Irritáló keleti, mit ugrálsz?

2011.08.14. 23:15 kumin

Rendkívül szórakoztató írás jelent meg néhány napja az Economistban, az obligát meghatározás szerint „tekintélyes brit gazdasági hetilapban”. Szerzőjének valószínűleg nem a szórakoztatás volt a legfőbb célja, hanem annak sokadik elmesélése, hogy mennyire irritáló, kellemetlen politikai szereplő a magyar miniszterelnök, meg még rajta kívül néhány ötletszerűen összeválogatott „keleti” vezető, az un. „cikisek csapata”. Szörnyű, hogy ezek a nyomorult provinciákon továbbra sem bírnak magukkal, mennek a saját hülye fejük után, ahelyett, hogy tennék az egyetlen dolgukat: gazdájuk kedvét keresnék. Ilyen briliáns módon még nem leplezte le magát gőgös és ostoba publicista.

 

(forrás)


Önmagában a történet nem érdemelne posztot, annyira közhelyes. Megjelenik egy látszatapropóra felhúzott, felületes, érezhetően minden különösebb research nélkül odakent újabb cikk a nyomasztó magyar fejleményekről, és ezt a magyar sajtó egy része hűségesen átveszi. Csakhogy ezúttal vicces dolog történt. A cikk írója ugyanis különösen oldott hangulatban írhatta szövegét. Megvetését és lenézését nem sikerült így lepleznie. A legnagyobb kincs mindjárt az első mondat: „Poor countries needing investment and favours from their richer counterparts should polish their images and avoid rows.” Hevenyészett fordításban: „A gazdagabb partnereiktől befektetésekre és szívességekre szoruló szegény országoknak inkább az imidzsükkel kellene foglalkozni és nem veszekedni.” Kicsit velősebben ezt úgy is mondhatta volna a szerző, hogy aki nem gazdag, az ne ugráljon, mivel „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. (Remélem, hogy akik Lázár János régi hangfelvételén kiakadtak, azok már most is fogalmazzák felháborodott tárcáikat.)


A történet azonban itt nem ér véget. Nézzük tovább a két következő mondatot: „So it may seem odd that so many politicians in ex-communist Europe, with wobbly economies and security, often do the opposite. A prime example is Hungary, where Viktor Orban’s government has attracted a blaze of outside criticism since it took office in May 2010.” Azaz: „Különösnek tűnhet, hogy sok politikus, az ingatag gazdasággal és közbiztonsággal rendelkező volt kommunista Európában, éppen az ellenkezőjét csinálja. Kiemelkedő példa erre Magyarország, ahol Orbán Viktor kormánya, amely külföldi kritikák tömkelegét váltotta ki mióta kormányra került 2010 májusában.” Kezdjük a végéről: folyamatosan írjuk a felületes, pontatlan marhaságokat Magyarországról, aztán egy idő után már önmagunkra is hivatkozhatunk, hogy ti. az a baj, hogy ez a kormány annyi negatív kritikát vált ki a külföldből. Aktuálisan azonban izgalmasabb lehet, hogy miközben szerzőnk londoni irodájának bejáratát akár éppen baseball-ütős fosztogatók is készülhetnének rátörni, ő rendíthetetlenül cikkezik a „volt kommunista Európa” ingatag közbiztonságáról.


Tudnék még szemezgetni bőven, de kedvcsinálónak talán ennyi is elég. Az utolsó mondatot azonban nem bírom kihagyni: „although some easterners may be irritating, noisy and unfashionable, in modern Europe they are indispensable.” Azaz: „bár néhány keleti irritáló, zajos és divatjamúlt lehet, a modern Európában mégis megkerülhetetlenek”. Igyekszem a legtöbb jóindulattal olvasni, de ebben tényleg nem látok mást, mint a meggyötört gyarmattartó fáradt sóhaját, amikor lóháton megtekinti a gyapotföldön zajló munkákat. Amúgy mégsem gondolom, hogy igazam volt. Mégiscsak megpróbálhatta leplezni a megvetését és a lenézését a szerző. Ha ugyanis teljesen tiszta szívéből, mindenféle gátlás nélkül, szabadon írhatott volna, a fenti sort még biztosan kiegészítette volna a „büdös” és a „koszos” jelzőkkel is.

Címkék: orbán economist

256 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr543153780

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irritáló keleti, mit ugrálsz? 2011.08.15. 14:38:01

Az Economist szerzőjének valószínűleg nem a szórakoztatás volt a célja, hanem annak sokadik elmesélése, hogy mennyire irritáló a magyar miniszterelnök.

Trackback: Súúúhanterz: Orbán Viktor mégiscsak szabadságra ment? 2011.08.15. 10:45:14

Szijártó Péter minapi nyilatkozata alapján megnyugodva kezdtem meg hétvégémet, mert ha már én nem tudtam szabadságra menni, örömmel töltött el, hogy ezekben a viszontagságos időkben Orbán Viktor sem láblógatással tölti idejét, hanem "Az ország újj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloghézag 2011.08.15. 00:49:11

Hát hogyne!

Akárcsak Ady Endrét olvasnék angolul...

partfish 2011.08.15. 02:28:39

igazad van! ezek a nyugati újságírók és politikusok nem tudják megérteni, hogy a magyarok nagy többsége vagy alkalmatlan, vagy csak nem szeretné a nyugati típusú demokráciát. ha kicsit ismernék a magyar történelmet, tudnák, hogy amikor náluk már közigazgatás, egyetemek, európai kultúra volt, a magyarok még hátrafelé nyilazva fosztogatták a városaikat.
Orbán ennek a társadalmi, kulturális fejlettségi szintnek megfelelően politizál, sokak elégedettségére. amíg a többi politikai erő ezt nem ismeri fel, addig esélyük sincs. a baloldali, liberális értelmiség hiába szeretne Magyarországon nyugati típusú demokráciát, ha a magyarok többsége az autoriter keleti berendezkedésben látja a jobb életet. hogy melyik működőképes rendszer, hol jobb az élet, a történelemben már láthattunk pár példát rá. persze lehet, hogy Orbánnak sikerülni fog, ami Castronak, Maonak, Sztálinnak, vagy Kim ir Sennek nem sikerült.

anonymand 2011.08.15. 05:06:08

Tisztelt kumin!

Én nem tennék egyenlőségjelet a két kijelentés közé.
"A gazdagabb partnereiktől befektetésekre és szívességekre szoruló szegény országoknak inkább az imidzsükkel kellene foglalkozni és nem veszekedni." - ..." hogy aki nem gazdag, az ne ugráljon, mivel „akinek nincs semmije, az annyit is ér."
Messze nem azonos jelentés, egészen más üzenet.
Vagy már Neked is szövegértési és értelmezési gondjaid vannak, mint a hívek nagy többségének?
Olvasd el újra és újra, talán sikerül a jelentésük közötti különbséget felfedezni.

"Igyekszem a legtöbb jóindulattal olvasni, de ebben tényleg nem látok mást, mint a meggyötört gyarmattartó fáradt sóhaját, amikor lóháton megtekinti a gyapotföldön zajló munkákat." - ha kevésnek tűnik jóindulatod, meg kéne gondolni, hogy szemészhez, vagy netán más szakorvoshoz kellene fordulnod.
A jóindulatod gyakorlása végett ajánlom becses figyelmedbe: "Az Európai Parlament 2011. július 5-i állásfoglalása a felülvizsgált magyar Alaptörvényről" című izét.
politicalnet.blog.hu/2011/07/07/az_europai_parlament_2011_julius_5_i_allasfoglalasa_a_felulvizsgalt_magyar_alaptorvenyrol
Sokat fog segíteni.

Tisztelettel:
anonymand

keri5353 2011.08.15. 06:46:18

Tegyük hozzá: Orbán beteg!

comes 2011.08.15. 09:11:35

Kérdésem: az angol nyelvű idézett mondatokkal a cikk talán hitelesebb?

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2011.08.15. 09:18:50

@keri5353: Nem menti Orbánt, de Gyurcsány még betegebb!

szájhúzó kutya · http://szajhuzokutya.blog.hu 2011.08.15. 09:20:17

@anonymand: Libsi szerecsenmosdatás és csusztatásos érvelés iskola példája tetszik lenni. Igazi maszopos nyuggerI

kemény keleti kommentelő 2011.08.15. 09:26:57

Orbán egyáltalán nem cikis.
A legkorszerűbb országokban is akad ilyen.
Ugye Bush ?

spontan · http://erdekessegek.info 2011.08.15. 09:32:15

Viktorral kapcsolatban jövőre majd kiderül az igazság. Mert addig könnyű nagymellénnyel kioktatni másokat, amíg a magánnyugdíj pénzek fedezik a hiányt. Jövőre viszont ez nem lesz, és várhatóan Viktorunk is sokkal simulékonyabb lesz majd, ha újra kérincsélni kell. Ahogy pl. a nagy antikommunista szlogenek után simán behajoltak Kínának is.

Ez a realitás. Ha másokra szorulunk, akkor ugrálni is csak egy pontig lehet.

anonymand 2011.08.15. 09:33:41

Tisztelt trollala!

Egy élmény a véleményed.
Más jelző nem jutott eszedbe, vagy nincs is?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: maszop, maszop. Hát persze! Ma szop a fél ország, holnap meg majd a 2/3, vagy még több.
Veled együtt....

Never 2011.08.15. 09:36:30

Arra azért kíváncsi lennék, hogy emberek agya hogyan működik. Lesz*roz bennünket kollektíve valami évszázadok incesztje által kialakított génállomány, aztán nekiállnak egyesek a fenekét puszilgatni, csak mert szerintük az általuk nem szeretett magyar politikust támadja.

Van egy rossz hírem: vannak emberek ott az egyesek által istenített Nyugaton, akik szerint mi mind kollektíve csak üveggyöngyökkel játszó bantu négerek vagyunk, akiknek a dolga az, hogy ingyenmunkával segítse a shareholder value-t. Aki dolgozott már ilyen környezetben, azt hiszem, meg tud erősíteni. (Félreértés ne essék, már akkor anyanyelvi szinten beszéltem angolul és németül, amikor a legtöbb itt kommentelő még meg sem született, és a mai napig többet dolgozom külföldiekkel mint magyarokkal - de ez nem jelenti, hogy mindenkitől hasra lennék esve.)

A bunkó az bunkó, Magyarországon és külföldön egyaránt. Aki bunkó, arra rá kell mutatni, hogy bunkó, és nem szabad hagyni. Ha nálunk gyújtogattak volna a chav-ok (magyar megfelelője talán a proli, tehát fehér, "bennszülött", de legalsó kategória) üzleteket és öltek meg volna embereket, akkor már mindenki ki akarna bennünket átkozni az Unióból.

Hundor 2011.08.15. 09:42:39

Hülye vagy Kumin. Kár volt megtanulnod angolul. A szavakat érted, de a jelenést nem. Összefoglalom Neked: Orbán Viktor csak innen alulról tűnik nagynak. Izgága törpe vezéreden röhög a világ. És raja keresztül minden magyaron. Rajtad is. Ez téged nem zavar, hát jó neked.

think different 2011.08.15. 09:45:33

Fuggetlenul a bejegyzestol, igencsak megeri elolvasni az Economist cikke alatti kommenteket.
Van ott par ertelmesebb ember, aki nem csak nezi, hanem latja is, ami a vilagban (Europaban) tortenik.

(nem a magyar kommentelokre gondolok)

Joooe 2011.08.15. 09:49:16

A "security" fordítása biztosan közbiztonság, és nem gazdasági értelemben vett biztonság?

De lényegét tekintve jó a cikk, tényleg irritáló, hogy a szerencsésebb történelmi helyzetüket belepofázási jogként értelmezik egyesek. Úgy általában a lemaradt országok másodrangú státuszának megerősítése, és nem felzárkóztatása a sokszor nyíltan is kimondott cél, ez pedig ami szempontunkból elfogadhatatlan pofátlanság.

Idet 2011.08.15. 09:50:04

@partfish: Kedves Bartwisch,

még azt is hozzátehetnénk, hogy amikor ők már békésen(?) építették a feudalizmusból kilábaló kapitalizmust, akkor minket éppen az foglalt el, hogy az oszmán birodalmi törekvések ne tudják megakadályozni őket ebben. Aztán 150 évig játszottuk ezt a játékot, amit a Habsburgok képében jelentkező fejlett Nyugat úgy kb. 400 évig hálált meg.

P.S. A Nagy Károly által bevezetett közigazgatásnak egyébként erősen ellenálltak a korabeli népek...

jozicsenko 2011.08.15. 09:51:17

végre egy újságíró, aki leírja a magyar politikai elit legfontosabb kívánságát: le kellene cserélni itt a népet, mert 9 millió fasisztával nem lehet kommunizmust építeni... ehhhh, brehhhh...

nem vagyok orbánfan, de zavar, hogy nekünk nem lehetünk igazunk, mert akkor inkább izgága kis pöcs lettünk...

abaka 2011.08.15. 09:51:23

@anonymand: Nagyjabol ugyenezt akartam leirni, kosz, hogy megsporoltad nekem. Mondjuk azok utan, hogy kumin ugy kezd egy devizahitelrol szolo posztot, hogy nem ert hozza es lusta is utananezni, mar nbem is olyan meglepo, hogy egy sima felreforditasra es ra tud huzni egy cikket. Mondjuk sokaknak valoszinuleg pont ez kell, kulfoldiul beszelni meg ugyis magyartalan, libsi, zsido szokas...

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 09:54:01

"Modern európa"

Na azt meghagynám az angoloknak, hollandoknak, egyebeknek.

Valójában ki kellene lépnünk az EU-ból. Az MSZP-SZDSZ-t az EU sem fogja vissza (lsd. 2006.október 23 és utána), sőt támogatja a volt kommunista rezsimek későbbi képviselőit, mert ezek teljesítik elvtelenül gazdasági kívánságaikat.

A szabad munkavállalásért (ami agyelszívást is jelent) igen magas árat kell fizetnünk.

Csak Norris 2011.08.15. 09:57:46

Magyarországon gyújtogatnak?
Magyaroszág miatt dől be az EU?
Miattunk gondolkodnak a németek hogy ki is lehetne szállni?

Azért ti csak nyaljátok az EU-s segget...

Idet 2011.08.15. 10:02:33

@Hundor: Ha te alul érzed magad, az azért van, mert látóhatárodat kitölti a fejlett nyugat antrum amoris-a.

Netuddki. 2011.08.15. 10:05:33

„A gazdagabb partnereiktől befektetésekre és szívességekre szoruló szegény országoknak inkább az imidzsükkel kellene foglalkozni és nem veszekedni.”

Ezzel mi a gond? Szerinted nem jogos? Ki a felelős, hogy az elmúlt 21 évben sajnos csak még mélyebbre süllyedtünk és pénzügyi támogatásra szorul az ország?
A veszekedés meg csak álca a közpénzek lenyúlásához.
Sajnos ha ismernék az EU pénzek nagy részének a lenyúlását durvábbat is írhatott volna. Persze ez szerintem nem magyar sajátosság. Bár...

” Azaz: „Különösnek tűnhet, hogy sok politikus, az ingatag gazdasággal és közbiztonsággal rendelkező volt kommunista Európában, éppen az ellenkezőjét csinálja. Kiemelkedő példa erre Magyarország, ahol Orbán Viktor kormánya, amely külföldi kritikák tömkelegét váltotta ki mióta kormányra került 2010 májusában.”

Ebből mi az ami nem igaz?
A magyar "politikus" AMIK 90%-a szavazódroid, az ellenkezőjét azért csinálja mint amit kéne mert nem az állampolgárok hanem egy bűnözői kör érdekeit képviseli. A közpénzek ellopására szövetkeztek.
Az orbán meg saját magából csinál hülyét. Mi meg hülyék vagyunk ha hagyjuk. Ennyi.

„bár néhány keleti irritáló, zajos és divatjamúlt lehet, a modern Európában mégis megkerülhetetlenek”

Hát ez meg sajnos nagyon is igaz az orbáni nemzeti, szocialista, komcsi bandára.

Onnan Angliából bizony nemigen látszik mi van a felszín alatt, de szerintem most már nem ártana egy kicsit magunkba nézni és elgondolkodni azon, hogy ami szart földob a víz az bizony a partról is látszik. Ettől függetlenül mi itt bizony mélyen a szarban vagyunk és valóban jobban tennénk ha tennénk is valamit nemcsak pofáznánk...

Evok11 2011.08.15. 10:06:38

Indispensable nem egyenlő megkerülhetetlennel, hanem inkább essential-t jelent. (Kicsit rossz indulatú félrefordítás...)

1 db Magyarország 2011.08.15. 10:07:13

A security itt nagy valószínűséggel nem a közbiztonságot jelenti, a kontextus alapján inkább a szociális biztonságra gondolt a szerző.

Martian (törölt) 2011.08.15. 10:07:27

@partfish: "amikor náluk már közigazgatás, egyetemek, európai kultúra volt, a magyarok még hátrafelé nyilazva fosztogatták a városaikat."

Még abban is több igazság van, hogy a keresztes háborúk idején az európai uralkodók még a saját nevüket sem tudták leírni, ugyanakkor a Mohamedet követő arab világ megőrizte és ápolta a klasszikus (jórészt görög eredetű) műveltséget.

Netuddki. 2011.08.15. 10:09:40

@anonymand: "trollala 0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."

Nem etetjük a fideszes bértrollt!
Nem etetjük a fideszes bértrollt!
Nem etetjük a fideszes bértrollt!
Nem etetjük a fideszes bértrollt!
Nem etetjük a fideszes bértrollt!
Nem etetjük a fideszes bértrollt!
...

old_field 2011.08.15. 10:09:47

gratula Kumin !

Érdekes gondolatok...
De, ha azt szeretnéd, hogy értelmes vitákat kezdeményezz
"Politikáról, közéletről, örömről, bánatról", akkor nem biztos, hogy az Indexen kéne publikálnod. :)
Ez nem az a közeg, ahol gondolkodni és érvelni szoktak.
Tisztelet a kivételeknek !

Teszt.Elek 2011.08.15. 10:09:52

Kedves Kumin,

Szerintem nem ártana kicsit végignézned a világon és mondjuk összevetni Jancsi bohóc (Lázár János) és a magyar nép, illetve az EU / USA és Magyarország egymáshoz viszonyulását.

Látni fogod, hogy az EU és USA az nekünk, mint a nép volt Jancsi bohócnak. Tehát amint nem tett jót Jancsi bohóc karrierjének, hogy beszólt a népnek, úgy az országnak sem tesz jót, ha beszólogat a nagyoknak.

Nu persze valóban mókás valahol, hogy a keleti közbiztonságról cikkeznek egy olyan helyen, ahol már több napja nyíltan hőbörög a nép, azonban szerintem az angolok az utóbbi időben még így is messze jobb mérleget tudnak felmutatni, lényegesen kevesebb kukaborogató politikai vandállal.

Végezetül pedig ami a gyarmatosítási lázálmokat illeti. Amennyiben szerinted a két szép szemünkért, vagy pusztán jóindulatból vettek fel az EU-ba, akkor nagyon el vagy tévedve. Nekik legalább annyira kellünk mi, mint nekünk ők. Nyilván ők a nagyobb hal a pocsolyában, tehát ők élvezik a nagyobb előnyét is ennek, azonban ha jól csinálnánk a dolgokat, akkor számunkra is sok előnye lenne.. nem véletlen, hogy az EU-ba belépni egy vitathatatlanul helyes lépés volt, amit pusztán néhány elvakult radikális szokott felhánytorgatni amikor éppen nincs szebb vesszőparipájuk, mint az irraccionális idegengyűlölet és izoláció utáni vágy.

asimo 2011.08.15. 10:10:11

A "wobbly...security" fordítása a kérdéses mondatban minden bizonnyal ingatag biztonsági (katonai, biztonságpolitikai) helyzet, és nem a belső rendhez / rendőrséghez kötődő közbiztonsági helyzet.

Az Economist vszleg ezen országok (főleg Oroszországtól való) külpolitikai sebezhetőségére utal - egyébként jogosan.

Martian (törölt) 2011.08.15. 10:16:37

@Teszt.Elek: "az EU-ba belépni egy vitathatatlanul helyes lépés volt, amit pusztán néhány elvakult radikális szokott felhánytorgatni amikor éppen nincs szebb vesszőparipájuk, mint az irraccionális idegengyűlölet és izoláció utáni vágy."

Létezik olyan euroszkeptikus álláspont is, amely szerint elvben klassz dolog az európai integráció, csak nem a jelenlegi gengszterszindikátusi (erősebb kutya b...szik) színvonalon...

citizen queen 2011.08.15. 10:17:22

@partfish: No megszólalt a "baloldali, liberális értelmiség" egyik jeles képviselője, és a régi jól bevált sémák szerint belerúg egyet ebbe a szörnyű, elmaradott, bőgatyás kuruc népségbe. Azután meg csodálkozik, és sír, ha a választásokon elhajtják őket a búsba.

Az angol újságírók meg sepregessenek inkább a saját portájuk előtt, a fosztosgatások kapcsán lehet elemezgetni bőven a "nyugati típusú demokrácia" sikerét.

whale 2011.08.15. 10:18:09

@trollala: Persze, csak ez most max. a családja baja. Viktátor elmebaja viszont az ország baja, tudod?!?!?

Diocles 2011.08.15. 10:19:07

T. Kumin úr!

Engem nem ez a cikk akasztott ki, ez szinte már-már semleges, de pár hónapja volt egy pupli a "német konzervatív" Die Welt-ben, amely az ütött-kopott KGST-autókról és a rajtuk lévő Nagy-Magyarország matricákról írt, így hozván összefüggésbe a szegénységes és a nacionalizmust...

Namármost:

1. aki volt valaha Magyarországon, az annyit bizonyára láthatott, h a KGST-kocsik már ezer éve kikoptak innen, sőt, még a legutolsó lúzer is lecserélte a kocsiját valami "ütött-kopott" nyugatira...

de a német lapnak, ill. az innen súgó "jóakaróknak" fontos volt azt sugallni, h ilyen a magyar, az NDK-s Trabantját ott vannak az irredenta térképek...

2. ha már belemegyünk abban, h miként függ össze a szegénység és a nacionalizmus, akkor inkább azt láthatjuk, h a nacionalizmus sohasem a szegény rétegekre jellemző leginkább, ahogy nálunk sem, lásd a MIÉP budai eredményeit.

3. az ilyen cikkek miatt örülök nagyon Kína felemelkedésének, mindent meg fog változtatni, nem pár befolyásos, minket mélyen lenéző nyugati tojásfejűnek leszünk kiszolgáltatva (akiknek Charles GAti, Haraszti, stb. súg innen), hanem egyre nagyobb lesz a mozgásterünk.

Netuddki. 2011.08.15. 10:20:42

@partfish: "hogy amikor náluk már közigazgatás, egyetemek, európai kultúra volt, a magyarok még hátrafelé nyilazva fosztogatták a városaikat."

ÉS akkor mi van? Kínában meg még annál is évezredekkel előbb. Mostanra meg megnézheted hova jutottak. Komunizmus van náluk. ;)

Joooe 2011.08.15. 10:21:25

@Teszt.Elek: "Látni fogod, hogy az EU és USA az nekünk, mint a nép volt Jancsi bohócnak. Tehát amint nem tett jót Jancsi bohóc karrierjének, hogy beszólt a népnek, úgy az országnak sem tesz jót, ha beszólogat a nagyoknak."
Ez egy brutálisan buta hozzáállás...
Nekünk az USA és az EU nem főnökünk(ellentétben ugye "jancsi bohóc" és nép viszonyával), inkább egy olyan szomszéd, aki önző, radikális, idejétmúlt parasztnak nevez ha bekerítem a telkem, de persze ami igazából zavarja hogy nem legeltetheti ott ezentúl a tehenét, sőt a piacon az ő teje mellett fogom árulni az enyémet.

T-5 2011.08.15. 10:23:54

"Ha ugyanis teljesen tiszta szívéből, mindenféle gátlás nélkül, szabadon írhatott volna, a fenti sort még biztosan kiegészítette volna a „büdös” és a „koszos” jelzőkkel is."

Ezeket nem kellett kiírnia, de nyilván ez volt a fejében a szigetlakónak. Ez a kis senkiházi nem is tartozik Európához, egy szutyok kis sziget lakója, ahol több évszázados beltenyészet az utóbbi pár évben kezd azáltal enyhülni, hogy iszonyú sok feka vándorolt be, most különösen nagyon izgis, ezekben a napokban...

Mi meg amúgy hozzájuk képest keletiek, sőt, erősen déliek vagyunk, de Európában - utána lehet nézni - mi konkrétan KÖZÉPEN vagyunk, ezt a szigetieknek se ártana elmesélni...

abaka 2011.08.15. 10:27:13

@Joooe: Azt mondjuk ne felejtsd el, hogy az o penzen vettuk a tehenunket, a kerites igazabol EU projekt, mar be van adva a palyazat a fejogephez, es azert arulhatjuk a mi tejunket majd az ove mellet, mert nem sujtjak vammmal. Persze ez a minimum ezektol a gyarmatosito geciktol...

☉ ☾ 2011.08.15. 10:28:30

Szánalomból teszek ide egy kommentet, hogy eggyel több legyen.

Az írás ásítósan középszerűen laposan semmitmondó és nullaszar és megjegyzem tanító célzattal, hogy a kritikát nem kritizáljuk, mert az kritizál bennünket. Vagy felhasználjuk amit írnak, vagy hárítunk. Nos, ezért szánalmas ez a kis cikkcsökevény.

Kabbe (törölt) 2011.08.15. 10:29:58

az ilyen Kumin-félék mennyit kaphatnak cikkenként?::))
sértődött talpnyaló

partfish 2011.08.15. 10:30:40

@Idet:

a nyugati politikusok, újságírók már a rákosi és a kádár rendszert is lediktatúrázták, 56-ot pedig szabadságharcnak állították be. nem csoda, ha orbánt aki kádár és rákosi szellemi követője, hasonlóan diktátornak állítják be.

de majd nagyot néznek, ha 2030-ra lehagyjuk az eu fejlettségi szintjét, ahogy matolcsi megígérte.
igaz ilyet ígértek már a kommunisták is, de attól még hogy nekik nem sikerült, orbánnak még sikerülhet.

2011.08.15. 10:30:45

@theorba: Mintha nem is ezen a világon élne: London lángokban, az utcákon fosztogatnak. Az USA nyakig az adóságban, bankok húzzák le a redőnyt, a békés és gazdag Norvégiában tömegmészárlás, és ennek pont a magyar helyzet fáj a legjobban.

Ennyire hülye ingyen nem lehet valaki, szerintem van az pénz, amiért hülyét csinál magából.

abaka 2011.08.15. 10:32:12

@Kabbe: Nekem az tetszik a blogon, hogy megprobalja szakemberkent feltuntetni magat. Gondolom nem celja a jovoben kozgazdaszkent elhelyezkedni.

abaka 2011.08.15. 10:34:14

@Frengi: Hidd el az eheti Economistban tobb masik cikk is volt...

Joooe 2011.08.15. 10:36:20

@abaka: Nanana... volt tehenünk, ők levágatták velünk, és azért fizetnek (legnagyobb részt az általunk befizetett tagdíjból) hogy ne is legyen.
Nem gyarmatosítás ez, nem gonoszság vagy ilyesmi, a politikában az érdekek játszanak, márpedig nekik az az érdekük hogy legyen egy stabil kiszámítható csatlósuk(nem pattog, nem ingadozik, nem zárkózik fel), és maradjon bebetonozva, hogy ki van az élvonalban, ki van a másodvonalban, ki a határokon átívelő gazdasági játszmák nyertese és vesztese. Elkérik tőlünk a pénzt, de azt (ha már tehenes hasonlat) nem tehén tenyésztésre adják vissza, hanem a tenyészet felszámolására meg japán kertre, mert az olyan cuki ha jönnek kirándulni :)

csoko20 2011.08.15. 10:36:37

Amíg magyarok tízezrei mennek dolgozni vagy inkább már letelepedni Angliába, addig azt hiszem mi szorulunk önvizsgálatra.
Ha majd az angolok jönnek magyar éttermekbe mosogatni, építkezéseken dolgozni, akkor majd joggal ugathatunk.
Addig meg miről is beszélünk???

magyar ember teli szájjal 2011.08.15. 10:38:52

Kihúzhatnád a fejedet a Fidesz seggéből.

Kabbe (törölt) 2011.08.15. 10:39:41

@Joooe:
nem ők kérték, hogy lépjünk be az EU-ba.....mi kértük a felvételünket.
ki lehet szállni a buliból:)

Alterix 2011.08.15. 10:40:39

@Frengi: "Ennyire hülye ingyen nem lehet valaki, szerintem van az pénz, amiért hülyét csinál magából."

Ezt most egész pontosan kire is értetted??? :)))))

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.08.15. 10:41:15

Márpedig az Angol újságíró kollegának tökéletessen igaza van. Amíg a Magyar nemzet nem nől fel az Európai mindsethez és nem teszi magáévá az Európai értékeket, addig joggal tartanak minket az utolsó csatlós, retrográd, feudális Keleti országnak, miközben már 2010 csak szomszédaink hátát vagyunk kényszerültek nézni.

Ideje lenne már végre a Nyugati véleményeket elfogadni, és nem azonnal visszatámadni. Az Angliai problémás tüntetéseket a kinti rendőrök professzionálisan, emberbarát módon, azonnal kezelték, nekünk semmi jogi alapunk nincs arra, hogy számon kérjük rajtuk ezeket.

Ilyenkor szégyenlem, hogy Magyar vagyok.

unionist 2011.08.15. 10:41:18

két vallás:
nyugati (latin) kereszténység => nemzetközösség => britek, és a kontinens: (nyugat-) európa => angolszász demokrácia
keleti kereszténység, ortodoxia => népnemzet => balkán, (kelet-) európa, oroszország és csatlósai => szovjetorosz népi demokrácia

a magyarok történetében mindig ez volt a kérdés, hogy hová is akarnak tartozni: európához vagy ázsiához.

Joooe 2011.08.15. 10:42:41

@Kabbe: Hát ez azért nem olyan egyértelmű...

lolperec 2011.08.15. 10:45:59

jamár, nem kell védeni a bölcs vezértörpét,
majd ő kioszt néhány sallert, oszt jónapot :D

partfish 2011.08.15. 10:47:27

@Martian:

igazad van, a mi köztársasági elnökünk a nevét tökéletesen letudja írni.

collateral collector (törölt) 2011.08.15. 10:48:59

nem értik ezek a nemzeti együttműködés rendszerét. de szerencsére mindig akad, aki elmagyarázza nekik, hogy valójában elbújhatnak mögöttünk, minden téren.

viccen kívül: az Economist a Berlusconiról is megírta már 10 éve, hogy ez egy világraszóló gyökér, és a 10 év alatt folyamatosan írta róla, hogy ez az ember nem egy elfogadható európai politikus. aztán igaza is lett. nézzük csak meg Berlusconi-nak az elmúlt 10 éves "track recordját", és azt, hogy hol tart most Olaszország. az Economist új "kedvence" a mi Viktorunk. persze lehet, hogy a Viktorral kapcsolatban tévednek, de szerintem nem. az Economist-ban megjelent cikk 100%-ban korrekt.

amúgy a blogger helyében óvatos lennék a fidesz-szopással. nagyon hamar eljön az idő, amikor már nem lesz menő kiállni a viktor mellett, nagyon nem. már a mandiner is kezdi átpozicionálni magát..

unionist 2011.08.15. 10:49:27

@Frengi:
arról van szó, hogy a népnemzetben gondolkodó ortodox országokat a nyugat kívül akarja látni az unión. a felvilágosult latinkeresztény norvégiát pedig belül.

Diocles 2011.08.15. 10:51:23

Az a baj, h a hozzászólások is azt mutatják, h szinte elvárt egyesek részéről, h úgy kezeljék Magyarországot, mint a felmosórongyot.
("ki lehet lépni az EU-ból, ha nem tecc, mi megyünk oda mosogatni, nem fordítva, stb.")
Szolgalelkűség a köbön. Kumin jogosan kérte ki ezt a bánásmódon, erre fel ez egyből seggnyalásként értelmeződik.

Vagy csupán azért ilyen szervilisek (a nyugati megmondók felé) egyesek, mert ezzel lehet most orbánozni? Ha Gyurcsány alatt kritizálták volna így Magyarországot, akkor ők is kikérnék maguknak?

Az a baj, h ez a közeg minden kritikát, országgyalázást elfogad.
és most nem arról van szó, h bárki is azt állítaná, h Magyarország fejlettebb, mint Anglia, vagy ki kéne lépni az EU-ből, stb., hanem néha meg kéne látni a túlzásokat, a háttérben lévő érdekeket, ellenérzéseket.

Ugyanakkor a kormányzati kommunikáció is legendásan balfék, a nyugati üzleti sajtó ugyanis elsősorban a piacellenessége miatt bírálja, figyeli ellenérzésekkel a kormányt (noha sok más toposz is van, pl. a romatéma igazi sláger..., de nem ez az ellenérzés oka), a kormányzat felhívhatná a figyelmüket arra, h az ellenzéki méregzöld-szocialista koalíció, program megvalósulása még egy ennél is piacellenesebb, befektetőellenesebb közeget eredményeznének.
Ez a nyugati neoliberális körök Orbán-ellenességét mindenképp csökkentené.

gyárvárosi 2011.08.15. 10:51:23

Mint sokan előttem megírták, a bunkó itt is ott is bunkó.A politikus meg olyan, amilyet a nép választ magának.Lehet az Bush, Berlusconi, Sarkozy vagy Merkel.
Mindegyik a saját politikáját tartja egyedül jónak, ugyanúgy mint Orbán.
Igaz, hogy vandálok bandái fosztogatnak a brit nagyvárosokban, de Cameron miniszterelnök még nem nevezett ki vizsgálóbiztost és bizottságot a rendőri túlkapások kivizsgálására, és nem a rendet tartani hivatott rendőröket, hanem a garázda fosztogatókat akarja megbüntetni!
És bizony egyelőre a magyar orvosok, mérnökök, szakmunkások akarnak kizsákmányolt és lenézett keletiek lenni Nagy- Britanniában, nem pedig fordítva!
A sok ostoba mazochista?!
Vagy csak jobban akar élni?

Alterix 2011.08.15. 10:51:27

@compound interest: "...nagyon hamar eljön az idő, amikor már nem lesz menő kiállni a viktor mellett, nagyon nem."

Menőnek most sem menő! :) De kifizetődő;)

fidesz friend 2011.08.15. 10:51:30

@Hundor: csatlakoznék hozzád. Kumin hülye, mert azt hiszi, fehérre lehet mosni a szerecsent: egyfolytában ezzel próbálkozik, de nemigen jön neki össze.
az Economistot hiábavaló fikázni, a cikkét meg kár elemezgetni, mert – cizellált formában - csupán egyetlen dolgot közöl, azt, hogy szerintük Orbán is a pain in the ass. és mint mindenkinek, az Economistnak is megvan a joga a saját véleméyéhez. nekünk is.

partfish 2011.08.15. 10:52:43

@Frengi:

igazad van! kubában, észak koreában, fehéroroszországban, kinában, venezueláben rend van. ott nem elképzelhető az angliai, vagy francia zavargásokhoz hasonló rendbontás.
csak azt nem értem, hogy azok a magyarok akik elhagyják az országot a jobb boldogulásuk érdekében, miért nem ezekbe az országokba mennek.

abaka 2011.08.15. 10:54:12

@Joooe: "azért fizetnek (legnagyobb részt az általunk befizetett tagdíjból)" "Elkérik tőlünk a pénzt..."

WTF???

en.wikipedia.org/wiki/Budget_of_the_European_Union

Segitek: HUN Money to EU EUR 8.4 bln, Money from EU EUR32 bln.

Es mindezt Wikirol, meg szakembernek sem kell lenni hozza. Neked mekkor erofeszites, hogy ennyire sotetben tartsd magad?

lobster thermidor 2011.08.15. 10:56:22

Személyes tapasztalatok alapján mondhatom, hogy öt-tíz év, és az albánok megelőznek minket.

Idet 2011.08.15. 10:58:22

@partfish: Azt hogy érted, hogy "a Rákosi- és a Kádár- rendszert is lediktatúrázták"??? Különösen a legutolsó kitételt?

Szerinted mégis mi volt ez a kettő? Felvilágosult abszolutizmus, ami ellen csak izgága ostobák lázadoznak?
És '56? Az is a meggondolatlan, izgága lázadozás kategóriájába tartozik, amit ráadásul a romlott, rothadó nyugati imperialisták szítottak?

vuvuvu2 2011.08.15. 10:58:55

Épp most néztem meg 2 érdekes filmet ami elgondolkodtatott: Felkavar a szél és Michael Collins címűeket. És kicsit utánaolvasgattam, hogy is alakult az írek sorsa az elmúlt 1000 évben amióta a britek gyarmatosították őket és kialakították náluk a gyarmatosítás pilot modelljét, amit aztán világszinten is továbbvittek. Európa elég cikis helyzetben van, az egyik nagyon cikis dolog a bevándorlóké, akik egyre nagyobb tömegük és eltérő kultúrájuk miatt feszegetik a kereteket. A másik keretfeszegető momentum az ún. jóléti modell összeomlása. Hát nem csoda hogy egy olyan kaszt aki a luxushoz és uralkodáshoz szokott az elmúlt 1000 évben acsarkodni kezd, mihelyst érzi, hogy szorulni kezd körülötte a hurok. És persze kell egy kis gumicsont, bűnbakok és hasonlók, hogy a saját tarthatatlan és etikátlan modelljét önigazolja.

Nálunk pedig érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy hogyan és milyen forrásokból jutottak el oda az EU gazdaságilag legerősebb országai ahol most tartanak. Persze ehhez történelmet kellene tanulni és nem olyan hülyeségeket leírni mint fent partfish, aki nem veszi észre sokszázezrekkel együtt, hogy az ún. nyugati demokrácia forrása egy olyan mennyiségű tőke birtoklása amelyet többszáz éves gyarmati kizsákmányolással lehetett felhalmozni, ill. a jelnleg is fenntartott álruhába öltöztetett újgyarmatosítással lehet fenntartani. Én még tanultam arról hogy neokolonializmus, és történelmet is. Fel kéne már ébredni, és nem Orbánnal kéne foglalkozni, hanem azzal hogy megértsük hogyan is működik a mechanizmus, milyen szerepet is akarnak nekünk egyesek osztani, és miért is történt 1920-ban az ami történt. És aztán észbe kapni és kitalálni, hogy ebból a számunkra igencsak kedvezőtlen felosztásból hogy tudunk kilépni. Mert azt ugye senki nem gondolja hogy nekünk az a legjobb hogy az elsőosztályú minőségű földterületünk egy része kihasználatlan, másik része külföldi tulajdonban, közben pedig ahelyett hogy megtermelnénk az egész ország élelmiszerét plusz exportra is termelnénk, Tescoban vesszük az import szart miközben mint a güzük dolgozunk bérrabszolgaként nem 8 órát call centerekben és szupermarketekben nyomott bérekért vagy feketén, egyre inkább felélve fizikai és szellemi tartalékainkat.

Alterix 2011.08.15. 10:59:32

@Diocles: "Az a baj, h ez a közeg minden kritikát, országgyalázást elfogad."

Ha az angolok a gazdaságot vagy a demokráciát illetően kritizálnak, arra érdemes odafigyelni, mert jobbak benne. Még ha pofátlan is egyik-másik stílusa.

Ha a vízilabdánkat, a magyar csajokat, vagy a magyar konyhát kezdik el kritizálni, akkor meg én röhögöm őket gátlástalanul pofán!!!

Csak ebben a cikkben nem a pólósaink 4. helyezését cikizték....

unionist 2011.08.15. 11:00:22

@Diocles:
amiről te beszélsz az nem nacionalizmus, hanem ortodoxia. a britek is nacionalisták, de nem elutasítják el a nemzetközösséget. általában véve a nyugat. cameron nem ordítja bele a mikrofonba, hogy nekünk berlinből, és brüsszelből ne mondják meg. a britek jelentős része ugyan szkeptikus az unió működéséval kapcsolatban, mégis nemzetközösségben gondolkodnak. az a vallásuk. és nem a népnemzet.

Diocles 2011.08.15. 11:02:31

@Alterix:

Miért jobban benne? Fogalmuk sincs, h mi van itt, itteni megmondóemberektől szedik az infóikat.

Arról már nem is beszélve, h pl. a gazdaságot tekintve homlokegyenest mást képvisel a neolib FT vagy Economist és az erősen baloldali Guardian?

Melyikre hallgassunk akkor?

Diocles 2011.08.15. 11:03:44

@Diocles:
jav., túl gyorsan írtam:

Miért jobbak benne? Fogalmuk sincs, h mi van itt, itteni megmondóemberektől szedik az infóikat.

Arról már nem is beszélve, h pl. a gazdaságot tekintve homlokegyenest mást képvisel a neolib FT vagy Economist és az erősen baloldali Guardian.

Melyikre hallgassunk akkor?

Aztmond Amitakar 2011.08.15. 11:04:06

A "security" a cikkben nem a közbiztonságra vonatkozik, hanem a cikkben említett államok szélesen értelmezett biztonságpolitikai helyzetére. (pl: energiafüggőség) Ezt figyelembe véve a szerző által említett alapösszefüggés, vagyis ha rászorulsz akkor legalább ne fikázd állandóan azt akitől a segítséget kéred, teljesen helytálló.

Szelektíven sikerült idézni a cikkből, annak legfontosabb része egyáltalán nem kellemetlen a kormány számára, sőt! Azt írja, hogy szinte mindegy, hogy az említett államok hogyan viselkednek (Tuskra és Orbánra hivatkoznak mint ellentétpárra), a mosolyoffenzíva és a kakaskodás eredménye nagyjából ugyanaz.

Sajnos éppen ez a teljesen hibás megállapítás lesz az ami megmarad az egész cikkből döntéshozók agyában.

Kurtz ezredes · http://gyuloltellensegeink.blog.hu 2011.08.15. 11:04:40

Annyira menő magyarként ki sem látszani az angolok valagából, hogy most kicsit én is megpróbálom.
Az angolok annyira irigylésre méltó egy nép.Míg mi béna szar magyarok itt küzdöttünk magunkért, ők tök ügyesen végigrabolták és zsigerelték szinte a teljes világot, és még ügyesebben egymásra uszítottak mindenkit, akit csak tudtak. Ennek hatására tök gazdagok és az olyan kurvára menő, hogy magyarként egyből bennük érdemes meglátni a sötét magyar mucsáig is elérő fáklya fényét. Az nem érdekes, hogy eddig nemhogy nem tettek keresztbe két szalmaszálat a magyar népért, de még ki is használták ha tudták, most biztos csupa jóindulatból viseltetnek irántunk. Egyáltalán nem a tökéletes gyarmatot építgetik a kelet-európai régióban.
Jaj úgy szeretnék én is angol lenni, de kár, hogy csak magyarnak sikerült...

abaka 2011.08.15. 11:04:55

@vuvuvu2: "az ún. nyugati demokrácia forrása egy olyan mennyiségű tőke birtoklása amelyet többszáz éves gyarmati kizsákmányolással lehetett felhalmozni"

Kivalo pelda erre a vilagot szetgyarmatosito Ausztria, Dania, Svedorszag vagy (a regiobol) Csehorszag, akik nyilvan csak a mas nemzetek veg nelkuli kizsakmanyolasanak koszonhetoen vannak sokkal jobb gazdasagi helyzetben, mint a gyarmatositast sosem folytato Spanyolorszag vagy Portugalia.

/Ironia off

Joooe 2011.08.15. 11:06:50

@abaka: Úgy tűnik kicsit régi adatokra emlékeztem, néhány éve még alig volt pár tíz milliárd Ft többlet, ami a gazdasági hátránnyal együtt tényleges veszteség. Az utóbbi években valóban nyílt az olló és több pénz jött vissza, bár felhívnám a figyelmed hogy amit idéztél nem megtörtént tény hanem 2013-ig szóló becslés. De a támogatások mértékét tekintve igazad van, el voltam tájolva.

Gazz 2011.08.15. 11:07:27

Nagyon jó poszt, teljesen egyetértek.

tucano 2011.08.15. 11:07:38

@Modor Tibi:
Ez nagyon érdekes, megírtam a tiéd ellen modorosát, de rájöttem, hogy már úgy megírta ez a kókler Kumin ebben a posztban, hogy ennél modorosabban nem is lehet.
Mondjuk szerintem ez volt a legszebb: "a fenti sort még biztosan kiegészítette volna a „büdös” és a „koszos” jelzőkkel is."
Egy elemző tiszta, érzelemmentes szakmai profizmusa, amellyel elkerüli a hergelést.
Legalább közgazdásznak jó, mint a múltkori svájci frankos dolgozatából kiderült...

Idet 2011.08.15. 11:09:28

@Diocles: Szerettem volna, ha a FAZ olvasói véleményeiből egy bő válogatást kaphatott volna a fikázók serege, amikor a lap -- akár visszamenőleges törvények útján is -- az adósságfelhalmozók szándékozott felelősségre vonásáról írt M.O.-n. Nem nagyon fikázták OV-t a bürgerek, sőt...

tucano 2011.08.15. 11:09:39

@abaka: nem akarlak idegesíteni, de Ausztria minket gyarmatosított és igen jó zsebpénzt hozott nekik a mi szegénységünk. Egyébként egyetértek veled.

kumin 2011.08.15. 11:13:23

@tucano: benne van a fejlécben, hogy "örömről, bánatról". Miért is kéne érzelemmentesen írnom? Hol ígértem ilyet? Ha érzelemmentes szövegre vágysz, jó szívvel ajánlom a telefonkönyvet.

Idet 2011.08.15. 11:13:36

@abaka: Ausztria, lánykori nevén Habsburg Birodalom a világot nem, de egész Közép-Kelet Európát gyarmatosította. Mi voltunk búzászsák, a csehek meg kaptak némi ipart.

abaka 2011.08.15. 11:15:22

@tucano: Hat akkor ne idegesits! :) Egyebkent persze igazad van, meg pl a svedek is rabolgattak itt-ott, de ugy altalaban nem igaz, hogy a nagy gyarmatosito orszagok vannak most a legjobb gazdasagi helyzetben (leszamitva mondjuk Hollandiat). Egyebkent a legjobb peldat, Nemetorszag, pont kifelejtettem.

2011.08.15. 11:15:28

@Alterix: jo lehet, hogy nem hülye, mert a cikk már kész volt, ki volt fizetve, tudod olyan ez mint amikor hetek óta szakad az eső, és mégis naptejet reklámoznak a tévében.

@Modor Tibi: ez akár egy poszt is lehetett volna a blogodon, mert annak tökéletes.

abaka 2011.08.15. 11:16:38

@Idet: nem arrol volt szo, hogy ezek az orszagok sosem gyarmatositottak semmmit.

popocatepetl 2011.08.15. 11:17:05

Annyira jelentéktelen, hogy mit ír egy ilyen angol senki, hogy felesleges bogbejegyzést írni róla, kommentelni róla is felesleges, csak etetjük vele az agyalágyult szoci nyuggereket.

sztd 2011.08.15. 11:18:16

@anonymand:
Tisztelt Anonymand!

Abban, hogy a kormány külföldi kritikák özönét kapta önnek (és az Economist szerzőjének) tökéletesen igaza van!
Hogy a kritikák mennyire megfontolandók, és mennyire elvetendők valószínűleg eltér a véleményünk, de valószínűleg kritikája válogatja.

Abban, hogy Magyarországnak joga volt-e Alaptörvényt elfogadni, azt hiszem senki nem vitatkozik. Joga volt, van, és remélhetőleg lesz is.
Hogy az Alaptörvényt tekintve tényleges kritikát kinek van joga megfogalmazni, valószínűleg nem értünk egyet, mert szerintem magyar állampolgároknak van, mindenki másnak nincs (elfogadva azt a kitételt, hogy nemzetközi egyezmények szabnak korlátot, amit tényszerűen még nem léptek át).

Ezért az a véleményem, hogy pl. Gyurcsány Ferenc kritikáját akár dicséretnek is felfoghatom, de az tény, hogy joga van a nyilvános kritikához, mert magyar állampolgár, és mert parlamenti képviselő.
Egy külföldi hivatalos szerv a véleményével viszont nem fordulhat a nyilvánossághoz, kivéve, ha gyarmatosító, vagy annak gondolja magát.
A hivatalos szerv pedig megérdeklődheti, hogy a hivatkozott pontokat Magyarország a továbbiakban betartja-e, és a kérdéses pontokkal az hogyan kívánja egyeztetni. Az idézett EP állásfoglalás viszont nem fér bele a fenti vádak nélkül.

Ezért a blog megállapításai helyesnek tűnnek a számomra.

Tisztelettel:
sztd

Alterix 2011.08.15. 11:20:38

@Diocles: "Arról már nem is beszélve, h pl. a gazdaságot tekintve homlokegyenest mást képvisel a neolib FT vagy Economist és az erősen baloldali Guardian?"

Abban talán mindhárom egyetért, hogy mi nézzük az ő hátukat távcsővel és nem fordítva. Hogy melyik hogyan okolja meg, az sajnos már csak részletkérdés.

Hogy mennyire hallgatnak az itteni megmondóemberekre az érdekes. ha hallottak már az őszödi beszédről, akkor valszeg másképpen is utánanéznek a dolgoknak. Azért egy gazdasági lap nem egyenlő Cohn-Bandittel...

zszimeis 2011.08.15. 11:22:59

Még szerencse, hogy Kumin nem keresi gazdái kegyeit.

A kritizált vélemény lényege az utolsó bekezdés, a megelőző rész pedig leír egy jelenséget sarkítva, de mindkét oldalról.

A Kunin vélemény alapja két félreértés. A "security" szó a cikk elején nem közbiztonságot jelent, bár tény, hogy nincs kifejtve a jelentése. Sokmindent jelenthet, de ha a szerző a közbiztonságra gondolt volna, akkor valószínűleg más szót használ. Ugyanakkor Grúzia is meg van említve a cikkben, neki pedig más biztonsági problémái vannak ugye. Az "indispensable" pedig nem megkerülhetetlen, hanem szükséges, nélkülözhetetlen, vagy nem mellőzhető, azaz felismert igény, nem külső kényszer.

Régen olvastam akkora baromságot. Azért mert a Libsik tendeciózus cikkeket írnak, még nem kellene idáig menni.

partfish 2011.08.15. 11:25:51

@popocatepetl:

igazad van! majd ha 2030-ra lehagyjuk az eu fejlettségét, ahogy matolcsi ígérte, akkor majd nem lesz ilyen nagy az arcuk az angoloknak. akkor nem szeretnék a helyükben lenni. majd jöhetnek magyarországra dolgozni a nyugat európai orvosok, egészségügyi dolgozók, pincérek, építőipari munkások, stb.

popocatepetl 2011.08.15. 11:26:41

@zszimeis: Pedig pont úgy értette a szerző a "security"-t ahogyan azt Kumin is értette, tehát még szerencse, hogy nem keresed a gazdáid kegyét.

Namir 2011.08.15. 11:26:45

Nekem csupán annyi az észrevételem, hogy Anglia még mindig nem rendezte az észak-írek jogait (pár éve még lőtték őket), Spanyolország, ahol pár évtizede még diktatúra volt, a baszkokét, Görögországban nemrég még katonai vezetés volt, Svácjban a 70-s évekig nem volt szavazati joguk a nőknek, az USA-ban szinte csak most lettek (leginkább papíron) egyenlőek a feketék a fehérekkel, és azt is meg lehet nézni, milyen fosztogatás és öldöklés volt a Katrina hurrikán ott, és most Angliában.

A "fejlett" nyugati demokráciák nemrég még gyarmatokkal rendelkeztek, jogilag és egyéb módon is másodosztályú állampolgárként kezelve az ott élőket.
(Azt se feledjük, hogy kényszerből adták fel a gyarmataikat, gyakran háborúk árán.) Milyen alapon oktatnak ki ők minket?

Martian (törölt) 2011.08.15. 11:27:50

Kuminnak igazsága vagyok... mert pl. ha a saját gyerekem egy vásott kölyök, abban egyaránt benne lehet a gyerek természete és a nevelésem korlátai, ezt nyilván jogos kritikusan nézni.

De ha ezért egy gyerekeit elitiskolába járató gazdag sznob lekezelően bírál, úgy hogy közben maga sem igazán úriember és az ő gyerekével is vannak problémák... akkor (minden vélt igazával együtt) jogosan küldöm el a halál f@szára.

Idet 2011.08.15. 11:28:26

@abaka: Nem? Irónia? Akkor bocs.

Svédország egyébként a II. vil. háb. alatt nagyon gyümölcsöző kereskedelmet folytatott a náci Németországgal. Acél, meg miegymás.

popocatepetl 2011.08.15. 11:31:37

@partfish: Teljesen mindegy, hogy egy összerabolt világból élő országban magasabb béreket lehet kapni (mondjuk egy albérlet is sokszor többe kerül mint itthon, tehát főleg a keresetet itthoni költésre félretéve éri meg kimenniük az említetteknek), ettől még le van szarva, hogy mit ír egy ottani firkász. El lehet olvasni, de nem kell túllihegni.

Elveszett légionárius 2011.08.15. 11:32:17

Hát, ez a mondat a gyöngyszem:

"Aktuálisan azonban izgalmasabb lehet, hogy miközben szerzőnk londoni irodájának bejáratát akár éppen baseball-ütős fosztogatók is készülhetnének rátörni, ő rendíthetetlenül cikkezik a „volt kommunista Európa” ingatag közbiztonságáról"

És ezek után még a szezrő ír bármi rosszat a másik cikk szerzjének felületességéről, hozzá nem értéséről, a dolgok összemosásáról?

popocatepetl 2011.08.15. 11:34:16

@Elveszett légionárius: Nos, egy niggerlázadás közepéről tényleg ne ossza az észt ebben a témában.

abaka 2011.08.15. 11:34:53

@Idet: Hat nezd ez relativ. Van akinek az acelkereskedelem a gyarmatositas, van akinek meg az hogy ket orszag (spanyol, portugal) behuz egy vonalat a terkepre es azzt mondja, ettol keletre a tied minden, nyugatra meg az enyem.

csoko20 2011.08.15. 11:47:17

@popocatepetl: Bezzeg mi mennyire kordában tudjuk tartani a "niggereinket"! Valszeg pont ezért vizionált Pintér Sasa éhséglázadásokat...Londonba...

partfish 2011.08.15. 11:47:47

@Namir:

igazad van! kina, észak korea, kuba, vagy fehéroroszország pl egyetlenegyszer sem oktatta ki orbánékat. ezek az államok sokkal toleránsabbak egy születőben lévő autoriter rendszerrel.

bár, ha jól emlékszem, a magyar sajtó és a magyar politikusok elég kritikusan fogalmaztak pl. meciárral, miloseviccsel, vagy lukasenkoval szemben. pedig ezek a politikusok is orbánhoz hasonlóan politizáltak.

alfacharlybravo 2011.08.15. 11:48:25

@fidesz friend: Kedves Hundor, ha esetleg elmagyaráznád a buta honinak, hogy ki a büdös franc az a Világ? Esetleg balib zsidó önmagába csavarodott zsidó okos tojás képzelt világa? Szerintem ezen kívül is van élet képzeld.

Gaius Plinius Secundus 2011.08.15. 11:49:29

Sajnos az a helyzet, a Nyugatnak nagyobb szüksége van a Keletre a nyomott munkabérével (a termeléshez) és közel azonos árszínvonallal (sőt valami már drágább, eladni a dolgokat pont jó) mint fordítva.

A millió vendégmunkásról keletről, akik az Egyesült Királyságban dolgoznak már ne is beszéljünk.

Noname Watanabe 2011.08.15. 11:50:20

@partfish: Oké, halacska, ki lehet menni németbe szemeteskocsira dolgozni, vagy az ángliusokhoz szobapincérnek.

Alterix 2011.08.15. 11:50:47

@partfish: "bár, ha jól emlékszem, a magyar sajtó és a magyar politikusok elég kritikusan fogalmaztak pl. meciárral, miloseviccsel, vagy lukasenkoval szemben."

Hál' Istennek Tibettel kapcsolatban azért sikerült önkritikát gyakorolniuk a fiúknak;)

maskep 2011.08.15. 11:52:15

Kezdjük a végéről: folyamatosan írjuk a felületes, pontatlan marhaságokat a külföldi sajtóról, aztán egy idő után már önmagunkra is hivatkozhatunk, hogy ti. az a baj, hogy ez a kormány annyi negatív kritikát vált ki a külföldből, hogy az mind hamisch.

Kumin olvasata eléggé frusztrált szemszögnek tűnik: A Nagy Gazdag arroganciáját hallja olyan mondatokból, amikben ez nincs benne feltétlenül. És a sértett préda e cikken keresztül küzd az egész gyarmattartó nyugati birodalommal szemben szabadságharcot. Megint Orbán Viktor = Magyarország...

De megengedem: Ez a cikk sarkosabban fogalmaz. Viszont (pl. Róna Péter szerint) pont a britek megértőbbek úgy általában a Kelet-európai országokkal. Pont ők képviselik, a kontinentális országoktól eltérően azt, hogy a magyaroknak kell tudnia, mi jó Magyarországnak. Talán ezért, a vélemény liberális tisztelete miatt fogalmaznak különböző írások bátran sarkosabban, kevésbé törekedve az objektivitásra.

Ahogy pl. inkább a kontinentális sajtó szokja kommentálni a magyar miniszterelnök és kormánya lépéseit...

Gaius Plinius Secundus 2011.08.15. 11:53:31

@partfish:

Az internet tele van Móriczkákkal akik csak egy dologra tudnak gondolni? Tudsz posztolni valamit Orbán nélkül is?

külföldi bankszámla · http://www.kulfoldibankszamla.info/ 2011.08.15. 11:54:16

@kumin: az elemző elemez, a hergelő hergel
és telefonkönyvet ajánl, meg szégyenszemre a svájci frank hitel témát sem érti, de magyaráz.
Egyébk. köszönöm, hogy jeleztél.

Idet 2011.08.15. 11:55:36

@abaka: Nem arra céloztam, hogy ez gyarmatosítás lenne. Persze, hogy nem az. Csak haszonszerzés nem éppen etikus eszközökkel, jól jött az még a "Svédország, a nép otthona"- modellhez.

baliquez 2011.08.15. 12:01:23

A fehérbritek nem elhanyagolható része ma is úgy él mintha a több kontinensre kiterjedő brit birodalom még létezne - ebből adódóan ha a seggüket nem törölné ki a magukra rántott gyarmati és szerencsétlenebb történelmi hátterű országokból odamenekült bevándorlók tömege akkor szaros seggel mászkálnának, a szennyesüket nem mosnák és még csak nem is főznének magukra.

Ha egyik napról a másikra becsukná a boltot a sok paki, arab meg török fish&chips-, gyros-, kebab- és sültcsirke-árus akkor az angolok látványosan éhhalálba menekülnének, mindezt persze gőgös pofával és felsőbbrendűségérzettel megfejelve.

Uzsorás, csökönyös, nagyképű rablónépség. Egy normálisabb, értékteremtésen alapuló világban kuss lenne a nevük.

Chicano 2011.08.15. 12:01:26

@Modor Tibi: "Az Angliai problémás tüntetéseket a kinti rendőrök professzionálisan, emberbarát módon, azonnal kezelték, nekünk semmi jogi alapunk nincs arra, hogy számon kérjük rajtuk ezeket."

Ezen most sírjunk vagy röhögjünk? Ha valami itt professzionális volt akkor az a fosztogatók szervezési készsége. Másrészről meg mi az hogy nekünk semmi jogunk számon kérni bármit a nyugaton? Micsoda egy szervilis seggnyaló hozzáállás ez?

maskep 2011.08.15. 12:05:04

@Gaius Plinius Secundus: Nem prókátorkodnék fogadatlanul, de nem tudom, olvastad-e Kumin "Irritáló keleti, mit ugrálsz?" című posztját. Képzeld, ez a Kumin Móriczka a következő idézettel ütöt fel egy Economist-cikk cincálást: "A prime example is Hungary, where Viktor Orban’s government..."

Olvasd el, ha arra jársz! Olvastam már jobbat is, még Kumintól is, de az Orbán-mánia pszicho-elméleted sok új érvet kaphatna, ha elolvasnád...

old_field 2011.08.15. 12:07:46

@Frengi: :D
ez telitalálat :
"@Modor Tibi: ez akár egy poszt is lehetett volna a blogodon, mert annak tökéletes."
ez az unisex-szöveg, ami bármelyik indexliberál blogban a felütés és a konklúzió részben is bármikor ctrl+c/ctrl+v... :
"Amíg a Magyar nemzet nem nől fel az Európai mindsethez és nem teszi magáévá az Európai értékeket, addig joggal tartanak minket az utolsó csatlós, retrográd, feudális Keleti országnak, miközben már 2010 csak szomszédaink hátát vagyunk kényszerültek nézni."
:D
szánalmas...ez a szint, ami politika primitívség szintjén tud csak gondolkodni.
helyesírás szintén sokat elárul az elkövetőről.
no comment...

Hertelendi Boldizsár 2011.08.15. 12:14:42

Annyira szeretem az ilyen -bocsánat az elkövetkező kifelyezésekért (egyik sem az én találmányom)-, "médiakurvákat" ill. "médiageciket"...

Azt azonban kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a fent említett "urak" és "hölgyek" alakítják, (de)formálják a nyugati államok közvélyeményét, ill. működnek bizonyos nyugati államok politikai erőinek szócsöveként...

Azért ilyenkor eszembe jut hogy a 2005-ös londoni látogatásomkor hányszor figyelmeztettek, ogy ne szálljak fel erre vagy arra a szerelvényre mert éppen focimeccs volt, és jöttek visszafelé a szurkolók... vagy amikor Berlinben 2006-ban leparkoltam a magyar rendszámú octaviammal és azzal a lendülettel ahogy kiszáltam az autóból, szálltam is vissza mert egy 30 fős neonáci társaság indult meg a kocsim felé... persze gondolom a német-magyar baraátságot akarták erősíteni

Ez van. Az EU-ban kettős mérce van, így, ha az erős nyugat-európai államokban a "médiakurvák" a más szemében a szálkát, a maguk szemében a gerendát sem elv mentén publikálnak, abban nincs semmi meglepő.

Meg mennyivel jobb azt olvasni hetekig a napi és hetilapok címoldalán hogy ezek a magyarok meg kelet-európaiak mennyire egy idióta népség még alkotmányt meg médiatörvényt sem tudnak írni, mintha azt kapnád a pofádba, hogy ja gyerekek bizony itt is (k.nagy) bajok vannak...

erről szól ez nem másról...

Elveszett légionárius 2011.08.15. 12:17:58

@popocatepetl:
Elolvastam néhány napja (amikor először jelent meg hiradás az Economist-publikációról) az erdetit is. Én nem gondolom, hogy a cikk igazságtartalma attól függne, hogy az adott városban van-e valamilyen szintű bűnözés, erőszakhullám. Aki ezt így összemossa, mint Kumin, az szerintem biztosan nem jobb, mint az eredeti cikk szerzője.
Megjegyzem a "niggerlázadás" kifejezés is sok mindent elárul.

Szamiz67 2011.08.15. 12:21:57

@Martian: Itt azért egy összetett gazdasági, politikai, kulturális halmazba való nem illésről van szó, amely maga is szenved a problémáktól, de azért mégiscsak egy halmaz, mely szereplőinek, tagjainak egymás felé, egymást erősítve kellene fellépni, mert az a része nem változott a világgazdasági folyamatoknak, hogy 3-4 nagyobb gazdasági centrum küzd a gazdasági pozíciói megőrzéséért, és már a szinten maradáshoz is ki kell használni egy nagyobb halmaz kínálta előnyöket. Orbán tisztában van vele, hogy ha nem lennénk az EU-ban, akkor az export (az import, a fogyasztás ellensúlyát biztosító) és a gazdaság motorját biztosító (főleg német multik) cégek valamelyik szomszéd országban működnének, a maradék exportnak pedig kívülről, vámmal sújtva kellene bejutnia az EU-ba, mégis úgy kommunikál belpolitikai (rosszabb verzióban belső meggyőződésből) okokból, mintha óriási teherként nehezedne ránk ehhez a közösséghez való tartozás és szabadságharchoz alapot szolgáló oknak állítja be, ha valakinek nem tetszik az arroganciája, amilyen stílusban intézi a dolgait. Az Orbán kormány nem csak részleteiben, hanem politikájának fő irányaként halad kifelé az EU-ból, annak informális, formális jelzéseit elutasítva. Egy ilyen nagy közösségben lehet példát találni a médiatörvény minden módosítására, ki lehet emelni példaként az angol demokrácia egyes elemeit, lehet bőven példát találni az alkotmánybíróság korlátozottabb szerepére, de nálunk sajnos ezek a problémás módosítások, egyben, egy csomagban van jelen, és (szerencsére) nem csak itthon, hanem az EU-n belül is sok kritika éri ezt a hatalomgyakorlást. Egy 2010-es Fidesz szavazó.

anonymand 2011.08.15. 12:25:47

Tisztelt sztd!

"Abban, hogy Magyarországnak joga volt-e Alaptörvényt elfogadni, azt hiszem senki nem vitatkozik. Joga volt, van, és remélhetőleg lesz is.
Hogy az Alaptörvényt tekintve tényleges kritikát kinek van joga megfogalmazni, valószínűleg nem értünk egyet, mert szerintem magyar állampolgároknak van, mindenki másnak nincs (elfogadva azt a kitételt, hogy nemzetközi egyezmények szabnak korlátot, amit tényszerűen még nem léptek át)." - az első két mondatoddal semmi bajom. Vitának helye nincs: szuverén állam vagyunk.
A továbbiakkal vitatkoznék.
Egyrészt azért mert egy közösség tagjai vagyunk, olyan közösségé, amelybe mi magunk kértük felvételünket. Kicsit régebben is megesett, hogy olyan közösséghez kívántunk tartozni, amelynek elvárásai, szokásai, hite, stb. kissé eltérő volt a mienkétől. Ahhoz, hogy "klubtagnak" tekintsenek minket, nem másnak, hanem nekünk kellett alkalmazkodni. És ez így rendjén való. Történt némi kiigazítás: sámánok helyett papok, stb.
Ha tehát ma, a "klub" velünk szemben elvárásokat, kritikákat fogalmaz meg az megfontolandó és meggondolandó. Nem pedig, ab ovo, elutasítandó. (ez eddig az intézményes kritikákról szólt)
Másrészt , a vélemény kinyilvánítása, akár egy másik országban történtekről, a szólásszabadság része. Mindegy, hogy ki a kritikus: egy idelátogató turista, egy újságíró, vagy bárki.

"A hivatalos szerv pedig megérdeklődheti, hogy a hivatkozott pontokat Magyarország a továbbiakban betartja-e, és a kérdéses pontokkal az hogyan kívánja egyeztetni. Az idézett EP állásfoglalás viszont nem fér bele a fenti vádak nélkül." - ha tényleg figyelemmel kísérted (és nem csak egyoldalú véleményeket olvastál) az eseményekről, akkor vádjaidat visszavonnád.
Elég legyen utalnom arra, hogy a Velencei Bizottságot a kormányzat kérte fel véleményezésre, majd a kapott kritikákat meglehetősen sajátos módon tálalta a hazai fogyasztóknak. Kvázi sikertörténetet kreáltak usque 4 mondat alapján a több oldalas bírálatból.

"Ezért a blog megállapításai helyesnek tűnnek a számomra." - ezért a blog megállapításai számomra nem tűnnek helyesnek.

Tisztelettel:
anonymand

Gaius Plinius Secundus 2011.08.15. 12:33:30

@maskep:

És miből gondolod Kumin nem valami Móriczka?

Azt hiszed valami objektív belső forrásokra támaszkodó cikk ez, pedig képzeld, honnan veheti ez az ember a "tényeket", netán nem hasonszőrű Móriczkák küldözgetik neki a Népszabadság meg Népszava cikkek hevenyészett fordítását?

fonó 2011.08.15. 12:37:09

Úgy látszik Kumin is tele van azzal a bizonytalan kisebbségi komplexussal ami miatt sértve-visszadurvulva-személyesen magára véve a kritikát (ha igaz ha nem, ha csak egy része igaz v nézőpont-tapasztalat kérdése melyik része mennyire kire igaz...) Ha már egy "elemző" is régi sérelmeinkkel operál, miért nem elég stabil az identitása. Dedós visszavágni: büdösözne... Innen látszik hogy telitalálat az eredeti cikk.

campobaszo 2011.08.15. 12:45:33

"Ilyen briliáns módon még nem leplezte le magát gőgös és ostoba publicista."

Az a baj,hogy ez a publicista,te vagy,Feri.Elolvastam az Economist cikkét,az egészet,és kifejezetten objektívnek találtam.Mazochista-e,vagy paranoiás az,aki egy cikk első negatív sorai után rögtön ilyen posztot prezentál?

Az alábbi sorok is az eredeti cikkben vannak:
"Rows are not the end of the world" ; "Where, ask Mr Orban’s supporters, were outsiders when Hungary was run by sleazy and rapacious ex-communists? The leftists bequeathed a bankrupt and ungovernable country, they say" ;"Sneers about domestic politics hurting Hungary’s presidency of the European Union in the first half of 2011 proved largely groundless."

Talán,ha leveszed a napszemüveget,nem csak azt látod meg,amit meg akarsz.Egyébként is miért a rosszat szemezgeted egy normális cikkből,amikor szemezgethetnéd a jót is?

blackworker 2011.08.15. 12:50:41

A szerzőnek sajnos igaza van,mindig is jellemző volt az ilyen lesajnálós, leszólós szemlélet a nyugat részéről.Az egyet nem értőknek javaslom Bartók: Allegro barbaro meghallgatását.

zszimeis 2011.08.15. 12:56:13

@popocatepetl: Érvek? Vagy ez egy kinyilatkoztatás volt? Én kérek elnézést.

Archenemy 2011.08.15. 12:57:05

@Modor Tibi: megalike, ön nyert három internetet

Idet 2011.08.15. 12:57:57

@Wilbur Nárcisz-11 Swain: Nem kívánnám neki (partfish). Egy jó barátnőm kint dolgozik Londonyországban egy kávézóban. Ne tudd meg, miket mesél. Pedig ő egy kemény nő, és nagyon tud dolgozni.
A lakhatásról már nem is szólva. Ha nálunk a nyóckerben annyi patkány lenne, már az egészet bezárta volna a Járványügy.

mendson 2011.08.15. 12:59:00

Én csak idéznék Adytól.Hátha Kumin magára ismer:
" A MI VISZONYAINK
Björnsterne Björnson olyan európai híresség, akit meghallgatnak, ha bármilyen európai kérdésben
emeli fel szavát. És Björnson nem is igen szalaszt el olyan alkalmat, mikor beleszólhat nagy aktuális
kérdésekbe. Beszélt, mikor Anglia ráfeküdt Transvaalra; beszélt, mikor Oroszország megindult Japán
ellen; beszélt, mikor a cár először kezdeményezte az általános leszerelést; beszélt, mikor csak mód és
ok volt rá. És az európai sajtó mindig elég érdekesnek találta, hogy szárnyat adjon szavainak. Most
Björnson a magyarországi tót kérdésről hallatta szavát. S a koalíciós sajtó ráüzen:
- Az úr nem ismeri a mi viszonyainkat, fogja be a száját!
Montefiore asszony az angol nőmozgalom egyik vezére. Küzd a nők jogaiért otthon és agitál értük a
Ady Endre összes prózai műve mek.niif.hu/00500/00583/html/ady71.htm
15 / 24 2011.03.11. 12:18
külföldön. Tartott agitáló felolvasásokat Amerikában, Franciaországban, Németországban. Mindenütt
nyugodtan, tudományos és elvi alapon. Tegnap nálunk is felolvasást tartott a nők választójogáról.
Nyilván ugyanazt mondta el, amit más országokban mondott. Egy szóval se többet, se kevesebbet.
Mert hogy a jövő nemzedék nevelése van olyan nehéz feladat, mint öt esztendőben egyszer szavazni s
hogy ennélfogva a nő, akire a nevelést bízzuk, megérett a szavazás funkciójára is: ezt ugyan éppen úgy
elmondhatja Magyarországon, mint Angliában vagy Németországban. De a tegnapi felolvasás után a
koalíciós sajtó - ha valamivel udvariasabban is - megint csak azt mondja:
- Ez a hölgy nem ismeri a mi viszonyainkat, jobb volna, ha nem csevegne!
Tessék a metódusból rájuk ismerni. Aki nem az ő szájuk íze szerint beszél, lehet akármilyen európai
híresség: letorkolják. A mi viszonyainkat csak az ismeri, aki tőlük kér és kap információkat. Egy
hatodrangú francia újságíró, akit ők hívnak meg felolvasásra: az szaktekintély, nevezetesség és
ünneplik, ütik mellette a dobot. De Björnson fogja be a száját és Montefiore asszony ne csevegjen.
Mert ők nem ismerik a mi viszonyainkat. Aki a mi viszonyainkat ismerni akarja: kérjen előbb
információt és pausálét Ábrányi Kornéltól...
Budapesti Napló 1907. szeptember 8."

Ben Franklin 2011.08.15. 13:11:26

@Diocles: Ne csodálkozz a Welt cikken. Az itthoni ellenzék szívesen hivatkozik rá. A Welt tulajdonosa az Axel Springer, ezt egy Axel Springer nevü cionista alapította. Minden magyar nemzeti kezdeményezésre náciveszélyezik és lejárató cikkeket közöl. Szóval mit vársz egy olyan laptól, ami meginterjúvolja KónBenditet(másik bibsi)?

márta)) 2011.08.15. 13:20:20

A csőcselék londoni „forradalma” "

A beszámolók szerint a mai tinédzserek Londonban mindent megkaptak, a segélyből vígan el lehetett élni. S mindezért semmit sem kellett tenni.
Talán már nem is az első generáció nő fel úgy – s nem csak Angliában, gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti párizsi fosztogatásokra –, hogy soha sem kellett dolgozniuk, ám élni mindig volt miből. „Szó nincs kilátástalanság miatt felkelő fiatalokról, nagy valószínűséggel nem is ismerik a kilátástalanság szót” – írta találóan egy Londonban élő magyar fiatalember egy magyarországi hírportálon.
Ez a generáció a pihe-puha szociális védőháló felett felnőve azt csinál, amit akar.
A legfontosabb kérdés, mit lehet velük tenni?
Mert a fosztogatást meg lehet fékezni, ehhez elég plusz pár ezer rendőr és néhány példás büntetés.
A suhancok világlátása, prioritásai, hétköznapjai viszont ettől alapvetően nem változnak meg.

Ami még rosszabb: az egyik szélsőség a másikat táplálja

Ami még rosszabb: az egyik szélsőség a másikat táplálja.

Tegnap egy pofás kis videó körözött a neten: a Millwall hírhedt huligánjai a rendőrökkel karöltve megfutamították fosztogatók egy csoportját.

Elsőre poénos, ám ha ehhez hozzátesszük azt a minapi hírt is, miszerint szélsőjobboldali csoportok jelezték, éjszaka „járőrözni” fognak, hogy a rendőrség tétlensége miatt megvédjék a „fehér angolokat”, akkor már nem olyan életvidám az összkép.

Valami hasonlót láthattunk itt-ott Magyarországon is, amikor gárdák, védegyletek és hasonszőrű szélsőséges egyletek próbálták átvenni a rendőrség szerepét, mondván, ők majd visszaállítják a közrendet.

Nincs ugyanis annál rosszabb, mint amikor az állami erőszak-monopóliumba vetett hit meginog.
Persze, baloldalról ilyenkor jön a maszlag, hogy hát itt a megszorítások eredménye, meg a kirekesztő társadalom, stb.
Ám ehelyett a világ szocialistáinak inkább tükörbe kellene nézniük, s feltenniük a kérdést: mi lett volna, ha évtizedeken keresztül nem adtak volna boldog-boldogtalannak bőkezű segélyeket ellentételezés nélkül.

Mielőtt pedig valaki jobbról azt mondaná, milyen jó, hogy nálunk nincs multikulti, bevándorlók, esetleg balról valaki beszólna, nyitottabbnak kellene lennünk, jöjjön a multikulti és a bevándorló, tegyük hozzá: a mi tottenhami negyedeink Sáros, Gömör, Zemplén falvainak határaiban vannak.

Most nincs fosztogatás, de lehet. Mert a hazai „Tottenhamekben” jövőkép sincs – mint ahogy az angliaiban sem –, sőt, feltehetően ezt a szót sem ismerik."

a mi tottenhami negyedeink Sáros, Gömör, Zemplén falvainak határaiban vannak."
hm. Tehát nagy a világ és mégis oly kicsi.

kitekinto.hu/velemeny/2011/08/15/a_cscselek_londoni_forradalma

Nagyon jó irás) kiegészíti a poszt témáját.:)
Generációk nőttek fel Magyarországon is, akik a munkát csak hírből ismerik.
Ismerős a téma, ugye? Fekete munka,segély, (esetleg) tyúklopás. :)
Minek dolgozzunk, ha igy is megélünk ) felkiáltással.
Mert egyes társadalmi csoportok nem igazán szeretnek dolgozni, azért azt meg kell vallani.

A munkanélküliség (még akik dolgoznának is) kitermeli a szélsőséges felfogású fiatalokat, főleg ha ehhez a szélsőjobb segítséget, hátszelet biztosit.

Mielőtt jobbról-balról beszólna valaki) Úgy gondolom ez az egész rendszerváltás problémája is (hogy a társadalom ezen csoportjában, a fiatalokban, nem alakult ki egyfajta jövőkép) itt nálunk, úgy mint más eu. országokban sem (ill. sok országban).

Milyen távol van, és mégis közel) a szélsőjobb tevékenysége.
Nem gondolom, hogy a rendőség feladatát pótolni kellene nekik, és hogy erre a feladatra felkérte bárki is ezeket a szervezeteket.
Minthogy arra sem, hogy "gerjesszék a hangulatot" bármiféle jelenlétükkel, esetleg eszméikkel felélesszék az alvó elméket, mely bármelyik pillanatban tragédiát szülhet.

márta)) 2011.08.15. 13:25:09

a mi tottenhami negyedeink Sáros, Gömör, Zemplén falvainak határaiban vannak."
hm. Tehát nagy a világ és mégis oly kicsi."

Bocsánat! Ezt a link előtt rossz helyre irtam.
A komment végére akartam.
hm. de most más mindegy. csak jelezni szeretném, hogy az egy mondatot nem a szerző irta.
:))))

márta)) 2011.08.15. 13:26:55

hm. bocs. egy kicsit hosszúra sikeredett:))
de úgy gondolom, a bloggazda elnézi nekem.
:))))))))

baliquez 2011.08.15. 13:35:58

@márta)): "Nincs ugyanis annál rosszabb, mint amikor az állami erőszak-monopóliumba vetett hit meginog."

Ezen már régen túl vagyunk itt Magyarországon. Dátumát nem tudom pontosan, de valamikor 2008 januárjában, a nevezetes tízévesforma késelőspurdé ámokfutása után nyilatkozta az akkori fővárosi főrendőr hogy mivel nem tudnak minden utcasarokra rendőrt állítani, a békevágyó polgár ne mászkáljon éjszaka. Meg lehetőleg nappal sem.

Ugyanakkor az ún. államrend (esetünkben paradox már a kifejezés is) fenntartja magának a monopoljogot az erőszak alkalmazására, de nem képes megvédeni a polgárokat a csürhétől, ki is mondva hogy képtelen rá. Némi retorziót olykor a kimagasló esetek egy részében alkalmaznak, de ez max PR-fogás.

A veszélyeztetett térségekben anarchiában élnek az emberek, mindezt úgy hogy ha megvédik magukat és vagyontárgyaikat akkor számíthatnak a rendőrség (még egy ellentmondásos kifejezés, nem őrzik a rendet hanem leginkább útonállással vegzálják az autósokat) és bíróság általi büntetésre.

Magyarország csak annyiban emlékeztet egy működő államra hogy szedik az adókat, van még villany-, víz- és gázszolgáltatás, de pl. az egészségügy és a közbiztonság konkrétan kolumbiai színvonalú.

És ez nem csak a mi tolvajpolitikusaink és birkanépünk sara, ebben kőkeményen benne van a rablónyugat is, akiknek egy marék rizsért bepucsít minden politikusunk miközben boldogan eladja az anyját is.

baliquez 2011.08.15. 13:43:25

Ó igen, még egy mardosó kérdés:
a magyar (nevezzük magyarnak, megszokásból) médiában miért nem olvashattunk, hallhattunk mélyrehatóan hogy mi történt

IZLANDON??????

Mert ott valóban forradalom volt, nem ilyen fülkeforradalomnak csúfolt narancsbolsevik hatalomátvétel mint nálunk, hanem igazándiból valódi.

Ahogy tudom az egyszeri izlandi nép könyökből beintett amikor a zsebükből akarták "megmenteni" a külföldi bankokat, és elküldte a 3.14csába a kormányt is amelyik fontolóra vette a bankok "megsegítését".
Erről bezzeg mély kussolás van, tabutéma hogy az államadósság említésére is csak röhögnek és kimondják hogy pacifütyköst kap az IMF a fosójába nem pedig a már kamatostól visszafizetett rabszolgakölcsönt.

tarackos 2011.08.15. 13:50:57

Sztem nincs semmi baj a cikkel, egy kelet-európai jelenséget ír le, amivel nyugaton kezdeni kellene vmit. A végkövetkeztetés és erre reagál, a nyugat nem kezd vele semmit, ezért úgy tűnhet visszaigazolódik az említett gyogyis politikusok stílusa.

Kumin vmiért nem akarja megérteni az egyes kijelentéseket.

Ha vki bekerül egy profi csapatba, ahol tanulhat és sütkérezhet a nagyok fényében, akkor nem azzal kezdi, hogy hangoskodik és sértegeti őket. Ennek véletlenül sem lehet köze Lázár kijelentéséhez. Bármennyire nem tetszik, mi vagyunk másokra rászorulva nem pedig vice versa. Ezért nem kell kishitűnek lenni, de következnek belőle dolgok. Pl. nem harapunk annak a kezébe aki segíteni tud...

Igen, írtak sok felületes és pontatlan kritikát, ahogy írtak sok nem felületes és pontos szakértői elemzést is... (ld. ebesz, velencei bizottság, ensz etc.) Ezek mellett miért is megyünk el szó nélkül???

Egyáltalán nem a meggyötört gyarmatosítóról szól az ucsó bekezdés, hanem szimplán arról az egyszerű felismerésről, hogy ezeket az országokat nem lehet "kivakarni" a térképről vagyis kezdeni kell velük vmit. Ami cikk szerint kimerül a szemet hunyásban, uis nincsenek felkészülve arra, hogy vki az abroszba törli a száját...

Várúr 2011.08.15. 13:58:26

Gondoltam, hogy pár idegenszívű ballib komment ezúttal is a nevetségesen dölyfös, ostoba brit firkász mellé áll, csakhogy rúgjon egyet a magyar kormányba. Kumin úr még csak meg sem említette, hogy annak a brit médiának egyik "jelese" ugat, amely legnagyobb példányszámú lapja nem röstellte feltörni egy meggyilkolt kislány mobilját, ezzel éveken át hitegette a szülőket. Amely alávalóan kémkedett sok ezer más ember után is. Majd kiderült, hogy a jelenség a brit sajtóban korántsem egyedülálló. Az a Financial Times ugat, mely először szemenszedett hazugságokkal spékelt Gyurcsány interjút közöl, majd súlyos állami százmilliókért hirdetéseket közöl a "pörgő magyar gazdaságról". A Financial Times beszólhat, de a frank-euro árfolyamra lófa hatása sincs, ugyanígy a magyar kormány hazai megítélésére, sőt, valódi döntéshozó körökben a nemzetközi megítélésre sem gyakorol számottevő hatást.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 14:00:19

@vuvuvu2: Jó meglátások. +1.

@anonymand: Egyetértek. +1.

@márta)): szépen alámerültél a dolgok mélyére, s úgy sikerült mindezt kifejtened, hogy a dolgok összefüggése közti megértés közbeni felszínre jutás még csak keszonbetegséget sem okoz. +1.

ON:

Kumin egyszerre téved, és igaza is van.

Magam sem látom be, mitől lenne egy nyugati demokrácia felsőbbrendűbb a magyarnál, mert erre az időtávok közti éles különbség nem elégséges magyarázat.
Történelmi távlatban szemlélve 20 év kis idő, és nekünk ez szemlátomást kevésnek bizonyult ahhoz, hogy szokjuk a mélyvizet, úszni pedig kevés levegővel (tőke) nehéz. Kíváncsi vagyok, mi lenne most a szitu tőlünk nyugatra, he nem lett volna Marshall-terv, és ha Sztálin tankjai nem állnak meg ott, ahol, és maradnak szintén vagy 40 évet.

A tordesillasi szerződés óta eltelt idő mindenestre több mint elég lehetett a tőke felhalmozására, s mostanra már nem is firtatja senki a létrejött vagyonok eredetét...

Ettől függetlenül a kritika jogos is lehet, még ha nem is tetszik, de a kép mindenképp árnyalt, hiszen nekünk is van dolgunk bőven, és talán jobb lenne valóban Európához tartozni - még akkor is, ha az egyáltalán nem makulátlan.

Várúr 2011.08.15. 14:04:35

@tarackos:
Szarházi barátom, mint írod: "Kelet-európai jelenség, mellyel a Nyugatnak kezdenie kéne valamit...". Talán veled kéne kezdenie valamit, de mindenekelőtt saját magával. "Kezdett" ezzel az országgal eleget a Szovjetunió, most meg a Nyugat kéne... Neked és a hozzád hasonlóknak. Rólad is szól a FT cikke, mert a firkász és a szerkesztőség pontosan tudja: tele a világ az efféle szolgalelkűekkel.

Várúr 2011.08.15. 14:08:03

@Zébácsi:
Na mára utoljára: az Európához tartozást a földrajz dönti el és a gazdasági-politikai érdekek, nem a Financial Times Guinness sörön hízott firkásza. Elég jól tudok angolul, de ez az ostoba anglománia egyszerre ellenszenves és haszontalan is.

Publius Decius Mus 2011.08.15. 14:11:07

Európához szeretnénk tartozni, de Európa ezt csak részben akarja. Mi szegény távoli rokonnak kellünk ide, akire lehet mutogatni, akit lehet mindig kioktatni.

Mégis itt a helyünk, viszont nekünk is komoly fenntartásokkal kell kezelnünk a felénk nyújtott kezet, mely oly gyakran nádpálcát tart. Hol elfogadjuk, hol nem. Tanulnunk kell tőlük, de nevelnünk is kell őket és nem pedig meghunyászkodva bólogatni. Meg kell harcolnunk a helyünkért és ez konfliktusokkal is jár.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 14:11:43

@Várúr:

Köszönöm a választ, értem - de szerintem mi egyről beszélünk.

Várúr 2011.08.15. 14:12:49

@márta)):
Tényleg utoljára: Nyugaton is generációk nőnek fel, akik a munkát, tanulást hírből sem ismerik. És nemcsak feka/paki/arab bevándorlók, hanem bennszülöttek. Londonban fehér gimnáziumi tanár is megcsapott egy plazmatévét. Ideje lenne a vén, elöregedő, lusta Nyugat nagy arcából, főleg a felületes, pimasz média pofájából valamennyit visszavenni. Nekünk meg ideje az ilyen firkálmányokra röhögve legyinteni.

Várúr 2011.08.15. 14:15:06

@Zébácsi:
Remélem kedves Zébácsi, mert az efféle nyugati firkászokat leszarom, akár angolul, akár magyarul olvasom őket, de a saját hazám megvezetettjei, gyávái, szolgalelkűjei valamennyire mégiscsak zavarnak....

unionist 2011.08.15. 14:16:12

@Várúr:
egy brit, egy német, egy spanyol, egy olasz képes elfogadni a nemzetközösséget. ugyanúgy, mint egy vallon, vagy egy flamand. vagy éppen egy osztrák. az ő szemükben te csak egy kelet-európai nacionalista vagy. aki elfelejtette, hogy az európa többezéves hagyománya a többnemzetiségű latinkeresztény kultúra. szemben ázsiával. ahol ugye népnemzetek léteztek mindig is.

a vicc az egészben az, hogy ha győzne a balkáni gondolkodás, és magyarország kívül lenne az európai unión (tulajdonképpen erről szólnak ezek a cikkek, hogy az ortodoxiát ki kell zárni a latinkeresztény európából), akkor válna magyarország gyarmattá. szovjetorosz befolyási övezet lenne. kínát kurvára nem érdekelné egy eu-n kívül eső magyarország.

tizennegy 2011.08.15. 14:17:03

"éppen baseball-ütős fosztogatók is készülhetnének rátörni"

Nem tudom feltűnt-e, hogy csak a zavargások alatt több mint 1000 embert tartóztattak le (és azóta csak növekszik a szám) és különösebb vérontás nélkül meg tudtak oldani egy ilyen kényes szituációt. Akik meghaltak, azok sem totál ártatlanok voltak, hanem olyanok, akik önszántukból vettek részt a harcban (meg akarták fenyíteni a támadókat), nem is lett belőle nagyobb felzúdulás, a nép a helyén kezelte a dolgot, ugye minek megy oda normális ember, ahol semmi keresnivalója nincs. Van nekünk rendőrségünk, majd az megoldja.

Lehet találgatni magyarországon hogyan zajlana egy hasonló megmozdulás, meg mikor lenne ezer ember letartóztatva különösebb erőszak nélkül. Na itt van az óriási különbség a nyugat meg a kelet között, a nyugat azt mondja, minek mész oda, a kelet azt mondja, úristen a rendőr hozzáért egy kisujjal, hazaárulók!, rendőrállam!, öljük meg az összes rendőrt!. Na ez az az 50 éves kultúrális szakadék, amit soha nem fogunk behozni.

A kultúrális különbséget az is jelzi, hogy Magyarországon ennyi aggyal blogot lehet írni, ami aztán az indexre felkerül...

nu pagagyí 2011.08.15. 14:18:17

Jó lenne már valami sikerélmény, mert addig marad mások basztatása. Kumin cikke is ebben a mai magyar sivárságban íródott. Hazai pozitívumokról nem tud írni, így marad a külvilág csekély empátiájának ostorozása. Messziről kis galambszar vagyunk a térképen, és idehaza még érezzük is a penetráns bűzt. Vegyünk mély levegőt!

Devil 2011.08.15. 14:18:29

Kar hogy az Economist nem a kozbiztonsag miatt ostoroz minket. Ilyet sehol sem irnak le. Azt irjak le hogy ha nekunk az o penzuk (befektetes) kell akkor Orban ne viselkedjen ugy mint egy paraszt.
Es nem onmagara hivatkozik, mint a negativ velemeny egyetlen forrasara hanem szamtalan ilyen forras van. Olvass utana :)
Es nem Magyarorszagot hanem Orban Viktort kritizalja. A ketto nem ugyanaz.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 14:19:45

@Várúr:

Csupán egy kérdésem lenne:

Az, hogy bennünket úgy kezelnek ahogy, azt gondolnak rólunk amit, az végsősoron kinek a hibája?

/A választ tudom, és szomorúnak tartom./

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 14:20:22

@Joooe: A hangsúlyokon van a probléma. Szerintem az jóval súlyosabb, hogy a bíróságok futószalagon hoznak kamu ítéleteket, a börtönökben kínozzák az elkapott járókelőket, mint az, hogy Orbán beszól pld. Cohn Benditnek.

Más tészta, hogy az angol felől is nyugodtan verheted a haverodat, legfeljebb lenéző mosolyt kapsz, viszont ha őt leanyázod, vagy kétségbe vonod, hogy ő bármit is megmondhat neked, te leszel a vadkeleti.

Vihar ez egy pohár vízben, úgyanúgy saját érdekeinket kell nézni mint akár az angolok.

Devil 2011.08.15. 14:21:56

Sajnos az agyhalal a fideszben kronikus mereteket oltott. A valosag ertelmezeset a belejuk vert alapdogmak teljesen megakadalyozzak. Mar azt sem ertik, mit olvasnak mert nem azt olvassak ami a papiron elottuk van, hanem azt amit Orban szerint olvasniuk kell.
Ez a fajta proganadisztikus agymosas vezetett el a XX szazad szamos diktaturajahoz, es minden gondolkodasra meg kepes fideszesnek ideje lenne felebrednie!

tizennegy 2011.08.15. 14:21:59

@tizennegy: Ja meg a rendőrésg is jóval a mienk felett áll, nyilván azért nem alkalmaztak erőszakot, hogy ne tereljék erőszakos irányba a fosztogatásokat. Közben meg csendben tették a dolgukat és letartóztattak 1000 embert, a normális emberek támogatásával.

Mikor lesz magyarországon ilyen? Soha. Nem is 50, 100 évvel vagyunk elmaradva.

Devil 2011.08.15. 14:26:39

Szazadveg Alapitvany... most akkor vagy politikai gondolkodo vagy, vagy pedig politikai bertollnok?

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 14:27:27

tizennegy:

Keleten az úgy megy, hogy ha egy kormányellenes gyűlés van, mindenkit letartóztatnak, aki nem fut el, vagy a dolga után jár, azt is, figyelmeztetés nélkül lőnek fejre célozva gumilövedékkel, még azt is, aki infót kér, merre menjen.

Majd hoznak egy csomó kamu ítéletet 2 rendőr "vallomása" nyomán és még meg is kínozzák, alázzák az elkapottakat.

Majd mindezért kitüntetik a főrendőrt.

Legalábbis az MSZP-SZDSZ idején így ment.

2011.08.15. 14:33:29

Lehet, hogy erős a stílusa, de eléggé igaza van. És ennek semmi köze ahhoz, ami most épp ott történik. Az is épp eléggé szomorú. Takarózni nem illik vele. Ott is van épp elég szar, csak sztem kevesebb, mint nálunk.

abaka 2011.08.15. 14:36:34

@tizennegy: "Akik meghaltak, azok sem totál ártatlanok voltak, hanem olyanok, akik önszántukból vettek részt a harcban (meg akarták fenyíteni a támadókat), nem is lett belőle nagyobb felzúdulás, a nép a helyén kezelte a dolgot, ugye minek megy oda normális ember, ahol semmi keresnivalója nincs."

Mint peldaul az a harom, akin athajtottak kocsival mig a boltjukat probaltak vedeni? Vagy az a nyugdijas, aki halalra vertek amig egy tuzet probalt eloltani? O aztan nagyon nem volt artatlan, mi?

A hat eddigi halottbol 4 teljesen artatlan volt, egy pedig (akit a sajat kocsijaban lottek agyon) valoszinuleg.

Advanced Flight 2011.08.15. 14:40:15

@Várúr: magyarázhatsz te ezeknek... Ostoba zsidrákok vagy filoszemiták, és folyamatosan gyűlölik ezt az országot és a benne élőket, saját magukat pedig természetesen nem tartják magyarnak, legfeljebb nem hangoztatják ezt nyíltan. És azért rettegnek minden jobboldali politikai erőtől, akár Fidesz, akár Jobbik, mert titokban állandóan attól paráznak, hogy megint viszik majd őket a marhavagonok. Ja, és persze arról is mi tehetünk, hiába, hogy még nem is éltünk akkor, ami itt a II. vh. alatt történt. Ezért a folytonos magyarfikázás és nyugatseggnyalás is.

Kuminnak meg természetesen tökéletesen igaza van, és egész kulturált stílusban írt, én kicsit durvábban fogalmaztam volna.

Kalmár 2011.08.15. 14:43:30

@Devil: Jó lenne ha egy kölcsönt nyújtó szervezet, aki profitot csinálni rajtunk, nem akarna mindenbe beleugatni.
Furcsa lenne, ha autóvásárláskor az OTP ügyintézője okoskodna, hogy milyen ruhában jöttem, miért ég a lámpa a konyhámban, és legyek egyébként is alázatosabb vele majd leköp.
Ja. Van akinek ez tetszik. Érdekes felfogás. Én inkább kivenném a csajt a pult mögül és a hajába törölném a nyálát.
Persze csinovnyikokra is szükség van, de nem a kormánynál hanem az evezőknél.

Seang Lee 2011.08.15. 14:46:47

@gyárvárosi: Jobban akarunk elni. a hetfotol eltekintve (es mondom ezt ugy hogy Clapham Junction-tol 5 percre lakom, szoval az egyik nagy gocpont nem volt messze tolunk) 1. meg igy is sokkal nagyobb biztonsagban erzem magam otthon mint valaha Budapesten 2, ha NORMALISAN beszeled az angolt, nem leszel lenezve nagy valoszinuseggel. vagy nem jobban mint otthon egy videki van lenezve a pestiek altal 3, jobban keresek mint otthon 4+ miert van az hogy itt az egyeduli eddig aki at akart verni (ill at is vert 2x is) es meg engem nezett hulynek a magyar boltos?????? na ennyi. magyarorszag szep orszag, arra buszke vagyok, na de tobb az ilyen gerinctelen ember benne mint az itteni 10 millios varasoban, arra nem vagyok buszke :(

vuvuvu2 2011.08.15. 14:49:26

@unionist: olvass utána egy kicsit mi folyik éppen most németalföldön, pontosabban belgiumban. az csak enyhe kifejezés, hogy széthúznak a flamandok és vallonok. hozzáteszem ami ott zajlik az pl. sokkal inkább ki kéne hogy verje az européeer biztosítékot, mint ami keleten. a nyugat olyan mint egy strucc: fejét a homokba dugja, hátha megússza. próbálja fenntartani a nagy látszatot, közben magáról elterelni a figyelmet és másokra ujjal mutogatni. remélhetőleg egyre többen veszik fel a szemüveget és nevetik ki a meztelen királyt. érdekes módon sok külföldi értelmiségi akik nem tartoznak a mainstream-hez és nem publikálnak, csak egyszerű mezei polgárok, de sokkal többen vannak mint a posztban idézett véleménydiktátor és fajtái, már réges régen kiábrándultak a nyugati áldemokráciából és keresik a módját a váltásnak. persze azért a fogyasztó szemlélet még mindig nagy húzóerő, de biztos vagyok benne, hogy eljön a pillanat amikor majd a mérleg nyelve átbillen, és a néhány kéz által birtokolt médiavilág kevés lesz ahhoz, hogy tovább hülyítse az emberek százmillióit.

Aszi 2011.08.15. 14:52:50

Kumin Ferenc = Szíjjártó Péter 2.

tizennegy 2011.08.15. 14:55:05

@abaka: "Mint peldaul az a harom, akin athajtottak kocsival mig a boltjukat probaltak vedeni?"

"Akik meghaltak, azok sem totál ártatlanok voltak, hanem olyanok, akik önszántukból vettek részt a harcban (meg akarták fenyíteni a támadókat)"

Tedd már össze a kettőt okoska.
Kemények akartak lenni, majd ők megmutatják. Hát megmutatták.
A kormány amúgy kifizeti a csőcselék kárját, ezért aztán nagyon érdemes volt meghalni.

----

Ja százéves papóka, aki kábé szívrohamban halt meg, az télleg ártatlan volt. Egy ember.

Magyarországon egy ekkora tüntetésből vérfürdő lenne, mert mind a két fél fejletlen agyilag.

brlv24 2011.08.15. 14:56:37

@Seang Lee: "1. meg igy is sokkal nagyobb biztonsagban erzem magam otthon mint valaha Budapesten"

Haha, na persze:)
Akkor setalj egyet a Kennington park kornyeken este, vagy lehetne estig folytatni a listat:)

IGAZ MAGYAR 2011.08.15. 14:57:11

@partfish: Látta valaki hogy köztársasági elnök le tudja írni tökéletesen a nevét?? Mert Én nem láttam! Hiszem ha látom ennyi böszmeség után!!
A nyugati lapok véleménye ha nem is érdekli a kormányt vagy nem veszi komolyan de azért amikor már a politikus társak mondják hogy HÜLYE VAGY VIKTOR akkor azért az már gáz!!
Mert mi másnak lehetne felfogni az Amerikai külügyminiszter felszólalását a Tom Lantos ünnepségen a parlamentbe???
...vagy a sorozatos 2. -3. vonalbéli megnyilvánulások Németországban, Franciaországban és az USA-ban!!! Ez a másod és harmad vonal látja el infoval a z első számú vezetőket Angela Merkelt, Nikolas Sarközyt, Obama elnököt!!!
...pont Kumin ne tudná??? ....csak most segget kell nyalnia Orbán seggét s ilyenkor nem szabad zavarni a kedves vezért holmi külföldi véleményekkel, sőt meg kell védeni mert aki a vezért védi az a hazát védi ugye Feri???

s 2011.08.15. 14:57:44

"Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában,
Hiszek egy isteni örök igazságban,
Hiszek Magyarország feltámadásában!"

maskep 2011.08.15. 14:59:08

@Várúr: (Tudom, tökmindegy, mer' ballib imp'rilista ez mind, egytől-egyig, de Kumin posztja az Economist cikkéről szól, a te kommented meg a Financial Times-ról. Igaz, csupa olyan fikát vetettél oda, aminek semmi köze a témához, úgyhogy bocs. Csaxólok, gondoltam...)

brlv24 2011.08.15. 14:59:27

@tizennegy: "Magyarországon egy ekkora tüntetésből vérfürdő lenne, mert mind a két fél fejletlen agyilag."

Ugy mondod, mintha nem lett volna tuntetes par eve. Ha jol emlekszem nem volt verfurdo, legalabbis abban az ertelemben, ahogy te gondolod...

Anti Anyag (törölt) 2011.08.15. 15:00:33

@tizennegy: Egyenlőre ott volt vérfürdő. Itt nem lenne, a vietnámi, néger, arab nem gettóban lakik, hanem vegyítve.

Az angolok hozzánk képest nagyon le vannak maradva.

Diocles 2011.08.15. 15:00:49

@Kalmár:

"Jó lenne ha egy kölcsönt nyújtó szervezet, aki profitot csinálni rajtunk, nem akarna mindenbe beleugatni."

van már ilyen a világban: Kínának hívják.

indapass90210 2011.08.15. 15:01:45

Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ki nem látott még átlag angolt, külföldön, mondjuk este 11 után viselkedni?

Seang Lee 2011.08.15. 15:02:20

@brlv24: te meg setalj a VIII ker.ben este. foleg klinikak mogott.

Joooe 2011.08.15. 15:05:21

@anonymand: csak a "mi kértük a felvételünket" érv ellen szólnék: ez még annál is kisebb választói támogatással bíró döntés volt mint ami a jelenlegi alkotmányozó többség birtokában van, és aki támogatta sem azt várta tőle, hogy maradunk a szarban, csak majd dirigálnak is hozzá, elősegítendő a szintentartásunkat... ugyebár az uniós nagyoknak se az nem jó ha mélyebbre süllyedünk, se az nem jó ha kiemelkedünk... kelet európa azt várta az uniótól, hogy majd a közösséghez tartozás középtávon szükségszerűen kiegyenlíti a meglévő különbségeket. Nyugat eu tudta hogy nem ez lesz ezért támogatta bővítést: a bővítés több lehetőséget ad a társadalmi különbségekből származó előnyök kihasználására, és természetes érdekük ezen különbségek fenntartása: az angol adófizető nem fog azért dolgozni, hogy a magyarnak jobb legyen, ez teljesen jogos és egyértelmű, ő azt várja ettől a szövetségtől(eu), hogy neki jobb legyen, következésképpen a másik ligába átkéredzkedni akaró, "szabálytalankodókkal" szemben morcos lesz, ezt az igényt meg kiszolgálják az újságírók. Magyarként nincs más lehetőségünk mint hogy helyén kezeljük az ilyen kritikákat és figyelmen kívül hagyjuk. Aki meg akar felelni és fél attól, hogy csúnyán néznek ránk, ezért inkább a fület-farkat behúzó, "jól viselkedő szegény ország" hozzáállást tartja hosszútávú célnak is, annak a kövér-féle köteles javaslat nagyon megszívlelendő.

tarackos 2011.08.15. 15:10:14

@Várúr: Igen, meg azt is írom nincsenek felkészülve arra hogy vki az abroszba törli a száját. Gondolom ebben ismerhettél magadra...

maskep 2011.08.15. 15:10:22

@compound interest: (Kumin szerintem nem fogja átpozícionálni magát. És ezért fogom olvasni tovább. Ő a kormánypárti hangok közül a legelfogultabb, akit még meghallgatok-megfontolok, azzal együtt, hogy tudom, mi az alapállása. Szerintem Sólyom László belpolitikai lépéseit is sokszor személyesen befolyásolta, mikor a tanácsadója volt. Nem jó irányba. Ettől persze nem lett szimpatikusabb, de a maga nemében hitelesebb igen.

abaka 2011.08.15. 15:16:19

@tizennegy: Hat nem tudom. Szerintem tok artatlanok voltak, eszuk agaban sem volt megfenyiteni senkit es csak azert voltak ott, hogy megvedjek, ami az ovek. Azt, hogy te ezt igy kommentalod: "ugye minek megy oda normális ember, ahol semmi keresnivalója nincs." erosen valoszinusiti, hogy a nick-ed az eletkorodbol jon...

Várúr 2011.08.15. 15:27:54

@maskep:
Valóban tökmindegy a lap címe, a cikk is, a firkász is. Amit írt, azt nyomtam a kukába, ahová való.

Várúr 2011.08.15. 15:29:51

@Advanced Flight:
Nem mellesleg az Economist is közölt a "pörgő magyar gazdaságról" cikket Furcsány ideje alatt - és közölt hiretéseket is, ezért tévesztettem össze a két lapot.

fonó 2011.08.15. 15:47:27

A 415-ös értéket utoljára 2008 márciusában érte el az 5 éves állampapírok CDS felára,

unionist 2011.08.15. 15:53:38

@vuvuvu2:
az egy dolog, hogy belgium többségi holland (flamand), és francia (vallon) része regionális önállóságot akar. de úgy egyébént nem akar se nagy-hollandiát, se nagy-franciaroszágot. a régiók kulturális önállóságát akarják kivívni a nemzetközösség keretein belül. ugyanez érvényes skóciában, vagy katalóniában. még az euroszkeptikusok többsége is a nemzetközösség pártján áll, legfeljebb jelen formájában elutasítja az uniót.

a nyugati világban mindent a nemzetközösség legitimál. a békét, a háborút. általában a jogot. a római jog is valamiféle közösségi jog volt, de a code napoleon is. ez a latinkeresztény gondolkodás lényege: a nemzetközösségbe vetett feltétlen hit. ez jellemzi a nyugatot. különösen európát.

az ortodoxok nemzetközösség helyett népnemzetet akarnak. az ortodox nacionalisták ugyanezt gondolják az ortodox keresztények. ahol ugye a népnemzetnek van vallási vezetője. ugyanezt mondják az ortodox bolsevikok. a többség által megválasztott pártfőtitkárnak (nemzetvezetőt) teljhatalommal kell felruházni. ez nyilván ellentmond a nyugati vallásnak.

és azt a kérdést teszik fel, hogy az ortodox gondolkodásnak mégis mi keresnivalójuk van az unióban.

Seregbontó 2011.08.15. 15:55:51

Nyaljuk fényesre a Nyugat seggét különben nem kapunk morzsát az asztalról. Kössz!

libus_ 2011.08.15. 16:03:45

@Aszi: na ne essünk má' túlzásokba!
KF csak nagyon szeretné visszanyalni magát a Sándor palotába. Annyiban meg is érdemelné, hogy ő legalább tud helyesen írni! Még ha a tartalmával nem is lehet mindig egyetérteni.
@népnemzetiek: Tudomásul kéne már venni, hogy aki Orbánt 'báncsa' az NEM a nemzetet 'báncsa'! És viszont: aki a miniszterelnök semmi jót nem hozó hepciáskodásait veszi védelmébe az NEM az ország érdekeit védi!

libus_ 2011.08.15. 16:06:56

@Joooe: "és aki támogatta sem azt várta tőle, hogy maradunk a szarban, csak majd dirigálnak is hozzá"
Ezt a tavalyi 2/3-os forradalomról írtad?

komment1 2011.08.15. 16:12:55

Az "awkward squad" legpontosabb magyar fordítása talán "esetlen társaság", sőt inkább "béna bagázs" - hát ez a csúnya gyarmattartó még ilyet mer mondani Orbánra :F

Nyilvánvaló a nyugati enyhén felsőbbrendű hozzáállás, az is, amit egyértelműen elismer a cikk, hogy még ilyen bénán is milyen megdöbbentően jól elevickélnek ezek a vezetők a nemzetközi politikában, merthogy tényleg megkerülhetetlenek ezek az országok. Ugyanakkor akinek egy csepp túlélési ösztöne van, az pl. egy társaságban nem köt bele folyton mint egy ötéves infantilis gyerek a nála jóval több befolyással és magasabb presztízzsel bíró emberekbe, mert előbb-utóbb igen pórul járhat. A "megsértődünk, mert minket mindig bántanak" attitűd igen gyermeki. Ha valaki mindig ilyen stílusban esik neki a nagyobbaknak, az bizony ne csodálkozzon, ha esetleg kezdik elkerülni. És ez még a jobbik eset.

anonymand 2011.08.15. 16:26:37

Tisztelt Joooe:!

Nem tudom, hogy emlékszel-é, mekkora támogatottsága volt anno, hogy a táltosokból papok legyenek?
Tehát a ..."csak a "mi kértük a felvételünket" érv ellen szólnék" szempontjából nem igazán releváns.

"Magyarként nincs más lehetőségünk mint hogy helyén kezeljük az ilyen kritikákat és figyelmen kívül hagyjuk." - más helyén kezelni a dolgokat, azt én is jó szemmel nézném, és teljesen más figyelmen kívül hagyni.
Lél vezír sem szívlelhette a kritikát, sőt, figyelmen kívül hagyta.
Oszt jónapot! De ha jobban tetszik, neki (és a hagyományőrzés okán kalandozó társainak: befellegzett.

Nem félni kell, nem fület-farkat behúzva meghunyászkodni. A világ árnyalt. Létezik egy olyan kifejezés, amit valószínűleg nem ismersz, hogy: kompromisszumra jutni. Tárgyalni, érvelni, nem pedig sallerozni és kokizni.

Az utolsó mondatodat inkább nem véleményezem.

Tisztelettel:
anonymand

márta)) 2011.08.15. 16:43:24

@baliquez:
Veszélyeztetett térségek" Nagyon sokélű ügy.
Ott fordul legjobban az erőszak, lopás, ahol hatalmas a szegénység. Ha a megélhetési bűnözésről beszélünk.
Minden oldalon vannak bűnözők, a cigányság- és a fehérek között is.
Az biztos, hogy a magyar rendőrség nincs a helyzet magaslatán".
De bárhogy is ragozzuk a témát, a rendőrség feladata lenne a rendteremtés, az állampolgárok megvédése.
Az erőszak, csak erőszakot szül.

Működő állam" A tisztességes polgár fizetheti az adót, a járulékokat. A másik oldalnak" ontja a kormány a segély.
Egészségügy- cigányság helyzete kormányokon átivelő, megoldatlan ügy.

balint60 2011.08.15. 17:22:31

Az Economist azokat a kelet-európai vezetőket sorolta a "cikis" csapatba, akiknek politikája és magatartása kilóg a polgári demokráciákban elfogadott gyakorlattól és szembe megy azok közös értékeivel.

Én magam abban a reményben szavaztam a Fideszre, hogy Orbán Viktorból nem a magyar Lech Kaczynski, hanem Donald Tusk válik és aki képes lesz a gazdasági és társadalmi konszolidációra egyaránt.
Mindkettőben alkalmatlannak bizonyult. Alkalmatlansága páratlan farizeus arroganciával párosul, lásd az"alázat és szerénység" hirdetése vagy a "nemzeti együttműködés" jegyében folytatott akarnok politika.

Teljes joggal került a "cikis" csapatba; hozzá képest Vaclav Klaus egy szórakoztatóan narcisztikus személyiség, Lech Kaczynski a bel-és külföldi kompromisszumok motorosa és Szakasvili pedig a demokrácia bajnoka.

Kalmár 2011.08.15. 17:57:42

@balint60: Tényleg tipikus Fidesz szavazó vagy, ahogy Viktorról beszélsz, a retorika. Stimmel.....te, mindenkit hülyének nézel?

márta)) 2011.08.15. 18:11:30

@Zébácsi:

Aktuálisan azonban izgalmasabb lehet, hogy miközben szerzőnk londoni irodájának bejáratát akár éppen baseball-ütős fosztogatók is készülhetnének rátörni, ő rendíthetetlenül cikkezik a „volt kommunista Európa” ingatag közbiztonságáról."

A posztnak erre a részére próbáltam reagálni,) s a belinkelt cikk nagyon illik ehhez.
Az ingatag közbiztonság hazánkra is jellemző (lehet)
mert azok az alvó elmék" bármikor életre kelhetnek.
Nagyon remélem nem lesz (újra) ilyen.

Pampák Bikája 2011.08.15. 18:14:00

Szegény álláskereső Kumin (Sólyomffy) Feri barátunknak akár még igaza is lehetne. De ha nem is, legalább kellemesen talpsimogatósat írt a vezénylő tábornoknak. (Hátha észreveszi,m aztán leesik valami.) Egyetlen kis bibi van a konstrukcióban: a magyar miniszterelnök tényleg fenemód irritáló. Még a semleges publikum számára is...

IGAZ MAGYAR 2011.08.15. 18:17:47

"Egy sápadt ügyvéd , cicero,
márványtorokkal így beszél:
-Öcsém ! köztünk marad a szó,
mert mind eladó aki él.
Az ember előbb füllent, lódít,
aztán rágalmaz, mocskolódik,
hamisít, sandán szövegez,
majd csal, lop,, veszteget, felbújt és
a tisztesség s a vagyongyűjtés
áldott öblébe beevez.
Így lett belőlem híres bátor,
legyőzhetetlen orátor,
ki védtem a köztársaságot ..."

Pampák Bikája 2011.08.15. 18:22:59

@anonymand: nagyon igazad lehet. Most már nincsen más dolgunk, csak figyelni, hogy a mi mokány kis vezérünk Óperencián túli portyázásai során mikor és hol tűnik fel Lehel kürtjével a kezében. Onnantól pedig már csak - némi nyeremény reményében - a divatos tippjátékra kell koncentrálnunk: vajon kit, hogyan talál meg...

balint60 2011.08.15. 18:25:54

@Kalmár:

hál'Istennek soha nem voltam "tipikus" Fidesz-szavazó. Hülyének pedig azokat tartom, akik nem ismerik (fel) a különbséget a jobboldali populizmus és a polgári konzervativizmus között...

Pampák Bikája 2011.08.15. 18:26:22

@IGAZ MAGYAR: jé, a Kumin mesterről már verset is írtak???

Pampák Bikája 2011.08.15. 18:31:58

@balint60: ne kapjad fel a vizet: bár politikai nézeteim messze nem közelítik a polgári konzervatívizmust (nyilván te tudod, hogy ez a te esetedben pontosan mit is fed) abszolút hihetőnek és érthetőnek érzem a csalódottságodat. Én 1992-ig éreztem a jövő nagy ígéretének Orbánt és a Fideszt - igaz, ezt ma már nem tudom szégyenkezés nélkül bevallani.

IGAZ MAGYAR 2011.08.15. 18:36:56

@Pampák Bikája: Faludy György: Börtönversek 1950-1953.
A vadkacsa
(Részlet)

Kalmár 2011.08.15. 18:37:48

@balint60: Ezek szerint te ilyen vagy. Ha jól értettem te nem ismerted fel a különbséget és tévesen szavaztál.
Jó látni olyanokat akik őszintén belátják, hogy:
HÜLYÉK
Nekem könnyebb. Azt vártam, hogy egykulcsos adó lesz, adóznak a bankok, adóznak a multik, lesz kettős állampolgárság stbstb.
Nekem nem volt meglepetés.

anonymand 2011.08.15. 18:41:59

Tisztelt Pampák Bikája!

Népünk bölcs vezérének és tanítójának már jó néhány gúnynevet adtak. Magam a Bonsai Duce mellett teszem le a voksot. Ám lehet, hamarosan váltanom kell.
Mint azt jól tudod, háborúban állunk.
Csapataink folytatják a rugalmas elszakadást (a valóságtól) és küszöbön a végső győzelem. Ha ez bekövetkezik, akkor nyilván kiérdemli majd a Kárpát-medence Pürrosza jelzős szerkezetet.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a törvénykezést használja Lehel kürtje gyanánt és csapkod össze-vissza.

márta)) 2011.08.15. 18:44:03

@Várúr:

Tényleg utoljára: Nyugaton is generációk nőnek fel, akik a munkát, tanulást hírből sem ismerik."

Itt Magyarországon is, generációk nőttek fel, kik nem tudják mi az igazi munka.
A tanulás,hiányát, azt egyáltalán nem általánosítanám, mert talán még a szegénységi küszöb alatt élők gyerekei is járnak iskolába.

röhögve legyinteni. " Persze lehet, csak a tanulságot érdemes levonni és aztán minden további nélkül ) lehet legyinteni.
Azt a legkönnyebb elrontunk valamit és aztán legyintünk, csak az a probléma, hogy attól még nem változik meg semmi....

komment1 2011.08.15. 18:46:07

@Kalmár:

Minthogy Orbánék támogatottsága csekély egy millával esett, hát kell, hogy legyenek olyanok, akik kiábrándultak. Pl. én is. Nem tartottam őrülten fantasztikusnak Orbánt, de az első kormányzása alapján egész másra számítottam, mint amit most produkál ő és csapata.

IGAZ MAGYAR 2011.08.15. 18:56:28

@anonymand:
" kürt kebelbe fú Lehel
s a kürt riadva énekel"

Szegény kürt!!!

márta)) 2011.08.15. 19:03:58

@Várúr:

azt nyomtam a kukába, ahová való. "

Hm. Te akkor a problémákat is a kukába nyomtad?)
Na ez a hatalmas probléma,) mikor a politikus is (esetleg) elsiklik a valós problémák felett, még ha látja is azokat.

menőmano 2011.08.15. 19:10:17

továbbra sem bírnak magukkal, mennek a saját hülye fejük után, "

Nahát, nahát! Kumin Ferenc! Ez totálisan jó gondolat.
Nekem nagyon tetszik.
Van ilyen a politikában is, de még mennyire, hogy van.
oszt.kész.jónapot!!!

:))))))))))

menőmano 2011.08.15. 19:14:05

gőgös és ostoba publicista."
Hm. Ez is nagyon tuti!!!!
Hát mit mondjak? A bloggazda egyre jobb posztot ír.
bezony.
:))))))))

Olyan is van, hogy gőgös és ostoba, és úgy keresi a gazdája kedvét.??
szerintem igen.

:))))

menőmano 2011.08.15. 19:16:42

Na.Ja. Nem nevetgélek, megyek szétnézek a neten.
Megnézem mik a hírek, s az is lehet, hogy totálisan elmegy a kedvem.
Hm? mert hát ilyen is van.

:)))))

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 19:48:20

@márta)):

Úgy vélem, hogy a korábbiaktól egy teljesen más világrend kezd kialakulóban lenni. A pénzpiacok kiszámíthatatlansága, az internet gyors térnyerése (a Földön mintegy 2 Mrd ember netezik rendszeresen), a demográfiai változások gyorsulása mind-mind azt sugallják, hogy újra kell értelmezni egy csomó dolgot.

A demokráciát/társadalmi igazságosságot/szociális érzékenységet illetően lehet példát venni a nyugatról, de nem kell mindent átvenni tőlük, hiszen ott is csak azért működnek ezek viszonylagosan jól, mert több idejük volt a berendezkedésre (teszem is hozzá rögvest, megfizették ők ennek az árát).

Viszont azt is botorság hinni, hogy majd mi, magyarok (ti. OV) mondjuk meg a tutit. Ugyan, ahhoz mi kicsik vagyunk, mintha csak egy tacskó vakkantása hallatszana a nagy kutyák közt.

Valahol a kettő metszete adja a helyzetbők kihozható optimumot. Saját arccal kellene rendelkeznünk, olyannal, amire a világ felkapja a fejét (már megint a magyarok!) - de nem rossz értelemben, nem úgy, ahogy manapság kokikkal és sallerekkel próbáljuk.

Viktor viszont szinte csak ilyeneket lép, mert miközben látahtóan igyekszik levetni a szervilizmus ráng aggatott, önkéntelenül-kelletlenül vállalt mellényét, disztingválatlanságával túllő a célon. A korábbi vezetők talán hajbóloltak, de tudták az illemet.

Találjuk meg végre helyünket kelet és nyugat között, középen. Ott, ahol tulajdonképpen vagyunk is. Ez egyébként nem is olyan rossz, számos lehetőséget ad ugyanis az okos lépésekre.

popocatepetl 2011.08.15. 20:00:33

@Elveszett légionárius: "Megjegyzem a "niggerlázadás" kifejezés is sok mindent elárul."

Nem bánom ha elárulja, hogy szerintem csak egy büdös nigger az a néger amelyik ilyet csinál.

balint60 2011.08.15. 20:03:31

@Kalmár:

Kedves Kalmár,

és azt nem vártad véletlenül, hogy ne csak Te és más magas jövedelmű járjon jól, hanem a keresők másik 80(!) százaléka is?
Azt nem vártad, hogy a bankok hitelezzenek és a multik folytassák a beruházásokat, vele az új munkahelyek teremtését?
Azt nem vártad, hogy végre rendbe tegyék az egészségügyet, az oktatást, pénzt kapjanak az önkormányzatok?
Azt nem vártad, hogy végre legyen jobb az életminőségünk és szűnjön meg végre az öngyilkos acsarkodás?

balint60 2011.08.15. 20:07:31

@Pampák Bikája:

kösz; nem kapkodom a vizet, sőt nincs bennem szégyenérzet a Fidesz támogatása miatt sem.

Csalódott vagyok, hogy megint elvesztegetett esztendőknek nézünk elébe és lemaradásunk immár nem csak Nyugat-Európa, de még a szomszédos országokkal összevetve is növekszik (hogy is mondta OV: "gyorsuló ütemben távolodunk...".

popocatepetl 2011.08.15. 20:28:25

@tizennegy: Főleg azért vagyunk elmaradva, mert tele az ország a hozzád hasonló törpékkel, azaz akik szeretik magukat és a nemzetüket törpének látni és láttatni.

Hundor 2011.08.15. 20:30:17

@Idet: Speciel az én horizontomat azorbánviktor és kétszínű, hatalom és pénzsovár bandájának hátsó fele tölti be. Ők telepedtek rám. A "fejlett nyugatnak" hál' istennek nem vagyok elég fontos ahhoz, hogy napi szinten szóljon bele az életembe és rontsa el a hangulatomat. OV-nek pont te kellesz, aki magyar segget bámulna és nyalna, miközben büszke, hogy boldog függetlenségben él. Idet barátom, nyalj csak bátran és boldogan - de tövig!

popocatepetl 2011.08.15. 20:30:32

@anonymand: Persze, hogy a Bonsai Duce kifejezés mellett teszed le a voksod, mert csak egy igazi primitív kutya tud a másik testi adottságain gúnyolódni.

popocatepetl 2011.08.15. 20:31:21

@Hundor: Remélem rád is szarnak, de egy olyat, hogy kussolj vagy tíz évig.

popocatepetl 2011.08.15. 20:36:03

@Pampák Bikája: És te honnan várod a leeső falatokat?

popocatepetl 2011.08.15. 20:37:55

@baliquez: És Izland még mindig egy remek hely.

márta)) 2011.08.15. 21:13:38

@Zébácsi:

Na igen. Összefoglaló néven azt is írhatnám: Az elmúlt húsz év, a rendszerváltás.
A rendszerváltás, amikor a nagy privatizáció zajlott hazánkban, amikor tulajdonképpen a politika" felszámolta, eladta a gyárakat, tsz-eket.
Talán tudnánk felmutatni valamit, ha mindez nem így történik.
De ez már a rég, erről kár is írogatni.
Nem hátrány, ha van diplomáciai érzék, annak hiánya pedig elég nagy probléma.
Mert a tárgyaló képességgel, fellépéssel, megjelenéssel sok-sok mindent el lehet érni, félsiker.:)

de nem kell mindent átvenni tőlük," Egy szóval nem írtam.
Én azt írtam a londoni zavargásokkal kapcsolatban, hogy hasonló problémák itt is vannak, az alvó elmék bármikor felébredhetnek.
Egyébként, úgy, összességében, a kommented tartalmával talán még egyet is értek.
:)

Namir 2011.08.15. 21:16:48

@partfish:
Hogy te mennyire intelligens vagy!
Ha valaki rámutat, hogy a minket gyakran lenéző, kioktató és kihasználó "fejlett" Nyugatnak is bőven van min javítania tolerancia és demokrácia terén, akkor az csak diktatúra párti lehet, ugye? Csak így tovább az életben...

anonymand 2011.08.15. 21:21:39

Tisztelt popocatepetl!

Szívesen élcelődnék szellemi adottságaidon, de ez itten nagyon off lenne, másrészt a nincsről hogyan is lehetne gúnyolódni?

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: igazán jól esett, hogy lekutyáztál, hisz annyi remek tulajdonsága van egy ebnek, amennyit segítség nélkül össze sem tudnál számolni....

Pampák Bikája 2011.08.15. 21:34:21

@popocatepetl: kösz, hál istennek, nekem nem kell holmi alamizsnákért kuncsorognom, vagy a "nagyvonalú" svájci frank alapú hitel ócs(k)ai megoldásában való részesedésben reménykedni. Ennyivel vagyok beljebb kedvenc Kuminodnál, aki eladta függetlenségét egy kisszerű nyikhaj ágytálhordózásának magas stallumáért.

Hundor 2011.08.15. 21:44:27

@popocatepetl: PojácaPeti! Én is köszönöm magvas hozzászólásodat.

márta)) 2011.08.15. 21:53:21

@Kalmár:

Kedves Kalmár!
Ha nem tévedek Ön volt az tavaly, aki annyira tudta a tutit, a többségi kormány munkájával kapcsolatban.
Ön nem hülye) mert számított rá......
Nagyon jó!!
Megkérdezhetem, hogy Önnek öröm, hogy esetleg) romba dőlnek életek.?
A munkanélküliség, az egykulcsos adó) az áremelkedések, hogy mást ne is emlitsek......
Jó lenne ha válaszolna.
Köszönöm.

EXO 2011.08.15. 22:39:16

Azon eu-s országok ballib újságainak véleményét, akik az ország előre eltervezett szivatásában, amit fletó és az imf hátrahyagott hülyeségei miat vernek re rajtunk, úgy igazából le kell szarni.
Mellesleg nagyon szánalmas, amikor a baloladl már képtelen adatokkal alátámasztani, amilyen dogmákat oszt, és csak a nemzetközi közvéleménnyel pedálózik.
Mi alapján mondom én ezt?
Úgy hogy mivel 2004-óta az ország állandóan túllépte a gdp arányosan 3%-os deficit kritériumot, egy túlzott deficit eljárás már napirenden volt az ország ellen, amely esetén elvágták volna az országtól a lehívható 2000milliárdot(amiből fletóéknak 100milliárdot sikerült lehívatniuk, ami a munkályuk hatékonyságát is minősíti),
és ország horribilis nettó befizetőként vegetált volna.

Így a megörökölt költségvetési szerkezettel vagy csak brutális megszorításokkal lehetett volna a 3%-on belül maradni, vagy a manyup államosításával, ami esetén tudnak pénzügyi keretett nyújtani a gazdaság fellendítésére is.

Így a nemzetközi pénzügyi elit a gyurcsány tehetségtelensége okán kialakult túlzottdeficiteljárással szivatva az országot kényszerítette bele az Orbánt a manyup államosítására, amiről külön írás lehett volna, hogy miért egy szar rendszer.
Na innét látszik kinek dolgoznak ezek

www.imf.org/external/datamapper/index.php
mellesleg innét ki lehet olvasni az adatokat.

Amikor a mulikulti már ennyire visszaüt, és ekkora gazdasági csőd van, akkor már én sem tudnék mivel érvelni
Itt egy jó kis videó a multikulti eredményeiről:
www.worldstaruncut.com/uncut/30284

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 22:55:54

@márta)):

Khm., egy szóval nem említettem, hogy a te kommentedre reagálva írtam, miszerint: " de nem kell mindent átvenni tőlük..." - pontosan tudom, hogy te is így (vagy majdnem így ) látod, valamit szerintem félreértettél.

Egyébként köszönöm, ha már oda el tud jutni két ember ma Magyarországon, hogy "Egyébként, úgy, összességében, a kommented tartalmával talán még egyet is értek." - no, ez már siker. (pedig sok ilyen van, csak a fanyalgók, bomlasztók általában hangosabbak és sokkal átszellemültebben nyomják a tutit).

A legjobbakat, kedves márta))!

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 23:05:54

@anonymand: 2011.08.15. 21:21:39

Nem szabad, hagyni kell.

Annyira más attitűd, annyira más stílus és értelmi színvonal, hogy csak a bájtokat fecsérli minden neki címzett betűvel.
A mexikói füstölgő heggyel ellentétben, ön nem-nímand, kedves anonymand.

Szóval, tapasztalatom szerint nem éri meg, higgye el .

márta)) 2011.08.15. 23:33:10

@Zébácsi:
Óh! Ez egy elegáns komment.
Köszönöm.
:))

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.15. 23:43:05

@márta)):

Óh! Kegyedé nemkülönben.
Köszönöm.
:))

anonymand 2011.08.16. 00:51:08

Tisztelt EXO!

"Így a megörökölt költségvetési szerkezettel vagy csak brutális megszorításokkal lehetett volna a 3%-on belül maradni, vagy a manyup államosításával, ami esetén tudnak pénzügyi keretett nyújtani a gazdaság fellendítésére is.

Így a nemzetközi pénzügyi elit a gyurcsány tehetségtelensége okán kialakult túlzottdeficiteljárással szivatva az országot kényszerítette bele az Orbánt a manyup államosítására,"...

Csipkejózsika! Ébresztő fel!
Hála pártunknak és kormányunknak nincsenek megszorítások. Éljen a manyup pénzek államosítása! Hozsánna Matolcsynak, hogy fellendült a gazdaság!
Gyurcsány az oka, hogy el kellett lopni a manyup pénzeket (megélhetési lopás, nem akkora bűn!). Mire a kábulatból magadhoz térsz, a brutalitást is tapasztani fogod.
Nos, ha felébredtél: vannak megszorítások.
Oszt, ha túl vagy a reggeli kávédon, mutass már rá, hogy a manyup pénzek ugyan milyen módon nyújtják a pénzügyi keretet a gazdaság fellendítésére.
Aztán míg aludtál, bevezették az egykulcsos, "mindenki jóljár" adót, aminek áldásos hatását még nem volt érkezésed elemezni.

"Mellesleg nagyon szánalmas, amikor a baloladl már képtelen adatokkal alátámasztani, amilyen dogmákat oszt, és csak a nemzetközi közvéleménnyel pedálózik." - hogy olthatatlan vágyadat a hazai adatok iránt csökkenteni tudjam:
"Júniusban az építőipari termelés volumene a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 13,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, szintén alacsony értékhez képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés a májusi emelkedés után az előző havinál 5,6 százalékkal alacsonyabb volt, amivel az áprilisi teljesítmény alá hanyatlott."
index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/15/osszeomlott_a_magyar_epitoipar/
Forrás: MTI
(Tudom, tudom. Gyurcsány a hibás....)

"Összesítette az ÉVOSZ az építőipar 2011. évi várakozásait

ALVÓ CÉGEK. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), a tagszervezetektől kapott információk alapján vont mérleget a 2010. évi piaci folyamatokról és tesz kitekintést a 2011-es évre.

A várakozásokat tekintve továbbra sem ad bizakodásra okot az építőipari szerződésállomány alakulása. A vállalkozások október végi szerződésállománya 2,4 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,7 százalékkal kisebb a 2009. szeptember véginél. 2010 végéig a szerződésállomány további csökkenését prognosztizálja az ÉVOSZ."
www.burkonmedia.hu/osszesitette+az+eVOSZ+az+epitoipar+2011+evi+varakozasait-2804-23-0.html
Ekkora fellendítésre minek kellettek a manyup pénzek?
(Jól van na, tudom a kényszerlopás volt....)

Viszont lehet sikerélményed, hiszen utánanézhetsz, hogy Bonsai Duce milyen sikerrel plusszolt, ajánlom megkülönböztetett figyelmedbe a tavalyi év áprilisától ez év májusáig a havi bontást. És nehogy túlzottan balosnak tartsál, hát ez is magyar (hivatalos) oldal.
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy

Ha mindezt megemésztetted, kaki, pisi rendben, mehetsz vissza aludni, ás qrva nagyot álmodni.

Tisztelettel:
anonymand

Idet 2011.08.16. 06:23:53

@Hundor: Szerencséd, hogy nem vagy frankhiteles, az ő életükbe pl. napi szinten tenyerelnek bele a fejlett urak és hölgyek. Sőt, le is nyomják a fejüket a sz@rba.
Nem nyalok én semmit, max. a sebeimet néha, de úgy tűnik, nálad már az is kiveri a biztosítékot, ha valaki nem szidja-átkozza közvetve avagy közvetlenül Orbánékat. Te tudod. Egyébként XX-es vagyok, és így nem a barátod.

Hundor 2011.08.16. 09:19:10

@Idet: Az, hogy valaki frankhiteles-e nem szerencse, hanem egyéni döntés kérdése. Ezért másokat kárhoztatni elvakultság. Az egész világ azért szív, mert szinte minden országban az emberek jelentős része és a kormányok is túlköltekezték magukat. Mindenki ugyanúgy hibás és felelős. A cocializmusban szocializálódott kelet-európai politikusok (és maszlagnyelő híveik) persze a gonosz tőkét kárhoztatják, de a frank (és egyéb) hitel nem békekölcsön volt. Nem volt kötelező! Lehet a becsapott kisember szerepében tetszelegni, de elsősorban saját magad csaptad be: vagy tudatosan vállaltál egy kockázatot, ami sajnos nem jött be, vagy ami még rosszabb, hoztál egy sok millió forintos döntést tájékozatlanul. Én is követtem el hasonló hibákat, de olyankor átgondoltam, tanultam belőle és nem másokat okoltam. Engem nem az zavar, ha valaki Orbánékat dícséri, az inkább zavar, ha a bajainkért másokban keresi a felelőséget. Az bosszant viszont, hogy OV és csapata kihasználva az átlagemeberek felelőség-áthárítási hajlamát olyan társadalmat építget. ami az egyéni felelőséget tagadja, és elhiteti az emberekkel, hogy majd az Ő kormánya megmondja a tutit. Eddigi tevékenysége - és eredményei is mutatják, hogy nem fogja. De továbbra is fog ködösíteni, továbbra is hozza majd elő nem készített átgondolatlan törvényeit, építgeti hatalmát és gondoskoik arról, hogy sok-sok évig ne legyünk egy versenyképes, modern ország.

Kár, hogy nem lehetünk barátok. Jókat vittkozhatnánk.

Idet 2011.08.16. 10:02:28

@Hundor: Dehogynem lehetünk! Attól még, hogy XX-es vagyok... csak azt akartam jelezni ezzel, hogy nem férfitárs.
Abban igazat adok, hogy nem kellene még erősíteni is a Kádár-rendszerben kialakult "majd állambácsi" attitűdöt, de azért a frankhitelesek nem teljes egészében maguk a hibásak. És gondold meg, minden f.hiteles egy család, legalább két gyerekkel...
Mindenki vágyott egy kicsit jobb életre, saját lakásra vagy egy kicsit nagyobbra, egy kis utazásra, szóval, hogy ne kelljen már mindig négykézláb élni. Az f.hitelesek hallgattak a szirénhangra, tapasztalatlanok is voltak, bedőltek a tejjel-mézzel folyó kapitalizmus humbugjának. A bankok meg nem sötétítették föl őket az összes kockázatról. Részükről érthető módon, bár a fejlett nyugaton az ilyen üzletpolitikáért alighanem szétrúgnák a s@ggüket.
Szóval, a felelősség-áthárítást én sem díjazom.

Idet 2011.08.16. 10:06:50

@Idet: Helyesbítés. Nem rúgják szét, az egész USA-ingatlanlufi pl. ezen alapult, a nyakra-főre hiteleken, nem?

popocatepetl 2011.08.16. 10:18:57

@anonymand: A magadfajta kutyáknál nem a tulajdonságokon van a lényeg, hanem azon, hogy kiknek a kutyái. De ha tudsz tükörbe nézni, hát legyen.

popocatepetl 2011.08.16. 10:21:39

@Pampák Bikája: Azt nem lehet tudni, hogy te milyen alamizsnáért ugatsz itt (sejteni azért persze lehet), hiszen Kuminnal ellentétben te a névtelenség bátor mocsarából gyalázkodsz. Igaz, én is, de ezért nem is magammal hasonlítalak össze, hanem Vele.

Hundor 2011.08.16. 10:28:26

@Idet: igazad van. szerintem is ez mindenki sara. Kormányoké, bankoké és a hétköznapi embereké is. együtt vagyunk a guanóban, és együtt is kell kimászni belőle. ideológiáktól mentesen.

Ui. Én hiszek a kromoszómák közti barátságban :).

Pampák Bikája 2011.08.16. 11:56:00

Nem hiszem, hogy igazad lenne, ha olyan etikett szerinti modort vársz el tőlem, amit ez a felület nem kíván meg. Olyan ez mintha egy ultipartiban felháborodnál, hogy a partnered nem a bridzs szabályai szerint játszik. Egyébként pedig az általam írtak tartalmáért névvel, címmel is vállalnám a felelősséget: a nekem némileg narcisztikusnak tetsző valaha (valamivel) nívósabb napokat is látott megmondó úr manapság pontosan olyan laposan, óvatoskodóan, semmitmondóan adja elő mondanivalóját mint tette azt eléggé sajnálatos államfői szóvivő (bár a stallum elnevezése kétségtelenül elegánsabb volt) korában.
(A te gyalázkodásod egyébként a mocsárból, vagy ahol éppen vagy, természetesen rendben van - szóvá sem teszem. Anyagilag meg amúgy - hál istennek - mindenfajta külső alamizsna nélkül is rendben vagyok.))
Sorry

Idet 2011.08.16. 12:03:33

@Hundor: Ideológia no! No pasaran... vagy nem is, jobb állva meghalni, mint térdelve élni.

Éljen és virágozzék a kromoszómák közti mély és megbonthatatlan barátság! Éljen a... na, ezt inkább nem, még félreértik.

Egyébként pofátlan, etikátlan és munkafegyelem ellenes módon a munkahelyemről kommentelek...

márta)) 2011.08.16. 14:31:07

Igaz-e, hogy munkatáborok épülnek Magyarországon?"

"Látványos és meghökkentő, hogy milyen mechanizmusok alapján látnak napvilágot hírek Magyarországról – mondta Kovács Zoltán az Egyenes Beszédben.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár így reagált arra, hogy a Der Spiegelben Magyarországról közölt egyik elemzés szerint Orbán Viktor felülről vezérelt puccsot hajt végre, az Európai Unió pedig kommentálás nélkül veszi tudomásul, hogy az egyik tagország kiszámíthatatlanná válik.
Kovács Zoltán szerint a lap ismét feltételezésekre épít.
Ugyanakkor különbség, hogy egy kormányzat konkrét kritikájáról van szó, vagy egy olyan dolgot feltételeznek Magyarországról, melyet azonnal vissza kell utasítani.

Kovács Zoltán példaként említette, hogy egy külföldi televízió újságírója nemrég azt kérdezte tőle, hogy igaz-e az, hogy hazánkban munkatáborok épülnek

A politikus úgy véli, hogy Ócsa esetében sem kellene gettóról beszélni, inkább úgy kellene felfogni, hogy a nehéz helyzetben lévőknek otthont ad a kormány. Kovács Zoltán az MSZP kilenc pontból álló javaslatcsomagjáról azt mondta, hogy nincs még három hónapja a devizahiteleseknek arra, hogy ismét tárgyaljanak a bankokkal. A pénzintézetek nehéz tárgyalópartnerek"

atv.hu/cikk/20110815_kovacs_zoltan

Hm. Én meg ehhez egyelőre) csak annyit tennék hozzá, hogy a kommunikáció látványos hiánya a kormány részéről.
Talán (ha néha) :) elmondanák, közölnék, mit- miért csinál a kormány elkerülhetők lennének az esetleges) félreértések.

"az MSZP kilenc pontból álló javaslatcsomagjáról azt mondta, hogy nincs még három hónapja a devizahiteleseknek arra,"

Bocsánat! de nem meglepő.
:)

anonymand 2011.08.16. 14:42:44

Tisztelt popocatepetl!

Már miért ne tudnék?
Én nem valakinek vagyok a kutyája.
Én a kutya vagyok, Buck.
Csak álnevet használok.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.08.16. 14:50:44

Tisztelt(?) popocatepetl!

..."névtelenség bátor mocsarából gyalázkodsz"...
Te bezzeg vállalod a neved!
Ne röhögtess, mert kiújul az aranyerem.
Én az arcomat adom pl. (nem sok hasonló van az országban), ennyit a nagy-nagy bátorságodról.
Vagy szégyenled, hogy Fidesz hívő vagy?
Ha kutyákról esett szó, ismertem egy hasonló nevű palotapincsit.
Tudod, azt a nyalós-kutyát.

Tisztelettel(?):
anonymand

márta)) 2011.08.16. 18:01:32

@EXO:
Már bocsánat! Egy rövidke emlékeztető:
Senki nem vitatja el mit kúrtak el a szocialisták és mit nem. Már nem a Gyurcsány kormányoz!
Az államadósságot pedig az elmúlt húsz évre visszamenőleg kellene vizsgálni.
Hazánkban a kapitalista országok legnagyobb privatizációja zajlott.
Az ország "kiárusitásának" elinditója az MDF.volt.

Igy adta át a Bajnai kormány az országot:

"A kormány cselekvési terve négy pillérre épült:

Azonnali válságkezelés

Ennek leginkább mérhető hatása a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. 31 milliárdos költséggel 100 ezer munkahelyet mentett meg a Bajnai kormány munkahelymegőrző programja. Az "Út a munkához" program segítségével további 100 ezer alacsony képzettségű ember tért vissza a munka világába, sokévi passzivitás után.
A Krízis alap támogatásaiból 100 ezer családnak jutott pénzügyi támogatás. A távhő árát is csökkentették, ez 650 ezer család, összesen mintegy 2 millió ember életében hozott könnyebbséget.

Egyensúlyteremtés

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány.

Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban. Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.

Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

Bizalom újjáépítése

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt.
Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez.

Növekedés beindítása

A nyugdíjrendszer átalakítása biztosította a nyugdíjasok járandóságát, de értékes munkaerőt is bent tartott a munka világában.

A Bajnai kormány a szociális rendszerben is komoly átalakításokat hajtott végre.
Ezek arra ösztönözték a munkára képes embereket, hogy segély helyett inkább vállaljanak munkát, ugyanis így jobban járnak. Az adórendszerben is komoly, mindenki számára érzékelhető változások történtek.

Az adóátrendezés hatására 2010 év elején már több millió munkavállalónak emelkedett a nettó fizetése. Egy átlagos keresetű emberé kb. 15 ezer forinttal. Az adóátalakításoknak köszönhetően további 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál beruházásra és munkahelyteremtésre.

Bajnai Gordon parlamenti búcsúbeszédében hangsúlyozta: (…) a következő tíz év mostohább körülményeket teremt számunkra, mint amilyen a válság előtti évtized volt.
Az ország vezetőinek olyan korszakra kell felkészíteniük hazánkat, amikor lassabb lesz a fejlett világ növekedése, és élesebb lesz a verseny a munkahelyekért, a hitelekért, a piacokért."

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

Bajnai Gordon szerint a válságkezelő program - amely a cselekvés, a kilábalás és a növekedés programja - lemondást, szolidaritást kér mindenkitől, de ennek eredményeként az ország talpra állhat és megerősödhet. A miniszterelnök erről a vasárnapi kormányülés után beszélt nemzetközi sajtótájékoztatón."

www.hirado.hu/Hirek/2009/04/19/14/Itt_a_Bajnai_csomag_.aspx

***************************************

Tévedés ne essék:) Én egyáltalán nem vagyok elfogult, de tudjad már, hogy mit irsz.
Valódi érvekkel kell alátámasztani, ha állitunk valamit.
Köszönöm
:)

márta)) 2011.08.16. 18:02:36

Ja. Bocsánat!
A le nem hivott IMF. hitel két részlete. MOL. csomag.
:)

márta)) 2011.08.16. 18:17:38

"A 2011-es előrejelzés mellett a 2012-es, azaz a jövő évi kilátásokat is módosította a két gazdaságkutató.
A Kopint-Tárki a korábbi 3 százalékról 2-re.
A Pénzügykutató mindössze 1-1,5 százalékos bővüléssel számol.
A kutatók szerint a kormánynak olyan költségvetést kell jövő évre tervezni, ami figyelembe veszi a gazdasági növekedés ütemének lassulását, ahhoz, hogy teljesüljön a korábban rögzített 3 százalékos hiánycél, hangsúlyozva azt, hogy a pénzpiacok feszültek, idegesek, aligha tolerálnának a tervezettnél nagyobb hiányt. "

inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-451315

Orbán ma Matolcsyval egyeztetett, holnap beszélni fog"

Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a kormányfő és a miniszterek emellett áttekintették az elmúlt egy év kormányzati tevékenységét.

Az origo értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tart sajtótájékoztatót az euróválság hatásairól"

Nagyon kiváncsi vagyok, mit fog mondani a kormányfő.
igen.
:))

anonymand 2011.08.16. 18:33:49

Tisztelt márta))!

Én a helyedben nem lennék kíváncsi.
Sorolom hogy mit fogsz hallani:
1. a nemzetközi helyzet fokozódik
2. nem lesznek megszorítások, mert az a népnyúzó szoclib kormányok eszköze
3. háborúban állunk
4. 2002-2010 közötti kormányok felelőssége vitathatatlan a jelenlegi helyzet előidézésében
5. a magyar kormány és gazdaságpolitikája jó, csak az egész világ összefogott ellenünk, hiszen a volt kommunisták és a hatalomból kipenderített SzDSz mindent megtesz, hogy ellenünk hangolja (hazaáruló módon) az EU-t, Az ENSZ-t, és a közgazdasági alaptételeket

Egyéb részleteket nem árulhatok el.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.08.16. 18:35:13

Bocsánat!

Közgazdasági=közgazdaságtani

Sorry!

anonymand

márta)) 2011.08.16. 18:41:58

@anonymand:

Lehet, hogy Neked sok igazságod van.
Tök jó. komment.
bezony

:)))))

márta)) 2011.08.16. 18:43:43

@anonymand:

Bocsánat.! Lehagytad!

Megvédjük a nyugdijasok pénzét.
Megmentjük a lakáshiteleseket.

:)))))))

menőmano 2011.08.16. 18:50:30

Megmondja a kormányfő holnap biztosan.

Nem lesz megszorítás, mert az csak a szocik szótárában ismert.
A szocik hazudtak, loptak, reggel, délben, este."
:))

Lázár J. is megmondta: Nincs nálunk a bölcsek köve, aki tud jobbat álljon vele elő".

Hm. tuti jó ez a politika.

:))))))))))))))

anonymand 2011.08.16. 19:19:16

Tisztelt menőmano!

Pedig de jó lenne!
Sok, sok bölcsek köve a zsebben, oszt irány Balatont átúszni....

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: bocsi, megyek Olgit nézni

menőmano 2011.08.16. 21:26:04

@anonymand:

Totálisan:) nem értem, mi az összefüggés a bölcsek" köve, és a Balaton átúszása között??
Te biztosan tudod, nagyon jól, de én nem.
Mehetsz. Én a világért sem tartalak vissza.
:)))))

menőmano 2011.08.16. 21:27:38

@anonymand:

Bocs.:) Úgy is visszajössz.
Tudom.
:))

anonymand 2011.08.16. 23:30:30

Tisztelt menőmano!

Sok kő a zsebben talán megakadályozza, hogy a felszínen maradjon, aki úszni próbál.
A Balaton-átúszás mostanság időszerű.
Hogy a kő a "bölcsek" köve engem mosolyogtat, ha magam elé képzelem azt a bölcset, aki kövekkel a zsebében próbálkozik az úszással.
Egy hirtelen jött, nekem humorosnak és jónak tűnő abszurditás, ami ezek szerint nem mindenkinek jött le.
Elnézést.

Tisztelettel:
anonymand

ómami 2011.08.16. 23:31:51

@menőmano:
Gondolom, hogy utalás Virginia Woolf öngyilkosságára.

anonymand 2011.08.16. 23:34:01

Tisztelt menőmano!

Amennyi eszük van, és amilyen logikájuk, fel tudom tételezni róluk: minél több kő a zsebben, annál jobban tudnak úszni.

Most aztán tényleg ölég a "bölcsekről", meg a kövekről....

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.08.16. 23:38:43

Tisztelt menőmano!

És most csak és kizárólag komolyból.
Az észről és a logikáról: a 16%-os egykulcsos adó azért jó az országnak és népének, mert mennél több pénz marad (néhány) zsebben, annál nagyobb lesz a belső fogyasztás, annál inkább felpörög a gazdaság.
Copiright by Matolcsy.
Akkor most én voltam abszurd, vagy az élet?

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.08.16. 23:41:46

Tisztelt ómami!

Ez sem egy rossz megoldás!

Tisztelettel:
anonymand

ómami 2011.08.16. 23:52:29

@anonymand:
Tisztelt anonymand!

Az angol költőnő valóban így lett öngyilkos.

Azért ilyet én senkinek nem javasolok. Én megelégednék azzal, ha ezek a mostaniak lesütött szemmel elkullognának. Mielőbb. Önként, de nem dalolva.

Figyelem és nagyra értékelem a bejegyzéseidet.
Üdvözlettel
Ómami

anonymand 2011.08.17. 00:05:23

Tisztelt ómami!

Igen, valóban, de a képzettársítást nem az indította.
Javasolni én sem javaslom, de mint írtam, ezekről feltételezem, hogy ennyire idióták.
Nem véletlen, hogy Matolcsyval példálóztam, hisz az ő bölcsességének most különös aktualitást ad a GDP adatok megjelenése, az építőipari ((le)húzó)ágazat helyzete és a készülő költségvetés.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: köszönet a jó szavakért, de nem érdemlek több figyelmet mint azok, akik komolyabban veszik a dolgokat.

hegyilány 2011.08.17. 00:11:16

Újabb "ki a fasz" Deutschnak"

Deutsch Tamást az amerikai külügyminisztérium Magyarországgal foglalkozó kollégái nem tartják beszámíthatónak, közölte Charles Gati, a Johns Hopkins Egyetem tanára és az USA külügyminisztériumának volt tanácsadója a 168 órával.

Gati szerint a külügyes közszolgák önjellemzést látnak Deutsch elhíresült tweetjében. Az EP képviselő nemrégiben annyit reagált a Thomas Meliától, az amerikai külügy helyettes államtitkárától érkező kritikákra, hogy "ki a fasz az a Thomas Melia?"

Később persze kiderült, hogy Melia korábban nagyon sokat segített a Fidesznek, amikor a rendszerváltás idején oktatást szervezett az akkor még fiatal liberálisoknak. Deutsch sajnos nem sokat találkozott vele, hiszen nem beszélt jól angolul.

Gati Deutsch-csal szemben kiemelte, hogy Szijjártó Péter "tudatlan" megszólalása viszont igen is nagy port kavart a külügyben, hiszen ő a miniszterelnök szóvivőjeként beszélt.

A tanácsadó azt is elmondta, hogy korábban csak Csurka István megszólalásai és Gyurcsány Ferenc Oroszországgal kapcsolatos politikája kapott annyi kritikát az USÁ-tól, mint a második Orbán kormány.

Elmondta, hogy Orbán Viktor víziói a nyugat hanyatlásáról megdöbbenéssel töltik el, csak úgy, mint amikor március 15-én összemosta Bécs és Budapest egykori viszonyát Moszkvával. Gati csodálkozott, hogyan gondolhat ilyet egy ember, aki Oxfordban tanult és Amerikában is többször járt"

www.stop.hu/articles/article.php?id=921788

Na. Már megint. Negatív vélemény.
Pedig hát, ezt nem a szocik gerjesztették.
Elkerülhető lenne.
:)

hegyilány 2011.08.17. 00:13:54

@ómami:
Én meg felhívom a figyelmed. Megtettem máshol is.
Szűrjed magad. Jól lenne, ha ezt az avatart eltakaritanád innen, hogy én ne lássam.
OK.?

menőmano 2011.08.17. 00:20:11

@ómami: @anonymand:
Örülök, hogy ilyen szépen kiegészititek egymást.
Legközelebb hagyjatok ki belőle. Ha kérhetem.
Tehát, fogjátok meg szépen egymás kezét, és irány a Balaton.
Nincs abban semmi különös. Sőt! Ez ilyen egyszerü.
Hogy mit csináltok a "bölcsek kövével" az meg a legkevésbé érdekel.
OK.?

menőmano 2011.08.17. 00:22:13

@anonymand:
Kár, hogy elrontottad. Soha sem fogok többé úgy kommentelni veled mint eddig.
Illetve sehogy.

menőmano 2011.08.17. 00:24:18

@ómami:
Egyébként. Nem emlékszem rá, hogy kérdeztelek volna.
Vagy mégis???

menőmano 2011.08.17. 00:25:44

Egyébként a nick név mögül nagyon könnyű pofázni, illetve belepofázni.

ómami 2011.08.17. 00:38:38

@hegyilány:
Az avatar egy Gulácsy Lajos-kép. Mi bajod lehet vele.

anonymand 2011.08.17. 00:39:04

Tisztelt menőmano!

Igen igazad van, nagyon könnyű.

Lehet, hogy nem tűnt fel, az arcomat adom a kommentjeimhez, nem pedig egy (esetleg kitalált) nevet, amiből lehet a telefonkönyvben 12 oldal.

Tisztelettel:
anonymand

márta)) 2011.08.17. 00:49:13

@anonymand:

Látod, látod. Ilyen ez.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása