A mozgalom örök

2011.10.22. 21:45 kumin

- Figyeljen csak, magát hogy hívják?
- Allison.
- Igen? Milyen Allison?
- Portchnik.
- Szóval Portchnik? Szép név.
- Köszönöm.
- Na és mit mondott, szóval fixen itt van a Stevensonnál, állandóra?
- Nem. Csak alkalmilag. A szakdolgozatomat írom.
- Miről?
- Politikai elkötelezettség napjaink irodalmában.
- Áh, akkor magának már meg volt a New York-i baloldali zsidó entellektüelek Central Park-i szabadegyeteme, meg néhány szocialista dzsembori, ilyen nagy transzparensekkel, meg látom magán, hogy benne van néhány jó kis sztrájkban, ha úgy adódik. Na, szóljon közbe, ne hagyja, hogy hülyét csináljak magamból.
- Nem uram, én imádom, ha kulturális sztereotípiává redukálnak.

Woody Allen: Annie Hall (1977)


Volt a családunkban egy különös szertartás a nyolcvanas években. Amikor a tévében vasárnap este hétkor elkezdődött A Hét, szegény nagyanyámat, az Isten nyugosztalja, valahogy meg kellett óvni attól, hogy meghallja a főcím zenéjét, egyébként Vangelis L’enfant című számát. Vagy odarohantunk a tévéhez, és lehalkítottuk (hol volt még távirányító?), vagy nem engedtük nagyit bejönni a szobába. Azért kellett így vigyázni, mert ha mégis a fülébe jutott a dallam, az nem hagyta egész este nyugodni, újra meg újra a fejében hallotta, még elaludni sem tudott tőle. Hiába, a vér nem válik vízzé, magamban is felfedeztem hasonló hajlamot. Napok óta azon veszem észre magam, hogy önkénytelenül dúdolom: nem tetszik, nem tetszik, nem tetszik a rendszer.

(forrás)


Ezzel az első csatát nálam megnyerték az egymilliósok. Fennakadtam a hálóban, a dal beköltözött a fejembe. Nem voltak ilyen terveim, de most mégis újra meg újra lefutnak a strófák maradandóbb foszlányai az agyamban, és elkezdtem töprengeni a kis dal értelmén, meg az egész egymilliós vállalkozás eddigi teljesítményén, eszközein és céljain. Már a március 15-ei bulijuk után elmélkedtem itt a blogban arról, hogy az ellenzéki erőfeszítésekre milyen hatással van, ha sikerrel dominálják az ünnepi közterületeket.


Az egymilliós mozgalom mágnesként vonzza magára a figyelmet – és nem csak az engem hipnotizáló dalocskával. Érdekes vita indult az interneten, némileg váratlan véleményekkel. Kiss Ádám a Hírszerzőn fikáz, erre nem kisebb ember, mint az LMP egyik frakciótagja saját blogján visszatámad, de Kissre mások is elég rosszul reagálnak, a toleranciadíjra érdemes egyik kreatív júzer pedig nem sokat vacakolt, és a jól bevált recept szerint képileg lenácizta a 168 Óra korábbi újságíróját. Nagy izgalmakat váltott ki a Mandiner egyik szerzője, aki a klipben szereplő kedves arcú lánynak üzent az általam egyébként nem különösebben kedvelt nyílt levél formában.


Mitől ilyen izgalmas ez az egész mozgolódás? Minden politikai garnitúrának megvan a maga mozgalmi ellenzéke a hivatalos ellenzék mellé. Gyurcsányékkal szemben az úgynevezett Kossuth tériek alkottak hasonlót. A hirtelen fellángolt düh hozta őket össze 2006 őszén. Nem voltak koherens pozitív követeléseik, de összetartotta őket a közös ellenség, az akkori miniszterelnök. A téren töltött napok sok beszélgetése azután megformált valami laza kontúrokkal megrajzolt követelést. Arra emlékszem, hogy akartak jönni a Sándor-palotába is, hogy előadják terveiket, de ez nem sikerült nekik. Olyasmi is rémlik, hogy valódi rendszerváltást követeltek. Bizonyos dolgok ebben a szférában azért változatlanok, nekik is a rendszerrel volt bajuk. Ez a fogalom, mármint a rendszer, elég laza és absztrakt ahhoz, hogy bárki bármikor mozgalmat szervezzen a megdöntésére. Mondjátok utánam: vál-tsunk-rend-szert-vál-tsunk-rend-szert!


Az egymilliós facebookos társaságot is egy egyszeri felháborodás hozta össze a médiatörvény elfogadásakor. Ők nem maradtak fizikai értelemben együtt, mint a Kossuth tériek, de a közösségi oldal virtuális közterén hasonlóan tovább tüzelték egymást. Így lett azután, hogy ők is a kiléptek a mozgalmi lét biztonságos „egy valami ellen tiltakozunk, a többi meg nem érdekel” világából, és most már mindent meg szeretnének változtatni. Beléptek a profi politikai ellenzék játékterére ezzel, de közben hevesen tagadják, hogy lennének pártos ambícióik. Itt kezdődnek az identitás nehezen kezelhető zavarai.


Az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület sok-sok szempontból profibb, mint a Kossuth tériek voltak. Van fülbemászó indulójuk és virálisan terjedő klipjük is hozzá, lesz LED-fal, és profi hangosítás a demonstráción, miközben egykori jobbos megfelelőiknek egy ütött-kopott furgon tetejére fabrikált mobil színpaddal kellett beérniük. A látványhoz, a szórakoztatáshoz jól értenek, ami nem csoda, sokuk szakmája is ez. Mozgalmuk politikai, hatalmi értéke azonban nem sokban különbözik a Kossuth tériektől. Ahogy 2006-ban a sátorozó demonstrálók, úgy most a Facebook-on szerveződött utódaik is megszállottan hisznek a maguk igazában, és nem is látnak túl a maguk korlátos, amúgy a névben szereplő egymilliót még csak meg sem közelítő létszámú körén. A mozgalmi logika ilyen, nincs is ezzel semmi baj, csak sokat nem is érdemes tőle várni. A könnyű drogok legalizálásáért vagy a médiatörvény módosításáért pont így kell fellépni, de a politika egészének megváltoztatására szélesebb koalíciót kell létrehozni, a romkocsmák népe ehhez biztosan nem lesz elég. A demokratikus rezsimekben a politika kénytelen számolni a szélesebb közösség preferenciáival, ízlésével. Gonda László vagy Lanczner Satu Ferdinánd ugyanúgy nem volt képes arra, hogy legyőzze Gyurcsány hatalmát, mint ahogy nem fogja Juhász Péter, Karsay Dorottya vagy Soma Mamagésa sem Orbán Viktort nyugdíjba küldeni.


Én mégis hasznosnak tartom, hogy vannak, hasznosnak gondoltam a Kossuth térieket is 2006-ban, és hasznosnak tartom a mostani Facebook-os társaságot is. Egy normális közösségnek ugyanis szükséges összetevője az ilyesfajta közéleti érzékenység. Ez a mindenkori hiperaktív kemény mag próbára teszi a közösség maradék többségét: hogyan reagálnak? Csatlakoznak? Kiröhögik őket? Ettől érdekes a fent idézett vita is. Mert minden normális vita érdekes, és aki normális vitákat provokál, az ettől hasznos a közösségnek. A vasárnapi demonstrációnak pedig leginkább azért örülök, mert pusztán azzal, hogy ott vannak, a szervezői harsány, dübörgő és látványos cáfolatát fogják adni a fülemben még mindig dünnyögő indulójuk egyik központi állításának: mindenki fél.
 

Címkék: facebook ellenzék mozgalom

307 komment · 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr23322811

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Videóinterjú a tüntetés szóvivőjével, Juhász Péterrel 2011.10.26. 13:19:19

Miután Juhász Péter a színpadról megkérdezte a rendezvényen résztvevő harmincezer, ja nem…százezer, ja nem… hetvenezer, szóval sok embertől, nekik tetszik-e a rendszer, mi nekünk személyesen is sikerült megérdeklődnünk a szóvivőtől, miért nem tetszik n...

Trackback: Videóinterjú a tüntetés szóvivőjével, Juhász Péterrel 2011.10.26. 13:19:19

Miután Juhász Péter a színpadról megkérdezte a rendezvényen résztvevő harmincezer, ja nem…százezer, ja nem… hetvenezer, szóval sok embertől, nekik tetszik-e a rendszer, mi nekünk személyesen is sikerült megérdeklődnünk a szóvivőtől, miért nem tetszik n...

Trackback: Nem vénnek való vidék 2011.10.23. 11:10:51

 A héten Orbán és Gyurcsány újra reflektorfénybe került, e két sors megint összeérni látszik. Előbbiről kiderült, hogy pártjában nincs párja, és elképzelhető, hogy most lépett arra a bizonyos lejtőre, utóbbi meg meg szerzett csapatot, nyilván azza...

Trackback: Megyek tüntetni 2011.10.23. 08:59:21

Csak azért szólok, mer ha ne adj isten, keres valaki, nem leszek otthol, úgyhogy nem biztos, hogy el leszek érhető. Mert hogy halaszthatatlanul tüntetni kell mennem, Pestre....

Trackback: Last minute ajánlat október huszonharmadikára 2011.10.23. 08:47:04

Abban a pillanatban öregedtem meg végérvényesen és visszavonhatatlanul, amelyikben már sehogyan sem tudtam megkerülni annak a beismerését, hogy bizony, irigylem a fiatalokat. Nem jön ez ennyire hirtelenül, csak ugye addig a bizonyos pillanatig még tud ...

Trackback: Kumin blogger manipulál 2011.10.23. 02:19:05

Ejnye, kedves Kumin! Szabad ilyen hideg és számító módon megvezetni a manipulációs technikákkal szemben védtelen olvasókat, mint a tegnapi, A mozgalom örök című posztjában? (A poszt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesületet vette célba.) ...

Trackback: Kumin blogger manipulál 2011.10.23. 02:19:04

Ejnye, kedves Kumin! Szabad ilyen hideg és számító módon megvezetni a manipulációs technikákkal szemben védtelen olvasókat, mint a tegnapi, A mozgalom örök című posztjában? (A poszt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesületet vette célba.) ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

popocatepetl 2011.10.23. 12:11:25

@Doubledecker: "Tudod kétfajta ember van, az egyik meggyőződsből áll ki valami mellett vagy ellen, a másik érdekből. Tudjuk, hogy te az útóbbi vagy. ne aggódj a történelem majd téged is belátásra kényszerít. Szar lesz neked. A meggyőzödéses emberre nincs miért haragudni, még akkor sem ha a másik oldalon áll. De rád mindez nemigaz."

Nem hiszem, hogy bármilyen kis mértékű fogalmad is lehetne az én érdekeimről, ugyanis be sem engednének téged azokra a helykre ahol ilyesmiről megnyílvánulok vagy ahová olyanokat beengednek akiknek erről ismereteik lehetnek. Valószínűleg az ismerőseim ismerőseinek ismerősei sem állnak szóba a fajtáddal, legfeljebb addig amig kiadják nekik a munkautasítást vagy aláírják a segély-papírt. Szóval kussolj, te pondró!

popocatepetl 2011.10.23. 12:12:41

@waszabi: de ráérsz, te semmirekellő

Mérges 1234 2011.10.23. 12:16:27

@popocatepetl:

Elolvasva a válaszod, nem is bánom, hogy nem engednek be oda ahová te jársz.

Azért ezekre a körökre ne legyél büszke.

Jó gyerek vagy te.....

Csak a gusztustalan elfogultságot utálom, a kormány ha egy két dologban jó úton is jár, k sok mindent elbaszott. Azért ezt látod????? (Az mellékes, hogy az elöző 8 év szétkúrt mindent, ez tudjuk, ez tény.)

Hogy a faszba tudsz kiállni a szra mellé büszkén??? Ja mert a te Viktorodé!!!

popocatepetl 2011.10.23. 12:17:40

@Lófasz Hadnagy: "Kis barátom, csak úgy lehet hazafinak lenni, hogy közben tele pofával zsidózik valaki? "

Többet zsidóztok ti mint az összes jobbikos együttvéve. Ez éltet titeket, az állandó kényszeres önvédelem, hülye bérrettegők.

popocatepetl 2011.10.23. 12:20:25

@Doubledecker: Nagyon tévedsz, egyáltalán nem vagyok beájulva Viktorék teljesítményétől, az általános irányt helyesnek tartom, de sok intézkedést rossznak. DE, ha csak annyit tudnak elérni, hogy a regress, bolemann, röhögő, dour és egyéb rothadékok hülyét kapnak, gyurcsótány pedig börtönbe vonul, akkor már megérte.

popocatepetl 2011.10.23. 12:21:12

@hegyilány: "Na.Igen. meg a kordonbontás)
Nekem hirtelen ez jutott eszembe. "

Csoda, hogy ennyi gyógyszer és fű után bármi eszedbe jutott.

popocatepetl 2011.10.23. 12:21:52

@Tita nick: "Kertész Imre
Kertész Ákos
Radnóti Sándor
Heller Ágnes"

Ezt nem kellett volna ebéd elott.

Kalmár 2011.10.23. 12:22:55

@röhögő:
"ENSZ BT tanács szavazás. Magyarország háromból a harmadik. Finom kis diplomáciai jelzés."

Most először lehettünk jelöltek. Soha egy kormány sem érte ezt el. Szép diplomáciai siker.
Ha egyszer bejutunk a BL döntőbe, akkor kudarcként fogod értékelni a vereséget? Milyen furcsa megközelítés.

hegyilány 2011.10.23. 12:22:57

A demokratikus rezsimekben a politika kénytelen számolni a szélesebb közösség preferenciáival, ízlésével"

Na. Igen. Az izlés. ) A tüntetések, a megmozdulások, nem annyira izlés dolga.
A mostani politikai helyzet (is) saját maga termelte ki a tüntetéseket.
Azért azt minden kinek látni kellene, hogy nem igazán mennek jó irányba a dolgok.
Nagyon sokan vannak, akik nem ezt várták a kormány politikájától.
Főleg azok csalódtak nagyot, akik azt hitték, hogy a választások után valamiféle csoda fog bekövetkezni.
Pedig azt senki sem gondolhatta, komolyan, hogy túl nagy mozgástere lesz az új kormánynak (bárki lett volna is a győztes).
Azt érzi a nép egy hatalmas csoportja, hogy nagyon sokat romlott az életminősége.
Haladnak lassan, de biztosan az elszegényedés felé.
Aki nem éli meg az nem tudja, milyen az, amikor valaki úgy éli a napjait, hogy dolgozik becsületesen, és mégis csak vegetál. Már lassan rezsit fizet és nem eszik, vagy éppen forditva.
Igy röviden. Hát ezért (is ) vannak a tüntetések.

hegyilány 2011.10.23. 12:24:21

@popocatepetl:

Milyen gyógyszer, Te szerencsétlen. Életemben nem szedtem gyógyszert.
A fű, az neked való, menjél legelni.

hegyilány 2011.10.23. 12:28:55

@popocatepetl:
egyéb rothadékok hülyét kapnak, gyurcsótány pedig börtönbe vonul, akkor már megérte. "

Nahát !! Ez egy elegáns komment!:( Hol tanitják ezt a magasröptű kultúrát???!!!
Csak az a nagy probléma, hogy ettől még nem fog beindulni a gazdasági növekedés.
Ettől még nem fog megállni egyes csoportoknál az elszegényedés.
Ez még nem fogja visszatartani a népet attól, hogy a szélsőjobbot erősitse. Mert pontosan erősödik a Jobbik, mert olyan a kormány politikája, amilyen.
Az ellenzéki pártok is olyanok, amilyenek.
Mert az elszegényedő csoport, úgy gondolja, hogy valamiféle gyógyir, ha egy radikális, szélsőséges eszméket képviselő pártot támogatnak.
Kinek jó, kinek nem jó, mindenki maga döntheti el.

Te szerencsétlen, használd már a kis fejecskédet.

hegyilány 2011.10.23. 12:29:58

@popocatepetl:
Na tessék!! Megéri ez Neked????
:)

hegyilány 2011.10.23. 12:31:13

@popocatepetl:

Álruhában basszus, ne irjál hülyeségeket!! Ha kérhetlek!!
Egyébként lemostad más tegnap óta a képernyődet???
Jól össze lehet már köpködve megint.

:)))

hegyilány 2011.10.23. 12:33:07

@popocatepetl:
Bocsánat! Te minden blogon mindig ugyanazt az emeletes baromságot irod?????
hm??
Amit pedig nekem irtál, nem is olyan régen. az a bunkóság tetőfoka.
Te szerencsétlen!!!

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.23. 12:34:49

Kinek baj az, ha erősödik a Jobbik?
Akinek baj, annak nem baj, ha baj.
:)

popocatepetl 2011.10.23. 12:38:13

@hegyilány: "Milyen gyógyszer, Te szerencsétlen. Életemben nem szedtem gyógyszert."

És a múltkor a Deák téren, amikor egy marékkal nyomtál be, mert valami leszbi-csalódásod volt? Az mi volt?

hegyilány 2011.10.23. 12:39:16

Akinek teli van a zsebe, a felső tizezer", no és akinek minden kormányok idején megadatott a hatalmas jólét, az biztosan nem megy tüntetni.
Vagy, ha megy nem azért, amiért mások......

popocatepetl 2011.10.23. 12:39:29

@waszabi: "kérdezett valaki? Kussolj."

Patkánykám, már elmúltak azok az idők amikor a magdfajták okkal feltételezhették, hogy a más véleményt formálóknak engedélyt kell kérniük a megszólalásra.

popocatepetl 2011.10.23. 12:41:21

@hegyilány: "Csak az a nagy probléma, hogy ettől még nem fog beindulni a gazdasági növekedés."

Mindenki macája! Úgy látszik, nem tudsz olvasni. Nem írtam, hogy ezektől beindul, azt írtam, hogy HA nem is érnek el gazdasági csodát, akkor ezek miatt már megérte.

hegyilány 2011.10.23. 12:43:04

@popocatepetl:
Micsoda??? Hát Te komolyan, mondom, hogy vagy részeg vagy, vagy hülye!!!

leszbi-csalódásod " az volt neked. Akkor Te nem buzi vagy hanem leszbi???
Hát én azt hittem, hogy te férfi vagy, vagy legalább is olyanfajta... Akkor ezek szerint nő vagy???

Hát ne a lányokat keressed akkor hanem a fiúkat!!!

popocatepetl 2011.10.23. 12:44:00

@hegyilány: "Amit pedig nekem irtál, nem is olyan régen. az a bunkóság tetőfoka.
Te szerencsétlen!!! "

Örülj, hogy nem mesélem el nekik, hogy miket csinálsz péntek esténként! Te szerencsétlen.

hegyilány 2011.10.23. 12:44:24

@popocatepetl:

Mindenki macája" Az vagy? Hát a fene tudja jó e az vagy rossz.

popocatepetl 2011.10.23. 12:45:33

@hegyilány: Azért szeretünk ám Téged. Könnyű vagy, buta vagy, de legalább a miénk.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.23. 12:47:12

@popocatepetl: Nehogy elmeséld! Ebédhez készülődünk...

hegyilány 2011.10.23. 12:49:16

Én is ebédeltem volna, csak az a baj, hogy hánynom kell az ilyen faszkalap hülyéktől.
Amúgy semmi probléma nem lenne.

hegyilány 2011.10.23. 12:51:43

@Azúrkék égbolt:
Téged kérdezett valaki, Te vadparaszt???

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.23. 12:53:05

Kihez beszél ez a szánalmas barom?

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.23. 12:55:18

Pedig van fenn egy-két cifraság.
De ilyen... :)

Mr. Waszabi 2011.10.23. 12:58:10

@popocatepetl: nem kérdeztelek, tehát pofa alapállás.

kurgan 2011.10.23. 13:07:00

@Azúrkék égbolt: igazad van, nem elég hogy "ők" ügyesek. az is kell hozzá, hogy a "kurucok" vagy micsodák, teljesen alkalmatlanok. de bizonyára erről is a zsidók tehetnek. hogy képtelenek még egy pályázatot is megírni undorító mocskolódás nélkül. méghogy ti vagytok a nemzet.. egy fenét. csak egy végtelenül szánalmas paródiája vagytok, a legrosszabb fajtából, csak az a baj hogy a "maradék" x millió embernek felfordul a gyomra ettől, és így sikeresen leredukáljátok a nemzetet arra a pár kótyagosra akik elhiszik, hogy mindenről a zsidók tehetnek.

popocatepetl 2011.10.23. 13:08:26

@waszabi: kuc-kuc, befogadott, te itt nem dirigálhatsz

popocatepetl 2011.10.23. 13:10:44

@kurgan: még szerencse, hogy rohadtul nem érdekel minket egy szlovák kormány által pénzelt bérblog szerzőjének okoskodása- igen, ez te lennél

Balt 2011.10.23. 13:12:16

@billy reed: "Sétálj végig a Nagykörúton! Hogy néz ki? Vagy bezárva, vagy turkáló, vagy bank, vagy söröző.
Tudom, minden nap arra járok. Egy év alatt többet romlott, mint előtte négy alatt."

Ez mondjuk kapitális f@szság, egyszerűbben fogalmazva: orbitális hazugság. A belvárosi üzletek bizony a Demszky-éra alatt pukkantak le, indirekt módon a plázakultusz elharapózásával.

Most pedig mars tüntetni - többek között - a hajléktalanok jogaiért! :)))

Balt 2011.10.23. 13:14:15

@Balt: Oppardon: a hajléktalanok megfagyási jogáért!

kurgan 2011.10.23. 13:16:04

@popocatepetl: :D
úgy látszik nem fizettek túl jól, ha több mint 4 hónapja
de tudod mit, elárulom, hogy nem is a szlovák kormány fizet, hanem a zsidók. egyenesen tel avivból.nem írtam cikket. megyek is reklamálni.
2014ben majd szavazhatok az elempére, a fidesznek hála, szóval jobb ha odafigyeltek a véleményemre, vagy így már nem is kell a szavazatom??

Balt 2011.10.23. 13:21:17

@miskabá: :))) Ez nagyon ott van! A szóvivőjük meg egy "sárkányfűárus"... :))

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.23. 13:23:03

@popocatepetl:"Ezzel jár a személyi kultusz"

"Tudomásul kell vennünk, hogy ezzel jár a személyi kultusz, amit felépítettünk" - mondta az [origo]-nak a vita egy másik résztvevője,"

A té véleményödet sé kérik ki, ugyi?

Balt 2011.10.23. 13:24:32

@tildy:): "Tudjátok mit? Leszek zsidó származású cigány, aki mindeközben leszbikus és a jobbik tagja...."

Ezt a polyént Fegyenc már egyszer elsütötte, nem volt jobb(ik). :))

Mr. Waszabi 2011.10.23. 13:28:25

@popocatepetl: jajj, ne erőlködjél, mert beszarsz a végén. Inkább csukd be a szádat, mindenkinek jobb így.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.23. 13:35:01

@kurgan: Miért tehetnének mindenről a zsidók?
Sokkal inkább a tekintetüket elfordítók, szemüket behunyók, markukat júdáspénzért tartók a felelősek.
De ezt egy szellemileg visszamaradott bértollnoknak hiába is magyaráznám, sajnos.

Balt 2011.10.23. 13:36:01

@NA YA!: "Ja, és elárulom, hogy a rezsim szót általában pejoratív értelemben használják!"

A tudatlanok.
Rezsim: idegen-szavak.hu/rezsim
szotar.sztaki.hu/dict_search.php?O=HUN&F=0&T=1&E=1&C=1&A=1&L=FRA%3AHUN%3AFraHunDict&W=regime&submit=OK

popocatepetl 2011.10.23. 13:37:57

@waszabi: Cincoghatsz itt, patkány, cseppet sem zavar. Demokrácia van, még a te-féle patkányok is megszólalhatnak.

kurgan 2011.10.23. 13:43:45

@Azúrkék égbolt: hát nemtudom minek vitatkozok itt veled.
jó. akkor a színházas példához vissza, eperjes károly, ezekszerint ő is egy tekintetét elfordító, szemét behunyó, markát júdáspénzért tartó, hiszen a judeolibsik színházában játszott, pofát befogva.
miért nem épített fel valahol egy színházat, ha egyszer állítólag van rá igény és támogatás? már rég megcsinálhatta volna, ahelyett hogy a zsidók júdáspénzén él, nem?

menőmano 2011.10.23. 13:47:53

Kumin Ferenc!

Tüntetés ide- vagy oda. Végül az lenne a totális cél, hogy jó irányba menjenek a dolgok. Ami nem egy bizonyos csoport, hanem egy egész ország érdeke lenne.
Egy sikeresebb gazdaságpolitikával. Hogy végre a társadalom "másik" csoportja is jobban élne- jobb kedvű lehetne már.
:)

Balt 2011.10.23. 13:55:27

@Buzogány András: :))) Egy kis kardlapozás tényleg rájuk férne, csak hogy lássák a különbséget a "demokratikus" és a demokratikus között...

Balt 2011.10.23. 13:59:05

@serwer: Helyes. Hát így jártatok. 2014-ben lehet az urnákhoz fáradni, aztán választani a Dilettáns Kleptománok, a maradék maszop-mamutok, az impotens hippik és/vagy a nácikok között...

popocatepetl 2011.10.23. 13:59:08

@waszabi: Rájöttem, hogy csak azért írogatsz mindenhová, hogy a nicked melletti blogcímedre felfigyeljenek és kibővüljön a feleséged, az anyád és a szomszéd néni alkotta olvasói köröd, mert így sosem lesz szponzorpénz. Engem kizártál az olvashatatlanul szar verseid kiváltotta véleményem megfogalmazásának lehetőségéből (igaz demokratához méltón), így sajnos nem tudok többet segíteni.

popocatepetl 2011.10.23. 14:01:06

@menőmano: Sosem lesz a "másik csoport" elégedett. Ha ötszörösre nőne az életszínvonal, akkor keresnének más nyafogás-témát.

Balt 2011.10.23. 14:13:06

@Kalmár: Azért a nyugdíjas poltiszt és a bohóctűzoltó mellett tüntetni is érdekes...

Mr. Waszabi 2011.10.23. 14:20:33

@popocatepetl: még mindig nem kérdeztem a véleményedet.
Nagyon udvariatlan vagy. Kötözködsz illedelmes köszönés helyett egy ilyen pátoszos nemzeti ünnepen, akár egy dedós, és csodálkozol, hogy leszarnak az emberek. Nem kéne. Amilyen az adjon isten, amolyan a fogadj is.

Mr. Waszabi 2011.10.23. 14:22:49

@popocatepetl: ne röhögtesd ki magad, megint hülyét csinálsz magadból. Nem éri meg. Udvarolj inkább másnak, van itt elég ember, lányok is:)

Balt 2011.10.23. 14:29:46

@röhögő: Rossz viszonyszám: 193-ból (esetleg a vonatkozó térségre szűkítve, Svájctól a befutó Azerbajdzsánig: úgy két tucatból) harmadik...

sárkányfő 2011.10.23. 14:30:21

@popocatepetl: azért nem látod, mert semmi közöm, hozzájuk, te szerencsétlen hülye.

menőmano 2011.10.23. 14:31:11

@popocatepetl:

Nincs itt semmiféle nyafogásról szó.

menőmano 2011.10.23. 14:32:22

Ez jó.
Totálisan jó!

:)))))))))))))

popocatepetl 2011.10.23. 15:00:45

@waszabi: "Kötözködsz illedelmes köszönés helyett egy ilyen pátoszos nemzeti ünnepen"

Nem gondoltam, hogy számon tartod az ünnepeinket.

popocatepetl 2011.10.23. 15:01:56

@waszabi: "van itt elég ember, lányok is:) "

Most jó lesz egy ilyen félbuzeráns is mint te. Szaladj, írj erről egy újabb gyenge verset!

popocatepetl 2011.10.23. 15:04:26

@sárkányfő: Nana, azért ha a fejed alig látszik ki a tetvesek seggéből, az azért a "közöd van hozzájuk" kategória.

Balt 2011.10.23. 15:04:57

@kurgan: Tegyél belátásod szerint.
Vitajte v Maďarsku! Bavte sa!

sárkányfő 2011.10.23. 15:08:04

@popocatepetl: mondom én: te tök idióta vagy :D
de ne hagyd abba, had röhögjünk tovább :))

is 2011.10.23. 16:55:40

@31/48: "ami a józan, értelmes embereket"

van erre a vicc, az öregemberről, akit elvisz az árvíz, mert folyton az úristenre hivatkozik, és nem hajlandó ott hagyni a házát. aztán felekerül az úristen elé, és kérdezi, hogy miért hagyta őt az úristen, mikor ő mindig rendes hívő volt. az úristen fellapozza a könyvét, és mondja:
- küldtem neked teherautót, motorcsónakot, helikoptert, mind elküldted.

neked is már volt vagy 10, mindenfajta politikus a kínálatban, de te annyira finnyás vagy, neked senki sem jó. ha szerinted az elmúlt 20 évben _mindenki_ hülye volt, akkor te már csak maradj így.

is 2011.10.23. 16:59:26

@Kalmár: Kedves Kalmár, már márciusban is több tízezren voltak, és most az esőben is több tízezren voltak. De te most jól meglepődtél. Remélem jövő március 15-ére nem teszel megint olyan hülye jóslatot, hogy nem lesznek 10 ezren sem. Meg nem fogsz olyanokat terjeszteni, hogy csak pár ezer embert érdekel, amit csinálnak.

is 2011.10.23. 17:03:24

@Kalmár: "Akik most tüntetni mennek, azok döntően sosem voltak Fidesz szavazók. Sokkal inkább azokat a szégyenteljes éveket akarják feledni, amikor az ő szavazataikkal tevőlegesen hatalomra segítettek egy korrupt dilettáns bűnbandát."

Érdekes, a két mondat szögesen ellentmond egymásnak, mert a korrupt dilettáns bűnbanda az láthatóan a Matolcsy-Pintér-Simicska tengelyt fedi, ez elég nyilvánvaló. Tehát akik szavazataikkal egy korrupt (Pintér), dilettáns (Matolcsy-Szíjjártó-Scmitt Pali-SelmecziGabriella-stb.) bűnbandát (Simicska) hatalomra segítettek, azok pont a FIDESZ-szavazók.

Mercel 2011.10.23. 19:06:52

Kedves Kumin!

Tisztelettel érdeklődnék mennyit fizet a fidesz a bloggerként végzett munkádért?

Egy ideje olvasom a blogot, és elértem odáig, hogy ezt a kérdést feltegyem.
Ez így csak kicsivel jobb (de furmányosabb, ergo több kárt okoz) mint a bérrettegtetőzés stb.
Mindenki hülye aki a "Kedves vezető" ellen lázad?

Tehát mennyi?!

"Frigyes"

popocatepetl 2011.10.23. 19:18:17

@sárkányfő: Örülök, hogy vidámságot hozok a sivár életedbe.

31/48 2011.10.23. 19:19:14

@is: nem volt mindenki hülye, de aki nem volt hülye az többnyire vagy gátlástalanul korrupt volt, vagy inkább megpattant külföldre, vagy semmire sem jutott, mert kigolyózták.

Nálunk sikeresebb országokban sem a politikusok az erény és gáncs nélüliség mintaképei, de az elmúlt 20 év teljesítménye magáért beszél.

Nem kell nagyon messzire menni: most ki állna ki Orbán kihívójaként? Mesterházy, Gyurcsány? Ugyan már...

popocatepetl 2011.10.23. 19:21:34

@Mercel: Rossz lehet úgy leélni egy életet, hogy mindig mindent az anyagiasság szemüvegén kerszetül néz az ember. Sajnállak érte titeket, az egész fajtádat.

31/48 2011.10.23. 19:32:34

@miskabá: nekem is pont ez jutott eszembe. Ha ez a kirakat, akkor nem akarom tudni mi van a boltban.

@is: amúgy pedig nem nem volt. Egy libertariánus politikus nem akadt a magyar politikában az elmúlt 20 év alatt. Voltak páran akik még emlékeztek pár alapelvre az ausztriai iskolából, de mindenkit aki nem szélsőjobbos, beborít az Európára újabban rátelepedett "politikai korrektségnek" elnevezett önsorsrontó agymosás, ötvözve a jóléti állam euroszoc utópiájából átvett populista elemekkel. Sajnos ezzel párhuzamosan sikerült a jobbolalt leönteni a nemzeti giccsel, a Fidesz pedig a XXI. században újra felfedezte a bolsevizmust.

Hol van ma Magyarországon libertariánus erő? Maximum pár maradék "liberálisnak" álcázott ballib maradt, de valóban szabadelvű csoport sehol semmi. Ennyit a magyar politikai palettáról. Bármelyik nyugati hatalom gyarmataként jobban igazgatnának minket mint mi magunkat.

babarczyeszter 2011.10.23. 19:33:47

Feri, ez a poszt szégyenletes. Az Arénában is óvatoskodtál és körmönfontkodtál, próbáltad azt állítani, hogy az ellenzék szervezi az EMS-t, de az egy politikai elemzőhöz méltó szöveg volt. Itt aztán hirtelen egészen mást állítasz. Ráadásul arcpirító "majd hazamennek" jellegű legyintésként tudnám leginkább leírni e bloggeri gesztusod. Rendben, hasonlítsd az EMS-t a Kossuth tériekhez, ha szerinted ugyanaz a jelenség. Ehhez persze kéne némi demográfiai és iskolázottsági összehasonlítás, valamint az is, életkor és munkaerőpiaci helyzet tekintetében mennyiben egységes a társaság. Érdemes volna ezután kitérni arra is, hogy egy nagyobb megmozdulásra hány embert tudnak mozgósítani. Ugye nem számolnad a Kossuth tériekhez a Fidesz rendezvényt? Aztán érdemes volna eltűnődnöd -- már persze olyasvalakiként, aki az internetes civil szerveződésekről írta a disszertációját -- arról, milyen forgatókönyvei lehetnek az EMS jövőjének. Lehet, hogy rappel nem lehet választást nyerni, de ki állította itt, hogy azzal kell? Lehet, hogy a Kossuth térieknek se tetszett a rendszer, de ezen túl nem mondtak semmit. Az EMS az eddigi két nagy rendezvényen világosan megfogalmazta, hogy mi mellett áll: alkotmányosság, jogállam, szabad sajtó, a demokratikus intézmények védelme. Azt is világosan megfogalmazta, mi a baja a rendszerrel: a hatalommal való, utólag legalizált (!) visszaélés, a személyi kultusz kiépítése, a megfélemlítés politikája, a büntetőjog politikai célokra való használata (illetve nem használata), a teljes gátlástalanság. Azt is világosan megfogalmazta az EMS, hogy milyen lépéseket kell tennie a továbbiakban azoknak, akik ezt a rendszert nem kedvelik: 1. mivel nincs ellenzék, a civilekből kell szerveződnie egy eredendően civil ellenzéknek, amely a sajtó feladatait részben átveszi (feldobja a korrupciós ügyeket, a politikai megfélemlítést, stb), hírt ad minden alternatív szerveződésről, hogy ne harminc kis csoport kezdje el megváltani a világot. 2. politikailag össze kell csiszolódnia, és ennek a legjobb formája valóban az, ha egy ember -- "alternatív köztársasági elnök" -- képében megmutatják, mi lenne az ő választásuk Orbán (mert Schmitt röhej, hagyjuk) ellenében. Mivel a politika, mint te is jól tudod, perszonalizált, világos, hogy ez egy szétvert, demoralizálódott és részben tök hülye ellenzék számára is kihívás. Ha képesek ezeknek az embereknek olyan politikust mutatni, aki szimbolikusan megtestesíti az értékeiket, akkor szuper. Ha nem, akkor ugye nézzenek mélyen magukba, mert ezekkel az arcokkal legfeljebb tiltakozó szavazatokra számíthatnak.
Remélem elnézed egykori szerkesztődnek ezt a kritikát, és megtisztelsz azzal, hogy válaszolsz.

31/48 2011.10.23. 19:38:34

@Mercel: inkább mindenki hülye aki hülye. Szomorú igazság, de attól hogy valaki utálja a hülyéket még nem lesz okos és éleslátó. Hőbörögni mindenki tud; vagdalkozni, a markát tartani és lehülyézni a kormányt. Ezek mögött a mozgalmak mögött épp úgy nincs semmi program, mint '10-ben a Fidesz mögött.

Egy a cél: megszerezni a hatalmat, a pozíciókat, és visszatolni a hatalmat a kulturkampfban. Semmivel sem lenne jobb gazdasági helyzetben az ország, ha a Fidesz helyett most valami baloldali/"liberális" csoport lenne kormányon.

Mercel 2011.10.23. 19:48:00

@popocatepetl:

A hozzászólásodból kiindulva Nem értetted sem a kérdésfelvetés miértjét, sem a hogyanját.

Most mondjam, hogy sajnállak érte, vagy sajnálom a a "fajtád"?
Nem sajnállak, nem sajnálom.

Hülyének lenni alkotmányos alapjog mindaddig amíg másnak kárt nem okozol.
Szemmel láthatóan ezzel a joggal élsz is, én pedig nem kívánlak meggátolni ebben.:)

"Frigyes"

Mercel 2011.10.23. 20:03:46

@31/48:

Azt gondolom, hogy mindenképpen bajban lennénk, még akkor is ha történetesen nem tolvajok, dilettánsok, és arrogáns idióták lennének kétharmados többségben.
Az ellenzék pedig nem szélsőjobbos agyagedényekből, és a nemrég leváltott hasonlóképpen tolvaj dilettáns stb arcokból állna.

Akkor is bajban lennénk ha nem maffiózó lenne a belügyminiszterünk.

Sőt még akkor is bajban lennénk ha történetesen egy úgynevezett szakértő kormányunk lenne.

Csak akkor simán bajban lennénk, ahogy most Európa nagy része is, de látnánk a kiutat.
Megéri szívni ha látod az alagút végén a fényt.

Te látod az alagút végén a fényt?

"Frigyes"

hegyilány 2011.10.23. 20:08:53

A mozgalomról) egy gondolat"

Levert puccskísérlet 2006. őszén

Október 23-ához 2006-ban új jelentés kapcsolódott. A jelenlegi hatalom teljes propagandaerejével arra törekszik, hogy saját értelmezését tegye uralkodóvá. Ez az értelmezés már unalomig ismert. A valóság azonban a jelenlegi "hivatalos" verziónak éppen ellentéte."

www.stop.hu/articles/article.php?id=951712
...................

hm. Nem értem? most nem volt kukaborogatás, gyújtogatás.?
Esetleg lemaradtam valamiről?

hegyilány 2011.10.23. 20:13:00

Alagút végén a fényt".
Hát ez egy röhej. Nem az alagútban kell "mászkálni" és várni a fényt a csodát!!
Kivül/felül kell haladni az úton, dolgozni kell és jól, illetve kormányozni?
Ez ilyen egyszerű.
:)

31/48 2011.10.23. 21:20:37

@Mercel: valami fényt látok, de az szerintem a vonat.

Balt 2011.10.23. 22:11:14

@babarczyeszter: "Rendben, hasonlítsd az EMS-t a Kossuth tériekhez, ha szerinted ugyanaz a jelenség. Ehhez persze kéne némi demográfiai és iskolázottsági összehasonlítás"

Talán nem kellene ezzel az értelmiségi gőggel közelíteni a dologhoz: 1 db szavazat az 1 db szavazat a cigánysoron is meg a kenderdealertől is - ha ezzel újdonságot mondanék...

Mercel 2011.10.23. 22:22:21

@hegyilány:

"Kivül/felül kell haladni az úton, dolgozni kell és jól, illetve kormányozni?
Ez ilyen egyszerű."

Megleplek, ha azt mondom eleve erre céloztam?
Mindig félreértenek de, hogy pont te..:P

"Frigyes

Mercel 2011.10.23. 22:22:56

idézőjel másik fele "

babarczyeszter 2011.10.23. 22:46:52

@Balt: ez nem gőg; ez szakma. Egy politikai csoport összetétele mutatja, hogy a tágabb társadalomban potenciálisan mekkora és milyen támogató réteget tud megszólítani. Azért tréfálkozott itt Feri azzal, hogy Juhász Péter nem küldi Orbánt nyugdíjba. Ugyebár nem százezer Juhász Péter volt ott ma délután, hanem különböző korú és foglalkozású emberek. Egy közvélemény kutatást is úgy csinálnak, hogy igyekeznek véletlen mintát venni (vagyis minél jobban megközelíteni a népesség összetételét). A Kossuth tériek -- azon túl, hogy pár száz ember volt -- rendkívül homogén csoport. Az EMS nem az.

kumin 2011.10.23. 22:48:54

@babarczyeszter: Eszter! Nem csupán egykori, de első szerkesztőm voltál! Tőled egy komment akkor is öröm, ha ennyire kritikus. Újraolvastam az egész posztot a kedvedért, megpróbáltam a Te szemeddel nézni, hogy mi verte ki ennyire a biztosítékot. Demográfiai mutatók? Iskolázottsággal, vagoni helyzettel, vagy ilyesmivel kéne súlyozni egy politikai mozgalomban résztvevők követelésének értékét? Értem én, hogy minőségi különbségről beszélsz, de ez a minőségi különbség fontos lehet egy színpadon, egy katedrán, de egy demokráciában, ha kicsit is komolyan vesszük, szerintem nem csak a szavazatok, de a követelések is per koponya ugyanannyit kéne, hogy érjenek. Szerinted többet ér 50 ezer belvárosi, kvalifikált értelmiségi tüntetése, mint ugyanennyi szabolcsi, munkanélküli romáé? Szerintem nem sokba kerülne bebizonyítani, hogy az utóbbi a maga drámaiságával sokkal ütősebb. Amúgy teljesen jó, hogy ezt írtad, mert ezzel nekem is segítesz jobban megvilágítani az érvelésem lényegét. Nincs egyenlőségjel a két tüntető, mozgalmárkodó társaság között, hogy is lehetne? Én, a kritikáddal ellentétben ebben a szövegben is politikai elemzőként próbáltam viselkedni. Mint ilyet, engem nem a demonstrálók egyenkénti emberi minősége érdekel, hanem az, hogy amit közösen összeraknak, az mennyit tud befolyásolni a politika menetén. Az érdekel, hogy a politikai térben, versenyben, ahol attól leszel szereplő valaki, hogy egyértelmű téteket helyezel el – indul választáson, támogat valakit, aki indul, olyanokat mond, ami jó annak, aki indul, stb. – jelentkezik-e bármiféle új, releváns teljesítmény. Ebben a tekintetben én továbbra sem vagyok meggyőzve, továbbra is a legfőbb célnak a bent dúló kusza düh kifejezését érzem, amelyet csak kicsit árnyal a most megismert egyik konkrét pont (és légy elnéző, én erről még tegnap este nem tudhattam), szóval, hogy lesz alternatív köztársasági elnök. Miközben értem ebben az akcionalista blikkfangot, megint csak nem látom, hogy a politika számára releváns eszköztárban ezt az ötletet hol is érdemes elhelyezni. A perszonalizáció még önmagában kevés. Amúgy ha valaki jól csinálja, lehet valamilyen, a versenyre tényleges is ható következménye. Gondolkoztam is, hogy ki lehetne, eddig nem volt semmi ötletem, de most beugrott valami: Neked nem lenne kedved?

babarczyeszter 2011.10.23. 22:58:58

@kumin: szia, nagyon megtisztelsz, hogy válaszolsz. A kifogásom elsősorban az, hogy a Kossuth tériek egy jól körülhatárolható homogén csoport, néhány száz ember, és belőlük nincs is több az országban: ők ennyien vannak és kész. Az EMS viszont heterogén -- ha jobban ismernéd, tudnád, hogy egyáltalán nem budapesti értelmiségiek csinálmánya. Juhász Peti persze budapesti értelmiségi, de azok zöme, akik támogatják ezeket a megmozdulásokat, a legkülönfélébb helyekről jön: vállalkozó, kistisztviselő, nyugdíjas, diák, kiábrándult baloldali szavazó, kiábrándult Fidesz-szavazó. Az alternatív köztársasági elnök választási folyamat -- az én értelmezésemben -- arról szól, hogy ennek a nagyon sokféle embernek, akiket egyelőre az köt össze, hogy rosszul bírják a jelenlegi kormány arroganciáját, ki lehet az, aki szimbolikusan megjeleníti az egységüket. Ez egy hosszú és kemény folyamat lesz, hiszem az EMS-ben egyáltalán nem ugyanaz fáj ugyanazoknak. Rengeteg dolog derül ki ennek folyamán: hogy az ellenzéki pártok (akiket egyébként a fenébe küldtek ma a színpadról) mennyire nyomulnak rá, hogy sikerül-e néhány koherens és politikailag értelmezhető állítás mellé letenniük a voksukat a szimpatizálóknak, hogy létre tud-e jönni egy minimális és mindenki által elfogadott, vallott értékközösség. Magyar szólva: a Kossuth tér korrekt ellentéte az OWS. Az EMS nem OWS.

popocatepetl 2011.10.23. 23:03:13

@Mercel: "Mindig félreértenek de, hogy pont te..:P"

A legbutább kommentelő liba. Sokszor rúgott már bele az elvbarátaiba egyszerűen azért, mert nem értette meg amit írtak.

babarczyeszter 2011.10.23. 23:19:56

www.szigetiadam.hu/2011-oktober-23-szabad-sajto-utja-nem-tetszik-a-rendszer-civil-tuntetes-civil-protest/#more-618

Itt lehet megtekinteni a demonstrálókat, egy bizonyos ponton elhelyezett kamera 3d körpanorámáján

hegyilány 2011.10.23. 23:41:22

@Mercel:
Nem értettelek félre. Én csak kiragadtam egy mondatot, és írtam egy rövidke kommentet.
Elnézést! De én nem válasznak szántam.
:)

hegyilány 2011.10.23. 23:50:46

@popocatepetl:
Elnézést! Nincs abból semmi probléma, hogy legbutább kommentelőnek nevezel.
Ezt a minősitést itt kénytelen vagyok elviselni, de az a jó, és szerencse, hogy a valódi életemben más rólam a vélemény.
Nem árulok el titkot, hogy inkább felnéznek rám- mint le.
Az a baj, hogy a blogokon, posztokon némelyeknél nem túl nagy a visszafogottság, az elegancia.
Amikor nekem trágár" stilusban ir valaki kénytelen vagyok rá úgy válaszolni.
Hidd el nekem az sokkal nehezebb, mert a valódi világom nekem nem ilyen.

Tudom egyébként, hogy nemkivánatos" itt a személyem, mint kommentelő, de ha megérik bennem el fogok menni olyan csendben, ahogyan jöttem.

Hacsak a Kumin Ferenc nem irja ide ki hamarabb, hogy jobb lesz ha megyek. Azt is meg fogom érteni. Nem lesz belőle semmi probléma.

Tudom, hogy ez blogvilág, de azért itt is lennének határok.

köszönöm

hegyilány 2011.10.23. 23:56:53

@popocatepetl:
Elnézést! Ha már elkezdtem még annyit.)

Egyébként nem tudtam még egyetlen olyan kommentet sem irni, hogy ne kapjak rá "dörgedelmes " választ.
Nem csak itt, máshol sem. Te olyan dolgokat irsz nekem ami nem tűr még nyomdafestéket sem.
Azt sem tudod ki vagyok, én sem tudom hogy te ki vagy.
De annyit azért csak tudhatunk egymásról, hogy a nick nevek mögött emberek lennénk valahol.

nem kérek reakciót választ . köszönöm.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.10.24. 00:46:30

Felnéznek rá, apuka lóvéja miatt legfeljebb.
Könyörgöm, el ne üldözzétek! Ennyire ostoba marhát nem tudnék nélkülözni, kell a cirkusz a népnek. :)
A finom stílusáról csak ennyit:
"hegyilány 2011.10.23. 12:51:43
@Azúrkék égbolt:
Téged kérdezett valaki, Te vadparaszt???"

Mindezt úgy, hogy a kutya nem szólt szegény libához!!
LOL

Doberdo 2011.10.24. 11:41:51

Lehet vitatkozni azon,hogy ki a nagyobb kocsmatöltelék? Ezt a vitát Orbán maga döntötte el : kokikkal és sallerokkal fenyegetni bárkit az maga a tömény kocsmaszag. Innentől fogva a Kumin Úr mondandójának tartalma erősen kétes....

Egyed Ildikó 2011.10.24. 20:47:10

"A hirtelen fellángolt düh hozta őket össze 2006 őszén."

Ha,ha.

xsasha 2011.10.24. 22:43:52

@babarczyeszter:
Kedves Eszter!
Elfogott kicsit a nosztalgia, mert először a Korridoron kezdtem el fórumozni... Ismerős? :-)))

Egyébként nekem erről az a véleményem, hogy az egy elég kényelmes pozíció, és elég egyszerű üzenet, hogy nem tetszik a rendszer. Ugyanaz a probléma, mint az alagút mászó tűzoltó kollégákkal - látványos, meg az ellenség már ismert, de nem túl sok előremutató elem van benne. Nagyon messze áll a Milla még csak a valós problémák felvetésétől is. Nem hogy valami alternatíva közvetítésétől. Persze gondolom hogy nagyon lelkesítő lehet belülről egy ilyen társaságban szidni a rendszert, de kicsit kevésnek érzem. A technikai elemek, a látványelemek egész jók - a tartalmi elemek éppen ezért elég soványaknak látszanak ezek mellett. A youtube-on is megtalálható kampányvideók profik, de a tartalmuk nagyon üresen kong - én még emlékszem, amikor mi tartalmi kérdésekről vitatkoztunk 2000-ben... Nagyon kíváncsi voltam pl. Mérő László mit üzen, de pont, mivel egy ilyen markáns személyről volt szó, nagyon keveset kaptam tőle. Ez a fajta médiatörvény kritika, amit megfogalmazott, annyira tartalom és érv nélküli volt, hogy szinte bosszantott az Észjárások és a Mindenki másképp egyforma alkotójától.

Az államfőválasztás is egy remek színes lufi. Hangzatos, és látványossá is lehet tenni, de pont olyan üres, mint minden, amit ma a médiából össze lehet gyűjteni. Annyira elment ez a történet is a hatásvadászat irányába, hogy pont olyan, mint egy tökéletes marketingkampány, amit mindenki megtapsol, de senki nem vásárol miatta.

Még nem késő, kedves Eszter. Ha valaki belülről átirányítani a gondolkodók energiáit a tartalmi elemek felé, akkor még lehet ebből valami hasznos. Mert egyébként csak egy ellobbanó árnyék lesz a DKP médiatáncában.

babarczyeszter 2011.10.24. 23:42:55

kedves xsasha,

nem érdemes szerintem összekeverni a mozgósító-tiltakozó akciókat egy politikai program ismertetésével. A Milla (ezért kapnék a fejemre, mert EMS-nek kell hívni) nem politikai párt. A 4k! most alakul politikai párttá -- nekik kell hogy legyen programjuk. Mindamellett azt sem állítanám, hogy a Milla eddigi akciói semmit nem értek el. Nyilván elfogult vagyok, de az a tény, hogy sok tízezer embert a semmiből, semmiféle erőforrással, pénzzel, támogatóval, alapvető kérdésekben -- legyen a közmédia pártatlan, ne irkáljanak bele az alkotmányba mindenféle hülyeséget, ami nem oda való, ne csináljanak olyan törvényeket, amelyek finoman szólva is személyre szabottak -- képes volt elérni a tudatküszöböt, és jelentős külföldi érdeklődést kapott, amit aztán a kormány visszakapott, egyebek mellett Hillary Clintontól és Angela Merkeltől.

Gyurcsány már február óta próbálja lenyúlni a Millát, és nem sikerült neki. Miért sikerülne most? Persze, választási koalícióra szükség lesz, ha egyszer valami összeáll az ellenzéki oldalon, de egyelőre a Milla csatorna, amelyen keresztül a kisebb mozgolódó csoportok össze tudnak fogni. Megjegyzem, mikor vitt ki Gyurcsány negyvenezer embert az utcára? Soha.

A köztársasági elnök választás szerintem ennek a csatornázásnak nagyon is bölcs és ügyes módja.

Ja, én nem vagyok a Millában döntéshozó vagy különösebben fontos szereplő, csak az első két hónapban volt jelentős szerepem. Tehát amit írok, azt személyes véleményként fogalmazom meg.

maskep 2011.10.25. 09:13:00

@babarczyeszter: Kedves Babarczy Eszter!

Írod: "Lehet, hogy a Kossuth térieknek se tetszett a rendszer, de ezen túl nem mondtak semmit."

Korábban már leírtam itt, bár csak mellékesen, de most szeretném hangsúlyozni: A Kossuth téri tüntetés nem rendszer-kritikus, hanem Gyurcsány-kritikus megmozdulás volt. (Zárójelben: Érzésem szerint az első napokban nem is Gyurcsány & "hazugságai" ellen szólt, hanem kézzelfogható "vérlázító" érvet kaptak az MSZP kormányzásának legvérmesebb ellenzői a kezükbe.) Rendszer-kritikává, rendszer-tagadássá a TV Székház ostromával kezdett válni, amiatt, hogy a felhívásukat a királyi tévé nem volt hajlandó azonnyomban beolvasni. Másrészt (aláhúznám: A Fidesz, Orbán Viktor személyes közreműködésével) akkor vált (parlamentáris) rendszer-tagadássá, mikor nem sikerült külső, utcai nyomással megváltoztatni a parlamenti erőviszonyokat, vagyis a 72 órás utcai ultimátum hatására sem mondott le a Gyurcsány- (vagy inkább az MSZP-) kormány.

megértem, hogy Kuminnal a lényeges pontokon próbálsz vitatkozni, és a lényegtelenebb kitételeit inkább elfogadod. Én viszont ezt lényeges elemnek tartom, a demográfiai, iskolázottsági, elvi-politikai stb. különbségek mellett is!
---
Nem illene megemlítenem itt Szijjártót mert hát őt azért fizetik, hogy gügyögjön. De ez már annyira gügye megszólalás, hogy kinevetni sem érdemes...

index.hu/belfold/2011/10/24/szijjarto_nekunk_sem_tetszik_a_rendszer/

maskep fogalmazva: A hatalom nem tud mit mondani erről a mozgalomról, nem tud hozzá(nk9 szólni!

maskep 2011.10.25. 09:21:48

@maskep: Annakidején ezt a Szijjártó-poént a Kétfarkú Kutya Párt már lelőtte tavaly:

"- Hogyha mondjuk mégis beletörne a bicskátok egy-egy reformba, és emiatt tüntetések kezdődnének a fővárosban, mi lenne a politika?
- Hát csatlakoznánk a tüntetőkhöz!"

hvg.hu/itthon/20100819_ketfarku_kutya

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása