A választási rendszerről újra

2011.10.08. 21:44 kumin

A magyar választási rendszer legendásan bonyolult, a most hatályos biztosan az, de a készülő következőt sem épp az egyszerűsége miatt fogjuk szeretni. A rendszert a meg nem értése tökéletesen alkalmassá teszi arra, hogy mindenki a saját félelmeit lássa vagy láttassa bele. Így van ez most is, amikor újabb részleteket ismerhetünk meg az új rendszer terveiről. A korábban megismert verzióhoz képest az arányosság irányába tesznek a javaslattevők további lépéseket, pedig, ahogy ezt korábbi posztomban leírtam, a töredékszavazatok beszámítása nélkül sem lett volna tragikusan aránytalan a rendszer, a területi listákat helyettesítő egy országos lista ugyanis arányosabbá tette a listás összetevőt. Most, hogy még az egyéni választókerületek töredékszavazataiból is listás szavazatok lesznek, az arányosság barátai tényleg örülhetnek, innen tovább például úgy vezet út, ha teljesen feladjuk a többségi komponenst, az egyéni választókerületeket.

(forrás)


A szocialisták első, alapvetően dörgedelmesre hangolt reakciójában legalább annyi elfért, hogy „a kompenzáció megjelenését a koncepcióban viszont részeredménynek” tartják. A határon túliak szavazati jogát érvényesítő, az előzetes nyilatkozatok alapján reális várakozásoknak megfelelő megoldást viszont érdekes módon az MSZP körkörösen támadja. A papírformának megfelelő „belföldi döntésekben részt vehetnek” típusú kritika mellé megjelent a „feleannyit fognak érni” kifogás is, amivel kapcsolatban ide kívánkoznak az Annie Hall jól ismert kezdő sorai:

Két idős hölgy üldögél egy catskilli üdülő teraszán.
Azt mondja az egyik: „Észrevetted drágám, hogy itt milyen ócskán főznek?”
Mire a másik:
„Igen, és milyen kicsi adagokat adnak!”


Egyes véleményformálók még annyi megértést sem mutattak, mint a szocialisták. Különös élmény egyazon bekezdésben olvasni, hogy a Fidesz saját maga diadalához készített választási rendszert, és azt, hogy amúgy ebbe a csapdába bele is lehet esni. Egy gyengén őrzött titkot szeretnék elárulni: ha egy párt aktuálisan lényegesen erősebb, mint bármelyik riválisa, akkor akármilyen választási rendszert is alkot, az aktuális erőviszonyok szerint jó választási eredményt érhet el, nincs az az arányosság és kompenzáció-tenger, amely a mai körülmények között az ellenzéknek hozna sikert.


A csel ott van a dologban, hogy választást nem most kell nyerni, hanem szűk három év múlva. Ezért is szokás azt az udvariasságot elvárni a törvényhozótól, hogy amennyiben a választási rendszert piszkálja, azt tegye olyan távol a választásoktól, hogy még egészen nyugodtan állítható legyen: addig bármi történhet. A kategorikus kijelentéseknek ilyenkor, ennyi idővel a választási erőpróba előtt egyszerűen semmi értelme nincs. Tisztességgel csak forgatókönyvekről lehet beszélni. Ki tudja ma megmondani, hogy mi lesz a baloldalon egyszerre jelen lévő széthúzás és integráció eredője? Ki tudja megmondani, hogy meddig erősödik a Jobbik? Hogy hol áll meg a Fidesz csökkenése, és képes lesz-e később egy jó hajrára?


Nézzük a változtatások közül az egyiket, amelyiket én személy szerint sajnálok. Ez a két forduló. Én izgalmas és hasznos lehetőségként őrzöm emlékeimben a két forduló közötti visszalépési játékot, hiányozni fog. Függetlenül az én perverzióimtól, simán el lehet mondani egy olyan mesét, amelyben a Fidesz rosszul jár a második forduló elvesztésével. Képzeljük csak el, hogy a Jobbik tovább erősödik, megosztja a jobboldali szavazatokat, a baloldalon viszont sikeresen megállapodik mindegyik párt, és sehol nem indulnak egymás ellen. A sima többség az övék lehet. Ha lenne második forduló ebben a forgatókönyvben, akkor Jobbik-Fidesz visszalépésekkel sok körzetben meg lehetne fordítani a végeredményt. Az egy forduló csak akkor szolgálja a jelenlegi kormánypártok érdekeit, ha egész pontosan így maradnak a preferenciák, mint most. Aki pedig ezt állítja, arról egy dolgot biztosan megállapíthatunk: nem bízik az ellenzék jövőbeli teljesítményében.
 

Címkék: választás forduló arányosság

120 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr213288441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:43:54

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Trackback: A gerrymandering fogalma és ellenszere 2011.10.09. 16:51:05

Az új választási rendszer kapcsán mind gyakrabban halljuk (és fogjuk hallani) a gerrymandering kifejezést. A politikai műszó a választókerületek manipulációs célból történő átrajzolását jelenti. Az Egyesült Államokban több mint kétszáz éves hagyom...

Trackback: „Arra van szükség, hogy felrázzuk a diákságot” – Interjú Polgár Dórával 2011.10.09. 12:04:38

A múlt szombati D-Day óta egyre népszerűbb Hallgatói Hálózat egyik aktivistájával, az október elsején beszédet mondó Polgár Dórával beszélgettem felsőoktatásról, a hallgatóság helyzetéről és az általa a “hatalmába belebolondultnak” nevezett kormá...

Trackback: A választási rendszerről újra 2011.10.09. 09:20:01

A kategorikus kijelentéseknek ilyenkor, ennyi idővel a választási erőpróba előtt egyszerűen semmi értelme nincs.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no successful 2011.10.09. 13:11:56

@igazi Lencsés István:
"Hmmm.. az állítólagos 5 millió magyarból 150 ezren kértek állampolgárságot. Az mennyi? 3 százalék? Na ennyit a nagy nemzeti érzelemről! "

Lesznek még kérelmezők, abban biztos lehetsz, még durván 3 év van ehhez a választásokig. (Én sem rohannék, van idő bőven) A felvidéki magyarok meg egyszerűen félnek. És én ezért is az előző kormányzatot okolom, az erőtlen, helyenként kifejezetten közömbös hozzáállása miatt.

NA YA! 2011.10.09. 13:14:33

@no successful: "Azzal hogy ti szoclibsik így érveltek, egyúttal be is ismeritek kozmopolita, nemzetietlen politikátokat."

Majd amikor rájössz, hogy fütyisz és maszop híveken kívül másoknak is léteznek ebben az országban, és azok esetleg meg is mernek szólalni, akkor majd talán lehet érdemben foglalkozni a hozzászólásoddal!;(

no successful 2011.10.09. 13:17:28

@Martian:
"A (nem képviseleti jellegű) népszavazásokon viszont vehessenek részt. "

Kitörölhetnék vele a seggüket.

Egyébként ennek a dolognak van egy olyan hozadéka is, hogy a szavazati joggal, talán lassíthatjuk az asszimilálódásukat, (értelme lesz magyarnak lenni).
Szavazataikkal olyan politikai erőket segítenek, amelyek a nemzettudat, a nemzeti összetartozás érzését erősítik a magyarságban.

Netuddki. 2011.10.09. 13:22:39

@no successful: "no successful 0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Ostoba komcsi fideszes bértroll! Azért a fidesznek előnyös, mert szeretett komcsi vezéred is azt mondta B+!

komplikato 2011.10.09. 13:25:17

@no successful: "Szavazataikkal olyan politikai erőket segítenek, amelyek a nemzettudat, a nemzeti összetartozás érzését erősítik a magyarságban."
Vagy aki elhiteti velük ... :(

e-hajos 2011.10.09. 13:33:49

Csak az szavazhasson, aki viseli is a következményeit (adók, megszorítások stb.).
Mindenki más cak kibic.

freelander2009 2011.10.09. 13:38:09

Ugyanabban a témában sikerült másodszor is hülyeséget írnia Kuminnak.
1. A kritika teljesen jogos, a választási rendszert a következő utáni választásra illik megreformálni.
2. Az egyfordulós rendszer csak arra jó, hogy a népakaratot az egyéni körzetben elferdítse, a kis pártokat teljesen ellehetetlenítse. (És nem csak a mostani helyzetre kell ugye gondolni)
3. A mostani javaslat is aránytalanabb eredményt hozna, mint az eddigi rendszer. Ami önmagában nem jó.
4. A határon túliak szavazati joga többet visz el a FIDESZTŐL, mint amennyit hoz...

Janovszki Zsolt 2011.10.09. 13:42:10

a kopogtató cédulák jelenlegi rendszere is teljesen elképesztő, európában egyetlen hasonló van, az dánia. azért csak hasonló, merthogy ott (nagyon helyesen) a parlamenti pártok indulhatnak alapból, és csak a NEM parlamentieknek kell gyűjteniük kopogtató cédulát, bizonyítandó, hogy érnek valamit. Ha ugye 10M kopogtatócédula marad az embereknél, és ebből kell kb. 100.000 darabot összehekkelni az sokkal inkább lehetséges, mintha a fidesz összeszed úgy kéthárom milliót... nonszensz, hogy a választók eltűrik, hogy adminisztratív eszközökkel korlátozzák a választhatók körét, merthogy ez az. Minden magyar ember aki nincs eltiltva a közügyektől, az választható. ha pénzkérdés, meg közkiadások csökkentése miatt van így, akkor semmi baj, legyen elhelyezve letétbe 500.000 vagy 1M forint és aki nem kap mondjuk 1000 szavazatot, annak nem jár vissza, mert komolytalan volt. De hogy az az elvárás, hogy 1500 ember ilyen ellenszélben vállalja névvel címmel a polgármesteri hivatalban (ahol fideszes a polgármester, és azonnal kirúgják akinek a neve "rossz helyen" tűnik fel) hogy ő márpedig nem a fideszt támogatja, legalábbis mást ajánl, hát az nagyon durva, a választás ilyen körülmények között inkább nem titkos mint igen... Európában a 21. században ez szégyen. Ennyi.

igenember 2011.10.09. 13:48:30

A poszt jó. Egyet is értek vele. Viszont hiányos.

Ami kimaradt belőle az gerrymendering. Láccik, hogy jobbos író írta. :)

Trejo 2011.10.09. 14:06:12

Kumin úr értelmet adott a "szellemi segédmunkás" fogalmának.

mook 2011.10.09. 14:07:26

@kumin: "ha egész pontosan így maradnak a preferenciák, mint most. Aki pedig ezt állítja, arról egy dolgot biztosan megállapíthatunk: nem bízik az ellenzék jövőbeli teljesítményében."

Vagy a fideszesek további ön-tökönszúrásában...

kumin 2011.10.09. 14:14:49

@igenember: Kösz, de szerintem ettől biztosan nem hiányos, gerrymanderingről (így helyes!) addig beszélni, amíg nem ismerjük az új választókerületi felosztást, tökéletesen értelmetlen. Ha az előre aggódás hiányától vagyok jobbos író, akkor vállalom.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.10.09. 14:16:29

Ferkó, ez jó lett! Egyetlen kérdésem viszont volna, amiről írhatnál kicsit bővebben, hátha megértem, a hozzám hasonló egyszerű gondolkodású fejekkel együtt.
Mi a jó a határon túli magyarok szavazati jogában? Úgy értem, miért lesz ez jó nekem, az itt élő polgárnak? Komolyan érdekel, mert ebben a pillanatban ezt olyannak érzem, mintha egy társasházban a lift felújításáról nem csak az adott ház lakó szavaznának, hanem az utca minden lakója, mert ők is itt vannak a környéken, sőt talán néha át is jönnek látogatóba.
Félreértés ne essék: maximálisan támogatom, hogy segítsük a határon túli magyarokat kulturálisan, anyagilag, ahogy épp belefér. De mondjuk nekik miért lesz jó, ha beleszólhatnak, hogy itt (a jelenlegi) Magyarországon ki alkosson törvényeket az itt élő életének szabályozására?
Nem kötekedésből írom, komolyan érdekel. Nyilván nem véletlen, hogy a téma egyáltalán felmerült, lehet ebben ráció, csak segíts megérteni! Köszi!

Táskás Tóni 2011.10.09. 14:17:25

@Pszt!: A népszavazás a kettős állampolgárságról szólt és a magyar szavazók még azt sem akarták , nemhogy a választási jogot. Egy népszavazást most felülír a fidesz, méghozzá kőkeményen és kibővíti a határon túliak jogosítványait. Senki sem mer szólni, mert akkor nemzetellenesnek bélyegzik. Mi a kutyaredvásfarka miatt kapnak szavazati jogot a határon túliak. Volt egy egyértelmű 4/5- ös nemmmel népszavazás.

Táskás Tóni 2011.10.09. 14:19:46

@kumin: Nem, nem az előreaggódástól vagy jobbos író. Te is és mindenki más is tudja, hogy hogyan működsz jobbosként. Félremagyaráz, sumákol, témaválasztás....

menőmano 2011.10.09. 14:22:40

Mi van már!? Az egyfordulós választási rendszer egyáltalán nem ördögtől való.
Legalább kiküszöbölhető lesz, hogy a második forduló előtt, derült égből csapásként :) állítsanak közös jelöltet a pártok, lépkedjenek vissza egymás javára.
Meg legalább az is, hogy tudja majd a nép előre, hogy esetleg kit indítanak "háromazegyben".
Fel lehet (előre) jobban mérni, ki- mit tett le az "asztalra". Ki- kivel akar koaliciót kötni.

oszt.kész.kalapkabát.jónapot!!!

:))))))))

menőmano 2011.10.09. 14:24:11

Álljunk már meg egy szóra!!!?

Nem a Kumin az oka, hogy egyfordulós választási rendszert akar a Fidesz!!!
:))

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.09. 14:24:34

Ebben a cikkben nekem azt tetszik, hogy:
1. be van linkelve a cikkem, amit a tisztelt politolgus úr úgy értelmez, mint a demokrácia halálának betetözése, pedig erről szó sincs, attól, hogy van egy demokrácia alapvetéseire néhol fityet hányó párt, attól még nem feltétlenül nyer 2014-ben ahogy ezt Kumin is leírja.
2. "Különös élmény egyazon bekezdésben olvasni, hogy a Fidesz saját maga diadalához készített választási rendszert, és azt, hogy amúgy ebbe a csapdába bele is lehet esni." Majd Kumin a végén leírja: "Az egy forduló csak akkor szolgálja a jelenlegi kormánypártok érdekeit, ha egész pontosan így maradnak a preferenciák, mint most."

különös élmény egyazon mondatban azt olvasni, hogy a kormánypártok érdekeit az egyfordulós választási rendszer szolgálja, de ha változnak az erőviszonyok ebbe a csapdába bele is lehet esni. :D

Egyébként szerintem jó a cikk ezen a hülyeségen és a jaj de jó arányosabb lesz a rendszer bekezdésen túl, ami már csak azért is faszság, mert az aránytalanság nem csak a konkrét szavazatszámokon múlik, hanem a preferenciák megváltozásán. És a kétforduló eltörlése egyértelmüen a nagyobb pártok felé tolja a szavazókat.

menőmano 2011.10.09. 14:28:36

A határon túli szavazati joggal azért én sem értek totálisan egyet.
Csak annak kellene szavazati jogot adni, aki itt él, és viseli minden "nyűgjét, esetleg jó oldalát a mindenkori kormányzásnak. No. és persze idefizeti ebben az országban a adóját, járulékait.
:)))

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.09. 14:31:58

@tothh: nana, azért 21 napra le van vivve a KC gyüjtés ideje, és pont nem csak a parlamenti pártok szemszögéből kell nézni ezt a rendszert. Nevetséges dolog, hogy ha valakire mondjuk 400 ezren szavaznának, de mondjuk csak 20 ezer ember támogatja akkor a 400 ezer szavazoból kb csak 320 ezer szavazhat rá. Ez iszonyatósan nem demokratikus. De az sem, hogy milyen errőforrás kell egy új szereplő belépéséhez, gyakorlatilag kétszer kell bejutni a parlamentbe, de ha beleszámoljuk, az errőforrást és az épitkezést, inkább 3-szor.

Táskás Tóni 2011.10.09. 14:32:17

@magpet: Nem neked lesz jó. A fidesznek lesz jó. Kövér már kint kampányol. A népszavazást pedig a fidesz magasan leszarja, ami erről a kérdésről volt.

Pedró27 2011.10.09. 14:32:34

@tölgyes: "Sajnos ez a mostani választási rendszer olyan, hogy a kormányzáshoz többséget kell szerezni.."

:DDDDDDDDDDDDDDD

menőmano 2011.10.09. 14:34:50

És a kétforduló eltörlése egyértelmüen a nagyobb pártok felé tolja a szavazókat. "

Van benne valami, de azért nem teljesen igy van.
Egyértelmű az is , illetve egyértelművé kell hogy váljon a pártok "tudatában", hogy igérgetésekkel, mutogatásokkal nem lehet majd választást nyerni.
Tessék dolgozni (előre) a pártoknak eredményt felmutatni.

Pedró27 2011.10.09. 14:36:20

@menőmano: "A határon túli szavazati joggal azért én sem értek totálisan egyet.
Csak annak kellene szavazati jogot adni, aki itt él, és viseli minden "nyűgjét, esetleg jó oldalát a mindenkori kormányzásnak."

Rendben, de akkor az se szavazhasson, aki külföldre költözött.

"No. és persze idefizeti ebben az országban a adóját, járulékait.
:)))"

Ez jó ötlet, de kicsit kiegészítem: aki nem fizet adót, akkor se szavazhasson, ha itt él (kivéve, ha nyugdíjas vagy gyesen van).

nu pagagyí 2011.10.09. 14:36:39

Ezt a rendszert már csak forradalommal lehet megdönteni. Tüneményes idő alatt úgy megszállta a Fidesz az államot, száz évre kinevezett seggnyalói révén, hogy ahhoz képest ez a pofára szabott választási törvény, már csak tétnélküli játszadozás.

Dr Milton 2011.10.09. 14:39:18

A hibát hibára halmozó kormány egyik positiv lépése ez a választási rendszer-tervezet. Nagy kár, hogy nem állították vissza a Felsőházat, ott megfelelőbb helyet lehetett volna találni mind a kisebbség, mind a határon túli magyarok képviselőinek, az állandóan hiányolt civilekről nem is beszélve.

Alapjában véve egyszerűsödik a választási rendszer, bár a határon túliak félszavazata érdekes, mégis jobb mintha egy sem lenne nekik.

Az evk-k számáról csak pletykákat hallani, bár ha 110 is lesz /ez a legnagyobb szám amit hallottam/ megítélésem szerint az is kevés, nem elég nagy a különbség az egyéni képviselők javára.

A felülcompenzálás meg teljesen felesleges, szerencsére nem hallani a bevezetéséről.

menőmano 2011.10.09. 14:40:53

@Pedró27:
Nyugodtan kiegészítheted. Már bocsánat! de aki ebben az országban él. az érzi a jót- és a rosszat is, minden- napi életvitelében, főleg most azok, akik lassan- de biztosan haladnak az elszegényedés felé.
És?? akkor ők miért ne szavazhatnának???

Anselmo 2011.10.09. 14:45:47

Egyébként nem értem, az MSZP-nek mi baja van a határontúli szavazatokkal. Az is lehet, hogy a teljes határon túli magyarság egy emberként fog a szocialistákra szavazni. :)

menőmano 2011.10.09. 14:47:39

Totálisan nem szeretem, mikor valaki a ló tuloldaláról kiabál, vagy a határon tulról akarja megmondani, hogy itt mi a jó, vagy mi legyen a jó.
Helyretettem már nem egy közeli ismerősömet, aki külföldön (aránylag jól él) és még Ő akarta megmondani a tutit!!!
:)))

dr kíváncsivagyok 2011.10.09. 14:47:53

" A mostani erőviszonyok szerint a Fidesznek kedvez az új választási rendszer "...ugyan , milyen helyzet alapján kéne a Fidesznek "kalkulálnia " , ha nem az aktuális mostani ? Vagy találgatniuk kéne , mi lesz 2 és fél év múlva ? Még jó hogy nem látnokok, mert akkor pontosabban a maguk képére formálhatnák...

dr kíváncsivagyok 2011.10.09. 14:51:17

@menőmano: Engem csak két külföldön élő Magyar véleménye érdekel, a két Fiamé , akik e miatt a sok mocsok miatt , ami másfél éve történik az Országban, nem óhajtanak (még ) hazajönni végleg... mert hova jönnének ? Ebbe a gazdasági , adóügyi , stb . káoszba ? Félek , hogy elfogy a türelmük és végleg kint maradnak....

nu pagagyí 2011.10.09. 14:53:28

@Dr Milton: A felsőházat én is hiányolom. Pozsgainak meg Szűrösnek már nem jár semmi? Az tervezett választási rendszerhez meg elég lenne két képviselőt választani. A győztes gombnyomása mondjuk 53%-ot ér, a vesztesé meg 47-et. Olcsó lenne és ugyanazt tudná, mint a kialakítandó kétpárti áldemokrácia.

dr kíváncsivagyok 2011.10.09. 14:53:55

@Anselmo: Mert a Szlovákiában élő Magyarok mennyire szeretik a Fideszt , aki "elintézte" , hogy csak egy Magyar párt kerüljön a Szlovák parlamentbe...

dr kíváncsivagyok 2011.10.09. 14:58:13

@kumin: Ja, ja , ... itt van (lesz) a kutya elásva ! A körzeteket ugyan ki alakítja ki ? Kinek van hatalma hozzá ? Már eddig is voltak furcsa ( csizma , kifli ,stb.) alakú körzetek és a Kubatov-lista óta tudjuk hogy lesznek is...

nu pagagyí 2011.10.09. 15:01:09

@Anselmo: Az Mszp-nek gondolom ugyanaz a baja, mint mindenkinek, aki köztársaságban és nem valamiféle autokráciában gondolkodik. A köztársaság alapelve a jogok és kötelezettségek egysége. Olyan csoportok akik csak jogot kapnak kötelezettségek nélkül, nem férnek bele.

Várúr 2011.10.09. 15:01:49

@igazi Lencsés István:
És ennyit a ballibek rettegésétől, hogy a határon túliak szavazatai tartják majd életben a jobboldalt... Ritka ostoba érvelés. Kárörömöd: "csak" 150.000, azaz 3 százalék mindent elmond rólad és a hozzád hasonlókról.

Táskás Tóni 2011.10.09. 15:02:18

@Anselmo: Ne szavazzanak senkire. Nincs rá semmi jogalapjuk. Itt nem arról van szó, hogy kire szavaznának,hanem a jogok és kötelezettségek nem nagyon jön össze náluk.

csillámpóni 2011.10.09. 15:06:46

@kíváncsivagyok: viccelsz? A szlovákiai magyaroknak most 300 forintot ér minden euroja. Nem is látni már magyar rendszámot a plázák mélygarázsában hétvégén. De jó így, mert valaki legalább vásárol. Így segítenek minket a határon túlról.

fidzsi 2011.10.09. 15:14:35

Tiszteletem kedves mindkét oldali kommtársak!
Tetszett a cikk, de egy-két dolgot saját értelmezésem /fantazma-glóriám/ alapján leírok. Először is: a képviseleti demo-ban nem lehet "tökéletes" vagy "igazságos" választási rendszert létrehozni. Ugyanis az egyéni-körzeti-jelölt egy kisebb közösség érdekeit is kell, hogy megjelenítse, pl. a helyi előnyök ill. hátrányok érvényesítésével, ill. javítása érdekében. Tehát, a kis területek,földrajzi egységek, az ott élők érdekérvényesítése a cél, és az sem baj ha nevesített képüknek a viselője. A párt-rendszer torzító hatásától eltekintve, ezzel a "jó" rendszerrel az a bibi, hogy egy ilyen egynemű rendszerben pl. elvileg előfordulhat, hogy A párt minden körzetben - két pártos felállást tekintve- 50%+1 szavazatot szerezve egypártos parlamentben dógozhat. Más, kellemetlen szitu is felléphet,akár több párt esetében is. Az "arányos",vagyis, listás rendszer a tökéletesnek tűnő, de sajnos csak párt szempontból. Itt ugyanis a demokrácia alapelve, az érdekek -azok sokszínűségének- képviselete sérül. Mondhatjuk, hogy ez most, pártjátékok korszakában, régóta nem így van,nevezetesen nem jól működik a fentiek képviselete. De egy választási rendszernek, ettől függetlenül, a "tökéletességre" kell törekednie.
A határon túliak esetében én nem lennék olyan biztos a prognosztizált eredményben. Számos erdélyi embertől, ill. emberről tudom, hogy a decemberi fiaskó ellenére nem éppen Fidesz, ill. jobboldali kötődésű. Egyébként a romániai magyar voksolás sem mutat egyértelműen ilyen irányban. A politikus embőr sokszor nem látja az erdőtől a fát.
A két fordulót illetően sok mindent lehet felhozni pro vagy kontra,no meg rekontra, satöbb,satöbb. Azért az látnivaló, hogy demokráciák szerte ezzel elég jól megvannak. Persze nem kell mindenben majmolni őket, bár egy-két más ügyben éppen lehetne.
Megkülönböztetett tisztelettel.fidzsi, droid.

márta)) 2011.10.09. 15:22:21

Jó. a poszt. Igy még elolvasás előtt, csak annyit szeretnék irni, hogy) Tetszettek volna másként szavazni.

Dr Milton 2011.10.09. 15:24:22

@nu pagagyí: SZerintem semmi problema nincs a kétpártisággal, az angolszász országokban egész prímán működik pár száz éve. De lehe olyat is játszani, mint Belgiumban ahol 2 év telik ele gy kormányalakítással. Mondanom sem kell, hogy ez a hazai viszonyok között milyen állapotokat eredményezne, szóval azt hiszem ennyivel le is lehetne zárni a kispártokért meg az arányos választási rendszerért kaparó emberkék próbálkozásait.

Egyébként meg országos listával és 5%-os küszöbbel ott a lehetőség bárki előtt, hogy bekerüljön a parlamentbe, csak támogatottság kell hozzá nem siránkozás.

Megfigyelo 2011.10.09. 15:29:58

@no successful: És miért önérték az, ha nem asszimilálódnak? Joguk van rá, ha azt akarják... Az számít, hogy ne bántsák azt, aki magyar akar lenni, de ha nem, nem - lelke rajta.

Netszamuráj 2011.10.09. 15:31:10

Szerintem bárki a világon szavazhasson a magyarországi választásokon! Egy feltétel van: ki tudja mondani, hogy egészségedre! Aki ezt ki tudja mondani, az magyar, tehát szavazhat. (Egyébként magyartanárokat keresek, lenne egy kis munka Afrikában.)

Várom továbbá bármelyik párt felajánlását 100.000 nigériai magyar, valamint 100.000 kongói magyar szavazatára. Abszolút pártsemleges vagyok! Aki többet fizet, azé a 200.000 szavazat.

Már dolgozom 100.000 szudáni magyar, valamint 100.000 csádi magyar szavazatának leszállításán. Ajánlatokat a szerkesztőségben lehet tenni!

csillámpóni 2011.10.09. 15:31:48

@fidzsi: úgy érted, Tánczos Csuda Mózsi a végére csak beszocializálódik Semir Gerkhan mögé? Vagy épp beáll elempésnek? Na, az furcsa vóna.
Az, hogy pár ideszakadt kollégista hazánkfia a gödörbe jár jó dolgában, nem jelenti azt, hogy a már jó öreg Erdély sem a régi.

xstranger 2011.10.09. 15:33:03

@Janovszki Zsolt: hoppa, de jo hogy nem irtam meg a kommentemet, mert kb 99% ugyanezt irtam volna.

Kozvetlen valasztas kell, es kulon egy a kepviseloi helyek 5-10%ra vonatkozo lista. Ez lehetove tenne hogy a partok legszukebb vezerkara bekerulhessen a parlamentbe (ha kicsi a part akkor ugyis csak erre van eselyuk).

Ja igen, es KOTELEZO legyen a szavazas mint Belgiumban, igy megszunik az a humbuk hogy a nyugdijasok meg az utaztatott kisebbsegek dontik el a valasztast.

Pedró27 2011.10.09. 15:34:50

@menőmano: "főleg most azok, akik lassan- de biztosan haladnak az elszegényedés felé.
És?? akkor ők miért ne szavazhatnának???"

Nyilván szavazhatnak. Aki lassan, de biztosan halad az elszegényedés felé, az fizet adót. Azok nem fizetnek, akik csalnak.

Bartoki 2011.10.09. 15:38:19

@weisz manfréd huba: "És a kétforduló eltörlése egyértelmüen a nagyobb pártok felé tolja a szavazókat."

Ha 100% kompenzációt adnak a töredékszavazatokra (teljesen arányos rendszer) és ezt a választók is megértik, akkor ez nem igaz. Ilyenkor max. akkor befolyásolja a választókat, ha a legesélyesebb jelöltekből jobban kinézi a helyi érdekek képviseletét mint a kedvenc pártja listájától.

Így megy Németországban is. (ettől még nem biztos hogy jó, csak FYI mondom)

Viszont akkor nem lehet fix 200 fős parlamentben gondolkodni, mert ha pl. 120 körzet van és minden körzetet elvisz az "A" párt relatív többséggel (mondjuk egy 30%-os jelölttel), akkor a többieknek újabb 240 listás helyet kell biztosítani.

A német modellben is pontosan ezt csinálják, csak nem ennyire radikálisan elszaladt számokkal. Mindenesetre nem fix létszámú a parlamentjük.

A kopogtatócégula egy butaság, az egészet el kellene törölni, a bejutási küszöböt meg 1-2-3%-ra levinni.

Megfigyelo 2011.10.09. 15:41:04

@fidzsi: A Te olvasatodban a képviselő egy helyi érdekű lobbista... Ez is egy lehetséges rendszer, de ebben "a fáktól nem látni az erdőt".

Egy területi alapon szerveződő második kamara (pl. szenatus), visonylag korlátozott jögkörrel alkalmas lehet az ilyen részérdekek artikulációjára, de nem szabad területi alapon szerveződő testületre bízni az ország legfontosabb *közös* ügyeit. (A mostani hibrid egy katasztrófa, ill. a tervezett várhatóan még rosszabb lesz...)

Megfigyelo 2011.10.09. 15:48:06

@xstranger: És az miért jó, ha olyanok döntik el a választást, akiknek fogalmuk sincs az egészről, csak odahajtják őket az urnákhoz büntetés fenyegetésével. Aki nem akar szavazni, az ne szavazzon. (De aztán ne is nagyon reklamáljon...)

fidzsi 2011.10.09. 15:49:08

@csillámpóni: Tisztelt kommtársam! Az az érzésem,hogy itt némi diszkrepóni van leírt szövegem tartalma,ill. értelmezhetősége között. Nem arról van szó, hogy én mit szeretnék, hanem arról, hogy számomra nehezen megérthetően, nem éppen gödörben bulizó tagoktól/ról értesültem erről a hozzáállásról. Arra felhívnám figyelmedet, hogy '94-ben hanyatt estem az eredmény hallatán, 2002-ben is jött a zuhé. Úgy,hogy O. Cromwell úr javaslatát jó lesz észben tartani. Gyatra idéző képességemet nem letagadva, egy másik fiút, Willit idézve: "Sok van, mi csodálatos, de legcsodálatosabb az ember". És ez még csodálatos kiszámíthatatlanságára is vonatkozik. Szóval puskaporunk szemmel tartandó, meg sok miden egyéb is. Megkülönböztetett tisztelettel.fidzsi, droid.

nu pagagyí 2011.10.09. 15:51:07

@Dr Milton: Tőlem lehet angolszász kétpárti rendszer, ha a többi elemet és a politikai kultúrát is átvesszük. Erről sajnos itt szó sincs. Elég, ha SittPalira ránézünk, hogy kiüssön rajtunk a hideg veríték. Demokráciához demokraták kellenek, akik nem csak ellenzékben azok, hanem hatalmon is. Nálunk a fülkeforradalommal véget ért a demokratikus kísérlet. A kiépülő áldemokrácia csicsái már nem tudnak örömmel eltölteni. Ennek az országnak még kellett volna egy kis tanulóidő. Mégis mit fog tudni kezdeni a következő választás győztese, ha az nem a Fidesz lesz?
Még egy költségvetést se bír majd összeállítani Járai ellenében. Ezt a Fideszes trágyadombot csak egy igazi forradalommal lehet majd eltakarítani és remélem meg is fog érni erre az ország.

Emiksz 2011.10.09. 16:07:14

"az egy képviselői helyre jutó választópolgárok száma tekintetében az eltérés ne haladja meg a 10 százalékot, és semmiképpen sem lépheti át a 15 százalékot". Ezt úgy kell megoldani, hogy megyehatárokat ne lépjünk át.

Ez annyira nem is egyszerű:
A megoldás, ha 109 egyéni képviselő van, és megengedjük hogy az országos átlaghoz mért plusz / mínusz 15%-os eltérést.

Részletek:
emiksz.blog.hu/2011/10/07/tort_kepviselok

márta)) 2011.10.09. 16:10:29

A külhoni állampolgárok szavazati joga a nemzetközi gyakorlatban"

A határon túli magyarok szavazati jogán érintő kérdések megvitatására szervezett konferenciát a Magyar Tudományos Akadémia és a Szegedi Egyetem a Külügyminisztérium támogatásával."

"Martonyi János előadását követően Trócsányi László párizsi nagykövet, egyetemi tanár a külügyminiszter által már említett Velencei Bizottság jelentését ismertette részletesen, s mutatott rá a külhoni állampolgárok szavazati joga mellett illetve ellen szóló érvekre.

A jelentés fontosnak tartja az állampolgárok közötti egyenlőséget, ugyanakkor rámutatott azokra a hátulütőkre is, hogy a huzamosan külföldön élő állampolgárok nem ismerik megfelelően az anyaország politikai viszonyait, nem tudnak beleszólni a jelöltállításba, programalkotásba, valamint a hazai politikusok is csak nehezen tudják megszólítani őket."
..........
Nem is csak ismerni kell az anyaország politikai viszonyait, a kormány politikáját- annak hatásait meg is kell élni.

fidzsi 2011.10.09. 16:10:44

@Megfigyelo: Kedves kommtársam! Attól tartok, hogy kompromisszum-kész hozzáállásom most csődöt mond. Az én felfogásom szerint egy demokrácia két lényegi dologról kell, hogy szóljon. Az egyik az ideológiák, stratégiák,jövőbéli utak képviseletéről, kissé félve írom, megvalósításáról. Ez a párt-stratégiák terepe. a másik - ugyan nevezheted a nálunk igen rosszul csengő lobbizással, de ez bizony listás esetben is van- a szerintem ezzel egyenrangú "kvázi-egyéni" artikuláció. Hiszen egy országon belül nagy számú, "jogos", körzetekhez kapcsolható érdek, elképzelés is tartozik. Az,hogy ez hány egyéni körzettel tud hatékonyan megvalósulni más kérdés. Mivel a Tisztelt Ház döntései mindenképpen kisimítják ezt az erősen, szaggatottan oszcilláló görbét, úgy gondolom, hogy a "burkoló" alakját, menetét ez az általad meglehetősen lenézett, rossznak tartott választási módus hatékonyabbá teheti. A felsőház ismereteim szerint másról szól és másképpen hat, ahol működik. A területi lista csak az országos zabigyereke, szerintem. Megkülönböztetett tisztelettel.fidzsi,droid.

unionist 2011.10.09. 16:13:46

@kumin:
nem ettől vagy jobbos. nem is vagy jobbos. magyarországon nincs bal, és jobboldal. hanem két vallás van. az egyik a népnemzeti tábor. ők nagyjából a kelet-európai, vagy eurázsiai vonalat viszik. ez a fidesz, az mpp (önkormányzati fidesz), a kdnp. a jobbik, a gárdisták, a kurucok, és a betyárok. akiket érthetetlen módon "jobb oldalnak" neveznek.

ideológiai értelemben ugyanígy értelmezhetetlen a "baloldal". ők a nyugatosok. itt az értelmiség vallása a nemzetközösségben vetett feltétlen hiten alapul. ők a nyugatosok. a transzatlanti világgal szimpatizálók.

magyarország nem döntötte el, hogy hová is akar tartozni. a fideszre nem az európa-ellenessége miatt szavaztak. orbán viktor belevitte a fideszt ebbe az utcába. egyelőre nem tudjuk, hogy zsákutca lesz-e. szóval ő mindannyiszor ezt kelet-nyugati vallási szembenállást élezi ki. amit sokan stílusbeli eltérésnek látnak. semmi köze a stílushoz. két vallás ez, amelyik értelemszerűen alázza egymást.

szóval majdnem mindegy, hogy milyen lesz a választási rendszer. ez a két tábor fog összecsapni. hacsak nem lesz konjunktúra, mert akkor ígéret licit lesz. de ha stagnálás közeli állapot marad, akkor itt mindkét tábor célja nagyjából az lesz, hogy végérvényesen el kell taposni a másikat. a kormány eddig is ezt a politikát vitte. de a baloldal fel fogja venni a kesztyűt. illetve már fel is vette. a "jobboldal" a belpolitikában vitte a mennél rosszabb annál jobb sztorit. az "baloldal" meg külpolban. még egyszer. ennek semmi köze a klasszikus felosztáshoz. a baloldalon a nyugati kereszténység áll a nemzetközösséggel. a jobboldalon a keleti kereszténység a népnemzettel.

szerintem az lesz, hogy ahogy halad előre az idő a "baloldal" egyre inkább érdekelt lesz egy aránytalan rendszerben. a "jobboldal" pedig az arányosság irányába próbál visszatáncolni. te meg majd meg fogod magyarázni, hogy a kormány teszi a gesztusokat. gréczy kollegád megint csak ezt fogja mondani. vicces lesz.

xstranger 2011.10.09. 16:18:28

@Megfigyelo: Masnak sincs fogalma, ha kotelezo lenne legalabb egy kicsit jobban figyelnenek ra mit mondanak a partok.

nu pagagyí 2011.10.09. 16:23:17

Az eddigi választások nem támasztják alá, hogy az ország két pártra szeretne szakadni. A tervezet ilyenformán, a választói akarat megerőszakolása. Az egyfordulós választás az idióta kopogtatócédulázással, az elvtelen kompromisszumokon alapuló szövetségeknek kedvez. Olyasmiknek mint a Fidesz, amelyben hungaristák és kommunisták egyesülnek szélsőséges liberálisokkal (Orbán, Pozsgai, Lázár).
A kialakítandó kétpárti rendszer a mutyipolitika zavartalanságának ágyaz meg, nem kell majd óvatoskodni a választói szeszély miatt, amely esetleg egy be nem avatott pártnak esélyt adna.

Mr. Waszabi 2011.10.09. 16:32:21

Érdemes volna kimosni a homokot a szemünkből.
Az ángliusoknál még a munkáspárt is sokkal idősebb, mint itt bármelyik. Van valamiféle kiszámíthatóság a miénknél régebbi demokráciákban, bármelyikben. Legfontosabb különbség, hogy a nyugati országok többségében már bizonyították egy emberöltőn át, hogy igen, demokráciát csinálnak. Nálunk szép kezdés után nem telt el 10 év és újra elhajlott a buli az egypárti hatalom és a vele járó korrupció irányába. 1998-ban egészen pontosan, aztán kontra, majd rekontra ezen a sínen, így érkeztünk el a máig. Erről szól 13 éve immáron. A két vezető párt közül az egyiknek az a baja, hogy nem változott 20 év alatt, a másiknak meg az, hogy túl sokszor öltözött át. Milyen értelemben érdemes tehát összehasonlítgatni "demokráciánkat" a valódival? Sztem már a kőzetlemezünk nem jó helyen feneklett meg a Föld kialakulása során - Dél-Amerikába illik inkább, ami itt történik.

unionist 2011.10.09. 16:33:51

@Várúr:
azért az érdekes lenne, ha a határon belül a baloldal győzne, a határon kívüliek szavazataival a jobboldal. a szélbal pisálná össze a kossuth teret, és gyújtana fel néhány utcát. és a jobboldal egy szót sem szólhatna.

bgp 2011.10.09. 16:35:07

@tothh: De mi a fenéért kellene egy külföldön adózónak beleszólni az életembe? El sem tudom képzelni, hogy ez nem alkotmányellenes.

torró 2011.10.09. 16:40:18

Ezt a mérhetetlen marhaságot! Milyen igazi forradalommal? Mégis mi a fészkes fenét képzelsz "nu pagagyi"
Nekünk aztán kurvára hiányozna egy forradalom!Ébredj már fel ember!Nem elég a nyomorunk?
A választási rendszert már rég át kellett volna alakítani.Amúgy még az LMP is egyetért vele kisseb részletektől eltekintve.És bőven elég nekünk 200 képviselő. A pártok meg dolgozzanak végre becsületesen!Azt hiszem ez utópia:).
"SittPalit" meg ne nézegesd baszod! Nézd a jó csajokat annak van értelme, vagy vállald el te azt a posztot!:)) A FIDESZ meg ha elbaszarintja akkor úgyis leszavazzák.Ez a négy év már nekünk nem túl sokat nyom a latba,mert így is hosszú böjtölésre kell felkészülni. Eladósodott országgal nem sok lószart lehet kezdeni.Köpködni lehet, de az úgysem segít. Meg kéne tanulni beosztani ,spórolni, adót rendesen fizetni, melósokat tisztességesen megfizetni, a lopást a közösből befejezni,veszteséges cégek vezetőinek milliós fizetést és jutalmat nem adni, azt hiszem reggelig lehetne sorolni! Akinek nem inge ne vegye magára!

márta)) 2011.10.09. 16:40:37

Az egy forduló csak akkor szolgálja a jelenlegi kormánypártok érdekeit, ha egész pontosan így maradnak a preferenciák, mint most"

Ebben a gondolatban sok minden- illetve minden benne van.
Azt biztosra lehet venni - ha mást nem is-, hogy változni fognak.
Van idő a választásokig - ami 2014-ben lesz, legalább is papíron - :)
A pártoknak - a meglévőknek és esetlegesen alakulónak is - nem vizionálni kell, hanem "dolgozni.
Országosan megszólítani az embereket, és ki kellene alakitani a "műhelyeiket".
Nem lenne hátrány megnevezni - időben - az indulni kivánó jelöltjeiket, hogy Ők is meg tudnák időben "keresni" a körzetükben a választóikat.

márta)) 2011.10.09. 16:46:24

Mi a probléma? a kopogtató cédulák begyűjtésével???
Ha nem bénáskodnak :) a pártok, azt időben össze lehet gyűjteni.
:))

VonS 2011.10.09. 16:47:26

@Dr Milton: "De lehe olyat is játszani, mint Belgiumban ahol 2 év telik ele gy kormányalakítással."

Tekintve az elmúltnyócévet meg a mostani kormányzást, lehet pont olyan választási rendszert kellene bevezetni, ahol végül senki nem tud kormányt alakítani.

VonS 2011.10.09. 16:49:12

Amúgy meg, lehet pattogni a választási rendszeren, meg annak megváltoztatásán, de amíg a politikai pártokat, mint a terrorizmust és a maffiát, csalt, lopott és végül tisztára mosott pénzekből finanszírozzák, addig semmi jóra ne számítsatok.

unionist 2011.10.09. 16:54:12

@Janovszki Zsolt:
itt a kulcs elem az előválasztás. lévai és karácsony most azt mondják, hogy kölcsönösen visszalépnek egymás javára. igen ám, de ha csak egy forduló van, akkor ezt nem lehet megtenni. hacsak nincs nulladik forduló.

tehát nincs egy demokrata előválasztás. és azon megnézik, hogy lévai, vagy karácsony tud több több nyílt ajánlást összegyűjteni. bemennek a plázákba, vagy kiülnek a térre, és vitáznak. és ezt kell eljátszani 100 kerületben. és ki fog jönni, hogy a táboron belül melyik formációnak, mozgalomnak, platformnak mekkora a támogatottsága. az előválasztásokból lennének közös jelöltek. az előválasztásokból lehet közös lista.

ha ezt meg tudja lépni az ellenzék, akkor szerintem simán nyernek. ha nem, akkor simán vesztenek. és mindegy, hogy milyen lesz a rendszer.

nu pagagyí 2011.10.09. 16:55:49

@unionist: Jól látod a felállást. Jövőnk érdekében pont ezen ezen a népnemzeti/nyugatos szembeálláson kellene változtatni, de mindig belesétálunk ugyanabba a sehová nem vezető zsákutcába.

Boldogabb országokban nem az a szempont, hogy ki a nemzet igazibb képviselője, hanem a tényleges teljesítménye, élhetőbb lett-e az ország, több esélyt teremtett-e a boldogulásra. Nem ilyen-olyan szakrális célok, hanem az ország összes polgára érdekében kell kormányozni. Aki hatalmon is belső ellenségeket keresgél, az nem méltó az ország bizalmára.

xstranger 2011.10.09. 17:04:25

@nu pagagyí: ez a szembenallas eldolt akkor amikor az MDF es az SZDSZ nem tudott megallapodni a rendszervaltas utan. Egymast jobban utaltak mint a kommunizmust, onnantol kezdve Magyarorszag ideologiai kenyszerpalyan mozog, a szembenallas marad es a ket frakcio csak a sajat zsebenek tomesevel van elfoglalva.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.09. 17:23:57

@Várúr: Nincs itt semmiféle káröröm, te idióta! Ennyit jelent a határon túliaknak a magyar állampolgárság. Kevesebben vették fel mint amennyien annak idején szavaztak arra hogy megkapják. Ennyit a melldöngető magyarkodásotokról.

igazi Lencsés István (törölt) 2011.10.09. 17:25:35

@no successful: "És én ezért is az előző kormányzatot okolom, az erőtlen, helyenként kifejezetten közömbös hozzáállása miatt. " - Az erőtlen, közömbös hozzáállás miatt félnek? Ne már! Arról van szó hogy őket kevésbé érdekli az egész, mint amennyire ti veritek rajta magatokat.

unionist 2011.10.09. 17:46:31

@torró:
oké, és gyurcsány idejében is azt mondtad, hogy inkább a szép lányokat kellene nézni. ugye nem. szóval göncz első elnöki ciklusa nagyjából olyan volt, mint a sólyomé. politikai szembenállás a kormánnyal. göncz második ciklusában nagyjából annyira volt lojális, mint ahogyan mádl ferenc.

schmitt pál teljesen kilóg ebből a sorból. samaranch bábja volt, most meg orbán viktor bábja. pars krisztián ezüstjét sem tudta elintézni. ő egyszerűen egy hasbeszélő marionett. ugyanolyan, mint szijjártó péter, és a többeik a bábszínházban. lázár, aki egy vitéz lászló, aki bárkit kupán vágna a palacsintasütővel. rogán antal, aki a legkülönfélébb szakpolitikai kérdésben nyújtja be az önálló képviselő indítványok tömkelegét. selmeczy gabriella nyugdíjszakértő. szalai annamára médiaszakértő, és így tovább. tulajdonképpen egy bábszínházat láthatsz nap mint nap. amiben lehet hinni, mint a mesében. és lehet szurkolni a szereplőknek, és meg is lehet tapsolni. de nehogy már ne lehessen azt mondani, hogy itt a magyar népet az orránál fogva akarják vezetni.

tlac 2011.10.09. 17:51:01

@hegyilány: megerősödhet. osztódva szaporodni..

Diocles 2011.10.09. 17:51:58

Szerintem elképzelhetetlen, hogy a Fidesz valaha is jól járjon a két fordulóval.

Kumin úr példájára reagálva:

1. Az ellenzéki pártok a koalíciókötési szándékaikat eltitkolva indulhatnának neki az első fordulónak, magyarán az LMP - a néhai SZDSZ mintájára - a kormánnyal elégedetlen, ám az MSZP hatalomrakerülét azért nem akaró választók százezreit szedhetné el a Fidesztől.

Meg is értem, h Karácsony és Schiffer minden követ megmozgat azért, h maradjon a kettő forduló és újra el lehessen játszani a "mi Horn Gyulával soha" c. örökzöldet...

2. A Jobbikkal való második körös megállapodás teljesen szalonképtelenné tenné a kormányt nemzetközileg, a médiatörvény miatti vesszőfutás semmi nem lenne ahhoz.

3. ha vissza is lépne a Jobbik a második fordulóban, nem sokat nyerne vele a Fidesz főleg a Dunától keletre, ahol közismerten az Orbánt cigányozó volt szocikból toborzódik a Jobbik-bázis.

A Fidesznek nincsenek tartalékai a második fordulóra, ez ilyen egyszerű, pláne így lesz ez 2014-re, mert addig csak nőni fog a Fidesz és a többi ellenzéki párt közötti távolság.

Szinte az 1994-es MDF-es vereség várna a Fideszre kettő forduló esetén, ugye ott sem voltak tartalékai a kormánypártnak, viszont az SZDSZ elrejthette a koalíciókötési szándékait.

Anselmo 2011.10.09. 17:55:31

@Táskás Tóni: "Itt nem arról van szó, hogy kire szavaznának"

MINDIG arról van szó.

Janovszki Zsolt 2011.10.09. 17:58:01

@unionist:
Az a baj, hogy listát csak az tud állítani, aki összeszedi az ajánlószelvényt, azaz vagy előre megállapodsz valakivel, vagy úgymaradsz. 100 kerületben kerületenként 1500 ajánlószelvényt összeszedni minimum 300 millió forint. 21 nap alatt 1500 ajánlószelvényt összegyűjteni az azt jelenti, hogy 10-20 nagyon aktivista jár van ahol 80 települést. A FIDESZ/MSZP esetében ez úgy néz ki, hogy kistesó gyűjtsd a szelvényt, azt majd kapsz egy bizottsági helyet. Aki nem tud ilyet ígérni, az talál 3-4 meggyőződéses "idiótát" a szó legjobb értelmében, meg fizeti a többi gyűjtőt. Ha mondjuk 1450 szelvény gyűlik össze, az nyilván azt jelenti, hogy az ELŐTT dobtad ki a pénzt az ablakon (amit a kampányra költöttél volna, hogy színvonalas jó rendezvényeket tarts), még mielőtt jelölt lettél. Ez nonszensz, a sportszerűség (amire a jelenlegi kormánypárt oly gyakran hivatkozik) hát ebből a javaslatból konkrétan hiányzik, az erősebb ingyen gyűjtet a gyenge meg fizessen... Ha arról lenne szó, hogy pl. 1 millió forintot tegyek letétbe, amit nem kapok vissza hogyha nem szerepelek elég jól, azt vállalnám, de hogy költsek el kettőt, és még csak az se legyen biztos, hogy elindulhatok, azt nem. A legszomorúbb, hogy mindez tulajdonképpen a választót korlátozza abban, hogy az alkalmas és a szavazókörzetéért elkötelezetten tenni akaró jelöltet egyátalán választhassa.

tlac 2011.10.09. 17:58:33

akik 2 fordulós választást akarnak, mér nem rögtön 3 meg 4 fordulóst, aminek a végén midenki kifárad és az ilyen mesterséges LMP szerű alakulatok jutnak be, mint 4K, meg 1 millióan a sajtószabadságért, BTW hatezren. max.

torró 2011.10.09. 18:26:57

@unionist
Én szerintem nem volt nekünk soha igazi köztársasági elnökünk.Nem is lehet, ugyanis nálunk ez a poszt csak protokoláris.Az hogy aláír valamit vagy sem csupán nép butítás.Mese habbal! Éppen ezért nem tulajdonítok nekik különös jelentőséget.Egyébként is mindegyik kormány igyekezett olyan valakit odaültetni aki nem sok vizet zavar!És milyen " politikai szemben állás"-t tanúsítottak a kormányokkal szemben? Ne röhögtess!

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2011.10.09. 18:38:43

Bullshit, két okból.

1. A megválasztott politikai erőt a megválasztásának alapjául szolgáló választási ígéretek semmilyen formában nem kötik.
2. A színes-szagos drága választópolgár alulinformált, véleménye nem releváns (azt is kétlem, hogy a saját érdekeivel tisztában lenne).

karnak 2011.10.09. 18:42:05

Nekem ott santit barmilyen szamolgatas, pro-kontra erveles, hogy a technikai reszektol eltekintve, miert gondolnam hogy a fidesz barmilyen olyan valtoztatast eszkozolne, amitol nagyobb eselye lenne, hogy ne nyerje meg a kovetkezo valasztast?

...miert tenne ilyet? senki sem tenne ilyet, ugyhogy szamolhatunk, frocsoghetunk, orulhetunk, de a "nem a fidesznek jobb" forgatokonyv nem fog bekovetkezni, ertelmetlen.

ha a mostani koncepcioval egyertelmuen jobban jarnak majd 2014-ben, akkor marad ez, ha kezd ugy kinezni, hogy nem, akkor majd ujra valtoztatnak, ki, vagy mi tiltana azt meg? ugyanmar.

butasag is lenne elvarni, hogy odaadjanak x szeletet a tortabol.

unionist 2011.10.09. 19:00:01

@Janovszki Zsolt:
szerintem mindegy, hogy az ajánlást 3 hét alatt kell összegyűjteni, vagy 1 hét alatt. nem 21 nappal a választások előtt kell elkezdeni házalni.

itt az ellenzéknek 1 közös jelöltet kell állítani. és hogy ki legyen a jelölt azt egy "demokrata előválasztásokon" kellene kiválasztani. tehát egy adott kerületben nyilván volna vörös aspiráns. ő lehet szocialista, societas-os, demokrata pártos, vagy szolidaritásos. vagy akármilyen. munkáspárti is akár. lehet több vörös jelölt is. ugyanígy a zöldeknek. a lehet más a politika, a negyedik köztársaságért mozgalom, vagy a biciklisek. és persze lehet kék jelölt. a chartás, vagy sajtószabadságos. esetleg a haza és haladás is jelöl egy fazont.

így könnyen összejöhet akár egy tucat jelentkező is. akik megugranak mondjuk egy 100-as ajánló küszöböt. és akkor őket ki kell ültetni a színpadra. előválasztásokon ki kell választani azt az 1 jelöltek, aki a demokraták színeiben majd indulni fog. persze ez az egész arra is jó, hogy kiderüljön: vajon a szocialista pártnak hány híve van, és ez hogyan aránylik gyurcsány ferenc pártjához, az elempéhez, és a szerelmes biciklistákhoz. tehát egy előválasztás kell ahhoz, hogy az ellenzéki koalíción belüli erőviszonyok kiderüljenek. felálljanak az ellenzéki jelöltek. és mondjuk legyen egy reális ellenzéki program. de ebbe belefér az is, hogy esztergomban valaki úgy indul, hogy ő tétényi éva. és valószínűleg ott ő lesz a legnépszerűbb. persze a többi párt is gründolhat ajánlást. de nem a hivatalos kampányban, hanem sokkal előtte.

szóval szerintem ez előrelépés lenne a magyar közéletben. persze az igazán jó az lenne, ha a jobboldal is szervezne előválasztást. és ez egész politikai hagyománnyá válna. de ott nincs ilyen közvetlen érdek. legfeljebb egy elvesztett választás és orbán viktor menesztése után lenne.

szóval ebből középtávon szerintem jönne az ki, hogy lenne egy mérsékelt, inkább a parlamentarizmusban hívő baloldali (humanista) demokrata erő, és egy mérsékelt, inkább az a jobboldali (pragmatikus) governamentalista felfogást valló jobboldali republikánus csoportosulás. és innen-onnan csapódnának függetlenek. szerintem ez a transzatlanti modellnek egy lehetséges európai adaptációja. ami most egy lehetséges ellenzéki stratégiaként adódik.

persze lehet mondani, hogy ne 21 nap legyen a cédulagyűjtés, hanem 30 nap. vagy a nagy pártok ne gyűjtsenek. de az igazság az, ha én nagy párt szavazója vagyok, akkor egy kis pártnak nem adnék ajánlást. mert mégis miért rontsam a kedvenc pártom esélyeit. de egy előválasztáson biztos megnézném a plázában, vagy a téren, esetleg a youtube-on, vagy élőben a ustreamen,hogy mégis ki lenne a legjobb demokrata, vagy akár republikánus. esetleg írnék a twitteren egy sort, hogy azt a szemüvegest kéne beválasztani. vagy mindenkit csak azt ne.

szóval szerintem így a plázacicától a nyugdíjas nénikig mindenkit el lehet közvetlenül érni. és ebbe be lehet vonni az átévét, vagy klubrádiót.

de mondom még egyszer, ez az út elvben a jobboldal előtt is állna. csak ott nincs ilyen közvetlen érdek. a baloldal meg csak így nyerhet.

no successful 2011.10.09. 19:03:10

@igazi Lencsés István:
"Az erőtlen, közömbös hozzáállás miatt félnek? Ne már! Arról van szó hogy őket kevésbé érdekli az egész, mint amennyire ti veritek rajta magatokat. "

Félnek b.meg, mert nem tudhatják, hogy mi lesz 4, 8 év múlva, ha esetleg visszajöttök a kormányzásba. Most kérik az állampolgárságot, 4 év múlva pedig esetleg megvonják tőlük a szavazati jogot. (Ok ehhez 2/3 kéne, de a jövőbe ki lát?)
Egyáltalán nincs mögöttük semmilyen erő, ami megvédhetné őket, a homogén nemzetállam létrehozására törekvő kormányokkal szemben.
Szal maradjunk annál hogy félnek.

Anselmo 2011.10.09. 19:08:28

@tlac: "akik 2 fordulós választást akarnak, mér nem rögtön 3 meg 4 fordulóst"

jobbat tudok: a választások fordulóit addig kell ismételni, míg nem az MSZP nyer. A fasizmus elleni harc indokolja ezt, és csak így lehet megvédeni a demokráciát.

no successful 2011.10.09. 19:15:22

@Diocles:
"1. Az ellenzéki pártok a koalíciókötési szándékaikat eltitkolva indulhatnának neki az első fordulónak, magyarán az LMP - a néhai SZDSZ mintájára - a kormánnyal elégedetlen, ám az MSZP hatalomrakerülét azért nem akaró választók százezreit szedhetné el a Fidesztől.

Meg is értem, h Karácsony és Schiffer minden követ megmozgat azért, h maradjon a kettő forduló és újra el lehessen játszani a "mi Horn Gyulával soha" c. örökzöldet...

2. A Jobbikkal való második körös megállapodás teljesen szalonképtelenné tenné a kormányt nemzetközileg, a médiatörvény miatti vesszőfutás semmi nem lenne ahhoz.

3. ha vissza is lépne a Jobbik a második fordulóban, nem sokat nyerne vele a Fidesz főleg a Dunától keletre, ahol közismerten az Orbánt cigányozó volt szocikból toborzódik a Jobbik-bázis.

A Fidesznek nincsenek tartalékai a második fordulóra, ez ilyen egyszerű, pláne így lesz ez 2014-re, mert addig csak nőni fog a Fidesz és a többi ellenzéki párt közötti távolság.

Szinte az 1994-es MDF-es vereség várna a Fideszre kettő forduló esetén, ugye ott sem voltak tartalékai a kormánypártnak, viszont az SZDSZ elrejthette a koalíciókötési szándékait. "

Ennyi

Anselmo 2011.10.09. 19:17:28

@nu pagagyí: "Olyan csoportok akik csak jogot kapnak kötelezettségek nélkül, nem férnek bele."

Ez az első alkalom, hogy baloldali érveket hallok állampolgári kötelezettségek mellett. Mennyit változott a világ...

unionist 2011.10.09. 19:24:42

@torró:
ne viccelj már. sem göncz első időszaka, sem sólyom elnöksége nem kizárólag a protokollról szólt. mindkét esetben politikai nézetek ütköztetése folyt. az államfő kiállt az alkotmányosság mellett szemben a kormányfővel. szerintem mindkét kiállás jogos volt. pedig ugye ez két különböző tábor, két egymástól nagyon eltérő szerepfelfogás, eltérő személyiség, stílus, stb. mégis mindkettőt lehetett érteni, és szerintem egyet is lehetett vele érteni.

göncz árpád a második időszakban a baloldali kormányhoz nagyjából annyira lojális, mint amennyire mádl ferenc a jobboldalhoz. pontosan lehetett tudni, hogy hol állnak. de ezeknek az embereknek mégis volt méltóságuk. tehát most ugyan szokás göncz árpádot is bírálni. de az elnöksége alatt ő végig rendkívül népszerű volt. és mádl ferencet sem úgy kezelte a baloldali sajtó, ahogy schmitt pált.

tehát az eddigi államfők vagy nagyon határozottan kiálltak az alkotmányosság mellett, vagy valamilyen módon mégis csak integrálták a nemzetet. és az államfőnek ez a két fontos belügyi feladata.

schmitt pál nagyjából olyan, mint az antivilágban losonczi pál volt. és ha egykor azt mondtuk, hogy azért váltottunk rendszert, hogy az államfői tisztséghez ne legyen elég az, hogy valaki jól mutat a fényképen. és ne a mennél hülyébb annál jobb elve alapján válasszák ki a pártközpontban. akkor most is ezt kell mondani. szóval a késő orbán kori fidesz ugyanazt a történelmi szerepet játssza, mint a késő kádár kori mszmp.

Netuddki. 2011.10.09. 19:36:56

@Anselmo: "Egyébként nem értem, az MSZP-nek mi baja van a határontúli szavazatokkal. Az is lehet, hogy a teljes határon túli magyarság egy emberként fog a szocialistákra szavazni. :)"

Még csak az kéne, hogy az mszpre vagy a fideszre szavazzanak. De végül is nekik tökmindegy kire szavaznak úgyis MI fogunk miatta szopni.
De mint előbb írtam lehet senki sem szavaz onnan, mégis lesz egy határon túli szavazata a fidesznek.
Gyengébbek kedvéért a fidesz így készíti elő a választási csalását. Hazudnak éjjel, hazudnak nappal, miért ne használnák ki ezt a "lehetőséget". Azt hiszed tudod ellenőrizni B+? Egy másik országban?

Netuddki. 2011.10.09. 19:37:48

@kovi1970: "De mint előbb írtam lehet senki sem szavaz onnan, mégis lesz egy határon túli szavazata a fidesznek."

Helyesen:
De mint előbb írtam lehet senki sem szavaz onnan, mégis lesz egy CSOMÓ határon túli szavazata a fidesznek.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.10.09. 19:39:16

Választási rendszer???
Előbb a képviselők számát kellene csökkenteni.
Mivel kis ország vagyunk, köztársasági elnökből is elég lenne a fele.
A másik fele lenne a min. elnök.

Devil 2011.10.09. 19:53:37

Na hát persze lehetett volna igazi és szükséges reformokat csiálni pld a kopogtatócédulák eltörlését (köszi, Kubatov!) de ezek valahogy mégis megmaradt. Kumin szerint azért (muhaha) "..az ajánlószelvény a maga brutális munkaigényével hatásosan szűri ki a komolytalanokat."
Ehhez azért tegyük hozzá hogy ez a Kumin szerint is brutális munkaigényű "0. forduló" a PÉNZES pártoknak kedvez (most ne firtassuk ez a pénz pontosan mennyi, honnan és kitől jön) és eleve a régi, nagy pártoknak nyújt csak esélyt - arra hogy SZAVAZHASSUNK RÁJUK!!! Tehát egy kis párt képviselője - gyakorlatilag nem választható, nem szavazhatsz rá szabad és titkos választáson. És ez nem alkotmányellenes??? De, az.
És akkor továbbmenve - ha egy alkotmányellenes és a Fidesznek kedvező pont megmaradt a törvényben, mi értelme van tovább esélyegyenlőségről és arányosságról beszélni?

Pszt! 2011.10.09. 19:54:17

@no successful: Mitől vagyok szoclib? Mert nem akarom, hogy egy más országbeli magyar (vagy magát magyarnak valló cigó) döntsön a sorsomról?
Egyébként a határon túliak 99%-a viktorimádó. Szerencsétlen megvezetett emberek, akik csak azt látják, hogy egy kisnagyember nyalja a valagukat, a dolog hátulütőit ők nem érzik.

Devil 2011.10.09. 19:59:38

@kovi1970: Ez ugye úgy lenne arányos, kölcsönös és igazságos ha mi is szavazhatnánk arra hogy a határon túli magyarokat ki képviselje; pld az ottani országgyűlési választásokon. Akármelyik ottani pártra.

angyalföldi partizán 2011.10.09. 20:44:11

@kovi1970: szervusz Elvtárs! te rendőr vagy?vagy házmester? vagy csak a Blogok Őrszeme? neked aztán van időd itt figyelgetni ki mit írt,mikor,mennyit,az új belépőnek meg kuss,itt csak mi írhatunk.ilyen emberekre van szűksége lelkes kis csapatomnak. keblemre elvtárs!komisszár lesz belőled,a sok burzsuj meg rettegve fog írni,mert tudni fogják,hogy Te figyeled őket.No pasaran!

menőmano 2011.10.09. 21:07:05

@Pedró27:
Nahát! Micsoda korrekt , ügyes megállapitás.
"Azok nem fizetnek, akik csalnak."

Tudsz esetleg még ilyen jókat irni. Vagy talán nem?
ennyi?

menőmano 2011.10.09. 21:10:35

Nagyon jó lesz az egyfordulós választás. Már irtam, azt hiszem.
Legalább nem tudnak sumákolni a pártok, és nem fognak zsákbamacskát árulgatni.
oszt.kész.ennyi.
:))))

menőmano 2011.10.09. 21:12:59

A másik fele lenne a min. elnök."

Hűha! Ezzel is csak többen vannak a poszton.
Hol van az értelem????
:(

Yoss 2011.10.10. 08:45:24

@magpet: Annál is inkább érdekes kérdés ez, hogy a határon túliaknak még az állampolgárságát is elutasította itthon a népszavazás! Vagyis a magyarok többsége nemhogy választójogot nem, de még állampolgárságot sem adna a határon túliaknak. Eléggé cinikus dolognak tartom ezután még választójogot is adni nekik. Az szavazzon itthon, aki itthon él és adózik. Nálunk a családban is a pénzkeresők döntik el, hogy mi legyen. Szerintem ez így természetes. Nehéz lenne más okot látni ebben, minthogy a jövő választásokat szeretnék bebiztosítani. Mivelhogy semmi más észérv nem szól amellett, hogy határon túli magyarjaink befolyásolják a mi életünket. Én sem szólnék bele az ő dolgaikba. Egyébként nekem sincs velük gondom, lehetőségeink szerint támogassuk őket, minden megoldható módon, de van egy határ.

Yoss 2011.10.10. 08:50:16

@Yoss: Helyesbítek, rosszul emlékeztem. Nem lett elutasítva a népszavazáson, hanem kb 1%-al többet kapott az igen a kettős állampolgárságra, mint a nem. (Eredménytelen lett egyébként a szavazás, mert több 63% nem ment el)
Ettől függetlenül az észrevételem változatlan.

hegyilány 2011.10.10. 12:15:19

Áder a Fidesz választási rendszeréről: "a furcsa helyzeteket szeretnénk elkerülni"

hvg.hu/itthon/20111010_Ader_interju_valasztasi_rendszer#rss
..........
Nevezett némi magyarázatot ad, elemzi, hogyan is működne az új rendszer.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása