Folytatódik még a szocialista belháború?

2011.08.28. 21:23 kumin

Előző posztomban csak szőr mentén érintettem a szocialisták belső viszályát, a Gyurcsány hívők és a status quo érdekeltjeinek konfliktusát. Ennek kapcsán kezdtem el összeszedni, hogy hol is tart ez az ügy, mert hallani nem sokat lehetett róla az utóbbi időkben. Valóban, a pártszavazás felemás eredménye óta, lényegében két hónapja nagy a csend. Későősszel várható az alapszabály módosítását napirendre tűző kongresszus. Ezen el kell dőlnie, hogy bármi valósággá válhat-e a volt miniszterelnök mögött állók követeléseiből. Azt azért nem hiszem, hogy a színfalak mögött is ekkora lenne a nyugalom. Végső csapás készül Gyurcsányék kiszorítására, vagy van még bármi váratlan a Demokratikus Koalíció tarsolyában?

(forrás)

 

A csend persze relatív. Maga a főszereplő, Gyurcsány Ferenc nem állt le a blogírással, vannak bőven friss bejegyzések is. Az újdonság talán az, hogy ezek elolvasásához ténylegesen meg is kell nézni a blogot vagy a Facebook-oldalt, mivel a hírmédia július eleje, a lezárult pártszavazás óta csak mérsékelt érdeklődést mutat a szövegek iránt. Nem is különösen meglepő ez, hiszen a legnagyobb hírértékkel az utóbbi hónapokban mindig az rendelkezett, ha Gyurcsány saját párttársait osztotta ki személyes üzenő tábláin. A nyár azonban sokkal inkább a papírforma jegyében telt: személyes élmények keveredtek a konstans kormánykritikával – és ezek nem csinálnak a címlapot.


A látszólag nyugodt felszín alatt csendben azért még biztosan izzik némi parázs. A pártszavazáson 78-82 százalék közötti eredményt kaptak Gyurcsány javaslatai. Ez az erő, ez a párton belüli támogatottság nem válhatott szűk két hónap alatt köddé. Július elejéről van egy halvány ígérete a jelenlegi szocialista vezetésnek, amely szerint a szavazáson támogatott ügyek bekerülnek az új alapszabályba. November közepéig kell várni ahhoz, hogy kiderüljön, tényleg teljesül-e Gyurcsányék valamennyi követelése. A pártszavazás egykori kérdései közül hatalmi szempontból mindenképp kiemelkedik a közvetlen, tehát nem küldötteken keresztül gyakorolt pártelnökválasztás joga. Talán az sem érdektelen, hogy az előkészítésről szóló legfrissebb hírben erről egy szó sem esik. Ha ez a pont most ősszel mégis bekerülne az alapszabályzatba, a következő, talán jövőre esedékes tisztújításon Gyurcsány jó esélyekkel indulna, ő a sima tagság körében volt mindig is népszerű, és minél feljebb haladva a párthierarchiában válik egyre inkább elutasította – ettől különös ez a helyzet.


Sok minden eldőlhet tehát két hónap múlva. Az alapszabályt módosító kongresszus környékén várhatóan kiújulnak majd ismét a konfliktusok. Bár, ha a mostani állásra ránézek, nehezen tudom elképzelni, hogy honnan merítenek erőt maguknak a Gyurcsány mögött állók az újabb harcra. A Demokratikus Koalíció honlapján nagy a csend, kizárólag a blogbejegyzések újraközlésére szorítkozik a frissítés. Nem kizárható, hogy a nyári lazítás alatt a vitában álló felek között köttetett valamilyen megállapodás, amely a további lehetséges konfliktusok méregfogát kihúzta. Éppenséggel elég racionális lépésnek tűnhet valamilyen épeszű kompromisszummal véget vetni a szocialisták támogatottságát tizedelő állandó belső csatáknak. Csak az nem látszott eddig, hogy a Gyurcsány-oldal milyen feltételekkel mehet bele egy ilyen visszavonulóba – mert annál azért sokkal erősebbek, hogy pusztán jófej belátásból egy ilyen lépésre rábólintsanak.

Címkék: mszp gyurcsány kongresszus koalíció demokratikus

123 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr313186384

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jobboldali vezér esete a jobb kezével 2011.08.30. 12:18:30

Orbán Viktor Damoklész kardját tartja jobb kezében. Vagy ő maga Damoklész kardja. De az is lehet, csak a jobb keze a fontos. Képzavar van. Meg jobbra húzás....

Trackback: Ébred a "Nemzet" !?? 2011.08.29. 12:03:12

 Nagyon régen vártam, ki lesz az első aki kimondja a hívek közül: fiúk elkúrtátok !Magyar Nemzetben írt cikkében Mellár Tamás. A jobboldali közgazdász szerint idén csak 1,5 százalék körüli nő a GDP, a gazdaságpolitika a kezdetektől helytelen volt,...

Trackback: “Orvos, gyógyítsd meg magadat” 2011.08.29. 11:39:16

Az utóbbi hetekben a nagy nyiilvánosság is kénytelen volt szembesülni azzal, amit mindenki sejtett, de senki nem mert kimondani:: annyira nem éri meg orvosnak lenni Magyarországon, hogy aki a szakmájában szeretne maradni és minőségi munkát végezni, job...

Trackback: Találkozás kedvenc képregényfiguráimmal - avagy a status confessionis ritka pillanata 2011.08.29. 10:18:39

Hétfő van, fél hét lesz nemsokára. Van még nyolc percük, hogy megérkezzenek. Átfutom az utoljára begépelt soraimat, mentem a munkát, majd elégedetten hátradőlök: ma este nem hagyok félbe miattuk semmit. Tudom, nincs az a baleset, az a tragédia vagy ter...

Trackback: Agybajok 2011.08.29. 09:56:26

Agybaj 1. Erős orrvérzés miatt került kórházba egy 32 éves nő Budapesten. A tünet oka, mint kiderült, agyi értágulat volt, de hétfőn az Országos Idegsebészeti Intézetben nem vállalták a műtétet. A drága operációt csak a harmadik megkeresett kórház...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:07:34

@wagem:magánvélemény: ordenáré vagy.

Diocles 2011.08.29. 11:08:33

1. egyáltalán nem baj, ha Kumin nem zárkózik fel a Véleményvezéres és Egyenlítős fikamatyik mellé, mi változna azzal, h Kumin úr is mindennap leírja a ballib-indexes közeg által elvárt kötelező mantrát, h "minden szar, minden rossz, le veled Orbán, le veled egykulcsos adó"

erre a feladatra ott van az indexes blogok 99%-a.

2. nagyon helyes, h Kumin ráirányítja arra a figyelmet, amivel az ellenzéki bloggerek nem foglalkoznak (persze, mert ők egy ideális világot kérnek számon), az alternatívára.

rockjano 2011.08.29. 11:08:57

Igazán Gyurcsány sem akar visszatérni a párt élére legfeljebb komolyabb beleszólást akar az ügyekbe. Az egy nagy kérdés hogy a negatív közvéleménykutatásokból mit szűrnek le.

Az Mszp-nek el kell fogadnia hogy egyedül nem lesznek a fidesz kihívói legfeljebb egy demokratikus koalíció részeként. EZ nagyon nagy kompromisszumkényszert igényel majd, GyF-ben én ezt nem látom

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:10:18

@rockjano: Feri simán bamba, annyit nem lát, hogy kint létének örül a fidesz.

márta)) 2011.08.29. 11:11:30

@Kalmár:

Világosan írtam! Vagy talán nem? Ha nem tetszik, nagyon sajnálom! Tetszettek volna másként szavazni és esetleg nem lett volna kétharmad.
Te meg írd ide mennyire mennek olyan nagyon jól a dolgok, tényleg érdekelne.
Mennyire pörög a gazdaság?

Wagem 2011.08.29. 11:14:58

@Lajos bacsi: Magánvélemény:Leszarlak..!

rockjano 2011.08.29. 11:15:57

@Lajos bacsi: Ez azért ennél sokkal komplexebb kérdés.
Normál esetben egy politikusnak a visszavonulás tesz jót, de ez nem normál eset.

A Fidesz láthatólag visszamutogatással akarja leplezni saját bénaságát, és ennek a legkézenfekvőbb célpontja GyF. Ez más helyzetbe hozza őt mint egy átlagos bukott (vagy nevezzük hatalmon kivülinek) politikust

Diocles 2011.08.29. 11:16:07

Ahogy elnézem, a Mesterházy-féle tervezet amolyan nesze semmi, fogd meg jól, magyarán nem tartalmaz érdemi kompromisszumokat, engedményeket a Gyurcsány-vonal számára.

Itt nem is a közvetlen elnökválasztásra gondolok, HANEM a megyei és egyéb vezetők közvetlen választásra. A jelenlegi szisztémában ugyanis Gyurcsány híveinek nincs lehetőségük az erősödésre, szinte tetszés szerint kiszoríthatóak bármikor a pártból. Akár 2013-2014-ben is, mondjuk erősen hátrébb sorolják őket a listán, akkor már hiába lázadoznának, hiába alakítanának új pártot.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:16:23

@wagem: Mondom, hogy ordenáré vagy:-)

menőmano 2011.08.29. 11:16:37

Tuti jó ez a magyar politika!
Tényleg!

:))))))))

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:18:34

@rockjano: A képembe mondta egy képviselő: kint hagyjuk Ferit, ha összeszedi az MSZP-t, ha megosztja,nekünk mindenhogy jó.

És ez igaz.

Kalmár 2011.08.29. 11:19:19

Nehezen hiszek a szememnek. Ha arra a sittes tetűre gondolsz, akkor máris befejeztem. Elmebetgegségre nincs gyógyszerem.Jelentéktelen erejű bűnszervezet fltó sleppje, nem érdemeltek több szót. Sötét történelmi pillanat voltatok csupán. Szerencsére van kétharmad. Nem kell a bűnösökkel egyezkedni.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:20:05

@Diocles: Mesterházy-ék elássák Gyurcsányt a homokba, ezt Kumin jól látja, Feri semmit nem tudott kitalálni 2 hónapja...

rockjano 2011.08.29. 11:20:35

@Lajos bacsi: Amíg van mit megosztani...

Mszp-s képviselők és politikusok hajlamossak nagy hülyeségeket mondani

nemcsak a fidesszel van probléma az mszp-vel is sajnos legalább annyira..

menőmano 2011.08.29. 11:20:57

@lucc.gizi:

persze nyilván jó pénzt kapsz a gazdádtól:-)"

Figyelj! Te honnan tudod? hogy a Kumin a kormány munkájával - magánemberként is egyetért e -.
A poszt témáját meg vagy kommenteled, vagy nem!!!
Totálisan nem értem az ilyen bunkó megnyilvánulásokat.
jónapot!!!!

:))))))))

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:21:42

@Kalmár: Ne hidd, hogy a FIDESZ olyan radikális leszámoló, mint gondolod....

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:22:19

@rockjano: Nem mszp-s képviselő mondotta....

menőmano 2011.08.29. 11:22:57

@Kalmár:
Milyen nagy szerencse, hogy van kétharmad.
Te ebben az országban élsz????
Mekkora szerencse a Matolcsy-féle csodaváró gazdaságpolitika?????
hm?

Diocles 2011.08.29. 11:24:34

@Lajos bacsi:

Meglátjuk.

Kibicként könnyen beszélek, de Gyurcsányéknak még mindig egy csomó lehetőségük van a kezdeményezésre, pl. aláírásgyűjtés a párttagok körében, az értelmiségi holdudvar mozgósítása, stb.

Aztán ha ez sem jön be, akkor meg lehet lebegtetni a pártszakadást, mert még egy 5%-kos párttal is jobban járnának, mint teljesen lenyomott belső ellenzékként.

Persze nem kétséges, h egy pártszakadás a Fidesz egyik legfőbb érdeke is (én a Fidesz helyében ezt elősegítem azzal is, h levinném a bejutási küszöböt), tehát paradox módon, a két esküdt ellenfél, ellenség (Fidesz és Gyurcsányék) érdeke ezúttal megegyezik.

Wagem 2011.08.29. 11:25:14

@Lajos bacsi: Mondom hogy leszarlak..cigány.

menőmano 2011.08.29. 11:25:35

@Kalmár:
Milyen nagy szerencse az egykulcsos adó? amivel hatalmas lyukat ütött a kormány a költségvetésen, milyen nagy szerencse, hogy nincs vagyonadó?
Milyen nagy szerencse, hogy már lassan csak gazdagok és szegények lesznek???

Várom a választ!!!

:)

menőmano 2011.08.29. 11:26:46

@wagem:
hm. nem szabad ilyeneket irogatni.
Már bocsánat, de nem kell cigányozni.
:)

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:28:02

@Diocles: Jó felvetés.
Ha azonban ősszel Feri a saját pártját cseszteti, ki fogják röhögni.

Arra én is befizetnék, hogy külön-külön Feri és az MSZP mire jutna, az a gond, hogy Feri erre nem kar pénzt áldozni:-)

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:29:45

@wagem: Mondom után vesszőt teszel, aláírásodban nagy C-t használsz.

Körülmetéltesselek?:-)

Táskás Tóni 2011.08.29. 11:29:51

@Lajos bacsi: Bezzeg a fidesz pénzt áldoz minden szarra. Csak az a baj, hogy a közös adóforintokat.

menőmano 2011.08.29. 11:30:14

Ugyan, ugyan!

A szocialistáknak csak annyira kell a Gyurcsány mint egy falat kenyér, mikor nagyon éhesek.:)))

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:32:30

@Táskás Tóni: Nem vitás, hogy kissé tán furcsán kezelik a kasszát, dehát ezt Chikán-Mellár-Csaba László és Bod Péter Ákos, 4 hozzáértő jobboldali már kifejtette....

Diocles 2011.08.29. 11:34:08

@Lajos bacsi:

Akár Fidesz-ellenes jelszavakat hangoztatva is szakíthat, kiélezheti a konfliktust, pl. eljátszhatja a nagyhalált, h ő a "Simicskával tárgyaló és korrupt" Puch-vonal ellen küzd, így az ellenfelei nem (vagy jóval kevésbé) tudnák ráfogni, h a Fidesz érdekeit szolgálja a kavarása, hiszen azzal léphetne föl, h Puchék túl puhák a Fidesszel.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:36:44

@Diocles: Őszintén? A magyar történelemben még nem fordult elő, hogy önként lemondó miniszterelnök vissza tudott volna jutni.

Ez még Tisza Kálmánnak és Bethlen Istvánnak sem sikerült.

Feri légüres térben van.

márta)) 2011.08.29. 11:41:00

@Lajos bacsi:
Van bőven katasztrófa a magyar politikában.
Már teljesen mindegy, hogy több vagy kevesebb, a Gyurcsány visszatérésével. Nem?
:)

Táskás Tóni 2011.08.29. 11:45:12

@Lajos bacsi: Nem is kérik ki ezek tanácsát a gazdaságpolitika alakításánál.Minek nekik szakértő, ketten elintézik a magyar gazdaságot végképp, mármint a focista és a jobbkeze.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:45:30

@márta)):
Dehát muszáj neki visszatérni?:-)

Nekem lenne annyi pénzem, dehogy foglalkoznék politikával:-)

Wagem 2011.08.29. 11:45:57

@Lajos bacsi: Szeretnéd megfogni??Gondoltam.Próbálkozz a faterodnál.Bááár szerintem ő már kész.De azért gyurmázhatod.
Magyarországon a bácsi= nem bacsi.Nyomorultkám.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:47:40

@Táskás Tóni: Paradox: addig biztos a kurzus bukása, amíg Matolcsy regnál, ha lecserélnék, javulnának.

Ezt ne terjesszük, mert a végén leváltják-:)

Diocles 2011.08.29. 11:50:08

@Lajos bacsi:

Már régóta nem az Fletó célja, h visszatérjen első számú emberként, hanem az, h az ellenzék erős embere legyen.
(A Bethlen-párhuzam nem is rossz, Bethlen is erős ember maradt egészen 1944-ig, miniszterelnököket buktatott meg, noha formálisan csupán "sima" képviselő volt.)

Most az lehet Gyurcsányék dilemmája, h maradjanak-e kiszorításra ítélt, tehetetlen belső ellenzékként az MSZP-ben, avagy dobbantsanak, és az 5-10%-os pártocskájukkal akár még kiránycsinálóvá is válhatnak, lásd az SZDSZ példáját.

Táskás Tóni 2011.08.29. 11:50:49

@márta)): Mármint ilyen hülyeségeket csak a gyógyszer hiány vagy a túl sok gyógyszer hoz ki bárkiből, amiket Orbán hadovál, ha mikrofon közelébe jut. Ezért kérdeztem, hogy szerinted is bekattant a focista? Mert én úgy látom, hogy ennyi baromságot épeszű ember nem hord össze. Mindenesetre nagyon égeti a magyarokat.

Táskás Tóni 2011.08.29. 11:54:27

@Kalmár: Ez nagyon eszes választás volt, mert legalább látszik, hogy a komcsi fidesz kormány még a kétharmadával is milyen béna. Nőtt az államadósság, szar a GDP, elszegényednek az emberek...

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:55:29

@wagem: Ejnye, ejnye, rossz fiú, hát szabad így beszélni... ne dugd a fejedet állandóan a beírásom seggébe,írjál valami értelmeset.

Lajos bacsi 2011.08.29. 11:57:22

@Diocles: Erre nem akar pénzt áldozni Feri, mármint a saját pártra. Hatalmat átvenni nem tud, sajátot nem csinál-szerintem ennyi neki.

is 2011.08.29. 12:01:26

@samer: "@is: tudjuk hogy az új szdsz (LMP) szekerét nyomod..."

ha tudnad, mekkor hulyeseget beszelsz...

@Kalmár: hat az eszes valasztas 2008-ban a halal faszara elkuldeni Orbant azokkal hulye, orszagromobolo kerdeseivel. hiszen vizitdij igy is van (hamburgerado), tandij is van, mert beszuntetik az allami kepzest. az a 85% az mind esztelen, aki ott elment igennel szavazni, hadd boruljon be az orszag (nem az osszegtol, hanem a mentalitastol). 2010-ben pedig Bokros lett volna az eszes valasztas, es ne Ibolyazzon itt senki, mert a FIDESZbol vagy 30 Ibolyat tudok mondani, aztan arra meg megis raszavaztal.

Táskás Tóni 2011.08.29. 12:06:25

@is: Ja, és kérdezd meg Kalmártól, hogy áll az államadósság a lenyúlt mnyp-i vagyon ellenére, attól nagyon ideges lesz, már nekem sem válaszol soha.

márta)) 2011.08.29. 12:07:28

@Lajos bacsi:

Nagyon igaz.
:))

De a Gyurcsány már csak ilyen, nem tud leállni, biztosan a politika élteti. igazán. van ilyen.
:)))))

Táskás Tóni 2011.08.29. 12:08:04

@Lajos bacsi: Inkább szétk..ják a gazdaságot, de soha nem fognak változtatni. Makacs állatok, ezt megismerhettük a 8 év ellenzékiségükben.

márta)) 2011.08.29. 12:11:14

@Táskás Tóni:
Nem tudom bekattant e vagy sem.
Az biztos, hogy az ilyen megnyilvánulások nem éppen a diplomáciai sikert erősítik.
Egyébként nem értem ezt az állandó harci hangulatot.
Komolyan.

Lajos bacsi 2011.08.29. 12:14:06

@Táskás Tóni: Aki nem hajlik, az törik, mondta egykor Veres Péter, népi író.

www.portfolio.hu/gazdasag/megszolalt_az_orban-kormany_kritikusa_felesleges_penzkidobas_zajlik.154455.html

Mellár Orbán KSH-elnöke volt az első kormány idején...

Kell kaja,Ibrahim? 2011.08.29. 12:31:07

Valaki segítsen már!Zsenge koromnál fogva nem tudom,2006-ban hány ember szemét lőtték ki a sünök???

Scagnetti 2011.08.29. 12:41:27

Miért ne folytatódna a szociknál a hatalmi harc? Nem dőlt el semmi, nem is változott semmi az elmúlt hónapokban. Csak húzzák az időt mindkét oldalról. Gyurcsánynak kell a párt, mert nagyon szeretne magának egyet, de újat felépíteni nehéz és drága, inkább vinné ezt. (Ha valóban komolyan gondolná az új pártot, már rég megcsinálhatta volna.) A régi szocik meg nem akarják odaadni neki, ami érthető is. Sokan közülük eleve Gyurcsányt okolják az Mszp mélyrepüléséért, és jogosan, még akkor is, ha ők maguk is vastagon benne voltak.

Hogy mi lesz a végeredmény, arra még lehet, hogy sokat kell várni, de valójában teljesen mindegy. Akár egyben maradnak, akár szakadnak, akár Mesterházy viszi a pártot, akár Gyurcsány, sokkal több szavazójuk nem lesz, mert a választók már egyikükre sem kíváncsiak. A hatalomhoz viszont mindegyik ragaszkodik, ezért az Mszp még egy darabig nem fog megújulni, és így választást sem fog nyerni. A koalíciós képességüket is jelentősen rontja, ha a régi, leégett arcokat tolják előtérbe. Ki a fene akarna ezekkel összefogni?

Ennek a harcnak továbbra is a Fidesz a nyertese, mert meg sem kell mozdulniuk azért, hogy az ellenfelüket lejárassák. Megteszik ők maguk önként.

márta)) 2011.08.29. 12:42:00

@Kell kaja,Ibrahim?:

Segítek! Ha Te annyira zsenge korú vagy, akkor nem is érted még a politika lényegét.
Nem is kell még neked ezzel foglalkozni.

:))))))))

Táskás Tóni 2011.08.29. 12:43:45

@Kell kaja,Ibrahim?: Azt is jó lenne tudni, hogy hány embert kínoztak meg , akár halálra is.

lucc.gizi 2011.08.29. 12:44:18

@menőmano: Husi, nézd már meg, honnan kapja a fizetését - persze "független" intézettől, aha.

Kalmár 2011.08.29. 12:47:56

@menőmano: Ha még több kérdőjelet írsz, akkor sem lesz okosabb a kérdésed. Természetes, hogy jó a kétharmad. Már az ókorban is volt rá példa, hogy diktátort választottak a Görög demokráciában, ha veszélyben volt az ország. Nem kérdés, hogy a szoci rombolás és a válság együtt iylen veszélyhelyztet teremtett. Ezért is döntöttek így az emberek. Kell egy olyan erő, aki nem a koalíciós, vagy ellenzéki egyeztetésekkel szarja el az időt, hanem cselekszik. A helyben járás a legrosszabb eset. Ezt tette a fletó csapata is. Csak vonogatta a válát, hol az szdsz, hol a Fidesz volt a hibás. Tököltek, jelképes dolgokra pazarolták az időt és az energiát. Terveket készítettekgiga beruházásokra amik meg sem valósultak(kormánynegyed) vagy olyanokra maik sajnos megvalósultak(M6 alföldi alagutakkal stb.) Most, egy erő, egy cél és rohamléptek a jellemzőek. Az most nem lényeg, hogy neked tetszik e. Érdektelen. A lényeg, hogy 3-4 év után javulnak e a számaink, amik folyamatosan romlottak, vagy nem. Egy olyan kérdésben amiben a világ vezető gazdasági szakemberei sem tudnak megegyezni, nem hiszem, hogy az itt blogolók zsebében van a helyes válasz. Vakok, süketek köpködnek vagy éljeneznek valódi tudás helyett pártpreferenciák mentén.(még engem is beleértve) Éppen ezért nem is azt állítom, hogy tuti jó irányba mennek a dolgok, de azt igen, hogy szerencsére mennek végre valamerre és nem lesz kifogás. A sikernek és a kudarcnak is ugyanaz a felelőse. Ez mindenképpen jó egy ilyen vészhelyzetben. Azt pedig, hogy kinek kellene irányítani, csak kizárásos alapon tudom kezelni. Sem és sem a választók többsége jelenleg nem tud olyan pártot, akit jó szívvel a Fidesz helyére lehetne tenni. Aki szélcsendben sem tudott kormányozni, azt nem engedhetjük viharban okoskodni.

Napkutya 2011.08.29. 12:48:30

Nem hinném, hogy komoly belharc lenne. Szerintem, ez a "belharc" csak addig tart az MSZP-ben, amíg nincs megoldásuk a jelenlegi helyzetre. (Most, szemmel láthatóan nincs.)

Jelenleg, a kötelező körökön túl, egyik potenciális vezető sem mutatja magát komolyan, ha valós kényszer feszítené őket, azt látnánk.

Én úgy vélem, ma senki sem tudja közülük, hogyan lehetne kezelni ezt a lecsúszó országot -úgy, hogy ha hatalomra is kerülne, akkor is egy bebetonozott, ellenzéki, köz- és államigazgatáson keresztül kellene intézkednie.

Ez a kivárós taktika nem túl látványos, de talán helyénvaló. Megvárni, amíg a FIDESZ-féle "nemzetmentő" reformok céltérnek, vagy elbuknak, aztán hirtelen elővenni a megfelelő jelöltet, de csak az utolsó pillanatban, hogy a narancsos elvtársaknak ne legyen idejük ledarálni, becsukatni, ellehetetleníteni.

Ennek még nincs itt az ideje.

Pontos 2011.08.29. 12:54:11

"ő a sima tagság körében volt mindig is népszerű, és minél feljebb haladva a párthierarchiában válik egyre inkább elutasította – ettől különös ez a helyzet."

Ezt ugyan miből gondolod Kedves Kumin? Én úgy emlékszem, hogy a tagságot nem kérdezték meg, amikor min. elnök lett, sem amikor pártelnök lett. Neki is szépen megfelelt így. Most pedig, amikor csak húzza lefelé az MSZP-t a mocsárba, egészen mást szeretne, mint pártelnökként. Nincs itt másról szó, mint arról, hogy újra az MSZP elnöke szeretne lenni. Aki egy kicsit is gondolkozik, tudja, hogy főleg neki köszönhető a Fidesz kétharmad, legalább ezért elszégyellhetné magát és elhúzhatna.
A pártszavazás kérdései nagyon jól kilettek találva, támogathatók is. Csak el kellene gondolkozni azon, hogy egy olyan hiteltelen ember ötlete, aki éppen a demokráciát próbálta megszüntetni az MSZP-ben. Hagyja békén az MSZP-t, alapítson egy új pártot és kész.

megint 2011.08.29. 12:56:36

A legerősebb ember Puch László az mszp-ben, ő ugye azt nyilatkozta, hogy ha rajta múlik akkor Gyurcsány nem igen fog komolyabb pozíciót kapni párton belül, kérdés, hogy őszre mennyire rendeződnek át az erőviszonyok, a charta nagyon hangos, de egyáltalán nem biztos, hogy olyan erős is, és az sem egyértelmű, hogy az mszp szavazók mennyire szeretnék Gyurcsányt viszontlátni.

angyalföldi partizán 2011.08.29. 13:00:20

az MSZP-ét át kell keresztelni The War pártnévre.

angyalföldi partizán 2011.08.29. 13:06:47

@angyalföldi partizán: keresztelni...,virtuálisan a számra csaptam.átnevezni a helyes szó.minden blaszfémiás elvtárstól bocsánatot kérek.amíg van pufajka,van élet.igaz-e sipi elvtárs?

Scagnetti 2011.08.29. 13:11:11

@Pontos: Valóban, egyáltalán nem biztos, hogy Gyurcsány népszerűsége olyan nagyon magas lenne az Mszp szavazói között. Az, hogy pár százan mindig megjelennek, mikor beszél, semmit sem jelent. Hangosak, de kevesen vannak. Ez lehet a másik oka annak, hogy Gyurcsány sejteti az új párt létrehozását, de ez ügyben nem lép semmit. Lehet, hogy a küszöb átlépésére sem lenne elég. Nem kevés szoci szavazótól hallottam már olyat, hogy jobban tenné, ha elhúzna, és hagyná végre a pártot, mert amíg ott van, emelkedésre semmi esély.

Kell kaja,Ibrahim? 2011.08.29. 13:13:28

Na veletek aztán sokra mentem! Ennyi?????

kicsijuti 2011.08.29. 13:13:49

@is: "tandij is van, mert beszuntetik az allami kepzest"

sőt még a fácsebúkk is fizetős lesz azthallottam. hülyedroid.

samer 2011.08.29. 13:19:13

@Táskás Tóni: Például sikeres válság kezelés Gyurcsányék gazdaság pusztítása után...

is 2011.08.29. 13:20:54

@Pontos: "Aki egy kicsit is gondolkozik, tudja, hogy főleg neki köszönhető a Fidesz kétharmad,"

Fogd a nyuszira. A FIDESZ ketharmad a szavazatoknak koszonheto, es semmi kifogast, meg Gyurcsanyra kenest nem kerunk, hogy miert szavazott valaki a FIDESZre. Azert szavazott a FIDESZre, mert a FIDESZre akart szavazni. Ugye nem allitja senki, hogy _nem_ a FIDESZre akart, de megis oda szavazott? Aki nem akart a FIDESZre, es nem volt neki mas sem elfogadhato, az maradhatott otthon, vagy szavazhatott ervenytelent. Nem volt senki belekenyszeritve, hogy a FIDESZre szavazzon. Tehat ne is probalja senkire sem kenni az o szavazatanak felelosseget. Mindenki maga felelos a szavazataert. Aki ezt nem akarja vallalni, az vagy ne szavazzon, vagy kervenyezze a cselekvokeptelenne nyilvanitasat.

samer 2011.08.29. 13:22:11

@is: Hát nem is tudom ki írt hülyeséget...(állami alapképzésről)

Scagnetti 2011.08.29. 13:26:28

@is: A kétharmadban nem csak a Fidesz által megszerzett, hanem a szocik által elveszített szavazatok is benne vannak. Az Mszp több mint egymillió szavazóját elveszítette 2006 óta, és ebben nagy szerepe volt Gyurcsánynak. Gyakorlatilag lenullázta a Fidesz egyetlen jelentős ellenfelét.

Napkutya 2011.08.29. 13:35:01

@Scagnetti: Ez igaz. De ebben benne van, hogy a FIDESZ, komoly program híján, a jól bevált "amerikás" módszert alkalmazta, (amit az MSZP be is szopott) -amennyiben, nem a pártot támadták agresszívan, kitartóan, nagy pénzekért, hanem csak annak az első emberét.

(A tulok magyar meg megette, mert sosem látott még ilyet.)

Ez, ugye köztudottan azt eredményezi, sok más mellett, hogy még a párttagokat és a pártválasztókat is megosztja.

Azt gondolom, még most sem heverték ki ezt a taktikát.

is 2011.08.29. 13:41:13

@kicsijuti: huh. gyorsan osztod az eszt. foleg ahhoz kepest, hogy mennyit fogsz fel a kulvilagbol, meg masok mondanivalojabol. szoktak mondani, hogy a bolcsesseg csak korral jon el, nincs mas mod, nem lehet felgyorsitani, ki kell varni. legy te is turelmes, latod en is az vagyok.

Scagnetti 2011.08.29. 13:42:33

@Napkutya: Nem is tehettek mást. Gyurcsány, mint célpont adta magát, ráadásul csinált is épp elég hülyeséget ahhoz, hogy a Fidesznek még csak gondolkodnia se kelljen azon, mit mondjon.

Évekkel ezelőtt valaki azt mondta, hogy Gyurcsány főnyeremény a Fidesznek. Aztán 2006-ban ezen jót röhögtek sokan, de hamar bebizonyosodott, hogy tényleg az.

És ez még mindig igaz. A Fidesz ma is profitálhat Gyurcsányból, leginkább azért, mert megosztja még a saját táborát is. A táboron kívül meg egyértelműen elutasított politikus.

Scagnetti 2011.08.29. 13:48:17

@Napkutya: Egyébként meg az Mszp nem ugyanezt csinálja? Orbánt támadja folyamatosan, évek óta, és semmi mást nem tud mondani.

is 2011.08.29. 13:51:35

@Scagnetti: de az az egymillio ember nem maradt otthon, hanem elment (valasztasi reszvetel), es leszavazott a FIDESZre. ha az MSZP egymillioval kevesebb szavazatot kap, de a FIDESZ nem kap egymillioval tobbet, akkor nincs ketharmad. tovabbra is kerem, hogy ne fogja senki senki masra, ha leszavazott a FIDESZre. o szavazott le, vallalja legyen szives fel. nem Bokrosra szavazott, nem az LMP-re, nem a Jobbikra, nem a Ciganypartra, nem a Civilpartra, nem a Ketfarku Kutyapartra, es nem az MSZP-re, es meg otthon sem maradt, hanem szavazott a FIDESZre.

Gyurcsany megbeszelesenek nincs itt az ideje. Kb. a hatarozott velemenyt nyilvanitok 5%-a sem tudja elmondani, hogy mit lepett o, es mi az, amit neki tulajdonitanak, valamint mi az, amit Orbanek sotet fekete filccel rarajzoltak, es elhitettek az emberekkel. Ezt a harom réteget szet kellene venni, aztan lehetne rola beszelgetni (mind a harom retegrol!). Ennek biztosan nincs itt az ideje, meg legalabb 10 evig. De ez fuggetlen attol, hogy tavaly valaki miert szavazott a FIDESZre. Aki szerint nem fuggetlen, az azt allitja, hogy nem onallo dontest hozott, es akkor lasd az elozo kommentem.

Napkutya 2011.08.29. 13:51:45

@Scagnetti: "(...) A táboron kívül meg egyértelműen elutasított politikus."

Nem tudom, erre azért nem vennék mérget.

Szerintem, még messze nem az. Jobbról-balról, komoly erőfeszítéseket látok a kicsinálására, -és nem is csak a "rugdossuk a döglött oroszlánt" stílusban.

Ez, azt kell jelentse, számolnak még vele, különben a franc sem áldozna be ennyi energiát, egyik oldalról sem, hogy kivonja őt a képletből.

Robinzon Kurzor 2011.08.29. 13:58:41

Kuminkám, hiába pedáloztál, mégsem te leszel a kormányszóvivő?

Vagy van még remény?

bohocugyi allomtitkar 2011.08.29. 14:02:11

@Scagnetti: kit tamadjanak orbanon kivul? hiszen meg azt is o hatarozza meg hogy melyik seggnyaloja legyen az opera igazgatoja...

Napkutya 2011.08.29. 14:02:15

@Scagnetti: Hát, ennek azért más oka is van.

Tudsz mondani olyan kormánytagot, aki NEM azt csinálja, amit Orbán mond neki?

kicsijuti 2011.08.29. 14:02:48

@is: én is tudom hogy régen minden jobb vót akkor még a zegyetem meg a fácsebúkk is ingyé vót!!!! ugye:DDDDD

menőmano 2011.08.29. 14:07:05

@lucc.gizi:

honnan kapja a fizetését"
És? akkor mi van? Nem mindegy Neked honnan kapja a fizetését?
Sosem írta, hogy Ő nem jobboldali.

oszt .kész.

:))

menőmano 2011.08.29. 14:27:33

@Kalmár:
Az emberek azért döntöttek igy, mert várták a csodát, az meg nem jött. Nem tudom mit képzeltek, hogy majd az Orbán V. varázspálcával járja az országot, és elhozza a kánaánt.
Aki egy kicsit is figyelte a politikát a választások előtt - volt füle hallani, volt szeme látni- gondolhatta, hogy nem lesz túl nagy mozgástere a kormánynak. Függetlenül attól, ahogyan a Bajnai átadta az országot.

Az most nem lényeg, hogy neked tetszik e. Érdektelen."
Nagyon vicces vagy. Egyáltalán nem érdektelen, és a társadalom egy hatalmas csoportjának sem az.
De még a kormánynak sem, nem azért csökkent - nem is keveset - a népszerűsége, mert annyira jó irányba mennek a dolgok.

Nem mindegy már csak azért sem, mert egyre mélyül az a bizonyos szakadék a társadalmi rétegek között.
Lesznek szegények és gazdagok.
Úgy bizony a rohamléptek) a kommunikáció látványos hiánya".
Nem kell vakítani) nevén kell nevezni a gyereket, nem a népakaratra kell hivatkozni. Ki kell mondani, hogy megszorítás nélkül nem megy.

"A lényeg, hogy 3-4 év után javulnak e a számaink, amik folyamatosan romlottak, vagy nem. "
Honnan tudod? Elfogynak az államositott nyugdijpénzek, oszt kezdődik minden elölről, sőt még be sem indult semmi. Ott van a hatalmas lyuk a költségvetésen, és az még nagyobb lesz.

persze: "Semmi sem tökéletes, amit az ember alkot".
Csak az a probléma, hogy a Matolcsy féle gazdaságpolitika eléggé félre sikeredett.

Egyébként hatalmas tévedésben vagy, ha azt hiszed, hogy bármelyik irányban elfogult lennék.
Én tisztában vagyok vele, hogy a szocialisták mit rontottak el, és mit nem.
A többségi kormány politikájában is szeretnék látni (az én olvasatomban) sokkal több jót, illetve az életminőségemben megtapasztalni.

menőmano 2011.08.29. 14:37:14

@menőmano:

Te kicsit egyoldalúan látod a dolgokat.
Vannak ügyek, amiért, nem csak a szocialisták, és még csak nem is a mostani kormány felelős.
Az elmúlt húsz év. Vannak ügyek, ahol a gyökerekhez kellene visszamenni.
A privatizáció, amit az MDF indított el.
A rendszerváltás maga "termelte ki" a munkanélküliséget, és itt van a társadalomnak egy olyan csoportja, akik nagyon nehezen vezethetők már vissza a munka világába, mert nem is akarnak igazán dolgozni. teljesen mindegy ki van kormányon.

Van egy másik csoport, akik akarnak dolgozni, de valódi munkahely kellene, nem közmunka.

Az egészségügy helyzete, a cigányság problémája, kormányokon átívelő, megoldatlan ügyek.

Az állandó, egyoldalú visszamutogatás már kezd egy kicsit unalmas lenni.

jónapot!

menőmano 2011.08.29. 14:39:12

@Kalmár:

Ezt a mások kommentet is Neked akartam írni!
Olvasd el, ha kérhetlek. Csak már annyira siettem, hogy magamnak címeztem.
Totálisan kevés az időm már!!

:))))))

menőmano 2011.08.29. 14:46:39

"Vagy van még remény? "

Te nem tudom, még most sem, hogy a remény hal meg utoljára???

:)

menőmano 2011.08.29. 14:48:03

Na most már tényleg megyek. Nem érek rá itt bajolni a kommentelőkkel.

:)))))))))))

jenőke 2011.08.29. 14:50:07

Többeknek!
Semjén mondta:
Ez egy politikai feladat is volt: Gyurcsány Ferenc amortizálása. Ez százszázalékosan sikerült. Nagyon nagyot hibázott, hogy ebbe a harcba belement.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=20499

Gyurcsány amortizálása = karakter-gyíkosság

Kumin is tudja, Őt is karakterek után fizetik.
Semjént már kifizették, Ő lett a miniszterelnök helyettese.
Kumint ezek szerint még nem fizették ki.

Cpt. Flint 2011.08.29. 15:25:12

@Kalmár: "Ezért is döntöttek így az emberek. Kell egy olyan erő," egy részről,
"Vakok, süketek köpködnek vagy éljeneznek valódi tudás helyett pártpreferenciák mentén.(még engem is beleértve)" más részről.

Tessék már végre eldönteni kérem szépen, hogy akkor most az emberek okosan, nyitott szemmel, valódi ógörög demokrata módjára választották a kivezető utat (azaz a FIDESZ-t), vagy vakon és hülye birka módjára megvezetve, mint a római tömeg, amely Jézus helyett Barrabásnak adott kegyelmet.

Scagnetti 2011.08.29. 15:37:48

@is: Te most komolyan meg akarod magyarázni, hogy az Mszp mélyrepüléséért a szavazók a hibásak, és nem a párt, és annak vezetője? Kit érdekel, hogy ki szavazott a Fideszre? Megvolt rá mindenkinek az oka, hogy miért oda szavazott, ahova. És szó sem volt arról, hogy ezért bárki mást tenne felelőssé.

Itt az Mszp-ről van szó, és arról, hogy Gyurcsány idején elvesztette a szavazóinak 60%-át. És ezért az akkori pártvezetés a felelős, nem más. Ezt kellene elfogadni végre. De úgy látom, egyesekben fizikai gátlás akadályozza, hogy akár csak rosszat is gondoljon Gyurcsányról.

És miért ne lehetne megbeszélni Gyurcsányt? Milyen oka van annak, hogy ezzel tíz évet várjunk? Hátha addigra az idő megszépíti?

legeslegujabbkor 2011.08.29. 15:41:35

Elképesztő vagy Kumin, ha nem csinál semmit Gyurcsány, arról is az jut eszedbe, hogy viszont majd ősszel biztosan :)))

Scagnetti 2011.08.29. 15:43:31

@Napkutya: Pedig mérget vehetsz rá. Elég ha megnézed a közvélemény-kutatásokat. Stabilan az utolsó helyen van lassan öt éve.

De mégis melyik táborban lehetne népszerű?

Fideszesek? Na ne!
Jobbikosok? Megint ne!
Bizonytalanok? Azok egy része pont az Mszp-től jött el, és pont miatta. A maradék, mondjuk mdf-es táborban lehet, de azok meg nagyon kevesen vannak.
Lmp? Esetleg, mert ott van néhány volt szdsz-es, de még ebben sem lennék biztos.

Egyedül a szocik táborában vannak hívei, de ott sem tudni, milyen arányban. Ezt valahogy nem firtatják sosem, pedig lehet, hogy érdekes lenne.

Scagnetti 2011.08.29. 15:44:25

@Napkutya: Nem. De ennek mi köze ahhoz, hogy az Mszp sem tud semmit az orbánozáson kívül?

Cpt. Flint 2011.08.29. 15:46:24

Amúgy a posttól magától nekem is egyből az volt az érzésem, hogy "foglalkozzanak már ekkicsit a népek Gyurcsányival is, mer' elég nagy szarba' van a magyar gazdaság a 2/3-os lendületes kormányzás ellenére is..."

Scagnetti 2011.08.29. 16:01:19

@jenőke: És szerinted csak és kizárólag a "karaktergyilkosság" miatt bukott Gyurcsány? Ő maga nem tehet róla? A kormányzása rendben volt?

Kényelmes megoldásnak tűnik Semjénékre fogni az egészet. Addig sem kell keresni a felelőst házon belül.

jenőke 2011.08.29. 16:56:17

@Scagnetti:
Tévedsz a címzettet tekintve. Semjén dicsekedett, magát küzdő gladiátornak tekintve. Ehhez nekem semmi közöm!
Ott a link!

Semjént kérdezd, hogy miért fogta magára.
Egyébként engem nemzavart Gyurcsány kormányzása, de nem volt jó (saját tapasztalat alapján) - azonban Orbánból feltört a verseny szelleme. Gyurcsány már sehol nincs.

Scagnetti 2011.08.29. 17:39:05

@jenőke: Tudom, hogy ő dicsekedett vele, de ez még nem jelenti azt, hogy így is volt. Ez kb. olyan, mint mikor Vona próbálja megmagyarázni, hogy ők nyírták ki az Szdsz-t. Valójában mindkét párt bukását nagyrészt önmaguk okozták, ahogy általában is ha egy párt bukik, annak ritkán okozója valaki más.

Mióta Semjén "elszólta magát", sokan magyarázzák Gyurcsány bukását a karaktergyilkossággal. Érdekesség, hogy zömmel olyanok, akik egyébként Semjén egy szavát sem hiszik el, de ezt viszont azonnal, mert ez felmenti Gyurcsányt. Legalábbis a fejükben. Mennyivel könnyebb, ha az imádott vezető bukását rá lehet fogni valaki másra, mint elismerni, hogy ő kúrta el.

hegyilány 2011.08.29. 18:45:00

@Kalmár:

Nem kérdés, hogy a szoci rombolás és a válság együtt iylen veszélyhelyztet teremtett."

Esetleg ha megkérnélek kifejtenéd kicsit bővebben?
Már eltelt több mint egy év a választások óta, a gazdasági világválság ellenére nem volt hatalmas vészhelyzet.

szerencsére mennek végre valamerre "
Persze. valamerre, csak az a probléma, hogy nagyon nem jó az irány.
Ha ezt Te szerencsének nevezed, azt kell mondanom, hogy hatalmasat tévedsz.

hegyilány 2011.08.29. 18:50:18

@Kalmár:

Hm. Egy rövidke emlékeztető, a Bajnai így adta át az országot.

"A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.
Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.

Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal"

hm? Van valami probléma???

:))

Pasztorella 2011.08.29. 18:53:26

Nana! Azért nem kellene elfelejteni, hogy a Fidesz kétharmados győzelméhez nagymértékben hozzájárult az őszödi beszéd is.
:(

jill.w. (törölt) 2011.08.29. 21:02:41

Kumin! Téged fájlalnak Varánusznál. Ingyenreklám.

márta)) 2011.08.30. 23:30:54

Közvetlen elnökválasztást szeretne az MSZP-ben a Demokratikus Koalíció"

A tájékoztatás szerint a platform elnöksége hétfőn Kötcsén ülésezett, és úgy döntött, mindent megtesznek azért, hogy a november közepén esedékes MSZP-kongresszuson érvényt szerezzenek "a tagság által a pártszavazáson kinyilvánított igényeknek", így annak, hogy a szocialista párt elnökét és megyei elnökeit közvetlenül válasszák.

A Gyurcsány-platform kezdeményezésére júniusban megtartott pártszavazás eredménytelen volt, a voksolók mintegy négyötöde ugyanakkor támogatta a DKP javaslatait, így a közvetlen pártelnökválasztásra és az átláthatóbb gazdálkodási szabályokra vonatkozót is.

Mesterházy Attila MSZP-elnök ezután közölte: arra kérik az alapszabály-szerkesztő bizottságot, hogy a pártszavazásra adott válaszok alapján tegyen javaslatot a dokumentum módosítására, éppúgy, mintha a voksolás érvényes és eredményes lett volna.

A pártszavazással kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott, Gyurcsány Ferenc blogjában is olvasható közlés még azt jegyzi meg, hogy az "orkánerejű politikai ellenszélben" megtartott szavazáson a 9200 voksoló párttag 80 százaléka arra szavazott, hogy a MSZP-ben gyökeres változásokra van szüksége."

atv.hu/cikk/20110830_mindent_megtesz_a_dk_az_mszp_elnokenek_a_kozvetlen_megvalasztas

Ha más nem is (de az biztos), hogy a szocialistáknál gyökeres változásokra, megújulásra, talpra állásra, és egységre van/lenne szükség.

Napkutya 2011.08.31. 17:37:46

@Scagnetti: Ez, engem is érdekelne. Nem hinném, hogy Gyurcsánnyal bármilyen politikai formáció is nekifutna egy választásnak.

Ugyanakkor: Figyelembe véve az elvonásokat, és azt hogy Orbán, éppúgy átb.szott mindenkit, ahogy Gyurcsány, nem hinném hogy komoly nyomás nélkül sikerre jutna a mostani kormány.

A következő választás mentális erőszak lesz. Rábeszélős, vagy odab.szós, mindegy, -de semmiképp sem természetes.

Szerintem...

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása