Beköszönés

2011.01.05. 12:42 kumin

 

Igyekszem komolyan venni a blog címét, és erre bíztatom minden jövendőbeli olvasómat és kritikusomat is. Nem véletlen a névválasztás. Azt szerettem volna nagyon egyértelművé tenni, hogy az itt megjelenő írásaim kifejezetten szubjektív műfajt képviselnek. Sem feltétlen a politikai elemzés – szerintem létező – szigorú szabályainak, és végképp nem a politikatudományos igényű munka szigorú feltételeinek nem tervezek ezen a felületen megfelelni.
 


Hű maradok azonban a szó szerint vett műfaji meghatározáshoz. Webes naplót készülök vezetni. Az ok, amiért egy-egy új bejegyzést megírok, sokféle lehet majd. Nyilván gyakran fogok olyan eseményekre reagálni, amelyeket a politikai hírmédia rangos helyen szállít majd, és ilyenkor mindenkinek világos lesz, miként kerül a téma napirendre. Mivel azonban a munkám révén folyamatosan követem a közélet kevésbé látványos eseményeit, és a külföldi történéseket is igyekszem figyelni, könnyen lehet, hogy leendő olvasóim magával a témával is a blogban találkoznak először.

Röviden a motivációimról. Első nyilvános, politikát taglaló írásom 2002-ben jelent meg. Az új média tette lehetővé számomra a belépőt, mivel cikkem az interneten jött ki, egy azóta már megszűnt híroldal vélemény rovatában. Nagyjából 2004-től kezdtem a hagyományos hírcsatornákon is elemezni: televíziókban és nyomtatott újságokban. 2006 júniusától bő négy éves szilencium következett: ebben az időszakban köztisztviselő voltam, Sólyom László hivatalában dolgoztam kommunikációs és stratégiai tanácsadóként. Eleinte még próbálkoztam ebből a pozícióból is véleménycikkek írásával, de rájöttem, hogy egy ilyen kötött pályán mozogva jobb, ha nem teszem.

A 2010-es elnökváltással elbúcsúztam hivatalomtól, és újra a régi szerepemben találtam magam. A Századvég Alapítványnál lettem vezető elemző. Ez a munkám sokkal inkább a korábbi, 2006 előtti feladataimra emlékeztet, azzal a hatalmas különbséggel, hogy most már egy intézmény, kiváló, sokféle szakterületet értő kollégák, és komoly kutatási kapacitás is áll a hátam mögött. A Századvéghez lényegében hazajöttem, hiszen 2002 óta tanítok az Alapítvány által szervezett politikai iskolában, és a kollégák jelentős részét régről ismerem.

Nem csak a Századvég tette azonban könnyen emészthetővé számomra ezt, az amúgy lelkileg mindenképp megterhelő váltást. Hálás vagyok azoknak a szerkesztőknek, újságíróknak is, akik könnyen elfogadták, hogy régi-új szerepbe kerültem vissza, és ismét igényt tartottak a véleményemre. Kettőt szeretnék közülük kiemelni. A Heti Válasz már akkor megkeresett, amikor még a hivatali megbízatásom utolsó napjai tartottak. Azok voltak talán a bizonytalanság és a váltás okozta stressz legnehezebb pillanatai, és kifejezetten jól esett, hogy Stumpf István és Kéri László nyomdokaiban kértek fel állandó havi publicisztika megírásra. Ez volt az első jele annak, hogy van visszatérés a médiába elemzőként a barikád túloldaláról is.

Másik kedves hívásom pedig közvetlenül az új munkám megkezdése utáni egy-két napban talált meg: Izbéki Gábor volt a Metropoltól. Vele már az elnöki munka előtti években is sokat dolgoztunk együtt. Mindig is nagyon izgatott egy olyan lapnak véleményt írni, amelyet reggelente százezrek olvasnak azok közül, akik a munkába tömegközlekedéssel járnak – és teszik a napjuk minden bizonnyal legnyomasztóbb szakaszában.

Ezek, és a többi nyilvános felület továbbra is élnek, nem hiszem, hogy a bloggal ütnék egymást. A nyomtatott sajtónak cikket írni – még ha vélemény is az alapja – mindig nagyobb fegyelmezettséggel jár: terjedelem, szerkesztői igények, lapzárta, rendszeresség. A blog ennél nyilván több szabadságot enged, ami most, így az indulás nulladik pillanatában sok izgalommal tölt el. Nem tudom még pontosan, milyen lehet az, ha az ember a saját maga szerkesztője. Nyilván megvan a maga árnyoldala is – néha nem árt, ha valaki egy ostorral hajcsárkodik, és kritikus az írásaimmal szemben. Kritikából azonban – gondolom – itt sem lesz hiány, csak nyilván más stílusban és mennyiségben.

Igyekszem minden reakcióra figyelni, sokat frissíteni, érdekeseket és lehetőleg rövideket írni – ennél a beköszönőnél biztosan tömörebben. Visszavárok mindenkit, olvassanak sűrűn, és kommenteljenek is, ha tartalmi érvük, véleményük, kritikájuk van.
 

35 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kuminszerint.blog.hu/api/trackback/id/tr122562314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gauche caviar 2011.01.09. 16:07:18

"Ez az érvelés persze könnyen visszaverhető azzal, hogy a motoros balesetek többségét – felteszem – A kategóriás jogsival rendelkező, nagy teljesítményű gépet hajtó motorosok okozzák, a B125-nek ehhez pedig nincs sok köze."

hűha. a politikai-közgazdászi tevékenységét is vajon ilyen megalapozottan végzi a szerző? :)
Felteszem - igen.

megszűnt 2011.01.09. 17:41:46

Kedves Kumin Ferenc!

Minden, amit a politikáról gondolsz, külföldről, belföldről egyaránt az érdekel engem és ezek hogyan működnek szinkronban.

Mi van a mi sajtószabadságunkkal? Igazak-e az érvelések, L. Simon László érvelései, hogy amit ők belepaszíroztak, az valamely másik úniós ország médiatörvényében benne van?

Vajon tényleg korlátozhatják-e a média szabadságát? És ebben elmehetnek-e a végsőkig? Hol lesz a vége?
Látsz-e reményt, hogy a jobboldali- és baloldali újságírók, politológusok összefognak és kiállnak a sajtószabadságért?

Többet most nem is kérdeznék. Egyelőre. Köszönöm.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2011.01.09. 17:55:25

Nagyon érdekelne a véleménye a visszamenőleges hatályú jogalkotás elfogadhatóságáról/elfogadhatatlanságáról. Mármint hogy Ön szerint lehetséges-e a jogalkotási törvénnyel ellentétesen módosítani az Alkotmányt. A visszamenőleges hatályú 98 százalékos különadóra gondolok: a jogalkotási törvény szerint (a régi szerint is) nem lehet visszamenőleges hatállyal kötelezettséget megállapítani. Jól látom-e, hogy ilyeténképpen törvénytelen volt az Alkotmány ilyen irányú módosítása? Lehet-e az Alkotmány ezen passzusa hatályos, ha az elfogadása a jogalkotási törvénybe ütköző módon történt? Mit lehetne tenni?

török gábor 2011.01.09. 17:55:49

Szia Feri, üdv a klubban :)

Ordnassac 2011.01.09. 18:12:19

Üdvözlet a blogszférában mozgók között!

Ordi,
akinek évekkel ezelőtt sikerült fotókat beszerezni ex-munkahelyedről ;-)

Szimba 2011.01.09. 18:32:20

Rajta! Várjuk az első elemzést!
Sokszor fogjuk sürgetni, úgyhogy lesz rengeteg szerkesztője, és kritikusa is.
Ez egy kemény világ!:-))

Török Gábor már tudja!:-))

Milu68 2011.01.09. 19:40:41

Itt vagyok Feri, figyellek ám:-)
Iván

melus79 2011.01.09. 20:22:36

örülök,hogy blogírásba fog,érdekelni fog a véleménye a mai közállapotokról.
Gyors elemzést kérünk a kormány elmúlt féléves teljesítményéről és főképp az új közt.elnökről!:)Párhuzamba állítva a korábbival!Hm?:)
Sok sikert amúgy, és kitartást!Ha beleolvas TG blogjába,bár,gondolom,ez már korábban is előfordult,akkor érti,hogy mire gondolok!:)Szükség van a normális hangvételű és valóban hozzáértő blogokra!

kumin 2011.01.09. 21:44:03

@knausz: Köszönöm a sok biztatást! Hú, de régen volt, hogy kommentelt, el is fogott a nosztalgia.

kumin 2011.01.09. 21:45:19

@török gábor: köszi, igyekszem megbecsülni magam :)

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.01.09. 21:57:43

Szia Ferkó!
Hajrá, figyelni fogok! :)

kumin 2011.01.09. 21:58:10

@Michael Knight: szeretnék a témának egy külön posztot szánni

kumin 2011.01.09. 22:02:14

@melus79: köztársasági elnök témában menthetetlenül elfogult vagyok, ezért nem szeretnék nagyon belemenni a mostani államfő tevékenységének elemzésében. Könnyen rám lehet sütni, hogy a sértett felmentett köztisztviselő beszél belőlem.

kumin 2011.01.09. 22:05:20

@knausz: médiatörvény ügyben minél hamarabb posztolok, de - bár ez a témában nem tűnik túl trendinek - megpróbálok előbb tájékozódni.

megszűnt 2011.01.09. 22:20:23

@kumin:
A médiatörvény nekem teljesen áttekinthetetlen. Most ezt érzem a legfontosabbnak. Ebben tisztán látni, jogilag is, amennyire lehet. Köszönöm!

Nosztalgia? Régen volt az igaz, de nem öregszünk, és alapjaiban sem változtunk, ez pedig jó.
(Illés Zoltán ő miket cselekszik azóta, külön misét kéne neki szentelni.., mert ő bizony változott!)

kumin 2011.01.09. 22:24:11

@magpet: köszi! már Te is itt vagy? ez aztán a hatékonyság!

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2011.01.10. 08:32:29

@kumin: Mindenhol. :)
Ha már a Beköszönés kommentek amolyan téma-felvető fórumot alkotnak, feldobnék én is valamit, hátha van róla véleményed. Kevésbé konkrét, inkább olyan jó kis elemzős... :)
Azt ugye tudjuk, hogy romokban a gazdaság. (A felelősök kergetését most hagyjuk, az egy másik téma.) Azt is tudjuk, hogy a jelenlegi kormány választási kampányában gazdagon szerepeltek a gazdaság villámgyors felpörgetésére szóló ígéretek (azonnali radikális adó- és járulékcsökkentés, munkahelyteremtés, elszálló olajárak esetén jövedéki adó csökkentés, stb.) Ehhez képest nekem úgy tűnik, hogy bár minimális adócsökkenések vannak, de annál többet elvisznek a tovább romló gazdasági helyzet miatt keletkező extra kiadások (frankhitelesek nyűgjei, üzemanyag-árak, stb.) Ebben a helyzetben nekem kicsit fura, hogy a kormány ilyen prioritással foglalkozik a médiatörvénnyel, külföldön élők állampolgárságával. Félreértés ne essék, ezek mind nagyon fontos kérdések, de földhözragadt proliként azt gondolnám, hogy ezeket akkor kellett volna előhúzni, ha a gazdaság már egy kicsit elindul kifelé a pöcegödör mélyéről. Mert most valami olyasmit látok, hogy emelt fővel, az EU-t az anyjába elküldve, díszes lobogók és ultralojális média-szereplők kamerái előtt rohadhat el az ország. Vagy ezek a lépések közvetve a gazdasági felemelkedést segítik elő, csak én nem értem? Segíts! :)

melus79 2011.01.10. 11:02:47

@kumin: Tudom,csak vicceltem!:)Illetve csak félig,mert mindig azoknak a véleménye érdekel,akik értenek az adott témához,bennfentesek és egyúttal hitelesek.Természetesen nem várnám el,hogy a jelenleg "regnáló" KE-t véleményezze,de egy reális,objektív összehasonlítás tehető akár,mondjuk a szerepfelfogás kérdésében,ítélet nélkül.Mondjuk ezt a legnehezebb megoldani.Ha valaki nem ért egyet a kormánnyal,az komcsi,ha egyetért,akkor vérnarancs.Én is itt szembesültem pár hónapja a blog világában,hogy ennyire egyszerű a világ!:)Azért remélem nem!:)
Más.
Médiatörvénnyel kapcsolatban én is várom a véleményét,igen,a tájékozódás nem árt!:)Jól fel lehetett használni a tájékozatlanságot,mint érvét,de ez már nem áll fenn,mindenki elérheti.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.01.11. 14:19:03

Sok sikert a bloggoláshoz, és kösd fel a nadrágot :)

hhh. 2011.01.11. 16:19:47

várrom a fojtatást! SP sk.

lotht 2011.01.11. 19:00:53

Szevasz Feri!
A "szilencium" előtt szívesen hallgattalak, olvastalak, remélem viszontlátom benned a régi ismerőst. :)
T.

wandakutya 2011.01.13. 00:03:48

"Ez volt az első jele annak, hogy van visszatérés a médiába elemzőként a barikád túloldaláról is."
Ööööö... öreg kutya, buta kutya. :) A "barikád" itt mit is jelentene? Kiket választana el?

beácska 2011.01.13. 13:35:45

Feri! Miért törölted ki a fideszes munkádra vonatkozó kérdésemet? Remélem nem volt kellemetlen, vagy ilyesmi? Ne haragudj, nem volt szándékomban megbántani. Örülnék ha válaszolnál.

kumin 2011.01.13. 13:51:19

@beácska: Semmi gond, csak nem volt igaz a kérdésedben foglalt állítás, és különösen így, egy kollégámra hivatkozva nem tartom szerencsésnek, hogy rossz információkat kint hagyjak. Amúgy ezt szeretném moderálási stratégiának kitűzni: minden marhaság maradjon, csak akkor törlők, ha valami félrevezető vagy nagyon bántó. Ha mégis valami súlyosság kint marad, azért előre is elnézést kérek, de nem ülök egész nap a gép előtt.

kumin 2011.01.13. 13:53:23

@wandakutya: politikát csinálókat és a politikát elemzőket vagy a politikáról tudósítókat választja el szerintem egy ilyen dolog, bár lehet, hogy túlzás barikádnak hívni, de amennyit kommunikációs főnökként harcoltam a sajtóval, annak a hangulatához azért elég jól illik.

kumin 2011.01.13. 14:05:58

@lotht: Szia Tamás! Örülök, hogy itt jártál. Tényleg igyekszem.

wandakutya 2011.01.13. 15:04:31

Ettől féltem. :))) Azért nemegyszer elég képlékeny a határ a két csoport között, mert hogy mondjuk Lengyel László vagy Debreczeni József csinálja-e a politikát vagy elemzi, az azért nekem olykor nem egészen világos. :) Az utolsó tagmondatoddal ellenberger személyes tapasztalat híján is egyetértek, mert olyan sajtókukacokkal, akik a saját édes jó anyanyelvüket is csak törik, mint Mári néni a borsot az ura orra alá nagyanyjának rézmozsarában, hát azokkal csak harcolni lehet. Viszont valamit megértetni aligha. :)

beácska 2011.01.13. 16:56:28

@kumin: Köszi a választ Feri. De akkor mi az igazság, meséld el, légyszi! Ezek szerint nem igaz, hogy Habony Árpád csapatában dolgoznál?

kumin 2011.01.13. 18:00:19

@beácska: A Századvégben dolgozom, és akárhányszor felteszed a kérdésedet, ennél jobban nem fogom tudni megválaszolni.

beácska 2011.01.13. 20:33:48

@kumin: Nem fogod vagy nem akarod? Miért nem vagy büszke arra, hogy tagja vagy ennek a Fideszes tanácsadó körnek? Én a helyedben büszke lennék rá, ahogy Rád is az vagyok :-)

kumin 2011.01.14. 13:05:34

@beácska: Mi ez a Századvéggel kapcsolatos fixáció Nálad? Megnéztem eddigi csekélyke aktivitásodat, amelynek nagy része a Stumpf és az én cseszegetésemben merül ki. Állást szerettél volna kapni a Századvégnél, és nem vettek fel? Ide jártál iskolába, és valaki megbuktatott? Mesélj magadról!

beácska 2011.01.14. 16:28:49

@kumin: Miért cseszegetés az hogy feltettem egy szimplán megválaszolható kérdést? Nem értem, hogy miért nem válaszolsz erre. De talán őszintébb leszel ha én elárulom, hogy nyertél. Valóban a Századvégbe jártam, még te is tanítottál és nagyon szerettem az óráidat. Most már válaszolsz? Tényleg Habony Árpáddal dolgozol? Egyszerű eldöntendő kérdés ez Feri.

lütty 2011.02.15. 13:52:57

oké, de ki az az kumin? aki azt a bazsarózsás jobbos solymot röptette?
szánalmas.

A szerző

Kumin Ferenc

Politológus-közgazdász, a Századvég Alapítvány vezető elemzője

2002 óta jelennek meg politikai elemzései az on- és az off-line médiában

2006 és 2010 között Sólyom László köztársasági elnök kommunikációs és stratégiai tanácsadója

Facebook

süti beállítások módosítása