudsz te arról, mennyire máshogy viselkedett tízezer évvel ezelőtt az ember, és mi minden változott."

Próbálom ezt nem személyeskedésnek venni, de el kell árulnom, hogy sokat tudok róla, ez ugyanis az evolúciós pszichológia szakterülete, amiben történetesen igencsak otthonosan mozgok, mivel a szakmám része.

Amiről te írsz az nem viselkedés, hanem attitűdök (te is kimondod, hogy felfogásán) és igen az attitűdök valóban nagyon változékonyak, de a viselkedésminták többsége (mint például az ide kapcsolódó hazugság és hazugságdetekció nem).

De azt hiszem ez nem olyan nagy nézeteltérés, úgyhogy talán kár is tovább fokozni ezt...

Petykabá 2011.09.07. 00:31:17

@Brendel Mátyás: köszi, de nem ismerem ezt a nyelvet...

márta)) 2011.09.07. 00:46:19

@pistola:

Lesz aki túléli, lesz aki nem.
ennyi.
Jó éjt. Neked is.
:))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 07:56:47

@Petykabá: na akkor mondom azon a nyelven, amelyen megérted. ugyebár evolúciós változás, legyen az biológiai vagy kulturális akkor várható igazán, ha a környezettől jelentős szelekciós nyomás van.

abban igazad van, hogy hazugság szempontjából a környezetünk tízezer éve nem sokat változott egészen mostanáig, egészen az internet bevezetéséig, és a Facebook meg Wikileaks elterjedéséig.

emiatt EDDIG sokat nem változott az emberek viselkedése.

de ahhoz evolúciótagadó, áltudományos hülyének kell lenned, hogy kijelentsd, hogy MOST, amikor változott a környezet, most sem fog változni semmi.

ha ezt állítod, akkor te nem szakember vagy, hanem szakmád szégyene.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 08:01:11

@Petykabá:

Voltaire azt mondja, hogy a Négerek az emberiség egy másik faja, akik nem annyira intelligensek, alsübbrendűek, nincs figyelmük, stb.

ezt írta Voltaire, a 18 század egyik legliberálisabb alakja. a más rasszokkal szembeni attitűd jelentősen változott rövid idő alatt csupán az ismeretek bővülése, az életmód megváltozása miatt.

ezek után azt mondani, hogy de a diplomácia az soha nem fog, mert csak, igen nagy marhaság

Petykabá 2011.09.07. 09:19:48

@Brendel Mátyás: Mátyás, nézd én próbáltam veled normális hangon beszélni. Nem sértegettelek stb. Egyszer írtam a "naívság" szót, de azt sem rád értettem. Namost te folyamatosan és egyre durvábban sértegetsz. Szándékosan nem néztem utána, hogy milyen nyelven mit írtál, mert ez a legszánalmasabb magamutogatások egyike, hogy valakinek idegen nyelven odateszünk egy szöveget, hogy tessék én ilyen művelt vagyok. Azután amikor ezt finoman dobom vissza neked, akkor "kegyesen lefordítod". Egyszerűen nem érdekel, mert Voltaire nem tud, nem is tudhat sokat az emberi viselkedés őstörténetéről. Ezzel nem szeretném a tudásodat lekicsinyleni, mert az nyilván nagy, csupán sztem nem témába vágó, értsd nem az öröklött viselkedésmintákról szól.

Hadd kérdezzelek meg, hogy te pszichológus vagy, vagy milyen alapon feltételezel engem a szakmám szégyenének? Én direkt nem másolok be a posztjaimba tonnányi könyveket, hogy a pszichológusok körében egyébként nyilvánvaló dolgokat alátámasztgassam, mert ez szánalmas, ha az ember nem szakmabeliekkel teszi.

Ne haragudj, de a posztjaidból nyilvánvaló, hogy az evolúcióról nagyon homályos gondolataid vannak, például azt gondolod, hogy "az evolúció" majd most, hogy megjelent az Internet megváltoztatja a viselkedést. Talán majd 20000 év Internet után lehet. Folyamatosan kevered az attitűd és viselkedés fogalmakat.

Valamint azt sosem állítottam, hogy semmi nem fog változni, csupán azt mondtam, hogy ettől nem fog változni az alapvető diplomáciai viselkedés, és nagyon valószínűnek tartom, hogy ez így lesz. Hogy bővebben kifejtsem véleményemet ez nem csak evolúciós viselkedésminták, hanem játékelméleti következmények miatt is gondolom, amibe már ne menjünk bele, ha lehet. Mindemellett nem ítélem el az egészet, úgy ahogy van, márcsak ezért sem értem ezeket a bizonyító indulatokat részedről.

Végül, hogy én is hadd villantsak valamit "széleskörű tudásomból": "A stílus maga az ember" Georges-Louis Leclerc. Ajánlom figyelmedbe ezt a mondatot.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 09:33:16

@Petykabá:

1) a sértegetés téma részedről terelés, azt feded el vele, hogy nincsenek érveid

2) magad is szépen elkezdtél személyeskedni, szóval akkor 1:1, ezt lezárhatjuk

3) ha nem idézed és hivatkozod be nekünk itt a megfelelő cikkeket, akkor

A) Hiszi a piszi, hogy szakember vagy
B) Az állítólagos szakemberséged nem oszt, nem szoroz, merthogy éppen elrejted.

"Ne haragudj, de a posztjaidból nyilvánvaló, hogy az evolúcióról nagyon homályos gondolataid vannak, például azt gondolod, hogy "az evolúció" majd most, hogy megjelent az Internet megváltoztatja a viselkedést. Talán majd 20000 év Internet után lehet."

elkerülte a figyelmedet, hogy egy hozzászólással előrébb vagyok nálad gondolkodásban, ugyanis nem véletlenül írtam KULTURÁLIS evolúcióról.

tehát egyelőre azt igazoltad, hogy lassabb vagy, nem azt, hogy szakember.

"Valamint azt sosem állítottam, hogy semmi nem fog változni, csupán azt mondtam, hogy ettől nem fog változni az alapvető diplomáciai viselkedés"

ami elég nagy butaság, tekintve, hogy alapvetően változik a környezet. tudod egy evolúciós folyamatban ami nem adaptálódik az kihal. az a diplomáciai attitűd, amelyik nem akar változni, ki fog halni. és lesz helyette olyan, amelyik fog tudni változni.

"játékelméleti következmények miatt is gondolom"

játékelméleti szempontból is nekem van igazam, hiszen alapvetően változnak a lehetséges kimenetelek valószínűségei. butaság ahhoz ragaszkodnod, hogy a nyerő stratégia ezzel nem változik meg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.09.07. 09:39:56

@Petykabá: játékelméleti kutatások például kimutatták, hogy az, hogy egy közösségben kooperatív vagy önző stratégiák terjednek el, nagyon érzékenyen függ a setuptól, azaz a környezettől, a lehetséges kimenetelek valószínűségétől, és a jutalom, veszteség értékétől.

az őszinte/hazudós és a kooperatív/önző stratégiák nagyon hasonlóak, sok esetben ugyanarról a kérdésről van szó.

tehát ennek analógiájára könnyen belátható, hogy valószínűleg a hazugságra is érvényes ugyanaz, amit az önzésre mutattak ki.

a WIkileaks pedig pontosan a lebukás valószínűségét változtatja meg durván, aminek folyománya lesz az, hogy az optimális stratégia változni fog. tehát a diplomácia változni fog.

Petykabá 2011.09.07. 09:55:13

A sértegetés téma nem terelés, hanem arra való rávilágítás, hogy feleslegesen csinálod, mert felesleges agresszióhoz vezet.

Magam is elkezdtem... Ne haragudj, de talán azért kellene felelősséget vállalni, hogy te elkezdted. Jogom van megvédeni magam. Neked viszont nincs jogod a másikat elkezdeni sértegetni. Lehet, hogy nagyon okos ember vagy, de mintha alapvető dolgok hiányoznának.

Mi a franc köze van a kulturális evolúciónak az öröklött viselkedésmintákhoz? Nyilván semmi.

Szerinted változnak a lehetséges kimenetelek, szerintem, pedig ettől semmi sem változik, csupán a megtévesztés és a megtévesztés felismerése bonyolultabb lesz.

Mint rendkívül bölcs ember nyilván tudod, hogy a fogolydilemma alapján a kooperáció változtatná meg a kimeneteleket. Nem látom be, hogy ezek az események miben befolyásolják a kooperációt, vagyis mennyiben tud elmozdulni egy zérő összegű játszmától a helyzet a Wikileaks alapján. Tipikusan egy kívülről jövő kényszer inkább a zéró összeg felé nyomja el a játszmákat.

Nincs kedvem bizonygatni főleg nem ilyen agresszív embernek igazolgatni idézett szakmai anyagokkal a szakmai rátermettségemet. (Pláne nem idegen nyelven, hogy bizonyítgassam milyen művelt is vagyok)

Ahhoz hogy két ember megértse egymást, és ésszerűen tudjon vitatkozni nem szakmai anyagok, hanem a másik érveinek tisztelettel való elfogadása kell elsősorban. A másik sértegetésének elkerülése. Ezzel a tisztelettel te nyilvánvalóan híján vagy. Most már én is. Ezért részemről én nem kívánom ezt folytatni.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.07. 10:13:58

Egy kis Fideszes hazaárulás, magyar állampolgárok kényes adatainak átadása, az új Moszkvának, az amerikai gazdiknak és hogy miért szüntette meg az adatvédelmi biztos intézményét a hazaáruló Fidesz.

"Az adatok megosztásáról

Egy 2010. február 11-én kelt, bizalmas minősítésű táviratban a jelentéstevő amerikai diplomata, Steven Weston arra a következtetésre jutott, hogy az áprilisban várhatóan hatalomra kerülő Fidesz valószínűleg megengedőbb lesz a bűnügyi adatok megosztásának kérdésében.

A jelentéstevő szerint a magyarok különösen érzékenyek a személyiségi jogok védelmére, az adatvédelem ráadásul Sólyom László köztársasági elnök egyik fő szenvedélye – erre hivatkozva tagadta meg első körben a vízummentességi megállapodás aláírását is.

A távirat szerint Orbántól nem várható, hogy nyíltan támogasson bármilyen kérdést, amely "negatívan csapódhat le otthon", ugyanakkor reményt keltőnek tartották, hogy Orbánék szétválasztanák az igazságügyi és a rendészeti tárcát, így az adatvédelem ügyében az új kormány alatt már szétszóródnak a hatáskörök. A táviratban megjegyzik, hogy Sólyom mandátuma 2010-ben lejár, de protezsáltja, Jóri András adatvédelmi biztos elvileg 2014-ig a helyén marad. (Azóta kiderült, hogy 2012 januárban Jóri hivatala megszűnik.)"
index.hu/belfold/2011/09/07/a_mol_a_fideszt_az_mvm_a_szocikat_kente/

Ja, és úgy látszik nagyon kínos volt már Spéder jobboldali neoliberális trágyatelepének a Wiki elhallgatás, most úgy látszik leért hozzájuk az engedélyező pártbrossúra:O)))

márta)) 2011.09.07. 10:22:49

Szijjártó: a showbiznisz része az orbános WikiLeaks-akta"

Szijjártó Péter kormányszóvivő hétfőn reagált a hírekre, közleményében "az amerikai szórakoztatóipar újabb fejezetének" nevezi a WikiLeaks-aktákat.

Mint írja: "Az amerikai szórakoztatóipar napról napra megjelenő újabb és újabb fejezeteivel nem kívánunk foglalkozni. Az ilyen esetek csak arra jók, hogy az amerikai diplomáciát abszurd és komolytalan színben tüntessék fel".

hvg.hu/itthon/20110905_szijjarto_orban_wikileaks

Hm. Nem fér hozzá kétség, hogy ezt igy is le lehet reagálni.
Egyébként előre tudható volt, hogy nem fognak különösebb magyarázatot fűzni hozzá.
Miért is?
:)

Csolt nemzettségbeli 2011.09.07. 10:27:38

@Csolt nemzettségbeli:
A fentiből is és ebből is gyönyörűen kiderül, hogy kik is irányítják a valódi történéseket Magyarországon, kik is hozatják a törvényeket és milyen érdekek mentén.
Elég jól látszik, hogy kik is Magyarország valódi urai, kik hozzák a törvényeket, és milyen korrupciós szabályok mentén alakulnak a dolgok az országban, miközben a TV kamerák előtt vadul gyepálják egymást a parlamenti vásári pojácák.

Mondjuk ezt már Balsai elvtárs elejtett dohánylobbys elejtett szavaiból tudjuk.

Azt hiszem az is érthetővé válik, hogy kiknek és milyen érdekből kellett a magyar adófizetők zsebéből 500 milliárdért megvenni a MOLt.
Az is benne van, hogy így többet lehet belőle lopni, de azért ennél jóval több látszik.

"A nagykoalíciós korrupcióról

Részletesen foglalkoztak az amerikaiak azzal az energetikai törvénycsomaggal, amelyet 2009 novemberében fogadott el a Parlament, az MSZP és a Fidesz egyetértésében. Többek között Szörényi Gábor, a Magyar Energia Hivatal akkori igazgatója is megerősíette az amerikaiaknak: a Podolák György (MSZP) és Fónagy János (Fidesz) által beterjesztett törvények valójában nem az állam, hanem az MVM és a Mol érdekei szerint készültek.

Az amerikaiak szerint az ügyben bebizonyosodott, hogy a Fidesz fiatal szakértői, akik ellenezték a törvényt, elbuktak a párton belüli vetélkedésben. A jelenleg államtitkárként dolgozó Fónagy a szocialistákkal együttműködő nagyvállalati lobbi embereként győzött a pártban.
Az amerikaiak szerint reális az a feltételezés, hogy a Mol a Fideszt, az MVM pedig az MSZP-t finanszírozza titokban és illegálisan."
index.hu/belfold/2011/09/07/a_mol_a_fideszt_az_mvm_a_szocikat_kente/

Csolt nemzettségbeli 2011.09.07. 10:33:44

@márta)):
Azt hiszem, hogy azok után, hogy tegnap maga Orbán jelentette ki, hogy a szavai nem érnek semmit, csak manipuláció, hazudozás, azok után szóra se érdemes a magyar szórakoztatóipar egyik huszadrangú degenerált csicskásának a szavai.

Csolt nemzettségbeli 2011.09.07. 10:47:41

Ezek után már nem is beszélhetünk kormányról, miniszterelnökről, hanem helyesebb, ha igazgatótanácsról, elnök vezérigazgatóról beszélünk, bár a maffia belső elnevezései talán jobban illenek rájuk:
"a Fidesznek le kell szakadnia a mozgalmi szerepről, és inkább vállalati mintára szeveződött párttá kéne vállnia."

márta)) 2011.09.07. 10:48:26

WikiLeaks: nem érdekelte Gyurcsányt a külpolitika"

A határon túli magyarokkal kapcsolatban a távirat megjegyzi, hogy a magyar kormány sokat beszél a témáról, de annál kevesebbet tesz a határon túl élők érdekében.
A Malina-üggyel kapcsolatban a nagykövetség megjegyzi, hogy a Fidesz ebben a témában azért nem támadta Gyurcsányt, mert az ellenzéki politikusok nem akarták, hogy a szocialista kormányfő a magyar ügy bajnokaként tűnhessen fel a hazai sajtóban.

A döntéshozatalt a távirat szerint nagyon megnehezíti, hogy Gyurcsány minden jogkört magához vont a Miniszterelnöki Hivatalba.
Az amerikaiak ennek alátámasztására az SZDSZ éppen akkor leköszönő elnökét, Kuncze Gábort idézték, aki szerint Gyurcsány „kivételes tehetsége ellenére semmilyen vezetői képességgel nem rendelkezik”.

kitekinto.hu/bem-rakpart/2011/09/07/nem_erdekelte_gyurcsanyt_a_kulpolitika

Vezetői képességének gyengeségét- az ellenzéken kivül,- saját pártjában is sikeresen használták ki".
Ami szomoru, mert ezért (is) tart ott a szocialista párt ahol) Az összefogás, együtt dolgozás magas foku hiánya.
Gyurcsány F.vezetői képességeinek hiánya, vagy gyengesége is nagyban hozzájárult az ellenzék győzelméhez. :)
:))

márta)) 2011.09.07. 11:00:35

@Csolt nemzettségbeli:

Bezony. A magyar politikai szórakoztatóipar is megér egy szentmisét.
Amit nagy odaadással és tudással kommentál a kormányszóvivő (is).

:)))))))))))

menőmano 2011.09.07. 11:02:42

Kumin Ferenc!

Tuti jó, és érdekes a magyar politika. Nem kicsit, nagyon.
Totálisan jó buli.

:))))))))))))))))

derabitz 2011.09.07. 13:09:57

Nem azt kell figyelni amit mond, hanem azt, hogy mit tesz...

Idézet Orbán Viktor magyar hangjától:

"A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni."

"mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára".

2009. március 12.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=130437

Már azt is tudjuk, hogy mit fog tenni.

Yo! Maaan! 2011.09.07. 21:40:51

Na, ezt most miért? Az az idő már rég elmúlt, amikor bármit is titkolni kéne. Az emberek nem hülyék, nem kell óvodásként kezelni őket! Könyörgöm, 2011-ben, a net korában olyan információáramlás van, hogy előbb-utóbb úgyis kiderül minden. Minden. Kicsinyes játék ez a titkosítósdi az élettel és a természettel szemben!

hegyilány 2011.09.07. 23:09:37

"A Parlament körüli élőlánccal tiltakozik hétfőn, az őszi ülésszak első napján négy szakszervezeti szövetség. A munkavállalókat érintő intézkedések és az új munka törvénykönyve, a párbeszéd hiánya és a kormány törvényhozási gyakorlata ellen demonstrálnak.
A szakszervezetek ezt figyelmeztetésnek szánják. "

www.fn.hu/allas/20110907/hetfon_elhangzik_elso_figyelmeztetes/

Hát. Igen. Ilyen ez a politikai porcelánbót :) Minden kapható. Hogy mi törik össze, mi marad épségben.:) Mit is mondjak,) Kiderül.
:)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.07. 23:18:32

@hegyilány: Majd kigyün a Parlamentybül aza Viktor gyerek a demokratikuss barátaival meg a Pintér Sacival és lebonccsa aztata kordonyt, amit ezek a szemkilövetősök mög cakcervezeti maffijások állítanyak!
Így lészen megelégedvén az nép az jódógába!

soleange 2011.09.08. 10:56:14

Véleményvezér mélyebben nyalizik, ott kommentezni se lehet, csak lájkolni a sötétséget.

hegyilány 2011.09.08. 11:15:15

@namitirok:
Nem hiszem, hogy bontják, a kordont. "forró ősz" jön. azt mondják) :) Inkább majd állítják azt.
Jódógában! a nagybetűs nép élvezheti a megszorításokat???

:)

hegyilány 2011.09.08. 11:37:25

Nincs kétség: a Jobbik ősszel sem száll le a cigányságról"

"....A politikus elmondta, hogy a Jobbik továbbra is párhuzamosan kívánja működtetni a parlamenti munkát és az utcai politizálást, ahogy fogalmazott, e kettő náluk együtt jár.

Változatlanul nagy hangsúlyt fordítanak a lakossági fórumok rendezésére, várható demonstrációikat a jövőben is az alkalom szüli.

A képviselő különösen fontosnak nevezte, hogy a két jobbikos fellegvárban, Tiszavasváriban és Gyöngyöspatán példaértékűen dolgoznak a cigány-magyar együttélés jobbításán. Jelszó: zéró tolerancia."

Hm. Nagy tervei vannak a pártnak. Utcai politizálás)
Az a példaértéknek nevezett munka, az én olvasatomban, értékrendemben, felfogásomban megér egy "szentmisét".
Kétlem, hogy a cigányság problémáját ilyen eszközökkel lehetne orvosolni.)

menőmano 2011.09.08. 11:47:22

Véleményvezér! Kit érdekel?? Én szoktam oda írogatni.
Itt meg ha nem lesz kívánatos az irományom a bloggazda majd tudatja velem.

oszt.kész

:))))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.08. 12:00:27

@hegyilány: Mexorítás? Azmijaz?
"Ma az unióban 25 százalékos a felső áfakulcs, ennél magasabbat egy tagállam sem alkalmazhat semmilyen termékre. Az NGM nem részletezte, hogy pontosan milyen, esetleg milyen értékhatár feletti termékek esetében tartaná indokoltnak a luxuskulcs bevezetését."
5leteim lennének:
- Lé(á)ze(á)rblokkoló
- Super Bé
- Tokaj vesszeje stb.

További javlatokat a matolcsy@NGM.húha emilcímre vár rom!

menőmano 2011.09.08. 12:10:33

@namitirok:

Kedves namitirok!

Te meg tudjad már, hogy mit irsz??!!

:)))))))))

hegyilány 2011.09.08. 12:26:23

@namitirok:

"A Nemzetgazdasági Minisztérium szerda délután hozta nyilvánosságra, hogy a magyar kormány 35 százalékos áfakulcsot vezetne be bizonyos termékeknél, s ennek jogi lehetőségének megteremtését kezdeményezi az unió adóügyi biztosánál.

Az unió jelenlegi szabályozása szerint az uniós tagországok az egy standard (alap) áfakulcs mellett két kedvezményes kulcsot alkalmazhatnak – mondta lapunknak a volt adóügyi biztos. Az alapáfakulcsnak minimum 11 százaléknak kell lennie, a fölső határ nincs meghatározva. Annak tehát nem lenne jogi akadálya az unió részéről, hogy Magyarország 35 százalékosra emelje az alapáfakulcsot, de ennek nyilvánvalóan beláthatatlan inflációs következményei lennének.

Arra viszont jelenleg nincs jogi lehetőség, hogy a normál áfakulcs fölött egy újabb kulcsot vezessen be a luxustermékre, ehhez módosítani kell az uniós áfairányelvet.
Ha Magyarország ezt meg akarja változtatni, akkor az legkevesebb 2-3 évbe telik, ha sikerül egyáltalán – mondta Kovács László"

Az Európai Bizottságnak hatástanulmányokat kell készíteni, és meg kell szerezni mind a 27 EU-tagállam pénzügyminiszterének – az ECOFIN-nek – a beleegyezését.
Az ECOFIN adóügyekben csak teljes konszenzussal dönthet – magyarázta a volt adóügyi biztos."

www.fn.hu/ado/20110907/igy_lehet_35_szazalekos

Akárhogy is olvasgatom) ez elég hosszu időbe telik.
Addig még nagyobb lyuk keletkezik a költségvetésen.
:)

hegyilány 2011.09.08. 12:30:17

@namitirok:

Miket irsz már!??

A Lázár Jánosnak kell a biztonságos autó, nem járhat biciklivel, ezt Te is nagyon jól tudod.

Tokaj vesszeje. Hát az meg mi?????

:)))))))

menőmano 2011.09.08. 12:35:01

További javlatokat a matolcsy@NGM.húha emilcímre vár rom! "

Tuti jó!!!
Fantasztikus a Matolcsy-féle gazdaságpolitika.
Totális zűrzavar!

:)))))))))

menőmano 2011.09.08. 12:39:53

@namitirok:

Figyelj már!

Mi bajod van Neked a Lázár Jánossal???
Különben is egy másik blogon volt egy kommentelő, aki azt irta, hogy "ölbe vinné és úgy szaladozna vele Hmezővásárhely- és Bp- között.
No. erre varrjál gombot???!!

:))))))))))))

márta)) 2011.09.08. 13:17:04

WL: „Ördögi szakáll, kevés teljesítmény” Így lett pártelnök Mesterházy"

2009 decemberében a Magyar Szocialista Párt belső folyamatairól írt táviratot az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács Közép-Kelet Európáért felelős igazgatójának, Jeffrey Hoveniernek a budapesti amerikai nagykövetség.

A levél tárgya az MSZP elnökévé választott Mesterházy Attila volt, aki – immár „ördögi szakáll” nélkül, de továbbra is „gyenge teljesítménnyel” a háta mögött – népszerűtlen pártja élén komoly kihívással néz szembe a 2010-es parlamenti választások közeledtével. "

atv.hu/cikk/20110908_wl_ordogi_szakall_keves_teljesitmeny_igy_lett_partelnok_mesterhazy
....................................................
WikiLeaks: már 2007-ben Amerika felé hajlott Orbán Viktor"

kitekinto.hu/bem-rakpart/2011/09/08/wikileaks_mar_2007-ben_amerika_fele_hajlott_orban_viktor

Új áru érkezett a porcelánbótba!!!!

:)))))

márta)) 2011.09.08. 13:30:28

@namitirok:

Micsoda? Most némi képzavar van, nálam.:)

Elefántot kellene beengedni a bótba?

:))

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.09.08. 13:31:39

@márta)): Micsoda? A Wikileaks mellé még? Nem Vóna az túl sok nekienk?:-P

márta)) 2011.09.08. 20:44:14

@namitirok:

Nem oda gondoltam,hanem a bótba!!!

:))))

SünBalázs 2011.09.09. 22:39:51

@Várúr: Ne haragudj, hogy csak most válaszolok. Már régóta foglalkoztat, hogy tulajdonképpen miért is tartasz ki a Fidesz mellett? Néha teljesen ledöbbenek, hogy micsoda mellszélességgel állsz ki mellettük. Szerinted egyáltalán volt rossz döntése/megszólalása OVnak az elmúlt másfél évben? vagy minden jó?
a környezetemben már minden korábbi fideszes meggondolta magát

Várúr 2011.09.10. 13:34:10

@SünBalázs:
Udvarias kérdésre illő válasz.
Nem a fidesz - a magyar kormány mellett tartok ki. Ilyen nyolc év után -., de nem is nyolc, legkevesebb hatvan - aki 13 hónap alatt csodát vár, az vagy ostoba, vagy ellenérdekelt. Gondolom, abban nincs köztünk vita, hogyan tették tönkre a balliberálisok a gazdaságot adósították el az országot, a torkig érő lopással, korrupcióval hogyan gyöngítették az eddig se túl erős morált... Ehhez jött a világgazdasági válság, melyet az ország ugyancsak megrogyva fogadott (miközben Furcsány, Kóka, Bajnai gazdasági csúscsminiszter és társai kitartóan hazudták, hogy ugyan, dehogy, a gigahitel csak tartalék, stb.) Környezeted "fideszesei" éppúgy nem fideszesek, ahogy én sem. Csodavárók, csalódottak, hihetetlenül rövid emlékezetűek. A világon mindenütt ez a balodaliak, szocdemek, liberálisok, zöldek, akárkik hihetetlen szerencséje: a választók fejletlen memóriája. Ebben az országban a rendszerváltozás óta létezik cigányprobléma, egészségügyi, oktatási, közlekedési gondok, munkanélküliség, tavaly árvíz, vörösiszap, iszonyú devizahiteles tömegek, és így tovább. Valakinek egyszer neki kell látni eltakarítani ezt a teméntelen ganajt. Kik ordítanak be a partvonalról? Balliberálisok, szocik, azok, akik jórészt összehozták. Na meg az újnyilas jobbik az örökös cigányozásával, zsidózásával, meg az lmp, nulla gazdasági-társadalmi-politikai tapasztalatával. Levitézlett megmondóemberek, alulképzett kommentelők, frusztrált, ellenérdekelt idegenszívű figurák, kertészákosok - és persze naív jóhiszemű honfitársak. Ennek a kormánynak legkevesebb nyolc év gigalopást, hozzá nem értést, elbaszást kell rendbetennie. Nem úgy, mint Furcsánynak, aki maga közölte Őszödön: Nyilvánvalóan végighazudtuk az elmúlt két évet... Nem csináltunk semmit... Úgy tettünk, mintha kormányoznánk... stb. Eddig a kormánynak 13 hónapja volt. Görög csőddel, a nyugati pénzügyi rendszer majdnem összeomlásával, gigaadóssággal.
Ami engem illet: méltányos akarok lenni és jó a memóriám. Ennyi.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook