Független politológus? Ki mondta?

2011.03.31. 11:04 kumin

Ezzel a poszttal nagy késésben vagyok. Az első öt között kellett volna lennie. Mentségemre szolgáljon, hogy obsitos köztisztviselőként pottyantam a számomra meglehetősen új blogszférába. Talán ezért sem tudtam pontosan elképzelni, hogy milyen módon tükröződik majd a személyiségem az itt megjelenő szövegekben, és a rájuk adott olvasói reakciókban. Ha persze csak az utóbbiak alapján próbálnám szemlélni magam, azt hiszem, súlyos önértékelési zavaraim keletkeznének. Megtanultam ezért kiszűrni az értelmetlen és tartalmatlan kritikákat (meg persze moderálni az öncélúan mocskolókat). Azt hiszem, ez nagyjából működik is. Van azonban egy visszatérő motívum a kommentekben, amelyet talán most tisztázhatunk. A kritika különböző megfogalmazásokban, de nagyjából mindig ezt a kérdést teszi fel: és még ő nevezi magát független politológusnak? Nos, nem, nem teszem, és talán ezért ignorálom a többinél nehezebben ezt a csesztetést, mert az alapja pont az ellenkezője annak, mint amit ténylegesen teszek. Ameddig vissza tudok emlékezni, nem is neveztem magam így soha, de az utolsó hat évben egészen biztosan nem. El is mondom, hogy miért.

(forrás: 168 Óra)

 

Szedjük ketté a fogalmat, kezdjük a függetlennel. Az elnöki hivatalos munkám előtt ezt a jelzőt még akár joggal is rám lehetett volna biggyeszteni abban az értelemben, hogy intézményt, hivatalt tényleg nem képviseltem. Nem erőltettem mégsem, mert még így is billegőnek éreztem a megalapozottságát: tudok-e független lenni a saját értékrendemtől, az egyetemi környezetemtől, a családi hagyománytól? Aligha. A köztársasági elnök mellett végzett munkám során a függetlenség elvesztése evidens volt, hiszen ott arra szerződtem, hogy egy intézmény és egy azzal azonos személyiséget képviseljek a nyilvánosság előtt. Egész röviden: rajtam keresztül Sólyom Lászlóra volt kíváncsi a média és nem rám, ami rendjén is volt így, ez volt annak a munkának a lényege.


Megbízatásom lejárta után minden átmenet nélkül a Századvégnél landoltam. Nem voltam lényegében egyetlen nyilvános pillanatra sem független intézményi értelemben. Ha valaki ennek a blognak a jobb felső sarkára tekint, ott is azt olvashatja, hogy a Századvég Alapítvány vezető elemzője, de ezen kívül valamennyi azóta elkövetett nyilvános megjelenésemet is ezen a címen végeztem. Egy ilyen titulusból sok minden következik, de egyvalami nem: az, hogy bármelyik olvasómtól, nézőmtől vagy hallgatómtól azt várnám, hogy bennem a független, abszolút igazságosztót lássa. A Századvég ugyanis nem a szférák fölött lebegő érték- és érdeksemleges intézmény. Sosem tartott igényt ilyen megjelölésre. Gyökerei ugyanúgy a Bibó István Szakkollégiumból erednek, mint a Fidesznek, az alapítvány nemrég leköszönt elnöke, Stumpf István pedig az első Orbán-kormány alatt végig kancelláriaminiszterként szolgált. Nem hiszen, hogy ez a radar alatt repülés tipikus esete lenne.


Mindezeknek megfelelően a Századvég ma is elsősorban a magyarországi mérsékelt jobboldallal áll kapcsolatban. Ügyfélkörét azonban messze nem csupán a politika szereplői alkotják. Akik viszont politikusok, azok döntően a kormánypárt színeiben tevékenykednek, különböző szinteken (n.b. a Századvég Politikai Iskolában tanítottam én már szocialista, szabaddemokrata és MDF-es kádereket és kádergyerekeket, ez is abszolút természetesnek tűnt itt mindig).


Nézzük a sokat citált fogalom második elemét, a politológust is! Kétségtelenül ez a végzettségem, ez is olvasható a jobb felső sarokban. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a politológusság nem nyilvános tevékenység. Nincs ilyen nyilvános tevékenység. Amikor vége lett az elnöki hivatalos munkámnak, sokan kérdezték, hogy akkor most újra politológus leszek-e, amire csak azt tudtam válaszolni, hogy a köztisztviselői évek alatt sem kellett letétbe helyeznem a diplomámat. A politológus-társadalom joggal háklis arra, ha a politikai elemzés összekeveredik a politikatudománnyal. Ez rendszeres témája is e kör belső vitáinak is. Én ezeket a szempontokat megértettem és osztom, ezért nagyon figyelek arra, hogy még véletlenül se mutassanak be a nyilvánosság előtt politológusként. A nyilvánosság előtt ugyanis tavaly nyár óta politikát elemzek. Ez a tevékenység ugyan merít a politikatudomány eszköztárából és fogalmai közül, de nem tartja be a tudományosság szigorú szabályait. Sőt! Már a kérdéseit sem annak logikája szerint teszi fel, hanem sok tekintetben inkább a sajtó fejével gondolkozik.


Az elmúlt hónapokban két tudományos cikket adtam le, és első körben megvédtem a doktori disszertációmat. Ezekben, és csakis ezekben az ügyekben mondhatom el, hogy tisztán politológusként tevékenykedtem. A többi esetekben, a blogoláskor, a tévézéskor, rádiózáskor, a publicisztikák megírásánál viszont egy politikai agytrösztöt képviselő közszereplő vagyok, akinek véleménye aktuális kérdésekről talán a tudományos háttér miatt is érdekes. Attól még ez nem tudomány, és nem is függetlenség.
 

Címkék: független századvég politológus

112 komment · 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr512787643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szófosós alkotmányozás 2011.03.31. 14:40:25

Hazánk 0,9 százaléknyi területen, 3 százaléknyi lakossággal, 25 százaléknyi egy főre eső GDP-vel tízszer olyan hosszú preambulumra lehet majd büszke, mint az Egyesült Államok. Magyarország területe az USA területének 0,9 százaléka, lakosai száma az ot...

Trackback: Így még sámlit se fabrikálnak 2011.03.31. 14:39:28

Kolláth György szerint tökmag-alkotmány készül: olcsón mérik, a zömét kiköpik, a maradékát a szemétbe dobják. Fanyar humorral szedi ízekre az új alkotmány tervét az Alkotmányoz(z)unk című írásában, az Alkotmányunk jelene és jövője, valamint az Elemzés...

Trackback: Schmitt Pál a törvényalkotás motorja 2011.03.31. 13:54:45

Sorszám:  17 Szerző:  Ténytár Ígéret:  <p>&bdquo;&Ea

Trackback: Gyereknek az utcán a helye? 2011.03.31. 13:53:31

Az adatok alapján nem helytálló a Széll Kálmán terv azon felvetése, amely szerint túlképzés van a magyar oktatásban. A jelenlegi hosszú tankötelezettség mellett is csak átlagos az iskoláztatás valódi időtartama, miközben a munkaerő-piac a szokásosnál i...

Trackback: 23 év – a vélemény evolúciója 2011.03.31. 13:16:43

A Fidesz megalapításának 23. évfordulója alkalmat ad egy kis visszaemlékezésre. Mélázzunk el egy cseppet a múlton, és egyúttal szedjük tendenciózus, önkényes és a szövegkörnyezetéből kiragadott csokorba az alapító pártelnök, Orbán Viktor tiszteletet pa...

Trackback: Időközi parlamenti választások 2011.03.31. 12:45:30

EREDETILEG ugyan egy kb. 10 fős frakcióra találtam ki a "képviselt közvetlen demokrácia" IDEáját - akiket országos listán juttathatna be kb. 300.000 választó, de mostanra már úgy gondolom, hogy mégsem érdemes kivárni a következő, 2014(?)-ben ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jablaka 2011.03.31. 14:30:17

itthon mindenki elvárja, hogy a politológus/elemző független legyen, pedig szerintem éppen a független aki mindenkinek a kurvája egy kicsit. egyébként elég lett volna leírni, hogy "jobboldali vagyok" :)

porquenotecallas · http://antiblog.blog.hu 2011.03.31. 14:31:40

Igen, abszolút korrekt írás - de már az érkezett kommentekből is látszik, hogy sokak szellemi szintjét ez is meghaladja.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.31. 14:43:23

@1.szolo 2014;): vagy asztrológia és gasztronómia között... :)

@fonó: ez a baller idióták kedvenc zsebhokija: ettől és ettől üstöllést HATÁROLÓDJATOK EL, vagy irgumburgum lesz és végítélet, pl. kis hellerágnesek potyognak majd az égből s 100 g-vel kettéhasítják a jobber faszkalapok (vö. bayerzsóti) koponyáját...

sárkányfő 2011.03.31. 14:47:33

@hegyilany:
a poszt első sorát olvastad?: "Ezzel a poszttal nagy késésben vagyok. Az első öt között kellett volna lennie."

és a blog nevével tisztában vagy?

sárkányfő 2011.03.31. 14:50:55

@Hepci: ezek szerint akik követelték a Zuschlagtól való elhatárolódást, sőt lemondást/kirúgást (megjegyzem: joggal), amikor az a barom a halottakon viccelt, akkor ezek szerint azok mind baller idióták voltak a fideszben és a fideszmédiában, ugye? :)

kalozka 2011.03.31. 14:59:10

@sárkányfő: Inkább azt mond meg mikor mondta, hogy független?

kalozka 2011.03.31. 15:01:19

@sárkányfő: Ki kérte hogy Zuschlagtól határolódjanak el? Szerintem inkább azt követelték hogy csukják le...

mese-mese-meskete 2011.03.31. 15:06:13

Szomorú, hogy amikor Sólyom mellett volt, nem volt független. Egy közt. elnöknek sztem függetlennek kellene lenni.

becketman · http://putritours.blog.hu 2011.03.31. 15:06:36

Kösz, erre a különbségre erre még nem figyeltem fel, de itt valóban helye van az igazításnak. Örvendetes lenne, ha mások is megtennék ezt a kis finom distinkciót, és nem bújtatnák olykor a tudományosság álarca mögé nagyon-is-pártosságukat. Amiben persze önmagában még semmi rossz nincsen, az ember ilyen is-olyan is.

hegyilany 2011.03.31. 15:08:51

@sárkányfő: Én ebből a kettőből se azt látom, hogy eddig függetlennek vallotta magát...

behin 2011.03.31. 15:11:48

Lájk, bár sajnos ma már ez a szöveg nem csak köztudott, hanem közhely is. Ráadásul egy kicsit kihúzza a szőnyeget azok alól, akik nem számláznak sehova, függetlenek, de van saját szilárd értékrendjük. Mert vannak ilyenek. Ha nincsenek, akkor is hiszem, hogy lesznek. (És ugyanez a zsurnalisztákról is pepitában.)

teknős 2011.03.31. 15:17:50

Nálunk Magyarországon szakemberből csak kétféle van: független és jobboldali. A független a szakmailag elismert és a jobboldali, aki csak csápol és helyesel Orbán Viktornak és nem ért semmihez.

Tehát Kumin úr, azzal, hogy nem függetlennek tartja magát, szakmailag besározódik.

GGG77 2011.03.31. 15:19:52

Wittnertől nem "elhatárolódni" kell, hanem kirúgni a pics@ba.

Rwindx 2011.03.31. 15:24:02

Nyilván azok vannak jobban rátapadva erre a dologra, kik magukat leginkább függetlennek nevezik, de némi figyelés után gyorsan be lehet őket sorolni megfelelő helyre, ugyanis még a részletekre is képtelenek ügyelni.

Ahogy nézem már elkezdték megszórni a blogot.

sárkányfő 2011.03.31. 15:24:06

@kalozka: Mikor mondta, hogy nem független? Mit sugall inkább a blog neve, hogy saját magát képviseli, vagy hogy a Századvéget? Ne vicceljünk már..

@hegyilany: Nem tisztázta sehol sem hogy nem független, és ezzel, na meg a blog címével nem éppen azt sugallta, hogy a Századvég képviseletében irkálna. Ezt ismeri el az első két mondat is mindjárt a posztban. Szövegértés...

leftear 2011.03.31. 15:25:13

Jó lenne a függetlenség mítoszát elfelejteni.
A "független" jelzőt én "baloldali kötődésű, de a trolloknak ezt nem kötjük az orrára" formában értelmezem.
Aki valóban független, az bizonyos szint felett nem kap játékteret.

leftear 2011.03.31. 15:26:45

@GGG77: Igazad van. Pont úgy, mint a kádereket '90-ben.

kumin 2011.03.31. 15:29:16

@teknős: ha ez vicc, akkor nem túl jó, ha viszont komoly, akkor szépen illusztrálja, hogy miről beszélek ebben a posztban. Utóbbi esetben köszönöm a segítséget!

kumin 2011.03.31. 15:34:20

@sárkányfő: a blog címe azt sugallja, hogy az írásaim szubjektív vélemények, a bemutatkozás pedig azt, hogy a Századvég Alapítványnál dolgozom, és politikával foglalkozom. Aki tökéletes falat tud húzni a véleménye és a munkája közé, az szerintem vagy nem mond igazat, vagy skizofrén.

sárkányfő 2011.03.31. 15:36:55

@teknős:
ez nem igaz, pl. a Véleményvezér blog hiteles jobbos blog, amelyik bebizonyítja, hogy létezik jobbos, de nem elfogult kritika. Nem értek velük egyet sokszor, de hitelességüket elismerem. Vagy ott van Sólyom László, Mellár Tamás... szakmailag elismert és jobbosok...

nemecsek ernő áruló 2011.03.31. 15:41:46

@Hepci: Elmondanád kérlek, hogy a savas csöpögő gyűlölet, ami Wittner szavaiból visszaköszön, hogyan egyeztethető össze az állítólagos összefogással, és az állítólagos keresztényi szeretettel? Ha ezt elmagyarázod nekem értelmesen, hogy még az én csekély agyam is képes legyen felfogni, nyugodtan le "baller idiótá"-zhatsz, mély keresztényi imádattal.

sárkányfő 2011.03.31. 15:43:51

@kumin: Kedves bloggazda, ne vedd rossz néven, engem igazából nem is érdekel annyira, hogy hogyan határozod meg a blogodat. Már itt se lennék, ha a fenti két nick nem szólt volna hozzám, engem ez tényleg nem izgat különösebben.
Viszont ezt írtad: "blogoláskor, a tévézéskor, rádiózáskor, a publicisztikák megírásánál viszont egy politikai agytrösztöt képviselő közszereplő vagyok". Ez számomra elég egyértelmű fogalmazás, és eddig tetszett is az őszintesége. De ha ez sem pont így van, és árnyalni akarod, meg összeegyeztetni valahogy a blog címével, ám tedd. Azért azt ne vitasd el tőlem, hogy a blog cím személyes blogot sugall, és kicsit sem utal arra, hogy a Századvég képviseletében írnál. Talán még félreérthető is.
Eh, túl van ez tárgyalva, nincs ennek ekkora jelentősége...

nemecsek ernő áruló 2011.03.31. 15:45:15

@sárkányfő: Nem értem... Kumin szubjektív véleményét írja le. Egy pillanatra sem erőlködött soha, hogy függetlennek nevezze magát, vállalja, hogy ez csak egy gondolatmenet, ahogy ő látja a világot... Szerntem ezzel semmi gond nincs, de akkor szerinted mi legyen a címe a blognak, ha nem "Kumin szerint"?

is 2011.03.31. 15:45:42

Tenyleg az elso otben kellett volna lenni, sot a jobb hasabban is elfer belole nehany kulcsmondat, es rendben is vagyunk. Amiota ezt en is felismertem, azota en is azert jarok ide, hogy jobban megertsem a FIDESZ-kozeli gondolkodast. Haladok is benne, el is keserit.

is 2011.03.31. 15:48:23

@Gerzsonka: ez a Veteran Csonakosok esete a Bush kampanybol a la Rowe. Kumin rendszeresen elmegy a TV-be, es ott bemutatjak, mint politikai elemzot. Meg az sem hangzik el rola, ami ide van irva, hogy a Szazadveg politikai elemzoje. Finom distinkciok ezek, de ott vannak.

sárkányfő 2011.03.31. 15:48:35

@Gerzsonka:
Miért kattan erre rá mindenki? :) már kitárgyaltuk, lásd fentebb. ma írta le kerek perec, tisztázási céllal, hogy kit-mit képvisel, ha erre egy egész posztot szánt, talán szerinte sem volt ez egyértelmű.
megjegyzem pont egy politológusnak kéne leginkább tisztában lennie a pontos és egyértelmű pozicionálással, a látszat és félreérthetőség veszélyeivel... na hagyjuk már tényleg uncsi.

lüke 2011.03.31. 15:48:59

okosadtam közben- vakok közt félszemü a király-:
de.wikipedia.org/wiki/Freischwebende_Intelligenz
poros, piros és weimari
tudjuk,a weimari káosz hova vezetett

irodalmilag:
fr.wikipedia.org/wiki/Les_Mandarins
valami ilyen, valós entellektüellekkel

a britek még próbálkoznak:
en.wikipedia.org/wiki/The_Independent

teszteljetek:
politicalcompass.org/

ősirománszokás 2011.03.31. 15:50:56

Politikai agytröszt? Ez nem oximoron?

Csak kíváncsiságból, a Fidesz mérsékelt jobboldalinak számít?

lüke 2011.03.31. 15:51:34

@mese-mese-meskete:
szerinted
a deal igy volt:
ME kormánypárt- KE ellenzék,
ha jól emlékszem

kalozka 2011.03.31. 15:52:50

@sárkányfő: A Vélemény Vezér erősen liberális blog, semmi köze a jobb oldalhoz.

kumin 2011.03.31. 15:53:14

@is: minden szereplésem fellelhető TV-k videótáraiban. Kérek egy olyan linket, ahol a Századvég említése nélkül mutattak be. Jó keresést!

bebi (törölt) 2011.03.31. 15:55:52

Engem nem zavar, hogy a politológusok nem "függetlenek", az viszont nagyon is, hogy egy vitában "karddal" védelmezik az általuk képviselt oldal politikusát, amikor az nyilvánvalóan nem érdemli meg, és a vitaműsor alatt látom a politológus testbeszédén, hogy ő maga sem ért azzal egyet, amit mond, de hát ő valamilyen oldalt képvisel, és ezt kell mondania.Vagy mintha mindig és minden körülmény között védenie kéne a jobb vagy baloldalt. Ez bármelyik politológusra igaz, nincs kivétel.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.31. 15:57:03

Furcsa felfogása a "függetlennek", hogy
érték- és érdeksemleges.
Meg hogy
"...független lenni a saját értékrendemtől, az egyetemi környezetemtől, a családi hagyománytól?

Függetlennek a hatalomtól függetlent nevezik többnyire.
Vagy azt, aki nem fizetett céges alkalmazott.

...független az a függő ellentéte.
Szabadúszó, nem zsoldos, nem szolga, nincs zsarolva, nem más véleményének szószólója.

Független politológusnak biztos nem neveztem volna soha.
Inkább úgy tűnt nekem, hogy Sólyom és Orbán közti összekötőként dolgozott.

Na, mindegy, szóval szerződött kormánypárti elemző.
Helyes.
Stumpfnak is szólni kéne, hogy ne nevezze magát alkotmánybírónak, mikor csak kormányzati instruktor.

lüke 2011.03.31. 15:57:41

@kumin:
pici tangencionális tanulmányozásra
(a nyelvet lehet váltogatni, állitólag a polyglossia is hajlamosít,söt a sok rímes mondandó is)
en.wikipedia.org/wiki/Schizophrenia

sárkányfő 2011.03.31. 15:57:59

@kalozka: ja, liberális mint Sólyom meg Mellár :)

lüke 2011.03.31. 15:59:18

@simonmondja.:
yeees
csak outsider,autista,beilleszkedni nem tudó stb
független lenni a saját értékrendemtől, az egyetemi környezetemtől, a családi hagyománytól

igyugyaz 2011.03.31. 16:00:07

"Aki tökéletes falat tud húzni a véleménye és a munkája közé, az szerintem vagy nem mond igazat, vagy skizofrén."

Vagy komolyan veszi a munkáját.

kalozka 2011.03.31. 16:01:22

@sárkányfő: Én jobboldalinak tartom magam és még nem volt olyan VV cikk amivel egyet tudtam volna érteni.
Egy se

sushó (törölt) 2011.03.31. 16:07:06

Kumin Úr!
Arra vagyok kíváncsi, hogy egy jobboldali értékrendű politikai elemző fogja-e valaha a jelenleg regnáló, többnyire a Századvég "ügyfeleiből" álló "mérsékelt jobboldali kormány" téves, esetleg már nem is jobbközépre valló politikai elszólásait, lépéseit tévesnek, hibásnak minősíteni.Szóval marad-e annyi szuverenitása, hogy mondjuk a vármegye-ügy kapcsán - ha ezt kárnak tartja - ne az ellenzék okozta kárról írjon? Úgy is kérdezhetném, hogy megengedhetné-e magának ezt,vagy megengednék-e Önnek ezt.
Mint látom, a "szubjektív vélemény" kifejezést levette az alcímről.

sárkányfő 2011.03.31. 16:10:50

@kalozka: látod, pont ebből következik az, hogy attól még, hogy valakivel nem értesz egyet, az még lehet jobbos.
csak a beszűkült agyú fideszdroidok szoktak zagyválni olyat, hogy aki nem ért egyet a fidesszel az csakis ballib lehet...
Tényleg, Sólyom ballib?

megjegyzem a VV kőkeményen kritizálta az előző kormányt is, a főszerkesztője pedig a Konzervatórium tagja...

atila68 (törölt) 2011.03.31. 16:11:46

Még szerencse, hogy most nem lehet bemenni az iskolába a bizonyítvány miatt, mert nincs kapu!
Csak remélni merem, hogy ezen észrevétel nem minősül öncélú mocskolódásnak.

török gábor 2011.03.31. 16:12:02

nagyon jó, hogy megírtad, Feri. a függőség, elkötelezettség tényét valóban fontos ismer(tet)ni, de ennek azért nem kell automatikusan azt jelentenie, hogy az ember lemond az önállóságról és a gondolkozás szabadságáról.

torokgaborelemez.blog.hu/2010/03/06/84_kinek_a_fizetett_ugynoke_vagyok

kalozka 2011.03.31. 16:16:19

@sárkányfő: Én nem mondtam, hogy Fideszes vagyok, szavaztam már az LMP-re és a Fideszre is, nálam ez változó, hogy ki a szimpatikus.

Szerintem Sólyom inkább jobboldali, vagy középen helyezkedik el a palettán.

Ha te már értettél egyet valaha a VV-vel akkor közelebb áll a te értékvilágodhoz mint az enyémhez, mert bár az összes bejegyzést nem olvastam, de amit igen azzal nem tudtam egyet érteni.

CSENDES 2011.03.31. 16:17:35

T. Kumin Úr!

Akkor mos pontosítsuk.
Tehát nem a politika tudományát művelőként tetszik elemezni, hanem politikai elemzőként. (Hogy ez mi, azt nem tudom tudományos alapon meghatározni, diploma követelménnyel alátámasztani.) Mindebből az következik, hogy Ön nem a politika tudományát figyelembe véve,(legyen az tapasztalati, vagy egyéb úton alátámasztott)teszi megállapításait, hanem zsigerből (neveltetés, egyetemi identitás). De milyen reagálást kíván ahhoz hozzátenni, amikor politikai tanácsadóként azt találta mondani a műsorban, hogy mi (aktuális FIDESZ+KDNP kormánypárt)? Holott akárhogyan is nézem, ez még csak a politikai elemzőt sem fedi, mert annak a dolga a folyamatok feltárása lenne (már hogy a társadalom által kívánt irány), s nem a megrendelők kívánságának teljesítése, akár elemzések és egyéb közvélemény kutatások eliminálásával.

Tudja ez a baj, az Ön szakmunkájával kapcsolatosan, ha tetszik, ha nem.

kalozka 2011.03.31. 16:20:27

@török gábor: Mért mondana le, aki jobboldalinak vallja magát az nem gondolkodhat önállóan vagy szabadon? Ez már önmagában kizáró ok lenne?

török gábor 2011.03.31. 16:21:34

@kalozka: pont az ellenkezőjét mondtam :)

kalozka 2011.03.31. 16:24:56

@CSENDES: Nem azt írta, hogy politikai elemző, hanem hogy "A nyilvánosság előtt ugyanis tavaly nyár óta politikát elemzek. "

Politikát elemezni meg bárki tud...

CSENDES 2011.03.31. 16:29:08

@török gábor: Önnek is figyelmébe ajánlom. Nem vakok a Bachelor diplomát szerzett, kis középszerű politológusi diplomával rendelkezők sem. Mindenki látja, neveltetésétől (iskola, stb, amit Kumin úr felsorol) függetlenül, hogy időnként ez a kormány minden határon átlép. Kell-e függetlennek lenni ahhoz, hogy valaki ezt ténylegesen megállapítsa a jobboldaliakkal szemben? Amikor is a vérünket veszik nem egy- nem két módszerrel. Hadd ne kelljen utalnom olyan tényekre, amikor bizonyos minisztériumok, a civil szervezetek ajánlásait figyelmen kívül hagyva, lecserélnek jelölteket, mert szerintük nemelég jobbos, és még lehetne folytatni, azonban tényleg félelem tölt el, hogy gyermekem 3 jeles diplomával sem juthat el a Mester fokra, mert meg fogják akadályozni. és akkor megkérdezem: Hogy lehet, hogy olyan jó volt egy keresztény intézményben, s most miért nem lehet jó?

sárkányfő 2011.03.31. 16:30:03

@kalozka: Tök mindegy melyik pártra szavazol, nem te képviseled "A" jobbos véleményt, annak senki sem a kizárólagos tulajdonosa, nem lehet kisajátítani. Tehát nem az a VV jobboldaliságának mércéje, hogy te egyetértesz-e vele. Sólyom jobboldaliságát megkérdőjelezni szerintem vicces.

Ráadásul a VV által tárgyalt témák többségének az égvilágon semmi köze a jobb- meg baloldalisághoz. Pl: hazudik-e a fidesz az EU-nak? Ez ténykérdés.

De lássunk még pár példát csak az elmúlt pár napból: Helyes volt-e ellehetetleníteni a földrajzi névbizottság tagjait? Normális-e Matolcsy? Lehet-e azonosítani Brüsszelt Béccsel és Moszkvával?
Ezek szerinted politikai ideológiákról szólnak? Megjegyzem ha a fenti kérdésekre neked igen a válasz (mert soha nem értettél egyet a VV-vel), akkor hagyjuk is a beszélgetést... Meg amúgy is, nagyon off...

kalozka 2011.03.31. 16:31:35

@török gábor: Állítani lehet, de van egy olyan csengése, hogy mégse ilyen a posztíró, nem?
Különben minek mondta volna?

CSENDES 2011.03.31. 16:38:33

@kalozka: olvassál egy kicsit alább, megérted miről beszélek. A fiamnak tavaly óta Bachelor politológusi diplomája van (három év után- ami nem jellemző erre a szakra, lévén vagy 6-an végeztek egy szakon belül s PÁZMÁNYON, mi pedig oly módon, hogy a fiam az utolsó pillanatban nyelvvizsgát tett már a felvételt megelőzően - így jutott egyáltalán be a szakra, innentől kezdve pedig már csak a szorgalom és édesanyja pénzügyi helyzete volt a meghatározó - amit Ő nem használt ki, s a legrövidebb időn belül diplomára váltotta.

kalozka 2011.03.31. 16:38:49

@sárkányfő: Igen elég, off.
Amúgy nem olvastam ezeket a cikkeket és nem állítom hogy én képviselem a jobboldalt. Ellenben viszont szerinted a VV a jobboldalt (vagy annak egy részét) képviseli, szerintem ez nem igaz.

kalozka 2011.03.31. 16:39:44

@kalozka: Pedig én Sólyom Lászlót is a jobboldalhoz sorolnám inkább, a VV-t semmikép.

kalozka 2011.03.31. 16:46:23

@CSENDES: A BSc képzés szerintem alapból 3 éves (7 félév inkább), de azért gratulálok és sok sikert kívánok neki.

török gábor 2011.03.31. 20:06:41

@kalozka: bocsánat, de akkor néhány tényt meg kell osztanom Önnel:
- Ferit - bármennyire furcsa - úgy ismertem meg, hogy az egyik első egyetemi kurzusom résztvevője volt, az ott írt dolgozatára ma is emlékszem
- később az egyik legreményteljesebb politikai elemzőnek tartottam
- még később együtt ültünk Sólyom Lászlónál a tanácsadó testületben
- éppen ezért, ha bármit "üzenni" szeretnék neki, akkor - ahogy ezen a héten is megtettem - személyesen fogom neki elmondani.
így talán már jobban érti...

kalozka 2011.03.31. 20:16:39

@török gábor: Így igen, a személyes ismeretséggel nem voltam tisztában...

wondering42 2011.03.31. 21:02:18

Nincs ezzel semmi baj. Alapvetően tisztességes, ha valaki elhelyezi magát valahol és nem próbálja saját magával is elhitetni, hogy ő teljesen független. Szerintem ez az, ami lehetővé teszi, vagy tenné sokkal karakteresebb állásfoglalások megfogalmazását. Inkább az a probléma M.on, hogy minden elemző, politológus olyan óvatoskodva fogalmazza meg a véleményét (mármint aki névvel, címmel vállalja), hogy az embernek az az érzése egyensúlyozni próbál az oldalak között. Ha valami ordas baromságot követ el akár kormánypárt akár ellenzék megpróbálnak belemagyarázni valami értelmet, kicsit hasonlóan, ahogy a festményeket meg azok címeit elemzik. Az a néhány, aki már annyira elköteleződött, hogy úgy is csak a sajátjaira számíthat (pl.Fritz) pedig valószínűleg már nem olvas, csak beszél.
Kicsit olyan ez, mint a gazdasági életben a tanácsadó. Egyszer megpróbáltam egy nemzetközi tanácsadó cég emberét rávenni csináljon valamit az általa elemzett dologgal a gyakorlatban , az eredmény siralmas volt. Kiderült, hogy már rég elvesztette azt a képességét, hogy döntsön. Ahhoz pedig, hogy döntsön karakteres vélemény szükséges, egyébként csak lavírozás folyik.

kumin 2011.03.31. 21:19:37

@török gábor: igen, én is emlékszem a dolgozatra, mondtad is, hogy tetszik, de mégis csak négyest adtál rá. Most, hogy így kiírtam magamból, már nem is gyötör annyira az emléke :-)

török gábor 2011.03.31. 21:20:39

@kumin: a négyes, ugyebár, jó :)

kumin 2011.03.31. 21:23:53

@sushó: Az utolsó momdatot nem értem, nem vettem le semmit sehonnan.

A vármegye ügyben elsősorban a jobboldalt kritizálom ("a kísértés mindig nagy jobboldalon, hogy ugyanazokat a hibákat elkövessék, amelyek az elmúlt húsz év bukásaihoz vezettek Antall-Boros-kormány óta"), és csak a poszt utolsó bekezdésében feszegetem az ellenzék felelősségét.

lüke 2011.03.31. 21:32:34

hüha már mindenki átjött, még T. Gábor is
négyes, az nagyon rossz,
ja MO-n fordítva van:)

wondering42 2011.03.31. 21:38:15

Egyébként az elemzők sokat tehetnének azért is, hogy a politikusok képesek legyenek kicsit meggondolni mit is csinálnak. Ehhez az kellene, hogy olyan ügyek mellett ne menjenek el szó nélkül, tehát foglalkozzanak vele, amelyek egy-egy párt legfontosabb üzenetei és tettei közötti ellentmondásokat mutatják meg. Vegyük talán az utolsó Posta közbeszerzés ügyet.

1. Egyetlen meghívottal csaknem 2 mrd megbízás
2. A cég off-shore
Az utóbbi 2 évben fontos üzenetek vége az off shore lovagoknak, szigorú közbeszerzés. Ha valakit akkor egy sw céget igazán rá lehetne kényszeríteni, hogy jöjjön haza és csak utána megkötni egy ilyen szerződést.
Egyedül az LMP ejnye bejnyézett. FIDESZ, MSZP, elemzők meg sem szólaltak.
Az egyszerű ember mit gondol, ez a pénz még kell a választási kasszához.
Ha igaz, akkor azért, ha nem akkor azért kellene foglalkozni vele az elemzőknek.

sushó (törölt) 2011.03.31. 21:53:26

@kumin:
Köszönöm a választ.
Nem túl régen még úgy kezdődött az alcím, hogy "Szubjektív vélemény politikáról, közéletről stb.," most az első két szó nem olvasható.Ezt vetten észre.

Azt gondolom, hogy az ellenzék a vármegye-ügyben (is) tehetetlen lett volna. A kormánypártok az anakronisztikus témákban (is) rendíthetelenek.

sushó (törölt) 2011.03.31. 22:20:44

@török gábor:
Én az emlékezetesen jó szemináriumi vagy szakdolgozatokra- emlékezetem szerint - jelest adtam. Mert honnan tudná meg különben az emlékezetesen jó dolgozatot író hallgató, hogy emlékezetesen jót írt?
Évekkel később egy kommentből?
Persze jobb később, mint soha. Úgy tűnik, mindkettőjük magában hordozta eddig ennek az emlékezetes osztályzatnak a súlyát. Örülök, hogy kibeszélték most.

megszűnt 2011.03.31. 23:28:09

Ha már így a titkok nyomában matatunk, ott a Korridoron egy másik Kumin Ferenc volt, mint aki itt megjelent. Beszélgettem őróla akkor egy pályatársával telefonon és azt mondta:- Többet kérem, ne említse, hogy Kumin bármilyen irányban elfogult lenne, mert ő független elemzőnek tartja magát.

Szerintem ez így is volt. Nagyon tiszteltem a véleményét, melyet kifejtett a Korridoron és ahol még elértem. Sólyom László munkásságát meg egyenesen összemostam Kuminéval, mondván, hát bizonyára ő tanácsolta és lett így. Szép út Sólyom Lászlóé. Tartom és vallom.

Ami most van. Mindenki függ mindenkitől (egyetértek), de mindenkinek önmagában kell megkeresni azt, hogy mi az, ami még vállalható, mi az, amitől nem torzul a személyiség.

"..a jól elvégzett munka egyedüli jutalma abban áll, hogy elvégezhettük."
Mahatma Gandhi - indiai államférfi [1869-1948]

juditka* 2011.04.01. 00:12:49

Nincs azzal semmi probléma-, és abban semmi különös,:) hogy Ön leirta, tudatta a posztra irogatókkal, és az olvasókkal, hogy Ön inkább hm. "mérsékelt jobboldali" kötődésü, mint független. Nekem a Sólyom L-ról is mindig az volt a véleményem, hogy inkább a jobboldalhoz "húz".
A politika elemzés szerintem egyfajta tudomány, /szakma/.
Bocsánat! de miért ne lehetne "valaki" független politikai elemző, dehogynem! "Magát független pozicióba helyezi", ha nem igy tenne nem is lenne igazán "jó független "politikai elemző.
Nyilván van magánemberként véleménye a pártokról, esetleg egyfajta kötődése is lehet, de azt semmi képpen nem veszi bele az elemzéseibe.
A politika szereplője szerintem az, aki a nap "minden órájában" politikusi feladatokat lát el.
:)

kumin 2011.04.01. 00:16:52

@sushó: a nulladik pillanattól a most látható alcímmel fut a blogom. Összekever valakivel.

sushó (törölt) 2011.04.01. 08:29:53

A böngészőn a Kumin szerint alatt most is olvasható a Szubjektív vélemények kifejezés. Tényleg összekevertem az oldalakat, de szerencsére nem Önt valaki mással.Bocsánat ezért.

megszűnt 2011.04.01. 08:46:14

@juditka*:
"Magát független pozicióba helyezi", ha nem igy tenne nem is lenne igazán "jó független "politikai elemző."

Pontosan lehet tudni, melyik politikai elemző, mely oldal szekerét tolja. Minél idősebbek, annál jobban belefáradnak, hogy titkolják vagy tagadják a kötődésüket.

Nagy bátorság kell ahhoz, amikor egy politológus, Török Gábor, például ő, kimond valamit a blogján és rátámadnak százan:- Ajajj, te most a Fidesz szekerét tolod? És akkor ő magyarázkodni kényszerül: Most éppen egyetértett. Nincs kifogása.

Amit följebb mondtam, hogy az ember legyen tisztában önmagával, és tudja mindig, mi az, ami vállalható és ez ne csupán szerep legyen az ő életében, hanem hivatás, elmondani az embereknek, miképpen próbálják megérteni a politikai folyamatokat. Fontos!

Tudom, hogy ez nem Török Gábor blogja, de most itt elmondanám: Amikor figyelem őt a tévében, van egy olyan cinkos mosolya, mintha mindent tudna, de mégsem mondja és azon tényleg még én sem látok át, azt mondom, ez jó! Nagyon jó.:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.01. 10:13:24

@sushó: De mi a baj ezzel ?
Most mondta, hogy nem objektív.
Akkor szubjektív, nyilván.

sushó (törölt) 2011.04.01. 10:57:12

@simonmondja.:
Azt firtatgattam, hogy mennyire mondhatja a saját véleményét (lehet-e egyáltalán szubjektív), vagy a Századvég csoportban egyeztetett, az ügyfelük (jelenlegi kormány) által elvárt, arra kedvező véleményt kötelező képviselnie.
Ez utóbbi a még rosszabb helyzet.
Mert mi van akkor, ha a kettő nem esik egybe?
Szóval hogy mennyire adja el a lelkét egy elszegődött politikai elemző?

juditka* 2011.04.01. 10:58:44

@knausz:
Tudod, hogy ez nem a Török G. blogja! hm. jó hogy észrevetted, hogy most éppen nem ott kommentelsz.!!
De még mennyire, hogy jó!!!
Cinikus a mosolya? hm.
"Följebb mondtad"? mit is?
Az a "probléma", hogy én általában a blogokon a poszt anyagára szoktam reagálni, nem pedig a kommentelők kommentjére. Igy hát túlzottan nem is zavar, hogy mások miket írogatnak. Főleg a cinikusan megirt kommentekre nem szoktam válaszolgatni senkinek, inkább "átugrom" a kommentet.
Ennyi és nem több.!!
Igen!
:)

juditka* 2011.04.01. 11:01:17

@kumin:
Kedves Kumin Ferenc!

Ide mindent lehet irogatni! Illetve ami a politikával kapcsolatos, mindent ?igy akartam kéredezni?!

:))))

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.01. 11:05:34

@sushó: Aki elszegődik, az gondolom, feladatot is kap.
A dolgozót meg nem a lelkéért fizetik.
A kormánynak céljai vannak, az emberei pedig ezeket tolják, különben röpülnek.
Lehetne már ezt érteni, mert nem titok.

juditka* 2011.04.01. 11:06:12

Egyébként, én is amit fentebb írtam, a "saját" véleményem, a másé meg egyáltalán nem is érdekel sem most, sem a jövőben.
Igen.
:)

sushó (törölt) 2011.04.01. 11:30:25

@simonmondja.:
Értem én ezt, és tudom, hogy Önnek igaza van.
Kuminnal kapcsolatban nekem nehéz ezt tudomásul venni. Jobb sorsra érdemesnek tarto(tta)m.
Főleg a válogatott hallgatásai szembesítettek ezzel a ténnyel.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.01. 11:43:32

@sushó:
Nincsen semmi rossz abban, ha vannak "elnök emberei".
Ha marad a demokrácia és lehet akár másik elnök is, másik emberekkel a következő négy évben.

sushó (törölt) 2011.04.01. 12:08:48

@simonmondja.:
"Ha marad a demokrácia" - ez a legfontosabb.
Ezért okozott csalódást nekem konkrét kormányintézkedések kapcsán Kumin a hallgatásával. Sőt, a megszólalásaival is.

Elköszönök, mert nem szeretek ennyire túltengeni.

megszűnt 2011.04.01. 12:24:20

@sushó:
"Kuminnal kapcsolatban nekem nehéz ezt tudomásul venni. Jobb sorsra érdemesnek tarto(tta)m."

Nagyon nehéz. Kumin Ferenc volt az egyetlen, akiben bíztam. Úgy is fogadtam itt, hogy hála Istennek, megjött és majd elmondja, mi van pl. médiügyben. Ha valakik, úgy más blogon tudják, mi mindent reméltem én Kumin Ferenctől, annak tükrében, ahogyan megismertem.

Vártam a válaszokat, mint ezelőtt tíz éve, valami útmutatást, ebben a sűrű rengetegben, ami a politika és nem kaptam mást, mint Fidesz szólamokat.

De nagyon utálok csalódni! És meg kell legyen valahol a régi Kumin, aki itt ki fog állni, odacsap akár Illés Zoltán kezére is, ha úgy van.:) és nem törik meg az ő karrierje, mert ez egy szép életút idáig. Ha valamin, ezen érdemes elgondolkodni: egy párt szolgálatában állok vagy segítem a magyar választókat.

"Nézzetek föl az égre. És tegyétek föl a kérdést: megette vagy nem ette meg a virágot a bárány? S aszerint, igen vagy nem, meglátjátok, egyszerre megváltozik minden..." A lényege, hogy ő mit gondol erről az egészről.

sushó (törölt) 2011.04.01. 16:54:24

@knausz:
Mégis pár szót még, ha már átruccant az irodalom területére:
Kumin Úrnak:
....és naponta ki kell gyomlálni a majomkenyérfákat, ki kell tisztítani a vulkánjainkat, burával kell óvni a rózsánkat.....

Mindnyájuknak érdekesség:
Mellár Tamás esete a Századvéggel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 17:50:58

@sárkányfő: annyit mondtam, az elhatárolódás követelése elsősorban baller biznic. No most, mit lehet ezen nem érteni?

@Gerzsonka: tudsz valami épeszű érvet arra, mi közöm van nekem, OG magyar állampolgárnak Wittner Mária szavaihoz? Nem tudsz? Gondoltam. :)

nemecsek ernő áruló 2011.04.01. 17:58:19

@Hepci: Ugye tudod, hogy ez kitérő válasz volt? :)
Nem baj, de attól én még nem értem, hogy mi köze a keresztényi szeretetnek, és megbocsátásnak a Wittner-féle gyűlölettől csöpögő stílusnak, és miért nem veti ki magából a keresztény társadalom. Nem várok tőled választ, ne aggódj, nekem már régen megvan a sajátom.

Azért, mert en bloc a keresztény kultúra képtelen a szeretetre, és megbocsátásra, csak papolnak róla sajnos. A szavak jelentését nem ismerik. Aki mégis (tisztelet eme kivételnek) az Wittner stílusától rosszul van, mert a papíron leírt keresztényi értékrenbe ez (ti.: a gyalázkodó hangnem) semmi módon nem fér bele.

Még akkor sem, ha "komcsit" gyaláz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:05:34

@Gerzsonka: rettentő baromságokat beszélsz, Gerzsonka.
Mi az, hogy "en bloc a keresztény kultúra képtelen a szeretetre, és megbocsátásra"?
Ez mennyivel nagyobb okosság, mint zsidótörvényeket hozni vagy mondjuk en bloc kiirtani a dánokat (mondjuk azért, mert nincs humoruk, viszont nagy a farkuk)?
Szeretném megismételni, nekem semmi közöm Wittner Mária szavaihoz, a keresztény minőségében vagy alávalóságában pedig különösen nincs közöm. egyáltalán, miért kellene bárki normális embernek elhatárolódni mások vélt vagy valós marhaságaitól azért, mert történetesen egy Gerzsonka ahhoz a csoporthoz tartozónak gondolja az illetőt. Wittner kereszténysége a jóisten és az ő dolga, esetleg a gyóntatójáé.

nemecsek ernő áruló 2011.04.01. 18:07:48

@Hepci: Ne haragudj, de általános elhatárolódást Wittner szavaitól nem láttam/hallottam sehol. Más magyarázatot meg nem kapok, csak kitérő válaszokat. Így kénytelen vagyok saját kútfőből okoskodni, a Wittner beszéd pedig mindössze csepp a tengerben. Lehetne mondani, hogy csak a katolikusok képtelenek rá, de beszéltünk már ifjabb Hegedűs Lóránt református püspökről?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.01. 18:32:22

@Gerzsonka: most segít rajtad, ha Hapci magyar - látens jobboldali, nemszavazó - állampolgár elhatárolódik ezektől, mondd?
Wittner primitív, az a pispek meg egy faszkalap. Így oké?
Azt próbáld megérteni, a politika olyan, mint egy maffia, ha az ellenség akarja, juszt se határolódnak el. Ha már végképp védhetetlen valaki és nem tud túl sokat, kinyírják maguk.

juditka* 2011.04.02. 00:07:18

Mikor lesz új poszt?

:)

lüke 2011.04.02. 09:25:50

@juditka*:
nem kell követelödzni, érd be ezzel
@knausz: & juditka*
TG mosolya?
egy mosolyt a bloggazdának:)
inkább Kumin szemüvegének itt
Tom Ford vagy Gaultier netán Lagerfeld/Chanel?
vegye le!

juditka* 2011.04.02. 09:53:02

@lüke:
Látom! Itt is utolértél. Mi a probléma? nem értem.
Kétség nem fér hozzá, jól áll a bloggazdának a szemüveg.
Figyelj!! most elmegyek, de majd visszatérek.

juditka* 2011.04.02. 09:58:56

@lüke:
Muszáj!? De miért?
TG. mosolya, és a bloggazda szemüvege.

lüke 2011.04.02. 10:06:13

@juditka*:
én már rég ezt mondom,( írásba is adtam
nem üldöz senki,már téged
se én ,mi pedig nincs)

megszűnt 2011.04.02. 10:09:42

@lüke:@sushó:
"inkább Kumin szemüvegének itt"

Mellár Tamásról szívesen olvasnék, tudnék meg róla többet. Tudod miért? Csak mert olyan ragyogóan, tiszta-kék szeme van.:)

"S akkor -a befelé nyüszítésen kívül- maradnak a kompenzációk: a hatalmas autó, a mindenkit megelőző őrült sebesség, az imponáló karrier és pozíció, a pénz, a nagyon sok pénz és a társasági szájhősködés."- jutott eszébe Popper Péternek A feleségem története kapcsán.

Még mindig irodalom. És még mindig valóság. Mellár esete valóban érdekesnek tűnik. Akik körülötte dolgoztak, tudnák megmondani, milyen ember ő. Engem érdekel(ne).

Szimba 2011.04.02. 11:12:44

Kumint is elérte a magyarázkodhatnék!:-))))
Nem könnyű politikai blogot írni, vastag bőr, inkább páncél kell hozzá:-)))))

dárt vödör 2011.04.02. 11:24:46

Mellár Tamás kritikát mer megfogalmazni a kormánnyal szemben és másnap kirúgják. Hehe, ez ám a szervilizmus. Feri, én nem lennék büszke a munkáltatódra. Nem gondoltam, hogy független vagy de néha azt kell hinnem, hogy a kormánypárti oldalon még a gondolkodást is büntetik.

wondering42 2011.04.03. 17:24:53

@dárt vödör:

Egyre erőteljesebb bennem a kérdés, hogy a vajon a blogolás nem munkahelyi feladat-e. Olyan gumicsontok felvetése, amelyek az olvasó embereket is mellékes témák felé terelik. Ragyogóan lehet így a közvéleményt elsiklatni a kényes témák felvetésétől.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása