Mit kezdjünk Gyurcsányék alkotmánytervezetével?

2011.04.04. 22:05 kumin

Korábbi elemzésemben már írtam a két, alkotmányozástól távol maradó ellenzéki párt politikai költség-haszon mérlegéről. A helyzeten a szocialisták napokban előkerült 2006-os alkotmánytervezete némiképp bonyolít. Eleinte értetlenül nyilatkozó MSZP-s vezetők, majd Gyurcsány Ferenc meglepően részletes és némileg ellentmondásos magyarázata, és az ismét új fordulatot vevő MSZP-LMP viszony jellemzi a fejleményeket. A történet önmagában nagy valószínűséggel nem lesz alkalmas arra, hogy gyökeresen fordítson az alkotmányozás megítélésén. Akik eddig egyetértettek azzal, hogy a szocialisták kivonultak a vitából, bizonyára ezután sem változtatják meg a véleményüket. Akik azonban billegő, bizonytalan pozícióból szemlélik ezt az eseményt (is) – és bizony egyre többen vannak – azok szemében nem valószínű, hogy az MSZP pozíciói erősödni fognak.

 


Nézzük először Gyurcsány Ferenc válaszát, amely szerint ez a koncepció lényegében semmi, alig több annál, mintha a miniszter egy unalmasabb kormányülésen sormintákat rajzolt volna az első keze ügyébe kerülő cédulára. Merthogy politikai megrendelés nem volt. („Kívánt-e a Kormány akkor új alkotmányt alkotni? Nem.”) A miniszterelnök azonban akceptálta, hogy minisztereinek legyenek hobbiprojektjei. („Tudtam-e erről a munkáról? Igen, tudtam.”) Ráadásul kollégáival együtt még laikus érdeklődéssel sem szerette volna a hobbiprojekten munkálkodó kormánytagot zavarni. („Ismerte-e az anyagot a Miniszterelnöki Kabinet, a Miniszterelnök vagy bármelyik kormánypárt vezetése ? Nem.”)


Részemről inkább további kérdések következnek mindebből. Mindenekelőtt a legfontosabb: még ha csak szakmai lelkesedésből készült is az anyag, mégis, milyen politikai forgatókönyv létezett a megvalósításra? Mert ha a jelenlegi Fidesz-KDNP alkotmányozni akar, azzal kapcsolatban lehet számos kifogást megfogalmazni, ahogy ezt teszik is szorgosan az ügy kritikusai. Egyetlen dolgot azonban nem lehet mondani: azt, hogy az Országgyűlés jelenlegi összetétele mellett közjogi értelemben ezt ne tehetné meg a kormányzó pártszövetség. No, de 2006-ban mégis mi volt a terv? Ráadásul nemhogy a 2/3-ra, hanem 4/5-re? Mert még az MDF-fel is bőven kevesen voltak a 2/3-hoz is. Hogy majd a Fidesz beszáll? Ez már akkor is naivitás volt, amikor még az őszödi beszéd nem volt kint.


Innen nézve elég zavaros a volt miniszterelnök és az ő válaszaiból építkező további szocialista nyilatkozók érvelése. Nehézkesen kezelik ezt a fejleményt egy számukra amúgy is bizonytalan kimenetelű játszmában, ahol a politikai költségek és hasznok eddig egyensúlyban lehettek, talán szerény pluszban álltak, ráadásul a haszon oldalát erősítette, hogy így csökkent a szocialisták elszigeteltsége, hiszen az LMP-vel együtt, és sok tekintetben összecsengő érvekkel maradtak távol az új alkotmány vitájától. A 2006-os tervezet előkerülése azonban szükségszerűen újra eltávolította a kimért lépésekkel közeledő ökopártot. Schiffer Andrásnak ugyanis nem volt más lehetősége, mint lényegében megkérdőjelezni Gyurcsány szavahihetőségét azután, hogy még TASZ ügyvivőként peres úton próbálta kikényszeríteni az igazságügyi tárcából az új alkotmány akkor már nyolc hónapja kész, de titokként kezelt tervezetének nyilvánosságra hozatalát. (n.b. a TASZ a pert elvesztette)


Mindezek után továbbra sem kell különösebben csodálkozni azon, ha a Fidesz-KDNP oldaláról elvesző támogatókat tartósan, hónapok óta nem tudja magához kötni a szocialista párt. A bizonytalanokat egy ilyen kusza, ellentmondásos ügy csak még bizonytalanabbá teszi.
 

Címkék: gyurcsány alkotmány petrétei schiffer

65 komment · 9 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr512800322

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mit kezdjünk Gyurcsányék alkotmánytervezetével? 2011.04.05. 09:27:01

Továbbra sem kell csodálkozni azon, ha a Fidesz-KDNP oldaláról elvesző támogatókat tartósan, hónapok óta nem tudja magához kötni a szocialista párt.

Trackback: Különadó képviselőknek: kivéve a gyevi bírót 2011.04.05. 09:01:04

Az Országgyűlés hivatala úgy értelmezi a végkielégítések 2 millió forint feletti részét sújtó 98 százalékos különadóról szóló törvényt, hogy az nem vonatkozik a parlamenti képviselőkre, mert a munkaviszonyuk speciális, valójában nem foglalkoztatottak, ...

Trackback: Két gondolat bánt engemet 2011.04.05. 07:40:52

Az első az, hogy Gyurcsány Ferenc hosszú interjút adott az ATV-nek, és állítólag többen nézték, mint ugyanezen a napon, a későbbiek folyamán Orbánt az Estében. Mondhatni siker: még mindig

Trackback: Miért reménytelen népszavazással alkotmányozni 2011.04.05. 07:40:38

Tavaly júliusban még magam is azt hittem, jó lenne népszavazás az új Alkotmányról. Mára beláttam, tévedtem. Nem kicsit, nagyon. Nem azért, mert a Fidesz ellenzi, óh nem. Egyszerűen racionális úton

Trackback: Szófosós alkotmányozás 2011.04.05. 07:29:28

Hazánk 0,9 százaléknyi területen, 3 százaléknyi lakossággal, 25 százaléknyi egy főre eső GDP-vel tízszer olyan hosszú preambulumra lehet majd büszke, mint az Egyesült Államok. Magyarország területe az USA területének 0,9 százaléka, lakosai száma az ot...

Trackback: Így még sámlit se fabrikálnak 2011.04.05. 07:28:23

Kolláth György szerint tökmag-alkotmány készül: olcsón mérik, a zömét kiköpik, a maradékát a szemétbe dobják. Fanyar humorral szedi ízekre az új alkotmány tervét az Alkotmányoz(z)unk című írásában, az Alkotmányunk jelene és jövője, valamint az Elemzés...

Trackback: Törvényt sértett a Fideszért a hirdetési újság? 2011.04.05. 07:27:05

Legalább három törvény több paragrafusát is semmibe vette a hódmezővásárhelyi Szuperpress, hogy a Fidesznek segítsen megtorolni egy vírusvideót. Ha egy lerövidített hangfájl felbukkanása miatt törvénysértő hirdetést rendel és személyes adatokkal szóra...

Trackback: Mihez kezdene 100%-kal a Fidesz? 2011.04.05. 07:25:50

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a múlt héten bejelentette: a szocialista képviselők nem fognak felesküdni az új alkotmányra. Arról, hogy az LMP csatlakozik-e az eskü-bojkotthoz, egyelőre nincsenek hírek, de minden jel arra vall, hogy a Jobbikon kívül...

Trackback: Időközi parlamenti választás 1. 2011.04.05. 01:34:34

Az egyéni választókerület: Hajdú-Bihar megye 6. sz. EVK - székhelye: Püspökladány - települései: Báránd, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Földes, Kaba, Nádudvar, Nagyrábé, Sáp, Sárrétudvari, Szerep, Tetétlen A választás IDEJE: június...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.04.05. 00:35:08

"A bizonytalanokat egy ilyen kusza, ellentmondásos ügy csak még bizonytalanabbá teszi."

Nyilván ez is a cél. Azonban a tény, hogy Fidesz nélkül nem volt esély alkotmányozásra, azt is jelenti, hogy a tervezet hiába készült titokban, az MSZP-nek csak és kizárólag a Fidesz bevonásával lett volna esélye alkotmányozni, ami eleve feltételezi, hogy a saját koncepciójukat csak kiinduló alapnak, és nem kész alkotmánynak gondolták.

Nem volt, mert nem lehetett olyan forgatókönyv, amelyik arra számíthatott volna, olyan zárt körben vigyék végig a folyamatot, mint ahogy elindították, vagy, mint ahogy a "reformjaik"-kal tették.

Ennek következtében az egész ügy, csak egy kommunikációs trükk a Fidesz részéről. Az a tippem, hogy az LMP lejáratására majd Daniel Cohn-Bandit-et használják fel (ha van eszük), és ezzel talán le is tudják a kommunikációs csatát.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.05. 01:46:58

"A bizonytalanokat egy ilyen kusza, ellentmondásos ügy csak még bizonytalanabbá teszi."

És akkor most az a fineszes forgatókönyv, hogy a bizonytalanokat addig bizonytalanítani tovább, amíg végül biztosan visszatalálnak a FMPSZ+KDNP kebelére?

A "B-terv" meg az, hogy egy laza 50%-os részvétel esetén majdcsak megint meglesz az a "2/3"?!

Hajrá Magyarország, hajrá bizonytalanok!;)

mese-mese-meskete 2011.04.05. 07:07:27

Ez nem az MSZP alkotmánytervezete, hanem Petréteié. Volt ilyen G. Nagyné Maczó Ágnesnek is. Lehet ilyen bárkinek. Sem az MSzP, sem az MSZP-s kormány nem adott erre megbízást, nem tárgyalta, akkor miről beszélünk?

is 2011.04.05. 07:11:20

addig értem, hogy azt kívánja Kumin bizonyítani, hogy Gyurcsánynak kellett erről is tudnia. de hogy ehhez miért azt az érvet hozza, ami bármely 6 éves számára Gyurcsány igazát erősíti, vagyis, hogy úgyse volt kétharmada, vagyis akkor minek is érdeklődött volna iránta, na az már kumini magaslat. oda egy egyszerű halandó, a való világ logikájával sosem jut el. ez valami orbáni dolog lehet, ő is mindig tesz egy állítást, amit talán komolyan is lehetne venni, aztán pont az ellenkezőjét erősítő indoklást fűz mögéje, majd büszkén néz körül. most legutóbb is: nem megyünk az EU-val. ok. indoklás: mi ésszel nézzük akérdést. hát etrengve röhögtem. ésszel nézve mindenképpen az EU-val kell menni, három oldalt lehet melléje logikusan indokolni, de hit alapon, hogy nekünk akkor is így lesz jobb, úgy neki lehet szaladni egyedül is. és Orbán büszkén néz körül. Kumin is lbüszkén nézhetett körül, amikor leírta ezt az indoklást.

nagyon zavaros ez.

is 2011.04.05. 07:12:33

@mese-mese-meskete: sőt, Szili Katalinnak is van alkotmánytervezete. behelyettesíthetjük az egész posztot az ő nevével is, neki sincs kétharmada. nagyon zavaros ez.

derabitz 2011.04.05. 07:20:29

"Kumin szerint"

Át kellene írni a címet "Bértolnok szerint"-re.

2011.04.05. 07:39:08

1. Jobb cégeknél olyan is van, hogy egy beosztott vezető nem csak a felülről jövő utasításokat igyekszik megvalósítani, hanem maga is elgondolkodik, hogy lehetne dolgokon javítani, és kész javaslatokat tesz le a főnökei elé.
2. Az, hogy volt tervezet, nem tudom, miért zavaró. Támadták korábban is az alkotmány sok oldalról, nyilván vannak pontjai, amiket korrigálni kellett volna régóta. A tervezet egy kiindulási / tárgyalási alap. Ha nincsenek saját elképzeléseim, minek alapján ülök le tárgyalni? Ez nem jelenti azt, hogy csakis a saját elképzeléseimet verem, verhetem keresztül (mint ahogy történik ez most, a 2/3-ra hivatkozva). Épp ezt bizonyítja, hogy az MSZP-nek esélye nem volt anno a többi párt NÉLKÜL alkotmányozni...
3. Miért is kell bizonygatni,hogy "már az MSZP is akart új alkotmányt"? Nincs esetleg alkotmányozási kényszer, és meg kell győzni mindenkit, hogy de van?
4. nem kis különbség lehet a két dolog közt. Persze, nem tudjuk, mi volt az MSZP-s tervezetben, de egy esetleges háztatarozás és a ház földig rombolása, majd a telekn a saját kényünk-kedvünk szerinti új ház felhúzása közt van némi különbség...

Picurigor 2011.04.05. 07:45:25

Én személy szerint azt gondolom, hogy a Fidesz nagyon rossz úton jár ezzel az alkotmányozósdival.
Egyébként meg amikor még Körösényi Andráshoz jártam szemináriumra politológia szakon, a csoporttársaimmal a CD Fű-ben két-három óra alatt összedobtunk egy új alkotmánytervezetet. Ebben több olyan dolog is szerepelt, mint a Fidesz tervezetében. Most akkor ezzel máris megcáfoltam volna magam...??? Ugyan miért?

A Fidesz alkotmányozási procedúrájában nem csak a tartalmi dolgokat lehet kifogásolni (Fidesz hatalmának bebetonozása), hanem a formai dolgokat is.
Ebben a legelső az önkontroll teljes hiánya.
A Fidesznek kétharmada van, ez igaz. technikailag semmi nem akadályozza az alkotmányozást. Azonban elegánsabb lett volna, ha Hornhoz hasonlóan 4/5-höz kötik a dolgot.
Ez a különbség Horn és Orbán között...

Ez az alkotmány nem nemzeti alkotmány lesz, mert egyetlen párt hozza létre és célja ezen párt hatalmának bebetonozása. Állampárt épül, akárhogy is próbálják szépíteni.

Ez ellen minden demokratának fel kell emelnie a szavát! Jó lenne elejét venni a további weimarizálódásnak...

Picurigor 2011.04.05. 07:47:11

@Picurigor: bocsánat, a nagy sietségben rosszul írtam:
nem állampárt, hanem pártállam épül...

v. jókormányzósember 2011.04.05. 07:52:28

Drága Gyermekem, Ferenc!

Maga igazán tanult. (Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője,
2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiaban (very hungarian)2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs (??)és strategiai(?) tanácsadója. (Szerintem csak szóvivője - "védelmezője" volt, gyermeki lelkű Lászlónknak, de legyen. Nem rontanám el senki játékát).

Szóval, gyermekem, maga igazán tanult. Ámde tudja, a tanultság, s műveltség- nem ugyanaz. (Ha nem hiszi, nézze meg az érettségi(!) után (valóban!) listás(!!! :-) ) helyen vezető politikussá vált Valerij Kubaszovot (vagy Kubatov? Fene ismerei ezeket a szovjet-style neveket).
Szóval, gyermekem, ha maga művel is lenne- látná, mi is a helyzet. S nem keverné össze a TERVEZETET(!) (lassan írom, hogy maga is megértse- belső(!) tervezetet)- és a valóságot.
S egyben ajánlanám- olvassa át, mi is áll ebben a "tervezet"-ben! (Ugye, azért a tervezet szót understendigolja?) S abban az áll, hogy különösebb változás a jogokat nem érinti, sőt, azok bővítése volt terítéken. Ezek után...
Nos- ezek után azt írhatom- hiába irkál maga a metro-ba, nem lett nagyobb demokrata, mint amikor a védhetetlent, Kezetnemfogunk Lászlót - védte(pl. amikor a very hungarian guarda sétafikált ablaka előtt, s a kedves László- mindezt szó nélkül hagyta). Adjon az Isten- több józan észt!

VJK

UI: Ja, és legalább utólag olvassa el a III. Richardot! Talán talál benne hasonlóságokat a jelen helyzettel- netán még, ha (mint a viccbéli almamagos kisfiú rendőr ügyfele) megokosodik, saját magára is bukkanhat!

Zene 56 2011.04.05. 08:02:48

@sztd:
Az LMP Chonnal már pont eléggé lejáratta magát, ahhoz már nem kell segítség!
Az LMP és a Vörös Dani???
Már eleve vicc...
Az MSZP addig letagadta az egész ügyet, amíg rá nem jöttek, hogy bizonyíték van rá a FIDESZ kezében!
Azóta meg lelkesen beismerik, most éppen Lendvay Ildikó (szegény, hogy néz ki, simán beférne bármelyik "valóságshow"-ba) magyarázza a megmagyarázhatatlant...
Már megint hazudtak, mint a CENZURA feliratú újság címlapokkal az EU-ban!
Ugyanis eddig még csak a Pannon Rádiót és az ECHO Tv-t (azt még nem mindenhol! Még...) tiltották be!!!

ORBÁNGÖRÉNY HÍGFOSÁBAN FÜRDŐZŐ MAGYAR. 2011.04.05. 08:09:48

GONDOLKODÓ EMBER CSAKIS NEM!!!!-ET MONDHAT ORBÁNIA FASISZTO-FEUDALISTA ALKOTMÁNYÁRA!

2011.04.05. 08:13:29

Vajon miért most, és miért nem a legelején jött fel ez az egész ügy? Nem lett volna sokkal egyszerűbb azzal válaszolni az első MSZP-s köhincsélésre, hogy nincs szükség új alkotmányra, hogy előhúzzuk a kalapból a nyulat, és oda dörgöljük a korábbi bűvész orra alá? (Ugye a TASZ miatt nem lehet azt mondani, hogy csak most derült rá fény, tudott volt korábban is, csak valakinek most jutott eszébe, hogy előkotorja ezt a nyulat a cilinderből)
Talán csak nem azok a fránya, szép számban visszaküldött kérdőívek mondtak olyanokat, amiért mostan itten bizonykodni kell, hogy de a zemberek akarnak új alkotmányt? (mert hogy valóban szép számban küldték vissza a zemberek egy átlag direkt marketing kampányhoz képest, a kérdés csak az, hogy nem azért tették-e, mert NEM értenek egyet a készülő koncepcióval. Persze, erről mélyen hallgatott Szájer. ÉS persze, nem mintha ne lehetne akár erről is hazudni, mint bármi másról itt kishazánkban...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.05. 08:35:36

hogy lehet ekkora fiktiv szart iderittyenteni..?:-)

milyen politologus-kozgazdasz az, akit a valos tenyek hatnak meg legkevesbe..?

ja megvan

nemzeti egyuttmukodo...

most komolyan ennyire feltek gyurcsanytol? ilyen rettegessel tolti el meg mindig a magat jobboldalinak gondolo kadaristakat a volt kiszes neve?

meg egy ilyen papirsulyu bloggal is ot rugdostatja artunk es ormanyunk fiktiv hulyesegekbol ugyet krealva?:-))))

tetszik ez a felelem...:-DDDDD

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.05. 08:36:05

Gáz ez a Kumin.
Egyszer megírta, hogy milyen szórakoztató volt neki a TÉT-ben, láttuk, vért izzadt.
Akkor milyen, ha szenved?

Ez a téma pedig semmire nem jó, mint hogy Gyurcsányozzanak megint. -Ez a fizetett bérenc is_

Mi van, ha alkotmányozni szerettek volna? Még 2006-ban lehettek ilyen reményeik nem?
4/5-ös többséget terveztek, akkor miről beszélünk?
Nyilván azért nem álltak elő a tervezetükkel, mert tudták, hogy semmi támogatásra nem számíthatnak az ellenzék részéről, mint ahogy az elmúlt években csak akadályozták a haladást.

Mocsok egy banda ez a fidesz, a szocik lehet, hogy loptak, de nem voltak ilyen aljas gátlástalanok.

Az 1/3-os támogatottságukkal most már illegitim módon alkotmányozik a fidesz. És ezt ők is tudják, ezért próbálják még most is valami másra, valaki másra terelni a figyelmet. Szarok vagytok gyerekek!!

sztd 2011.04.05. 08:37:07

@Zene 56:
"Az LMP Chonnal már pont eléggé lejáratta magát, ahhoz már nem kell segítség! "
Dehogynem! Ahhoz, hogy lejárassa magát, és ne felejtsék el neki, ahhoz mindig kell egy kis segítség.

@Los Alamuszi:
"Vajon miért most, és miért nem a legelején jött fel ez az egész ügy?"
Figyelembe véve, hogy a politikusok is emberek, szerintem csak most találták meg. (Már csak azért is, mert már korábban is említették, hogy volt, csak nem került elő.)

2011.04.05. 08:40:19

Egyetértek azzal, hogy ez így nem több, mint egy "sorminta".
Még csak nem is lufira rajzolva, most mégis megpróbálják felfújni.
Újabb gumicsont...

MACISAJT 2011.04.05. 08:47:51

Az mszp "magyarázkodásai", törökzsolttól a böszméig...
kiegészitve a "baráti" sajtó zavarodottságával( a Népszabadság ma volt képes az egészről egyáltalán szót ejteni, azt is eldugva egy másik cikkben), a Népszavában törökzsolt pénteki "cáfolata"óta semmi, a Hírszerző megpróbálta úgy élét venni hogy "Orbánék átvettek abból az alkotmányfejezetből"...:)

mind mind példa arra hogy a balliberálisok vesszőfutása tovább tart.
Ugyanis bármit kifogásolnak: jön visszakézből a példa, hogy "nincsak ki beszél".

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 08:53:16

Azért ez az MSZP-s alkotmányozósdi eléggé a blöff kategória. A fidesz-hívők még mindig képtelenek megérteni, hogy nem az alkotmányozás létével, hanem a módjával van probléma. Titkos tervezet ide, vagy oda, az MSZP nem alkotmányozott!
(Mondom ezt úgy, hogy szánalmasnak tartom az átlag MSZP-s szokásos meghátrálást, és Gyurcsány reakcióját érzem a leginkább indokoltnak, elolvasva az érveit.)

Kalmár 2011.04.05. 09:06:06

@Gerzsonka: A módjával? Az a baj, hogy hívták a szocikat is de nem érdekli őket?
Durcás ovisként kiültek a homokozóból...
Az LMP dettó, bár tudathasadásosak, mert érzik, hogy marhaságot csináltak, így nem vesznek ugyen részt, de ötletszerűen egy-egy témában mégis javasolgatnak.
Esetleg az a gond, hogy több millió embert kérdeztek meg a véleményükről konkrét kérdésekben?
Az eddigi ideiglenes alkotmány egy senkitől meg nem választott elit önkényes paktuma volt.
Látszik, hogy funkcionálisan használhatatlan, hiszen sajnos semmilyen alkotmányos gátat nem emelt az ország kifosztása és eladósítása ellen.
Ennek a mostani készülő Alkotmánynak, bármennyire fáj a szocihívőknek és Orbán elleneseknek, akkor is klasszisokkal erőssebbek az alapjai.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 09:06:36

Nem értem én ezt az egészet. Csináltak egy tervezetet. Egy TERVEZETET!!!! Ez most mért okoz problémát????? Alkotmányozni akartak. Tették??? Nem. Mindegy, hogy mi volt az oka, még megfontolásra sem vitték a parlament elé. Miért van az, hogy ha a fidesz elbaszarint valamit, akkor visszanyúlnak, hogy Gyurcsány is akarta. Viktor királlyá koronáztatja magát, és majd azzal védekezik, hogy Gyurcsány is gondolt rá, egyszer zuhanyozás alatt. Jaj, de fáj ez az egész!

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.05. 09:12:31

A vicc az, hogy az egyenes beszédben nyilatkozó Gyurcsányt többen nézték, mint aznap az estében az Orbánt.

Számolni kell még a Gyurcsánnyal, ezért is folytatják a sározását.

Az a helyzet, hgoy nekem vannak jobboldali szavazó haverjaim, és most már ők is azt mondják, hogy kezd gyanús lenni, hogy folyton a szocikat ócsárolják, holott fidesznek is bőven megvannak a maguk kis ügyei.

Egyszer olvassa már el mindenki azt a hülye öszödi beszédet! Elejétől a végéig! mindjárt másként látja a dolgokat.
Nekem a kedvenc beszédem, és az első, ami tökigaznak tűnik.
Természetesen csillagszemű, mindennapigazmondó, nagy, nemzeti Orbán után.

Kalmár 2011.04.05. 09:15:49

Képmutató a szent korona alkotmányba fogalmazását támadni akkor amikor ők is beletették.
Kétszínű az ügyészség kormány alá rendelési tervét leírni majd a Fideszt vádolni vele.
Nem furcsa, hogy az alkotmányt népszavazásra bocsájtanák most, de a saját tervezetükben nem említik a dolgot?
Ja persze, ciki.

A hír pedig tényleg nem nagy dolog, csak ezredszer mutatta meg, hogy a szocipárt továbbra is pitiáner hazudozók gyülekezete.
Ja és még egy apróság, fletó védelezése szerint az első pillanattól nem akartak igazából alkotmányozni, de azért "megengedte", hogy egy miniszter és egy miniszteri biztos által vezetett bizottság 2 évig működjön ennek az állítólag "kamutémának" a kidolgozására. Szórták a pénzt, mint bolond lány a lisztet.
Szép.

Publius Decius Mus 2011.04.05. 09:17:04

Más célja nem lehetett Gyurcsányinak, csak deffenzívába szorítani a Fideszt. Vagyis ha nem lett volna az öszödi beszéd, akkor számtalan kommuniációs kampányához csatlakozott volna ez is. Íme itt az új nemzeti alkotmány tervezet, kérjük a Fideszt, hogy vitassa meg, szavazza meg. Persze a Fidesz nem szavazta volna meg, erre Fletó megint szétkürtölte volna, hogy miattuk áll az ország, cserbenhagyták a nemzetet, mert akkoriban a jobboldali szavazókra próbált még hajtani. Számtalan hasonló húzása volt, de ezt az öszödi beszéd utáni hangulat elsöpörte.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 09:23:06

@Kalmár: hát igen, a mostani gárda viszont takarékos, nem szórja a pénzt, és tökéletes.

Emiksz 2011.04.05. 09:25:40

Teszemazt az MSZP előáll egy Alkotmánnyal kétezer akárhányban. Mégis, honnan lett volna elég szavazat az elfogadásához? Fidesz nélkül nem lett volna kétharmada, ők meg még azt sem támogatták, hogy kinyithassák az ablakot, ha az egy MSZP indítvány.
Ezt meg mindenki tudta. Innentől vicc kategória arról beszélni, hogy Gyurcsány alkotmányozni akart.

Kalmár 2011.04.05. 09:26:38

@batgirl: Nem tökéletes, de sokkal jobb.
Takarékos? Igen. Már bebizonyították, hogy az adósságot le tudják nyomni. Most is így lesz.

ursus artos 2011.04.05. 09:27:11

@Rüheskandúr: a gondolkodás éppen nem jellemző rád. Az általad felsorolt elemek hol találhatók meg az alk.tervben?

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 09:28:37

@Kalmár: honnan is jött össze erre a pénz??VAn egy jól menő szomszédom, ellopom a megtakarítását, és kifizetem a deviza hitelemet belőle. Jófej vagyok, mert lenyomtam a tartozásomat? Nem tolvaj?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.05. 09:29:54

Ahogy én a jobboldali értelmiséget nézem,

nekik is volt néhány tucat alkotmánytervezetük az elmúlt 20 évben.

Nyilván sokról tudott Orbán Viktor.
Akkor most ez elbizonytalanít egynehány szavazót ?

Publius Decius Mus 2011.04.05. 09:32:57

Gyurcsány világ életében nagy formátuú politikus akart lenni. Az, hogy nem gondolta komolyan alkotmányának beterjesztését súlyos naívság. Azt mondja, még a szöveget sem ismerte. Aki ezt elhiszi azzal tényleg baj van.

lolperec 2011.04.05. 09:45:20

hát nem csodálom hogy a fidesz fanok mostanában szeretnek a múltban élni, pártunk és kormányunk eléggé alja módon lapátolja a pénzt a kirakatügyek hátterében. Nembaj, írkáljatok Gyurcsányról meg a többiről, remélem a magánnyugdíjjatokat is odaadtátok eltapsolni, idiocc.

Tedat 2011.04.05. 09:53:38

@lolperec:
"pártunk és kormányunk eléggé alja módon lapátolja a pénzt a kirakatügyek hátterében"

Hová lapátolja? Konkrétum van esetleg, vagy csak vádaskodás?

Ha lapátolja, akkor tessék, buktassátok le a Fideszt, legyetek tökös gyerekek!

Tedat 2011.04.05. 09:54:35

@Emiksz:
"Teszemazt az MSZP előáll egy Alkotmánnyal kétezer akárhányban. Mégis, honnan lett volna elég szavazat az elfogadásához? Fidesz nélkül nem lett volna kétharmada, ők meg még azt sem támogatták, hogy kinyithassák az ablakot, ha az egy MSZP indítvány."

Tehát az MSZP elpazarolta az adófizetők pénzét, és fizetett embereket, vagy külsősöket arra, hogy alkotmányt írjanak, pedig tudták, hogy kuka lesz a vége!

Szép!

Csülök 2011.04.05. 10:08:39

Az "eltüntetett alkotmányterv" írja a Fidesz egyik lapja, a másik meg leközli...
Idióták.

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 10:13:05

@Kalmár: Szerinted ha a szocik, vagy az LMP részt vennének az alkotmányozásban akár egyetlen ötletük is bekerülne? Tekintve, hogy az alapvető feltételeiket sem teljesítették, amik szerintem garanciák a jogállami működésre, a válasz egyértelmű nem. Csak díszletnek kellenek, lényegtelen, hogy ott ülnek-e vagy sem, a pökhendi kétharmad minden létező javaslatot lesöpört eddig a asztalról, miért tenne az alkotmánnyal másként?

A több millió ember megkérdezését népszavazásnak hívjuk! Közpénzen ellenőrizhetetlenül, bemondásra visszaküldött papírokat NEM a nép megkérdezésének nevezzük. Más kérdés, hogy én olvastam azt a papírt, és minden egyes kérdésre EGYIKET SEM volt a válaszom, mert saját gondolataim lettek volna, erről azonban engem nem kérdezett senki. Atyuska nem szereti a saját gondolatokat.

Szépen mondod fel a leckét, de még mindig nem látom az önálló gondolatokat. Az viszont messziről látszik, hogy nem olvastad az alkotmányt, és a módosításait. Gyakorlatilag a preambulumot leszámítva azt az alkotmányt '89-ben, és az azt követő években írták. Hasonlítsd össze a '89-es/'90-es alkotmányt, és a VALÓDI '49-es alkotmányt. Nagyon meg fogsz lepődni. Azt mondani pedig, hogy '90-ben nem szabad választások voltak, eléggé meredek dolog, de a fideszes kommunikációba belefér.

Erős alapok? Te olvastál egyetlen egy haladó állami alaptörvényt/alkotmányt is? Én olvastam Orbánék fércmunkáját, a jelenleg érvényben lévőt, és ma reggel a szoci-féle tervezetet (gondolatkísérletet) is átfutottam. Az orbáni alkotmány egy középkori feudális egyházi vallásos világnak az alkotmánya, nem egy modern társadalomnak. Nevetni fogsz, de ha nem néznénk, ki írta, a szoci féle tervezet sokkal közelebb van egy gazdaságpolitikailag konzervatív, de társadalompolitika szempontjából modern szemléletű kormányhoz.

Eladósodás... már ne is haragudj, de eladósodást emlegetni egy olyan banda védelmében, aki megszavazta a száznapos programot, és utána minden korrekció ellen keresztbe feküdt az úton, még a népszavazás intézményét is teljes mellszélességgel segített lejáratni, és egyszerű kampány-eszközzé silányítani... Kicsit megmosolyogtató.

www.mno.hu/upload/docfiles/1104/petreteialkotmany.pdf
Szerintem olvasd el, és hasonlítsd össze az orbáni feudális förmedvénnyel. Sokkal egységesebb, átláthatóbb szerkezetű, egyáltalán nem csapongó... Talán mert szakemberek, és nem kampány-tanácsadók, illetve keresztény fundamentalisták írták.

Elfogadom készséggel, hogy szükség van egy végleges alkotmányra, ha értelmes érveket hozol. Azt viszont nem fogadom el, hogy szükség van szent koronára, alkotmányos szinten szabályozott faji megkülönböztetésre, az egyenlő társadalmi elbírálás eltörlésére, a kormányzat teljhatalmára, és még sorolhatnám.

mendson 2011.04.05. 10:18:47

Ne bántsátok Kumint.Most súlyos traumában szenved.Néztema hirtv-n ahogy szép óvatosan leköpi Sólyom Lászlót.Rövid fél év után azt az embert aki elég magas pedesztára emelve Kumin barátunkat a napi kenyérharcból.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2011.04.05. 10:20:37

Elolvastam az öszödi beszédet. Most. Késve.Nagyon sajnálom , hogy késve, és bedőltem annak a baromságnak, hogy kiragadtak belőle egy-két mondatot. Érdemes lenne mindenkinek elolvasni, és leszűrni a tanulságot.Utána megkérdezni, hogy Gyurcsány tényleg az ördög volt??? Ebből az egy beszédből nem ezt szűröm le, hanem azt hogy tenni akart magyarországért, felakarta rázni a politikustársait, és kendőzetlenül eléjük tárta az igazságot. Ezért kellett mennie? Sajnálatos.

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 10:21:37

@Tedat: Petréteit akkor is fizették, ha ír alkotmányt, ha nem. ("Nézd má', ezen megin' nincs sapka!")

okostojgli (törölt) 2011.04.05. 10:25:15

"És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit."

Most akkor ez az alkotmánytervezeti-munkapéldánytervezet micsoda ha semmit nem csináltak?

Ha ez az alkotmánytervezeti-munkapéldánytervezet mégiscsak "nem semmi" akkor a böszme nem is hazudott amikor azt mondta, hogy hazudott?

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 10:34:15

@Kalmár: "Képmutató a szent korona alkotmányba fogalmazását támadni akkor amikor ők is beletették."

Khm...
"a Szent Koronát, amely megtestesíti Magyarország alkotmányos állami folytonosságát." (magyarázat: feudalizmus, a köztársaság sehol nincs említve, még az ország nevében sem.)
vs.
"amelyeket a magyar Szentkorona _ÉS_ a
köztársasági eszme _IS_ jelképez" (magyarázat: a történelem elismerése)

Halovány különbség.

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 10:35:51

@okostojgli: "Nem akarom tovább csinálni! Nincsen tovább! Nincsen! Vagy van hozzá egy emberetek, vagy megcsinálja más, ahhoz én nem köllök!"

popzene 2011.04.05. 10:36:56

Nekem is van egy alkotmánytervezetem.

karloszky 2011.04.05. 10:48:12

Szerintem sem akartak alkotmányozni, mint ahogyan én sem akarok indulni a Forma 1-ben - érthető okok miatt :))

Azt meg végképp nem értem, miért kell kvázi mentegetőzni, hogy "de hát az MSZP-nek is volt alkotmánytervezete". Mintha új alkotmányt készíteni a benne foglaltak szerint is ideiglenes helyett valami bűn lenne. Egypárti alkotmány ? És, ki nem szarja le? A kormánypárt lehető legdemokratikusabb úton jutott hozzá az alkotmányozás lehetőségéhez. Az alkotmányt pedig az ORSZÁGGYŰLÉS fogja majd elfogadni. Hogy abban az MSZP meg az LMP nem vesz részt,az őket minősíti.
A szavazópolgárok akaratából állt ÍGY össze az országgyűlés ? Igen.
Van joga alkotmányozni ennek az országgyűlésnek ? Igen.
Akkor meg lehet akceptálni a választók akaratát és befejezni az hörgést az antidemokratikus alkotmányozásról.

karloszky 2011.04.05. 10:56:39

@Picurigor:

"Azonban elegánsabb lett volna, ha Hornhoz hasonlóan 4/5-höz kötik a dolgot."

Hornnak a fő céljaihoz (gy.k.: a gyalázatos privatizációk kivitelezéséhez) tökéletesen megfelelt az akkori alkotmány is, így nem is akart másikat, ergo lehetett volna még "elegánsabb" is, ha mondjuk 5/4-hez köti.

"Ez a különbség Horn és Orbán között..."

Ja, meg az hogy az egyik viselt pufajkát, a másik meg nem, de ez elhanyagolható...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.05. 10:58:58

@karloszky: Jó, de akkor tarkónlövetni is szabad a választókat, mert demokratikusan teljhatalomhoz jutottak, beírják az alkotmányukba, és ki mondja akkor, hogy nem szabad ?
Megkapták a felhatalmazást.
A tarkónlövés is pont annyira volt kampánytéma, mint az alkotmányozás, vagy a nyugdíjállamosítás, vagy a gyerekszavazat, vagy a határon túli választójog.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.04.05. 11:39:00

@okostojgli:

Te szerencsétlen.
A Gyurcsány 1,5 évig volt miniszterelnök 2006 előtt.
Mással nem is foglalkozott, mint, hogy összerántsa a baloldalt, és meg tudják nyerni a választásokat.
Aztán elmondta, hogy 4 évig (amiből az övé csak 1,5 év volt) nem csináltak semmit, és a következő 4 évnek másról kell szólnia.

És arról, hogy a saját pártjában is gáncsolták a megélhetési politikusok. És aztán tudjuk EL IS GÁNCSOLTÁK.

Ezért én azt mondom, hogy a régi MSZP-ből ki kellene válni a reform Gyurcsány vonalnak, nem baj, ha gazdagokból áll, hiszen azoknak már nem a harács lehet az első. Gyurcsáyn és Bajnai sem vette fel a fizetését soha.
Képzelje csak el mindenki, hgoy Orbán milyen rohadt irigy lehet rájuk, akik a politika nélkül is gazdagok lehetnek, nem úgy mint ő.

Egyébként Lázár beszéde érdekes: Azt mondta, ne legyen a képviselőtesület tagja oylan ember, aki a saját szakmájában még nem mutatott fel semmit.

Röhej, hogy csak pont a miniszterelnökünk ilyen.

sushó (törölt) 2011.04.05. 11:50:11

Hogy "Mit kezdjünk Gyurcsányék alkotmánytervezetéve?"
Azt gondolom, hogy tanulmányozzuk.
Megtudhatjuk belőle, hogy
szerintük alkotmányozni csak 4/5-del ildomos,
hogy nem szándékoztak megnyírbálni az Alkotmánybíróság jogkörét,
hogy a korona mellett a köztársaság eszméjét is fontosnak tartották,
hogy nem vitték bele a saját ideológiájukat és történelemszemléletüket,
hogy megadták volna az alkotmányozásnak a méltó módját stb.

sushó (törölt) 2011.04.05. 12:22:46

Mondja már meg valaki, hogy a 16 évesek nem csak választók, hanem választhatók is lennének? Mert a kettő - úgy tudom - együtt jár.

Dr Kangörény 2011.04.05. 12:24:41

ÉS végülis mi a konklúzió, hogyan akarták a hazug gyurcsányék 4/5 nélkül keresztülvinni az alkotmányukat?

Mi abban az ellentmondás, hogy egy adott mandátumok mellett LEHETETLEN dolog csak egy miniszter házidolgozata?

Kumin a nagy párthevületben mindenhol békaembereket lát, kivéve, amikor a nagy vezére kaotikus csapongásaiban látja meg az isteni logikát.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.05. 12:46:33

@Kangörény_: nem baj, az ilyen szervilis berbloggerek irasai csak katalizaljak a fidesz bukasi folyamatat..:-)

Doberdo 2011.04.05. 13:24:33

Persze a FIDESZ mindig segíti előkerülni ezeket a papír-gócokat,amik bizonyítékot szolgáltathatnak az MSZP szavahihetetlen voltára. Ezzel szemben a fidesz-tákolmánnyal csak a a baj, hogy egy személy adta a megrendelést és ő fizeti a munkát, ezért a végeredmény
már eleve nem lehet az egész országé. Jellemző módon
egyébként Orbán Viktor példamutatónak nevezte a lengyel testvérnép alkotmányát, ahol is a vallásos és a nem vallásos szakasz is megkapta a maga munícióját.
Ezzel szemben Orbán a szent korona mellől teljesen
kifelejtette a népet! Ez nem véletlen. Valamit akar
mondani nekünk a Viktor. Kussoltatni szeretné ezzel a
jó népet. Ebből még nagy baj lehet 2/3-os uraim !

Doberdo 2011.04.05. 13:28:39

@d-evike: Ha-ha-ha ! Ezek szerint a Zorbán "szakmája
szerint" nem más, mint miniszterelnök. Ebben a minőségében sikerült is neki és népes családjának kellő
vagyont gyűjteni.

Doberdo 2011.04.05. 13:34:39

@karloszky: Nem tudom kedves (hölgyem, vagy uram) olvasta-e már úgy alaposan az alkotmány(bocs: alaptörv.)
szövegét, mert ha igen, akkor írja már le, hogy mi benne a "demokratikus", attól eltekintve, hogy magyar betűkből
tevődik össze ? Becsülje meg legyen szíves hány %-a felel meg abból a magyar nép és nem a felső 500.000
érdekeinek !

karloszky 2011.04.05. 14:16:31

@simonmondja.:

"A tarkónlövés is pont annyira volt kampánytéma, mint az alkotmányozás"

Hát persze, emlékszem 2010 tavaszáról egy Orbán-interjúra, amelyben új tarkónlövetési-törvény megalkotását sürgette, továbbá a két választási forduló közötti MSZP-szlogenekre, miszerint meg kell akadályozni Orbán Viktor teljhatalmát, mert különben tarkónlövetni fog.

karloszky 2011.04.05. 14:28:28

@Doberdo: Elsősorban és mindenekelőtt az benne a demokratikus, hogy nem egy választási csaláson hatalomra jutott bűnbanda hozza létre külföldi nyomásra, ill. nem is egy addig-soha-meg-nem-választott ún. ellenzékiekből és az akkor-még-működő diktatúra kommunistáiból álló brigád kontárkodja össze titkos alkuk és paktumok alapján.

karloszky 2011.04.05. 14:40:58

@az igazi Sipi: nyöhehe, messze van az még kis barátom, nagyon messze :)) Kezdjük ott, hogy a jelenlegi ellenzék annyira megosztott, hogy 3 év múlva se nagyon lesz esélyük a Fidesz ellen. Továbbá ha meglesz a külhoni magyarok szavazati joga, ők se nagyon fognak libsikire meg posztkomcsikra szavazni, azok után amennyi szépet és jót tőlük kaptak.

Továbbá: ha és amennyiben(feltéve de meg nem engedve - ahogy a művelt dakota mondja)itt a legrosszabb következne be és az Orbán-kormány megbukna, abban az esetben egészen biztosan a szociális demagógiában és bűnbakkeresésben élenjáró Jobbikhoz sorakoznának fel a méginkább elszegényedett milliók, abban pedig egyetérthetünk, hogy egy Jobbik-kormány nagyon nem lenne jó nekünk - amit te most nagyon nem szeretsz Orbánban, azt abban az esetben, amire a kommentedből kiolvasva várakozol, százszorosan megkapnád Vonától, zsidó és cigányellenességgel plusz egyéb nyalánkságokkal nyakon öntve.

Úgyhogy jobban teszed, ha drukkolsz a Fidesz-kormányzat sikeréért ;)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.04.05. 16:11:56

@karloszky: nincs az olyan messze...:-)

es en raerek..

addig kivonulok az adommal es bankszamlammal kulfoldre, aztan majd visszajovok, ha megbuktak:-)

de szavazni fogok ettol meg, ne aggodj:-DD

nemecsek ernő áruló 2011.04.05. 17:51:23

@Kangörény_: "hogyan akarták"
Sehogy! Csak egy nem nyilvános munkaterv készült a választás előtt, hogy adott esetben, ha véletlenül a politikai szelek úgy fújnának milyen módon fognának neki. Ez a tervezet semmi másra nem jó, minthogy bizonyítsa az MSZP köztársasági eszményeit, és demokratikus elkötelezettségét.

lüke 2011.04.05. 19:55:10

@sztd:
was für ein zürzavar:)

hogy egy másik pártnak,amely letünt, van-e alkotmány tervezete ,vagy nincs tök mindegy- még kommunikációs szempontból is,nemhogy a pontenciális választók száma szempontjából-
s hogy nem vállalják, az is a magyar belpol. mindennapok hangos uzusa:hazudik

lüke 2011.04.06. 08:44:32

@az igazi Sipi:
rajta menjél,
sokan tették már 20 éve is,nehogy késő legyen

LacekLackovszky 2011.04.06. 16:24:02

@karloszky: majd a faszbúkforradalmárok haragja elsöpri őket! :D

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása