Valamit tudnak a lengyelek

2011.06.05. 11:20 kumin

A hétvégén Lengyelországban jártam egy különös konferencián. Nem tűnik nagyon eredeti dolognak ezt megvallani, de tényleg nagyon kedvelem a lengyeleket. Még az egyetemi évek alatt sokat jártunk Krakkóban, elképesztően nagy bulik helyszíne volt az amúgy is nagyon szerethető város. Figyelmünket alapvetően a lengyel lányok kötötték le (családos emberhez illő távolságtartással jelzem, hogy még mindig megvannak, és pont ugyanolyanok), de azért kis időt másra is szántunk, beszéltünk néha (inkább csak nappal) fiúkkal is. Akkor úgy tűnt nekem, hogy általában a lengyelek sokkal könnyebben érzelmessé válnak, nem tartják vissza úgy (vagy még annyira sem) az emócióikat, mint mi magyarok. Később azt gondoltam, hogy ez buta általánosítás, és nyilván csak a krakkói kocsmák népére volt igaz. Most egy komoly nemzetközi konferencián pont ugyanezt tapasztaltam – és nagyon nem bántam, hogy egykori felületes diagnózisom a lengyelekről továbbra is érvényesnek bizonyult.


Kicsit magáról az összejövetelről. Már maga ez a konferencia is nehezen lenne elképzelhető más országban. Volt egy semmitmondó cím (Az együttműködés perspektívái Közép-Európában), volt egy komoly apropó, a közelgő lengyel EU-s elnökség, én is ebben a panelben ültem (a képen nekem balra a cseh közgazdasági csodagyerek, Tomás Sedlácek társaságában). A bemelegítő panel a közép-európai szabadságról általában szóló, egyébként nagyon izgalmas beszélgetésből a nap végére eljutottunk a szintén közép-európai halálkultuszról szóló, amúgy rendkívül szórakoztató eszemcseréig három író (Andrzej Stasiuk, Mariusz, Szczygieł, Krzysztof Varga) tolmácsolásában. Olyan volt az egész, mint egy időutazás. Hasonló hangulatot szerintem nálunk legalább tíz éve nem lehet tapasztalni. A mi un. értelmiségünk egyik nagy része a maró cinizmusba, a másik pedig a (hogy is mondjam szépen?) eredeti tőkefelhalmozásba menekült. Az ilyen, kicsit parodisztikus, Woody Allan világát megidéző kedélyesen önmarcangoló intellektuális szertartások nálunk szerintem nehezen képzelhetőek el, főleg nem úgy, hogy egyik fő szervező a kereszténydemokrata Konrad Adenauer Stiftung, a másik meg liberális Newsweek Polska volt.


Véletlenül sem szeretném azt állítani, hogy a lengyelek jobban szeretik egymást, és nincsenek tele reménytelen közéleti vitákkal. A mi konferenciánkon is rendesen egymásnak estek, amikor eljött a pillanat. Az egyik szervező utána kicsit szégyenlősen próbált elnézést kérni, mondván, hogy ilyenek a lengyelek: ha megkapják a mikrofont, elkezdik egymást csesztetni. Igyekeztem megnyugtatni, hogy biztosan nem csak a lengyelek ilyenek. Ami viszont biztosan más bennük a magyarokkal összehasonlítva, az a közelmúlthoz való viszonyuk. Valahogy náluk a saját rendszerváltozásuk emléke még sokkal inkább büszkeséget és nem kiábrándult ürességet vált ki. Beszédes, hogy az EU elnökségük logóját ugyanaz a grafikus, Jerzy Janiszewski tervezte, aki egykor a Szolidaritás legendás emblémáját, amiből ráadásul egy az egyben átemelte a jellegzetes zászlócskát.

(forrás)
 

Varsó utcáin pedig látványosan június 4-ét ünnepelték, amely náluk pozitív emlékű dátum, az első szabad választások időpontja. Akkor a Szolidaritás minden, az ellenzéknek nyitva hagyott helyet megnyert. Legendás cowboy-os plakátjuk képe ott díszelgett az óváros minden fontos pontján ezen a szombaton is. Nehezen tudom elképzelni, hogy nálunk ugyanezt a dátumot ilyen elánnal ünnepeljük (tényleg, volt bármi is március 25-én?). Azt meg végképp nem, hogy egykori MDF-es, SZDSZ-es vagy akár Fideszes plakátok árnyékában tegyük ezt. Ez a mítoszépítés nálunk elmaradt, aminek számos praktikus okát lehetne sorolni, de mégis úgy érzem, hogy szegényebbek vagyunk egy fontos történettel.


Ha már Varsó utcáinál tartunk: ez az élmény is nagyon illik az általános lengyel képletbe. Egyszerre szomorú és izgalmas. Minden az egykori második világháborús pusztításra emlékeztet. A gyönyörű óváros azért, mert tudni lehet, hogy rekonstrukció, ugyanis semmi nem maradt meg belőle.

Az új részek pedig azért, mert iszonyatos erővel tükrözik, hogy milyen esztétikával és hozzáállással fogtak hozzá a sztálini időkben a porrá rombolt város újjáépítéséhez.

Ezt az amúgy sem egyszerű képletet bonyolítják a szép számmal kinőtt felhőkarcolók, amelyek lehetnének akár egy közepes amerikai vagy távol-keleti városban is.

Nem lehet egyszerű szeretni ezt a várost, de biztos nekik sikerül. Az mindenestre sokat elmond a helyiek saját Varsó-percepciójáról, hogy az ajándékboltban kapható képeslapok egy tekintélyes hányada a háborús pusztítás képeit ábrázolja. Vettem is egyet.


A végére hagytam egy kedves élményt. A konferencia maga nem is Varsóban volt, hanem tőle cirka 30 km-re Grodzisk Mazowieckiben, ami egy kicsit olyan itt nekik gazdasági értelemben, mint nálunk Budaörs, elég gazdag, gyorsan feltörekvő térség, ahol egy rakás külföldi cég megtelepült, köztük a Richter Gedeon is, hogy nehogy egy pillanatra is magányosnak érezhesse magát az ide tévedő magyar. Ez már csak azért sem fenyeget, mert lépten-nyomon magyar vonatkozású emlékekbe, jelekbe botlik erre az ember. Az egyik környékbeli település, Podkowa Leśna templomának falán fotóztam sietve az alábbi képet (nem akartam rövidgatyás, hátizsákos megjelenésemmel hosszan fenntartani azt a zavart, amelyet szükségszerűen okoztam a zajló esküvői ceremónián). A templom a nyolcvanas évek nagy ellenzéki központjának számított. A misékre messziről jártak ide az emberek, mert a pap szentbeszéde helyett a Szolidaritás vezetői szónokoltak. A táblát érdemes jól megnézni, mert Magyarországon ilyen garantáltan nincs: 1986-os keltezésű, a forradalmunk 30. évfordulójára állították. Hiába, a lengyelek nem csak érzelmesek, de tökösek is.
 

Címkék: lengyelország szolidaritás

71 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr462958676

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország, én így szeretlek! 2011.06.05. 16:20:32

 Nem járok zsinóros mentében, de ingben, gatyában is szeretem a hazám.Az autómon nincs Nagy-Magyarország matrica, de a rendszáma magyar.A kokárdámat ünnepi alkalmakra tartogatom, mert hétköznapokon nem kell bizonygatnom, hova tartozom.Nem papolok ...

Trackback: Lázár János kalandjai - első év 2011.06.05. 14:21:10

A Fidesz-frakció egy év után ismételten bizalmat szavazott Lázár Jánosnak és vezetőjének választotta hódmezővásárhelyi polgármestert. Nem állítjuk, hogy különös éleslátás kellett volna ahhoz, hogy ezt valaki megjósolja. Bár a szavazóknak mindössze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.06.05. 12:01:56

hmmm amit tudnak:
1, varsói felkelés, Katyin
2, az egyház erös szerepe- morál
3, az ellenállás
Szolidarnoszty- sehol nem álltak szembe a kommunizmussal
a fentiek összekovácsolták a népet
4, sokan vannak
5, Németo(Anglia) olcsó munkaereje, dolgoznak
röviden öf-va

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.06.05. 12:34:47

pedig a magyarok is büszkék lehetnek a sajátjukra, hiszen az történt és az történik már 20 éve amit a nép akar: imf hitelek, segélyek, lógás az állami munkahelyen, adócsalás a vállalkozóknál stb stb stb

sidorovich 2011.06.05. 12:39:16

Talán azért nyugodtabbak, mert nekik már sikerült megszabadulni a magát egyetlen demokratikus alternatívaként definiáló volt pártállami/besúgó,/titkosrendőr/(ottani)ÁVH-s fióka és hasonló elemektől.

Nem úgy mint mi, akiknek sajnos türelmesen ki kell várnunk, hogy ezek kihaljanak a politikai közéletből, mert maguktól az ilyenek nem fognak elmenni lásd a manikűrös Bauer-család.

sztd 2011.06.05. 12:43:39

Az óváros egyébként az építészeti rekonstrukció szép példája. A rossz példa Frankfurt, mert ott az akkor korszerűnek tűnő építészetet használták, és már évtizedekkel ez előtt elavult a stílus.
Hogy a varsói mennyire tűnik gagyinak mindenki megnézheti. Szerintem is gyönyörű.
A további épületek is jelzik, hogy képesek voltak továbbhaladni. Valószínűleg, valaki kitalálta, hogy nincs más hátra, mint előre, és azóta is mennek előre.
Ezt meg lehet tőlük tanulni.

Egyébként mikor feldarabolták őket, ők sem voltak annyira virgoncok, szóval remélem, nekünk is lesz annyi erőnk, hogy sóhaj, és irány előre a jövőbe.

A tábla azért kemény. :)

wladekegy (törölt) 2011.06.05. 13:02:24

Ez az ország nem érett meg erre (rendszerváltás), így nem is történt meg.

cukorrépa 2011.06.05. 13:18:27

a különbség oka lehet, ha a lengyel rendszerváltás közben és után nem lopták szét az országot olyan durván, mint Magyarországot; lehet, hogy felelősebbek a politikusaik, nem ilyen sz*rháziak, mint az itteni rendszerváltó jobb-bal-libsi haszonleső kufárok.

és az is lehet, hogy a lengyeleknél a széthúzás nem olyan népbetegség, mint a magyar közösségekben, országos ("nemzeti") szinten, de ide értve a saját köreikben is marakodó kisebbségeket is.

csabakirályfi 2011.06.05. 13:27:48

Hát igen, tökösek ezek a lengyelek. Mert kigúvadt szemmel sem látom a Kossuth címeren a koronát, angyalokat ne is említsek. Nekik jó a harmincas évek nélkül is.

AnnaKarenina 2011.06.05. 13:31:03

@cukorrépa: Sajnos, ezzel egyet lehet érteni.
A másik -amiben én különbséget látok-, hogy Lengyelországban sokkal hosszabb ideig tartotta magát a talán inkább sztálinista (brezsnyevista?) szocializmus, emlékezzünk a Szolidaritás harcaira, tehát az ettől való szabadulás sokkal közvetlenebb élmény. Talán a lehetőséggel is másképp tudtak élni, mint mi.
A mi rendszerváltás élményünk a személyes szabadságról szól inkább, a vélemény-, szólás-, választás-, utazási szabadságról. Itt a gazdasági rendszerváltást már felkészült csapatok várták, akiknek bőven volt már tapasztalata, de legalább is reális elképzelése a tőke működéséről.
A mai helyzet egy siralmas országot mutat, ami nem tudott élni a lehetőségeivel: itt minden (egyéni, pártérdek) fontosabb volt a 20 év alatt, mint az ország, vagyis a benne lakó polgárok érdeke, a gazdaságunk válság nélkül is odalenne, az állam pedig a legutolsó szociális gondoskodást is elvenné polgáraitól, akik jobb híján mentik az államtól a menthetőt. A demokrácia intézményeiről pedig ne is beszéljünk.
A mi 20 évünk a lesüllyedésről szól, főszereplője a politikai elit, ami legnagyobb sikereit az ország polgárainak megosztásában érte el. Miért csodálkozunk?

Nils. H 2011.06.05. 13:37:15

Nemhogy elmaradt az efféle mítoszépítés, de a rendszerváltás fontos szereplői éppen most, folyamatosan megtagadják a rendszerváltást, elvitatják azt, újat kiáltanak ki, forradalmaznak.
Merő populizmusból.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 14:06:55

Frissítsed már a blogketrecet, szilygyerek! Kezdem unni.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 14:09:06

Ja amúgy még annyit, hogy lengyel, román két jó barát, szagolgatják egymás farát. Nem értem, miért kell folyton dörgölőzni a polákokhoz egyszem Bem József miatt, aki nem is lengyel volt eredetileg, hanem ottomán.

Martian (törölt) 2011.06.05. 14:39:28

@Nils. H: "de a rendszerváltás fontos szereplői éppen most, folyamatosan megtagadják a rendszerváltást, elvitatják azt, újat kiáltanak ki, forradalmaznak."

...amely "gengszterváltásnak" - az osztódással szaporodó bolsi hozzáállású pártok részeként - ők is éppen úgy részei.

samer 2011.06.05. 14:40:02

@Weöres Dániel: Töri:1 leülhetsz, csak akkor írj ha tudsz is valamit.

mement 2011.06.05. 14:53:43

valamit tenyleg tudnak:)

drogriporter.hu/polyak

`A katolikus-konzervatív Lengyelország szigorítás helyett drogreformot hajtott végre`

Erdekes lepes egy konzervativ partol:)

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 15:03:08

@Rorschach: I think "mildly entertained" would be the best way to describe my reaction.

@samer: tán polák vagy, hogy így megsértődtél? Tudod, hány polák kell egy villanykörte becsavarásához? Egy sem, mert vallási fanatikusok és az elektromosságot az ördög művének tartják!

derabitz 2011.06.05. 15:09:22

A magyarok most szomorúak, mert szomorúnak kell lenniök.
Majd eljön a pillanat, mikor a Fülkeforradalom vezére kiadja a jelszót, hogy "A magyarok mostantól boldogok!"
Ez a jelszó, majd 2013 októberében fog elhangozni a fülkeforradalmi forgatókönyv utasítása szerint.
Addig a magyarok szomorúak maradnak, mert a Fülkeforradalom eszméje és a Fülkeforradalom vezére ezt kívánja.
Merjünk szomorúak lenni!

Haloperidol 2011.06.05. 15:10:51

Tök egyszerű a képlet, amit kb. megfogalmazott az első komment is: Az egyházat nem tudta megtörni a kommunizmus sem a lengyeleknél, hanem mindig is az erkölcs és az ellenállás letéteményese maradt.

Nálunk Rákosi után még fel tudtak állni az emberek (1956-ban) de Kádár tette tönkre az egészet, a magyarok gerince igazából akkor lett megtörve.

Kádár módszere tökéletes volt, mert az ember legaljasabb ösztöneire épített: ha megalkudsz, befogod a szád, ha nem állsz ellen, és mi irányíthatunk, akkor van Trabant, van hétvégi ház és van kaja. Nem kell még kooperálnod sem, besúgnod sem feltétlenül, akkor is élhetsz, igaz, értelmiségiként nem nagyon...

Lophatsz kicsit a gyárból, ha elnézed, hogy a főnökök többet lopnak.

Meg is lett az eredménye az egésznek, gyakorlatilag, aki értelmiségi vezető pozicióban volt a Kádár-rendszerben, mindenki kooperált kisebb-nagyobb mértékben. Ezért nem lehet nyílvánosságra hozni az ügynöklistákat.

EasyFriend 2011.06.05. 15:25:21

@csabakirályfi: A koronás címer csak 4 évvel később, 1990-ben lett az ország hivatalos címere. Jogos, hogy a lengyelek nem akarták helyettünk kitalálni, milyen címert akarunk, hanem azt használták, amellyel pl. a forradalom idején a napilapjaink megjelentek, és az a Kossuth-címer.
mkdsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=6514&Itemid=44

Fekete Sámuel 2011.06.05. 15:52:23

Szerintem a magyar politikai elitet bele kéne lőni az általa ásott árkokba.

Netuddki. 2011.06.05. 16:30:11

@endike: Hüle vagy! Akarja a tököm! Csak éppen ha a bűnöző réteg kormányoz akkor mit vársz a zemberektől?

kicsijuti 2011.06.05. 16:31:29

A lenygeleknél nem volt 89 után semmiféle romantikus vágy a kommunizmus iránt így az ottani utód pártnak semmi esélye nem volt feléledni. Csak gondoljunk bele mi hol tartanánk az mszp nélkül...

Anti Anyag (törölt) 2011.06.05. 16:43:29

Egyszerű. MSZP-SZDSZ. Na azoknak ott nagyon hamar vége volt, így fejlődésük töretlen lehetett.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.05. 16:52:30

Nálunk a hazafiakat kiirtották vagy szétkergették a világba.
Gyilkosaik és azok utódai máig köztünk járnak.Kárpótoljuk és abajgatjuk őket.Aki tenne ellene most is a hatalomból kirekesztve él.
Csoda,hogy ilyen kevés nemzeti öntudat és összetartás is maradt egyáltalán szerencsétlen nemzetünkben.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 16:53:46

Talán azért mert nálunk lezárták az az előtt levő korszakot. Nálunk meg hatalomba kerülnek "azok", titkosítják a listákat, átmentették a hatalmukat pénzbe, stb.stb.

Ha végigcsináltuk volna, amit a lengyelek én is ünnepelném. A mi rendszerváltásunkon nincs mit.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.06.05. 16:55:09

Az első mondatba nálukat akartam írni.

boyob 2011.06.05. 17:07:13

Magyarországon nem is történt valódi rendszerváltás,csak szavakban,az meg ennyit ér.Ugyanazok akik 40 év alatt tönkretették az országot gazdaságilag,nos vagy ugyanazok vagy ezek utódai vannak most is az elitben és ugyebár a vér nem válik vízzé,annak rendje és módja szerint tönkreverték ők is 20 év alatt az országot...
És mindegyik pártban ott ülnek sajna...

És nem tudom,nem látom a megoldást!

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.06.05. 17:10:07

Egy rendszer a benne levő kiszolgálóktól az ami!

A lengyelek leváltották az összes köztisztviselőt, és irányítókat, sokat el is ítéltek a terror diktatúra rendszer kiszolgálásáért, emberiség ellenes bűnökért!

Magyarországon nem történt rendszerváltás, csak név és módszerváltás a népirtásban...

A tömeggyilkos magyargyűlölő fasiszták a helyükön maradtak...

2011.06.05. 17:12:33

Lengyelországban hány nemzetellenes, posztkomcsi-balliberális-judeobolsevik ugat bele az ország ügyeibe?
Na ugye.
Sajnos nálunk túl sok maradt ebből a vörös söpredékből.

is 2011.06.05. 17:29:19

"Lengyelországban sokkal hosszabb ideig tartotta magát a talán inkább sztálinista (brezsnyevista?) szocializmus, emlékezzünk a Szolidaritás harcaira, tehát az ettől való szabadulás sokkal közvetlenebb élmény"

Kb. ennyi. 56-ra mi is emélkezünk, Kádárt meg az istennek se megy letolni a népek torkán mint valami véres kezű akárkit, hiába ő torolta meg 56-ot. az utána következő 30 évet a magyarok jó része is a legvidámabb barakként élte meg, és nem hajlandó Jaruzelskyvel egy szintre tenni Kádárt. majd meglátjuk, hogy sikerül-e mégiscsak Kádárt is lehúzni Jaruzelsky meg Ceausescu szintjére, és elrendelni az örömkönnyeket, amiket Orbán diktál.

is 2011.06.05. 17:30:35

@boyob: ilyen axiomákkal nem is fog menni mi lenne, ha felülvizsgálnánk azokat az axiomákat, amiket gondolkodás nélkül nyomatsz?

midnight coder 2011.06.05. 17:43:54

A lengyel zsidókat szépen akkurátusan kiirtották Hitlerék. Nálunk - hála a gonosz Horthyéknak - elég nagy arányban túlélték, mivel a német megszállásig próbálták menteni őket. Ezért aztán itt elég sok zsidó élte túl, akiknek utódai aztán hálából ott tesznek keresztbe minden nemzeti törekvésnek ahol lehet.

A másik ok, hogy nálunk volt először gengszterváltás. Mi egyfajta kísérleti nyúl voltunk, hogy lehet-e úgy átállni a kapitalista gazdaságra, hogy azok a jó elvtársak akik a béketábort is sikeresen csődbe vitték, megtarthassák a gazdasági/politikai hatalmukat. A dolog - hála az elkapkodott privatizációnak - fényesen sikerült, az elvtársakat 4 év múlva önként és dalolva választotta meg az ország, közben pedig sikerült az elmúlt 40 év alatt felgyülemlett szar jó részének eltakarítását elvégeztetni a buta jobboldallal.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 17:56:15

Ja, amúgy a lengyelek tényleg tudnak valamit: vatikáni faszt szopni. De azt feketeöves szinten. Ezért sikerült sokadjára is összefoltozni a szerencsétlen kis országocskájukat.

Lakatos Baltazár 2011.06.05. 17:57:27

@Weöres Dániel: Én félig polák vagyok.
Te meg egy büdös nagy bunkó. : )

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.05. 18:03:19

Dehogy bunkó.Csak egy igazi zsidó.Díszpéldány.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 18:13:28

@Lakatos Baltazár: a családneved alapján a nem-polák feled még szebb lehet :D

@Azúrkék égbolt: ez tényleg már patológiás dolog, hogy akivel egy böffjobber kocsmaproli nem ért egyet, azt lezsidózza. Orvos látott már? Amúgy nem vagyok bibsi (nem mintha számítana), csak egy átlagos magyar génkészletével (javarészt szláv, mellette sváb és török ősök) rendelkező polgár, aki már kurvára unja, hogy valami 19. századi melegparty miatt folyton szolidárisnak kell lenni Európa leglúzerebb imádkozó sáskáival.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.06.05. 18:26:13

@Weöres Dániel:

Miért is fáj az neked, hogy van legalább egyetlen baráti nép? Még chicagoban beszéltem lengyelekkel, mindegyik ismerte a "polak wenger dva bratanki" mondást, nagyon jó fejek voltak kivétel nélkül. Lengyelországban is csak pozitíyv élményim voltak velük, negatív soha...
Te egy egész fura állat vagy errefelé, hogy még azzal is bajod van, amivel nem kéne, melyik kő alól másztál elő? Tényleg érdekel, mert furcsa.

kigyurt álat 2011.06.05. 18:30:59

@endike: látom te is a fent említett maró cinizmusba, nem pedig az eredeti tőkefelhalmozásba menekült ún. értelmiségi vagy. (sajnos én is)

Ez a csoportosítás amúgy egy igen jól megfogalmazott meglátás a szerzőtől szerintem.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 18:32:38

@Rorschach: neurotikus hülyeségnek tartom, hogy itt nemzeti kötelesség ajnározni a polák kultúrát, mit nem lehet ezen felfogni? Nekik persze joguk van nyalizni nekünk, ha attól érzik jól magukat, de nekem meg hadd legyen már jogom nem viszonozni a nyalakodást.

Lakatos Baltazár 2011.06.05. 18:34:04

@Weöres Dániel: Szerintem fogalomzavarban szenvedsz. Nem nem viszonzod, hanem szimplán bunkó vagy. : )

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.05. 18:40:07

@Lakatos Baltazár: te meg nagyon frusztrált, az erőltetett smiley-kból ítélve. De a félszerzetek a sci-fi meg fantasy filmekben is mindig őrlődnek a két oldaluk közt, szóval ezzel együtt lehet élni, ne add fel!

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.06.05. 18:42:18

@Weöres Dániel: Jogod van hozzá, hogy ne viszonozz semmit, de attól kinek lesz jobb, hogy belehánysz ide ilyeneket? Neked? Megkönyebbült a lelked tőle, hogy leugattad a lengyeleket, meg kvázi minden magyart, akiknek számít ez a barátság valamit? Mert akkor egészségedre.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.06.05. 18:44:09

@kigyurt álat: ja, csak azzal a különbséggel, hogy én nem vagyok értelmiségi, hanem csak egy alsóbbrendű fízíkalyí munkás

kalapocska 2011.06.05. 18:58:41

1. a szolidaritas egy mozgalom volt , osszekovacsolt a a nepet. ezt nem "tudni" kell-tetszettek volna forradalmat csinalni.
2. valoban tudnak valamit a lengyelek a poszt alapjan: pozitiv tartalmu unnepet csinalni. Mert az o tortenelmuk is elegge problema dus de ugy tunik pl. junius 4. ra egy szep emleket talaltak amit vidam poszterekkel es boldogsaggal udvozolhetnek. Nalunk ez vegkep nincs igy. A magyar tortenelem is belejatszik de azok is akik megfogalmazzak az uj unnepeink lenyeget. remalmaimban jonnek elo az unnepeink es az ,hogy hogy keszultunk rajuk anno suliban. termeszetesen ezek magasztosak, meg valos szomoru esemenyek vannak mogottuk. de biztosan nem olyasmik amivel hivatali idon (unneplesen) kivul is szivesen foglalkoznek (bar lehet hogy valaki otthon tovabb busong) es igy szerintem nem igazan erik el a nemzet epito celjukat...

lüke 2011.06.05. 19:31:10

@is:
álmodsz
Kádár nem volt Jaruzselszki, s Gomulka se
gulyáskommunizmus volt s mindenki a saját maga pecsnyéjét sütögettte, 82-töl már GMK-ban a munkahelyén, s ez megy ma is

s a magyar nép se volt szolidáris, mint a Szolidarnoszty

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.05. 19:32:58

@Weöres Dániel: még szégyenled is?Helyes.
Csak szólok,hogy nem az a "rossz zsidó" aki genetikailag zsidó,hanem aki a szekerüket tolja és közben nem lát az ürüléküktől,ami a seggükből pillanatra kihúzott fejére tapadt...

Surko 2011.06.05. 19:58:12

A legfőbb különbség a magyar és a lengyel események között, hogy Lengyelországban valóban a nép váltotta le a régi rendszert, míg Magyarországon a népnek semmi köze nem volt hozzá, hanem az MSZMP önként adta fel az egypártrendszert, és önként és egyedül hajtotta végre a rendszerváltást.

A lengyel LEMP-en óriási belső nyomás volt a Szolidaritás által szervezett sztrájkoktól. Őket tényleg a népharag törte meg, és söpörte el.

Itthon nem volt semmilyen népharag az MSZMP ellen. Az emberek jól elvoltak a gulyáskommunizmusban, persze picit azért irigykedtek, hogy az osztrákoknak jobban megy. De itthon nem volt tömegdemosntráció, vagy általános sztrájk.

Az MSZMP-t nem a belső ellenállás, hanem a gazdasági kényszer és a külső nyomás vette rá a rendszerváltásra, önnön pozíciójának önkéntes feladására. A jóléti politiika a '80-as évek közepére jól láthatóan kátyúba jutott (értsd: államcsőd közeli helyzet állt elő), amit csak nyugati hitelekkel lehetett orvosolni. A nyugati hitelezők pedig nyomást tudtak gyakorolni az MSZMP rqacionálisabb szárnyára.

ERgo itthon a rendszerváltást az MSZMP hajtotta végre, nyugati nyomásra.

Lengyelországban pedig belső erők őrölték fel a LEMP-et. Ott tényleg volt ellenzék - nem csak pártok, hanem valós tömegtámogatottsággal rendelkező szerveződés - aki szervezett ellenállást fejtett ki. Itthon a sokak által hivatkozott Ellenzéki Kerekasztal csak az MSZMP jóvoltából állhatott fel. A hazai ellenzéki szervezetek mögött nem álltak (akkor még) tömegek, így nem tudták volna az MSZMP-t tárgyalóasztalhoz szorítani, ha az magától nem akart volna tárgyalni.

Ezért van különbség: mert Lengyelországban az emberek részesei voltak a rendszerváltásnak, Magyarországon meg az emberek feje felett, gyakorlatilag az ő megkérdezésük nélkül zajlott minden.

Amiért meg kell küzdened, az érték, amit ingyen kapsz (mint itthon), azt nem értékeljük.

Lengyelország nem sírja vissza a kommunizmust, mert maguk bontották le. A magyarok meg visszasírják Kádárt, ezért nem szeretik a rendszerváltást, ami véget vetett a régi szép világnak.

boyob 2011.06.05. 20:01:04

@is:
Ez a történelem,azaz megtörtént eseményekről beszélünk,tehát feleslgesen nem kell bizonyítanom semmit.Mi állunk a legrosszabbul a régióban minden tekintetben,gazdasági,mentális,egészségügyi és sorolhatnám.

Persze lehetne beszélni a megoldásról is,de ahhoz más emberek kellennek...

Surko 2011.06.05. 20:07:06

Olyannyira nem volt itthon népharag, hogy az első szabad választások után alig 4 évvel, a társadalom többsége visszaszavazta demokratikus úton az MSZMP reformszárnyát a hatalomba.

Elég hamar kiábrándultak itthon az emberek a szabadversenyből. Kérték volna vissza a Kádár-rendszert, de akkor azt már nem lehetett visszahozni. (szerencsére)

Surko 2011.06.05. 20:16:08

Egy fontos különbség van még a magyar és a lengyel helyzet között, mégpedig az, hogy Magyarországon a liberálisok összeálltak a reformkommunistákkal, míg Lengyelországban politikai karanténba került az utódpárt.

Persze kettőn áll a vásár, Lengyelországban a mérsékelt jobboldal inkább működik együtt a liberálisokkal, mint a széljobbal.

Donald Tusk pártja olyan, mintha nálunk a '98-as Fidesz nem az MDF-fel kooperált volna, hanem az SZDSZ-szel.

Persze az egy jó kérdés, hogy a Fidesz-SZDSZ eltávolodás kinek a lelkén szárad elsősorban? A Fideszén, hogy liberális pártból a jobboldalra húzott, vagy az SZDSZ-én, hogy harcos antikommunistából röpke 4 év elteltével az MSZMP utódpártjának a fegyvertársa lett...

Ezek után nem csoda, ha a Fidesz az egész liberális eszmét (ami jóval több, mint az SZDSZ) célkeresztbe vette, az SZDSZ meg szóba sem állt a Fidesszel, mert azok "fasiszták", ami nyilván épp akkora marhaság, mint liberálbolsevikozni...

Az ősbűn 20 év távlatából nézve az, hogy az SZDSZ belement egy olyan koalíióba az ex-kommunistákkal, amibe egyáltalán nem kellett volna, hiszen a szociknak megvolt az 50%-os egyszerű többségük.

Ellenzékben meg szépen együttműködhettek volna a mérsékelt jobboldali Fidesszel, és '98-ban egy jobbközép-liberális kormányt adhattak volna, ahogy az egy normális országban szokás. A liberálisok helye ugyanis a jobbközép mellett van, és nem a baloldalon. A liberális szavazókkal az oldalukon ráadásul a Fidesznek sem kellett volna a széljobbal kooperálnia, így a szadi jelenléte csillapíthatta volna a Fidesz jobbrahajlását.

H. Tasló 2011.06.05. 21:15:57

@Weöres Dániel: Nem valami emelkedett a stílusod, Azúrkék égboltéhoz hasonlóan. Ő zsidózik, Te meg böffjobber kocsmaprolizol, akár kezet is foghatnátok.

"Európa leglúzerebb imádkozó sáskájával" nem kell
folyton szolidárisnak lenni, de persze nem is tilos, annak ellenére sem, hogy az illetőt pont a saját elftársai tették félre, miután nem csupán az országnak, hanem nekik is rengeteg kárt okozott.

estihirek.hu/cikkepek/Politika/gyurcsany.jpg

users2.ml.mindenkilapja.hu/users/magyar/uploads/ferikeert.jpg

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.06. 00:35:28

Folyton ezzel a zsidózással jöttök.Akkor legyünk szívesek betiltani a zsidó szót a holokalauzzal és a többi maszlaggal együtt örökre!Akkor nem használom én sem.Higgye el mindenki:madarat lehet majd fogatni velem!! :)

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.06. 06:16:37

@Rorschach: "Kinek lesz jobb"
Neked, mert most volt min rugóznod még fél óráig.

@Azúrkék égbolt: ahá, tehát aki nem vérzsidó, akkor azt majd azért lőjük a Dunába, mert magatartásilag zsidó? Tipikus taknyosujjú kocsmaproli "ész"-járás.

@H. Tasló: gondolom, poénosnak szántad ezt a kommentet, de nem jött össze.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.06. 09:04:19

@Weöres Dániel: látom a tág elméd kizárólag a "Dunába lövés"-ig terjed.Szánalmas.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.06. 11:12:54

@Azúrkék égbolt: jól szétérveltél mindent, bősz kocsmaproli. Inkább menj ki valami focimeccsre, aztán verj szét részegen egy villamost, vagy mittomén mit szokott csinálni a fajtád, amikor nem politizál.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.06. 11:35:44

@Weöres Dániel: Te egy irtó primitív fasiszta faszparittya vagy,ha már személyeskedünk.Mindenkit próbálsz beskatulyázni,Dunába lövetni.Semmi eszed nincs,de ez nem is volna baj,de még terjeszted is a butaságot.Szerencsére a magadfajta sötét zsidóbérencek csak az alattuk állókat tudják befolyásolni:hiába kiabálsz a szőnyeg alól,csak a hozzád hasonló bulvárbuzik hallják!
Ne fáradj válasszal,levelezz inkább az elvtársaiddal,szánalomzsák!

juditka* 2011.06.07. 14:15:44

EB 2012: ketyeg a visszaszámláló

A lengyelek többsége nem túl bizakodó az 2012-es labdarúgó európa-bajnokság kapcsán.

Van is okuk rá, hiszen több stadion még mindig nincs kész és az autópályákkal is gond van. A napokban lépte át a bűvös határt Lengyelország: már kevesebb, mint 365 nap van hátra az EB-ig."

kitekinto.hu/europa/2011/06/07/eb_2012_ketyeg_a_visszaszamlalo

egyik legérdekesebb kérdés az, hogyan ítélik meg maguk a lengyelek saját felkészültségüket?

A Homo Homini Intézet legfrissebb felmérése szerint 60 százalékuk nem tartja elég jónak az ország állapotát az EB-re.
Az intézet vezetője állítja, ebben közrejátszanak a Nemzeti Stadion építése körüli bonyodalmak.

Saját válogatottjától a lengyelek 75 százaléka nem vár sikert az EB-n, és csupán 20 százalékuk hisz a végső győzelemben."

Bocsánat! Másoltam.

:)

Esetleg tudják, vagy csak gondolják?

"Elmaradhat a jövő évi foci-EB?"

:)

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.08. 14:34:12

@Azúrkék égbolt: "Mindenkit próbálsz beskatulyázni,Dunába lövetni"

Ki a faszt akartam Dunába lövetni, te idióta skinhead? Látom, a futballhuligános példa a széljobbereket nagyon megérinti valamiért, hm, vajon miért? :) Neked is erre gurulhatott el a gyógyszered. Még a magadfajtát is max egy elektrosokkos kényszerterápiára utalnám be, mert én egy ilyen humaninsta libsi zsiderák vagyok.

Azúrkék égbolt (törölt) 2011.06.08. 19:21:52

Soha nem vívok szellemi párbajt fegyvertelen emberrel.

Doberdo 2011.06.09. 08:57:24

Könnyű a lengyeleknek. Ők valóban mélyen vallásosak.
A magyar államegyház FIDESZ néven csak mostanában formálódik ezerrel. Nem mintha ez szerethető lenne.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.09. 09:00:34

@Azúrkék égbolt: hány mozgalom.org-os havert telefonáltál végig, amíg valamelyik ellátott ezzel a beszólással?

H. Tasló 2011.06.09. 23:28:20

@Weöres Dániel:

Te csak tudod, hogy kinek mi jött össze, vagy mi nem. Az imádott sáskádnak összejött, igaz?

A vitapartnereddel meg remekül elvagytok, érvek és értelmes gondolatok helyett unalomig ismert trágár közhelyek sokaságát zúdítjátok a másikra.

Mindketten inszisztáltok, megtaláltátok egymást, mint zsák a foltját.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.06.09. 23:40:15

@H. Tasló: milyen imádott sáskámnak, te idióta fideszdroid? Mégis mi a faszról beszélsz? Túl sok magyarnemzet keveredett a reggelibe? A "jobbos" "közéleti" szennysajtó olvasói szoktak ilyen degeneráltak lenni, hogy mindenről a gyurcsány ugrik be nekik. Nem kéne inkább valami értelmesebbet olvasnod, mondjuk bármit, amit emberek írnak, nem a fidesz jóllakott bélférgei? A "vitapartnerem" meg köszöni jól van, gyáva kakasként menekült el és most kicsit átgondolja a dolgokat, neked is hasonlót javaslok.

Balt 2011.10.11. 09:19:06

Az aktuális posztról találtam ide, így kicsit megkésve bár... de egy adekvát dolog a '80-as évekből, kicsit borúsabb hangulatban:
www.youtube.com/watch?v=k5HfOipwvts

(A szélsőbalos szövegektől eltekintve nagy kedvencem. :))

Balt 2011.10.11. 09:27:59

@csabakirályfi: Nos, talán azért van a Kossuth-címer a táblán, mert önmagában 56 jelképe, na meg: akkor még itthon a kalászos-vöröscsillagos volt a "menő"... (Ellenben bármelyik másik kvázi tiltott.) Hogy '90-ben Antallék a koronás címer mellett döntöttek, az egy dolog, a kétségtelenül mélyebbre nyúló hagyományai okán teljes mértékben elfogadom, noha az MDF-fel soha nem szimpatizáltam.

Balt 2011.10.11. 09:30:02

Ja, minden tiszteletem lengyel barátainké. Ez meg - gondolom - közismert:
pl.wikipedia.org/wiki/Polak,_W%C4%99gier,_dwa_bratanki,_i_do_szabli,_i_do_szklanki

Balt 2011.10.11. 09:36:11

@kicsijuti: Sajnos ott is visszajöttek, a(z ottani) KISZ-vezér Kwasnyewsky váltotta Walesát az elnöki székben. Csak a 2000-es évek elején omlott össze ott - a hazaihoz hasonlóan korrupt - baloldal.

Balt 2011.10.11. 09:41:50

@Rorschach: Maga mondta: "szláv vér"... Oszd be (valahová), ha a magyarok mindenkori történelmi szövetségesét a lengyeleket láthatólag gyűlöli... (Nekem van tippem.)

Balt 2011.10.11. 09:49:27

@Surko: Az MSZMP-t nem emelném piedesztálra, de lányegében tökéletesen egyetértek. (Egy egykori SZDSZ-Fidesz szavazó.)

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása