Legalább úszás legyen

2011.08.03. 15:20 kumin

Nyaralunk. Nem messze, a Balaton mellett. Nem mondhatom tehát, hogy a hírektől elzárva telnek ezek a napok. Van mobilinternet, néha egy-egy híradót is elkapunk, de kicsit azért úgy érzem, mintha egy gödör mélyéről próbálnék tájékozódni a fent folyó eseményekről. Az önfeledt kikapcsolódáshoz persze még így is túl sok az információ. A frank árfolyamáról például inkább nem szeretnék tudni. A többi hír meg álmos, nyári, meglehetősen rosszkedvű időszakot sejtet. Még az időjárás is szórakozik. Egy nyaraló ember számára pedig ez tragikus. Az évnek ebben a szakában a tartós rosszidő országos közügy, sok tíz- vagy százezer ember mentális rekreációja múlhat azon, ha még a várva várt egy-két hét is tömény frusztrációban telik. Az általános rosszkedvet még az fokozhatná, ha 2010 után megint sem sikerülne megrendezni a Balaton-átúszást.

(forrás)

 


Fegyelmezetlenül könyvelek, így nem tudom biztosan, hogy idén lenne a hatodik vagy a hetedik átúszásom. Már korábbi posztomban is a tömegsporttal kapcsolatos elfogultságomról vallottam (szemben az élsporttal, amiben viszont pocsék társalgó vagyok, egyszerűen nem érdekel), a különböző nagy utcai futóversenyeket tényleg nagyon kedvelem. A Balaton-átúszás azonban a csúcs a tömegsport műfajban. Őszinte, flanc nélküli, hatalmas esemény, egyedi karakterrel, igazi hungarikum. Egy félmaratonon vagy azon túl ugyanis mégiscsak olyanok vesznek részt, akik valamilyen rendszeres edzéssel komolyan készülnek. A Balaton-átúszáson szerintem rengetegen indulnak el azok közül, akik párszor már kimerészkedtek a bóján túlra a strandon, és legalább egyszer átfutott az agyukon: mi lenne, ha nem állnék meg, mi lenne, ha a túlpartig úsznék? Nénik, akik úgy ússzák le apró melltempókkal a Révfülöp-Boglár közötti 5,2 km-t, hogy a dauer véletlenül se jöjjön ki a hajukból, hardcore vízilabdások, akik végig passzolgatnak egymásnak, pocakos urak, akik magabiztosságukat a Csasziban reggelente rótt hosszokból merítik – itt van mindenki a nagymenőkön kívül is, senkit nem néznek ki, senki nem lóg ki a sorból.


Tényleg nagyon finom kis esemény, egyetlen nagy baja van: iszonyúan időjárásfüggő. Tavaly egyáltalán nem sikerült megrendezni, ami szörnyű volt. Én most is azt tippeltem, hogy így járunk. Kétszer kellett halasztani már az időpontot. Annyiban eddig könnyű dolguk volt a szervezőknek, hogy a döntéseiket nagyon egyértelmű helyzetekben kellett hozniuk: a kitűzött napokon olyan szar volt az idő, hogy még strandra se ment senki, nemhogy hosszabb távra a vízbe. Most először van necces helyzet, ilyenkor kell észnél lenni a rendezőknek. A víz lassan melegszik, én még nem is voltam bent amióta itt vagyunk, de állítólag Siófoknál 23 fokos, amire az egyik facebookos kommentelő azt írta, hogy direkt hazudik a média még a vízhőmérséklettel is – tényleg elég hihetetlenül hangzik, de ma megnézem.


Döntés holnap, ha pozitív, akkor úszás szombaton. Volt már olyan, hogy kicsit hideg volt nekem a víz, akkor láttam, hogy az öreg rókák disznózsírral kenik be a testüket – nem tudom, hogy erre képes lennék-e anélkül, hogy elhányjam magam, de persze a túlélésért semmi nem drága. Volt olyan is, hogy kicsit szeles volt az idő, és eléggé hullámzott a víz. Na, az az, ami tényleg nem jó móka, ha jól emlékszem tavalyelőtt is hamarabb le kellett állítani az egészet a szél miatt, de én még éppen végig tudtam menni. Most nagyon drukkolok, de nem csak magam miatt. Akár tízezer résztvevője is lehet az átúszásnak. Kettő-négy óra a vízben pedig kimossa a fejekből a negatív gondolatok egy részét, és így egy kisvárosnyi magyar érezheti magát kicsit jobban aznap. Egy ilyen rosszkedvű nyáron már ennek is örülni kell.
 

Címkék: balaton időjárás átúszás

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr173122973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akvyr 2011.08.03. 17:41:30

Hát, én most ukrajnában sátraztam két hetet a vadonban, nethez egyszer jutottam két percre, akkor is csak vonatmenetrendet ellenőriztem, hogy ne kelljen túl sokat Kievben dekkolnom ismerősöknél. Hát valami állati jó volt kimaradni a magyar közéleti hajcihőből, erős elvonó volt, de leszoktam, és úgy döntöttem mostantól szarok bele. Csak hogy a cikk többi részére is reagáljak: A Balatonátúszásra én tavaly nagyon készültem, és mindhárom meghirdetett alkalomra lemondtam a dolgaimat, aztán ugye szar idő volt. Idén nem tudom mit csináljak, de ha tényleg a dauerolt hajú nénikék is megoldják, akkor csak átúszom már egy gyenge-közepes erőnléttel, nem-e? :)

is 2011.08.03. 18:05:25

Csak a politikától kellene tartózkodni, az valahogy nem megy. Képes üjság, Szabad Föld, Nök Lapja. Rengeteg újság várja tárt karokkal az ilyen típusú cikkeket.

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.08.03. 18:06:30

Balatont úszni Forerunner nélkül? Ferkó, Te nagyon felelőtlen vagy! :) Igaz, hogy víz alól nem lát ki, de gondolom úgyis lesz rajtad valami nagy virágos gumi úszósapi, arra fel lehetne szigszalagozni. :)
Drukkolok, hogy úszható legyen a szombat, sok sikert!

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.08.03. 18:39:01

"őszinte esemény"

írónak van fogalma az őszinteségről,
mit jelent, mi lehet tárgya?

Rezsi98 2011.08.03. 19:00:54

Én is várom de nagyon ,hogy idén sikerüljön mert hiányzik ha nincs. Néha csak néző vagyok, de akkor is jó.Aki még sose próbálta sajnálhatja,nem lehet összehasonlítani a hosszútávfutással, vagy bármelyik általam eddig próbált tömegsporttal . A víz magányossá tesz ellazít, változik a hőmérséklete, ringat, és irgalmatlan hosszú.De kijönni a végén sétálni a déli parton,semmihez nem hasonlítható .

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.08.03. 20:03:29

de hiszen a disznózsír a barátunk.

legeslegujabbkor 2011.08.03. 20:24:20

Jó időt a nyaraláshoz, remélem tudsz homokvárat építeni.

Thresher 2011.08.03. 20:36:00

Az átúszáshoz milyen kondi kell?... Csak mert a kép alapján nekem nem tűnik veszettül nagy távnak.

menőmano 2011.08.03. 22:39:05

úgy érzem, mintha egy gödör mélyéről próbálnék tájékozódni a fent folyó eseményekről."

Az események, szépen, folyamatosan zajlanak.
Nem kell aggódni:) Nagyon sok, pozitív változás nem fog bekövetkezni a politikában ennyi idő alatt.
Csak nyugodtan tessék:))) nyaralni.
:)))))))))

menőmano 2011.08.03. 22:44:24

Bezony! Ilyen rossz kedvű (évben) nyárban az apró örömök is sokat jelentenek:)
:))))))

márta)) 2011.08.03. 22:52:04

Már az is nagyon jó, hogy ott nyaralhat a Balaton mellett. Van akinek arra nem telik sem időben, sem pénzben. Mert van ilyen.

Kumin F.! Nehogy bekenje már magát:) azzal a fránya, disznózsírral!!? Az életben nem mossa le magáról! Szerintem a mosakodószerek alig oldják, vagy csak nagyon nehezen!
:)))))))))

márta)) 2011.08.03. 23:08:09

Csak kis mértékben módosult a Fidesz-KDNP és az MSZP támogatottsága."

A Medián 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésén alapuló reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP-re 51 százalék, az MSZP-re pedig 25 százalék szavazna. Egy hónappal korábban a kormánypártokra 53, a legnagyobb ellenzéki pártra 24 százalék szavazott volna. A Jobbik támogatottsága 15, az LMP-é pedig 6 százalékos, ugyanúgy, mint egy hónappal korábban.

A teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 35 százalék, az MSZP-é 16, a Jobbiké 9, az LMP-é pedig 4 százalék. A teljes lakosság 33 százaléka nem szavazna.

A Medián arról is kérdezte az embereket, hogy jó, vagy rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon. A válaszadók 60 százaléka úgy vélte, inkább rosszul, 32 százalék pedig úgy gondolta, hogy inkább jó irányban történt változás."

www.fn.hu/belfold/20110803/alig_valtozott_partok_tamogatottsaga/

ilyen rosszkedvű nyáron"

:)
Csak legalább a Balaton átúszás legyen más sikeres.
:)

maskep 2011.08.04. 08:42:02

@Thresher: Nem tűnik veszettül nagy távnak, bizony. A kellemetlen benne az, ha már egy(-több) órája tempózol, és még mindig ugyanilyen közelinek tűnik - és semmivel sem közelebbinek.

Ebben az értelemben igaza van Kumin Ferencnek, hogy elhelyezte ezt a posztot a többi kormánypolitika-apologetika közé... :o)

maskep 2011.08.04. 08:58:21

Egyébként meg: Tavaly is úgy igazítottam a család balatoni nyaralását, hogy mindkét átúszásra kijelölt hétvége beleessen. Az első hétvégén hideg, szeles, esős idő volt. A másodikon viszont 22-23C-os víz, és napos, meleg, alig szellős idő. Mégis le lett fújva ez is, ma sem értem, miért.

Idén július 2.-a volt az első betervezett nap, immár újszerűen július elején, és nem végén. (Megjegyzem, hogy az MTI és a rá hivatkozó sajtó-tévé-rádió következetesen június 30.-át szajkózott. Nyilvánvalóan csütörtököt mondott a központi tájékoztatás, pedig csak a naptárra kellett volna vetni egy pillantást valamelyik szerkesztőnek.) Mivel nem néztem utána alaposan a tervezett időpontoknak, a július 2.-ra tervezett balatoni nyaralást egy héttel odébbtoltam sikeresen, mikor a kéthetes előrejelzésekben láttam, hogy július 2.-a viharos, de 9.-e nagy valószínűséggel strandidő.

Mikor megérkeztünk Balcsira július 7.-én, akkor döbbentem rá, hogy a Balaton átúszás nem egy héttel lett elhalasztva, hanem július végére. A kánikula viszont szerencsére nem: Én sokat fürödtem, úsztam a Balcsiban az idei év legmelegebb hetében. Sikerült az egyetlen igazán kánikulai héten nyaralnunk a Balatonnál!

És lassan kezdem a biztosan Budapesten töltendő nyári hétvégéket a Balaton-átúszás tévedhetetlenül kijelölt napjaira fixálni. Az már tuti, hogy akkor rossz idő lesz.

menőmano 2011.08.04. 09:25:14

Úgy bizony! Jó, hogy van ilyen poszt (is).
Csak az a baj, hogy ettől még semmi sem változik, az ügyek, bajok, problémák, a politika "csúcsrajáratása":))) megmarad.
A nyaralás a gondokat", csak enyhíti (rövidke időre), de nem gyógyítja azt.
bezony.
:))

hegyilány 2011.08.05. 17:21:56

Nyaralás: az unióban sereghajtók a magyarok "

A magyar lakosság 47 százaléka nem tervezi, hogy nyaralni megy idén, vagy nem biztos abban, hogy el tud menni - derül ki az Európai Bizottság felméréséből."

www.hirado.hu/Hirek/2011/07/27/15/Nyaralas_az_unioban_sereghajtok_a_magyarok.aspx

Na. De! "Legalább úszás legyen".
Csak ne szemben az árral.
:)))

megszűnt 2011.08.06. 15:01:02

Jól döntöttem, amikor idén Németország mellé tettem le a voksomat, mert legalább politika nem volt.

Hanem sok-sok motor és autó annál inkább.

A BMW Welt-ben egy motoros föl és le túráztatta a járgányt a lépcsőn. Na igen!
Az Audi is szép, de inkább a régi autók bemutatója és merev, míg a BMW az maga az érzés. Nem ragozzuk!

Századvég nem csinált még közvélemény kutatást, üres a rublika, azért jöttem.

márta)) 2011.08.06. 17:24:26

Csak remélni tudom, hogy a Kumin Ferencnek sikerült átúsznia a Balatont!!
Igen.

:)))))))

menőmano 2011.08.06. 17:28:46

Az idő nagyon jó volt ma (gondolom ott is).
Már csak a cél volt a fontos.
Nagyon remélem, hogy nem foglalkozott most a politikával a bloggazda?! :)
Minden adott volt, hogy sikerüljön a célt teljesiteni.
Én totálisan szurkoltam a bloggazdának!
oszt.kész.jónapot??!!
:)))))))))))

menőmano 2011.08.06. 17:31:33

oppá":))
Legalább már Önnek legyen sikerélménye.!
bezony.

:)))))

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.08.06. 20:17:52

hát, szarrá fagytam, de átúsztam. Remélem, más is szarrá fagyott... :)

menőmano 2011.08.07. 14:36:43

@hillaby:
Hm. Mindegy, ki vagy, ügyes vagy.
:)))

kumin 2011.08.07. 23:22:51

Eddigi legjobb időmmel: 2:00:19 Csak az a bosszantó, hogy a cél a 2 órán belüli úszás volt. Pontban a 3 km-es bója mellett volt egy rövid vádligörcs, ha az nincs, akkor az eredmény egyessel kezdődne. Tényleg hideg volt a víz. Végül jó zsíros krémmel kentem be magam, szerintem segített, de azért így is éreztem a zimát. A táv első felének hullámai sem voltak annyira viccesek. Ittam rendesen az arcomba csapó hullámokból, nem fenyegetett dehidratálás. Most próbálnám az eredményemet on-line megszemlélni, de szokás szerint haldokilik a sarkany.hu

maskep 2011.08.08. 08:21:48

@kumin: Eddigi talán harmadik legjobb időmmel, kétóra-egyperccel - ahogy legalább is a vonalkódomon hosszú másodpercekig szerencsétlenkedő srác mondta. Sajnálom, mert (mivel én már úsztam bőven két órán belül:)) a cél az egy-negyvenöt alatti idő lett volna. Magasabb elvárásom ellenére, úgy néz ki, most te voltál jobb, gratulálok!

Én nem zsíroztam (nem is szaroztam, khm, khm...) Hideg volt, bizony. Bár volt már hidegebb meg hullámosabb is, de most nagyon nem esett jól. Persze, Sárkány, Fotobond, de még Balaton-átúszás sem frissül...

maskep 2011.08.08. 08:29:36

Ja, ha valaki talált volna egy fekete szemüvegtokot, vagy főleg egy szemüveget, jelezze itt lécci! Köszönöm!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.08.08. 10:11:28

@kumin: @maskep: Akkor sokan leszünk az eredménylistán két óra körül... :) Gratulálok!

Szerintem nem volt a víz húsz fokos se, legfeljebb a part közelében.

maskep 2011.08.08. 10:13:07

@Thresher: Íme, a kérdésedre a válasz, egy első alkalommal indulótól, mandinerről:

"Kérdeztük a rendezvényt biztosító hajósokat is, hogy mi a trükk, hogy lehet ezt túlélni, egyikük azzal biztatott, hogy ő 1 óra alatt úszta le 2 óra alvással. Mondta ezt akkor, mikor mi két óra úszás után még a felénél se voltunk. Az egyik tapasztalt lány pedig azzal bátorított minket, hogy a 3. kilométer után közeledik a túlpart, és onnantól már élmény az egész. Nos, nekünk még az 5-ik után is messzinek tűnt a túlpart."

mandiner.blog.hu/2011/08/08/csoportos_emberkinzas_a_balatonban#comment-form

maskep 2011.08.08. 10:20:07

@hillaby: Beszéltem néhány helybéli rendezővel utána, némi fröccs mellett. (Gratuláltak, ők nem indultak volna...) Szerintük a víz már akkor sem volt húsz fok feletti, mikor pénteken mérték. Ráadásul, korábbi tapasztalat, hogy a tó közepén mindig hidegebb úgy három fokkal. Úgyhogy nekem idén volt a legkeményebb, a hideg és a hullámzás mellett még a borult ég sem fokozta a hangulatomat.

Szóval rizikó volt. Nem győzöm hangsúlyozni: Szerintem tavaly sokkal jobb feltételek mellett halasztották el.

Jóval kevesebben is voltunk, mint máskor, úgyhogy én is gratulálok mindenkinek, aki végigcsinálta, különösen jó időeredménnyel. :-) Sárkány meg már okádhatná az eredményeket... Bár, emlékszem, mikor 2002.-ben úsztam, nagyon hülyén nézett rám az, aki leolvasta a karszalagomat, és megkérdeztem tőle, mennyi lett az eredményem. ,o)
---

Ja, jövő héten meg Velencei tó úszás, újra!

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2011.08.08. 10:25:16

@maskep: A Sárkány ezt okádta:

"Az előregisztrált úszók eredményei hétfő estétől, a többi úszóé kedd, legkésőbb szerda reggeltől lesz elérhető!"

menőmano 2011.08.08. 10:46:37

@kumin:
Nagyon ügyes!!!! Gratulálok!!!
:))))))))

maskep 2011.08.09. 18:20:19

@kumin: Megnéztelek már. A körülöttem végzőket néztem, és te előttem vagy majdnem egy egész perccel. Meg mögöttem, tízegynéhány évvel...:)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása